Nieuws van de redactie!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nieuws van de redactie!"

Transcriptie

1 T Kleppermenneke Zevenentwintigste Jaargang nr.: 14 9 juli t Kleppermenneke verschijnt elke veertien dagen Redactieadres: De Klapstaarten 11, 5085 GA Esbeek, , Internet: Aanleveren kopij: via website: voor overige zaken : kleppermenneke@planet.nl Indien U stukken heeft, die geplaatst moeten worden, lever deze dan uiterlijk vóór zondagavond uur aan. Bij voorkeur via onze website zie bij info en dan bij aanleveren kopij. Of per diskette, opmaak in A5-formaat. Ook afdruk aanleveren t.b.v. beoordeling door de redactie. Voor alle overige manieren van aanleveren alleen in overleg, neem contact op met het redactieadres. Alle kopij moet ALTIJD zijn voorzien van naam en telefoonnummer. Anonieme en te laat ingeleverde kopij worden niet geplaatst. De redactie behoudt het recht op het niet plaatsen van artikelen Abonnement: De kosten hiervan bedragen 11,50 per jaar. Voor abonnees in Hilvarenbeek en Diessen 14,00. Bankrekening-nummer: Rabobank (vermeld postcode en huisnummer). Bij gebruik maken van een machtiging geldt een korting van 1,50. Voor vragen hierover kunt u terecht bij het redactieadres. Opzeggingen:Vóór 1 oktober voor het nieuwe abonnementsjaar. Ook adreswijzigingen dienen tijdig door gegeven te worden Advertenties: Kleine advertenties (klepperkes) kunt u afgeven en betalen bij het redactieadres. Kosten vanaf 3,00. Voor bedrijfsadvertenties: zie het redactieadres Bezorging: Indien u geen Kleppermenneke heeft ontvangen, terwijl u wel abonnee bent, bel dan het redactieadres Tekening voorkant: William van Eekelen. Tekeningen binnenwerk: Elleke Craninckx (+kleppermenneke archief)

2 Nieuws van de redactie! Wij feliciteren De Muts met zijn 250-ste bijdrage voor 't Kleppermenneke. Let op: 't Kleppermenneke verschijnt voor de grote vakantie nog slechts één keer, dit is op donderdag 23 juli. Kopij voor dit nummer kan worden ingeleverd tot zondag-avond 19 juli uur. Hierna verschijnt 't Kleppermenneke weer op donderdag 10 september (aanleveren tot zondagavond 07 september). De redactie

3 Agenda juli KPJ Kamp juli Zomergebloas 15 juli info senioren w.z.s.w 1 sept Fietsen aug/3sept Jeugdvacantiewerk 5-6 sept Fietstocht Esbeek-Lier 2 okt Pilotenlijn Bockenreijder 6 okt Fietsen okt Wandelroute Acht van Esbeek 10 nov Jaarvergadering Debberkes 12 dec Afsluitende lezing Heemkunde Het volgende Kleppermenneke verschijnt op do23 juli. Kopij aanleveren voor zondagavond19 juli uur. Werkgroep om de kerk. De komende tijd zijn aan de beurt: Groep 4 op vrijdag 17 juli Sjack v.d. Sande Spaaneindsestraat 1 tel Jac van Raak Dorpsstraat 8b tel Jo van Uden De Klapstaarten 22 tel Jos Geerts Groenstraat 30A tel Ad Versteijnen Esbeekseweg 24 tel Verloren ring. Heeft u mijn gouden ring met groene steen en rode stippen gevonden? Belt u dan alstublieft met Gevonden zwart Poloshirt. Op Ten Loke is een zwart polo t-shirt gevonden, maat 2XL. Af te halen bij het redactieadres.

4 Felicitaties Hebt u iets te vieren of wilt u iemand feliciteren laat het dan weten, op het redactie adres. Wij feliciteren deze keer: 09 jul Jari Verzeyl 13 jul Jorn de Jongh 14 jul Wiebe Gerritsen 15 jul Thomas van Dal 15 jul Larissa Damen 16 jul Britt Augsburg 17 jul Danny Dieltjes 20 jul Saskia van Aarle 21 jul Jet van Avendonk Van harte gefeliciteerd allemaal!!! ZOEKT: BASISSCHOOLKINDEREN ZOEKEN EEN COACH DE VRIJWILLIGER VAN DE WEEK We zoeken vrijwilligers die het leuk vinden om van een groep kinderen een team te maken en gezamenlijk naar een sportief eindresultaat te werken. Met dit team doet u mee aan de wedstrijd First Lego League in de periode van september tot december Affiniteit met techniek is gewenst, maar niet noodzakelijk. Bent u die enthousiaste teambuilder en -captain? Kijkt u dan voor meer info in onze digitale vacaturebank of neem direct contact met ons op. Openingstijd: donderdag u, adres: Vrijthof 11 Hilvarenbeek, Tel: , vrijwilligerswerkhilvarenbeek@live.nl /hilvarenbeek Adverteren in t Kleppermenneke, Bel: voor informatie.

5 Werk in uitvoering. Project rioolverbetering Esbeek. In eerdere publicaties hebben wij informatie gegeven over de uitvoering van fase 1 en 2 van het project rioolverbetering Esbeek. In dit artikel leest u meer over de voortgang van de werkzaamheden en op welke wijze de nog uit te voeren werkzaamheden plaats gaan vinden. Voortgang project. De gemeente heeft de afgelopen periode meerdere reacties ontvangen over de voortgang van de werkzaamheden. Bewoners maken zich met name zorgen over de duur van de werkzaamheden en de beperkte bereikbaarheid van de woningen. Deze signalen zijn voor ons aanleiding om nadere informatie te geven over de werkzaamheden en het verdere verloop van het project. De uitvoering van de werkzaamheden in de Groenstraat en Esbeekseweg hebben inderdaad meer tijd gekost dan in eerste instantie was gepland. Een van de voornaamste redenen voor het uitlopen van de planning is de aanpassing aan de nutsvoorzieningen (kabels en leidingen). Naast het verleggen van de kabels en leidingen, bleken in de Groenstraat en Esbeekseweg op meerdere plaatsen ook kabels en leidingen dieper te liggen dan was voorzien. Het aanpassen van deze kabels en leidingen had extra vertraging op het rioolproject tot gevolg. Ondanks deze onvoorziene omstandigheden is de vertraging beperkt gebleven tot een aantal weken. Planning fase 1 (Groenstraat). De werkzaamheden in de Groenstraat worden in de week van 22 juni afgerond met het aanbrengen van 2 lagen asfalt. De Groenstraat zal vanaf 27 juni weer open zijn voor het verkeer vanaf het viaduct tot de aansluiting met de Notelstraat (bedrijventerrein Mierbeek). Verder zal de Groenstraat voor aanwonenden ook via deze aansluitingen bereikbaar zijn. In een later stadium (week 29 of 30) zal de deklaag van asfalt worden aangebracht. Planning fase 2 (Esbeekseweg). De Esbeekseweg zal voor de bouwvakvakantie niet helemaal gereed zijn. De planning is erop gericht dat de werkzaamheden in het gedeelte Dorpsstraat t/m Lowerik voor de bouwvakvakantie grotendeels zijn afgerond.

6 Tijdens de bouwvakvakantie zal de Lowerik en Esbeekseweg in ieder geval afgesloten blijven voor doorgaand verkeer. Plaatselijk verkeer zal wel doorgang kunnen vinden. Na de bouwvakvakantie heeft de aannemer nog 3 tot 4 weken nodig om de werkzaamheden in de Esbeekseweg af te ronden. Planning fase 3 (Dorpsstraat). In week 36, dit is een week na de bouwvakvakantie (na de Sensatiemarkt), start de aannemer met de werkzaamheden in de Dorpsstraat. Volgens planning duren deze werkzaamheden tot eind oktober. Afsluiting Esbeekseweg en omleidingsroute. De Esbeekseweg blijft afgesloten voor het doorgaande verkeer totdat alle werkzaamheden in de Esbeekseweg zijn afgerond. Het verkeer wordt omgeleid via de N269, rotonde Mierbeek en het bedrijventerrein Mierbeek. Esbeek is bereikbaar via de Lage Mierdseweg en de Dorpsstraat. De Oude Groenstraat is via de aansluiting met het bedrijventerrein Mierbeek bereikbaar. Ook de busdienst van Veolia rijdt via deze omleidingsroute. De bushaltes aan de Esbeekseweg nabij nummer 24 zijn hiertoe verplaatst naar het industrieterrein Mierbeek nabij de rotonde. De bushaltes aan de Lage Mierdseweg-Hoogeindsestraat worden in deze fase niet door Veolia aangedaan. Deze haltes worden overgenomen door de buurtbus. Hiermee kunt u naar Hilvarenbeek reizen en daar overstappen op de lijndienst van Veolia. Informatie? Alle aanwonenden en bedrijven van straten waar de werkzaamheden plaatsvinden, zijn via een huis aan huis brief geïnformeerd. Wilt u tussentijds meer informatie, dan kunt u wekelijks op dinsdagmorgen van uur terecht in de directiekeet van Donders grondwerk en transport. Deze keet staat bij het kruispunt Esbeekseweg/Groenstraat. U kunt ook contact opnemen met de Centrale Balie van het gemeentehuis, via nummer (013) Tot slot. Wij beseffen dat de maatregelen de nodige overlast bezorgen en vragen daarom uw begrip en medewerking voor de uitvoering van de werkzaamheden.

7 Van wagenmakerij naar Schuttershof Piet Smolders vertelt over honderdjarige horeca in Esbeek. Door onze correspondente Nelly Wouters-Hamers. Esbeek- Honderd jaar Schuttershof in Esbeek. Het zit eraan te komen. Piet Smolders (84) weet er alles van. Samen met zijn vrouw Threes van Raak heeft hij Schuttershof 39 jaar gerund. In 1902 heeft Dorus Smolders, geen familie van mij, een woonhuis met wagenmakerij gebouwd. Later kwam er een herberg bij die geen naam had, gewoon 'café bij Doruskes. Zoon Willem nam de zaak over. Van Janus Jansen en Pieta Looyens, die gingen emigreren naar Canada, kocht bakker Jan van Raak, de vader van Threes, weer het pand. Zoon Jan en diens vrouw Miet gingen in de zaak. Ik woonde in Hilvarenbeek en had samen met mijn broer een aannemersbedrijf. In 1953 trouwde ik met ons Threes en wij kochten het 'bouwval' voor gulden. Ondertussen was er ook een kruidenierswinkel in gevestigd. In het begin had ik er toch wel moeite mee dat ik, met mijn aannemers bloed, pakken soda en pakken suiker naar klanten bracht. Zijn aannemersbloed kwam hem later goed van pas, want in 1957 bouwde hij een zaal bij het pand dat de naam 'Schuttershof' kreeg. De tekening werd negen maal afgekeurd, omdat Piet onenigheid had met een ambtenaar. Maar door de burgemeester de beste wijn te schenken kreeg Smolders de burger op zijn hand en kreeg hij uiteindelijk toch de vergunning. Tien jaar later bouwde hij nog eens een verdieping op het pand. Het was een prachtige tijd. We moesten wel altijd werken. Vakantie was er niet bij, want ons Threes kon de zaak niet missen, of de mensen, ik weet niet wat het was. Zij kon met iedereen goed opschieten. In 2000 overleed Threes. De oprichting van de carnaval in 1964 was een hoogtepunt, zo vertelt de Esbekenaar. Maar ook de vele bruiloften waren bijzonder en de aanwas van handboogvereniging 'oefening en uitspanning'. Het allergrootste dieptepunt in het leven van Piet en Threes was het overlijden van hun jongste zoon Ad geweest. In 1986 verongelukte de jongen op 23 jarige leeftijd. Onze Ad zou samen met onze Riny de zaak gaan overnemen. Onze oudste zoon Jan had al een baan als leraar. Riny, die toen in zijn eentje Schuttershof op zijn schouders nam, verkocht de zaak in 2000 aan Wout Smolders. Dat knaagde aan me, maar ik begreep het wel. Toen kwam er een periode waarin ik Schuttershof, de zaak die ik met hart en ziel had opgebouwd,

8 bergafwaarts zag gaan. Dat knaagde wéér aan mij. En ik had er ook weer moeite mee toen in 2007 de coöperatie Schuttershof kocht. Maar als ik zie hoe het nu gaat, heb ik er een vredig gevoel bij. Onlangs stond dit artikel van mijn hand in het Brabants Dagblad 'Van wagenmakerij naar Schuttershof'. Tot mijn spijt is door de eindredactie het eind van het verhaal ingekort en daardoor uit zijn verband gerukt. Juist het gedeelte waar Rinus aan bod kwam is eruit gehaald. Daarom wordt dit artikel alsnog in het Kleppermenneke geplaatst zodat ook Rinus de welverdiende eer toe komt! Nelly Wouters-Hamers. TOPtitels te leen, ook bij Bibliotheek Hilvarenbeek Vanaf 1 juli kunnen bezoekers van Bibliotheek Midden-Brabant in 12 bibliotheken ook de nieuwste titels lenen: bijvoorbeeld Het Spel van de engel van Carlos Ruiz Zafón... Bibliotheek Midden-Brabant is een jaar geleden bij enkele bibliotheken gestart met deze nieuwe service: TOPtitels. Hiermee zijn actuele bestsellers snel beschikbaar en in ruime aantallen aanwezig. Het afgelopen jaar is gebleken dat veel leden van de bibliotheek van deze mogelijkheid gebruikmaken. Derhalve kan men vanaf 1 juli 2009 bij 12 bibliotheken van Bibliotheek Midden-Brabant voortaan deze Toptitels lenen. Het zijn Nederlandstalige romans die ongeveer 14 dagen na verschijnen verkrijgbaar zijn en voor de duur van één week geleend kunnen worden tegen een kleine vergoeding. Om het de bezoeker te vergemakkelijken hebben de vestigingen de toptitels in een speciale kast gezet. Vraag naar de voorwaarden in de bibliotheek of kijk op ook voor adressen en openingstijden van de vestigingen.

9 Vaccineren voor de vakantie, geldt dat ook voor mijn reis? Mensen die tijdens hun verblijf in verre, vaak tropische landen ziektes oplopen, blijken vaak onvoorbereid te zijn vertrokken. In het buitenland zijn de hygiënische omstandigheden en de sanitaire voorzieningen niet altijd van het niveau dat we gewend zijn. Er komen ziekten voor die hier vrijwel onbekend zijn en waarvoor in ons land dus geen bescherming nodig is. Ziekten die levensgevaarlijk kunnen zijn. Prikken halen is nou eenmaal niet het leukste gedeelte van de voorbereiding van een reis, maar wel belangrijk. Maar wanneer is dat nou nodig? Zakelijke reizigers. Uit onderzoek blijkt dat veel Nederlanders zich nog niet bewust zijn van eventuele risico's als zij op vakantie gaan. Dat dit risico ook geldt voor de zakelijke reiziger zou voor zich moeten spreken. Gaat het om korte reizen of reist de zakenman steeds naar dezelfde landen? Dan is de gedachte vaak dat er daardoor minder risico is. Niets blijkt minder waar te zijn. Het risico op infectieziekten of malaria bestaat zeker ook tijdens een korte reis. Zakelijke reizigers moeten regelmatig op korte termijn vertrekken. Zelfs vlak voor vertrek kunt u zich nog laten vaccineren. Kilometers ver van huis. Niemand wil ziek worden op honderden kilometers van huis, terwijl het eigenlijk de bedoeling was om lekker ontspannen vakantie te vieren. Gaat de vakantie naar een tropisch strand? Malaria kunt u ook aan de kust van Gambia oplopen. Gaat de reis naar een gebergte of landt het vliegtuig op grote hoogte? Hoogteziekte kennen we in Nederland niet, voorlichting kan onaangename verrassingen voorkomen. Wordt het een rondreis? Neem de reisroute mee naar het spreekuur. Het risico kan per land verschillen. Ook dichtbij huis beschermd. Vakantie geboekt binnen Europa? Ook dan is een goede bescherming van belang. Zo kunt u in Turkije of Kroatië nog altijd Hepatitis A oplopen. In Oost-Europa komen teken voor waartegen u zich kunt laten vaccineren. Wees dus ook dichtbij huis altijd goed voorbereid!

10 Verplicht of niet? Er is een verschil tussen verplichte en aanbevolen vaccinaties. Een aantal landen stelt een vaccinatie verplicht omdat zij hun eigen bevolking willen beschermen tegen ziekten die reizigers meebrengen. Een aanbeveling om te vaccineren betekent dat de reiziger zelf risico loopt voor de eigen gezondheid. Het is dus altijd raadzaam u te laten vaccineren. Meer informatie. Op de website vindt u bij 'Reizen' alle informatie over gezondheid en reizen. Wilt u een afspraak maken voor het Reizigersspreekuur? Ga dan naar of bel met tel. (0900) ( 0,10 ct per minuut). Een algemeen reisadvies voor ieder land vindt u op De zorgverzekeraars UVIT (Univé, VGZ, IZA en Trias) en CZ hebben met de GGD aparte prijsafspraken gemaakt, die voor u mogelijk voordeliger zijn. Informeer bij uw zorgverzekeraar over deze vergoedingen.

11 Uw kind op het internet. Internet is voor kinderen dé plek om op ontdekkingstocht te gaan. Games zijn erg populair. Daarnaast zijn er talloze mogelijkheden om via internet te kletsen ('chatten') met vriendjes. Internet kan heel leerzaam zijn, maar hou een oogje in het zeil. Praat over internet. Plaats de computer op een centrale plaats in huis. Vraag regelmatig wat uw kind doet en meemaakt op internet, praat er samen over. Vertel ook over uw eigen ervaringen. Leer uw kind de gedragsregels op het internet. Blijf bij het en en chatten altijd vriendelijk, eerlijk en beleefd. Scheld niet (terug) als iemand vervelend doet. Privacy. Leer uw kind zorgvuldig met privacy om te gaan. Laat uw kind nooit zonder uw toestemming adresgegevens of een bankrekeningnummer doorgeven. Surf samen met uw kind. Ga regelmatig samen achter de computer zitten. Blijf geïnteresseerd in het surfgedrag van uw kind en praat over de minder leuke kanten van internet. Informeer uw kind over vervelende websites. U kunt er ook voor kiezen om een filter te installeren. Maak gebruik van educatief kinderinternet 'De surfsleutel.' Dit is een beveiligde afgeschermde internetomgeving voor kinderen op basisschoolleeftijd. Op kunnen ze surfen op gecontroleerde websites met informatie en spelletjes. Onthoud dat mensen online anders kunnen overkomen. Mensen kunnen zich online, bijvoorbeeld in chatboxen, anders voordoen dan ze in werkelijkheid zijn. Het kan voorkomen dat deze personen uw kind benaderen met seksueel getinte berichten. Leer uw kind om niet te reageren op berichten van onbekenden. Krijgt uw kind een pesterig, seksueel getint of bedreigend bericht? Meld dit dan aan uw provider. Maak duidelijke afspraken over het internet-gebruik. Kinderen kunnen zich helemaal verliezen in iets wat ze leuk vinden, bijvoorbeeld een computerspel. Daardoor vergeten ze hun huiswerk en schiet het buitenspelen er bij in. Een kind dat te veel achter de computer zit, ontwikkelt te weinig belangstelling voor andere

12 activiteiten. Het kind beweegt dan bijvoorbeeld onvoldoende en dat werkt overgewicht in de hand. Beperk tv-kijken en computeren tot twee uur per dag. Maak hierover afspraken met uw kind. Meer informatie. Kijk voor meer informatie en tips over veilig internetgebruik op U kunt ook contact opnemen met het Centrum voor Publieksinformatie & Documentatie van de GGD Hart voor Brabant, via tel , per mail: centrumpend@ggdhvb.nl Succesvol dode hoek project op b.s. de Wingerd. Mede dankzij de spontane samenwerking van diverse bedrijven in Esbeek hebben de kinderen van Basisschool de Wingerd het dode hoek project met een praktijkles afgesloten. Op donderdag 2 juli was het bij de Fa. Geert- Jan de Kok en de Fa. Reijrink een komen en gaan van basisschool kinderen. Van klein tot groot hebben de kinderen kennis gemaakt met de vrachtauto in het verkeer. Met de duim omhoog langs de vrachtauto gaan tot de chauffeur je niet meer ziet in zijn spiegel, tot het moment dat hij je voor de vrachtauto weer wel ziet, is een ervaring die de kinderen bewust maakt van het gevaar. Ook de draaicirkel van een vrachtauto en wat er met je fiets gebeurt wanneer je op het verkeerde punt staat tijdens zo'n wending, maakt indruk op de kinderen. Omdat alle kinderen meedoen aan dit project en het onder leiding van Jan van Dal bijna jaarlijks wordt herhaald, is het voor de kinderen herkenbaar en worden zij zich meer bewust van hun eigen gedrag in het verkeer. Als afsluiting mochten alle kinderen in een vrachtauto een rondje meerijden. Alle dank gaat uit naar de bedrijven die de verkeersveiligheid hoog in het vaandel hebben en deze praktijkdag mogelijk hebben gemaakt, m.n. Houthandel van Dal, Donders grondverzet, Ad van Dommelen transport en Fa. Broeckx.

13 De borgbrief van Dirk Roosen op Dun in 1759 door Jan van Helvoirt Op 25 juni 1759 verhuisden Dirk Peter Roosen en zijn vrouw Geertruijd Sijmon van de Laar van Moergestel naar Hilvarenbeek en wel naar het Esbeekse gehucht Dun. Hij zou juist geen getuige geweest zijn van de brute moord op de oude buurman Jan van de Sande, want dat was exact een half jaar eerder gebeurd. Hij zelf had overigens ook een gewelddadige overval meegemaakt toen hij nog thuis woonde in Moergestel. e Op de avond van 2 paasdag 1755 werden Dirk en zijn vader Peter bruut wakker geschud. Enkele jonge boeren uit de buurt en Adriaen Lambert Witlox uit de Haghorst hadden voor de deur van Roosen herrie gemaakt en de deur uit de hengsels gestoten, waarna ze binnengedrongen zijn. De familie die al op bed lag had de indringers na een felle woordenwisseling het huis uit kunnen werken. Het drietal was dronken en had een bloot mes in de hand. Blijkbaar wilde men 'een pittig gesprek' hebben met de zuster van Dirk, de dan 22-jarige Jennemarie. Het jonge gezin Roosen vestigde zich in de eeuwenoude herberg van Schoormans aan de Dunse Dijk, juist links voor de brug. Om de nieuwe gemeente niet armlastig te kunnen maken moest de nieuwkomer een 'borgbrief' overleggen die geschreven werd vanuit de vertrekkende gemeente. Daaruit bleek dat Moergestel steun zou verlenen bij financiële gebreken: schepenen der Heerlijckheijd Moergestel des provisoiren der Arme Tafelen alhier, hebben goed gevonden mitsdesen borge te blijven en te caveeren voor al sulken last ende alimentatie als den Armen van Hilvarenbeek en alle andere soude konnen overkoomen. Dirk Roosen werd op 24 december 1736 in Moergestel als zoon van Peter Roosen en Adriana Wagemakers gedoopt. Bij zijn eerste reeds genoemde vrouw kreeg hij vijf kinderen, waarvan de jongste drie Johannes, Adrianus en Cornelis op Dun werden geboren. Dirk hertrouwde op 4 mei 1769 de Beekse Anna van Rooij. Uit dit huwelijk werden wederom vijf kinderen geboren. Op 22 augustus 1784 trouwde Theodorus (Dirk) voor de derde maal. Nu met Johanna Driedoncks, bij wie hij twee dochters verwekte. Na het overlijden van zijn tweede vrouw Anna zat Dirk flink in de financiële problemen.

14 Herberg Roosen stond rechts over de brug aan de Dunsedijk komende uit Dun Door haar ziekte en overlijden had hij veel schulden gemaakt. Daarom verzocht hij de schepenen op 13 april 1782 om een kleine erfenis, een stukje grond van 1 loopse onder Moergestel, den driehoek bij den moolen, voor 50 gulden aan zijn broer Cornelis te mogen verkopen. In feite kwam dit stukje erfrechtelijk toe aan de kinderen uit zijn eerste huwelijk: is belaaden met veele schulden veroorsaakt door siektens, sterfgevallen en andere onheilen, waardoor hij genootsaakt is geworden om sijne hoog omringende nood te stoppen. Zoon Theodorus, het derde kind uit het tweede huwelijk van Dirk Roosen, bleef in de herberg/boerderij op Dun wonen. Op 21 juni 1800 kwamen inbrekers via de staldeur binnen en in het najaar van 1809 hadden ze de keukendeur niet goed vergrendeld. Kleinzoon Peter Roosen boerde heel wat beter. In 1846 kocht hij samen met 6 andere Dunse boeren de Klamptiende, genaamd de Tiende van Dun met de Vlastiende. Op 18 juni 1858 wist hij van de gemeente ruim 15 ha. woeste grond te kopen voor de prijs van f 106,-. Nr. 485, geheel omwald, ligt er nog steeds aan het oude centrum van Dun. En die driehoek, nr. 482, wordt misschien spoedig met lindeboom en schaapskooi door Werkgroep Heemkunde Esbeek in ere hersteld. Dan hebben we in Esbeek toch ergens één authentiek centrum!

15 Werkgroep Heemkunde Esbeek organiseert: 'historisch fietsweekend Beek-Lier De jubilerende Werkgroep Heemkunde Esbeek (25 jarig bestaan) heeft dit jaar nog enkele bijeenkomsten gepland. Daar direct meer over. Tot nog toe kunnen de leden reeds terug kijken op een aantal geslaagde activiteiten. In februari restaureerden we het 'Sissingh-graf' in het park van Landgoed De Utrecht. In de maand maart gaven we de ingekleurde ansichtkaarten van Esbeek uit. In mei van dit jaar rolde het kleurrijke boek 'Boerderij Hendrixen, een oase op het Spaaneind' van de persen. Dit unieke boek over een belangrijk Esbeeks Rijksmonument is nog steeds te koop. Tegelijkertijd mochten we na de boekpresentatie de prachtige vitrine in de nieuwe Dorpshuiskamer openen. In juni waren we present bij de geslaagde Dorpenderby-finale in Wouw. Eind september zullen we samen met het Waterschap en Landgoed De Utrecht de historische 'voirde' weer helemaal op zijn oorspronkelijke e 12 eeuwse plaats in de Reusel bij Dun herstellen. Op 4 oktober vindt de onthulling plaats van de twee vitrinekasten die de geschiedenis van de Esbeekse 'pilotenlijn' zullen belichten. Maar op zaterdag 5 en zondag 6 september gaan we de historische route van Beek naar Lier fietsen: heen en terug! De route is gebaseerd op een oud 'zakkaartje' uit 1692, dat in Brussel in het Rijksarchief werd gevonden. Het originele wegenpatroon is nagenoeg geheel teruggevonden en voert ons op de heenweg langs plaatsjes als: Ravels-Vosselaar-Lille-Vlimmeren-Wechelderzande-Pulle-Viersel en Emblem. Onderweg naar Lier zullen enkele korte stops gehouden worden waaronder een kleine excursie. De historische fietsroute is enkele reis 75 kilometer. De fietssnelheid ligt rond de 20 km/uur. De kosten van de overnachting in een luxe hotel in Lier bedragen 55,-. De verdere kosten van eten en drinken zijn uiteraard ook voor de deelnemer. De totale groepsgrootte zal niet groter dan 30 personen kunnen bedragen.

16 Jan van Helvoirt tijdens de voorbereiding van de tocht (foto Peter de Laat) Uit Hilvarenbeek kunnen we ongeveer 15 deelnemers plaatsen. Behalve 5 leden van onze werkgroep kunnen er nog 10 personen uit Esbeek mee! Vertrek: zaterdag 5 september om 8.30 uur bij de Swaen in Hilvarenbeek In Lier op zaterdagavond en zondagmorgen zijn voldoende locaties om te bezoeken. Terugkomst: zondag 6 september in Hilvarenbeek om uur. Deelname uiteraard geheel op eigen risico. In het eerstvolgende nummer van 'Tussen Paradijs en Toekomst' zal Jan van Helvoirt een artikel wijden aan de historische achtergrond van het 'zakkaartje' en aan de vroegere relatie tussen Hilvarenbeek en Lier. Aanmelden voor deelname z.s.m. doch vóór zondag 9 augustus a.s. bij Jan van Helvoirt ( ), janvanhelvoirt@hotmail.com

17 Ook Bibliotheek Hilvarenbeek zet vakantielezers in het zonnetje. In de maanden juli, augustus en september heeft Bibliotheek Midden- Brabant een unieke zomeractie voor iedereen die van lezen houdt, maar geen lid is van de bibliotheek. Bijzonder aan deze actie is dat nietleden kunnen profiteren van deze actie zonder dat zij lid hoeven te worden van de bibliotheek. Vakantie is dé tijd van het jaar om tot rust te komen: ontvlucht het drukke dagelijkse leven. Eindelijk tijd voor de boeken die al zolang op het wensenlijstje staan. Speciaal voor mensen die van lezen houden en geen lid zijn, heeft Bibliotheek Midden-Brabant een bijzondere zomeractie. In de zomermaanden lenen niet-leden tegen een zeer vriendelijke prijs eenmalig tot tien boeken. Dit wil dus zeggen dat zij géén lidmaatschap afsluiten en dus ook géén lidmaatschapskosten betalen. Mensen die gebruikmaken van deze actie mogen de boeken zes weken houden in plaats van de gebruikelijke drie weken. Ook leden van Bibliotheek Midden-Brabant profiteren in de zomermaanden van een langere uitleentermijn. Lekker lang leesplezier voor iedereen dus! Alle bibliotheken. Eenmalig lenen kan bij alle bibliotheken van Bibliotheek Midden- Brabant. Op is een overzicht te vinden van alle bibliotheken, adressen en openingstijden. Er is altijd wel een bibliotheek in de buurt: Bibliotheek Hilvarenbeek, Schoolstraat 1, Hilvarenbeek ( ). Meer informatie. Op de website is meer informatie te vinden over deze bijzonder zomeractie van Bibliotheek Midden- Brabant. Presentatie VVV Tijdens de vakantiemaanden juli en augustus is er een presentatie in de bibliotheek van de lokale VVV. Allerlei producten die in de VVVwinkel te koop zijn (zoals fietskaarten, folders, boeken en streekproducten) worden getoond. Tevens kunt u ook de gratis VVV-servicefolders met allerlei praktische informatie over Hilvarenbeek en de overige kernen halen.

18 Column. Je eigen huis ontwerpen is een feest! Precies 4 jaar geleden, op 26 juni 2005 werd er een belangrijk startpunt gegeven voor de leefbaarheid in Esbeek. Er bestond toen nog geen coöperatie, geen certificaten, geen verbouwde zaal en geen dorpshuiskamer, wie zou nu nog de coöperatie nog weg kunnen denken in Esbeek Maar voordat het zover was ging ik me oriënteren op de toenmalige woningmarkt in de gemeente en daarbuiten. Via via hoorde ik van het startersproject in Casteren, één van de eerste succesvolle startersprojecten in de Kempen. Met een aantal geïnteresseerde jongeren uit Esbeek gingen we kijken en we spraken met enkele bewoners die er net woonden. Wat later ging ik ook in Boekel kijken omdat de ontwerpen van de woningen van dezelfde architect als in Casteren me wel aansprak. De ideeën en de prijzen van de woning stonden ter discussie: "Een woning vrij op naam van 500 kubieke meter, inclusief grond dat kan nooit!", zei de verantwoordelijke wethouder. Het aanwezige adviesbureau BIEB, wat staat voor bouwen in eigen beheer, legde uit hoe de woningen tot stand kwamen en vertelde hoe er, door projectontwikkeling van onderaf, veel kosten bespaard konden worden. Een aanwezig makelaar voegde er aan toe dat de marktwaarde op andere plekken veel hoger ligt, wat gewone normale marktconforme prijzen zijn. Gefrustreerd reed ik naar huis en dacht, "waarom kunnen starters geen huis kopen met de huidige marktwerking? Moet je in je eentje of met tweeën krom liggen om een hypotheek op te hoesten? En zou een dergelijk project iets voor Esbeek zijn? Wat is eigenlijk de grondprijs in Esbeek en hoe zou de gemeente Hilvarenbeek hierin staan?" Vervolgens werd er samen met twee pioniers Wout Smolders en Henk Hutten het rapport Esbeek-2030 geschreven. Er werd een visie op papier gezet hoe Esbeek in de toekomst eruit zal komen te zien, gelet op de huidige en toekomstige ontwikkelingen in het dorp. Uit onderzoek bleek dat er in de jaren het aantal jongeren tussen de 20 en de 30 jaar drastisch was afgenomen omdat zij geen kans kregen om in Esbeek te gaan wonen. Het aantal van deze doelgroep ging in 10 jaar tijd van ruim 153 naar 48 jongeren. Kortom jongeren wachten niet op beleid! Door middel van flyers werd jong en oud in Esbeek benaderd voor een informatieavond op 26 juni De plannen werden gepresenteerd aan ca. 150 mensen in de zaal Schuttershof. Conclusie van deze avond: interessante sprekers en een grote opkomst, maar vele

19 mensen liepen met nog meer vragen naar buiten dan ze van tevoren al hadden. "Mijn dochter is nu 16 en wil zich wel inschrijven maar het zou nog wel 10 jaar duren, "als dat zo is dan stop ik er nu mee, beantwoord ik", "Nee ga vooral zo door, maar 24 woningen is veel te ruig en de gemeente is toch tegen aangezien het wooncontingent " zucht. Het adviesbureau BIEB vertelt op dezelfde avond dat we nu een volle zaal enthousiast hadden gemaakt maar dat het hoog tijd werd om te zoeken naar grond met een woonbestemming erop. Hierna volgde een onzekere tijd, vooral waar in Esbeek kon gebouwd worden en hoe creëer je politiek draagvlak. Op vele verjaardagsfeestjes moet ik de ideeën van het startersproject verdedigen dat dit geen kans van slagen zou hebben. Na overleg met toenmalig wethouder zag de haalbaarheid om te bouwen voor jongeren er somber uit. Er ontstond een belangrijk keerpunt tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in 2006, bouwen voor starters stond duidelijk op de politieke agenda. Na enkele briefwisselingen naar de nieuwe wethouder werd het verzoek om 24 woningen te bouwen in het huidig bestemmingsplan Leeuwerik II tweemaal behandeld in de raadsvergadering. Een belangrijk keerpunt, op 26 juni 2006 gaf de gemeenteraad groen licht en ondersteunde het project als pilot voor collectief bouwen. In de zomer van 2006 wordt een vereniging opgericht bestaande uit Esbeekse starters, De Locatievereniging Leeuwerik II is een feit. In januari 2007 werd er een architectenselectie gehouden, dit was een leuke fase in het traject, omdat het project meer tastbaar ging worden. Door middel van presentaties en een excursie naar voorbeeldprojecten werd het architectenbureau v.d Pauwert uit Eindhoven gekozen om de woningen te ontwerpen. Welke stijl gaan we kiezen, wat vindt iedereen mooi, willen we hoekwoningen of meer geschakelde woningen, kleurgebruik, materiaalgebruik, goothoogtes kwamen aan de orde. Er moest ook een stedenbouwkundig plan worden gemaakt. Net voor kerst in 2007 kreeg Alphons Coolen uit Tilburg opdracht om de 24 woningen te gaan bouwen. Na ruim 20 ledenvergaderingen, bestuursvergaderingen en werkgroepoverleg, heeft iedereen zijn ei kwijt gekund naar gelang zijn of haar interesse. Tot nu toe, want er werd steeds democratisch gestemd op de vele keuzes die er steeds gemaakt moesten worden, afwachten en achterover leunen kon ook. Bestuur, wanneer gaan we bouwen?. Begin maart 2008 kregen we goedkeuring op de bouwvergunning. Nadat de aktes en financiële zaken waren gepasseerd bij de notaris, werd er in april 2008 gestart met de bouw van de woningen. N

20 Op 28 november 2008 wordt het hoogste punt gevierd. Afgelopen april werden alle woningen opgeleverd. Binnenkort wordt er gestart met nieuwe bestrating en de groenvoorziening in de wijk, dit is ook met inspraak van de vereniging gebeurd. Vele dorpsbewoners en daarbuiten reageren enthousiast op het project, maar sommigen zetten vraagtekens bij wat er gebeurt met de marktwaarde en de kansen voor de toekomstige starters uit Esbeek, want wat is de prijs bij verkoop? Zijn het geen grote starterswoningen? Hier is een lang bedenkproces aan vooraf gegaan, natuurlijk hebben we als vereniging de ruimte benut in het ontwikkelproces, maar het is nergens beschreven hoe groot of hoe klein een starterswoning moet zijn en waaraan het moet voldoen. Aantrekkelijk voor de volgende starters is om een nieuw project te beginnen. Waarom zou je een bestaand huis kopen en doorstromen, als je voor 30 procent minder geld een nieuwbouw huis realiseert, wat echt naar je zin is? Om de woonbehoefte te bepalen in de nabije toekomst hoeven er geen oneindige enquêtes worden gehouden. Een feit is dat er nu op de basisschool de Wingerd meer dan 100 kinderen zitten waarvan wellicht een groot percentage later in Esbeek wil wonen. Stel voor de helft van deze kinderen fladdert uit en de andere helft, 50 mensen willen in de toekomst in Esbeek wonen, krijgt men dan deze kans? Hiervoor is dan actieve grondpolitiek nodig. In het dorp liggen ook inbreidingsmogelijkheden. De makkelijkste weg is natuurlijk om op te noemen waarom dit niet zal gaan lukken. De 'zoekgebieden', plekken waarin de komende 20 jaar mogelijk gebouwd kan worden liggen ook vast op de kaart. Na 4 jaar kan je concluderen dat het startersproject een tijdrovende ervaring, maar ook leerzaam project is geweest. De prijs kwaliteit van de woningen is goed en de leefbaarheid in de buurt is naar een hoger niveau getild. Het gezamenlijk doel is bereikt en er zijn nu meer jongeren woonachtig in Esbeek wat een belangrijke basis is voor de leefbaarheid. Inmiddels denkt men in Diessen, Hilvarenbeek en Haghorst ook na om te gaan bouwen voor starters, wel zijn er nu meer spelregels bedacht door de gemeente. Na het succes van een eerste project volgt vaak een tweede of zelfs al een derde project; dat heb ik inmiddels gezien in andere dorpen in Brabant. Via deze manier wil ik vooral het bestuur bedanken voor hun inzet en tijd en zou ik graag de volgende nieuwe groep starters uit Esbeek willen uitdagen om een nieuw startersproject te gaan beginnen, want je eigen woning ontwerpen is een feest. Just do it! Pieter v.d. Biggelaar.

21 Zomergebloas. D'af en Toeters zijn in Esbeek al lang geen onbekenden meer. Hun muzikale bijdragen tijdens de dinsdagmiddagen met carnaval staan nog vers in het geheugen. Ze zullen ook van de partij zijn tijdens het Megafeest op 19 september a.s. Maar voor het zover is zullen ze de schouders zetten onder Zomergeblaos. Op zaterdag 11 juli en zondag 12 juli aanstaande staat het Vrijthof in Hilvarenbeek weer bol van de muzikale activiteiten. Voor de 5e keer zal dan Zomergeblaos plaatsvinden en zal een keur aan muzikanten de podia gaan bestijgen. Dat tijdens Zomergeblaos blazers een voorname rol voor zich opeisen moge al blijken uit de naamgeving van het festival. Zomergeblaos is inmiddels uitgegroeid tot een volwassen, maar toch ook nog kleinschalig festival waarin dus een meer dan nadrukkelijk accent ligt op de aanwezigheid van blazers. Sterker nog, op Zomergeblaos zul je geen band of orkest tegenkomen waarin geen blazers actief zijn. Verder zijn alle denkbare stijlen en samenstellingen te vinden in de programmering. Van pompende drums, funky horns, jump and jive, swingende bigbands tot schitterende harmonieklanken. Een programmering waar de stichting met recht trots op is, met een nog grotere diversiteit dan voorgaande jaren. Deze ingrediënten maken samen met de festivallokatie het Vrijthof in Hilvarenbeek-, en hopelijk ook het zomerse weer, dat veel liefhebbers ook daadwerkelijk het festival gaan bezoeken. Op de zaterdagavond zal vanaf uur worden gestart met een optreden van het Soonwaldorchester (D), gevolgd door Vavoom; een orkest wat swingende Bigband-Rockabilly muziek speelt. Op zaterdag zullen D'afenToeters XL de eerste festivaldag afsluiten. Op zondag zullen vanaf uur diverse bands en orkesten hun muzikale kunsten over het Vrijthof uitstorten. Het publiek kan onder andere genieten van harmonie Concordia van 1839, Franky's Funky Fanfare, De Flowfabriek, The Embrassibles, en de Sound Rebels Bigband. De optredens zullen afwisselend buiten of binnen in de feesttent plaatsvinden. De bekende Beekse gastvrijheid zal ook dit keer weer garant staan voor het ongedwongen en hopelijk zomers karakter van een muzikale middag op het Vrijthof. Het festival is gratis toegankelijk. Meer informatie over Zomergeblaos, het volledige programma, en de deelnemende bands en orkesten is te vinden op

22 Kerkberichten Zondag 12 juli is er om 10.00u een woord- en communiedienst onder leiding van enkele leden van de Liturgiegroep. Laus Deo zal de zang verzorgen. Acoliet is Ad van de Wouw. Collectant is Jan de Laat. De e misintenties voor deze week zijn voor: Lena van Gerven (11 maandstonde); Jac Broeckx; Jan Hesselmans (verjaardag); en voor de overleden familie de Laat en lambregts. Zondag 19 juli is er om 10.00u een Eucharistieviering. Voorganger is een priester MSC. Het dameskoor zal de zang verzorgen. Acoliet is Pieter van Bokhoven. Collectant is Janus Bruurs. De misintenties voor deze week zijn voor Mart Buijlinckx; Wim van de Biggelaar (trouwdag) e en voor Janus Wijten (1 maandstonde). Vrijdag 24 juli is er om 14.00u een H Mis uit dankbaarheid ter gelegenheid van het 50-jarig huwelijk van Kees en Jo Wijten-van Raak. Voorganger is Pastor P. van Mensvoort. Acoliet is Cees Ketelaars.Tijdens deze viering wordt gedacht aan de overleden familieleden Wijten en van Raak. De Kidsee Krant! De redactie van 't Kleppermenneke wensen Loes en Jenna van Roovert en Floor Soetens heel veel succes met hun nieuwe Kidsee Krant. Voor meer informatie stuur een mailtje naar kidsee@live.nl Voor FOTO S Wandel-4-daagse, e.a., ZIE ONZE WEB-SITE:

23 Gemuts (van onder de muts) De laatste loodjes wegen het zwaarst Dat is wat vele mensen zeggen En als het gaat om een flinke hoop werk Is dat ook gemakkelijk uit te leggen. Maar als het zo loopt tegen de vakantie Dan is er een ander perspectief: Dan neemt men zelfs de vervelendste vergaderingen In de laatste weken nog voor lief. Want hoe graag je je werk ook dagelijks doet: De vakantie is iets om naar uit te kijken En geldt voor iedere sociale klasse: Zowel voor armen als voor rijken. Eindelijk eens enkele weken niet In die dagelijkse sleur Maar lekker, in hopelijk heel goed weer, Eens even door een hele andere deur. En zeker met die zonnige dagen Van vorige week en de week ervoor Kan men al lekker vooraf genieten Tussen de werkzaamheden door. Velen van ons hebben dan ook geoefend Om al in vakantiestemming te komen Door tot 's avonds laat onder lekkere weersomstandigheden Op een of ander terras weg te gaan zitten dromen. Want het leek wel op Zuid-Europa Vorige week op de Brabantse terrassen En ook ik heb me daar menigmaal Door een zachte avond laten verrassen. De Muts.

Jaargang 25 Nr. 3. Vrije dagen. Bijzondere activiteiten. Avondbijeenkomsten

Jaargang 25 Nr. 3. Vrije dagen. Bijzondere activiteiten. Avondbijeenkomsten Jaargang 25 Nr. 3 Vrije dagen 17 okt. Groep 1-2-3 vrij 20-24 okt. Alle kinderen herfstvakantie Bijzondere activiteiten 14 okt. Kamp groep 1-2-3 15 okt. Kamp groep 1 t/m 8 16 okt. Kamp groep 4 t/m 8 17

Nadere informatie

D52, Past. Van Haarenstr. 58-60

D52, Past. Van Haarenstr. 58-60 D52, Past. Van Haarenstr. 58-60 Geplaatst in de Heise Krant van april 2012, gewijzigd 08-04-2015 Slechts weinig mensen weten dat in het pand waar nu rechts Henk Schepens en Marlène van Esch wonen, Pastoor

Nadere informatie

Melkweg. Een dagje ouder. Lezen van Alfa A naar Alfa B. Ouder worden

Melkweg. Een dagje ouder. Lezen van Alfa A naar Alfa B. Ouder worden Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B Een dagje ouder Ouder worden Colofon Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B: Een dagje ouder, 2013 Auteurs: Merel Borgesius Kaatje Dalderop Willemijn Stockmann Dit katern

Nadere informatie

jaargang 18 nummer 5 oktober 2015 Uitnodiging

jaargang 18 nummer 5 oktober 2015 Uitnodiging Secr. Gerard Thijssen Rozenbloemstraat 34, 4921 KG Made Tel: 0162-683323 Mail: heemkundemadedrimmelen@gmail.com NIEUWSBRIEF jaargang 18 nummer 5 oktober 2015. Uitnodiging Op dinsdag 20 oktober organiseert

Nadere informatie

December van Baarle te realiseren.

December van Baarle te realiseren. December 2017 In de kom van Baarle- Nassau (Nederland) en Baarle-Hertog (België) is sprake van problemen op het gebied van doorstroming, bereikbaarheid en leefbaarheid. Om deze problemen aan te pakken

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma. Kies voor de ander. Gewoon oog voor elkaar

Verkiezingsprogramma. Kies voor de ander. Gewoon oog voor elkaar Verkiezingsprogramma Kies voor de ander Gewoon oog voor elkaar VERKIEZINGSPROGRAMMA IN GEWONE TAAL 2018 2022 Gewoon oog voor elkaar VOORWOORD In november 2018 gaan we stemmen. We kiezen een nieuwe gemeenteraad.

Nadere informatie

Zondag 6 maart 2016, 10.00 uur Jeugddienst. Voorganger: ds. Bert de Wit

Zondag 6 maart 2016, 10.00 uur Jeugddienst. Voorganger: ds. Bert de Wit Preek Zondag 6 maart 2016, 10.00 uur Jeugddienst Thema: @Home Voorganger: ds. Bert de Wit Schriftlezing: Lucas 15:11-32 Een vader had twee zonen zo begint het verhaal. Met de beschrijving van een gezin.

Nadere informatie

SECR. W. DE GRUITER OPGERICHT 25 MEI 1989 AKKERWINDE 28 INGESCHR. K.v.K HB ALBLASSERDAM POSTBANK GIRONR

SECR. W. DE GRUITER OPGERICHT 25 MEI 1989 AKKERWINDE 28 INGESCHR. K.v.K HB ALBLASSERDAM POSTBANK GIRONR SECR. W. DE GRUITER OPGERICHT 25 MEI 1989 AKKERWINDE 28 INGESCHR. K.v.K. 40324098 2951 HB ALBLASSERDAM POSTBANK GIRONR. 4375518 U I T N O D I G I N G zaterdagmiddag 10 juni 2004, 12.00 uur de Algemene

Nadere informatie

Letters, woorden, boeken

Letters, woorden, boeken Melkweg Lezen van Alfa B naar Alfa C Letters, woorden, boeken Participatie: De bibliotheek Merel Borgesius Kaatje Dalderop Willemijn Stockmann Colofon Melkweg: Letters, woorden, boeken, 2016 Dit boekje

Nadere informatie

17 mei 2016 schooljaar 2015-2016 nieuwsbrief 17

17 mei 2016 schooljaar 2015-2016 nieuwsbrief 17 Lijster eens Lijsterhof 6, 3772 AA Barneveld www.obs-delijster.nl 17 mei 2016 schooljaar 2015-2016 nieuwsbrief 17 Groepsindeling 2016-2017 Volgend schooljaar zullen wij weer 5 groepen gaan maken. Dit zijn

Nadere informatie

Nieuwsbrief jaargang 30 nr. 4 23 april 2013. Enkele datums voor de komende maanden: Vrijdag 26 apr. Spreekuur wijkagent en ouderadviseur

Nieuwsbrief jaargang 30 nr. 4 23 april 2013. Enkele datums voor de komende maanden: Vrijdag 26 apr. Spreekuur wijkagent en ouderadviseur Nieuwsbrief jaargang 30 nr. 4 23 april 2013. Enkele datums voor de komende maanden: Vrijdag 26 apr. Spreekuur wijkagent en ouderadviseur Zondag 28 apr. Oranje Bingo Vrijdag 10 mei Spreekuur wijkagent en

Nadere informatie

Nieuwsbrief 2 april 2017

Nieuwsbrief 2 april 2017 Nieuwsbrief 2 april 2017 Nieuwsbrief 2 april 2017 In deze nieuwsbrief zijn de volgende onderwerpen te lezen: 1. Historische canon van Castricum en Bakkum 2. Tentoonstelling Vervaagd agrarisch verleden

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 6 Werk zoeken

Spreekopdrachten thema 6 Werk zoeken Spreekopdrachten thema 6 Werk zoeken Opdracht 1 bij 6.1 * Beantwoord de vragen. 1. Waar zoek je vacatures? In de krant, op internet of ergens anders? 2. Ga je naar het UWV WERKbedrijf? 3. Ga je naar een

Nadere informatie

5 juli 2014 Agenda - reminder Voorwoord van de voorzitter

5 juli 2014 Agenda - reminder Voorwoord van de voorzitter 5 juli 2014 Agenda - reminder 6 juli 2014 Zomeravondconcert 19.00 uur 10 juli 2014 Laatste repetitie (afsluiting in De Muziekfabriek) 21.00 uur 25 augustus 2014 Eerste repetitie B-selectie slagwerk 19.30

Nadere informatie

INFOBULLETIN bewoners Stanleylaan 17 t/m 135

INFOBULLETIN bewoners Stanleylaan 17 t/m 135 Graag informeren wij u over de start van de saneringswerkzaamheden bij de dakrand van uw flat aan de Stanleylaan 17 t/m 135. Medewerkers van Mitros hebben u begin deze week gebeld om u over deze werkzaamheden

Nadere informatie

JARIGEN VAN HARTE GEFELICITEERD! 4 februari: Robby van Esch (groep 4) Communicatie

JARIGEN VAN HARTE GEFELICITEERD! 4 februari: Robby van Esch (groep 4) Communicatie BERENBABBELSnummer 7 schooljaar 2017-2018 AGENDA 24 jan: Start voorleesdagen 25 jan: Studiedag: alle kinderen zijn vrij 31 jan: Berenshow groep 8 08 feb: rapporten groep 1-8 09 feb: Carnaval: alle kinderen

Nadere informatie

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft!

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! Scott de Jong http://www.positiefleren.nl - 1 - Je leest op dit moment versie 2.0 van het Ebook: 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft.

Nadere informatie

MONTE CARLO. Gemaakt door: Dilara Koç Klas: 3G1

MONTE CARLO. Gemaakt door: Dilara Koç Klas: 3G1 MONTE CARLO Gemaakt door: Dilara Koç Klas: 3G1 1. Zakelijke gegevens A. De titel van het boek is Monte Carlo B. De naam van de auteur is Peter Terrin C. De naam van de uitgever is De bezige bij, ik heb

Nadere informatie

Bovensmilde haalt de wereld in huis Word gastgezin van het SIVO-festival!

Bovensmilde haalt de wereld in huis Word gastgezin van het SIVO-festival! Bovensmilde haalt de wereld in huis Word gastgezin van het SIVO-festival! Het SIVO Wereld Dans- en Muziekfestival, dat t/m 2016 in Odoorn werd gehouden, was het grootste folklorefestival van Nederland

Nadere informatie

Wat kan ik voor u doen?

Wat kan ik voor u doen? 139 139 HOOFDSTUK 9 Wat kan ik voor u doen? WOORDEN 1 1 Peter is op vakantie. Hij stuurde mij een... uit Parijs. a brievenbus b kaart 2 Ik heb die kaart gisteren.... a ontvangen b herhaald 3 Bij welke...

Nadere informatie

Verslag bijeenkomst De Woonstarters. Plenaire vragen via Kahoot

Verslag bijeenkomst De Woonstarters. Plenaire vragen via Kahoot Verslag bijeenkomst De Woonstarters Datum: 25 september 2018 Locatie: Gemeenschapshuis t Wapen van Wanroij Notulisten: Roos van Riet, Doreen de Hoog In het Wapen van Wanroij zijn zo n 100 belangstellenden

Nadere informatie

Nieuwsbrief Stichting Buurtschap Strijp

Nieuwsbrief Stichting Buurtschap Strijp In dit nummer Geboren * Website www.leenderstrijp.com Overleden * School en winkel Leenderstrijp Nieuwe bewoners * Agenda Welzijn&Zorg * Carnaval 2015 De STRIEPER Nieuwsbrief Stichting Buurtschap Strijp

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Met vriendelijke groet, Anda Ciere

NIEUWSBRIEF. Met vriendelijke groet, Anda Ciere NIEUWSBRIEF Openbare Basisschool De Arcade Octavialaan 61 www.basisschool-de-arcade.nl 2314 BN Leiden info@obsdearcade.nl 15 juni 2018 Jaargang 13, nummer 19 Beste ouders, Helaas kan ik u nog geen mededelingen

Nadere informatie

voor overige zaken :

voor overige zaken : t Kleppermenneke Dertigste Jaargang nr.: 13 21 juni 2012. t Kleppermenneke verschijnt elke veertien dagen. Redactieadres: De Klapstaarten 11, 5085 GA Esbeek, 013-5169450 Internet: www.kleppermenneke.nl

Nadere informatie

1.1. Eye-openers vanuit het perspectief van patiëntenorganisaties

1.1. Eye-openers vanuit het perspectief van patiëntenorganisaties TOOLKIT Bekend maakt Bemind 1. Eye-openers Op deze pagina leest u wat medewerkers en vrijwilligers van patiëntenorganisaties en organisaties van oudere migranten hebben ervaren als echte eye-openers in

Nadere informatie

Het volgende Kleppermenneke verschijnt op do10 sept. Kopij aanleveren voor zondagavond 6 sept uur.

Het volgende Kleppermenneke verschijnt op do10 sept. Kopij aanleveren voor zondagavond 6 sept uur. t Kleppermenneke -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

RABO-sponsortocht werd dit jaar voor de 4e maal gehouden en bracht ons weer 250,00.

RABO-sponsortocht werd dit jaar voor de 4e maal gehouden en bracht ons weer 250,00. Jaarverslag 2012 Het bestuur: we zijn 8 maal voor bestuursvergadering bijeen geweest, 1 ledenvergadering. Donderdag 14 juni werden we opgeschrikt door het fatale bericht dat Peter Timmerman, onze penningmeester,

Nadere informatie

Het volgende Kleppermenneke verschijnt op Donderdag 15 juli. Kopij aanleveren voor zondagavond 11 juli uur.

Het volgende Kleppermenneke verschijnt op Donderdag 15 juli. Kopij aanleveren voor zondagavond 11 juli uur. t Kleppermenneke Achtentwintigste Jaargang nr.: 13 1 juli 2010. t Kleppermenneke verschijnt elke veertien dagen. Redactieadres: De Klapstaarten 11, 5085 GA Esbeek, 013-5169450, Internet: www.kleppermenneke.nl

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Ik mail je door Yvonne Kroonenberg

Boekverslag Nederlands Ik mail je door Yvonne Kroonenberg Boekverslag Nederlands Ik mail je door Yvonne Kroonenberg Boekverslag door een scholier 1665 woorden 24 april 2006 6,4 82 keer beoordeeld Auteur Genre Yvonne Kroonenberg Jeugdboek Eerste uitgave 2004 Vak

Nadere informatie

Nieuwsbrief Stichting Welzijn Zundert

Nieuwsbrief Stichting Welzijn Zundert Nieuwsbrief Stichting Welzijn Zundert Editie 12-2018 Ter info In de afgelopen periode zijn er 3 vacatures ingevuld. Er zijn ook vacatures ingevuld die niet in de nieuwsbrief hebben gestaan. In dit nummer

Nadere informatie

FAMILIES EN KINDEREN 2012 2013 G R O E N E R U I T E R O P B L A U W P A A R D AMSTERDAM STEDELIJK MUSEUM WAT IS BEWEGING?

FAMILIES EN KINDEREN 2012 2013 G R O E N E R U I T E R O P B L A U W P A A R D AMSTERDAM STEDELIJK MUSEUM WAT IS BEWEGING? STEDELIJK MUSEUM FAMILIES EN KINDEREN 2012 2013 G R O E N E R U I T E R O P B L A U W P A A R D WAT IS BEWEGING? AMSTERDAM WELKOM! Het Stedelijk, Nederlands grootste museum voor moderne en hedendaagse

Nadere informatie

Nieuwsbrief MOSA~regio

Nieuwsbrief MOSA~regio Nieuwsbrief MOSA~regio Januari 2016 Jaargang 4, nummer 1 Inhoud Voorwoord van de voorzitter 1 Komende evenementen 1 Activiteiten Sinterklaas 2 Nieuwjaarsborrel 2 Grote Clubactie 3 ALV 3 Kerstontbijt 4

Nadere informatie

Slagwerk 'op stand' bij Kasteel Heeswijk. Met muzikale groet, Lambert van der Ven, voorzitter

Slagwerk 'op stand' bij Kasteel Heeswijk. Met muzikale groet, Lambert van der Ven, voorzitter 30 mei 2015 Agenda - reminder 12 juni 2015 Educatieve ochtend groepen 4 basisonderwijs 09.00 uur 4 en 5 juli 2015 Jeugdkampweekend 5 juli 2015 Afsluitend concert Jeugdkamp ca. 11.30 uur 12 juli 2015 Zomeravondconcert

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2015 In 2015 worden 4 vergaderingen gehouden (12 maart, 21 mei, 8 oktober en 10 december).

JAARVERSLAG 2015 In 2015 worden 4 vergaderingen gehouden (12 maart, 21 mei, 8 oktober en 10 december). Stichting Heemkunde Hegelsom Opgericht 25 september 2009 Secretariaat: Past. Debijestraat 34 5963 AG Hegelsom JAARVERSLAG 2015 In 2015 worden 4 vergaderingen gehouden (12 maart, 21 mei, 8 oktober en 10

Nadere informatie

Advies blok Wonen en buitenruimte

Advies blok Wonen en buitenruimte Als Kindergemeenteraad hebben we ons twee jaar lang verdiept in verschillende beleidsterreinen. We werden hierbij ondersteund door drie adviescommissies: Milieu, Economie en Veiligheid. Ook hebben er ruim

Nadere informatie

Mevr. Habets-Abrahams

Mevr. Habets-Abrahams NIEUWSBRIEF Nr.24-4 e JAARGANG uitgave nr.6 van 2015 opmaak: oktober 2015 info@heemkunde-margraten.nl www.heemkunde-margraten.nl Verenigingslokaal: Rijksweg 68 Margraten (naast feestzaal het Kroontje en

Nadere informatie

Nieuwsbrief Resultaten evaluatie

Nieuwsbrief Resultaten evaluatie Nieuwsbrief Resultaten evaluatie Toen het project 2030 werd gestart, is aan de gemeenteraad toegezegd dat na vier afgeronde en het project geëvalueerd zou worden. In april heeft het projectteam 2030 een

Nadere informatie

JOURNAAL no 5 6 Mei 2019

JOURNAAL no 5 6 Mei 2019 Redactie : Jan Geurts Tel. 040-20 42 540 KBO BRABANT Afdeling Valkenswaard e-mail: kbovalkenswaardactiviteiten@gmail.com website: www.kbo-valkenswaard.nl Rabobank: NL63 RABO 0152 9298 00 JOURNAAL no 5

Nadere informatie

Felicitaties. Hebt u iets te vieren of wilt u iemand feliciteren laat het dan weten, op het redactie adres. Wij feliciteren deze keer:

Felicitaties. Hebt u iets te vieren of wilt u iemand feliciteren laat het dan weten, op het redactie adres. Wij feliciteren deze keer: t Kleppermenneke Achtentwintigste Jaargang nr.: 15 29 juli. 2010. t Kleppermenneke verschijnt elke veertien dagen. Redactieadres: De Klapstaarten 11, 5085 GA Esbeek, 013-5169450, Internet: www.kleppermenneke.nl

Nadere informatie

Rapportgesprekken (PrO) Inhaaldag (Vakcollege) Boeken inleveren en rapport ophalen (Vakcollege) Zomervakantie

Rapportgesprekken (PrO) Inhaaldag (Vakcollege) Boeken inleveren en rapport ophalen (Vakcollege) Zomervakantie 2016 2017 nummer 10 30 juni 2017 Agenda maandag 3 juli dinsdag 4 juli woensdag 5 juli donderdag 6 juli t/m zondag 20 augustus Rapportgesprekken (PrO) Inhaaldag (Vakcollege) Schoolreis naar de Efteling

Nadere informatie

Belangrijke data. Activiteiten. Nr. 12 maandag 20 november 2017

Belangrijke data. Activiteiten. Nr. 12 maandag 20 november 2017 Nr. 12 maandag 20 november 2017 Belangrijke data Maandag 20 t/m vrijdag 24 november: Week van de Mediawijsheid Dinsdag 21 november: tafeldiplomadag Dinsdag 21 november: 8.45-10.00 uur Koffieochtend Donderdag

Nadere informatie

Naam: Silke Bouwman Klas: 3T2 Lerares: Mevr. Scholten

Naam: Silke Bouwman Klas: 3T2 Lerares: Mevr. Scholten Naam: Silke Bouwman Klas: 3T2 Lerares: Mevr. Scholten Inhoudsopgave 1. Zakelijke gegevens 2. Samenvatting van het boek 3. Over de auteur 4. Over het boek 5. Leeservaringen 6. Recensie en eigen mening 1.

Nadere informatie

In de bijlage vind je de verhalen van Floris (16), Hiltje (13), Joshua (16) en Wietske (46). Ze komen uit het boekje Ik ben geliefd!

In de bijlage vind je de verhalen van Floris (16), Hiltje (13), Joshua (16) en Wietske (46). Ze komen uit het boekje Ik ben geliefd! Het kwaad Verdieping: Persoonlijke verhalen Leeftijd: 13-16 Thema: Tijdsduur: 20+ min. In de verdiepingsfase ga je met de jongeren in op hun persoonlijke verhalen Duur: 30 minuten Nodig: twee verhalen

Nadere informatie

Het volgende Kleppermenneke verschijnt op donderdag 24 november. Kopij aanleveren voor zondagavond 20 november 19.00 uur.

Het volgende Kleppermenneke verschijnt op donderdag 24 november. Kopij aanleveren voor zondagavond 20 november 19.00 uur. t Kleppermenneke Negenentwintigste Jaargang nr.: 20 10 november 2011. t Kleppermenneke verschijnt elke veertien dagen. Redactieadres: De Klapstaarten 11, 5085 GA Esbeek, 013-5169450, Internet: www.kleppermenneke.nl

Nadere informatie

TROUWAMBTENAREN. Op de volgende pagina s stellen de trouwambtenaren zich één voor één aan u voor.

TROUWAMBTENAREN. Op de volgende pagina s stellen de trouwambtenaren zich één voor één aan u voor. TROUWAMBTENAREN Op de volgende pagina s stellen de trouwambtenaren zich één voor één aan u voor. Laatst gewijzigd: 18 april 2016 Marloes Borggreve - Lucassen Telefoonnummer : 06-36 14 06 75 : marloes.borggreve@gmail.com

Nadere informatie

BASISSCHOOL 'DE REUZELAAR. Bovendonksestraat 24, 4741 EJ Hoeven Tel. 0165-505092. 12 mei 2016

BASISSCHOOL 'DE REUZELAAR. Bovendonksestraat 24, 4741 EJ Hoeven Tel. 0165-505092. 12 mei 2016 12 mei 2016 Geranium actie Het is bijna zover. Nog een weekje en dan worden de geraniums verwacht. Vele kinderen hebben goed hun best gedaan om zoveel mogelijk geraniums te verkopen. En wij kunnen al wel

Nadere informatie

Melkweg. Goede reis. Lezen van Alfa A naar Alfa B. Reizen

Melkweg. Goede reis. Lezen van Alfa A naar Alfa B. Reizen Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B Goede reis Reizen Colofon Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B: Goede reis, 0 Auteurs: Merel Borgesius Kaatje Dalderop Willemijn Stockmann Dit katern is een uitgave

Nadere informatie

info Kalender: Agenda Woordje vooraf februari 2018 Schoolkrant OBS DeSpringplank Jaargang 4 Editie 4 Donderdagmiddag 8 februari Carnaval op school!

info Kalender: Agenda Woordje vooraf februari 2018 Schoolkrant OBS DeSpringplank Jaargang 4 Editie 4 Donderdagmiddag 8 februari Carnaval op school! Schoolkrant OBS DeSpringplank Jaargang 4 Editie 4 februari 2018 info Kalender: Agenda Donderdagmiddag 8 februari Carnaval op school! Vrijdag 9 februari Studiedag, alle kinderen zijn vrij 12 februari t/m

Nadere informatie

Wie was Schafrat(h)? En wat was de relatie met Van Gogh?

Wie was Schafrat(h)? En wat was de relatie met Van Gogh? Wie was Schafrat(h)? En wat was de relatie met Van Gogh? Soms weten bezoekers ons tijdens rondleidingen te vermelden dat Vincent van Gogh ooit een kamertje bewoonde in hotel Schafrath aan het Park in Nuenen.

Nadere informatie

8 MAART 2010 JAARVERGADERING STICHTING DORPSRAAD HOOGE MIERDE

8 MAART 2010 JAARVERGADERING STICHTING DORPSRAAD HOOGE MIERDE 8 MAART 2010 JAARVERGADERING SPOORBOEKJE 1. VOORSTELLEN 2. TERUGBLIK 2009 3. DORPSONTWIKKELINGSPLAN 4. PROJECTEN STAND VAN ZAKEN 5. FINANCIEN Voorzitter : Peter van de Noort (2004) Secretaris : Jos Veldhoven

Nadere informatie

Nieuwsbrief 31 juli t/m 6 augustus 2017

Nieuwsbrief 31 juli t/m 6 augustus 2017 Nieuwsbrief 31 juli t/m 6 augustus 2017 LINQUENDA THEATER Op MAANDAG 31 JULI komt er speciaal voor u een theatershow. Laat u verrassen met de show Terug naar vroeger van LINQUENDA Theatershows. Nodig hiervoor

Nadere informatie

Weekbrief CBS De Til voorjaarsvakantie 25 februari t/m 10 maart 2018 Week 9 en 10 Waarin een kleine school groot kan zijn!

Weekbrief CBS De Til voorjaarsvakantie 25 februari t/m 10 maart 2018 Week 9 en 10 Waarin een kleine school groot kan zijn! Weekbrief CBS De Til voorjaarsvakantie 25 februari t/m 10 maart 2018 Week 9 en 10 Waarin een kleine school groot kan zijn! til@vcpong.nl www.cbsdetil.nl Van de directie De kinderen hebben hard gewerkt

Nadere informatie

Haalbaarheidsstudie AH

Haalbaarheidsstudie AH Januari 2016 Nieuwsbrief Bruisend Dorpshart Heeze Raadsbesluit 9 mei 2016 over haalbaarheid locatie naast het gemeentehuis Haalbaarheidsstudie AH Start Centrumvisie 3 december 2013 Opstellen Centrumvisie

Nadere informatie

Ouderblad De Heksenketel van Nutsbasisschool Burgst. Jaargang 24 nummer 12 22 juni 2014

Ouderblad De Heksenketel van Nutsbasisschool Burgst. Jaargang 24 nummer 12 22 juni 2014 Ouderblad De Heksenketel van Nutsbasisschool Burgst. Jaargang 24 nummer 12 22 juni 2014 VAKANTIEROOSTER EN ACTIVITEITEN EERSTE WEKEN Wij zijn momenteel bezig met onze nieuwe Schoolgids en een nieuwe Jaarkalender.

Nadere informatie

D74, thans Kruisstraat 12

D74, thans Kruisstraat 12 D74, thans Kruisstraat 12 Geplaatst in de Heise Krant van september 2011, gewijzigd 15-05-2015 De boerderij van Has van den Tillaar. Zo kennen de meesten onder ons de oude boerderij achter de kerk met

Nadere informatie

Het (Boxtels) landschap is de leesbare biografie van Boxtel.

Het (Boxtels) landschap is de leesbare biografie van Boxtel. Het (Boxtels) landschap is de leesbare biografie van Boxtel. Erfgoednota gemeente Boxtel COMMUNICATIE Erfgoednota communicatie gemeente Boxtel 1 Inleiding en leeswijzer Boxtel is een prachtige gemeente

Nadere informatie

HOE PAK IK DIT AAN? Handvatten voor de invulling van de Dag van de Mobiliteit

HOE PAK IK DIT AAN? Handvatten voor de invulling van de Dag van de Mobiliteit HOE PAK IK DIT AAN? Handvatten voor de invulling van de Dag van de Mobiliteit INHOUD Tips en trucs... 3 Ter inspiratie: verslagen van deelnemers... 5 2 Tips en trucs Tips om tot een goede invulling van

Nadere informatie

De Winkel van Keizer

De Winkel van Keizer De Winkel van Keizer Waar zijn zij gebleven, de wat kleinere middenstandszaken in de dorpen? Ook Vledder kende in het verleden een grote verscheidenheid aan winkels, slagerijen, bakkers, kruideniers e.d.

Nadere informatie

Kijk nog eens in het boek op bladzijde 80 naar Werkwoorden in een andere tijd.

Kijk nog eens in het boek op bladzijde 80 naar Werkwoorden in een andere tijd. Grammaticaoefeningen 3 Wonen en vervoer Werkwoorden in een andere tijd Oefening 1 Kijk nog eens in het boek op bladzijde 80 naar Werkwoorden in een andere tijd. 1 Begrijp je deze informatie? ja / nee,

Nadere informatie

Woordje vanuit directie Agenda Terugblik voorstelling muziekimpuls Flessen actie Vierkeerwijzer Typecursus Bijlage(n)

Woordje vanuit directie Agenda Terugblik voorstelling muziekimpuls Flessen actie Vierkeerwijzer Typecursus Bijlage(n) Beste ouders/verzorgers, Hierbij ontvangt u informatie over onze school. Inhoud schoolbel nr 17: Woordje vanuit directie Agenda Terugblik voorstelling muziekimpuls Flessen actie Vierkeerwijzer Typecursus

Nadere informatie

Vacature overzicht vrijwilligers Dominicanenkerk

Vacature overzicht vrijwilligers Dominicanenkerk Vacature overzicht vrijwilligers Dominicanenkerk 2014-2015 Begeleider Kindernevendienst B Leuk, boeiend, verrijkend, gezellig, zinvol, uitdagend. Zomaar wat kreten die wij, de vrijwilligers van de kindernevendienst

Nadere informatie

Voor de ouders/leerlingen van Daltonschool Talentrijk - vrijdag 06 nov. 2015 - nr. 5

Voor de ouders/leerlingen van Daltonschool Talentrijk - vrijdag 06 nov. 2015 - nr. 5 Voor de ouders/leerlingen van Daltonschool Talentrijk - vrijdag 06 nov. 2015 - nr. 5 Op de agenda 09-11-2015 16-11-2015 26-11-2015 inleveren Studiedag Dalton. Alle kinderen zijn vrij Deze week muurschildering

Nadere informatie

In deze activiteitenagenda staan de activiteiten beschreven die zowel op locatie De Kooimeer als locatie De Nieuwpoort worden aangeboden.

In deze activiteitenagenda staan de activiteiten beschreven die zowel op locatie De Kooimeer als locatie De Nieuwpoort worden aangeboden. Februari 2016 Altijd wat te doen: In deze activiteitenagenda staan de activiteiten beschreven die zowel op locatie De Kooimeer als locatie De Nieuwpoort worden aangeboden. Voor wie graag actief bezig is,

Nadere informatie

Jaarverslag activiteiten 2010

Jaarverslag activiteiten 2010 Jaarverslag activiteiten 2010 Na afloop van het slotconcert bij de GGzE op 6 juni; 50 leerlingen met docenten en vrijwilligers Projectbeschrijving en werkwijze Introductie Stichting Hengel is in 2007 opgericht.

Nadere informatie

SPIEGELGESPREK VERHALEN VAN INWONERS

SPIEGELGESPREK VERHALEN VAN INWONERS SPIEGELGESPREK VERHALEN VAN INWONERS DORIEN ZANDVLIET, LEONIE VORAGEN & JOHAN GROEN REAGEREN STORYTELLING ONDERZOEK Geluisterd naar ervaringen van 8 inwoners van de Drechtsteden. Zij gaven ons een kijkje

Nadere informatie

Op hun knieën blijven ze wachten op het antwoord van Maria. Maar het beeld zegt niets terug.

Op hun knieën blijven ze wachten op het antwoord van Maria. Maar het beeld zegt niets terug. 1950 Het huilende beeld De zon schijnt met hete stralen op het kleine dorpje. Niets beweegt in de hitte van de middag. De geiten en koeien slapen in de schaduw. De blaadjes hangen stil aan de bomen. Geen

Nadere informatie

WOUTER KLOOTWIJK ANNE, HET PAARD EN DE RIVIER MET ILLUSTRATIES VAN ENZO PÉRÈS-LABOURDETTE LEOPOLD / AMSTERDAM

WOUTER KLOOTWIJK ANNE, HET PAARD EN DE RIVIER MET ILLUSTRATIES VAN ENZO PÉRÈS-LABOURDETTE LEOPOLD / AMSTERDAM WOUTER KLOOTWIJK ANNE, HET PAARD EN DE RIVIER MET ILLUSTRATIES VAN ENZO PÉRÈS-LABOURDETTE LEOPOLD / AMSTERDAM Eerste druk 2017 2017 tekst Wouter Klootwijk 2017 illustraties Enzo Pérès-Labourdette Boekverzorging

Nadere informatie

BIJZONDERE SCHENKING AAN HISTORISCHE KRING EEMNES De dracht van Maria Kuijer HENK VAN HEES

BIJZONDERE SCHENKING AAN HISTORISCHE KRING EEMNES De dracht van Maria Kuijer HENK VAN HEES BIJZONDERE SCHENKING AAN HISTORISCHE KRING EEMNES De dracht van Maria Kuijer HENK VAN HEES Op zaterdag 22 januari jl. stond onze Oudheidkamer in het teken van de Eemnesser (regionale) klederdracht! Enkele

Nadere informatie

voor overige zaken :

voor overige zaken : t Kleppermenneke -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Resultaten enquête woonbehoeften Beesd

Resultaten enquête woonbehoeften Beesd Resultaten enquête woonbehoeften Beesd Beesd, oktober 2017 - 2 - Inhoudsopgave Pagina Voorwoord 3 Resultaten enquête woonbehoeften Beesd 4 Enquête woonbehoeften Beesd 12 Beesd voor Elkaar 18 - 3 - Voorwoord

Nadere informatie

Vorige week was het een rustige week op De Kleine Reus. Vrijdag waren er zelfs maar 3 groepen in school. Alle andere groepen waren op pad.

Vorige week was het een rustige week op De Kleine Reus. Vrijdag waren er zelfs maar 3 groepen in school. Alle andere groepen waren op pad. NOORDERSTRAAT 6, 1017 TV AMSTERDAM NUMMER 3 SCHOOLJAAR 2015-2016 Schoolreisjes Vorige week was het een rustige week op De Kleine Reus. Vrijdag waren er zelfs maar 3 groepen in school. Alle andere groepen

Nadere informatie

Nieuwsbrief 3 Daltonlocatie Agenda Daltonlocatie

Nieuwsbrief 3 Daltonlocatie Agenda Daltonlocatie Nieuwsbrief 3 Agenda 30 sept. Dag van de Westlandse Techniek, groepen 7 en 8 3 okt. Middag en avond Startgesprekken Themabijeenkomst Leesplezier Deze week opa en oma activiteiten 5 okt. Middag en avond

Nadere informatie

Voor jou. Verhalen van mantelzorgers. Anne-Rose Hermer

Voor jou. Verhalen van mantelzorgers. Anne-Rose Hermer Voor jou Verhalen van mantelzorgers Anne-Rose Hermer 6 Inleiding In dit boek maak je kennis met Martine, Koos en Sara. Ze zijn alledrie in een andere fase van hun leven. Maar één ding is hetzelfde voor

Nadere informatie

Samenkind eindejaars nieuwsbericht!

Samenkind eindejaars nieuwsbericht! Samenkind eindejaars nieuwsbericht! 2017 wat ben je weer voorbij gevlogen!! Intens genoten van en met mijn gezin. Mijn man en kinderen zorgen er echt iedere keer weer voor dat ik blijf genieten van de

Nadere informatie

Rondje Vledder. een (virtuele) wandeling langs enkele gebouwen van historische betekenis

Rondje Vledder. een (virtuele) wandeling langs enkele gebouwen van historische betekenis Rondje Vledder een (virtuele) wandeling langs enkele gebouwen van historische betekenis 10 11 1 8 9 2 4 5 6 7 3 Het plattegrondje geeft een beeld van Vledder tussen ca. 1930 en 1940. De nummers langs de

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 4 Wonen

Spreekopdrachten thema 4 Wonen Spreekopdrachten thema 4 Wonen Opdracht 1 bij 4.1 ** Uitleg voor de docent: Op de volgende pagina vind je een blad met plaatjes. Knip de plaatjes uit en doe ze in een envelop. Geef elk tweetal een envelop.

Nadere informatie

J.J. Allanstraat 63 van Simon Jacobszn Schoen en zijn zoon Gerrit Simonszn Schoen

J.J. Allanstraat 63 van Simon Jacobszn Schoen en zijn zoon Gerrit Simonszn Schoen Een vervolg van het verhaal over de boerderijen van de familie Schoen uit juni. J.J. Allanstraat 63 van Simon Jacobszn Schoen en zijn zoon Gerrit Simonszn Schoen Simon boerde met zijn vrouw Elisabeth de

Nadere informatie

KIEZEN VOOR WERK: HANDLEIDING

KIEZEN VOOR WERK: HANDLEIDING CASUS: AMINA Alle vrijheid die ik in Turkije had verdwijnt. Ik voelde me opgesloten en depressief. Toen ik mijn man leerde kennen ben ik misschien te veel van dingen uitgegaan en heb ik te weinig gevraagd.

Nadere informatie

Talmastraat 1, 7021 AT Zelhem Tel

Talmastraat 1, 7021 AT Zelhem Tel Nieuwsbrief 7 24 november 2016 Aan alle ouders / verzorgers, De inhoud van deze Nieuwsbrief Ouderpanel Maandviering groep 6 Power-training Sinterklaas Schoentje zetten Voorleesavondje Read Shop Sinterklaas

Nadere informatie

Het Groene Hart. 5 t/m 9 april 2012

Het Groene Hart. 5 t/m 9 april 2012 Het Groene Hart 5 t/m 9 april 2012 Donderdag 5 april Heel - Hekendorp 163 km Hekendorp - Gouda 23 km Pasen staat weer voor de deur en dat betekent voor ons 5 vrije dagen. Daar Janneke en Arnold, dochter

Nadere informatie

Wat gaan we doen? Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch. 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen.

Wat gaan we doen? Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch. 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen. 103 103 HOOFDSTUK 7 Wat gaan we doen? WOORDEN 1 Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen. 2 Op 22 november zijn we 25 jaar

Nadere informatie

Heemkundekring Willem Snickerieme en Museum Zwaluws Erfgoed

Heemkundekring Willem Snickerieme en Museum Zwaluws Erfgoed Heemkundekring Willem Snickerieme en Museum Zwaluws Erfgoed Vastgesteld door het bestuur van de heemkundekring op 9 maart 2015. Wat is het Museum Zwaluws Erfgoed? Het museum Zwaluws Erfgoed is een etnografisch

Nadere informatie

ons Onder Vers koken als thuis Inhoud: Elk facet telt WoonZorgcentra Haaglanden 2 Berichten 3 Op de koffie bij Gerard Haasnoot

ons Onder Vers koken als thuis Inhoud: Elk facet telt WoonZorgcentra Haaglanden 2 Berichten 3 Op de koffie bij Gerard Haasnoot De digitale versie vindt u op www.wzh.nl/transvaal Onder nr 2 - maart/april 2014 ons magazine voor cliënten van WZH Transvaal 2 Inhoud: 2 Berichten 3 Op de koffie bij Gerard Haasnoot 4 Puzzel 5 Nieuwbouwrubriek

Nadere informatie

En KarMaatje wil niets liever dan velen mee laten genieten van lekkere gerechten uit eigen keuken.

En KarMaatje wil niets liever dan velen mee laten genieten van lekkere gerechten uit eigen keuken. December 2014. Lieve Allemaal, Het is alweer eventjes geleden dat wij contact met u hebben gehad middels de nieuwsbrief van KarMaatje. De laatste maand van het jaar 2014 willen wij deze lanceren onder

Nadere informatie

Belangrijke data. Jarigen. Welkom op school. 13 oktober nummer 4. Van 13 oktober tot en met 3 november

Belangrijke data. Jarigen. Welkom op school. 13 oktober nummer 4. Van 13 oktober tot en met 3 november 13 oktober 2017 - nummer 4 Belangrijke data Maandag 16 oktober tot en met vrijdag 20 oktober: Herfstvakantie Maandag 23 oktober Kleuters thema: Herfst Vrijdag 3 november Nieuwsbrief 5 Jarigen Van 13 oktober

Nadere informatie

Hepatitis A. informatie over hepatitis A en andere vakantietips. Gezond op reis. Gezond weer thuis.

Hepatitis A. informatie over hepatitis A en andere vakantietips. Gezond op reis. Gezond weer thuis. Hepatitis A informatie over hepatitis A en andere vakantietips Gezond op reis. Gezond weer thuis. Waarom is het verstandig u te beschermen tegen hepatitis A? Hepatitis A is een infectie van de lever, veroorzaakt

Nadere informatie

Mieke Lansbergen. Op een dag leek het me een goed idee om een offer te maken voor God. Uit dankbaarheid voor alles wat groeit, en omdat

Mieke Lansbergen. Op een dag leek het me een goed idee om een offer te maken voor God. Uit dankbaarheid voor alles wat groeit, en omdat Mieke Lansbergen Hallo? Ha! Zie je mij? Kijk! Kijk even naar mij. Ik ben Kaïn. Fijn dat ik even iemand tegenkom! Ik loop hier al een tijd te dwalen, en het is zo saai in je eentje. Ik kom daar vandaan.

Nadere informatie

Max van Olden DE JUISTE MAN. in makkelijke taal

Max van Olden DE JUISTE MAN. in makkelijke taal Max van Olden DE JUISTE MAN in makkelijke taal 3 Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen DEEL 1 1996 Vrijdagvond, zeven uur. De cursus van vandaag is afgelopen. Oscar doet zijn schrijfblok dicht. Hij

Nadere informatie

Open ochtend op 5 april

Open ochtend op 5 april Nieuwsbrief 17 maart 2017 dinsdag 21 en woensdag 22 maart donderdag 23 maart vrijdag 31 maart 10-minutenavonden groep 3 t/m 7 Lied-toneelvoorstelling Troef groep 1 t/m 6 op school Volgende nieuwsbrief

Nadere informatie

Nieuwsbrief NOVEMBER 2018

Nieuwsbrief NOVEMBER 2018 Nieuwsbrief Beste ouder(s)/verzorger(s) van onze leerlingen, Met trots presenteren wij u de poster van het jaarverslag van de Poort. Middels deze poster (zie bijlage) krijgt u een samenvatting van het

Nadere informatie

Agenda Het Korennieuws Februari 2017

Agenda Het Korennieuws Februari 2017 Agenda 2017 Het Korennieuws Februari 2017 Donderdag 26 Januari 20.00 Kaarten Vrijdag 27 Januari 18.30 Discozwemmen Donderdag 09 Februari 20.00 Kaarten Maandag 13 Februari 20.30 Kienen Vrijdag 17 Februari

Nadere informatie

Klanten vinden, klanten binden

Klanten vinden, klanten binden Dia 1 Klanten vinden, klanten binden Adinda Keizer 2016 9 jaar geleden zat ik net als jullie op de startersdag. Ik liep al rond met plannen en na de startersdag wist ik het zeker. Ik ging voor mezelf beginnen!

Nadere informatie

Ontmoetingskerk Laren (NH) kerstavond 24 december Lucas 2

Ontmoetingskerk Laren (NH) kerstavond 24 december Lucas 2 Ontmoetingskerk Laren (NH) kerstavond 24 december 2018 - Lucas 2 Het gesloten doosje op de schoorsteenmantel had altijd iets geheimzinnigs. Als de kinderen hun ouders vroegen: wat zit er in, antwoordden

Nadere informatie

Beste ouders, Agenda:

Beste ouders, Agenda: Beste ouders, Op 3 december krijgen we bezoek van een inspecteur. We hebben vorig jaar voor de derde keer onder de eindnorm gescoord bij de Cito-toets en dan krijg je als school een inspectiebezoek. Oorzaken

Nadere informatie

In dit nummer verkiezingen voor het ouderdeel van de medezeggenschapsraad.

In dit nummer verkiezingen voor het ouderdeel van de medezeggenschapsraad. St. Vitusstraat 2 1404 HS Bussum telefoon: 035-6939582 e-mail: info@stvitusschool.nl Jaargang : 19, nummer 2, 21 september 2012 In dit nummer verkiezingen voor het ouderdeel van de medezeggenschapsraad.

Nadere informatie

Nieuwsbrief 10 juni/juli 2017

Nieuwsbrief 10 juni/juli 2017 Pr. Marijkeweg 7a, 8463 VJ Rotsterhaule Tel : 0513-552022 deschakel@primus.frl Nieuwsbrief 10 juni/juli 2017 Directie Wij hebben sinds kort een nieuw telefoon netwerk. Als u met school belt en de telefoon

Nadere informatie

Stappenplan crowdfunding

Stappenplan crowdfunding Stappenplan crowdfunding Voordat je het crowdfundingsproject online zet, is het handig om over bepaalde aspecten na te denken. Denk bijvoorbeeld aan de presentatie van het project, het doelbedrag en de

Nadere informatie

! Inventariseer en verdeel de taken. Vrijwilligers moeten gebeld worden, materialen moeten in huis zijn, looproutes moeten bepaald worden, etc.

! Inventariseer en verdeel de taken. Vrijwilligers moeten gebeld worden, materialen moeten in huis zijn, looproutes moeten bepaald worden, etc. INLEIDING We staan aan het begin van de meeste ambitieuze, de grootste en beste campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen die GroenLinks ooit gevoerd heeft! De komende maanden kan je zowel online, in

Nadere informatie

Kinderkerstfeest van de Kindernevendienst 26 december Kerstverhaal

Kinderkerstfeest van de Kindernevendienst 26 december Kerstverhaal Kinderkerstfeest van de Kindernevendienst 26 december 2016 Kerstverhaal Heel lang geleden was er een jonge vrouw, Maria. Zij woonde in het dorpje Nazareth. Maria was een heel gewone vrouw, net zo gewoon

Nadere informatie

Dit is informatie van DON BOSCO DECEMBER-JANUARI 2015/2016

Dit is informatie van DON BOSCO DECEMBER-JANUARI 2015/2016 NIEUWSFLITS DON BOSCO Dit is informatie van DON BOSCO DECEMBER-JANUARI 2015/2016 JUZT Don Boscohuis Kloosterstraat 1 4701 KH Roosendaal tel. 0165 535326 donboscoroosendaal@juzt.nl ALLE BELANGRIJKE INFO

Nadere informatie