jubileumdocument titel: Adri s laatste h* verhaal blz. 1 / 11

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "jubileumdocument titel: Adri s laatste h* verhaal blz. 1 / 11"

Transcriptie

1 jubileumdocument titel: Adri s laatste h* verhaal blz. 1 / 11

2 jubileumdocument titel: Adri s laatste h* verhaal blz. 2 / 11

3 jubileumdocument titel: Adri s laatste h* verhaal blz. 3 / 11 Het verhaal dat Adri gepland had voor h* te houden had hij eerder verteld voor de vereniging Probus 1. Op de uitgetypte tekst van die Probuslezing heeft de h*-jubileumdocumentcommissie de hand weten te leggen. De uitgetypte tekst hebben we gedigitaliseerd. Om de leesbaarheid te bevorderen hebben we daarna lay-out en lettertype aangepast en hier en daar enkele spellingcorrecties toegepast. Overigens is de tekst, die u hierna aantreft, de letterlijke tekst van de oorspronkelijke Probuslezing van Adri Verhoeven. De h*-jubileumdocumentcommissie 1 Probus is een acroniem van Professional and Bussiness. De leden van een Probus-club hebben een maatschappelijke functie vervuld en hechten waarde -ieder vanuit een persoonlijke, intellectuele en maatschappelijke achtergrond- aan het regelmatig ontmoeten van elkaar. Voor meer informatie klik op deze link.

4 jubileumdocument titel: Adri s laatste h* verhaal blz. 4 / 11 PROBUSLEZING door ADRI VERHOEVEN d.d. 12 oktober 1992 WEER & ONWEER 1. INLEIDING - In deze lezing zullen we ons bezighouden met de volgende natuurverschijnselen in de dampkring: a. luchtdruk b. wind c. vochtigheid d. warmte e. elektrische lading - Deze verschijnselen bepalen ons weer en we kunnen ze gewaar worden met de betreffende functies van ons lichaam. Buiten onze dampkring ontbreken enkele van deze verschijnselen en dus is daar geen weer. - De getallen die we gebruiken zullen benaderde waarden zijn en de begrippen zo alledaags mogelijk. a. LUCHTDRUK De gemiddelde luchtdruk gemeten aan het aardoppervlak is 1 atmosfeer (= 1 kg/cm 2 = mbar = hectopascal = 76 cm kwikkolom = 10 m waterkolom) Bij opstijgende lucht is de luchtdruk iets lager, bij dalende iets hoger; de luchtdruk schommelt aldus met enkele procenten rondom 1 atmosfeer. Een gebied met lage luchtdruk heet ook wel depressie en heeft in zijn centrum een minimum, een gebied met hoge luchtdruk heeft in zijn centrum een maximum. Grote gebieden met lage luchtdruk bevinden zich aan de evenaar en bij de poolcirkels (zie figuur 1, blz. 9). Grote gebieden met hoge luchtdruk bevinden zich aan de keerkringen en bij de polen. De dampkring is aan de evenaar 18 km dik en aan de polen 8 km. b. WIND - Lucht stroomt van hogere naar lagere druk, dit noemen wij wind. Vanwege de aardrotatie heeft de luchtstroming op het noordelijk halfrond een afwijking naar rechts en op het zuidelijk halfrond naar links (Wet van Buys-Ballot) - Op het noordelijk halfrond waaien de winden spiraalsgewijs en tegen de klok in naar het depressieminimum toe (net als het wegstromend water in de wastafel) en ze waaien met de klok mee van het maximum af. - Vanaf de keerkringen naar de evenaar toe waaien de passaat winden (in enkele gebieden gaan deze over in moessons); tussen de keerkringen en de poolcirkels waaien westelijke winden; tussen de poolcirkels en de polen waaien oostelijke winden (zie figuur 1, blz. 9).

5 jubileumdocument titel: Adri s laatste h* verhaal blz. 5 / 11 Aan de rand van onze dampkring waaien de straalstromen die van west naar oost koersen met snelheden van 100 tot 300 km/uur, ze zijn 500 km breed en zitten op 6 tot 12 km hoogte. Als luchtmassa's van verschillende temperatuur op elkaar botsen ontstaan fronten, - een koudefront ontstaat als de koelere lucht de warmere lucht verdringt door er onder te schuiven en zo de warmere lucht op te tillen, het koudefront verplaatst zich met een snelheid van 40 km/uur. - bij een warmtefront schuift de warmere lucht over de koudere lucht en verplaatst zich langzamer dan een koudefront en wel met 20 km/uur. c. VOCHTIGHEID - De vaste, vloeibare en gasvormige fasen van water heten resp. ijs, water en waterdamp (NB wat de volksmond waterdamp noemt zijn fijne druppeltjes water in de lucht, zoals wasem, stoom en wolken, het echte waterdampgas is onzichtbaar). - Daar alle drie fasen in de lucht voorkomen, kijken we aan de hand van bijgaande grafiek hoe dit in elkaar zit, hiertoe gaan we uit van het begrip vochtigheid. - De ABSOLUTE VOCHTIGHEIDSGRAAD (afgekort AV) is het aantal grammen waterdamp per m 3 lucht (1 m 3 lucht weegt ongeveer 1 kg). - De hoeveelheid waterdamp die 1 m 3 lucht maximaal kan bevatten is afhankelijk van de temperatuur (en de luchtdruk, die we verder buiten beschouwing laten). - Het dauwpunt is de temperatuur, waarbij de aanwezige vochtige lucht gaat verzadigen en de waterdamp gaat condenseren. De dauwpuntlijn of verzadigingslijn is de grens tussen verzadigde en onverzadigde lucht. - De RELATIEVE VOCHTIGHEIDSGRAAD (afgekort RV) is het quotiënt van de aanwezige hoeveelheid waterdamp in de lucht en de hoeveelheid die zou verzadigen bij dezelfde temperatuur, uitgedrukt in procenten. - Bij RV = 100 % is de lucht dus verzadigd van waterdamp en start de vorming van wolken. - Stel we hebben in punt A een m 3 lucht met een RV van 50 % en een temperatuur van 20 C op 1 km hoogte. (Zie de figuur 2, blz. 10) * Als we deze m 3 op laten stijgen, bereikt hij in punt B (bij 10 C en 2 km hoog) de 100 % RV-lijn, de verzadigingslijn, waarbij de waterdamp gaat condenseren tot wolken. * Bij verdere stijging van de m 3 bereiken we in punt C de 0 C-lijn, m.a.w. de m 3 bereikt het vriespunt en er ontstaat sneeuwvorming. - Omgekeerd gaan bij daling van de lucht (hoge druk gebied) de wolken over in waterdamp en wordt de lucht helder. d. WARMTE - Van de zonnewarmte die richting aarde gaat wordt: 40% naar het heelal teruggekaatst 15% direct in de dampkring opgenomen 45% indirect via het aardoppervlak afgegeven aan de dampkring

6 jubileumdocument titel: Adri s laatste h* verhaal blz. 6 / 11 - Verdamping van water kost warmte, bij condensatie van waterdamp komt warmte vrij. - In heldere lucht neemt de temperatuur in de hoogte af met 10 C per km; in bewolkte lucht met 6 C per km, wegens de vrijkomende condensatiewarmte. - Dit verklaart waarom de valwind aan de lijzijde van een berg (Föhn) warmer is dan de wind aan de loefzijde. e. ELEKTRISCHE LADING - Het normale elektrische aardveld bedraagt in verticale richting 100 volt per meter, waarbij gemiddeld de aarde elektrisch negatief geladen is ten opzichte van de dampkring. - Elektrische stroom (uitgedrukt in ampères) is het transport van elektrische lading en vloeit van een hoger naar een lager elektrische spanningsvoltage, ofwel van een gebied met positieve naar een gebied met negatieve elektrische lading. 2. WEER - De ingrediënten druk, wind, vocht en warmte bepalen hoofdzakelijk ons weer. - Aangezien de landoppervlakten met hun grillige kustlijnen, bergen en dalen, hoogvlakten en laagvlakten, erg onregelmatig verdeeld zijn en de aarde om de zon waggelt zodat we dag en nacht, zomer en winter hebben en de maan zijn invloed op het weer uitoefent met eb en vloed, is er met name in onze streek veel variatie in het weer. - Onze lage- en hogedrukgebieden verplaatsen zich in het algemeen van westelijke naar oostelijke richtingen. - Wolken vormen zich als bloemkolen bij opstijgende lucht (cumuluswolken) of in lagen als rustige lucht wordt afgekoeld (stratuswolken). - De vele vormen van neerslag, zoals mist, motregen, regen, plensbui, sneeuw, korrelhagel, hagel, ijzel ontstaan als samenspel van zwaartekracht, thermiek, waterdruppelgrootte, temperatuur en stofdeeltjes in de lucht. - Een belangrijk mechanisme is de groei van kleine wasemdruppels van 0,01 mm tot regendruppels van meer dan 0,5 mm en van ijskristalletjes tot sneeuw en hagel. - Dauw en rijp zijn condensatie resp. bevriezing van wasem aan de grond (een appelboom wasemt liter water per jaar de lucht in). 3. ONWEER - Onweer is weer, waarbij ook het ingrediënt elektriciteit een rol speelt. - Een cumuluswolk die tot boven 8 km gaat klimmen gaat een "aambeeld" van ijskristallen vormen en wordt een onweerswolk, omdat dan neerwaartse stromingen gaan ontstaan in de vorm van regen, ijskristallen en hagelstenen, waarbij elektrische ladingsscheidingen gaan ontstaan. - Voor de elektrische ladingsscheidingen kunnen 3 mechanismen verantwoordelijk zijn: * Als onderkoelde waterdruppeltjes vastvriezen op de hagelstenen, splitsen zich ijssplinters af die positief geladen zijn (aambeeld vorming) waarbij de hagelstenen negatief worden.

7 jubileumdocument titel: Adri s laatste h* verhaal blz. 7 / 11 * Als ijsdeeltjes van verschillende temperatuur elkaar raken worden de koudste positief geladen, de minderkoude negatief. * Als een waterdruppel uit elkaar wordt geblazen worden de kleinste druppeltjes negatief en de grootste positief. - Daar waar de lucht het snelst opstijgt in de onweerswolk, valt de regen en daar wordt de onderkant van de wolk een positief geladen gebied. (Zie figuur 3, blz. 11) - De negatief geladen deeltjes in de wolk worden aangetrokken door het positieve gebied en ze dringen daar op een lawineachtige wijze in door, omdat de negatief geladen deeltjes een grotere snelheid hebben dan de positief geladen deeltjes; in de wolk beginnen zich de eerste bliksemontladingen (weerlicht) te vertonen. - Daar, waar de negatieve "lawines'' de onderkant van de wolk bereiken, ontstaat, in stapjes van ongeveer 50 meter lengte, de trapsgewijze voorslag naar de aarde en vormt aldus een geleidend kanaal, waarin, als dit de aarde bereikt, de hoofdslag plaatsvindt; daarna komen er nog een aantal naontladingen; dit ervaren wij als bliksem. - Jaarlijks worden bliksemflitsen in Nederland geregistreerd. - We onderscheiden warmteonweren en frontonweren. * Warmteonweren zijn vrij lokaal en ontstaan in hogedrukgebieden bij een flinke verwarming van het landoppervlak en voldoende luchtvochtigheid, dus meestal na de middag en in de zomer. * Frontonweren ontstaan het gehele jaar door, vooral in de kustgebieden en trekken in een breed front met windkracht 5 tot 9 over ons land 4. NOODWEER - Orkaan = extreme wind, windkracht 12, meer dan 120 km/uur. - Wolkbreuk = extreme regenval gedurende korte tijd. - Hagelstorm = extreme hagelbui (duiveneieren, tennisballen). - Tornado = windhoos = wervelwind die vanuit de wolken als een vernietigende slurf over het land trekt met een zuigsnelheid van 300 km/uur en een rotatiesnelheid van 500 km/uur. - Tyfoon = hurricane = tropische cycloon. Het oog heeft 30 km doorsnee en is windstil; totale doorsnede is 500 km en reikt 20 km hoog; de rotatiesnelheid is 250 km/uur. De bliksem Wat zich in de vonkenbaan van een elektriseermachine op kleine schaal voordoet, heeft in het groot plaats bij de bliksem. Ook aan de studie hiervan is in de laatste jaren veel aandacht besteed. Zo heeft Schonland in Zuid -Afrika met een draaiende camera, de zgn. Boys- camera, de verschillende stadia van het verschijnsel naast elkaar op de fotografische plaat kunnen vastleggen. Daarbij bleek dat een bliksem-inslag bestaat uit een aantal afzonderlijke inslagen (1-27), die in tijdsafstanden van 0,001-0,5 seconden op elkaar volgen. De eerste ontlading wordt voorafgegaan door een vóórontlading ( stepped leader ), die bestaat uit opeenvolgende deelontladingen over korte afstand vanuit een negatief geladen wolk in de richting van de aarde. De totale duur hiervan is van de

8 jubileumdocument titel: Adri s laatste h* verhaal blz. 8 / 11 orde van 0,01 seconde. Wanneer deze keten van vóór-ontladingen de aarde bereikt heeft, is het geleidende kanaal gevormd, waardoor zich de eigenlijke bliksem in enkele malen 10-5 seconden een weg baant van de aarde naar de wolken*). Daarna kan het verschijnsel zich langs dezelfde baan herhalen, waarbij echter telkens eerst weer een voorontlading van ca seconden de weg voor de grote bliksemstroom moet voorbereiden. Deze latere voorontladingen ( dart leader ) hebben nu echter niet meer het karakter van achtereenvolgende deel-ontladingen over korte afstand. De tijd Fig. 4. Schematische voorstelling van de verschijnselen bij een serie bliksem- ontladingen volgens Schonland. De hoofdontladingen (dikke lijnen), die zich voortplanten van de aarde (positief) naar een wolk (negatief), worden vooraf- gegaan door een stepped leader van de wolk naar de aarde (eerste maal) of een dart leader (volgende malen) tussen de bliksemstralen is bijv. van de orde van 0,01 seconde. In fig. 4 is een en ander schematisch voorgesteld. Oscillografisch heeft men het verschijnsel kunnen vervolgen met een kathodeoscillograaf, die verbonden was aan de bliksemafleider op het 375 m hoge Empire State Building te New York. In de jaren werden hier 68 blikseminslagen waargenomen. Daarbij vond men bijv. dat de stroomsterkte A en meer bedroeg, zoals trouwens ook reeds afgeleid was uit de magnetisatie van kleine magneetstaafjes, die in de buurt van een bliksemafleider waren opgesteld. Daar de tijdsduur echter zo kort is, bedraagt de in totaal overgaande lading slechts ongeveer 1 coulomb. De spanningen, die bij de bliksem optreden zijn van de orde van enkele miljoenen volt, en zo komt men tot de verrassende conclusie dat de optredende energie slechts de betrekkelijk geringe waarde van enkele kwh heeft. Sinds men o.a. voor splitsing van atoomkernen installaties heeft ontworpen voor spanningen van 1 miljoen volt en meer, is de gaping die er bestaat tussen de kunstmatige vonken en de bliksem een eindweegs overbrugd. Zo heeft Allibone vonkontladingen bij 10 6 volt met een draaiende camera onderzocht, en daarbij verschijnselen van vóór-ontladingen en dergelijke gevonden, die geheel overeenkomen met de bij de bliksem optredende. ) De elektronen bewegen zich natuurlijk hier in de richting van de aarde, maar de stroom is in het begin bij de aarde het grootste en ontwikkelt zich dan geleidelijk naar boven toe.

9 jubileumdocument titel: Adri s laatste h* verhaal blz. 9 / 11 Figuur 1: De verdeling van de luchtdruk over de aarde en de daarmee samenhangende luchtstomen

10 jubileumdocument titel: Adri s laatste h* verhaal blz. 10 / 11 Figuur 2 Relatieve vochtigheid in de atmosfeer als functie van de hoogte

11 jubileumdocument titel: Adri s laatste h* verhaal blz. 11 / 11 Figuur 3 Verdeling van elektrische lading in en wolk

H4 weer totaal.notebook. December 13, 2013. dec 4 20:10. dec 12 10:50. dec 12 11:03. dec 15 15:01. Luchtdruk. Het Weer (hoofdstuk 4)

H4 weer totaal.notebook. December 13, 2013. dec 4 20:10. dec 12 10:50. dec 12 11:03. dec 15 15:01. Luchtdruk. Het Weer (hoofdstuk 4) Het Weer (hoofdstuk 4) Luchtdruk Om te begrijpen wat voor weer het is en ook wat voor weer er komt zijn een paar dingen belangrijk Luchtdruk windsnelheid en windrichting temperatuur luchtvochtigheid dec

Nadere informatie

Thema 5 Weer en klimaat

Thema 5 Weer en klimaat Naut samenvatting groep 7 Mijn Malmberg Thema 5 Weer en klimaat Samenvatting Wordt het warm vandaag? De stralen van de zon zorgen voor warmte op aarde. De zon geeft niet altijd dezelfde temperatuur. Doordat

Nadere informatie

6. Luchtvochtigheid. rol bij het A g g r e g a t i e t o e s t a n d e n v a n w a t e r. 6.1 inleiding. 6.2 Aggregatietoestanden

6. Luchtvochtigheid. rol bij het A g g r e g a t i e t o e s t a n d e n v a n w a t e r. 6.1 inleiding. 6.2 Aggregatietoestanden 6. Luchtvochtigheid 6.1 inleiding Vocht heeft een grote invloed op het weer zoals wij dat ervaren. Zaken als zicht, luchtvochtigheid, bewolking en neerslag worden er direct door bepaald. Afkoeling kan

Nadere informatie

Werkblad:weersverwachtingen

Werkblad:weersverwachtingen Weersverwachtingen Radio, tv en internet geven elke dag de weersverwachting. Maar hoe maken weerdeskundigen deze verwachting, en kun je dat niet zelf ook? Je meet een aantal weergegevens en maakt zelf

Nadere informatie

Leren voor de biologietoets. Groep 8 Hoofdstuk 5

Leren voor de biologietoets. Groep 8 Hoofdstuk 5 Leren voor de biologietoets Groep 8 Hoofdstuk 5 Weer of geen weer 1 Het weerbericht Het weer kan in Nederland elke dag anders zijn. Daarom luisteren en kijken wij vaak naar weerberichten op de radio en

Nadere informatie

Manieren om een weersverwachting te maken Een weersverwachting kun je op verschillende manieren maken. Hieronder staan drie voorbeelden.

Manieren om een weersverwachting te maken Een weersverwachting kun je op verschillende manieren maken. Hieronder staan drie voorbeelden. Weersverwachtingen Radio, tv en internet geven elke dag de weersverwachting. Maar hoe maken weerdeskundigen deze verwachting, en kun je dat niet zelf ook? Je meet een aantal weergegevens en maakt zelf

Nadere informatie

Samenvatting Aardrijkskunde 4.1 t/m 4.6

Samenvatting Aardrijkskunde 4.1 t/m 4.6 Samenvatting Aardrijkskunde 4.1 t/m 4.6 Samenvatting door een scholier 1392 woorden 15 januari 2014 5,9 5 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde Wereldwijs AARDRIJKSKUNDE PW 4.1 T/M 4.6 H 4 1 *Reliëfkaart:

Nadere informatie

Aardrijkskunde samenvatting H2: Klimaat: is een beschrijving van het gemiddelde weer over een periode van 30 jaar.

Aardrijkskunde samenvatting H2: Klimaat: is een beschrijving van het gemiddelde weer over een periode van 30 jaar. Samenvatting door S. 1016 woorden 28 februari 2016 6,2 47 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde BuiteNLand Aardrijkskunde samenvatting H2: Nadeel tropische klimaten: het vocht, en de insecten/ziektes.

Nadere informatie

Toets_Hfdst2_WeerEnKlimaat

Toets_Hfdst2_WeerEnKlimaat Toets_Hfdst2_WeerEnKlimaat Antwoorden Samengesteld door: visign@hetnet.nl Datum: dinsdag 31 januari 2017 Tijd: 11:02 Samenstelling: Geowijzer Vraag: 3, 4, 5, 7, 8, 10, 11, 11, 12, 12, 13, 13, 14, 14, 15,

Nadere informatie

Luchtvochtigheid. maximale luchtvochtigheid; relatieve luchtvochtigheid; vochtdeficit. Absolute luchtvochtigheid (AV)

Luchtvochtigheid. maximale luchtvochtigheid; relatieve luchtvochtigheid; vochtdeficit. Absolute luchtvochtigheid (AV) Luchtvochtigheid Luchtvochtigheid is belangrijk voor de groei. Een te hoge luchtvochtigheid betekent geringe verdampingsmogelijkheden voor de plant. De plant neemt dan niet zoveel water op en dus ook minder

Nadere informatie

Samenvatting Aardrijkskunde Hoofdstuk en

Samenvatting Aardrijkskunde Hoofdstuk en Samenvatting Aardrijkskunde Hoofdstuk 1.1 1.2 en 4.1 4.2 Samenvatting door een scholier 1402 woorden 5 december 2017 7 21 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde Humboldt Aardrijkskunde toetsweek 1

Nadere informatie

Het begin van de winter

Het begin van de winter WINTER 21 december WINTER 2 Het begin van de winter Vanaf 21 juni worden de dagen weer langzaam korter. De zomer duurt tot 22 of 23 september. Dan zijn de dag en de nacht overal even lang. Met andere woorden:

Nadere informatie

Noodweer ontstaat vooral bij warm en vochtig weer. Dat komt omdat de zon al het water laat verdampen.

Noodweer ontstaat vooral bij warm en vochtig weer. Dat komt omdat de zon al het water laat verdampen. Spreekbeurt door een scholier 2330 woorden 25 oktober 2001 5,7 73 keer beoordeeld Vak Biologie VOORWOORD Dit werkstuk gaat over noodweer. Ik doe erg mijn best om dit werkstuk leuk en interessant te maken.

Nadere informatie

Inspectie Verkeer en Waterstaat

Inspectie Verkeer en Waterstaat Inspectie Verkeer en Waterstaat PPL voorbeeldexamen Meteorologie 1 Waarvan zijn zichtbare weersverschijnselen in de troposfeer voornamelijk het gevolg? A) Van subsidentie. B) Van luchtvervuiling. C) Van

Nadere informatie

Wat is Meteorologie?

Wat is Meteorologie? Meteorologie Niek van Andel www.alweeronline.nl Wat is Meteorologie? Latijn: Meteorologia Grieks: Meteorologos metewros (hoog in de lucht) logos (leer van) Leer van iets, hoog in de lucht (abstract) 1

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken Het Weer 1. Wolken Als je vaak naar buiten kijkt zie je soms wolken. Aan dan vraag jij je soms wel eens af wat er allemaal in een wolk zit. Nou ik zal eens uitleggen hoe een wolk in elkaar zit. Een wolk

Nadere informatie

HFDST 6. HET WEER IN ONZE STREKEN

HFDST 6. HET WEER IN ONZE STREKEN HFDST 6. HET WEER IN ONZE STREKEN 54 II. Hoe kunnen we verklaren dat we in België vaak een wisselvallig weer hebben? Wat wordt bedoeld met wisselvallig weer? De verklaring: op ca. 50 NB hebben we een botsing

Nadere informatie

5, Wat is bliksem? 1.2 Hoe ontstaat bliksem? Werkstuk door een scholier 2274 woorden 5 juni keer beoordeeld. I De bliksem: inleiding

5, Wat is bliksem? 1.2 Hoe ontstaat bliksem? Werkstuk door een scholier 2274 woorden 5 juni keer beoordeeld. I De bliksem: inleiding Werkstuk door een scholier 2274 woorden 5 juni 2006 5,4 23 keer beoordeeld Vak ANW I De bliksem: inleiding 1.1 Wat is bliksem? Het begrip 'bliksem' kan zéér eenvoudig verklaard worden: de bliksem is een

Nadere informatie

Luchtvochtigheid en temperatuur

Luchtvochtigheid en temperatuur Luchtvochtigheid en temperatuur Een plant moet groeien. Voor die groei heeft de plant onder meer voedingszouten en water nodig uit de bodem of het substraat. De opname van voedingszouten en water gebeurt

Nadere informatie

Toets_Hfdst2_WeerEnKlimaat

Toets_Hfdst2_WeerEnKlimaat Toets_Hfdst2_WeerEnKlimaat Vragen Samengesteld door: visign@hetnet.nl Datum: 31-1-2017 Tijd: 11:02 Samenstelling: Geowijzer Vraag: 3, 4, 5, 7, 8, 10, 11, 11, 12, 12, 13, 13, 14, 14, 15, 16, 17, 18, 19,

Nadere informatie

Bliksems. Stefan Kowalczyk

Bliksems. Stefan Kowalczyk Stefan Kowalczyk De aarde als condensator De ionosfeer is één plaat van een erg grote condensator, terwijl de aarde de andere is. Hoe bliksem ontstaat heeft hier alles mee te maken. Recent zijn nieuwe

Nadere informatie

inhoudsopgave voorwoord Blz. 2 inleiding Blz. 3 hoofdstukken Blz. 4 nawoord Blz. 11 bibliografie Blz. 12

inhoudsopgave voorwoord Blz. 2 inleiding Blz. 3 hoofdstukken Blz. 4 nawoord Blz. 11 bibliografie Blz. 12 Het weer Ruben 6B inhoudsopgave voorwoord Blz. 2 inleiding Blz. 3 hoofdstukken Blz. 4 Temperatuur blz. 4 De seizoenen blz. 5 Wind + windkracht blz. 6 Wolken blz. 7 Neerslag blz. 9 nawoord Blz. 11 bibliografie

Nadere informatie

Samenvatting Aardrijkskunde Hoofdstuk 2

Samenvatting Aardrijkskunde Hoofdstuk 2 Samenvatting Aardrijkskunde Hoofdstuk 2 Samenvatting door J. 181 woorden 13 januari 2016 6,1 48 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde Terra 2.1 Klimaten A Waardoor is het bij de evenaar warm? In bron

Nadere informatie

Samenvatting Aardrijkskunde Hoofdstuk 2

Samenvatting Aardrijkskunde Hoofdstuk 2 Samenvatting Aardrijkskunde Hoofdstuk 2 Samenvatting door een scholier 122 woorden 17 juni 2016 6, 75 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde Humboldt Samenvatting aardrijkskunde H2 2.1 Het weer: beschrijft

Nadere informatie

> Schatting van de verplaatsingssnelheid

> Schatting van de verplaatsingssnelheid >>> Context De Meteosat satelliet De Meteosat satellieten zijn geostationaire satellieten, dat wil zeggen dat de bewegingsrichting gelijk is aan die van de Aarde en de rotatieperiode dezelfde is als die

Nadere informatie

Zondag zeer zware onweersbuien?

Zondag zeer zware onweersbuien? Zondag zeer zware onweersbuien? Zondag kan een interessante dag worden voor onweersliefhebbers. Het wordt waarschijnlijk een tropisch hete dag (meer dan 30 graden). Het kan een dag worden die mensen lang

Nadere informatie

Van de regen in de drup

Van de regen in de drup Doelen Kerndoel 43: De leerlingen leren hoe je weer en klimaat kunt beschrijven met behulp van temperatuur, neerslag en wind. De leerlingen leren de waterkringloop. Kerndoel 47: De leerlingen leren de

Nadere informatie

Storm in het nieuws!

Storm in het nieuws! Kopieerblad 1 Storm in het nieuws! Storm in het nieuws! Wat weet je over de storm die heeft plaatsgevonden? Waar heeft de storm plaatsgevonden? Duid dit aan op de wereldkaart. Voeg hier eventueel een artikel

Nadere informatie

Het weer hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/63740

Het weer hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/63740 Auteur VO-content Laatst gewijzigd 06 May 2016 Licentie CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie Webadres http://maken.wikiwijs.nl/63740 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein.

Nadere informatie

Klimaat is een beschrijving van het weer zoals het zich meestal ergens voordoet, maar ben je bijvoorbeeld in Spanje kan het ook best regenen.

Klimaat is een beschrijving van het weer zoals het zich meestal ergens voordoet, maar ben je bijvoorbeeld in Spanje kan het ook best regenen. Samenvatting door Annique 1350 woorden 16 mei 2015 7,3 333 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde BuiteNLand Klimaten Paragraaf 2.2 Weer en klimaat Klimaat is een beschrijving van het weer zoals het

Nadere informatie

Fasen: de die toestanden waarin je water (en veel andere stoffen) kunt tegenkomen.

Fasen: de die toestanden waarin je water (en veel andere stoffen) kunt tegenkomen. Samenvatting door een scholier 873 woorden 2 maart 2016 7,6 37 keer beoordeeld Vak Methode NaSk Nova Hoofdstuk 3 1. fasen en fase-overgangen Water komt voor als: - vaste stof (ijs) - vloeistof (vloeibaar

Nadere informatie

Werkblad Naut Thema 5: Weer en klimaat

Werkblad Naut Thema 5: Weer en klimaat Werkblad Naut Thema 5: Weer en klimaat 5.1 Wordt het warm vandaag Lees het verhaal Wat is het weer? Kijk naar de boom Kijk naar de muts en de wanten Wat denk jij? Is het koud? In de zomer is het warm In

Nadere informatie

Een les met WOW - Neerslag

Een les met WOW - Neerslag Een les met WOW - Neerslag Weather Observations Website HAVO - VWO WOW handleiding 1 Colofon Deze handleiding is gemaakt door het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap (KNAG) in opdracht van

Nadere informatie

Woordenlijst - Aarde

Woordenlijst - Aarde Woordenlijst - Aarde de aardbeving het schudden van de grond de aardbol de planeet aarde de atlas het boek met landkaarten de atmosfeer de luchtlaag om de aarde de bliksem de elektrische ontlading tijdens

Nadere informatie

Het soort weer dat een land tijdens een lange periode heeft. Gebied in de wereld waar het klimaat overal hetzelfde is.

Het soort weer dat een land tijdens een lange periode heeft. Gebied in de wereld waar het klimaat overal hetzelfde is. Meander Samenvatting groep 6 Thema 4 Streken en klimaten Samenvatting Klimaatgebieden De aarde kun je verdelen in gebieden met verschillende klimaten. Nederland heeft een zeeklimaat. Dat is een gematigd

Nadere informatie

7.2. Werkstuk door Timon 2335 woorden 15 maart keer beoordeeld. Hoofdstuk 1: Weer en atmosfeer DE ATMOSFEER

7.2. Werkstuk door Timon 2335 woorden 15 maart keer beoordeeld. Hoofdstuk 1: Weer en atmosfeer DE ATMOSFEER Werkstuk door Timon 2335 woorden 15 maart 2014 7.2 22 keer beoordeeld Vak Biologie Hoofdstuk 1: Weer en atmosfeer DE ATMOSFEER Weer ontstaat in de atmosfeer. De atmosfeer is een dichte luchtlaag waar wij

Nadere informatie

Inhoud. Praktische gegevens 3 - Doelgroep - Leerdoelen - Tijdsduur - Aansluiting bij lesmethoden - Keuze van de onderzoeksplek

Inhoud. Praktische gegevens 3 - Doelgroep - Leerdoelen - Tijdsduur - Aansluiting bij lesmethoden - Keuze van de onderzoeksplek Inhoud Praktische gegevens 3 - Doelgroep - Leerdoelen - Tijdsduur - Aansluiting bij lesmethoden - Keuze van de onderzoeksplek Handleiding 4 - Voorbereiding in de klas - Inleiding - Praktische organisatie

Nadere informatie

7,5. Samenvatting door Anne 867 woorden 12 april keer beoordeeld. Aardrijkskunde. paragraaf 2. klimaten wereldwijd.

7,5. Samenvatting door Anne 867 woorden 12 april keer beoordeeld. Aardrijkskunde. paragraaf 2. klimaten wereldwijd. Samenvatting door Anne 867 woorden 12 april 2017 7,5 15 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde BuiteNLand paragraaf 2 klimaten wereldwijd breedteligging: de afstand van een plaats tot de evenaar in

Nadere informatie

Inhoud 1. Wat voor weer wordt het? 3 2. Het weerbericht 4 3. Temperatuur 5 4. Wind 5. Neerslag 6. Bewolking Filmpje Pluskaarten Bronnen 17

Inhoud 1. Wat voor weer wordt het? 3 2. Het weerbericht 4 3. Temperatuur 5 4. Wind 5. Neerslag 6. Bewolking Filmpje Pluskaarten Bronnen 17 Het weer Inhoud. Wat voor weer wordt het? 3 2. Het weerbericht 4 3. Temperatuur 5 4. Wind 7 5. Neerslag 9 6. Bewolking 2 7. Filmpje 4 Pluskaarten 5 Bronnen 7 Colofon en voorwaarden 8 . Wat voor weer wordt

Nadere informatie

4. Straling, warmte, temperatuur

4. Straling, warmte, temperatuur 4. Straling, warmte, temperatuur 4.1 Inleiding De zon levert met zijn zonnestraling alle energie die de luchtstromingen op aarde op gang houden. Minder bekend is dat ook de aarde warmte uitstraalt; daarbij

Nadere informatie

Opgave 1 Een ideaal gas is een gas waarvan de moleculen elkaar niet aantrekken en bovendien als puntmassa s opgevat kunnen worden.

Opgave 1 Een ideaal gas is een gas waarvan de moleculen elkaar niet aantrekken en bovendien als puntmassa s opgevat kunnen worden. Uitwerkingen Een ideaal gas is een gas waarvan de moleculen elkaar niet aantrekken en bovendien als puntmassa s opgevat kunnen worden. Opmerking: in een ideaal gas hebben de moleculen wel een massa. Alleen

Nadere informatie

12. Depressies, fronten en andere neerslagproducerende weersystemen

12. Depressies, fronten en andere neerslagproducerende weersystemen 12. Depressies, fronten en andere neerslagproducerende weersystemen 12.1 Inleiding In hoofdstuk 10 (Neerslag en buien) is de samenhang besproken tussen neerslag en bewolking; ook zagen we hoe de neerslagsoort

Nadere informatie

Samenvatting aardrijkskunde H9:

Samenvatting aardrijkskunde H9: Samenvatting aardrijkskunde H9: 1.Opbouw van de atmosfeer: opbouw atmosfeer of dampkring gebaseerd op temperatuursschommelingen. Hoogte atmosfeer Naam atmosfeerlaag Temp.-verloop verschijnsel 80-1000Km

Nadere informatie

De algemene luchtcirculatie

De algemene luchtcirculatie De algemene luchtcirculatie De Aarde wordt niet gelijkmatig opgewarmd door de Zon. Bij de polen is het het hele jaar beduidend kouder dan aan de evenaar. Er is dus een effect van de breedteligging op de

Nadere informatie

Samenvatting natuurkunde Recht evenredig verband =als de ene grootheid 2x zo groot wordt, is dat met de andere grootheid ook zo.

Samenvatting natuurkunde Recht evenredig verband =als de ene grootheid 2x zo groot wordt, is dat met de andere grootheid ook zo. Samenvatting door K. 577 woorden 10 december 2012 7,8 4 keer beoordeeld Vak Methode Natuurkunde Nieuwe natuurkunde Samenvatting natuurkunde 1.1-1.7 1.1 Weersgrootheden Recht evenredig verband =als de ene

Nadere informatie

Dit werkboekje maakt onderdeel uit van en

Dit werkboekje maakt onderdeel uit van  en it werkboekje maakt onderdeel uit van http://winter.yurls.net en http://werkbladen.yurls.net et begin van de winter Vanaf 21 juni worden de dagen weer langzaam korter. e zomer duurt tot 22 of 23 september.

Nadere informatie

1 Kun je aan planten zien wat je aan moet?

1 Kun je aan planten zien wat je aan moet? 1 Kun je aan planten zien wat je aan moet? Hoofdstuk 1 Les 1 Zoek het op Bij de evenaar staat de zon hoog. Het is er warm en daardoor verdampt het water. Die warme damp stijgt op en koelt af: dan gaat

Nadere informatie

Een les met WOW - Neerslag

Een les met WOW - Neerslag Een les met WOW - Neerslag Weather Observations Website VMBO WOW handleiding 1 Colofon Deze handleiding is gemaakt door het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap (KNAG) in opdracht van het

Nadere informatie

Zon, aarde en maan. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/87197

Zon, aarde en maan. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/87197 Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 16 december 2016 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/87197 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs

Nadere informatie

Werkstuk Aardrijkskunde Het weer

Werkstuk Aardrijkskunde Het weer Werkstuk Aardrijkskunde Het weer Werkstuk door een scholier 3080 woorden 29 december 2005 6,4 27 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde Inleiding Ik schrijf mijn werkstuk over het weer omdat ik het een interessant

Nadere informatie

Die aantrekkingskracht noemt men ook de zwaartekracht.

Die aantrekkingskracht noemt men ook de zwaartekracht. Als we iets uit onze hand loslaten, valt het steeds op de grond. Als we springen, komen we vanzelf weer op de grond terecht. Voorwerpen en lichamen worden als het ware naar de aarde toegetrokken. Die aantrekkingskracht

Nadere informatie

Neerslag vmbo12. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

Neerslag vmbo12. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 14 October 2016 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/62197 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken

Nadere informatie

RISICOSIGNALERING Winterse neerslag

RISICOSIGNALERING Winterse neerslag RISICOSIGNALERING Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut INLEIDING Onder winterse neerslag verstaan we droge en natte sneeuw, hagel, en ijzel. Winterse neerslag kan in de herfst, winter en lente

Nadere informatie

2 Landschapszones op aarde SO 1

2 Landschapszones op aarde SO 1 Aardrijkskunde 1 havo/vwo 2 Landschapszones op aarde SO 1 Deze toets bestaat uit tien vragen: open vragen en meerkeuzevragen. Ook zijn er vragen waarbij de atlas (Grote Bosatlas, editie 54) nodig is. Bij

Nadere informatie

1. LESBEGIN. 2. Lesuitwerking De verschillende klimaten de Europese kaart situeren. LESDOELEN LEERINHOUD WERKVORMEN/ MEDIA/ORGANISATIE TIJD

1. LESBEGIN. 2. Lesuitwerking De verschillende klimaten de Europese kaart situeren. LESDOELEN LEERINHOUD WERKVORMEN/ MEDIA/ORGANISATIE TIJD 1. LESBEGIN 2. Lesuitwerking De verschillende klimaten de Europese kaart situeren. Onderwijsleergesprek 2 III. Factoren van weer en klimaat. 1. De temperatuur verschilt volgens het seizoen. - 21 juni staat

Nadere informatie

Woordenschat - memory Taal Actief groep 4 Thema 3 Les 1

Woordenschat - memory Taal Actief groep 4 Thema 3 Les 1 Woordenschat - memory Taal Actief groep 4 Thema 3 Les 1 de berg Is een hoog stuk land. Soms ligt er sneeuw bovenop. de top Het hoogste stukje van de berg. Hoger kun je niet klimmen. de beek Dit is een

Nadere informatie

Samenvatting Aardrijkskunde Weer en Klimaat hoofdstuk 3

Samenvatting Aardrijkskunde Weer en Klimaat hoofdstuk 3 Samenvatting Aardrijkskunde Weer en Klimaat hoofdstuk 3 Samenvatting door Jordan 595 woorden 14 december 2017 5,5 2 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde Hoofdstuk 3 Aardrijkskunde Weer en klimaat in de VS

Nadere informatie

Het weer van 19 november 2016 Les 4

Het weer van 19 november 2016 Les 4 Het weer van 19 november 2016 Les 4 Kans op onweer, vlagerige wind Analyse van Lex: een groot Lagedrukgebied met kernen boven Schotland en tussen IJsland en Noorwegen beheerst het weer boven Nederland.

Nadere informatie

WATER IN AL ZIJN VORMEN

WATER IN AL ZIJN VORMEN WATER IN AL ZIJN VORMEN Meteoz is een beetje sip vandaag. Buiten regent het pijpestelen! En hij wou net gaan fietsen in het bos Wanneer hij zijn vriendinnetje Nova ziet, vraagt hij zich plots af: Nova,

Nadere informatie

Uitwerkingen VWO deel 1 H2 (t/m par. 2.5)

Uitwerkingen VWO deel 1 H2 (t/m par. 2.5) Uitwerkingen VWO deel 1 H2 (t/m par. 2.5) 2.1 Inleiding 1. a) Warmte b) Magnetische Energie c) Bewegingsenergie en Warmte d) Licht (stralingsenergie) en warmte e) Stralingsenergie 2. a) Spanning (Volt),

Nadere informatie

www. Fysica 1997-1 Vraag 1 Een herdershond moet een kudde schapen, die over haar totale lengte steeds 50 meter lang blijft, naar een 800 meter verderop gelegen schuur brengen. Door steeds van de kop van

Nadere informatie

Samenvatting Aardrijkskunde H.2 tot paragraaf 8

Samenvatting Aardrijkskunde H.2 tot paragraaf 8 Samenvatting Aardrijkskunde H.2 tot paragraaf 8 Samenvatting door Anouk 747 woorden 19 januari 2018 6,3 7 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde BuiteNLand H.2 Klimaat 1 De stralingsbalans van de aarde

Nadere informatie

Herfstwerkboekje van

Herfstwerkboekje van Herfstwerkboekje van Herfst werkboekje groep 5 1 De bladeren aan de bomen worden bruin en rood en vallen naar beneden, het is weer herfst! September wordt herfstmaand genoemd, dit omdat op 22 september

Nadere informatie

Het weer. Expertgroep 5 : Donder en bliksem. Naam leerling:... Leden expertgroep:..

Het weer. Expertgroep 5 : Donder en bliksem. Naam leerling:... Leden expertgroep:.. Naam leerling:...... Leden expertgroep:.. De voorbereiding Iedereen heeft het wel eens meegemaakt: onweer! Sommige kinderen vinden het eng en zien het liever niet, anderen vinden het juist spannend en

Nadere informatie

Factsheet KNMI waarschuwingen zicht

Factsheet KNMI waarschuwingen zicht Factsheet KNMI waarschuwingen zicht Factsheet Zicht figuur 1 Goed zicht, beperkt zicht Bron: Bosatlas van het klimaat Risicosignalering zicht Wanneer het weer om extra oplettendheid vraagt vanwege gladheid

Nadere informatie

Jij en energie: zonne-energie

Jij en energie: zonne-energie De oneindige bron: Zonne-energie Passieve zonne-energie Een soort zonne-energie zal je al snel kunnen bedenken en dat is passieve zonne-energie. Passieve zonne-energie is energie waar je niets voor hoeft

Nadere informatie

Klimaatbeheersing (2)

Klimaatbeheersing (2) Klimaatbeheersing (2) E. Gernaat (ISBN 978-90-808907-6-3) Uitgave 2016 1 Natuurkundige begrippen 1.1 Warmte () Warmte is een vorm van energie welke tussen twee lichamen met een verschillende temperatuur

Nadere informatie

NOTEN: 1.* De sectie in deze vorm wordt alleen door automaten gebruikt 2.** Deze groepen worden niet gebruikt door automaten

NOTEN: 1.* De sectie in deze vorm wordt alleen door automaten gebruikt 2.** Deze groepen worden niet gebruikt door automaten NF 01 KLIM - Klimatologisch bericht met aanvullende gegevens. Codenaam: De codenaam KLIM geeft de aard van het betreffende rapport aan. Bovenstaande codenaam wordt niet als onderdeel van het rapport verzonden.

Nadere informatie

2. Algemene circulatie

2. Algemene circulatie 2. Algemene circulatie 2.1 Inleiding De atmosfeer is voortdurend in beweging. Op het eerste gezicht lijkt dat bewegingspatroon een totale chaos, maar toch blijkt het te voldoen aan bepaalde regels. Beweging

Nadere informatie

p V T Een ruimte van 24 ºC heeft een dauwpuntstemperatuur van 19 ºC. Bereken de absolute vochtigheid.

p V T Een ruimte van 24 ºC heeft een dauwpuntstemperatuur van 19 ºC. Bereken de absolute vochtigheid. 8. Luchtvochtigheid relatieve vochtigheid p e 100 % p absolute vochtigheid = dichtheid van waterdamp dauwpuntstemperatuur T d = de temperatuur waarbij de heersende waterdampdruk de maximale dampdruk is.

Nadere informatie

Luchtelektriciteit en Bliksem

Luchtelektriciteit en Bliksem Luchtelektriciteit en Bliksem Aarnout van Delden Instituut voor Marien en Atmosferisch Onderzoek Universiteit Utrecht www.phys.uu.nl/~nvdelden virga Inhoud De pioniers Globale stroomkring Ladingsscheidng

Nadere informatie

Hoe komen de verschillende klimaten op Aarde tot stand?

Hoe komen de verschillende klimaten op Aarde tot stand? Klimaat Wat is klimaat? Klimaat is de gemiddelde toestand van het weer over een langere periode op een bepaalde plaats. Veel meteorologische instituten hanteren een periode van 30 jaar voor de berekening

Nadere informatie

Het Weer. Vroeger. De dampkring

Het Weer. Vroeger. De dampkring Het Weer Van het weer kun je alles verwachten. Soms schijnt het zonnetje volop maar dan kan het de volgende dag regenen. Soms kan het zelfs hele plekken verwoesten, bijvoorbeeld bij overstromingen, orkanen

Nadere informatie

KLIMAAT GLOBAAL. We beginnen met enkele observaties: aardrijkskunde 4 e jaar. De zonnehoogte in Ukkel doorheen de dag, doorheen het jaar.

KLIMAAT GLOBAAL. We beginnen met enkele observaties: aardrijkskunde 4 e jaar. De zonnehoogte in Ukkel doorheen de dag, doorheen het jaar. KLIMAAT GLOBAAL We beginnen met enkele observaties: De zonnehoogte in Ukkel doorheen de dag, doorheen het jaar. Enkele vragen bij de afbeelding: wat is de maximale zonnehoogte (= culminatiehoogte) begin

Nadere informatie

11. Weersituaties. 11.1 Inleiding. 11.2 Weertype

11. Weersituaties. 11.1 Inleiding. 11.2 Weertype 11. Weersituaties 11.1 Inleiding et weer wordt voor een belangrijk deel bepaald door de eigenschappen van de lucht die wordt aangevoerd. Nu eens zitten we in lucht die boven zee flink wat vocht heeft opgepikt;

Nadere informatie

Wat is weer? Definitie. Atmosfeer

Wat is weer? Definitie. Atmosfeer Wat is weer? Definitie Het weer is de toestand van de atmosfeer op een bepaald ogenblik en op een bepaalde plaats. Het is een momentopname van parameters die we meten (luchtdruk, temperatuur, luchtvochtigheid,

Nadere informatie

10. Neerslag en buien

10. Neerslag en buien 10. Neerslag en buien 10.1 Inleiding In dit hoofdstuk wordt besproken hoe neerslag gevormd wordt en onder welke omstandigheden de verschillende typen neerslag ontstaan. Ook gaan we in op het gebruik van

Nadere informatie

RISICOSIGNALERING Zware regen

RISICOSIGNALERING Zware regen RISICOSIGNALERING Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut INLEIDING staat meestal synoniem voor een extreme hoeveelheid neerslag en kan in Nederland het hele jaar voorkomen. In het winterhalfjaar

Nadere informatie

toelatingsexamen-geneeskunde.be

toelatingsexamen-geneeskunde.be Fysica juli 2009 Laatste update: 31/07/2009. Vragen gebaseerd op het ingangsexamen juli 2009. Vraag 1 Een landingsbaan is 500 lang. Een vliegtuig heeft de volledige lengte van de startbaan nodig om op

Nadere informatie

Handleiding Model van de waterkringloop 185405

Handleiding Model van de waterkringloop 185405 Handleiding Model van de waterkringloop 185405 Inleiding Onze watervoorziening houdt verband met een totale reeks van gebeurtenissen vaak beschreven als de waterkringloop. In deze context wordt het woord

Nadere informatie

Elektrische energie en elektrisch vermogen

Elektrische energie en elektrisch vermogen Elektrische energie en elektrisch vermogen Grootheid Symbool Eenheid Lading Q C: Coulomb Spanning U V: Volt Stroomsterkte I A: Ampère Energie E J: Joule Weerstand R Ω: Ohm Spanning: noodzakelijk om lading

Nadere informatie

Windmolenpark Houten. Project nask & techniek Leerjaar 2 havo/atheneum College de Heemlanden, Houten. Namen: Klas:

Windmolenpark Houten. Project nask & techniek Leerjaar 2 havo/atheneum College de Heemlanden, Houten. Namen: Klas: Namen: Klas: Windmolenpark Houten Project nask & techniek Leerjaar 2 havo/atheneum College de Heemlanden, Houten Ontwikkeld door: Geert Veenstra Gerard Visker Inhoud Probleem en hoofdopdracht Blz 3 Samenwerking

Nadere informatie

Werkstuk ANW Weersvoorspelling

Werkstuk ANW Weersvoorspelling Werkstuk ANW Weersvoorspelling Werkstuk door een scholier 1543 woorden 24 december 2004 6,7 72 keer beoordeeld Vak ANW Weersvoorspelling/Weerbericht Wat zijn weersvoorspellingen? Weerberichten zijn geen

Nadere informatie

Soms moet de lucht omhoog omdat er een gebergte ligt. Ook dan koelt de lucht af. Er ontstaan wolken en neerslag. Dit is stuwingsregen.

Soms moet de lucht omhoog omdat er een gebergte ligt. Ook dan koelt de lucht af. Er ontstaan wolken en neerslag. Dit is stuwingsregen. Samenvatting door een scholier 1790 woorden 1 juni 2016 7,9 13 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde BuiteNLand samenvatting Aardrijkskunde hoofdstuk 2: KLIMATEN 2.1 Klimaten Waardoor is het niet

Nadere informatie

3 november 2014. Inleiding

3 november 2014. Inleiding 3 november 2014 Inleiding In 2006 publiceerde het KNMI vier mogelijke scenario s voor toekomstige veranderingen in het klimaat. Het Verbond van Verzekeraars heeft vervolgens doorgerekend wat de verwachte

Nadere informatie

Het natekenen van twee logo s en deze plaatsen in een InDesign-document

Het natekenen van twee logo s en deze plaatsen in een InDesign-document OPDRACHTKAART PP-02-03-01 Het natekenen van twee logo s en deze plaatsen in een InDesign-document Voorkennis: Je hebt praktijkopdracht 1 en 2 van Illustrator afgerond. Voor het plaatsen in een InDesign-document

Nadere informatie

Samenvatting Natuurkunde Hoofdstuk 3

Samenvatting Natuurkunde Hoofdstuk 3 Samenvatting Natuurkunde Hoofdstuk 3 Samenvatting door een scholier 2821 woorden 5 februari 2011 6,3 57 keer beoordeeld Vak Methode Natuurkunde Nova Samenvatting hoofdstuk 3 1 t/m 5 + 7 1 - Water komt

Nadere informatie

Wat u moet weten over onweer

Wat u moet weten over onweer Wat u moet weten over onweer Onweer fascineert ons Al sinds de oudheid hebben mensen ontzag voor onweer, vooral voor bliksem. Zo dachten de Germanen dat bliksem ontstond als de god Donar met een hamer

Nadere informatie

Water is een heel bekend begrip. De bekende molecuul formule voor water is uiteraard H2O, de stof heeft

Water is een heel bekend begrip. De bekende molecuul formule voor water is uiteraard H2O, de stof heeft Werkstuk door een scholier 996 woorden 14 mei 2003 5 152 keer beoordeeld Vak Scheikunde Inhoudsopgave Wat is waterstof? Wat is water? Wat is filtreren? Wat is destilleren? Drie fasen van water. Wat is

Nadere informatie

Hoofdstuk 3. 1 Lading en spanning. Elektriciteit. Leerstof. Toepassing

Hoofdstuk 3. 1 Lading en spanning. Elektriciteit. Leerstof. Toepassing Hoofdstuk 3 Elektriciteit 1 Lading en spanning Leerstof 1 a Je moet de pvc-uis met een wollen doek wrijven. een negatieve lading c elektronen d De elektronen gaan van de doek naar de pvc-uis. e een positieve

Nadere informatie

- Meteorologie. zaterdag 1 november 2014 21:21. Deltavliegen Pagina 1

- Meteorologie. zaterdag 1 november 2014 21:21. Deltavliegen Pagina 1 - Meteorologie zaterdag 1 november 2014 21:21 -- Hoe de opbouw is van de atmosfeer (Atmosfeer, Troposfeer, Topopauze, Stratosfeer, Stratopauze). Atmosfeer=Dampkring=Lucht om de aarde). Opgedeeld in lagen

Nadere informatie

Samenvatting Natuurkunde Hoofdstuk 2 (elektriciteit)

Samenvatting Natuurkunde Hoofdstuk 2 (elektriciteit) Samenvatting Natuurkunde Hoofdstuk 2 (elektriciteit) Samenvatting door een scholier 1671 woorden 2 december 2012 5,6 55 keer beoordeeld Vak Methode Natuurkunde Natuurkunde overal Natuurkunde H2 elektriciteit

Nadere informatie

Boekverslag door S woorden 21 maart keer beoordeeld. Natuurkunde. Inleiding

Boekverslag door S woorden 21 maart keer beoordeeld. Natuurkunde. Inleiding Boekverslag door S. 2523 woorden 21 maart 2005 6 195 keer beoordeeld Vak Natuurkunde Inleiding Dit is mijn werkstuk over bliksem. Ik houd het over bliksem, omdat ik bliksem er wel mooi uit vind zien en

Nadere informatie

Samenvatting Aardrijkskunde Hoofdstuk 3.1 t/m 3.4

Samenvatting Aardrijkskunde Hoofdstuk 3.1 t/m 3.4 Samenvatting Aardrijkskunde Hoofdstuk 3.1 t/m 3.4 Samenvatting door een scholier 1914 woorden 11 april 2011 7,8 9 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde Terra 3.1 Wat is een verklarende aardrijkskundige

Nadere informatie

INDONESIË. Natuurlijke en landschappelijke kenmerken

INDONESIË. Natuurlijke en landschappelijke kenmerken INDONESIË Natuurlijke en landschappelijke kenmerken Structuur [1/2] De kandidaat kan gebiedskenmerken van een ontwikkelingsland beschrijven en analyseren. Het betreft: a. sociaal-geografische en fysisch-geografische

Nadere informatie

Samenvatting ANW Hoofdstuk 6

Samenvatting ANW Hoofdstuk 6 Samenvatting ANW Hoofdstuk 6 Samenvatting door een scholier 1776 woorden 4 november 2006 6,4 15 keer beoordeeld Vak Methode ANW Solar H6 Het zonnestelsel H6.1 Dagen, maanden, jaren Rondom de zon in een

Nadere informatie

Elektriciteit. Elektriciteit

Elektriciteit. Elektriciteit Elektriciteit Alles wat we kunnen zien en alles wat we niet kunnen zien bestaat uit kleine deeltjes. Zo is een blok staal gemaakt van staaldeeltjes, bestaat water uit waterdeeltjes en hout uit houtdeeltjes.

Nadere informatie

Elektriciteit, wat is dat eigenlijk?

Elektriciteit, wat is dat eigenlijk? Achtergrondinformatie voor de leerkracht Te gebruiken begrippen tijdens de les. Weetje!! Let op de correcte combinatie lampjes en batterijen -- 1,2 V lampjes gebruiken met de AA-batterijen van 1,5 V ---

Nadere informatie

Naam: Klas: Versie A REPETITIE GASSEN EN DAMPEN 3 VWO

Naam: Klas: Versie A REPETITIE GASSEN EN DAMPEN 3 VWO Naam: Klas: Versie A REPETITIE GASSEN EN DAMPEN 3 VWO Bij deze toets hoort een blad met enige gegevens van stoffen. OPGAVE 1 Twee Maagdenburger halve bollen zijn tegen elkaar gezet en de lucht tussen de

Nadere informatie

INKOMHAL. a) eb en vloed. c) wind. c) de luch. htdruk:... end:... dag van uw. bezoek. met... Bft. ... k ...

INKOMHAL. a) eb en vloed. c) wind. c) de luch. htdruk:... end:... dag van uw. bezoek. met... Bft. ... k ... VRAGENLIJST ALLE OPLOSSINGENN INKOMHAL 1 Welke drie factoren zorgen voor de bewegingen van het zeewater? a) eb en vloed b) zeestromingen c) wind 2 Op welkee drie manieren beschermen we de kustlijn ( 67

Nadere informatie