Monitor klimaatbeleid. Gemeente Hunsum (fictief)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Monitor klimaatbeleid. Gemeente Hunsum (fictief)"

Transcriptie

1 Inleiding Behaalt uw gemeente de klimaatdoelstellingen? Wilt u weten hoeveel duurzame energie in uw gemeente wordt geproduceerd of energie wordt bespaard? Zoekt u inzicht in welke maatregelen succesvol zijn? Of wilt u de raad informeren over de voortgang van het klimaatbeleid? De energiemonitor toont specifiek: de voortgang op de klimaatdoelstellingen het energiegebruik per sector de productie van duurzame energie per techniek en het aandeel duurzame energie de reductie van CO2 uitstoot per sector De monitor koppelt doelstellingen aan maatregelen en resultaten en: doet verslag van de uitgevoerde en geplande maatregelen toont de effecten van deze maatregelen geeft een prognose van de te verwachten energiebesparing en CO2 reductie en geeft een prognose van de te verwachten productie van duurzame energie en het aandeel duurzame energie Aan dehand van de monitor kunt u bepalen inhoeverreuw gemeente op weg is om de gesteldeklimaatdoelen tebereiken en wat de resterende opgave is. De monitor is hiermee een sturingsinstrument, waarmee de bijdrage van de acties aan de klimaatambities inzichtelijk wordt gemaakt. De monitor is hiermee een overzichtelijke en handige manier om inzicht te krijgen in voortgang van het klimaatbeleid en de raad te informeren op dit belangrijke thema.

2 Monitor klimaatbeleid Gemeente Hunsum (fictief)

3 Inleiding De fictieve gemeente Hunsum voert een ambitieus klimaatprogramma uit. Sinds de vaststelling van het beleidsplan Gemeente HunsumCO₂neutraal in2009heeftdegemeentedeambitieom100%co₂neutraaltezijnin2030.omhetdoeltebereikenzijn verschillende maatregelen en acties reeds uitgevoerd en in uitvoering en zullen in de komende jaren nieuwe maatregelen en projecten worden uitgevoerd. Het college doet via deze monitor verslag aan de gemeenteraad over de resultaten van het klimaatbeleid. In deze rapportage wordt ingegaan op de voortgang en effecten van alle duurzaamheidsinspanningen gericht op CO₂ reductie. In de monitor zijn de maatregelen en projecten die reeds zijn uitgevoerd, in uitvoering zijn of nog worden uitgevoerd, vertaald naar daadwerkelijke CO₂ reductie (kwantitatief). Het verbindt de doelstellingen aan de effecten en duidt hiermee ook het effect van de verschillende acties op de CO₂ uitstoot. Hiermee kan de gemeenteraad bepalen in hoeverre Hunsum op weg is om de gestelde doelen te bereiken en wat de resterende opgave is. De monitor is hiermee een sturingsinstrument, waarmee de bijdrage van de acties aan de klimaatambities inzichtelijk wordt gemaakt.

4 Opbouw monitor De opbouw van de monitor is gebaseerd op de Trias Energetica. De Trias Energetica is een strategie bestaande uit drie stappen om tot CO₂ neutraliteit te komen: 1. Beperk het energieverbruik door verspilling van energie tegen te gaan. 2. Maak maximaal gebruik van energie uit duurzame bronnen 3. Beperk de CO₂ uitstoot die ontstaat door het gebruik van fossiele brandstoffen om in de resterende energiebehoefte te voorzien. In de monitor staan alle activiteiten en projecten die reeds zijn uitgevoerd, in uitvoering zijn of nog worden uitgevoerd waarbij de activiteiten zijn onderverdeeld in drie groepen o.b.v. de Trias Energetica. De activiteiten zijn vertaald naar daadwerkelijke CO₂ reductie en bijdrage aan energiebesparing of duurzame energieproductie. Er zijn ook maatregelen en acties die niet direct leiden tot een CO₂ reductie, energiebesparing of duurzame energieproductie, maar die wel een belangrijke randvoorwaarde zijn om andere projecten en acties, die wel een directe bijdrage leveren aan CO₂ reductie, aan te jagen en te faciliteren. Deze maatregelen en acties zijn kwalitatief beschreven in de monitor. Trias Energetica De monitor is opgedeeld in twee delen. Hoofdstuk 1 bevat de belangrijkste uitkomsten van de monitor. In Hoofdstuk 2, 3 en 4 staan de achterliggende cijfers die aan de uitkomsten in hoofdstuk 1 ten grondslag liggen.

5 Verkeer en vervoer Bedrijven en instellingen Zonne-energie Biomassavergisting Huishoudens Biomassaverbranding Windenergie Bodemenergie Elektrisch vervoer Aardgas in vervoer Afvalscheiding

6 H 1: Voortgang klimaatambities CO₂ uitstoot Aandeel duurzame energie De gemeente Hunsum heeft sinds 2009 de ambitie om 100% CO₂ neutraal te zijn in In dit hoofdstuk staat in hoeverre Hunsum op weg is om de gestelde doelen te bereiken en welke activiteiten in 2014 zijn uitgevoerd die hebben bijgedragen aan het realiseren van de doelstelling. Daarnaast zijn activiteiten die momenteel in uitvoering zijn of waarvan de gemeente voornemens is ze uit te voeren vertaald naar CO₂ reductie. Hierdoor wordt inzichtelijk gemaakt wat de resterende opgave nog is. Naast de CO₂ uitstoot is ook het aandeel duurzame energie in het totale energiegebruik in kaart gebracht, zowel het huidige aandeel in 2014 als het verwachte aandeel tot en met Om de ontwikkeling van de CO₂ uitstoot en het aandeel duurzame energie in de gemeente Hunsum in perspectief te plaatsen, is een benchmark gemaakt met de provincie en Nederland als geheel.

7 1.1 Behaalde resultaten in 2014 Energiebesparing slimme meters geplaatst. - Er zijn 20 energie neutrale woningen opgeleverd in een nieuwe woonwijk. - Het zwembad is aangesloten op een WKO systeem en gebruikt restwarmte van de naastgelegen fabriek om het zwembad te verwarmen. - Er zijn armaturen van openbare lichtpunten vervangen door led armaturen Duurzame energie - Er zijn zonnepanelen geplaatst op daken in de gemeente. - Er is een grondgebonden zonnepark aangelegd op braakliggende grond. - Een landbouwbedrijf heeft een vergister in gebruik genomen om biogas te produceren. - De regionale afvalverwerker heeft een vergister in gebruik genomen om biogas uit GFT afval te produceren bedrijven hebben een houtkachel aangeschaft voor de opwek van hernieuwbare warmte. - Een bio-energiecentrale die elektriciteit en warmte produceert uit lokaal resthout is in bedrijf gegaan. - Het nieuwe ziekenhuis is aangesloten op een WKO systeem. Reductie CO₂ uitstoot - Er zijn 50 elektrische voertuigen in gebruik genomen vrachtauto s rijden sinds dit jaar op LNG i.p.v. diesel. - De hoeveelheid restafval per inwoner is met 10% afgenomen.

8 1.2 Prognose aandeel duurzame energie en CO2 uitstoot* (%) Aandeel duurzame energie (%) 60% 45% CO2 uitstoot (kton) % 15% * = De prognose voor de periode 2014 t/m 2020 is gebaseerd op activiteiten die momenteel in uitvoering zijn of nog worden uitgevoerden de verwachte CO₂ reductie per activiteit. De activiteiten en achterliggende cijfers staan in deel B van de monitor.

9 1.3 Benchmark t.o.v. Provincie en Nederland Aandeel duurzame energie (%) Ontwikkeling CO₂ uitstoot (2013 t.o.v. 2012) 8% 7,2% 6,6% 6,7% +2% +1,5% 6% 5,0% 4,5% 4,5% +1% 4% - 2% -1% -1,0% -0,2% Hunsum Provincie Nederland -2% Hunsum Provincie Nederland

10 Achterliggende cijfers

11 H 2: Energieverbruik en besparing In de monitor worden drie categorieën van energiegebruikers onderscheiden. De drie grote verbruikers zijn huishoudens, bedrijven en instellingen en verkeer en vervoer. Er zijn diverse maatregelen die kunnen worden genomen om dit energieverbruik te reduceren. Het gaat bijvoorbeeld om isolatie, slimme meters en efficiëntere apparatuur nuttig gebruik van restwarmte. In veel gevallen gaat het om investeringen die relatief snel kunnen worden terugverdiend, maar veel huiseigenaren en ondernemers zijn zich hier niet van bewust. De gemeente heeft de afgelopen jaren diverse activiteiten uitgevoerd om het energiebewustzijn onder de burgers en bedrijven te vergroten en heeft diverse instrumenten ontwikkeld om verduurzaming van de gebouwde omgeving te stimuleren. Daarnaast is gebruik van openbaar vervoer en fiets actief gestimuleerd. Huishoudens Bedrijven en instellingen Verkeer en vervoer

12 2.1.1 Energieverbruik en CO₂ uitstoot Energiegebruik (TJ) in 2014 Totaal: TJ CO₂ uitstoot (kton) in 2014 Totaal: 10 kton ,50 3, ,00 Woningen Bedrijven en instellingen Verkeer en vervoer

13 2.1.2 Verwachte energieverbruik tot 2020 Huishoudens (TJ) 600 Bedrijven en instellingen (TJ) 600 Verkeer en vervoer (TJ) Ontwikkeling t.o.v Ontwikkeling t.o.v Ontwikkeling t.o.v % -17% -17% Prognose* * = De prognose voor de periode 2014 t/m 2020 is gebaseerd op activiteiten die momenteel in uitvoering zijn of nog worden uitgevoerden de verwachte CO₂ reductie per activiteit. De activiteiten en achterliggende cijfers staan in deel B van de monitor.

14 2.1.3 Verwachte CO₂ uitstoot tot 2020 Huishoudens (kton) 6,00 Bedrijven en instellingen (kton) 6,00 Verkeer en vervoer (kton) 6,00 4,50 3,5 4,50 4,0 4,50 3,00 3,00 3,00 2,5 1,50 1,50 1,50 Ontwikkeling t.o.v Ontwikkeling t.o.v Ontwikkeling t.o.v % -17% -17% Prognose* * = De prognose voor de periode 2014 t/m 2020 is gebaseerd op activiteiten die momenteel in uitvoering zijn of nog worden uitgevoerden de verwachte CO₂ reductie per activiteit. De activiteiten en achterliggende cijfers staan in deel B van de monitor.

15 2.2.1 Energiebesparing huishoudens Energiebesparing (TJ) CO₂ reductie (kton) , , ,00 t/m In uitvoering Voornemen - 50 woningen zijn aangesloten op een warmtenet - Er zijn 100 duurzaamheidsleningen verstrekt voor energiebesparende maatregelen bij huishoudens. - Er zijn 300 slimme meters geplaatst bij particuliere woningen woningen zijn aangesloten op een warmtenet woningen hebben een of meerdere labelsprongen gemaakt energieneutrale woningen in aanbouw. - Er worden 5000 slimme meters geplaatst bij particuliere woningen voor woningen worden aangesloten op een warmtenet voor Alle woningen hebben een label A of B voor 2020.

16 2.2.2 Energiebesparing bedrijven en instellingen Energiebesparing (TJ) CO₂ reductie (kton) , , ,00 t/m In uitvoering Voornemen - 5 bedrijven zijn aangesloten op een warmtenet - Er zijn 100 energiescans uitgevoerd bij bedrijven bedrijven zijn aangesloten op een warmtenet - Er zijn 200 energiescans uitgevoerd bij bedrijven. - Plan vastgesteld voor duurzaam bedrijventerrein - 10 bedrijven hebben het voornemen een aansluiting het warmtenet te realiseren. - Er worden 300 energiescans uitgevoerd bij bedrijven. - Plan opstellen voor verduurzaming bedrijventerreinen. - Gesprekken met 50 grootste energieverbruikers in de gemeente. - 50% van de bedrijven hebben een aansluiting op het warmtenet in Alle bedrijven hebben een energiescans laten uitvoeren en een actieplan opgesteld.

17 2.2.3 Energiebesparing verkeer en vervoer Energiebesparing (TJ) CO₂ reductie (kton) , , ,00 t/m In uitvoering Voornemen - Maximum snelheid wegen in landelijk gebied teruggebracht van 80 naar 60 km/uur. - Campagne banden op spanning. - Gemeentelijk wagenpark met 10% gereduceerd. - Aantal carpoolplaatsen uitgebreid met Reductie van 15% brandstofgebruik van gemeentelijk wagenpark armaturen vervangen door led armaturen. - Gemeentelijk wagenpark met 10% reduceren armaturen vervangen door led armaturen. - Stimuleringsprogramma voor meer gebruik van fiets en OV. - Aanleg transferium voor parkeren buiten stadscentrum en aansluiting OV. - Vermindering gemeentelijk brandstofverbruik met 50% in Alle armaturen vervangen door led armaturen in Autokilometers in gemeente met 20% reduceren.

18 H 3: Duurzame energieproductie In Hunsum wordt 72 TJ aan duurzame energie opgewerkt. Afgezet tegen het verbruik is dit 7,2%. De gemeente scoort hiermee hoger dan het landelijk en provinciaal gemiddelde. De nieuwe bio-energiecentrale levert een aanzienlijke bijdrage aan de hernieuwbare energieproductie. Ook wordt op een aantal locaties biogas geproduceerd. Huishoudens produceren voornamelijk hernieuwbare energie door verbranding van hout in houtkachels en zonnepanelen. Vooral de productie van zonnestroom is de afgelopen jaren hard gestegen. Zonne-energie Windenergie Biomassaverbranding Biomassavergisting Bodemenergie

19 3.1 Totaalbeeld duurzame energie en CO2 reductie 10,0 Duurzame energie (TJ) 7,5 CO₂ reductie (kton) -1,00 5,0 2,5-2,00-3,00-4,00 t/m In uitvoering Voornemen

20 3.2 Zonne-energie 10,0 Duurzame energie (TJ) 7,5 CO₂ reductie (kton) -1,00 5,0 2,5-2,00-3,00-4,00 t/m In uitvoering Voornemen - Er zijn zonnepanelen geplaatst op daken in de gemeente. - Er zijn 200 huishoudens die gebruik maken van zonnecollectoren en boilers voor de productie van hernieuwbare warmte. - Er zijn zonnepanelen geplaatst op daken in de gemeente. - Er is een grondgebonden zonnepark (5 MW) aangelegd op braakliggende grond. - Er zijn 50 huishoudens bijgekomen die gebruik maken van zonnecollectoren en boilers voor de productie van hernieuwbare warmte. - Op 20% van de geschikte gemeentelijke gebouwen worden zonnepanelen geplaatst. - 6 bedrijven hebben een SDE+ aanvraag ingediend voor plaatsing van in totaal zonnepanelen. - Ontwikkeling van drie grootschalige grondgebonden zonneparken op braakliggende grond (parken van 10 MW). - Op de overige 75% van de geschikte gemeentelijke gebouwen worden zonnepanelen geplaatst.

21 3.3 Windenergie 10,0 Duurzame energie (TJ) 7,5 CO₂ reductie (kton) -1,00 5,0 2,5-2,00-3,00-4,00 t/m In uitvoering Voornemen - Geen productie van hernieuwbare energie uit windmolens. - Er zijn 5 windmolens (1 MW) in bedrijf gegaan. - Geen activiteiten in uitvoering. - Plaatsing van 10 MW vermogen in de gemeente (minimaal 3MW per turbine). - Plaatsing van 100 kleinschalige windmolens op gemeentelijke daken. - Plaatsing van kleinschalige windmolens op daken van bedrijven en woningen.

22 3.4 Biomassaverbranding 10,0 Duurzame energie (TJ) 7,5 CO₂ reductie (kton) -1,00 5,0 2,5-2,00-3,00-4,00 t/m In uitvoering Voornemen woningen met een houtkachel bedrijven met een houtketel - 2 flats met een pellet kachel - Verbranding van reststromen door papierfabrikant extra woningen met een houtkachel - 20 extra bedrijven met een houtketel - Een bio-energiecentrale die elektriciteit en warmte produceert uit lokaal resthout is in bedrijf gegaan. - Uitbreiding warmtelevering door bio-energiecentrale flats met een palletkachel - Opening tweede bioenergiecentrale die regionaal snoei-en afvalhout verwerkt en omzet in hernieuwbare energie. - Omzetting reststromen industrie op bedrijventerrein Hunsum- Noord in elektriciteit en warmte.

23 3.5 Biomassavergisting 10,0 Duurzame energie (TJ) 7,5 CO₂ reductie (kton) -1,00 5,0 2,5-2,00-3,00-4,00 t/m In uitvoering Voornemen - Biogasproductie uit slib bij de RWZI. - Productie van stortgas door afvalverwerker. - Omzetting van GFT afval in biogas door afvalverwerker. - Een landbouwbedrijf heeft een vergister in gebruik genomen om biogas te produceren. - Omzetting van GFT afval in biogas door afvalverwerker. - De capaciteit van de GFT installatie wordt uitgebreid en 3 boeren gaan eveneens biogas produceren. Het geproduceerde biogas wordt met biogasleidingen naar 1 punt getransporteerd waar het wordt opgewaardeerd tot groen gas (groen gas hub). - Uitbreiding groen gas hub. - Een producent van voedingsmiddelen is voornemens de reststromen te gaan gebruiken om biogas te produceren.

24 3.6 Overige hernieuwbare energiebronnen 10,0 Duurzame energie (TJ) 7,5 CO₂ reductie (kton) -1,00 5,0 2,5-2,00-3,00-4,00 t/m In uitvoering Voornemen - Er zijn 5 WKO systemen aangelegd in de gemeente. - Het nieuwe ziekenhuis is aangesloten op een WKO systeem. - Er wordt een grootschalig geothermieproject ontwikkeld. - Er worden turbines geplaatst in de rivier.

25 H 4: Reductie CO₂ uitstoot Aangezien in de gemeente Hunsum fossiele energie nog steeds nodig is, is het belangrijk deze fossiele energie zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Dat kan door verhoging van de efficiency van motoren, gebruik van andere fossiele bronnen met een hoger rendement of lagere uitstoot van schadelijke stoffen. Voorbeelden hiervan zijn het gebruik van elektrische auto s of het gebruik van aardgas als brandstof voor bijvoorbeeld vrachtwagens. In de gemeente Hunsum staan circa 50 elektrische voertuigen geregistreerd. Daarnaast zijn in de gemeente twee vulpunten voor aardgas en 10 elektrische laadpalen. Ook het terugdringen van afval draagt bij aan het reduceren van CO₂ uitstoot. De gemeente heeft hierop beleid vastgesteld en streeft er naar om in 2020 gemiddeld 50% minder afval per persoon te hoeven ophalen. Elektrisch vervoer Afvalscheiding Aardgas in vervoer

26 4.1 Totaalbeeld reductie CO₂ uitstoot CO₂ reductie (kton) -0,25-0,50-0,75-1,00 t/m In uitvoering Voornemen

27 4.2 Elektrisch vervoer Elektriciteit geleverd aan transport (MWh) CO₂ reductie (kton) -0, ,50-0,75-1,00 t/m In uitvoering Voornemen - Er zijn 4 elektrische laadpalen in de gemeente. Deze laadpalen leverden gezamenlijk jaarlijks circa 4 MWhstroom. - Er zijn 6 elektrische laadpalen in de gemeente bijgeplaatst. In totaal leverden de 10 laadpalen in de gemeente 11 MWh stroom. - Alle dieselauto s van de gemeentelijke organisatie worden vervangen door elektrische auto s. De verwachting is dat deze auto s jaarlijks 9 MWh stroom verbruiken elektrische voertuigen in de gemeente.

28 4.3 Aardgas in vervoer Gas geleverd aan transport (mln. m³) 4,0 3,0 CO₂ reductie (kton) -0,25 2,0 1,0-0,50-0,75-1,00 t/m In uitvoering Voornemen - Er zijn 2 aardgasvulpunten in de gemeente. Deze laadpalen leverden gezamenlijk jaarlijks circa 0,1 mln. m³ aardgas. - Veerboot op LNG CNG voertuigen in de gemeente. - Alle bussen in de gemeente gaan aardgas als brandstof gebruiken.

29 4.4 Afvalscheiding Ontwikkeling restafval per inwoner (kg) CO₂ reductie (kton) -1, ,00-3,00-4,00 t/m In uitvoering Voornemen - Pilotproject met 100 huishoudens uitgevoerd. Het project voorziet in extra bronscheidingsfaciliteiten. De extra faciliteiten bestaan uit een extra mini-container voor kunststof verpakkingen, een afvalsorteerstraat voor overige grondstoffen en een lagere inzamelfrequentie van restafval. De hoeveelheid restafval is bij deze groep met 25% gereduceerd. - Het pilotproject is opgeschaald en in twee woonwijken (2.000 huishoudens) zijn extra bronscheidingsfaciliteiten geplaatst en is de inzamelfrequentie van restafval verlaagd. Hierdoor is de hoeveelheid restafval in 2014 met 5% gedaald. - Verminderen van de hoeveelheid restafval met 50% per inwoner per jaar in 2020 (referentiejaar is 2013)

30 Colofon: Project: Opdrachtgever(s): Opdrachtnemer: Adres: Projectteam E&E advies: Datum oplevering: Colofon: Gemeente Hunsum (fictief) E&E advies Laan Corpus den Hoorn JT Groningen Drs. Jelmer Pijlman en Geert Visser MSc Januari 2015

Monitor klimaatbeleid 1 ste editie

Monitor klimaatbeleid 1 ste editie Monitor klimaatbeleid 1 ste editie Inleiding De gemeente Hoogeveen voert een ambitieus klimaatprogramma uit. Sinds de vaststelling van het beleidsplan Gemeente Hoogeveen CO₂ neutraal in 2009 heeft de gemeente

Nadere informatie

EfficiEncy Duurzaam. EnErgiEbEsparing. Warmte en koude. KEnnis industrie. energie financiering. instrumenten. GebouwDe omgeving

EfficiEncy Duurzaam. EnErgiEbEsparing. Warmte en koude. KEnnis industrie. energie financiering. instrumenten. GebouwDe omgeving Warmte en koude Kennis, advies, instrumenten en financiële steun EfficiEncy Duurzaam GebouwDe omgeving energie financiering KEnnis industrie instrumenten EnErgiEbEsparing De Nederlandse overheid streeft

Nadere informatie

Totale uitstoot in 2010: 14.000 kiloton CO 2

Totale uitstoot in 2010: 14.000 kiloton CO 2 Totale uitstoot in 2010: 14.000 kiloton CO 2 Industrie Welke keuzes en wat levert het op? Huidig beleid 1% besparing op gas en elektra per jaar. Totaal is dat 8 % besparing in 2020. Opbrengst: 100 kiloton.

Nadere informatie

Energie in de provincie Utrecht. Een inventarisatie van het energiegebruik en het duurzaam energie potentieel

Energie in de provincie Utrecht. Een inventarisatie van het energiegebruik en het duurzaam energie potentieel Energie in de provincie Utrecht Een inventarisatie van het energiegebruik en het duurzaam energie potentieel Doel van Onderzoek Dit onderzoek dient om: 1. Een nieuw overzicht samen te stellen van het energiegebruik

Nadere informatie

Voortgangsrapportage 4 CO 2 -Prestatieladder

Voortgangsrapportage 4 CO 2 -Prestatieladder CO 2 -Prestatieladder Inhoudsopgave 1. INLEIDING... 3 2. BRANDSTOF... 4 REDUCTIEDOELSTELLING... 4 RESULTATEN... 4 3. GROENAFVAL... 5 KETENANALYSE... 5 REDUCTIEDOELSTELLING... 5 HOEVEELHEID GROENAFVAL...

Nadere informatie

CO 2 Reductie doelstellingen

CO 2 Reductie doelstellingen CO 2 Reductie doelstellingen Gebr. Griekspoor BV Innovatief Proactief Duurzaam Betrokken Nieuw-Vennep 5 november 2013 Dilia van der Want. Afdeling KAM Akkoord directie: Datum: Handtekening: 0.0 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Voortgangsrapportage over 2018 CO 2 -Prestatieladder

Voortgangsrapportage over 2018 CO 2 -Prestatieladder Voortgangsrapportage over 2018 CO 2 -Prestatieladder Barendrecht, 1 juli 2019 Geaccordeerd door: L.A. Droog Edwin Oudshoorn Directeur MVO verantwoordelijk CO2 prestatieladder voortgangsrapportage over

Nadere informatie

1. Hoe dringend vindt u het klimaatprobleem? Helemaal niet dringend, we 1% Er is helemaal geen klimaatprobleem. Weet niet / geen mening

1. Hoe dringend vindt u het klimaatprobleem? Helemaal niet dringend, we 1% Er is helemaal geen klimaatprobleem. Weet niet / geen mening 1. Hoe dringend vindt u het klimaatprobleem? Helemaal niet dringend, we 1% kunnen wel even wachten met grote maatregelen 17% 1 Een beetje dringend, we kunnen nog wel even wachten met grote maatregelen,

Nadere informatie

Duurzame energie Fryslân Quickscan 2020 & 2025

Duurzame energie Fryslân Quickscan 2020 & 2025 Duurzame energie Fryslân Quickscan 2020 & 2025 Willemien Veele Cor Kamminga 08-04-16 www.rijksmonumenten.nl Achtergrond en aanleiding Ambitie om in 2020 16% van de energie duurzaam op te wekken in Fryslân

Nadere informatie

Voortgang CO 2 Reductie doelstellingen

Voortgang CO 2 Reductie doelstellingen Voortgang CO 2 Reductie doelstellingen M. van der Spek Hoveniers BV Benthuizen 30-10-2015 Hendrik-Jan Konijn Akkoord directie: Datum: Handtekening: 0.0 Inhoudsopgave 0.0 Inhoud 1.0 Inleiding 2.0 Referentie

Nadere informatie

Werkgelegenheid energiesector in de Energy Valley regio (verslagjaar 2014)

Werkgelegenheid energiesector in de Energy Valley regio (verslagjaar 2014) Werkgelegenheid energiesector in de Energy Valley regio (verslagjaar 2014) Inhoudsopgave Inleiding 2 Bevindingen 3 1.1. Totale energiesector 4 1.1.1 Vestigingen energiesector 5 1.1.2 Werkgelegenheid energiesector

Nadere informatie

de slimme weg energietransitie 12 december 2017 Pieter van der Ploeg Alliander Strategie

de slimme weg energietransitie 12 december 2017 Pieter van der Ploeg Alliander Strategie de slimme weg energietransitie 12 december 2017 Pieter van der Ploeg Alliander Strategie 1 Alliander is van jou Wij staan voor een energievoorziening die iedereen onder gelijke condities toegang geeft

Nadere informatie

STRATEGIE DUURZAME ENERGIETRANSITIE GEMEENTE BREDA

STRATEGIE DUURZAME ENERGIETRANSITIE GEMEENTE BREDA STRATEGIE DUURZAME ENERGIETRANSITIE GEMEENTE BREDA UPDATE 2016 SAMENVATTING STRATEGIE DUURZAME ENERGIETRANSITIE GEMEENTE BREDA Opdrachtgever Gemeente Breda Afdeling Mobiliteit en Milieu Opdrachtnemer Evert

Nadere informatie

http://enquete.groenepeiler.nl/admin/statistics.aspx?inquiry=47 1 van 13 5-7-2011 17:03

http://enquete.groenepeiler.nl/admin/statistics.aspx?inquiry=47 1 van 13 5-7-2011 17:03 1 van 13 5-7-2011 17:03 Enquête Enquête beheer Ingelogd als: aqpfadmin Uitloggen Enquête sta s eken Enquête beheer > De Klimaat Enquête van het Noorden > Statistieken Algemene statistieken: Aantal respondenten

Nadere informatie

Gemeente Bergen. Ontwikkelingen energiegebruik en duurzame energieproductie tot Mark Valkering en Herman Verhagen 14 oktober 2016

Gemeente Bergen. Ontwikkelingen energiegebruik en duurzame energieproductie tot Mark Valkering en Herman Verhagen 14 oktober 2016 Gemeente Bergen Ontwikkelingen energiegebruik en duurzame energieproductie tot 2020 Mark Valkering en Herman Verhagen 14 oktober 2016 Energiegebruik 2010-2015 Energiegebruik Bergen (NH. (GWh) 2010 2011

Nadere informatie

tot eind 2025 - LED verlichting bij vervanging - inzet slimme verlichtingsconcepten

tot eind 2025 - LED verlichting bij vervanging - inzet slimme verlichtingsconcepten Doelstelling Actie Doorlooptijd Wat gaan we doen Eigenaarschap Eigen organisatie 20% energiebesparing t.o.v. 2015 Energiebesparing gemeentelijke gebouwen 20% transitie naar hernieuwbare energie t.o.v.

Nadere informatie

CO2 reductie

CO2 reductie CO2 reductie 2015-2020 1 In dit document willen wij onze CO2 uitstoot publiceren over de jaren 2015, 2016 en 2017. Daarbij nemen wij alvast een voorschot op de verwachting voor het jaar 2020 als we de

Nadere informatie

CO2 scope 3 verborgen Netto CO2-uitstoot 216 ton CO2 Tabel 1: CO 2-footprint Waalpartners 2016

CO2 scope 3 verborgen Netto CO2-uitstoot 216 ton CO2 Tabel 1: CO 2-footprint Waalpartners 2016 Projectgegevens Opdrachtgever Waalpartners bv Projectnaam Energie en CO2 management Projectnummer 9031.17 Memonummer Me01CvH9031.17 Onderwerp Energie- en CO2 beoordelingsrapportage 2016 Auteur Cisca van

Nadere informatie

Halfjaarlijkse rapportage footprint, doelstellingen en maatregelen

Halfjaarlijkse rapportage footprint, doelstellingen en maatregelen A. Hak Infranet - CO 2-emissies scope 1 en 2 - eerste helft 2018 Inleiding A. Hak Infranet was gecertificeerd op niveau 5 van de CO 2-Prestatieladder, en is in 2017 terug naar niveau 3. Onze nulmeting

Nadere informatie

Warmte in Nederland. Onze warmtebehoefte kost veel energie: grote besparingen zijn mogelijk

Warmte in Nederland. Onze warmtebehoefte kost veel energie: grote besparingen zijn mogelijk Warmte in Nederland Onze warmtebehoefte kost veel energie: grote besparingen zijn mogelijk Warmte kost veel energie Warmtevoorziening is verantwoordelijk voor bijna 40% van het energiegebruik in Nederland.

Nadere informatie

Westvoorne CO 2 - uitstoot

Westvoorne CO 2 - uitstoot Westvoorne CO 2 - uitstoot De grafiek geeft de CO 2-uitstoot verdeeld over de hoofdsectoren over de jaren 2010 tot en met 2013. Cijfers zijn afkomstig uit de Klimaatmonitor van RWS. Cijfers over 2014 zijn

Nadere informatie

Energiemanagement actieplan

Energiemanagement actieplan Energiemanagement actieplan Versie 2018.1 Datum: 11-01-2019 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Reductiemogelijkheden 4 2.1 Brandstof 4 2.2 Electra en warmte 4 2.3 Projecten 5 3. CO2 reductie a.d.h.v. maatregelen

Nadere informatie

Energiemanagement actieplan

Energiemanagement actieplan Energiemanagement actieplan 2019 14-02-2019 Energie Management Actieplan 2019 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Reductiedoelstellingen 4 2.1 Bedrijfsdoelstelling 4 2.2 Scope 1 4 2.3 Scope 2 4 3. Plan van

Nadere informatie

CO2 prestatieladder. Het CO2-verbruik reduceren binnen de gehele organisatie. Inzicht. Doelstelling CO2-reductie

CO2 prestatieladder. Het CO2-verbruik reduceren binnen de gehele organisatie. Inzicht. Doelstelling CO2-reductie CO2 prestatieladder Het CO2-verbruik reduceren binnen de gehele organisatie Inzicht De CO2-emissie (footprint) van J. van Etten Holding geeft de totale hoeveelheid CO2- productie die vrijkomt onder andere

Nadere informatie

CO 2 footprint tussenrapportage 2015 1 e half jaar

CO 2 footprint tussenrapportage 2015 1 e half jaar CO 2 footprint tussenrapportage 2015 1 e half jaar Naam opdrachtgever: Unipro BV Adres: Bouwstraat 18 Plaats: Haaksbergen Uitgevoerd door: Zienergie BV Adres: Dokter Stolteweg 2 Plaats Zwolle Telefoon:

Nadere informatie

CO2 Prestatieladder Voortgangsrapportage 2018

CO2 Prestatieladder Voortgangsrapportage 2018 CO2 Prestatieladder Voortgangsrapportage 2018 Naam opdrachtgever: Raedthuys Holding B.V. Adres: Hengelosestraat 585 Plaats: Enschede Uitgevoerd door: Adres: Plaats Telefoon: e-mail: Jan Manenschijn Datum

Nadere informatie

Duurzaamheidsonderzoek en subsidiescan Combibad De Vliet te Leiden. 11 februari 2016

Duurzaamheidsonderzoek en subsidiescan Combibad De Vliet te Leiden. 11 februari 2016 Duurzaamheidsonderzoek en subsidiescan Combibad De Vliet te Leiden 11 februari 2016 1 Managementsamenvatting Inleiding De gemeente Leiden heeft in haar duurzaamheidsambitie doelen gesteld voor de korte

Nadere informatie

Wie wind niet durft, verliest!

Wie wind niet durft, verliest! Wie wind niet durft, verliest! Onderzoek naar de (on)haalbaarheid van de doelstellingen van de gemeente Hellendoorn op het gebied van duurzame energie en CO2-reductie met en zonder windmolens 1 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Warmte in Nederland. Onze warmtebehoefte kost veel energie: grote besparingen zijn mogelijk

Warmte in Nederland. Onze warmtebehoefte kost veel energie: grote besparingen zijn mogelijk Nationaal Expertisecentrum Warmte maakt duurzame warmte en koude mogelijk Warmte in Nederland Onze warmtebehoefte kost veel energie: grote besparingen zijn mogelijk In opdracht van 1 Warmte kost veel energie

Nadere informatie

Energiemanagement actieplan 2017

Energiemanagement actieplan 2017 Energiemanagement actieplan 2017 Energie Management Actieplan 2017 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Reductiedoelstellingen 4 2.1 Bedrijfsdoelstelling 4 2.2 Scope 1 4 2.3 Scope 2 4 3. Plan van Aanpak 5 3.1

Nadere informatie

W & M de Kuiper Holding

W & M de Kuiper Holding 2 januari t/m juni 2018 2 Pagina 2 van 6 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Overzicht -emissie gegevens 3 Vergelijking met voorgaande jaren 4 3 -gerelateerd gunningsvoordeel 5 4 Doelstellingen 5 Reductiedoelstellingen

Nadere informatie

CO 2 Voortgangsrapportage H1. Multiline Markeringen B.V. versie definitief

CO 2 Voortgangsrapportage H1. Multiline Markeringen B.V. versie definitief CO 2 Voortgangsrapportage 2016 - H1 Multiline Markeringen B.V. versie definitief Inhoud Inleiding... 1 Energiebeleid van Multiline... 1 Huidige CO 2 -uitstoot en trends... 1 Doelstellingen... 2 Maatregelen

Nadere informatie

Voortgangsrapportage 3 CO 2 -Prestatieladder

Voortgangsrapportage 3 CO 2 -Prestatieladder CO 2 -Prestatieladder Inhoudsopgave INLEIDING... 3 BRANDSTOF... 4 REDUCTIEDOELSTELLING... 4 RESULTATEN... 4 GROENAFVAL... 5 KETENANALYSE... 5 REDUCTIEDOELSTELLING... 5 HOEVEELHEID GROENAFVAL... 5 TRANSPORT

Nadere informatie

CO2 reductiedoelstellingen niveau 5

CO2 reductiedoelstellingen niveau 5 CO2 reductiedoelstellingen niveau 5 Aannemingsbedrijf van der Meer B.V. Benthuizen 19 november 2014 J. van der Meer. Afdeling KAM Akkoord directie: Datum: Handtekening: 0.0 Inhoudsopgave 0.0 Inhoud 1.0

Nadere informatie

Nije enerzjy foar Fryslân. september 2013

Nije enerzjy foar Fryslân. september 2013 Nije enerzjy foar Fryslân september 2013 Inleiding Nije enerzjy foar Fryslân - 1 Nije enerzjy foar Fryslân Nije enerzjy foar Fryslân geeft een beeld van feiten en cijfers op het gebied van duurzame energie.

Nadere informatie

CO2-reductieplan Kuurman

CO2-reductieplan Kuurman CO2-reductieplan Kuurman Auteur: MRO, RVD Januari 2017 Inhoud CO2-reductieplan Kuurman... 1 Inhoud... 2 1 Inleiding... 3 1.1 Leeswijzer... 3 2 Energiebeoordeling... 4 2.1 Identificatie verbruikers... 4

Nadere informatie

CO 2 -update H1 2014. versie 2, 16 maart 2015

CO 2 -update H1 2014. versie 2, 16 maart 2015 CO 2 -update H1 2014 versie 2, 16 maart 2015 INLEIDING De belangrijkste milieu-impact van Beelen is haar CO 2 -uitstoot. Daarom hebben wij reeds in 2011 reductiedoelstellingen voor onze CO 2 -uitstoot

Nadere informatie

CO 2 Reductie doelstellingen

CO 2 Reductie doelstellingen CO 2 Reductie doelstellingen Gebr. Griekspoor BV Innovatief Proactief Duurzaam Betrokken Nieuw-Vennep 09 oktober 2014 Dilia van der Want. Afdeling KAM Akkoord directie: Datum: Handtekening: 0.0 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Voortgangsrapportage over 2015 CO 2 -Prestatieladder 3.A.1 / 3.B.1

Voortgangsrapportage over 2015 CO 2 -Prestatieladder 3.A.1 / 3.B.1 Voortgangsrapportage over 2015 CO 2 -Prestatieladder 3.A.1 / 3.B.1 Barendrecht, 27 juni 2016 Geaccordeerd door: L.A. Droog Directeur CO 2 prestatieladder voortgangsrapportage 2015 Synorga Groep B.V. 27

Nadere informatie

Groene Fabriek Lochem

Groene Fabriek Lochem Groene Fabriek Lochem CCS Energie, innovatief en integraal 12 adviseurs Onderwerpen Biomassa Mono-mestvergisting op de boerderij Biogasopwerking tot Groen gas Mestraffinage Houtstook / torrefactie Kennisoverdracht

Nadere informatie

Energiemanagement actieplan

Energiemanagement actieplan Energiemanagement actieplan 2015-2020 Januari 2019 Energie Management Actieplan 2015-2020 (versie 3.0) Pagina 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Reductiedoelstellingen 4 2.1 Bedrijfsdoelstelling 4 2.2 Scope

Nadere informatie

CO 2-reductiedoelen en CO 2-reductiemaatregelen

CO 2-reductiedoelen en CO 2-reductiemaatregelen CO 2 -reductiedoelen en reductiemaatregelen Roosendaal, 20-06-2014. Auteur(s): H. Schrauwen, Energie & Technisch adviseur. Geaccordeerd door: M. Soenessardien, Organisatie INHOUDSOPGAVE 1. CO 2 -REDUCTIEBELEID

Nadere informatie

Helmonds Energieconvenant

Helmonds Energieconvenant Helmonds Energieconvenant Helmondse bedrijven slaan de handen ineen voor een duurzame en betrouwbare energievoorziening. Waarom een energieconvenant? Energie is de drijvende kracht Energie is de drijvende

Nadere informatie

Energiemanagement actieplan. 24 september 2015

Energiemanagement actieplan. 24 september 2015 Energiemanagement actieplan 24 september 2015 Energie Management Actieplan 2014 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Reductiedoelstellingen 4 2.1 Bedrijfsdoelstelling 4 2.2 Scope 1 4 2.3 Scope 2 4 2.4 Scope

Nadere informatie

14 april 2013 (JF) Energie Management Actieplan 2013 1

14 april 2013 (JF) Energie Management Actieplan 2013 1 Energie Management Actieplan 2013 14 april 2013 (JF) Energie Management Actieplan 2013 1 Inhoudsopgave 6.1 Reductiedoelstellingen 3 6.2 Plan van aanpak 3 6.3 Samenvatting 6 Energie Management Actieplan

Nadere informatie

Kernenergie. kernenergie01 (1 min, 22 sec)

Kernenergie. kernenergie01 (1 min, 22 sec) Kernenergie En dan is er nog de kernenergie! Kernenergie is energie opgewekt door kernreacties, de reacties waarbij atoomkernen zijn betrokken. In een kerncentrale splitst men uraniumkernen in kleinere

Nadere informatie

Stand van zaken Stadswarmte in Utrecht

Stand van zaken Stadswarmte in Utrecht Stand van zaken Stadswarmte in Utrecht Stan de Ranitz Jaarbijeenkomst Warmtenetwerk 12 mei 2016 Inhoud presentatie 1. Stadswarmte Utrecht 2. Het equivalent opwek rendement (EOR) in Utrecht 3. Verdere verduurzaming

Nadere informatie

Regionale uitvoeringagenda.duurzame energie Achterhoek 2016

Regionale uitvoeringagenda.duurzame energie Achterhoek 2016 Regionale uitvoeringagenda.duurzame energie Achterhoek 2016 Energieneutraal; waar hebben we het over? Wat wel, wat niet? Hoe gaan we het aanvliegen? Want energieneutraliteit kan op vele manieren worden

Nadere informatie

Scope 1 & 2 doelstellingen Pilkes. Pilkes wil in 2015 ten opzichte van % minder CO2 uitstoten

Scope 1 & 2 doelstellingen Pilkes. Pilkes wil in 2015 ten opzichte van % minder CO2 uitstoten Juli 216 Extern Vanaf januari is Pilkes gecertificeerd voor niveau 5 van de -Prestatieladder. Dit is het hoogste niveau op de ladder. Inmiddels is er een nieuwe versie van de norm, de -Prestatieladder

Nadere informatie

Rabin Baldewsingh. 27 juni SBR congres

Rabin Baldewsingh. 27 juni SBR congres Samen op weg naar een klimaatneutraal Den Haag Rabin Baldewsingh wethouder duurzaamheid gemeente Den Haag 27 juni SBR congres Den Haag Ambitie Den Haag klimaatneutraal in 2040 CO 2 -emissie reduceren door:

Nadere informatie

Inventaris hernieuwbare energie in Vlaanderen 2013

Inventaris hernieuwbare energie in Vlaanderen 2013 1 Beknopte samenvatting van de Inventaris duurzame energie in Vlaanderen 2013, Deel I: hernieuwbare energie, Vito, februari 2015 1 1 Het aandeel hernieuwbare energie in 2013 bedraagt 5,8 % Figuur 1 zon-elektriciteit

Nadere informatie

Bio-WKK en WKK in de glastuinbouw: meer met minder

Bio-WKK en WKK in de glastuinbouw: meer met minder Voor kwaliteitsvolle WarmteKrachtKoppeling in Vlaanderen Bio-WKK en WKK in de glastuinbouw: meer met minder 16/12/2010 Cogen Vlaanderen Daan Curvers COGEN Vlaanderen Houtige biomassa in de landbouw 16

Nadere informatie

Reductie doelstellingen (B: Reductie)

Reductie doelstellingen (B: Reductie) Reductie doelstellingen (B: Reductie) Eis 3.B.1. Barendrecht, oktober 2013 Auteur: Sabine Droog Geaccordeerd door: Leo Droog Directeur Edwin Oudshoorn Bedrijfsleider/ MVO Verantwoordelijk 1 1. Reductiebeleid

Nadere informatie

Energievisie Borne 22 september 2011. Michel Leermakers Linda Rutgers Twence. Co Kuip HVC. www.twence.nl

Energievisie Borne 22 september 2011. Michel Leermakers Linda Rutgers Twence. Co Kuip HVC. www.twence.nl Energievisie Borne 22 september 2011 Michel Leermakers Linda Rutgers Twence Co Kuip HVC Inhoud van vanochtend Gemeente Borne Visie Twence Werkwijze Energievisie Resultaten Huidige energieconsumptie Bronpotentieel

Nadere informatie

Energiemanagement actieplan Februari 2017

Energiemanagement actieplan Februari 2017 Energiemanagement actieplan 2017 Februari 2017 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Reductiedoelstellingen 4 2.1 Bedrijfsdoelstelling 4 3. Plan van Aanpak 4 4. Deelname aan- en initiatie van initiatieven 7

Nadere informatie

Footprint Vanaf 2015 zijn de diensten van Pilkes bovendien 100% CO2-neutraal.

Footprint Vanaf 2015 zijn de diensten van Pilkes bovendien 100% CO2-neutraal. Juli 2018 Extern Sinds november 2013 beschikt Pilkes over een CO2-bewust certificaat. In eerste instantie op niveau 3 van de ladder en vanaf januari 2015 is Pilkes gecertificeerd voor niveau 5 van de CO2-Prestatieladder.

Nadere informatie

Betekenis Energieakkoord voor Duurzame Groei voor de Installatiebranche. Teun Bokhoven Duurzame Energie Koepel 3 februari 2014 / VSK beurs

Betekenis Energieakkoord voor Duurzame Groei voor de Installatiebranche. Teun Bokhoven Duurzame Energie Koepel 3 februari 2014 / VSK beurs Betekenis Energieakkoord voor Duurzame Groei voor de Installatiebranche Teun Bokhoven Duurzame Energie Koepel 3 februari 2014 / VSK beurs Inhoud Introductie Duurzame Energie Koepel en Sector beschrijving

Nadere informatie

30196 Duurzame ontwikkeling en beleid. Brief van de minister van Infrastructuur en Milieu. Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

30196 Duurzame ontwikkeling en beleid. Brief van de minister van Infrastructuur en Milieu. Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal 30196 Duurzame ontwikkeling en beleid Nr. 459 Brief van de minister van Infrastructuur en Milieu Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 5 juni 2016 Met deze brief informeer

Nadere informatie

Energiemanagement actieplan 2016

Energiemanagement actieplan 2016 Energiemanagement actieplan 2016 September 2016 Energie Management Actieplan 2015-2020 (versie 3.0) Pagina 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Reductiedoelstellingen 4 2.1 Bedrijfsdoelstelling 4 2.2 Scope

Nadere informatie

Maak werk van zon & wind Schone energie voor heel Tynaarlo. Tynaarlo

Maak werk van zon & wind Schone energie voor heel Tynaarlo. Tynaarlo Maak werk van zon & wind Tynaarlo Aanleiding Najaarsnota 2008 aankondiging plannen voor duurzame energie Voorjaar 2009 ontwikkelen scenario s Mei 2009 raadpleging inwoners Tynaarlo Juni 2009 voorstellen

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 1. Samenvatting en conclusies. 2. Bebouwde Omgeving. 3. Bedrijven & Industrie (inclusief Utiliteitsbouw) 4.

Inhoudsopgave. 1. Samenvatting en conclusies. 2. Bebouwde Omgeving. 3. Bedrijven & Industrie (inclusief Utiliteitsbouw) 4. CO 2 -monitor Haarlem 2013 De CO 2 -monitor heeft sinds 2012 heeft een andere opzet dan voorgaande jaren. Er is nu een management samenvatting waarin de grote lijnen en hoofdconclusies worden weergegeven

Nadere informatie

Energiemanagement actieplan 2015. 25 september 2015

Energiemanagement actieplan 2015. 25 september 2015 Energiemanagement actieplan 2015 25 september 2015 Energie Management Actieplan 2015 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Reductiedoelstellingen 4 2.1 Bedrijfsdoelstelling 4 3. Plan van Aanpak 5 4. Deelname

Nadere informatie

3.C.1 Voortgangsrapportage CO2 over het jaar 2018

3.C.1 Voortgangsrapportage CO2 over het jaar 2018 3.C.1 Voortgangsrapportage CO2 over het jaar 2018 Inleiding In het energie management actieplan zijn de reductiedoelstellingen beschreven. Tevens is hierin het plan van aanpak opgenomen waarin de maatregelen

Nadere informatie

Footprint Totaal scope 1 en 2. Scope 1 en 2 emissies Pilkes 2016 (totaal = 518,44 ton CO 2 )

Footprint Totaal scope 1 en 2. Scope 1 en 2 emissies Pilkes 2016 (totaal = 518,44 ton CO 2 ) Juli 2017 Extern Sinds november 2013 beschikt Pilkes over een CO2-bewust certificaat. In eerste instantie op niveau 3 van de ladder en vanaf januari 2015 is Pilkes gecertificeerd voor niveau 5 van de CO2-Prestatieladder.

Nadere informatie

Energiemanagement actieplan 2016

Energiemanagement actieplan 2016 Energiemanagement actieplan 2016 Energie Management Actieplan 2016 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Reductiedoelstellingen 4 2.1 Bedrijfsdoelstelling 4 2.2 Scope 1 4 2.3 Scope 2 4 3. Plan van Aanpak 5 3.1

Nadere informatie

SAMEN OP WEG NAAR EEN DUURZAME SAMENLEVING. Wat kunnen wij voor u betekenen?

SAMEN OP WEG NAAR EEN DUURZAME SAMENLEVING. Wat kunnen wij voor u betekenen? SAMEN OP WEG NAAR EEN DUURZAME SAMENLEVING Wat kunnen wij voor u betekenen? Van fossiel naar duurzaam Jeroen Besseling Beleidsmedewerker Duurzaamheid EEN GREEP UIT DE MEDIA DUURZAAMHEIDSAGENDA 2018-2022

Nadere informatie

Voortgangsrapportage CO2 reductie periode 1-2013

Voortgangsrapportage CO2 reductie periode 1-2013 Voortgangsrapportage CO2 reductie periode 1-2013 Voor akkoord, opsteller Naam R.W. Goudswaard Functie KAM-manager Datum 24-09-2013 Handtekening 1 Voortgang doelstellingen voor Scope 1 en 2 1.1 Reductiedoelstellingen

Nadere informatie

Voortgang CO 2 -reductiedoelstellingen

Voortgang CO 2 -reductiedoelstellingen Voortgang CO 2 -reductiedoelstellingen t/m 2011 DHV B.V. Juni 2012 definitief Voortgang CO 2 -reductiedoelstellingen t/m 2011 dossier BA4118-100-108 registratienummer : Beheer CO 2-Prestatieladder niveau

Nadere informatie

De Lokale Duurzame Energie Coöperatie. EnergieCoöperatieBoxtel WWW.ECBOXTEL.NL. Betaalbaar, duurzaam, eigen en onafhankelijk

De Lokale Duurzame Energie Coöperatie. EnergieCoöperatieBoxtel WWW.ECBOXTEL.NL. Betaalbaar, duurzaam, eigen en onafhankelijk De Lokale Duurzame Energie Coöperatie EnergieCoöperatieBoxtel Betaalbaar, duurzaam, eigen en onafhankelijk WWW.ECBOXTEL.NL LDEC: Waarom en waartoe leidt het Samen met leden realiseren van betaalbare, duurzame,

Nadere informatie

3.C.1 Voortgangrapportage CO 2 2014 Ter Riele

3.C.1 Voortgangrapportage CO 2 2014 Ter Riele 3.C.1 Voortgangrapportage CO 2 2014 Ter Riele Datum: 11-9-2015 Versie: 3 A.J.J ter Riele Directeur 1. Inleiding Middels deze rapportage wil Ter Riele B.V. (Ter Riele) de voortgang op de CO 2 reductiedoelstellingen

Nadere informatie

CO₂-nieuwsbrief. De directe emissie van CO₂ - vanuit scope 1 is gemeten en berekend als 1.226 ton CO₂ -, 95% van de totale footprint.

CO₂-nieuwsbrief. De directe emissie van CO₂ - vanuit scope 1 is gemeten en berekend als 1.226 ton CO₂ -, 95% van de totale footprint. Derde voortgangsrapportage CO₂-emissie reductie Hierbij informeren wij u over de uitkomsten van onze Carbon Footprint en de derde CO₂ -emissie inventarisatie, betreffende de periode van juni 2014 tot en

Nadere informatie

Inhoud. Pagina 2 van 7

Inhoud. Pagina 2 van 7 Energie Audit 2014 Inhoud 1. Introductie... 3 2. Doelstelling... 3 3. Energie-aspecten... 3 Uitstoot door procesemissies... 3 Uitstoot door fabriek installaties... 3 Uitstoot vanuit de kantoorpanden...

Nadere informatie

Milieubarometerrapport 2014 (2014 mei t/m dec)

Milieubarometerrapport 2014 (2014 mei t/m dec) Milieubarometerrapport 2014 (2014 mei t/m dec) DZyzzion Milieubarometer - 2014 (2014 mei t/m dec) DZyzzion Inhoud De Milieubarometer vertaalt gegevens zoals elektriciteitsverbruik en afvalproductie naar

Nadere informatie

CO 2 -Voortgangsrapportage 2017 H1

CO 2 -Voortgangsrapportage 2017 H1 CO 2 -Voortgangsrapportage 2017 H1 Datum: 20 december 2017 Versie: 1 In samenwerking met: Will2Sustain: Adviesbureau in Duurzaam Ondernemen 1. Inleiding Prins Bouw B.V. wil via dit rapport de voorgang

Nadere informatie

Energie Management Actieplan 2014 tot Extern

Energie Management Actieplan 2014 tot Extern Energie Management Actieplan 2014 tot 2017 -Extern Conform niveau 3 op de CO2-prestatieladder Opgesteld door: G.J. Bos (Directie) E. Drijfhout (CO2-functionaris) CO2-Prestatieladder Niveau 3 Energie Management

Nadere informatie

Nulmeting energiegebruik en duurzame energie

Nulmeting energiegebruik en duurzame energie Nulmeting energiegebruik en duurzame energie ten behoeve van gemeente Purmerend Juli 2012 2 Inhoudsopgave Pagina Inleiding 5 1 Energievraag en CO 2 -emissie 7 2 Duurzame energie 13 3 Opties ter versterking

Nadere informatie

Bijlage bij persbericht Hoe presteren gemeenten op klimaatvlak?

Bijlage bij persbericht Hoe presteren gemeenten op klimaatvlak? Bijlage bij persbericht Hoe presteren gemeenten op klimaatvlak? Evolutie CO2-uitstoot in de provincie Limburg Tussen 2011 en 2016 evolueerde de CO 2-uitstoot in de provincie Limburg gunstiger dan in heel

Nadere informatie

Klimaat- en energiebeleid Gemeente Nijmegen

Klimaat- en energiebeleid Gemeente Nijmegen Klimaat- en energiebeleid Gemeente Nijmegen Fons Claessen sr.adviseur klimaat, energie & duurzaamheid Gemeente Nijmegen Waarom moeten we iets doen?? 1: Klimaatverandering 2: Energie en grondstoffen 3.

Nadere informatie

WATER- SCHAPPEN & ENERGIE

WATER- SCHAPPEN & ENERGIE WATER- SCHAPPEN & ENERGIE Resultaten Klimaatmonitor Waterschappen 2014 Waterschappen willen een bijdrage leveren aan een duurzame economie en samenleving. Hiervoor hebben zij zichzelf hoge ambities gesteld

Nadere informatie

Duurzaamheid: ervaringen uit Woerden. Hans Haring, wethouder duurzaamheid Woerden

Duurzaamheid: ervaringen uit Woerden. Hans Haring, wethouder duurzaamheid Woerden Duurzaamheid: ervaringen uit Woerden Hans Haring, wethouder duurzaamheid Woerden Duurzaamheid: ervaringen uit Woerden - Woerden: duurzaamheid tot in de haarvaten van de samenleving - Het klimaatakkoord

Nadere informatie

CO 2 footprint tussenrapportage e half jaar

CO 2 footprint tussenrapportage e half jaar CO 2 footprint tussenrapportage 2016 1 e half jaar Naam opdrachtgever: Unipro BV Adres: Bouwstraat 18 Plaats: Haaksbergen Uitgevoerd door: Zienergie BV Adres: Dokter Stolteweg 2 Plaats Zwolle Telefoon:

Nadere informatie

CO2 Prestatieladder Voortgangsrapportage 2017

CO2 Prestatieladder Voortgangsrapportage 2017 CO2 Prestatieladder Voortgangsrapportage 2017 Naam opdrachtgever: Raedthuys Holding B.V. Adres: Hengelosestraat 569 Plaats: Enschede Uitgevoerd door: Zienergie BV Adres: Dokter Stolteweg 2 Plaats Zwolle

Nadere informatie

Actieplan Burgemeestersconvenant

Actieplan Burgemeestersconvenant Actieplan Burgemeestersconvenant Wat is het burgemeestersconvenant? Engagement van 6735 steden en gemeenten Om minimum 20 % CO 2 te gaan besparen tegen 2020 20 % CO 2 over het volledige grondgebied Opmaak

Nadere informatie

Voortgangsrapportage 5 CO 2 -Prestatieladder

Voortgangsrapportage 5 CO 2 -Prestatieladder CO 2 -Prestatieladder Inhoudsopgave 1. INLEIDING... 3 2. BRANDSTOF... 4 REDUCTIEDOELSTELLING... 4 RESULTATEN... 4 3. ELEKTRICITEIT... 5 4. GROENAFVAL... 6 KETENANALYSE... 6 REDUCTIEDOELSTELLING... 6 HOEVEELHEID

Nadere informatie

CO 2 -Voortgangsrapportage 2017-H1

CO 2 -Voortgangsrapportage 2017-H1 CO 2 -Voortgangsrapportage 2017-H1 Datum: 19-12-2017 Versie: 2 In samenwerking met: Will2Sustain: Adviesbureau in Duurzaam Ondernemen 1. Inleiding Dit document omvat de voortgangsrapportage van Bagger-

Nadere informatie

De snelste route naar aardgasvrije wijken

De snelste route naar aardgasvrije wijken De snelste route naar aardgasvrije wijken Smart Energy NL, 5 juni 2018 Marijke Kellner, Gasunie #2 Energieverbruik: gebouwde omgeving 32% Bron: NEV 2017. Aandeel van sectoren in het bruto eindverbruik

Nadere informatie

Twence. Van afvalverwerker naar Duurzaam en innovatief nutsbedrijf. Samen energiek. Veldtocht Pioneering 27 september 2011

Twence. Van afvalverwerker naar Duurzaam en innovatief nutsbedrijf. Samen energiek. Veldtocht Pioneering 27 september 2011 Twence Van afvalverwerker naar Duurzaam en innovatief nutsbedrijf Samen energiek Sprekers: Michel Leermakers Leendert Tamboer Veldtocht Pioneering 27 september 2011 1 Programma 14.30 Ontvangst met dvd

Nadere informatie

Energiebeleidsverklaring

Energiebeleidsverklaring Energiebeleidsverklaring Versie: versie 1.2; 13-03-2017 Eigenaar: Stuurgroep Energie Facilicom Group Group DE JUISTE MENSEN OP DE JUISTE PLEK Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Doelstelling 3 3. Afbakening

Nadere informatie

CO 2 Reductie doelstellingen

CO 2 Reductie doelstellingen CO 2 Reductie doelstellingen J.M. de Wit Groenvoorziening BV Hazerswoude-Rijndijk 11 juni 2015 Marco Hoogenboom. Afdeling KAM Akkoord directie: Datum: Handtekening: 0.0 Inhoudsopgave 0.0 Inhoud 1.0 Inleiding

Nadere informatie

edup 2016 Overzicht monitoringinstrumenten planet -onderdelen (onderdeel II) Gemeente Zuidhorn februari 2017

edup 2016 Overzicht monitoringinstrumenten planet -onderdelen (onderdeel II) Gemeente Zuidhorn februari 2017 1 edup 2016 Overzicht monitoringinstrumenten planet -onderdelen (onderdeel II) Gemeente Zuidhorn februari 2017 2 Inleiding Voor u ligt het de evaluatie van het Duurzaamheidsuitvoeringsplan 2016: het edup

Nadere informatie

Haarlemmermeers akkoord

Haarlemmermeers akkoord Haarlemmermeers akkoord of met regio? Pieter van der Ploeg Alliander 1 Alliander is van jou 2 Alliander is van jou 3 energietransitie 3 tenminste motieven 4 energietransitie onafhankelijk 5 energietransitie

Nadere informatie

delft energieneutraal delft smart city thema

delft energieneutraal delft smart city thema thema delft energieneutraal delft smart city afbeelding: Prêt-à-Loger Gemeente Delft heeft de ambitie om in 2050 energieneutraal te zijn. Dit betekent: geen door fossiele brandstofverbruik veroorzaakte

Nadere informatie

Periodieke rapportage eerste helft 2017

Periodieke rapportage eerste helft 2017 Periodieke rapportage eerste helft 2017 Laatste wijzigingen : 20 juli 2017 Versie : 1 Inleiding Als onderdeel van haar CO2-Prestatieladder zal Van Heteren ieder half jaar haar CO 2-uitstoot, maatregelen

Nadere informatie

Route naar een energieneutrale provinciale organisatie. Energieneutraal in 2025

Route naar een energieneutrale provinciale organisatie. Energieneutraal in 2025 Route naar een energieneutrale provinciale organisatie Energieneutraal in 2025 Welke keuzes moeten we maken? In het proces naar een energieneutrale en zelfvoorzienende organisatie zijn er verschillende

Nadere informatie

referentiejaar Emissies aantal FTE 29,5125

referentiejaar Emissies aantal FTE 29,5125 Pagina 1 van 6 Inleiding Dit jaar is Speer Groep gestart met het monitoren en analyseren van haar energie-efficiency. In het kader hiervan is dit haar eerste halfjaarrapportage Energie-Efficiency. Doel

Nadere informatie

P. DE BOORDER & ZOON B.V.

P. DE BOORDER & ZOON B.V. Footprint 2013 Wapeningscentrale P. DE BOORDER & ZOON B.V. Dit document is opgesteld volgens ISO 14064-1 Datum Versie Opsteller Gezien 31 maart 2014 Definitief Dhr. S.G. Jonker Dhr. K. De Boorder 2 Inhoudsopgave

Nadere informatie

CO 2 -Voortgangsrapportage 2018 H1

CO 2 -Voortgangsrapportage 2018 H1 CO 2 -Voortgangsrapportage 2018 H1 Datum: 17 december 2018 Versie: 1 In samenwerking met: Will2Sustain: Adviesbureau in Duurzaam Ondernemen 1. Inleiding Prins Bouw B.V. wil via dit rapport de voorgang

Nadere informatie

CO2-reductieplan Kuurman

CO2-reductieplan Kuurman CO2-reductieplan Kuurman Auteur: MRO, RVD April 2018 Inhoud CO2-reductieplan Kuurman... 1 Inhoud... 2 1 Inleiding... 3 1.1 Leeswijzer... 3 1.2 Documentenhistorie... 3 2 Energiebeoordeling... 4 2.1 Identificatie

Nadere informatie

Klimaatneutrale gemeenten. Frans Rooijers - directeur CE Delft

Klimaatneutrale gemeenten. Frans Rooijers - directeur CE Delft Klimaatneutrale gemeenten Frans Rooijers - directeur CE Delft CE Delft - Onafhankelijk onderzoek en advies sinds 1978 - Energie, transport en grondstoffen - Economische, technische en beleidsmatige expertise

Nadere informatie

Search CO2 footprint. Rapportage

Search CO2 footprint. Rapportage Search CO2 footprint Rapportage 2015 1 Inleiding Search heeft de ambitie om op termijn haar positieve footprint ten opzichte van 2011 te verdubbelen en haar negatieve footprint te halveren, en in 5 jaar

Nadere informatie