Nu de rol van de Overheid in een goed geplande rasveredeling. Psychiatrie bekent dat men bewust onwaardige levens extermineert.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nu de rol van de Overheid in een goed geplande rasveredeling. Psychiatrie bekent dat men bewust onwaardige levens extermineert."

Transcriptie

1 2 februari 2008 Jaargang 2nr. 19 Een mailtje graag als U verder geen nieuwsbrieven meer wilt ontvangen Nieuwsbrief Psychiatrie bekent dat men bewust onwaardige levens extermineert. (Nieuwsbrief 18) Nu de rol van de Overheid in een goed geplande rasveredeling.

2 Pagina 2 Nieuwsbrief Jaargang 2nr. 19 Uit de vorige nieuwsbrief bleek dat de psychiatrie doelbewust levensonwaardige levens extermineert, door ze ofwel rechtstreeks de dood in te jagen met sympaticomimetica die een fatale pulmonaire hypertensie kunnen veroorzaken, of door ze zodanig psychotisch te maken waardoor ze blijvend onder de hoede van dezelfde psychiaters vallen. Van het psychiatrische milieu is intussen bekend dat er 30 keer zoveel onverklaarbare sterfgevallen voorkomen dan in het gewone milieu. Ook de Overheid doet een duit in het zakje, en daarbij verwezen wij in de vorige nieuwsbrief naar het basisdocument voor de psychiatrie uit 1920, waarop ook het regime van Adolf Hitler zich baseerde om op een gewettigde manier aan rasveredeling te doen. Intussen blijft het bij de Overheid overweldigend stil. Wat alleen maar dit betekent : CUM TACENT DICUNT. Nu bijna 30 jaar lang wordt de Overheid erop gewezen dat door doping te subsidiëren men eigenlijk een beter ras probeert tot stand te brengen. Telkens zo een opstoot van pudeur zich voordeed, nam men de moeite om cosmetische nummertjes op te voeren, om de bevolking geen onrust te verschaffen. Maar de rasveredeling gaat door. Na al die jaren is men nu ook de jeugd aan het aanpakken. Redenering is, net zoals in het derde Duitse Rijk: men moet verhinderen dat slechte genen zich kunnen voortplanten. Sinds meer dan tien jaar worden voortaan de kinderen aangepakt. En zij die men wil extermineren schakelt men dadelijk over van de moedermelk naar de amfetamine of de cocaïne. Met de gekende gevolgen. Nu al blijkt een ontstellend gebrek te ontstaan van opvang voor probleemjongeren. Het duurt geen jaren meer voor men kampen zal oprichten (al zullen die kampen om begrijpelijke redenen een andere naam krijgen.) Voor wie twijfelt aan de eerlijke bedoelingen van de Overheid om tot een echte rasveredeling te komen publiceren wij even deze teksten. Beginnen we met eentje uit 1979 en eentje uit Het enige dat intussen verbeterde aan de strategie is dat men nu voortaan ook de jeugd legaal drogeert.

3 Nieuwsbrief Jaargang 2nr. 19 Pagina 3

4

5 Sympathy for the devil Satan was een engel met ADHD. De diagnose werd gesteld op mijn zestiende, nadat de hele wereld mij opgegeven had. Ik heb ADHD. Ik heb net weer eens de test op Internet gedaan - alle negentig vragen goed. Ik las in de krant dat tweederde van de diagnoses bij kinderen verkeerd gesteld worden. ADHD is een unicum, niet een excuus. Ik haat het als mensen ten onrechte ADHD hebben. Ik haat mensen. Ik haat mensen met principes. Ik haat mensen met normen en waarden. Ik haat mensen met oppervlakkige emoties. Ik haat mensen die geen ADHD hebben. Ik haat mensen met ADHD. Ik denk altijd: ben ik de enige die normaal is? Ik ben er eens voor bij de dokter geweest. Bij wijze van experiment gaf hij mij een tijdje Ritalin. De medicijnen hadden een duidelijk effect - trillend ben ik teruggegaan naar de dokter. Ik voelde geen enkele emotie meer. Ik kon niet meer huilen om soaps. Ik kon niet meer lachen om debiele films. Ik kon niet meer schelden in de file en pure passie was mij vreemd. Ik was berustend. Weet je wat de dokter zei? WEET JE WAT HIJ ZEI? Hij zei dat ik nu dezelfde emoties had als de gemiddelde mens. Emoties? Ik leek wel een afgestompte randdebiel. Een vlakke lijn. Geen pieken en dalen meer, gewoon een voor-geprogrammeerde randdebiel. Arme gewone mensen. Arme mensen die alles willen plannen (als je God wilt laten lachen moet je hem je toekomstplannen vertellen). Ik denk dat ik ADHD wil hebben. Ik wil leven. IK WIL LEVEN! Ik wil voelen. IK WIL VOELEN! Ik wil lachen. JEZUS, WAT WIL IK LACHEN! Het ging niet eens slecht op school. Ik had elk boek binnen een uur uit. Ik houd me alleen bezig met hoofdzaken. Details interesseren me niet. Ik lees snel. Ik denk snel. Ik reken snel. Ik reageer snel. Ik oordeel snel. Ik huil snel. Ik lach snel.

6 Ik heb best veel beleefd in mijn leven. Alle hobby s die een mens kan hebben heb ik gedaan: punniken, vliegvissen, tafeltennissen, Marklin treinen, computers, voetbal, boksen, judo, modelbouw, lezen, schrijven, dichten, pokeren, tuinieren, autoracen, motorcrossen, blokfluiten en noem maar op. Ik ben ook snel op dingen uitgekeken. Als ik me ergens voor interesseer, dan absorbeer ik in zeer korte tijd alle kennis over dat onderwerp. Tot ik het beheers. Tot ik het doel bereikt heb. Dan interesseert het me niet meer. Ik ben ook snel verslaafd. Ik heb prikkels nodig. Ik rook. Veel. Ik drink Veel. Ik gok. Veel. Ik slaap. Veel. Oh ja: ik droom ook veel. Kortom: ik heb ADHD. Gvdmme, ik heb ADHD. Een ADHD-kind in alle waardigheid en respect voor zichzelf opvoeden kan maar op één ( 1 ) manier : het kind steeds maar pakken op snelheid. Dat is iets wat vroeger nog kon, maar nu is er het pedagogisch comfort en aan de verslavingsdrang van een ADHD-er wordt nu gewerkt door chronisch harddrugs toe te dienen. ADHD is geen ziekte, geen aandoening het is een gave, meer zelfs : het is een eretitel en een certificaat van kerngezond zijn. En laat de peuten erbuiten : ze vangen je in de dwangbuis van hun middelmatigheid.

7 vraag om uitleg ( Hugo Vandenberghe Senator) Studenten aan de rilatine Apothekers bevestigen dat in de weken voor en tijdens de examens opvallend veel Rilatine wordt voorgeschreven. Rilatine is een cocaïneproduct waarvan de amfetaminewerking het concentratievermogen verhoogt. De student kan zich op zijn studies concentreren en het middel zorgt er tegelijk voor dat vermoeidheidssignalen niet meer doorkomen. Nadien komt de instorting en is men waarschijnlijk al verslaafd aan het product. Binnen één examenperiode zou men immers al verslaafd kunnen raken. Rilatine heeft nog andere nadelige gevolgen. Het geneesmiddel vernauwt de bloedvaten zodat producten moeten worden genomen om de bloeddruk te verminderen. Op die manier worden tegenstrijdige signalen gegeven, wat kan leiden tot een hartinfarct. Rilatine veroorzaakt tevens slaapstoornissen zodat naar slaapmiddelen moet worden gegrepen. Kan de minister het verhoogde gebruik van Rilatine tijdens de examenperiode bevestigen? Beschikt hij over concrete cijfers? Welke maatregelen op gebied van informatie en communicatie overweegt hij? Antwoord (minister van Volksgezondheid Demotte) Ook ik heb die artikelen in de dagbladen gelezen. Ik heb het directoraat-generaal Geneesmiddelen de opdracht gegeven de informatie meer in detail te onderzoeken en mij zijn standpunt mede te delen. Het directoraat-generaal Geneesmiddelen heeft contact opgenomen met de representatieve beroepsverenigingen van apothekers, namelijk de Algemene Pharmaceutische Bond, APB, en de Vereniging der Coöperatieve Apotheken van België, OPHACO. De APB heeft bevestigd dat ze niet aan de basis ligt van de mededelingen die tot de artikelen in de pers hebben geleid. Het ziet ernaar uit dat die verklaringen het standpunt van één bepaalde apotheker weergeven. In ieder geval heeft de APB van haar leden geen mededelingen of vragen ontvangen die aantonen dat Rilatine specifiek voorgeschreven wordt voor studenten in de examenperiode. Het directoraat-generaal Geneesmiddelen heeft eveneens met Novartis Pharma, dat Rilatine in de handel brengt, contact opgenomen. Het bedrijf heeft de maandelijkse verkoopcijfers van de laatste jaren geanalyseerd. Rekening houdend met verschillende elementen, zoals de lancering van nieuwe specialiteiten of de terugbetaling van bepaalde specialiteiten, registreert het geen bijzondere piekverkoop tijdens de maanden mei en juni. Het directoraat-generaal Geneesmiddelen ontvangt jaarlijks de gegevens over de hoeveelheden van het actieve bestanddeel methylphenidate die in België tijdens het vorige kalenderjaar werden verbruikt. Dat cijfer omvat zonder onderscheid de verkoop van alle specialiteiten die deze stof bevatten: Rilatine, Rilatine MR en Concerta. Rilatine alleen wordt verstrekt voor de behandeling van narcolepsie en ADHD. Het gebruik ervan als stimulerend middel voor studenten in de examenperiode is geen goedgekeurde indicatie. Het voorschrijven voor die indicatie valt onder de verantwoordelijkheid van de voorschrijver.

8 Rilatine is een geneesmiddel dat op voorschrift wordt afgeleverd. De informatie en de communicatie moeten dan ook vooral naar de gezondheidsberoepen worden gericht. In de Folia Pharmacotherapeutica, een gratis publicatie van het Belgisch Centrum voor Farmacotherapeutica, verschenen al verschillende artikelen over het adequate gebruik en de ongewenste bijwerkingen van methylphenidate. Die informatie wordt maandelijks naar alle artsen, apothekers en tandartsen gestuurd. In december 2005 behandelde een fiche van Transparantie, dat door BCFI wordt uitgegeven, de aanpak van ADHD. De indicaties van methylphenidate, de posologie en de ongewenste gevolgen ervan werden toegelicht. Ik zal opnieuw aan het directoraat-generaal Geneesmiddelen vragen om de gegrondheid van een nieuwe mededeling aan de gezondheidsbeoefenaars te onderzoeken. De studenten zijn al geruime tijd het onderwerp van verschillende voorlichtingscampagnes. Elk jaar verschijnen er in de examenperiode berichten van scholen en academische instellingen, van verenigingen van studenten, ziekenfondsen en andere instellingen. Het gaat vaak om verschillende adviezen die de studenten helpen de examens zo goed mogelijk door te komen. In deze aanbevelingen wordt het gebruik van stimulerende geneesmiddelen vaak afgeraden. Ikzelf overweeg geen specifieke voorlichtingscampagnes voor de studenten. De Minister verwijst naar BCFI,waar teksten opstaan die geschreven zijn door personen die betaald worden door bedrijven als Novartis(Rilatine) en Janssens Pharmaceutica(Concerta). OK, wij weten het wel, het is heel moeilijk om deskundigen te vinden die geen bindingen hebben met de farmaceutische industrie. (tijdschrift voor psychiatrie 48(2006) 2, ), dokter W.Vandereyken KULeuven): De Minister verwijst naar Novartis, die paar jaar geleden, terwijl een aanvraag voor terugbetaling door RIZIV liep, een prijsverhoging had gekregen van bijna het drievoudige, terwijl in de regel een vergoeding door RIZIV wordt toegestaan nadat het bedrijf in kwestie een redelijke prijsdaling vooraf doorvoerde. De basis waarop RIZIV vergoedde was op de nieuwe sterk verhoogde prijs en de Minister was daar echt wel van op de hoogte. De vergoeding gebeurde na een handtekeningactie op touw gezet door Zitstil vzw een bedrijf dat werkt met sponsorgelden van onder meer Novartis(Rilatine) en Janssen Pharmaceutica(Concerta).

9 De Minister weet ook wel dat het promoten van het instellen en het in stand houden van een toxicomanie strafbaar is, maar waarom gedoogt hij deze verkapte vorm van reclame maken voor voorschrijfplichtige geneesmiddelen? De Minister viseert blijkbaar een bepaalde apotheker.. Maar hij verschuilt zich achter APB. APB, de vereniging van apothekers die een royale winstmarge hebben op de verkoop van Rilatine. Op 8 juni 2006 verscheen in Gazet van Antwerpen op pag.7 een Antwerps apotheker Eddy Van Briel die verklaart : Vooral tijdens examentijd januari en juni dus zien we meer studenten met dit voorschrift.ik stel me daar vragen bij. De student gebruikt het middel te pas en te onpas. Niet waar zegt de Minister, er is maar een (andere ) apotheker die verkeerd is : Tout vas très bien madame la marquise, tout vas très bien, tout vas très bien, Pourtant, pourtant, il faut que l on vous dise, on déplore un tout petit rien, Un incident, une bêtise, la mort de votre CPE, mais à part çà, madame la marquise tout vas très bien, tout vas très bien! Die andere apotheker, die de Minister niet scheen te kennen, stuurde mij een jaar later deze Wat vorig jaar een gerucht en een vermoeden was, wordt dit jaar door meerdere studenten bevestigd: Rilatine wordt gedeald in de studentenmiddens van Antwerpen. Ondertussen krijgt een 6 jarig jongetje, zoontje van een jarenlange kennis en klant in onze apotheek, u raadt het al: Rilatine. Het kindje was hyperactief en onhandelbaar. Nu, sinds de behandeling startte afgelopen november, een rustig engeltje Eerste van de klas en door iedereen geliefd. Het was volgens de onderzoekers een 200% ADHD-geval We wachten bang af. Met vele groeten en bewondering voor uw werk. Weet dat u door mij gesteund en vaak geciteerd wordt. De link naar uw blog heb ik al aan verschillende mensen doorgezonden. Uw boek ga ik een dezer dagen aanschaffen. Overheid vergoedt Rilatine, die in studentenmiddens wordt gedeald en de neus van diezelfde Overheid bloedt zowaar!!!

Farma blijft vetorecht op negatieve informatie misbruiken.

Farma blijft vetorecht op negatieve informatie misbruiken. http://www.megablunder.net http://www.haesbrouck.be Blog Jaargang 2 nr. 51 22 november 2008 Een mailtje graag als U verder geen nieuwsbrieven meer wilt ontvangen. Nieuwsbrief 1) Zoals voorspeld en gevreesd...

Nadere informatie

Onkelinx liegt voor het Parlement dat het kraakt.

Onkelinx liegt voor het Parlement dat het kraakt. http://www.megablunder.net http://www.haesbrouck.be Blog Jaargang 3 nr. 60 7 februari 2009 Een mailtje graag als U verder geen nieuwsbrieven meer wilt ontvangen. Nieuwsbrief Onkelinx liegt voor het Parlement

Nadere informatie

Van moedermelk naar amfetamine,

Van moedermelk naar amfetamine, 10 februari 2008 Jaargang 2nr. 20 Een mailtje graag als U verder geen nieuwsbrieven meer wilt ontvangen. http://www.megablunder.net http://www.haesbrouck.be http://blog.seniorennet.be/rilatine Nieuwsbrief

Nadere informatie

Dopingzondaars vliegen eruit, waarmee sport is clean. Maar hoe clean, zijn de reglementen?

Dopingzondaars vliegen eruit, waarmee sport is clean. Maar hoe clean, zijn de reglementen? http://www.megablunder.net http://www.haesbrouck.be Blog Jaargang 3 nr. 59 6 februari 2009 Een mailtje graag als U verder geen nieuwsbrieven meer wilt ontvangen. Nieuwsbrief Renner sterft. Soms sterven

Nadere informatie

Doping : epo, epi of hypo :

Doping : epo, epi of hypo : http:// www. m egablunder.net http:// www. haesbrouck.be h ttp://blog.seniorennet.be/rilatine Jaargang 2 nr. 36 21 juli 2008 Een mailtje graag als U verder geen nieuwsbrieven meer wilt ontvangen. Nieuwsbrief

Nadere informatie

Captagon weg: een Pilatus-operatie?

Captagon weg: een Pilatus-operatie? Blog op seniorennet Blog op adhdfraude www.haesbrouck.be www.megablunder.net Jaargang 4 nr. 203, 20 mei 2010 Nieuwsbrief Captagon weg: een Pilatus-operatie? Captagon wordt door het lichaam afgebroken in

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

Het Gedeeld Farmaceutisch Dossier

Het Gedeeld Farmaceutisch Dossier Een nieuwe + voor uw gezondheid Het Gedeeld Farmaceutisch Dossier De apothekers investeren verder in de kwaliteit van de zorg en de veiligheid van de patiënten PERSBERICHT 25 februari 2014 Het Gedeeld

Nadere informatie

Apostolische rondzendbrief

Apostolische rondzendbrief oktober 9, 2011 Jaargang 1, nummer 1 Lieve mensen, Zo bent u een voorbeeld voor alle gelovigen in Macedonië en Achaje geworden. Wij zijn nu al weer een tijdje hier in het zuiden van Griekenland, in de

Nadere informatie

Verhaal: Jozef en Maria

Verhaal: Jozef en Maria Verhaal: Jozef en Maria Er was eens een vrouw, Maria. Maria was een heel gewone jonge vrouw, net zo gewoon als jij en ik. Toch had God haar uitgekozen om iets heel belangrijks te doen. Iets wat de hele

Nadere informatie

De muur. Maar nu, ik wil uitbreken. Ik kom in het nauw en wil d r uit. Het lukt echter niet. De muur is te hoog. De muur is te dik.

De muur. Maar nu, ik wil uitbreken. Ik kom in het nauw en wil d r uit. Het lukt echter niet. De muur is te hoog. De muur is te dik. De muur Ik heb een muur om me heen. Nou, een muur? Het lijken er wel tien. En niemand is in staat om Over die muur bij mij te komen. Ik laat je niet toe, Want dan zou je zien Hoe kwetsbaar ik ben. Maar

Nadere informatie

Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg

Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg Informatie voor cliënten Cliënten en geestelijke gezondheidszorg Slachtoffers van mensenhandel hebben vaak nare dingen meegemaakt. Ze zijn geschokt

Nadere informatie

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang.

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang. Vanavond ga ik mijn man vertellen dat ik bij hem wegga. Na het eten vertel ik het hem. Ik heb veel tijd besteed aan het maken van deze laatste maaltijd. Met vlaflip toe. Ik hoop dat de klap niet te hard

Nadere informatie

Heeft een etiket wel voordelen voor uw kind? Heeft een etiket wel voordelen voor uw kind?

Heeft een etiket wel voordelen voor uw kind? Heeft een etiket wel voordelen voor uw kind? Ritalin maar er zijn ook bijwerkingen. Dit vindt ook kinderpsychiater van der Zuilen. Kinderpsychiater van der Zuilen: Onlangs is er vanuit de Universiteit van Amsterdam onderzoek gedaan naar de bijwerkingen

Nadere informatie

Analyserapport van de patiëntenvragenlijsten over de huisarts: Leenen

Analyserapport van de patiëntenvragenlijsten over de huisarts: Leenen Analyserapport van de patiëntenvragenlijsten over de huisarts: Leenen Datum aanmaak rapport:26-11-2015 1 Laatste ronde patiëntenvragenlijsten huisarts Periode waarin ingevuld van: 31-10-2013 tot 9-11-2013

Nadere informatie

GENEESMIDDELEN Veel gestelde vragen en antwoorden. Augustus 2008

GENEESMIDDELEN Veel gestelde vragen en antwoorden. Augustus 2008 GENEESMIDDELEN Veel gestelde vragen en antwoorden Augustus 2008 Toelichting: De vragen zijn ingedeeld in drie onderdelen: -1- vergoedingen voor geneesmiddelen, -2- preferentiebeleid van zorgverzekeraars,

Nadere informatie

Hij had dezelfde soort helm op als in het beeld vooraf...2 Mijn vader was verbaasd dat ik alles wist...3 Ik zat recht overeind in mijn bed te

Hij had dezelfde soort helm op als in het beeld vooraf...2 Mijn vader was verbaasd dat ik alles wist...3 Ik zat recht overeind in mijn bed te Hij had dezelfde soort helm op als in het beeld vooraf...2 Mijn vader was verbaasd dat ik alles wist...3 Ik zat recht overeind in mijn bed te kijken...4 De mensenmenigte opende zich in het midden...5 Toen

Nadere informatie

Slapen op voorschrift. Persconferentie 27 maart 2015

Slapen op voorschrift. Persconferentie 27 maart 2015 Slapen op voorschrift Persconferentie 27 maart 2015 Op de agenda I. Inleiding II. Onderzoeken voorschrijfgedrag huisarts III. Besluit & eisen I. Inleiding I. Inleiding Huisarts heeft uitgebreid takenpakket

Nadere informatie

0-3 maanden zwanger. Zwanger. Deel 1

0-3 maanden zwanger. Zwanger. Deel 1 Zwanger Ik was voor het eerst zwanger. Ik voelde het meteen. Het kon gewoon niet anders. Het waren nog maar een paar cellen in mijn buik. Toch voelde ik het. Deel 1 0-3 maanden zwanger Veel te vroeg kocht

Nadere informatie

Ruimte voor adressticker. Datum ontvangst (invullen door SIvsG) Voorletters + Naam (+ meisjesnaam) Straat en huisnummer. Postcode en woonplaats

Ruimte voor adressticker. Datum ontvangst (invullen door SIvsG) Voorletters + Naam (+ meisjesnaam) Straat en huisnummer. Postcode en woonplaats F 2011.1 Versie 2 15-09- 2013 Vragenlijst Instituut voor Slaapgeneeskunde Woerden Ruimte voor adressticker Deze vragenlijst biedt ons inzicht in uw klachten en uw medische voorgeschiedenis. Vult u daarom

Nadere informatie

ik? Houd je spreekbeurt over GGNet

ik? Houd je spreekbeurt over GGNet ik? Houd je spreekbeurt over GGNet 1 Houd je spreekbeurt over GGNet Krijg je zelf hulp van GGNet Jeugd? Of je vader/moeder/broer(tje)/zus(je) of iemand anders die je kent? Werkt één van je ouders bij GGNet?

Nadere informatie

KOPPen bij elkaar en schouders eronder. Informatie voor kinderen van ouders met psychiatrische problemen

KOPPen bij elkaar en schouders eronder. Informatie voor kinderen van ouders met psychiatrische problemen KOPPen bij elkaar en schouders eronder Informatie voor kinderen van ouders met psychiatrische problemen Mama, waarom huil je? Mama, ben je nu weer verdrietig? Papa, gaan we naar het zwembad? Waarom niet?

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

Moeder worden, moeder zijn

Moeder worden, moeder zijn Moeder worden, moeder zijn Uitgeverij Eenvoudig Communiceren Postbus 10208 1001 EE Amsterdam Telefoon: (020) 520 60 70 Fax: (020) 520 60 61 E-mail: info@eenvoudigcommuniceren.nl Website: www.eenvoudigcommuniceren.nl

Nadere informatie

Wanneer en hoe het kind of de adolescent over de diagnose inlichten? Susanne Böhler Klinisch psychologe

Wanneer en hoe het kind of de adolescent over de diagnose inlichten? Susanne Böhler Klinisch psychologe Wanneer en hoe het kind of de adolescent over de diagnose inlichten? Susanne Böhler Klinisch psychologe Getuigenissen van ouders Seksuele voorlichting pas je ook aan de leeftijd aan. Een kind van zeven

Nadere informatie

Het taalconflict in België Vlamingen gedropt in Wallonië

Het taalconflict in België Vlamingen gedropt in Wallonië Het taalconflict in België Vlamingen gedropt in Wallonië België is officieel tweetalig, maar de Vlamingen en Walen gaan niet altijd goed samen. Je kunt spreken van een taalconflict. Hoe kijken Vlaamse

Nadere informatie

Kom erbij Tekst: Ron Schröder & Marianne Busser Muziek: Marcel & Lydia Zimmer 2013 Celmar Music / Schröder & Busser

Kom erbij Tekst: Ron Schröder & Marianne Busser Muziek: Marcel & Lydia Zimmer 2013 Celmar Music / Schröder & Busser Kom erbij Kom erbij, want ik wil je iets vertellen, het is heel bijzonder, dus luister allemaal. Ik ken honderdduizend prachtige verhalen, maar dit is echt het mooiste van allemaal. Het gaat over twee

Nadere informatie

Een greep uit een presentatieviering met als thema: Licht zijn voor anderen

Een greep uit een presentatieviering met als thema: Licht zijn voor anderen Een greep uit een presentatieviering met als thema: Licht zijn voor anderen Openingstekst: (Door een ouder en kind) A. Zeg zou jij het licht aandoen? Je moet opschieten, want het is bijna tijd. Dadelijk

Nadere informatie

Rapport. Rapport over een klacht over de Sociale Verzekeringsbank te Zaanstad. Datum: 5 februari 2015 Rapportnummer: 2015/021

Rapport. Rapport over een klacht over de Sociale Verzekeringsbank te Zaanstad. Datum: 5 februari 2015 Rapportnummer: 2015/021 Rapport Rapport over een klacht over de Sociale Verzekeringsbank te Zaanstad. Datum: 5 februari 2015 Rapportnummer: 2015/021 2 Klacht Verzoekster klaagt erover dat de Sociale Verzekeringsbank (SVB) is

Nadere informatie

Medley 5: Liefde is over medley

Medley 5: Liefde is over medley Medley 5: Liefde is over medley Waarom krijg ik geen gehoor John Lamers Waarom krijg ik geen gehoor Als ik je bel Jij bent maar in gesprek Ik kreeg de kous op mijn kop Daarom bel ik op Ik wil je spreken

Nadere informatie

Rijbewijs verlengen. Herkeuring voor mensen met ADHD? Rapport over een onderzoek naar de informatieverstrekking door het CBR.

Rijbewijs verlengen. Herkeuring voor mensen met ADHD? Rapport over een onderzoek naar de informatieverstrekking door het CBR. Rapport Rijbewijs verlengen. Herkeuring voor mensen met ADHD? Rapport over een onderzoek naar de informatieverstrekking door het CBR. Oordeel Op basis van het onderzoek vindt de gedraging van het Centraal

Nadere informatie

Erasmusbestemming: Universiteit

Erasmusbestemming: Universiteit Erasmusbestemming: Rijsel Academiejaar:2006-2007 Één semester Universiteit Waar is de universiteit ergens gelegen (in het centrum/ ver uit het centrum)? De univ ligt vrij dicht bij het centrum, maar als

Nadere informatie

Analyserapport van de patiëntenvragenlijsten over de huisarts: MimpenMG

Analyserapport van de patiëntenvragenlijsten over de huisarts: MimpenMG Analyserapport van de patiëntenvragenlijsten over de huisarts: MimpenMG Datum aanmaak rapport:11-11-2015 1 Laatste ronde patiëntenvragenlijsten huisarts Periode waarin ingevuld van: 1-3-2014 tot 1-3-2014

Nadere informatie

Baarmoederhalskanker

Baarmoederhalskanker Baarmoederhalskanker Door: Demi Beau Abbink (1999) Oktober 2010 Ik hou mijn spreekbeurt over baarmoederhalskanker omdat: De meiden straks moeten gaan kiezen of ze de prik tegen baarmoederhalskanker willen

Nadere informatie

Jezus vertelt, dat God onze Vader is

Jezus vertelt, dat God onze Vader is Eerste Communieproject 26 Jezus vertelt, dat God onze Vader is Jezus als leraar In les 4 hebben we gezien dat Jezus wordt geboren. De engelen zeggen: Hij is de Redder van de wereld. Maar nu is Jezus groot.

Nadere informatie

GELOOFSVRAGEN EN LEVENSVRAGEN

GELOOFSVRAGEN EN LEVENSVRAGEN WAAROM??? DAAROM!!! Soms sta je met je mond vol tanden, wanneer je kind je met een vraag overvalt. "Waarom zijn de bomen groen?", "Waarom regent het vandaag?" Waarom... waarom..., steeds weer waarom. De

Nadere informatie

Morfine Feiten en fabels. Apotheek

Morfine Feiten en fabels. Apotheek 00 Morfine Feiten en fabels Apotheek In overleg met uw arts gaat u morfine gebruiken. Morfine behoort tot een groep geneesmiddelen, die morfineachtige pijnstillers of opioïden worden genoemd. Inleiding

Nadere informatie

Welkom bij uw apotheker

Welkom bij uw apotheker Welkom bij uw apotheker Eerstelijnsgezondheidswerker De apotheker Als volwaardige zorgverstrekker neemt de apotheker een centrale plaats in binnen ons gezondheidsstelsel. Hij is steeds bereikbaar zonder

Nadere informatie

Deze gevoelens en emoties blijven bestaan totdat jij er aan toe bent om ze te uiten.

Deze gevoelens en emoties blijven bestaan totdat jij er aan toe bent om ze te uiten. Ik wil EmoKnallen. Sjoelen en uiten van emoties en gevoelens met jongeren en volwassenen. Benodigdheden: een sjoelbak en sjoelschijven. Te spelen op school, in jongeren en opvangcentra, in het gezin, bij

Nadere informatie

Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 <Katelyne>

Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 <Katelyne> Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 Inleiding Timo is een ander mens geworden door zijn grote vriend Tommy. Toch was het niet altijd zo geweest, Timo had Tommy gekregen voor

Nadere informatie

2.2. Het Nieuwe Testament, of het verhaal van Jezus en de eerste kerk 1

2.2. Het Nieuwe Testament, of het verhaal van Jezus en de eerste kerk 1 2.2. Het Nieuwe Testament, of het verhaal van Jezus en de eerste kerk 1! " #$% & #& '$' '& + ()" *% $, $ -% 1 H. Jagersma en M. Vervenne, Inleiding in het Oude Testament, Kampen, 1992. J. Bowker, Het verhaal

Nadere informatie

Nieuwsbrief CliëntAanZet

Nieuwsbrief CliëntAanZet Nummer 5 Juni/Juli 2014 Van de redactie Hallo, Hier weer een nieuwe nieuwsbrief CliëntAanZet. Heb je een leuk idee voor deze nieuwsbrief? Of wil je misschien zelf iets schrijven? Stuur een bericht naar:

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen. presenteert DE VROUW BIJ DE PUT

Bijbel voor Kinderen. presenteert DE VROUW BIJ DE PUT Bijbel voor Kinderen presenteert DE VROUW BIJ DE PUT Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door: Bible

Nadere informatie

11.1 Kent men de culturele activiteiten die georganiseerd worden? In welke mate kent de senior de culturele activiteiten in Kampenhout?

11.1 Kent men de culturele activiteiten die georganiseerd worden? In welke mate kent de senior de culturele activiteiten in Kampenhout? 79 11. Cultuur. 11.1 Kent men de culturele activiteiten die georganiseerd worden? In welke mate kent de senior de culturele activiteiten in Kampenhout? 45% 40% 35% 30% 45% 25% 20% 35% 15% 10% 18% 5% 0%

Nadere informatie

ADHD: je kunt t niet zien

ADHD: je kunt t niet zien ➂ ADHD: je kunt t niet zien Je ziet het niet aan de buitenkant. Je kunt niet gelijk naar iemand kijken en zeggen: die heeft ADHD. Dat kan een voordeel zijn. Als iemand niet weet dat jij het hebt, dan kunnen

Nadere informatie

DE RIJKE MAN, DE ARME MAN

DE RIJKE MAN, DE ARME MAN Bijbel voor Kinderen presenteert DE RIJKE MAN, DE ARME MAN Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: M. Maillot en Lazarus Aangepast door: M. Maillot en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

Wat vraag ik aan mijn arts?

Wat vraag ik aan mijn arts? Wat vraag ik aan mijn arts? Tips voor in de spreekkamer gemini-ziekenhuis.nl Inhoudsopgave Tijdens het consult 3 Uw voorbereiding 3 Informatie die u kunt geven aan uw arts 4 Vragen over het onderzoek 5

Nadere informatie

Rapport. Datum: 22 januari 2002 Rapportnummer: 2002/005

Rapport. Datum: 22 januari 2002 Rapportnummer: 2002/005 Rapport Datum: 22 januari 2002 Rapportnummer: 2002/005 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat de Pensioen- en Uitkeringsraad (Raadskamer wetten buitengewoon pensioen) zonder hem daarover te informeren zijn

Nadere informatie

Wie ben ik in het koninkrijk? les 1 DISCIPLE MENTOR

Wie ben ik in het koninkrijk? les 1 DISCIPLE MENTOR Wie ben ik in het koninkrijk? les 1 DEEL 4 DISCIPLE MENTOR In Gen 1, 2 en 3 lezen we direct hoe God denkt over de mens. Hij laat zien wie we zijn, waar we voor gemaakt zijn en wat onze bestemming in het

Nadere informatie

Niet veel mensen krijgen deze ziekte en sommige volwassenen hebben er vaak nog nooit van gehoord of weten er weinig vanaf.

Niet veel mensen krijgen deze ziekte en sommige volwassenen hebben er vaak nog nooit van gehoord of weten er weinig vanaf. Je leest waarschijnlijk dit boekje omdat je mama of papa of iemand anders speciaal in je familie Amyotrofische Lateraal Sclerose heeft. Het is een lang woord en het wordt vaak afgekort tot ALS. Niet veel

Nadere informatie

OORDEEL. Het klachtenformulier is gedateerd 13 november 2008 en bij het secretariaat ingeboekt op 17 november 2008 onder nummer 80-2008.

OORDEEL. Het klachtenformulier is gedateerd 13 november 2008 en bij het secretariaat ingeboekt op 17 november 2008 onder nummer 80-2008. Dossiernummer 80-2008 OORDEEL Verzoeker De heer en mevrouw B. te Almelo Datum verzoek Het klachtenformulier is gedateerd 13 november 2008 en bij het secretariaat ingeboekt op 17 november 2008 onder nummer

Nadere informatie

RIJKSINSTITUUT VOOR ZIEKTE- EN INVALIDITEITSVERZEKERING. Dienst Geneeskundige Verzorging VERZEKERINGSCOMITE. Nota CGV 2017/370 Brussel,

RIJKSINSTITUUT VOOR ZIEKTE- EN INVALIDITEITSVERZEKERING. Dienst Geneeskundige Verzorging VERZEKERINGSCOMITE. Nota CGV 2017/370 Brussel, RIJKSINSTITUUT VOOR ZIEKTE- EN INVALIDITEITSVERZEKERING Openbare instelling opgericht bij de wet van 9 augustus 1963 Tervurenlaan 211-1150 Brussel Dienst Geneeskundige Verzorging VERZEKERINGSCOMITE Nota

Nadere informatie

Het belangrijkste verhaal is eigenlijk een samenvatting van alles wat Hij gedaan heeft

Het belangrijkste verhaal is eigenlijk een samenvatting van alles wat Hij gedaan heeft Kunt u mij een (voor u) belangrijk verhaal over Jezus vertellen? Het belangrijkste verhaal is eigenlijk een samenvatting van alles wat Hij gedaan heeft Zijn twee belangrijkste geboden: Heb je God lief

Nadere informatie

Nieuwsbrief Benjamin. Nieuwsbrief Week 25 + 26 + 27 + 28

Nieuwsbrief Benjamin. Nieuwsbrief Week 25 + 26 + 27 + 28 Nieuwsbrief Benjamin Campaign Preview HTML Source Plain-Text Email Details Nieuwsbrief Week 25 + 26 + 27 + 28 Shan-kinderen stellen zich op voor lunch Veroordeling naar een arme zwerver Toen ik in de middag

Nadere informatie

Dit is een rollenspel dat de volgende thema s behandelt: geweld tussen individuen, pesten.

Dit is een rollenspel dat de volgende thema s behandelt: geweld tussen individuen, pesten. Kan het anders? (Uit: Kompas) Dit is een rollenspel dat de volgende thema s behandelt: geweld tussen individuen, pesten. Behandelende onderwerpen het recht veilig in vrijheid te leven het recht op respect

Nadere informatie

Sociale/pedagogische vragenlijst

Sociale/pedagogische vragenlijst Bijlage 1 Sociale/pedagogische vragenlijst voor ouders en begeleiders van mensen met een matige tot (zeer) ernstige verstandelijke beperking, al dan niet in combinatie met een lichamelijke beperking 1

Nadere informatie

Nieuws. Flits 2 oktober 2013 Jaargang 05 NieuwsFlits 3

Nieuws. Flits 2 oktober 2013 Jaargang 05 NieuwsFlits 3 2 oktober 2013 Jaargang 05 Nieuws 3 Infobrief Bij deze Nieuws treft u een infobrief van de groep(en) van w kind(eren) aan. In deze infobrief staan de belangrijkste zaken die het komende schooljaar spelen

Nadere informatie

MEE Nederland. Raad en daad voor iedereen met een beperking. Moeilijk lerend. Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind

MEE Nederland. Raad en daad voor iedereen met een beperking. Moeilijk lerend. Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind MEE Nederland Raad en daad voor iedereen met een beperking Moeilijk lerend Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind Moeilijk lerend Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind Inhoudsopgave

Nadere informatie

Hoe kan men een beeld krijgen van de algemene medische toestand en/of van bepaalde belangrijke chronische aandoeningen van individuele patiënten?

Hoe kan men een beeld krijgen van de algemene medische toestand en/of van bepaalde belangrijke chronische aandoeningen van individuele patiënten? Hoe kan men een beeld krijgen van de algemene medische toestand en/of van bepaalde belangrijke chronische aandoeningen van individuele patiënten? Greenock zal automatisch vragen om een pathologie te linken

Nadere informatie

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen. Bidden Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.nl en kinderactiviteiten www.lambertuskerk-rotterdam.nl

Nadere informatie

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Leren & Werken

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Leren & Werken MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Leren & Werken Steeds opnieuw raak ik mijn baan kwijt. Waar ligt dat nou aan? Welke vervolgopleiding zou iets voor mij zijn? Is er voor mij extra ondersteuning

Nadere informatie

Vragenlijst Depressie

Vragenlijst Depressie Vragenlijst Depressie Deze vragenlijst bestaat uit een aantal uitspraken die in groepen bij elkaar staan (A t/m U). Lees iedere groep aandachtig door. Kies dan bij elke groep die uitspraak die het best

Nadere informatie

Sociale problemen bij (pré) dialyse patiënten Karin Holties, maatschappelijk werker 14 september 2013

Sociale problemen bij (pré) dialyse patiënten Karin Holties, maatschappelijk werker 14 september 2013 Sociale problemen bij (pré) dialyse patiënten Karin Holties, maatschappelijk werker 14 september 2013 Inhoud Wie ben ik? Korte uitleg over medisch maatschappelijk werk Doorlopen van sociale il problemen

Nadere informatie

3.5. Vertellenderwijze, niet moraliseren! 3.5.1. Verkenning van het verhaal " #

3.5. Vertellenderwijze, niet moraliseren! 3.5.1. Verkenning van het verhaal  # 3.5. Vertellenderwijze, niet moraliseren 1 3.5.1. Verkenning van het verhaal "# $$ %& " # 1 H. BERGHMANS & G. EVRARD, Bijbelverhalen in beeld, het leven van Jezus, Altoria Averbode, 1999. ' 3.5.2. Uitdieping

Nadere informatie

Strattera, veilig voor kids, legale doping voor sporters.

Strattera, veilig voor kids, legale doping voor sporters. Strattera, veilig voor kids, legale doping voor sporters. http://www.adhdfraude.net/blog/?p=1796 Posted on January 3rd, 2010 Fernand Haesbrouck Waarom is Strattera nog steeds in de handel? Omdat de Stratterageheimen

Nadere informatie

Patiëntenrechten van ouders en kind. Vrouw - Moeder - Kind centrum

Patiëntenrechten van ouders en kind. Vrouw - Moeder - Kind centrum 00 Patiëntenrechten van ouders en kind Vrouw - Moeder - Kind centrum In deze folder geven wij u informatie over de patiëntenrechten van u en uw kind. Deze folder is geschreven voor ouders. In de folder

Nadere informatie

Rapport. Rapport over een klacht over het UWV te Amsterdam. Datum: 6 maart 2015 Rapportnummer: 2015/049

Rapport. Rapport over een klacht over het UWV te Amsterdam. Datum: 6 maart 2015 Rapportnummer: 2015/049 Rapport Rapport over een klacht over het UWV te Amsterdam. Datum: 6 maart 2015 Rapportnummer: 2015/049 2 Klacht Verzoeker, die werkzoekend was en een WW-uitkering ontving, klaagt over de wijze van informatieverstrekking

Nadere informatie

speciaal onderwijs lesbrief gokken UITGAVE: STICHTING VOORKOM! T (030) 637 31 44 E-MAIL: STICHTING@VOORKOM.NL WWW.VOORKOM.NL

speciaal onderwijs lesbrief gokken UITGAVE: STICHTING VOORKOM! T (030) 637 31 44 E-MAIL: STICHTING@VOORKOM.NL WWW.VOORKOM.NL speciaal onderwijs UITGAVE: STICHTING VOORKOM! T (030) 637 31 44 E-MAIL: STICHTING@VOORKOM.NL WWW.VOORKOM.NL inhoud LES 1: KENNISMAKING MET GOKKEN 3 HOE KUN JE GOKKEN? 3 WIE IS DE WINNAAR? 4 EENS OF ONEENS?

Nadere informatie

Bronnenbank Onderwijstheorie Tessa van Helden. Inhoudsopgave Pagina. Bron 1 Design Marcel Wanders. 2. Bron 2 ADHD in de klas. 2

Bronnenbank Onderwijstheorie Tessa van Helden. Inhoudsopgave Pagina. Bron 1 Design Marcel Wanders. 2. Bron 2 ADHD in de klas. 2 Bronnenbank Onderwijstheorie Tessa van Helden Inhoudsopgave Pagina Bron 1 Design Marcel Wanders. 2 Bron 2 ADHD in de klas. 2 Bron 3 Recensie over Boijmans van Beunigen 3 Bron 4 Flip in de klas. 4 Bron

Nadere informatie

9-07-2015. Medicijngebruik. een onderzoek van seniorenorganisatie ANBO en apothekerskoepel KNMP

9-07-2015. Medicijngebruik. een onderzoek van seniorenorganisatie ANBO en apothekerskoepel KNMP 9-07-2015 Medicijngebruik een onderzoek van seniorenorganisatie ANBO en apothekerskoepel KNMP Over dit onderzoek Dit onderzoek over medicijngebruik is uitgevoerd door onderzoeksbureau MWM2 in opdracht

Nadere informatie

Besparingsmaatregelen

Besparingsmaatregelen Besparingsmaatregelen Daar u ongetwijfeld nog vragen zal hebben omtrent de besparingsmaatregelen, hebben wij voor u alles nog eens even op een rijtje gezet. Sinds 1 maart Voorschriften voor antibiotica

Nadere informatie

TSC op vakantie. Informatie en Tips. voor mensen met TSC die op vakantie willen

TSC op vakantie. Informatie en Tips. voor mensen met TSC die op vakantie willen TSC op vakantie Informatie en Tips voor mensen met TSC die op vakantie willen De vakantietijd is weer aangebroken! Veel mensen kiezen ervoor om naar het buitenland op vakantie te gaan. Voor een bepaalde

Nadere informatie

Verteld door Schulp en Tuffer

Verteld door Schulp en Tuffer Verteld door Schulp en Tuffer Het allereerste kerstfeest Het allereerste kerstfeest Verteld door Schulp en Tuffer Vertaald en bewerkt door Maria en Koos Stenger Getekend door Etienne Morel en Doug Calder

Nadere informatie

Rapportage online marktonderzoek Wat maakt succes?

Rapportage online marktonderzoek Wat maakt succes? Rapportage online marktonderzoek Wat maakt succes? December 2007 / Januari 2008 Door: Marco Bouman, Impulse, Strategie & Marketing Februari 2008 2008 Marco Bouman, alle rechten voorbehouden Het is niet

Nadere informatie

Gedwongen opname met een IBS of RM *

Gedwongen opname met een IBS of RM * Gedwongen opname met een IBS of RM * Informatie voor cliënten Onderdeel van Arkin Inleiding In deze folder staat kort beschreven wat er gebeurt als u gedwongen wordt opgenomen. De folder bevat belangrijke

Nadere informatie

Wijkgemeente Ichthus Noordwijk. Met de rug tegen de. LEER ME LEREN 5, bewaarexemplaar. Ds. F. van Roest, zondag 15 december

Wijkgemeente Ichthus Noordwijk. Met de rug tegen de. LEER ME LEREN 5, bewaarexemplaar. Ds. F. van Roest, zondag 15 december LEER ME LEREN 5, bewaarexemplaar Wijkgemeente Ichthus Noordwijk Met de rug tegen de muur 1 Ds. F. van Roest, zondag 15 december De HEERE is een alwetend God, Zijn daden zijn recht. Hanna 2 H.C. zondag

Nadere informatie

Luisteren naar de Heilige Geest

Luisteren naar de Heilige Geest Luisteren naar de Heilige Geest Johannes 14:16-17 En Ik zal de Vader bidden en Hij zal u een andere Trooster geven om tot in eeuwigheid bij u te zijn, de Geest der waarheid, die de wereld niet kan ontvangen,

Nadere informatie

Oxatomide Tabletten Werkzame stof

Oxatomide Tabletten Werkzame stof Oxatomide Tabletten Werkzame stof Oxatomide Geneesmiddelgroep Anti-histaminica Andere namen Tinset Samenstelling Tinset tabletten: 30 mg oxatomide per tablet Fabrikant/Leverancier Tinset : Janssen-Cilag

Nadere informatie

Hoe gaat het in z n werk daar? Wat is er anders dan een gewone poli?

Hoe gaat het in z n werk daar? Wat is er anders dan een gewone poli? INTERVIEW d.d. 28 december 2009 Coeliakiepoli Op het interview-wenslijstje van Nynke en Zara staat Dr. Luisa Mearin. Zij is kinderarts MDL in het LUMC te Leiden en heeft als eerste met haar collega s in

Nadere informatie

Heilig Jaar van Barmhartigheid

Heilig Jaar van Barmhartigheid Heilig Jaar van Barmhartigheid van 8 december 2015 tot 20 november 2016 Paus Franciscus heeft alle mensen van de hele wereld uitgenodigd voor een heilig Jaar van Barmhartigheid. Dit hele jaar is er extra

Nadere informatie

Sanghalid en 'donderdagavondbroeder' Garmt van Soest kreeg in de. zomer van 2013 te horen dat hij leed aan Amyotrofische Laterale

Sanghalid en 'donderdagavondbroeder' Garmt van Soest kreeg in de. zomer van 2013 te horen dat hij leed aan Amyotrofische Laterale Als...door een tijger achterna gezeten. door Maurice Maarssen Sanghalid en 'donderdagavondbroeder' Garmt van Soest kreeg in de zomer van 2013 te horen dat hij leed aan Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS),

Nadere informatie

Meer succes met je website

Meer succes met je website Meer succes met je website Hoeveel geld heb jij geïnvesteerd in je website? Misschien wel honderden of duizenden euro s in de hoop nieuwe klanten te krijgen. Toch levert je website (bijna) niets op Herkenbaar?

Nadere informatie

Mijn hersenletsel. Toelichting: Toelichting: Toelichting: Toelichting: Toelichting: Toelichting: Toelichting: Toelichting: Toelichting:

Mijn hersenletsel. Toelichting: Toelichting: Toelichting: Toelichting: Toelichting: Toelichting: Toelichting: Toelichting: Toelichting: Mijn hersenletsel Ik heb moeite met het vasthouden of verdelen van mijn aandacht. Ik ben snel afgeleid. Ik heb moeite om alles bij te houden/de wereld gaat zo snel. Ik heb moeite met flexibiliteit en veranderingen.

Nadere informatie

Liefde is vrij van zichzelf, om te leven voor de ander.

Liefde is vrij van zichzelf, om te leven voor de ander. Liefde is vrij van zichzelf, om te leven voor de ander. HHKalender DEF_2 ct.indd 1 Romantiek in een liefdesbrief 01-06-15 21:37 ROMANTIEK in een liefdesbrief Schrijf een liefdesbrief aan je geliefde. Verwerk

Nadere informatie

De twee zaken waarover je in dit boek kunt lezen, zijn de meest vreemde zaken die Sherlock Holmes ooit heeft opgelost.

De twee zaken waarover je in dit boek kunt lezen, zijn de meest vreemde zaken die Sherlock Holmes ooit heeft opgelost. Sherlock Holmes was een beroemde Engelse privédetective. Hij heeft niet echt bestaan. Maar de schrijver Arthur Conan Doyle kon zo goed schrijven, dat veel mensen dachten dat hij wél echt bestond. Sherlock

Nadere informatie

Risicominimalisatie materiaal betreffende Exjade (deferasirox) voor patiënten met bloedtransfusie-afhankelijke aandoeningen en chronische

Risicominimalisatie materiaal betreffende Exjade (deferasirox) voor patiënten met bloedtransfusie-afhankelijke aandoeningen en chronische Risicominimalisatie materiaal betreffende Exjade (deferasirox) voor patiënten met bloedtransfusie-afhankelijke aandoeningen en chronische ijzerstapeling 2 Risicominimalisatie materiaal betreffende Exjade

Nadere informatie

1 Vinden de andere flamingo s mij een vreemde vogel? Dat moeten ze dan maar zelf weten. Misschien hebben ze wel gelijk. Het is ook raar, een flamingo die jaloers is op een mens. En ook nog op een paard.

Nadere informatie

HEMELS HUWELIJK KALENDER 52 X WIJ TIJD VOOR ELKAAR. Willem en Marian de Vink

HEMELS HUWELIJK KALENDER 52 X WIJ TIJD VOOR ELKAAR. Willem en Marian de Vink HEMELS HUWELIJK KALENDER 52 X WIJ SAMEN TIJD VOOR ELKAAR Willem en Marian de Vink Liefde is vrij van zichzelf, om te leven voor de ander. Romantiek in een liefdesbrief ROMANTIEK in een liefdesbrief Schrijf

Nadere informatie

Periode: CBT examens 15 april t/m 30 april 2014

Periode: CBT examens 15 april t/m 30 april 2014 Periode: CBT examens 15 april t/m 30 april 2014 1. Doet u dit examen voor de eerste keer of gaat het om een herexamen? Eerste keer 279 70% Herexamen 104 26% Niet beantwoord 16 4% Totaal 399 2. Als de voorlopige

Nadere informatie

Het empathiequotiënt (eq)

Het empathiequotiënt (eq) Het empathiequotiënt (eq) Het empathiequotiënt (EQ) versie voor volwassenen Hoe moet deze vragenlijst ingevuld worden? In deze vragenlijst staan een aantal stellingen opgesomd. Lees elke stelling aandachtig

Nadere informatie

Welkom in de kerkschoolgezinsdienst van zondag 16 februari 2014. Organist Cornelis Jacobi

Welkom in de kerkschoolgezinsdienst van zondag 16 februari 2014. Organist Cornelis Jacobi Welkom in de kerkschoolgezinsdienst van zondag 16 februari 2014 Voorganger Organist Beamer ds Henk-Jan de Groot Cornelis Jacobi Welkom en mededelingen Zingen allemaal: - Goedemorgen welkom allemaal Goedemorgen,

Nadere informatie

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft!

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! Scott de Jong http://www.positiefleren.nl - 1 - Je leest op dit moment versie 2.0 van het Ebook: 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft.

Nadere informatie

ALCOHOL EN OPVOEDING UW KIND OP HET VOORTGEZET ONDERWIJS DE GEZONDE SCHOOL EN GENOTMIDDELEN. Folder Alcohol en opvoeding.indd 1 27-07-2011 13:42:29

ALCOHOL EN OPVOEDING UW KIND OP HET VOORTGEZET ONDERWIJS DE GEZONDE SCHOOL EN GENOTMIDDELEN. Folder Alcohol en opvoeding.indd 1 27-07-2011 13:42:29 ALCOHOL EN OPVOEDING UW KIND OP HET VOORTGEZET ONDERWIJS DE GEZONDE SCHOOL EN GENOTMIDDELEN Folder Alcohol en opvoeding.indd 1 27-07-2011 13:42:29 ALCOHOL EN OPVOEDING Als kinderen naar het voortgezet

Nadere informatie

OP ZOEK NAAR DE VERBINDING TUSSEN PRAKTIJK, ONDERZOEK EN ONDERWIJS

OP ZOEK NAAR DE VERBINDING TUSSEN PRAKTIJK, ONDERZOEK EN ONDERWIJS OP ZOEK NAAR DE VERBINDING TUSSEN PRAKTIJK, ONDERZOEK EN ONDERWIJS Susanne Smorenburg, programmamanager Ben Sajetcentrum Marjon van Rijn, docent / onderzoeker HvA / AMC Symposium HBO-V van de Toekomst

Nadere informatie

Medischwetenschappelijk. onderzoek. Algemene informatie voor de proefpersoon

Medischwetenschappelijk. onderzoek. Algemene informatie voor de proefpersoon Medischwetenschappelijk onderzoek Algemene informatie voor de proefpersoon Inhoud Inleiding 5 Medisch-wetenschappelijk onderzoek 6 Wat is medisch-wetenschappelijk onderzoek? Wat zijn proefpersonen? Wie

Nadere informatie

GIDS. voor een. rustige nacht

GIDS. voor een. rustige nacht GIDS voor een rustige nacht Lekker geslapen? Lekker slapen en uitgerust wakker worden. Voor veel mensen is het een verre droom. Naar schatting één op de vijf mensen in ons land kampt geregeld met slaapproblemen.

Nadere informatie

Misschien zit u hier wel met de grote vraag: wat is Kerst eigenlijk?

Misschien zit u hier wel met de grote vraag: wat is Kerst eigenlijk? 25 december 2015 1 e Kerstdag Sixtuskerk te Sexbierum Ds. A.J. (Anneke) Wouda Teksten: Hebr. 1:1-6 en Lucas 2: 15-21 Geliefden van God, gemeente van Christus, Kerstochtend 2015 U zit midden in een kerstviering,

Nadere informatie

- Je spreekt leerlingen aan op ongewenst gedrag. Je geeft af en toe positieve feedback.

- Je spreekt leerlingen aan op ongewenst gedrag. Je geeft af en toe positieve feedback. Evaluatieformulier Lerarenopleiding (talen, exact, sociale vakken) Versie schoolcontactpersoon Student: Aldert Kasimier Schoolcontactpersoon: C. Vidon Opleiding: Geschiedenis Stageschool: Zernike Datum:

Nadere informatie

Voorwoord Met oprechte blijdschap schrijf ik het voorwoord voor dit boek. Ik ken Henk Rothuizen al vele jaren en heb hem zien opgroeien tot een man van God, met een bediening die verder reikt dan zijn

Nadere informatie

Nieuwsbrief 14, september 2010

Nieuwsbrief 14, september 2010 Stichting WoonMere Nieuwsbrief 14, september 2010 Redactie: Mariska Elfrink Hallo allemaal, Eindelijk is het dan gebeurt: we zijn verhuist naar ons eigen appartement! Inmiddels wonen we hier alweer een

Nadere informatie