Gevangenis Beveren. Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden. Over de gevangenis. De hulp- en dienstverlening

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Gevangenis Beveren. Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden. Over de gevangenis. De hulp- en dienstverlening"

Transcriptie

1 Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden Over de gevangenis De gevangenis van Beveren opende zijn deuren op 14 februari 2014 en is het resultaat van een publiek-private samenwerking. Het is een moderne versie van de klassieke stergevangenis. > blz. 2 Organisatie van de hulp- en dienstverlening Om een kwalitatief hulp- en dienstverleningsaanbod te realiseren in een gevangenis, is er nood aan een goede samenwerking en overlegstructuur. Het aanbod in de gevangenis is namelijk het resultaat van een netwerk van organisaties, met elk hun eigen expertise. Het decreet van 8 maart 2013 bepaalt mee de uitbouw van de overlegstructuur van dit netwerk. > blz. 3 De hulp- en dienstverlening De implementatie van hulp- en dienstverlening liep gelijk met de komst van gedetineerden. Per domein geven we een overzicht van het gerealiseerde aanbod en lichten we enkele specifieke initiatieven toe. > blz. 5 Vooruitblik op 2015 In 2015 werken we verder aan de uitvoering van het actieplan , wat een leidraad is voor de organisaties van de hulp- en diensterlening. Daarna zetten we verder in op bestaande en nieuwe samenwerkingen. > blz >>> > > > > > > Jaarverslag 2014

2 1. Over de gevangenis 1.1. Modern gebouw De nieuwe gevangenis van Beveren werd geopend op 14 februari De gevangenis maakt deel uit van het Masterplan Justitie , dat voorziet in de bouw van nieuwe penitentiaire inrichtingen. De bouw van PI Beveren is het resultaat van een samenwerking met privéconsortium BAM PPP, zij zijn gedurende 25 jaar eigenaar van het gebouw en de aanwezige technische installaties. Naast de onderhoudswerken is de privépartner ook verantwoordelijk voor een aantal huishoudelijke taken zoals de catering en de wasserij. 2 De gevangenis bestaat uit 4 grote delen: het inkomgebouw, het dienstengebouw, het cellencomplex en het werkgebouw. Het cellencomplex bestaat uit vier vleugels rond een centrale toezichtskern of centrum. Er zijn cellen voor één of twee personen, die zijn uitgerust met eigen toilet en douche. Verder is elke cel uitgerust met PrisonCloud, dit is een dienstenplatform voor gedetineerden. Via PrisonCloud ontvangen zij informatie op cel over de gevangenis, haar werking, kunnen zij bellen op cel, producten bestellen via de kantine, films huren en een gesprek aanvragen met een bepaalde dienst Capaciteit en regime Er is plaats voor 312 mannelijke gedetineerden, waarvan 2/3 e veroordeelden en 1/3 e gedetineerden die zijn doorverwezen naar de bevoegde rechtbank voor hun vonnis. De eerste gedetineerden kwamen toe midden maart, waarna er een zeer gestage toename was. Pas begin 2015 zal de gevangenis op volle capaciteit draaien. Er is gekozen om te werken met een gedifferentieerd regime. Op vleugel A is een sectie voorzien voor gedetineerden die een veiligheidsrisico vormen of ongepast gedrag vertonen en daardoor een beperkter regime hebben. Nieuwe gedetineerden starten in vleugel B, waar zij onthaald en gescreend worden. Op vleugel C en D heerst een gestructureerd open regime. Dit betekent dat gedetineerden zich vrij kunnen verplaatsen op de vleugel tijdens bepaalde uren.

3 2. Organisatie van de hulp- en dienstverlening 2.1. Overlegstructuur Om een kwalitatief hulp- en dienstverleningsaanbod te realiseren in de gevangenis vanuit de Vlaamse Gemeenschap, is er nood aan een goede samenwerking en overlegstructuur. Het decreet van 8 maart 2013 betreffende de organisatie van de hulp- en dienstverlening aan gedetineerden bepaalt o.a. de oprichting van een beleidsteam en coördinatieteam. Beide teams bestaan uit diverse organisaties en samenwerkingspartners, elk met hun eigen expertise. Samen werken zij aan een eigen beleid op vlak van hulp- en dienstverlening aan gedetineerden. Dit is uitgeschreven in een actieplan voor de periode In dit actieplan wordt gefocust op drie pijlers: 1) voorzien van gepast onderwijsaanbod dat aan gedetineerden de mogelijkheid biedt om hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten; 2) focus op het netwerk van gedetineerden en zoeken naar manieren om dit te betrekken op hun leefwereld; 3) model uitwerken en implementeren om meer integraal te gaan werken. De overlegstructuur wordt voorgesteld in onderstaand organigram. 3 Beleidsteam Coördinatieteam WG onderwijs & tewerkstelling WG sport WG cultuur WG welzijn & gezondheid WG DSO WG herstel Stuurgroep gevangenisbibliotheek Overleg PSD - JWB 2.2. Samenwerkingspartners De uitbouw van het aanbod gebeurt in samenwerking met allerhande partners. Deze samenwerkingsrelaties zijn zeer uiteenlopend. Er zijn organisaties met een gestructureerde aanwezigheid, van één dag per week tot dagelijks, maar ook partners waarbij de samenwerking zich beperkt tot een eenmalig initiatief. In volgend schema worden de structurele partners weergegeven:

4 Structurele samenwerkingspartners anno 2014 AA CVO Waas & Durme Logo Waasland Bibliotheek Beveren Consortium IX Suggnomè vzw CAW Oost-Vlaanderen JWB De Rode Antraciet CAP Huis van het Nederlands CVO Janitor KVLV VDAB CVO LBC Leerpunt Waas & Dender Sociaal Huis Beveren Top-coaches CAW Antwerpen Vormingplus Waas & Dender 2.3. Toekan 4 Alle organisaties die een aanbod hulp- en dienstverlening voorzien aan gedetineerden in PI Beveren verzamelen zich onder de naam TOEKAN, wat staat voor toekomst met kansen. De naam TOEKAN is ontstaan na een brainstormsessie met het team dat de implementatie van het aanbod voorbereidde. Ondertussen is de naam volledig ingeburgerd bij gedetineerden als personeel.

5 3. De hulp- en dienstverlening Het hulp- en dienstverleningsaanbod groeide naarmate de populatie steeg. Per domein geven we kort het gerealiseerde aanbod weer en werpen we het licht op enkele initiatieven Implementatie hulp- en dienstverlening De voorbereidingen voor de implementatie van hulp- en dienstverlening aan gedetineerden in PI Beveren starten al eind Mede dankzij deze voorbereidingen was er vanaf dag één een draagvlak voor hulp- en dienstverlening aan gedetineerden. Een evenwichtig en kwaliteitsvol hulp- en dienstverleningsaanbod wordt niet uitgebouwd op enkele maanden tijd. Daarom lag de focus tijdens het eerste werkjaar op de uitbouw van een toegankelijk individueel aanbod, zoals trajectbegeleiders, VDAB, en de uitbouw van een groepsaanbod op vlak van onderwijs, sport en ontspanning / cultuur. Zoals jullie verder in dit jaarverslag zullen lezen, werd er een zeer mooi aanbod gerealiseerd in dit eerste werkingsjaar Cultuur 5 Cultuur Bibliotheek Kookworkshops KVLV Filo-café Ontspanningsaanbod: kaarten, bingo, gezelschapsspellen,... Tekenatelier Prison Art Vormingen: vader zijn in de gevangenis, voorleesverhalen,... Het sociaal-cultureel werk heeft meerdere doelstellingen zoals het bijbrengen van vaardigheden, activeren of gewoon ontspanning bieden. Het gamma van mogelijke activiteiten is zeer breed. In 2014 is er gekozen om de focus te leggen op het uitwerken van een vast, doorlopend aanbod. Zo zijn we in de zomer gestart met een maandelijkse kookworkshop, in samenwerking met KVLV, een praatgroep beter bekend als het filo-café en een tekenatelier Prison Art. Vanaf oktober was er een wekelijks ontspanningsmoment.

6 a. Bibliotheek van Beveren gaat vreemd 6 De bibliotheek is zeven dagen op zeven open, waardoor elke gedetineerde in principe de kans heeft om eenmaal per week, mits inschrijving, een bezoek te brengen aan de bibliotheek. Dit is haalbaar omdat de praktische werking wordt opgenomen door een PBa. In 2014 kwamen 248 gedetineerden een of meerdere keren naar de bibliotheek. De uitleen is geautomatiseerd. De collectie bestond de eerste maanden vooral uit oude boeken, afvoer vanuit andere bibliotheken. Na ontvangst van middelen van de provincie Oost-Vlaanderen en de Vlaamse overheid i.k.v. een convenant afgesloten met de Vlaamse Regering en de gemeente Beveren, kon er gestart worden met aankopen. Naast een eigen aanbod kunnen gedetineerden, dankzij een link met de catalogus van de bibliotheek van Beveren, rechtstreeks zoeken en boeken bestellen. Hierdoor kan er ingespeeld worden op zeer diverse vragen en behoeften. In 2015 zal de focus liggen op het verder uitbouwen van de collectie met tijdschriften en een aanbod anderstalige lectuur. collectie bibliothe ek Beveren; 2720 tijdschrift en; 333 strips; 354 DVD's; 5272 Boeken; 1243 CD's; 1475 Ontleningen Gezondheid Gezondheid AA Project stappen Centraal AanmeldinsPunt drugs (CAP)

7 a. Ontbreken aanbod geestelijke gezondheid Op vlak van geestelijke gezondheidszorg is er een schrijnende tekortkoming. Er werden geen bijkomende middelen voorzien voor een uitbreiding van de werking CGG naar PI Beveren. Dit staat in schril contrast met de stijging van het aantal psychiatrische problemen bij gedetineerden. Hierdoor wordt ook de continuïteit van de zorg onderbroken voor gedetineerden die in een aanbod zaten in een andere gevangenis. We hopen dat hierin snel verandering komt en blijven de grote nood signaleren. b. CAP: een blik op de aanmeldingena anmeldingen CAP heeft hun opdracht opgenomen vanaf midden juni. De cijfergegevens zijn dan ook voor de periode tem personen zijn aangemeld 21 personen werden cliënt Reden uitval: 5 personen vrij / transfer, 4 personen staan op wachtlijst eind 2014 In totaal werden er 32 gesprekken gevoerd. 7 effectieve doorverwijzingen: 4 ambulant, 3 residentiële begeleiding 3.4. Onderwijs 7 Onderwijs Lessen Prison Cloud -Leerpunt Waas & Dender Beroepsopleiding grootkeukenmedewerker - CVO Waas & Durme Spaans voor beginners - CVO Janitor Maatwerk geletterdheid en wiskunde - Leerpunt Waas & Dender Excell -CVO Janitor Photoshop - CVO Janitor Screening Huis van het Nederlands Nederlands voor anderstaligen - CVO LBC Afstandsonderwijs: middenjury & open universiteit a. Leerpunt Waas & Dender helpt gedetineerden met PrisonCloud Het dienstenplatform PrisonCloud vormt voor veel gedetineerden een hele uitdaging, vooral gedetineerden met weinig tot geen ICT-vaardigheden hebben het moeilijk om hun weg snel te vinden. We speelden hierop in door in samenwerking met Leerpunt

8 Waas & Dender, Centrum voor Basiseducatie, een aanbod op maat te organiseren. Gedetineerden die instroomden in de gevangenis van Beveren werden gescreend op hun ICT-vaardigheden. Via opeenvolgende ICT-modules van 15u per week werden zij wegwijs gemaakt in de werking van PrisonCloud. Een 58-tal gedetineerden startten met de module en een 38 gedetineerden maakten deze volledig af. Dit specifiek aanbod zorgde ervoor dat gedetineerden snel hun weg vonden op PrisonCloud. Het aanbod had een belangrijk neveneffect, namelijk dat de gedetineerden Leerpunt leerden kennen en dat de lesgever zeer gericht mensen kon motiveren om deel te nemen aan het basisaanbod. Via geletterdheidsmodules en/of open modules wordt, op maat, gewerkt aan lezen, schrijven en wiskunde. De resultaten die worden bereikt zijn niet alleen vanuit educatief oogpunt positief. Ook op menselijk vlak vormen ze een belangrijke meerwaarde in het leven van gedetineerden. Een prachtig voorbeeld daarvan is dat een vader, na een intensieve voorbereiding binnen de lessen, kon voorlezen voor zijn kinderen in het project voorleesverhalen. b. Een zoektocht naar de geschikte beroepsopleiding 8 Bij de bouw van de gevangenis werd naast twee grote beroepsopleidingslokalen ook een leskeuken voorzien. Na overleg met onderwijspartners, VDAB en justitie werd gekozen om een opleiding grootkeukenmedewerker in te richten, alsook een opleiding fietshersteller en informaticaopleiding computer-, besturingssystemen en netwerken. De opleiding grootkeukenmedewerker startte in april 2014 met een twaalftal gedetineerden. De opstart verliep moeizaam, waardoor we in september de groep aanvulden met nieuwe kandidaten. Deze groep volgt op dit moment nog steeds de opleiding en zal in 2015 hun attest behalen. De twee andere beroepsopleidingen starten begin 2015.

9 3.5. Sport Sport Fitness Zaalvoetbal Volleybal Basketbal Start-to-run Sport is enorm belangrijk voor gedetineerden. Het voorzien van een aanbod vanaf dag één was dan ook belangrijk. In 2014 had de sportfunctionaris van De Rode Antraciet een puur adviserende rol. Er werd advies rond infrastructuur en materiaal gegeven, structuren uitgebouwd, draaiboeken uitgewerkt en reglementen opgesteld. Het implementeren van deze regels, afspraken verliep moeizaam. Dit maakt dat we momenteel nog steeds zoekende zijn naar de beste manier om het sportaanbod te organiseren. In de zomer 2014 werden de eerste contacten gelegd met de sportdienst van de gemeente Beveren en werden twee rondleidingen voor sportclubs georganiseerd. Dit resulteerde in een eerste samenwerking, namelijk het aanbieden van start-to-run. In 2015 zal de nadruk liggen op het verder op punt zetten van de organisaties en het ontwikkelen van het sportaanbod op zich. 9

10 3.6. Welzijn Welzijn Trajectbegeleiding JWB -CAW Oost-Vlaanderen en familiale begeleiding Slachtoffer-dader-bemiddeling Suggnomè vzw Kinderbezoek Activiteiten naar steunfiguren bv. dessertenbuffet Telefonisch aanbod: teleonthaal en zelfmoordlijn Slachtoffer in Beeld TOP-caoching - CAW Antwerpen Back-office werking: sociaal huis Beveren a. Wie bereikt TB? 10 Het team JWB heeft in 2014 op vlak van welzijn vooral ingezet op individuele hulpverlening en op de organisatie van het kinderbezoek. Er werd bewust gekozen om geen proactief onthaal te doen. Elke gedetineerde dient zichzelf aan te melden via een rapportbriefje. Aanmeldingen via interne/externe diensten of personen worden ook opgenomen. In 2014 werden er 227 gedetineerden onthaald. Ongeveer 80% neemt zelf initiatief. Vaak is het startpunt van het onthaal een informatieve vraag van de gedetineerde. De problemen waar zij mee kampen varieren: 23% kadert binnen hun gezinsrelaties, 21% juridische/administratieve problemen en 8% financiële problemen. Per cliënt waren er in 2014 gemiddeld 7 contacten. Van alle gedetineerden is 49% gedomicilieerd in provincie Antwerpen en 31% in Oost-Vlaanderen, waarvan 7,7% in de gemeente Beveren. Als we kijken naar de misdrijven dan komt diefstal (35%) het meest voor, daarna slagen en verwondingen (19%) en moord/doodslag (9,3%). Drugshandel en zedenfeiten (7%) komen ongeveer evenveel voor. Van de 227 gedetineerden die werden onthaald, kregen 56 een integrale begeleiding en 12 gedetineerden een begeleiding in kader van het ouder-kind-contact. Er is geen wachtlijst. b. Zitdag Suggnomè vzw De komst van PI Beveren zorgde voor een reorganisatie in de werking van Suggnomè, nl. een provinciale organisatie waarbij de bemiddelaars uit Dendermonde aanspreekpunt zijn. De bemiddelaars van Gent en Oudenaarde engageren zich om mee dossiers op te nemen zodanig dat er een tweewekelijkse zitdag is in PI Beveren. Cijfers slachtoffer-daderbemiddeling van april tot en met eind 2014

11 Er waren 29 doorverwijzingen, bijna allemaal via de trajectbegeleiders van JWB, een enkeling nam zelf initiatief. Bij 16 daders werd na een verkennend gesprek op de zitdag een aanbod verstuurd naar hun slachtoffers. In totaal ging dit om 35 slachtoffers, waarvan 18 reageerden. Van deze 18 toonden 14 slachtoffers interesse in een bemiddeling. Percentagegewijs wil dit zeggen dat 51% van de slachtoffers reageerden op het aanbod en dat 40 % meer informatie wenst over bemiddeling. Indien alle slachtoffers positief zouden reageren op het aanbod zouden er 42 bemiddelingsprocessen uit kunnen voortvloeien. Uiteindelijk zijn er 12 effectieve bemiddelingsprocessen opgestart in PI Beveren of bijna 1 op de 3 aanvragen. Hiermee scoren we hoger dan het gemiddelde in Vlaanderen. Bij 13 daders werd (nog) geen aanbod verstuurd naar de slachtoffers. In sommige dossiers wachten we op de gegevens van de slachtoffers, in andere dossiers werd beslist geen aanbod te sturen, bv. omwille van het feit dat de dader beslist heeft om niet in bemiddeling te gaan of geen vraag voor bemiddeling te hebben. Ten slotte ging ook het eerste gezamenlijk gesprek door binnen de muren van de gevangenis, een positieve ervaring voor alle partijen. c. Aandacht voor directe sociale omgeving valt in de smaak Voor gedetineerden is het niet vanzelfsprekend om contact met de buitenwereld te behouden. Detentie heeft een grote impact op deze relaties. Vanuit de werkgroep directe sociaal omgeving kwam dan ook het idee om een activiteit speciaal voor de steunfiguren te organiseren. Begin december werden, tijdens het tafelbezoek, gedurende een hele dag, lekkere desserten aangeboden tegen zeer democratische prijzen (1 ). Er werden foto s genomen van de gezinnen, vrienden, wat zeer sterk geapprecieerd werd door de gedetineerden. Zij gaven aan dat zij soms gedurende jaren geen enkele foto hebben van zichzelf met hun familie, gezin. 43 gedetineerden maakten gebruik van dit aanbod of 1/4 e van de toenmalige populatie. Omwille van de lovende commentaren zal het aanbod in 2015 herhaald en uitgebreid worden. 11 d. Samenwerking Sociaal Huis In 2014 werd enkele malen samengezeten met het Sociaal Huis van de gemeente Beveren. Uit dit overleg zijn afspraken gekomen rond het aanvragen van een nieuwe eid-kaart of adreswijziging voor gedetineerden. Contactgegevens werden uitgewisseld voor de backoffice werking. Hierdoor kunnen medewerkers uit de gevangenis met vragen terecht bij de dienst vreemdelingen, het sociaal huis (OCMW-regelgeving) of de dienst bevolking.

12 3.7. Tewerkstelling Tewerkstelling aanbod VDAB - detentieconsulent In april 2014 startte de detentieconsulent deeltijds in PI Beveren. Vanaf augustus werkte zij voltijds. De detentieconsulent VDAB biedt enerzijds de basisdienstverlening VDAB aan bestaande uit inschrijving als werkzoekende en aanbieden allerhande relevante informatie. Anderzijds maakt zij ook een stappenplan op en indien nodig een trajectovereenkomst tussen VDAB en werkzoekende, waarin de verschillende stappen naar werk beschreven worden. In 2014 werden er 33 trajecten uitgebreide dienstverlening opgestart. 12

13 4. Vooruitblik op Actieplan In 2015 gaan we verder aan de slag met de uitvoering van ons actieplan. Terwijl we ons ook voorbereiden op de opmaak van een nieuw actieplan , dat enerzijds voortbouwt op het huidige actieplan en zich anderzijds moet verhouden tegenover het bovenlokale strategische plan Netwerking Als opstartende gevangenis zijn we ons netwerk nog volop aan het uitbouwen. In 2015 zullen we op zoek gaan naar nieuwe partners om lacunes in het huidig aanbod aan te vullen. We denken daarbij aan organisaties die actief zijn op vlak van geestelijke gezondheid, schuldhulpverlening, directe sociaal omgeving enzoverder. Daarnaast zal met de gekende partners gezocht worden op welke manier we verbinden kunnen leggen tussen het reeds bestaande aanbod, bijvoorbeeld om onze doelstelling m.b.t. onderwijs en tewerkstelling te verwezenlijken. Tot slot zoeken we verbinding met bestaande netwerken in het Waasland. De VDAB detentieconsulente plant een aantal werkbezoeken aan bedrijven, zowel uit de sociale economie als het normaal economisch circuit, om draagvlak te winnen. Verder komt er mogelijks uitbreiding van het project verbetering van samenwerking tussen arbeidszorg, justitie en andere belangrijke partners door het Welzijnsoverleg Regio Gent en de brede bekendmaking van de tool een website die als doel heeft de optimalisering van samenwerking en doorverwijsmogelijkheden tussen relevante partners Aanbod Het aanbod in PI Beveren is nog volop in ontwikkeling. In 2015 hopen we het aanbod naar de directe sociaal omgeving verder vorm te geven en een samenwerking met CKG t Poortje op te starten. Daarnaast organiseren we in juni een denktank met diverse culturele partners, om zo het aanbod vorm te geven en een visie op te maken over wat het cultuuraanbod in PI Beveren hoort te zijn. Verder werken we binnen onderwijs aan de uitbouw van trajecten, waarbij aandacht is voor basistrajecten waarin het aanleren van basisvaardigheden centraal staan. En plannen we een verkenning naar de mogelijkheden op vlak van coaching op de opleidings- en/of werkvloer. Ook participeren we aan een onderzoek naar het gezondheidsprofiel van gedetineerden en bekijken we in samenwerking met Logo Waasland welke preventieve acties op vlak van gezonde voeding en roken nu al genomen kunnen

14 worden. Tot slot willen we in 2015 het herstelfonds opstarten in PI Beveren en een sociaal-artistiek project herstel kleurt kunst lanceren. De voorbereidingen voor dit project zijn reeds volop aan de gang Besparingen In 2015 zullen we, in tijden van besparingen, ten volle blijven uitgaan van de mogelijkheden die er zijn. De besparingen van de Vlaamse Overheid (op vlak van onderwijs, geen uitbreiding middelen CGG, ) en FOD Justitie (10% personeelsbesparing) zorgen voor onrust en zullen een impact hebben op onze werking. We zullen proberen het effect hiervan te beperken Medewerkers maken het aanbod, hiervoor dank! Het vormgeven van een aanbod binnen de context van een nieuwe gevangenis is niet vanzelfsprekend. We werken in een niet evidente context en met cliënten met zeer specifieke uitdagingen. Daarom wil ik iedereen, die mee zijn schouders zet onder de uitbouw van hulp- en dienstverleningsaanbod in Beveren, uitdrukkelijk bedanken. Jullie creëren kansen, geven ondersteuning en vormen het verschil. 14

Aanbod hulp- en dienstverlening in de gevangenis van Beveren

Aanbod hulp- en dienstverlening in de gevangenis van Beveren HULP- EN DIENSTVERLENING AAN GEDETINEERDEN Foto: Gevangenis Beveren Aanbod hulp- en dienstverlening in de gevangenis van Beveren Wat kan je hier allemaal doen? Bij wie kan je terecht? Toekan Toekan Toekan

Nadere informatie

Actieplan hulp- en dienstverlening aan gedetineerden PI Beveren

Actieplan hulp- en dienstverlening aan gedetineerden PI Beveren Actieplan hulp- en dienstverlening aan gedetineerden 2016-2018 PI Beveren 1 1. Proces om tot actieplan te komen Voor de opmaak van dit tweede actieplan werd de keuze gemaakt om het coördinatieteam (CORT)

Nadere informatie

Over de gevangenis. Inhoud

Over de gevangenis. Inhoud PI Beveren JAARVERSLAG 2015 Over de gevangenis De gevangenis van Beveren opende op 14 februari 2014 en maakt deel uit van het Masterplan justitie 2008-2012-2016, dat voorziet in de bouw van nieuwe penitentiaire

Nadere informatie

Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden in de strafinrichting van Oudenaarde

Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden in de strafinrichting van Oudenaarde HULP- EN DIENSTVERLENING AAN GEDETINEERDEN Foto: Gevangenis Oudenaarde Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden in de strafinrichting van Oudenaarde 20150728_oudenaarde.indd 1 29/07/2015 10:24:20 Wat

Nadere informatie

Organisatie van de hulp- en dienstverlening aan gedetineerden

Organisatie van de hulp- en dienstverlening aan gedetineerden Organisatie van de hulp- en dienstverlening aan gedetineerden De organisatie van de hulp- en dienstverlening aan gedetineerden wordt vandaag geregeld met het decreet van 8 maart 2013 betreffende de organisatie

Nadere informatie

Gevangenis Mechelen. Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden. Over de gevangenis. De hulp- en dienstverlening

Gevangenis Mechelen. Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden. Over de gevangenis. De hulp- en dienstverlening Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden Over de gevangenis De gevangenis van Mechelen werd in januari 1874 in gebruik genomen. Het betreft een gesloten inrichting met een typische Panopticon-structuur:

Nadere informatie

Diensten binnen de gevangenis een introductie. Sociale plattegrond 21/10/2014 Gent

Diensten binnen de gevangenis een introductie. Sociale plattegrond 21/10/2014 Gent Diensten binnen de gevangenis een introductie Sociale plattegrond 21/10/2014 Gent België Oost-Vlaanderen 2013 Capaciteit Gem. bevolking overbevolking Gent 299 423 41,5% Oudenaarde 132 160 21,2% Dendermonde

Nadere informatie

HULP- EN DIENSTVERLENING AAN GEDETINEERDEN. Foto: Olivier Michiels. Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden in het Penitentiair Complex Brugge

HULP- EN DIENSTVERLENING AAN GEDETINEERDEN. Foto: Olivier Michiels. Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden in het Penitentiair Complex Brugge HULP- EN DIENSTVERLENING AAN GEDETINEERDEN Foto: Olivier Michiels Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden in het Penitentiair Complex Brugge Wat kan je hier allemaal doen? Bij wie kan je terecht? Je

Nadere informatie

Basiseducatie en het Strategisch Plan Geletterdheid. An Bistmans 29 november 2010

Basiseducatie en het Strategisch Plan Geletterdheid. An Bistmans 29 november 2010 Basiseducatie en het Strategisch Plan Geletterdheid An Bistmans 29 november 2010 BE- kernopdracht geletterdheid Duidelijke plaats in de samenleving en flexibiliteit Modularisering - certificering VKS1

Nadere informatie

Hulp- en dienstverlening van de Vlaamse gemeenschap in de gevangenis van Antwerpen

Hulp- en dienstverlening van de Vlaamse gemeenschap in de gevangenis van Antwerpen HULP- EN DIENSTVERLENING AAN GEDETINEERDEN Foto: Gevangenis Antwerpen Hulp- en dienstverlening van de Vlaamse gemeenschap in de gevangenis van Antwerpen Wat kan je hier allemaal doen? Bij wie kan je terecht?

Nadere informatie

ulp- en dienstverlening aan gedetineerden ulp- en dienstverlening aan gedetineerden Wat? H H

ulp- en dienstverlening aan gedetineerden ulp- en dienstverlening aan gedetineerden Wat? H H Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden 2 Wat? De Vlaamse overheid wil de hulp- en dienstverlening aan gedetineerden uitbreiden en verbeteren. De inspanningen

Nadere informatie

Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden

Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden De Vlaamse Gemeenschap in de gevangenis LSB 02/02/09 Koenraad Polfliet Historiek 1980 1994 2000 2002 2010 1 Missie Strategisch plan De Vlaamse Gemeenschap waarborgt

Nadere informatie

Hulp- en dienstverlening van de Vlaamse gemeenschap in de gevangenis van Antwerpen

Hulp- en dienstverlening van de Vlaamse gemeenschap in de gevangenis van Antwerpen HULP- EN DIENSTVERLENING AAN GEDETINEERDEN Foto: Gevangenis Antwerpen Hulp- en dienstverlening van de Vlaamse gemeenschap in de gevangenis van Antwerpen Wat kan je hier allemaal doen? Bij wie kan je terecht?

Nadere informatie

HULP- EN DIENSTVERLENING AAN GEDETINEERDEN. Foto: Gevangenis Dendermonde. Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden in de gevangenis van Dendermonde

HULP- EN DIENSTVERLENING AAN GEDETINEERDEN. Foto: Gevangenis Dendermonde. Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden in de gevangenis van Dendermonde HULP- EN DIENSTVERLENING AAN GEDETINEERDEN Foto: Gevangenis Dendermonde Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden in de gevangenis van Dendermonde Wat kan je hier allemaal doen? Bij wie kan je terecht?

Nadere informatie

Actieplan Gevangenis Dendermonde 15/01/2016

Actieplan Gevangenis Dendermonde 15/01/2016 Actieplan 2016-2018 Gevangenis Dendermonde 15/01/2016 Inleiding In navolging van het Decreet op de organisatie van hulp- en dienstverlening van 8 maart 2013, werd een eerste actieplan 2014-2015 afgerond

Nadere informatie

Het Centraal AanmeldPunt voor druggebruikers in de gevangenis

Het Centraal AanmeldPunt voor druggebruikers in de gevangenis Het Centraal AanmeldPunt voor druggebruikers in de gevangenis 1. Inhoud van het CAP Het centraal aanmeldpunt drugs of kortweg CAP, wil alle gedetineerden met een drugprobleem ondersteunen in hun zoektocht

Nadere informatie

JAARVERSLAG - BIJLAGE Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden Gevangenis Mechelen 2012

JAARVERSLAG - BIJLAGE Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden Gevangenis Mechelen 2012 JAARVERSLAG - BIJLAGE Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden Gevangenis Mechelen 212 2 Bijlage: Registratiegegevens aanbod (activiteitenfiches) 1. Welzijn - Groepsonthaal - Trajectbegeleiding - Organisatieondersteuner

Nadere informatie

Mensen met arbeidsbeperking of gezondheidsproblemen - Trajectbepaling en - begeleiding

Mensen met arbeidsbeperking of gezondheidsproblemen - Trajectbepaling en - begeleiding SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 649 van SABINE VERMEULEN datum: 14 juni 2017 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Mensen met arbeidsbeperking of gezondheidsproblemen - Trajectbepaling

Nadere informatie

DIVERSITEIT IN de gemeente

DIVERSITEIT IN de gemeente DIVERSITEIT IN de gemeente Ondersteuning op maat van lokale besturen Diversiteit in Vlaanderen Een diversiteitsvriendelijk Vlaanderen Vlaanderen is divers, ook etnisch-cultureel. De aanwezigheid van mensen

Nadere informatie

5 jaar CGG Eclips binnen de gevangenismuren Een evaluatie

5 jaar CGG Eclips binnen de gevangenismuren Een evaluatie 5 jaar CGG Eclips binnen de gevangenismuren Een evaluatie Inhoud Inleiding Werking CGG Eclips Evaluatie Achtergrond Vlaams Strategisch Plan Hulp- en Dienstverlening aan Gedetineerden (2000) De Vlaamse

Nadere informatie

2 Evaluatie door de stuurgroep onderwijs aan gedetineerden

2 Evaluatie door de stuurgroep onderwijs aan gedetineerden Evaluatie van het onderwijsaanbod in de gevangenissen in Vlaanderen en Brussel in functie van de Vlaamse leidraad voor het onderwijsaanbod in de gevangenissen Syntheserapport 22 maart 2017 1 Inleiding

Nadere informatie

De organisatie van vorming, opleiding en arbeidstoeleiding als voorbereiding sociale re-integratie in Vlaamse gevangenissen

De organisatie van vorming, opleiding en arbeidstoeleiding als voorbereiding sociale re-integratie in Vlaamse gevangenissen De organisatie van vorming, opleiding en arbeidstoeleiding als voorbereiding sociale re-integratie in Vlaamse gevangenissen Promotor: Prof.dr. S.Snacken Onderzoekers: Hanne Tournel en Anne De Ron 1 Vanuit

Nadere informatie

Ontwerp van decreet betreffende de organisatie van hulp- en dienstverlening aan gedetineerden DE VLAAMSE REGERING,

Ontwerp van decreet betreffende de organisatie van hulp- en dienstverlening aan gedetineerden DE VLAAMSE REGERING, Ontwerp van decreet betreffende de organisatie van hulp- en dienstverlening aan gedetineerden DE VLAAMSE REGERING, Op voorstel van de Vlaamse minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin; Na beraadslaging,

Nadere informatie

Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden Centrale Gevangenis Leuven

Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden Centrale Gevangenis Leuven Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden Centrale Gevangenis Leuven Jaarverslag 2009 BIJLAGEN Aanbodfiches Naam activiteit: Individuele rechtshulpverlening Aanbodverstrekker: Centrum Algemeen Welzijnswerk

Nadere informatie

Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden

Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden Drugsbeleid in de gevangenissen Who cares? We all care Opbouw Aanbod vandaag Analyse m.b.t. drugsbeleid in gevangenissen Lichtpunten Met focus op strategisch

Nadere informatie

Prison Cloud. onlinehulp in een gesloten instelling. Congres onlinehulp voor welzijn en gezondheid 28 maart Philippe Bocklandt Dana Mariën

Prison Cloud. onlinehulp in een gesloten instelling. Congres onlinehulp voor welzijn en gezondheid 28 maart Philippe Bocklandt Dana Mariën in een gesloten instelling Philippe Bocklandt Dana Mariën Congres voor welzijn en gezondheid 28 maart 2019 Wat je mag verwachten Situering van Hulpmogelijkheden verkennen 3 concrete casussen in een gesloten

Nadere informatie

Gevangenis Turnhout. Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden. Over de gevangenis. De hulp- en dienstverlening

Gevangenis Turnhout. Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden. Over de gevangenis. De hulp- en dienstverlening Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden Over de gevangenis De gevangenis van Turnhout is in gebruik sinds 1908. In 2013 ging een nieuw cellencomplex open, vleugel D. Dit heeft een verschuiving van de

Nadere informatie

Persoonsgerichte bewindvoerders als vriend en vertrouwenspersoon in het herstel van de cliënt

Persoonsgerichte bewindvoerders als vriend en vertrouwenspersoon in het herstel van de cliënt Persoonsgerichte bewindvoerders als vriend en vertrouwenspersoon in het herstel van de cliënt Marianne De Boodt Similes juridisch adviseur Martine De Moor Similes coördinator Kenniscentrum persoonsgerichte

Nadere informatie

Over de gevangenis. Inhoud. Gebouw. Afdelingen. Populatie. bouwjaar 1855 verbouwingen 439 plaatsen

Over de gevangenis. Inhoud. Gebouw. Afdelingen. Populatie. bouwjaar 1855 verbouwingen 439 plaatsen Gevangenis Antwerpen JAARVERSLAG 2015 Over de gevangenis Gebouw bouwjaar 1855 verbouwingen 439 plaatsen Afdelingen grote mannenafdeling - 314 plaatsen vrouwenafdeling - 48 plaatsen psychiatrische annex

Nadere informatie

PI Wortel. Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden. Over de inrichting. De hulp- en dienstverlening. Organisatie van de hulp- en dienstverlening

PI Wortel. Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden. Over de inrichting. De hulp- en dienstverlening. Organisatie van de hulp- en dienstverlening Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden Over de inrichting De Penitentiaire Inrichting van Wortel was tot 1993 een landloperskolonie. Het is een afgelegen inrichting, binnen een regionale context van

Nadere informatie

Voorstelling Initiatief vrijwillige bewindvoering

Voorstelling Initiatief vrijwillige bewindvoering Voorstelling Initiatief vrijwillige bewindvoering Martine De Moor Coördinator initiatief vrijwillige bewindvoering Brussel/21 maart 2019 Initiatief vrijwillige bewindvoering is genomen in 1997 maakt deel

Nadere informatie

Actieplan Centrale Gevangenis Leuven 2016 juni 2018

Actieplan Centrale Gevangenis Leuven 2016 juni 2018 Actieplan Centrale Gevangenis Leuven 2016 juni 2018 Beleidsteam Centrale Gevangenis Leuven 1. Inleiding Het actieplan 2016 2018 voor de Centrale Gevangenis van Leuven bouwt verder op een eerste oefening

Nadere informatie

Provinciale opdracht GTB vzw in het kader van Arbeidszorg budgetjaar 2012

Provinciale opdracht GTB vzw in het kader van Arbeidszorg budgetjaar 2012 Bijlage 10: Provinciale opdracht GTB vzw in het kader van Arbeidszorg budgetjaar 2012 BEPALINGLEN AAN HET PROVINCIEBESTUUR INZAKE DE PROVINCIALE OPDRACHT VAN GTB IN HET KADER VAN ARBEIDSZORG Bepaling 1

Nadere informatie

GTB afdeling Limburg Welzijnscampus 23 bus Genk (Tel) 089/

GTB afdeling Limburg Welzijnscampus 23 bus Genk (Tel) 089/ GTB afdeling Limburg Welzijnscampus 23 bus 41 3600 Genk (Tel) 089/32 10 50 Info.lim@gtb-vlaanderen.be www.gtb-vlaanderen.be 1. Wat is de opdracht van GTB? De opdracht van GTB is opgedeeld is drie luiken:

Nadere informatie

Diplomagericht onderwijs in de gevangenis

Diplomagericht onderwijs in de gevangenis Diplomagericht onderwijs in de gevangenis Colloquium Koning Boudewijnstichting Vorming en opleiding in de gevangenis Best Practices Brussel, 6 mei 2009 Diplomagericht onderwijs Onderwijsdiploma? Organisatie

Nadere informatie

PROJECTFICHE AFSTEMMING BEROEPSOPLEIDINGEN IN DE GEVANGENISSEN. Samenwerking centra voor volwassenenonderwijs en VDAB. Stand van zaken op 03 mei 2013

PROJECTFICHE AFSTEMMING BEROEPSOPLEIDINGEN IN DE GEVANGENISSEN. Samenwerking centra voor volwassenenonderwijs en VDAB. Stand van zaken op 03 mei 2013 PROJECTFICHE AFSTEMMING BEROEPSOPLEIDINGEN IN DE GEVANGENISSEN Samenwerking centra voor volwassenenonderwijs en VDAB Stand van zaken op 03 mei 2013 Betrokken partners VDAB Stuurgroep volwassenenonderwijs

Nadere informatie

Klasbak kick-off seminarie

Klasbak kick-off seminarie Klasbak kick-off seminarie Toespraak Lucas Brion Raadgever volwassenenonderwijs van Vlaams minister van Onderwijs, Pascal Smet Provinciehuis Leuven Provincieplein 1, 3010 Leuven 25 september 2012 Dames

Nadere informatie

Dienstverleningsmodel 2020: naar een futureproof Serr inn VDAB

Dienstverleningsmodel 2020: naar een futureproof Serr inn VDAB Dienstverleningsmodel 2020: naar een futureproof Serr inn VDAB 30 11 2018 DVL2020, onze ambities... 1 meer klanten bereiken: van 240.000 werkzoekenden naar 4 miljoen Vlamingen. Ons klantenbereik wordt

Nadere informatie

Gevangenis Hasselt. Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden. Over de gevangenis. De hulp- en dienstverlening

Gevangenis Hasselt. Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden. Over de gevangenis. De hulp- en dienstverlening Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden Over de gevangenis De gevangenis van Hasselt is een recente gevangenis, in gebruik genomen in maart 2005. Het is een grote, moderne en streng beveiligde gevangenis.

Nadere informatie

nr. 508 van GRETE REMEN datum: 13 april 2017 aan PHILIPPE MUYTERS Project Maak werk van je zaak - Stand van zaken

nr. 508 van GRETE REMEN datum: 13 april 2017 aan PHILIPPE MUYTERS Project Maak werk van je zaak - Stand van zaken SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 508 van GRETE REMEN datum: 13 april 2017 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Project Maak werk van je zaak - Stand van zaken Syntra, VDAB

Nadere informatie

Actieplan hulp- en dienstverlening aan gedetineerden Strafinrichting Wortel

Actieplan hulp- en dienstverlening aan gedetineerden Strafinrichting Wortel Actieplan hulp- en dienstverlening aan gedetineerden 2014-2015 Strafinrichting Wortel 1. Inleiding Op 8 maart 2013 werd het decreet betreffende de organisatie van de hulp- en dienstverlening aan gedetineerden

Nadere informatie

Brusselse gevangenissen

Brusselse gevangenissen Brusselse gevangenissen Sint-Gillis Vorst Berkendael Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden Over de gevangenis Brussel heeft drie gevangenissen: Sint-Gillis, Vorst en Berkendael. De Vlaamse gemeenschap

Nadere informatie

Gevangenis Dendermonde

Gevangenis Dendermonde Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden Over de gevangenis De gevangenis van Dendermonde werd in 1860-1863 gebouwd volgens de principes van Edouard Ducpétiaux. Het is stervormig, heeft drie vleugels

Nadere informatie

Samenwerken aan integratie. Titeltekst

Samenwerken aan integratie. Titeltekst Samenwerken aan integratie Titeltekst Samenwerken aan integratie 1. W13 2. Vluchtelingen en wonen 3. Vluchtelingen en werk 4. Vluchtelingen en scholing 5. Vluchtelingen en sociale participatie W13 W13

Nadere informatie

Voorwoord. Inge Vandeurzen Beleidsmedewerker Vlaamse overheid voor de gevangenis van Antwerpen 1 april 2012

Voorwoord. Inge Vandeurzen Beleidsmedewerker Vlaamse overheid voor de gevangenis van Antwerpen 1 april 2012 JAARVERSLAG Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden Antwerpen 2011 Voorwoord Dit over hulp- en dienstverlening in de gevangenis van Antwerpen is een verslag van de werkzaamheden en de nieuwe impulsen

Nadere informatie

HERSTELBEMIDDELING (slachtoffer- dader bemiddeling)

HERSTELBEMIDDELING (slachtoffer- dader bemiddeling) HERSTELBEMIDDELING (slachtoffer- dader bemiddeling) DIENST Gent - Oudenaarde EEDVERBONDKAAI 285 9000 GENT DIENST Dendermonde OLV KERKPLEIN 30 9200 Dendermonde OOST-VLAANDEREN Voor wie? Slachtoffer/ daders

Nadere informatie

WORKSHOP BEZOEKRUIMTE-BEMIDDELING 12 december 2013 18/12/2013 CAW LIMBURG 1

WORKSHOP BEZOEKRUIMTE-BEMIDDELING 12 december 2013 18/12/2013 CAW LIMBURG 1 WORKSHOP BEZOEKRUIMTE-BEMIDDELING 12 december 2013 18/12/2013 CAW LIMBURG 1 1. Draaiboek Bezoekruimten Limburg Voorstelling medewerkers Aanmelding Intakeprocedure Weigeringscriteria Begeleiding: stappenplan

Nadere informatie

PI Wortel. Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden. Over de inrichting. De hulp- en dienstverlening. Organisatie van de hulp- en dienstverlening

PI Wortel. Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden. Over de inrichting. De hulp- en dienstverlening. Organisatie van de hulp- en dienstverlening Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden Over de inrichting De Penitentiaire Inrichting (PI) van Wortel was tot 1993 een landloperskolonie. Het is een afgelegen inrichting, binnen een regionale context

Nadere informatie

De Vlaamse regering heeft op 25 juni 2010 een besluit goedgekeurd betreffende de beleids- en beheerscyclus (BBC)van de provincies, de gemeenten en de

De Vlaamse regering heeft op 25 juni 2010 een besluit goedgekeurd betreffende de beleids- en beheerscyclus (BBC)van de provincies, de gemeenten en de De Vlaamse regering heeft op 25 juni 2010 een besluit goedgekeurd betreffende de beleids- en beheerscyclus (BBC)van de provincies, de gemeenten en de OCMW s met regels voor de financiële aspecten van de

Nadere informatie

Wegwijs in de social profit

Wegwijs in de social profit 8/10/2015 Trefdag Gent Wegwijs in de social profit SPREKER: Tine Winnelinckx - VIVO Wegwijs in de social profit Even kennismaken? ONDERWIJS ARBEIS- MARKT LEVENSLANG LEREN DIVERSITEIT FOSEN SAINCTELETTESQUARE

Nadere informatie

Verleden, heden en toekomst van W²-trajecten (werk/welzijn)

Verleden, heden en toekomst van W²-trajecten (werk/welzijn) WELKOM Verleden, heden en toekomst van W²-trajecten (werk/welzijn) VERLEDEN - Van ATB naar GTB. - Arbeidstrajectbegeleiding van werkzoekende met een arbeidsbeperking. - Van VAPH en projectsubsidie naar

Nadere informatie

overleggroep gezondheid; agendapunt samenwerking CGG s en verenigingen 02 februari 2010

overleggroep gezondheid; agendapunt samenwerking CGG s en verenigingen 02 februari 2010 Vlaams Netwerk van verenigingen waar armen het woord nemen vzw Aromagebouw / Vooruitgangstraat 323 bus 6 (3 de verdieping) / 1030 Brussel / tel. 02-204 06 50 / fax : 02-204 06 59 info@vlaams-netwerk-armoede.be

Nadere informatie

Verdere informatie is te vinden in de statuten van de vzw, zoals gepubliceerd in het staatsblad van 22/03/2007.

Verdere informatie is te vinden in de statuten van de vzw, zoals gepubliceerd in het staatsblad van 22/03/2007. Jaarverslag 2007 Voor vzw touché was 2007 het jaar van de oprichting, de bekendmaking en de opstart. Dit jaarverslag beschrijft de werking en de activiteiten van het eerste jaar van de vzw. 1. Oprichting

Nadere informatie

Hulp- en Dienstverlening. Gevangenis Dendermonde

Hulp- en Dienstverlening. Gevangenis Dendermonde Hulp- en Dienstverlening Gevangenis Dendermonde Jaarverslag 2010 2 Voorwoord Beste lezer, Hierbij heeft u het besluit genomen het van de hulp- en dienstverlening in de gevangenis van Dendermonde te lezen,

Nadere informatie

Philippe Bocklandt. Philippe Bocklandt online hulp- en dienstverlening voor gedetineerden

Philippe Bocklandt. Philippe Bocklandt online hulp- en dienstverlening voor gedetineerden Philippe Bocklandt 1 Philippe Bocklandt online hulp- en dienstverlening voor gedetineerden 19.4.2016 door 88 gedetineerden en deze werkgroep Simone Augustus Gino Campenaerts Herwig Claeys Davy Bram De

Nadere informatie

Agentschap Integratie en Inburgering Oost-Vlaanderen

Agentschap Integratie en Inburgering Oost-Vlaanderen Agentschap Integratie en Inburgering Oost-Vlaanderen Agentschap: wie zijn we? Extern Verzelfstandigd Agentschap (EVA) sinds 1 januari 2015 Alle diensten voor: Integratie Inburgering Sociaal tolken en vertalen

Nadere informatie

Actieplan Brusselse gevangenissen juli juli Contextschets

Actieplan Brusselse gevangenissen juli juli Contextschets Actieplan Brusselse gevangenissen juli 2018 -juli 2019 1. Contextschets 2016 was een somber dieptepunt voor de Brusselse hulp- en dienstverlening aan gedetineerden. Met uitzondering van de heropening van

Nadere informatie

decreet Werk- en zorgtrajecten Goedgekeurd in plenaire zitting Vlaams parlement 23 april 2014

decreet Werk- en zorgtrajecten Goedgekeurd in plenaire zitting Vlaams parlement 23 april 2014 decreet Werk- en zorgtrajecten Goedgekeurd in plenaire zitting Vlaams parlement 23 april 2014 Basis = participatieladder Kader: Trede 5 = maatwerkdecreet Trede 3 en 4= decreet Werk- en zorgtrajecten Trede

Nadere informatie

Combinatiefunctie Wijkwerk-coach (Wijkwerken Zuid-West-Vlaanderen) & Trajectbegeleider Anzegem/Deerlijk Functiebeschrijving en competentieprofiel

Combinatiefunctie Wijkwerk-coach (Wijkwerken Zuid-West-Vlaanderen) & Trajectbegeleider Anzegem/Deerlijk Functiebeschrijving en competentieprofiel Combinatiefunctie Wijkwerk-coach (Wijkwerken Zuid-West-Vlaanderen) & Trajectbegeleider Anzegem/Deerlijk Functiebeschrijving en competentieprofiel 1. Identificatiegegevens Functietitel Juridische werkgever

Nadere informatie

Missie De Rode Antraciet vzw

Missie De Rode Antraciet vzw Missie De Rode Antraciet vzw Elke mens maakt deel uit van de In een gevangenis is dat niet vanzelfsprekend. De Rode Antraciet vzw werkt aan een maximale interactie tussen gevangenen en de buitenwereld.

Nadere informatie

ADVIES BETREFFENDE DE PROVINCIALE GTB- DIENSTVERLENING IN HET KADER VAN ARBEIDSZORG periode 1 januari december 2012

ADVIES BETREFFENDE DE PROVINCIALE GTB- DIENSTVERLENING IN HET KADER VAN ARBEIDSZORG periode 1 januari december 2012 ADVIES BETREFFENDE DE PROVINCIALE GTB- DIENSTVERLENING IN HET KADER VAN ARBEIDSZORG periode 1 januari 2012 31 december 2012 1 ALGEMENE BEPALINGEN Het Platform Arbeidszorg Oost-Vlaanderen met zetel W. Wilsonplein

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad 7e Directie Dienst 71 Personeelsbeheer, Wedden en Pensioenen Verslag aan de Provincieraad betreft PROVINCIALE CENTRA VOOR VOLWASSENENONDERWIJS Samenwerking tussen de Provinciale Centra voor Volwassenenonderwijs

Nadere informatie

Voorwoord. Inge Vandeurzen Beleidsmedewerker Vlaamse overheid voor de gevangenis van Antwerpen 15 april 2011

Voorwoord. Inge Vandeurzen Beleidsmedewerker Vlaamse overheid voor de gevangenis van Antwerpen 15 april 2011 JAARRAPPORT Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden Gevangenis Antwerpen 2010 2 Voorwoord Dit over hulp- en dienstverlening in de gevangenis van Antwerpen is een verslag van de werkzaamheden en de nieuwe

Nadere informatie

De Sociale plattegrond

De Sociale plattegrond De Sociale plattegrond Sector: Inburgering Spreker: Sofie Michielsen (Inburgering Oost-Vlaanderen) WAT IS INBURGERING? - 2-1 Opdracht Inburgering = Vlaamse beleid Opstap tot integratie door het onthalen

Nadere informatie

OCMW s en armoedebestrijding

OCMW s en armoedebestrijding OCMW s en armoedebestrijding Hoorzitting Commissie Welzijn, Volksgezondheid, Gezin en Armoedebeleid, Vlaams Parlement, 1.2.2011 Piet Van Schuylenbergh, directeur OCMW s VVSG Nathalie Debast, stafmedewerker

Nadere informatie

Commissie Welzijn, Werk en Milieu

Commissie Welzijn, Werk en Milieu Commissie Welzijn, Werk en Milieu Mondelinge vraag OPSCHRIFT Vergadering van 18 oktober 2016 Nummer: 2016_MV_00477 Onderwerp: Mondelinge vraag van raadslid Zeneb Bensafia: Opvolging Project Ambassadeurs

Nadere informatie

Geïntegreerde aanpak laagtaalvaardig anderstalige werkzoekenden

Geïntegreerde aanpak laagtaalvaardig anderstalige werkzoekenden Geïntegreerde aanpak laagtaalvaardig anderstalige werkzoekenden Provinciale Netwerkdag Sociale Economie over Werken op maat 06 oktober 2016 Job-Link - Faruk Akkus GTB - Stefany Tan Kennismaken Agenda DEEL

Nadere informatie

Voorwoord. Beste lezer,

Voorwoord. Beste lezer, JAARVERSLAG Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden Dendermonde 2012 Voorwoord Beste lezer, Voor u ligt het van de hulp- en dienstverlening in de gevangenis van Dendermonde. In dit verslag vindt u de

Nadere informatie

nr. 793 van LORIN PARYS datum: 16 juli 2015 aan JO VANDEURZEN Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden - Strategisch plan

nr. 793 van LORIN PARYS datum: 16 juli 2015 aan JO VANDEURZEN Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden - Strategisch plan SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 793 van LORIN PARYS datum: 16 juli 2015 aan JO VANDEURZEN VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden - Strategisch plan Justitiehuizen

Nadere informatie

Persmededeling. Eén centraal meldpunt voor geweld en misbruik

Persmededeling. Eén centraal meldpunt voor geweld en misbruik Kabinet Jo Vandeurzen Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin 8 maart 2012 Persmededeling Eén centraal meldpunt voor geweld en misbruik Vanaf 13 maart bestaat er 1 centraal telefoonnummer

Nadere informatie

Strafinrichting Oudenaarde. Actieplan hulp- en dienstverlening aan gedetineerden

Strafinrichting Oudenaarde. Actieplan hulp- en dienstverlening aan gedetineerden Strafinrichting Oudenaarde Actieplan hulp- en dienstverlening aan gedetineerden 2016-2018 1 Inhoud Inhoud... 1 Kader... 2 Onze dromen... 3 Actieplan 2016 2018... 4 Strategische doelstellingen... 4 a. Tactische

Nadere informatie

Voorwoord. Beste lezer,

Voorwoord. Beste lezer, JAARVERSLAG Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden Dendermonde 2011 Voorwoord Beste lezer, Een jaar is algauw voorbij, maar zoals u zal lezen, kan er heel wat gebeuren in een jaar tijd. In dit verslag

Nadere informatie

Vormingsaanbod geestelijke gezondheid

Vormingsaanbod geestelijke gezondheid Pantone 430C Pantone 7426C Vormingsaanbod geestelijke gezondheid Eenheid voor Zelfmoordonderzoek Locoregionale Uitvoering Vlaams Actieplan Suïcidepreventie Oost-Vlaanderen Hoe blijf jij fit in je hoofd?

Nadere informatie

DRAAIBOEK SAMENWERKING TUSSEN WERKWINKEL EN AMBULANTE ZORGSETTING

DRAAIBOEK SAMENWERKING TUSSEN WERKWINKEL EN AMBULANTE ZORGSETTING DRAAIBOEK SAMENWERKING TUSSEN WERKWINKEL EN AMBULANTE ZORGSETTING BEGELEIDER VOORBEREIDING OP DE VERWIJZING NAAR DE WERKWINKEL De begeleider gaat in gesprek met de klant om te horen waar hij werkt(e).

Nadere informatie

'TRY OUT' Tewerkstelling (ex-)gedetineerden Leuven Centraal en Leuven Hulp via jobcoaching 01/12/2006-31/05/2008

'TRY OUT' Tewerkstelling (ex-)gedetineerden Leuven Centraal en Leuven Hulp via jobcoaching 01/12/2006-31/05/2008 'TRY OUT' Tewerkstelling (ex-)gedetineerden Leuven Centraal en Leuven Hulp via jobcoaching 01/12/2006-31/05/2008 Lisa Coppin, RESOC Leuven Kristien Sinnaeve, VDAB Leuven KBS, 6 mei 2009 er was eens...

Nadere informatie

nr. 699 van MIRANDA VAN EETVELDE datum: 12 september 2016 aan PHILIPPE MUYTERS VDAB - Jobbeurzen

nr. 699 van MIRANDA VAN EETVELDE datum: 12 september 2016 aan PHILIPPE MUYTERS VDAB - Jobbeurzen SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 699 van MIRANDA VAN EETVELDE datum: 12 september 2016 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT VDAB - Jobbeurzen De kerntaak van VDAB is werkzoekenden

Nadere informatie

Organisatie van opvang en vrijetijdsbesteding van schoolkinderen [1]

Organisatie van opvang en vrijetijdsbesteding van schoolkinderen [1] Organisatie van opvang en vrijetijdsbesteding van schoolkinderen [1] Ten gevolge van de goedkeuring van de bisconceptnota betreffende de organisatie van opvang en vrijetijdsbesteding van schoolkinderen,

Nadere informatie

VVSG Trefdag Samen tegen Armoede wij ook 13/12/2010

VVSG Trefdag Samen tegen Armoede wij ook 13/12/2010 VVSG Trefdag Samen tegen Armoede wij ook 13/12/2010 Koen Clijsters Algemeen diensthoofd OCMW Heusden-Zolder Tel. 011/45.61.50 koen.clijsters@ocmwheusdenzolder.be Heusden- Zolder Provincie Limburg 31.500

Nadere informatie

Het proces van gedetineerde tot (maat) werk

Het proces van gedetineerde tot (maat) werk Het proces van gedetineerde tot (maat) werk Situering rol als detentieconsulent GTB = Gespecialiseerd Team Bemiddeling. Begeleiding en ondersteuning van mensen met een lange afstand of begeleidingsnood

Nadere informatie

Deel 4: Divam 1 ORGANOGRAM 2 INLEIDING 3 STATISTISCHE GEGEVENS DIVAM. Jaarverslag

Deel 4: Divam 1 ORGANOGRAM 2 INLEIDING 3 STATISTISCHE GEGEVENS DIVAM. Jaarverslag Deel 4: Divam 1 ORGANOGRAM 2 INLEIDING 3 STATISTISCHE GEGEVENS DIVAM Jaarverslag 2014 93 1 ORGANOGRAM Directeur Adjunct-directeur Verantwoordelijke/ Hergomoderator Medewerkers Gemeenschapsdienst & Leerproject

Nadere informatie

Arbeid biedt een maatschappelijke meerwaarde ten opzichte van inactiviteit. 3

Arbeid biedt een maatschappelijke meerwaarde ten opzichte van inactiviteit. 3 17 SOCIALE ECONOMIE 18 Sociale economie Iedereen heeft recht op een job, ook de mensen die steeds weer door de mazen van het net vallen. De groep werkzoekenden die vaak om persoonlijke en/of maatschappelijke

Nadere informatie

Kenniscentrum Persoonsgerichte Bewindvoering

Kenniscentrum Persoonsgerichte Bewindvoering Kenniscentrum Persoonsgerichte Bewindvoering Marianne De Boodt Similes juridisch adviseur Martine De Moor Similes coördinator Persoonsgerichte Bewindvoering Leuven 18 oktober 2014 www.similes.be Kenniscentrum

Nadere informatie

Lerend Netwerk Arbeidsmarktkrapte

Lerend Netwerk Arbeidsmarktkrapte OP ESF Vlaanderen 2014 2020 Prioriteit uit OP: 1 - loopbaanbeleid curatief investeringsprioriteit 8i - werkloosheid naar werk Informatieve Bijlage: Lerend Netwerk Arbeidsmarktkrapte Lerend Netwerk Arbeidsmarktkrapte

Nadere informatie

Naar een organisatie van de Preventieve Gezinsondersteuning in Gent krijtlijnen voor de realisatie van de Huizen van het Kind

Naar een organisatie van de Preventieve Gezinsondersteuning in Gent krijtlijnen voor de realisatie van de Huizen van het Kind Naar een organisatie van de Preventieve Gezinsondersteuning in Gent krijtlijnen voor de realisatie van de Huizen van het Kind Inhoud Inleiding... 1 Aansturing en overleg... 2 Doelstellingen en doelgroep...

Nadere informatie

Een sterke jeugdhulp, snel en dichtbij

Een sterke jeugdhulp, snel en dichtbij Een sterke jeugdhulp, snel en dichtbij Waarom? Daarom! Goed uitgebouwde basisondersteuning voor alle kinderen en gezinnen Aanvullende en specifieke opdracht voor jeugdhulp wanneer ontwikkeling vast loopt

Nadere informatie

KINDERARMOEDE. 21 mei 2014 OCMW LANAKEN

KINDERARMOEDE. 21 mei 2014 OCMW LANAKEN KINDERARMOEDE 21 mei 2014 SALK 13 meest getroffen gemeenten (waaronder Lanaken) 50.000 /jaarbasis: kinderarmoedebeleid 2014-2017 (4 jaren) Geen Vlaamse middelen op basis van de kinderarmoedebarometer.

Nadere informatie

Actieplan hulp- en dienstverlening aan gedetineerden

Actieplan hulp- en dienstverlening aan gedetineerden Actieplan hulp- en dienstverlening aan gedetineerden 2016-2018 Gevangenis Turnhout 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 1 Inleiding 3 2 Omgevingsanalyse 4 2.1 Verschuivingen binnen de populatie 4 2.2 Actieplan

Nadere informatie

Jaarverslag 2012. Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden Gevangenis Turnhout

Jaarverslag 2012. Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden Gevangenis Turnhout Jaarverslag 2012 Gevangenis Turnhout Voorwoord In dit jaarverslag worden de inspanningen van alle medewerkers die een opdracht uitoefenen bij de uitbouw van de hulp- en dienstverlening aan gedetineerden

Nadere informatie

BIJLAGE 2 WEDERZIJDSE AFSPRAKEN TUSSEN LOGO ANTWERPEN GEMEENTE IN HET KADER VAN GEZONDE GEMEENTE

BIJLAGE 2 WEDERZIJDSE AFSPRAKEN TUSSEN LOGO ANTWERPEN GEMEENTE IN HET KADER VAN GEZONDE GEMEENTE BIJLAGE 2 WEDERZIJDSE AFSPRAKEN TUSSEN LOGO ANTWERPEN GEMEENTE IN HET KADER VAN GEZONDE GEMEENTE SITUERING Deze afsprakennota kadert binnen de ruimere samenwerking tussen de gemeente en Logo Antwerpen

Nadere informatie

Preventie Tabak, Alcohol en Drugs

Preventie Tabak, Alcohol en Drugs Preventie Tabak, Alcohol en Drugs Deelwerking Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg Doelgroep: sleutelfiguren uit diverse sectoren Aanbod: Ondersteunen van organisaties bij het opstellen van een drugbeleid

Nadere informatie

Deel 7: Project Opvoedingsondersteuning

Deel 7: Project Opvoedingsondersteuning Deel 7: Project Opvoedingsondersteuning 7.1. Organigram 7.2. Inleiding 7.3. Statistische gegevens 103 Deel 7: Project opvoedingsondersteuning 7.1. Organigram project opvoedingsondersteuning Het project

Nadere informatie

d) Hoeveel werkzoekenden hebben deze sessies gevolgd de afgelopen drie jaar?

d) Hoeveel werkzoekenden hebben deze sessies gevolgd de afgelopen drie jaar? SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 551 van EMMILY TALPE datum: 4 mei 2017 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT VDAB - Raadpleging website en vacaturedatabank 1. In antwoord

Nadere informatie

Een sterke jeugdhulp, snel en dichtbij

Een sterke jeugdhulp, snel en dichtbij Een sterke jeugdhulp, snel en dichtbij Welke uitdagingen liggen er? Een samenleving neemt zorg op voor en biedt bescherming aan haar kinderen. Ze biedt ondersteuning aan de diversiteit van gezinnen die

Nadere informatie

BIJLAGE. Motivering van het voorliggende convenant

BIJLAGE. Motivering van het voorliggende convenant BIJLAGE CONVENANT VRIJWILLIGERSWERK IN UITVOERING VAN HET PROTOCOL BETREFFENDE DE SAMENWERKING TUSSEN DE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN EN DE PROVINCIES TIJDENS DEZE LEGISLATUUR Motivering

Nadere informatie

Inspiratiedag Van opvang naar samenleven. Koen Clijsters, algemeen diensthoofd OCMW Heusden-Zolder

Inspiratiedag Van opvang naar samenleven. Koen Clijsters, algemeen diensthoofd OCMW Heusden-Zolder Inspiratiedag Van opvang naar samenleven Koen Clijsters, algemeen diensthoofd OCMW Heusden-Zolder Heusden-Zolder: iedereen welkom! Biografie Heusden-Zolder - Ex-mijngemeente in Limburg - Bevolking Heusden-Zolder:

Nadere informatie

Project Wegwijzer: planning 22 december 2017

Project Wegwijzer: planning 22 december 2017 Wegwijzer: Algemeen overzicht WEGWIJZER - Strategische doelstelling 1: Professionaliseren en uitdragen van het project Wegwijzer naar de burgers en naar het beleid Operationele doelstelling 1.1 Professionaliseren

Nadere informatie

Gevangenis Mechelen. >>> > > > > > > Jaarverslag Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden. De hulp- en dienstverlening. Over de gevangenis

Gevangenis Mechelen. >>> > > > > > > Jaarverslag Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden. De hulp- en dienstverlening. Over de gevangenis Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden Over de gevangenis De gevangenis van Mechelen werd in 1874 in gebruik genomen. Het is een arresthuis met een theoretische opvangcapaciteit voor 84 gedetineerden.

Nadere informatie

Strafinrichting Oudenaarde

Strafinrichting Oudenaarde Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden Over de gevangenis De gevangenis van Oudenaarde werd voor het eerst in gebruik genomen in 1922 als arresthuis. Het betreft een traditionele Ducpétiaux-architectuur.

Nadere informatie

Historiek en vermaatschappelijking van de geestelijke gezondheidszorg

Historiek en vermaatschappelijking van de geestelijke gezondheidszorg Historiek en vermaatschappelijking van de geestelijke gezondheidszorg Info avond SEL Waasland 24 mei 2012 Sint-Niklaas Stefaan Baeten Directeur psychiatrisch centrum Sint-Hiëronymus Historische context

Nadere informatie

Hulp- en Dienstverlening. Gevangenis Dendermonde

Hulp- en Dienstverlening. Gevangenis Dendermonde Hulp- en Dienstverlening Gevangenis Dendermonde Jaarverslag 2009 VOORWOORD Voor u ligt een eerste jaarverslag van de hulp- en dienstverlening aan gedetineerden sinds de start van de implementatie van het

Nadere informatie