Jaarbeeld Verruim je blik op, verbind je met en ontwikkel je in de wereld. met de Bibliotheek.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Jaarbeeld Verruim je blik op, verbind je met en ontwikkel je in de wereld. met de Bibliotheek."

Transcriptie

1 Jaarbeeld 2012 Verruim je blik op, verbind je met en ontwikkel je in de wereld. met de Bibliotheek.

2 De Bibliotheek is overal! Ontdek de wereld met een bezoekje aan onze catalogus. Of het nu thuis is, op het werk of onderweg: onze digitale bibliotheek is altijd open: 24/7. Droom van de witte stranden van de Malediven of krijg inspiratie voor je nieuwe hobby. Onze website is keer bezocht door unieke bezoekers. De West-Fries = Digitaal Weet je dat 99% van de West-Friezen gebruik maakt van en dat 94% surft op het internet? Uit het behoefte-onderzoek van 2012 blijkt ook de opmars van Facebook. Bijna de helft van de West-Friezen is actief in de social media. Ook wij sluiten ons hierbij aan. Onze communicatie is vooral digitaal via mail, SMS, Twitter, website en op Facebook.

3 Social Media Het gebruiken en kennisnemen van nieuwe media is één van onze speerpunten. Zo hebben 16 jongeren in samenwerking met het Jongerenwerk Koggenland een training Social Media gegeven aan volwassenen. Er werd een workshop Social Media gegeven voor verenigingen en ondernemers en er waren ouderavonden met als thema: Mijn kind op Internet! En ook een cursus internet en voor ouderen door vrijwilligers van Seniorweb. Gemak voor iedereen In alle vestigingen leen je heel gemakkelijk zelf je eigen boeken, dvd s, tijdschriften en games. Je legt je stapel op de plaat, scant je bibliotheekpas en onze zelfbedieningsapparatuur doet de rest. Schikt het niet om langs te komen? Dan verleng of reserveer je gewoon even via de website. Inmiddels hebben 2 vestigingen ook al de mogelijkheid om met behulp van selfservice materialen in te leveren. Kijk ook eens op:

4 Samen met de mensen Neem eens een kijkje op onze Facebookpagina s BoekStart en de Westfriese Bibliotheken en praat met ons mee. Op onze fanpagina BoekStart ontmoeten jonge ouders elkaar en praten over het belang van vroegtijdig starten met voorlezen. Deze interactie van en voor ouders zorgt voor plezier in het lezen en ondersteuning in het voorlezen thuis. De digitale Bibliotheek Diverse databanken zoals de consumententests en muziekwebluister zijn in te zien of te beluisteren. In 2012 is de eportal uitgebreid met estreaming. Dit jaar zijn er 2095 ebooks gedownload. Voor de jeugd is de werkstukken/ spreekbeurtensite Or@kel ontwikkeld. Bij de vele groepsactiviteiten ligt het accent op het digitale: de kinderen leren waar ze op moeten letten bij het zoeken naar betrouwbare informatie. Naast het lezen van boeken wordt ook het lezen op een ipad gepromoot.

5 Digitale nieuwsbrief Altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en nieuws van de Westfriese Bibliotheek? Daarvoor hebben wij de maandelijkse digitale nieuwsbrief die je in je mailbox kunt ontvangen. Meer dan 2950 mensen hebben zich hiervoor al aangemeld. Nog meer digitale ontwikkelingen De nieuwe Bibliotheek in Wognum werd in maart samen met de andere bewoners van multifunctionele accommodatie De Bloesem officieel geopend. Dankzij extra fondsen en subsidies van o.a. de provincie Noord-Holland is deze vestiging voorzien van veel nieuwe digitale snufjes. Klanten kunnen in de hal hun materialen inleveren buiten de openingstijden en op de Informatiezuil zien wat de nieuwste aanwinsten zijn van de Bibliotheek. Voor kinderen is er een multitouch tafel in gebruik genomen. Op deze tafel lossen kinderen samen digitale puzzels op en nemen interactief deel aan een verhaal. Het digitale schoolbord wordt gebruikt tijdens groepsbezoeken. Kijk ook eens op:

6 Het bruist in de Bibliotheek Ook in 2012 zijn er activiteiten georganiseerd voor verschillende groepen. Tijdens de Nationale Voorleesdagen kwamen 200 peuters en kleuters met hun ouders kijken naar 5 uitverkochte voorstellingen rondom het bekroonde boek Mama kwijt. In de Boekenweek organiseerde de Bibliotheek Wognum samen met de Protestantse Gemeente Het Vierkant een Literaire Maaltijd in Café Stam. De Bibliotheek Obdam organiseerde tijdens de Taal10daagse in samenwerking met het NHD een workshop Cartoon tekenen. Tijdens de Kinderboekenweek in oktober kwamen 600 leerlingen uit groep 5/6 naar 6 voorstellingen van theater Appelboom. In november stond het boek De donkere kamer van Damokles geschreven door W.F. Hermans centraal. Volwassen leden konden gratis het boek ophalen en via internet met elkaar discussiëren over het boek. In de Bibliotheek De Goorn werd Nederland Leest afgesloten met de voorstelling Nieuw licht. Meer dan 1600 volwassenen bezochten de activiteiten van de Bibliotheek.

7 il Top 3 van meest gelezen boeken Volwassenen: 1. Saskia Noort Koorts 2. Esther Verhoef Tegenlicht 3. Suzanne Vermeer Bob Bini Beach Jeugd: 1. Jeff Kinney Serie: Het leven van een Loser 2. Paul van Loon SuperDolfje 3. Geronimo Stilton Fantasia serie De nieuwste titels als 1e in huis Elke week ontvangen wij nieuwe materialen in de Bibliotheek. Zo wordt de collectie actueel en up-to-date gehouden. Wil je als 1e deze nieuwe aanwinsten lezen? Dat kan. Meld je aan voor onze aanwinstenmail, dan krijg je wekelijks een mail met een overzicht van deze nieuwe collectie. Reserveer vervolgens online jouw favorieten en lees, kijk of speel. Kijk ook eens op:

8 Lezen = leren 66 basisscholen in het werkgebied hebben ingetekend op het educatieve aanbod van de Bibliotheek. Scholen maken voor alle groepen een keuze uit leesbevordering- en mediawijsheid programma s, variërend van een spel rondom het boek Rupsje Nooitgenoeg tot het zoeken op en het gebruik maken van nieuwe media. Er kwamen 519 groepen op bezoek met leerlingen. Biebclubs In 5 kernen zijn Biebclubs. Ongeveer twaalf kinderen uit de groepen 6, 7 en 8 verzorgen in tweetallen de uitlening van materialen aan kinderen van nul tot twaalf jaar. Een volwassene houdt een oogje in het zeil, maar niet meer dan dat, want het is en blijft een activiteit voor en door kinderen. De Biebclub-leden geven graag boekentips aan medeleerlingen. Zij zijn de ambassadeurs en medewerkers van de Bibliotheek.

9 Vroeg beginnen met voorlezen Met het BoekStart-programma stimuleren wij ouders om al op jonge leeftijd met hun kindje te genieten van boekjes en verhalen. Door samen naar een boek te kijken, te voelen, te lezen en te ervaren wordt de taalontwikkeling van het kind al vroeg gestimuleerd. Onderzoek leert dat dit een gunstig effect heeft op de verdere leerjaren van hun kind. Ouders met een kindje jonger dan 2 jaar ontvangen bij een gratis lidmaatschap een BoekStart-koffertje met kadootjes en informatie. In 2012 hebben 364 kinderen een koffertje ontvangen. Weet je dat: 50+ Leest voor Op peuterspeelzalen, kinderdagverblijven en de onderbouw van het basisonderwijs lezen 60 vrijwilligers voor aan kinderen. De vrijwilligers worden door de Bibliotheek getraind en lezen vervolgens gedurende een aantal weken allerlei boeken voor. de Westfriese Bibliotheken bijna leden hebben? wij met 66 scholen, 50 kinderdagverblijven en peuterspeelzalen in totaal 604 activiteiten hebben georganiseerd waar kinderen aan deelnamen? onze leden in 11 vestigingen en 13 servicepunten terecht kunnen en dat wij totaal 215 uur open zijn? alle vestigingen samen een collectie hebben van meer dan materialen? wij meer dan materialen per jaar uitlenen? Kijk ook eens op:

10 Samen met anderen Samen met diverse organisaties en verenigingen hebben wij veel activiteiten georganiseerd. Bijvoorbeeld met historische verenigingen, vrouwenverenigingen, gemeentelijke organisaties, collega bibliotheken, kunstkringen, het vrijwilligerspunt enzovoorts. Zonder hun medewerking was dit niet gelukt. Onze dank daarvoor. De Bibliotheek van iedereen en met iedereen In de vestigingen vinden allerlei activiteiten plaats, maar de Bibliotheek komt ook aan huis. Met de Boekendienst aan huis service hielpen 8 vrijwilligers ouderen die niet zelf naar een vestiging kunnen komen. Luisteren in je leunstoel: Een project waarbij 26 vrijwilligers in 7 verzorgingshuizen voorlezen aan ouderen. In 24 verzorgingshuizen konden bewoners genieten van een activiteitenmiddag rondom boeken. In totaal waren er 3564 bezoekers.

11 Schrijver op bezoek Lezen wordt nog leuker als je de schrijver zelf mag spreken. Ook dit jaar kwamen er veel schrijvers bij ons op bezoek. Leerlingen bereiden het live bezoek van de schrijver voor door de boeken van de schrijver te lezen en vragen te formuleren. Er kwamen 76 groepen uit het basisonderwijs die onder andere Hans Kuyper, Els Rooijers, Mirjam Oldenhave, Martine Letterie en Reggie Naus konden interviewen. Geen Bibliotheek zonder leden en vrienden In 2012 hebben leden gebruik gemaakt van de Bibliotheek en meer dan materialen geleend. In het najaar heeft de actie Word Vriend van de Bibliotheek meer dan 200 Vrienden opgeleverd. Wij zien u ook graag in 2013 in één van onze vestigingen! Kijk ook eens op:

12 Graag tot volgend jaar! Volg ons of vind ons leuk op Facebook & Twitter!

Taal vergroot je wereld samen met de Bibliotheek

Taal vergroot je wereld samen met de Bibliotheek Taal vergroot je wereld samen met de Bibliotheek Westfriese Bibliotheken jong geleerd, is oud gedaan Ruim 15% van de kinderen in Nederland loopt een risico op taalachterstand. Wie moeite heeft met lezen

Nadere informatie

Verruim je blik op, verbind je met en ontwikkel je in de wereld. met de Bibliotheek.

Verruim je blik op, verbind je met en ontwikkel je in de wereld. met de Bibliotheek. Jaarbeeld 2014 Verruim je blik op, verbind je met en ontwikkel je in de wereld. met de Bibliotheek. Wij bedanken alle vrijwilligers enorm voor hun inzet voor de Bibliotheek! Vrijwilligers met een Hoofdletter

Nadere informatie

Wij gaan (voor)lezen

Wij gaan (voor)lezen Wij gaan (voor)lezen Aanbod Primair Onderwijs Bibliotheek Helmond-Peel 2015-2016 De bibliotheek die ertoe doet Asten Deurne Helmond Someren 1 Voorwoord Rode Draad: Lezen is leuk! Met de hele school de

Nadere informatie

Hoogeveen Lenen wordt. jaarverslag delen

Hoogeveen Lenen wordt. jaarverslag delen Hoogeveen Lenen wordt jaarverslag 2016 delen Lenen wordt delen De bibliotheek is de plek voor cultuur, kennis en inspiratie, waar je talenten ontwikkelt en waar we belangeloos verbinding maken met elkaar

Nadere informatie

De Bibliotheek voor kinderdagverblijven en peuterspeelzalen

De Bibliotheek voor kinderdagverblijven en peuterspeelzalen De Bibliotheek voor kinderdagverblijven en peuterspeelzalen EEN KIND DAT 15 MINUTEN PER DAG LEEST, LEERT DUIZEND NIEUWE WOORDEN PER JAAR! 1 Wat kan de Bibliotheek betekenen voor kinderdagverblijven en

Nadere informatie

Subject: Uitnodiging BiebPanel onderzoek: tevredenheid over de bibliotheek

Subject: Uitnodiging BiebPanel onderzoek: tevredenheid over de bibliotheek Vragenlijst onderzoek 2016-1 Subject: Uitnodiging BiebPanel onderzoek: tevredenheid over de bibliotheek Geachte heer/mevrouw [ACHTERNAAM], Graag nodigen wij u uit om deel te nemen aan het volgende onderzoek

Nadere informatie

voor ieder wat wils bibliotheek is van altijd dichtbij gemak & inspiratie iedereen! extra voordeel Arnhem

voor ieder wat wils bibliotheek is van altijd dichtbij gemak & inspiratie iedereen! extra voordeel Arnhem De voor ieder wat wils bibliotheek is van altijd dichtbij gemak & inspiratie iedereen! extra voordeel Arnhem voor ieder wat wils Onbegrensde collectie Beleef meer in de Bibliotheek E-books lenen en lezen

Nadere informatie

voor ieder wat wils bibliotheek is van altijd dichtbij gemak & inspiratie iedereen! Bent u al lid? extra voordeel Arnhem

voor ieder wat wils bibliotheek is van altijd dichtbij gemak & inspiratie iedereen! Bent u al lid? extra voordeel Arnhem 2015 De voor ieder wat wils bibliotheek is van altijd dichtbij gemak & inspiratie iedereen! extra voordeel Bent u al lid? Arnhem voor ieder wat wils Onbegrensde collectie Lezen, luisteren, kijken en leren:

Nadere informatie

Halfjaarresultaten 2016 Bibliotheek Vianen. Vianen, 10 augustus 2016, versie 1.

Halfjaarresultaten 2016 Bibliotheek Vianen. Vianen, 10 augustus 2016, versie 1. Halfjaarresultaten 2016 Bibliotheek Vianen Vianen, 10 augustus 2016, versie 1. De halfjaarresultaten van Vianen in het kort: In de Bibliotheek in Vianen is het aantal jeugdleden met 10% gestegen, terwijl

Nadere informatie

Het ontwikkelhuis. Het sociale-culturele-maatschappelijke Hart van Westfriesland

Het ontwikkelhuis. Het sociale-culturele-maatschappelijke Hart van Westfriesland Het ontwikkelhuis Het sociale-culturele-maatschappelijke Hart van Westfriesland Positionpaper: De Westfriese Bibliotheken als kloppend Hart van Westfriesland Marc Andries 2 3 Het Ontwikkelhuis Westfriese

Nadere informatie

BiebPanel Concept vragenlijst ouders van jonge kinderen van 0-4

BiebPanel Concept vragenlijst ouders van jonge kinderen van 0-4 BiebPanel Concept vragenlijst ouders van jonge kinderen van 0-4 Doelgroep: ouders met minstens één kind in de leeftijd 0-4 uit een Nederlands panel; 30% kinderen die lid zijn van de Bibliotheek, 70% kinderen

Nadere informatie

Laat u verrassen en INSPIREREN!

Laat u verrassen en INSPIREREN! Laat u verrassen en INSPIREREN! De Nieuwe Bibliotheek De bibliotheek is tegenwoordig zo veel meer dan alleen boek-uitleen. Boeken blijven en ze blijven belangrijk, maar media als cd s, dvd s, cd-roms,

Nadere informatie

2012 IN VOGELVLUCHT. Speciale uitgave voor leden en gebruikers BEKNOPT JAARVERSLAG. Het uitgebreide jaarverslag kunt u vinden op

2012 IN VOGELVLUCHT. Speciale uitgave voor leden en gebruikers BEKNOPT JAARVERSLAG. Het uitgebreide jaarverslag kunt u vinden op Speciale uitgave voor leden en gebruikers Het uitgebreide jaarverslag kunt u vinden op www.heuvellandbibliotheken.nl 2012 IN VOGELVLUCHT BEKNOPT JAARVERSLAG voor kennis en emotie Contributie Naar aanleiding

Nadere informatie

Jaarverslag 2014. Brummen Voorst

Jaarverslag 2014. Brummen Voorst Jaarverslag 2014 1 Brummen Voorst Verkort Jaarverslag 2014 Inleiding De bibliotheken in de gemeenten Brummen en Voorst bereiken met hun dienstverlening vele groepen van de samenleving. Dit jaar wordt de

Nadere informatie

De Bibliotheek: hart van de samenleving

De Bibliotheek: hart van de samenleving Bibliotheken Noord Fryslân ligt op koers! De Bibliotheek: hart van de samenleving ontdekdebieb.nl /ontdekdebieb Verkort jaarverslag 2015 In deze verkorte versie van het jaarverslag van Bibliotheken Noord

Nadere informatie

Baby s houden van boeken! voorlezen leuk, gezellig én leerzaam!

Baby s houden van boeken! voorlezen leuk, gezellig én leerzaam! Baby s houden van boeken! voorlezen leuk, gezellig én leerzaam! Waarom zo vroeg beginnen? Baby s kunnen veel meer dan je denkt. Luisteren Vanaf de eerste dag luistert je baby naar jouw stem. Al begrijpt

Nadere informatie

Samenvatting & conclusie

Samenvatting & conclusie Het is een dynamische tijd voor de samenwerkende bibliotheken in Westfriesland (bibliotheek Westfriesland Oost en bibliotheek WEB). De veranderingen in de samenleving en de vele digitale mogelijkheden

Nadere informatie

AANBOD VOORSCHOOLS IN DE GEMEENTE WIERDEN VAN DE BIBLIOTHEEK WIERDEN

AANBOD VOORSCHOOLS IN DE GEMEENTE WIERDEN VAN DE BIBLIOTHEEK WIERDEN AANBOD VOORSCHOOLS IN DE GEMEENTE WIERDEN VAN DE BIBLIOTHEEK WIERDEN SCHOOLJAAR 2009 2010 Aanbod Voorschools 2009-2010 2 INHOUDSOPGAVE Inleiding 3 1. Bibliotheekabonnement 4 2. Introductiebezoek 5 3. Lezingen

Nadere informatie

Communicatie en informatie

Communicatie en informatie Bibliotheek Hilversum heeft in september 2010 een Biebpanel in het leven geroepen. Het panel bestaat uit circa 500 leden. De groep vertegenwoordigt een doorsnede van de leden vanaf 16 jaar. Wilt u deelnemen

Nadere informatie

Educatieve diensten van de bibliotheek

Educatieve diensten van de bibliotheek Educatieve diensten van de bibliotheek voor basisscholen in de gemeenten Renkum, Rheden en Rozendaal 2015-2016 Lezen en voorlezen Omdat u en ik weten dat lezen en voorlezen goed zijn voor de taalontwikkeling

Nadere informatie

Aanbod voor Zorgcentra 2014-2015

Aanbod voor Zorgcentra 2014-2015 de Bibliotheek voor Ouderen Aanbod voor Zorgcentra 2014-2015 Pagina2 De Bibliotheek voor Ouderen De Westfriese Bibliotheken willen lezen voor iedereen mogelijk én plezierig maken. Daarbij richten wij ons

Nadere informatie

Jaarverslag Ommen

Jaarverslag Ommen Jaarverslag 2017 Ommen De brede Bibliotheek in 2017 Een samenleving verdient de bibliotheek die bij haar past en haar aanvult, ondersteunt en rijker maakt. De Bibliotheek van vandaag nodigt uit om te werken

Nadere informatie

Producten aangeboden door de Openbare Bibliotheek Rijssen-Holten aan het Voortgezet Onderwijs 2012-2013

Producten aangeboden door de Openbare Bibliotheek Rijssen-Holten aan het Voortgezet Onderwijs 2012-2013 Producten aangeboden door de Openbare Bibliotheek Rijssen-Holten aan het Voortgezet Onderwijs 2012-2013 Voorwoord Uw school besteedt het komend schooljaar natuurlijk veel aandacht aan mediawijsheid en

Nadere informatie

LEESPLEZIER & MEDIAWIJSHEID

LEESPLEZIER & MEDIAWIJSHEID LEESPLEZIER & MEDIAWIJSHEID Voorschoolse instellingen 2017-2018 sopgave Boeken en andere materialen lenen Instellingenabonnement 3 Project- en themacollecties 4 Wisselcollecties 4 Voorleesplaten 5 Activiteiten

Nadere informatie

Bij iedere doelgroep wordt de groep die hen direct beïnvloedt (ouders/opvoeders/leerkrachten etc) meegenomen.

Bij iedere doelgroep wordt de groep die hen direct beïnvloedt (ouders/opvoeders/leerkrachten etc) meegenomen. Bijlage 3 Voorstel extra activiteiten vestiging Carnisselande Inleiding: Om de expertise en samenwerking tussen bibliotheek, gemeente en andere instellingen op het gebied van leesbevordering, informatie,

Nadere informatie

Vraag en antwoord - sluiting Bibliotheek Dubbeldam Dordrecht en opening servicepunt in De Gravin Dubbeldam

Vraag en antwoord - sluiting Bibliotheek Dubbeldam Dordrecht en opening servicepunt in De Gravin Dubbeldam Vraag en antwoord - sluiting Bibliotheek Dubbeldam Dordrecht en opening servicepunt in De Gravin Dubbeldam 1. Wat is de reden van de sluiting van Bibliotheek Dubbeldam De Bibliotheek AanZet heeft de afgelopen

Nadere informatie

Leesplan maken? Introductie basisonderwijs

Leesplan maken? Introductie basisonderwijs Leesplan maken? Introductie basisonderwijs Op de www.leespan.nl kun je je eigen (school)leesplan schrijven en bewaren. Daarvoor moet je eerst inloggen. Voor scholen die niet meedoen aan de aanpak de Bibliotheek

Nadere informatie

Leenwijzer Geniet met de bieb!

Leenwijzer Geniet met de bieb! Leenwijzer 2017 Geniet met de bieb! De Mariënburg Beek-Ubbergen Bemmel Beuningen De Biezantijn Elst Ewijk Gendt Hatert Heteren Huissen Kekerdom Lent Leuth Malden Millingen aan de Rijn Muntweg Ooij Oosterhout

Nadere informatie

De participatiebibliotheek

De participatiebibliotheek Voor meer informatie: Marjolein Bakker adviseur Communicatie marjolein.bakker@bibliotheek-zoetermeer.nl Hoofdbibliotheek Stadhuisplein 2 2711 EC Zoetermeer T 079-34 38 200 www.bibliotheek-zoetermeer.nl

Nadere informatie

de Bibliotheek Aan den IJssel

de Bibliotheek Aan den IJssel Onderzoek 1-2014 Tarieven en leenvoorwaarden de Bibliotheek Aan den IJssel Een onderzoek onder klanten over het lidmaatschap van de bibliotheek Samenvatting - onepager Positief: BiebPanel leden in Aan

Nadere informatie

lenen & inzien lenen en inzien_folder_a5_def.indd 1 11-04-11 12:37

lenen & inzien lenen en inzien_folder_a5_def.indd 1 11-04-11 12:37 lenen & inzien lenen en inzien_folder_a5_def.indd 1 11-04-11 12:37 lenen en inzien_folder_a5_def.indd 2 11-04-11 12:37 lenen & inzien Bibliotheek Den Haag heeft veel te bieden, maar u zult vooral plezier

Nadere informatie

Bibliotheek de Meierij totaal 3. Boxtel in cijfers 4. Haaren in cijfers 6. Schijndel in cijfers 7. Sint-Michielsgestel in cijfers 8

Bibliotheek de Meierij totaal 3. Boxtel in cijfers 4. Haaren in cijfers 6. Schijndel in cijfers 7. Sint-Michielsgestel in cijfers 8 in cijfers 2013 1 Inhoud pagina Bibliotheek de Meierij totaal 3 Boxtel in cijfers 4 Haaren in cijfers 6 Schijndel in cijfers 7 Sint-Michielsgestel in cijfers 8 Sint-Oedenrode in cijfers 10 Vught in cijfers

Nadere informatie

Wij gaan (voor)lezen

Wij gaan (voor)lezen Wij gaan (voor)lezen Aanbod Primair Onderwijs Bibliotheek Helmond-Peel 2016-2017 Met als speerpunten: Literatuureducatie Ouderbetrokkenheid 1 Asten Deurne Helmond Someren Voorwoord Rode Draad: Lezen is

Nadere informatie

Jaarverslag 2013. Brummen Voorst

Jaarverslag 2013. Brummen Voorst Jaarverslag 2013 1 Brummen Voorst Verkort Jaarverslag 2013 Inleiding 2013, een jaar met grote veranderingen: nieuwe dienstverlening, intensieve samenwerking, grote succesvolle projecten. E-books maken

Nadere informatie

VOORWOORD. Peter Ganzeboom, Coördinator Informatie ALGEMENE GEGEVENS 1

VOORWOORD. Peter Ganzeboom, Coördinator Informatie ALGEMENE GEGEVENS 1 Jaarverslag 2012 VOORWOORD Voor u ligt het jaarverslag 2012 van de Stichting Openbare Bibliotheek Borne. In dit jaarverslag geven we een terugblik op de ontwikkelingen, activiteiten en prestaties van de

Nadere informatie

Bibliotheekbezoeken. - Kleuters Nationale voorleesdagen

Bibliotheekbezoeken. - Kleuters Nationale voorleesdagen Bibliotheekbezoeken - Kleuters Nationale voorleesdagen Inhoud: In het kader van de Nationale Voorleesdagen worden de kleuters uitgenodigd in de bibliotheek. Het programma zal betrekking hebben op het thema

Nadere informatie

WELKOM. bij Bibliotheken Zuidoost Frysl n. Appelscha Beetsterzwaag Gorredijk Haulerwijk Noordwolde Oosterwolde Ureterp Wolvega.

WELKOM. bij Bibliotheken Zuidoost Frysl n. Appelscha Beetsterzwaag Gorredijk Haulerwijk Noordwolde Oosterwolde Ureterp Wolvega. WELKOM bij Bibliotheken Zuidoost Frysl n Appelscha Beetsterzwaag Gorredijk Haulerwijk Noordwolde Oosterwolde Ureterp Wolvega Zuidoost Fryslân WELKOM IN DE BIEB Welkom in de bibliotheken in Zuidoost Friesland.

Nadere informatie

LEENWIJZER 2018 De Bibliotheek Gelderland Zuid heeft 26 vestigingen

LEENWIJZER 2018 De Bibliotheek Gelderland Zuid heeft 26 vestigingen LEENWIJZER 2018 De Bibliotheek Gelderland Zuid heeft 26 vestigingen De Mariënburg Angeren Beek-Ubbergen Bemmel Beuningen De Biezantijn Doornenburg Elst Ewijk Gendt Groesbeek Haalderen Hatert Heteren Huissen

Nadere informatie

PROGRAMMA KINDEROPVANG

PROGRAMMA KINDEROPVANG PROGRAMMA KINDEROPVANG Wat kan de Bibliotheek voor jullie betekenen? Een taalrijke omgeving heeft een positieve invloed op de taalontwikkeling van baby s en peuters. Dat kan zowel thuis als in de kinderopvang

Nadere informatie

Onderzoek De toekomst van de bibliotheek

Onderzoek De toekomst van de bibliotheek Onderzoek De toekomst van de bibliotheek Rapportage Het 3e onderzoek in 2013 heeft plaatsgevonden van 19 september t/m 9 oktober 2013. Dit onderzoek ging over de toekomst van de bibliotheek met als onderwerpen

Nadere informatie

2012611_Gemeentenieuws_November_2012.pdf; Bibliotheek en digitalisering.pdf

2012611_Gemeentenieuws_November_2012.pdf; Bibliotheek en digitalisering.pdf Page 1 of 1 Vos-Hulleman, HM Van: Dave Damen [ddamen@bibliotheekzhzo.nl] Verzonden: dinsdag 6 november 2012 9:07 Aan: griffie Onderwerp: Nieuwsbrief en Visie Digitalisering Bibliotheek Bijlagen: Beste

Nadere informatie

educatief ducatief rogramma Jeugd 0-4 jaar

educatief ducatief rogramma Jeugd 0-4 jaar educatief rogramma ducatief rogramma 1 Jeugd 0-4 jaar Inhoud educatief programma jeugd 0-4 Voorschoolse educatie Boekenpret Collecties themagericht werken Workshop interactief voorlezen eescorso Nationale

Nadere informatie

Aanbod voor zorgcentra 2015-2016

Aanbod voor zorgcentra 2015-2016 Pagina 1 de Bibliotheek voor ouderen Aanbod voor zorgcentra 2015-2016 Pagina 2 de Bibliotheek voor ouderen De Westfriese Bibliotheken willen lezen voor iedereen mogelijk én plezierig maken. Daarbij richten

Nadere informatie

Samen voor taal in Arnhem Een overzicht voor professionals. Stichting PAS

Samen voor taal in Arnhem Een overzicht voor professionals. Stichting PAS Samen voor taal in Arnhem Een overzicht voor professionals Stichting PAS Inleiding Een taalrijke omgeving is een omgeving waarin praten en boeken een belangrijke rol spelen. Helaas groeien in Arnhem niet

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Jaarverslag

Inhoudsopgave. Jaarverslag Jaarverslag 2015 Inhoudsopgave 3 Voorwoord 4 De Bibliotheek als Schatkamer 5 De Bibliotheek als Werkplaats voor jeugd 6 De Bibliotheek als Werkplaats voor volwassenen 7 Organisatie Jaarverslag 2015 2 Voorwoord

Nadere informatie

PRODUCTENBOEK BIBLIOTHEEK WEST-ACHTERHOEK. Bijlage bij de budgetovereenkomst 2013-2016 september 2012

PRODUCTENBOEK BIBLIOTHEEK WEST-ACHTERHOEK. Bijlage bij de budgetovereenkomst 2013-2016 september 2012 PRODUCTENBOEK BIBLIOTHEEK WEST-ACHTERHOEK Bijlage bij de budgetovereenkomst 2013-2016 september 2012 1 2 BASISDIENSTVERLENING Het aanbieden van een basispakket dienstverlening, bestaande uit: : drempelloze

Nadere informatie

Inleiding. Wil je je ergens voor inschrijven? Mail dan naar: Gea Hendriks We hopen jullie in het nieuwe schooljaar te zien!

Inleiding. Wil je je ergens voor inschrijven? Mail dan naar: Gea Hendriks We hopen jullie in het nieuwe schooljaar te zien! Inleiding Voor je ligt het aanbod voor het voortgezet onderwijs voor schooljaar 2018-2019, in een heel nieuw jasje en een stuk overzichtelijker. Met bekende projecten, maar ook met een aantal nieuwe projecten

Nadere informatie

Rapportage onderzoek Tevredenheid over de bibliotheek

Rapportage onderzoek Tevredenheid over de bibliotheek Rapportage onderzoek Tevredenheid over de bibliotheek Een onderzoek naar de tevredenheid over de bibliotheek Het derde BiebPanel was een onderzoek onder klanten naar de tevredenheid over verschillende

Nadere informatie

Aanbod. laaggeletterdheid en inburgering

Aanbod. laaggeletterdheid en inburgering Aanbod laaggeletterdheid en inburgering voor Organisaties voor volwasseneneducatie 2014-2015 Inhoudsopgave Inleiding...2 Aanbod algemeen Kernaanbod...3 Aanvullend aanbod: wisselcollecties...4 Aanvullend

Nadere informatie

EVALUATIE BIBLIOTHEEKWERK LINGEWAAL 2015

EVALUATIE BIBLIOTHEEKWERK LINGEWAAL 2015 EVALUATIE BIBLIOTHEEKWERK LINGEWAAL 2015 2 INHOUDSOPGAVE Dorpsbibliotheek Heukelum Blz. 3 Zelfservicepunt Asperen Blz. 5 Dorpsbibliotheek Herwijnen Blz. 7 Zelfservicepunt Vuren Blz. 10 Spijk Blz. 12 Conclusies

Nadere informatie

Lezen, leren & lokaal verbonden

Lezen, leren & lokaal verbonden Lezen, leren & lokaal verbonden Meerjarenbeleidsplan 2016 tot en met 2019 Marly Driessens maart 2015 Inleiding In 2016 breekt voor bibliotheek De Lage Beemden een nieuwe beleidsperiode aan. Het fundament

Nadere informatie

Resultaat 2013 de Bibliotheek Lek & IJssel Vianen

Resultaat 2013 de Bibliotheek Lek & IJssel Vianen Resultaat de Bibliotheek Lek & IJssel Vianen Inhoud: 1. Feiten en cijfers A. Openstelling B. Collectie C. Leden en bezoekers 2. Activiteiten en samenwerkingspartners Voorleesavond Boekenweek Bezoek van

Nadere informatie

Jaarverslag 2014. Openbare Bibliotheek Olst-Wijhe

Jaarverslag 2014. Openbare Bibliotheek Olst-Wijhe Openbare Bibliotheek Olst-Wijhe 1. Fundament voor een toekomstbestendige Bibliotheek Een terugblik op 2014 In 2014 zijn we gestart met de verwezenlijking van onze toekomstvisie die begin 2014 werd onderschreven

Nadere informatie

Jaarverslag Ommen

Jaarverslag Ommen Jaarverslag 2016 Ommen Het verhaal van de Brede Bibliotheek Hoogtepunten 2016 De samenleving verandert, de Bibliotheek verandert mee. Zo is het de afgelopen decennia gegaan en zo zal het blijven gaan.

Nadere informatie

De bibliotheek op school als instrument voor optimale ontwikkelkansen voor kinderen. Samen sterk met

De bibliotheek op school als instrument voor optimale ontwikkelkansen voor kinderen. Samen sterk met De bibliotheek op school als instrument voor optimale ontwikkelkansen voor kinderen. Samen sterk met Waarom? Het leven van Lisa Wist u dat? 1,5 miljoen volwassen Nederlanders zijn laaggeletterd zijn? Dat

Nadere informatie

Prestatiesubsidieovereenkomst 2013

Prestatiesubsidieovereenkomst 2013 Prestatiesubsidieovereenkomst 2013 Stichting Openbare Bibliotheekvoorzieningen Gemeente Langedijk Over het format: Gemeente en instelling maken afspraken over de aandachtsgebieden veld 1 tot en met veld

Nadere informatie

in de kinderopvang intro > menu > contactinformatie >

in de kinderopvang intro > menu > contactinformatie > in de kinderopvang intro > > contactinformatie > www.bibliotheek.rotterdam.nl Menu introductie > voor de voorleescoördinator > voor het team > voor de pedagogisch medewerker en de kinderen > voor de ouders

Nadere informatie

Aanbod onderwijs 2015/2016

Aanbod onderwijs 2015/2016 Aanbod onderwijs 2015/2016 Pagina LEESBEVORDERING EN TAALONTWIKKELING Lezen is van groot belang voor de ontwikkeling van het kind en zijn schoolprestaties. Met ons enthousiasme en expertise voor taal,

Nadere informatie

De situatie zoals hieronder beschreven geldt in de verbouwde Binding.

De situatie zoals hieronder beschreven geldt in de verbouwde Binding. Prestatiesubsidieovereenkomst bibliotheekwerk 2019 Deel 1: Beschrijving vijf kernfuncties openbaar bibliotheekwerk In de Wet Stelsel Openbare Bibliotheekvoozieningen (Wsob) uit 2014 wordt het stelsel van

Nadere informatie

Resultaat eerste kwartaal 2014 de Bibliotheek Lek & IJssel Vianen

Resultaat eerste kwartaal 2014 de Bibliotheek Lek & IJssel Vianen Resultaat eerste kwartaal 2014 de Bibliotheek Lek & IJssel Vianen 1. Feiten en cijfers A. Openstelling De openingsuren van de Bibliotheek zijn in 2014 gelijk gebleven: 32 uur per week, waarvan 8 uur (25%

Nadere informatie

LEENWIJZER De beste plek om je leeshonger te stillen

LEENWIJZER De beste plek om je leeshonger te stillen LEENWIJZER 2019 De beste plek om je leeshonger te stillen Je bent welkom in onze 26 vestigingen: De Mariënburg Angeren Beek-Ubbergen Bemmel Beuningen De Biezantijn Doornenburg Elst Ewijk Gendt Groesbeek

Nadere informatie

AANBOD 0 tot 4 jarigen. Schooljaar AANBOD 0 tot 4 jarigen

AANBOD 0 tot 4 jarigen. Schooljaar AANBOD 0 tot 4 jarigen AANBOD 0 tot 4 jarigen Schooljaar 2016-2017 AANBOD 0 tot 4 jarigen Boekstart Vanaf november 2010 zijn alle bibliotheekvestigingen in Enschede officieel van start gegaan met het project BoekStart. BoekStart

Nadere informatie

Openbare bibliotheek Venlo voor het primair onderwijs

Openbare bibliotheek Venlo voor het primair onderwijs 2014 2015 Openbare bibliotheek Venlo voor het primair onderwijs Yvonne Weijers Consulent educatie E yweijers@bibliotheekvenlo.nl T 06 83 66 78 97 1 INLEIDING De Openbare bibliotheek Venlo is ook dit schooljaar

Nadere informatie

In deze nieuwsbrief. Inzameling voor vluchtelingen

In deze nieuwsbrief. Inzameling voor vluchtelingen regel van de week Ik houd me aan de regels van de school. belangrijke data 15 september informatieavond voorgezet onderwijs voor de ouders uit groep 7 en 8 24 september informatieavond social media 7 oktober

Nadere informatie

AANBOD 0 tot 4 jarigen

AANBOD 0 tot 4 jarigen AANBOD 0 tot 4 jarigen www.bibliotheekenschede.nl Boekstart Vanaf november 2010 zijn alle bibliotheekvestigingen in Enschede officieel van start gegaan met het project BoekStart. BoekStart is een samenwerkingsproject

Nadere informatie

Samen voor taal in Arnhem

Samen voor taal in Arnhem Samen voor taal in Arnhem nataliekuypers.nl Een overzicht voor professionals Inleiding In Arnhem groeien niet alle kinderen op in een taalrijke omgeving; een omgeving waarin praten en boeken een belangrijke

Nadere informatie

Het verhaal van 2016: feiten en cijfers

Het verhaal van 2016: feiten en cijfers Het verhaal van 2016: feiten en cijfers Algemeen Capelle aan den IJssel Krimpen aan den IJssel Totalen Inwoneraantallen 66,465 66,389 29,035 28,930 95,500 95,319 Omvang collectie totaal 78,123 86,689 36,687

Nadere informatie

CPNB Top 100 uitgeleende boeken 2015

CPNB Top 100 uitgeleende boeken 2015 CPNB Top 0 uitgeleende boeken 0 Januari 0 CPNB Top 0 uitgeleende boeken 0 De Stichting CPNB presenteert in samenwerking met Stichting Leenrecht de 0 meest uitgeleende boeken in de openbare bibliotheken

Nadere informatie

CPNB Top 100 uitgeleende boeken 2015

CPNB Top 100 uitgeleende boeken 2015 CPNB Top 00 uitgeleende boeken 0 Januari 0 CPNB Top 00 uitgeleende boeken 0 De Stichting CPNB presenteert in samenwerking met Stichting Leenrecht de 00 meest uitgeleende boeken in de openbare bibliotheken

Nadere informatie

Jaarprogramma 2016. Kinderopvang en Peuterspeelzalen

Jaarprogramma 2016. Kinderopvang en Peuterspeelzalen Jaarprogramma 2016 Kinderopvang en Peuterspeelzalen Inleiding Samen verder met taal Kinderdagverblijven en peuterspeelzalen zijn dé plek voor kinderen om naast de thuissituatie structureel in aanraking

Nadere informatie

Beleidsplan De Bieb voor de Zaanstreek. Zoveel méér dan boeken alleen!

Beleidsplan De Bieb voor de Zaanstreek. Zoveel méér dan boeken alleen! Beleidsplan De Bieb voor de Zaanstreek 2017-2020 Zoveel méér dan boeken alleen! Kerntaken van de Bieb In 2014 hebben we, in goed overleg met de gemeenten Zaanstad, Wormerland en Oostzaan, een koers uitgezet

Nadere informatie

Jaarpeiling De Bibliotheek op School 2013 - Resultaten naar provincie

Jaarpeiling De Bibliotheek op School 2013 - Resultaten naar provincie Jaarpeiling De Bibliotheek op School 2013 - Resultaten naar provincie Aantal respondenten 10 6 10 20 18 2 5 5 10 5 17 6 114 Respons % 100% 100% 83% 80% 82% 100% 56% 28% 40% 100% 77% 40% 67% Samenweking

Nadere informatie

Voordelen van de bieb

Voordelen van de bieb Voordelen van de bieb Een abonnement van de bieb biedt jou eindeloos lees-, kijk- en luisterplezier. Naast boeken leen je ook gratis muziek, films, luisterboeken, tijdschriften en bladmuziek. Een keuze

Nadere informatie

Is nog niet gemeten. Vianen: Kernen: 4,850

Is nog niet gemeten. Vianen: Kernen: 4,850 Doelstelling Geformuleerde kpi Behaald 2016 1. Het samenstellen en ontsluiten van de fysieke en digitale collectie (WSOB art. 5a) Door het samenstellen van een aantrekkelijke collectie en het ontsluiten

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Jaargang 6 nummer januari 2016

Nieuwsbrief. Jaargang 6 nummer januari 2016 Basisschool Dynamiek Nieuwsbrief Email: info@bsdynamiek.nl Jaargang 6 nummer 19 21 januari 2016 Jarigen We feliciteren de jarigen van deze week: Niek Tenbrink (7); Tatum Oonk (11); Isis Oonk (11); Tieme

Nadere informatie

De bibliotheek anno morgen

De bibliotheek anno morgen De bibliotheek anno morgen de bibliotheek Feiten (waarom zijn wij op aard): Peuters met taalachterstand naar basisonderwijs Onderdeel van de oplossing: lezen!! Lees/taalachterstand jeugd Onderdeel van

Nadere informatie

Servicepunten Nieuwbouw van vestigingen en inrichting van servicepunten heeft gevolgen voor collectievorming

Servicepunten Nieuwbouw van vestigingen en inrichting van servicepunten heeft gevolgen voor collectievorming Servicepunten 2013-2015 Nieuwbouw van vestigingen en inrichting van servicepunten heeft gevolgen voor collectievorming Uitgangspunten servicepunten De collectie is actueel, vraaggericht, voldoende beschikbaar

Nadere informatie

Scholing binnen BoekStart. voor de Bibliotheek en kinderopvang

Scholing binnen BoekStart. voor de Bibliotheek en kinderopvang Scholing binnen BoekStart voor de Bibliotheek en kinderopvang SCHOLING BINNEN BOEKSTART In het kader van BoekStart zijn trainingen ontwikkeld die Bibliotheekmedewerkers, medewerkers van de Provinciale

Nadere informatie

leren & ontspannen leren en ontspannen_folder_a5_def.indd 1 11-04-11 12:44

leren & ontspannen leren en ontspannen_folder_a5_def.indd 1 11-04-11 12:44 leren & ontspannen leren en ontspannen_folder_a5_def.indd 1 11-04-11 12:44 leren en ontspannen_folder_a5_def.indd 2 11-04-11 12:45 leren & ontspannen Er valt veel te lenen in Bibliotheek Den Haag, maar

Nadere informatie

Deskundigheidsbevordering basisonderwijs: programma-aanbod LEZEN IS LEUK

Deskundigheidsbevordering basisonderwijs: programma-aanbod LEZEN IS LEUK Deskundigheidsbevordering basisonderwijs: programma-aanbod 2014-2015 LEZEN IS LEUK Inhoudsopgave pagina Inleiding. 3 Presentatie / lezing over Het belang van lezen. 4 Workshop Kinderboekenweek 2014. 5

Nadere informatie

DIENSTREGLEMENT BIBLIOTHEEK

DIENSTREGLEMENT BIBLIOTHEEK Besluit: WELKOM Art. 1. Iedereen kan de diensten van de bibliotheek van Schoten gebruiken. De bib is de perfecte plek om elkaar te ontmoeten. Je kan in de bibliotheek terecht voor boeken, tijdschriften,

Nadere informatie

Monitor BoekStart in de kinderopvang 2018

Monitor BoekStart in de kinderopvang 2018 Monitor BoekStart in de kinderopvang 2018 6 maart 2018 Programma Inleiding Monitor BoekStart in de kinderopvang Meting 2018 - wat en hoe Praktijkvoorbeeld Bibliotheek Noord West Veluwe Pauze Zelf aan de

Nadere informatie

Activiteiten Brede School

Activiteiten Brede School De bibliotheek presenteert Activiteiten Brede School Informatie Inspiratie Interactie 2013-2014 www.bibliotheekemmen.nl . > Voorleesactiviteit Voor dreumesen 1 Inleiding Bibliotheek Emmen is een van de

Nadere informatie

Halfjaarresultaten 2016 Bibliotheek Houten-Centrum Bibliotheek Houten-Schoneveld. Houten, 10 augustus 2016, versie 1.

Halfjaarresultaten 2016 Bibliotheek Houten-Centrum Bibliotheek Houten-Schoneveld. Houten, 10 augustus 2016, versie 1. Halfjaarresultaten 2016 Bibliotheek Houten-Centrum Bibliotheek Houten-Schoneveld Houten, 10 augustus 2016, versie 1. De halfjaarresultaten van Houten in het kort In de Bibliotheken in Houten is het aantal

Nadere informatie

Visie leesbevordering

Visie leesbevordering Visie leesbevordering Leesbevordering zien we als basis van het totale leesonderwijs Zonder aandacht voor leesbevordering mist het technisch lezen een belangrijke stimulans. Leesbevordering is dus niet

Nadere informatie

Meer Waarde Boeken! Hoofdlijnen Beleidsrichting Vastgesteld RvT maart 2015 Ton Mengerink / Mark Deckers / Lynn Karsijns

Meer Waarde Boeken! Hoofdlijnen Beleidsrichting Vastgesteld RvT maart 2015 Ton Mengerink / Mark Deckers / Lynn Karsijns Meer Waarde Boeken! Hoofdlijnen Beleidsrichting 2015-2018 Vastgesteld RvT maart 2015 Ton Mengerink / Mark Deckers / Lynn Karsijns Gemeenteraad Berkelland 29 september 2015 M. Deckers Strategisch adviseur

Nadere informatie

Voorlezen maakt van kleintjes grote lezers.

Voorlezen maakt van kleintjes grote lezers. BoekStart in de Kinderopvang 2018/2019 Voorlezen maakt van kleintjes grote lezers. BoekStart in de kinderopvang voor het lezen met plezier BoekStart in de kinderopvang is het leesbevorderingsprogramma

Nadere informatie

Biebpanelonderzoek : De Bibliotheek in de toekomst

Biebpanelonderzoek : De Bibliotheek in de toekomst Biebpanelonderzoek 3-2016: De Bibliotheek in de toekomst Met dit onderzoek geven we u inzicht in het beeld en de wensen van BiebPanelleden ten aanzien van de Bibliotheek in de toekomst. Wat moet de Bibliotheek

Nadere informatie

Meedoen met de Monitor

Meedoen met de Monitor Meedoen met de Monitor Een school die deelneemt aan de Monitor de Bibliotheek op school wil doelgericht samenwerken met de bibliotheek om de taalontwikkeling van de leerlingen te stimuleren. Dat gebeurt

Nadere informatie

De rol van de bibliotheek bij verankering van leesbevordering in de opleidingen

De rol van de bibliotheek bij verankering van leesbevordering in de opleidingen De rol van de bibliotheek bij verankering van leesbevordering in de opleidingen Aanvulling Competent in leesbevordering Docentengids voor opleidingen Pedagogisch Werk en Onderwijsassistent Auteur: Margriet

Nadere informatie

Jaarverslag Brummen Voorst

Jaarverslag Brummen Voorst Jaarverslag 2015 1 Brummen Voorst Verkort Jaarverslag 2015 Inleiding De bibliotheken in de gemeenten Brummen en Voorst bereiken met hun dienstverlening vele inwoners. Honderden mensen worden geholpen met

Nadere informatie

Welkom! Wegwijs voor nieuwe leden. Weverijstraat 9 8900 Ieper tel. 057 239 420 bibliotheek@ieper.be. mei 2011

Welkom! Wegwijs voor nieuwe leden. Weverijstraat 9 8900 Ieper tel. 057 239 420 bibliotheek@ieper.be. mei 2011 Welkom! Wegwijs voor nieuwe leden mei 2011 Weverijstraat 9 8900 Ieper tel. 057 239 420 bibliotheek@ieper.be Fijn om je als lid welkom te heten! Onze bibliotheek telt zo n 14.000 actieve leden. Evenveel

Nadere informatie

Bibliotheek Venlo, onmisbaar voor een toekomstbestendige gemeente Venlo. Samen bouwen aan onze maatschappelijke bibliotheek

Bibliotheek Venlo, onmisbaar voor een toekomstbestendige gemeente Venlo. Samen bouwen aan onze maatschappelijke bibliotheek Bibliotheek Venlo, onmisbaar voor een toekomstbestendige gemeente Venlo Samen bouwen aan onze maatschappelijke bibliotheek Inhoud Kernboodschap De Openbare Bibliotheek Venlo Missie Facts en figures (2016)

Nadere informatie

Tabellenrapportage Jaarmeting 2012 - naar provincie

Tabellenrapportage Jaarmeting 2012 - naar provincie Tabellenrapportage Jaarmeting 2012 - naar provincie 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 Leesbevordering Aantal responderende bibliotheken 5 3 7 21 18 2 5 13 14 14 4 10 116 Aantal bibliotheken die samenwerken

Nadere informatie

Meedoen met de Monitor

Meedoen met de Monitor Meedoen met de Monitor Een school die deelneemt aan de Monitor de Bibliotheek op school wil doelgericht samenwerken met de bibliotheek om de taalontwikkeling van de leerlingen te stimuleren. Dat gebeurt

Nadere informatie

Verslag Aanvalsplan laaggeletterdheid. Gemeente Maasdriel

Verslag Aanvalsplan laaggeletterdheid. Gemeente Maasdriel Verslag 2010-2011 Aanvalsplan laaggeletterdheid Gemeente Maasdriel 1 Inleiding In de vergadering van 25 mei 2010 heeft uw raad het aanvalsplan laaggeletterdheid gemeente Maasdriel 2010-2012 vastgesteld.

Nadere informatie

Peiling Bibliotheek Olst-Wijhe Oktober 2018

Peiling Bibliotheek Olst-Wijhe Oktober 2018 Peiling Bibliotheek - Oktober 2018 Resultaten Inleiding De gemeenteraad van - heeft in 2014 een besluit genomen over de toekomst van het bibliotheekwerk in - tot en met 2020. Daarbij is onder andere gekozen

Nadere informatie

LEENWIJZER GROEPSABONNEMENT. Speciaal voor scholen en instellingen

LEENWIJZER GROEPSABONNEMENT. Speciaal voor scholen en instellingen LEENWIJZER GROEPSABONNEMENT 2019 Speciaal voor scholen en instellingen Je bent welkom in onze 26 vestigingen: De Mariënburg Angeren Beek-Ubbergen Bemmel Beuningen De Biezantijn Doornenburg Elst Ewijk Gendt

Nadere informatie

Voorschoolse Educatie door openbare bibliotheken

Voorschoolse Educatie door openbare bibliotheken Voorschoolse Educatie door openbare bibliotheken Onderzoeksresultaten BOP-enquête VVE 2015 Oktober 2016 Samenvatting Colofon Uitgever Koninklijke Bibliotheek Prins Willem-Alexanderhof 5 2595 BE Den Haag

Nadere informatie

bieb april t/m juni 2016

bieb april t/m juni 2016 Te doen in en om de bieb april t/m juni 2016 Workshops, voorlezen, cursussen, elab themadagen, lezing, Taalcafé Wanneer en waar? Alphen aan den Rijn 09.30-11.30 uur Dinsdag 5 april, 3 mei en 7 juni Boskoop

Nadere informatie