Wetsvoorstel beperking gemeenschap en wijziging Faillissementswet: een rekenkundige uitwerking van het oude en nieuwe verhaal

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wetsvoorstel beperking gemeenschap en wijziging Faillissementswet: een rekenkundige uitwerking van het oude en nieuwe verhaal"

Transcriptie

1 Wetsvoorstel beperking gemeenschap en wijziging Faillissementswet: een rekenkundige uitwerking van het oude en nieuwe verhaal Mr J. Floris 1 Hoewel het "oude" regime van de vermogensrechtelijke onderlinge verhouding tussen echtgenoten pas vijf jaar oud is (sinds 2012), loopt ons systeem maatschappelijk bezien flink uit de pas. Tijd voor verandering, zo vindt ook de wetgever. Binnen enkele maanden zal (waarschijnlijk) het wetsvoorstel dat de wettelijke gemeenschap van goederen beperkt door de Eerste Kamer geloodst worden. Kern van het voorstel is om niet (langer) gemeenschappelijk te maken wat van nature privé is. Dat heeft implicaties voor het verhaal van schuldeisers indien één van de partners failleert, hoewel de exacte reikwijdte/uitwerking van die implicaties nog onduidelijk is. In deze bijdrage wordt een aantal implicaties van dit wetsvoorstel voor de faillissementspraktijk gesignaleerd. Eerst wordt het theoretisch kader uiteengezet: hoe is het nu en hoe ziet het systeem er straks uit? Daaruit volgen een aantal onopgeloste kwesties die - onder meer - een rekenkundige onvolkomenheid van het nieuwe systeem blootlegt waarvan de oplossing buiten dit artikel gezocht moet worden. Theoretisch kader Hoe zit het nu? De hoofdregel is dat vanaf de voltrekking van het huwelijk hetzelfde geldt voor het geregistreerd partnerschap van rechtswege een gemeenschap van goederen tussen de echtgenoten bestaat. 2 Liever niet? Dan komt men huwelijkse voorwaarden overeen. 3 Failleert één van de echtgenoten, dan rijst de vraag wat er in het faillissement valt. Met andere woorden: welk vermogen zal de curator ten gelde maken voor het conglomeraat van schuldeisers van de failliet. Het antwoord staat in de faillissementswet: het faillissement van de echtgenoot wordt behandeld als het faillissement van de gemeenschap. 4 De gemeenschapsgoederen vallen dus in het faillissement zodat zowel de privé- als de gemeenschapsschuldeisers zich daarop kunnen verhalen. De volgorde waarin de baten verdeeld worden (eerst het gemeenschapsvermogen, dan verhaal op privévermogen of v.v.) kan verschil maken voor de verhaalbaarheid van zowel de privé- als gemeenschapsschulden. 5 De casus uit de Asser 6 aan de hand waarvan de verschillende oplossingen worden benaderd is schematisch weergegeven als hieronder. De ovale cirkels stellen het vermogen van A en B voor. De overlap is de gemeenschap. De waarden bij de pijlen onder de cirkels geven de schulden weer. A is 10 K aan gemeenschapsschulden aangegaan en B is verantwoordelijk voor 30 K daarvan. B failleert en de curator moet het vermogen van de gemeenschap en van B privé verdelen. De curator heeft ook het aanwijsrecht van art. 1:96 lid 2 BW voorhanden. 1 De auteur is verbonden aan Holla Advocaten. 2 Art. 1:94 lid 1 BW. 3 Art. 1:93 BW 4 Art. 63 jo 22 Fw. 5 Vgl. Asser/De Boer, Kolkman & Salomons 1-II 2016/ Zie voetnoot 5, idem.

2 A 4 K 12 K 20 K B Failliet 10 K 40 K 30 K Oplossing 1 De eerste mogelijkheid is om het gemeenschapsvermogen pondspondsgewijs te verdelen over de schulden: de schuldeisers aan de kant van A krijgen dan 1/4 van 12 K = 3 K. De schuldeisers van B ontvangen 3/4 van 12 K = 9 K. Daarna wenden de schuldeisers zich tot de privévermogens van A en B. De schuldeisers van A kunnen de restvordering van 7 K verhalen op de 4 K die A in zijn privévermogen heeft zodat 3 K van hun schulden onbetaald blijft. Voor de schuldeisers van B blijft 1 K onbetaald. Oplossing 2 De tweede mogelijkheid is om de schulden die B is aangegaan voor de gemeenschap eerst te verhalen op zijn privévermogen. Er resteert dan een bedrag van 10 K, gelijk aan de gemeenschapsschulden die A is aangegaan. Pondspondsgewijze verdeling van het gemeenschapsvermogen resulteert er nu in dat beide groepen schuldeisers nog 6 K uit de gemeenschap ontvangen (ieder de helft van 12). De schuldeisers van A hebben dan nog (10-6) 4 K te vorderen die zij op het privévermogen van A kunnen verhalen. De schuldeisers van A worden in dat geval volledig betaald, terwijl de schuldeisers van B achterblijven met een restvordering van 4 K die zij (vooralsnog) niet kunnen verhalen. De vraag is of de wetswijziging aan deze rekenkundige mogelijkheden een eind maakt. Het terugneemrecht Een handreiking die de niet-failliete echtgenoot van de faillissementswet krijgt is het praktisch (nu nog vaak) onhaalbare terugneemrecht. 7 Newly-weds houden nu eenmaal veelal geen administratie bij wie van de twee welk deel van zijn/haar vermogen aanwendt om ogenschijnlijk gezamenlijke zaken te kopen; tot de dood ons scheidt, toch? De keerzijde van die medaille is dat schuldeisers beschermd worden tegen samenspanning van echtgenoten die met huwelijkse kunstgrepen vermogen aan het verhaal van de schuldeisers willen ontrekken. Ook aan artikel 61 Fw, dat ziet op het terugneemrecht, wordt gesleuteld, de vraag is wat er zal veranderen. 7 Art. 61 Fw.

3 Hoe zit het straks? De wetgever heeft met de wetswijziging een systeem voor ogen dat beter past bij de tijdsgeest en waarbij de gemeenschap beperkt is tot "datgene wat tijdens het huwelijk door beider inspanningen aan vermogen wordt opgebouwd." 8 De vergaande verhaalspositie van de schuldeisers wordt teruggedrongen en de positie van de (niet-failliete) echtgenoot van de schuldenaar verbetert. De verhaalsmogelijkheid van een privéschuldeiser wordt beperkt tot de helft van de opbrengst van de uitgewonnen gemeenschap. 9 Anders gezegd: de gemeenschap gaat door tweeën waarbij de ene helft voor verhaal van de privéschuldeisers en de gemeenschapsschuldeisers beschikbaar is en de andere helft die toekomt aan de nietfailliete echtgenoot- slechts verhaal biedt voor de gemeenschapsschuldeisers. De minister lijkt mogelijk een andere uitleg voor ogen te hebben door te spreken over het buiten de boedel vallen van de andere helft van de gemeenschap. Hoe de woordkeuze ook zij, de strekking is dat de gemeenschapsschuldeisers zich op de door de minister aangeduide helft kunnen verhalen en de privéschuldeisers niet. Of daarmee de verschillende rekenkundige oplossingen die nu gevolgd kunnen worden eenduidig(er) worden is maar de vraag. Schematisch laat het verhaal aan de hand van het rekenvoorbeeld van de initiatiefnemers 10 van de schuldeisers zich straks als volgt weergeven: A X B 100 privé A 200 gemeenschap A Met het nieuwe artikel 1:96 lid 3 BW wordt de gemeenschap in tweeën gedeeld (de stippellijn) waarbij de linkerhelft van het vermogen pondspondsgewijs verhaal biedt voor zowel de privéschuldeisers van A (100) als de gemeenschapsschuldeisers (200). De rechterhelft biedt uitsluitend verhaal voor gemeenschapsschulden. De verdeling van het vermogen is aldus: 8 Memorie van Antwoord 17 oktober 2016 p Art. 1:96 lid 3 BW 10 Vgl. Memorie van Antwoord 17 oktober 2016 p. 10 e.v.

4 Vordering Percentage Gemeenschapsvermogen Privéver mogen Totaal betaald Percentage vordering betaald Linkerhelft Rechterhelft Gemeenscha psschulden ,67% ,50% Privéschulden ,33% ,00% Totalen ,00% Te verdelen vermogen 150 Volgens het rekenmodel van de initiatiefnemers, hier weergegeven in bovenstaande tabel, ontvangen de gemeenschapsschuldeisers onder het nieuwe regime 115 op hun vordering van 200 en de privéschuldeisers 35 op hun vordering van 100. Voor de echtgenoot van de failliet blijft niets over; de kolom "rechterhelft" wordt tot het volle beloop uitgekeerd. Volgens de initiatiefnemers is dat niet te wijten aan een gebrek aan bescherming van de privéschuldeisers, maar aan het feit dat er zoveel gemeenschapsschulden zijn. Zouden de gemeenschapsschulden (aanzienlijk) lager zijn en de privéschulden hoger, dan biedt de nieuwe bepaling wél de beoogde bescherming. "Anders geformuleerd: de bepaling beschermt tegen de aanwezigheid van privéschulden, met name voorhuwelijkse schulden, en niet tegen gemeenschapsschulden." 11 Is de rekenkundige voorstelling van het nieuwe artikel 1:96 lid 3 BW dan zaligmakend? In ieder geval blijft de curator zitten met de kwestie van kwalificatie. Niet alleen van de schulden, maar ook van de goederen. Voorts is niet duidelijk hoe een curator met een eventueel overblijvend saldo van het privévermogen ten opzichte van onbetaalde gemeenschapsschulden moet omspringen. En hoe zit het met kwesties van rangorde? Ook heeft de uitleg van de minister tot op heden slechts een vertroebelend effect gehad. Tot slot nog wordt de werking van de boedelmenging ten aanzien van aangebrachte gemeenschappelijke goederen vergroot. 12 Het terugneemrecht artikel 61 Fw Zoals gezegd is het terugneemrecht ex artikel 61 Fw in veel gevallen praktisch niet haalbaar om de simpele reden dat echtelieden - door de bank genomen - geen gedetailleerde boekhouding bijhouden. Door de wetswijziging verandert ook de bewijslast voor het overnamerecht van de andere echtgenoot (binnen de Fw), ogenschijnlijk om het terugneemrecht haalbaar te maken. Het, zoals het wetsvoorstel wil, vervallen van lid 2 t/m 6 van artikel 61 Fw doet de bewijsvereisten van de andere echtgenoot die een goed uit de gemeenschap terug wil nemen uit de faillissementswet verdwijnen. De bewijslast ligt echter nog steeds ex artikel 1:96 lid 5 BW bij die echtgenoot, maar lijkt wat vrijer te worden. De praktijk moet leren of het doel van de initiatiefnemers - het beschermen van privé-eigendom - door de schrapping gediend is. 11 Memorie van Antwoord 17 oktober 2016 p Vgl. Hermus, Voortgang wetsvoorstel inzake beperking gemeenschap en wijziging van de Faillissementswet, EB 2017/3.

5 Conclusie Het voorgestelde systeem doet recht aan het voornemen: privéschuldeisers krijgen in de gebruikte rekenvoorbeelden minder op hun vordering betaald dan gemeenschapsschuldeisers. Dat betekent dat het streven van de wetgever om niet gemeenschappelijk te maken wat privé is in ieder geval een stapje dichterbij is. Feit blijft wel dat er nog te veel losse eindjes zijn om van een sluitend en bevredigend systeem te kunnen spreken.

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2016 2017 33 987 Voorstel van wet van de leden Swinkels, Recourt en Van Oosten tot wijziging van Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek en de Faillissementswet

Nadere informatie

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Sector privaatrecht Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301

Nadere informatie

Masterclass Beperkte Gemeenschap van Goederen. 22 maart Drs. J.O. Horsthuis MFP RFEA (Jasper)

Masterclass Beperkte Gemeenschap van Goederen. 22 maart Drs. J.O. Horsthuis MFP RFEA (Jasper) Masterclass Beperkte Gemeenschap van Goederen 22 maart 2017 Drs. J.O. Horsthuis MFP RFEA (Jasper) 1 Wetsvoorstel beperking gemeenschap van goederen Initiatief Wetsvoorstel 33 987 Swinkels (D66) / Recourt

Nadere informatie

Jouw schuld, mijn schuld?

Jouw schuld, mijn schuld? TILBURG UNIVERSITY Jouw schuld, mijn schuld? Een onderzoek naar de verhaalsmogelijkheden van schuldeisers en de draagplicht van schulden in een huwelijksgoederengemeenschap Naam: Eva Jongenelen ANR: 473883

Nadere informatie

Voortgang wetsvoorstel inzake beperking gemeenschap en wijziging van de Faillissementswet

Voortgang wetsvoorstel inzake beperking gemeenschap en wijziging van de Faillissementswet Mr. M.C.J.M. Hermus 1 Artikelen Voortgang wetsvoorstel 33 987 inzake beperking gemeenschap en wijziging van de Faillissementswet Een reactie op de brief van de minister en de memorie van antwoord Met veel

Nadere informatie

Vereniging voor Estate Planners in het Notariaat, ALV Amersfoort, 8 september Insolventie, verhaal en familievermogen

Vereniging voor Estate Planners in het Notariaat, ALV Amersfoort, 8 september Insolventie, verhaal en familievermogen Vereniging voor Estate Planners in het Notariaat, ALV Amersfoort, 8 september 2016 Insolventie, verhaal en familievermogen Prof.mr. Jan Biemans Hoogleraar Burgerlijk recht, i.h.b. Goederenrecht en Notarieel

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2016 2017 33 987 Voorstel van wet van de leden Swinkels, Recourt en Van Oosten tot wijziging van Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek en de Faillissementswet

Nadere informatie

Nieuw huwelijksvermogensrecht

Nieuw huwelijksvermogensrecht 02.11.17 Nieuw huwelijksvermogensrecht Huwelijkse voorwaarden van nog groter belang! Advieswijzer In deze advieswijzer: Voor de ondernemer die na 1 januari 2018 gaat trouwen, verandert er veel ten opzichte

Nadere informatie

Huwelijksvermogensrecht. Goed geregeld

Huwelijksvermogensrecht. Goed geregeld Huwelijksvermogensrecht Goed geregeld 2 De veranderingen van het huwelijksvermogensrecht vanaf 1 januari 2018: de beperkte gemeenschap van goederen als de nieuwe standaard van het Nederlandse huwelijksvermogensrecht.

Nadere informatie

Kluwer Online Research

Kluwer Online Research Land- en Tuinbouwbulletin De een is failliet en de ander niet Kluwer Online Research Auteur: Mr. M.J. Tolsma[1] Regelmatig vraagt de ondernemer zich af of hij vermogen op naam van zijn/haar echtgenoot

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2016 2017 33 987 Voorstel van wet van de leden Swinkels, Recourt en Van Oosten tot wijziging van Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek en de Faillissementswet

Nadere informatie

1 De gemeenschap van goederen

1 De gemeenschap van goederen 1 De gemeenschap van goederen De gemeenschap van goederen is het stelsel dat de wet aan het huwelijk verbindt ter regeling van de vermogensrechtelijke verhouding van de echtgenoten, indien daar niet bij

Nadere informatie

Invoering beperkte gemeenschap van goederen. Inleiding; voorgeschiedenis. Moderniseringswetgeving huwelijksvermogensrecht

Invoering beperkte gemeenschap van goederen. Inleiding; voorgeschiedenis. Moderniseringswetgeving huwelijksvermogensrecht 23-1-2018 1 Invoering beperkte gemeenschap van goederen Rijksuniversiteit Groningen Notarieel Instituut Groningen (NIG, zie: www.notarieelinstituut.nl) Prof. mr. Leon Verstappen 23-1-2018 2 Inleiding;

Nadere informatie

EPN COEP 2016 Relatievermogensrecht, erfrecht en insolventie MET ANTWOORDEN

EPN COEP 2016 Relatievermogensrecht, erfrecht en insolventie MET ANTWOORDEN EPN COEP 2016 Relatievermogensrecht, erfrecht en insolventie MET ANTWOORDEN Prof.mr. J.W.A. (Jan) Biemans, Universiteit Utrecht Op verzoek van het bestuur van de EPN wordt tijdens de COEP in het bijzonder

Nadere informatie

en het huweiijksver 1 Inleiding 20 1 Nummer 1 1 Januari Samenvatting

en het huweiijksver 1 Inleiding 20 1 Nummer 1 1 Januari Samenvatting en het huweiijksver Demis van Lierop en Carianne Tazelaar Mr. D. van Lierop is kandidaat-notaris familie & ondernemen bij VBC notarissen. Mr. C. Tazelaar is kandidaat-notaris familie & ondernemen bij VBC

Nadere informatie

Expert Meeting 6 oktober Invoering beperkte huwelijksgemeenschap. mr. Margot E. Burger MfN RFEA Chantal M. Scherpenhuijzen MfN RFEA

Expert Meeting 6 oktober Invoering beperkte huwelijksgemeenschap. mr. Margot E. Burger MfN RFEA Chantal M. Scherpenhuijzen MfN RFEA Expert Meeting 6 oktober 2016 Invoering beperkte huwelijksgemeenschap mr. Margot E. Burger MfN RFEA Chantal M. Scherpenhuijzen MfN RFEA Cd van jou, cd van mij Cd van ons allebei gekregen van mijn moeder,

Nadere informatie

Familie en Scheiding Ontbijtseminar 13 november 2014

Familie en Scheiding Ontbijtseminar 13 november 2014 Familie en Scheiding Ontbijtseminar 13 november 2014 ONTBIJTSEMINAR Donderdag 13 november 2014 Mr. Marc Heuvelmans [welkomstwoord] Mr. Jacqueline van de Wiel Mr. Mathilde Becking Ontbijtseminar 13 november

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2014 2015 33 987 Voorstel van wet van de leden Berndsen-Jansen, Recourt en Van Oosten tot wijziging van Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek en de Faillissementswet

Nadere informatie

Van dat stelsel gaan wij dus binnenkort afscheid nemen en wel op 1 januari 2018 wanneer de nieuwe Wet in werking treedt.

Van dat stelsel gaan wij dus binnenkort afscheid nemen en wel op 1 januari 2018 wanneer de nieuwe Wet in werking treedt. Deel 1 Er gaat wat wijzigen in 2018 op het gebied van het huwelijksvermogensrecht. Met ingang van 1 januari 2018 trouw je in Nederland niet meer automatisch in algehele gemeenschap van goederen maar blijft

Nadere informatie

Openbaar faillissementsverslag natuurlijk persoon (ex art. 73a Fw.)

Openbaar faillissementsverslag natuurlijk persoon (ex art. 73a Fw.) Openbaar faillissementsverslag natuurlijk persoon (ex art. 73a Fw.) Verslagdatum: 21 juni 2010 Nummer: 4 Algemene gegevens Insolventienummer: 09/185 F 09/186 F 09/187 F Naam schuldenaar /schuldenaren:

Nadere informatie

Vragenlijst effectief verdelen huwelijkse voorwaarden

Vragenlijst effectief verdelen huwelijkse voorwaarden Vragenlijst effectief verdelen huwelijkse voorwaarden Rechtbank s-gravenhage Vragenlijst 1. Wanr is het huwelijk gesloten? Inleiding Deze vragenlijsten zijn gericht aan de advocaten van partijen. Vandaar

Nadere informatie

TEN HOLTER / NOORDAM 1ZJ 1ZJ D D FAILLISSEMENTSVERSLAG. Aard faillissement. Nummer: 1. Datum: 14 juli 2014

TEN HOLTER / NOORDAM 1ZJ 1ZJ D D FAILLISSEMENTSVERSLAG. Aard faillissement. Nummer: 1. Datum: 14 juli 2014 FAILLISSEMENTSVERSLAG Nummer: 1 atum: 14 juli 2014 / NOORAM Naam schuldenaar Faillissementsnummer Laatste adres Geboortedatum e heer Srbislav Bilbi 14/597 F Rio Grandestraat 19 3207 NJ Spijkenisse 22 augustus

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2015 2016 33 987 Voorstel van wet van de leden Swinkels, Recourt en Van Oosten tot wijziging van Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek en de Faillissementswet

Nadere informatie

20 - WSNP en het bestuursverbod

20 - WSNP en het bestuursverbod 20 - WSNP en het bestuursverbod Fleur Verburg en Eva Timmermans* Inleiding De minister van Veiligheid en Justitie heeft op 26 november 2012 een aantal maatregelen aangekondigd om faillissementsfraude effectiever

Nadere informatie

Aanpassing. op een oor na gevild. wettelijke gemeenschap van goederen. In mei 2003 is het Wetsvoorstel tot aanpassing van de algehele gemeenschap

Aanpassing. op een oor na gevild. wettelijke gemeenschap van goederen. In mei 2003 is het Wetsvoorstel tot aanpassing van de algehele gemeenschap HELMY SCHELLENS Aanpassing wettelijke gemeenschap van goederen op een oor na gevild foto: Jet Budelman Mr. W.P.G.M. Schellens-Stoks is advocate en partner bij Hekkelman Advocaten te Nijmegen In mei 2003

Nadere informatie

Dit artikel uit AdvoTip is gepubliceerd door Boom juridisch en is bestemd voor anonieme bezoeker. Afl september 2017

Dit artikel uit AdvoTip is gepubliceerd door Boom juridisch en is bestemd voor anonieme bezoeker. Afl september 2017 Onder redactie van: Prof. mr. dr. B.M.E.M. Schols Prof. mr. dr. W. Burgerhart Prof. mr. dr. F.W.J.M. Schols Mr. F.M.H. Hoens Mr. dr. J.W.A. Rheinfeld Mr. G.A. Tuinstra Mr. J.Th.M. Diks Mr. M.J.P. Schipper

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Wijziging van het besluit van 5 juli 2010, nr. DGB2010/872M, Stcrt. 2010, nr.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Wijziging van het besluit van 5 juli 2010, nr. DGB2010/872M, Stcrt. 2010, nr. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 18050 30 maart 2018 Wijziging van het besluit van 5 juli 2010, nr. DGB2010/872M, Stcrt. 2010, nr. 10783 Belastingdienst/Directie

Nadere informatie

Dukers & Baelemans. Invloed huwelijksvermogensrecht op inkomen ondernemer

Dukers & Baelemans. Invloed huwelijksvermogensrecht op inkomen ondernemer Dukers & Baelemans Invloed huwelijksvermogensrecht op inkomen ondernemer Programma Intro: nieuw huwelijksvermogensrecht Zaaksvervanging waardemutaties Achtergrond bepaling redelijke vergoeding Finaal verrekenbeding

Nadere informatie

Blok 4/dag 7 Berry van Zuidam

Blok 4/dag 7 Berry van Zuidam Blok 4/dag 7 Berry van Zuidam 1 Agenda van de dag Terugblik vorige blok Rechten en plichten echtgenoten Relatievermogensrecht Evaluatie lesdag 2 1 Eerlijk delen 3 Rechten en plichten van echtgenoten Titel

Nadere informatie

Verslagdatum: Volgnummer:

Verslagdatum: Volgnummer: Algemene gegevens Insolventienummer: Naam schuldenaar / schuldenaren: F.17/16/134 mevr. van der Klok Adres: De Vogelweide 28 Woonplaats: 9201TE, Drachten Geboortedatum: 15-05-1962 Datum faillissement:

Nadere informatie

Advies Netwerk Notarissen m.b.t. wetsvoorstel beperking wettelijke gemeenschap van goederen

Advies Netwerk Notarissen m.b.t. wetsvoorstel beperking wettelijke gemeenschap van goederen Advies Netwerk Notarissen m.b.t. wetsvoorstel beperking wettelijke gemeenschap van goederen Op 31 oktober 2013 hebben de indieners van een wetsvoorstel dat tot doel heeft een beperkte gemeenschap van goederen

Nadere informatie

De wet aanpassing gemeenschap van goederen

De wet aanpassing gemeenschap van goederen Dr. mr. B. Breederveld 1 De wet aanpassing gemeenschap van goederen 16 Op 1 januari 2012 is in werking getreden de Wet aanpassing wettelijke gemeenschap van goederen tot wijziging van de titels 6, 7 en

Nadere informatie

Onder voorwaarden getrouwd of geregistreerd

Onder voorwaarden getrouwd of geregistreerd Onder voorwaarden getrouwd of geregistreerd Van Kaam Notarissen Someren, Witvrouwenbergweg 8a, tel. (0493) 49 43 52 Wat is... Wie gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap wil aangaan en de verdeling

Nadere informatie

VOOR RECHTSPRAAK. Strekking conceptwetsvoorstel

VOOR RECHTSPRAAK. Strekking conceptwetsvoorstel NEDERLANDSE VERENIGING VOOR RECHTSPRAAK De Minister van Veiligheid en Justitie mr. GA. van der Steur Postbus 20301 2500 EH DEN HAAG Datum 22maart2016 Uw kenmerk 708595 Contactpersoon Onderwerp Advies op

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2016 2017 33 987 Voorstel van wet van de leden Swinkels, Recourt en Van Oosten tot wijziging van Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek en de Faillissementswet

Nadere informatie

Turbo-liquidatie en de bestuurder

Turbo-liquidatie en de bestuurder Turbo-liquidatie en de bestuurder Juni 2012 mr J. Brouwer De auteur heeft grote zorgvuldigheid betracht in het weergeven van delen uit het geldende recht. Evenwel is noch de auteur noch Boers Advocaten

Nadere informatie

TWEEDE FAILLISSEMENTSVERSLAG IN HET FAILLISSEMENT VAN A. BONS BEHEER B.V. d.d. 18 juli 2013. : de besloten vennootschap A. Bons Beheer B.V.

TWEEDE FAILLISSEMENTSVERSLAG IN HET FAILLISSEMENT VAN A. BONS BEHEER B.V. d.d. 18 juli 2013. : de besloten vennootschap A. Bons Beheer B.V. Dit verslag ziet uitsluitend op hetgeen zich in de afgelopen verslagperiode heeft voorgedaan. Daar waar de nummering ontbreekt, zijn de hoofdstukken reeds afgesloten en wordt voor informatie verwezen naar

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2016 2017 33 987 Voorstel van wet van de leden Swinkels, Recourt en Van Oosten tot wijziging van Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek en de Faillissementswet

Nadere informatie

Inleiding. 1 MvA II, Parl. Gesch. Boek 4, p

Inleiding. 1 MvA II, Parl. Gesch. Boek 4, p Van : wetgevingscommissie Familie- en Jeugdrecht Datum : 7 mei 2014 Betreft : Wijziging van Boek 4 van het Burgerlijk Wetboek om in uitzonderlijke situaties erfgenamen de mogelijkheid te geven, ontheffing

Nadere informatie

Artikelen 81 en 82. Ongewijzigd. Artikel 83

Artikelen 81 en 82. Ongewijzigd. Artikel 83 Doorlopende tekst van de gewijzigde artikelen van de titels 1.6, 1.7 en 1.8 BW (nieuw), alsmede van artikel V (overgangsbepaling), zoals deze luidt volgens Kamerstukken I 2008/09, 28 867, A (gewijzigd

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2002 2003 28 867 Wijziging van de titels 6, 7 en 8 van Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek(aanpassing wettelijke gemeenschap van goederen) B ADVIES RAAD VAN

Nadere informatie

EERLIJK VAN MIJ! ZULLEN WE DELEN, MAAR WAT VAN MIJ IS, BLIJFT

EERLIJK VAN MIJ! ZULLEN WE DELEN, MAAR WAT VAN MIJ IS, BLIJFT Een praktijkgericht juridisch onderzoek naar de te verwachten knelpunten en gevolgen voor Brekelmans Van der Ven na inwerkingtreding van de Wet beperking wettelijke gemeenschap van goederen EERLIJK ZULLEN

Nadere informatie

Het nieuwe terugneemrecht

Het nieuwe terugneemrecht Het nieuwe terugneemrecht Artikel 61 van de Faillissementswet na de Wet aanpassing wettelijke gemeenschap van goederen Door R.E. Steenbergen Masterscriptie Privaatrecht, privaatrechtelijke rechtspraktijk

Nadere informatie

Nieuwe conflicten door gewijzigde voorwaarden

Nieuwe conflicten door gewijzigde voorwaarden Huwelijkse voorwaarden na 1 januari 2018 Nieuwe conflicten door gewijzigde voorwaarden echtscheiding Door Daniëlle van Iperen-Roepers en Nickey Smelt Illustratie: Tamar Rubinstein Op 1 januari 2018 is

Nadere informatie

Inleiding. 1 MvA II, Parl. Gesch. Boek 4, p

Inleiding. 1 MvA II, Parl. Gesch. Boek 4, p Van : wetgevingscommissie Familie- en Jeugdrecht Datum : 7 mei 2014 Betreft : Wijziging van Boek 4 van het Burgerlijk Wetboek om in uitzonderlijke situaties erfgenamen de mogelijkheid te geven, ontheffing

Nadere informatie

: De naamloze vennootschap United Green N.V., gevestigd en kantoorhoudende te (7101 BN) Winterswijk aan het Beatrixpark

: De naamloze vennootschap United Green N.V., gevestigd en kantoorhoudende te (7101 BN) Winterswijk aan het Beatrixpark Openbaar verslag ex artikel 73a Faillissementswet Faillissement : De naamloze vennootschap United Green N.V., gevestigd en kantoorhoudende te (7101 BN) Winterswijk aan het Beatrixpark 6a Faillissementsnummer

Nadere informatie

Bijlage: Artikelsgewijs commentaar

Bijlage: Artikelsgewijs commentaar Bijlage: Artikelsgewijs commentaar Artikel 68 lid 2 (nieuw) en artikel 69 lid 1 (gewijzigd) Ook nu doet een goede curator al aangifte bij onregelmatigheden, hetgeen in de praktijk wordt afgestemd met de

Nadere informatie

DERDE OPENBARE VERSLAG EX ARTIKEL 73A FAILLISSEMENTSWET IN HET FAILLISSEMENT VAN H.S.K. JANSSEN TELECOMMUNICATIE BEHEER B.V.

DERDE OPENBARE VERSLAG EX ARTIKEL 73A FAILLISSEMENTSWET IN HET FAILLISSEMENT VAN H.S.K. JANSSEN TELECOMMUNICATIE BEHEER B.V. Het papieren verslag is identiek aan het digitale verslag. DERDE OPENBARE VERSLAG EX ARTIKEL 73A FAILLISSEMENTSWET IN HET FAILLISSEMENT VAN H.S.K. JANSSEN TELECOMMUNICATIE BEHEER B.V. inzake de besloten

Nadere informatie

OPENBAAR FAILLISSEMENTSVERSLAG NATUURLIJK PERSOON EX ARTIKEL 73 A Fw

OPENBAAR FAILLISSEMENTSVERSLAG NATUURLIJK PERSOON EX ARTIKEL 73 A Fw OPENBAAR FAILLISSEMENTSVERSLAG NATUURLIJK PERSOON EX ARTIKEL 73 A Fw Verslagnummer: 3 Datum: 8 september 2011 Insolventienummer : 11.68 F Naam schuldena(a)r(en) : Eric Paul Beekhuiszen Handelsonderneming

Nadere informatie

Algemene gegevens. Openbaar faillissementsverslag natuurlijk persoon met onderneming. (ex art. 73a Fw.) Verslagdatum: Volgnummer: 1

Algemene gegevens. Openbaar faillissementsverslag natuurlijk persoon met onderneming. (ex art. 73a Fw.) Verslagdatum: Volgnummer: 1 Algemene gegevens Openbaar faillissementsverslag natuurlijk persoon Insolventienummer: Naam schuldenaar / schuldenaren: F.05/17/420 dhr. Pruis Adres: 1e Nijverheidstraat 3 Woonplaats: 6822CM, Arnhem Geboortedatum:

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2008 2009 31 768 Wijziging van de Wet op het financieel toezicht en de Faillissementswet in verband met de samenloop van de vordering op de boedel ingeval

Nadere informatie

A. Ondernemer en huwelijk

A. Ondernemer en huwelijk A. Ondernemer en huwelijk Iedere ondernemer die met een partner samen woont, is vrij om zijn of haar in komen te innen en om een bankrekening te openen. Het maakt daarbij niets uit voor welke samenlevingsvorm

Nadere informatie

FAILLISSEMENTSVERSLAG Nummer: 6 Datum: 18 maart 2016

FAILLISSEMENTSVERSLAG Nummer: 6 Datum: 18 maart 2016 1 500744 FAILLISSEMENTSVERSLAG Nummer: 6 Datum: 18 maart 2016 Algemene gegevens Insolventienummer : F.17/14/186 Naam schuldenaar : mevrouw H.J. de Vries-Hiemstra Adres : Friezenburg 37 Postcode, woonplaats

Nadere informatie

Wat betekent het faillissement voor u?

Wat betekent het faillissement voor u? 1 Wat betekent het faillissement voor u? U bent persoonlijk failliet verklaard. In dit informatie-vel kunt u algemene informatie vinden over: 1. Wat houdt een faillissement in; 2. Hoger beroep of verzet

Nadere informatie

FAILLISSEMENTSVERSLAG Nummer: 6 Datum: 7 maart 2014

FAILLISSEMENTSVERSLAG Nummer: 6 Datum: 7 maart 2014 500573 FAILLISSEMENTSVERSLAG Nummer: 6 Datum: 7 maart 2014 Algemene gegevens Insolventienummer : C17/12/226 F Naam schuldenaar : De heer W.F. Nijboer Adres : Tichelwerk 22 Postcode, woonplaats : 8754 CB

Nadere informatie

Openbaar faillissementsverslag rechtspersoon (ex art. 73A Fw.)

Openbaar faillissementsverslag rechtspersoon (ex art. 73A Fw.) Openbaar faillissementsverslag rechtspersoon (ex art. 73A Fw.) Nummer: 4 (eindverslag). Datum: 20 januari 2015. Gegevens onderneming: Putters Nest Beheer B.V. Faillissementsnummer: C/01/13/736 F Datum

Nadere informatie

Datum 31 oktober 2016 Onderwerp Initiatiefwetsvoorstel tot beperking van de wettelijke gemeenschap van goederen (33 987)

Datum 31 oktober 2016 Onderwerp Initiatiefwetsvoorstel tot beperking van de wettelijke gemeenschap van goederen (33 987) 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Postbus 20017 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag www.rijksoverheid.nl/venj

Nadere informatie

VIJFDE OPENBAAR VERSLAG EX ART. 73 a FAILLISSEMENTSWET. In het faillissement van:

VIJFDE OPENBAAR VERSLAG EX ART. 73 a FAILLISSEMENTSWET. In het faillissement van: VIJFDE OPENBAAR VERSLAG EX ART. 73 a FAILLISSEMENTSWET In het faillissement van: de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid Magtrade B.V., statutair gevestigd en kantoorhoudende te (1083 HJ)

Nadere informatie

TWEEDE OPENBAAR VERSLAG EX ART. 73 a FAILLISSEMENTSWET. In het faillissement van:

TWEEDE OPENBAAR VERSLAG EX ART. 73 a FAILLISSEMENTSWET. In het faillissement van: TWEEDE OPENBAAR VERSLAG EX ART. 73 a FAILLISSEMENTSWET In het faillissement van: de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid Magtrade B.V., statutair gevestigd en kantoorhoudende te (1083 HJ)

Nadere informatie

FAILLISSEMENTSVERSLAG Nummer: 5 Datum: 15 januari 2014

FAILLISSEMENTSVERSLAG Nummer: 5 Datum: 15 januari 2014 1 500573 FAILLISSEMENTSVERSLAG Nummer: 5 Datum: 15 januari 2014 Algemene gegevens Insolventienummer : C17/12/226 F Naam schuldenaar : De heer W.F. Nijboer Adres : Tichelwerk 22 Postcode, woonplaats : 8754

Nadere informatie

FAILLISSEMENTSVERSLAG Nummer: 13 Datum: 15 oktober 2012

FAILLISSEMENTSVERSLAG Nummer: 13 Datum: 15 oktober 2012 47.340 FAILLISSEMENTSVERSLAG Nummer: 13 Datum: 15 oktober 2012 Gegevens onderneming : Dijkstra-Koudum Materieel BV (KvK nummer: 01154959) Faillissementsnummer : 09/229 F Datum uitspraak : 13 oktober 2009

Nadere informatie

Achtste openbare verslag ex artikel 73a Fw in het faillissement van Bruidshuis Sonja Rotterdam B.V.

Achtste openbare verslag ex artikel 73a Fw in het faillissement van Bruidshuis Sonja Rotterdam B.V. Het papieren verslag is identiek aan het digitale verslag. Achtste openbare verslag ex artikel 73a Fw in het faillissement van Bruidshuis Sonja Rotterdam B.V. Inzake : Bruidshuis Sonja Rotterdam B.V.,

Nadere informatie

EERSTE OPENBARE FAILLISSEMENTSVERSLAG EX ARTIKEL 73A FW INZAKE HET FAILLISSEMENT VAN STICHTING FORVALUE

EERSTE OPENBARE FAILLISSEMENTSVERSLAG EX ARTIKEL 73A FW INZAKE HET FAILLISSEMENT VAN STICHTING FORVALUE EERSTE OPENBARE FAILLISSEMENTSVERSLAG EX ARTIKEL 73A FW INZAKE HET FAILLISSEMENT VAN STICHTING FORVALUE Gegevens onderneming : de stichting Stichting ForValue (KvK-nummer: 51060957), statutair gevestigd

Nadere informatie

Wijziging van de Faillissementswet in verband met de versterking van de positie van de curator (Wet versterking positie curator)

Wijziging van de Faillissementswet in verband met de versterking van de positie van de curator (Wet versterking positie curator) Wijziging van de Faillissementswet in verband met de versterking van de positie van de curator (Wet versterking positie curator) Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins

Nadere informatie

3. Trouwen zonder huwelijkse voorwaarden: van een algehele naar een beperkte gemeenschap van goederen... 13

3. Trouwen zonder huwelijkse voorwaarden: van een algehele naar een beperkte gemeenschap van goederen... 13 Inhoudsopgave Voorwoord 1 1 Samenwoners 2 11 Inleiding 2 12 Een samenlevingscontract 2 13 Wat regelt u in een samenlevingscontract? 2 131 Voor de periode waarin u samenwoont 2 132 Voor het geval u besluit

Nadere informatie

EERSTE OPENBARE VERSLAG EX ARTIKEL 73A FAILLISSEMENTSWET IN HET FAILLISSEMENT VAN H.S.K. JANSSEN TELECOMMUNICATIE B.V.

EERSTE OPENBARE VERSLAG EX ARTIKEL 73A FAILLISSEMENTSWET IN HET FAILLISSEMENT VAN H.S.K. JANSSEN TELECOMMUNICATIE B.V. Het papieren verslag is identiek aan het digitale verslag. EERSTE OPENBARE VERSLAG EX ARTIKEL 73A FAILLISSEMENTSWET IN HET FAILLISSEMENT VAN H.S.K. JANSSEN TELECOMMUNICATIE B.V. inzake : de besloten vennootschap

Nadere informatie

ECLI:NL:GHDHA:2013:4308

ECLI:NL:GHDHA:2013:4308 ECLI:NL:GHDHA:2013:4308 Instantie Gerechtshof Den Haag Datum uitspraak 12-11-2013 Datum publicatie 14-11-2013 Zaaknummer 200.092.575 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Civiel recht Hoger

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2001 2002 19 529 Vaststelling van titel 7.17 (verzekering) en titel 7.18 (lijfrente) van het nieuwe Burgerlijk Wetboek Nr. 7 NOTA NAAR AANLEIDING VAN HET

Nadere informatie

Tweede openbare verslag ex artikel 73a Faillissementswet in het faillissement van MKB TRANSPORT B.V.

Tweede openbare verslag ex artikel 73a Faillissementswet in het faillissement van MKB TRANSPORT B.V. Het papieren verslag is identiek aan het digitale verslag. Tweede openbare verslag ex artikel 73a Faillissementswet in het faillissement van MKB TRANSPORT B.V. inzake : MKB Transport B.V., statutair gevestigd

Nadere informatie

For better and worse?!

For better and worse?! For better and worse?! Een onderzoek naar de vraag: Op welke wijze kan de niet-handelende echtgenoot of geregistreerde partner beter beschermd worden tegen schulden uit de wettelijke gemeenschap van goederen

Nadere informatie

NIEUW HUWELIJKSVERMOGENSRECHT PER 1 JANUARI 2018

NIEUW HUWELIJKSVERMOGENSRECHT PER 1 JANUARI 2018 NIEUW HUWELIJKSVERMOGENSRECHT PER 1 JANUARI 2018 Het idee achter het initiatiefvoorstel Beperking wettelijke gemeenschap van goederen is modernisering: tegenwoordig wonen stellen vaak al langer samen voordat

Nadere informatie

EERSTE FAILLISSEMENTSVERSLAG Datum 16 augustus 2013 Inzake : J. van Bruchem Faillissementsnummers : C/05/13/711 F Datum faillissement : 16 juli 2013 Rechter-Commissaris : Mr. P.F.A. Bierbooms Curator :

Nadere informatie

VIJFDE OPENBARE FAILLISSEMENTSVERSLAG EX ARTIKEL 73A FW INZAKE HET FAILLISSEMENT VAN DE STICHTING ZESDAAGSE VAN BRABANT

VIJFDE OPENBARE FAILLISSEMENTSVERSLAG EX ARTIKEL 73A FW INZAKE HET FAILLISSEMENT VAN DE STICHTING ZESDAAGSE VAN BRABANT VIJFDE OPENBARE FAILLISSEMENTSVERSLAG EX ARTIKEL 73A FW INZAKE HET FAILLISSEMENT VAN DE STICHTING ZESDAAGSE VAN BRABANT Gegevens onderneming : Stichting Zesdaagse van Brabant Koophandel onder het nummer

Nadere informatie

DERDE OPENBARE FAILLISSEMENTSVERSLAG EX ARTIKEL 73A FW INZAKE HET FAILLISSEMENT VAN DISCINT B.V.

DERDE OPENBARE FAILLISSEMENTSVERSLAG EX ARTIKEL 73A FW INZAKE HET FAILLISSEMENT VAN DISCINT B.V. DERDE OPENBARE FAILLISSEMENTSVERSLAG EX ARTIKEL 73A FW INZAKE HET FAILLISSEMENT VAN DISCINT B.V. Gegevens onderneming : de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid Discint (KvKnummer 01077279),

Nadere informatie

ZEVENDE FAILLISSEMENTSVERSLAG

ZEVENDE FAILLISSEMENTSVERSLAG ZEVENDE FAILLISSEMENTSVERSLAG Gegevens onderneming : de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid VIHAMIJ BV, statutair gevestigd te Arnhem, feitelijk gevestigd te (6827 BR) Arnhem, Driepoortenweg

Nadere informatie

Het vernieuwde Nederlandse huwelijksvermogensrecht, in het bijzonder de wettelijke regeling van de vergoedingsrechten

Het vernieuwde Nederlandse huwelijksvermogensrecht, in het bijzonder de wettelijke regeling van de vergoedingsrechten Tijdschrift voor Fiscaal Ondernemingsrecht, Het vernieuwde Nederlandse huwelijksvermogensrecht, in het bijzonder de wettelijke regeling van de vergoedingsrechten Klik hier om het document te openen in

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2002 2003 28 867 Wijziging van de titels 6, 7 en 8 van Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek (aanpassing wettelijke gemeenschap van goederen) Nr. 1 KONINKLIJKE

Nadere informatie

HuwelijksvermogensrechtWijzer

HuwelijksvermogensrechtWijzer HuwelijksvermogensrechtWijzer Overweegt u om te trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan? Dan zult u merken dat daar meer bij komt kijken dan alleen de plechtigheid bij de ambtenaar van de

Nadere informatie

University of Groningen. Enkele fiscale aspecten van de vierde tranche Burgerhart, Wouter. Published in: Tijdschrift Erfrecht

University of Groningen. Enkele fiscale aspecten van de vierde tranche Burgerhart, Wouter. Published in: Tijdschrift Erfrecht University of Groningen Enkele fiscale aspecten van de vierde tranche Burgerhart, Wouter Published in: Tijdschrift Erfrecht DOI: 10.5553/TE/187416812017018005001 IMPORTANT NOTE: You are advised to consult

Nadere informatie

TOELICHTING OP JE SAMENLEVINGSOVEREENKOMST EN TESTAMENTEN

TOELICHTING OP JE SAMENLEVINGSOVEREENKOMST EN TESTAMENTEN TOELICHTING OP JE SAMENLEVINGSOVEREENKOMST EN TESTAMENTEN Samenlevingsovereenkomst: Gemeenschappelijke huishouding In de overeenkomst staat vermeld dat je de kosten van de gemeenschappelijke huishouding

Nadere informatie

Het Nederlandse huwelijksvermogensrecht op de schop

Het Nederlandse huwelijksvermogensrecht op de schop Het Nederlandse huwelijksvermogensrecht op de schop Een onderzoek naar de gevolgen van Wetsvoorstel 33 987 voor Aitton notarissen Student Melissa van Koolwijk Studentnummer 2047929 Afstudeerorganisatie

Nadere informatie

FAMILIEVERMOGENSRECHT JOURNAAL

FAMILIEVERMOGENSRECHT JOURNAAL FAMILIEVERMOGENSRECHT JOURNAAL SPREKER PROF. DR. F.W.J.M. SCHOLS, HOOGLERAAR RADBOUD UNIVERSITEIT NIJMEGEN 2 JULI 2015 11:15 12:15 UUR WWW.AVDRWEBINARS.NL Inhoudsopgave Prof. dr. F.W.J.M. Schols Jurisprudentie

Nadere informatie

Doorlopende tekst van Titel 7 van Boek I per

Doorlopende tekst van Titel 7 van Boek I per Doorlopende tekst van Titel 7 van Boek I per 1-1-2018 Artikel 1:93 BW Bij huwelijkse voorwaarden kan uitdrukkelijk of door de aard der bedingen worden afgeweken van bepalingen van deze titel, behalve voor

Nadere informatie

Openbaar faillissementsverslag rechtspersoon (ex art. 73A Fw.)

Openbaar faillissementsverslag rechtspersoon (ex art. 73A Fw.) Insolventienummer: Toezichtzaaknummer: Datum uitspraak: Curator: R-C: F.03/16/32 NL:TZ:0000002487:F001 26-01-2016 mr. J. Hellendoorn mr. M.M. Vanhommerig Algemeen Gegevens onderneming Stal Karaevli B.V.

Nadere informatie

TWEEDE FAILLISSEMENTSVERSLAG TEVENS EINDVERSLAG datum 2 december 2013

TWEEDE FAILLISSEMENTSVERSLAG TEVENS EINDVERSLAG datum 2 december 2013 TWEEDE FAILLISSEMENTSVERSLAG TEVENS EINDVERSLAG datum 2 december 2013 Inzake : J. van Bruchem Faillissementsnummers : C/05/13/711 F Datum faillissement : 16 juli 2013 Rechter-Commissaris : Mr. P.F.A. Bierbooms

Nadere informatie

PDF hosted at the Radboud Repository of the Radboud University Nijmegen

PDF hosted at the Radboud Repository of the Radboud University Nijmegen PDF hosted at the Radboud Repository of the Radboud University Nijmegen The following full text is a publisher's version. For additional information about this publication click this link. http://hdl.handle.net/2066/78321

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2000 2001 27 554 Wijziging van titel 8 van Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek (regels verrekenbedingen) Nr. 1 KONINKLIJKE BOODSCHAP Aan de Tweede Kamer der

Nadere informatie

Prof.mr. W.D. Kolkman

Prof.mr. W.D. Kolkman 30 maart 2015 Prof.mr. W.D. Kolkman Hoogleraar privaatrecht i.h.b. notarieel recht RUG, raadsheer-plvv Hof Arnhem-Leeuwarden, adviseur Elan Notarissen Indeling 1. Nieuwe wetgeving A. Wetsvoorstel beperkte

Nadere informatie

Begunstigde en nalatenschap

Begunstigde en nalatenschap Begunstigde en nalatenschap Begunstigde en nalatenschap Veel huishoudens hebben een levensverzekering of een overlijdensrisico verzekering afgesloten, om de overblijvende partner financieel goed achter

Nadere informatie

FAILLISSEMENTSVERSLAG

FAILLISSEMENTSVERSLAG FAILLISSEMENTSVERSLAG Faillissementsverslag nummer 3 d.d. 14 januari 2014 Gegevens onderneming : Rolien Vastgoed B.V. Faillissementsnummer : 10/13/357 Datum uitspraak : 9 april 2013 Curator Rechter-commissaris

Nadere informatie

Huwelijksvermogensrecht en verzekeringen, moet je ze gescheiden zien?

Huwelijksvermogensrecht en verzekeringen, moet je ze gescheiden zien? Huwelijksvermogensrecht en verzekeringen, moet je ze gescheiden zien? 18 november 2014 Huwelijksvermogensrecht en verzekeringen, moet je ze "gescheiden" zien? 1 Wijziging van de titels 6, 7 en 8 van Boek

Nadere informatie

Openbaar faillissementsverslag rechtspersoon (ex art. 73A Fw.)

Openbaar faillissementsverslag rechtspersoon (ex art. 73A Fw.) Openbaar faillissementsverslag rechtspersoon (ex art. 73A Fw.) Nummer: 4 (eindverslag) Datum: 4 november 2016. Gegevens onderneming: Carroja Holding B.V. Faillissementsnummer: C/01/15/236 F Datum uitspraak:

Nadere informatie

Vragenlijst voor het opstellen van huwelijksvoorwaarden of partnerschapsvoorwaarden 1

Vragenlijst voor het opstellen van huwelijksvoorwaarden of partnerschapsvoorwaarden 1 Vragenlijst voor het opstellen van huwelijksvoorwaarden of partnerschapsvoorwaarden 1 I. Personalia MAN/VROUW Familienaam Voornamen Adres Geboorteplaats en -datum Legitimatiebewijs Nummer Legitimatiebewijs

Nadere informatie

VIERDE FAILLISSEMENTSVERSLAG IN HET FAILLISSEMENT VAN: 4NET E-COMMERCE BV. d.d. 11 juli 2012. : de besloten vennootschap 4Net E-Commerce BV;

VIERDE FAILLISSEMENTSVERSLAG IN HET FAILLISSEMENT VAN: 4NET E-COMMERCE BV. d.d. 11 juli 2012. : de besloten vennootschap 4Net E-Commerce BV; Dit verslag ziet uitsluitend op hetgeen zich in de afgelopen verslagperiode heeft voorgedaan. Daar waar de nummering ontbreekt, zijn de hoofdstukken reeds afgesloten en wordt voor informatie verwezen naar

Nadere informatie

De inhoud van de aan de rechtbank toegezonden papieren versie van dit verslag is identiek aan de digitale versie van het verslag.

De inhoud van de aan de rechtbank toegezonden papieren versie van dit verslag is identiek aan de digitale versie van het verslag. FAILLISSEMENTSVERSLAG ex artikel 73a Fw nummer3 De inhoud van de aan de rechtbank toegezonden papieren versie van dit verslag is identiek aan de digitale versie van het verslag. Indien dit verslag een

Nadere informatie

ZESDE FAILLISSEMENTSVERSLAG

ZESDE FAILLISSEMENTSVERSLAG ZESDE FAILLISSEMENTSVERSLAG INZAKE BV en BV Gegevens ondernemingen de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid THE OPEN EVENTS & MEETINGS BV, gevestigd te (4004 MB) Tiel aan het adres Biezenwei

Nadere informatie

RBC Failliet, wat gebeurt er met het veld? Nationaal Sportvelden Congres 24 november 2011 Ralf van der Pas advocaat / curator

RBC Failliet, wat gebeurt er met het veld? Nationaal Sportvelden Congres 24 november 2011 Ralf van der Pas advocaat / curator RBC Failliet, wat gebeurt er met het veld? Nationaal Sportvelden Congres 24 november 2011 Ralf van der Pas advocaat / curator Wat is een faillissement? Art. 20 Faillissementswet (FW): 2 Het faillissement

Nadere informatie

Algemene gegevens Dilgaz Ismail Welat gold Aard faillissement: Deel I - De failliet persoonlijk 1. Persoonlijke omstandigheden 2. Eerste maatregelen

Algemene gegevens Dilgaz Ismail Welat gold Aard faillissement: Deel I - De failliet persoonlijk 1. Persoonlijke omstandigheden 2. Eerste maatregelen Openbaar faillissementsverslag natuurlijk persoon (ex art. 73a Fw.) Verslagdatum: 11 juli 2013 Nummer: 4 Algemene gegevens Insolventienummer: 12/416F Naam schuldenaar: Dilgaz Ismail Tevens handelend onder

Nadere informatie