begrotingsraad

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "begrotingsraad"

Transcriptie

1 Betoog 1 e termijn begrotingsraad Beste voorzitter, Voor ons ligt onder andere de begroting voor Een operatie waar wij als gehele raad nauw bij betrokken zijn geweest en waar wij dicht bij hebben mogen ondervinden dat het gehele ambtelijk apparaat zich hiervoor volledig heeft ingezet. Namens het CDA een welverdiende pluim voor een ieder zijn of haar inzet! Dit is toch wel een bijzondere begrotingsraad, gezien het voor de laatste keer is, na 22 jaar, dat deze wordt voorgezeten door de heer IJssels. Recent las ik Info Intern een interview welke 8 maanden na installatie was afgenomen. Hierin werd o.a. door u gemeld dat Het moeilijk is om een Gorcumer te overtuigen dat dit veel meer is dan zomaar een stad in Nederland. 22 Jaar probeert onze voorzitter ons hiervan te overtuigen, maar als Gorcumer zijn we hier van al wel van overtuigd, maar we zeggen het liever nog niet hard op buiten onze stadsgrenzen. Tevens werd er in hetzelfde artikel geconstateerd dat de uitbreiding van Noord balanceert op het randje van de afgrond, maar toen, 22 jaar geleden, meldde onze voorzitter al dat er niemand is die dit tegen zou kunnen houden. Hopelijk geldt deze uitspraak nog steeds. Thema s lijken zich dus soms traag te ontwikkelen, maar Gorinchem bewoog, beweegt en zal blijven bewegen op allerlei terreinen. De nog in behandeling zijn de Raadsopdrachten krijgen steeds meer vorm, maar over enkele maakt het CDA zich grote zorgen. Het tot stand komen van de woonvisie is in volle gang, maar als CDA zijn we er wel van overtuigd dat het recent tot stand gekomen regeerakkoord funest zal zijn voor de al besproken gewenste ontwikkelingen van nieuwe projecten, en een verhoogde vraag naar huurwoningen. Het CDA wilt u dan ook vragen of U bij een volgende bijeenkomst de te verwachten effecten van het nieuw landelijk beleid, zo ver mogelijk, inzichtelijk zou kunnen maken om de visie nauwkeuriger te laten aansluiten op de lange termijn verwachting.

2 Ook naar de raadsopdracht mobiliteit kijken we met enige zorg. Het recent gevormde landelijk beleid door PvdA en VVD zal mogelijk ook effecten hebben op het nog te nemen Tracé besluit van de A27 en de gewenste ontsluiting met Gorinchem Noord. Kan het college aangeven op wijze U momenteel aan het lobbyen is om mogelijke, voor Gorcum, negatieve effecten om te buigen? Het mag duidelijkheid zijn dat bij nog meer belemmeringen in de voortgang van Gorinchem Noord, dit veel effect zal hebben op het huishoudboekje van de gemeente in de toekomst. Bij de raadsopdracht cultuurbeleid zien wij dat het college haar gehele regie hierin kwijt is. Tijdens de raadsvergadering van 30 juni in 2011 heeft o.a. het CDA een motie ingediend waarin het volgende stond vermeld:.. Constaterende dat er geen recente visie is over het cultuurbeleid, op basis van de huidige situatie en Verzoekt het college,.. 1. Om een raadsvoorstel op te stellen, waarin deze visie wordt besproken en vastgelegd ter onderbouwing investeringen en subsidies en in het behoud van variatie in cultureel aanbod binnen Gorinchem en/of regio Deze motie is met een iets gewijzigde tekst aangenomen, maar het is wel een feit dat 15 maanden later er nog steeds geen visie is om onderbouwd investeringen te doen, subsidies af te geven en te zorgen dat Gorinchem variatie in cultureel aanbod behoudt. Dit was noodzaak toen, maar nu nog meer!! Wel zijn we heel wat bijeenkomsten verder, is er veel onrust bij culturele organisaties en de daarbij betrokken personen en zijn wij ca Euro armer, maar toch gaan we hier een bezuinigingstaak vastleggen van Euro, zonder enige visie. De omgekeerde wereld en een wan prestatie van het college van de eerste orde! Als we zo onzorgvuldig met ons geld om gaan, kunnen wij ons voorstellen, dat u, het college, maar al te graag de OZB buiten acceptabele proporties wilt verhogen. Indirect laat u de burger dan betalen voor dit soort bestuurlijke missers, want we hadden het ook met onze eigen ambtenaren, met kennis van de lokale culturele instanties en bewust van de lokale financiële situatie, een visie op kunnen laten stellen.

3 In het hele AHAD3 proces is overduidelijk gebleken dat ons ambtelijk apparaat wel degelijk in staat is om een gedegen efficiëntie en/of bezuinigingstraject tot stand te brengen. Ook hier had men in eerste instantie een extern bureau ingeschakeld, gelukkig is dit snel teruggedraaid, maar de al geleden schade blijkt Euro te zijn. Met deze 2 blunders is er al Euro, ca. 1% OZB, verloren gegaan. Hier hadden we natuurlijk bepaalde bezuinigingen als bijvoorbeeld het kwalitatief op orde houden van speeltuinen, klussendienst, beperking van subsidiering van Natuurcentrum Spruyt en The Mall vermeden hadden kunnen worden. (Of is het voorstel van het college om de OZB met 2% te verhogen en het aan welzijn te besteden, populistisch gedrag om zo bestuurlijke missers te verbloemen. Hoe sociaal ben je dan werkelijk? Met een ieder doet mee, bedoelde het college waarschijnlijk. iedere burger betaalt mee!!). Als CDA waren wij juist zo blij dat het ambtelijk apparaat was gelukt om op dit moment additionele OZB verhogingen niet nodig te achten in deze zware tijden. Een top prestatie, gezien de burger indirect lokaal al behoorlijk wordt belast, maar daarnaast nu ook met het landelijk beleid van de PvdA en VVD. In eerste instantie schijnt een gemiddeld gezin of alleen staande tot 10% in koopkracht er op achteruit te kunnen gaan. Dit samenvattend vragen wij ons af of het college zich wel bewust is van de effecten van de gemaakte blunders en hoe fair is het om de burger hier voor op te laten draaien. Misschien moeten deze financiële blunders betaald worden uit het collegeproduct bestuur in plaats bij de burger? Bij herhaling van blunders voor ons zeker een motie waard! Terugkomend op de bezuinigingen voor cultuur. De Euro is minimaal noodzakelijk, maar daarvoor zullen we eerst onze kerntaken als (regio)gemeente moeten bepalen, om vervolgens de instanties mee te belasten. Hierbij een verzoek aan het college of ze openbaar willen bevestigen dat er geen specifieke bezuinigingen worden toegekend of subsidies worden ontzegd voordat er in begin 2013 een gedegen visie over cultuur door de raad is goedgekeurd. Helaas, is het einde van Toon in zicht, maar als CDA zijn wij wel van mening dat dit ook bevrijding kan geven in muzikaal en creatief onderwijs, zeker met een cultuur visie in zicht. Hiervoor zou je mogelijk een cultureel loket en/of werkplein kunnen creëren waar vraag en aanbod in 1 systeem zichtbaar zijn en waar de overheid een faciliterende functie heeft.

4 Gorinchem beweegt heeft een hoge effectiviteit en zou zich breder kunnen gaan inzetten. Buiten succesvolle sportactiviteiten, zouden culturele activiteiten ook tot hun welzijnstaken kunnen gaan behoren. In beperkte vorm is men hier al actief mee. De bezuinigingen op welzijnsgebied a Euro ziet het CDA als noodzakelijk, maar kansrijk. Misschien voor u een vreemde redenering, dat wij als partij het solidariteitsprincipe als een van onze 4 speerpunten hebben in beleidsvorming. Juist daarom kunnen wij leven met de bezuinigingen. Momenteel financiert Gemeente Gorinchem de instelling Staerck. Hier gaat ca. 1,1miljoen per jaar naar toe, en is er een totale begroting van ca.1,8miljoen. In de begroting van 2011 is buiten alle salariskosten, huisvesting en beheerkosten maar waar wij maar Euro konden terugvinden die besteed worden aan welzijn activiteiten, waarbij hiervan ook nog een gedeelte retour komt als deelnemersbijdrage. Bij het lezen van alle rapportages en de inspreker gehoord te hebben, tijdens de laatste raadsbijeenkomst, wordt hier een organisatie gefinancierd waarbij de welzijnstaken ondergesneeuwd lijken te raken in het budget. Dit kan vele malen beter ten gunste van hen die het hard nodig hebben. Zeker in vergelijking met The Mall. Dit is lokaal een veel kleinere welzijn organisatie, maar onder de paraplu van een van de grootste landelijke welzijnsorganisatie. Hier staat de kwaliteit van welzijn boven de organisatie. Elke euro heeft een rendement van 5 Euro. Dit zeer hoge rendement wordt verkregen door heel beperkte managementkosten, werken met een grote groep vrijwilligers, faciliteren naar behoefte waardoor de effectiviteit veel hoger wordt. Als CDA staan wij voor gespreide verantwoordelijk, organisaties vertrouwen geven in taken waar zij goed in zijn. Het CDA verzoekt u daarom The Mall juist te belonen door het beperken van subsidie te her overwegen en/ of te minimaliseren. Gorinchem dient voor kwaliteit en effectiviteit te gaan! College, wij willen u hierbij dan ook verzoeken om met beide organisaties in overleg te gaan en te bekijken tegen welke subsidies zij de kerntaken van ons welzijn activiteiten willen organiseren. Wie weet kunnen we dan met Euro een veel hogere effectiviteit behalen dan met ons huidige budget van 1,1miljoen Euro s. Laten we vooral out of the box denken. Wel is het CDA van mening dat wij ook hier, in een eerder stadium, de kerntaken van ons welzijnswerk hadden moeten definiëren om zo een beter onderbouwd een bezuinigstaak te kunnen neerleggen. Toch denken wij dat de opgelegde taak uitdagend is, maar noodzakelijk en haalbaar zonder te veel aan kwaliteit en effectiviteit te hoeven inboeten.

5 Het CDA is altijd van mening dat naast bezuinigingen je ook voor 100% moet inzetten om inkomsten te blijven genereren, dat kan zijn om creatief met grondexploitaties om te gaan om zo lasten te beperken, werkgelegenheid te creëren, en bestedingen in de stad te stimuleren. Deze bestedingen worden ook gestimuleerd door cultuur in en om Gorinchem. Zo is Slot Loevestein van grote historische en economische waarde voor Gorinchem. Het heeft een verhaal en genereert inkomsten voor onze veerdienst, horeca en winkeliers. Echter, Slot Loevestein dreigt slachtoffer te worden van de nieuwe voorgestelde verdeling van cultuursubsidies. Als het aan De Raad voor Cultuur ligt moet het museum binnenkort haar deuren sluiten. Hiermee gaat een belangrijk deel van de nationale geschiedenis van Hugo de Groot verloren. Het harde oordeel over de museale waarde van het museum komt juist op een moment waarop Slot Loevestein hard bezig is om de cultuureducatie en publieksfunctie sterk te verbeteren en te innoveren. Slot Loevestein ontvangt in de toekomst alleen nog subsidie voor het beheer en behoud. Maar de vesting, kasteel en collectie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en onmisbare onderdelen van de museale functie. Het korten op één onderdeel betekent het einde van het totaalconcept. Dit zou ten koste gaan van belangrijke inkomsten bron op toeristisch gebied voor Gorinchem. Daarnaast is Slot Loevestein van grote historische waarde voor de regio en vandaar dat vandaag CDA Gorinchem, Lingewaal en Zaltbommel de volgende motie aan het college en raad wil voorleggen. Afgelopen dinsdag is deze motie ook al door de Woudrichemse raad aangenomen. MOTIE Slot Loevestein Er valt over deze begroting veel te zeggen, gezien de vele ingrijpende maatregelen die getroffen worden bij veel organisaties hard aan zullen komen, maar als CDA zijn wij van mening dat dit het minimaal noodzakelijke is om een leefbare stad te houden voor ons, kinderen en kleinkinderen. In deze versoberde tijden achten wij het dan ook niet gepast om populistische moties voor te dragen. Als partij zijn wij, evenals in ons betoog tijdens de begrotingsraad van afgelopen jaar, er van overtuigd dat het financiele beleid een dubbeltje op zijn kant is en dat de tegenvallers groter zijn en vaker komen dan de meevallers. Het nieuwe landelijke beleid van PvdA en VVD zal dit zeker nog eens versterken. Het CDA zal zich lokaal in blijven zetten om er wel zorg te dragen dat de noodzakelijke zorg en welzijn op een aanvaardbaar peil gehandhaafd kunnen blijven, echter zullen wij allemaal moeten accepteren dat bij de voorzieningen het toefje slagroom op de taart verdwenen is tot betere tijden!

6 Dank u wel! Renate van Maaren Fractievoorzitter CDA

Tweede Kamer, 96e vergadering, dinsdag 16 juni Stemmingen Erfgoedwet

Tweede Kamer, 96e vergadering, dinsdag 16 juni Stemmingen Erfgoedwet Tweede Kamer, 96e vergadering, dinsdag 16 juni 2015 Stemmingen Erfgoedwet Aan de orde zijn de stemmingen in verband met het wetsvoorstel Bundeling en aanpassing van regels op het terrein van cultureel

Nadere informatie

Fractievoorzitter aan het woord

Fractievoorzitter aan het woord In dit nummer: Fractievoorzitter aan het woord CDA maakt het verschil voor Weerter verenigingen Moties en amendementen Fractievoorzitter aan het woord Beste lezer, De begrotingsbehandeling van de gemeente

Nadere informatie

Wat vinden wij er van? Wat verwacht(t)en wij?

Wat vinden wij er van? Wat verwacht(t)en wij? Wat vinden wij er van? Wat verwacht(t)en wij? Culturele paragrafen in de verkiezingsprogramma s CDA Soest Het is van belang het vrijwilligerswerk in het algemeen -en dus ook bij sportverenigingen- te stimuleren

Nadere informatie

VERSLAG VAN DE VERGADERING VAN DE RAADSSESSIE GEMEENTE HAARLEMMERMEER OP DONDERDAG 20 januari 2005

VERSLAG VAN DE VERGADERING VAN DE RAADSSESSIE GEMEENTE HAARLEMMERMEER OP DONDERDAG 20 januari 2005 VERSLAG VAN DE VERGADERING VAN DE RAADSSESSIE GEMEENTE HAARLEMMERMEER OP DONDERDAG 20 januari 2005 Onderwerp: Voorzitter: Aanwezig zijn de leden: Griffie: Portefeuillehouders: Financieel meerjarenbeleid

Nadere informatie

Borgstelling geldlening SPPiLL tbv aankoop langgevelboerderij Barrierweg 4.

Borgstelling geldlening SPPiLL tbv aankoop langgevelboerderij Barrierweg 4. Onderwerp Borgstelling geldlening SPPiLL tbv aankoop langgevelboerderij Barrierweg 4. Samenvatting De aankoop en restauratie van de langgevelboerderij is een belangrijk onderdeel van het deelproject "Versterking

Nadere informatie

EERLIJK DELEN, KRACHTEN BUNDELEN EN NIEMAND AAN DE KANT IN VENLO

EERLIJK DELEN, KRACHTEN BUNDELEN EN NIEMAND AAN DE KANT IN VENLO EERLIJK DELEN, KRACHTEN BUNDELEN EN NIEMAND AAN DE KANT IN VENLO 29 juni 2011 1 / 5 Kadernota 2012-2015 PvdA Venlo 29 juni 2011 Eerlijk delen, krachten bundelen en niemand aan de kant in Venlo. Bezuinigen

Nadere informatie

Statenvoorstel van de Statencommissies Ruimte en Leefomgeving, Duurzame Ontwikkeling

Statenvoorstel van de Statencommissies Ruimte en Leefomgeving, Duurzame Ontwikkeling Statenvoorstel van de Statencommissies Ruimte en Leefomgeving, Duurzame Ontwikkeling Vergadering februari 2019 Nummer 7173 Onderwerp Aangenomen en afgehandelde moties van Provinciale Staten Toelichting

Nadere informatie

Gorinchem Begroting 2017

Gorinchem Begroting 2017 Gorinchem Begroting 2017 Begrotingsraad 10 november 2016 De derde begroting van dit college en wat voor één! - Goed en solide - Eindelijk de financiën op orde - Investeren in de stad staat centraal We

Nadere informatie

Met deze regering zal de economie niet herstellen. Dat betekent dat de er nog heel wat boven ons hoofd hangt.

Met deze regering zal de economie niet herstellen. Dat betekent dat de er nog heel wat boven ons hoofd hangt. Kadernota 2013 en 2017 Meningsvorming: Vooropgesteld de verkiezingen staan voor de deur, veel van wat wij in de kadernota en later begroting vast stellen, leggen wij vast voor de volgende raadsperiode.

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief Nr. :

Raadsinformatiebrief Nr. : Raadsinformatiebrief Nr. : Reg.nr. : 12.0001 B&W verg. : 28 februari 2012 Onderwerp: Integratieplan stichting WAO/WSW en Bureau Sociaal Raadslieden (BSR) 1) Status Deze brief, die gaat over de integratie

Nadere informatie

- Bij vooral niet op bezuinigen geeft de burger aan: Onderwijs (69,7%), Veiligheid (74,6%), Zorg en volksgezondheid (77,6%).

- Bij vooral niet op bezuinigen geeft de burger aan: Onderwijs (69,7%), Veiligheid (74,6%), Zorg en volksgezondheid (77,6%). VVD Asten Reactie op Voorjaarsnota 2012 Voorzitter, Vandaag kan de raad zich uitspreken over de ontwikkeling van de scenario s, de financiële consequenties, en het maken van keuzes als gevolg daarvan.

Nadere informatie

Alternatieve begroting 2014

Alternatieve begroting 2014 Alternatieve begroting 2014 GroenLinks Rotterdam kiest ervoor om in economisch lastige tijden te blijven investeren in de stad. Dat doen we door meer geld uit te trekken voor bijvoorbeeld onderwijs, het

Nadere informatie

Aan de orde is het VAO Persoonsgebondenbudget (AO d.d. 21/11).

Aan de orde is het VAO Persoonsgebondenbudget (AO d.d. 21/11). Persoonsgebondenbudget Aan de orde is het VAO Persoonsgebondenbudget (AO d.d. 21/11). Mevrouw Bergkamp (D66): Voorzitter. Eigen regie en keuzevrijheid voor de zorg en ondersteuning die je nodig hebt, zijn

Nadere informatie

STATENFRACTIE DRENTHE

STATENFRACTIE DRENTHE STATENFRACTIE DRENTHE De verbeelding van Drenthe Cultuurnota Drenthe 2017-2020 Rudolf Bosch Vergadering Provinciale Staten 28 september 2016 Nederlanders behoren tot de gelukkigste mensen ter wereld; en

Nadere informatie

GEMEENTE OLDEBROEK. Samenvatting

GEMEENTE OLDEBROEK. Samenvatting GEMEENTE OLDEBROEK Voorstel van het college aan de raad Raadsvergadering d.d. 12 november 2015 Agendapunt 06 Onderwerp: Subsidie Boerderijmuseum 'De Bovenstreek'. Portefeuillehouder: E.G. Vos-van de Weg

Nadere informatie

Krimpenerwaard; wat levert het de burger op?

Krimpenerwaard; wat levert het de burger op? ALGEMENE BESCHOUWINGEN BEGROTING 2017 Krimpenerwaard; wat levert het de burger op? De begroting 2017. Het laatste wapenfeit van dit college in deze raadsperiode. Een wapenfeit dat volgt op de belangrijkste

Nadere informatie

Begrotingsbehandeling 8 november 2012. Inleiding

Begrotingsbehandeling 8 november 2012. Inleiding Begrotingsbehandeling 8 november 2012 Inleiding Vlak na de installatie van Rutte 2 vergaderen wij over de begroting van Gorinchem en de bezuinigingen die we noodzakelijk achten om niet alleen een sluitend

Nadere informatie

M.b.t. agendapunt 12, Groot Bijstervelt, wordt gebruik gemaakt van het inspreekrecht door:

M.b.t. agendapunt 12, Groot Bijstervelt, wordt gebruik gemaakt van het inspreekrecht door: Agenda Gemeenteraad Vervolg besluitvormende raadsvergadering van 21 april 2015 Uitnodiging voor de vergadering op woensdag 22 april 2015 20:00-23:00 uur, locatie Raadszaal Voorzitter : Ruud Severijns 12

Nadere informatie

Buurthuizen en activiteiten

Buurthuizen en activiteiten Invalshoek: een wijkbudget voor activiteiten We stoppen met de financiering van (een gedeelte van) de huidige activiteiten in de wijk en stellen per wijk een budget beschikbaar voor initiatieven van inwoners

Nadere informatie

Verantwoord bezuinigen Waterland is het waard

Verantwoord bezuinigen Waterland is het waard Verantwoord bezuinigen Waterland is het waard Inleiding Bezuinigen is keuzes maken. CDA, GroenLinks en SP kiezen sociaal De gemeente Waterland staat voor de taak om in de meerjarenbegroting fors te bezuinigen.

Nadere informatie

Motierapportage vanaf januari 2010

Motierapportage vanaf januari 2010 Motierapportage vanaf januari 2010 Datum vergadering Motie Indiener(s) Inhoud Strekking Stand van zaken (in te vullen door college) Ambtelijk 22 februari 2010 I VVD Centrum ontwikkeling Rhoon het college

Nadere informatie

Zon Op School. Initiatiefvoorstel 1 7 APR. 2013. Initiatiefvoorstel aan de Raad GROENLINKS NIJIVIEGEN ~- INQEKDMEN. GEMEENTE NUMEQEN clas8.nr.: oy..

Zon Op School. Initiatiefvoorstel 1 7 APR. 2013. Initiatiefvoorstel aan de Raad GROENLINKS NIJIVIEGEN ~- INQEKDMEN. GEMEENTE NUMEQEN clas8.nr.: oy.. regjw. /3. 00 0 60 3 5 proowverartw.: 'So ~- INQEKDMEN Initiatiefvoorstel 1 7 APR. 2013 GEMEENTE NUMEQEN clas8.nr.: oy..si Zon Op School Initiatiefvoorstel aan de Raad Jos Reinhoudt, GroenLinl

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma BEtrokken Noord-Beveland

Verkiezingsprogramma BEtrokken Noord-Beveland Verkiezingsprogramma BEtrokken Noord-Beveland BEN is een lokale politieke beweging, onafhankelijk van landelijke partijen, die toegankelijk wil zijn voor alle lagen van de bevolking van alle politieke

Nadere informatie

OPENBARE BESLUITENLIJST COLLEGE 14 JANUARI 2014

OPENBARE BESLUITENLIJST COLLEGE 14 JANUARI 2014 OPENBARE BESLUITENLIJST COLLEGE 14 JANUARI 2014 : 140101 Staf Corsanummer : 2013.00047 : Besluitenlijst met notulen van de collegevergadering van 6 januari 2014. Samenvatting : : De besluitenlijst met

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Directoraat-Generaal Jeugd en Sanctietoepassing Turfmarkt 147 2511

Nadere informatie

Algemene beschouwingen CDA Weert

Algemene beschouwingen CDA Weert Algemene beschouwingen CDA Weert begroting 2016 www.cdaweert.nl Algemene Beschouwingen CDA Weert op de begroting 2016 van de gemeente Weert Dames en heren, hierbij de beschouwingen van het CDA op de voorliggende

Nadere informatie

Raadsnota. Raadsvergadering d.d.: 2 november 2015 Agenda nr: Onderwerp: Uitbreiding grot en overkapping podium Openluchttheater. Aan de gemeenteraad,

Raadsnota. Raadsvergadering d.d.: 2 november 2015 Agenda nr: Onderwerp: Uitbreiding grot en overkapping podium Openluchttheater. Aan de gemeenteraad, Raadsnota Raadsvergadering d.d.: 2 november 2015 Agenda nr: Onderwerp: Uitbreiding grot en overkapping podium Openluchttheater Aan de gemeenteraad, 1. Doel, Samenvatting en Advies van het raadsvoorstel

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Onderwerp: Vrijwillige inzet in Velsen

Raadsvoorstel. Onderwerp: Vrijwillige inzet in Velsen Raadsvoorstel Onderwerp: Vrijwillige inzet in Velsen 2014-2017 Datum raadsvergadering 06-02-2014 Portefeuillehouder(s) R.G. te Beest W.E. Westerman Registratienummer Rs13.00783 Ambtenaar K. Bruijns Datum

Nadere informatie

Bezuiniging beheer wijkaccommodaties. 13 juli 2015

Bezuiniging beheer wijkaccommodaties. 13 juli 2015 Bezuiniging beheer wijkaccommodaties 13 juli 2015 Opdracht Opdracht om 500.000 te bezuinigen op beheer van wijkaccommodaties. Waarom achten we dit haalbaar? Er is een groot verschil tussen accommodaties

Nadere informatie

PROCEDURE EN CRITERIA VOOR VERSTREKKING

PROCEDURE EN CRITERIA VOOR VERSTREKKING PROCEDURE EN CRITERIA VOOR VERSTREKKING financiële bijdragen uit het leefbaarheidsbudget 1 1. Inleiding De gemeenteraad van Hellendoorn heeft enkele budgeten overgedragen aan de dorpen en wijken in de

Nadere informatie

SAMEN KUNNEN WE MEER. CDA-fractie Kaag en Braassem Raadsvergadering 12 november 2012

SAMEN KUNNEN WE MEER. CDA-fractie Kaag en Braassem Raadsvergadering 12 november 2012 SAMEN KUNNEN WE MEER CDA-fractie Kaag en Braassem Raadsvergadering 12 november 2012 CDA Kaag en Braassem Algemene Beschouwingen Begroting 2013 Pagina 1 MINDER. MAAR WEL VERANTWOORD Voorzitter, collegeleden,

Nadere informatie

2. Heeft het museum momenteel nog personeel om voor de belangen van het museum op te komen?

2. Heeft het museum momenteel nog personeel om voor de belangen van het museum op te komen? Gemeente Hoogeveen R - MEI 2015 DATUM 30 april 2015 ONDERWERP Beantwoording schriftelijke vragen museum ONS NUMMER Postadres Postbus 20.000 7900 PA Hoogeveen Bezoekadres Raadhuisplein 24 7901 BW Hoogeveen

Nadere informatie

Renovatie gemeentehuis en het Raadhuisplein. Voorzitter,

Renovatie gemeentehuis en het Raadhuisplein. Voorzitter, Renovatie gemeentehuis en het Raadhuisplein Voorzitter, Het dossier renovatie van het gemeentehuis is voor vele raadsleden een bijzonder dossier, een dossier waar we niet nog eens mee te maken zullen krijgen.

Nadere informatie

Toon uw daadkracht 1 Algemene beschouwingen VVD begroting 2018

Toon uw daadkracht 1 Algemene beschouwingen VVD begroting 2018 1 De VVD Oostzaan is trots op haar inwoners en op het dorp. Een dorp met vele mogelijkheden. Oostzaan is een groene buffer tussen Zaanstad, Purmerend en Amsterdam. Oostzaan heeft een rijk verenigingsleven

Nadere informatie

GEMEENTE OLDEBROEK. Samenvatting

GEMEENTE OLDEBROEK. Samenvatting GEMEENTE OLDEBROEK Voorstel van het college aan de raad Raadsvergadering d.d. 31 januari 2013 Agendapunt 06-03 Onderwerp: subsidie Veluws Bureau voor Toerisme, 2013 en 2014. Portefeuillehouder: C. van

Nadere informatie

Maak het! in Heerenveen

Maak het! in Heerenveen Maak het! in Heerenveen Thematisch raadsakkoord 2018 2022 Een afspraak met de samenleving Vastgesteld door de gemeenteraad op: [ [en/of] ] Gemeenteraad Heerenveen 2018-2022

Nadere informatie

De Gemeenteraad van Wijchen

De Gemeenteraad van Wijchen De Gemeenteraad van Wijchen Besluitenlijst van de openbare raadsvergadering van de gemeenteraad van Wijchen gehouden op 6 juli 2017 1. 17 7 6345 Behandeling jaarrekening 2016 Door de fracties worden onderstaande

Nadere informatie

Pers. Betreft: Woordmelding VVD fractie bij de Programmabegroting 2016

Pers. Betreft: Woordmelding VVD fractie bij de Programmabegroting 2016 Afschrift aan: VVD-leden Pers Brunssum, 10 november 15 Betreft: Woordmelding VVD fractie bij de Programmabegroting 2016 Geachte burgers van Brunssum, geachte collega - raadsleden, geacht college van B

Nadere informatie

Nieuwsbrief november 2012

Nieuwsbrief november 2012 Nieuwsbrief november 2012 Geachte lezer, Er is weer het nodige te melden sinds onze laatste nieuwsbrief van september. Van enkele lezers kregen wij commentaar dat onze nieuwsbrieven (te) lang zijn. Vandaar

Nadere informatie

L. van Gerven raad september 2013

L. van Gerven raad september 2013 Agendapunt commissie: steller telefoonnummer email L. van Gerven 040-2083487 Lge@valkenswaard.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering onderwerp Verordening Starterslening. 13raad00533 26 september

Nadere informatie

Sociale Kwaliteit. Brainstorm 9 december 2015

Sociale Kwaliteit. Brainstorm 9 december 2015 Sociale Kwaliteit Brainstorm 9 december 2015 Aanleiding Nieuw beleid sociale kwaliteit moet ontwikkeld worden. Binnen de Provincie tijdens de vorige Statenperiode is dit thema wegbezuinigd waardoor er

Nadere informatie

Bijlagen 1. Begeleidend e brief bij jaarrekening 2009 stichting SCAG 2. Begeleidend

Bijlagen 1. Begeleidend e brief bij jaarrekening 2009 stichting SCAG 2. Begeleidend Raadsvoorstel Agendapunt: Onderwerp Stichting SCAG Datum voorstel 14 april 2010 Datum raadsvergadering 15-06-2010 Bijlagen 1. Begeleidend e brief bij jaarrekening 2009 stichting SCAG 2. Begeleidend e brief

Nadere informatie

BESCHOUWING. Gemeente LINGEWAARD

BESCHOUWING. Gemeente LINGEWAARD CDA LINGEWAARD BESCHOUWING PROGRAMMA BEGROTING 2014 14 november 2013 Gemeente LINGEWAARD FRACTIE: Jacqueline Leenders van Heck Henk Gertsen Harrie Arends Theo Peren (fractievoorzitter) Programmabegroting

Nadere informatie

Moties en Amendementen Raadsvergadering d.d. 2 november 2017 Programmabegroting

Moties en Amendementen Raadsvergadering d.d. 2 november 2017 Programmabegroting Moties en Amendementen Raadsvergadering d.d. 2 november 2017 Programmabegroting 2018-2021 Amendementen Nr. Onderwerp Van Ingediend Aangenomen Verworpen Ingetrokken 1 Bibliotheek D66 2 OZB inflatiecorrectie

Nadere informatie

Meerjarenprogramma begroting 2015-2017 en 2 e concernbericht 2013.

Meerjarenprogramma begroting 2015-2017 en 2 e concernbericht 2013. Meerjarenprogramma begroting 2015-2017 en 2 e concernbericht 2013. Voorzitter, college, collega raadsleden, mensen op de publieke tribune, luisteraars van de Zuidwest FM en lezers van onze GBWP bijdrage.

Nadere informatie

De Gemeenteraad van Wijchen

De Gemeenteraad van Wijchen De Gemeenteraad van Wijchen Besluitenlijst van de openbare raadsvergadering van de gemeenteraad van Wijchen gehouden op 30 juni 2016 1. Vaststellen notulen van de vergadering van 12 mei 2016, voorgezet

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, 16 juni 2009 Nummer voorstel: 2009/81

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, 16 juni 2009 Nummer voorstel: 2009/81 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 16 juni 2009 Nummer voorstel: 2009/81 Voor raadsvergadering d.d.: 30-06-2009 Agendapunt: 16 Onderwerp:

Nadere informatie

Cultureel ondernemerschap in de knel?

Cultureel ondernemerschap in de knel? Arti et Amicitiae, debat 1 december 2012 Cultureel ondernemerschap in de knel? Mediane inkomen zzp ers in 2010 is ruim 21.000 (bron CBS) 61% zzp ers heeft een winst tot 20.000 (cijfers Belastingdienst

Nadere informatie

Kaders Financieel gezond Brummen

Kaders Financieel gezond Brummen Kaders Financieel gezond Brummen 1. Inleiding Naar aanleiding van de vaststelling van de Programmabegroting 2019-2022 en de aanbevelingen die de provincie heeft gedaan in haar besluit financieel toezicht

Nadere informatie

Verzoek aan provincie om bijdrage aanlegkosten Dorpensingel

Verzoek aan provincie om bijdrage aanlegkosten Dorpensingel Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Verzoek aan provincie om bijdrage aanlegkosten Dorpensingel Programma Mobiliteit BW-nummer Portefeuillehouder H. Tiemens Samenvatting Bij de behandeling van de Zomernota

Nadere informatie

Bijdrage aan behandeling programmabegroting 2014 ( )

Bijdrage aan behandeling programmabegroting 2014 ( ) Datum : 6 november 2013 Bijdrage aan behandeling programmabegroting 2014 ( 2013-320) Meneer de voorzitter, geachte collega s en belangstellenden, We spreken vandaag alweer de laatste programmabegroting

Nadere informatie

Geachte collega raadsleden, Dagelijks bestuur, Publiek op de tribune, En misschien ook publiek thuis via de webcam,

Geachte collega raadsleden, Dagelijks bestuur, Publiek op de tribune, En misschien ook publiek thuis via de webcam, Geachte collega raadsleden, Dagelijks bestuur, Publiek op de tribune, En misschien ook publiek thuis via de webcam, Deze voorjaarsnota is de eerste stap naar drastische bezuinigingen voor de komende jaren.

Nadere informatie

CIVIC CROWDFUNDING VOOR EINDHOVEN

CIVIC CROWDFUNDING VOOR EINDHOVEN Raadsnummer 15R6401 CIVIC CROWDFUNDING VOOR EINDHOVEN Inleiding Crowdfunding is een vorm van financiering voor projecten en ondernemingen. Een grote groep mensen legt een klein bedrag in om een project

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER ACTIVITEITENSUBSIDIE:

AANVRAAGFORMULIER ACTIVITEITENSUBSIDIE: AANVRAAGFORMULIER ACTIVITEITENSUBSIDIE: AANVRAGER Naam organisatie Postadres Postcode + plaats Bezoekadres Postcode + plaats Contactpersoon Functie contactpersoon Telefoonnummer E-mail adres ACTIVITEIT

Nadere informatie

Toenemende zorgvraag versus bezuinigingen Bieden private investeerders soelaas?

Toenemende zorgvraag versus bezuinigingen Bieden private investeerders soelaas? Toenemende zorgvraag versus bezuinigingen Bieden private investeerders soelaas? Onderzoeksvragen Hoe scoort gezondheidszorg in een maatschappelijke issue-ranking? Waaraan dankt de zorg zijn bijzondere

Nadere informatie

Voorstel aan de raad. Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel:

Voorstel aan de raad. Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: Voor raadsvergadering d.d.: 11-10-2016 Agendapunt: Onderwerp: Cultuuragenda Kansen

Nadere informatie

Wanneer wordt je van ouder - activist?

Wanneer wordt je van ouder - activist? ALGEMENE BESCHOUWINGEN Kadernota 2014 29 Mei 2013 inbreng CDA fractie Voorzitter, Wanneer wordt je van ouder - activist? Daarover las ik het boek Zorg en Zeggenschap van Jet Isarin over de zwaar gehandicapte

Nadere informatie

Besluitenlijst RAADSVERGADERING

Besluitenlijst RAADSVERGADERING Besluitenlijst RAADSVERGADERING Besluitenlijst openbare vergadering van de raad van de gemeente Brummen op donderdag 26 maart 2015 om 20.40 uur in het gemeentehuis van Brummen AGENDA BESLUIT 1. Opening

Nadere informatie

Zaaknummer : : Raadsadviesgroep Kopie aan : Collegeadviesgroep Behandeld door : R. van Belzen Datum: : 5 juli 2016 Openbaar

Zaaknummer : : Raadsadviesgroep Kopie aan : Collegeadviesgroep Behandeld door : R. van Belzen Datum: : 5 juli 2016 Openbaar Memo Onderzoeksvragen verkenningsstudie per fractie Zaaknummer : Aan : Raadsadviesgroep Kopie aan : Collegeadviesgroep Behandeld door : R. van Belzen Datum: : 5 juli 2016 Openbaar PvdA-GL: - Wat zijn op

Nadere informatie

Nota Ondersteuning FHLO en Team Wonen

Nota Ondersteuning FHLO en Team Wonen Nota Ondersteuning FHLO en Team Wonen 1. Inleiding Waarom deze nota? Voor de begroting van 2008 zou er zekerheid moeten zijn over de toekomstige financiering van de FHLO en het Team Wonen. Die is er niet,

Nadere informatie

Kunst en Cultuur. De Stadsgehoorzaal

Kunst en Cultuur. De Stadsgehoorzaal Voorzitter, VV2000/Leefbaar Vlaardingen is diep teleurgesteld en geloof mij, dat is een understatement maar wij moeten het netjes houden. De raad heeft het college op pad gestuurd om alle op- en aanmerkingen

Nadere informatie

Besluiten-/afsprakenlijst van de vergadering van het Presidium d.d. 1 juni 2017

Besluiten-/afsprakenlijst van de vergadering van het Presidium d.d. 1 juni 2017 Presidium Besluiten-/afsprakenlijst van de vergadering van het Presidium d.d. 1 juni 2017 Aanwezig: dhr. G. Beukema (voorzitter), dhr. O. Rijkens (griffier) en de leden dhr. H. Lameijer (Fractie 2014),

Nadere informatie

Aan de Raad Raad Made, 24 maart 2015

Aan de Raad Raad Made, 24 maart 2015 Aan de Raad Raad Made, 24 maart 2015 Agendapuntnummer: 9 Raadsvergadering 23 april 2015 Onderwerp: Overdracht molen de Arend aan stichting Molen de Arend Terheijden. Registratienummer: 15int00934 Casenr:

Nadere informatie

Agenda Commissie Economie en Mobiliteit

Agenda Commissie Economie en Mobiliteit Griffie gemeenteraad Secretariaat Agenda Commissie Economie en Mobiliteit Betreft vergadering van dinsdag 19 januari 2016, locatie Raadszaal/Commissiekamer, aanvang 17:00 uur LET OP: VERGADERING START

Nadere informatie

18 DECEMBER 2008: Besluit project Atalanta ( project dierenpark / centrum / theater)

18 DECEMBER 2008: Besluit project Atalanta ( project dierenpark / centrum / theater) 18 DECEMBER 2008: Besluit project Atalanta ( project dierenpark / centrum / theater) Bijdrage 1 e termijn Voorzitter, Hoe staat de DOP tegenover het project dierenpark / centrum / theater? Wij zouden er

Nadere informatie

Algemene beschouwingen Voorjaarsnota Weert 30 mei

Algemene beschouwingen Voorjaarsnota Weert 30 mei Algemene beschouwingen Voorjaarsnota 2013 Algemene beschouwingen Voorjaarsnota 2013 Weert 30 mei 2013 www.cdaweert.nl 2 Algemene beschouwingen Voorjaarsnota 2013 Algemene beschouwingen voorjaarsnota Gemeente

Nadere informatie

Politieke bijdrage fractie PvdA begroting 2012. Voorzitter,

Politieke bijdrage fractie PvdA begroting 2012. Voorzitter, Politieke bijdrage fractie PvdA begroting 2012 Voorzitter, In uw inleidende tekst geeft u aan dat zich niet wil laten gijzelen door het rijksbeleid en de daarbij behorende bezuinigingen. U wilt nu duidelijkheid

Nadere informatie

Voorzitter, Voorzitter dan de inhoud.

Voorzitter, Voorzitter dan de inhoud. Voorzitter, Ik wil graag beginnen met het bedanken van het college voor het beantwoorden van alle vragen. En wethouder de Wit heeft daarbij een extra compliment verdiend omdat hij op uitstekende wijze

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER ACTIVITEITENSUBSIDIE 2016:

AANVRAAGFORMULIER ACTIVITEITENSUBSIDIE 2016: Puntentotaal vraag 3: (in te vullen door interne subsidiecommissie): AANVRAAGFORMULIER ACTIVITEITENSUBSIDIE 2016: 1. Aanvrager Naam organisatie Postadres Postcode + plaats Bezoekadres Postcode + plaats

Nadere informatie

VVD- Best. Verkiezingsprogramma Best in Balans

VVD- Best. Verkiezingsprogramma Best in Balans VVD- Best Verkiezingsprogramma 2014-2018 Best in Balans 20 oktober 2013 Best in Balans Voor u ligt het verkiezingsprogramma 2014-2018 genaamd Best in Balans. Met dit verkiezingsprogramma willen we u laten

Nadere informatie

Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel Embargo tot 14 mei 13.30 uur

Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel Embargo tot 14 mei 13.30 uur Embargo tot 14 mei 13.30 uur Onderwerp Subsidie ROC Nijmegen voor het project Kamers met Kansen Programma / Programmanummer Zorg & Welzijn / 1051 BW-nummer Portefeuillehouder B. Frings Samenvatting Kamers

Nadere informatie

De Gemeenteraad van Wijchen

De Gemeenteraad van Wijchen De Gemeenteraad van Wijchen Besluitenlijst van de openbare raadsvergadering van de gemeenteraad van Wijchen gehouden op 8 juni 2017 1. Vaststellen notulen van de vergadering van 18 mei 2017 De notulen

Nadere informatie

Investeren in Helmonders BEGROTING 2007

Investeren in Helmonders BEGROTING 2007 Investeren in Helmonders BEGROTING 2007 Begroting 2007 De begroting 2007 is een goede start van deze bestuursperiode. De PvdA ondersteunt het extra geld ad euro 4,3 miljoen in onderwijs, welzijn en werkgelegenheid.

Nadere informatie

Samenvattend verslag van de commissie Burger van 17 april 2012

Samenvattend verslag van de commissie Burger van 17 april 2012 Samenvattend verslag van de commissie Burger van 17 april 2012 Aanwezig: S. Derks (PvdA), M. van der Staak (PvdA), W. Pluk (ABC), A. Geboers (ABC), F. van Diemen (GroenLinks), I. Artz (GroenLinks), M.

Nadere informatie

VNG ledenbrief Gratis Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) 24 oktober 2017

VNG ledenbrief Gratis Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) 24 oktober 2017 Van: VNG Aan: Stadhuis Onderwerp: Lbr. 17/060 - Gratis Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) Datum: dinsdag 24 oktober 2017 15:17:29 Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser B VNG ledenbrief Gratis Verklaring Omtrent

Nadere informatie

Provinciale Staten van Noord-Holland

Provinciale Staten van Noord-Holland Provinciale Staten van Noord-Holland Voordracht 37 Haarlem, 23 april 2002 Onderwerp: Deelverordening kwaliteitsverbetering en kadertraining vrijwilligerswerk 2002 Bijlage: ontwerpbesluit Inleiding Vrijwilligers

Nadere informatie

Inleiding. Tegenbegroting 2015 PvdA Utrecht pagina 2

Inleiding. Tegenbegroting 2015 PvdA Utrecht pagina 2 Tegenbegroting 2015 Inleiding Vrijheid, democratie, rechtvaardigheid, duurzaamheid en solidariteit. Dat zijn de idealen van de sociaal-democratie. In deze tegenbegroting 2015 vertaalt de PvdA Utrecht deze

Nadere informatie

Beste leden, ereleden, vertegenwoordigers van onze zeer gewaardeerde partners,

Beste leden, ereleden, vertegenwoordigers van onze zeer gewaardeerde partners, Beste leden, ereleden, vertegenwoordigers van onze zeer gewaardeerde partners, vertegenwoordigers van VWS, van De Lotto, vertegenwoordigers van de media en andere gasten, Het is op 2 dagen na exact 4 jaar

Nadere informatie

Amendement Museum Vlaardingen Extern adviseur

Amendement Museum Vlaardingen Extern adviseur Amendement Museum Vlaardingen Extern adviseur De raad van de gemeente Vlaardingen, in vergadering bijeen op 2, 8 en 9 november 2017, behandelend de Begroting 2018 en de Meerjarenbegroting 2019-2021; Overwegende

Nadere informatie

In tabel is een berekening gemaakt van de ouderbijdrage van de peuterspeelzaal in de huidige situatie en in de nieuwe situatie bij de kinderopvang.

In tabel is een berekening gemaakt van de ouderbijdrage van de peuterspeelzaal in de huidige situatie en in de nieuwe situatie bij de kinderopvang. Berekening ouderbijdrage peuterspeelzalen in de huidige situatie en de nieuwe situatie. In tabel is een berekening gemaakt van de ouderbijdrage van de peuterspeelzaal in de huidige situatie en in de nieuwe

Nadere informatie

Openbare besluitenlijst College B&W Cuijk

Openbare besluitenlijst College B&W Cuijk 3 ADV/C/17/02828 Z/C/16/38280 Secretaris W.A.G. Hillenaar Uitnodigingen d.d. 1 maart 2017 1. Regionale raadsbijeenkomst transformatieopgaven Jeugdzorg, dinsdag 14 maart 2017 van 18.30-21.30 uur te Cuijk.

Nadere informatie

Als stemcijfer wordt getrokken nr. 15, de heer Ad van de Sande.

Als stemcijfer wordt getrokken nr. 15, de heer Ad van de Sande. Agenda Gemeenteraad Besluitvormende raadsvergadering. Uitnodiging voor de vergadering op dinsdag 25 november 2014 20:00-23:00 uur, locatie Raadszaal Voorzitter : Ruud Severijns 1 Opening De voorzitter

Nadere informatie

PS-besluitenlijst d.d. 25 en 26 juni 2008

PS-besluitenlijst d.d. 25 en 26 juni 2008 PS-besluitenlijst d.d. 25 en 26 juni 2008 Aan deze openbare besluitenlijst kunnen geen rechten worden ontleend. Alleen de tekst van het door provinciale staten vastgestelde verslag bevat de formele besluitvorming

Nadere informatie

En dat baart ons grote zorgen. Daarom hebben we, alvorens een besluit te nemen over dit voorstel, wat feiten op een rijtje gezet:

En dat baart ons grote zorgen. Daarom hebben we, alvorens een besluit te nemen over dit voorstel, wat feiten op een rijtje gezet: Ons standpunt inzake het Centre Court. Voorzitter, In het rapport van Montesquieu over het Center Court staat (en ik citeer): Het plan en zijn vele aspecten is pretentieus, maar gelijk ook zeer vaag, vol

Nadere informatie

Faciliteren maatschappelijke initiatieven

Faciliteren maatschappelijke initiatieven gemeente Bronckhorst Z01C7ED5B0A Naam portefeuillehouder: A.A.L.M. Spekschoor Vergaderdatum 23 maart 2017 Registratie nr Z91054\Raad- 00209 Naam behandelend Telefoon behandelend E-mail behandelend W. Gouwenberg

Nadere informatie

Het evenementenbeleid dat in 2009 voor het laatst door uw raad werd aangepast behoeft actualisering.

Het evenementenbeleid dat in 2009 voor het laatst door uw raad werd aangepast behoeft actualisering. Raadsnota Raadsvergadering d.d.: 30 juni 2014 Agenda nr.: 14 Onderwerp: Vaststellen evenementenbeleid vervat in de nota Op en Top Valkenburg aan de Geul 2014-2018 Aan de gemeenteraad, 1. Doel, Samenvatting

Nadere informatie

Datum vergadering Aanvang Contactpersoon. 19 september uur L. van Heezik. raadzaal

Datum vergadering Aanvang Contactpersoon. 19 september uur L. van Heezik. raadzaal Vergadering Presidium Datum vergadering Aanvang Contactpersoon 19 september 2017 20.00 uur L. van Heezik Plaats vergadering Doorkiesnummer raadzaal 5229499 Verslag Zeewolde Agenda Onderwerp Pagina punt

Nadere informatie

Format voor Programma van Eisen, gemeente Ede Een samenwerkingsdocument om tot de gewenste maatschappelijke effecten te komen

Format voor Programma van Eisen, gemeente Ede Een samenwerkingsdocument om tot de gewenste maatschappelijke effecten te komen Format voor Programma van Eisen, gemeente Ede Een samenwerkingsdocument om tot de gewenste maatschappelijke effecten te komen Bij de vaststelling van de nieuwe subsidieverordening in de gemeenteraad d.d.

Nadere informatie

c. De gemeente voert een efficiënt beheer van gebouwen. Hierbij wordt gezocht naar optimalisaties en wordt verkoop versus huur afgewogen.

c. De gemeente voert een efficiënt beheer van gebouwen. Hierbij wordt gezocht naar optimalisaties en wordt verkoop versus huur afgewogen. Raadsvoorstel: Nummer: 2013-1047 Onderwerp: Visie op Vastgoed gemeente Gorinchem 2013-2018 Datum: 24 juli 2013 Portefeuillehouder: M. Doodkorte Raadsbijeenkomst: 10 september 2013 Raadsvergadering: 26

Nadere informatie

Bundel van de Moties raad Sliedrecht van 15 juli 2014

Bundel van de Moties raad Sliedrecht van 15 juli 2014 Bundel van de Moties raad Sliedrecht van 15 juli 2014 71.20Gewijzigde motie Mantelzorg (begroting 11 nov 2014) Aangenomen GEWIJZIGDE motie VIII a CDA mantelzorg[1].pdf 72.20Gewijzigde motie geen OZB voor

Nadere informatie

Trendbreuk in rijksuitgaven

Trendbreuk in rijksuitgaven 94 Boekman 95 Sociaal-liberaal cultuurbeleid Dossier cijfers Trendbreuk in rijksuitgaven kunst en cultuur Bastiaan Vinkenburg Dit artikel gaat over geld dat het rijk besteedt aan kunst en cultuur. Is dat

Nadere informatie

Programma beschrijving

Programma beschrijving Programma beschrijving Achtergrond Al 1 op de 16 Nederlanders heeft diabetes en elke week komen daar 1.000 mensen bij. Daarmee is diabetes een gezondheidsprobleem voor veel Nederlanders, en een groeiend

Nadere informatie

: Opvang Vluchtelingen

: Opvang Vluchtelingen 24-03-2016: Opvang Vluchtelingen Raadsvergadering 10-03-2016: Agendapunt 5: Vluchtelingen Aanpak communicatie kleinschalige opvang. Voorzitter, Gemeentebelangen is niet blij met de komst van maximaal 4

Nadere informatie

Openbaar. Verdeelmodel BUIG. Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Collegevoorstel. Onderwerp

Openbaar. Verdeelmodel BUIG. Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Collegevoorstel. Onderwerp Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Verdeelmodel BUIG Programma Inkomen & Armoedebestrijding Portefeuillehouder T. Tankir Samenvatting Met bijgevoegde brief informeren wij de raad over de stand van zaken

Nadere informatie

BESLUITENLIJST VAN DE OPENBARE VERGADERING VAN DE COMMISSIE ECONOMIE. VAN 17 april 2014. dhr. B. van den Berg B 97 mevr. P.

BESLUITENLIJST VAN DE OPENBARE VERGADERING VAN DE COMMISSIE ECONOMIE. VAN 17 april 2014. dhr. B. van den Berg B 97 mevr. P. BESLUITENLIJST VAN DE OPENBARE VERGADERING VAN DE COMMISSIE ECONOMIE VAN 17 april 2014 Aanwezig: Voorzitter: Fungerend griffier: dhr. R. Kluijtmans Mevr. M. Hertogh Leden: dhr. D. Quaars VVD mevr. M. Vermeer

Nadere informatie

Effectmeting. Fort aan den Hoek van Holland

Effectmeting. Fort aan den Hoek van Holland Effectmeting Fort aan den Hoek van Holland Effectmeting De betekenis van Fort aan den Hoek van Holland 1 Korte omschrijving van het advies Na een werkbezoek aan het Fort op 22 februari 2006 verzocht toenmalig

Nadere informatie

Inbreng VVD in begrotingsraad:

Inbreng VVD in begrotingsraad: Inbreng VVD in begrotingsraad: Allereerst is de VVD fractie ontevreden over het antwoord op de extra gestelde vraag over de kosten van het leerlingenvervoer. De VVD heeft expliciet gevraagd of de berekening

Nadere informatie

2014D02444 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG

2014D02444 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG 2014D02444 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG Binnen de vaste commissie voor Infrastructuur en Milieu hebben verschillende fracties de behoefte om vragen en opmerkingen voor te leggen aan de

Nadere informatie

12 Stiens, 28 juli 2014

12 Stiens, 28 juli 2014 12 Stiens, 28 juli 2014 Raadsvergadering: 4 september 2014 Voorstelnummer: 2014/49 Portefeuillehouder: C. Vos Behandelend ambtenaar: Jitske Bosch E-mail: j.bosch@leeuwarderadeel.nl Telefoonnr. : 058-2576668

Nadere informatie

Is dit college beter voor Rijswijk?

Is dit college beter voor Rijswijk? Is dit college beter voor Rijswijk? Met het behandelen van de begroting wordt een periode afgesloten die spijtig genoeg is gestart met het uitsluiten van BvR als tweede grootste partij in Rijswijk. Dit

Nadere informatie