Eindejaarsmemorandum Ondernemingen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Eindejaarsmemorandum Ondernemingen"

Transcriptie

1 Eindejaarsmemorandum Ondernemingen 2016

2 Inhoud 2 Voorwoord 3 1 Inkomstenbelasting Omzetting van eenmanszaak in een N.V. of B.V Investeringsaftrek Desinvesteringsbijtelling Afschrijvingsbeperking op onroerende zaken 5 2 Loonbelasting Controle loonbelastingberekeningen Onbelaste vergoedingen Uitzendkrachten en stagiaires Identificatieplicht werknemers Loon in natura Gebruikelijk loonregeling Aflossing van schulden in verband met studie Uitbreiding onbelaste loonbestanddelen 8 3 Omzetbelasting Omzetbelastingaangifte Geen omzetbelasting bij grote (muziek)evenementen Afschaffing logeergastenbelasting en opname in de omzetbelasting Vrijstelling kasregistratiesysteem 9 4 Winstbelasting Tarief Vrijstelling ontvangen rente op hypotheken voor monumenten Investeringsaftrek en desinvesteringsbijtelling Afschrijving Pensioen in eigen beheer Omzetting van rechtspersonen Fusie en splitsing Voorzieningen Elektronisch aangifte doen 12 5 Overdrachtsbelasting Vrijstelling voor monumenten 13 6 Belangrijk voor 2017 en verder Onroerendezaakbelasting Einde offshore regime Rente over uitstaande belastingschulden Hoger beroep in belastingzaken Doorgeven adreswijziging 15 Tot slot 16

3 Voorwoord 3 De belastingadviseurs van Baker Tilly Curaçao schrijven jaarlijks twee eindejaarsmemoranda, één voor ondernemingen en één voor particulieren. Voor u ligt het 2016 Baker Tilly Curaçao eindejaarsmemorandum voor ondernemingen. Het memorandum behandelt de fiscale wetswijzigingen in 2016 en 2017, belangrijke aandachtspunten voor 2016 en natuurlijk onze belastingtips voor het jaar De Baker Tilly Curaçao eindejaarsmemoranda kunt u tevens vinden op onze website Uw contactpersonen Anjli Finessi Belastingadviseur T: F: finessi@bakertillycuracao.com Geraldine Josephina Belastingadviseur T: F: josephina@bakertillycuracao.com Wilco van Oosten Belastingadviseur T: F: vanoosten@bakertillycuracao.com Arthur van Aalst Advocaat-belastingkundige T: F: vanaalst@bakertillycuracao.com

4 1 Inkomstenbelasting Omzetting van eenmanszaak in een N.V. of B.V. Het maximale inkomstenbelastingtarief is in 2016 verlaagd tot 46,50%. Het tarief voor de winstbelasting bedraagt in %. Deze tarieven zullen in 2017 niet verder worden verlaagd. De gecombineerde winstbelasting- en inkomstenbelastingdruk over voordelen uit aanmerkelijk belang is per 2016 ongeveer 37%. Bij hoge winsten in de eenmanszaak (grofweg meer dan NAf ) kan het voordeliger zijn de eenmanszaak om te zetten in een N.V. of B.V. Daarnaast kunnen andere overwegingen een rol spelen zoals een pensioenopbouw in eigen beheer, uitstel van belastingheffing, de civiele aansprakelijkheid of het aantrekken van nieuw vermogen. Our teams of specialists bring a wide range of experience in a variety of disciplines, with industry specific knowledge of the latest practices and emerging issues Bij de omzetting in een N.V. of B.V. dient rekening gehouden te worden met de gebruikelijk loonregeling (zie paragraaf 2.6 hierna). 1.2 Investeringsaftrek Indien in een jaar voor meer dan NAf wordt geïnvesteerd in kwalificerende bedrijfsmiddelen kan de ondernemer een investeringsaftrek van 10% claimen. Deze aftrek kan alleen in het jaar van investeren worden geclaimd. Voor investeringen in monumenten geldt een aftrek van 25%. In de ontwerp Landsverordening fiscale faciliteiten historische binnenstad en monumenten wordt voorgesteld om de investeringsaftrek voor investeringen in monumenten te verhogen naar 30%. Daarnaast zal deze investeringsaftrek ook gaan gelden voor woonhuizen die kwalificeren als een monument. Het ontwerp van deze landsverordening wordt in december in de Staten behandeld. Dan zal ook de datum van inwerkingtreding worden vastgesteld. 1.3 Desinvesteringsbijtelling Hebt u een bedrijfsmiddel waarvoor in het verleden een investeringsaftrek is geclaimd binnen 6 jaar vervreemd (gebouwen en verbouwingen 15 jaar), dan moet in het jaar van vervreemding 10% van de vervreemdingsprijs tot de fiscale winst worden gerekend. Het kan voordelig zijn om een vervreemding uit te stellen. Voor investeringen die zijn gedaan in 2014 en eerder blijft de oude desinvesteringsregeling van kracht.

5 5 1.4 Afschrijvingsbeperking op onroerende zaken Your Business is Our Business Met ingang van 2016 is de afschrijvingsmogelijkheid op onroerende zaken beperkt door de introductie van een bodemwaarde. De bodemwaarde is de minimale fiscale boekwaarde die een onroerende zaak mag hebben. Deze bodemwaarde is gesteld op 50% van de waarde die voor de onroerendezaakbelasting wordt gehanteerd.

6 2 Loonbelasting Controle loonbelastingberekeningen Baker Tilly in the Dutch Caribbean : De Belastingdienst controleert jaarlijks de verzamelloonstaat van uw werknemers. Om eventuele naheffingen (inclusief boete) te voorkomen adviseren wij u eind 2016 de berekeningen te controleren en eventuele verschillen in de loonbelastingaangifte van december, welke uiterlijk 15 januari 2017 moet worden ingediend, recht te trekken. Baker Tilly Aruba Baker Tilly Bonaire Baker Tilly Curaçao Baker Tilly St. Maarten 2.2 Onbelaste vergoedingen Onder voorwaarden is het mogelijk om onbelaste kostenvergoedingen aan uw personeel te verstrekken. U dient deze kosten wel te kunnen onderbouwen. Derhalve raden wij u aan om uw personeel gedurende drie maanden de werkelijk gemaakte kosten bij te laten houden en de vergoeding daarop te baseren. Het is raadzaam een dergelijke toetsing naar de werkelijke kosten periodiek (ten minste één keer per 3 jaar) te herhalen. Voorbeelden van deze onbelaste kostenvergoedingen zijn vergoedingen voor autokosten (gemaximaliseerd), vakliteratuur of deelname aan seminars. 2.3 Uitzendkrachten en stagiaires Met ingang van 1 januari 2015 wordt de uitzendkracht geacht in dienstbetrekking te staan tot de uitzendorganisatie en de stagiaire wordt geacht in dienstbetrekking te staan tot de aanbieder van de stageplek. Indien aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan, wordt een stagiaire niet als werknemer beschouwd. Als inhoudingsplichtige worden de uitzendorganisatie en de aanbieder van de stageplek aangewezen. 2.4 Identificatieplicht werknemers Met ingang van 2017 zijn werknemers verplicht om de werkgever inzage te geven in een geldig paspoort, rijbewijs of identificatiebewijs en de werkgever is verplicht een afschrift van het ter inzage verstrekte document in de loonadministratie op te nemen.

7 7 Tevens is de werknemer verplicht hetzij zijn ID-nummer, hetzij zijn Cribnummer aan de werkgever te verstrekken en dit nummer moet door de werkgever worden opgenomen in de loonadministratie. Doet de werknemer dit niet dan wordt de verschuldigde loonbelasting berekend op basis van het hoogste tabeltarief. 2.5 Loon in natura Met ingang van 2017 worden waarderingsregels voor loon in natura opgenomen in de wet. Hoofdregel is dat de waarde van het loon in natura wordt gesteld op de waarde in het economisch verkeer. Indien een derde (niet met de inhoudingsplichtige verbonden lichaam) een bedrag voor het niet in loon genoten geld aan de werkgever in rekening brengt, dan wordt het loon in natura gesteld op het in rekening gebrachte bedrag. Indien de verwerving van het loon het gebruik of verbruik daarvan meebrengt, dan wordt de waarde gesteld op het bedrag van de besparing. Indien het genoten loon in natura bestaat uit de verstrekking van branche-eigen producten van de inhoudingsplichtige (bijvoorbeeld gratis brood door een bakkerij verstrekt aan het personeel), dan geldt als waarde de prijs die aan een derde (voor het brood) in rekening wordt gebracht. Er kunnen nadere regels worden gegeven voor bijvoorbeeld: 1. voorzieningen die geheel of gedeeltelijk gebruikt of verbruikt worden op een bij ministeriële regeling aan te wijzen werkplek; 2. rente van personeelsleningen; 3. het genot van een in het kader van de dienstbetrekking ter beschikking gestelde woning.

8 8 Een eventuele eigen bijdrage van de werknemer mag in mindering worden gebracht op het in aanmerking te nemen loon in natura. 2.6 Gebruikelijk loonregeling In 2015 is de gebruikelijk loonregeling geïntroduceerd. Deze regeling houdt in dat een werknemer-grootaandeelhouder wordt geacht jaarlijks een minimum loon te genieten. Het minimum gebruikelijk loon is NAf Hierop zijn uitzonderingen naar boven en naar beneden mogelijk. Voor startende ondernemingen geldt dat, op verzoek van de werknemer-grootaandeelhouder, in het jaar van oprichting en de drie daaropvolgende kalenderjaren het gebruikelijk loon gesteld kan worden op de commerciële winst van het lichaam maar niet lager dan nihil. 2.7 Aflossing van schulden in verband met studie Sinds 1 januari 2016 mag de werkgever de rente en aflossing van een studieschuld van een werknemer tot een maximum van NAf per jaar, gedurende maximaal 10 jaar onbelast vergoeden. 2.8 Uitbreiding onbelaste loonbestanddelen Het aantal vrijgestelde loonbestanddelen wordt per 1 januari 2017 uitgebreid dan wel bestaande vrijgestelde loonbestanddelen worden nader toegelicht of gecodificeerd. De belangrijkste nieuwe vrijgestelde loonbestanddelen zijn de volgende: geschenken ter gelegenheid van algemeen erkende feestdagen, jubileum van de inhoudingsplichtige, dan wel de verjaardag en andere persoonlijke feestdagen van de werknemer, voor zover de waarde daarvan NAf 250 per jaar niet overtreft; de verstrekking en terbeschikkingstelling van computers en bijbehorende apparatuur en de vergoeding van kosten daarvan, of de omwisseling van maximaal 24 verlofuren, voor zover de waarde in het economisch verkeer van de computers en apparatuur tezamen in het kalenderjaar en de twee voorafgaande jaren niet meer bedraagt (dan de waarde van 24 verlofuren) en aannemelijk is dat de apparatuur mede dient ter vervulling van de dienstbetrekking; verstrekking van consumpties tijdens werktijd, niet zijnde maaltijden.

9 3 Omzetbelasting Omzetbelastingaangifte Er bestaat de mogelijkheid om niet per maand, maar eens per jaar aangifte omzetbelasting te doen. Hiervoor dient een verzoek te worden ingediend. Doet u reeds eens per jaar aangifte? Vergeet niet voor 16 februari 2017 uw jaaraangifte voor de omzetbelasting over 2016 te doen. 3.2 Geen omzetbelasting bij grote (muziek)evenementen Met terugwerkende kracht, tot en met 1 januari 2015, wordt de bestaande omzetbelastingvrijstelling voor goede doelen uitgebreid met de levering van goederen en het verrichten van diensten van en aan aangewezen charitatieve instellingen die kwalificerende grote (muziek)evenementen organiseren. Voorbeelden van voor de omzetbelasting vrijgestelde diensten zijn de kaartverkoop of sponsorcontracten tijdens dergelijke evenementen. 3.3 Afschaffing logeergastenbelasting en opname in de omzetbelasting Met ingang van 1 januari 2016 is de logeergastenbelasting afgeschaft. Met ingang van die datum moet over de opbrengst van kortdurende verhuur van hotelkamers, appartementen en woningen 7% omzetbelasting worden afgedragen. De langdurige verhuur (1 jaar of meer) van appartementen en woningen aan ingezetenen van Curaçao die door de huurder als eigen woning worden gebruikt is vrij van omzetbelasting. 3.4 Vrijstelling verplicht kassaregistratiesysteem Op schriftelijk verzoek van een administratieplichtige kan een ontheffing worden verleend voor de verplichting om een fiscaal kassaregistratiesysteem te gebruiken. Deze ontheffing wordt alleen verleend als de administratieve organisatie en het in gebruik zijnde kassasysteem een volledig betrouwbaar beeld geeft van de gerealiseerde omzet.

10 10 Bij het schriftelijke verzoek tot ontheffing moeten de volgende documenten worden gevoegd: Een kassabon uit het in gebruik zijnde kasregistratiesysteem; Een verklaring van de administratieplichtige dat over de afgelopen vijf jaar aan alle fiscale verplichtingen is voldaan; Een uitdraai van het debiteurenoverzicht van de Ontvanger, niet ouder dan één maand; Een door een accountant met certificerende bevoegdheid gecontroleerde jaarrekening over het voorafgaande belastingjaar, welke jaarrekening is voorzien van een goedkeurende accountantsverklaring danwel een goedkeurende beoordelingsverklaring.

11 4 Winstbelasting Tarief Het winstbelastingtarief is in 2016 verlaagd naar 22%. Een verdere verlaging in 2017 zal niet plaatsvinden. 4.2 Vrijstelling ontvangen rente op hypotheken voor monumenten Onderdeel van het wetsvoorstel Landsverordening fiscale faciliteiten historische binnenstad en monumenten is een vrijstelling van winstbelasting over rente die is ontvangen op hypotheken verstrekt ter financiering van monumenten. Dit wetsvoorstel wordt in december 2016 in de Staten behandeld en dan zal ook de datum van inwerkingtreding worden vastgesteld. How may we be of your assistance? Our Services: - Tax Advice - Accountancy - Business Support - Forensic Services - Internal Audit and Risk Services - Advisory 4.3 Investeringsaftrek en desinvesteringsbijtelling Kapitaalvennootschappen kunnen een beroep op de investeringsaftrek doen, dan wel geconfronteerd worden met desinvesteringsbijtelling. Wij verwijzen hiervoor naar de betreffende paragrafen in hoofdstuk Afschrijvingen Ook in de winstbelasting wordt het begrip bodemwaarde voor onroerende zaken geïntroduceerd waardoor de afschrijvingsmogelijkheden op onroerende zaken beperkt worden. Zie nader hoofdstuk Pensioen in eigen beheer Beoordeel elk jaar of uw pensioen in eigen beheer optimaal is en of u één en ander voldoende gedocumenteerd en onderbouwd heeft. Het kan bijvoorbeeld wenselijk zijn uw salaris in december te verhogen, eventueel in combinatie met een eigen bijdrage. Ook kan de mogelijkheid worden overwogen voor het vormen van een voorziening voor ziektekosten na pensionering. Daarnaast moet worden nagegaan of bepaalde risico s afgedekt moeten worden of voldoende zijn afgedekt door verzekeringen (bijvoorbeeld het vooroverlijdensrisico of arbeidsongeschiktheidsrisico). 4.6 Omzetting van rechtspersonen Met ingang van 1 januari 2017 wordt de omzetting van een N.V. of B.V. in een stichting of vereniging (of omgekeerd) onder voorwaarden fiscaal gefacilieerd. Dit betekent dat heffing van belasting over winsten behaald met of bij de omzetting achterwege blijft.

12 Fusie en splitsing Talent wins games, but teamwork and intelligence win championships Met ingang van 1 januari 2017 worden de juridische fusie, de juridische splitsing en de aandelenfusie, onder voorwaarden fiscaal gefacilieerd. Ook hiervoor geldt dat heffing van belasting over de winst behaald met of bij de fusie of splitsing achterwege blijft. 4.8 Voorzieningen Indien u in de toekomst een piek in uw uitgaven verwacht (bijvoorbeeld door groot onderhoud of een schadeclaim) die wordt veroorzaakt door de huidige bedrijfsvoering, dan kunt u hiervoor mogelijkerwijs een voorziening voor vormen. Wel dient u een redelijke mate van zekerheid te hebben dat de kosten zich (uiteindelijk) gaan voordoen. De toevoeging aan de voorziening komt ten laste van het resultaat. 4.9 Elektronisch aangifte doen Met ingang van het aangiftejaar 2016 is het mogelijk om elektronisch aangifte te doen voor de winstbelasting (deze mogelijkheid bestond al voor de loon- en omzetbelasting). Teneinde elektronisch aangifte te doen dient u te beschikken over een elektronisch portaal welke kan worden aangevraagd bij de Belastingdienst. Naar verwachting zal het met ingang van het aangiftejaar 2017 verplicht worden om de aangifte winstbelasting elektronisch te doen.

13 5. Overdrachtsbelasting Vrijstelling voor monumenten In het ontwerp van de Landsverordening fiscale faciliteiten historische binnenstad en monumenten is een vrijstelling van overdrachtsbelasting opgenomen voor de levering van panden die kwalificeren als monument. Het ontwerp van deze Landsverordening wordt in december 2016 in de Staten behandeld.

14 6 Belangrijk voor 2017 en verder Onroerendezaakbelasting Inmiddels is de grondbelasting vervangen door de onroerendezaakbelasting. De waardevaststelling vindt plaats voor een tijdvak van 5 jaar. Bezwaar is alleen mogelijk tegen de waardebeschikking in het eerste jaar van het vijfjarig tijdvak. Momenteel worden er nog steeds veel voorlopige aanslagen opgelegd. De waarde volgens deze aanslagen is veelal gebaseerd op de waarde zoals die gold voor de Grondbelasting. Het is echter zaak om, op het moment dat u een definitieve aanslag ontvangt, na te gaan of deze waarde correct is en in voorkomende gevallen tijdig bezwaar te maken. 6.2 Einde offshore regime Het jaar 2019 nadert snel. Het boekjaar dat aanvangt voor 1 juli 2019 is het laatste boekjaar waarop het offshore regime van toepassing is. Wij raden aan om, voor vennootschappen waarop het offshore regime nog van toepassing is, te beoordelen of er binnen de Curaçaose fiscale wetgeving alternatieven voorhanden zijn en waar nodig reeds de nodige actie te ondernemen. Wij adviseren u daarbij graag. 6.3 Rente over uitstaande belastingschulden De Minister van Financiën heeft aangekondigd dat tot en met april 2016 geen rente wordt berekend over achterstallige betalingen. Vanaf 1 mei 2016 bedraagt de maandelijkse rente 1/6 van de voor het betreffende half jaar geldende wettelijke rente. Gedurende geheel 2016 bedroeg de wettelijke rente 3%. 6.4 Hoger beroep in belastingzaken Met ingang van 2016 is het mogelijk om in een fiscale procedure tegen een uitspraak van de rechter in hoger beroep te gaan en uw geschil voor te leggen aan de Hoge Raad der Nederlanden.

15 Doorgeven adreswijziging Met ingang van 1 januari 2017 is iedere belastingplichtige verplicht een adreswijziging door te geven aan de Belastingdienst. Het gewijzigde adres dient binnen een maand na de wijziging te worden doorgegeven. Indien de wijziging niet of niet tijdig wordt doorgegeven kan een belastingplichtige zich niet beroepen op een onjuiste bekendmaking van belastingaanslagen, beschikkingen dan wel andere schriftelijke stukken.

16 Tot slot 16 In dit eindejaarsmemorandum hebben wij een aantal aandachtspunten op fiscaal gebied behandeld. De fiscale wetgeving is complex en laat zich niet vangen in een kort memorandum. In de fiscaliteit kunnen op het oog gelijke situaties in detail afwijken, soms met verstrekkende fiscale gevolgen. Voor antwoorden op specifieke vragen kunt u geheel vrijblijvend contact met één van onze medewerkers opnemen. Whether serving public sector organizations, owner managed businesses, private individuals or listed companies with overseas operations, our goal is to help our clients achieve their ambitions Het memorandum is met de uiterste zorgvuldigheid opgesteld. Desondanks kunnen bijvoorbeeld spel- of printfouten zijn opgetreden of nieuwe wet- of regelgeving wijzigingen tot gevolg hebben. Het memorandum is vooraleerst bedoeld om algemene fiscale ontwikkelingen onder uw aandacht te brengen en is geenszins aan te merken als een concreet advies. Wij aanvaarden geen verantwoordelijkheid of aansprakelijkheid voor acties die zijn ondernomen op basis van dit memorandum. Voor meer informatie zie tevens:

17 Contact: Anjli Finessi Belastingadviseur Geraldine Josephina Belastingadviseur Wilco van Oosten Belastingadviseur Arthur van Aalst Advocaat-belastingkundige Baker Tilly Curaçao Snipweg 30 T: F: The firm or firm(s) mentioned within this document are independent members of Baker Tilly International (unless other expressly stated). Baker Tilly International Limited is an English Company. Baker Tilly International provides no professional services to clients. Each member firm is a separate and independent legal entity and each describes itself as such. Member firms are not Baker Tilly International s agent and do not have authority to bind Baker Tilly International or act on Baker Tilly International s behalf. None of Baker Tilly International nor any of the independent member firms of Baker Tilly International has any liability for each other s acts or omissions. In addition, neither Baker Tilly International nor any other member firm has a right to exercise management control over any other member firm

Eindejaarsmemorandum Particulieren

Eindejaarsmemorandum Particulieren Eindejaarsmemorandum Particulieren 2016 Inhoud 2 Voorwoord 3 1 Inkomstenbelasting 4 1.1 Inkomstenbelastingtarieven 2017 4 1.2 Ontvangen rente en dividenden 4 1.3 Vrijstelling ontvangen rente op hypotheken

Nadere informatie

EINDEJAARSMEMORANDUM ONDERNEMINGEN 2017

EINDEJAARSMEMORANDUM ONDERNEMINGEN 2017 EINDEJAARSMEMORANDUM ONDERNEMINGEN 2017 P a g e 2 Voorwoord De belastingadviseurs van Baker Tilly Curaçao schrijven jaarlijks twee eindejaarsmemoranda, één voor ondernemingen en één voor particulieren.

Nadere informatie

Eindejaarsmemorandum Particulieren

Eindejaarsmemorandum Particulieren Eindejaarsmemorandum Particulieren 2015 Inhoud 2 Voorwoord 3 1 Inkomstenbelasting 4 1.1 Inkomstenbelastingtarieven 2016 4 1.2 Ontvangen rente en dividenden 4 1.3 Interim-dividend vrijgestelde vennootschap

Nadere informatie

Eindejaarsmemorandum Ondernemingen

Eindejaarsmemorandum Ondernemingen Eindejaarsmemorandum Ondernemingen 2013 Inhoud 2 Voorwoord 3 1 Inkomstenbelasting 4 1.1 Omzetting van eenmanszaak in een N.V. of B.V. 4 1.2 Investeringsaftrek 4 1.3 Desinvesteringsbijtelling 4 1.4 Vervroegde

Nadere informatie

Eindejaarsmemorandum Ondernemingen

Eindejaarsmemorandum Ondernemingen Eindejaarsmemorandum Ondernemingen 2014 Inhoud 2 Voorwoord 3 1 Inkomstenbelasting 4 1.1 Omzetting van eenmanszaak in een N.V. of B.V. 4 1.2 Investeringsaftrek 4 1.3 Desinvesteringsbijtelling 4 1.4 Vervroegde

Nadere informatie

Eindejaarsmemorandum Particulieren

Eindejaarsmemorandum Particulieren Eindejaarsmemorandum Particulieren 2013 Inhoud 2 Voorwoord 3 1 Inkomstenbelasting 4 1.1 Inkomstenbelastingtarieven 2014 4 1.2 Ontvangen rente 4 1.3 Vermogenswinsten 4 1.4 Interim-dividend vrijgestelde

Nadere informatie

EINDEJAARSMEMORANDUM PARTICULIEREN 2017

EINDEJAARSMEMORANDUM PARTICULIEREN 2017 EINDEJAARSMEMORANDUM PARTICULIEREN 2017 P a g e 2 Voorwoord De belastingadviseurs van Baker Tilly Curaçao schrijven jaarlijks twee eindejaarsmemoranda, één voor ondernemingen en één voor particulieren.

Nadere informatie

Eindejaarsmemorandum Particulieren

Eindejaarsmemorandum Particulieren Eindejaarsmemorandum Particulieren 2014 Inhoud 2 Voorwoord 3 1 Inkomstenbelasting 4 1.1 Inkomstenbelastingtarieven 2015 4 1.2 Ontvangen rente en dividenden 4 1.3 Vermogenswinsten 5 1.4 Interim-dividend

Nadere informatie

Eindejaarsmemo. Ondernemingen 2018

Eindejaarsmemo. Ondernemingen 2018 Eindejaarsmemo Ondernemingen 2018 Voorwoord eindejaarsmemorandum voor ondernemingen De belastingadviseurs van Baker Tilly schrijven jaarlijks twee eindejaarsmemoranda, één voor ondernemingen en één voor

Nadere informatie

Eindejaarsmemo. Particulieren 2018

Eindejaarsmemo. Particulieren 2018 Eindejaarsmemo Particulieren 2018 Voorwoord eindejaarsmemorandum voor particulieren De belastingadviseurs van Baker Tilly schrijven jaarlijks twee eindejaarsmemoranda, één voor ondernemingen en één voor

Nadere informatie

Op het bovenstaande geldt een aantal uitzonderingen. Niet verzekerd zijn de volgende categorieën ingezetenen:

Op het bovenstaande geldt een aantal uitzonderingen. Niet verzekerd zijn de volgende categorieën ingezetenen: Basisverzekering ziektekosten Per 1 februari 2013 is de Landsverordening basisverzekering ziektekosten (hierna: BVZ) van kracht geworden. Dit memo behandelt uitsluitend de heffing en inning van de inkomensafhankelijke

Nadere informatie

A 2018 N 52 PUBLICATIEBLAD

A 2018 N 52 PUBLICATIEBLAD A 2018 N PUBLICATIEBLAD MINISTERIËLE REGELING MET ALGEMENE WERKING van de 28 ste september 2018 tot wijziging van de Ministeriële regeling formeel belastingrecht 1 Overwegende: dat het wenselijk is om

Nadere informatie

A 2017 N 62 PUBLICATIEBLAD. De Minister van Financiën,

A 2017 N 62 PUBLICATIEBLAD. De Minister van Financiën, A 2017 N 62 PUBLICATIEBLAD MINISTERIËLE REGELING MET ALGEMENE WERKING van de 17 de juli 2017 tot wijziging van de Ministeriële regeling omzetbelasting 1 Overwegende, dat het wenselijk is om de Ministeriële

Nadere informatie

De regeling is al goedgekeurd voor 2013. Voor 2014 maakt deze deel uit van het Belastingplan, wat nog moet worden goedgekeurd.

De regeling is al goedgekeurd voor 2013. Voor 2014 maakt deze deel uit van het Belastingplan, wat nog moet worden goedgekeurd. Particulier Toeslagen op tijd aanvragen Zorg ervoor dat de toeslagen op tijd worden aangevraagd. Als de deadline gepasseerd is heeft u geen recht meer op uitbetaling. Als u bij ons op de uitstellijst staat

Nadere informatie

Werkkostenregeling. De vrije ruimte bedraagt 1,2% van de fiscale loonsom.

Werkkostenregeling. De vrije ruimte bedraagt 1,2% van de fiscale loonsom. Werkkostenregeling Sinds 1 januari 2015 is de werkkostenregeling definitief en daardoor verplicht voor alle werkgevers. Hieronder een korte uitleg over de werkkostenregeling én tips voor de juiste toepassing

Nadere informatie

Gemeente Ridderkerk Controle jaarrekening Ridderkerk 4 juli 2019 Jesper van Koert Reinier Moet Rein-Aart van Vugt

Gemeente Ridderkerk Controle jaarrekening Ridderkerk 4 juli 2019 Jesper van Koert Reinier Moet Rein-Aart van Vugt Gemeente Ridderkerk Controle jaarrekening 2018 Ridderkerk 4 juli 2019 Jesper van Koert Reinier Moet Rein-Aart van Vugt Status van de controle Raad Gemeente Ridderkerk 2018 - bevindingen jaarrekening 1

Nadere informatie

Tax news. De ex-patriate regeling Voor St. Maarten. Belastingbesparing voor ex-patriates. In een oogopslag. Aandachtspunten

Tax news. De ex-patriate regeling Voor St. Maarten. Belastingbesparing voor ex-patriates. In een oogopslag. Aandachtspunten Tax news De ex-patriate regeling Voor St. Maarten Belastingbesparing voor ex-patriates Aandachtspunten In een oogopslag... 1 Geen brutering en vrijgestelde beloningen... 2 Netto loon... 2 Vrijgestelde

Nadere informatie

Tax news. Algemene Bestedings Belasting Voor de BES eilanden. In een oogopslag. Aandachtspunten

Tax news. Algemene Bestedings Belasting Voor de BES eilanden. In een oogopslag. Aandachtspunten Tax news Algemene Bestedings Belasting Voor de BES eilanden Aandachtspunten In een oogopslag... 1 Introductie... 2 Bedrijf... 2 Vermogensbestanddeel exploiteren... 2 Tarieven... 2 Belasting-grondslag...

Nadere informatie

VERMINDERING BELASTBAAR INKOMEN

VERMINDERING BELASTBAAR INKOMEN Fiscale Eindejaarstips 2014 Sint Maarten oktober 2014 Geachte heer, mevrouw, In deze tax alert zullen wij diverse eindejaarstips welke gericht zijn op potentiële belastingbesparingen in Sint Maarten de

Nadere informatie

Ook voor geheel of gedeeltelijk op de werkplek te gebruiken arbovoorzieningen en hulpmiddelen geldt een gerichte vrijstelling.

Ook voor geheel of gedeeltelijk op de werkplek te gebruiken arbovoorzieningen en hulpmiddelen geldt een gerichte vrijstelling. Voor 1 maart vindt de afrekening van de werkkostenregeling (WKR) voor 2018 plaats. Weet u welke vergoedingen en verstrekkingen onder de WKR vallen? En weet u tot welk bedrag u mag gaan? En wat er gebeurt

Nadere informatie

People Services. De werkkostenregeling ABCD. KPMG Meijburg & Co

People Services. De werkkostenregeling ABCD. KPMG Meijburg & Co People Services De werkkostenregeling In dit memo gaan wij in op de gevolgen van de werkkostenregeling die met ingang van 1 januari 2011 in werking is getreden, en het overgangsrecht waarmee werkgevers

Nadere informatie

Memorandum werkkostenregeling

Memorandum werkkostenregeling Memorandum werkkostenregeling De werkkostenregeling De werkkostenregeling (hierna: WKR) betekent een volledige verandering van de fiscale regels rondom het geven van vergoedingen en verstrekkingen aan

Nadere informatie

TAX LAWYERS AND TAX CONSULTANTS PENSHONADOREGELING* * connectedthinking

TAX LAWYERS AND TAX CONSULTANTS PENSHONADOREGELING* * connectedthinking TAX LAWYERS AND TAX CONSULTANTS PENSHONADOREGELING* * connectedthinking Indeling 1 Inleiding... 3 2 Voorwaarden... 3 3 Buitenlandse bronnen... 4 4 Keuze mogelijkheid... 5 5 Werkverbod / uitzonderingen...

Nadere informatie

Nieuwsbrief december 2012

Nieuwsbrief december 2012 Eindejaar tips voor de onderneming Voorkom toepassing van thin capitalization Zijn er in uw concern groepsleningen afgesloten? U kunt toepassing van de renteaftrekbeperking voor groepsleningen op grond

Nadere informatie

Bezwaar tegen een belastingaanslag

Bezwaar tegen een belastingaanslag Bezwaar tegen een belastingaanslag Uitstel van betaling vragen of toch maar niet? Paul Halprin Sebastiaan Reenders Belastingrente Te betalen belastingrente (aanslagbelastingen) Te vergoeden belastingrente

Nadere informatie

Het pensioen; de ontwikkelingen en de praktijk op fiscaal gebied

Het pensioen; de ontwikkelingen en de praktijk op fiscaal gebied Het pensioen; de ontwikkelingen en de praktijk op fiscaal gebied Aruba Bonaire Curaçao St. Maarten Arthur van Aalst & Wilco van Oosten Baker Tilly Dutch Caribbean 29 oktober 2015 Inhoud Algemene introductie:

Nadere informatie

EXAMENPROGRAMMA. Moderne Bedrijfsadministratie (MBA) Vakopleiding Bedrijfsadministratie & Accountancy (VBA ) Examen Belastingwetgeving niveau 5 Niveau

EXAMENPROGRAMMA. Moderne Bedrijfsadministratie (MBA) Vakopleiding Bedrijfsadministratie & Accountancy (VBA ) Examen Belastingwetgeving niveau 5 Niveau Diplomalijn(en) Financieel-Administratief Diploma('s) Moderne Bedrijfsadministratie (MBA) Vakopleiding Bedrijfsadministratie & Accountancy (VBA ) Eamen Belastingwetgeving niveau 5 Niveau 5 (vergelijkbaar

Nadere informatie

Belangrijke informatie

Belangrijke informatie Belastingwetgeving niveau 5 Correctiemodel voorbeeldexamen Belangrijke informatie 2015 Nederlandse Associatie voor Examinering Belastingwetgeving niveau 5 1 / 9 Vraag 1 Toetsterm 1.1 Beheersingsniveau:

Nadere informatie

DE PENSHONADO REGELING (tekst 2008)

DE PENSHONADO REGELING (tekst 2008) KPMG Tax & Legal Services Kantooradres Kaya Flamboyan 7 Curaçao Nederlandse Antillen Postadres Postbus 3766 Curaçao Nederlandse Antillen Telefoon (599-9) 732-5400 Telefax (599-9) 737-3409 DE PENSHONADO

Nadere informatie

Een eigen onderneming starten?

Een eigen onderneming starten? Een eigen onderneming starten? 2013 Daar komt heel wat bij kijken. U zult keuzes moeten maken. Bijvoorbeeld welke rechtsvorm gaat u kiezen, waar gaat u uw bedrijf vestigen, gaat u personeel in dienst nemen?

Nadere informatie

Tax news. Penshonadoregeling Voor St. Maarten. Penshonados en renteniers. In een oogopslag. Aandachtspunten

Tax news. Penshonadoregeling Voor St. Maarten. Penshonados en renteniers. In een oogopslag. Aandachtspunten Tax news Penshonadoregeling Voor St. Maarten Penshonados en renteniers Aandachtspunten In een oogopslag... 1 Voorwaarden... 2 Belasting en premies... 2 Inkomen uit buitenlandse bronnen... 3 Keuze mogelijkheid...

Nadere informatie

Rapport analyse afschrijvingskosten Gemeente Oostzaan. Oostzaan, 22 april 2013

Rapport analyse afschrijvingskosten Gemeente Oostzaan. Oostzaan, 22 april 2013 Rapport analyse afschrijvingskosten Gemeente Oostzaan Oostzaan, 22 april 2013 1. Situatieschets De gemeente Oostzaan is permanent bezig met het verbeteren en optimaliseren van haar bedrijfsvoering. Het

Nadere informatie

Totale vergoedingen en verstrekkingen inhoudingsplichtige. Belastbaar loon. -/- door inhoudingsplichtige aangewezen belastbaar loon werknemer

Totale vergoedingen en verstrekkingen inhoudingsplichtige. Belastbaar loon. -/- door inhoudingsplichtige aangewezen belastbaar loon werknemer voor cliënten De werkkostenregeling De werkkostenregeling (hierna: WKR) betekent een volledige verandering van de fiscale regels rondom het geven van vergoedingen en verstrekkingen aan personeel. Weet

Nadere informatie

Inhoud. Lijst van afkortingen 13. Studiewijzer 15. Inleiding belastingrecht 17. Deel 1 Inkomstenbelasting 24

Inhoud. Lijst van afkortingen 13. Studiewijzer 15. Inleiding belastingrecht 17. Deel 1 Inkomstenbelasting 24 Inhoud Lijst van afkortingen 13 Studiewijzer 15 Inleiding belastingrecht 17 Deel 1 Inkomstenbelasting 24 1 Algemene uitgangspunten 26 1.1 Wie moet belasting betalen? (art. 1.1 en 1.2 Wet IB) 26 1.2 Waarover

Nadere informatie

Besluit van 14 december 2010, nr. DGB2010/6832M, Staatscourant 2010, 20507

Besluit van 14 december 2010, nr. DGB2010/6832M, Staatscourant 2010, 20507 Algemene wet inzake rijksbelastingen. Besluit heffingsrente Directoraat-generaal Belastingdienst, Brieven en beleidsbesluiten Besluit van 14 december 2010, nr. DGB2010/6832M, Staatscourant 2010, 20507

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord. 1 Loonbelasting 1. 1.1 Inleiding 1. 1.2 Dienstbetrekking 2. 1.3 Inhoudingsplichtige 10. 1.4 Loon 13

Inhoud. Voorwoord. 1 Loonbelasting 1. 1.1 Inleiding 1. 1.2 Dienstbetrekking 2. 1.3 Inhoudingsplichtige 10. 1.4 Loon 13 Inhoud Voorwoord V 1 Loonbelasting 1 1.1 Inleiding 1 1.2 Dienstbetrekking 2 1.2.1 Inleiding 2 1.2.2 Privaatrechtelijke dienstbetrekking 3 1.2.3 Publiekrechtelijke dienstbetrekking 5 1.2.4 Fictieve dienstbetrekking

Nadere informatie

Tax news. De ex-patriate regeling Voor Curaçao. Belastingbesparing voor ex-patriates. In een oogopslag. Aandachtspunten

Tax news. De ex-patriate regeling Voor Curaçao. Belastingbesparing voor ex-patriates. In een oogopslag. Aandachtspunten Tax news De ex-patriate regeling Voor Curaçao Belastingbesparing voor ex-patriates Aandachtspunten In een oogopslag... 1 Geen brutering en vrijgestelde beloningen... 2 Netto loon... 2 Vrijgestelde beloningselementen...

Nadere informatie

Werkkostenregeling 2018

Werkkostenregeling 2018 26.01.2018 Werkkostenregeling 2018 De hoofdpunten op een rij E-BOOK In dit e-book: In februari vindt de afrekening van de werkkostenregeling (WKR) voor 2017 plaats. De werkkostenregeling blijft voor velen

Nadere informatie

Wetswijzigingen per 1 juli 2018

Wetswijzigingen per 1 juli 2018 Wetswijzigingen per 1 juli 2018 Om de openbare financiën van land Aruba op orde te brengen werden op 22 maart 2018 enkele maatregelen aangekondigd door de Minister President. Op 22 mei 2018 hebben in verband

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding belastingrecht 19. Deel 1 Inkomstenbelasting 26. Lijst van afkortingen 15. Studiewijzer 17

Inhoud. Inleiding belastingrecht 19. Deel 1 Inkomstenbelasting 26. Lijst van afkortingen 15. Studiewijzer 17 Inhoud Lijst van afkortingen 15 Studiewijzer 17 Inleiding belastingrecht 19 Deel 1 Inkomstenbelasting 26 1 Algemene uitgangspunten 29 1.1 Wie moet belasting betalen? (art. 1.1 en 1.2 Wet IB) 29 1.2 Waarover

Nadere informatie

Deloitte MKB Accountancy & Advies Tax Advisory & Compliance Belastingadvies op maat voor ondernemers

Deloitte MKB Accountancy & Advies Tax Advisory & Compliance Belastingadvies op maat voor ondernemers Deloitte MKB Accountancy & Advies Tax Advisory & Compliance Belastingadvies op maat voor ondernemers Belastingadvies Als ondernemer dient u periodiek tal van belastingaangiften in te dienen. Van omzet-

Nadere informatie

Werkkostenregeling 2015. 18 november 2014

Werkkostenregeling 2015. 18 november 2014 Werkkostenregeling 2015 18 november 2014 Wet loonbelasting 1964 Artikel 10 wet op de loonbelasting: Loon is al het geen uit een dienstbetrekking of een vroeger dienstverband wordt genoten, daaronder mede

Nadere informatie

De fiscale aspecten van een onroerende recreatiewoning

De fiscale aspecten van een onroerende recreatiewoning De fiscale aspecten van een onroerende recreatiewoning Hieronder wordt ingegaan op de fiscale consequenties van de aankoop en het bezit van een recreatiewoning die zodanig met de (onder)grond is verbonden

Nadere informatie

ACTIEPUNTEN. EIND 2018 voor de DGA TARIEVEN WONING BTWVERHOGING EIGEN KLAAR VOOR

ACTIEPUNTEN. EIND 2018 voor de DGA TARIEVEN WONING BTWVERHOGING EIGEN KLAAR VOOR ACTIEPUNTEN EIND 2018 voor de DGA KLAAR VOOR 2019 TARIEVEN BTWVERHOGING EIGEN WONING ACTIEPUNTEN VOOR DE DGA Inhoudsopgave 3 Maatregelen tegen veel lenen bij eigen bv 3 Tarieven in de vennootschapsbelasting

Nadere informatie

Curaçao. December Inkomstenbelasting. oktober Geachte heer, mevrouw,

Curaçao. December Inkomstenbelasting. oktober Geachte heer, mevrouw, Eindejaarstips 2014 oktober 2014 Geachte heer, mevrouw, In deze tax alert zullen wij diverse se eindejaarstips welke gericht zijn op potentiële belastingbesparingen de revue laten passeren. Voor sommige

Nadere informatie

====================================================================

==================================================================== AB 1991 no. GT 63 Intitulé : Landsverordening loonbelasting Citeertitel: Landsverordening loonbelasting Vindplaats : AB 1991 no. GT 63 Wijzigingen: AB 1993 no. 73; AB 1997 nos. 34, 80; AB 2000 no. 101

Nadere informatie

Vervallen tijdelijke verlenging doorleveringstermijn overdrachtsbelasting.

Vervallen tijdelijke verlenging doorleveringstermijn overdrachtsbelasting. 11 november 2014 Eindejaarstips 2014 Deze nieuwsbrief staat in het teken van fiscale eindejaarstips. Hieronder treft u eerst een aantal actiepunten aan. Vervolgens zijn deze actiepunten verderop in deze

Nadere informatie

Checklist Loonheffingen. Bijlage bij Belastingnieuws Onderwijs

Checklist Loonheffingen. Bijlage bij Belastingnieuws Onderwijs Checklist Loonheffingen Bijlage bij Belastingnieuws Onderwijs November / December 2011 Inhoudsopgave Checklist Loonheffingen... 3 1. Afschaffing spaarloonregeling en levensloopregeling en introductie vitaliteitsregeling...

Nadere informatie

Prinsjesdag 2014 - fiscale actualiteiten

Prinsjesdag 2014 - fiscale actualiteiten 18 september 2014 Prinsjesdag 2014 - fiscale actualiteiten Op Prinsjesdag 2014 is het Belastingplan 2015 gepresenteerd. Het Belastingplan 2015 bevat voor specifiek de vastgoedsector weinig belangrijke

Nadere informatie

Transparante Vennootschap

Transparante Vennootschap Transparante Vennootschap Er is een Transparante Vennootschap (hierna: TV) ingevoerd. Een TV is een naamloze vennootschap (hierna NV) of een besloten vennootschap (hierna: BV) die verzcht heeft om voor

Nadere informatie

Datum van uitreiking:

Datum van uitreiking: Retouradres: Regentesselaan z/n, Willemstad, Curacao Datum van uitreiking: U dient het aangiftebiljet binnen twee maanden na uitreiking ingevuld en ondertekend bij de Inspectie terug te bezorgen. Kunt

Nadere informatie

UW ONDERNEMING, ONZE ERVARING

UW ONDERNEMING, ONZE ERVARING UW ONDERNEMING, ONZE ERVARING Werkkostenregeling Melvin Rademaker Een nieuwe kijk op vergoedingen en verstrekkingen 2 De Werkkostenregeling in vogelvlucht 3 Loonbegrip, intermediaire kosten, loon in natura

Nadere informatie

4 JULI 2018 Een eerste kennismaking met gemeentefinanciën en verbonden partijen voor raadsleden - vragen

4 JULI 2018 Een eerste kennismaking met gemeentefinanciën en verbonden partijen voor raadsleden - vragen 4 JULI 2018 Een eerste kennismaking met gemeentefinanciën en verbonden partijen voor raadsleden - vragen Alkmaar Bergen Castricum Heerhugowaard Heiloo Langedijk Uitgeest Hoe verhoud het EMU saldo zich

Nadere informatie

Tax news. Penshonadoregeling Voor Curaçao. Penshonados en renteniers. In een oogopslag. Aandachtspunten

Tax news. Penshonadoregeling Voor Curaçao. Penshonados en renteniers. In een oogopslag. Aandachtspunten Tax news Penshonadoregeling Voor Curaçao Penshonados en renteniers Aandachtspunten In een oogopslag... 1 Voorwaarden... 2 Belasting en premies... 2 Inkomen uit buitenlandse bronnen... 3 Keuze mogelijkheid...

Nadere informatie

Overgangsrecht Wet inkomstenbelasting 2001

Overgangsrecht Wet inkomstenbelasting 2001 hcersgnagreovewt nitsalebnetsmoknit 102g Overgangsrecht inhaal pensioentekorten (Besluit van 20 december 2000, Stb. 2000, 640, zoals laatstelijk gewijzigd bij besluit van 13 december 2002, Stb. 2002, 635)

Nadere informatie

Veranderende wetgeving voor de salarisadministrateur. Deel 2: einde nihilwaardering personeelslening eigen woning

Veranderende wetgeving voor de salarisadministrateur. Deel 2: einde nihilwaardering personeelslening eigen woning Veranderende wetgeving voor de salarisadministrateur Deel 2: einde nihilwaardering personeelslening eigen woning Veranderende wetgeving voor de salarisadministrateur In eerdere whitepapers informeerden

Nadere informatie

Onderwijsinstellingen en Van Ree & Van Driel

Onderwijsinstellingen en Van Ree & Van Driel Onderwijsinstellingen en Van Ree & Van Driel Het verstrekken van onderwijs door daartoe bestemde inrichtingen, zoals omschreven in de wetten die onderwijs regelen, is vrijgesteld van omzetbelasting. Toch

Nadere informatie

- 1 - Belastingplan 2010 (c.a.)

- 1 - Belastingplan 2010 (c.a.) Belastingplan 2010 (c.a.) Recentelijk is het belastingpakket, bestaande uit een aantal wetsvoorstellen, voor het jaar 2010 bekend geworden. Wij hebben voor u een selectie gemaakt van de aangekondigde wijzigingen.

Nadere informatie

Werkkostenregeling 2015

Werkkostenregeling 2015 Werkkostenregeling 2015 Op 1 januari 2015 wordt de werkkostenregeling definitief. Begin tijdig aan de voorbereidingen voor de overgang naar de werkkostenregeling! Zo voorkomt u dat de werkkostenregeling

Nadere informatie

Aangiftebiljet B 2016

Aangiftebiljet B 2016 Aangiftebiljet B Retouradres: Regentesselaan z/n, Willemstad, Curacao Datum van uitreiking: Inkomstenbelasting Belastingjaar 1-1- t/m 31-12- U dient het aangiftebiljet binnen twee maanden na uitreiking

Nadere informatie

Update fiscaliteit. 17 mei 2018 Chris van Wijngaarden

Update fiscaliteit. 17 mei 2018 Chris van Wijngaarden Update fiscaliteit 17 mei 2018 Chris van Wijngaarden Update items 1. 30%-regeling 2. ZZP-ers 30%-regeling - De 30%-regeling is een fiscale faciliteit voor werknemers die vanuit het buitenland naar Nederland

Nadere informatie

MEMO. l. lnleidinq. RSM Wehrens, Mennen & de Vries. nieuwe Uitvoeringsregeling loonbelasting Voor bestaande vaste kostenvergoedingen geldt een

MEMO. l. lnleidinq. RSM Wehrens, Mennen & de Vries. nieuwe Uitvoeringsregeling loonbelasting Voor bestaande vaste kostenvergoedingen geldt een MEMO Van Datum Betreft RSM Wehrens, Mennen & de Vries Belastingadviseurs N.V. 29 september 2010 nieuwe werkkostenregeling 201 0 l. lnleidinq Naar verwachting wordt per 1 januari 2011 - in het kader van

Nadere informatie

Addendum bij het rapport Knelpunten werkkostenregeling: inventarisatie en mogelijke alternatieven

Addendum bij het rapport Knelpunten werkkostenregeling: inventarisatie en mogelijke alternatieven Addendum bij het rapport Knelpunten werkkostenregeling: inventarisatie en mogelijke alternatieven Op 3 juli 2014 heeft staatssecretaris Wiebes in zijn brief aan de Tweede Kamer aangekondigd dat hij met

Nadere informatie

Fiscale actualiteiten onderwijsinstellingen

Fiscale actualiteiten onderwijsinstellingen Fiscale actualiteiten onderwijsinstellingen januari 2016 VAN REE. EEN FRISSE KIJK OP CIJFERS. Voorwoord In januari 2015 hebben wij onze brochure Onderwijsinstellingen en de fiscus uitgegeven. Inmiddels

Nadere informatie

Fiscale eindejaarstips 2009 en wijzigingen 2010

Fiscale eindejaarstips 2009 en wijzigingen 2010 Fiscale eindejaarstips 2009 en wijzigingen 2010 IB ONDERNEMER Uitstellen van winst Het uitstellen van winst is voor een IB-ondernemer fiscaal voordelig, want in 2010 is de MKB-winstvrijstelling verhoogd

Nadere informatie

Kostenvergoedingen Training on the job

Kostenvergoedingen Training on the job Kostenvergoedingen Training on the job Programma Werkkostenregeling Jaarlijks afrekensysteem Aanwijzen Eisen administratie Werkkostenregeling Werkkostenregeling: indeling loon Geen loon Geen belast loon

Nadere informatie

Tax news. De ex-patriate regeling Voor Curaçao. Belastingbesparing voor ex-patriates. In een oogopslag. Aandachtspunten

Tax news. De ex-patriate regeling Voor Curaçao. Belastingbesparing voor ex-patriates. In een oogopslag. Aandachtspunten Tax news De ex-patriate regeling Voor Curaçao Belastingbesparing voor ex-patriates Aandachtspunten In een oogopslag... 1 Geen brutering en vrijgestelde beloningen... 2 Netto loon... 2 Vrijgestelde beloningselementen...

Nadere informatie

SPD Bedrijfsadministratie. Correctiemodel FISCALE ASPECTEN VAN DE ONDERNEMING DONDERDAG 5 MAART UUR

SPD Bedrijfsadministratie. Correctiemodel FISCALE ASPECTEN VAN DE ONDERNEMING DONDERDAG 5 MAART UUR SPD Bedrijfsadministratie Correctiemodel FISCALE ASPECTEN VAN DE ONDERNEMING DONDERDAG 5 MAART 2015 12.15-14.15 UUR 2015 Stichting ENS Opgave 1 Onderdeel omzetbelasting Vraag 1 Vraag 2 Vraag 3 (3 + 2 punten)

Nadere informatie

Ministerie van Financiën

Ministerie van Financiën Ministerie van Financiën INSPECTIE DER BELASTINGEN CURAÇAO Aangiftebiljet B 2014 Retouradres: Regentesselaan z/n, Willemstad, Curacao Datum van uitreiking: Inkomstenbelasting Belastingjaar 1-1-2014 t/m

Nadere informatie

A 2014 N 114 PUBLICATIEBLAD IN NAAM VAN DE KONING! De Gouverneur van Curaçao,

A 2014 N 114 PUBLICATIEBLAD IN NAAM VAN DE KONING! De Gouverneur van Curaçao, A 2014 N 114 PUBLICATIEBLAD LANDSVERORDENING van de 30 ste december 2014 tot wijziging van de Algemene landsverordening Landsbelastingen 1, de Landsverordening op de inkomstenbelasting 1943 2, de Landsverordening

Nadere informatie

Personeelslening eigen woning

Personeelslening eigen woning FACTSHEET Personeelslening eigen woning De voorgestelde fiscale behandeling van de personeelshypotheek In de Fiscale Verzamelwet 2015 heeft de staatssecretaris van Financiën besloten om het rentevoordeel

Nadere informatie

Cliëntennieuwsbrief AF&T Special Werkkostenregeling (WKR) December 2014. In dit nummer:

Cliëntennieuwsbrief AF&T Special Werkkostenregeling (WKR) December 2014. In dit nummer: Cliëntennieuwsbrief AF&T Special Werkkostenregeling (WKR) December 2014 In dit nummer: - Wijzigingen Werkkostenregeling 2015 - Gerichte vrijstellingen werkkostenregeling 2015 - Nihil-waarderingen werkkostenregeling

Nadere informatie

Elektronische winstaangifte

Elektronische winstaangifte Elektronische winstaangifte De wettelijke bepalingen en de invulling daarvan In het Programma Overheidsloket 2000 heeft het toenmalige kabinet reeds bepaald dat in het jaar 2002 minimaal 25% van de publieke

Nadere informatie

Werkkostenregeling. Presentatie gemaakt door: Leijtens & Partners B.V. 1-1-2015

Werkkostenregeling. Presentatie gemaakt door: Leijtens & Partners B.V. 1-1-2015 Werkkostenregeling Presentatie gemaakt door: Leijtens & Partners B.V. 1-1-2015 1 Introductie De werkkostenregeling is op 1 januari 2011 ingegaan en vervangt het systeem van vrije vergoedingen en verstrekkingen.

Nadere informatie

Ministerie van Financiën

Ministerie van Financiën Ministerie van Financiën INSPECTIE DER BELASTINGEN CURAÇAO Aangiftebiljet B 2012 Retouradres: Regentesselaan z/n, Willemstad, Curacao Datum van uitreiking: Inkomstenbelasting Belastingjaar 1-1-2012 t/m

Nadere informatie

Dit jaar let de Belastingdienst extra op de kosten van de ondernemer en wordt ook het aantal

Dit jaar let de Belastingdienst extra op de kosten van de ondernemer en wordt ook het aantal Nieuw jaar = nieuwe regels Het jaar 2014 is al weer een aantal weken oud. Een nieuw jaar zorgt ook weer voor nieuwe regels. In deze nieuwsflits een aantal belangrijke opmerkingen / wijzigingen voor 2014.

Nadere informatie

2014 no. 54 AFKONDIGINGSBLAD VAN ARUBA

2014 no. 54 AFKONDIGINGSBLAD VAN ARUBA 2014 no. 54 AFKONDIGINGSBLAD VAN ARUBA LANDSVERORDENING van 12 november 2014 tot wijziging van de Landsverordening inkomstenbelasting (AB 1991 no. GT 51) en de Landsverordening loonbelasting (AB 1991 no.

Nadere informatie

EINDEJAARSTIPS 2015 1/5

EINDEJAARSTIPS 2015 1/5 EINDEJAARSTIPS 2015 Particulieren...2 Vermogenstoets voor zorgtoeslag en kindgebonden budget... 2 Verlaag uw box 3 grondslag... 2 Hypotheekrente vooruit betalen... 2 Let op lagere hypotheekrente in hoogste

Nadere informatie

De gevolgen van de keuzes en vastleggingen in de administratie komen tot uiting in de loonaangifte.

De gevolgen van de keuzes en vastleggingen in de administratie komen tot uiting in de loonaangifte. Loonheffingen Werkkostenregeling Voor wie geldt de werkkostenregeling? De werkkostenregeling kan door de inhoudingsplichtige (hierna: werkgever) worden toegepast voor de werknemers. Het gaat daarbij dus

Nadere informatie

Administratieve valkuilen startende ondernemers

Administratieve valkuilen startende ondernemers Administratieve valkuilen startende ondernemers Barneveld, 29 november 2011 Cooster coaching accountants Jan van Leeuwen AA Agenda Starten Administratie Belastingen Accountant, boekhouder of.. Starten

Nadere informatie

Zicht op beleid Provincie Zeeland. Controle jaarrekening 2015

Zicht op beleid Provincie Zeeland. Controle jaarrekening 2015 Zicht op beleid Provincie Zeeland Controle jaarrekening 2015 Middelburg, 18 april 2016 Inhoudsopgave Onderwerp 1. Randvoorwaarden controle 2. Controleaanpak 3. Controleproces 2015 4. Het vermogen 5. Projecten

Nadere informatie

Ctrl Ketenoptimalisatie Slimme automatisering en kostenreductie

Ctrl Ketenoptimalisatie Slimme automatisering en kostenreductie Ctrl Ketenoptimalisatie Slimme automatisering en kostenreductie 1 Ctrl - Ketenoptimalisatie Technische hype cycles 2 Ctrl - Ketenoptimalisatie Technologische trends en veranderingen Big data & internet

Nadere informatie

Het kabinet was verder voornemens om de tariefopstap van te verhogen naar Dit voornemen is echter niet doorgevoerd.

Het kabinet was verder voornemens om de tariefopstap van te verhogen naar Dit voornemen is echter niet doorgevoerd. Eindejaarstips 2018 Algemeen: Ondernemers en rechtspersonen 1. Verhoging BTW- tarief Per 1 januari 2019 gaat het lage BTW- tarief van 6% omhoog naar 9%. Deze verhoging heeft betrekking op onder meer de

Nadere informatie

Workshop lokale breedbandinitiatieven

Workshop lokale breedbandinitiatieven Workshop lokale breedbandinitiatieven De civiele en fiscale aspecten van de breedbandcoöperatie 4 oktober 2016 Programma Inleiding Kenmerken van de coöperatie Belastingheffing en coöperatie Bijzonderheden

Nadere informatie

WERKKOSTENREGELING. U kunt de eindheffing van de werkkostenregeling ook als concern toepassen.

WERKKOSTENREGELING. U kunt de eindheffing van de werkkostenregeling ook als concern toepassen. WERKKOSTENREGELING Stap 1. Hoe werkt de werkkostenregeling? Met ingang van 1 januari 2015 wordt de regeling van vrije vergoedingen en verstrekkingen vervangen door de werkkostenregeling (WKR). In de WKR

Nadere informatie

Type belastingen in het systeem van nationale rekeningen Curaçao, 2013

Type belastingen in het systeem van nationale rekeningen Curaçao, 2013 Type belastingen in het systeem van nationale rekeningen Curaçao, 2013 Lorette Ford Inleiding Belastingen worden gezien als de belangrijkste inkomstenbron voor de overheid, mede ter financiering van de

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2011 2012 33 262 Wijziging van de Invorderingswet 1990 (Wet uitstel van betaling exitheffingen) Nr. 3 Het advies van de Afdeling advisering van de Raad van

Nadere informatie

Hoe werkt de werkkostenregeling?

Hoe werkt de werkkostenregeling? Hoe werkt de werkkostenregeling? Op het eerste gezicht heel eenvoudig Op dit moment kent de Wet Loonbelasting 29 verschillende belastingvrije vergoedingen en verstrekkingen die u aan uw werknemers kunt

Nadere informatie

(Big) Data in het sociaal domein

(Big) Data in het sociaal domein (Big) Data in het sociaal domein Congres Sociaal: sturen op gemeentelijke ambities 03-11-2016 Even voorstellen Laudy Konings Lkonings@deloitte.nl 06 1100 3917 Romain Dohmen rdohmen@deloitte.nl 06 2078

Nadere informatie

A 2014 N 114 PUBLICATIEBLAD IN NAAM VAN DE KONING! De Gouverneur van Curaçao,

A 2014 N 114 PUBLICATIEBLAD IN NAAM VAN DE KONING! De Gouverneur van Curaçao, A 2014 N 114 PUBLICATIEBLAD LANDSVERORDENING van de 30 ste december 2014 tot wijziging van de Algemene landsverordening Landsbelastingen 1, de Landsverordening op de inkomstenbelasting 1943 2, de Landsverordening

Nadere informatie

info &boon tips & boon

info &boon tips & boon tips & boon Uw positie als DGA Fiscale actualiteiten 2010 Ruim één op de vijf ondernemers is directeur-grootaandeelhouder (dga). Voor het kabinet aanleiding om, zeker in het huidige economische klimaat,

Nadere informatie

************************* AB 1991 no. GT 63 *CENTRAAL WETTENREGISTER* *************************

************************* AB 1991 no. GT 63 *CENTRAAL WETTENREGISTER* ************************* Intitulé : Landsverordening loonbelasting Citeertitel: Landsverordening loonbelasting Vindplaats : AB 1991 no. GT 63 Wijzigingen: AB 1993 no. 73; AB 1997 nos. 34, 80; AB 2000 no. 101 (AB 2000 no. 102);

Nadere informatie

Zakendoen met uw eigen bv in De kansen en mogelijkheden. whitepaper

Zakendoen met uw eigen bv in De kansen en mogelijkheden. whitepaper 28.06.16 Zakendoen met uw eigen bv in 2016 De kansen en mogelijkheden whitepaper In dit whitepaper: Als directeur-grootaandeelhouder bent u in de unieke positie om zaken te doen met uw eigen bv. Partijen

Nadere informatie

In naam van de Koning! De Gouverneur van Curaçao, dat diverse aftrekposten worden gewijzigd om een tariefsverlaging mogelijk te maken;

In naam van de Koning! De Gouverneur van Curaçao, dat diverse aftrekposten worden gewijzigd om een tariefsverlaging mogelijk te maken; 060 STATEN VAN CURAÇAO ZITTINGSJAAR 2014-2015- 060 LANDSVERORDENING van de tot wijziging van de Algemene landsverordening Landsbelastingen 1, de Landsverordening op de inkomstenbelasting 1943 2, de Landsverordening

Nadere informatie

2010 Integrated reporting

2010 Integrated reporting 2010 Integrated reporting Source: Discussion Paper, IIRC, September 2011 1 20/80 2 Source: The International framework, IIRC, December 2013 3 Integrated reporting in eight questions Organizational

Nadere informatie

RB Eindejaarstips 2009

RB Eindejaarstips 2009 Inkomstenbelasting Verplichtingen periodieke giften en alimentatie uit het box 3-vermogen U kunt onder voorwaarden periodieke giften en alimentatie als persoonsgebonden aftrek in mindering brengen op uw

Nadere informatie

Definitief aangiftebiljet winstbelasting 2004

Definitief aangiftebiljet winstbelasting 2004 Definitief aangiftebiljet winstbelasting 2004 Kalenderjaar 2004 of boekjaar eindigend in 2004 Eilandgebied: Uiterste inleverdatum: Terugontvangst: Dit aangiftebiljet is bestemd voor: Binnenlandse belastingplichtigen.

Nadere informatie

Individueel vermogensbeheer Update btw aspecten. 18 september 2012 Martijn Jaegers / Elwin Makkus

Individueel vermogensbeheer Update btw aspecten. 18 september 2012 Martijn Jaegers / Elwin Makkus Individueel vermogensbeheer Update btw aspecten 18 september 2012 Martijn Jaegers / Elwin Makkus Agenda Inleiding Huidige visie Nederlandse belastingdienst Uitspraak HvJ zaak C-44/11 Deutsche Bank Gevolgen

Nadere informatie