NATUURONTWIKKELINGSPROJECT STAPSTEEN T ZWANENBROEKJE

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "NATUURONTWIKKELINGSPROJECT STAPSTEEN T ZWANENBROEKJE"

Transcriptie

1 NATUURONTWIKKELINGSPROJECT STAPSTEEN T ZWANENBROEKJE Natuurgebied t Zwanenbroekje Ecologische verbindingen in de Ooijpolder Stapsteen t Zwanenbroekje is een particulier initiatief, ongeveer vijftien jaar geleden gestart, waarbij landbouwgronden worden omgezet in natuur. De overheid wil natuurbeheer door particulieren stimuleren. t Zwanenbroekje is hiervan een voorbeeld. Bij de inrichting van het gebied wordt gestreefd naar een zo groot mogelijke variatie passend bij het landschap, zodat zoveel mogelijk planten en dieren zich er thuis kunnen voelen. Het gebied vormt een stapsteen in de ecologische verbindingszone door de Ooijpolder tussen de stuwwal bij Ubbergen en de uiterwaarden langs de rivier de Waal. t Zwanenbroekje werkt samen met het IVN, vereniging voor natuur- en milieueducatie, afdeling Rijk van Nijmegen. Nieuwsbrief nummer 12 maart 2011 Afscheid van de winter (foto Hans Langendam)

2 Het broedseizoen is begonnen. Wij heten alle soorten vogels hartelijk welkom op t Zwanenbroekje. Om verstoring te voorkomen komen wij tot half juni zo weinig mogelijk in het gebied, ook niet met bezoekers. Maar vanaf het openbare wandelpad over t Zwanenbroekje naar het pontje en vanaf de wegen er omheen valt veel te observeren. Het zogenaamde evenementenplein blijft eveneens in gebruik. Daar kunnen we met kinderen (en volwassenen) bijvoorbeeld onderzoek doen naar waterbeestjes in de speciaal aangelegde poel. De Springplank Eind januari is de voetgangersbrug over de verkeersweg van Nijmegen naar Beek en Duitsland geplaatst. Dat had heel wat voeten in aarde. De weg moest worden afgesloten voor het verkeer. Na plaatsing bleken nog een aantal mankementen. De brug sluit aan op het wandelpad over t Zwanenbroekje naar de veerpont. Vanuit Nijmegen is de brug bereikbaar langs diverse paden op de stuwwal. Vanuit Beek ligt er een wandelpad door de polder van Beek en de waterkerskwekerij. De nieuwe brug met uitzichtpunt vormt een waardig sluitstuk van het netwerk van wandelpaden dat de laatste jaren in de Ooijpolder ontwikkeld is. Waarlijk een springplank naar de Ooij. Zondag 15 mei is er weer een publieksdag in de Ooijpolder verzorgd door de gezamenlijke natuurorganisaties. Deze dag begint een traditie te worden. Dit jaar concentreren de activiteiten zich rond de Springplank. Het thema is verbindingen voor mensen en voor natuur. Zie de aankondigingen in de pers. Nieuwe bewoners De laatste tijd treffen we vele vraatsporen van bevers aan op en rondom t Zwanenbroekje. En kortgeleden vonden we ook een burcht. De burcht is zeer goed afgewerkt. Harry Woesthuis van Staatsbosbeheer, die in 1994 de introductie van de bevers in de Millingerwaard begeleidde, verwacht dat het een kraamburcht is. We houden u op de hoogte!

3 Waarnemingen Peter Eekelder houdt in het kader van het Sovon onderzoek bij welke vogelsoorten op t Zwanenbroekje worden waargenomen. In 2010 waren dat maar liefst 90 soorten. De helft daarvan is broedvogel. Bij de meeste broedvogels is ook het aantal territoria geteld. Zo waren er 11 Kievits- en 5 Tureluurnesten en maar liefst 27 nesten van de Kleine Karekiet, 12 Bosrietzanger en 11 Rietgors. In het verleden zijn ook al lijsten van waarnemingen opgesteld maar niet zo systematisch en intensief als nu is gebeurd. Nico van der Poel trof op twee peildata in 2007 bij elkaar 52 soorten aan; in soorten (drie peildata) en in soorten (drie peildata; in december 2008 waren de plassen langs het Meer uitgegraven, de toekomstige rietmoerassen). Werk in uitvoering Via het project Heg en Landschap van Landschapsbeheer Gelderland kon weer goedkoop plantgoed worden gekocht. De werkgroep Praktisch Natuurbeheer begon eind november met het planten van een nieuwe struweelhaag. Toen viel de vorst in en bleef de rest ingekuild liggen. Eind januari hielpen ongeveer 70 medewerkers van de facilitaire dienst van de gemeente Nijmegen met het planten van de rest en met diverse andere taken. Zij hadden net een reorganisatie achter de rug en dit uitje was hun bindingsdag. Dat hebben ze geweten: het was bitter koud, een schrale wind en zeer modderig. Maar de stemming was opperbest. 30 kinderen van de Vrijeschool Meander bezochten eind januari t Zwanenbroekje. De school wil het schoolplein natuurlijker inrichten. In plaats van tegels komt er een groeiende wilgenhut. De kinderen gingen met veel enthousiasme aan de slag om wilgentenen te knippen, te vervoeren, te bundelen en op de aanhanger te leggen. Tussendoor was er dolle pret bij het beekjespringen, op de glijbaan en tijdens een struintocht door het gebied. Langs het Meer ontdekten we een beverburcht!

4 glijpartij het resultaat Evenals vorig jaar waren studenten van de lerarenopleiding biologie en geografie aan de H AN weer een dag te gast. Na een inleiding volgde een uitgebreide tocht door het gebied. Na de lunch werd flink aangepoot bij de nieuwe struweelhaag. Wij ontvingen deze fraaie impressie van de dag. Ook de Natuurontdekkersclub mochten we weer verwelkomen. Op zaterdagmorgen ging een enthousiaste groep aan de slag in het Geerhoekje. Hoog uitgegroeide struiken werden afgezaagd en naar de takkenril gesleept. Op zondag een wat oudere groep, die zich door het zeer natte weer niet uit het veld liet slaan. Begin maart werkten kinderen van de woensdagmiddagactiviteit van het Natuurmuseum weer aan het open houden van de zichtas door de griend naar het kerkje van Persingen. Medewerkers van woningcooperatie Oosterpoort ruimden maaisel op langs de Grote Beek en zetten het laatste plantgoed in de grond. Een werkgroep van Royalhaskoning ging een forse knotwilg te lijf, zaagde hoog uitgegroeide struiken terug tot op de grond en sleepte het snoeimateriaal naar de takkenril. In het kader van de nationale vrijwilligersdag NLdoet leverden medewerkers van het bedrijf Tennet in Arnhem en van de Rabobank een bijdrage in het onderhoud. Educatieve activiteiten Eind januari bezochten wij een studiekring van ouderen in Nijmegen-west. De leden van deze kring kiezen zelf een onderwerp van studie. Er was veel interesse voor de ideeën achter t Zwanenbroekje. De vondsten uit het veld die wij hadden meegebracht riepen veel herinneringen op. Op een zondagmiddag in maart leidden we de leden van een terrariumwerkgroep rond. Zij hadden veel belangstelling voor de poelen.

5 Wegen voor natuur: ruimte voor de rivier Op 19 januari werd in het Wilderniscafé, de Waard van Kekerdom, een informatiebijeenkomst gehouden over de plannen voor de Millingerwaard. De Millingerwaard is één van de 39 maatregelen die worden genomen in het kader van het landelijk programma Ruimte voor de Rivier. De veiligheid van 4 miljoen Nederlanders kan in gevaar gebracht worden door extreem hoge waterstanden. Alle maatregelen van rivierverruiming worden gemaakt op basis van een hoogwaterstand bij Lobith van m3/sec. Hoogwater in 1926 was m3/sec. In m3/sec. In m3/sec. Streefdatum voor het programma is Maar i.v.m. de grondstoffen die afgezet moeten worden op de markt zal de aannemer tot 2020 gelegenheid krijgen zijn werk te doen. Binnen het gebied van de blauwe stippellijn wordt na de klei ook zand gewonnen. Het wordt dan één grote plas. Daarna wordt van elders in het gebied de roofgrond weer terug gestort om de landtongen aan te leggen. De zuidelijkste loop zal in de toekomst de hoofd nevengeul worden. Daar stroomt alleen water als de zomer dijk overstroomt via de kortste weg naar de Kaliwaal. Het enige originele strangetje langs de kerk van Kekerdom wordt waarschijnlijk afgesloten met een sluisje. Dit vanwege bijzondere planten als de krabbenscheer. Een dijk met drie doorlaten naar de theetuin, zal ieder jaar bij hoog water waarschijnlijk wel overstromen. Totale winst op dit project is 9 cm waterhoogte. (Totale winst op het deel bij de Nijmeegse nevengeul is 35 cm.) Begrazing als landschapsvormend proces Junior van Beuningen, onze stier

6 Planteneters hebben door hun voedselkeuze en gedrag een enorme invloed op de structuur en de samenstelling van de plantenwereld. Vooral grote grazers zijn in staat hele landschappen te vormen In een uittreksel van de cursus Natuurlijke Begrazing van de stichting Ark komt aan de orde: begrazing als natuurlijk proces; begrazing door runderen; hoe komen onze Geuzen de winter door?; sociale orde en sociaal gedrag; jaarrond of seizoenbegrazing. Te verkrijgen bij 100 jaar geleden In 1911 werd voor het eerst een vogel geringd tbv onderzoek. Het ging om een spreeuw. Hij krijgt op 24 mei een ring met nummer Eli Heimans ontdekt in een groeve bij Epen voor het eerst in Nederland een marien fossiel uit het Carboon, de oudste aardlaag die in ons land aan de oppervlakte komt. Jac.P.Thijsse vestigt de aandacht op de massale vogelsterfte bij de vuurtoren de Brandaris op Terschelling. Hij bedenkt een ijzeren constructie die voorkomt dat de vogels zich te pletter vliegen. En 10 jaar geleden Op 21 maart 2001 wordt op het bedrijf van een veehouder in Olst een geval van monden klauwzeer geconstateerd. In de daarop volgende weken breidt de ziekte zich sterk uit en worden duizenden dieren geruimd. De epidemie zwengelt de discussie aan over dierenwelzijn en intensieve veehouderij. Na ruim 200 jaar broedt voor het eerst weer een kraanvogelpaar in ons land, in het Fochteloerveen op de grens van Friesland en Drenthe. Bron: De natuur als bondgenoot; de wereld van Heimans en Thijsse in historisch perspectief, Zeist Dit door de KNNV en het IVN uitgegeven boek beschrijft het ontstaan en ontwikkeling van de natuurbescherming in Nederland. Zeer lezenswaardig! Wat hadden we een prachtige winter (foto s: Pauline van Marle boven en Franz-Jozef Killewald), OPROEP Ook dit jaar staan wij weer voor een aantal vaste, terugkerende kosten voor de runderen en hebben we een aantal wensen die we graag willen realiseren. Dus als u ondanks de crisis toch nog wat kunt missen en bij wilt dragen aan de bloei van t Zwanenbroekje, stort dan een bijdrage op rekening van de stichting Vrienden van t Zwanenbroekje te Beek. Moeder Natuur zal u dankbaar zijn! Pas als de laatste boom gerooid is De laatste stroom vergiftigd De laatste vis gevang en Zal men merken dat geld niet eetbaar is. Indiaans gezegde

NATUURONTWIKKELINGSPROJECT STAPSTEEN T ZWANENBROEKJE. Nieuwsbrief nummer 13 juni 2011

NATUURONTWIKKELINGSPROJECT STAPSTEEN T ZWANENBROEKJE. Nieuwsbrief nummer 13 juni 2011 NATUURONTWIKKELINGSPROJECT STAPSTEEN T ZWANENBROEKJE Natuurgebied t Zwanenbroekje Ecologische verbindingen in de Ooijpolder Stapsteen t Zwanenbroekje is een particulier initiatief, ongeveer vijftien jaar

Nadere informatie

NATUURONTWIKKELINGSPROJECT STAPSTEEN T ZWANENBROEKJE

NATUURONTWIKKELINGSPROJECT STAPSTEEN T ZWANENBROEKJE NATUURONTWIKKELINGSPROJECT STAPSTEEN T ZWANENBROEKJE Natuurgebied t Zwanenbroekje Ecologische verbindingen in de Ooijpolder Stapsteen t Zwanenbroekje is een particulier initiatief, ongeveer vijftien jaar

Nadere informatie

. Nieuwsbrief nummer 8. maart 2010 NATUURONTWIKKELINGSPROJECT ; STAPSTEEN T ZWANENBROEKJE

. Nieuwsbrief nummer 8. maart 2010 NATUURONTWIKKELINGSPROJECT ; STAPSTEEN T ZWANENBROEKJE . Nieuwsbrief nummer 8. maart 2010 NATUURONTWIKKELINGSPROJECT ; STAPSTEEN T ZWANENBROEKJE Natuurgebied t Zwanenbroekje Ecologische verbindingen in de Ooipolder Stapsteen t Zwanenbroekje is een particulier

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF NUMMER 11, MEI 2009 NATUURONTWIKKELINGSPROJECT STAPSTEEN T ZWANENBROEKJE

NIEUWSBRIEF NUMMER 11, MEI 2009 NATUURONTWIKKELINGSPROJECT STAPSTEEN T ZWANENBROEKJE NIEUWSBRIEF NUMMER 11, MEI 2009 NATUURONTWIKKELINGSPROJECT STAPSTEEN T ZWANENBROEKJE Van moeras tot stuwwal. Deze fraaie foto werd gemaakt op 11 maart 2009 door Henk Baron, de hoffotograaf van de gemeente

Nadere informatie

NATUURONTWIKKELINGSPROJECT STAPSTEEN T ZWANENBROEKJE NIEUWSBRIEF NUMMER 9 JUNI 2010

NATUURONTWIKKELINGSPROJECT STAPSTEEN T ZWANENBROEKJE NIEUWSBRIEF NUMMER 9 JUNI 2010 NATUURONTWIKKELINGSPROJECT STAPSTEEN T ZWANENBROEKJE Natuurgebied t Z wanenbroekje Ecologische verbindingen in de Ooijpolder Stapsteen t Zwanenbroekje is een particulier initiatief, ongeveer tien jaar

Nadere informatie

NATUURONTWIKKELINGSPROJECT STAPSTEEN T ZWANENBROEKJE. in de polder bij Ubbergen

NATUURONTWIKKELINGSPROJECT STAPSTEEN T ZWANENBROEKJE. in de polder bij Ubbergen NATUURONTWIKKELINGSPROJECT STAPSTEEN T ZWANENBROEKJE in de polder bij Ubbergen veilige haven voor planten en dieren op hun weg tussen Nijmeegse stuwwal en de Waal Voormalige landbouwgronden worden omgevormd

Nadere informatie

NATUURONTWIKKELINGSPROJECT STAPSTEEN T ZWANENBROEKJE. Nieuwsbrief nummer 11, januari 2011

NATUURONTWIKKELINGSPROJECT STAPSTEEN T ZWANENBROEKJE. Nieuwsbrief nummer 11, januari 2011 NATUURONTWIKKELINGSPROJECT STAPSTEEN T ZWANENBROEKJE Natuurgebied t Zwanenbroekje Ecologische verbindingen in de Ooijpolder Stapsteen t Zwanenbroekje is een particulier initiatief, ongeveer vijftien jaar

Nadere informatie

Grote boterbloem terug na 123 jaar

Grote boterbloem terug na 123 jaar NATUURONTWIKKELINGSPROJECT STAPSTEEN T ZWANENBROEKJE Natuurgebied t Zwanenbroekje Ecologische verbindingen in de Ooijpolder Stapsteen t Zwanenbroekje is een particulier initiatief, ongeveer vijftien jaar

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF NUMMER 5 JANUARI 2009 NATUURONTWIKKELINGSPROJECT STAPSTEEN T ZWANENBROEKJE

NIEUWSBRIEF NUMMER 5 JANUARI 2009 NATUURONTWIKKELINGSPROJECT STAPSTEEN T ZWANENBROEKJE NIEUWSBRIEF NUMMER 5 JANUARI 2009 NATUURONTWIKKELINGSPROJECT STAPSTEEN T ZWANENBROEKJE Stapsteen t Zwanenbroekje is een particulier initiatief, ongeveer tien jaar geleden gestart, waarbij landbouwgronden

Nadere informatie

NATUURONTWIKKELINGSPROJECT STAPSTEEN T ZWANENBROEKJE

NATUURONTWIKKELINGSPROJECT STAPSTEEN T ZWANENBROEKJE NATUURONTWIKKELINGSPROJECT STAPSTEEN T ZWANENBROEKJE Natuurgebied t Zwanenbroekje Ecologische verbindingen in de Ooijpolder Stapsteen t Zwanenbroekje is een particulier initiatief, ongeveer vijftien jaar

Nadere informatie

NATUURONTWIKKELINGSPROJECT STAPSTEEN T ZWANENBROEKJE

NATUURONTWIKKELINGSPROJECT STAPSTEEN T ZWANENBROEKJE NATUURONTWIKKELINGSPROJECT STAPSTEEN T ZWANENBROEKJE Natuurgebied t Zwanenbroekje Ecologische verbindingen in de Ooijpolder Stapsteen t Zwanenbroekje is een particulier initiatief, ongeveer vijftien jaar

Nadere informatie

TREKVISSEN IN HET MEER EN DE POLDERS VAN UBBERGEN EN BEEK. onderzoek aan vier vispassages

TREKVISSEN IN HET MEER EN DE POLDERS VAN UBBERGEN EN BEEK. onderzoek aan vier vispassages TREKVISSEN IN HET MEER EN DE POLDERS VAN UBBERGEN EN BEEK onderzoek aan vier vispassages De waterhuishouding aan de voet van de stuwwal vanaf Ubbergen tot en met Beek is de laatste jaren aanzienlijk verbeterd.

Nadere informatie

NATUURONTWIKKELINGSPROJECT STAPSTEEN T ZWANENBROEKJE

NATUURONTWIKKELINGSPROJECT STAPSTEEN T ZWANENBROEKJE NATUURONTWIKKELINGSPROJECT STAPSTEEN T ZWANENBROEKJE Natuurgebied t Zwanenbroekje Ecologische verbindingen in de Ooijpolder Stapsteen t Zwanenbroekje is een particulier initiatief, ongeveer vijftien jaar

Nadere informatie

NATUURONTWIKKELINGSPROJECT STAPSTEEN t ZWANENBROEKJE

NATUURONTWIKKELINGSPROJECT STAPSTEEN t ZWANENBROEKJE NIEUWSBRIEF NUMMER 3 2008 NATUURONTWIKKELINGSPROJECT STAPSTEEN t ZWANENBROEKJE Stapsteen t Zwanenbroekje is een particulier initiatief, ongeveer tien jaar geleden gestart, waarbij landbouwgronden worden

Nadere informatie

Wandeling door natuurgebied t Zwanenbroekje (eventueel aanvullen met

Wandeling door natuurgebied t Zwanenbroekje (eventueel aanvullen met Wandeling door natuurgebied t Zwanenbroekje (eventueel aanvullen met boerenlandpaden/evz in de Ooipolder en het gebied bij de Notre Dame) Natuurgebied t Zwanenbroekje VAN VEERPONT NAAR VOETGANGERSBRUG

Nadere informatie

Broedvogels van de HAPERTSE HEIDE

Broedvogels van de HAPERTSE HEIDE Broedvogels van de HAPERTSE HEIDE Broedvogelmonitoringproject, seizoen 1997 Samenstelling: Vogelwerkgroep De Kempen: Hans Hermans Ben Jacobs Tonny van der Vleuten Carlo van Wely Jan van der Zee November,

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF NUMMER 7, DECEMBER 2009 NATUURONTWIKKELINGSPROJECT STAPSTEEN T ZWANENBROEKJE

NIEUWSBRIEF NUMMER 7, DECEMBER 2009 NATUURONTWIKKELINGSPROJECT STAPSTEEN T ZWANENBROEKJE NIEUWSBRIEF NUMMER 7, DECEMBER 2009 NATUURONTWIKKELINGSPROJECT STAPSTEEN T ZWANENBROEKJE Stapsteen t Zwanenbroekje is een particulier initiatief, ongeveer tien jaar geleden gestart, waarbij landbouwgronden

Nadere informatie

Schilderachtig rivierenland

Schilderachtig rivierenland 83 Gelderse Poort Schilderachtig rivierenland De weidse wolkenluchten, uiterwaarden en dijken maken de Ooijpolder tot een schilderachtig rivierenland. De polder ligt vrijwel direct naast de Waalbrug. Altijd

Nadere informatie

Nieuwsbrief de XXXste, december 2013 Stichting Eendenkooi Maaspoort

Nieuwsbrief de XXXste, december 2013 Stichting Eendenkooi Maaspoort Nieuwsbrief de XXXste, december 2013 Stichting Eendenkooi Maaspoort Voor U ligt de laatste nieuwsbrief van het 8 ste jaargang. Waarin U kunt zien wat er in de maanden oktober, november en december gebeurd

Nadere informatie

Nieuwsbrief 20 van RAVON Afdeling Utrecht Maart 2016

Nieuwsbrief 20 van RAVON Afdeling Utrecht Maart 2016 Nieuwsbrief 20 van RAVON Afdeling Utrecht Maart 2016 Contactpersoon RAVON Utrecht Wim de Wild wim.de.wild@ziggo.nl tel. 030-6963771 RAVON Utrecht verstuurt onregelmatig een nieuwsbrief naar de RAVON waarnemers

Nadere informatie

NATUURGEBIED T ZWANENBROEKJE

NATUURGEBIED T ZWANENBROEKJE NATUURGEBIED T ZWANENBROEKJE t Zwanenbroekje is een particulier initiatief, in 1992 gestart, waarbij landbouwgronden worden omgezet in natuur. De overheid wil natuurbeheer door particulieren stimuleren.

Nadere informatie

Broedvogels van de Hapertse Heide. Broedvogelmonitoringsproject, seizoen 1999

Broedvogels van de Hapertse Heide. Broedvogelmonitoringsproject, seizoen 1999 Broedvogels van de Hapertse Heide Broedvogelmonitoringsproject, seizoen 1999 Samenstelling: Vogelwerkgroep De Kempen: Hans Hermans Ben Jacobs Tonny van der Vleuten November, 1999 INHOUDSOPGAVE 1 Algemeen

Nadere informatie

Verspreiding en foerageergedrag van grote grazers (Konikpaard en Gallowayrund) in de Millingerwaard

Verspreiding en foerageergedrag van grote grazers (Konikpaard en Gallowayrund) in de Millingerwaard Verspreiding en foerageergedrag van grote grazers (Konikpaard en Gallowayrund) in de Millingerwaard Auteurs: Bart Beekers (ARK Natuurontwikkeling, Coördinator Zoogdierenstudiegroep Floraen Faunawerkgroep

Nadere informatie

Bijlandse Waard. Herinrichting voor veiligheid, natuur en beleving

Bijlandse Waard. Herinrichting voor veiligheid, natuur en beleving Bijlandse Waard Herinrichting voor veiligheid, natuur en beleving Mogelijkheden voor recreatie Het centrale deel van de Bijlandse Waard wordt een stil gebied om flora en fauna te beschermen. De randen

Nadere informatie

Lesbrief. Dijken. Kijken naar dijken. www.wshd.nl/lerenoverwater. Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta

Lesbrief. Dijken. Kijken naar dijken. www.wshd.nl/lerenoverwater. Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta Lesbrief Dijken Kijken naar dijken www.wshd.nl/lerenoverwater Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta Kijken naar dijken Zonder de duinen en de dijken zou jij hier niet kunnen wonen: bijna de

Nadere informatie

Ontwerp Weelde in de Beuningse uiterwaarden 2015

Ontwerp Weelde in de Beuningse uiterwaarden 2015 Ontwerp Weelde in de Beuningse uiterwaarden 2015 Ontwerp Weelde in de Beuningse uiterwaarden 2015 Inleiding In dit boekje leest u in hoofdlijnen hoe het ontwerp van de Beuningse uiterwaarden er uit ziet.

Nadere informatie

Ooibossen zijn bossen die op natuurlijke wijze zijn ontstaan en langs rivieren groeien.

Ooibossen zijn bossen die op natuurlijke wijze zijn ontstaan en langs rivieren groeien. Ooibossen Definitie Ooibossen zijn bossen die op natuurlijke wijze zijn ontstaan en langs rivieren groeien. Ooi is een oud woord voor nat terrein nabij een rivier Deze bossen worden voortdurend blootgesteld

Nadere informatie

Fietsen in de Ooijpolder

Fietsen in de Ooijpolder Staatsbosbeheer Gelderse Poort Ooijse Bandijk 36b 6576 JE Ooij T 024-6632470 www.staatsbosbeheer.nl Fietsen in de Ooijpolder Een boeiende route 24 km Een boeiende route Hartelijk welkom bij deze fietstocht

Nadere informatie

Subsidies voor landschap & natuur

Subsidies voor landschap & natuur Gemeente Aalten Subsidies voor landschap & natuur Versterking landschap De provincie Gelderland en de gemeente Aalten streven naar een gevarieerder, aantrekkelijker en beter beleefbaar landschap. Vandaar

Nadere informatie

Edelherten in de Gelderse Poort

Edelherten in de Gelderse Poort Edelherten in de Gelderse Poort Joke Luttik, Geert Groot Bruinderink, Tineke de Boer, Martin Goossen Betekenis natuurontwikkeling voor de regionale economie ALTERRA Betekenis blijkt uit cijfers voor: omzet,

Nadere informatie

Bijlage VMBO-GL en TL-COMPEX 2006

Bijlage VMBO-GL en TL-COMPEX 2006 Bijlage VMBO-GL en TL-COMPEX 26 tijdvak 1 BIOLOGIE CSE GL EN TL COMPEX Deze bijlage bevat informatie. 613-1-589b DUINEN INFORMATIE 1 DUINGEBIEDEN Het grootste deel van de Nederlandse kust bestaat uit duingebieden.

Nadere informatie

Nieuwsbrief NME-Lingewaard Natuurlijk

Nieuwsbrief NME-Lingewaard Natuurlijk Is deze e-mail niet goed leesbaar? Klik hier voor de webversie. Nieuwsbrief NME-Lingewaard Natuurlijk Februari 2018, wintermaand Hee# u deze watervogel, de smient, al gespot? Het is een wintergast en nu

Nadere informatie

Weghalen van oeverbestortingen grote impuls voor natuur langs de IJssel

Weghalen van oeverbestortingen grote impuls voor natuur langs de IJssel Persbericht 11 augustus 2010 De IJssel kan weer een echte rivier worden Weghalen van oeverbestortingen grote impuls voor natuur langs de IJssel Het verwijderen van breuksteen bestortingen lijkt één van

Nadere informatie

Vervolgens reden we via de Torenvalkweg naar de Oostvaardersplassen. We besloten van start te gaan met een wandeling over het Oostvaardersveld.

Vervolgens reden we via de Torenvalkweg naar de Oostvaardersplassen. We besloten van start te gaan met een wandeling over het Oostvaardersveld. Avondexcursie Oostvaardersplassen Datum: 19 mei 2018 Gids: Pim Rond half zes haalde ik Hans en drie, naar later bleek, enthousiaste dames op van het station van Lelystad. Ik kon het niet laten even een

Nadere informatie

Op natuurexpeditie in Het Groene Woud. Verslag van de veldlessen 2017

Op natuurexpeditie in Het Groene Woud. Verslag van de veldlessen 2017 Op natuurexpeditie in Het Groene Woud Verslag van de veldlessen 2017 0 Inleiding Om kinderen bij de natuurontwikkeling in Het Groene Woud te betrekken heeft ARK Natuurontwikkeling in samenwerking met Brabants

Nadere informatie

Experts maakten zich in het voorjaar zorgen: waar blijven de zwaluwen? Nieuwsbrief augustus 2018

Experts maakten zich in het voorjaar zorgen: waar blijven de zwaluwen? Nieuwsbrief augustus 2018 Op Woensdagavond 13 juli was er bij John van Raak aan de Luther in Hooge Mierde een bijeenkomst over de over de akkerranden. Van daaruit hadden we een rondleiding langs de akkers welke in overleg met de

Nadere informatie

Oogst van twee jaar natuur midden in de samenleving

Oogst van twee jaar natuur midden in de samenleving Oogst van twee jaar natuur midden in de samenleving De oogst van twee jaar Groen en Doen Van oudsher steken vele duizenden vrijwilligers de handen uit de mouwen om onze natuur en ons landschap te beschermen

Nadere informatie

De Oude Weg Elst. Wonen in de Amerongse Bovenpolder. 3 Royale kavels met luxe vrijstaande villa s

De Oude Weg Elst. Wonen in de Amerongse Bovenpolder. 3 Royale kavels met luxe vrijstaande villa s De Oude Weg Elst Wonen in de Amerongse Bovenpolder 3 Royale kavels met luxe vrijstaande villa s Riant WOnen Tussen de bossen van de Utrechtse Heuvelrug en de uiterwaarden van de Nederrijn ligt het sfeervolle

Nadere informatie

Bijlage VMBO-KB 2006 BIOLOGIE CSE KB. tijdvak 1. Deze bijlage bevat informatie. 600013-1-663b

Bijlage VMBO-KB 2006 BIOLOGIE CSE KB. tijdvak 1. Deze bijlage bevat informatie. 600013-1-663b Bijlage VMBO-KB 2006 tijdvak 1 BIOLOGIE CSE KB Deze bijlage bevat informatie. 600013-1-663b DUINEN INFORMATIE 1 DUINGEBIEDEN Het grootste deel van de Nederlandse kust bestaat uit duingebieden. De duinen

Nadere informatie

Struinen door De Stille Kern

Struinen door De Stille Kern 58 Horsterwold Struinen door De Stille Kern Een 900 hectare groot natuurgebied waar natuurlijke processen volop de ruimte krijgen. Het gebied wordt begraasd door een kudde konikpaarden, die zorgen voor

Nadere informatie

natuurpunt WAL Wase Linkerscheldeoever Schor Ouden Doel

natuurpunt WAL Wase Linkerscheldeoever Schor Ouden Doel natuurpunt WAL Wase Linkerscheldeoever Schor Ouden Doel Het Schor Ouden Doel Het Schor Ouden Doel is een natuurgebied op de linkerscheldeoever tegen de scheldedijk. Aan de grens met Nederland sluit het

Nadere informatie

Route.nl - Meer dan 1900 gratis fietsroutes

Route.nl - Meer dan 1900 gratis fietsroutes 1 van 6 Nederland Gelderland Groesbeek 39.9 (ongeveer 2:18 u.) Fietsroute 138245 1km 2015 Falkplan BV 2 van 6 Nederland Gelderland Groesbeek 39.9 (ongeveer 2:18 u.) Fietsroute 138245 Falk-VVV fietskaarten,

Nadere informatie

Nieuwsbrief Vogelwerkgroep IVN Oisterwijk

Nieuwsbrief Vogelwerkgroep IVN Oisterwijk 4 e jaargang 2014 editie gierzwaluw 1 Nieuwsbrief Vogelwerkgroep IVN Oisterwijk Gierzwaluwwerkgroep Oisterwijk een samenwerkingsverband tussen vogelwerkgroep IVN Oisterwijk en vogelwerkgroep Midden-Brabant.

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Algemene Informatie

Inhoudsopgave. Algemene Informatie BMP project 2013 1 Inhoudsopgave Omslagfoto : Beflijster foto : Hans Molenaar Inhoudsopgave Algemene Informatie blz. blz. 2 3 Gebiedsbeschrijving blz. 4 Motivatie blz. 5 Gebiedsgerelateerde informatie

Nadere informatie

Ik en jij, samen wij is het thema van de gezinsviering in de Maria Virgo Reginakerk op 28 oktober, dat begint om 10:30 uur.

Ik en jij, samen wij is het thema van de gezinsviering in de Maria Virgo Reginakerk op 28 oktober, dat begint om 10:30 uur. Nieuwsbrief 05, 26 oktober 2012 Nieuws over buitenschoolse opvang Eindelijk is het dan zover. Ook de St.Alexanderschool krijgt zijn eigen BSO. Op 7 januari 2013 opent Kwink haar deuren van de nieuwe BSO.

Nadere informatie

BMP rapport Gat van Pinte 2013

BMP rapport Gat van Pinte 2013 BMP rapport Gat van Pinte 2013 Bert van Broekhoven VWG De Steltkluut November 2013 1 van 9 BMP Gat van Pinte 2013 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Gebiedsbeschrijving Gat van Pinte... 3 4. De looproute... 5

Nadere informatie

LANDGOED BEERZE. ROUTE 4,2 km

LANDGOED BEERZE. ROUTE 4,2 km LANDGOED BEERZE ROUTE 4,2 km Een heerlijke wandeling voor de hele familie door de bossen bij Beerze, vlak bij Ommen. Lekker lopen langs heide, stuifduinen en ook via het oude huis Beerze. Route gemaakt

Nadere informatie

Uit de klei getrokken

Uit de klei getrokken 07 Uit de klei getrokken Millingerwaard Ontwikkeling van een dynamisch rivierenlandschap Ten oosten van Nijmegen, aan de voet van een brede stuwwal, strekken zich de groene uiterwaarden van de Waal uit.

Nadere informatie

WERKBLAD pingo. naam. Heel lang geleden was het hier erg koud. Dat noemen we de ijstijd. Er waren heuvels, heel bijzondere heuvels.

WERKBLAD pingo. naam. Heel lang geleden was het hier erg koud. Dat noemen we de ijstijd. Er waren heuvels, heel bijzondere heuvels. WERKBLAD pingo Heb je wel eens gehoord van een pingo? Pingo betekent heuvel die groeit. Het is een woord uit de taal van de Eskimo s of Inuït. Dat lijkt ver weg, maar pingo s zijn heel dichtbij geweest!

Nadere informatie

Landelijke klapekstertelling winter 2008/2009 Eindresultaten

Landelijke klapekstertelling winter 2008/2009 Eindresultaten Landelijke klapekstertelling winter 2008/2009 Eindresultaten Foto J. Schwiebbe - http://www.birdphoto.nl April 2009, Matthijs Broere (Waarneming.nl) & Fred Hustings (SOVON) 1. Inleiding Afgelopen winter

Nadere informatie

Particulier initiatief

Particulier initiatief 05 Particulier initiatief Kleine Gelderse Waard Natuurontwikkeling door particulieren Particulieren leveren een belangrijke bijdrage aan het realiseren van de Ecologische Hoofdstructuur. Natuuraanleg,

Nadere informatie

Struintocht Hemelrijkse Waard

Struintocht Hemelrijkse Waard Struintocht Hemelrijkse Waard 6 km wandelen Ontdek dit nieuwe, uitgestrekte natuurgebied op eigen houtje. Je volgt geen route en er zijn geen paaltjes, maar je mag lekker struinen. Let wel op de natte

Nadere informatie

Vogels van Aersoltweerde in het broedseizoen van 2012 en de winter van 2012/13 Symen Deuzeman & Willem van Mamen

Vogels van Aersoltweerde in het broedseizoen van 2012 en de winter van 2012/13 Symen Deuzeman & Willem van Mamen Vogels van Aersoltweerde in het broedseizoen van 2012 en de winter van 2012/13 Symen Deuzeman & Willem van Mamen Sovon-rapport 2013/47 Vogels in Aersoltweerde in het broedseizoen van 2012 en de winter

Nadere informatie

LANDSCHAPSKUNST IN DE OOIJPOLDER POLDER LANDSCHAP LANDSGRENS PAUL DE KORT

LANDSCHAPSKUNST IN DE OOIJPOLDER POLDER LANDSCHAP LANDSGRENS PAUL DE KORT LANDSCHAPSKUNST IN DE OOIJPOLDER www.pauldekort.nl info@pauldekort.nl 2011 OPEN POLDER LANDSCHAP LANDSGRENS PAUL DE KORT WAAL De locatie voor het kunstwerk is een plek die sinds eeuwen onder druk staat,

Nadere informatie

Natuur in het polderland: De binnendijkse natuur van de Ooijpolder

Natuur in het polderland: De binnendijkse natuur van de Ooijpolder Natuur in het polderland: De binnendijkse natuur van de Ooijpolder De Ooijpolder is bij de meeste natuurliefhebbers vooral bekend als leefgebied van vogels. In en rond de uiterwaarden van de Waal bevindt

Nadere informatie

RIJNKADEBERICHT December 2017

RIJNKADEBERICHT December 2017 RIJNKADEBERICHT December 2017 Werk aan de winkel De Rijnkade, vanaf de Nelson Mandelabrug tot aan de John Frostbrug, is over een lengte van 1,2 kilometer afgekeurd. Reden: bij of na een extreem hoogwatersituatie

Nadere informatie

Notitie tbv. werkgroep praktisch natuur beheer Beheer Staatsbosbeheer. Onderhoud van deze twee poelen door wg pn ivn nijmegen

Notitie tbv. werkgroep praktisch natuur beheer Beheer Staatsbosbeheer. Onderhoud van deze twee poelen door wg pn ivn nijmegen Notitie tbv. werkgroep praktisch natuur beheer Beheer Staatsbosbeheer. Onderhoud van deze twee poelen door wg pn ivn nijmegen 1. Poel in Alverna praktisch natuurbeheer Bezoek #) aan de poel in het gebied

Nadere informatie

Ruimte voor rivier en bever in De Schellen, deel II

Ruimte voor rivier en bever in De Schellen, deel II Ruimte voor rivier en bever in De Schellen, deel II Notitie met aanvullingen op een eerder mitigatieplan 2011, Vilmar Dijkstra Rapport van de Zoogdiervereniging In opdracht van Waterschap Groot Salland

Nadere informatie

Samenwerking met veel partners, ARK als katalysator en trekker

Samenwerking met veel partners, ARK als katalysator en trekker Samenwerking met veel partners, ARK als katalysator en trekker 1 Teleurstelling over verkeersslachtoffer in 2008 bij Doesburg. Vreugde over ontdekking mini-populatie. Samenwerking om knelpunten op te lossen

Nadere informatie

Hoeve Hartelstein, hier nog omgeven door groen, maar bij ons bezoek alleen nog een mooie tuin op het binnenterrein. Eromheen alleen maar afgraving.

Hoeve Hartelstein, hier nog omgeven door groen, maar bij ons bezoek alleen nog een mooie tuin op het binnenterrein. Eromheen alleen maar afgraving. Oktober november 2016 was een drukke periode vol met informatiebijeenkomsten. Ik heb een deel ervan bezocht. Hieronder een korte beschrijving van deze bijeenkomsten. Demonstratie Bio-raffinage: Uitpersen

Nadere informatie

Gebiedsbeschrijving. Werkwijze BROEDVOGELS VAN WOONWIJK `HET LAAKSE VELD` IN door Henk Jan Hof

Gebiedsbeschrijving. Werkwijze BROEDVOGELS VAN WOONWIJK `HET LAAKSE VELD` IN door Henk Jan Hof BROEDVOGELS VAN WOONWIJK `HET LAAKSE VELD` IN 2006. door Henk Jan Hof In het voorjaar van 2006 heb ik woonwijk Het Laakse Veld op broedvogels geïnventariseerd. Deze kartering is uitgevoerd om aantallen

Nadere informatie

Burgemeester en wethouders van Venlo, ter attentie van de heer L. Rooden, Postbus 3434, 5902RK Venlo

Burgemeester en wethouders van Venlo, ter attentie van de heer L. Rooden, Postbus 3434, 5902RK Venlo Burgemeester en wethouders van Venlo, ter attentie van de heer L. Rooden, Postbus 3434, 5902RK Venlo Betreft zienswijze i.v.m. NRD MER Integrale Verkenning Meer Maas Meer Venlo. Geachte heer Rooden, Arcen

Nadere informatie

Woordje van de voorzitter

Woordje van de voorzitter Woordje van de voorzitter De herfst is in het land en verenigingen starten hun werking weer op. Ook wij plannen enkele activiteiten in het najaar en werken voor de rest gewoon verder. Vrijwilligers zetten

Nadere informatie

(nestkastenproject) Golfbaan Welschap

(nestkastenproject) Golfbaan Welschap (nestkastenproject) Golfbaan Welschap 4 Nestkastenverslag Golfbaan Welschap, 27 Wil de Veer In het voorjaar werd samen met diverse vrijwilligers begonnen met de noodzakelijke schoonmaak van de nestkasten.

Nadere informatie

Rapportage biotoopinschatting en veldonderzoek in verband met de dijkversterking bij Schoonhoven

Rapportage biotoopinschatting en veldonderzoek in verband met de dijkversterking bij Schoonhoven Rapportage biotoopinschatting en veldonderzoek in verband met de dijkversterking bij Schoonhoven Opdrachtgever Referentie Waterschap Rivierenland Meijer, K. 2014. Rapportage biotoopinschatting en veldonderzoek

Nadere informatie

LANGENHOLTE: TOPNATUUR

LANGENHOLTE: TOPNATUUR LANGENHOLTE: TOPNATUUR ROUTE 18 km 20 19 Een prachtige fietstocht langs de uiterwaarden van de Vecht en 'Buitenlanden Langenholten', een nat en ruig natuurgebied waar in het voorjaar wilde kievietsbloemen

Nadere informatie

Stichting De Tuin van Sjef. Jaarverslag 2018

Stichting De Tuin van Sjef. Jaarverslag 2018 Stichting De Tuin van Sjef Jaarverslag 2018 Juni 2019 Inleiding Op 20 december 2016 is Stichting De Tuin van Sjef eigenaar geworden van de gelijknamige tuin en het bijbehorende woonhuis aan de Boulevard

Nadere informatie

Wijchense Méérvleer 5

Wijchense Méérvleer 5 Wijchense Méérvleer 5 Nieuwsbrief voor Wijchense vleermuisactiviteiten 1 juni 2016 Redactie: Hans Hollander, hanshollander@xmsnet.nl, 06-37384467 Inhoud Vleermuiswerkgroep Gelderland Regio Wijchen 1 Vleermuiswintertellingen

Nadere informatie

SCHOOLTUINEN MAHLERLAAN AMSTERDAM

SCHOOLTUINEN MAHLERLAAN AMSTERDAM FLORA- EN FAUNADOSSIER SCHOOLTUINEN MAHLERLAAN AMSTERDAM 3 maart 2014 dr. M. Kuiper NatuurBeleven bv. Oostermeerkade 6 1184 TV Amstelveen 020-4727777 info@natuurbeleven.nl Inhoud 1. Aanleiding... 3 2.

Nadere informatie

Nieuwsbrief Jaar van de Patrijs in Zeeland

Nieuwsbrief Jaar van de Patrijs in Zeeland Nieuwsbrief Jaar van de Patrijs in Zeeland 2013 is door Vogelbescherming Nederland en Sovon uitgeroepen tot het Jaar van de Patrijs. Deze fraaie vogel is de laatste decennia sterk afgenomen (-95%).Ten

Nadere informatie

Stichting Landschapsbeheer Gelderland

Stichting Landschapsbeheer Gelderland Rosendael 2a 6891 DA Rozendaal www.landschapsbeheergelderland.nl HET PROJECT Programma: 19:30 Opening door Vereniging Landschap en Milieu Hattem Welkom Wethouder Carla Broekhuis 19:40 Presentatie streekeigen

Nadere informatie

LANDGOED VILSTEREN - GRANDTOUR

LANDGOED VILSTEREN - GRANDTOUR LANDGOED VILSTEREN - GRANDTOUR ROUTE 14 km Flinke wandeling op landgoed Vilsteren, met onderweg o.a. het graf van de kluizenaar, een fraai uitzichtpunt en een kijkje achter de schermen van het beleid en

Nadere informatie

Topjaar soorten overig jarig riet

Topjaar soorten overig jarig riet Beste tellers van zeldzame broedvogels in Gelderland! Het jaar 2018 loopt alweer ten einde. Tijd dus om terug te blikken op het broedvogelseizoen 2018. De terugblik op de koloniebroeders zal nog even op

Nadere informatie

Natuurlijke Klimaatbuffer Ooijen-Wanssum. Natte natuur voor droge voeten

Natuurlijke Klimaatbuffer Ooijen-Wanssum. Natte natuur voor droge voeten Natuurlijke Klimaatbuffer Ooijen-Wanssum Natte natuur voor droge voeten Marcel Vermeulen projectleider / projectcoördinator Staatsbosbeheer regio Zuid Projectenbureau initiëren, begeleiden, uitvoeren extern

Nadere informatie

Van winterrust naar voorjaar

Van winterrust naar voorjaar Inhoud Nieuwsbrief online Bekijk deze email Van Winterrust naar voorjaar Nationale Klussendag NLdoet op 10 maart 2018 Kernpunten uit jaarverslag 2017 -Groot Onderhoud -Bestuurlijk overleg met de gemeente

Nadere informatie

IGP Laarakkerse Waterleiding: nieuw perspectief

IGP Laarakkerse Waterleiding: nieuw perspectief Nieuwsbrief IGP Laarakkerse Waterleiding: nieuw perspectief Voor u ligt de eerste nieuwsbrief van het Integraal Gebiedsprogramma (IGP) Laarakkerse Waterleiding. In deze brief vindt u informatie over een

Nadere informatie

WANDELEN LANGS DE DOORBRAAK 10KM

WANDELEN LANGS DE DOORBRAAK 10KM WANDELEN LANGS DE DOORBRAAK 10KM ROUTE 11 km 20 18 Aan de zuidkant van Almelo stroomt de Doorbraak; een beek van 13 kilometer, van de instroom bij de Lolee naar Ypelo. Ontdek de Doorbraak en haar omgeving!

Nadere informatie

Verslag libellenmonitoring 2017 Leersumse Veld

Verslag libellenmonitoring 2017 Leersumse Veld Verslag libellenmonitoring 2017 Leersumse Veld Jan Katsman, januari 2018 Libellenmonitoring 2017 in het Leersumse Veld. Het gebied Hert Leersumse Veld is eigendom van en wordt beheerd door Staatsbosbeheer.

Nadere informatie

Wij zijn Nijmegen / Nijmegen Bloeit!

Wij zijn Nijmegen / Nijmegen Bloeit! LANGS DE WAAL IDEEËNCOMPETITIE Wij zijn Nijmegen / Dromen kun je waarmaken. Daar staat Wij zijn Nijmegen voor. De ideeëncompetitie van de gemeente Nijmegen sluit hier perfect op aan. Onze droom is twee

Nadere informatie

Ontwikkelingen in de betekenis van het gebied Aersoltweerde voor vogels tot en met 2015

Ontwikkelingen in de betekenis van het gebied Aersoltweerde voor vogels tot en met 2015 Rob L. Vogel Ontwikkelingen in de betekenis van het gebied Aersoltweerde voor vogels tot en met 2015 In opdracht van Sovon Vogelonderzoek Nederland E info@sovon.nl I www.sovon.nl Sovon-rapport 2015/66

Nadere informatie

HET VOGELTREKSTATION INFORMATIE VOOR EEN SPREEKBEURT OF WERKSTUK

HET VOGELTREKSTATION INFORMATIE VOOR EEN SPREEKBEURT OF WERKSTUK HET VOGELTREKSTATION INFORMATIE VOOR EEN SPREEKBEURT OF WERKSTUK Vogels zijn er in alle soorten en maten, zoals bijvoorbeeld de zeearend, die wel 90 centimeter groot kan worden. Of de Kleine Karekiet die

Nadere informatie

Resultaten van het kleurringen van Nijlganzen en Grote Canadese Ganzen Frank Majoor & Berend Voslamber

Resultaten van het kleurringen van Nijlganzen en Grote Canadese Ganzen Frank Majoor & Berend Voslamber Resultaten van het kleurringen van Nijlganzen en Grote Canadese Ganzen Frank Majoor & Berend Voslamber Sovon-rapport 2013/74 Resultaten van het kleurringen van Nijlganzen en Grote Canadese Ganzen Frank

Nadere informatie

BUITENGOED DE PANOVEN Zevenaar Beleef het Nederlands baksteen en dakpanmuseum

BUITENGOED DE PANOVEN Zevenaar Beleef het Nederlands baksteen en dakpanmuseum DE BASTEI Natuurmuseum, Nijmegen Van klei tot baksteen STIENEO Het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis Geschiedenis ontwikkeling baksteenindustrie in beeld BUITENGOED DE PANOVEN Zevenaar Beleef het Nederlands

Nadere informatie

BROEDGEVALLEN VAN DE RAAF IN DE PROVINCIE UTRECHT IN 2009 EN 2010

BROEDGEVALLEN VAN DE RAAF IN DE PROVINCIE UTRECHT IN 2009 EN 2010 BROEDGEVALLEN VAN DE RAAF IN DE PROVINCIE UTRECHT IN 2009 EN 2010 André van Kleunen en Gert Ottens Een paar jaar geleden hebben we in de Provinciale Nieuwsbrief van SOVON en in de Kruisbek aangekondigd

Nadere informatie

Rapport. Natuuronderzoek Schateiland. Nader onderzoek naar enkele beschermde soorten. Lelystad, juni 2017 R. Heemskerk

Rapport. Natuuronderzoek Schateiland. Nader onderzoek naar enkele beschermde soorten. Lelystad, juni 2017 R. Heemskerk Rapport Lelystad, juni 2017 R. Heemskerk Natuuronderzoek Schateiland Nader onderzoek naar enkele beschermde soorten Landschap verbindt Landschapsbeheer Flevoland streeft naar ontwikkeling, beheer en behoud

Nadere informatie

Maascollege. Waterstanden in de Maas, verleden, heden, toekomst

Maascollege. Waterstanden in de Maas, verleden, heden, toekomst Maascollege Waterstanden in de Maas, verleden, heden, toekomst Inhoud presentatie kararkteristiek stroomgebied waar komt het water vandaan hoogwater en lage afvoer hoogwaterbescherming De Maas MAAS RIJN

Nadere informatie

Wiedenweetjes. De Wieden WAARNEMINGEN. [Trek de aandacht van uw lezer

Wiedenweetjes. De Wieden WAARNEMINGEN. [Trek de aandacht van uw lezer [Trek de aandacht van uw lezer Wiedenweetjes met een veelzeggend citaat uit het document of gebruik deze ruimte om een belangrijk punt te benadrukken. De Wieden november 2015 Samenstelling door Regina

Nadere informatie

Stroomdalgraslanden in Nederland

Stroomdalgraslanden in Nederland Stroomdalgraslanden in Nederland Ontwikkeling en beheer in de Vreugderijkerwaard Veldwerkplaats rivierenlandschap Vreugderijkerwaard, 16 mei 2008 Inleiders: Karlè Sýkora (Wageningen Universiteit, Leerstoelgroep

Nadere informatie

DASSENWERK. werkbladen opdrachten Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen. Locatie De Drie Linden Giersbergen 8 Drunen

DASSENWERK. werkbladen opdrachten Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen. Locatie De Drie Linden Giersbergen 8 Drunen DASSENWERK werkbladen opdrachten Locatie De Drie Linden Giersbergen 8 Drunen 2012 Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen 1. Waar ben je? Je onderzoekt vandaag een klein gebied van Nationaal Park De

Nadere informatie

De broedvogels van de Feddema s Plas in 2007

De broedvogels van de Feddema s Plas in 2007 De broedvogels van de Feddema s Plas in 2007 Lieuwe Dijksen & Frank Willems SOVON-inventarisatierapport 2007/49 Dit rapport is samengesteld in opdracht van Het Groninger Landschap Colofon SOVON Vogelonderzoek

Nadere informatie

Ransuilen zijn ook vogelliefhebbers

Ransuilen zijn ook vogelliefhebbers Ransuilen zijn ook vogelliefhebbers Edwin Witter De vondst van een vogelringetje in een braakbal van een uil of roofvogel mag normaal gesproken beschouwd worden als een "krent in de pap". Maar wat als

Nadere informatie

Datum: Vrijdag 5 april Excursie: Oostvaardersplassen ochtendexcursie. Gidsen: Taco & Pim

Datum: Vrijdag 5 april Excursie: Oostvaardersplassen ochtendexcursie. Gidsen: Taco & Pim Datum: Vrijdag 5 april 2019 Excursie: Oostvaardersplassen ochtendexcursie Gidsen: Taco & Pim Op deze fraaie vrijdagochtend waren de gidsen Taco & Pim in de gelukkige omstandigheid om een groep uit Ede

Nadere informatie

Nummer 2, maart Zomertijd!

Nummer 2, maart Zomertijd! Zomertijd! Nummer 2, maart 2017 Het is voorjaar, de natuur gaat letterlijk open, speenkruid en bosanemoon bloeien volop bij ons langs de oprijlaan. Een hele mooie tijd voor een ieder en niet te vergeten

Nadere informatie

Ruimte voor de Rivier

Ruimte voor de Rivier Ruimte voor de Rivier Annika Hesselink en Anne-Geer de Groot Ministerie Infrastructuur en Waterstaat Verwondering 2 Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat Opbouw Verleden: Introductie en kenmerken

Nadere informatie

Nieuwsbrief Roofvogelwerkgroep Fruitstreek. Februari 2014

Nieuwsbrief Roofvogelwerkgroep Fruitstreek. Februari 2014 Nieuwsbrief Roofvogelwerkgroep Fruitstreek Februari 2014 Het is begonnen. Misschien iets vroeger dan anders, maar de laatste zonnige dagen levert al baltsgedrag op van buizerds. Het is dan ook deze soort

Nadere informatie

Millingerwaard. Vergunningen onherroepelijk. Vergunningen onherroepelijk 1. Uitvoering gestart 2. Bever neemt een kijkje 3.

Millingerwaard. Vergunningen onherroepelijk. Vergunningen onherroepelijk 1. Uitvoering gestart 2. Bever neemt een kijkje 3. Foto : Aerofoto Brouwer - Brummen Millingerwaard Vergunningen onherroepelijk 1 Uitvoering gestart 2 Bever neemt een kijkje 3 Recreatieroutes 4 LET OP! 5 Feestje in september 5 7 juli Vergunningen onherroepelijk

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF Juli 2018

NIEUWSBRIEF Juli 2018 NIEUWSBRIEF Juli 2018 Inhoud Akkerrandmengsel verkoop kantoor Inzaaien akkerranden en evaluatie Verslag ledenexcursie Voorintekening 2019 Foto: Henk Krajenbrink Akkerrandmengsel verkoop kantoor Voor het

Nadere informatie

OOSTWAARDPAD. mooi in alle seizoenen!

OOSTWAARDPAD. mooi in alle seizoenen! OOSTWAARDPAD mooi in alle seizoenen! n de Oostwaard van de Biesbosch is een grotendeels onverhard wandelpad uitgezet, langs boerenakkers en dwars door karakteristieke grienden. Boeren hebben enthousiast

Nadere informatie

KAVEL 2 EN 3 FLORA- EN FAUNADOSSIER. Opdrachtgever: O.G.A. periode : versie: : 16 mei Auteur : M. Kuiper

KAVEL 2 EN 3 FLORA- EN FAUNADOSSIER. Opdrachtgever: O.G.A. periode : versie: : 16 mei Auteur : M. Kuiper FLORA- EN FAUNADOSSIER KAVEL 2 EN 3 Opdrachtgever: O.G.A periode : 2011-2014 versie: : 16 mei 2014 Auteur : M. Kuiper Oostermeerkade 6 1184 TV Amstelveen Telefoon: 06-29523020 E-mail: info@natuurbeleven.nl

Nadere informatie