ma di wo do vr za zo ma di wo do vr za zo ma di wo do vr za zo ma di wo do vr za zo ma di wo do vr za zo ma di wo do vr za zo ma di wo do vr za zo

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ma di wo do vr za zo ma di wo do vr za zo ma di wo do vr za zo ma di wo do vr za zo ma di wo do vr za zo ma di wo do vr za zo ma di wo do vr za zo"

Transcriptie

1 Agenda 0 / 0

2 januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december

3 Januari

4 Februari

5 Keep going No matter what

6 art

7 DO BETTER.

8 April

9 Zuinig met papier Iedereen gebruik op een dag heel veel papier, je leest de krant, een tijdschrift, maak notities en je gebruikt toiletpapier. Al dit papier wordt zomaar weggegooid. En wat nu zo bijzonder is: al het oude papier en karton kan wel tot keer opnieuw worden gebruikt. Tenminste, als je het apart inlevert. Papier wordt al heel lang van hout gemaakt. Als we al het papier van hout zouden blijven maken, zullen steeds meer oerbossen verdwijnen en plaatsmaken voor productiebossen. Hierdoor gaan vele soorten planten en dieren verdwijnen. Dat is slecht voor de natuur en uiteindelijk ook voor ons. ar sinds we in Nederland oud papier en karton apart inzamelen, zijn dat de belangrijkste grondstoffen voor papier geworden. Tegenwoordig wordt zelfs driekwart ( procent) van al het papier gemaakt van oud papier. or oud papier keer op keer te recyclen hoeven er minder bomen te worden gekapt. Dat is een hele winst voor de natuur! Momenteel wordt in de gehele provincie Utrecht meer dan 0% van al het papier apart ingezameld. wordt samen met alle andere provincies genoeg hout bespaard om een twee meter hoge schutting van Amsterdam naar Parijs te bouwen. Helaas gooien we per persoon jaarlijks nog gemiddeld kg herbruikbaar oud papier en karton in de vuilnisbak: zonde!

10 Hergebruik oud papier. In de papierfabriek wordt het oude papier vermengd met water en chemicaliën. Hierdoor komen de papiervezels los van elkaar en ontstaat papierpulp. Alles wat niet in deze pulp thuishoort, zoals nietjes, plastic en piepschuim, wordt er uitgehaald. Dan worden de papiervezels gewassen met zeep. or opstijgende luchtbelletjes (flotatie) wordt de inkt van de vezels gescheiden. Als laatste worden de vezels gereinigd en gebleekt met zuurstof, waterstofperoxide of ozon. In de papierfabriek wordt het oude papier vermengd met water en chemicaliën. Hierdoor komen de papiervezels los van elkaar en ontstaat papierpulp. Alles wat niet in deze pulp thuishoort, zoals nietjes, plastic en piepschuim, wordt er uitgehaald. Dan worden de papiervezels gewassen met zeep. or opstijgende luchtbelletjes (flotatie) wordt de inkt van de vezels gescheiden. Als laatste worden de vezels gereinigd en gebleekt met zuurstof, waterstofperoxide of ozon... en en De pulp van oud papier wordt vermengd met pulp van houtsnippers. t geeft de beste kwaliteit papier. De pulp is een vloeibare massa die voor % uit water en voor % uit papiervezel bestaat. Het water wordt voor een deel uit de pulp geperst. Er worden stoffen als klei en hars aan toegevoegd om het papier sterker en minder doorzichtig te maken.. Daarna wordt de pulp gelijkmatig op een zeefdoek gespoten. De rest van het water wordt eruit geperst en gewalst, en verdampt als het papier wordt verhit in de zogenoemde droogpartij. Aan het eind van de machine houd je grote vellen over die tot enorme brede rollen worden opgerold. Op grote snijmachines wordt een deel van het papier op maat gesneden. Nu kan het nieuwe papier en karton naar drukkerijen van kranten of naar fabrieken die er nieuwe verpakkingen van maken.

11 Mei

12 Juni

13 Juli

14 Nieuwe / oud papier Van oud papier worden vele nieuwe soorten papier gemaakt. Kranten en verpakking maar ook andere soorten zoals: Creatief met papier Goud- en zilverkarton t karton herken je meestal als onderlegger van taart, pizza, vis of chocoladeletters. Het is een massief karton, dat wil zeggen dat alle laagjes vezels op elkaar geperst zijn. Het is helemaal van oud papier gemaakt, waarop een dun laagje goud- of zilverpapier is geplakt, zodat er geen vocht in kan trekken. Pakpapier wordt van oud ongebleekt papier gemaakt. Om het zo sterk te maken gaan er door de pulp verschillende lijmsoorten. Puzzelkarton is een kartonsoort speciaal gemaakt voor puzzels. Oud papier wordt vermalen tot pulp. Het wordt niet gebleekt. Wel gaat er een groene kleurstof door de pulp. Het karton bestaat uit verschillende laagjes. Hoe dikker het karton is, hoe meer laagjes er op elkaar geperst zijn. Schrijf- en vouwpapier t papier is heel geschikt voor vouwen, schrijven en zelfs voor omslagen van boeken en tijdschriften of als kaftpapier. Het is sterk papier, gemaakt van cellulose vermengd met hars. Tekenpapier is erg sterk. Je moet er met scherpe potloden, pennen en stiften op kunnen tekenen. Een mooie tekening wil je ook lang bewaren. t papier is gemaakt van plantenvezels. Aan de pulp wordt hars toegevoegd voor extra stevigheid. Voor wit tekenpapier zijn witmakers gebruikt. Toiletpapier Toiletpapier bestaat uit een mix van kranten, tijdschriften en printerpapier. Toiletpapier heeft meerdere laagjes. Deze worden op elkaar geperst door een wals. ontstaan de bobbeltjes in het papier. rmeren van papier t heb je nodig: Papier Behangerslijm, Een schaal (niet te diep) Verf Staakjes (verschillende dikten) Water Wat moet je doen? rmeren van papier gebeurde voor het eerst in Japan en China. t doe je zo. Schenk behangerslijm in een schaal met water. Leg hierop druppels verf. Met een staafje kun je er dan patronen intrekken. Hier kun je het papier opleggen. Haal dan het papier uit de schaal en laat het drogen. Het resultaat: papier met mooie patronen zoals een marmeren vloer. Het papier is bijna overal voor te gebruiken. Van pakpapier tot het kaftpapier voor je boeken.

15 Papier weetjes Bij de productie van papier uit nieuw materiaal (zoals hout) wordt.000 kg CO per ton papier uitgestoten. Bij recycling van oud papier is dat maar kg CO per ton papier. Er wordt vaak gesproken over hele bossen die worden gekapt voor de papierindustrie, maar wist je dat bomen zelden worden gebruikt om papier te maken? Europees papier wordt gemaakt uit gerecycled papier en vezels van houtafval Bankbiljetten worden helemaal niet van papier gemaakt, maar van een combinatie van linnen en katoen. Een stuk papier kan tot maar liefst keer gerecycled worden.

16 Augustus

17 September

18 Vijf kleine stappen naar een groener leven Een beetje groener leven is niet alleen beter voor het milieu, je bespaart er in veel gevallen ook geld mee en het is goed voor je eigen gezondheid. Eet een dagje in de week geen vlees of vis Je hoeft niet meteen vegatariër te worden, maar als zo veel mogelijk mensen een dag in de week geen vlees of vis zouden eten, dan zou dat het milieu veel goed doen. Neem kraanwater in plaats van bronwater Water dat je koopt in flessen is niet beter van kwaliteit dan water dat uit de kraan komt. Het scheelt wel in prijs, en het scheelt een heleboel plastic flessen, bottelen en vervoer. Kies vaker voor biologische levensmiddelen Vervang een paar levensmiddelen door biologische producten. Denk bijvoorbeeld aan aardappelen, pindakaas, tomatenketchup, melk of wijn. Veel biologische producten kun je gewoon bij de supermarkt kopen of anders kun je bij een natuurwinkel terecht. Ga over op milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen Kijk bij het kopen van schoonmaakspullen eens wat vaker op het etiket en kies voor wat meer milieuvriendelijke schoonmaakartikelen. Er zijn voldoende natuurlijke producten verkrijgbaar die evengoed schoonmaken en minder nadelig voor het milieu. Gebruik een boodschappentas in plaats van plastic tassen Ban de plastic tas zoveel mogelijk. rg dat je overal opvouwbare tassen in je jaszak, tas of auto bij je hebt.

19 Milieuvriendelijke kleding Kleding belast het milieu op verschillende manieren. or de teelt van de gewassen voor de stoffen, door de fabricage van synthetische stoffen. or de chemicaliën en textielverf waarmee de kleding behandeld wordt. En dat is nog niet alles... Behalve de teelt van gewassen voor textiel waarbij de nodige bestrijdingsmiddelen worden gebruikt en de fabricage van de stoffen, drukken ook de productie en distributie van de kleding zwaar op het milieu. Wat is milieuvriendelijke kleding? Milieuvriendelijke kleding wordt vervaardigd van biologisch geteelde vezels. Hierbij wordt zo min mogelijk gebruik gemaakt van chemicaliën en schadelijke bestrijdingsmiddelen. Als je op zoek gaan naar kleding die gemaakt is van miliieuvriendelijk geteelde vezels, dan kom je er al snel achter dat het aanbod niet zo groot is. Hoe herken je milieuvriendelijke kleding? Om de milieuvriendelijke kleding te onderscheiden van de gewone kleding zijn keurmerken bedacht. Deze keurmerken mogen pas aan de kleding worden gegeven mits aan bepaalde voorwaarden en eisen is voldaan. Helaas zijn er verschillende keurmerken in omloop die aan strenge en minder strenge eisen voldoen. t maakt het voor de consument lastiger om de echt milieuvriendelijk vervaardigde kleding te onderscheiden. De meest bekende kleding keurmerken Global Organic Textile Standard (GOTS) Kledingstukken met dit keurmerk zijn vervaardigd met milieuvriendelijke chemicaliën, waterzuivering bij de fabrieken. Verder stelt de GOTS eisen aan de teelt van de gewassen en arbeidsvoorwaarden (b.v. geen kinderarbeid en veilige en hygiënische werkomstandigheden. In het etiket is het percentage biologische vezels vermeld. t moet tenminste 0% zijn. Eko Sustainable Textile t is de voorganger van het GOTS keurmerk hier boven. Op kleding geproduceerd voor 00 kun je dit keurmerk nog vinden. Organic Exchange t keurmerk voldoet aan minder eisen dan GOTS. Het percentage biologisch gekweekte katoen moet tenminste % zijn. De precieze percentage staat vermeld in het etiket van het kledingsstuk. Bij de teelt mag geen gebruik gemaakt worden van synthetische bestrijdingsmiddelen, genetisch gemodificeerde organismen en kunstmest. Er worden geen eigen gesteld aan het productieproces en arbeidsvoorwaarden. meer over organic exchange Ecolabel Het ecolabel wordt toegekend aan kleding die milieuvriendelijk geproduceerd is. Het ecolabel stelt eisen aan bestrijdingsmiddelen, chemicaliën en bevordert het gebruik van vezels uit biologische landbouw. Demeter Demeter is het keurmerk van biologisch-dynamische landbouw. Biologisch betekent zonder bestrijdingsmiddelen en kunstmest en dynamisch wil zeggen: waarbij rekening wordt gehouden met de kosmische elementen op het groeiproces. Biologische katoen Veel kledingmerken en kledinglijnen voeren hun eigen label om aan te geven dat de kleding (gedeeltelijk)gemaakt is van biologische katoen. D.w.z. katoen geteeld zonder chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Het bio cotton label hiernaast wordt b.v. door C&A gevoerd. De meeste labels vallen onder de eisen van Organic Exchange.

20 Oktober

21 November

22 December

Langer plezier van karton en papier

Langer plezier van karton en papier Stichting Papier Recycling Nederland Langer plezier van karton en papier www.prn.nl Langer plezier van karton en papier Kranten, tijdschriften, folders, boeken, kopieer- en printpapier en catalogi, we

Nadere informatie

5,4. Werkstuk door een scholier 1801 woorden 13 april keer beoordeeld. Inleiding

5,4. Werkstuk door een scholier 1801 woorden 13 april keer beoordeeld. Inleiding Werkstuk door een scholier 1801 woorden 13 april 2005 5,4 37 keer beoordeeld Vak Biologie Inleiding Wij hebben het onderwerp oud papier gekozen omdat wij het ons wel interessant leek, omdat we gehoord

Nadere informatie

4,5. Spreekbeurt door een scholier 1460 woorden 8 juni keer beoordeeld. Inleiding

4,5. Spreekbeurt door een scholier 1460 woorden 8 juni keer beoordeeld. Inleiding Spreekbeurt door een scholier 1460 woorden 8 juni 2011 4,5 32 keer beoordeeld Vak Anders Inleiding Ik ben op dit onderwerp gekomen omdat ik alle onderwerpen waar over ik mijn spreekbeurt kon houden op

Nadere informatie

Langer plezier van karton en papier

Langer plezier van karton en papier Langer plezier van karton en papier Stichting Papier Recycling Nederland PERSEN DROGEN GLADSTRIJKEN SNIJDEN BEDRUKKEN GEBRUIKEN KRANT KARTON RECLAME KRANT 1 6 5 2 VAN OUD NAAR NIEUW 3 4 PULP WEKEN ONTINKTEN

Nadere informatie

De kritische consument

De kritische consument De kritische consument Inleiding Om producten te kunnen maken heb je grondstoffen nodig. Mensen werken met deze grondstoffen en maken er producten van die we consumeren. Een ondernemer is tevreden als

Nadere informatie

DOE MEE! Afval scheiden. Dat scheelt een hoop

DOE MEE! Afval scheiden. Dat scheelt een hoop DOE MEE! Afval scheiden. Dat scheelt een hoop Ook u kunt nog veel kilo s scheiden Veel Amsterdammers scheiden hun afval al. De een wat meer, de ander wat minder. Toch komt er nog steeds veel herbruikbaar

Nadere informatie

EERLIJKE ROMPERS. 100% katoen

EERLIJKE ROMPERS. 100% katoen EERLIJKE ROMPERS 100% katoen Global Organic Textile Standard (GOTS) is een internationale standaard voor biologische kleding en textiel. Net als het EKO gaat de GOTS uit van 100% biologische grondstof.

Nadere informatie

Wie weet wat Avri doet?

Wie weet wat Avri doet? Opdracht 1 Welkom Wie weet wat Avri doet? Opdracht 1 antwoord Welkom Wie weet wat Avri doet? In Rivierenland zamelt Avri afval in. Opdracht 2 Woordweb Als je het woord afval hoort, waar denk je dan aan?

Nadere informatie

Campagneteksten glas en papier

Campagneteksten glas en papier Campagneteksten glas en papier Voor de glas-en-papier-campagne zijn twee uitgewerkte campagneteksten geschreven in de vorm van: DE MEEST GESTELDE VRAGEN OVER GLAS DE MEEST GESTELDE VRAGEN OVER PAPIER Deze

Nadere informatie

Hand-out digiboard presentatie

Hand-out digiboard presentatie Hand-out digiboard presentatie Bij werkboekje Groepen 6, 7 en 8 basisonderwijs Wie weet wat AVRI doet? Opdracht 1 In Rivierenland zamelt AVRI afval in. Wie weet wat AVRI doet? Opdracht 1 Opdracht 2 Woordweb

Nadere informatie

het groenste papier ter wereld spaart bomen spaart energie spaart water

het groenste papier ter wereld spaart bomen spaart energie spaart water het groenste papier ter wereld spaart bomen spaart energie spaart water 100%eco & north river écht duurzaam produceren 100%eco 100% betrouwbaar - 100% transparant Ons doel is een kleurrijk voetspoor op

Nadere informatie

HET GROENSTE PAPIER TER WERELD spaart bomen spaart energie spaart water

HET GROENSTE PAPIER TER WERELD spaart bomen spaart energie spaart water HET GROENSTE PAPIER TER WERELD spaart bomen spaart energie spaart water 100%eco & NORTH RIVER ÉCHT DUURZAAM PRODUCEREN 100%eco 100% betrouwbaar - 100% transparant Ons doel is een kleurrijk voetspoor op

Nadere informatie

ALLES OVER PLASTIC RECYCLING

ALLES OVER PLASTIC RECYCLING ALLES OVER PLASTIC RECYCLING Naam: Plastic Hero Gemaakt van: gerecycled plastic Naam in het Nederlands: Kunststof Held Zit onder andere in: je brooddoos en je spelcomputer Opdracht 1: PLASTIC GEZOCHT!

Nadere informatie

gerecycled plastic Plastic Hero je brooddoos en je spelcomputer Kunststof Held Alles over plastic recycling Gemaakt van: Naam: Zit onder andere in:

gerecycled plastic Plastic Hero je brooddoos en je spelcomputer Kunststof Held Alles over plastic recycling Gemaakt van: Naam: Zit onder andere in: Alles over plastic recycling Naam: Plastic Hero Gemaakt van: gerecycled plastic Naam in het Nederlands: Kunststof Held Zit onder andere in: je brooddoos en je spelcomputer Opdracht 1: Plastic gezocht!

Nadere informatie

Milieu: pictogrammen KWALIFICATIE DETAILHANDEL

Milieu: pictogrammen KWALIFICATIE DETAILHANDEL KWALIFICATIE DETAILHANDEL Milieu: pictogrammen Milieuvriendelijk ondernemen (mvo) is een trend in de detailhandel. Het doel van milieuvriendelijk ondernemen is dat een bedrijf rekening houdt met het effect

Nadere informatie

Milieucriteria voor het maatschappelijk verantwoord inkopen van. Bedrijfskleding. Versie 8 april 2015

Milieucriteria voor het maatschappelijk verantwoord inkopen van. Bedrijfskleding. Versie 8 april 2015 Milieucriteria voor het maatschappelijk verantwoord inkopen van Bedrijfskleding 1. Scope/afbakening De productgroep bedrijfskleding omvat zowel leveringen van bedrijfskleding als de diensten die met de

Nadere informatie

Vraag- en antwoord document kunststofinzameling 2009 Gemeente Zwolle Laatste update: 20 augustus 2009

Vraag- en antwoord document kunststofinzameling 2009 Gemeente Zwolle Laatste update: 20 augustus 2009 Vraag- en antwoord document kunststofinzameling 2009 Gemeente Zwolle Laatste update: 20 augustus 2009 Inzameling & communicatie Wanneer moeten gemeenten starten? Wanneer begint Zwolle met kunststofinzameling?

Nadere informatie

Binnen twee jaar EU-label voor duurzame kantoorartikelen

Binnen twee jaar EU-label voor duurzame kantoorartikelen Binnen twee jaar EU-label voor duurzame kantoorartikelen Al met een paar kleine ingrepen en meer bewuste keuzes kan ook jij je kantoor duurzamer maken. Een nieuwe EUkeurmerk voor kantoorartikelen moet

Nadere informatie

inhoud blz. Inleiding 1. De afvalberg 2. Soorten afval 3. Vier belangrijke stappen 4. Voorkomen 5. Opnieuw gebruiken 6. Afval als bran dstof

inhoud blz. Inleiding 1. De afvalberg 2. Soorten afval 3. Vier belangrijke stappen 4. Voorkomen 5. Opnieuw gebruiken 6. Afval als bran dstof Afval inhoud blz. Inleiding 3 1. De afvalberg 4 2. Soorten afval 5 3. Vier belangrijke stappen 7 4. Voorkomen 8 5. Opnieuw gebruiken 9 6. Afval als bran dstof 11 7. Naar de stortplaats 12 8. Filmpjes 14

Nadere informatie

Materiaal keuzes. Globaal genomen zijn er 4 basis functies denkbaar waarom men het product wilt verpakken.

Materiaal keuzes. Globaal genomen zijn er 4 basis functies denkbaar waarom men het product wilt verpakken. Materiaal keuzes Waarom verpakken we het product? Dit is de eerste vraag die beantwoord moet worden. Immers als het niet nodig is om een product te verpakken, is een materiaal keuze ook niet nodig en ontstaat

Nadere informatie

Klassengesprek - knutselen. Open de envelop, laat de foto zien en lees samen de brief:

Klassengesprek - knutselen. Open de envelop, laat de foto zien en lees samen de brief: Tim eet op Texel 3 en 4 6 Afval Klassengesprek - knutselen Doelen Begrippen Materialen Duur De leerlingen: beseffen dat er veel voedsel weggegooid wordt. beseffen dat verpakkingsmateriaal van voedsel veel

Nadere informatie

CORPORATE PRODUCT POLICY

CORPORATE PRODUCT POLICY CORPORATE PRODUCT POLICY April 2017 Versie 1 I N T R O D U C T I E De missie van FNG Group is om verantwoordelijkheid te nemen voor de sociale en ecologische impact van onze producten. Hiervoor ontwikkelden

Nadere informatie

Papier - Algemene inleiding Papyrus en Japans papier door Wilma Papier, geschiedenis en fabricage door Bert. 21 april 2013 B OEKBINDERIJ PAPYRUS

Papier - Algemene inleiding Papyrus en Japans papier door Wilma Papier, geschiedenis en fabricage door Bert. 21 april 2013 B OEKBINDERIJ PAPYRUS Algemene inleiding Papyrus en Japans papier door Wilma Papier, geschiedenis en fabricage door Bert Algemene inleiding Papyrus en Japans papier door Wilma Papier Papier kort historisch overzicht 100 na

Nadere informatie

INTRODUCTIE VOOR DE LEERLINGEN

INTRODUCTIE VOOR DE LEERLINGEN INTRODUCTIE VOOR DE LEERLINGEN Waarom minder afval maken? Wisten jullie dat elk van ons gemiddeld 500 kg huishoudelijk afval per jaar produceert? Op school, in de klas en in onze boekentas blijft erg veel

Nadere informatie

50pt. 25pt. Catalogus 2015. 12pt

50pt. 25pt. Catalogus 2015. 12pt Catalogus 2015 50pt + 8pt eco friendly eco friendly tree tree bag bag + eco friendl tree bag eco friendly Boomtas - pag 3 eco friendly Schapensleeves - pag 9 + eco friendly Boomtas eco friend ly tree bag

Nadere informatie

De zin van afvalscheiding

De zin van afvalscheiding De zin van afvalscheiding (...en de onzin die u wel eens hoort)...alles gaat toch op één hoop... Hoe zit het écht? z.o.z. Gescheiden afval blijft gescheiden Gescheiden afval blijft gescheiden Alles wat

Nadere informatie

Milieucriteria voor het maatschappelijk verantwoord inkopen van. Bedrijfskleding. Versie 26 januari 2016

Milieucriteria voor het maatschappelijk verantwoord inkopen van. Bedrijfskleding. Versie 26 januari 2016 Milieucriteria voor het maatschappelijk verantwoord inkopen van Bedrijfskleding 1. Scope/afbakening De productgroep bedrijfskleding omvat zowel leveringen van bedrijfskleding als de diensten die met de

Nadere informatie

speelkaart grondstoffen

speelkaart grondstoffen speelkaart grondstoffen grondstoffen 100% biokatoen uit India. Bij de teelt komen geen pesticiden en kunstmest kijken. De oogst gebeurt handmatig. De katoenboer laat zijn arbeiders in goede omstandigheden

Nadere informatie

1 Papier? waar? technologische activiteiten. kleef hier enkele etiketten van papier die je in de keuken kan vinden

1 Papier? waar? technologische activiteiten. kleef hier enkele etiketten van papier die je in de keuken kan vinden Hoofdstuk 5 : Papierfabricage 1 Papier? waar? Papier is overal aanwezig. In het dagelijkse leven duikt het voortdurend op. Bij het ontbijt, bijvoorbeeld. Denk maar aan de doos met ontbijtgranen, de servetten,

Nadere informatie

Papier maken in de klas

Papier maken in de klas Energieneutraal 2040 Aalsmeer - Amstelveen - Diemen - Ouder-Amstel - Uithoorn Groep 5 t/m 8 Informatieblad + Docentenhandleiding De regio zit vol energie! www.natuurmilieuweb.nl Overzicht Colofon COLOFON

Nadere informatie

Reiniging en desinfectie

Reiniging en desinfectie Reiniging en desinfectie 1 Reiniging en desinfectie Als jij een frietje eet bij de snackbar, denk je waarschijnlijk niet na over de keuken. Maar stel je eens voor dat jouw friet wordt gebakken in een hele

Nadere informatie

lesprogramma Duurzaamheid les 1: maken Cradle to Cradle uitgelegd voor kinderen

lesprogramma Duurzaamheid les 1: maken Cradle to Cradle uitgelegd voor kinderen lesprogramma les 1: maken lesprogramma 4 lessen over duurzaamheid: Les 1: Maken Les 2: Gebruiken Les 3: Hergebruiken Les 4: Eindopdracht lesprogramma lesprogramma Les 1: Maken Hoe word ik een flesje water?

Nadere informatie

1. Ga naar buiten bij de parkeerplaats en verzamel bij de afvalcontainers. Opdracht: Teken de afvalbakken na en schrijf erbij welk afval erin

1. Ga naar buiten bij de parkeerplaats en verzamel bij de afvalcontainers. Opdracht: Teken de afvalbakken na en schrijf erbij welk afval erin 1. Ga naar buiten bij de parkeerplaats en verzamel bij de afvalcontainers. Opdracht: Teken de afvalbakken na en schrijf erbij welk afval erin verzameld wordt. 2. Maak het puzzelblad over afvalscheiding

Nadere informatie

Winnen en bleken van papiergrondstoffen

Winnen en bleken van papiergrondstoffen 119 1 Winnen en bleken van papiergrondstoffen door M. Jennekens KNP Leykam 1. Inleiding 119 3 2. Naaldhout en loofhout 119 3 3. Winning van papiervezels 119 4 4. Secundaire vezelbron 119 5 5. Mechanische

Nadere informatie

Halo Green CupS DOING GOOD IS EASY

Halo Green CupS DOING GOOD IS EASY DOING GOOD IS EASY Halo Green CupS DOING GOOD IS EASY Doe het goed. Doe het duurzaam. Wij streven ernaar om zo duurzaam mogelijk te produceren. Wij geloven in een productieketen die rond is. In de zogenaamde

Nadere informatie

Wat moet je doen? Lees de informatie in dit pakketje

Wat moet je doen? Lees de informatie in dit pakketje AFVAL Wat moet je doen? Lees de informatie in dit pakketje Zoek meer informatie op de computer en bekijk filmpjes over het onderwerp (achterin deze lesbrief staan websites en links voor filmpjes) Overleg

Nadere informatie

Ik was... de winst- en verliesrekening U EN PAPER FOR PAPER

Ik was... de winst- en verliesrekening U EN PAPER FOR PAPER Ik was... de winst- en verliesrekening WELKOM Uw organisatie is toegetreden tot de Paper for Paper community. Dat is iets om trots op te zijn! Als lid van ons duurzame recycleproces laat uw organisatie

Nadere informatie

Let us be environmentally friendly

Let us be environmentally friendly Let us be environmentally friendly bekers - glazen - rietjes - roerstaafjes - borden - kommen schalen - fastfood - amuses- cateringdozen - tassen www.conpax.com Milieu is een belangrijk onderdeel van het

Nadere informatie

EEN KLEDINGINDUSTRIE ZONDER KATOEN MAAR MET. Monocel. Een handboek voor kledingbedrijven om geleidelijk over te stappen van katoen naar.

EEN KLEDINGINDUSTRIE ZONDER KATOEN MAAR MET. Monocel. Een handboek voor kledingbedrijven om geleidelijk over te stappen van katoen naar. EEN KLEDINGINDUSTRIE ZONDER KATOEN MAAR MET Monocel Een handboek voor kledingbedrijven om geleidelijk over te stappen van katoen naar Monocel - 2 - Katoen past niet binnen de toekomstige duurzame kledingindustrie

Nadere informatie

De ONBEKENDE KANT van PLASTIC. Waarom worden zoveel. producten in plastic verpakt? En wat moet er gebeuren met deze verpakking als dit afval wordt?

De ONBEKENDE KANT van PLASTIC. Waarom worden zoveel. producten in plastic verpakt? En wat moet er gebeuren met deze verpakking als dit afval wordt? De ONBEKENDE KANT van PLASTIC Waarom worden zoveel producten in plastic verpakt? En wat moet er gebeuren met deze verpakking als dit afval wordt? PLASTIC IS WAARDEVOL Tijdens de productie en gebruik EEN

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord 5. Trefwoordenlijst 73. Inhoud

Inhoud. Voorwoord 5. Trefwoordenlijst 73. Inhoud Inhoud Voorwoord 5 1 Handel in duurzame producten 9 1.1 Duurzame of traditionele productie? 9 1.2 Logo s en keurmerken 11 1.3 Kosten van duurzame teelt 16 1.4 Relatie prijs - kwaliteit - afzet 17 1.5 Een

Nadere informatie

De toekomst is dichterbij dan je denkt

De toekomst is dichterbij dan je denkt Duurzaamheid begint bij jezelf Wij stellen ambitieuze doelen voor een duurzame toekomst. Wij streven ernaar om een zo duurzaam mogelijk assortiment aan te kunnen bieden. Wij geloven in een productieketen

Nadere informatie

Op weg naar een circulaire economie

Op weg naar een circulaire economie Op weg naar een circulaire economie Agenda Afvalstromen Cijfers De Haarlemse aanpak Naar een circulaire economie Afval = Grondstof Afvalstromen GFT Kunststof Papier Glas Textiel Restafval GFT-stroom Inzameling

Nadere informatie

Omgekeerd afval inzamelen. Waar zijn we in Stichtse Vecht mee bezig?

Omgekeerd afval inzamelen. Waar zijn we in Stichtse Vecht mee bezig? Omgekeerd afval inzamelen. Waar zijn we in Stichtse Vecht mee bezig? 6 november 2017 GroenLinks Stichtse Vecht is al jaren een warm voorstander van omgekeerd inzamelen. Wat is dat eigenlijk en wat zijn

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Biologische producten en duurzame keurmerken Wij kochten in 2014 voor iets meer dan 1 miljard euro aan biologische producten. Dat is een groei van 6% ten opzichte van 2013. We worden steeds bewuster en

Nadere informatie

groene het boekje draagtassen www.milieuvriendelijkedraagtassen.nl van F&F Verpakkingen

groene het boekje draagtassen www.milieuvriendelijkedraagtassen.nl van F&F Verpakkingen dere voor ie en e s ta tief alterna het groene boekje draagtassen van F&F Verpakkingen www.milieuvriendelijkedraagtassen.nl Bel voor gratis model groen; imago of noodzaak? Beste ondernemer, F&F Verpakkingen

Nadere informatie

Per wanneer komen de nieuwe containers voor kunststof en kunnen ze direct gebruikt worden?

Per wanneer komen de nieuwe containers voor kunststof en kunnen ze direct gebruikt worden? Q&A kunststof Rotterdam Waarom komen er in Rotterdam nu wel ineens containers voor kunststof te staan? Rotterdam wil de best presterende grote gemeente worden op het gebied van afvalscheiding, hierin hoort

Nadere informatie

sustainable the spring 2015 collection kids Je goed voelen én er goed uitzien. newborn toddler Zorgen voor de kleinsten.

sustainable the spring 2015 collection kids Je goed voelen én er goed uitzien. newborn toddler Zorgen voor de kleinsten. sustainable the spring 015 collection newborn Alleen het allerbeste voor je baby. baby Nieuwsgierig naar de lente. toddler Zorgen voor de kleinsten. kids Je goed voelen én er goed uitzien. time to grow

Nadere informatie

Wat weet jij over biologisch en over de bodem?

Wat weet jij over biologisch en over de bodem? Met leuke vragen, opdrachten en experimenten voor thuis! Wat weet jij over biologisch en over de bodem? Biologisch, lekker natuurlijk! Heb je er wel eens over nagedacht dat alles wat je eet, van een plant

Nadere informatie

Pda speurtocht: Enkhuizen duurzaam?!

Pda speurtocht: Enkhuizen duurzaam?! Pda speurtocht: Enkhuizen duurzaam?! Wat is duurzaam? Duurzaam betekent letterlijk dat iets lang kan blijven bestaan. En tegenwoordig wordt er vooral mee bedoeld dat de aarde lang kan blijven bestaan.

Nadere informatie

Mijn kledinggebruik. Succes! Dit gedeelte gaat over het kopen van kleding.

Mijn kledinggebruik. Succes! Dit gedeelte gaat over het kopen van kleding. Mijn kledinggebruik Wellicht weet je al dat verschillende aspecten van kleding slecht zijn voor het milieu. In deze opdracht gaan we bekijken op welke manier jij zelf je steentje bij kan dragen aan het

Nadere informatie

4.4 Opdracht: de boer

4.4 Opdracht: de boer 4.4 Opdracht: de boer Deze opdracht is verdeeld in vier delen. Namelijk de volgende: opdracht 1: milieubelasting opdracht 2: de appel opdracht 3: ziektes bij de appel opdracht 4: Beleid, boeren, bedrijven

Nadere informatie

Goedkoper en gewoner

Goedkoper en gewoner TEKST ELSE MEIJER, FERRY PLOEG PRIJSPEILING BIOLOGISCHE PRODUCTEN Goedkoper en gewoner 26 CONSUMENTENGIDS APRIL 2019 Biologische producten waren lange tijd vooral iets voor (milieu)bewuste consumenten

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Topkeurmerken, biologische keurmerken, EKO en Demeter Buiten de biologische keurmerken zijn er nog heel veel andere keurmerken, maar er is redding met de topkeurmerken. En daardoor kan de consument door

Nadere informatie

Duurzame Industrie. De ombouw van energie-intensief naar energie-efficiënt

Duurzame Industrie. De ombouw van energie-intensief naar energie-efficiënt Duurzame Industrie De ombouw van energie-intensief naar energie-efficiënt De ombouw van energie-intensief naar energie-efficiënt De verduurzaming van Nederland en van de industrie vraagt onder andere

Nadere informatie

Transfertoets blok 5. Krantenpapier VAPRO B

Transfertoets blok 5. Krantenpapier VAPRO B Transfertoets blok 5 Krantenpapier VAPRO B Versie: juni 2009 Werkwijze transfertoets Aan het einde van je VAPRO B opleiding dien je het totale productieproces van je bedrijf te overzien. Dit heb je onder

Nadere informatie

I LOVE AFVAL SCHEIDEN! JIJ OOK?

I LOVE AFVAL SCHEIDEN! JIJ OOK? I LOVE AFVAL SCHEIDEN! JIJ OOK? Hoi, ik ben Maarten Milieu. Ik werk voor Cyclus en haal bij jou thuis het afval op. De ene dag leeg ik groene minicontainers met een zijlader. De andere dag zie je me zakken

Nadere informatie

WONEN MET EEN GROEN WOONT ENERGIE NEUTRAAL COMFORTABEL WONEN EN TOCH GELD BESPAREN. Lodewijk Hoekstra NIEUW! DE ENERGIE-EXPERT Steeds meer

WONEN MET EEN GROEN WOONT ENERGIE NEUTRAAL COMFORTABEL WONEN EN TOCH GELD BESPAREN. Lodewijk Hoekstra NIEUW! DE ENERGIE-EXPERT Steeds meer ELEKTRISCH RIJDEN ZONNEPANELEN DE ENERGIE-EXPERT 64 39 26 Steeds meer Kosten, opbrengst & Nul-op-de-meter in betaalbare modellen salderingsregeling een jaren 80-woning NIEUW! Lodewijk Hoekstra WOONT ENERGIE

Nadere informatie

Recycle je frituurvet en verdien

Recycle je frituurvet en verdien Recycle je frituurvet Hey wat doe je daar?!! Gebruikt frituurvet dumpen in het riool veroorzaakt verstoppingen en kost de gemeenschap vele miljoenen euro's!" "Door mij wordt het gebruikte frituurvet gerecycled

Nadere informatie

Overzicht van duurzame uitvaartproducten

Overzicht van duurzame uitvaartproducten Overzicht van duurzame uitvaartproducten Voorbeelden van producten die voldoen aan de GreenLeave criteria Dit document biedt een overzicht van duurzame uitvaartproducten. Zo krijgt een beeld waar u aan

Nadere informatie

Dekbedden. Microfiber. Basic

Dekbedden. Microfiber. Basic Dekbedden Dekbedden beantwoorden in hoge mate aan het slaapcomfort van uw gasten en zijn ook erg handig voor de housekeeping die met dekbedden uw bedden in een handomdraai stijlvol kan opmaken. Onze dekbedden

Nadere informatie

MAAK ZELF JE EIGEN MUZIEKINSTRUMENT VOOR 10 MAART

MAAK ZELF JE EIGEN MUZIEKINSTRUMENT VOOR 10 MAART MAAK ZELF JE EIGEN MUZIEKINSTRUMENT VOOR 10 MAART De kinderen met een handicap die door het Liliane Fonds geholpen worden komen uit arme landen. Zij hebben meestal geen geld om een muziekinstrument te

Nadere informatie

VERPAKKINGEN, DE LINK TUSSEN BOS EN CONSUMENT. Hét keurmerk voor duurzaam bosbeheer

VERPAKKINGEN, DE LINK TUSSEN BOS EN CONSUMENT. Hét keurmerk voor duurzaam bosbeheer VERPAKKINGEN, DE LINK TUSSEN BOS EN CONSUMENT Hét keurmerk voor duurzaam bosbeheer Natuurlijk en duurzaam verpakken Consumenten vinden dat bedrijven een belangrijke rol spelen als het gaat om maatschappelijke

Nadere informatie

Komst container aan huis voor plastic, pak en blik

Komst container aan huis voor plastic, pak en blik FAQ CAW-gemeenten Komst container aan huis voor plastic verpakkingen, lege pakken van sap, saus en zuivel en blik in de CAW-gemeenten Definitieve versie (4 februari 2016) -------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

BIODORE GO NATURAL EXPLORE FOOD EXPLORE NATURE EXPLORE DRINKS EXPLORE FESTIVALS EXPLORE YOURSELF EXPLORE PEOPLE

BIODORE GO NATURAL EXPLORE FOOD EXPLORE NATURE EXPLORE DRINKS EXPLORE FESTIVALS EXPLORE YOURSELF EXPLORE PEOPLE BIODORE GO NATURAL Disposables en verpakkingen, gemaakt van uitsluitend natuurlijke materialen. Biodore toont ons de natuur in al haar schoonheid. Biodore laat ons de veelzijdigheid van de natuur ervaren.

Nadere informatie

Het nieuwe inzamelen: de rest is afval

Het nieuwe inzamelen: de rest is afval Het nieuwe inzamelen: de rest is afval Beste bewoner(s) van de Werven, Elk huishouden, groot of klein, produceert afval. Wij gooien allemaal etensresten, oud papier, lege flessen en nog veel meer weg.

Nadere informatie

Het groene boekje. Voor iedere tas een milieuvriendelijk alternatief

Het groene boekje. Voor iedere tas een milieuvriendelijk alternatief Het groene boekje Voor iedere tas een milieuvriendelijk alternatief Groen; imago of noodzaak? Beste ondernemer, F&F Verpakkingen zet zich al jaren in voor de ontwikkeling en realisatie van milieuvriendelijke

Nadere informatie

Met milieuvriendelijke materialen en processen geproduceerde kartonproducten.

Met milieuvriendelijke materialen en processen geproduceerde kartonproducten. Duurzame overheidsopdracht-fiche: basis 1) Onderwerp Met milieuvriendelijke materialen en processen geproduceerde kartonproducten. (naam van de openbare overheid) hecht belang aan de milieuzorg en

Nadere informatie

Hoi afvalkameraden! Leuk, zo'n afvalladder! Wiiiiiiiiii! Terwijl ik hier hang, kan jij misschien de ontbrekende woorden invullen!

Hoi afvalkameraden! Leuk, zo'n afvalladder! Wiiiiiiiiii! Terwijl ik hier hang, kan jij misschien de ontbrekende woorden invullen! 1. Voorko op de afval-ladder Hoi afvalkameraden! Leuk, zo'n afvalladder! Wiiiiiiiiii! Terwijl ik hier hang, kan jij misschien de ontbrekende woorden invullen! Wat moeten we aanvangen met ons afval? Het

Nadere informatie

Veel veld voor vlees, weinig veld voor groenten

Veel veld voor vlees, weinig veld voor groenten Voeding > 3 e graad > lesmateriaal > kniptekst Sociaal vlees? Voor de leerkracht: Knip op voorhand de tekst in stukken op de lijnen. Houd de stukken tekst per titel samen. Veel veld voor vlees, weinig

Nadere informatie

Produceren en milieu vmbo-kgt34. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/62284

Produceren en milieu vmbo-kgt34. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/62284 Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 24 augustus 2016 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/62284 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken

Nadere informatie

In dit werkboek vindt je vragen en opdrachten die over papier gaan. Daarnaast is het boek en werkboek een naslagwerk voor je functie als vormgever.

In dit werkboek vindt je vragen en opdrachten die over papier gaan. Daarnaast is het boek en werkboek een naslagwerk voor je functie als vormgever. Werkblad Papier Beste leerlingen In dit werkboek vindt je vragen en opdrachten die over papier gaan. Daarnaast is het boek en werkboek een naslagwerk voor je functie als vormgever. Als je vragen hebt beantwoord

Nadere informatie

De toekomst is dichterbij dan je denkt

De toekomst is dichterbij dan je denkt Duurzaamheid begint bij jezelf Wij stellen ambitieuze doelen voor een duurzame toekomst. Wij streven ernaar om een zo duurzaam mogelijk assortiment aan te kunnen bieden. Wij geloven in een productieketen

Nadere informatie

voorwoord Spreek je ambitie uit en laat ons samen besparen. Op de natuur en op je factuur.

voorwoord Spreek je ambitie uit en laat ons samen besparen. Op de natuur en op je factuur. voorwoord In de jaren 50 van de vorige eeuw zijn we ooit klein begonnen. Met passie en ambitie zijn we nu een innovatieve verpakkingsspecialist geworden. Al meer dan 20 jaar ligt onze focus op groen en

Nadere informatie

Bronnenboek Milieu, hergebruik en duurzaamheid

Bronnenboek Milieu, hergebruik en duurzaamheid Bronnenboek Milieu, hergebruik en duurzaamheid COLOFON Uitgeverij: Auteur(s): Inhoudelijke redactie: Illustraties: Foto s: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl haas&haas: Daphne

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord 5. Inhoud

Inhoud. Voorwoord 5. Inhoud Inhoud Voorwoord 5 1 Handel in duurzame producten 11 1.1 Duurzame of traditionele productie? 11 1.2 Logo s en keurmerken 13 1.3 Kosten van duurzame teelt 18 1.4 Relatie prijs - kwaliteit - afzet 19 1.5

Nadere informatie

Artikel Blauw geruite kiel 10 oktober Klein chemisch afval

Artikel Blauw geruite kiel 10 oktober Klein chemisch afval In huis-aan-huisblad de Faam verschijnt vanaf 5 juli 2017 wekelijks een artikel over afvalscheiding. U vindt dit op de gemeentelijke informatiepagina 'Blauw geruite kiel'. In de artikelen lichten we steeds

Nadere informatie

Lesbrief: Grote wasjes, kleine wasjes Thema: Hoe kom ik daar?

Lesbrief: Grote wasjes, kleine wasjes Thema: Hoe kom ik daar? Lesbrief: Grote wasjes, kleine wasjes Thema: Hoe kom ik daar? Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Zou het profiel Zorg & Welzijn bij jou passen? Een onderdeel

Nadere informatie

Hoe wordt een t-shirt gemaakt?

Hoe wordt een t-shirt gemaakt? Hoe wordt een t-shirt gemaakt? Ben jij op zoek naar een leuk onderwerp voor je spreekbeurt? Wij hebben een spreekbeurtpakket voor je gemaakt waarmee je de kinderen uit jouw klas precies kunt vertellen

Nadere informatie

Grondstof voor een beter milieu

Grondstof voor een beter milieu Afval is Grondstof voor een beter milieu ISO-14001 Haal meer uit afval Gescheiden inzameling De Gewestelijke Afvalstoffen Dienst (GAD) zorgt voor het inzamelen van het huishoudelijk afval in Gooi en Vechtstreek.

Nadere informatie

Ecoilet De duurzame sanitaire ruimte.

Ecoilet De duurzame sanitaire ruimte. Ecoilet De duurzame sanitaire ruimte. De duurzame sanitaire ruimte van CWS Met Ecoilet bent u zuinig op natuurlijke grondstoffen en op uw portemonnee. De keuze voor Ecoilet vergt geen extra investeringen,

Nadere informatie

Werkstuk Biologie Papier en karton

Werkstuk Biologie Papier en karton Werkstuk Biologie Papier en karton Werkstuk door een scholier 982 woorden 1 juni 2006 5,6 24 keer beoordeeld Vak Biologie PAPIER & KARTON Inhoud. Inleiding. H1: Hoe is papier ontstaan? H2: Papier en karton,

Nadere informatie

Productinformatie: Boter en boterproducten. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van jou verwacht? Kwaliteitskenmerken van boter

Productinformatie: Boter en boterproducten. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van jou verwacht? Kwaliteitskenmerken van boter Waar gaat deze kaart over? Deze kaart gaat over de eigenschappen van boter en boterproducten. We vertellen je ook waar je boter en boterproducten voor kunt gebruiken in de keuken en welke soorten boter

Nadere informatie

Handleiding Afvalspel groep 3 en 4

Handleiding Afvalspel groep 3 en 4 Handleiding Afvalspel groep 3 en 4 voor de leerkracht groep 3 en 4 Hoe speel je het spel Verdeel de klas in groepjes van 3 leerlingen. Het spel bestaat uit 5 opdrachten. Elk groepje kan dus, afhankelijk

Nadere informatie

De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal!

De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal! De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal! Hé hoi, hallo! Ik zal me even voorstellen. Ik ben Bloem. Bloem van Plastic. Maar je mag gewoon Bloem zeggen. Wow! Wat goed dat jullie even

Nadere informatie

WERKBLADEN VOOR DE LEERLINGEN

WERKBLADEN VOOR DE LEERLINGEN BIO: ETEN & WETEN INTROLES VOOR DE 1 e GRAAD 2 LESUREN WERKBLADEN VOOR DE LEERLINGEN AAN TAFEL! OPDRACHT Tafelindeling Trek een etiketje met daarop de naam van een artikel en de prijs. Zoek het juiste

Nadere informatie

AAN DE SLAG MET AFVAL HANDLEIDING EEN UUR AFVALLES

AAN DE SLAG MET AFVAL HANDLEIDING EEN UUR AFVALLES AAN DE SLAG MET AFVAL HANDLEIDING EEN UUR AFVALLES INLEIDING Aandacht voor zwerfafval en recycling in één les Rondslingerend afval is een bron van ergernis voor volwassenen én kinderen. Met dit lesmateriaal

Nadere informatie

EEN KLEDINGINDUSTRIE ZONDER KATOEN MAAR MET. lyocell. Een handboek voor kledingbedrijven om geleidelijk over te stappen van katoen naar.

EEN KLEDINGINDUSTRIE ZONDER KATOEN MAAR MET. lyocell. Een handboek voor kledingbedrijven om geleidelijk over te stappen van katoen naar. EEN KLEDINGINDUSTRIE ZONDER KATOEN MAAR MET lyocell Een handboek voor kledingbedrijven om geleidelijk over te stappen van katoen naar lyocell - 2 - Katoen past niet binnen de toekomstige duurzame kledingindustrie

Nadere informatie

Kun jij slim shoppen?

Kun jij slim shoppen? Kun jij slim shoppen? Wie heeft er al iets gehoord over de Week van het geld? Als ik later groot ben Omgaan met geld is leuk, zeker als je hebt geleerd hoe je dit kunt doen. Als jullie groot zijn, krijgen

Nadere informatie

A1 Wat is de boodschap van de Plastic Soup Surfer? Zijn boodschap/missie is om aandacht te vragen voor plastic afval in zee

A1 Wat is de boodschap van de Plastic Soup Surfer? Zijn boodschap/missie is om aandacht te vragen voor plastic afval in zee ANTWOORDMODEL PROEFLES PLASTIC SOUP SURFER mei 2016 Antwoordmodel opdracht A (T1) A1 Wat is de boodschap van de Plastic Soup Surfer? Zijn boodschap/missie is om aandacht te vragen voor plastic afval in

Nadere informatie

Bevordering recycling belangrijk onderdeel van strategie duurzamer textiel. DuurzaamheidsDialoog 11/09/12 1

Bevordering recycling belangrijk onderdeel van strategie duurzamer textiel. DuurzaamheidsDialoog 11/09/12 1 Bevordering recycling belangrijk onderdeel van strategie duurzamer textiel DuurzaamheidsDialoog 11/09/12 1 Achtergrond 1 2 Productie en gebruik van textiel vormen een behoorlijke belasting van het milieu

Nadere informatie

Elementen Thema 1 MAterialen. de kringloop tussen mens / dier en plant uiteggen mbv CO2 en O2

Elementen Thema 1 MAterialen. de kringloop tussen mens / dier en plant uiteggen mbv CO2 en O2 Toetstermen Hout (H1) Stofeigenschappen 5 soorten hout onderscheiden in kleur, structuur en toepasbaarheid 5 verschillende houtsoorten herkennen 5 verschillende houtsoorten - wisselw. mens, dier Gebruik

Nadere informatie

Wat mag in welke afvalcontainer? Deze folder helpt u bij het scheiden van uw afval en grondstoffen.

Wat mag in welke afvalcontainer? Deze folder helpt u bij het scheiden van uw afval en grondstoffen. Wat mag in welke afvalcontainer? Deze folder helpt u bij het scheiden van uw afval en grondstoffen. Verpakkingen: plastic, blik, sap- en Plastic Plastic tasjes, tassen en broodzakken Pasta- en rijstzakken

Nadere informatie

PLAATMATERIAAL MASSIEF GEVLOCHTEN INTERIEUR HANDGREPEN

PLAATMATERIAAL MASSIEF GEVLOCHTEN INTERIEUR HANDGREPEN UITVAART KISTEN PLAATMATERIAAL MASSIEF GEVLOCHTEN INTERIEUR HANDGREPEN Plaatmateriaal Gelaagd Multiplex / Triplex zijn plaatmaterialen gemaakt van massief hout, ze zijn opgebouwd uit een oneven aantal

Nadere informatie

Doe je spreekbeurt over afval en Attero COLA

Doe je spreekbeurt over afval en Attero COLA Doe je spreekbeurt over afval en Attero COLA Kinderen die een spreekbeurt willen geven Wat een goed idee! Je wilt je spreekbeurt houden over afval, afvalscheiding of recycling. Een super interessant onderwerp

Nadere informatie

Doe je spreekbeurt over afval en Attero COLA

Doe je spreekbeurt over afval en Attero COLA Doe je spreekbeurt over afval en Attero COLA Kinderen die een spreekbeurt willen geven Waar op de wereld wordt het afval nog verwerkt op de manier van vroeger? Wat een goed idee! Je wilt je spreekbeurt

Nadere informatie

EerlijkWinkelen criteria 2016

EerlijkWinkelen criteria 2016 EerlijkWinkelen criteria 2016 Winkels kunnen op de EerlijkWinkelen site en app als ze aantoonbaar een substantieel aandeel eerlijke producten verkopen. In de beschrijving van de winkel moet aangegeven

Nadere informatie

Ecoilet. De duurzame sanitaire ruimte.

Ecoilet. De duurzame sanitaire ruimte. Ecoilet. De duurzame sanitaire ruimte. De duurzame sanitaire ruimte van CWS Met Ecoilet bent u zuinig met natuurlijke grondstoffen en met uw portemonnee. De introductie van Ecoilet vergt geen extra investeringen,

Nadere informatie

BIOnyx genomineerd voor. Wie is BIOnyx?

BIOnyx genomineerd voor. Wie is BIOnyx? 2018 Wie is BIOnyx? BIOnyx maakt hoogwaardige en biologische schoonmaakmiddelen, zonder chemicaliën. De natuurlijke bestanddelen lossen vuil snel op. Zo worden alle oppervlakken binnen- én buitenshuis

Nadere informatie

Thema: Algemene kennis

Thema: Algemene kennis OPDRACHTKAART AK-04-03-01 Milieu Voorkennis: geen Intro: In elk grafimedia-bedrijf ontstaat afval. We moeten weten wat we met de verschillende soorten afval moeten doen. Chemicaliën mogen niet in het riool

Nadere informatie