15 december Rapportage personele unies Inleiding

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "15 december Rapportage personele unies Inleiding"

Transcriptie

1 Toezichtkamer 15 december 2009 Rapportage personele unies Inleiding Deze notitie bevat de rapportage van een onderzoek dat is gedaan naar personele unies binnen de product- en bedrijfschappen. Vorig jaar is een eerste onderzoek naar personele unies bij product- en bedrijfschappen uitgevoerd. Door middel van dit vervolgonderzoek wordt nagegaan in hoeverre product- en bedrijfschappen voldoen aan hetgeen hierover in het principe van goed schapbestuur is opgenomen. Bekeken wordt in hoeverre product- en bedrijfschappen nog steeds voldoen aan het principe dan wel inmiddels voldoen aan de tekortkomingen die in 2008 zijn geconstateerd. Bij personele unies gaat het om personen die in het bestuur van een product- of bedrijfschap zitting hebben en tevens een bestuurlijke functie vervullen binnen een andere organisatie die op enige wijze een relatie heeft met het schap. Bij dit laatste kan het gaan om een benoemingsgerechtigde organisatie van het schap of een organisatie die rechtstreekse (financiële) banden heeft met het schap. Het mogelijke risico van personele unies is dat belangenverstrengeling bij bestuurders kan optreden. Daarbij kan gedacht worden aan de situatie waarin een bestuurder van een schap elders andere (bestuurlijke) functies vervult die (kunnen) conflicteren met de functie en verantwoordelijkheid bij het schap. Deze situatie kan ten koste gaan van goed en onafhankelijk bestuur. De integriteit van het bestuur, en daarmee de geloofwaardigheid en het draagvlak van het schap staan dan ter discussie. Dit geldt in het bijzonder voor personele unies op bestuurdersniveau tussen een schap en een derdeorganisatie waarmee financiële of contractuele relaties bestaan. Een sprekend voorbeeld is een geval waarin een organisatie waarmee bestuurlijke banden bestaan op voorhand (zonder dat een objectieve beoordeling heeft plaatsgevonden) de voorkeur krijgt boven een organisatie waarmee dergelijke banden niet bestaan. Deze rapportage behandelt in paragraaf 2 de aanleiding voor en het doel van het onderzoek. In paragraaf 3 wordt beschreven hoe het onderzoek is uitgevoerd. Paragraaf 4 beschrijft de bevindingen van het onderzoek. Voorts worden in paragraaf 5 enkele conclusies uit de bevindingen getrokken; ook zijn enkele aandachtspunten opgenomen. Tot slot worden er in paragraaf 6 aanbevelingen gedaan.

2 2 2. Aanleiding en doel In 2007 hebben de schappen gezamenlijk de Code Goed Bestuur product- en bedrijfschappen (de Code) opgesteld. In de Code zijn bepalingen opgenomen over openbaarmaking van financiële relaties, over het voorkomen van belangenverstrengeling van bestuurders en over personele unies 1. Met de wijziging van de Wet op de bedrijfsorganisatie (Wbo) is de Code in artikel 92a van de wet verankerd. Bij algemene maatregel van bestuur (amvb) is bepaald dat een schap in ieder geval voldoende waarborgen voor goed bestuur biedt indien hij zijn organisatie en werkwijze heeft ingericht overeenkomstig de principes van goed schapbestuur. De SER heeft de wettelijke taak om toe te zien op de naleving ervan. In 2008 is een inventariserend onderzoek gedaan naar personele unies binnen de product- en bedrijfschappen. Bij dat onderzoek is de Code als uitgangspunt genomen, omdat er nog geen amvb voorhanden was. Het doel van het onderzoek was zicht te verkrijgen in de aard en de omvang van de meest risicovolle personele unies. Het onderzoek beperkte zich toentertijd tot het in kaart brengen van personen die in het bestuur van een product- of bedrijfschap zitting hebben en tevens een bestuurlijke functie vervullen binnen een andere organisatie die op enige wijze een relatie heeft met het schap. Bij dit laatste ging het specifiek om een organisatie die rechtstreekse (financiële) banden heeft met het schap, niet zijnde een benoemingsgerechtigde organisatie. Hierbij werd tevens ook gekeken naar de kwaliteit, de volledigheid en transparantie van de (openbare) overzichten met de nevenfuncties van de bestuursleden van de schappen en de overzichten van de financiële relaties van de schappen. Dat onderzoek leverde de volgende conclusie op. De transparantie van nevenfuncties moest verder verbeterd worden. Weliswaar hadden, op één na, alle schappen een overzicht met de nevenfuncties opgesteld, maar in veel gevallen gaf dit overzicht onvoldoende of onduidelijke informatie. Ook werden er aanbevelingen gedaan ten aanzien van punten die niet vereist zijn op grond van de Code, maar de transparantie wel zouden verbeteren. Zo sloot het overzicht van nevenfuncties veelal niet aan bij de ordening van gegevens in het jaarverslag. Daarnaast was de in de jaarrekeningen opgenomen indeling van benoemingsgerechtigde en overige organisaties niet altijd helder. Ten slotte bleek dat veel schappen het overzicht van nevenfuncties uitsluitend baseren op de informatie die de individuele bestuursleden zelf aanleveren. Van de product- en bedrijfschappen mag verwacht worden dat er voor gezorgd wordt dat de opgave tijdig wordt ontvangen en dat de opgave met enige regelmaat wordt geactualiseerd. Het doel van dit onderzoek is om na te gaan of product- en bedrijfschappen nog steeds voldoen aan hetgeen hierover in de principes van goed schapbestuur is opgenomen dan wel inmiddels voldoen aan de tekortkomingen die in 2008 zijn geconstateerd. 1 Respectievelijk Principe III, V en VI.

3 3 Het onderzoek dient antwoord te geven op de volgende vragen: 1. in hoeverre kunnen de nevenfuncties van bestuursleden (en diens plaatsvervangers) en (indien van toepassing de 88a-commissieleden) van de schappen via de website en het jaarverslag geraadpleegd dan wel opgevraagd worden? 2. in hoeverre zijn de vereisten in uitwerking 4 (de datum van de eerste benoeming, de functies binnen het schap, voor het schap relevante nevenfuncties bezoldigd en onbezoldigd) in het overzicht van nevenfuncties opgenomen? 3. zijn de overzichten van nevenfuncties en de overzichten van de financiële en contractuele relaties van de schappen op grond van de Code en de Vfb voldoende transparant? 4. welke opgegeven nevenfuncties betreffen bestuursfuncties bij organisaties (niet zijnde de dragende organisaties) waarmee het schap een financiële dan wel contractuele relatie heeft? 5. in hoeverre wordt op de website en in het jaarverslag melding gemaakt op welke wijze de vermelding van relevante nevenfuncties actueel wordt gehouden? De vragen 1 tot en met 3 vloeien direct voort uit het betreffende principe van goed schapbestuur en schappen dienen daaraan dan ook te voldoen. 3. Begrippenkader en werkwijze In de inleiding van deze rapportage is kort weergegeven wat onder personele unies wordt verstaan. Daarbij is het ook van belang om het onderzoek verder af te bakenen door te vermelden wat onder bestuurders wordt verstaan. De Wbo spreekt van bestuurders van het algemeen bestuur en dagelijks bestuur. De Code past een ruimere definitie van bestuurders toe. In de Code wordt onder bestuurders namelijk begrepen de voorzitter, de bestuursleden van het algemeen en dagelijks bestuur, de 88a-commissieleden en leden van (niet-wettelijke advies) commissies. Om aan te sluiten bij de ruimere definitie in de Code is dit onderzoek, in vergelijking tot het vorige onderzoek, uitgebreid met de 88a-commissieleden. Binnen de besturen kunnen verschillende typen personele unies voorkomen, te weten: - personen die in het bestuur van een schap of een 88a-commissie zitting hebben en tevens een bestuurlijke functie vervullen binnen een benoemingsgerechtigde organisatie; - personen die in het bestuur van een schap of een 88a-commissie zitting hebben en eveneens een bestuurlijke functie vervullen bij een derdeorganisatie, waarbij er rechtstreekse financiële relaties of contractuele banden bestaan tussen het schap en de bewuste organisatie. Onder het begrip financiële relatie is in dit onderzoek begrepen hetgeen is bepaald in artikel 1, onder d, Besluit beleidsregels Bestuurskamer. In dit besluit wordt onder financiële relatie verstaan: 1. het verstrekken van subsidie; 2. het uitbesteden van een dienst in relatie tot de in artikel 71 van de wet beschreven taak van bedrijfslichamen.

4 4 Het onderzoek betreft instellingen en organisaties, niet zijnde benoemingsgerechtigde organisaties, waarmee financiële relaties zijn aangegaan of onderhouden als bedoeld in artikel 22 van de Verordening financiën bedrijfslichamen 1999 (Vfb) 2. Het risico is dat alleen organisaties en personen geld ontvangen die op enigerlei wijze een band onderhouden met het schap en daarmee deze organisaties bevoordelen. Het uitgevoerde onderzoek vond plaats door allereerst de openbare informatiebronnen zoals de websites en de jaarverslagen van de schappen te raadplegen. Daaruit moet duidelijk worden hoe het overzicht van nevenfuncties geraadpleegd of opgevraagd kan worden. In de meeste gevallen zijn de overzichten gepubliceerd op de website. In één geval zijn stukken opgevraagd bij het schap omdat het schap ervoor gekozen heeft om dit niet te publiceren op de website, maar wel de mogelijkheid bood om het op te vragen. Daarnaast is gekeken naar de overzichten van de externe financiële relaties van de schappen in de jaarrekening. Daarbij is een match gemaakt om te vergelijken welke financiële relaties ook voorkomen in het overzicht nevenfuncties van bestuurders. Aan de hand van deze vergelijking is per schap inzichtelijk gemaakt hoeveel bestuurders een bestuursfunctie hebben bij een organisatie waarmee het schap een financiële relatie heeft alsook hoeveel van deze organisaties één of meer bestuurders van het schap als bestuurder hebben. Ten slotte is onderzocht of op grond van de website en het jaarverslag is na te gaan op welke wijze de vermelding van relevante nevenfuncties actueel wordt gehouden. Nagegaan is welke procedure het bestuur hanteert om de gegevens met betrekking tot de nevenfuncties up to date te houden. De concept rapportage is aan de product- en bedrijfschappen voorgelegd met het verzoek eventuele feitelijke onjuistheden aan te geven. Enkele schappen hebben naar aanleiding daarvan laten weten dat geconstateerde tekortkomingen niet feitelijk onjuist zijn, maar inmiddels zijn hersteld. Dit leidde niet tot aanpassing van de bevindingen, omdat de periode waarin het onderzoek is uitgevoerd bepalend is voor de in deze rapportage opgenomen bevindingen. Indien schappen zelf aangeven inmiddels te voldoen, wordt daar in de rapportage melding van gemaakt. 2 Artikel 22 Verordening financiën bedrijfslichamen 1999 luidt voor zover hier relevant: De toelichting op de rekening van baten en lasten is ingericht overeenkomstig de inrichting van de toelichting op de begroting en bevat ten minste: ( ) f. een overzicht van de benoemingsgerechtigde organisaties waarmee financiële relaties zijn aangegaan of onderhouden, alsmede instellingen waarin deze organisaties participeren en waarmee financiële relaties worden aangegaan of onderhouden, plus de daarmee gemoeide bedragen en de bestedingen; g. een overzicht van de overige organisaties waarmee financiële relaties zijn aangegaan of onderhouden, plus de daarmee gemoeide bedragen en de bestedingen; hierbij geldt als ondergrens: euro per financiële relatie of, indien het totaal aan financiële relaties niet méér bedraagt dan 1 miljoen euro: 5 procent van het totale bedrag aan financiële relaties; ( )

5 5 4. Bevindingen Aan de hand van de overzichten van de nevenfuncties, de gegevens aangaande financiële relaties van het schap en informatie betreffende de actualiteit en de volledigheid van de overzichten is getracht de vijf vragen die in paragraaf 2 zijn opgenomen, te beantwoorden. De inventarisatie van alle voor het onderzoek relevante gegevens is opgenomen in de bijlage. 1. In hoeverre kunnen de nevenfuncties van bestuursleden en (indien van toepassing de 88a-commissieleden) van de schappen via de website en het jaarverslag geraadpleegd dan wel opgevraagd worden? De overzichten van de nevenfuncties van bestuurders zijn bij 14 van de 17 schappen opgenomen op hun website. Het Bedrijfschap Afbouw geeft op de website aan dat dit overzicht opvraagbaar is. Daarmee voldoen 15 van de 17 schappen aan dit principe. Bij de overige twee schappen, te weten het Vis en het Hoofdbedrijfschap Agrarische Groothandel, is het overzicht van nevenfuncties niet openbaar. Het Vis wenste aanvankelijk geen overzicht op te stellen, omdat zij meende geen personele unies te hebben. Uit het onderzoek van 2008 bleek dat bij dit schap wel sprake is van personele unies. Het schap is tot op heden herhaaldelijk verzocht om een overzicht op te stellen en openbaar te maken. Het schap heeft tot op heden laten weten daarmee bezig te zijn en spoedig tot openbaarmaking over te gaan. Op grond van de website en het jaarverslag van het Hoofdbedrijfschap Agrarische Groothandel valt niet op te maken waar het overzicht van nevenfuncties van bestuurders te raadplegen is. Deze twee schappen voldoen derhalve niet aan dit principe van goed schapbestuur. Aangezien in dit onderzoek expliciet is gekeken naar de personele unies bij alle bestuurders (inclusief de 88a-commissieleden) is ook bezien in hoeverre de overzichten naast de nevenfuncties van de bestuursleden ook de nevenfuncties van de 88acommissieleden omvatten. Van de zeven schappen die een 88a-commissies hebben, hebben twee schappen geen (volledig) overzicht van de nevenfuncties van de 88acommissieleden opgenomen. Bij het Dranken ontbraken de overzichten met de nevenfuncties van de leden van drie van de vier 88a-commissies (de commissie Bier, de commissie Frisdranken en Waters en de commissie Slijters). Bij het Hoofdbedrijfschap Detailhandel ontbrak ten tijde van het onderzoek een overzicht van de nevenfuncties van de leden van de drie bestaande 88a-commissies. Naar aanleiding van deze constatering heeft het Hoofdbedrijfschap Detailhandel inmiddels een overzicht van de nevenfuncties van de leden van de drie 88a-commissies opgesteld. Volledigheidshalve wordt opgemerkt dat de overzichten van nevenactiviteiten van de bestuurders van schappen onderling sterk verschillen. Er bestaat diversiteit in de opzet van de overzichten, de rubricering van deze informatie, de hoeveelheid aan verstrekte informatie en de volledigheid van de overzichten.

6 6 2. In hoeverre zijn de vereisten in uitwerking 4 (de datum van de eerste benoeming, de functies binnen het schap, voor het schap relevante nevenfuncties bezoldigd en onbezoldigd) in het overzicht van nevenfuncties opgenomen? Van de 15 schappen die een overzicht met de nevenfuncties van de bestuurders hebben opgesteld, hebben vier schappen (het Margarine, Vetten en Oliën, het Dranken, het Wijn en het Bedrijfschap Horeca en Catering) de data van eerste benoeming van de bestuurders niet in het overzicht opgenomen. Naar aanleiding van deze constatering heeft het Margarine, Vetten en Oliën inmiddels de data van eerste benoeming van de bestuurders in het overzicht opgenomen. Aan de overige twee vereisten (het vermelden van de functies binnen het schap en het vermelden van voor het schap relevante nevenfuncties) voldoen al deze 15 schappen. Ook hierbij wordt opgemerkt dat een aantal schappen niet precies aangeeft wat voor type functie de bestuurders vervullen bij de opgegeven organisaties. In een aantal gevallen worden de namen van de relevante organisaties waar de bestuurders een functie vervullen, afgekort. Het is dan voor de lezer onduidelijk welke organisaties dit betreffen, met als gevolg dat het ook lastig is om na te gaan of het schap een financiële of contractuele relatie heeft met de desbetreffende organisaties. 3. Zijn de overzichten van nevenfuncties en de overzichten van de financiële en contractuele relaties van de schappen op grond van de Code en de Vfb voldoende transparant? Uit het onderzoek blijkt dat praktisch alle -15 van de 17- schappen een overzicht van nevenfuncties van de bestuurders hebben en via een openbare bron verstrekken. Vier van deze 15 schappen zijn op één onderdeel, het vermelden van de datum van eerste benoeming van de bestuurders, onvoldoende transparant (zie het vorige punt). Geconstateerd kan worden dat 11 van de 17 schappen volledig voldoen aan de op grond van de Code en Vfb vereiste transparantie van de overzichten. Aan de overige twee vereisten (het vermelden van de functies binnen het schap en het vermelden van voor het schap relevante nevenfuncties) voldoen al deze 15 schappen. 4. Welke opgegeven nevenfuncties betreffen bestuursfuncties bij organisaties (niet zijnde de dragende organisaties) waarmee het schap een financiële dan wel contractuele relatie heeft? Alle schappen, met uitzondering van het Hoofdbedrijfschap Agrarische Groothandel 3, hebben in de jaarrekening 2008 een helder overzicht van de financiële relaties opgenomen. Ten aanzien van de jaarrekeningen van drie schappen - te weten het Bedrijfschap Afbouw, het Hoofdbedrijfschap Detailhandel en het Margarine, Vetten en Oliën - werd geconstateerd dat naast het overzicht van de organisaties waarmee het schap een financiële relatie heeft ook de bestuurders die bestuurlijke functie vervullen bij deze organisaties worden vermeld. Hoewel dit geen vereiste is, is deze wijze van presentatie wel bijzonder inzichtelijk. 3 Het Hoofdbedrijfschap Agrarische Groothandel had ten tijde van het onderzoek nog geen vastgestelde jaarrekening 2008.

7 7 De inventarisatie naar de financiële relaties van de schappen en de nevenfuncties van de bestuurders leverde de volgende informatie op (zie ook de bijlage): Over het jaar 2009 is geconstateerd dat er bij vier schappen, nl. het Vee en Vlees, het Pluimvee en Eieren, het Wijn en het Hoofdproductschap Akkerbouw, geen bestuurders zijn die tevens een bestuursfunctie vervullen bij een organisatie waarmee het schap een financiële of contractuele relatie heeft (geen personele unies). Geconstateerd is dat bij vijf schappen (het Dranken, het Diervoeder, het Margarine, Vetten en Oliën, het Hoofdbedrijfschap Detailhandel en het Bosschap) tien procent of minder van de bestuurders tevens een bestuursfunctie vervullen bij een niet-dragende organisatie waarmee het schap een financiële of contractuele relatie heeft. Bij het Akkerbouw en het Zuivel ligt dit percentage rond de twintig procent. Dit percentage ligt voor de overige schappen het Tuinbouw, het Hoofdbedrijfschap Ambachten, het Bedrijfschap Afbouw en het Bedrijfschap Horeca en Catering tussen de 35 en 45 procent. Wat betreft het aantal organisaties waarin bestuurders van een schap een bestuursfunctie vervullen én waarmee het schap een financiële dan wel contractuele relatie onderhoudt, wordt geconstateerd dat de meeste schappen onder de vijf organisaties blijven. De uitzonderingen zijn het Tuinbouw (18) en het Hoofdbedrijfschap Ambachten (11). Het Hoofdbedrijfschap Agrarische Groothandel en het Vis hebben (vooralsnog) geen overzicht met de nevenfuncties van de bestuurders beschikbaar gesteld. Om deze reden was het voor deze twee schappen niet mogelijk om een beeld te krijgen van de mate waarin personele unies daar voorkomen. Doordat er bij het Dranken en het Hoofdbedrijfschap Detailhandel ten tijde van het uitvoeren van het onderzoek in het totaaloverzicht van de nevenfuncties van bestuurders de gegevens van een aantal 88a-commissieleden ontbraken, is het niet mogelijk geweest om een compleet beeld te krijgen van de mate waarin personele unies daar voorkomen. Verder blijkt dat bovengenoemde relaties vooral voorkomen bij bestuurders van het schap die benoemd zijn door ondernemersorganisaties en in mindere mate bij bestuurders die benoemd zijn door werknemersorganisaties. 5. In hoeverre wordt op de website en in het jaarverslag melding gemaakt op welke wijze de vermelding van relevante nevenfuncties actueel wordt gehouden? De schappen maken niet bekend of en hoe het overzicht van nevenfuncties van bestuurders actueel wordt gehouden. Bij de overzichten wordt geen datum van opmaak vermeld. Hierdoor is onduidelijk hoe actueel de overzichten zijn. Het Hoofdbedrijfschap Detailhandel heeft inmiddels de datum van publicatie in de overzichten opgenomen. Door diverse schappen wordt expliciet aangegeven dat de lijst van nevenfuncties is gebaseerd op een opgave door de desbetreffende bestuursleden zelf. Het is dus niet uit te sluiten dat er verschillen zijn in de volledigheid van de opgaven van de bestuurders. De meeste schappen geven dan ook niet aan hoe er gewaarborgd wordt dat de overzichten compleet zijn. Het Akkerbouw en het Tuinbouw geven in een protocol aan dat gestreefd wordt dat deze opgaven zo compleet

8 8 mogelijk zijn. Het Hoofdbedrijfschap Detailhandel vraagt jaarlijks aan de bestuurders om de gegevens ten aanzien van nevenfuncties te controleren. 5. Conclusies 1. De principes van goed schapbestuur geven aan dat het schap een overzicht dient bij te houden van voor het schap relevante nevenfuncties (uitwerking 4 bij Principe VI van de Code). Het Vis en het Hoofdbedrijfschap Agrarische Groothandel hebben daar niet aan voldaan. 2. In uitwerking 4 van principe VI van de Code wordt aangegeven dat schappen van al hun bestuurders een openbaar overzicht moeten bijhouden, waarin o.a. de datum van de eerste benoeming opgenomen dient te worden. Het Margarine, Vetten en Oliën (MVO), het Dranken, het Wijn en het Bedrijfschap Horeca en Catering (Horeca) voldoen niet aan dit vereiste. MVO heeft aangegeven de data van eerste benoeming inmiddels in het overzicht te hebben verwerkt. Horeca heeft aangegeven de aanbevelingen over te nemen. 3. Evenals het onderzoek naar de personele unies in 2008 blijkt uit onderhavig onderzoek dat de transparantie van de overzichten van de schappen - ook al is dit geen hard vereiste - in de praktijk beter kan. Met name wat betreft de duidelijkheid (het hier en daar ontbreken van de functies van de bestuurders bij de opgegeven organisaties in de overzichten) en de overzichtelijkheid van de gegevens (het gebruik van pluriforme benamingen voor de organisaties in het overzicht van de nevenfuncties en in de jaarrekeningen) kunnen de schappen verder verbeteren. 4. Conform de principes van goed schapbestuur dient een schap een overzicht bij te houden van voor het schap relevante nevenfuncties. Alhoewel het geen harde eis is, is in het licht van de transparantie onderzocht in hoeverre de schappen deze overzichten actueel houden en de volledigheid waarborgen. Geconcludeerd wordt dat de schappen ten tijde van het onderzoek niet hebben aangeven hoe actueel de overzichten zijn. Twee schappen geven in het protocol aan dat gestreefd wordt dat deze opgaven zo compleet mogelijk zijn. Eén schap vraagt jaarlijks aan de bestuurders om de gegevens ten aanzien van nevenfuncties te controleren. Door de andere schappen wordt niet aangegeven in hoeverre bepaalde acties/maatregelen worden ondernomen om de volledigheid van de overzichten te waarborgen. 6. Aanbevelingen De eerste aanbeveling luidt dat het Vis en het Hoofdbedrijfschap Agrarische Groothandel conform de principes van goed schapbestuur op korte termijn een overzicht met de nevenfuncties van de bestuurders openbaar dienen te maken. Dit geldt ook voor het Hoofdbedrijfschap Detailhandel en het Dranken, die weliswaar een overzicht met de nevenfuncties hebben bijgehouden voor de bestuursleden, maar ten tijde van het onderzoek geen (compleet) overzicht hebben voor de 88a-commissieleden.

9 9 De tweede aanbeveling is dat MVO en Horeca (door beiden reeds toegezegd) en het Dranken en het Wijn de datum van eerste benoeming van bestuurders op korte termijn in het overzicht van nevenfuncties opnemen. Uit het voorgaande onderzoek naar de personele unies werd geconstateerd dat de overzichten van de schappen qua overzichtelijkheid en duidelijkheid een verdere verbeterslag konden maken. Hoewel in de principes van goed schapbestuur geen vereisten voor de overzichtelijkheid en duidelijkheid van het overzicht van nevenfuncties zijn opgenomen, is het wenselijk dat schappen deze verbetering verder doorzetten. De derde aanbeveling houdt dan ook in dat de schappen de opgenomen informatie zo duidelijk mogelijk weergeven. De type functies van de bestuurders bij de andere organisaties kunnen in bepaalde gevallen duidelijk omschreven worden. Als vierde aanbeveling wordt aangegeven dat de schappen in alle bronnen (i.c. jaarrekening, jaarverslag en het overzicht van de nevenfuncties) eenduidige benamingen gebruiken voor de organisaties waarmee een financiële relatie bestaat dan wel de organisaties waar de bestuurders een nevenfunctie hebben. Hierbij wordt tevens opgemerkt dat de schappen, voor zover zij dit niet reeds doen, in de jaarrekening (bij het onderdeel aangaande de financiële relaties) aangeven welke bestuurders een bestuurlijke functie vervult bij de organisaties waarmee het schap een financiële relatie heeft. Hiermee maakt het schap in één oogopslag duidelijk in welke mate er sprake is van personele unies. De vijfde, en tevens laatste, aanbeveling is dat de schappen duidelijk aangeven hoe actueel de overzichten zijn en hoe de volledigheid van de overzichten wordt gewaarborgd. Voor het laatste punt zou dit bijvoorbeeld gedaan kunnen worden door het opnemen van waarborgbepalingen in het verplichte protocol personele unies. Wat betreft de actualiteit van de overzichten kan het schap eenvoudigweg een datum vermelden waarop het overzicht voor het laatst is opgesteld.

10 Bijlage: Inventarisatie van personele unies bij bedrijfslichamen Schap Hoofdproductschap Akkerbouw Aantal bestuursleden inclusief plaatsvervangers (aantal zetels) (6 zetels) 7 bestuurders Aantal 88 en/of 88a Commissieleden inclusief plaatsvervangers Totaal aantal bestuurders (ontdubbeld) Aantal bestuurlijke relaties van het schap met een externe financiële relatie Aantal bestuurders met een bestuursfunctie bij een externe financiële relatie Percentage bestuursleden met een bestuursfunctie bij een externe financiële relatie Is het overzicht van de nevenactiviteiten van de schappen makkelijk te verkrijgen (dus op website etc?) Worden de nevenfuncties van de bestuurders structureel geüpdate? Maakt het schap duidelijk dat zij de volledigheid van het overzicht nevenactiviteiten van de bestuurders waarborgt? % Ja, op website beschikbaar Niet bekend Niet bekend Akkerbouw Diervoeder Wijn Dranken Margarine, Vetten en Oliën Vee en Vlees Pluimvee en Eieren Vis* Tuinbouw Zuivel Hoofdbedrijfschap Agrarische Groothandel Hoofdbedrijfschap Ambachten Hoofdbedrijfschap Detailhandel Bosschap Bedrijfschap Afbouw Bedrijfschap Horeca&Catering (25 zetels) 43 bestuurders (30 zetels ) 26 bestuurders (15 zetels) 31 bestuurders (10 zetels) 21 bestuurders (18 zetels) 24 bestuurders (18 zetels) 29 bestuurders (26 zetels) 37 bestuurders (26 zetels) 47 bestuurders (24 zetels) 24 bestuurders (18 zetels) 20 bestuurders (7 zetels) 14 bestuurders (24 zetels) 39 bestuurders (14 zetels) 26 bestuurders (10 zetels) 20 bestuurders (12 zetels) 17 bestuurders (12 zetels) 11 bestuurders 28 bezette posities % Ja, op website beschikbaar Niet bekend. Waarborg opgenomen in protocol % Ja, op website beschikbaar Niet bekend Niet bekend % Ja, op website beschikbaar Niet bekend Niet bekend 66 bezette posities % Ja, op website bestuur en cie. gedistilleerd. Geen info over overige 3 cies. Niet bekend Niet bekend % Ja, op website beschikbaar Niet bekend Niet bekend 61 bezette posities % Ja, op website beschikbaar Niet bekend Niet bekend % Ja, op website beschikbaar Niet bekend Niet bekend - 47 Momenteel niet bekend Momenteel niet bekend Momenteel niet bekend Nee. n.v.t. Niet bekend 84 bezette posities % Ja, op website beschikbaar Niet bekend Waarborg opgenomen in protocol % Ja, op website beschikbaar Niet bekend Niet bekend 44 bezette posities 35 Momenteel niet bekend Momenteel niet bekend Momenteel niet bekend Nee. n.v.t. Niet bekend 30 bezette posities % Ja, op website bestuur en 88a cies Niet bekend Niet bekend 44 bezette posities % Ja, op website alleen Niet bekend Niet bekend bestuur. Geen info over 88a cies % Ja, op website beschikbaar Niet bekend Niet bekend % Ja, opvraagbaar. Niet bekend Niet bekend % Ja, op website beschikbaar Niet bekend Niet bekend * Voor dit schap was geen overzicht nevenfuncties beschikbaar. Het schap heeft aangegeven dit rond januari 2010 gereed heeft en zal publiceren op de website.

Toezichtkamer. 15 september 2011. Rapportage Scan Jaarverslagen 2010. 1. Inleiding

Toezichtkamer. 15 september 2011. Rapportage Scan Jaarverslagen 2010. 1. Inleiding Toezichtkamer 15 september 2011 Rapportage Scan Jaarverslagen 2010 1. Inleiding Op verzoek van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) voert de SER jaarlijks een scan uit van de jaarverslagen

Nadere informatie

Bijlagen. Bevindingen goedkeuring verordeningen

Bijlagen. Bevindingen goedkeuring verordeningen Bevindingen goedkeuring verordeningen In aanvulling op de informatie die is opgenomen over de goedkeuring door de Toezichtkamer van verordeningen en besluiten van de schappen (zie Goedkeuring verordeningen

Nadere informatie

Toezichtkamer. 4 maart Monitor opschoning regelgeving en reductie administratieve lasten Inleiding

Toezichtkamer. 4 maart Monitor opschoning regelgeving en reductie administratieve lasten Inleiding Toezichtkamer 4 maart 2010 Monitor opschoning regelgeving en reductie administratieve lasten 2009 1. Inleiding Deze notitie bevat de rapportage van een onderzoek dat is gedaan naar de opschoning van de

Nadere informatie

ICER-Handleiding notificatie onder de Dienstenrichtlijn

ICER-Handleiding notificatie onder de Dienstenrichtlijn ICER-Handleiding notificatie onder de Dienstenrichtlijn Aanvullende module voor ministeries, beroepsorganisaties en de publiekrechtelijke bedrijfsorganisatie 2 Aanvullende module voor ministeries, beroepsorganisaties

Nadere informatie

Vierjaarlijkse beoordeling representativiteit van het Hoofdbedrijfschap Agrarische Groothandel

Vierjaarlijkse beoordeling representativiteit van het Hoofdbedrijfschap Agrarische Groothandel Toezichtkamer Vierjaarlijkse beoordeling representativiteit van het Hoofdbedrijfschap Agrarische Groothandel 1. Inleiding In het kader van de advisering van de Bestuurskamer over de instelling en wijziging

Nadere informatie

Toezichtkamer. 15 september PBO special overzicht financiën bedrijfslichamen Inleiding

Toezichtkamer. 15 september PBO special overzicht financiën bedrijfslichamen Inleiding Toezichtkamer 15 september 2011 PBO special overzicht financiën bedrijfslichamen 2009-2011 1. Inleiding In deze speciale uitgave van het PBO-blad worden de financiële ontwikkelingen gedurende de jaren

Nadere informatie

Toezichtkamer. Vierjaarlijkse beoordeling representativiteit van het Productschap Zuivel. 1. Inleiding

Toezichtkamer. Vierjaarlijkse beoordeling representativiteit van het Productschap Zuivel. 1. Inleiding Toezichtkamer Vierjaarlijkse beoordeling representativiteit van het Productschap Zuivel 1. Inleiding In het kader van de advisering van de Bestuurskamer over de instelling en wijziging van de werkingssfeer

Nadere informatie

Toezichtkamer. TZK 8 september Eindrapportage themaonderzoek Integriteit (Belangenverstrengeling) 1. Inleiding

Toezichtkamer. TZK 8 september Eindrapportage themaonderzoek Integriteit (Belangenverstrengeling) 1. Inleiding Toezichtkamer TZK 8 september 2010 Eindrapportage themaonderzoek Integriteit (Belangenverstrengeling) 1. Inleiding Deze eindrapportage 1 omvat de resultaten van het in het Toezichtplan 2010 aangekondigde

Nadere informatie

Vierjaarlijkse beoordeling representativiteit Productschap Pluimvee en Eieren

Vierjaarlijkse beoordeling representativiteit Productschap Pluimvee en Eieren Toezichtkamer Vierjaarlijkse beoordeling representativiteit Productschap Pluimvee en Eieren 1. Inleiding In het kader van de advisering van de Bestuurskamer over de instelling en wijziging van de werkingssfeer

Nadere informatie

Vierjaarlijkse beoordeling representativiteit Hoofdbedrijfschap Detailhandel

Vierjaarlijkse beoordeling representativiteit Hoofdbedrijfschap Detailhandel Toezichtkamer Vierjaarlijkse beoordeling representativiteit Hoofdbedrijfschap Detailhandel 1. Inleiding In het kader van de advisering van de Bestuurskamer over de instelling en wijziging van de werkingssfeer

Nadere informatie

PBO-blad SPECIALE UITGAVE. Mededelingenblad en Verordeningenblad Bedrijfsorganisatie. Inhoudsopgave. Mededelingenblad Bedrijfsorganisatie

PBO-blad SPECIALE UITGAVE. Mededelingenblad en Verordeningenblad Bedrijfsorganisatie. Inhoudsopgave. Mededelingenblad Bedrijfsorganisatie Nr.72 28 oktober 2011-61e jaargang PBO-blad Mededelingenblad en Verordeningenblad Bedrijfsorganisatie Inhoudsopgave SPECIALE UITGAVE Mededelingenblad Bedrijfsorganisatie SOCIAAL-ECONOMISCHE RAAD 2 PBO

Nadere informatie

PBO-blad. Mededelingenblad en Verordeningenblad Bedrijfsorganisatie. Inhoudsopgave

PBO-blad. Mededelingenblad en Verordeningenblad Bedrijfsorganisatie. Inhoudsopgave Nr.33 5 september 2014-64e jaargang PBO-blad Mededelingenblad en Verordeningenblad Bedrijfsorganisatie Inhoudsopgave Mededelingenblad bedrijfsorganisatie SOCIAAL-ECONOMISCHE RAAD 2 Verordeningen en besluiten

Nadere informatie

Gelet op de artikelen 92 en 95 van de Wet op de bedrijfsorganisatie; 1 Beleggen van vergaderingen van het bestuur

Gelet op de artikelen 92 en 95 van de Wet op de bedrijfsorganisatie; 1 Beleggen van vergaderingen van het bestuur VERORDENING REGLEMENT VAN ORDE (PVV) 2007 Verordening van het Productschap Vee en Vlees van 12 december 2007, tot vaststelling van een reglement van orde voor de vergadering van het bestuur van het Productschap

Nadere informatie

Toezichtkamer. 15 september Monitor opschoning regelgeving en reductie administratieve lasten Inleiding

Toezichtkamer. 15 september Monitor opschoning regelgeving en reductie administratieve lasten Inleiding Toezichtkamer 15 september 2011 Monitor opschoning regelgeving en reductie administratieve lasten 2010 1. Inleiding Deze notitie bevat de rapportage van een onderzoek dat is gedaan naar de opschoning van

Nadere informatie

Toezichtkamer. Vierjaarlijkse beoordeling representativiteit van het Productschap Dranken. 1. Inleiding

Toezichtkamer. Vierjaarlijkse beoordeling representativiteit van het Productschap Dranken. 1. Inleiding Toezichtkamer Vierjaarlijkse beoordeling representativiteit van het Productschap Dranken 1. Inleiding In het kader van de advisering van de Bestuurskamer over de instelling en wijziging van de werkingssfeer

Nadere informatie

Jaarverslag 2010. Secretariaat tuchtgerechten Publiekrechtelijke bedrijfsorganisatie. Instituut voor Agrarisch Recht Postbus 245 6700 AE WAGENINGEN

Jaarverslag 2010. Secretariaat tuchtgerechten Publiekrechtelijke bedrijfsorganisatie. Instituut voor Agrarisch Recht Postbus 245 6700 AE WAGENINGEN Jaarverslag 2010 Secretariaat tuchtgerechten Publiekrechtelijke bedrijfsorganisatie Instituut voor Agrarisch Recht Postbus 245 6700 AE WAGENINGEN Voorwoord Voor u ligt het jaarverslag 2010 van het secretariaat

Nadere informatie

2 Voorbereiding van vergaderingen van (dagelijks) bestuur, sectorcommissie en sociaaleconomische

2 Voorbereiding van vergaderingen van (dagelijks) bestuur, sectorcommissie en sociaaleconomische Verordening PT Reglement van Orde 2008 Besluit van het bestuur van het Productschap Tuinbouw, d.d. 1 juli 2008, houdende tot het geven van regels met betrekking tot de vergaderingen van het bestuur, de

Nadere informatie

Stichting Kunst in het Kerkje Velp/Grave

Stichting Kunst in het Kerkje Velp/Grave Bestuurs- reglement Stichting Kunst in het Kerkje Velp/Grave 1/9 BESTUURSREGLEMENT Stichting Kunst in het Kerkje Velp/Grave Het bestuur van de Stichting Kunst in het Kerkje, gevestigd te Grave, besluit

Nadere informatie

Bezuidenhoutseweg 60 Postbus LK Den Haag Tel - : " 4 " Fax:

Bezuidenhoutseweg 60 Postbus LK Den Haag Tel - :  4  Fax: Commissie Monitoring Code Goed Bestuur product- en bedrijfschappen Bezuidenhoutseweg 60 Postbus 90405 2509 LK Den Haag Tel - : 07 3 4 " 4 " Fax: 07 3 832 535 Aan de Sociaal-Economische Raad t.a.v. mw.

Nadere informatie

Belangrijke normen in het kader van de beginselen van zorgvuldigheid, transparantie en integriteit

Belangrijke normen in het kader van de beginselen van zorgvuldigheid, transparantie en integriteit Toezichtkamer 6 juli 2012 Belangrijke normen in het kader van de beginselen van zorgvuldigheid, transparantie en integriteit Toelichting In de Leidraad afbouw of opheffing product- en bedrijfschappen is

Nadere informatie

PBO-blad. Mededelingenblad en Verordeningenblad Bedrijfsorganisatie. Inhoudsopgave. Mededelingenblad Bedrijfsorganisatie SOCIAAL-ECONOMISCHE RAAD 2

PBO-blad. Mededelingenblad en Verordeningenblad Bedrijfsorganisatie. Inhoudsopgave. Mededelingenblad Bedrijfsorganisatie SOCIAAL-ECONOMISCHE RAAD 2 Nr.31 20 juli 2012-62e jaargang PBO-blad Mededelingenblad en Verordeningenblad Bedrijfsorganisatie Inhoudsopgave Mededelingenblad Bedrijfsorganisatie SOCIAAL-ECONOMISCHE RAAD 2 Openbare kennisgevingen

Nadere informatie

Circulaire gerechtsdeurwaarders Geachte mevrouw, heer,

Circulaire gerechtsdeurwaarders Geachte mevrouw, heer, BUREAU FINANCIEEL TOEZICHT Geachte mevrouw, heer, Met deze circulaire informeert het Bureau Financieel Toezicht (BFT) u over de procedure met betrekking tot de indiening van de jaargegevens over 2017 en

Nadere informatie

DIRECTIEREGLEMENT VAN DE MAAG LEVER DARM STICHTING

DIRECTIEREGLEMENT VAN DE MAAG LEVER DARM STICHTING Blad 1/8 DIRECTIEREGLEMENT VAN DE MAAG LEVER DARM STICHTING Artikel 1. Begripsbepaling In dit reglement worden de volgende begrippen gehanteerd: a. stichting: Nederlandse, gevestigd te Amersfoort; b. statuten:

Nadere informatie

Bestuurscode Prins Bernhard Cultuurfonds

Bestuurscode Prins Bernhard Cultuurfonds Bestuurscode Prins Bernhard Cultuurfonds Preambule Bij het opstellen van onderhavige bestuurscode is uitgegaan van de richtlijnen die zijn vastgesteld door het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) in het

Nadere informatie

Eindrapportage themaonderzoek Doelmatigheid financieel beheer bedrijfslichamen

Eindrapportage themaonderzoek Doelmatigheid financieel beheer bedrijfslichamen Toezichtkamer 15 september 2011 Eindrapportage themaonderzoek Doelmatigheid financieel beheer bedrijfslichamen 1. Inleiding Eén van de thema s in het kader van het risicogeoriënteerd toezicht van de Toezichtkamer

Nadere informatie

Referentie: 2014042238. Regeling ter voorkoming van oneigenlijke beïnvloeding door belangenverstrengeling bij commissies van Zorginstituut Nederland

Referentie: 2014042238. Regeling ter voorkoming van oneigenlijke beïnvloeding door belangenverstrengeling bij commissies van Zorginstituut Nederland Referentie: 2014042238 Regeling ter voorkoming van oneigenlijke beïnvloeding door belangenverstrengeling bij commissies van Zorginstituut Nederland De Raad van Bestuur van Zorginstituut Nederland, gelet

Nadere informatie

REGLEMENT BESTUURSRAAD (RAAD VAN TOEZICHT) STICHTING DE KEMPEL

REGLEMENT BESTUURSRAAD (RAAD VAN TOEZICHT) STICHTING DE KEMPEL REGLEMENT BESTUURSRAAD (RAAD VAN TOEZICHT) STICHTING DE KEMPEL Dit reglement is op 12 december 2005 door de bestuursraad van Stichting De Kempel, statutair gevestigd te Helmond, kantoorhoudende te 5709

Nadere informatie

CIOT-bevragingen Proces en rechtmatigheid

CIOT-bevragingen Proces en rechtmatigheid CIOT-bevragingen Proces en rechtmatigheid 2015 Veiligheid en Justitie Samenvatting resultaten Aanleiding Op basis van artikel 8 van het Besluit Verstrekking Gegevens Telecommunicatie is opdracht gegeven

Nadere informatie

Portefeuillehouder: M.A.P. Michels Behandelend ambtenaar J. van der Meer, 0595 447719 gemeente@winsum.nl (t.a.v. J. van der Meer)

Portefeuillehouder: M.A.P. Michels Behandelend ambtenaar J. van der Meer, 0595 447719 gemeente@winsum.nl (t.a.v. J. van der Meer) Vergadering: 11 december 2012 Agendanummer: 12 Status: Besluitvormend Portefeuillehouder: M.A.P. Michels Behandelend ambtenaar J. van der Meer, 0595 447719 E mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. J. van der

Nadere informatie

Gelet op de artikelen 93 en 95 van de Wet op de bedrijfsorganisatie en op artikel 4 van het Instellingsbesluit Bedrijfschap Horeca en Catering;

Gelet op de artikelen 93 en 95 van de Wet op de bedrijfsorganisatie en op artikel 4 van het Instellingsbesluit Bedrijfschap Horeca en Catering; VERORDENING van het Bedrijfschap Horeca en Catering, betreffende de registratie van ondernemingen (REGISTRATIEVERORDENING BEDRIJFSCHAP HORECA EN CATERING 2008) No. Ho 01/2008 Het bestuur van het Bedrijfschap

Nadere informatie

Gelet op de artikelen 92 en 95 van de Wet op de bedrijfsorganisatie; 1 Beleggen van vergaderingen van het bestuur

Gelet op de artikelen 92 en 95 van de Wet op de bedrijfsorganisatie; 1 Beleggen van vergaderingen van het bestuur VERORDENING PA REGLEMENT VAN ORDE 2008 Verordening van het Productschap Akkerbouw van 27 maart 2008, tot vaststelling van een reglement van orde voor de vergaderingen van het bestuur van het Productschap

Nadere informatie

Vierjaarlijkse beoordeling representativiteit Productschap Vee en Vlees

Vierjaarlijkse beoordeling representativiteit Productschap Vee en Vlees Toezichtkamer Vierjaarlijkse beoordeling representativiteit Productschap Vee en Vlees 1. Inleiding In het kader van de advisering van de Bestuurskamer over de instelling en wijziging van de werkingssfeer

Nadere informatie

AFDELINGSREGLEMENT NEDERLANDSE TAFELTENNISBOND. Uitgave november In deze uitgave is de tekst van artikel 3 aangepast

AFDELINGSREGLEMENT NEDERLANDSE TAFELTENNISBOND. Uitgave november In deze uitgave is de tekst van artikel 3 aangepast AFDELINGSREGLEMENT NEDERLANDSE TAFELTENNISBOND Uitgave november 2018 In deze uitgave is de tekst van artikel 3 aangepast Hoofdstuk I Algemene organisatie Artikel 1 Indeling Afdelingen 1 De lid-verenigingen

Nadere informatie

Dit reglement is opgesteld en vastgesteld ingevolge artikel 5.5. van de statuten van Stichting Vocallis.

Dit reglement is opgesteld en vastgesteld ingevolge artikel 5.5. van de statuten van Stichting Vocallis. BESTUURSREGLEMENT Vastgesteld door het bestuur op 6 mei 2015. Hoofdstuk I. Algemeen. Artikel 1. Begrippen en terminologie. Dit reglement is opgesteld en vastgesteld ingevolge artikel 5.5. van de statuten

Nadere informatie

GOVERNANCE CODE WONINGCORPORATIES

GOVERNANCE CODE WONINGCORPORATIES GOVERNANCE CODE WONINGCORPORATIES November 2006 1 GOVERNANCE CODE WONINGCORPORATIES PRINCIPES I. Naleving en handhaving van de code Het bestuur 1 en de raad van commissarissen zijn verantwoordelijk voor

Nadere informatie

Jaargegevens over 2016 voor kantoor en privé

Jaargegevens over 2016 voor kantoor en privé BUREAu FINANCIEEL TOEZICHT Geachte mevrouw, heer, Met deze circulaire informeert het Bureau Financieel Toezicht (BFT) u over de procedure met betrekking tot de indiening van de jaargegevens over 2016 en

Nadere informatie

Allen hierboven genoemde betrokkenen mogen rekenen op een duidelijk, behulpzaam en toegankelijk apparaat.

Allen hierboven genoemde betrokkenen mogen rekenen op een duidelijk, behulpzaam en toegankelijk apparaat. Gedragscode Prins Claus Fonds 3 Prins Claus Fonds Jaarverslag 2002 Zo zijn onze manieren! Inleiding Een gedragscode voor het Prins Claus Fonds dient rekening te houden met de aard van de organisatie, het

Nadere informatie

Reglement Raad van Toezicht

Reglement Raad van Toezicht Reglement Raad van Toezicht Eindhoven, 11 oktober 2016 Inhoudsopgave Artikel 1. Begripsbepalingen 3 Artikel 2. Status en inhoud van de regels 3 Artikel 3. Samenstelling 3 Artikel 4. Integriteit 4 Artikel

Nadere informatie

Verordening Rekenkamer Utrecht (2013)

Verordening Rekenkamer Utrecht (2013) Verordening Rekenkamer Utrecht (2013) De raad van de gemeente Utrecht; gelet op de artikelen 81a en 182 t/m 185 Gemeentewet; BESLUIT vast te stellen de volgende VERORDENING Rekenkamer Utrecht 2013 Artikel

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2008 356 Besluit van 18 augustus 2008, houdende wijziging van het Instellingsbesluit Bedrijfschap Horeca en Catering in verband met beperking van

Nadere informatie

Integriteitscode van de Koninklijke Nederlandse Biljart Bond

Integriteitscode van de Koninklijke Nederlandse Biljart Bond Daar waar in de integriteitscode gesproken wordt van hij en zijn kan ook zij en haar worden gelezen. Integriteitscode van de Koninklijke Nederlandse Biljart Bond De leden van het bestuur van de KNBB (hierna

Nadere informatie

Gedragsregels van de Raad van Advies van Sint Maarten Omtrent de handhaving van de onafhankelijkheid van de Raad en de kwaliteit van zijn adviezen

Gedragsregels van de Raad van Advies van Sint Maarten Omtrent de handhaving van de onafhankelijkheid van de Raad en de kwaliteit van zijn adviezen I. Inleiding Gedragsregels van de Raad van Advies van Sint Maarten Omtrent de handhaving van de onafhankelijkheid van de Raad en de kwaliteit van zijn adviezen De Raad van Advies streeft na de beginselen

Nadere informatie

HEIJMANS N.V. REGLEMENT AUDITCOMMISSIE

HEIJMANS N.V. REGLEMENT AUDITCOMMISSIE HEIJMANS N.V. REGLEMENT AUDITCOMMISSIE Vastgesteld door de RvC op 10 maart 2010 1 10 maart 2010 INHOUDSOPGAVE Blz. 0. Inleiding... 3 1. Samenstelling... 3 2. Taken en bevoegdheden... 3 3. Taken betreffende

Nadere informatie

PBO-blad SPECIALE UITGAVE. Mededelingenblad en Verordeningenblad Bedrijfsorganisatie. Inhoudsopgave. Mededelingenblad Bedrijfsorganisatie

PBO-blad SPECIALE UITGAVE. Mededelingenblad en Verordeningenblad Bedrijfsorganisatie. Inhoudsopgave. Mededelingenblad Bedrijfsorganisatie Nr.58 26 oktober 2012-62e jaargang PBO-blad Mededelingenblad en Verordeningenblad Bedrijfsorganisatie Inhoudsopgave SPECIALE UITGAVE Mededelingenblad Bedrijfsorganisatie SOCIAAL-ECONOMISCHE RAAD 2 PBO-special:

Nadere informatie

2. Risicogeoriënteerd toezicht en themaonderzoeken

2. Risicogeoriënteerd toezicht en themaonderzoeken 2. Risicogeoriënteerd toezicht en themaonderzoeken Risicogeoriënteerd toezicht Voor de SER als toezichthouder is het essentieel om een getrouw en actueel beeld van de schappen te hebben en te blijven houden.

Nadere informatie

RJ-Uiting : Nadere guidance verslag raad van commissarissen op basis van de Nederlandse Corporate Governance Code.

RJ-Uiting : Nadere guidance verslag raad van commissarissen op basis van de Nederlandse Corporate Governance Code. RJ-Uiting 2018-4: Nadere guidance verslag raad van commissarissen op basis van de Nederlandse Corporate Governance Code. Inleiding Volgens de Code corporate governance (hierna: Code ) legt de raad van

Nadere informatie

Reglement van orde Rekenkamercommissie Stichtse Vecht

Reglement van orde Rekenkamercommissie Stichtse Vecht REKENKAMERCOMMISSIE De rekenkamercommissie Stichtse Vecht, gelet op artikel 8 van de van de Verordening Rekenkamercommissie gemeente Stichtse Vecht; BESLUIT: vast te stellen het navolgende Reglement van

Nadere informatie

REGLEMENT VAN DE DIRECTIE VAN DE MAAG LEVER DARM STICHTING

REGLEMENT VAN DE DIRECTIE VAN DE MAAG LEVER DARM STICHTING Blad 1/5 REGLEMENT VAN DE DIRECTIE VAN DE MAAG LEVER DARM STICHTING Artikel 1. Begripsbepaling In dit reglement worden de volgende begrippen gehanteerd: a. stichting: de stichting:, gevestigd te Nieuwegein;

Nadere informatie

4. Bij voorkeur zal de raad van toezicht van Stichting P60 bij de werving van nieuwe toezichthouders buiten het eigen netwerk zoeken.

4. Bij voorkeur zal de raad van toezicht van Stichting P60 bij de werving van nieuwe toezichthouders buiten het eigen netwerk zoeken. REGLEMENT RAAD VAN TOEZICHT Opgesteld door de voorzitter op 25.03.2013 Vastgesteld door de raad van toezicht op: 27.05.2013 te Amstelveen HOOFDSTUK I. ALGEMEEN Artikel 1. Begrippen en terminologie Dit

Nadere informatie

Datum 20 december 2013 Betreft Antwoorden op vragen van het lid Klaver over belangenverstrengeling hoogleraren financiële sector

Datum 20 december 2013 Betreft Antwoorden op vragen van het lid Klaver over belangenverstrengeling hoogleraren financiële sector >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA..DEN HAAG Onderzoek en Wetenschapsbeleid IPC 4100 Rijnstraat 50 Den Haag Postbus

Nadere informatie

Product- en bedrijfschappen anno 2003 Onderzoek naar het functioneren van de product- en bedrijfschappen - Eindrapport-

Product- en bedrijfschappen anno 2003 Onderzoek naar het functioneren van de product- en bedrijfschappen - Eindrapport- Product- en bedrijfschappen anno 2003 Onderzoek naar het functioneren van de product- en bedrijfschappen - Eindrapport- Hoofddorp, 21 oktober 2003 Projectummer: 3830 I II Voorwoord Voor u ligt het resultaat

Nadere informatie

Rapportage Monitoring Commissie Doelstelling III

Rapportage Monitoring Commissie Doelstelling III Rapportage Monitoring Commissie Doelstelling III Dr. G. van der Laan Doelstelling III van de offerte van 24 maart luidt: Het verkrijgen van inzicht terzake van de bestuurdersbenoemingen na januari 2004

Nadere informatie

3. Dit directiereglement kan - na overleg met de directeur - worden aangevuld en gewijzigd bij besluit van de raad van toezicht.

3. Dit directiereglement kan - na overleg met de directeur - worden aangevuld en gewijzigd bij besluit van de raad van toezicht. Directiereglement Artikel 1. Begrippen en terminologie Dit reglement is opgesteld door de directeur en vastgesteld door de raad van toezicht ingevolge artikel 19 van de statuten van Stichting Wemos (de

Nadere informatie

Raadsbesluit. De raad van de gemeente Lansingerland; Besluit(en) - In te stemmen met de Verordening Rekenkamer Lansingerland

Raadsbesluit. De raad van de gemeente Lansingerland; Besluit(en) - In te stemmen met de Verordening Rekenkamer Lansingerland Gemeente Lansingerland Raadsbesluiten d.d. 24/05/2007 Raadsbesluit BR0700047 Besluitnr. 2007/74 Datum Raad 24 mei 2007 Agendapunt 13 Behandelend ambtenaar Kees van 't Hart 4074 Kees.van.t.hart@lansingerland.nl

Nadere informatie

Reglement College van Bestuur. Onderwijsstichting Esprit

Reglement College van Bestuur. Onderwijsstichting Esprit Reglement College van Bestuur Onderwijsstichting Esprit Amsterdam, vastgesteld, na goedkeuring door de Raad van Toezicht op 4 december 2015, door het College van Bestuur in haar vergadering van 7 december

Nadere informatie

* Functionaliteit Het handelen van een bestuurder heeft een herkenbaar verband met de functie die hij vervult in het bestuur.

* Functionaliteit Het handelen van een bestuurder heeft een herkenbaar verband met de functie die hij vervult in het bestuur. CONCEPT-GEDRAGSCODE RAAD MAASDRIEL - rvbijlage cie ABZORG 01.06.10 (VNG model) De code bestaat uit 2 onderdelen: Deel I beschrijft een aantal kernbegrippen van integriteit ten behoeve van het bredere kader.

Nadere informatie

Vierjaarlijkse beoordeling representativiteit van het Productschap Zuivel

Vierjaarlijkse beoordeling representativiteit van het Productschap Zuivel Bestuurskamer Vierjaarlijkse beoordeling representativiteit van het Productschap Zuivel 1. Inleiding Artikel 5 van het Besluit advisering representativiteit bedrijfslichamen schrijft voor dat de beoordeling

Nadere informatie

VERVOLG VAN HET ONDERZOEK NAAR DE NALEVING VAN DE DECLARATIEVOORSCHRIFTEN DOOR BESTUURDERS IN HET HOGER ONDERWIJS VERTROUWEN OP ZELFREINIGEND VERMOGEN

VERVOLG VAN HET ONDERZOEK NAAR DE NALEVING VAN DE DECLARATIEVOORSCHRIFTEN DOOR BESTUURDERS IN HET HOGER ONDERWIJS VERTROUWEN OP ZELFREINIGEND VERMOGEN VERVOLG VAN HET ONDERZOEK NAAR DE NALEVING VAN DE DECLARATIEVOORSCHRIFTEN DOOR BESTUURDERS IN HET HOGER ONDERWIJS VERTROUWEN OP ZELFREINIGEND VERMOGEN Utrecht, augustus 2016 Kenmerk: 4890765 Voorwoord

Nadere informatie

Verordening rekenkamer Giessenlanden 2017

Verordening rekenkamer Giessenlanden 2017 Verordening rekenkamer Giessenlanden 2017 Artikel 1. Begripsbepalingen In deze verordening wordt verstaan onder: a. college: college van burgemeester en wethouders; b. commissie: commissie voor de rekenkamer

Nadere informatie

Behoort bij raadsvoorstel , titel: Gedragscode integriteit 2017

Behoort bij raadsvoorstel , titel: Gedragscode integriteit 2017 Behoort bij raadsvoorstel 2017-378, titel: Gedragscode integriteit 2017 De raad van de gemeente Utrechtse Heuvelrug; Gelet op Gemeentewet, artikel 15 lid 3; BESLUIT Vast te stellen de gedragscode 2017

Nadere informatie

PBO-blad. M e d e d e l i n g e n b l a d e n V e r o r d e n i n g e n b l a d B e d r i j f s o r g a n i s a t i e

PBO-blad. M e d e d e l i n g e n b l a d e n V e r o r d e n i n g e n b l a d B e d r i j f s o r g a n i s a t i e PBO-blad Sociaal- Economische Raad M e d e d e l i n g e n b l a d e n V e r o r d e n i n g e n b l a d B e d r i j f s o r g a n i s a t i e I n h o u d s o p g a v e jaargang 58 22 augustus 2008 nummer

Nadere informatie

Zorgt de gemeente Den Haag ervoor dat de subsidies die ze verstrekt doeltreffend en doelmatig zijn?

Zorgt de gemeente Den Haag ervoor dat de subsidies die ze verstrekt doeltreffend en doelmatig zijn? Aan de gemeenteraad Den Haag, 24 augustus 2017 Voorstel van de Rekenkamer Den Haag inzake het rekenkameronderzoek Eerlijk delen Inleiding In 2011 heeft de rekenkamer het onderzoek afgerond naar het functioneren

Nadere informatie

PROCEDURE 3.2. BELANGENVERSTRENGELING. Inleiding

PROCEDURE 3.2. BELANGENVERSTRENGELING. Inleiding 3.2. BELANGENVERSTRENGELING Inleiding Nardus staat primair voor de belangen van haar leden (verenigingen/koepels) als collectief, secundair voor de belangen van individuele leden (verenigingen/koepels),

Nadere informatie

Voortgangsrapportage

Voortgangsrapportage Rechtmatigheid Wat hebben we bereikt? Voortgangsrapportage Rechtmatigheid Stand van zaken per 1 juli Behoort bij brief met kenmerk - 50651 Voortgangsrapportage Rechtmatigheid, juli 1 FASE 1 WET EN REGELGEVING

Nadere informatie

Beschrijving Pension Fund Governance Stichting Bedrijfspensioenfonds voor het Bakkersbedrijf

Beschrijving Pension Fund Governance Stichting Bedrijfspensioenfonds voor het Bakkersbedrijf Beschrijving Pension Fund Governance Stichting Bedrijfspensioenfonds voor het Bakkersbedrijf Dit is een uitgave van Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor het Bakkersbedrijf Datum 15 juni 2012 1 Voorwoord

Nadere informatie

Gedragscode voor het college van Burgemeester en Wethouders bij de gemeente Maasdriel

Gedragscode voor het college van Burgemeester en Wethouders bij de gemeente Maasdriel De raad van de gemeente Maasdriel; gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 7 september 2010; gelet op artikel 41c van de Gemeentewet; besluit: vast te stellen de volgende: Gedragscode voor

Nadere informatie

Reglement Raad van Toezicht Coöperatie Zorgaanbieders Midden Nederland

Reglement Raad van Toezicht Coöperatie Zorgaanbieders Midden Nederland Reglement Raad van Toezicht Coöperatie Zorgaanbieders Midden Nederland Versie 1 Vastgesteld 14 oktober 2016 Reglement raad van toezicht Coöperatie Zorgaanbieders Midden Nederland U.A. Vastgesteld door

Nadere informatie

Sociaal- Economische Raad

Sociaal- Economische Raad Sociaal- Economische Raad Natuurlijke en rechtspersonen tot wie een ontwerpverordening van de Sociaal-Economische Raad of een bedrijfslichaam zich uitstrekt, kunnen gedurende vier weken bij de betreffende

Nadere informatie

Aan dtkv. 2016/ Uw brief van: 19 juni 2016 Ons nummer: Willemstad, 19 juli 2016

Aan dtkv. 2016/ Uw brief van: 19 juni 2016 Ons nummer: Willemstad, 19 juli 2016 Aan dtkv De Raad van Ministers De Minister van Algemene Zaken De heer B. Whiteman Fort Amsterdam 17 Curaçao Uw nummer (letter): Onderwerp: Bijlage(n): 2016/023478 Uw brief van: 19 juni 2016 Ons nummer:

Nadere informatie

Code Goed Bestuur product- en bedrijfschappen. maart 2007

Code Goed Bestuur product- en bedrijfschappen. maart 2007 Code Goed Bestuur product- en bedrijfschappen maart 2007 Inhoudsopgave Overzicht principes goed bestuur 3 Inleiding A. Aanleiding en doel code 7 B. Product en bedrijfschappen 7 C. Aard, structuur en inhoud

Nadere informatie

Dit reglement is vastgesteld door de raad van commissarissen van Woningbouwvereniging Habeko wonen op 8 juli 2008.

Dit reglement is vastgesteld door de raad van commissarissen van Woningbouwvereniging Habeko wonen op 8 juli 2008. Bestuursreglement Dit reglement is vastgesteld door de raad van commissarissen van Woningbouwvereniging Habeko wonen op 8 juli 2008. Artikel 1 Status en inhoud van het reglement 1. Dit reglement is opgesteld

Nadere informatie

Opdrachtverlening extern onderzoek naar de governance Stedelijk Museum

Opdrachtverlening extern onderzoek naar de governance Stedelijk Museum Opdrachtverlening extern onderzoek naar de governance Stedelijk Museum Overwegingen - Tegen de achtergrond van de gerezen discussie over een gebrek aan transparantie over nevenfuncties en de wijze waarop

Nadere informatie

Aan dtkv. 10 juni 2015 17 juni 2015

Aan dtkv. 10 juni 2015 17 juni 2015 Aan dtkv De Raad van Ministers De Minister van Economische Ontwikkeling De heer Stanley M. Palm AmiDos Building, Pletterijweg 43 Alhier Uw nummer (letter): 2015/027730 2015/027741 2015/029746 Uw brieven

Nadere informatie

Zicht op doorwerking

Zicht op doorwerking Rekenkamercommissie Zicht op doorwerking Onderzoek naar de doorwerking van de aanbevelingen uit zes onderzoeken van de rekenkamercommissie Hoogeveen Deel 1: Conclusies en aanbevelingen Januari 2015 1 Rekenkamercommissie

Nadere informatie

Drentse gedragscode integriteit Commissaris van de Koning, Gedeputeerde Staten en Provinciale Staten

Drentse gedragscode integriteit Commissaris van de Koning, Gedeputeerde Staten en Provinciale Staten Drentse gedragscode integriteit Commissaris van de Koning, Gedeputeerde Staten en Provinciale Staten De code bestaat uit drie onderdelen. Deel I beschrijft een aantal kernbegrippen van integriteit en plaatst

Nadere informatie

De Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

De Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Postbus 20017 2500 EA DEN HAAG Wetgeving en Juridische Zaken Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500

Nadere informatie

II. VOORSTELLEN VOOR HERZIENING

II. VOORSTELLEN VOOR HERZIENING II. VOORSTELLEN VOOR HERZIENING 2. VERSTEVIGING VAN RISICOMANAGEMENT Van belang is een goed samenspel tussen het bestuur, de raad van commissarissen en de auditcommissie, evenals goede communicatie met

Nadere informatie

Reglement van de Raad van Toezicht. Stichting Personeelspensioenfonds APG (PPF APG)

Reglement van de Raad van Toezicht. Stichting Personeelspensioenfonds APG (PPF APG) Reglement van de Raad van Toezicht Stichting Personeelspensioenfonds APG (PPF APG) ARTIKEL 1 Samenstelling raad van toezicht 1. De Stichting Personeelspensioenfonds APG, hierna te noemen: het pensioenfonds,

Nadere informatie

Best Practice-bepalingen 0.1 Met enige regelmaat wordt een zorgvuldige analyse gemaakt van het gewenste besturingsmodel.

Best Practice-bepalingen 0.1 Met enige regelmaat wordt een zorgvuldige analyse gemaakt van het gewenste besturingsmodel. Bijlage Code Cultural Goverance: Principes en uitwerkingen Nummer Principe De organen van de culturele instelling zijn verantwoordelijk voor de keuze van het besturingsmodel en de naleving van deze code.

Nadere informatie

BESTUURSREGLEMENT STICHTING PRO

BESTUURSREGLEMENT STICHTING PRO BESTUURSREGLEMENT STICHTING PRO Vastgesteld door het Bestuur op 23 november 2017 I. ALGEMEEN Artikel 1. Begrippen en terminologie 1. Dit Bestuursreglement (het reglement ) is vastgesteld ingevolge artikel

Nadere informatie

1 Begripsbepalingen. 2 Het hoofdproductschap

1 Begripsbepalingen. 2 Het hoofdproductschap Ontwerp- Besluit van (datum) houdende de instelling van een hoofdproductschap alsmede van productschappen voor ondernemingen op het gebied van de teelt van, de been verwerking van en de handel in akkerbouwproducten

Nadere informatie

Concept d.d. 17 november Uitsluitend bestemd voor discussiedoeleinden

Concept d.d. 17 november Uitsluitend bestemd voor discussiedoeleinden 1 STATUTENWIJZIGING JURIDISCHE FACULTEIT DER AMSTERDAMSCHE STUDENTEN Heden, [*], verscheen voor mij, mr. Cornelia Holdinga, notaris te Amsterdam: [*]. De comparant verklaarde ter uitvoering van een besluit

Nadere informatie

Verordening van de gemeenteraad van de gemeente Utrecht houdende regels omtrent de rekenkamer Verordening Rekenkamer Utrecht

Verordening van de gemeenteraad van de gemeente Utrecht houdende regels omtrent de rekenkamer Verordening Rekenkamer Utrecht GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Utrecht Nr. 54231 15 maart 2018 Verordening van de gemeenteraad van de gemeente Utrecht houdende regels omtrent de rekenkamer Verordening Rekenkamer Utrecht

Nadere informatie

Gemeenteblad van Zaltbommel 2006 Nr. 2.2

Gemeenteblad van Zaltbommel 2006 Nr. 2.2 Gemeenteblad van Zaltbommel 2006 Nr. 2.2 Gedragscode bestuurlijke integriteit voor de leden van de gemeenteraad van de gemeente Zaltbommel Status In werking Algemene informatie Deze gedragscode bevat richtlijnen

Nadere informatie

Reglement Bestuur. ten aanzien van. Stichting Plastic Soup Foundation

Reglement Bestuur. ten aanzien van. Stichting Plastic Soup Foundation Reglement Bestuur ten aanzien van Stichting Plastic Soup Foundation Gedateerd versie 10 juli 2019 1 Reglement Bestuur Stichting Plastic Soup Foundation Dit reglement ("Reglement") is door het bestuur (het

Nadere informatie

reglement Raad van Toezicht CNV Publieke Zaak per 1 januari 2006

reglement Raad van Toezicht CNV Publieke Zaak per 1 januari 2006 reglement Raad van Toezicht CNV Publieke Zaak per 1 januari 2006 2 Inhoud pagina begripsbepalingen 3 doel reglement 3 taken en bevoegdheden 3 specifieke taken bevoegdheden 3 individuele advisering 4 kwaliteitseisen

Nadere informatie

Verantwoording intern toezicht publieke omroep over 2013 Verantwoording door de 2.42-omroepen en de NPO. Openbare versie

Verantwoording intern toezicht publieke omroep over 2013 Verantwoording door de 2.42-omroepen en de NPO. Openbare versie Verantwoording intern toezicht publieke omroep over 2013 Verantwoording door de 2.42-omroepen en de NPO Openbare versie Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Inleiding... 3 2. Bevindingen... 4 2.1 Verslaglegging

Nadere informatie

Checklist. Informatievoorziening. Grote Projecten

Checklist. Informatievoorziening. Grote Projecten Checklist Informatievoorziening Grote Projecten Najaar 2010 Rekenkamercommissie Berkelland, Bronckhorst, Lochem, Montferland 1. Inleiding De uitvoering van grote projecten in Nederland heeft nogal eens

Nadere informatie

REGLEMENT RAAD VAN TOEZICHT STICHTING THEATER DAKOTA

REGLEMENT RAAD VAN TOEZICHT STICHTING THEATER DAKOTA REGLEMENT RAAD VAN TOEZICHT STICHTING THEATER DAKOTA Cultural Governance in Theater Dakota Vastgesteld door het bestuur van de Stichting Cultuuranker Escamp op: 26 november 2012 HOOFDSTUK I. ALGEMEEN Artikel

Nadere informatie

Q&A Onderzoek prestatie-indicatoren. 1. Algemeen. 1-1 In het protocol staat dat onjuistheden groter dan 2% (per indicator) worden vastgesteld?

Q&A Onderzoek prestatie-indicatoren. 1. Algemeen. 1-1 In het protocol staat dat onjuistheden groter dan 2% (per indicator) worden vastgesteld? Q&A Onderzoek prestatie-indicatoren 1. Algemeen 1-1 In het protocol staat dat onjuistheden groter dan 2% (per indicator) worden vastgesteld? 1-2 Hoe pas je de tolerantie van 2% toe op de verantwoorde indicatoren

Nadere informatie

E. (Edward) Moolenburgh Directeur. VBS, september VBS Verbindend voor diversiteit in onderwijs 1

E. (Edward) Moolenburgh Directeur. VBS, september VBS Verbindend voor diversiteit in onderwijs 1 E. (Edward) Moolenburgh Directeur VBS, september 2018 VBS Verbindend voor diversiteit in onderwijs 1 INHOUD VBS Verbindend voor diversiteit in onderwijs 2 1. Het bevoegd gezag draagt zorg voor een scheiding

Nadere informatie

Toelichting Sectorale regeling nevenwerkzaamheden juli 2017

Toelichting Sectorale regeling nevenwerkzaamheden juli 2017 Toelichting Sectorale regeling nevenwerkzaamheden juli 2017 De Sectorale regeling nevenwerkzaamheden is gebaseerd op artikel 1.14 van de cao NU en maakt conform artikel J.3 cao NU als zelfstandige bijlage

Nadere informatie

Besluit van naleefmonitor slachterijen met permanent toezicht bij de tabellenboeken van

Besluit van naleefmonitor slachterijen met permanent toezicht bij de tabellenboeken van Besluit omtrent actieve openbaarmaking van controlegegevens van grote roodvleesslachthuizen en pluimveeslachterijen Conform het beleid van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), maakt zij controlegegevens

Nadere informatie

Reglement College van Bestuur. Esprit Scholen

Reglement College van Bestuur. Esprit Scholen Reglement College van Bestuur Esprit Scholen Amsterdam, vastgesteld, na goedkeuring door de Raad van Toezicht op 21 sept. 2007, door het College van Bestuur in haar vergadering van 24 sept. 2007, ingaande

Nadere informatie

Gedragscode Raad van Beheer

Gedragscode Raad van Beheer Gedragscode Raad van Beheer Hoofdstuk 1: Bestuur Deel I Kernbegrippen integriteit van bestuursleden Leden van het bestuur van de Raad van Beheer stellen bij hun handelen de kwaliteit van het bestuur centraal.

Nadere informatie

Reglement bestuur Stichting Havensteder

Reglement bestuur Stichting Havensteder Reglement bestuur Stichting Havensteder Dit reglement is krachtens artikel 7 lid 3 van de statuten door het bestuur van Stichting Havensteder vastgesteld op 6 september 2011, na goedkeuring door de raad

Nadere informatie

Gedragscode integriteit politiek ambtsdragers Waterschap Vallei en Veluwe

Gedragscode integriteit politiek ambtsdragers Waterschap Vallei en Veluwe Gedragscode integriteit politiek ambtsdragers Waterschap Vallei en Veluwe Besluit tot vaststelling van de Gedragscode integriteit politiek ambtsdragers Waterschap Vallei en Veluwe Het Algemeen Bestuur

Nadere informatie

Kenmerk ontheffing in de Bijstands Uitkeringen Statistiek

Kenmerk ontheffing in de Bijstands Uitkeringen Statistiek Centraal Bureau voor de Statistiek Divisie sociale en regionale statistieken (SRS) Sector statistische analyse voorburg (SAV) Postbus 24500 2490 HA Den Haag Kenmerk ontheffing in de Bijstands Uitkeringen

Nadere informatie

GEDRAGSCODE ingevolge artikel 5:68 Wet op het financieel toezicht en artikel 20 Besluit financieel toetsingskader pensioenfondsen

GEDRAGSCODE ingevolge artikel 5:68 Wet op het financieel toezicht en artikel 20 Besluit financieel toetsingskader pensioenfondsen Stichting Pensioenfonds Avery Dennison GEDRAGSCODE ingevolge artikel 5:68 Wet op het financieel toezicht en artikel 20 Besluit financieel toetsingskader pensioenfondsen Artikel 1 Definities 1.1. Verbonden

Nadere informatie

2016/ Uw brief van: 28 september 2016 Ons nummer: Willemstad, 31 oktober 2016

2016/ Uw brief van: 28 september 2016 Ons nummer: Willemstad, 31 oktober 2016 Aan De Raad van Ministers Dtkv: De Minister van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn Mevr. R. Larmonie-Cecilia Prinsenstraat 86 Curaçao Uw nummer (letter): Onderwerp: Bijlage(n): 2016/038349 Uw brief

Nadere informatie