!"#$%&'$()**+,)*-*(.'/01&#232(42$'%&'$56011&(72(.189(

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "!"#$%&'$()**+,)*-*(.'/01&#232(42$'%&'$56011&(72(.189("

Transcriptie

1 !"#$%&'$()**+,)*-*(.'/01&#232(42$'%&'$56011&(72(.189(

2 ! Inhoudsopgave INLEIDING... 3 WAT VALT ER ONDER DE VERANTWOORDING VAN DE TUINGROEP?... 4 HET ONDERHOUDSPLAN... 5 WAT GAAN WE OP DIE TUINOCHTENDEN DOEN?... 5 PROJECTEN... 7 PROJECT BOSJE... 7 STOEPEN VEGEN + SCHORS BIJVULLEN OP DE SPEELPLEKKEN... 9 TUIN NAAST AMFITHEATER AFSCHERMEN STUKJE TUIN TUSSEN LOKAAL CAROLIJN EN FIETSENSTALLING DRUIVENSTRUIK PLAATSEN WILGENHUTTEN INSECTENHOTEL AUTOCIRCUIT KLEUTERS RUBBEREN TEGELS ONDER SCHOMMELS VERWIJDEREN BUITELREK KLEUTERS + BESTRATEN VERWIJDEREN TWEE HOUTEN BANKEN BIJ DE INGANG VAN DE SCHOOL VERPLAATSEN BUITELREK BIJ INGANG KINDERDAGVERBLIJF VERWIJDEREN STENEN MUURTJE RONDOM BOOM ACTIEPLAN Documentgegevens Versie : 1.0 Datum : 9 maart 2009 Auteur : Debby Berends debby.berends@gmail.com Tel. : ! 2!

3 Inleiding Een tuinplan en dan het liefst zo smart mogelijk! Tja, daar moet je best even over nadenken. Gelukkig kwamen er tijdens de twee tuindagen die we in oktober/november hadden al de nodige ideeën voorbij. Een insectenhotel, een autocircuit voor de kleuters, een survival bos achter het amfitheater en nog vele andere dingen kwamen ter sprake. Tijdens het snoeien, blad blazen, stoepen vegen, vogelhuisjes ophangen, koffie drinken en soep eten werd ons al snel onze visie duidelijk. Samen op een ontspannen en gezellige manier werken aan een veilige en mooie speelomgeving voor de kinderen van de Korf. We hebben echter veel meer plannen, dan tijd, geld en hulp. Daarom hebben we er voor gekozen om een tuinplan te schrijven voor de komende jaren. De basis voor het tuinplan zijn de wensen van het team van De Korf. Carolijn heeft ons deze wensen duidelijk uitgelegd aan hand van het tuinontwerp. Dit aangevuld met de wensen vanuit het beweegwijs-team en de input van Adry maakt het plaatje compleet. Het tuinplan bestaat uit 3 onderdelen. 1. Het jaarlijkse terugkerende onderhoudsplan. 2. Projecten. 3. Actieplan Ben je nieuwsgierig geworden lees dan snel verder!!!!!! 3!

4 Wat valt er onder de verantwoording van de tuingroep?! Al het onderhoud van de tuin binnen de hekken. De gemeente zal zorg dragen voor al het groen buiten de hekken. Tevens zorgen zij ervoor dat de struiken en bomen op het schoolplein in 2009 eenmalig gesnoeid zullen worden. De tuingroep zal 4 keer per jaar een tuinochtend organiseren. Indien er voldoende vrijwilligers zijn, dan zal de tuingroep helpen bij de organisatie en uitvoering van diverse projecten. Een aantal projecten vallen onder de verantwoording van de klussengroep of enkele docenten.! 4!

5 Het onderhoudsplan De tuingroep streeft er naar om 4 keer per jaar een tuinochtend te organiseren. In april, juni, oktober, november. Vele handen maken licht werk, dus we zullen ouders benaderen om ons hierbij te helpen. De tuinochtend zal op zaterdag zijn van circa 8.45 uur tot circa uur. We zorgen voor koffie, thee, limonade en wat lekkers. De ochtend zullen we gezamenlijk afsluiten met een kop soep of een broodje. De kinderen zijn ook welkom om mee te helpen of om lekker buiten te spelen. Wat gaan we op die tuinochtenden doen? In april: - bemesten + opruimen van de vlindertuin - het amfitheater schoonmaken - het hele schoolplein opruimen - kleine reparaties uitvoeren ( bv loshangende vogelhuisjes weer vastmaken) - de klassentuintjes opruimen, snoeien, bemesten, aanplanten. Hiervoor nodigen we de verantwoordelijke tuinvader/moeder van de klas uit. Voor 2009 staat er voor de maand april als extra op de agenda; - het verwijderen van de prikstruiken naast de fietsenstalling + hier nieuwe planten poten (kosten circa EUR 35) - Eenmalig het schoolplein vegen m.b.v. een veegmachine (huur circa EUR 75 voor een dag)! 5!

6 In juni: - rommel opruimen - onkruid wieden - klein snoeiwerk - kleine reparaties In oktober: - snoeien van de meidoorn - snoeien van de vlinderstruiken - bosje snoeien - rommel opruimen - kleine reparaties - de klassentuintjes winterklaar maken. Hiervoor nodigen we de verantwoordelijke tuinvader/moeder van de klas uit. - blad blazen, we zullen de gemeente vragen een bladverzamelplek voor de school te maken. ( huur bladblazer circa EUR 25) In november: - bladblazen ( huur bladblazer circa EUR 25)! 6!

7 Projecten! Project bosje Voor de kinderen in het kader van beweegwijs een extra, veilige en vooral spannende speelplek creëren. - Door de bomen te snoeien - Door de composthoop en het snoeiafval te verplaatsen/naar de stort te brengen - Door het zwerfafval op te ruimen Waar? De composthoop zal waarschijnlijk in de buurt van het bruggetje komen en de takkenwal tegen het hek bij het amfitheater. De takkenwal zal maximaal de hoogte van het hek krijgen en wordt niet breder dan 40 cm diep. De composthoop zal omheind worden, zodat buurtbewoners er niet tegenaan kijken. De tuingroep Circa EUR 100,00 4 personen 1 ochtend Voorjaar 2009! 7!

8 Locatie voor composthoop Locatie voor takkenwal! 8!

9 Stoepen vegen + schors bijvullen op de speelplekken Verzorgdere schoolomgeving, minder inloop van vuil, minder verstopte putten en veiligere speelomgeving voor de kinderen door de houtschors. 6 wekelijks stoepen vegen en naar behoefte houtschors bijvullen. Waar? Gehele schoolplein vegen en houtschors op de speelplaatsen die niet bestraat zijn. Felua groep, omdat het vegen door ouders en kinderen niet haalbaar blijkt te zijn. Offerte aanvragen. Minimaal, slechts het regelen ervan kost 2 uur. April 2009! 9!

10 Boomstammen ingraven als afscheiding van speelplekken/stoep De boomstammen moeten ervoor zorgen dat er minder zand en schors op de stoepen komt te liggen. Dit punt zal nader in het team beweegwijs besproken worden, omdat we hier te maken hebben met een aanpassing in de speelruimte van de kinderen die ook van invloed kan zijn op de speelveiligheid. Tuin naast amfitheater afschermen Voorkomen dat de kinderen tijdens de pauzes de tuin inlopen en de struiken kapot maken. Door het hele stuk met boomstammen af te schermen, zodat duidelijk zichtbaar dat dit een stukje tuin is. Tevens instructie geven in de klas waarom daar niet gelopen mag worden. Tijdelijk een rood lint spannen, zodat extra duidelijk wordt dat het verboden is daar te lopen. Waar? Links naast het amfitheater. Tuingroep + docenten en overblijfouders EUR 5,00 1 persoon 2 uur April 2009! 10!

11 Stukje tuin tussen lokaal Carolijn en fietsenstalling Extra speelruimte creëren in het kader van beweegwijs en voorkomen dat er zand in de putten onder de fietsenstalling komt. Bestraten Een stratenmaker Offerte aanvragen April 2009! 11!

12 Bult verplaatsen + geluidsbuis Leuke speelplek voor de kinderen. Een flexibele buis in de bult graven die aan beide kanten een stukje uitsteekt, zodat de kinderen door buis met elkaar kunnen praten. Waar? Achter het lokaal van Marcel. De tuingroep. Circa EUR 15,00 1 ochtend met 2 personen Voorjaar 2010! 12!

13 Druivenstruik plaatsen Kinderen zich er bewust van laten worden hoe een druif groeit. Druivenstruik plaatsen en bevestigen aan de muur. Waar? In de hoek naast het kantoor van Adry De tuingroep. Circa EUR 35,00, indien we de struik krijgen via marktplaats/ouders. 1 persoon 1 ochtend De voorbereiding in de zomer 2009/2010. Het plaatsen van de struik in december 2009/2010. Jaar is afhankelijk van budget.! 13!

14 Wilgenhutten De kinderen leren bouwen met takken. De kinderen laten ervaren dat wilgen gewoon doorgroeien. Mooie speelplekken creëren. Door samen met de kinderen hutten en tunnels te bouwen. Waar? Naast de zandbak richting de fietsenstalling. Carolijn + collega met ouders en kinderen per toerbeurt uit elke stamgroep. Afhankelijk van waar we de wilgentakken vandaan halen. 1 hele dag Najaar 2009! 14!

15 Houten palen bij theater. Ruimte creëren waar de kinderen achter kunnen plaatsnemen die een theatervoorstelling geven. Aan weerszijden van de schuifdeuren bij het amfitheater 3 palen plaatsen met staaldraad er tussen. Hier kunnen dan gordijnen opgehangen worden. De klussengroep Circa Eur 300,00 2 personen 1 ochtend Najaar 2010! 15!

16 Insectenhotel De kinderen in aanraking brengen met de kleinere dieren op deze aarde en daarvan leren. Door samen met de kinderen het insectenhotel te bouwen en als het hotel klaar is er regelmatig lessen aan te besteden. Waar? Om te beginnen in de stamgroeptuin van de Klaprozen en later eventueel in andere stamgroeptuinen. Carolijn met ouder/stagiaire en de kinderen uit de stamgroep. Circa EUR keer een open blokuur. Voorjaar 2009 (in het kader van het project egel) Dit voorbeeld is van internet gehaald, de echte toren zal kleiner zijn en er anders uitzien.! 16!

17 Autocircuit kleuters Extra speelplezier voor de kleuters. Ervoor zorgen dat ze met de autootjes onder de poortjes door kunnen rijden. Door een pad te bestraten tussen de twee poortjes. De tuingroep. EUR 50, mits we gratis tegels kunnen krijgen 3 personen een vrijdagavond + zaterdag Juni 2009! 17!

18 Rubberen tegels onder schommels Veiligheid voor de kinderen verhogen en waterplassen voorkomen. De gaten die ontstaan zijn dichten met zand en vervolgens de rubberen tegels leggen. De tuingroep. EUR 25 2 personen 1 ochtend April of juli 2009! 18!

19 Verwijderen buitelrek kleuters + bestraten Verhogen veiligheid. Het rek is afgekeurd bij de 0-meting. Rek verwijderen door klussengroep en vervolgens de stoep doorbestraten. De klussengroep verwijderd het rek en voert dit af. Een stratenmaker legt de stoep aan. Offerte stratenmaker aanvragen na goedkeuring van Adry 3 uur 2 personen Uiterlijk mei 2009! 19!

20 Verwijderen twee houten banken bij de ingang van de school Meer speelruimte creëren voor de kinderen in het kader van beweegwijs. Banken weghalen en afvoeren naar de stort. De klussengroep Kosten van het storten 1 ochtend 2 personen Oktober 2010 herzien.! 20!

21 Verplaatsen buitelrek bij ingang kinderdagverblijf Speelveiligheid voor de kinderen vergroten. Uit de 0-meting is namelijk gebleken dat het buitelrek te dicht op het hekwerk staat. De klussengroep geen 1 dag 2 personen Oktober 2010 herzien! 21!

22 Aanleg kruidentempel Kinderen kennis laten maken met de diverse soorten kruiden. Ze eerst zelf laten groeien vanuit een zaadje en als de plant groot genoeg is in de tempel plaatsen. Zie foto. Waar? Op een nader te bepalen plaats. De tuingroep EUR 50,00 2 ochtenden 2 personen April 2010! 22!

23 Verwijderen stenen muurtje rondom boom Vandalisme voorkomen door losse stoeptegels en een nettere schoolomgeving. Afbreken en weggooien. Waar? Voor lokaal Marcel De tuingroep geen 1 ochtend 1 persoon April 2009! 23!

24 Actieplan Wat? Project bosje Tuingroep April/juni 2009 EUR 100 Stoepen vegen + schors bijvullen op de speelplekken Felua April 2009 Offerte aanvragen Verwijderen stenen muurtje rondom boom Tuingroep April 2009 Geen Aanleg kruidentempel Tuingroep April 2010 EUR 50 Tuin naast amfitheater afschermen Tuingroep April 2009 EUR 5 Boomstammen ingraven als afscheiding van speelplekken/stoep n.t.b. n.t.b. n.t.b. Stukje tuin tussen lokaal Carolijn en fietsenstalling Stratenmaker April 2009 Offerte aanvragen Verwijderen buitelrek bij de kleuters Klussengroep/ stratenmaker Uiterlijk mei 2009 Offerte aanvragen Bult verplaatsen + geluidsbuis Tuingroep Voorjaar 2010 EUR 15 Druivenstruik plaatsen Tuingroep Dec 2009/2010 EUR 35 Wilgenhutten Carolijn Najaar 2009 Houten palen bij theater. Klussengroep Najaar 2010 Insectenhotel Carolijn Voorjaar 2009 n.t.b. EUR 300 EUR 30 Autocircuit kleuters Tuingroep Juni 2009 EUR 50 Rubberen tegels onder schommels Tuingroep April/juli 2009 EUR 25 Verwijderen twee houten banken bij de ingang van de school Klussengroep Oktober 2010 herzien Kosten stort Verplaatsen buitelrek bij ingang kinderdagverblijf Klussengroep Oktober 2010 herzien geen! 24!

25 ! 25!

Referentiebeelden. Buitenlokaal (les, toneel, spelen) Zitplek voor 30 kinderen? Dan ongeveer meter aan bank nodig (?).

Referentiebeelden. Buitenlokaal (les, toneel, spelen) Zitplek voor 30 kinderen? Dan ongeveer meter aan bank nodig (?). St. onifatiusschool fietsenstalling, behouden ingang op zelfde plek behouden A8 A berging, containers 1 pleintje vrij houden voor SO schoolgebouw G i E2 8 waar mogelijk E G E1 6 2 N H fietsenstalling voor

Nadere informatie

5 Borderonderhoud 70 BORDERONDERHOUD

5 Borderonderhoud 70 BORDERONDERHOUD 5 Borderonderhoud 5 Borderonderhoud 70 5.1 Algemeen onderhoud 71 5.2 Groeien en snoeien 74 5.3 Afzetten en dunnen 75 5.4 Overig onderhoud 76 5.5 Afsluiting 78 70 BORDERONDERHOUD Alle vormen van tuinonderhoud

Nadere informatie

Uitdagend groen op het schoolplein

Uitdagend groen op het schoolplein Uitdagend groen op het schoolplein Voorstel Uitvoering Uit te voeren elementen (overzicht): Winnende elementen: Van: 1. Klimboom (met touw) en klimrotsen Groep 1 2 Groep 3 4 2. Hut / tunnel van wilgentenen

Nadere informatie

Sterke mannen en vrouwen gezocht!

Sterke mannen en vrouwen gezocht! PCBS Julianaschool 7 juni 2018 Sterke mannen en vrouwen gezocht! De verkeerswerkgroep is weer een paar grote stappen verder. De gemeente Moerdijk en De Waarden hebben de koppen bij elkaar gestoken en hebben

Nadere informatie

Onderdeel prijs in. algemene werkzaamheden. Opschonen, grondwerk en bestrating

Onderdeel prijs in. algemene werkzaamheden. Opschonen, grondwerk en bestrating Lijst kostenschatting De genoemde bedragen zijn grof geschat en vooral bedoeld om inzicht te geven in de kosten en de onderdelen waarmee rekening moet worden gehouden. De totale kosten zijn afhankelijk

Nadere informatie

Mario & Isabelle VOF Dendermondesteenweg 596 te 9070 Destelbergen (Gent) BE BE

Mario & Isabelle VOF Dendermondesteenweg 596 te 9070 Destelbergen (Gent) BE BE Tuin laten snoeien? Jaarlijks snoeien van de bomen en struiken in uw tuin zijn van groot belang om de tuin in optimale staat te houden. Als er goed gesnoeid wordt voorkomt dit problemen met bomen die te

Nadere informatie

Werkzaamheden Natuurtuin het hele jaar rond.

Werkzaamheden Natuurtuin het hele jaar rond. Werkzaamheden Natuurtuin het hele jaar rond. De specifieke werkzaamheden voor 2018 zijn in rood aangegeven. Afhankelijk van de omstandigheden kunnen werkzaamheden wat eerder of later worden uitgevoerd.

Nadere informatie

1. Onderhoudsgroep: snoeien, zagen, hout afvoeren; sloten op diepte houden. 2. Knotgroep: snoeien, zagen, hout afvoeren, open ruimten creëren;

1. Onderhoudsgroep: snoeien, zagen, hout afvoeren; sloten op diepte houden. 2. Knotgroep: snoeien, zagen, hout afvoeren, open ruimten creëren; Werkzaamheden Natuurtuin het hele jaar rond. JANUARI Na oud en nieuw een inspectieronde: is er niets gesloopt? Eventuele schade opnemen en herstellen of doorgeven. Een deel van het hakhout afzetten(cyclus

Nadere informatie

NIEUW NATUURGEBIED DE KEUZEMEERSEN

NIEUW NATUURGEBIED DE KEUZEMEERSEN NIEUW NATUURGEBIED DE KEUZEMEERSEN De Keuzemeersen is een klein natuurgebied naast de Leie. Een natuurgebied is leuk voor de mensen die in de stad wonen. Niet iedereen heeft een tuin. Of sommigen willen

Nadere informatie

Agenda. Welkom Project Op Avontuur. Achtergrond & aanleiding De plannen Realisatie Ondersteuning Budget - Activiteiten

Agenda. Welkom Project Op Avontuur. Achtergrond & aanleiding De plannen Realisatie Ondersteuning Budget - Activiteiten Op Avontuur Agenda Welkom Project Op Avontuur Achtergrond & aanleiding De plannen Realisatie Ondersteuning Budget - Activiteiten Welkom Op Avontuur De doelstelling van de nieuwe natuurspeelplaats is: Kinderen

Nadere informatie

Onderhoud tuinen en erfafscheidingen

Onderhoud tuinen en erfafscheidingen Onderhoud tuinen en erfafscheidingen Of uw tuin nu een plek voor ontspanning en privacy is, de plek waar uw (kleine) kinderen kunnen spelen of uw band met de natuur, het is nodig de tuin te onderhouden.

Nadere informatie

Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 1 Les 1

Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 1 Les 1 Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 1 Les 1 een hark Een lange steel met een soort kam van ijzer eraan. de fontein Een bak waaruit water spuit. Het is voor de sier. Een wasbak in de badkamer wordt ook

Nadere informatie

Inspectierapport 11 april 2016

Inspectierapport 11 april 2016 Plein dorpshuis Leilindes Status inspectie 11 2016 + actie Lindes leiden en snoeien. Kan nu of in de winter. Leilindes leiden en waarnoid snoeien Ja Ja Plaatsing overige fietsbeugels wacht op Bestrating

Nadere informatie

Luxe abonnement tuinonderhoud vanaf 335,-/maand

Luxe abonnement tuinonderhoud vanaf 335,-/maand Luxe abonnement tuinonderhoud vanaf 335,-/maand Ondervindt het gemak van een luxe abonnement voor het tuinonderhoud van uw tuin. Van wekelijks grasmaaien, onkruidvrij houden bestrating en borders, hagen

Nadere informatie

Onze Binnentuin Plein Koningspage, Kannenburg, Zandkever, Meikever

Onze Binnentuin Plein Koningspage, Kannenburg, Zandkever, Meikever Onze Binnentuin Plein Koningspage, Kannenburg, Zandkever, Meikever Plan van aanpak Deventer Wijkaanpak, wijk 5 Deventer, november 2009 1. Waarom? doel Het plein tussen de vier straten moet weer een ontmoetingsplek

Nadere informatie

Van R. Pitlo Verzonden Referentie Kenmerk Z-18944/WS/UIT Datum 20 juli 2015 Pagina 1 van 3 Bijlage(n)

Van R. Pitlo Verzonden Referentie Kenmerk Z-18944/WS/UIT Datum 20 juli 2015 Pagina 1 van 3 Bijlage(n) Van R. Pitlo Verzonden Referentie Kenmerk Z-18944/WS/UIT-24546 Datum 20 juli 2015 Pagina 1 van 3 Bijlage(n) Onderwerp uitslag ontwerpkeuze speelplek 1 Duivenvoordelaan Geachte heer, mevrouw, Onlangs heeft

Nadere informatie

NATUURSPEELOMGEVING OOSTERVELDSCHOOL UFFELTE

NATUURSPEELOMGEVING OOSTERVELDSCHOOL UFFELTE NATUURSPEELOMGEVING OOSTERVELDSCHOOL UFFELTE Schetsontwerp Natuurspeelomgeving Oosterveldschool Uffelte Opdrachtgever adres Tel. E-mail: aangeboden door:, Appelscha, Nederland in samenwerking met Ruurd

Nadere informatie

Praktisch Alles Groen. Groene Geer Geffen

Praktisch Alles Groen. Groene Geer Geffen Praktisch Alles Groen Groene Geer Geffen Inleiding Gemeente Oss heeft een prijsvraag uitgeschreven; Praktisch Alles Groen. Het idee wat is ontstaan met onze buurtgenoten is voor eenieder, jong of oud,

Nadere informatie

3 Planten en verplanten

3 Planten en verplanten 3 Planten en verplanten 3 Planten en verplanten 34 3.1 Plantensoorten 35 3.2 Plantafstand 38 3.3 Planten in verband 41 3.4 Bomen planten 43 3.5 Afsluiting 48 34 PLANTEN EN VERPLANTEN Bijna het hele jaar

Nadere informatie

Buurtschouw Herdersveld, 22 mei 2015

Buurtschouw Herdersveld, 22 mei 2015 Buurtschouw Herdersveld, 22 mei 2015 Inleiding Op 22 mei 2015 is de derde buurtschouw uitgevoerd. De twee eerdere zijn gehouden in januari 2014 en april 2013. In november 2014 is een enquête gehouden over

Nadere informatie

SCHOUWVERSLAG 21 mei 2015 Verkeer, Groen en Veiligheid

SCHOUWVERSLAG 21 mei 2015 Verkeer, Groen en Veiligheid SCHOUWVERSLAG 21 mei 2015 Verkeer, Groen en VUTTER De Meerheuvel, De Bloemendaal, De Beverspijken Beverspijken Viaduct Essent Stroom Regelmatig glas op de weg. Graffiti (hangplek functie) Hek kapot /

Nadere informatie

Maak je schoolplein vogelvriendelijk

Maak je schoolplein vogelvriendelijk Maak je schoolplein vogelvriendelijk Leerlijn: kinderen leren vanuit het perspectief van vogels nadenken over hun omgeving. Wat hebben vogels nodig om te overleven? Schuilmogelijkheden, nestmogelijkheid,

Nadere informatie

Nieuwsbrief ASKA Kinderopvang

Nieuwsbrief ASKA Kinderopvang Nieuws van de ASKA Maandelijks laat ik u in deze nieuwsbrief zien welke leuke activiteiten er op onze locaties weer zijn geweest. Naast de activiteiten in het kader van ons jaarthema op de bso s en de

Nadere informatie

IMELDAZIEKENHUIS BONHEIDEN ALGEMEEN PESTICIDENVRIJ ONTWERPEN

IMELDAZIEKENHUIS BONHEIDEN ALGEMEEN PESTICIDENVRIJ ONTWERPEN PESTICIDENVRIJ ONTWERPEN IMELDAZIEKENHUIS BONHEIDEN ALGEMEEN Ooit begonnen in de bossen van Bonheiden, als sanatorium van de zusters van Duffel, is het Imeldaziekenhuis uitgegroeid tot een volwaardig ziekenhuis

Nadere informatie

Tuinvoornemens & 26 februari bij tuincentrum Osdorp

Tuinvoornemens & 26 februari bij tuincentrum Osdorp Tuinvoornemens 2017 25 & 26 februari bij tuincentrum Osdorp Een goed begin is het halve werk. Voor iedereen met mooie balkon-, terras- of tuinplannen organiseren wij in samenwerking met de van TV bekende

Nadere informatie

Volksbelang: Midden tussen haar klanten

Volksbelang: Midden tussen haar klanten Zorgeloos tuinieren Volksbelang: Midden tussen haar klanten Zorgeloos huren en wonen, dat is waar Volksbelang voor staat. Als sociale organisatie die midden tussen haar klanten staat, vindt Volksbelang

Nadere informatie

Participatie leerlingen lager

Participatie leerlingen lager Participatie leerlingen lager Topantwoorden fotoreeksen De Wonderfluit 28/03/2011 46 leerlingen 1. Sferen veel plekjes (37) heuvelachtig (9) op heuvels kan je lopen. In de struiken kan je je goed verstoppen

Nadere informatie

> Onderhoud van de tuin. De tuin: tips en regels

> Onderhoud van de tuin. De tuin: tips en regels > Onderhoud van de tuin De tuin: tips en regels > Inhoudsopgave 1 De tuin: tips en regels 3 Een tuin die bij u past 4 Verplichtingen huurder 7 Bomen en struiken 10 Hagen, schuttingen en hekken 12 Schuurtjes

Nadere informatie

Voor"u"ligt"onze"vrucht"van"2,5"jaar"natuurlijk"samenwerken"in"de"tuin"van"de"Rudolf"Steinerschool."

Vooruligtonzevruchtvan2,5jaarnatuurlijksamenwerkenindetuinvandeRudolfSteinerschool. Vooruligtonzevruchtvan2,5jaarnatuurlijksamenwerkenindetuinvandeRudolfSteinerschool. Ditboekwerkjeisontstaanuitdebehoefteomonzerijkeervaringeninwoordenbeeldvastteleggen alsnaslagwerkvooranderen,vooroudersdiestraksonzetaakovernemenenvooronszelf.

Nadere informatie

= een rij struiken of planten die dichtbij elkaar staan. = een hoge lamp die langs de weg staat.

= een rij struiken of planten die dichtbij elkaar staan. = een hoge lamp die langs de weg staat. Woordenschat blok 1 gr4 Les 1 De heg De lantaarn De plant Het tuinhek Het terras De garage Het dorp De stad De zwerver De stoep De woonwijk = een rij struiken of planten die dichtbij elkaar staan. = een

Nadere informatie

Je tuin. tips en afspraken

Je tuin. tips en afspraken Je tuin tips en afspraken Je tuin hoort bij je woning. Het is prettig als deze er netjes en goed onderhouden uitziet. Zodat je er altijd van kunt genieten. Maar hoe richt je je tuin in? En hoe onderhoud

Nadere informatie

Groen in de stad. ontwerpen en aanleggen. Groen in de stad. onderhouden en beheren. Inhoudsopgave. Hoofdstuk 1. Hoofdstuk 2

Groen in de stad. ontwerpen en aanleggen. Groen in de stad. onderhouden en beheren. Inhoudsopgave. Hoofdstuk 1. Hoofdstuk 2 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Groen in de stad ontwerpen en aanleggen. Hoofdstuk 2 Groen in de stad onderhouden en beheren Hoofdstuk 3 Groen in de stad promoten Groen in de stad ontwerpen en aanleggen 6 ORIËNTATIE

Nadere informatie

Stage Bloemenparadyske

Stage Bloemenparadyske Stage Bloemenparadyske De afspraak We kwamen aan bij het Bloemen paradyske. Toen kwam de hond op ons af vliegen. Hij heet: Jordy. Toen hebben we een kopje thee gedronken, ons even voorgesteld en even gepraat.

Nadere informatie

Maak van uw tuin, uw droomtuin

Maak van uw tuin, uw droomtuin Van Hout Tuinprojecten Maak van uw tuin, uw droomtuin www.vanhouttuinprojecten.nl 1 2 Tuinontwerp Bent u trots als u naar uw tuin kijkt? Of ziet uw droomtuin er heel anders uit? Van Hout Tuinprojecten

Nadere informatie

Leerkrachten kijken deze week hoeveel complimenten ze aan kinderen geven (en wellicht aan ouders of aan elkaar...)

Leerkrachten kijken deze week hoeveel complimenten ze aan kinderen geven (en wellicht aan ouders of aan elkaar...) Zevensterstraat 3 7521 GN Enschede 053-4316428 g.pereboom@vco-oostnederland www.zevenstervco.nl nr 31 Nieuwsbrief 17 mei 2019 PBS/Dalton De week van 20 mei staat veiligheid centraal: Zet je fiets in het

Nadere informatie

Speeltuinvereniging Vogelenwijk 7 februari 2006

Speeltuinvereniging Vogelenwijk 7 februari 2006 Speeltuinvereniging Vogelenwijk 7 februari 2006 Explorers are we, intrepid and bold, Out in the wild, amongst wonders untold. Equipped with our wits, a map and a snack, We re searching for fun and we re

Nadere informatie

Schouwverslag Ganzedijk en Hongerige Wolf, 21 september 2017

Schouwverslag Ganzedijk en Hongerige Wolf, 21 september 2017 17:00 uur koffie in het buurthuis. Aanwezig: dorpsbelangen, buurthuis, dorpsbewoners, Marinus Kanninga (OWC), Johan Prijt (Buitendienst), Erika van Drimmelen en Harry van der Poel (Gemeente), wethouder

Nadere informatie

DE BONTE SPECHT. Plan van Aanpak Buurtmoestuin

DE BONTE SPECHT. Plan van Aanpak Buurtmoestuin DE BONTE SPECHT Plan van Aanpak Buurtmoestuin Introductie Naar aanleiding van een artikel Buurtmoestuin! Hoe pak je dat aan? in de regio krant De Brug is er belangstelling vanuit de buurt ontstaan om het

Nadere informatie

Nieuwsbrief voor de ouders van RK basisschool De Walvis. jaargang 19, nummer 4 vrijdag 28 oktober 2016

Nieuwsbrief voor de ouders van RK basisschool De Walvis. jaargang 19, nummer 4 vrijdag 28 oktober 2016 Nieuwsbrief voor de ouders van RK basisschool De Walvis jaargang 19, nummer 4 vrijdag 28 oktober 2016 Beste ouders, De donkere dagen naderen snel. We gaan die voor de kinderen weer zo gezellig mogelijk

Nadere informatie

Verkort Jaarverslag Buurtmoestuin Castellum 2011

Verkort Jaarverslag Buurtmoestuin Castellum 2011 Verkort Jaarverslag Buurtmoestuin Castellum 2011 Maart 2012 1. Voorwoord Op 20 april 2011 was het zover: de officiële oprichting van de Vereniging Buurtmoestuin Castellum! Het was het tastbare resultaat

Nadere informatie

Plan Vlampijpzone. Bureau Niche Februari 2014

Plan Vlampijpzone. Bureau Niche Februari 2014 Plan Vlampijpzone Bureau Niche Februari 2014 Omschrijving Het Idee Sociale cohesie versterken door middel van een groene, inspirerende ontmoetingsplek. Het Plan Een ontmoetingsplek in het groen; een boomgaard

Nadere informatie

LET OP: Wilt u gebruik maken van de financiële bijdrage van het Oranje Fonds, dan moet uw klus openstaan voor minimaal de helft aan nieuwe vrijwillige

LET OP: Wilt u gebruik maken van de financiële bijdrage van het Oranje Fonds, dan moet uw klus openstaan voor minimaal de helft aan nieuwe vrijwillige Draaiboek voorbereiding buitenboel - groot Speeltuin, moestuin, kinderboerderij Stap 1 Begin met inventariseren Maak een omschrijving wat u gaat aanpakken. Afmeting, locatie, waarom moet er iets gebeuren,

Nadere informatie

De afsluiting van de lichtjesfeesten nu het licht van buiten het weer van ons over gaat nemen,

De afsluiting van de lichtjesfeesten nu het licht van buiten het weer van ons over gaat nemen, Nieuwsbrief 9 Schooljaar 2018/2019 1 februari 2019 AGENDA Maria Lichtmis zondag 3 februari Studiedag, geen school! vrijdag 15 februari 2019 Voorjaarsvakantie zaterdag 16 februari t/m zondag 24 februari

Nadere informatie

Dieren in de winter 3

Dieren in de winter 3 Dieren in de winter 3 inhoud blz. 1. Winter 3 2. De egel 4 3. De vleermuis 5 4. De eekhoorn 6 5. De merel 7 6. De ree 8 7. De pad 9 8. Het lieveheersbeestje 10 9. Filmpjes 11 Bronnen en foto s 12 Colofon

Nadere informatie

De Grote Plantenjacht

De Grote Plantenjacht In deze brochure vind je de belangrijkste informatie over de vijf lessen van het lespakket. Word je hier enthousiast van? Meld je dan aan voor De Grote Plantenjacht via www.eco-schools.nl/de-grote-plantenjacht.

Nadere informatie

aanpassen beplanting (omschrijving wens) en bankje/paadje naar het midden zie ook informatie flyer omwoners grasveld Rossini_Paganini

aanpassen beplanting (omschrijving wens) en bankje/paadje naar het midden zie ook informatie flyer omwoners grasveld Rossini_Paganini Snoei- en bloeiactie 2013 Overzicht resultaat uitvoering 16 maart 2013 coördinatie vanuit werkgroep: Zeger Brinkman 0641050844 Locatie aanspreekpunt doel Albert Rousselstraat 68 3x plantenbak, Strausslaan,

Nadere informatie

Betreft: Voorstel voor aanpassing inrichting parkje langs Professorenpad, Nijmegen met vooral eetbare gewassen.

Betreft: Voorstel voor aanpassing inrichting parkje langs Professorenpad, Nijmegen met vooral eetbare gewassen. Betreft: Voorstel voor aanpassing inrichting parkje langs Professorenpad, Nijmegen met vooral eetbare gewassen. Wij, een paar leden van de tuingroep Transition Town Nijmegen, hebben het parkje op 25 januari

Nadere informatie

Inrichtingsplan Park Hofstede. Een park ván en vóór de bewoners van de Essenpas

Inrichtingsplan Park Hofstede. Een park ván en vóór de bewoners van de Essenpas Inrichtingsplan Park Hofstede Een park ván en vóór de bewoners van de Essenpas juni 2011 Wijkplatform Bemmel-Oost 2 Waarom bijeenkomst Plannen worden concreet Besluitvorming gemeente in eindfase Consultatie

Nadere informatie

Natuurlijk tuinieren, tuinpark Nieuw Vredelust

Natuurlijk tuinieren, tuinpark Nieuw Vredelust Natuurlijk tuinieren, tuinpark Nieuw Vredelust Eerste actieplan voor 2018-2020 Voorwoord Dit voorjaar kwam Mascha Jonasse, van de AVVN met een op ons tuinpark toegespitste aantal adviezen, ter verfraaiing

Nadere informatie

Samen maken we het groen!

Samen maken we het groen! Samen maken we het groen! 10 tips voor meer natuur in je omgeving Een groene omgeving is leuk om naar te kijken, maar ook gezonder om in te leven en wonen en beter voor het klimaat. Planten en bomen houden

Nadere informatie

Onderhouden van uw tuin

Onderhouden van uw tuin Onderhouden van uw tuin ruimte voor leven Een mooie tuin geeft een mooi aanzicht. Voor uzelf en ook voor uw buren en de buurt. Een verzorgde en goed onderhouden tuin draagt bij aan een groene, leefbare

Nadere informatie

SPEELPLEK HARBRINKHOEK MARIAPAROCHIE

SPEELPLEK HARBRINKHOEK MARIAPAROCHIE SPEELPLEK HARBRINKHOEK MARIAPAROCHIE Het project Speelberg Harbrinkhoek Mariaparochie is een deelproject dat komt uit de dorpsagenda. Het ontwerp en de begeleiding is mogelijk gemaakt met een ruimte- en

Nadere informatie

De Levende tuin, met een levende omheining. De Levende tuin laat uw tuin leven. Wilt u van uw tuin een groene oase maken?

De Levende tuin, met een levende omheining. De Levende tuin laat uw tuin leven. Wilt u van uw tuin een groene oase maken? FOTO S: TUINEN VAN APPELTERN met een levende omheining De omheining van een levende tuin leeft mee. Deze biedt beschutting, maar is ook toegankelijk voor kleine dieren. Van oude stenen bijvoorbeeld, zijn

Nadere informatie

Stichting OVERTUIN Bisdom van Vliet Jaarbericht 2 e helft 2015

Stichting OVERTUIN Bisdom van Vliet Jaarbericht 2 e helft 2015 Na de jaarmarkt op 30 mei is er regelmatig gewerkt in de tuin. In de zomer periode is elke maandagavond met name onkruid verwijderd. Onze groep vrijwilligers heeft in wisselende samenstelling veel werk

Nadere informatie

3 hectare groot veenweide gebied, Amsterdam Westerpark st. Hart voor de Natuur

3 hectare groot veenweide gebied, Amsterdam Westerpark st. Hart voor de Natuur 3 hectare groot veenweide gebied, Amsterdam Westerpark st. Hart voor de Natuur Activiteiten en bereik 2011: Vrije bezoekers: 23.119 NME activiteiten: 1046 Avonturenclubs: 1474 Speciale doelgroepen 20 Openbare

Nadere informatie

Koornhorst in Beweging. Thee & Taart Nieuws. van vrijdag 12 augustus

Koornhorst in Beweging. Thee & Taart Nieuws. van vrijdag 12 augustus Koornhorst in Beweging Thee & Taart Nieuws van vrijdag 12 augustus In deze Thee & Taart Nieuwsflits: Burennieuws- Bewonerscommissie - Veiligheids/ Koornhoorst Alert groep - Filmpjes vanuit de Koornhorst

Nadere informatie

Dorpsbelang vindt het belangrijk haar leden op de hoogte te houden. Waar houden we ons momenteel mee bezig?

Dorpsbelang vindt het belangrijk haar leden op de hoogte te houden. Waar houden we ons momenteel mee bezig? D o r p s b e l a n g Exmorra sinds 1957 NIEUWS van het DORPSBELANG EXMORRA Dorpsbelang vindt het belangrijk haar leden op de hoogte te houden. Waar houden we ons momenteel mee bezig? Opknappen van de

Nadere informatie

Onderhoud. Klussenwijzer. Aanleg van een geveltuin

Onderhoud. Klussenwijzer. Aanleg van een geveltuin Onderhoud Klussenwijzer Aanleg van een geveltuin BrabantWonen 2 e druk februari 2015 Aanleg van een geveltuin Veel woningen in ons bestand zijn direct aan de openbare weg gelegen. Zij hebben geen voortuin,

Nadere informatie

nderhoudsronde 2015 groen & grafmonument

nderhoudsronde 2015 groen & grafmonument nderhoudsronde 2015 groen & grafmonument Ieder jaar doen wij maximaal vier onderhoudsrondes. Tijdens een ronde worden graven, grafstroken en parkjes geschoffeld en gewied, hagen en andere beplanting gesnoeid

Nadere informatie

1. Levende wilgenstaken I blz. 2 2. Levende wilgenstaken II blz. 2 3. Levende meidoornhaag blz. 2

1. Levende wilgenstaken I blz. 2 2. Levende wilgenstaken II blz. 2 3. Levende meidoornhaag blz. 2 SOORTEN OMHEININGEN Inhoud: Omheiningen van levend materiaal 1. Levende wilgenstaken I blz. 2 2. Levende wilgenstaken II blz. 2 3. Levende meidoornhaag blz. 2 Andere soorten omheining 4. Dood hout blz.

Nadere informatie

Speelleertuin De Bolster Ontwikkeling groenstroken naar Buurttuin

Speelleertuin De Bolster Ontwikkeling groenstroken naar Buurttuin Speelleertuin De Bolster Ontwikkeling groenstroken naar Buurttuin Aanleiding Voor u ligt een voorstel voor de ontwikkeling van de groenstroken rondom KBS De Bolster tot buurttuin. Daar deze groenstroken

Nadere informatie

Verslag paddentrek. Voorjaar Paddenwerkgroep Milieu Werkgroep Houten

Verslag paddentrek. Voorjaar Paddenwerkgroep Milieu Werkgroep Houten Verslag paddentrek Voorjaar 2005 Paddenwerkgroep Milieu Werkgroep Houten 1 Evaluatie paddenwerkgroep voorjaar 2005. Voorbereiding Dit jaar zijn we in januari begonnen met het benaderen van de vrijwilligers,

Nadere informatie

2014, peiling 4b november 2014

2014, peiling 4b november 2014 resultaten 2014, peiling 4b november 2014 Van 4 tot en met 16 februari is de eerste peiling van 2014 onder het HengeloPanel gehouden. Hieraan deden 1.744 panelleden mee (een respons van 65%). Zij hebben

Nadere informatie

Oude bomen. Opdracht 1 - Bijzondere bomen. Opdracht 2 De leeftijd van een boom meten. Benodigdheden

Oude bomen. Opdracht 1 - Bijzondere bomen. Opdracht 2 De leeftijd van een boom meten. Benodigdheden Oude bomen meetlint In Amsterdam staan veel bomen. Sommige van die bomen zijn al heel oud en hebben veel meegemaakt. Bomen kunnen veel betekenen voor mensen. Denk bijvoorbeeld aan de kastanjeboom in de

Nadere informatie

Activiteitenlijst voor buiten Trefwoord onderwerp

Activiteitenlijst voor buiten Trefwoord onderwerp Lijst- buiten 1 Activiteitenlijst voor buiten Trefwoord onderwerp Activiteit Uitvoering, Prioriteit, 1,2 of 3 Door wie, welk bedrijf Periodiek Datum gereed 1 afvalpedaalemmer Extra afvalpedaalemmer plaatsen

Nadere informatie

Een kattenren maken. Materialen Gereedschap. Schroefboor. Snelbeton. Nagels. Nietmachine. Waterpas. Slagpluggen. Vuren balken geimpregneerd 45x45

Een kattenren maken. Materialen Gereedschap. Schroefboor. Snelbeton. Nagels. Nietmachine. Waterpas. Slagpluggen. Vuren balken geimpregneerd 45x45 Een kattenren maken Een kattenren maken Materialen Gereedschap Snelbeton Nagels Slagpluggen Vuren balken geimpregneerd 45x45 Vuren balken 100x100 Rabatdelen Gaas rol 20x20 mm Schroefboor Nietmachine Waterpas

Nadere informatie

SCHOOLJAAR Februari 2019 nr 9

SCHOOLJAAR Februari 2019 nr 9 SCHOOLJAAR 2018-2019 Februari 2019 nr 9 BELANGRIJKE DATA 11 februari groep 1 t/m 4 vrij 12 februari Vergadering MR 13 februari Open Huis Vergadering OV 18-22 februari Voorjaarsvakantie 23 februari Klusochtend

Nadere informatie

inh oud 1. Dieren in de winter 2. De egel 3. De vleermuis 4. De eekhoorn 5. De merel 6. De ree 7. De pad 8. Het lieveheersbeestje 9.

inh oud 1. Dieren in de winter 2. De egel 3. De vleermuis 4. De eekhoorn 5. De merel 6. De ree 7. De pad 8. Het lieveheersbeestje 9. Dieren in de winter inhoud 1. Dieren in de winter 3 2. De egel 4 3. De vleermuis 5 4. De eekhoorn 6 5. De merel 7 6. De ree 8 7. De pad 9 8. Het lieveheersbeestje 10 9. De koe 11 10. Filmpjes 12 Pluskaarten

Nadere informatie

.boekeltuinen.nl www

.boekeltuinen.nl www www.boekeltuinen.nl TEGEL ERUIT, PLANTJE ERIN TIP Houd de tuin zo groen Barbara Bekhof mogelijk en minimaliseer de verharding. Arjen Grent 3 REGENTON Als je de regenpijp hebt afgekoppeld, kun je het regenwater

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF 1 HERONTWIKKELINGSTRAJECT TIJL UILENSPIEGELPLEIN DECEMBER

NIEUWSBRIEF 1 HERONTWIKKELINGSTRAJECT TIJL UILENSPIEGELPLEIN DECEMBER NIEUWSBRIEF nr. 1 HERONTWIKKELINGSTRAJECT TIJL UILENSPIEGELPLEIN DECEMBER 2015 Beste omwonenden, ouders van de leerlingen van de Tijl Uilenspiegelschool en geïnteresseerden, December 2015 AANLEIDING De

Nadere informatie

t Hoornnieuws Januari 2017 In dit nummer Samenwerken maakt het verschil Activiteiten Belangrijke data Nieuws Verjaardagen

t Hoornnieuws Januari 2017 In dit nummer Samenwerken maakt het verschil Activiteiten Belangrijke data Nieuws Verjaardagen Samenwerken maakt het verschil Januari 2017 t Hoornnieuws In dit nummer Activiteiten Wat is er gebeurd en staat er te gebeuren Belangrijke data Om in de agenda te noteren Nieuws Voor iedereen, door iedereen

Nadere informatie

Uitvoeringsplan honden

Uitvoeringsplan honden Uitvoeringsplan honden Gemeente Alkmaar, juli 2013 Inhoudsopgave pagina Inleiding 2 Alkmaar: een hondvriendelijke stad 2 Voorzieningen voor honden 5 Bestrijden van overlast 6 De hondenpenning 8 Financieel

Nadere informatie

Module Medewerker hoveniersbedrijf KB. vmbo landbouwbreed kaderberoepsgerichte leerweg leerjaar 3 en 4

Module Medewerker hoveniersbedrijf KB. vmbo landbouwbreed kaderberoepsgerichte leerweg leerjaar 3 en 4 Module Medewerker hoveniersbedrijf KB vmbo landbouwbreed kaderberoepsgerichte leerweg leerjaar 3 en 4 Het Ontwikkelcentrum heeft ernaar gestreefd de auteursrechten te regelen volgens de wettelijke bepalingen.bent

Nadere informatie

Werkdagen voorjaar 2014:

Werkdagen voorjaar 2014: Werkdagen voorjaar 2014: vrijdagmorgen 28 maart en zaterdagmorgen 29 maart van 9.00 tot 13.00 uur. Op zaterdag wordt er erwtensoep geserveerd bij: Grand café de Linde Kalovenwegje 1 te Hasselt ( Bij gemeentehuis

Nadere informatie

Mooie tuinplannen? Bespreek ze met tuincentrum Osdorp

Mooie tuinplannen? Bespreek ze met tuincentrum Osdorp Mooie tuinplannen? Bespreek ze met tuincentrum Osdorp Inhoudsopgave Afhankelijk van de tuinklus is het belangrijk om vooraf over enkele zaken na te denken, zoals de ligging en de maatvoering van de tuin

Nadere informatie

- Kluswijzer - 9. Zelf een tuinafscheiding plaatsen

- Kluswijzer - 9. Zelf een tuinafscheiding plaatsen 9. Zelf een tuinafscheiding plaatsen U heeft graag wat meer privacy in uw tuin. U wilt een fraaier hekwerk rondom of u vindt dat die gammele schutting nodig aan vervanging toe is. Voor een nieuwe tuinafscheiding

Nadere informatie

Prismajournaal 17 donderdag 22 mei

Prismajournaal 17 donderdag 22 mei Prismajournaal 17 donderdag 22 mei Schoolreis Op 6 juni gaan we met schoolreis. Ter herinnering hierbij nogmaals de belangrijkste informatie. Schoolreis groepen 1,2 en 3 De kinderen komen gewoon om 8.30

Nadere informatie

Informatiebrief groep 1 en 2

Informatiebrief groep 1 en 2 Informatiebrief groep 1 en 2 SCHOOLTIJDEN De schooltijden zijn van 8.30 tot 14.15 uur. Op woensdagochtend tot 12.30 uur. Ongeveer 10 minuten voor aanvang van de schooltijd kunt u uw kind in de klas brengen.

Nadere informatie

UW TUIN. vragen en antwoorden

UW TUIN. vragen en antwoorden UW TUIN vragen en antwoorden UW TUIN: VRAGEN EN ANTWOORDEN In deze brochure vindt u informatie over: Hoe u uw tuin mag gebruiken. Wat u wel en wat u niet mag bouwen in uw tuin. Hoe u uw tuin achter moet

Nadere informatie

TUINONDERHOUD. Daar hebben we allemaal plezier van.

TUINONDERHOUD. Daar hebben we allemaal plezier van. TUINONDERHOUD Daar hebben we allemaal plezier van. TUINONDERHOUD Daar hebben we allemaal plezier van. Een mooie tuin geeft een mooi aanzicht. Voor uzelf en ook voor uw buren en de buurt. Een verzorgde

Nadere informatie

Jaarverslag Buurtmoestuin Castellum 2012

Jaarverslag Buurtmoestuin Castellum 2012 Jaarverslag Buurtmoestuin Castellum 2012 Inhoudsopgave 1. Voorwoord...2 2. 2012: jaaroverzicht in vogelvlucht...3 3. Verantwoording bestuur...6 1 1. Voorwoord In april 2011 zijn we van start gegaan met

Nadere informatie

Jan Ligthart gaat Natuurlijk Spelen

Jan Ligthart gaat Natuurlijk Spelen Jan Ligthart gaat Natuurlijk Spelen OPENBARE DALTONBASISSCHOOL janligthart d samenkennismaken DRAAIBOEK inhoudsopgave avontuurlijk spelen, zo doen wij dat NOVEMBER DECEMBER JANUARI FEBRUARI MAART APRIL

Nadere informatie

Dorpsraad komt naar je toe deze zomer. Bezoek Wijk Welgelegen Noord

Dorpsraad komt naar je toe deze zomer. Bezoek Wijk Welgelegen Noord Dorpsraad komt naar je toe deze zomer Bezoek Wijk Welgelegen Noord Zaterdag 6 juni 2015 1 Verslag dorpsraad komt naar je toe deze zomer: 1. Melding overlast scholieren van het HVC die naar de Estafette

Nadere informatie

Kwaliteit openbare ruimte Nijmegen Het Marikenniveau

Kwaliteit openbare ruimte Nijmegen Het Marikenniveau Kwaliteit openbare ruimte Nijmegen Het Marikenniveau Wat kunnen bewoners en ondernemers verwachten van het basisniveau van onderhoud? Voor participatie Een veilige, toegankelijke openbare ruimte waar mensen

Nadere informatie

RAPPORT BURGERPANEL WIJDEMEREN PEILING OPENBARE RUIMTE & SPEELPLAATSEN GEMEENTE WIJDEMEREN SEPTEMBER 2013

RAPPORT BURGERPANEL WIJDEMEREN PEILING OPENBARE RUIMTE & SPEELPLAATSEN GEMEENTE WIJDEMEREN SEPTEMBER 2013 RAPPORT BURGERPANEL WIJDEMEREN PEILING 1 2013 OPENBARE RUIMTE & SPEELPLAATSEN GEMEENTE WIJDEMEREN SEPTEMBER 2013 Colofon Uitgave: Research 2Evolve Tesselschadelaan 15A 1217 LG Hilversum Tel: (035) 623

Nadere informatie

Voor het beste resultaat adviseren wij altijd een zandbed van breker- of lavazand aan te brengen.

Voor het beste resultaat adviseren wij altijd een zandbed van breker- of lavazand aan te brengen. KUNSTGRAS AANLEGGEN Aanleg instructie kunstgras Benodigdheden - Tommygrass kunstgras - Geotextiel drukverdelend onderdoek - Stanleymes - Lijm en lijmband (2 varianten) 2 componenten lijm lijmband 2 componenten

Nadere informatie

Landschappelijke elementen

Landschappelijke elementen Welkomstkaarten voor Landschappelijke elementen Gaan voor groen! Behoud en herstel van landschappelijke elementen? Geweldig! Landschappelijke elementen zijn van culturele en historische waarde. Maar ze

Nadere informatie

Nieuwsbrief Kinderdagverblijf juli 2018 Nr. 34

Nieuwsbrief Kinderdagverblijf juli 2018 Nr. 34 Nieuwsbrief Kinderdagverblijf juli 2018 Nr. 34 Inleiding Hallo allemaal, Wat een prachtig voorjaar hebben we nu al gehad! Ons Lentefeest was zeer geslaagd met heel mooi weer, een grote opkomst en veel

Nadere informatie

Het onderzoek van de burgemeester 5/6

Het onderzoek van de burgemeester 5/6 Het onderzoek van de burgemeester De burgemeester hoorde dat kinderen ongerust zijn. Nee, ze zijn niet bang voor onweer of harde geluiden. Ze maken zich zorgen over de natuur. Dieren krijgen steeds minder

Nadere informatie

Restauratie Dorpskerk Woubrugge januari october 2014

Restauratie Dorpskerk Woubrugge januari october 2014 Restauratie Dorpskerk Woubrugge januari october 2014 Plan Stabiliseren van het hele kerkgebouw zodat ongelijkmatig verzakken wordt voorkomen. Er wordt niet geprobeerd de kerk weer recht te zetten. Niemand

Nadere informatie

Resultaten Stresstest. Meldingen. Schouw wijk ( , 09:06) Omschrijving. Aanwezigen. 4 februari zaterdag

Resultaten Stresstest. Meldingen. Schouw wijk ( , 09:06) Omschrijving. Aanwezigen. 4 februari zaterdag Resultaten Stresstest Schouw wijk (04-02-2017, 09:06) 4 februari zaterdag Route is een definitieve route Route is 3.26 kilometer lang Route 1 keer gelopen 2312de Leiden Aanwezigen Gemeente Bewonersvereniging

Nadere informatie

G EMEENTE. Samenleven. in de buitenruimte

G EMEENTE. Samenleven. in de buitenruimte G EMEENTE Samenleven in de buitenruimte Wethouder Jan Overweg De openbare ruimte is van ons allemaal. Dus hoe mooi zou het zijn als iedereen in Leusden zich verantwoordelijk voelt voor zijn of haar woonomgeving.

Nadere informatie

Niets zo goed voor kleine kinderen om lekker buiten te spelen en de natuur te ontdekken. Je wilt ze graag lekker zelf aan laten rommelen.

Niets zo goed voor kleine kinderen om lekker buiten te spelen en de natuur te ontdekken. Je wilt ze graag lekker zelf aan laten rommelen. Niets zo goed voor kleine kinderen om lekker buiten te spelen en de natuur te ontdekken. Je wilt ze graag lekker zelf aan laten rommelen. Dit betekent echter wel dat je er op moet kunnen vertrouwen dat

Nadere informatie

Ecologisch Beheer. Speeldernis.nl, Rotterdam

Ecologisch Beheer. Speeldernis.nl, Rotterdam Ecologisch Beheer Speeldernis.nl, Rotterdam Inleiding Koen van der Hauw Ecologisch: Aandacht voor mens Aandacht voor inheemse planten en dieren Aandacht voor milieu Groenling: Ecologisch Beheer 2 Opbouw

Nadere informatie

Tuinonderhoud en achterpaden

Tuinonderhoud en achterpaden Tuinonderhoud en achterpaden waar je thuis bent... Verzorgde tuin, kleine moeite De bewoner is verantwoordelijk voor het tuinonderhoud. Dit is wettelijk zo bepaald. In het besluit kleine herstellingen

Nadere informatie

Handleiding. Boom planten. Tielsestraat 83 A 4043 JR Opheusden Tel:

Handleiding. Boom planten.  Tielsestraat 83 A 4043 JR Opheusden Tel: Handleiding Boom planten www. Tielsestraat 83 A 4043 JR Opheusden Tel: 0488 48 2266 info@ www. Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Instructie boom planten 3. Instructie beukenhaag planten 4. Veelgestelde vragen

Nadere informatie

De tuin WOONTIJ. Uw tuin als visitekaartje. Een mooie tuin

De tuin WOONTIJ. Uw tuin als visitekaartje. Een mooie tuin 16 De tuin Uw tuin als visitekaartje Een mooie tuin Een mooie tuin siert uw woning De leefbaarheid in de wijk wordt in grote mate bepaald door de tuinen Het is belangrijk dat tuinen goed worden onderhouden

Nadere informatie

13 maart 2014 Nr. 13

13 maart 2014 Nr. 13 13 maart 2014 Nr. 13 10/3-16/3 17/3-23/3 24/3-30/3 start project: Kunst in en uit Amersfoort Open ochtend scholen in Amersfoort studiedag groep 1 t/m 4 31/3-6/4 Beste ouder(s)/verzorger(s), Door grote

Nadere informatie