Hygiënisch werken Grote pluimveeslachthuizen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Hygiënisch werken Grote pluimveeslachthuizen"

Transcriptie

1 De NVWA heeft het toezicht op pluimveeslachthuizen aangescherpt. De naleefmonitor geeft de naleving van de regels weer op het gebied van hygiënisch werken bij grote pluimveeslachthuizen. Daar wordt 99,9% van productie in Nederland geslacht. Het percentage in de grafiek geeft de mate van naleving aan. Er zijn op dit moment 8 grote pluimvee slachthuizen. Onderzoeksgegevens Pilot T0 T T2 T3 Periode apr - jun jul - dec jan - jun jul - dec jan - jun AANVOERHAL SLACHTHAL Reinigen en ontsmetten shygiëne: alle ruimtes en apparaten schoon Persoonlijke hygiëne Kruisbesmetting en condens Ontsmetten gereedschappen/messen Verontreiniging voor de koeling Temperatuur bij afvoer Voor de naleving van dierenwelzijnsregels in pluimveeslachthuizen zie DIERENWELZIJN. Min 82 C Max 4 C % naleving Pilot T 0 T T 2 T Pilot T 0 T T 2 T 3 * * Materialen en apparatuur Ruimtes Pilot T 0 T T 2 T 3 Pilot Condens * Kruisbesmetting * T 0 T T 2 T Pilot T 0 T T 2 T Pilot T 0 T T 2 T 3 Norm: 0% verontreiniging Pilot T 0 T T 2 T 3 Meer informatie:

2 Risicogebied Reinigen en ontsmetten van transportmiddelen: januari - juli 207 Reinigen en ontsmetten van transportmiddelen Ten aanzien van het reinigen en ontsmetten van transportmiddelen bij aankomst is de naleving in de afgelopen periode gestegen, maar een verdere stijging is noodzakelijk. Dit is niet alleen belangrijk voor de voedselveiligheid, maar ook voor de preventie van besmettelijke dierzieken, zoals aviaire influenza (vogelgriep). Het bedrijfsleven heeft hier een grote eigen verantwoordelijkheid en dient dit in voldoende mate zelf te controleren, alert te zijn op tekortkomingen en deze zo snel mogelijk herstellen. De NVWA heeft in 207 aselecte controles ingevoerd op het gebruik van ontsmettingsmiddelen door slachthuizen en zal bij de sector aandringen op verdere verbetering.

3 Ruimtes Materialen en apparatuur Risicogebied shygiëne: januari - juli 207 shygiëne Schone ruimten, machines en materialen liggen aan de basis van een hygiënisch slacht- en verwerkingsproces. Niet schone machines en materialen kunnen verontreiniging veroorzaken van vleesdelen die hiermee in aanraking komen. Elke dag moeten ruimten, machines en materialen goed schoongemaakt en ontsmet worden na afloop van de werkzaamheden. De NVWA zal bij bedrijven die onder het gemiddelde op het gebied van bedrijfshygiëne presteren, samen met het bedrijf het schoonmaakplan onder de loep nemen, inclusief de wijze van controleren en de corrigerende maatregelen door het bedrijf. Ruimten Hierbij worden 4 ruimten beoordeeld. Per ruimte bekeken liggen de naleefpercentages (over 206) boven de %, voor alle ruimten bij elkaar is het kennelijk lastig om het schoonmaken volledig te beheersen. De meeste opmerkingen worden over vloeren gemaakt, waarna de wanden. Materialen en apparatuur In de ruimten waar vlees in direct contact komt met machines en materialen zijn deze beoordeeld voordat met de productie wordt begonnen. De meeste niet naleving wordt gevonden bij machines, transportbanden en vleeskratten in het uitsnijderij deel van het bedrijf.

4 Risicogebied Persoonlijke hygiëne: januari - juli 207 Persoonlijke hygiëne De medewerkers van de grote pluimveeslachterijen leven steeds beter de persoonlijke hygiëne na. Door een goede persoonlijke hygiëne wordt overdracht van bacteriën en andere verontreiniging door de medewerkers op het vlees geminimaliseerd. Ook een goede routing van personeel en daarbij te hanteren hygiënische maatregelen, draagt daartoe bij. Het niet wassen van de handen na verontreiniging ervan, niet gebruiken van hygiënesluizen en vuile werkkleding/ schoeisel worden het vaakst gemeld. Bedrijven moeten hier constant alert op zijn en kunnen door training (ook in andere talen) en dwingende inrichting van bijvoorbeeld hygiënesluizen hieraan bijdragen.

5 Condens Kruisbesmetting Risicogebied Kruisbesmetting en condens: januari - juli 207 Kruisbesmetting en condens Kruisbesmetting De daling in het naleefpercentage na een aanvankelijke stijging is behoorlijk groot. Opvallend is dat het foutief hanteren van kartonnen verpakkingen redelijk vaak genoemd wordt. Een verkeerde werkwijze, zoals bijvoorbeeld het plaatsen van bakken met vlees op plaatsen waar dripvocht/ water lekt, het niet verwijderen van achtergebleven vlees/ organen in een pauze worden ook genoemd. Bedrijven kunnen door goed te kijken naar hun processen en medewerkers bij te sturen, veel van deze kruisbesmettingen voorkomen. Condens In pluimveeslachterijen wordt veel water gebruikt, dat is inherent aan de manier waarop pluimvee wordt geslacht. Een goede ventilatie en temperatuurbeheersing kunnen het ontstaan van condens verminderen. Ook het drogen van een ruimte en materialen na schoonmaken en ontsmetten speelt hierin een rol. Dat laatste kan onder druk komen te staan bij uitbreiding van slachttijden. Afspraak is om in elk geval geen vlees te zetten op plaatsen waar condens kan gaan lekken. De naleving hiervan is verbeterd, maar blijft aandacht vragen.

6 Risicogebied Ontsmetten gereedschappen/messen: januari - juli 207 Ontsmetten gereedschappen/ messen Door gebruik raken o.a. messen verontreinigd. Voor een goede ontsmetting moet een mes eerst schoongemaakt worden en dan in water van tenminste 82 graden celcius worden ontsmet in een sterilisatie-unit. Sterilisatoren hangen op verschillende plaatsen in grote slachterijen en het kan gebeuren dat er een storing optreedt of dat men vergeet een unit op tijd in te schakelen. De naleving blijft op een redelijk niveau. Enkele slachterijen schakelen over op een ander desinfectiesysteem met vergelijkbaar effect. Deze zijn minder gevoelig voor storingen.

7 Risicogebied Verontreiniging voor koeling: januari - juli 207 Verontreiniging voor de koeling Als het slachtproces is afgelopen mag er geen verontreiniging meer op de karkassen aanwezig zijn. De NVWA controleert door middel van een steekproef of hieraan wordt voldaan. Als er toch verontreiniging wordt aangetroffen moet het bedrijf deze verwijderen en nagaan of het slachtproces nog voldoende wordt beheerst. De gemiddelde naleving ligt op een behoorlijk hoog niveau, als er verontreiniging wordt aangetroffen, betreft dit gemiddeld,5 op de 50 dieren.

8 Risicogebied Temperatuur bij afvoer: januari - juli 207 Temperatuur bij afvoer De naleving op de temperatuur van pluimveevlees is, na een dip in de tweede helft van 206, weer gestegen naar %. Het vlees was tijdens de metingen in het najaar van 206 vaak a 2 graden boven de toegestane temperatuur, een verschil dat door iets langer terug koelen op te vangen is. Over het algemeen hebben de slachterijen voldoende koelcapaciteit. De vraag is derhalve of de NVWA bij gelijkblijvende slachtsnelheid en -volumes, de frequentie van het toezicht hierop kan gaan verlagen.

Hygiënisch werken Grote roodvleesslachthuizen

Hygiënisch werken Grote roodvleesslachthuizen De NVWA heeft het toezicht op slachthuizen aangescherpt. De naleefmonitor geeft de naleving van de regels weer op het gebied van hygiënisch werken bij grote roodvleesslachthuizen. Daar wordt % van productie

Nadere informatie

Tabellenboek per grote pluimveeslachterij (Gemiddelde naleving per slachterij in de periode 1 juli december 2017)

Tabellenboek per grote pluimveeslachterij (Gemiddelde naleving per slachterij in de periode 1 juli december 2017) Tabellenboek per grote pluimveeslachterij (Gemiddelde naleving per slachterij in de periode 1 juli 2017-31 december 2017) Datum: 26-03-2018 Versie: 1 (definitief) Introductie Dit tabellenboek van de Naleefmonitor

Nadere informatie

grote pluimvee slachthuizen. Grote pluimveeslachthuizen Naleefmonitor NALEVING REGELS SLACHTHUIZEN

grote pluimvee slachthuizen. Grote pluimveeslachthuizen Naleefmonitor NALEVING REGELS SLACHTHUIZEN Hygiënisch werken De NVWA heeft het toezicht op pluimveeslachthuizen aangescherpt. De naleefmonitor geeft de naleving van de regels weer op het gebied van dierwelzijn hygiënisch bij grote werken pluimveeslachthuizen.

Nadere informatie

Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit Ministerie van Economische Zaken. Tabellenboek: Naleefmonitor Kleine en middelgrote slachthuizen

Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit Ministerie van Economische Zaken. Tabellenboek: Naleefmonitor Kleine en middelgrote slachthuizen Tabellenboek: Naleefmonitor Kleine en middelgrote slachthuizen Naleefmonitor kleine en middelgrote slachthuizen Pagina 1 van 5 1. Inleiding De NVWA heeft het toezicht op slachthuizen aangescherpt. Deze

Nadere informatie

Tabellenboek per grote roodvleesslachterij (Gemiddelde naleving per slachterij in de periode 1 juli december 2017)

Tabellenboek per grote roodvleesslachterij (Gemiddelde naleving per slachterij in de periode 1 juli december 2017) Tabellenboek per grote roodvleesslachterij (Gemiddelde naleving per slachterij in de periode 1 juli 2017-31 december 2017) Datum: 26-03-2018 Versie: 1 (definitief) Introductie Dit tabellenboek van de Naleefmonitor

Nadere informatie

Tabellenboek per grote roodvleesslachterij (Gemiddelde naleving per slachterij in de periode 1 juli december 2017)

Tabellenboek per grote roodvleesslachterij (Gemiddelde naleving per slachterij in de periode 1 juli december 2017) Tabellenboek per grote roodvleesslachterij (Gemiddelde naleving per slachterij in de periode 1 juli 2017-31 december 2017) Datum: 26-03-2018 Versie: definitief Introductie Dit tabellenboek van de Naleefmonitor

Nadere informatie

Controlelijst: SI Erkenningverl. en -onderhoud Versie 1 januari 2019 Eigenaar: TO Slachtplaatsen

Controlelijst: SI Erkenningverl. en -onderhoud Versie 1 januari 2019 Eigenaar: TO Slachtplaatsen In de onderstaande inspectielijst zijn alleen de inspectievragen opgenomen die betrekking hebben op erkenningonderhoud. Deze inspectie wordt jaarlijks uitgevoerd bij alle slachthuizen inclusief wildbewerkingsinrichtingen.

Nadere informatie

Tabellenboek per grote pluimveeslachterij (Gemiddelde naleving per slachterij in de periode 1 juli december 2017)

Tabellenboek per grote pluimveeslachterij (Gemiddelde naleving per slachterij in de periode 1 juli december 2017) Tabellenboek per grote pluimveeslachterij (Gemiddelde naleving per slachterij in de periode 1 juli 2017-31 december 2017) Datum: 26-03-2018 Versie: definitief Introductie Dit tabellenboek van de Naleefmonitor

Nadere informatie

Tabellenboek per grote pluimveeslachterij (Gemiddelde naleving per slachterij in de periode 1 januari juni 2018)

Tabellenboek per grote pluimveeslachterij (Gemiddelde naleving per slachterij in de periode 1 januari juni 2018) Tabellenboek per grote pluimveeslachterij (Gemiddelde naleving per slachterij in de periode 1 januari 2018-30 juni 2018) Datum: 22-10-2018 Versie: 1 (definitief) Introductie Dit tabellenboek van de Naleefmonitor

Nadere informatie

Tabellenboek Naleefmonitor grote roodvlees slachterijen

Tabellenboek Naleefmonitor grote roodvlees slachterijen Publicatie datum: 1812017 Introductie De NVWA heeft het toezicht op aangescherpt. Deze naleefmonitor geeft de naleving van de regels weer bij grote, waar 90% van de totale productie in Nederland wordt

Nadere informatie

Tabellenboek Naleefmonitor kleine/middelgrote roodvlees slachterijen (Gemiddelde naleving in de periode 1 juli juni 2018)

Tabellenboek Naleefmonitor kleine/middelgrote roodvlees slachterijen (Gemiddelde naleving in de periode 1 juli juni 2018) Tabellenboek Naleefmonitor kleine/middelgrote roodvlees slachterijen (e naleving in de periode 1 juli 201530 juni 2018) Datum: 22102018 Versie: 1 (definitief) Introductie De NVWA heeft het toezicht op

Nadere informatie

Tabellenboek Naleefmonitor kleine/middelgrote roodvlees slachterijen. Datum: Versie: 4 (definitief)

Tabellenboek Naleefmonitor kleine/middelgrote roodvlees slachterijen. Datum: Versie: 4 (definitief) Tabellenboek Naleefmonitor kleine/middelgrote roodvlees slachterijen Datum: 20092017 Versie: 4 (definitief) Introductie De NVWA heeft het toezicht op aangescherpt. Deze naleefmonitor geeft de naleving

Nadere informatie

Verificatielijst specifieke eisen voor slachthuis pluimvee en lagomorfen

Verificatielijst specifieke eisen voor slachthuis pluimvee en lagomorfen Verificatielijst specifieke eisen voor slachthuis pluimvee en lagomorfen Divisie Veterinair & import Catharijnesingel 59 3511 GG Utrecht Postbus 43006 3540 AA Utrecht www.nvwa.nl Versie 1.0 Vraag Voldoet

Nadere informatie

Basisvoorwaarde Risico Tips Hulpmiddelen. Versleping door de lucht of materialen en werkgereedschappen. Bouw en inrichting

Basisvoorwaarde Risico Tips Hulpmiddelen. Versleping door de lucht of materialen en werkgereedschappen. Bouw en inrichting Risico s op allergenen bij basisvoorwaarden Basisvoorwaarden zijn onderwerpen die te maken hebben met hygiënisch werken en die voor het hele productieproces van belang zijn. In onderstaand overzicht zijn

Nadere informatie

1. Belang Hygiënecode

1. Belang Hygiënecode 1. Belang Hygiënecode 1. Waarom wordt er in de slagerij met een Hygiënecode gewerkt? Om op een structurele manier hygiënisch en veilig met voedsel te werken. Om mensen te leren om gezonder en gevarieerder

Nadere informatie

Op hebben wij uw bedrijf bezocht. Bijgaand treft u het rapport van deze inspectie.

Op hebben wij uw bedrijf bezocht. Bijgaand treft u het rapport van deze inspectie. Voedselbank Bergeijk T.a.v De heer L.M.J. Timmermans Dokter Rauppstraat 52 5571 CH BERGEIJK Datum: 10 mei 2019 Betreft: Inspectie 19R1 Geachte heer Timmermans, Op 10-05-2019 hebben wij uw bedrijf bezocht.

Nadere informatie

Deel 14. Visuele en bacteriologische controle. van bloed en antistollingsmiddel. voor humane consumptie

Deel 14. Visuele en bacteriologische controle. van bloed en antistollingsmiddel. voor humane consumptie Goedgekeurd door: Pagina 1 van 5 Deel 14 Visuele en bacteriologische controle van bloed en antistollingsmiddel voor humane consumptie Goedgekeurd door: Pagina 2 van 5 Inhoudsopgave deel 14 Visuele en bacteriologische

Nadere informatie

Deel 5. Apparatuur, voorzieningen en onderhoud

Deel 5. Apparatuur, voorzieningen en onderhoud Goedgekeurd door: PVE Pagina 1 van 8 Deel 5 Apparatuur, voorzieningen en onderhoud Goedgekeurd door: PVE Pagina 2 van 8 Inhoudsopgave deel 5 Apparatuur, voorzieningen en onderhoud Pagina 1. DEFINITIE...

Nadere informatie

Deel 3. Persoonlijke hygiëne

Deel 3. Persoonlijke hygiëne Goedgekeurd door: PVE Pagina 1 van 7 Deel 3 Persoonlijke hygiëne Goedgekeurd door: PVE Pagina 2 van 7 Inhoudsopgave deel 3 Persoonlijke hygiëne Pagina 1. DEFINITIE... 3 2. DOEL... 3 3. RICHTLIJNEN... 3

Nadere informatie

Ervaringen met Campylobacterbeheersing op pluimveeslachterijen. Peter Vesseur

Ervaringen met Campylobacterbeheersing op pluimveeslachterijen. Peter Vesseur Ervaringen met Campylobacterbeheersing op pluimveeslachterijen Peter Vesseur Lelystad 14 juni 2013 Inhoud 1. Waarom een Convenant Campylobacter? 2. Resultaten van het 1 e en 2 e Convenant 3. Verbeteringen

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG NVWA afdeling PBZ Catharijnesingel 59 3511 GG UTRECHT Postbus 43006 3540

Nadere informatie

Deel 4. Inrichting, apparatuur, voorzieningen en onderhoud

Deel 4. Inrichting, apparatuur, voorzieningen en onderhoud Goedgekeurd door: PVE Pagina 1 van 11 Deel 4 Inrichting, apparatuur, voorzieningen en Goedgekeurd door: PVE Pagina 2 van 11 Inhoudsopgave deel 4 Inrichting, apparatuur, voorzieningen en Pagina 1 DEFINITIE...

Nadere informatie

Risico s in de vleesketen. S. van Renssen

Risico s in de vleesketen. S. van Renssen Risico s in de vleesketen S. van Renssen Aanleiding Incidenten in de vleessector Paardenvleesschandaal, februari 2013 Berichten in de media dat vlees besmet zou zijn met fecaliën Berichten over het bijmengen

Nadere informatie

Verificatielijst specifieke eisen voor slachthuizen landbouwhuisdieren

Verificatielijst specifieke eisen voor slachthuizen landbouwhuisdieren Verificatielijst specifieke eisen voor slachthuizen landbouwhuisdieren Divisie Veterinair & import Catharijnesingel 59 3511 GG Utrecht Postbus 43006 3540 AA Utrecht www.nvwa.nl Versie 1.0 Vraag Zijn er

Nadere informatie

Deel 4. Inrichting, apparatuur, voorzieningen en onderhoud

Deel 4. Inrichting, apparatuur, voorzieningen en onderhoud Goedgekeurd door: Pagina 1 van 11 Deel 4 Inrichting, apparatuur, voorzieningen en Goedgekeurd door: Pagina 2 van 11 Inhoudsopgave deel 4 Inrichting, apparatuur, voorzieningen en Pagina 1 DEFINITIE... 3

Nadere informatie

Gearchiveerd op 01/01/2017

Gearchiveerd op 01/01/2017 Provinciale dienst van:... Datum:... Verantwoordelijke Controleur:... Nr:... Operator :... N uniek... Adres :...... PRI 2286 Slachten en uitslachten van pluimvee, lagomorfen en loopvogels - INFRASTRUCTUUR,

Nadere informatie

Campylobacter vanuit een beleidsmatig VWS perspectief

Campylobacter vanuit een beleidsmatig VWS perspectief Campylobacter vanuit een beleidsmatig VWS perspectief Gijs Theunissen Coördinator voedselveiligheid Directie Voeding, Gezondheidsbescherming en Preventie Inhoud Verantwoordelijkheidsverdeling VWS EZ voedselveiligheid

Nadere informatie

Op 21 juli 2017 hebben wij uw bedrijf bezocht. Bijgaand treft u het rapport van deze inspectie.

Op 21 juli 2017 hebben wij uw bedrijf bezocht. Bijgaand treft u het rapport van deze inspectie. Voedselbank Bergeijk T.a.v De heer R. Behrtel Dokter Rauppstraat 52 5571 CH BERGEIJK Datum: 21 juli 2017 Betreft: Inspectie 17R1 Geachte heer Behrtel, Op 21 juli 2017 hebben wij uw bedrijf bezocht. Bijgaand

Nadere informatie

Op hebben wij uw bedrijf bezocht. Bijgaand treft u het rapport van deze inspectie.

Op hebben wij uw bedrijf bezocht. Bijgaand treft u het rapport van deze inspectie. Stichting Voedselbank Zeeuws- T.a.v De heer M. Vereecken Industrieweg 6 4538 AH TERNEUZEN Datum: 14 december 2018 Betreft: Inspectie 18R1 Geachte heer Vereecken, Op 14-12-18 hebben wij uw bedrijf bezocht.

Nadere informatie

Veiligheidsprocedures voor schoolkeukens

Veiligheidsprocedures voor schoolkeukens Veiligheidsprocedures voor schoolkeukens Voedselveiligheid Stappen van de Personeel ontvangst/levering niet-verse producten gebrekkige hygiëne te hoge temperatuur vervallen houdbaarheidsdatum vervuilde

Nadere informatie

Kratten wassen in Nederland Een onderzoek naar de hygiëne en kwaliteit van krattenwassen.

Kratten wassen in Nederland Een onderzoek naar de hygiëne en kwaliteit van krattenwassen. Kratten wassen in Nederland Een onderzoek naar de hygiëne en kwaliteit van krattenwassen. Kratten wassen in Nederland 01 VOORWOORD Hygiëne Hygiëne. In welke branche je ook zit, er is altijd wel iets over

Nadere informatie

Protocol Hygiëne thuiszorg

Protocol Hygiëne thuiszorg Protocol Hygiëne thuiszorg Algemene hygiëne De woning van de cliënt mag niet zodanig vervuild zijn dat de zorgverlener of het zorgverleningsproces wordt geschaad. Als de algemene hygiënische omstandigheden

Nadere informatie

Naam protocol: Vervoer pluimvee naar slachthuis Versie: 1.12

Naam protocol: Vervoer pluimvee naar slachthuis Versie: 1.12 Pagina: 1 van 5 Opgesteld door: AVINED Postbus 2703 3430 GC Nieuwegein info@avined.nl www.avined.nl NEPLUVI Postbus 331 3990 GC Houten info@nepluvi.nl www.nepluvi.nl Pagina: 2 van 5 1 Algemeen 1.1 Achtergrond

Nadere informatie

Ik heb de Inspecteur Generaal van de NVWA opdracht gegeven om de hierbij horende maatregelen tussen nu en uiterlijk een halfjaar te implementeren.

Ik heb de Inspecteur Generaal van de NVWA opdracht gegeven om de hierbij horende maatregelen tussen nu en uiterlijk een halfjaar te implementeren. > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA 's-gravenhage Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit Bezoekadres Bezuidenhoutseweg

Nadere informatie

PRI 3238 Fabrieksvaartuig (garnalenkotters) - INFRASTRUCTUUR, INRICHTING EN HYGIËNE [3238] v1

PRI 3238 Fabrieksvaartuig (garnalenkotters) - INFRASTRUCTUUR, INRICHTING EN HYGIËNE [3238] v1 Provinciale dienst van : Datum : Veranwoordelijke controleur : Nr : Operator : N uniek : Adres : PRI 28 Fabrieksvaartuig (garnalenkotters) - INFRASTRUCTUUR, INRICHTING EN HYGIËNE [28] v1 C: conform NC:

Nadere informatie

Tabellenboek per grote roodvleesslachterij (Gemiddelde naleving per slachterij in de periode 1 juli december 2017)

Tabellenboek per grote roodvleesslachterij (Gemiddelde naleving per slachterij in de periode 1 juli december 2017) Tabellenboek per grote roodvleesslachterij (Gemiddelde naleving per slachterij in de periode 1 juli 2017-31 december 2017) Datum: 26-03-2018 Versie: definitief Introductie Dit tabellenboek van de Naleefmonitor

Nadere informatie

KOPERS VAN MELK AFKOMSTIG VAN MELKGEVENDE DIEREN ANDERE DAN KOEIEN

KOPERS VAN MELK AFKOMSTIG VAN MELKGEVENDE DIEREN ANDERE DAN KOEIEN KOPERS VAN MELK AFKOMSTIG VAN MELKGEVENDE DIEREN ANDERE DAN KOEIEN 1 Uitrustingsvoorwaarden 2 1.1 Verordening (EG) nr. 852/2004 2 1.1.1 Voorschriften inzake de uitrusting 2 2 Exploitatievoorwaarden 4 2.1

Nadere informatie

Tabellenboek per grote roodvleesslachterij (Gemiddelde naleving per slachterij in de periode 1 januari juni 2018)

Tabellenboek per grote roodvleesslachterij (Gemiddelde naleving per slachterij in de periode 1 januari juni 2018) Tabellenboek per grote roodvleesslachterij (Gemiddelde naleving per slachterij in de periode 1 januari 2018-30 juni 2018) Datum: 22-10-2018 Versie: 1 (definitief) Introductie Dit tabellenboek van de Naleefmonitor

Nadere informatie

PERFECTCOOL Gebruikershandleiding

PERFECTCOOL Gebruikershandleiding PERFECTCOOL Gebruikershandleiding Gelieve deze handleiding zorgvuldig door te nemen voor ingebruikname of installatie van uw mobiele airconditioner. Bewaar deze handleiding goed voor hulp bij onderhoud

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord 5. Inleiding 6

Inhoud. Voorwoord 5. Inleiding 6 Inhoud Voorwoord 5 Inleiding 6 1 Grote schoonmaak 9 1.1 Reinigen en ontsmetten 9 1.2 De handelingen 13 1.3 De apparatuur 19 1.4 Het ontsmetten 22 1.5 Werking, bijsluiter en veiligheid 25 1.6 De middelen

Nadere informatie

Deel 5. Reiniging en desinfectie

Deel 5. Reiniging en desinfectie Goedgekeurd door: Pagina 1 van 12 Deel 5 Reiniging en desinfectie Goedgekeurd door: Pagina 2 van 12 Inhoudsopgave deel 5 Reiniging en desinfectie Pagina 1 DEFINITIE... 3 2 DOEL... 3 3 RICHTLIJNEN... 3

Nadere informatie

Champignon teelt. afrekenen met bacteriën, virussen + schimmels

Champignon teelt. afrekenen met bacteriën, virussen + schimmels Champignon teelt Champignonteelt Hoewel champignons zelf schimmels zijn stimuleert het gebruik van Vires5 Food de groei en de ontwikkeling van de champignons. Vires5 Food staat garant voor een constante

Nadere informatie

TRA 3469 Uitsnijderij wild - INFRASTRUCTUUR, INRICHTING EN HYGIENE (VERHOOGDE FREQUENTIE) [3469] v.1

TRA 3469 Uitsnijderij wild - INFRASTRUCTUUR, INRICHTING EN HYGIENE (VERHOOGDE FREQUENTIE) [3469] v.1 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen LCE : Datum : Verantwoordelijke controleur : Operator : VEN : Adres : TRA 469 Uitsnijderij wild - INFRASTRUCTUUR, INRICHTING EN HYGIENE (VERHOOGDE

Nadere informatie

Het bepaalde in deze beschikking is niet van toepassing op:

Het bepaalde in deze beschikking is niet van toepassing op: MINISTERIËLE BESCHIKKING met algemene werking van de 24ste september 1999 als bedoeld in artikel 3, zevende lid, van de Warenlandsverordening (P.B. 1997, no.334) ter uitvoering van artikel 11, derde lid,

Nadere informatie

Provinciale dienst van : Datum : Veranwoordelijke controleur : Nr : Operator : N uniek : Adres :

Provinciale dienst van : Datum : Veranwoordelijke controleur : Nr : Operator : N uniek : Adres : Provinciale dienst van : Datum : Veranwoordelijke controleur : Nr : Operator : N uniek : Adres : TRA 251 Wildbewerkingsinrichting en uitsnijderij van vlees van gekweekt en/of vrij wild - INFRASTRUCTUUR,

Nadere informatie

Divisie: Veterinair & Import Versie: 04 Domein: Vleesketen & Voedselveiligheid Datum: Werkpakket: Systeemtoezicht V&VV Pagina: 1 van 13

Divisie: Veterinair & Import Versie: 04 Domein: Vleesketen & Voedselveiligheid Datum: Werkpakket: Systeemtoezicht V&VV Pagina: 1 van 13 Werkpakket: Systeemtoezicht V&VV Pagina: 1 van 13 HANDHAVINGSPROTOCOL Jaar 2018 Vragende divisie Domein Projectnaam Deelproject Ontwerpteam Veterinair & Import (V&I) Vleesketen & Voedselveiligheid (V&VV)

Nadere informatie

TRA 3193 Levensmiddelen ZONDER erkenningsplicht - INFRASTRUCTUUR, INRICHTING EN HYGIENE [3193] v1

TRA 3193 Levensmiddelen ZONDER erkenningsplicht - INFRASTRUCTUUR, INRICHTING EN HYGIENE [3193] v1 Provinciale dienst van : Datum : Veranwoordelijke controleur : Nr : Operator : N uniek : Adres : TRA 19 Levensmiddelen ZONDER erkenningsplicht - INFRASTRUCTUUR, INRICHTING EN HYGIENE [19] v1 C: conform

Nadere informatie

Specifieke toelichting op de vragen van de inspectielijst

Specifieke toelichting op de vragen van de inspectielijst Specifieke toelichting op de vragen van de inspectielijst Hieronder wordt een nadere toelichting op de vragen van de inspectielijst, behorende bij het toezicht op HACCP in slachterijen/uitsnijderijen,

Nadere informatie

HACCP in eipakstation Opfriscursus HACCP 2013

HACCP in eipakstation Opfriscursus HACCP 2013 HACCP in eipakstation Opfriscursus HACCP 2013 Thielen Consult BV Postbus 5100 5800 GC Venray 0478-579220 Agenda HACCP Waarom HACCP Wat is HACCP Welke gevaren Veilige eieren HACCP Definities (1) Hazard

Nadere informatie

Op hebben wij uw bedrijf bezocht. Bijgaand treft u het rapport van deze inspectie.

Op hebben wij uw bedrijf bezocht. Bijgaand treft u het rapport van deze inspectie. Voedselbank Bergeijk T.a.v De heer L.M.J. Timmermans Dokter Rauppstraat 52 5571 CH BERGEIJK Datum: 20 juli 2018 Betreft: Inspectie 18R1 Geachte heer Timmermans, Op 20-07-2018 hebben wij uw bedrijf bezocht.

Nadere informatie

Verificatielijst Aanvraag nieuwe erkenning

Verificatielijst Aanvraag nieuwe erkenning Verificatielijst Aanvraag nieuwe erkenning Divisie Veterinair & import Catharijnesingel 59 3511 GG Utrecht Postbus 43006 3540 AA Utrecht www.nvwa.nl Versie 1.0 Vraag Welke erkenning(en) heeft dit bedrijf

Nadere informatie

Deel 6. Persoonlijke hygiëne

Deel 6. Persoonlijke hygiëne Goedgekeurd door: Pagina 1 van 8 Deel 6 Persoonlijke hygiëne Goedgekeurd door: Pagina 2 van 8 Inhoudsopgave deel 6 Persoonlijke hygiëne Pagina 1. DEFINITIE... 3 2. DOEL... 3 3. RICHTLIJNEN... 3 3.1 Algemeen...

Nadere informatie

Gearchiveerd op 02/07/2014

Gearchiveerd op 02/07/2014 Provinciale dienst van:... Datum:... Verantwoordelijke Controleur:... Nr:... Operator :... N uniek... Adres :...... DPA 2210 BROEDERIJEN Infrastructuur - inrichting - hygiëne [2210] v1 C : conform NC :

Nadere informatie

PRI 3263 Sorteren en/of verzamelen van eieren - INFRASTRUCTUUR, INRICHTING EN HYGIËNE [3263] v1

PRI 3263 Sorteren en/of verzamelen van eieren - INFRASTRUCTUUR, INRICHTING EN HYGIËNE [3263] v1 Provinciale dienst van : Datum : Veranwoordelijke controleur : Nr : Operator : N uniek : Adres : PRI 26 Sorteren en/of verzamelen van eieren - INFRASTRUCTUUR, INRICHTING EN HYGIËNE [26] v C: conform NC:

Nadere informatie

Branchetoetsdocument: Hygiëne en voedselveiligheid 2

Branchetoetsdocument: Hygiëne en voedselveiligheid 2 pagina 1 van 5 10--014 Branchetoetsdocument: Hygiëne en voedselveiligheid Versie 4., per 1-10-09 samengevoegd met Hygiëne en voedselveiligheid 1, vervallen per 1-01-011 Deelbranche(s) Tankstation Algemene

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2016 2017 28 286 Dierenwelzijn 33 835 Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) Nr. 910 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN Aan de Voorzitter

Nadere informatie

Hygiëne en productcontaminatie - risicobeoordeling Bedrijfsgegevens Naam bedrijf: Naam zaakvoerder:

Hygiëne en productcontaminatie - risicobeoordeling Bedrijfsgegevens Naam bedrijf: Naam zaakvoerder: Hygiëne en productcontaminatie - risicobeoordeling Bedrijfsgegevens Naam bedrijf: Naam zaakvoerder: CP: AF 3.2.1, FV 4.1.1, 5.1.1 & 5.5.1 Datum: De risicobeoordeling betreft de primaire productie van plantaardige

Nadere informatie

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Omzendbrief betreffende het verzamelen van eieren van leghennen in het slachthuis met het oog op de valorisatie ervan door de fabrikanten van

Nadere informatie

Bent u het eens met de constateringen die door de opstellers van bijgevoegde journaals zijn gedaan met betrekking uw zaak?

Bent u het eens met de constateringen die door de opstellers van bijgevoegde journaals zijn gedaan met betrekking uw zaak? Reactie Tako s Wok Bent u het eens met de constateringen die door de opstellers van bijgevoegde journaals zijn gedaan met betrekking uw zaak? Ben niet eens met de constateringen. Er wordt beweerd dat er

Nadere informatie

33Hygiënecodes in instellingen

33Hygiënecodes in instellingen DC 33Hygiënecodes in instellingen 1 Inleiding Als je niet hygiënisch met voedsel omgaat, kunnen jij en anderen daar ziek van worden. Daarom is elke organisatie en elke werknemer verplicht hygiënisch te

Nadere informatie

ENTREE. Assistent Horeca, voeding of voedingsindustrie

ENTREE. Assistent Horeca, voeding of voedingsindustrie ENTREE Assistent Horeca, voeding of voedingsindustrie Inhoud 1. Werken in de horeca, voeding of voedingsindustrie.... 4 Hygiëne.... 8 HACCP.... 10 HACCP: Persoonlijke hygiëne.... 11 Bedrijfskleding....

Nadere informatie

Kratten wassen in Nederland. Een onderzoek naar de hygiëne en kwaliteit van krattenwassen. Krattenwassen in Nederland

Kratten wassen in Nederland. Een onderzoek naar de hygiëne en kwaliteit van krattenwassen. Krattenwassen in Nederland Kratten wassen in Nederland Een onderzoek naar de hygiëne en kwaliteit van krattenwassen. 01 VOORWOORD INHOUD Hygiëne Hygiëne. In welke branche je ook zit, er is altijd wel iets over te doen. En dat is

Nadere informatie

Gearchiveerd op 02/07/2014

Gearchiveerd op 02/07/2014 Provinciale dienst van:... Datum:... Verantwoordelijke Controleur:... Nr:... Operator :... N uniek... Adres :...... PRI 249 - Houden van pluimvee - Infrastructuur, inrichting en hygiëne [249] v5 C : conform

Nadere informatie

PRI 3291 Slachten en uitslachten van pluimvee, lagomorfen en klein wild (in het slachthuis) - INFRASTRUCTUUR, INRICHTING EN HYGIËNE [3291] v.

PRI 3291 Slachten en uitslachten van pluimvee, lagomorfen en klein wild (in het slachthuis) - INFRASTRUCTUUR, INRICHTING EN HYGIËNE [3291] v. Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen LCE : Datum : Verantwoordelijke controleur : Operator : VEN : Adres : PRI 29 Slachten en uitslachten van pluimvee, lagomorfen en klein wild (in

Nadere informatie

GEBRUIKERSHANDLEIDING

GEBRUIKERSHANDLEIDING GEBRUIKERSHANDLEIDING 360 Turbo Luchtverwarmer NL Cat. Nr.: 25963 Lees deze handleiding alvorens het product te gebruiken. Waarschuwing 1. Deze verwarmer is alleen voor algemene verwarming binnenshuis.

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Directoraat-generaal Agro en Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den

Nadere informatie

TRA 3205 Groothandel levensmiddelen - INFRASTRUCTUUR, INRICHTING EN HYGIENE [3205] v1

TRA 3205 Groothandel levensmiddelen - INFRASTRUCTUUR, INRICHTING EN HYGIENE [3205] v1 Provinciale dienst van : Datum : Veranwoordelijke controleur : Nr : Operator : N uniek : Adres : TRA 205 Groothandel levensmiddelen - INFRASTRUCTUUR, INRICHTING EN HYGIENE [205] v C: conform NC: Niet-conform

Nadere informatie

Naam protocol: Vervoer pluimvee naar slachthuis Versie: 1.0. Brancheorganisatie AVINED (met daarin verenigd LTO/NOP, NVP, NEPLUVI, ANEVEI)

Naam protocol: Vervoer pluimvee naar slachthuis Versie: 1.0. Brancheorganisatie AVINED (met daarin verenigd LTO/NOP, NVP, NEPLUVI, ANEVEI) HPAI Pagina: 1 van 1 Opgesteld door: AVINED (i.s.m. NEPLUVI) Goedgekeurd door: Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) Catharijnesingel 59 3511 GG Utrecht Postbus 43006 3540 AA Utrecht Datum goedkeuring:

Nadere informatie

Opgesteld door: CUMELA Nederland Nijverheidsstraat RJ Nijkerk

Opgesteld door: CUMELA Nederland Nijverheidsstraat RJ Nijkerk Betreft dierziekte Aviaire Influenza, MKZ, KVP Pagina: 1 van 6 Opgesteld door: CUMELA Nederland Nijverheidsstraat 13 3861 RJ Nijkerk https://www.cumela.nl & Transport en Logistiek Nederland Boris Pasternaklaan

Nadere informatie

Omzendbrief met betrekking tot het hygiënisch slachten van als landbouwhuisdier gehouden hoefdieren.

Omzendbrief met betrekking tot het hygiënisch slachten van als landbouwhuisdier gehouden hoefdieren. Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Omzendbrief met betrekking tot het hygiënisch slachten van als landbouwhuisdier gehouden hoefdieren. Referentie PCCB/S2/GDS/927854 Datum 07/11/2012

Nadere informatie

Deel 6. Persoonlijke hygiëne

Deel 6. Persoonlijke hygiëne Goedgekeurd door: Pagina 1 van 8 Deel 6 Persoonlijke hygiëne Goedgekeurd door: Pagina 2 van 8 Inhoudsopgave deel 6 Persoonlijke hygiëne Pagina 1 DEFINITIE... 3 2 DOEL... 3 3 RICHTLIJNEN... 3 3.1 Algemeen...

Nadere informatie

KOPERS VAN MELK AFKOMSTIG VAN MELKGEVENDE DIEREN ANDERE DAN KOEIEN

KOPERS VAN MELK AFKOMSTIG VAN MELKGEVENDE DIEREN ANDERE DAN KOEIEN KOPERS VAN MELK AFKOMSTIG VAN MELKGEVENDE DIEREN ANDERE DAN KOEIEN 1 Uitrustingsvoorwaarden 2 1.1 Verordening (EG) nr. 852/2004 2 1.1.1 Voorschriften inzake de uitrusting 2 2 Exploitatievoorwaarden 4 2.1

Nadere informatie

Protocol pluimveetransport bij hoge / lage omgevingstemperaturen Vastgesteld door het bestuur van Stichting AVINED op 15 mei 2018.

Protocol pluimveetransport bij hoge / lage omgevingstemperaturen Vastgesteld door het bestuur van Stichting AVINED op 15 mei 2018. Protocol pluimveetransport bij hoge / lage omgevingstemperaturen Vastgesteld door het bestuur van Stichting AVINED op 15 mei 2018. Inleiding Transport van dieren dient altijd plaats te vinden met aandacht

Nadere informatie

Gearchiveerd op 01/02/2016

Gearchiveerd op 01/02/2016 Provinciale dienst van:... Datum:... Verantwoordelijke Controleur:... Nr:... Operator :... N uniek... Adres :...... TRA 2044 Levensmiddelen ZONDER ERKENNINGSPLICHT: Infrastructuur, inrichting en hygiëne

Nadere informatie

Toezicht logistiek slachten in vleeskuikenslachterijen

Toezicht logistiek slachten in vleeskuikenslachterijen Toezicht logistiek slachten in vleeskuikenslachterijen Auteur: ing. G. Visser KEURINGSDIENST VAN WAREN OOST Postbus 202 7200 AE Zutphen Tel. 0575-588100 Fax. 0575-588200 E-mail OT@kvw.nl Projectnummer:

Nadere informatie

Celsius Temperatuursnormen vlees tijdens vervoer

Celsius Temperatuursnormen vlees tijdens vervoer Celsius Temperatuursnormen vlees tijdens vervoer Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Celsius Temperatuursnormen vlees tijdens vervoer Datum: September 2008 Versie: extern Auteur: AID Communicatie

Nadere informatie

Gearchiveerd op 02/02/2015

Gearchiveerd op 02/02/2015 Provinciale dienst van:... Datum:... Verantwoordelijke Controleur:... Nr:... Operator :... N uniek... Adres :...... PRI 2494 Fabrieksvaartuig (garnalenkotter waar schaaldieren aan boord worden gekookt)

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Directoraat-generaal Agro en Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den

Nadere informatie

Goedgekeurd door: Divisie Veterinair & Import Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit

Goedgekeurd door: Divisie Veterinair & Import Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit Betreft dierziekte(n) Aviaire Influenza Pagina: Pagina 1 Goedgekeurd door: Divisie Veterinair & Import Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit Catharijnesingel 59 3511 GG Utrecht Postbus 43006 3540 AA

Nadere informatie

Hygiëne in onze keuken

Hygiëne in onze keuken 2014 Hygiëne in onze keuken Inleiding Het naleven van hygiëneregels is essentieel in een moderne grootkeuken. De maaltijden die bereid worden zijn voor mensen die al gevoelig zijn voor infecties, daar

Nadere informatie

Gearchiveerd op 05/01/2015

Gearchiveerd op 05/01/2015 Provinciale dienst van:... Datum:... Verantwoordelijke Controleur:... Nr:... Operator :... N uniek... Adres :...... TRA 2044 Levensmiddelen ZONDER ERKENNINGSPLICHT: Infrastructuur, inrichting en hygiëne

Nadere informatie

Niveau 1: Hygiënisch werken

Niveau 1: Hygiënisch werken Auteurs Martine Leuvelink ; Annet Eendhuizen Laatst gewijzigd 24 March 2015 Licentie CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie Webadres http://maken.wikiwijs.nl/59132 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs

Nadere informatie

Bevindingen inspecties in centrale keukens en afdelingskeukens in ziekenhuizen 2007-2008

Bevindingen inspecties in centrale keukens en afdelingskeukens in ziekenhuizen 2007-2008 Bevindingen inspecties in centrale keukens en afdelingskeukens in ziekenhuizen 2007-2008 Factsheet Domein Ziekenhuizen Voedsel en Waren Autoriteit Juni 2008 (Deel)projectnummer: Thema: ZD07C270 Veilig

Nadere informatie

PLUIMVEESLACHTERIJ/ UITSNIJDERIJ / VERWERKER

PLUIMVEESLACHTERIJ/ UITSNIJDERIJ / VERWERKER PLUIMVEESLACHTERIJ/ UITSNIJDERIJ / VERWERKER Normen voor pluimveeslachterij/ uitsnijderij / verwerker Aan deze criteria kunnen geen rechten worden ontleend. Onjuistheden en aanpassingen voorbehouden. =

Nadere informatie

Toelatingsvoorwaarden voor slachten door de producent op de plaats van productie van pluimvee en lagomorfen

Toelatingsvoorwaarden voor slachten door de producent op de plaats van productie van pluimvee en lagomorfen Toelatingsvoorwaarden voor slachten door de producent op de plaats van productie van pluimvee en lagomorfen Bijlage III, 2.5 bij het koninklijk besluit van 16.01.06 tot vaststelling van de modaliteiten

Nadere informatie

Erkenningsvoorwaarden voor slachten door de producent op de plaats van productie van pluimvee en lagomorfen.

Erkenningsvoorwaarden voor slachten door de producent op de plaats van productie van pluimvee en lagomorfen. Erkenningsvoorwaarden voor slachten door de producent op de plaats van productie van pluimvee en lagomorfen. Bijlage II.1.1.3. bij het koninklijk besluit van 16.01.06 tot vaststelling van de modaliteiten

Nadere informatie

Het is belangrijk om een goede categorie indeling te gaan volgen:

Het is belangrijk om een goede categorie indeling te gaan volgen: Bijlage F: Portioneren van producten Het uitgangspunt voor een voedselbank moet zijn dat het veruit de voorkeur verdient met de leverancier af te spreken dat de producten geleverd worden in portiegroottes

Nadere informatie

Opgesteld door: Avined Postbus GC Nieuwegein. Goedgekeurd door: Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit

Opgesteld door: Avined Postbus GC Nieuwegein. Goedgekeurd door: Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit Betreft dierziekte(n) Aviaire Influenza Pagina: Pagina 1 Opgesteld door: Avined Postbus 2703 3430 GC Nieuwegein Goedgekeurd door: Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit Catharijnesingel 59 3511 GG Utrecht

Nadere informatie

Gearchiveerd op 03/02/2014

Gearchiveerd op 03/02/2014 Provinciale dienst van:... Datum:... Verantwoordelijke Controleur:... Nr:... Operator :... N uniek... Adres :...... TRA 2456 Levensmiddelen van dierlijke oorsprong MET ERKENNINGSPLICHT: Infrastructuur,

Nadere informatie

Intitulé : MINISTERIËLE REGELING van 23 november 2004 ter uitvoering van artikel 12, tweede lid, van de Slacht- en keuringsverordening

Intitulé : MINISTERIËLE REGELING van 23 november 2004 ter uitvoering van artikel 12, tweede lid, van de Slacht- en keuringsverordening Intitulé : MINISTERIËLE REGELING van 23 november 2004 ter uitvoering van artikel 12, tweede lid, van de Slacht- en keuringsverordening (AB 1996 no. GT 4) Citeertitel: Regeling eisen slagerijen Vindplaats

Nadere informatie

titel Overdracht werkzaamheden pluimvee- en konijnenslachthuizen code PA-40 versie 9 ingangsdatum pag. 1 van 6

titel Overdracht werkzaamheden pluimvee- en konijnenslachthuizen code PA-40 versie 9 ingangsdatum pag. 1 van 6 code PA-40 versie 9 ingangsdatum 13-09-2018 pag. 1 van 6 versie datum toelichting 7 20-09-2011 Splitsen van het overdracht deel van de PM keuring en het toezicht op de bedrijfskeurders. Dit voorschrift

Nadere informatie

Scienta Nova ISO 22.000. Verbeterpunten en voorbeelden met foto s van SC 35 UK 158 Z 402

Scienta Nova ISO 22.000. Verbeterpunten en voorbeelden met foto s van SC 35 UK 158 Z 402 ISO 22.000 Verbeterpunten en voorbeelden met foto s van SC 35 UK 158 Z 402 Wat is ISO 22.000 Systeem waar werken aan boord en op kantoor is vastgelegd Door deze methode te volgen is de vis veilig voor

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 43006 3540 AA Utrecht De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG NVWA algemeen Catharijnesingel 59 3511 GG Utrecht Postbus 43006 3540 AA Utrecht

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2013 2014 31 571 Voorstel van wet van het lid Thieme tot wijziging van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren in verband met het invoeren van een verplichte

Nadere informatie

Advies 28-2005 : Wetenschappelijke evaluatie van de «Generische autocontrolegids voor pluimveeslachthuis en -uitsnijderij» (dossier Sci Com 2005/16)

Advies 28-2005 : Wetenschappelijke evaluatie van de «Generische autocontrolegids voor pluimveeslachthuis en -uitsnijderij» (dossier Sci Com 2005/16) Advies 28-2005 : Wetenschappelijke evaluatie van de «Generische autocontrolegids voor pluimveeslachthuis en -uitsnijderij» (dossier Sci Com 2005/16) Het Wetenschappelijk Comité van het Federaal Agentschap

Nadere informatie

Provinciale dienst van : Datum : Veranwoordelijke controleur : Nr : Operator : N uniek : Adres :

Provinciale dienst van : Datum : Veranwoordelijke controleur : Nr : Operator : N uniek : Adres : Provinciale dienst van : Datum : Veranwoordelijke controleur : Nr : Operator : N uniek : Adres : IEC 151 Grensinspectiepost voor de invoer van levende dieren of dierlijke producten of aan een dergelijke

Nadere informatie

BIoLoGIscHE AGENTIA. in de pluimveeverwerkende industrie. biologische agentia brochure.indd :51

BIoLoGIscHE AGENTIA. in de pluimveeverwerkende industrie. biologische agentia brochure.indd :51 BIoLoGIscHE AGENTIA in de pluimveeverwerkende industrie biologische agentia brochure.indd 1 26-05-15 10:51 WAT zijn BIoLoGIscHE AGENTIA? biologische agentia brochure.indd 2 26-05-15 10:51 Biologische agentia

Nadere informatie

Het opstellen van een bedrijfsplan, hoofdstuk hygiëne

Het opstellen van een bedrijfsplan, hoofdstuk hygiëne Het opstellen van een bedrijfsplan, hoofdstuk hygiëne Workshop GGD Amsterdam Janneke Verheijen augustus/september 2013 Vandaag Uitleg over bedrijfsplan hygiëne en de inspectie van de GGD Inhoud bedrijfsplan

Nadere informatie

Inhoud. Cahier Voedselveiligheid. 1 Wetgevend kader 6. 2 Voedselveiligheid en voedselbesmetting 9

Inhoud. Cahier Voedselveiligheid. 1 Wetgevend kader 6. 2 Voedselveiligheid en voedselbesmetting 9 Inhoud Cahier Voedselveiligheid Inleiding 5 1 Wetgevend kader 6 2 Voedselveiligheid en voedselbesmetting 9 3 Aandachtspunten voor de keukens en omliggende lokalen 12 4 Algemene en persoonlijke hygiëne-eisen

Nadere informatie

*PDOC01/268847* PDOC01/ De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA 's-gravenhage

*PDOC01/268847* PDOC01/ De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA 's-gravenhage > Retouradres Postbus 20401 2500 EK DEN HAAG De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA 's-gravenhage Cluster Prins Clauslaan 8 2595 AJ DEN HAAG Postbus 20401 2500 EK DEN

Nadere informatie