Rheden, 30 april Lezingen: Ezechiël 34:7-16 en Johannes 10: Thema: Leiderschap. Lieve Mensen, Gemeente van Christus,

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Rheden, 30 april Lezingen: Ezechiël 34:7-16 en Johannes 10: Thema: Leiderschap. Lieve Mensen, Gemeente van Christus,"

Transcriptie

1 De Goede Herder, -1 Rheden, 30 april Lezingen: Ezechiël 34:7-16 en Johannes 10: Thema: Leiderschap Lieve Mensen, Gemeente van Christus, 1. De Evangelielezing begint voor mij met een weerbarstigheid als Johannes Jezus laat zeggen: Ik ben de goede herder. Zou Jezus dat van zichzelf gezegd hebben? Dat klinkt nogal pretentieus. Het past in elk geval niet in mijn beeld van een goede herder dat hij dat over zichzelf zou zeggen. Dat laat hij juist aan anderen over. Ik zie deze zin als een geloofsuitspraak van Johannes, waarin hij Jezus met dat beeld wil tekenen: Hij is de goede of ware herder. 2. Dat beeld komt niet uit de lucht vallen. Het beeld van de herder en de schapen komen we door heel de Schrift heen tegen, vanaf Abel, en o.a. bij Mozes en David en Ezechiël, tot hier, tot aan Jezus toe. Bijna alle leiders van Israël, maar ook wel daarbuiten, worden op enig moment herder genoemd. Het is een beeld dat ook voor God gebruikt wordt onder andere in de voor velen dierbare Psalm 23:

2 De Goede Herder, -2 De HEER is mijn Herder. Voor ons is het lastig, dat het een oud beeld is, nauwelijks meer levend aanwezig, en daardoor ontdaan van de ruigheid, die er bij hoorde. Het is een vakantieplaatje geworden zonder de harde werkelijkheid. Herderen was een hard en gevaarlijk leven, belaagd door rovers en wolven, met eigenzinnige schapen op weg, door bergen en dalen altijd op zoek naar grazige weiden. Een herder was eenzaam én moest altijd alert zijn. Schapen mogen voor ons iets vertederends hebben, maar ze kunnen nukkig, lastig, eigenzinnig zijn. En als ze in het voorjaar luis hebben krijg je dat als herder ook, vertelde een herder me ooit. Ze gaan graag hun eigen gang, maar hebben uit zichzelf geen idee van richting. Zonder herder verdwalen ze. Door dit schetsje van schapen begrijp ik beter dat mensen met schapen vergeleken kunnen worden: vertederend én eigenzinnig, nukkig én kwetsbaar zijn ook wij, en, ook wíj weten uit onszelf vaak de weg niet. We willen graag autonoom, zelfredzaam, onafhankelijk zijn, maar, als het er op aan komt, weten we de weg niet. Vooral op belangrijke momenten in het leven worden we ons dat bewust, bij geboorte en dood, ziekte,

3 De Goede Herder, -3 bij de opvoeding van onze kinderen, op de kruispunten van ons bestaan. En bij de grote vragen van ons leven als waar dient het toe? & wat is de zin van ons bestaan? Op kritieke momenten hebben we eigenlijk altijd een ander nodig om pratend de weg te zoeken, te verstaan wie we zijn, te weten van onze oorsprong en bestemming, en waar de groene weide zich bevindt. En waar vind je dan een herder, een leider of ingewijde, een pastor, coach of mentor, in dit soms zo verwarrende bestaan? En hoe weet je of die betrouwbaar is? Veel leiders zijn niet betrouwbaar. Dat is niet iets van vandaag, al zou je dat soms denken. Het hoort bij alle tijden. We hadden het kunnen weten. Want nota bene al bij Ezechiël klinken de waarschuwingen tegen leiders die vooral met zichzelf bezig zijn, die zichzelf weiden en verrijken ten koste van hun schapen, van de zwakken en gewonden het meest. Ze zijn er helemaal niet op uit om mensen tot hun recht te laten komen, om vrijheid te scheppen. Het is heel opmerkelijk dat juist in onze tijd er een groot verlangen is naar een leider, authentiek en spiritueel, in de politiek, maar ook in de kerk. Iemand die lastige knopen doorhakt, door al onze zorgen en eindeloze beraadslagingen heen, iemand die visie heeft en een hoopvol perspectief laat zien -

4 De Goede Herder, -4 want daar twijfelen we blijkbaar ernstig aan. Maar, aan wie vertrouw je je toe als het er op aan komt, in leven en samenleven, maar ook in je geestelijk leven en in je sterven? 3. Johannes zegt: Jezus is de goede herder, de betrouwbare gids in het leven. Dat beeld vat samen wie hij was en wat hij deed, hoe hij in alle creativiteit en concreetheid, in trouw aan God en mensen, vorm heeft gegeven aan leven en samenleven. En in de lezing wordt zijn herderschap nader omschreven en verduidelijkt. Mensen gaan hem ter harte. Hij kent God, het geheim van het leven, de zin van ons bestaan. Hij houdt van mensen, staat voor hen in, kent hen. Hij loopt niet weg bij gevaar. Ja, Hij geeft zijn leven voor zijn schapen, zoals een vader zijn leven geeft voor zijn kinderen, en een vriend voor zijn vrienden. Hij gaat nieuwe wegen naar groene weiden én ziet naar de schapen om. En hij verdraagt het niet als de zwakken niet versterkt, als de verlorenen niet gezocht, als de gewonden niet verbonden worden. Hij verdraagt het niet als herders zichzelf weiden en er uiteindelijk vandoor gaan om hun eigen hachje te redden. En, hij laat zich niet claimen. Hij heeft ook schapen uit een andere stal, zegt hij.

5 De Goede Herder, -5 Hij is bepaald geen nationalist, waar vele leiders later en tot op vandaag, juist hun verleidende kracht in zoeken. Jezus is als herder ook die van anderen. Zo was Hij verbindend, ook naar hen die buiten het bekende kringetje vielen. De wolf jaagt, als tegenbeeld van de herder, de schapen juist uiteen. Jezus handelde liefdevol naar mensen vanuit een koninklijke vrijheid. Hij was er niet op uit om een allemansvriend te worden. Hij sprak mensen ook tegen, was niet uit op het creëren van vijanden, maar op bevrijding van mensen uit hun angsten, opdat ze meer zichzelf zouden worden. Hij bracht hen terug tot wie ze ten diepste zijn: vrije kinderen van God. Zo liet Hij als goede herder, pastor in het latijn, concreet en liefdevol zien wie God is. Hij kent zijn schapen. En is het niet ons diepste verlangen om gekend, verstaan, gezien te worden zoals we zijn? En is het niet onze pijn dat we ons maar zelden echt gekend en verstaan voelen? En onze angst dat, als je werkelijk gekend wordt, je niet de moeite waard zult zijn, door de mand zult vallen? Bij deze herder mag je je veilig weten, geaccepteerd met alles wat bij je hoort. En, Hij daagt zijn schapen uit om op weg te gaan, nieuwe wegen, altijd maar verder.

6 De Goede Herder, -6 Het waren deze heel verschillende bewegingen die Hij tegelijkertijd maakte: Hij ging voor naar grazige weiden én zag naar hen om, Hij kende ze én daagde hen uit. Het is voor toen en ook voor nu nog een revolutionair beeld van een leider, die zo uit is op het werkelijke belang van mensen. 4. Dit fragment uit het Evangelie is ook een kritische noot, versterkt door de lezing van Ezechiël, jegens allen die leiding geven. Veel herders blijken huurlingen te zijn, die hun schapen, als het er op aan komt, in de steek laten, zich niet om hen bekommeren, zich door hen niet laten raken, die hen willen kennen noch uitdagen. Ze hebben slechts hun beperkte eigen belang van carrière of bonussen of eigen eer op het oog. Jezus kritiseert hier de egoïstische mentaliteit van veel leiders. Hij noemt hen huurlingen. Herder of huurling. Dit dilemma staat nog altijd voor hen die leiding geven, die regeren en besturen, die voorgaan. Als je bent aangesteld om leiding te geven, op welk niveau ook, in het klein of in het groot, thuis of op het bedrijf, op school, in de politiek, in de kerk, ben je daarin dan een herder of huurling?

7 De Goede Herder, -7 Heb je oog voor de mensen, gaan ze je ter harte, hen die aan jouw leiding en zorg zijn toevertrouwd, zonder je daarin helemáál te verliezen, want je moet ook verder. Praat je hen naar de mond of daag je ze uit om in vrijheid meer zichzelf te worden? Ben je inclusief of sluit je bij voorbaat anderen uit? Is het ook denkbaar dat je je leven geeft voor je schapen? Stilletjes hopen velen van hun leidinggevenden dat ze door hen gekend worden. En terecht is die hoop er! Van elke leidinggevende mag je toch verwachten dat hij het is veelal een hij de waarde van een mens weet te schatten, en dat hij weet dat het om mensen gaat in dit leven en om een kwaliteit van omgaan met elkaar. Waar dat gebeurt, doet dat een mens goed, is dat weldadig. Daar wordt in de geschonken aandacht iets van de Goede Herder ervaren. Maar er zijn veel huurlingen. 5. Je kunt zeggen, leiding geven, waar dan ook, is een pastorale dienst. En zou dat niet bij uitstek geoefend moeten worden in de kerk, ook hier? Zouden we de wereld daarmee niet van dienst kunnen zijn, met de ervaring dat het mogelijk is om zo leiding te geven?

8 De Goede Herder, -8 Helaas is de kerk, waar mensen weet hebben van de Góede Herder, daarin vaak bepaald niet ten voorbeeld geweest tot schade van de wereld, van God en de kerk. Het is ook geen gemakkelijke weg, dat telkens heen en weer gaan tussen die verschillende polen. Het vraagt passie en geduldige oefening. En we moeten, net als Jezus, ook maar heel nuchter zijn over onszelf en anderen, door onder ogen te zien dat er veel huurlingen zijn, en dat die kant ook in ons zit, huurlingen, die zich niet of vaak niet bekommeren om de schapen, omdat ze zo met zichzelf bezig zijn, en vaak een goede visie missen op de weg naar de groene weide. Op weg naar de groene weide ook dat is een mooi beeld voor deze tijd en wat er van leiders verwacht mag worden! 6. In de kerk kennen we, vanaf het begin, in navolging van Jezus, ook de rol van pastor. Daarin gaat het om het willen kennen van mensen, hen tot hulp en tegenover zijn, er-zijn op kritieke momenten als praatpaal, als geestelijk begeleider. Het is iemand door wie je jezelf beter leert kennen, die even met je mee wandelt. Het is een rol voor professionals, maar ook voor vrijwilligers,

9 De Goede Herder, -9 want ten diepste is het de menselijke kwaliteit van liefdevolle aandacht voor een ander. Al kunnen wij elkaar niet kennen zoals Jezus dat deed. Wij moeten ons behelpen. Maar een goede pastor mag, met wie hij of zij is, een stille verwijzing zijn naar de goede herder, die als een vriend is, bij wie je mag zijn zoals je bent, bij wie je je veilig voelt én uitgedaagd. Deze zondag heet die van de Goede Herder. Wat mij betreft hebben we hem minstens één keer per jaar nodig, om ons verlangen levend te houden naar de Ware Herder, en om ons te laten troosten, scherpen en aansporen, door hem die ons is voorgegaan, Jezus, onze broeder en meester, de Goede Herder. AMEN.

10 De Goede Herder, -10 IETS OVER DEZE KERKDIENST Vanmorgen gaat het over de goede herder, over herderschap, leiderschap, zoals Jezus dat heeft laten zien, met als vraag wat wij daarvan kunnen leren. En ik zeg er maar meteen bij dat ik het soms verdrietig en pijnlijk vind dat de kerk niet bekend staat als: daar wordt zo voorbeeldig leiding gegeven, daar is een aangenaam en uitdagend klimaat van met elkaar omgaan, daar wordt leiding gegeven zoals het hoort, met oog voor mensen, en oog voor de zaak, altijd op zoek naar grazige, groene weiden. Is het herderschap dat Jezus liet zien voor ons te hoog gegrepen of maken we ons er van af, tot schade van de mensen, van God en de wereld? Ik wil u nu voorgaan in het gebed om ontferming, en aansluitend zingen we als glorialied: lied 979: 1-7

Zondag 22 april Goede Herder zondag. Als schaap herder Jezus volgen. Bij Johannes 10 : 11 16

Zondag 22 april Goede Herder zondag. Als schaap herder Jezus volgen. Bij Johannes 10 : 11 16 Zondag 22 april 2018 Goede Herder zondag Als schaap herder Jezus volgen Bij Johannes 10 : 11 16 Vorige week hebben we gehoord over Petrus die door de opgestane Heer werd opgeroepen op Hem te volgen. En

Nadere informatie

Verkondiging bij Johannes 10: mei 2019, vierde zondag van Pasen ds. Dick Snijders

Verkondiging bij Johannes 10: mei 2019, vierde zondag van Pasen ds. Dick Snijders Verkondiging bij Johannes 10: 22-30 12 mei 2019, vierde zondag van Pasen ds. Dick Snijders Gemeente van Christus, Nadat Jezus aan zijn leerlingen heeft uitgelegd wat een goede herder is en wat een slechte

Nadere informatie

De profeet die de scherpe vraag stelt: zijn de verantwoordelijk leiders ook werkelijk goede herders?

De profeet die de scherpe vraag stelt: zijn de verantwoordelijk leiders ook werkelijk goede herders? 1 Gemeente van onze Heer Jezus Christus Nederland heeft een paar roerige politieke weken achter de rug. Eerst valt week het kabinet, omdat Wilders de stekker eruit haalt. En dat terwijl we volgens europese

Nadere informatie

Goede Herder zondag een enthousiaste kudde

Goede Herder zondag een enthousiaste kudde Zondag 26 april 2015 Goede Herder zondag een enthousiaste kudde Bij Johannes 10 : 11 16 Vindt u het eigenlijk wel prettig om met een schaap vergeleken te worden? Want dat is toch de suggestie die van de

Nadere informatie

Homilie Zo. 21 A 2017 Opening studiejaar Ariënsinstituut Maarssen, H. Hartkerk

Homilie Zo. 21 A 2017 Opening studiejaar Ariënsinstituut Maarssen, H. Hartkerk Homilie Zo. 21 A 2017 Opening studiejaar Ariënsinstituut Maarssen, H. Hartkerk Als je zijn of haar foto ziet, zijn of haar stem weer hoort, dan kan het je ziel diep beroeren, je diep raken, zelfs jaren

Nadere informatie

VIERING VAN DE ZONDAG IN DE MARANATHAKERK. zondag 30 april zondag van de Goede Herder

VIERING VAN DE ZONDAG IN DE MARANATHAKERK. zondag 30 april zondag van de Goede Herder VIERING VAN DE ZONDAG IN DE MARANATHAKERK zondag 30 april zondag van de Goede Herder We leven in de Paastijd, de tijd tussen Pasen en Pinksteren. Pasen is een groot feest, daar ben je niet zomaar klaar

Nadere informatie

Kerkdienst uit Badhoevedorp Ds. Aart Mak

Kerkdienst uit Badhoevedorp Ds. Aart Mak Kerkdienst uit Badhoevedorp Ds. Aart Mak Organist: Mark de Vries Zondag 22 april 2018 10.00 uur Uitzending via Radio Bloemendaal 1116AM www.radiobloemendaal.nl Zondag 29 april 2018 om 19.00 uur Herhaling

Nadere informatie

1. In de Evangelielezing van vanmorgen komen we twee verschillende kanten van Jezus tegen.

1. In de Evangelielezing van vanmorgen komen we twee verschillende kanten van Jezus tegen. Mt.11:16-30, -1 Rheden, 9 juli 2017 Lezing: Mattheüs 11:16-30 & Exodus 20:1-18 Tekst: "Komt tot Mij, allen die vermoeid en belast zijt, en ik zal u rust geven". Lieve Mensen, Gemeente van Christus, 1.

Nadere informatie

Want van U is het Koninkrijk, de kracht en de heerlijkheid tot in eeuwigheid. Amen!

Want van U is het Koninkrijk, de kracht en de heerlijkheid tot in eeuwigheid. Amen! Want van U is het Koninkrijk, de kracht en de heerlijkheid tot in eeuwigheid. Amen! 2 75 geschonken die elke naam te boven gaat, opdat in de naam van Jezus elke knie zich zal buigen, in hemel, op de aarde

Nadere informatie

Rheden, 10 maart Lukas 4:1-13: Jezus in de woestijn en beproefd. Lieve Mensen,

Rheden, 10 maart Lukas 4:1-13: Jezus in de woestijn en beproefd. Lieve Mensen, Lukas 4:1-13, in de woestijn, -1 Rheden, 10 maart 2019. Lukas 4:1-13: Jezus in de woestijn en beproefd. Lieve Mensen, 1. Jezus werd door de Géést gedreven in de woestijn, waar hij 40 dagen beproefd werd

Nadere informatie

Verkondiging bij Jesaja 43: 1-13 en Johannes 10: april 2017, derde zondag van Pasen ds. Dick Snijders

Verkondiging bij Jesaja 43: 1-13 en Johannes 10: april 2017, derde zondag van Pasen ds. Dick Snijders Verkondiging bij Jesaja 43: 1-13 en Johannes 10: 11-30 30 april 2017, derde zondag van Pasen ds. Dick Snijders Gemeente van Christus, Wat is als het erop aankomt ons geloof? Hoe ziet het eruit, wat geloven

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, In de Paasnacht zijn we, hier in de Brugkerk, begonnen met lezingen uit het eerste Bijbelboek, Genesis. In de Paasnacht hoorden we hoe het begon: God

Nadere informatie

Oasemoment 'De goede herder' Emmaüsparochie - donderdag 27 april 2017

Oasemoment 'De goede herder' Emmaüsparochie - donderdag 27 april 2017 Oasemoment 'De goede herder' Emmaüsparochie - donderdag 27 april 2017 Inleiding Er is maar één goede herder die zijn schapen kent, één naar wie de schapen luisteren. Eén die bekwaam is om ze allemaal op

Nadere informatie

Liturgie Doopdienst. Anna-Roos Remijn. Elianne van den Hout

Liturgie Doopdienst. Anna-Roos Remijn. Elianne van den Hout Liturgie 12-2-2017 Doopdienst Anna-Roos Remijn Elianne van den Hout 1 Votum en Groet Zingen Hemelhoog 9 De Here is mijn Herder De Here is mijn herder, mij ontbreekt niets; Hij doet mij nederliggen in grazige

Nadere informatie

BLIJF IN DE HERE! Liturgie:

BLIJF IN DE HERE! Liturgie: BLIJF IN DE HERE! 1 Joh. 2:28 / gehouden op 31-05-2009 (openbare geloofsbelijdenis) p.1 Liturgie: Votum en groet Zingen: Gezang 147:1.3.4 Gebed Openbare geloofsbelijdenis Zingen: Gezang 10:1 Voorbede Schriftlezing:

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Het beeld van de Goede Herder. Het is een oud en vertrouwd beeld: zo wil God met mensen omgaan: als een herder. Het is een beeld vol warmte en troost,

Nadere informatie

Welkom in deze dienst Voorganger is ds. H. Vreekamp (Epe)

Welkom in deze dienst Voorganger is ds. H. Vreekamp (Epe) Welkom in deze dienst Voorganger is ds. H. Vreekamp (Epe) Schriftlezing: Ezechiël 34 vers 11 t/m 16 Johannes 10 vers 11 t/m 16 Lied 884 vers 1, 2, 3, 4 en 5 (Johannes de Heer) Psalm 73 vers 12 (Schoolpsalm)

Nadere informatie

Preek wie zeggen de mensen dat ik ben

Preek wie zeggen de mensen dat ik ben Lieve gemeente, Vandaag gaan we het met elkaar hebben over een goed gesprek en als het enigszins mogelijk is gaan we ook nog zo n goed gesprek met elkaar houden. Ik vroeg me af wat eigenlijk een goed gesprek

Nadere informatie

Zingen 'Votum en groet' (Hemelhoog 495) Onze hulp en onze verwachting is van God, onze Heer. Hij die alles maakte, laat niet los wat Hij begon.

Zingen 'Votum en groet' (Hemelhoog 495) Onze hulp en onze verwachting is van God, onze Heer. Hij die alles maakte, laat niet los wat Hij begon. Liturgie zondag 31 december 2018 om 19:00 uur Andreaskerk Putten Voorganger ds. Reinoud Koning Lector Marianne Mulder Organist Rik Nijs Koster Evert van den Heuvel Techniek Arjan van den Bor ORDE VAN DIENST

Nadere informatie

Liturgie zondag 18 juni 2017 Doopdienst Thema verbonden

Liturgie zondag 18 juni 2017 Doopdienst Thema verbonden Liturgie zondag 18 juni 2017 Doopdienst Thema verbonden Voorganger: Ds. Margriet van de Bunt Organist: Marinus den Harder Jennifer Jonker en Lianne Loekie Jochemsen worden gedoopt. Welkom en mededelingen-

Nadere informatie

Pastoraat wat is dat?

Pastoraat wat is dat? Pastoraat wat is dat? Eigenlijk best een lastige vraag! Pastoraat daar zijn heel veel dikke boeken over geschreven. Maar na het lezen weet je het soms nog niet!? Daarom mogen jullie een paar minuten daar

Nadere informatie

Door wie laat jij je leiden?

Door wie laat jij je leiden? Overdenking zondag 7 februari 2016 Zin op Zondag in de Terskflierkerk Door wie laat jij je leiden? Lezing Romeinen 8:12-17 Door Ds. A.J.Wouda Geliefde kinderen van God, Wat mooi dat jullie er allemaal

Nadere informatie

Lezen : Psalm 33 Tekst : Zondag 10. NLB 725 : 1, 3 en 4 Gezang 174 Lied 409 : 1, 4 en 5 Gezang 123 : 1 en 5 Opwekking 770

Lezen : Psalm 33 Tekst : Zondag 10. NLB 725 : 1, 3 en 4 Gezang 174 Lied 409 : 1, 4 en 5 Gezang 123 : 1 en 5 Opwekking 770 Lezen : Psalm 33 Tekst : Zondag 10 NLB 725 : 1, 3 en 4 Gezang 174 Lied 409 : 1, 4 en 5 Gezang 123 : 1 en 5 Opwekking 770 Votum en groet Onze hulp is in de naam van de Heer, die hemel en aarde gemaakt heeft.

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Ik heb een boek in de kast staan, met de titel: Wat doen wij als we bidden? Ik moest aan dit boek denken bij de voorbereiding van deze dienst. Afgelopen

Nadere informatie

Preekje - Gezinsdienst. Ik ben de goede herder. Jubilate - 22 april uur. Voorganger: ds. Bert de Wit

Preekje - Gezinsdienst. Ik ben de goede herder. Jubilate - 22 april uur. Voorganger: ds. Bert de Wit Preekje - Gezinsdienst Jubilate - 22 april 2018-10.00 uur Ik ben de goede herder Voorganger: ds. Bert de Wit Schriftlezing: Johannes 10:11-16 (Bijbel in Gewone Taal) Gemeente van onze Heer, Jezus Christus,

Nadere informatie

Thema: Jij telt mee!

Thema: Jij telt mee! Orde van dienst Protestantse gemeente te Wormerveer Zondag 24 februari 2019 Thema: Jij telt mee! Deze dienst is voorbereid samen met de werkgroep diensten met en voor mensen met een verstandelijke beperking

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Zondag 7 mei 2017 * 4 e zondag van Pasen * Jubilate / juicht * preek Nehemia 9, 6-15 / Johannes 10, 1-10 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, De lastigste teksten om over te preken zijn

Nadere informatie

18. Evangelist in eigen land 19. Onder Jezus zegen Een bereide plaats 20. Water 21. Een gebed om de Heilige Geest Doorwaai mijn hof 22.

18. Evangelist in eigen land 19. Onder Jezus zegen Een bereide plaats 20. Water 21. Een gebed om de Heilige Geest Doorwaai mijn hof 22. Inhoudsopgave Voorwoord 1. Een gebed bij het begin van het nieuwe jaar Ik ben met u 2. Gods hand 3. Zegen Vrede met God 4. In de kerk 5. Is Deze niet de Christus? Deze ontvangt zondaars 6. Echte vrienden

Nadere informatie

voor zondag 7 mei 2017 Zondag van de goede Herder Thema: Eenieder is geroepen

voor zondag 7 mei 2017 Zondag van de goede Herder Thema: Eenieder is geroepen ORDE VAN DIENST voor zondag 7 mei 2017 Zondag van de goede Herder Thema: Eenieder is geroepen Voorganger: Jos Deckers, pastoraal werker Gastheer: Jan Dorleijn, Lector: Jasper Verplanke, Diaken: Bas Smouter.

Nadere informatie

Wie is Jezus, deel 2. les 5b FOLLOW

Wie is Jezus, deel 2. les 5b FOLLOW Wie is Jezus, deel 2 les 5b DEEL 2B FOLLOW JEZUS, DE REDDER Joh 4:7-9,22 Jezus deed in dit verhaal een aantal dingen die niet gebruikelijk waren. Hij sprak alleen met een vrouw. Dit was ook nog eens een

Nadere informatie

we willen ons kind olie meegeven?,

we willen ons kind olie meegeven?, Dienstnummer: 1260 zondag: 10 e zondag van de herfst / 3 e zondag van de voleinding datum: 26-11-2017 plaats: De Ontmoeting, Assen Schriftlezingen (onderstreept = hoofdlezing): Matteus 25: 1-13 liederen:

Nadere informatie

aanroeping van de Geest-, Door de Geest is Hij aanwezig, is Hij bezig in het brood en in de wijn,

aanroeping van de Geest-, Door de Geest is Hij aanwezig, is Hij bezig in het brood en in de wijn, Dienstnummer: 1259 zondag: 8 e zondag van de herfst datum: 12-11-2017 plaats: De Bron, Assen Schriftlezingen (onderstreept = hoofdlezing): 1 Korintiërs 10:16-17; Johannes 6:51-57 liederen: ps 25:2,4; Weerklank

Nadere informatie

Verkondiging op 21 januari 2018 Welkomdienst Zuidland

Verkondiging op 21 januari 2018 Welkomdienst Zuidland Verkondiging op 21 januari 2018 Welkomdienst Zuidland Thema: Vriendschap: een goede vriend(in)?! Intro Ja, wie verlangt daar níet naar?? Naar goede vrienden, een goede vriend of vriendin! Iemand bij wie

Nadere informatie

2 U geeft mij moed, God! Ik wil muziek maken en zingen, met heel mijn hart.

2 U geeft mij moed, God! Ik wil muziek maken en zingen, met heel mijn hart. 108 1 Een lied van David. God geeft mij moed 2 U geeft mij moed, God! Ik wil muziek maken en zingen, met heel mijn hart. 3 Ik wil mijn harp laten klinken, ik wil de zon wakker maken met mijn lied. 4 Heer,

Nadere informatie

Op deze oudejaarsavond zijn we hier. Een wat vreemde avond in de kerk. En bijna wat storend in de tijd na kerstfeest.

Op deze oudejaarsavond zijn we hier. Een wat vreemde avond in de kerk. En bijna wat storend in de tijd na kerstfeest. Oudjaarsavond 2016 Lezing : Psalm 90 Op deze oudejaarsavond zijn we hier. Een wat vreemde avond in de kerk. En bijna wat storend in de tijd na kerstfeest. We hebben nog geen week geleden het feest van

Nadere informatie

Inleiding Kerkplus 28 april 2019

Inleiding Kerkplus 28 april 2019 Inleiding Kerkplus 28 april 2019 De Heer is opgestaan! En nu? Dat is dé centrale vraag in de lezingen die vanouds bij deze zondagen na Pasen horen. Vooral de evangelist Johannes schrijft in de nasleep

Nadere informatie

Liturgie ochtenddienst zondag 12 februari 2017 in de Westerkerk te Veenendaal

Liturgie ochtenddienst zondag 12 februari 2017 in de Westerkerk te Veenendaal Liturgie ochtenddienst zondag 12 februari 2017 in de Westerkerk te Veenendaal Psalm 92 : 1 en 2 (NB) 1.Waarlijk, dit is rechtvaardig dat men den Here prijst, dat men Hem eer bewijst: zijn naam is eerbied

Nadere informatie

7 bijzondere uitspraken van Jezus

7 bijzondere uitspraken van Jezus 7 bijzondere uitspraken van Jezus Ik ben het brood dat leven geeft. (Joh. 6:35) Ik ben het licht voor de wereld. (Joh. 8:12) Ik ben de deur voor de schapen. (Joh. 10:7) Ik ben de goede herder. (Joh. 10:14)

Nadere informatie

Thema : Die op een mens gelijkt Bijbellezingen: Profeet Daniël, 7, 13 14; Johannes, 18,33b-37

Thema : Die op een mens gelijkt Bijbellezingen: Profeet Daniël, 7, 13 14; Johannes, 18,33b-37 Overweging door Pastor John Rademakers Feest van " Christus Koning" 25 november Bennekom 2018 Thema : Die op een mens gelijkt Bijbellezingen: Profeet Daniël, 7, 13 14; Johannes, 18,33b-37 Overweging :

Nadere informatie

Wij belijden één geloof en één Heer ; zijn geroepen tot één hoop, tot Uw eer. Heer, geef vrede die ons samenbindt. Vader, maak ons één!

Wij belijden één geloof en één Heer ; zijn geroepen tot één hoop, tot Uw eer. Heer, geef vrede die ons samenbindt. Vader, maak ons één! Pinksterfeest Zondag 4 juni 2017 Heer, ik hoor van rijke zegen, die Gij uitstort keer op keer Heer, ik hoor van rijke zegen, die Gij uitstort keer op keer. Laat ook van die milde regen, dropp len vallen

Nadere informatie

Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst

Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst 18-12-2016 Voorganger: Organist: Locatie: Bevestiging van: Thema: ds. Nita van der Horst - Kattenberg Marco 't Hart Dorpskerk te Oostvoorne

Nadere informatie

INTRO. Laat je door de Heer helpen om van Hem te houden en om net zo vast te houden aan het geloof als Christus. (2 Tessalonicenzen 3:5)

INTRO. Laat je door de Heer helpen om van Hem te houden en om net zo vast te houden aan het geloof als Christus. (2 Tessalonicenzen 3:5) WEEK 2 INTRO Welkom bij week 2 van de Focus 21 days Challenge. We deelden het vorige week al, maar we zeggen het nogmaals: we leven in een tijd waarin afleiding één van de grootste obstakels is in het

Nadere informatie

Dooponderwijs en -vragen (aangepast) Presentatie Geliefde broers en zussen, jullie willen heel graag dat jullie kinderen worden gedoopt!

Dooponderwijs en -vragen (aangepast) Presentatie Geliefde broers en zussen, jullie willen heel graag dat jullie kinderen worden gedoopt! Dooponderwijs en -vragen (aangepast) Presentatie Geliefde broers en zussen, jullie willen heel graag dat jullie kinderen worden gedoopt! Over dopen Aan dat verlangen geven we als gemeente ook vandaag graag

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Naar aanleiding van de lezingen vandaag, over het ophouden van de manna uit Jozua 5 en het teken van brood en vis uit Johannes 6, wil ik graag twee

Nadere informatie

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar Gemeente van de Heer Jezus Christus, Jongeren, ouderen, kinderen van God, Zoals ik voor de lezing al gezegd heb; het gaat vanmorgen niet over trouwen of getrouwd zijn, dat is alleen een voorbeeld verhaal.

Nadere informatie

Zondag in de Bethlehemkerk. Zondag Weeskind

Zondag in de Bethlehemkerk. Zondag Weeskind Zondag 2-6-2019 in de Bethlehemkerk. Zondag Weeskind Voorganger: ds. Hanneke Keur Zingen: LB 666: 1 Groet en Onze hulp Kort moment van stilte Drempelgebed Zingen: LB 666: 2 Smeekgebed (n.a.v. twee foto

Nadere informatie

1. Jezus trok verder, onderweg naar Jeruzalem. Zo begint de Evangelielezing.

1. Jezus trok verder, onderweg naar Jeruzalem. Zo begint de Evangelielezing. Lukas 13, de nauwe deur, - 1 Rheden, 21 augustus 2016. Lezingen: Psalm 23 en Lukas 13:22-30. Thema: de nauwe deur.. Lieve Mensen, Gemeente van Christus, 1. Jezus trok verder, onderweg naar Jeruzalem. Zo

Nadere informatie

Verzoeningsviering UIT DE DIEPTE ROEP IK, HEER

Verzoeningsviering UIT DE DIEPTE ROEP IK, HEER Verzoeningsviering UIT DE DIEPTE ROEP IK, HEER Deze verzoeningsviering is bedoeld om in de aanloop naar Pasen gehouden te worden. Parochies binnen eenzelfde federatie kunnen samenwerken om ze te organiseren

Nadere informatie

Ik vind het een interessant beeld voor onze tijd bij dit verhaal, politiek, of de wereldpolitiek, over de kerk waarin het misbruik

Ik vind het een interessant beeld voor onze tijd bij dit verhaal, politiek, of de wereldpolitiek, over de kerk waarin het misbruik Preek Maartenskerk zondag 22 april 2018 Johannes 10, 11-16 Teun Kruijswijk Jansen I De echte herder Voorop de orde van dienst ziet u het beeld van de herder. Hij heeft z n hoofd er niet erg bij, ja wel

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Johannes 4, 12 en zondag 21b Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Johannes 4, 12 en zondag 21b Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: 1 Johannes 4, 12 en zondag 21b Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, 1. Votum 2. Zegengroet 3. Zingen: Gezang 131 : 1, 2 en 4 4. Lezing van de wet 5. Zingen:

Nadere informatie

Zondag 21 oktober Zuiderkerk. Voorganger: ds Harmen Jansen Organist: E. Bremer. Orgelspel. Welkom. Zingen: lied 217 vers 1, 3, 4 en 5

Zondag 21 oktober Zuiderkerk. Voorganger: ds Harmen Jansen Organist: E. Bremer. Orgelspel. Welkom. Zingen: lied 217 vers 1, 3, 4 en 5 1 Zondag 21 oktober Zuiderkerk Voorganger: ds Harmen Jansen Organist: E. Bremer Orgelspel Welkom Zingen: lied 217 vers 1, 3, 4 en 5 1 De dag gaat open voor het woord des Heren, zon die wij zoeken, kracht

Nadere informatie

Doopdienst 18 oktober 2015

Doopdienst 18 oktober 2015 Doopdienst 18 oktober 2015 De Heilige Doop zal worden bediend aan Maartje van Diest, Menno Klaassen en Sam Knoester Voorganger: Ds. Huib Stolk uit Lelystad Organist: Dhr. Cor van Kooten Welkom door de

Nadere informatie

De leerlingen van Jezus zijn in afwachting. Ze voelen het.. er staat iets volkomen nieuws te gebeuren. Het is immers Jezus die spreekt over zijn vertrek bij hen. Voorgoed of is er nog wel een toekomst

Nadere informatie

Hartelijk Welkom bij

Hartelijk Welkom bij Hartelijk Welkom bij Tienduizend redenen Opwekking 733 De zon komt op, maakt de morgen wakker; mijn dag begint met een lied voor U. Heer, wat er ook gebeurt en wat mij mag overkomen, laat mij nog zingen

Nadere informatie

Hand in hand door het leven gaan.

Hand in hand door het leven gaan. Ziekenzalving Hand in hand door het leven gaan. PZ Sancta Maria de pastorale dienst 1 KRUISTEKEN OPENING L: Hartelijk welkom iedereen en dank je wel voor jullie aanwezigheid bij dit sacrament van nabijheid

Nadere informatie

Liturgie voor de kerkdienst op 19 juni te Begnins. Welkom en mededelingen en aansteken van de kaarsen Muziek De gemeente gaat staan

Liturgie voor de kerkdienst op 19 juni te Begnins. Welkom en mededelingen en aansteken van de kaarsen Muziek De gemeente gaat staan Liturgie voor de kerkdienst op 19 juni te Begnins Welkom en mededelingen en aansteken van de kaarsen De gemeente gaat staan Votum en groet Psalm 139: 1, 2 en 8 Heer die mij ziet De gemeente gaat zitten

Nadere informatie

Zondag 22 mei 2011 - Kogerkerk - 5e zondag van Pasen - kleur: wit - preek Deuteronomium 6, 1-9 & 20-25 // Johannes 14, 1-14

Zondag 22 mei 2011 - Kogerkerk - 5e zondag van Pasen - kleur: wit - preek Deuteronomium 6, 1-9 & 20-25 // Johannes 14, 1-14 Zondag 22 mei 2011 - Kogerkerk - 5e zondag van Pasen - kleur: wit - preek Deuteronomium 6, 1-9 & 20-25 // Johannes 14, 1-14 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Twee prachtige lezingen vanochtend. Er

Nadere informatie

Opwekking 763 Ik heb U nodig

Opwekking 763 Ik heb U nodig Inhoud Opwekking 763 Ik heb U nodig... 2 Filippenzen 4 : 1a... 2 Opwekking 767 Familie... 3 Opwekking 654 De vreugde van U is mijn kracht... 3 Gebed... 4 Opwekking 436 Onze Vader... 4 Schriftlezing Filippenzen

Nadere informatie

Welkom in de Menorah. Voorganger Ouderling v. dienst. : Ds. Henk Jan de Groot : dhr. H. Meijer

Welkom in de Menorah. Voorganger Ouderling v. dienst. : Ds. Henk Jan de Groot : dhr. H. Meijer Welkom in de Menorah Voorganger Ouderling v. dienst Organist Lectrice : Ds. Henk Jan de Groot : dhr. H. Meijer : dhr. P. de Jong : mw. M. Tiekstra Lied voor de dienst: Lied 517: 1 a, 2 en 5 (NLB) Christus,

Nadere informatie

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = Orde van dienst voor zondag 6 juli 2014, 3 e zondag van de zomer Kerk: Brugkerk, Kroonplein 1 te Lemelerveld Aanvang: 9.30 uur Organist: Ad Huetink Voorganger: ds. Kees Benard = = = = = = = = = = = = =

Nadere informatie

Kerstmorgen 2018 Een herder kijkt verder

Kerstmorgen 2018 Een herder kijkt verder Kerstmorgen 2018 Een herder kijkt verder Aan deze dienst werken o.a. mee: Het Nicolauskerkkoor o.l.v. Joke de Witte René Nijsse op orgel De jongste gemeenteleden Voorganger ds. Corine van Eck Samenzang

Nadere informatie

Heb elkaar onvoorwaardelijk lief uit een zuiver hart

Heb elkaar onvoorwaardelijk lief uit een zuiver hart Votum en groet Zingen Ps 133 Gebed Zingen GK 138: 1,2,5 Heer laat het licht zijn Schriftlezing 1 Petrus 1: 10-25 Zingen GK 23 Uw Woord is een lamp Prediking 1 Petrus 1: 22-25 Zingen GK 22 Uw Woord omvat

Nadere informatie

Oogstdankdienst voor jong en oud(-er)

Oogstdankdienst voor jong en oud(-er) Hervormde gemeente Haaksbergen Buurse 8 e zondag van de Herfst 10 november 2013 Oogstdankdienst voor jong en oud(-er) voorganger: ds. Bob Wijnbergen ouderling: Riek Klumpers diaken: Hennie Canrinus en

Nadere informatie

Dienst te Buurse op de tweede zondag van de advent. 7 december doopdienst

Dienst te Buurse op de tweede zondag van de advent. 7 december doopdienst Hervormde gemeente te Haaksbergen-Buurse Dienst te Buurse op de tweede zondag van de advent 7 december 2014 doopdienst voorganger: ds. N.J. Pronk organist: René van Dijken ouderling: mevr. J. de Greef

Nadere informatie

Liturgie voor de kerkdienst op 26 april 2015 te Commugny Bevestiging van Gerda Kooger-Bos als kerkenraadslid

Liturgie voor de kerkdienst op 26 april 2015 te Commugny Bevestiging van Gerda Kooger-Bos als kerkenraadslid Liturgie voor de kerkdienst op 26 april 2015 te Commugny Bevestiging van Gerda Kooger-Bos als kerkenraadslid Welkom en mededelingen en aansteken van de kaarsen Muziek De gemeente gaat staan Votum en groet

Nadere informatie

Orde van dienst voor de viering van zondag 10 mei 2015 Wijkgemeente Ambacht-Oost Bethelkerk, Vlaardingen

Orde van dienst voor de viering van zondag 10 mei 2015 Wijkgemeente Ambacht-Oost Bethelkerk, Vlaardingen 1 Orde van dienst voor de viering van zondag 10 mei 2015 Wijkgemeente Ambacht-Oost Bethelkerk, Vlaardingen voorganger : ds. Freek L. Bakker, Voorschoten orgel : Kees van den Berg 2 De kaarsen worden aangestoken

Nadere informatie

Preek over zondag 21, gehouden op / p.1

Preek over zondag 21, gehouden op / p.1 Preek over zondag 21, gehouden op 01-11-09 / p.1 Liturgie: Votum en groet Zi: Ps. 23:1.2.3 Gebed Schriftlezing: Matth. 4:12-25 Zi: Lied 294:1.2.4.5 Preek: Zondag 21 Zi: Gez. 119:1.2.3 Credo: gez. 179b

Nadere informatie

Wat is op deze vragen jullie antwoord? (antwoord)

Wat is op deze vragen jullie antwoord? (antwoord) Inleiding De kerkenraad heeft u tot twee keer toe bekend gemaakt dat een aantal broers benoemd is tot ouderling en diaken van onze gemeente. Het zijn (namen). Daarmee is ook ruimte gegeven om eventueel

Nadere informatie

Kerkdienst op zondag 5 juni 2016 Voorganger: Ds. Liesbeth Oort Orgel/piano: Cees van Delft

Kerkdienst op zondag 5 juni 2016 Voorganger: Ds. Liesbeth Oort Orgel/piano: Cees van Delft Kerkdienst op zondag 5 juni 2016 Voorganger: Ds. Liesbeth Oort Orgel/piano: Cees van Delft 2 Orgel/pianospel Voorbereiding De kaarsen worden aan de paaskaars ontstoken. Welkom, inleiding tot moment van

Nadere informatie

Bijbelstudie Zing de Heere een nieuw lied! Bijbelstudie 1 Psalm 8 God die alles maakte

Bijbelstudie Zing de Heere een nieuw lied! Bijbelstudie 1 Psalm 8 God die alles maakte Bijbelstudie Zing de Heere een nieuw lied! Bijbelstudie 1 Psalm 8 God die alles maakte Genesis 1: 1-10 Weet jij het verschil tussen iets maken en iets scheppen? 1 Iets maken: Hiervoor heb je materialen,

Nadere informatie

Zondag 21 mei zondag Rogate bidt. Lezingen: Exodus 32 : 1 14 Johannes 16 : 23 27

Zondag 21 mei zondag Rogate bidt. Lezingen: Exodus 32 : 1 14 Johannes 16 : 23 27 Zondag 21 mei zondag Rogate bidt Lezingen: Exodus 32 : 1 14 Johannes 16 : 23 27 Bij het voorbereiden van deze dienst, stootte ik op een vraag vergelijkbaar met de vraag van vorige week. Vorige week op

Nadere informatie

Protestantse gemeente Biddinghuizen

Protestantse gemeente Biddinghuizen Protestantse gemeente Biddinghuizen Zondag 16 november 2014 Thema: Meedoen met Jezus Viering van het Heilig Avondmaal de Tafel van de Heer Voorganger: ds. Beatrice L. Jongkind Organist: dhr. Cor van Kooten

Nadere informatie

Zondag 12 januari - de doop van Jezus

Zondag 12 januari - de doop van Jezus Zondag 12 januari - de doop van Jezus Zoals Nederland een waterland is, zou je kunnen zeggen dat de Bijbel een waterboek is. Het begint al in Genesis 1: Gods Geest zweefde over het water. Er lijkt al water

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Als we over God spreken, dan gebruiken we beelden. We kunnen niet anders. Want God is niet te zien, niet te vatten. Soms ervaren we iets dat ons overstijgt

Nadere informatie

Orde van dienst. Lieke Juliëtte van Elk. op 28 juni 2015. In deze dienst zal door ds. Cees de Gooijer gedoopt worden:

Orde van dienst. Lieke Juliëtte van Elk. op 28 juni 2015. In deze dienst zal door ds. Cees de Gooijer gedoopt worden: Orde van dienst op 28 juni 2015 In deze dienst zal door ds. Cees de Gooijer gedoopt worden: Lieke Juliëtte van Elk Orgelspel Mededelingen We zingen uit Tussentijds: Lied 1 : 1, 2 en 3 2. Dit huis van hout

Nadere informatie

Preek 2 Timotheüs 1:6 6 januari 2019

Preek 2 Timotheüs 1:6 6 januari 2019 Preek Gemeente van Christus, Het is altijd een indrukwekkend iets. Het moment waarop iemand neerknielt en de handen opgelegd worden. Veel stelt het niet voor, zou je misschien zeggen. En toch is het tegendeel

Nadere informatie

Voor aanvang viering: GvL nr. 417 De aarde is vervuld (couplet 1 t/m 4))

Voor aanvang viering: GvL nr. 417 De aarde is vervuld (couplet 1 t/m 4)) 4 e zondag van Pasen jaar B/ Roepingenzondag zondag 22 april 2018 Voorganger: pastoor D. Langerhuizen m.m.v. gemengdkoor Voor aanvang viering: GvL nr. 417 De aarde is vervuld (couplet 1 t/m 4)) Welkomstwoord

Nadere informatie

Protestantse wijkgemeente Zoetermeer-Noord, Orde van dienst.

Protestantse wijkgemeente Zoetermeer-Noord, Orde van dienst. Protestantse wijkgemeente Zoetermeer-Noord, Orde van dienst. Datum: 30 oktober 2016 Locatie: Ichthuskerk LITURGIE B KOMEN Lied voor de dienst: Eva's lied 10: 1, 2 (Vol van verwachting zijn wij gekomen)

Nadere informatie

Gemeente van Jezus Christus,

Gemeente van Jezus Christus, Gemeente van Jezus Christus, vandaag het laatste verhaal in de reeks verhalen uit Numeri. Vanaf zondag 29 mei zijn we met dit bijbelboek op weg. Misschien hoorde u alle verhalen, misschien een paar of

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Lucas 24, Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Lucas 24, Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Lucas 24, 30-31 Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, 1 Votum 2 Zegengroet 3 Zingen: Gezang 95 : 1-4 4 Lezing van de wet 5 Zingen: Lied 449 : 1, 3 en 5

Nadere informatie

Zondag 12 maart 2017, 40-II Ontmoetingskerk Zevenhuizen-Moerkapelle

Zondag 12 maart 2017, 40-II Ontmoetingskerk Zevenhuizen-Moerkapelle Zondag 12 maart 2017, 40-II Ontmoetingskerk Zevenhuizen-Moerkapelle Voorbereiding. Inleidend orgelspel. Stilte in de kerk tijdens het gebed in de consistorie. Welkom. Intochts-psalm 25: 1, 2 (Heer, ik

Nadere informatie

28 januari uur J Wesseling orgel: Peter Sneep schriftlezing: Rinke Larooy

28 januari uur J Wesseling orgel: Peter Sneep schriftlezing: Rinke Larooy 28 januari 2018 10.00 uur J Wesseling orgel: Peter Sneep schriftlezing: Rinke Larooy votum, groet, amen GK psalm 90,1.2. = LB 90 Gods verlangen naar Mt. 22 GK gezang 157 (staande) Lezen: - Rom. 1,1-7 -

Nadere informatie

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus,

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, het is al bijna 8 april, het is al bijna Pasen. Met Pasen vieren we feest, omdat Koning Jezus de dood overwint. Onze Koning is sterker dan de

Nadere informatie

Orde van Dienst Zondag 23 oktober Welkom en mededelingen

Orde van Dienst Zondag 23 oktober Welkom en mededelingen Orde van Dienst Zondag 23 oktober 2016 Welkom en mededelingen Zingen Psalm 98: 1, 2 Zing een nieuw lied voor God de Here Zingt een nieuw lied voor God den Here, want Hij bracht wonderen tot stand. Wij

Nadere informatie

Orde van dienst voor de Kerstnacht zondag 24 december, 2017 om uur, in de Oude of Alexander Kerk te Bennekom.

Orde van dienst voor de Kerstnacht zondag 24 december, 2017 om uur, in de Oude of Alexander Kerk te Bennekom. Orde van dienst voor de Kerstnacht zondag 24 december, 2017 om 22.00 uur, in de Oude of Alexander Kerk te Bennekom. Thema: Nachten m.m.v. Koor: Con Amore o.l.v. Jannie Wichards - van Duuren organist: Elly

Nadere informatie

DE WEEK VOOR WE HET AV0NDMAAL VIEREN

DE WEEK VOOR WE HET AV0NDMAAL VIEREN DE WEEK VOOR WE HET AV0NDMAAL VIEREN AVONDMAAL VIEREN Het Avondmaal is meer dan zomaar een maaltijd. Om dat te begrijpen, is dit boekje gemaakt. Vooral is daarbij gedacht aan de kinderen, omdat zij met

Nadere informatie

24 mei 2015, uur, Amersfoort-West(+Oost) Pinkstermiddag

24 mei 2015, uur, Amersfoort-West(+Oost) Pinkstermiddag 24 mei 2015, 17.00 uur, Amersfoort-West(+Oost) Pinkstermiddag Zingen: Gez. 145 : 1 4 Gesproken verwachting, groet Zingen: Ps. 67 : 1, 2 Gebed Schriftlezing: Johannes 15 : 26 16 : 16 Zingen: Gez. 106 :

Nadere informatie

God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig.

God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig. zondag 1 januari NIEUWJAARSDAG God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig. Psalm 67:2 God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig. Wees bij ons en bescherm ons. Dan zal iedereen zien dat u

Nadere informatie

Nu ben ik doodsbang, zegt Jezus in het gedeelte van het evangelie naar Johannes, dat we zojuist hebben gelezen.. Letterlijk staat er: heen en weer

Nu ben ik doodsbang, zegt Jezus in het gedeelte van het evangelie naar Johannes, dat we zojuist hebben gelezen.. Letterlijk staat er: heen en weer Nu ben ik doodsbang, zegt Jezus in het gedeelte van het evangelie naar Johannes, dat we zojuist hebben gelezen.. Letterlijk staat er: heen en weer geschud, geschokt, onrustig. Jezus gebruikt hier de woorden

Nadere informatie

zondag 31 december 2017 in het Kruispunt

zondag 31 december 2017 in het Kruispunt zondag 31 december 2017 in het Kruispunt lezing oude testament (lector) Jesaja 8, 11-15 lied Liedboek 266 Die ons schiep... lezing nieuwe testament (lector) Lukas 2, 22-40 lied Liedboek 517, 1.2.3. Christus,

Nadere informatie

19 april uur AA Kramer

19 april uur AA Kramer 19 april 10.00 uur AA Kramer Orde van dienst: Welkom Votum en zegengroet Psalm 98: 1, 3 Wet Psalm 25: 4 Voor de kinderen: Bethesda Sela: Ik zal er zijn. Lezen: Johannes 5: 1-18 Nieuw Liedboek 534 Tekst:

Nadere informatie

Orde van dienst 9 december Zuiderkerk Mmv Concordia Voorganger ds. Peter Smilde. Vooraf zingen:lied 444 Nu daagt het in het oosten

Orde van dienst 9 december Zuiderkerk Mmv Concordia Voorganger ds. Peter Smilde. Vooraf zingen:lied 444 Nu daagt het in het oosten Orde van dienst 9 december Zuiderkerk Mmv Concordia Voorganger ds. Peter Smilde Vooraf zingen:lied 444 Nu daagt het in het oosten 1 Nu daagt het in het oosten, het licht schijnt overal: Hij komt de volken

Nadere informatie

Baalderdienst Zondag 24 januari 2016

Baalderdienst Zondag 24 januari 2016 Baalderdienst Zondag 24 januari 2016 Welkom! Verbonden 1 Ouders; Johan Harlaar & Marjolein Katsma Minke Harlaar Kyaro Jan Johannes Maathuis Ouders; Marcel Huisman & Marieke Maathuis 2 Orde voor de Baalderdienst

Nadere informatie

Jongerendienst in de Ontmoetingskerk op zondag 22 maart 2015 Zo stil

Jongerendienst in de Ontmoetingskerk op zondag 22 maart 2015 Zo stil Jongerendienst in de Ontmoetingskerk op zondag 22 maart 2015 Zo stil voorganger: ds. Hans van Walsum muzikale begeleiding: Dedication / m.m.v. de jongeren van de TTV-club SAMENKOMEN Welkom en mededelingen

Nadere informatie

Verkondiging God ervaren bij Johannes 3: 1-21 zondag 27 mei 2018, zondag van de drie-eenheid Ds. Dick Snijders

Verkondiging God ervaren bij Johannes 3: 1-21 zondag 27 mei 2018, zondag van de drie-eenheid Ds. Dick Snijders Verkondiging God ervaren bij Johannes 3: 1-21 zondag 27 mei 2018, zondag van de drie-eenheid Ds. Dick Snijders Gemeente van Christus, Vandaag, een week na Pinksteren, is het feest helemaal compleet. Het

Nadere informatie

verzoeking = verleiden om verkeerde dingen te doen dewijl = omdat wederstand doen = tegenstand bieden de overhand behouden= de overwinning behalen

verzoeking = verleiden om verkeerde dingen te doen dewijl = omdat wederstand doen = tegenstand bieden de overhand behouden= de overwinning behalen Zondag 52 Zondag 52 gaat over de zesde bede. Leid ons niet in verzoeking, maar verlos ons van de boze. Want van U is het Koninkrijk en de kracht en de heerlijkheid, in der eeuwigheid. Amen. Lees de tekst

Nadere informatie

Preek 1 e Advent 2017 Johannes 1: 1-14

Preek 1 e Advent 2017 Johannes 1: 1-14 Lieve Gemeente, In de afgelopen week hoorde ik een verhaal op de radio van een jonge vrouw die een ernstig ongeluk had gehad. Ze was op haar fiets aangereden door een auto en had daarbij een zware hersenschudding

Nadere informatie

Het sacrament van de ziekenzalving.

Het sacrament van de ziekenzalving. Het sacrament van de ziekenzalving. Vooraf rustige muziek. 1. Kruisteken en vredeswens door pater Gerard. In de naam van de Vader en de Zoon en de Heilige Geest. Amen Vrede zij u allen en allen die u lief

Nadere informatie

De twee kaarsen op tafel worden aangestoken. Aanvangslied en gezongen drempelgebed: Lied 283 in beurtzang

De twee kaarsen op tafel worden aangestoken. Aanvangslied en gezongen drempelgebed: Lied 283 in beurtzang De kleur is wit de kleur van de opstanding Preludium Welkom en mededelingen door de diaken van dienst De twee kaarsen op tafel worden aangestoken OP EN OVER DE DREMPEL (gemeente gaat staan) Aanvangslied

Nadere informatie

Zondag 26 maart 2017 zondag Laetare verheugt u

Zondag 26 maart 2017 zondag Laetare verheugt u Zondag 26 maart 2017 zondag Laetare verheugt u Evangelielezing: Johannes 6 : 1-15 Vorige week ging het om de vraag naar een glas water en van daag gaat het om de vraag naar een brood. Weer een wonderlijk

Nadere informatie