Algemene beschouwingen 2016

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Algemene beschouwingen 2016"

Transcriptie

1 Algemene beschouwingen 2016 Gemeentebelangen Westvoorne.

2 KANSEN, MOGELIJKHEDEN, ZORGEN EN AMBITIES Voorzitter, Onze fractie wil vooraf van de gelegenheid gebruik maken om alle medewerkers van de ambtelijke organisatie te danken voor hun inzet ten behoeve van inwoners en gemeentebestuur. In het bijzonder de afdeling financiën, die alle gegevens heeft vertaald in cijfers en de invloeden op de te verwachten resultaten in kaart hebben gebracht. De medewerkers van de buitendienst willen wij ook vermelden. Zij hebben ondanks tijden van onzekerheid er toch voor gezorgd dat onze dorpskernen er prachtig bij lagen. Na de val van de vorige coalitie hebben Partij Westvoorne en Gemeentebelangen Westvoorne gesprekken gevoerd om een lokale coalitie te vormen. 24 mei was er een Pinkster akkoord en op 2 juni hebben de twee fractievoorzitters van de lokale partijen het coalitieprogramma gepresenteerd en ondertekend. 25 juni is het nieuwe college gevormd en is wethouder mevrouw Paméla Blok - van Werkhoven geïnstalleerd. De kracht van deze coalitie ligt in de natuurlijke betrokkenheid bij de lokale gemeenschap. Begroting De fractie van Gemeentebelangen Westvoorne complimenteert het college met het feit dat er een begroting wordt gepresenteerd die structureel sluitend is, hoewel er daarvoor wel een klein beroep gedaan moet worden op de daarvoor bestemde reserves. Overigens zal er scherp aan de wind gezeild moeten worden om de voorgestelde besparingen te bereiken. De verlaging van de rioolrechten en de slechts trendmatige verhoging van de OZB en afvalstoffenheffing leiden ertoe dat de woonlasten voor onze burgers niet zullen toenemen, een prachtig gegeven in deze tijd. Gemeentebelangen Westvoorne is heel blij dat de taakstelling om per jaar Euro te besparen op het beheer van de openbare ruimte wordt teruggedraaid. We zijn allemaal trots op ons openbaar groen, maar handhaving of misschien zelfs verbetering daarvan kost nu eenmaal geld. Het feit dat de plannen om de plantsoenendienst te privatiseren in de ijskast zijn gezet stemt ons tot tevredenheid. Echter als er op 1 punt meer wordt uitgegeven zal er ergens anders gesneden moeten worden. Dit college heeft ervoor gekozen om de begrotingspost voor de routekaart energie-neutraal Westvoorne 2025 te schrappen. Hoewel ook wij het belang van een duurzame samenleving nadrukkelijk onderstrepen, steunen wij de beslissing om aan te sluiten op nationaal beleid en geen extra geld uit te geven aan plannen die ambitieuzer zijn dan dit beleid. 2 Gemeentebelangen Westvoorne.

3 De fractie van GBW is uitermate verheugd dat het in financiële zin risicovolle project van de glassanering, na vele jaren eindelijk de finish in zicht heeft. Tot slot nog een opmerking over de vermogenspositie van de Gemeente Westvoorne; we verkeren in de gelukkige omstandigheid dat deze vermogenspositie als goed kan worden betiteld. Daarbij zijn dan de stille reserves van het Woonbedrijf nog buiten beschouwing gelaten, want als die ook in ogenschouw worden genomen is de vermogenspositie zelfs als Recreatie, Toerisme en Natuur Recreatie en toerisme leveren een belangrijke bijdrage aan onze lokale economie. Een groot deel van de werkgelegenheid in Westvoorne is gebaseerd op deze sector, waarvan ook de plaatselijke middenstand profiteert. Er moet stevig ingezet worden op kwaliteitsverbetering in de toeristische en recreatieve sector en vooral unieke belevenissen moeten een kans krijgen. Ondernemers dienen zo veel mogelijk gefaciliteerd te worden om nieuwe initiatieven mogelijk te maken en waar nodig te werken aan kwaliteitsverbetering van het huidige aanbod. De aantrekkelijkheid van onze natuurgebieden en het open landschap moet behouden blijven en waar mogelijk verbeterd worden. Samenwerking tussen de gemeenten op Voorne-Putten op het gebied van recreatie en toerisme is een noodzaak, maar dat geldt ook de samenwerking met natuurorganisaties en andere particuliere natuurterreinbeheerders. Het recreatieschap wordt omgevormd, de provincie neemt afscheid van Groenservice Zuid-Holland (GZH) en deze taken zullen worden herschikt. Misschien ligt er een kans om met alle eigenaren van natuurterreinen op Voorne de onderhoudstaken uit te besteden aan een grote groenbeheerorganisatie. Badstrand Rockanje Het beheer van het badstrand en de bijhorende parkeerplaatsen is weer in eigen hand genomen en er wordt hard gewerkt aan kwaliteitsverbetering, wat ons betreft een prima zaak. Aan de parkeerautomaten moest iedereen even wennen, de mogelijkheid om te betalen met een mobiele telefoon zal steeds meer gebruikt gaan worden. De aanleg van een natuurinformatie route tussen de Eerste en Tweede Slag zou een goede impuls zijn voor het toerisme in Rockanje, maar ook staat het opknappen van het terrein bij het Kot op ons wensenlijstje. Oostvoornse Meer Voor het Oostvoornse Meer is een toekomstvisie opgesteld. Wij nemen aan dat hier zo snel mogelijk invulling aan wordt gegeven. We zijn blij dat er in samenwerking met Waterschap Hollandse Delta en het Recreatieschap, beheersmaatregelen zijn getroffen om blauwalg aan te pakken, maar alertheid blijft hierin geboden. 3 Gemeentebelangen Westvoorne.

4 Autostrand Oostvoorne Het strand blijft erg in trek bij sportieve recreanten en het moet mogelijk blijven om hiervan te genieten. Het pad er naar toe wordt echter steeds ontoegankelijker, de terreinbeheerder zou hier beter zijn werk moeten doen. Wij willen het college ook vragen om in gesprek te gaan met de grondeigenaar(s) en terreinbeheerder om deze toegang blijvend te verbeteren. Een eenvoudig verhard voet- en fietspad (bijv. van schelpen) langs de duinrand tot aan de verzonken bunkers zou de aantrekkelijkheid van dit gebied verhogen. Ter hoogte van deze bunkers zou een fietsparking spot kunnen komen met infozuilen en oplaadfaciliteiten voor e-bikes wellicht met voeding door zonnepanelen. Dit fietspad zou hier over het eerste duin kunnen gaan en vervolgens achter deze duinenrij langs het Breede water richting Rockanje. Dienstverlening De Westvoornaar moet onder alle omstandigheden het gevoel hebben dat er naar hem of haar geluisterd wordt. De burger dient met korte lijnen oplossingsgericht en in heldere taal aangesproken te worden. De ontwikkeling van het servicepunt, de digitale dienstverlening en de verdere verruiming van openingstijden zijn goede stappen in een voortdurend verbeterproces. Het servicepunt is laagdrempelig, maar er zal meer bekendheid aan gegeven moeten worden. Overigens geldt dit ook voor het digitaal indienen van klachten. Wij zien tevens graag dat de milieustraat aan de Pinnepot de openingstijden gaat verruimen, zodat de dienstverlening nog beter wordt. Doordat het handhavingteam veranderd is met drie Boa s en een gastheer voor het strand zouden wij graag de commissie BZM kennis willen laten maken met dit team. Dit zal meer duidelijkheid verschaffen over de werkzaamheden die zij verrichten. De fractie van Gemeentebelangen Westvoorne wil ook graag dat de wijkschouw samen met de bewoners weer in het leven geroepen wordt. Wijktafels De fractie van Gemeentebelangen Westvoorne wil graag onderzoeken of wijktafels ingevoerd kunnen worden. Bij wijktafels spelen deelnemende bewoners een belangrijke rol in veiliger en aantrekkelijker maken van hun wijk. Zij zijn immers de ogen en de oren in de wijken en hebben een belangrijke rol in het participatieproces. 4 Gemeentebelangen Westvoorne.

5 Rockanje De herinrichting van het Dorpsplein is gerealiseerd en de fonteinen werken. Helaas wordt er nog regelmatig geparkeerd op het Dorpsplein. Het is daardoor niet veiliger geworden voor voetgangers. De fractie van Gemeentebelangen Westvoorne ziet graag dat bijvoorbeeld paaltjes geplaatst worden, zodat het veiliger wordt voor het voetgangers. Het vernieuwen van delen van de bebouwing, woningbouw op de locatie Noordrand (achter de Zeeman) en wellicht aanvullende winkels, horeca en terras. Ontwikkelingen die kunnen zorgen voor versterking van het Dorpsplein Rockanje en kunnen leiden tot een levendiger hart van het dorp. Tinte De vooruitzichten voor de verenigingen van Tinte zien er goed uit vindt de fractie van Gemeentebelangen Westvoorne. De gesprekken verlopen goed tussen de gemeente en verenigingen om Tintestein tot een multifunctioneel dorpscentrum voor Tinte te maken. De turnvereniging ODI krijgt daar ook zijn plaats. Het voormalige verenigingsgebouw zal gesloopt worden voor meer parkeerruimte. De Odiaan zal onttrokken worden aan verenigingen, waardoor er woningen gebouwd kunnen worden. Wij ondersteunen dit van harte. Oostvoorne In de begroting van 2016 lezen we dat Stationsweg fase 2 uitgevoerd gaat worden met een nieuwe invulling van de parkeervoorziening met blauwe zone. Wij vinden dat er wel voorzien moet worden in meer fietsparkeermogelijkheden. De herinrichting van de Burgemeester Letteweg,Mildenburglaan, Hoflaan en Dorpsplein staan ook op het lijstje voor Het gemeentehuis in Oostvoorne krijgt een nieuwe inrichting en ruimte voor kleinschalige activiteiten. Wij zijn blij dat het oude gemeentehuis eigendom blijft van de gemeente en een andere invulling krijgt. Wij zijn er voorstander van dat het project breed wordt gedragen in de omgeving van het oude gemeentehuis. Wij denken hierbij aan de openstelling van de Burcht, een speeltuin naast het oude gemeentehuis en het betrekken van het Mildenburgbos in de plannen. 5 Gemeentebelangen Westvoorne.

6 Financiën De fractie van Gemeentebelangen Westvoorne is tevreden de structureel sluitende begroting van de gemeente. Niet alleen is het een goede afspiegeling van het coalitieprogramma, ook juichen we het toe dat in het kader van efficiency alleen de écht belangrijke financiële ontwikkelingen en veranderingen worden vermeld. Deze begroting getuigt van voorzichtig beleid. Dat is heel belangrijk, want ook al wordt gesteld dat het goed gaat met de Nederlandse economie en dat het in de toekomst alleen nog maar beter zal gaan, zien wij op lokaal niveau een meerjarenperspectief dat slechts een langzaam verbeterend beeld laat zien. Voorzichtigheid blijft dus geboden. Glasbeleid De sanering van de glastuinbouw bedrijven in het buitengebied komt eindelijk in een afrondende fase. Veel van het aanwezige glas is inmiddels afgebroken of er zijn afspraken gemaakt om dit op termijn te doen. Een groot deel van het zogenaamde papieren glas is inmiddels afgevoerd. Om dit alles te realiseren zijn er een aantal locaties in het buitengebied aangewezen waar woningbouw mogelijk is. Deze kleinschalige villaparkjes in het buitengebied zijn het wisselgeld om de mogelijke grootschalige kassenbouw in onze open polders te voorkomen. Deze villaparkjes moeten ingepast worden in het landschap en wat ons betreft komt er ook een beperking op de lichtuitstraling. Wij vragen het college om bij de toekomstige ontwikkelingen een degelijk beeldkwaliteitplan op te stellen zodat deze woningen goed passen in het landschap en er positieve invloed ontstaat op de natuurlijke omgeving. Gemeentelijke samenwerking Voortaan Voorne Onze gemeente verdient een sterk bestuur. Dit geeft vertrouwen en een goede uitgangspositie in de regio. Keuzes komen tot stand op basis van duidelijke argumenten. Er is een open communicatie met inwoners, een solide financiële structuur en onze bestuurders zijn zichtbaar, toegankelijk en aanspreekbaar voor iedereen. Om kwetsbaarheid te verminderen, kwaliteit te vergroten en/ of kosten te reduceren kan een ambtelijke samenwerking op Voorne een goede oplossing zijn. Wij hebben vorig jaar al aangegeven dat een ambtelijke samenwerking/ fusie de weg vooruit is om als gemeente Westvoorne bestuurlijk zelfstandig te blijven. Wij hebben ook al eerder aangegeven dat een sterk bestuur moet kunnen beschikken over een kwalitatief goede organisatie. Dit betekent tevens dat we lokaal doen wat lokaal kan. 6 Gemeentebelangen Westvoorne.

7 Woningbouw in Westvoorne De vraag om betaalbare woningen voor jongeren neemt toe. Wij verzoeken het college om met plannen daarvoor te komen. Kleinschalige projecten zijn best mogelijk op de Drenkeling in Rockanje. Net zoals betaalbare woningen en blokwoningen voor ouderen zoals De Leemerhof (tegenover de Leemgaarde) in Oostvoorne. Aan de Ruy in Oostvoorne worden huurappartementen gebouwd. De entree van het dorp zal door de aanleg van het dorpsparkje en nieuwe parkeerplaatsen een opwaardering krijgen. Sociaal domein Het sociale domein blijft voorlopig een van de belangrijkste zorgpunten. Niemand mag tussen wal en schip vallen. De geluiden in het veld zijn tot op heden gematigd positief. Het ambtelijke team is goed bezig en doet wat het kan. Risico s dreigen als de herverdeling in het kader van de Participatiewet en de nieuwe verdeling van de rijksbijdrage voor WMO en Jeugd voor Westvoorne nadelig uitpakt. Gelukkig geeft Den Haag nu af dat de nadelen voor kleinere gemeenten enigszins beperkt zullen blijven. De zorg dichter bij de mensen brengen, met behoud van kwaliteit is en moet het uitgangspunt blijven. Hier liggen grote uitdagingen. Efficiency zal behaald moeten worden om de zorg kwalitatief hoogwaardig en betaalbaar te houden. Ons advies: regel de zorgtaken niet kapot. Zorg voor een goede communicatie. Blijf het contact houden met de burgers, maar ook met de instellingen! Sta open voor initiatieven en coördineer, regisseer en faciliteer waar nodig. Asielzoekers Als lokale partij hebben wij geen oordeel over het nationale of Europese beleid dat heeft geleid tot de huidige asielzoekers instroom in Nederland. Echter, gegeven het feit dat dit een nationaal probleem is vindt de fractie van Gemeentebelangen Westvoorne wel dat ook Westvoorne z'n bijdrage moet leveren. We gaan niet voorbij aan de belangen van onze inwoners en begrijpen de emotie die dit soms oproept maar vinden een volledige "not in my backyard"-benadering niet acceptabel. De keuze van het college om de bijdrage niet te zoeken in noodopvang maar om (indien beschikbaar) 10 extra woningen beschikbaar te stellen voor statushouders steunen we dan ook. 7 Gemeentebelangen Westvoorne.

8 Verenigingen & accommodaties. Westvoorne kent vele verenigingen en daar moeten we trots op zijn. De diversiteit aan verenigingen in onze woonkernen staat voor "ontmoeten en verbinden" en zijn essentieel voor de sociale samenhang, maar er zijn ook zorgen. Voor Gemeentebelangen Westvoorne staat als een paal boven water dat wij ervoor moeten zorgen dat de verenigingsgebouwen en gemeentelijke accommodaties open moeten blijven voor jong en oud. Wij subsidiëren deze centra om het maatschappelijk effect te bereiken, namelijk dat men elkaar kent, dat er sociale banden ontstaan en dat er ook aandacht is voor persoonlijke ontwikkeling. Gemeentebelangen Westvoorne vertrouwt erop dat dit college de juiste weg in zal slaan met de exploitatie van de gemeentelijke accommodaties, beter bekend als de 3 M s. De verenigingen in Westvoorne krijgen het komende jaren lastiger. De vergrijzing,minder inkomsten,terug lopende ledenaantallen,oplopende kosten en veranderende regelgeving zijn allemaal items waar onze verenigingen mee te maken gaan krijgen. De fractie van Gemeentebelangen Westvoorne maakt zich hier zorgen over. De komende jaren zullen we er als lokale coalitie van Westvoorne hard aan gaan werken om de verenigingen voor Westvoorne te behouden. Daarbij zullen nieuwe middelen gevonden moeten gaan worden en zal er ook van de verenigingen veel worden gevraagd. De fractie van Gemeentebelangen Westvoorne is er trots op wat er de komende tijd in Tinte gaat ontstaan. Door crowd funding,zelf meedenken en verbouwen,maar ook zelf de verantwoordelijkheid nemen, laten de verenigingen met Tintestein zien wat nodig is. Een prachtig functioneel mooi gebouw waar groot en klein,jong en oud gebruik van kunnen maken. De transitie van de grotere verenigingen in Westvoorne; door het in eigen beheer en onderhoud nemen van hun onderkomens, zoals wordt ingezet bij de voetbalverenigingen en de hockey is een stap in de goede richting! De fractie van Gemeentebelangen Westvoorne staat altijd klaar voor onze verenigingen en hun onmisbare vrijwilligers! 8 Gemeentebelangen Westvoorne.

9 Jeugd en jongeren In onze verkiezingskranten hebben we altijd geroepen dat er gebouwd moet worden aan betaalbare woningen voor starters op de woningmarkt! Tevens hebben we benoemd dat Rockanje nu echt aan de beurt is. Trots mogen we zijn dat dit nu ook daadwerkelijk gaat gebeuren! Ja betaalbaar en modern! In Rockanje zal er deze periode nog de eerste paal de grond in gaan op de Drenkeling voor een 30 tal nieuwe betaalbare woningen. Gesitueerd in een landelijke omgeving waar zeker de jongere gezinnen van Westvoorne een fijn plekje zullen gaan vinden. Wat betreft het jongerenwerk heeft de fractie van Gemeentebelangen Westvoorne zijn vragen. Wij willen graag dat vanuit een positieve invalshoek de jongeren benaderd worden en hen te triggeren om zelf met ideeën te komen. Samen met de jeugd en de bewoners moeten we naar kansen zoeken om onze jeugd te geven waar ze volgens de fractie van Gemeentebelangen Westvoorne recht op hebben. Onze fractie denkt met de komst van de Brede scholen in de woonkernen Rockanje en Oostvoorne ook daar mooie plekken te kunnen faciliteren voor onze jeugd. Leren, sporten en ontspanning gaan daarmee samen in onze samenleving! Overigens ligt er natuurlijk een uitdaging op de arbeidsmarkt. De komende jaren zullen er veel banen in de regio Rijnmond gaan verdwijnen door automatisering en robotisering. Met de scholen en bedrijven in onze regio zullen we contacten moeten gaan leggen om hier op in te spelen en ervoor te zorgen dat onze jeugd de juiste opleiding(en) kan krijgen die nodig zijn voor hun toekomst. 9 Gemeentebelangen Westvoorne.

10 Tenslotte Tot slot spreken wij de wens uit dat de samenwerking in de raad, die wij de afgelopen tijd als prettig hebben ervaren op de huidige wijze wordt voortgezet. Dank voor uw aandacht namens de fractie van Gemeentebelangen Westvoorne. 10 Gemeentebelangen Westvoorne.

Zelfstandig Oudewater pakt door!

Zelfstandig Oudewater pakt door! Zelfstandig Oudewater pakt door! Coalitieprogramma 2016-2018 Onze stad is al meer dan 750 jaar een stad om trots op te zijn. We zijn trots op onze dorpskernen, ons buitengebied, onze monumenten en onze

Nadere informatie

Inhoud. 1 Inleiding 2 Communictieaanpak 3. 4 Financiën. Voorlopige planning. april 2019

Inhoud. 1 Inleiding 2 Communictieaanpak 3. 4 Financiën. Voorlopige planning. april 2019 2 Inhoud 1 Inleiding 2 Communictieaanpak 3 4 3 Voorlopige planning 9 4 Financiën 10 1 Inleiding 3 Westvoorne is samen met Goeree-Overflakkee, Schouwen-Duiveland en Veere uitgeroepen tot beste duurzame

Nadere informatie

ONTWIKKELVISIE CENTRUM ROCKANJE DECEMBER 2014

ONTWIKKELVISIE CENTRUM ROCKANJE DECEMBER 2014 ONTWIKKELVISIE CENTRUM ROCKANJE DECEMBER 2014 1. Inleiding De visie heeft betrekking op het dorpscentrum van Rockanje. Met het dorpscentrum wordt in de eerste plaats bedoeld het Dorpsplein. Dit plein moet

Nadere informatie

Algemene beschouwingen 2014

Algemene beschouwingen 2014 Algemene beschouwingen 2014 Algemene beschouwingen Gemeentebelangen Westvoorne 2014. Er ligt voor 2014 een begroting met een somber meerjaren perspectief. Een begroting die vol staat met onduidelijkheden,

Nadere informatie

PvdA Duiven - Samen Vooruit!

PvdA Duiven - Samen Vooruit! v 1 PvdA Duiven - Samen Vooruit! Voor u ligt het verkiezingsprogramma van de PvdA Duiven voor de verkiezingen van 21 maart 2018. Voor ons is dit de basis om verder te werken aan concrete plannen om samen

Nadere informatie

PvdA Duiven - Samen Vooruit!

PvdA Duiven - Samen Vooruit! VERKIEZINGSPROGRAMMA PVDA DUIVEN 2018 PvdA Duiven - Samen Vooruit! Voor u ligt het verkiezingsprogramma van de PvdA Duiven voor de verkiezingen van 21 maart 2018. Voor ons is dit de basis om verder te

Nadere informatie

MIDDEN TUSSEN DE MENSEN SPORT EN RECREATIE MOBILITEIT EN BEREIKBAARHEID.

MIDDEN TUSSEN DE MENSEN SPORT EN RECREATIE MOBILITEIT EN BEREIKBAARHEID. MIDDEN TUSSEN DE MENSEN De uitgangspunten van het CDA Koggenland zijn helder: je wilt werken voor je brood, je ziet om naar elkaar en je laat de wereld knap achter voor je kinderen. Het CDA staat voor

Nadere informatie

Samenvatting Omgevingsvisie Weststellingwerf

Samenvatting Omgevingsvisie Weststellingwerf Samenvatting Omgevingsvisie Weststellingwerf Inleiding Weststellingwerf heeft het afgelopen jaar hard gewerkt aan een omgevingsvisie. De omgevingsvisie gaat over de toekomst van onze gemeente en is daarom

Nadere informatie

Inhoud. 1 Inleiding 2 Communictieaanpak 3. 4 Financiën. Voorlopige planning. april 2019

Inhoud. 1 Inleiding 2 Communictieaanpak 3. 4 Financiën. Voorlopige planning. april 2019 2 Inhoud 1 Inleiding 2 Communictieaanpak 3 4 3 Voorlopige planning 9 4 Financiën 10 1 Inleiding 3 Westvoorne is samen met Goeree-Overflakkee, Schouwen-Duiveland en Veere uitgeroepen tot beste duurzame

Nadere informatie

Ik wil jullie graag laten zien wat Partij Westvoorne belangrijk vindt en waar mensen voor kunnen kiezen. Ik vertel bij elke foto wat het betekent.

Ik wil jullie graag laten zien wat Partij Westvoorne belangrijk vindt en waar mensen voor kunnen kiezen. Ik vertel bij elke foto wat het betekent. Ik wil jullie graag laten zien wat Partij Westvoorne belangrijk vindt en waar mensen voor kunnen kiezen. Ik vertel bij elke foto wat het betekent. 1. Zelfstandig Westvoorne Als heel veel dorpen bij elkaar

Nadere informatie

Omgevingsvisie Westvoorne 2030 #WVN2030. Jeugdraad Westvoorne - 27 mei 2015 team Gebiedsontwikkeling, Henk Jan Solle

Omgevingsvisie Westvoorne 2030 #WVN2030. Jeugdraad Westvoorne - 27 mei 2015 team Gebiedsontwikkeling, Henk Jan Solle Omgevingsvisie Westvoorne 2030 #WVN2030 Jeugdraad Westvoorne - 27 mei 2015 team Gebiedsontwikkeling, Henk Jan Solle Opzet presentatie moment in het proces terugblik gesprekken waar zijn we nu mee bezig?

Nadere informatie

Visie op Santpoort-Zuid in 2025 = voorlopig = 24 november 2011

Visie op Santpoort-Zuid in 2025 = voorlopig = 24 november 2011 Visie op Santpoort-Zuid in 2025 = voorlopig = 24 november 2011 1 Inhoudsopgave Inleiding Resultaten bewonersonderzoek Visie 2025 door Woongemeenschap Vervolgstappen 2 Inleiding 3 Woongemeenschap Santpoort-Zuid

Nadere informatie

GRIFFIE POLITIEKE TERMIJN AGENDA

GRIFFIE POLITIEKE TERMIJN AGENDA GRIFFIE POLITIEKE TERMIJN AGENDA 2014-2018 Intentie Met dit document willen de fracties van de gemeenteraad van De Wolden de intentie uitspreken om, evenals in de voorgaande periodes, een Politieke Termijn

Nadere informatie

TOEKOMSTVISIE LV OP DE KAART #LVOPDEKAART

TOEKOMSTVISIE LV OP DE KAART #LVOPDEKAART TOEKOMSTVISIE LV OP DE KAART TOEKOMSTVISIE LV OP DE KAART DIT IS Leidschendam-Voorburg is een actieve en betrokken gemeenschap waar mensen met plezier wonen, ondernemen en recreëren. Deze groene gemeente

Nadere informatie

Coalitieprogramma s regio Oost

Coalitieprogramma s regio Oost Coalitieprogramma s regio Oost Van: Aan: C.c.: Datum: 7 juli 2014 H.M. Immink t +31 (0)55 3 686 868 e h.immink@bouwendnederland.nl Betreft: Coalitieprogramma s gemeenten regio oost Inleiding: 83 coalitieprogramma

Nadere informatie

BERKELLAND EEN KRACHTIGE SAMENLEVING

BERKELLAND EEN KRACHTIGE SAMENLEVING Berkelland BERKELLAND EEN KRACHTIGE SAMENLEVING met elkaar voor elkaar Verkort verkiezingsprogramma 2014-2018 Kijk voor het volledige CDA verkiezingsprogramma op onze website www.cdaberkelland.nl www.cdaberkelland.nl

Nadere informatie

: mevrouw M.J. Heijndijk en de heren L. Gelderland, W.A. Sjoukes, J.A. Rouss, C.E. Vriend, J. Heijndijk, M.C. Vinke, J. v/d Brand en T.I. Fransman.

: mevrouw M.J. Heijndijk en de heren L. Gelderland, W.A. Sjoukes, J.A. Rouss, C.E. Vriend, J. Heijndijk, M.C. Vinke, J. v/d Brand en T.I. Fransman. Verslag van de commissie Bestuurlijke Zaken en Middelen gehouden op maandag 7 september 2015 om 20.00 uur in de raadzaal van het gemeentehuis te Rockanje. Aanwezig Mede aanwezig Voorzitter Griffier Notuliste

Nadere informatie

Omgevingsvisie Westvoorne 2030 #WVN2030. Commissie Grondgebied - 12 mei 2015 team Gebiedsontwikkeling, Henk Jan Solle

Omgevingsvisie Westvoorne 2030 #WVN2030. Commissie Grondgebied - 12 mei 2015 team Gebiedsontwikkeling, Henk Jan Solle Omgevingsvisie Westvoorne 2030 #WVN2030 Commissie Grondgebied - 12 mei 2015 team Gebiedsontwikkeling, Henk Jan Solle Opzet presentatie moment in het proces terugblik dialoogavonden toelichting uitwerking

Nadere informatie

Voor deze beschouwing is ons gevraagd met speerpunten te komen.

Voor deze beschouwing is ons gevraagd met speerpunten te komen. Goedenavond alle aanwezigen. Hierbij de beschouwingen van de PvdA fractie. Voor deze beschouwing is ons gevraagd met speerpunten te komen. Als ik het over leefbaarheid heb, heb ik eigenlijk aan 1 punt

Nadere informatie

Nieuwjaarstoespraak burgemeester Mirjam van t Veld Maandag 4 januari, uur. Raadhuis Amstelveen

Nieuwjaarstoespraak burgemeester Mirjam van t Veld Maandag 4 januari, uur. Raadhuis Amstelveen Nieuwjaarstoespraak burgemeester Mirjam van t Veld Maandag 4 januari, 19.30 uur. Raadhuis Amstelveen Dames en heren, Fijn om u hier vanavond te zien! Afgelopen jaar heb ik voor het eerst alle seizoenen

Nadere informatie

Samen Sterk Voor Uw Belang

Samen Sterk Voor Uw Belang Samen Sterk Voor Uw Belang Verkiezingsprogramma GemeenteBelangen 2014 2018 Speerpunten www.gemeentebelangen-aalten.nl Samen sterk voor uw belang Verkiezingsprogramma 2014 2018 GemeenteBelangen werkt actief

Nadere informatie

AAN BURGEMEESTER & WETHOUDERS. Onderwerp: voorbereiding verkoop gemeentelijk onroerend goed

AAN BURGEMEESTER & WETHOUDERS. Onderwerp: voorbereiding verkoop gemeentelijk onroerend goed AAN BURGEMEESTER & WETHOUDERS Kenmerk: 99396 Sector: Grondgebied Team : Gebiedsontwikkeling Ontworpen door: Onderwerp: voorbereiding verkoop gemeentelijk onroerend goed Besluit: 1. te starten met de voorbereidingen

Nadere informatie

Heukelum. Zicht op de Linge

Heukelum. Zicht op de Linge Heukelum Zicht op de Linge Het stadje Heukelum is een van de vijf kernen van de gemeente Lingewaal. Heukelum ligt in de Tielerwaard, aan de zuidoever van de rivier de Linge, in een van de meest westelijke

Nadere informatie

Afdeling Rhenen-Elst-Achterberg

Afdeling Rhenen-Elst-Achterberg RHENEN IS VAN ONS ALLEMAAL! PROGRAMMA RAADSPERIODE 2014 2018 De PvdA wil dat Rhenen een gemeente is waar - iedereen gelijke kansen heeft - het veilig leven, wonen en werken is - het kwetsbare wordt beschermd

Nadere informatie

ARENADEBAT 1. Dinsdag 13 september - t Bruisend Hart - Hoornaar WELKOM

ARENADEBAT 1. Dinsdag 13 september - t Bruisend Hart - Hoornaar WELKOM ARENADEBAT 1 Dinsdag 13 september - t Bruisend Hart - Hoornaar WELKOM PROGRAMMA 19.30 uur: welkom, wethouder Teus van Houwelingen 19.40 uur: toelichting gespreksleider Bas Verbruggen 19.45 uur: eerste

Nadere informatie

OPEN. 21 punten voor Nijkerk in

OPEN. 21 punten voor Nijkerk in OPEN 21 punten voor Nijkerk in 2014-2018 We staan open voor vernieuwing en verandering van top-down handelen naar open staan voor verbinden met andere overheden, instellingen en bedrijven van denken in

Nadere informatie

Welkom in Beekdaelen. de gemeente van u, van mij, van ons!

Welkom in Beekdaelen. de gemeente van u, van mij, van ons! Welkom in de gemeente van u, van mij, van ons! Welkom in de gemeente van u, van mij, van ons! In 2019 woont of werkt u in. De nieuwe gemeente voor de inwoners van Onderbanken, Nuth en Schinnen. Een nieuwe

Nadere informatie

Op VVD Aalsmeer kun je rekenen

Op VVD Aalsmeer kun je rekenen Op VVD Aalsmeer kun je rekenen De lokale VVD-fractie Aalsmeer/Kudelstaart Verkiezingsprogramma 2018-2022 1 Wat heeft VVD Aalsmeer de afgelopen jaren voor jou bereikt? Vanaf 2010 heeft de gemeenteraadsfractie

Nadere informatie

Algemene beschouwingen Voorjaarsnota Weert 30 mei

Algemene beschouwingen Voorjaarsnota Weert 30 mei Algemene beschouwingen Voorjaarsnota 2013 Algemene beschouwingen Voorjaarsnota 2013 Weert 30 mei 2013 www.cdaweert.nl 2 Algemene beschouwingen Voorjaarsnota 2013 Algemene beschouwingen voorjaarsnota Gemeente

Nadere informatie

Heemstede is een mooie kern van de Metropool Amsterdam met een eigen identiteit

Heemstede is een mooie kern van de Metropool Amsterdam met een eigen identiteit Algemene Beschouwingen begrotingsraad, 8 november 2018 Heemstede is een mooie kern van de Metropool Amsterdam met een eigen identiteit Voorzitter, Voor de eerste keer ooit een algemene beschouwing van

Nadere informatie

Verkiezingsdebat maandag 5 maart terugkijken

Verkiezingsdebat maandag 5 maart terugkijken Verkiezingsdebat maandag 5 maart 2018 3. terugkijken : - Woongemeente / woningbouw - Recreatieve ontwikkeling - Nostalgisch en concreet invullen - Jeugdzorg - WMO - Verkiezingsprogramma van 4 jaar geleden

Nadere informatie

Een betrouwbare overheid. Gemeentelijke samenwerking en financiën

Een betrouwbare overheid. Gemeentelijke samenwerking en financiën Een betrouwbare overheid Gemeentelijke samenwerking en financiën 1 Een betrouwbare overheid Bij de ChristenUnie staat de samenleving centraal. Een samenleving die niet het werk is van de overheid maar

Nadere informatie

Kadernota 2015 Raad 2 juli 2015. Voorzitter, collega-raadsleden, college, dames en heren,

Kadernota 2015 Raad 2 juli 2015. Voorzitter, collega-raadsleden, college, dames en heren, Kadernota 2015 Raad 2 juli 2015 Voorzitter, collega-raadsleden, college, dames en heren, Wanneer we kijken naar de wereld om ons heen, dan beseffen we hoe rijk gezegend we zijn met de omgeving waarin we

Nadere informatie

Besluit: De subsidieaanvragen voor zorginfrastructuurmiddelen van Careyn en Catharina Stichting af te wijzen.

Besluit: De subsidieaanvragen voor zorginfrastructuurmiddelen van Careyn en Catharina Stichting af te wijzen. AAN BURGEMEESTER & WETHOUDERS Kenmerk: 169839 Sector: Inwonerszaken Team : Openbare Orde, Welzijn & Onderwijs Onderwerp: Aanvraag subsidie zorginfrastructuurmiddelen Besluit: De subsidieaanvragen voor

Nadere informatie

Meer aandacht voor onze inwoners

Meer aandacht voor onze inwoners Verkiezingsprogramma 2018-2022 Rucphen Meer aandacht voor onze inwoners D66 krijgt het voor elkaar Inhoud 2 Hoofdstukken 1 Bestuur en dienstverlening 3 2. Wonen 5 3 Leven 7 4. Werk en Inkomen 13 3 Bestuur

Nadere informatie

Samenwerken aan een toekomstbestendig Noord-Beveland

Samenwerken aan een toekomstbestendig Noord-Beveland Samenwerken aan een toekomstbestendig Noord-Beveland Dit is de laatste keer deze raadsperiode dat we onze beschouwingen uit mogen spreken over de politieke gang van zaken en de daarmee samenhangende begroting.

Nadere informatie

BESCHOUWING. Gemeente LINGEWAARD

BESCHOUWING. Gemeente LINGEWAARD CDA LINGEWAARD BESCHOUWING PROGRAMMA BEGROTING 2014 14 november 2013 Gemeente LINGEWAARD FRACTIE: Jacqueline Leenders van Heck Henk Gertsen Harrie Arends Theo Peren (fractievoorzitter) Programmabegroting

Nadere informatie

Meerjaren tegenbegroting SP- Venlo met alternatieven voor op de Programmabegroting Raadsvoorstel Een beter Venlo voor hetzelfde geld

Meerjaren tegenbegroting SP- Venlo met alternatieven voor op de Programmabegroting Raadsvoorstel Een beter Venlo voor hetzelfde geld Meerjaren tegenbegroting SP- Venlo met alternatieven voor 2015-2018 op de Programmabegroting Raadsvoorstel 2014-63 Een beter Venlo voor hetzelfde geld Voor u ligt de tegenbegroting van de SP- Venlo voor

Nadere informatie

Gemeente Beesel en haar inwoners presenteren: Blij in Beesel, vandaag, morgen en overmorgen

Gemeente Beesel en haar inwoners presenteren: Blij in Beesel, vandaag, morgen en overmorgen Gemeente Beesel en haar inwoners presenteren: Blij in Beesel, vandaag, morgen en overmorgen Visie Blij in Beesel, vandaag, morgen en overmorgen Een visie die van u is; die het (toekomst)beeld van inwoners

Nadere informatie

Vormen van samenwerking

Vormen van samenwerking Vormen van samenwerking Westvoorne, 18-2 Hester Tjalma Ton Roerig ondersteuningsprogramma Slim Samenwerken Regeerakkoord en daarna RA: Decentralisaties zullen in principe gericht worden op 100.000+ gemeenten.

Nadere informatie

Meerjarenplan. Vereniging Plaatselijk Belang Hoonhorst 2013-2016

Meerjarenplan. Vereniging Plaatselijk Belang Hoonhorst 2013-2016 Meerjarenplan Vereniging Plaatselijk Belang Hoonhorst 2013-2016 Inleiding Dit meerjarenplan is het vervolg op het meerjarenplan 2009 2012. Veel uit het vorige plan is gerealiseerd, maar er zijn ook projecten

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma D66 Heemskerk Sterk in de IJmond Groen investeren Kracht uit optimisme D66. D66 Heemskerk krijgt het voor elkaar!

Verkiezingsprogramma D66 Heemskerk Sterk in de IJmond Groen investeren Kracht uit optimisme D66. D66 Heemskerk krijgt het voor elkaar! Verkiezingsprogramma D66 Heemskerk 2018-2022 Sterk in de IJmond Groen investeren Kracht uit optimisme D66 D66 Heemskerk krijgt het voor elkaar! Voorwoord Heemskerk heeft een sterke positie in de regio.

Nadere informatie

Dalfsen biedt een buitenkans: wordt u onze nieuwe burgemeester?

Dalfsen biedt een buitenkans: wordt u onze nieuwe burgemeester? Dalfsen biedt een buitenkans: wordt u onze nieuwe burgemeester? Tussen de mensen staat en weet wat Dalfsen biedt een buitenkans: wordt u onze nieuwe burgemeester? De gemeente Dalfsen bestaat uit ruim 28.000

Nadere informatie

Omdat Alblasserdam ons aan het hart gaat Algemene Beschouwingen van het CDA 25 & 26 juni 2013

Omdat Alblasserdam ons aan het hart gaat Algemene Beschouwingen van het CDA 25 & 26 juni 2013 Omdat Alblasserdam ons aan het hart gaat Algemene Beschouwingen van het CDA 25 & 26 juni 2013 Hoe zien wij de stand van zaken in Alblasserdam in het jaar 2013? Het gaat goed. Het beleid wordt uitgevoerd:

Nadere informatie

Doesburg, een stad om van te houden! Partij Programma Stadspartij Doesburg

Doesburg, een stad om van te houden! Partij Programma Stadspartij Doesburg Doesburg, een stad om van te houden! Partij Programma Stadspartij Doesburg 2018-2022 Inleiding Doesburg is een prachtige stad, die we als Stadspartij Doesburg onafhankelijk willen houden. Samenwerken doen

Nadere informatie

Voorliggend stuk is een verkorte versie van het op 7 januari 2010 vastgesteld dorpsplan Nieuwveen 1april 2016 Initiatiefgroep Dorpsraad Nieuwveen

Voorliggend stuk is een verkorte versie van het op 7 januari 2010 vastgesteld dorpsplan Nieuwveen 1april 2016 Initiatiefgroep Dorpsraad Nieuwveen Inleiding Op 7 januari 2010 is het Dorpsplan Nieuwveen door de gemeente vastgesteld. Nieuwveen was het eerste dorp in de gemeente Nieuwkoop waar de gemeente dorpsgericht wilde werken met een dorpsraad.

Nadere informatie

Kansen zien voor een #MooiDongen

Kansen zien voor een #MooiDongen 1-5 Kansen zien voor een #MooiDongen Voorzitter, Voor ons ligt de begroting 2017 van de Gemeente Dongen. Goed samenspel, betere toekomst, de titel van deze begroting is voor het CDA bijzonder aansprekend.

Nadere informatie

Samen investeren! Samenvatting bestuursakkoord Gemeente Emmen. betrokken leefbaar duurzaam bereikbaar sociaal ondernemend

Samen investeren! Samenvatting bestuursakkoord Gemeente Emmen. betrokken leefbaar duurzaam bereikbaar sociaal ondernemend Samen investeren! Samenvatting bestuursakkoord 2018-2022 Gemeente Emmen betrokken leefbaar duurzaam bereikbaar sociaal ondernemend S S Samen investeren! De partijen Wakker Emmen, PvdA en CDA gaan opnieuw

Nadere informatie

NU WIJ, DE LOKALE PARTIJ!

NU WIJ, DE LOKALE PARTIJ! 1 NU WIJ, DE LOKALE PARTIJ! WaterlandNatuurlijk, lokaal onderscheidend van de landelijke partijen door onafhankelijke politiek. De inwoners van Waterland zijn heel goed in staat om zelf te kiezen waar

Nadere informatie

Gemeente Westvoorne AAN BURGEMEESTER & WETHOUDERS. Onderwerp: Uitkomst "waar staat je gemeente"

Gemeente Westvoorne AAN BURGEMEESTER & WETHOUDERS. Onderwerp: Uitkomst waar staat je gemeente Gemeente Westvoorne AAN BURGEMEESTER & WETHOUDERS Datum: 15 mei 2013 Sector: Middelen Team : Juridische Zaken, Belasting & Controlling Ingekomen d.d. Adviesnr. 75284 Voorliggend zaaknr. Verseon Ontworpen

Nadere informatie

Gewoon leven. Samenvatting Contourennotitie Raamwerk

Gewoon leven. Samenvatting Contourennotitie Raamwerk Gewoon leven Samenvatting Contourennotitie Raamwerk 2016-2018 April 2016 lnleiding In 2015 heeft Raamwerk ervaring opgedaan met het nieuwe stelsel voor de langdurige zorg (Wlz) en de Wmo en Jeugdwet. Het

Nadere informatie

TJUCHEM. Dorp met een visie

TJUCHEM. Dorp met een visie TJUCHEM Dorp met een visie 2017-2027 Inhoud. Inleiding. Blz. 1 Plan van aanpak dorpsvisie 2017 2027. Blz. 2 Zwakke en sterke punten van Tjuchem. Blz.3 Kansen en bedreigingen voor Tjuchem. Blz.4 Visie verkeer.

Nadere informatie

Meerjarenprogramma begroting 2015-2017 en 2 e concernbericht 2013.

Meerjarenprogramma begroting 2015-2017 en 2 e concernbericht 2013. Meerjarenprogramma begroting 2015-2017 en 2 e concernbericht 2013. Voorzitter, college, collega raadsleden, mensen op de publieke tribune, luisteraars van de Zuidwest FM en lezers van onze GBWP bijdrage.

Nadere informatie

Begroting 2014 Meerjarenbegroting

Begroting 2014 Meerjarenbegroting Begroting 2014 Meerjarenbegroting 2015-2017 Het is de kunst om het geld dat je beschikbaar hebt optimaal in te zetten! GBWP wil als grootste coalitiepartij de burger niet extra laten betalen voor de Haagse

Nadere informatie

Advies en besluitenlijst 16 december 2014

Advies en besluitenlijst 16 december 2014 Instantie BW Datum 16 december 2014 Tijdstip 09.30 uur Weeknummer week 51 Aanwezig dhr. P.E. de Jong (burgemeester), dhr. A.L. van der Meij (wethouder), dhr. L.J. van Rij (wethouder), dhr. E.G. Mulder

Nadere informatie

Partij van de Arbeid Noord-Beveland Verkiezingsprogramma

Partij van de Arbeid Noord-Beveland Verkiezingsprogramma Partij van de Arbeid Noord-Beveland Verkiezingsprogramma 2014-2018 Algemeen: De Partij van de Arbeid in de Noord-Bevelandse samenleving De leidende gedachte voor de PvdA is een mensvriendelijke samenleving,

Nadere informatie

Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie

Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie Zuid-Limburg Position Paper van de 16 Zuid-Limburgse gemeenten, aangeboden door de voorzitters van het Bestuurlijk Overleg Ruimtelijke Economie en Nationaal

Nadere informatie

Algemene Beschouwingen Programmabegroting 2014

Algemene Beschouwingen Programmabegroting 2014 Algemene Beschouwingen Programmabegroting 2014 Inleiding: Het zijn uitdagende tijden voor de lokale overheid of wel de gemeenten in Nederland. De economische recessie, die ons al vanaf 2008 bezig houdt,

Nadere informatie

Natuurlijk Heerde! Een bloeiende gemeente op de Veluwe. W ij wonen waar anderen op vakantie gaan. CONCEPT Geactualiseerde Toekomstvisie 2025

Natuurlijk Heerde! Een bloeiende gemeente op de Veluwe. W ij wonen waar anderen op vakantie gaan. CONCEPT Geactualiseerde Toekomstvisie 2025 Natuurlijk Heerde! Een bloeiende gemeente op de Veluwe W ij wonen waar anderen op vakantie gaan CONCEPT Geactualiseerde Toekomstvisie 2025 even voorstellen In onze gemeente wonen ruim 18.500 mensen in

Nadere informatie

De inrichting van het dorpscentrum en in het bijzonder de herverdeling van parkeerplaatsen gebeurt in overleg met de winkeliers.

De inrichting van het dorpscentrum en in het bijzonder de herverdeling van parkeerplaatsen gebeurt in overleg met de winkeliers. Zoeterwoude, duurzaam in beweging Coalitieprogramma Zoeterwoude 2010-2014 Inleiding De kiezers hebben op 3 maart 2010 duidelijk hun voorkeur uitgesproken voor voorzetting van het beleid van de huidige

Nadere informatie

participeren doe je SAMEN

participeren doe je SAMEN Geachte aanwezigen en toehoorders thuis, Voor ons ligt de kadernota 2016-2019 waar wij als VVD Beemster trots op zijn: Beemster is een financieel gezonde gemeente die lokaal doet wat lokaal kan - namelijk

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma 2014 Afdeling Woudenberg

Verkiezingsprogramma 2014 Afdeling Woudenberg Verkiezingsprogramma 2014 Afdeling Woudenberg Inleiding Wij zijn CDA Woudenberg. Sinds jaar en dag een actieve partij binnen de gemeentepolitiek in ons dorp. Wij leveren een positieve bijdrage aan het

Nadere informatie

Evaluatie Blauwe zone Dorpsplein / Dorpsweg in Rockanje. d.d

Evaluatie Blauwe zone Dorpsplein / Dorpsweg in Rockanje. d.d Dorpsplein / Dorpsweg in Rockanje d.d. 18-09-2015 Voorwoord Voor u ligt de evaluatie van de Blauwe zone op het Dorpsplein / Dorpsweg in Rockanje. De raad heeft aan het college gevraagd om de mogelijkheden

Nadere informatie

MEERJARENBEGROTING SOLIDE BASIS VOOR VOLGENDE RAADSPERIODE

MEERJARENBEGROTING SOLIDE BASIS VOOR VOLGENDE RAADSPERIODE MEERJARENBEGROTING 2018-2021 SOLIDE BASIS VOOR VOLGENDE RAADSPERIODE Speerpunten voor het begrotingsjaar 2018 Algemeen: Blijven werken aan een aantrekkelijke gemeente Moerdijk waar het aantal inwoners

Nadere informatie

TOEKOMSTVISIE. het Land van Slochteren 2020 ruimte voor kwaliteit en ontmoeting

TOEKOMSTVISIE. het Land van Slochteren 2020 ruimte voor kwaliteit en ontmoeting TOEKOMSTVISIE het Land van Slochteren 2020 ruimte voor kwaliteit en ontmoeting Als je plannen maakt voor een vakantie, dan kies je eerst een bestemming. Gran Canaria of Schiermonnikoog, Amsterdam of Barcelona,

Nadere informatie

22 december 2015 Jaargang 12 Nummer 3

22 december 2015 Jaargang 12 Nummer 3 Fractiebulletin 22 december 2015 Jaargang 12 Nummer 3 INHOUD Kerstgroet 1. Oostvaardersplassen 2. Algemene Beschouwingen 2015: Lang zullen we leren! 3. Nieuw watersportstrand Lelystad 4. Werkbezoek Luttelgeest

Nadere informatie

Tiende nieuwsbrief. CDA e-mail nieuwsbrief 7 mei 2011. Met daarin: Eerste vergadering met Schagen, Zijpe en Harenkarspel

Tiende nieuwsbrief. CDA e-mail nieuwsbrief 7 mei 2011. Met daarin: Eerste vergadering met Schagen, Zijpe en Harenkarspel CDA e-mail nieuwsbrief 7 mei 2011 Tiende nieuwsbrief Met daarin: Eerste vergadering met Schagen, Zijpe en Harenkarspel Starterswoningen in Kerkbuurt Ruth Peetoom is nieuwe voorzitter CDA Besluit Haulo

Nadere informatie

Menselijke maat in het landelijk gebied

Menselijke maat in het landelijk gebied Menselijke maat in het landelijk gebied Menselijke maat in het landelijk gebied Mensen maken het landelijk gebied. Het zijn juist de trotse en betrokken bewoners die zorgen voor een landelijk gebied dat

Nadere informatie

Buurthuizen en activiteiten

Buurthuizen en activiteiten Invalshoek: een wijkbudget voor activiteiten We stoppen met de financiering van (een gedeelte van) de huidige activiteiten in de wijk en stellen per wijk een budget beschikbaar voor initiatieven van inwoners

Nadere informatie

Voorzitter, Namens de fractie CDA. Frans Derksen. Betreft: Raadsvergadering 25 juni 2015

Voorzitter, Namens de fractie CDA. Frans Derksen. Betreft: Raadsvergadering 25 juni 2015 Betreft: Raadsvergadering 25 juni 2015 ID/194 Raadsvoorstel jaarrekening 2014 Woordvoerder: Frans Derksen Voorzitter, Wij sluiten het jaar af met een overschot van bijna 610.000 euro die wij toevoegen

Nadere informatie

Hoe groen zijn de partijprogramma s

Hoe groen zijn de partijprogramma s Hoe groen zijn de partijprogramma s Een onderzoek over wat er door de verschillende partijen is opgeschreven voor de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart 2014 Werkwijze Alle 8 partijprogramma s zijn

Nadere informatie

Toon uw daadkracht 1 Algemene beschouwingen VVD begroting 2018

Toon uw daadkracht 1 Algemene beschouwingen VVD begroting 2018 1 De VVD Oostzaan is trots op haar inwoners en op het dorp. Een dorp met vele mogelijkheden. Oostzaan is een groene buffer tussen Zaanstad, Purmerend en Amsterdam. Oostzaan heeft een rijk verenigingsleven

Nadere informatie

De begroting van de provincie Utrecht voor Een samenvatting

De begroting van de provincie Utrecht voor Een samenvatting De begroting van de provincie Utrecht voor 2012 Een samenvatting Hoeveel gaat de provincie Utrecht in 2012 uitgeven? Waaraan en waarom? Dat leest u in deze samenvatting. U zult zien dat wij voor 2012 duidelijke

Nadere informatie

WIJKVISIE STADSKANAAL NOORD 2011-2020

WIJKVISIE STADSKANAAL NOORD 2011-2020 WIJKVISIE STADSKANAAL NOORD 2011-2020 Vastgesteld in de raadsvergadering van 18 juni 2012. Verkorte versie wijkvisie Stadskanaal Noord 2011-2020 1 Wijkvisie Stadskanaal Noord 2011-2020 In de wijkvisie

Nadere informatie

Collegebesluit Collegevergadering: 11 december 2018

Collegebesluit Collegevergadering: 11 december 2018 ONDERWERP Prestatieafspraken 2019 SAMENVATTING Gemeente, de Heemsteedse woningcorporaties Elan Wonen en Pre Wonen en hun huurdersorganisaties Bewonersraad Elan Wonen en Bewonerskern Pre streven een gemeenschappelijk

Nadere informatie

Quick scan coalitieprogramma s Land van Cuijk

Quick scan coalitieprogramma s Land van Cuijk Quick scan coalitieprogramma s 2014-2018 Land van Cuijk 28 mei 2014 De Rekenkamercommissie heeft de coalitieprogramma s van de vijf gemeenten in het Land van Cuijk naast elkaar gelegd en gekeken of en

Nadere informatie

Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda

Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda Kiezen om ruimte te maken Den Haag 2040 Den Haag is volop in beweging, de stad is in trek. Verwacht wordt dat Den Haag groeit, van 530.000 inwoners in 2017 naar

Nadere informatie

Helmond, stad van het doen. Programmabegroting gemeente Helmond HELMOND

Helmond, stad van het doen. Programmabegroting gemeente Helmond HELMOND Helmond, stad van het doen Het Helmond dat we voor ogen hebben is aantrekkelijk om te wonen, te leven en te werken. Er is plaats voor iedereen, ook voor hen die minder makkelijk meedoen in een samenleving

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma CDA Meppel 2014-2018. Meppel verdient Beter!

Verkiezingsprogramma CDA Meppel 2014-2018. Meppel verdient Beter! Verkiezingsprogramma CDA Meppel 2014-2018 Meppel verdient Beter! Vastgesteld op de ledenvergadering van 25 november 2013 Voorwoord Voor u ligt het verkiezingsprogramma van het CDA voor de gemeenteraadsverkiezingen

Nadere informatie

Algemene Beschouwingen VVD Westvoorne

Algemene Beschouwingen VVD Westvoorne Algemene Beschouwingen 2018 VVD Westvoorne 19-6-2017 Algemene beschouwingen 2018 (n.a.v. kadernota 2018) Voorwoord. 2018 zal in gemeenteland naar verwachting weer voor de nodige verrassingen zorgen a.g.v.

Nadere informatie

Stellingen voor de bijeenkomst van 8 maart 2018

Stellingen voor de bijeenkomst van 8 maart 2018 Stellingen voor de bijeenkomst van 8 maart 2018 Stelling 1: Voor de economische ontwikkeling van Ouder-Amstel is het beter wanneer Duivendrecht bij Diemen (of Amsterdam) wordt ondergebracht en Ouderkerk

Nadere informatie

Algemene beschouwingen Begroting 2017

Algemene beschouwingen Begroting 2017 Algemene beschouwingen Begroting 2017 1 van 5 Voorzitter, Het is een mooie herfstmiddag op het moment dat ik deze beschouwingen schrijf. Ik denk terug aan de Begrotingsraad van vorig jaar. Wat de uitkomst

Nadere informatie

Afdeling Hellendoorn. Inleiding. D66 afdeling Hellendoorn-Nijverdal Secretariaat: Ninaberlaan AD Hellendoorn

Afdeling Hellendoorn. Inleiding. D66 afdeling Hellendoorn-Nijverdal Secretariaat: Ninaberlaan AD Hellendoorn Afdeling Hellendoorn Inleiding Vorig jaar gaven wij aan, dat we trots zijn op onze rol als coalitiepartij, dat is nog steeds zo. Dit houdt echter niet in, dat wij dit college en de plannen die het maakt

Nadere informatie

Voorzitter, Voorjaarsnota CDA Zaltbommel 2016, 25 juni

Voorzitter, Voorjaarsnota CDA Zaltbommel 2016, 25 juni Voorzitter, CDA Zaltbommel laat zich inspireren door christelijke waarden en normen. We spreken mensen aan op gedeelde waarden zoals menselijk geluk, wederzijds respect en fatsoen en het omzien naar elkaar.

Nadere informatie

Verleden, heden en toekomst van Borkel en Schaft:

Verleden, heden en toekomst van Borkel en Schaft: Verleden, heden en toekomst van Borkel en Schaft: Wat is er nodig om ook de komende 30 in een prachtig dorp te leven? Volledige resultaten beschikbaar op www.dorpsinitiatiefbes.nl 6 oktober 208 Introductie

Nadere informatie

Blik op Leidschendam-Voorburg 2020

Blik op Leidschendam-Voorburg 2020 Blik op Leidschendam-Voorburg 2020 Een toekomstvisie voor Leidschendam-Voorburg De voormalige gemeenten Leidschendam en Voorburg kennen elk een eeuwenlange historie. Als gefuseerde gemeente gaat Leidschendam-Voorburg

Nadere informatie

Uitvoeringsstrategie Bunnik. Communicatie in vogelvlucht

Uitvoeringsstrategie Bunnik. Communicatie in vogelvlucht Uitvoeringsstrategie Bunnik Communicatie in vogelvlucht 8 maart 2018 Onze gemeente Bunnik met de drie verschillende dorpen Bunnik, Odijk en Werkhoven, is prachtig gelegen langs de Kromme Rijn in het groen

Nadere informatie

Inhoud toespraak burgemeester 20 minuten

Inhoud toespraak burgemeester 20 minuten Inhoud toespraak burgemeester 20 minuten Dames en heren, Mede namens het bestuur van de gemeente Goeree- Overflakkee heet ik alle inwoners, ondernemers, bezoekers,relaties, raadsleden, collegeleden en

Nadere informatie

PvdA Hillegom Antwoorden op vragen omroep BO

PvdA Hillegom Antwoorden op vragen omroep BO PvdA Hillegom Antwoorden op vragen omroep BO Wat is de naam van uw partij? PvdA Hillegom Wie is uw lijsttrekker? Annemieke van Dijk en Fred van Loenen Wie is uw wethouderskandidaat? De PvdA heeft in Hillegom

Nadere informatie

Sociaal Groesbeek. Lijst 3 SOCIAAL GROESBEEK MAAKT HET VERSCHIL! Inleiding / Plan van aanpak. Verkiezingsprogramma

Sociaal Groesbeek. Lijst 3 SOCIAAL GROESBEEK MAAKT HET VERSCHIL! Inleiding / Plan van aanpak. Verkiezingsprogramma Sociaal Groesbeek Lijst 3 > 1. Hans Peters > 2. Wiebo Kersten > 3. William Janssen > 4. Sonja Postema- > Croonen > 5. Betty Wouters > 6. Erik Schlijper > 7. Cindy Liebers- > Gerritzen > 8. Corry Rutten

Nadere informatie

Economische Agenda

Economische Agenda Economische Agenda 2018-2022 Voorschoten, maart 2018 Ruimte voor Ondernemen De komende jaren zijn de toenemende druk op woningbouw en de verkeerscongestie (file-overlast en verminderde bereikbaarheid)

Nadere informatie

AAN BURGEMEESTER & WETHOUDERS. Onderwerp: Stimuleren sociale cohesie

AAN BURGEMEESTER & WETHOUDERS. Onderwerp: Stimuleren sociale cohesie AAN BURGEMEESTER & WETHOUDERS Kenmerk: 134226 Sector: Inwonerszaken Team : Openbare Orde, Welzijn & Onderwijs Ontworpen door: M.D.M. van Bochove Onderwerp: Stimuleren sociale cohesie Besluit: 1. De gewijzigde

Nadere informatie

het plan in hoofdlijnen

het plan in hoofdlijnen an badhoevedorp het plan in hoofdlijnen vhet toekomstbeeld De A9 gaat om! Een langgekoesterde wens van de inwoners van Badhoevedorp en de gemeente Haarlemmermeer gaat in vervulling. Het nieuwe tracé van

Nadere informatie

- Bij vooral niet op bezuinigen geeft de burger aan: Onderwijs (69,7%), Veiligheid (74,6%), Zorg en volksgezondheid (77,6%).

- Bij vooral niet op bezuinigen geeft de burger aan: Onderwijs (69,7%), Veiligheid (74,6%), Zorg en volksgezondheid (77,6%). VVD Asten Reactie op Voorjaarsnota 2012 Voorzitter, Vandaag kan de raad zich uitspreken over de ontwikkeling van de scenario s, de financiële consequenties, en het maken van keuzes als gevolg daarvan.

Nadere informatie

Samenvattingen rondetafelbijeenkomsten 10 september 2013

Samenvattingen rondetafelbijeenkomsten 10 september 2013 Samenvattingen rondetafelbijeenkomsten 10 september 2013 Halfweg 1 Eigen identiteit behouden Dorpse karakter behouden Landelijk karakter behouden Kleinschaligheid behouden Opdeling van de gemeente wordt

Nadere informatie

Bestuursakkoord gemeente Haaren Samen met onze inwoners voor toekomstbestendige dorpen

Bestuursakkoord gemeente Haaren Samen met onze inwoners voor toekomstbestendige dorpen Bestuursakkoord gemeente Haaren 2014 2018 Samen met onze inwoners voor toekomstbestendige dorpen Haaren, 8 mei 2014 Bestuursakkoord 2014-2018 2 Inleiding Hierbij bieden we u het bestuursakkoord 2014-2018

Nadere informatie

Urk, een gemeente met wind in de zeilen. Geachte burgemeester en college van Urk.

Urk, een gemeente met wind in de zeilen. Geachte burgemeester en college van Urk. Urk, een gemeente met wind in de zeilen. Geachte burgemeester en college van Urk. Het is als de dag van gisteren dat we hier stonden om de kadernota van 2015 te behandelen, de tijd vliegt. Het afgelopen

Nadere informatie

Sociaal, Groen en Economisch: Duurzaamheid 2.0!

Sociaal, Groen en Economisch: Duurzaamheid 2.0! Sociaal, Groen en Economisch: Duurzaamheid 2.0! Algemene en Financiële beschouwingen: Voorjaarsrapportage 2014 Inleiding De raad geeft vandaag bij de algemene beschouwingen haar visie op de eerste voorjaarsrapportage

Nadere informatie

ChristenUnie Vlissingen. Verkiezingsprogramma 2014

ChristenUnie Vlissingen. Verkiezingsprogramma 2014 ChristenUnie Vlissingen Verkiezingsprogramma 2014 gezinnen vrijwilligers werknemers ondernemers verslaafden HART voor VLISSINGEN ouderen jongeren zorgverleners werkzoekenden Mensen met een beperking Verkiezingsprogramma

Nadere informatie