DAMMEN als vorm van vrijetijdsbesteding, onder de vleugels van een provinciale bond? Willen we dat? Kan dat? En hoe doen we dat?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "DAMMEN als vorm van vrijetijdsbesteding, onder de vleugels van een provinciale bond? Willen we dat? Kan dat? En hoe doen we dat?"

Transcriptie

1 DAMMEN als vorm van vrijetijdsbesteding, onder de vleugels van een provinciale bond? Willen we dat? Kan dat? En hoe doen we dat? Discussienotitie voor de Gelderse Dambond Opgesteld door Damvereniging Slagvaardig Wamel

2 1. Inleiding: Onze vereniging is één van de 220 plaatselijke damverenigingen onder de hoede van de Koninklijke Nederlandse Dambond (KNDB) en maakt deel uit van de Gelderse Dambond (GDB). De KNDB telde per 30 juni leden, inclusief 732 dubbellidmaatschappen. Per saldo telt de bond dus 4121 dammende personen. Kleine plaatselijke damverenigingen als de onze lijden een moeizaam bestaan. Ze hebben grote zorgen en worden geconfronteerd met: een afnemend aantal leden vergrijzing ledenbestand stijgende algemene kosten hogere afdracht aan overkoepelende organisaties. Wij houden met erg veel moeite het hoofd boven water. Creativiteit houdt ons op de been. Toevallige baten verschuiven onze financiële zorgen naar later.. Als eenvoudige kleine dorpsclub hebben wij een bescheiden activiteitenpakket, bestaande uit: clubavond met onderlinge wedstrijden en competities deelname aan wedstrijden/competities van de onderbond (GDB) organisatie van een jaarlijks Open sneldamkampioenschap (streefgetal: 100 deelnemers) Wij zijn niet betrokken bij landelijke activiteiten die de KNDB voor clubs en leden organiseert. Slagvaardig heeft de contributie voor de leden in de afgelopen jaren flink moeten verhogen. De club telt per 1 januari 2013 twaalf leden en gaat, afgaande op de verwachtingen, flink op de bescheiden reserves interen. Een eenvoudig rekensommetje: 12 leden x 75 = 900 AF: afdracht KNDB 12 x 37 = 444 AF: afdracht GDB 12 x 7 = 84 Resteert voor zaalhuur, reiskosten en algemene kosten (materiaal, prijzen, porto, telefoon enz.) 472. De club verkeert financieel gezien in zwaar weer en is in acuut gevaar. Toch zou overleven onze doelstelling moeten zijn. Het is schrijnend dat de vrijwel de helft van de ontvangen contributies aan de landelijke organisatie moet worden afgedragen. Is de situatie waarin onze vereniging zich bevindt, uniek? Nee, (helaas) niet. Er zijn verschillende plaatselijke damverenigingen die in vergelijkbare omstandigheden verkeren. In deze gespreksnotitie willen wij nagaan of onze club op een andere wijze, zonder de financiele dwangbuis van de landelijke bond, verder kan.

3 2. Afname diensten KNDB: Daarover kunnen wij kort zijn. Afgezien van de belangenbehartiging doet de bond weinig tot niets voor onze club. Ze is voor ons van weinig betekenis. Ook zonder haar diensten kunnen wij ons tijdens onze wekelijkse clubavond achter het dambord uitleven. Onze leden ontvangen het bondsorgaan Het Damspel. Het verschijnt vier keer per jaar. De inhoud spreekt de meeste leden niet of nauwelijks aan. Het blad schenkt veel aandacht aan internationale en nationale damevenementen. Daarmee is grofweg het belang van de KNDB voor de dammers in Wamel geschetst. Wij zijn voorstanders van het principe van de kostendragers. Wij hangen het profijtbeginsel aan en vinden dat de verhouding tussen onze contributieafdracht en de door de KNDB aan ons geleverde diensten een complete scheefgroei vertoont. Voor ons als modale damclub (misschien wel levend onder het bestaansminimum) zijn de door de KNDB gehanteerde begrippen als Topsport, Wedstrijdsport en Breedtesport nauwelijks relevant. Topsport en Wedstrijdsport überhaupt niet. Breedtesport misschien wel, tenminste wanneer dat onderdeel voor ons aansprekende activiteiten zou opleveren. Slagvaardig hanteert de stelregel: Clubavond = recreatiesport = breedtesport (geen aandacht voor Topsport en landelijke Wedstrijdsport) Binnenkort beslist de Bondsraad over een verhoging van de afdracht met 2 per lid per jaar (structureel). Vanuit onze positie zijn wij daar mordicus tegen. Voor ons als modale damclub is de huidige afdracht van 35,- per lid (volwassene) aan de landelijke bond al niet passend.

4 3. Afname diensten GDB: Wij doen over het algemeen mee aan de volgende door de provinciale dambond georganiseerde Gelderse activiteiten: Teamwedstrijden (regio Zuid, 1 e klasse, met 6-tallen, diepe zucht..) Provinciale bekerwedstrijden met 4-tallen Kampioenschappen sneldammen, zowel in teamverband als individueel (incidenteel en afhankelijk van de locatie waar gespeeld wordt). De periodieke uitgave van de GDB, het Gelders Damnieuws, wordt door onze leden gewaardeerd. Wij hebben een circulatieschema om de beschikbare exemplaren onder de leden te verdelen. De afdracht aan de GDB bedraagt 7,- per lid (volwassene) en staat in een redelijke verhouding tot de diensten die wij van de provinciale dambond afnemen. Dit stemt ons tot tevredenheid.

5 4. Verhouding KNDB Provinciale Dambonden: Vanouds waren de activiteiten van de provinciale bonden het voorportaal voor deelname aan landelijke vervolgwedstrijden. Die banden zijn echter in de afgelopen jaren gaandeweg doorgesneden: Voor deelname aan de Nationale Competitie met teams geldt een vrije inschrijving Deelname aan de kwalificatiewedstrijden voor het Nederlands Kampioenschap is ook mogelijk via vrije inschrijving (ratinggebonden) Voor landelijke wedstrijden met jeugdteams staat inschrijving ook open voor alle clubs (geen voorwedstrijden) Idem voor landelijke persoonlijke wedstrijden voor de verschillende jeugdcategorieën. Voor het NK sneldammen persoonlijk is het provinciaal kampioenschap nog wel het kwalificatietoernooi. Deelname aan selectiedagen voor landelijke trainingsgroepen loopt ook al niet meer via de provinciale dambonden. Belangstellenden kunnen zich rechtstreeks bij de KNDB aanmelden. Andere interessante toernooien worden door het particulier initiatief georganiseerd. Wij denken aan b.v. het Open NK (algemeen) en het Open NK voor Veteranen. De Algemene Vergadering van de KNDB bestond ooit uit de afgevaardigden van de provinciale bonden. Die gelaagde vertegenwoordiging is vervangen door een Bondsraad, deels bestaande uit één vertegenwoordiger van elke provinciale bond, aangevuld met een aantal op persoonlijke titel gekozen of aangewezen personen. Gaandeweg is de rol van de provinciale dambond teruggedrongen. Wat anno 2012 nog steeds toepassing vindt: De penningmeesters van de provinciale bonden fungeren als incassobureau voor de contributieafdrachten door de aangesloten verenigingen. De kasbewaarders van de provinciale bonden moeten zelfs zo hebben wij begrepen de afdracht voorfinancieren wanneer clubs de betaaltermijnen overschrijden. Nauwelijks twee jaar geleden (Bondsraad vergadering op 6 november 2010) is de vraag behandeld of de KNDB uit een oogpunt van eenheid van bestuur beter één landelijke organisatie van damverenigingen, zonder de tussenlaag van provinciale bonden, zou kunnen worden. Er was vrijwel geen steun voor het loskoppelen van de provinciale bonden van de KNDB. NOC*NSF introduceerde het begrip Goed Sportbestuur voor de sportbonden, waarin geen plaats zou zijn voor onderafdelingen die een eigen beleid kunnen voeren. Dammers, van nature denkers, vonden een constructie om aan de eisen van NOC*NSF te voldoen.

6 5. Welke prioriteitsvelden zijn voor de KNDB belangrijk? De KNDB zet in haar beleidsplannen landelijk in op Topsport, Wedstrijdsport en Breedtesport. Ondanks het wegvallen van subsidies voor het dammen door vrouwen en meisjes is de Bondsraad voorstander van het continueren van de activiteiten op dat terrein. De KNDB beschikt over een uitgebreide technische staf bestaande uit een technisch directeur, een bondscoach, coaches talentontwikkeling, trainers en ook over een maatschappelijk begeleider. Met het beschikbare spelerspotentieel worden internationale successen nagestreefd. In onze jaarvergadering komt jaarlijks de vraag terug of het KNDB - uitgavenpatroon voor deze kostencategorieën ook uit onze inbreng (contributie) wordt betaald. En: welke waarde hebben die deelterreinen voor modale damclubs als Slagvaardig? Wij hebben daarop een eenduidig en klip en klaar antwoord: geen waarde. Zoals eerder in deze gespreksnotitie aangegeven hebben in ieder geval de deelterreinen Topsport en Wedstrijdsport totaal geen betekenis voor modale damclubs en hun leden, dus ook niet voor Slagvaardig. Slagvaardig heeft eerder dit jaar een voorstel ingediend te onderzoeken het contributiestelsel om te bouwen naar een systematiek die recht doet aan het profijtbeginsel. Daarin zou de hoogte van de bijdrage van de individuele leden afhankelijk moeten worden van de afname van diensten van de bond. Wij hebben het als uitermate teleurstellend ervaren dat zelfs onderzoek geen kans van slagen had. Nee, Bondsbestuur en Bondsraad (vergadering 23 juni 2012) hadden voor onze ideeën weinig of geen aandacht. Onderzoek naar de mogelijkheden van toepassing van het profijtbeginsel werd niet serieus in overweging genomen. Het voorstel oogstte zeker geen bijval. Een opstap naar b.v. een licentiesysteem zit er zeker niet in En een voor ons herkenbare argumentatie voor deze stellingname heeft ons niet bereikt. In het Jaarplan 2013 (behandeling in Bondsraad op 3 november 2012) scoren zaken als Topsport en Wedstrijdsport landelijk en internationaal opnieuw goed. Het Bondsbestuur voert daarvoor in de begroting voor 2013 opnieuw forse bedragen uit. In totaal Het plan besteedt veel aandacht aan de landenuitdaging (wie daagt wie uit? is dit wel een kerntaak voor de KNDB of toch niet veeleer voor de FMJD?), de scholing van de technische staf en het programma voor vrouwen en meisjes. In bedoeld Jaarplan staan de door het Bondsbestuur op het terrein van Breedtesport geformuleerde voornemens wel erg bij Topsport en Wedstrijdsport in de schaduw. Voor 2013 wordt voor Breedtesport begroot. Het blijft in het jaarplan overigens bij abstracte voornemens waarvan de effectuering nota bene wordt opgehangen aan de beschikbaarheid van enthousiaste mensen (lees: vrijwilligers). Bron: Jaarplan KNDB 2013.

7 6. Hoe verder? Wij moeten de vraag onder ogen zien: Willen wij doorgaan onder de vleugels van de KNDB of kunnen wij volstaan met participatie in de provinciale bond? Als eenvoudige dammers zonder pretenties en aspiraties willen wij dammen in de vorm van recreatiesport blijven beoefenen. Op basis van de in de voorgaande hoofdstukken beschreven overwegingen is participatie in de landelijke bond voor het collectief van ons kleine ledenbestand niet langer interessant en zeker geen must. Afgezet tegen het kosten baten principe lijkt een uitgave van 12 leden x 37,- = 444,- als bijdrage aan een landelijke organisatie die voor ons zo weinig betekent, niet te verklaren of uit te leggen. Nog steeds het principe van de kostendragers aanhangende, zal overwogen kunnen worden de participatie van Slagvaardig aan een overkoepelende organisatie te beperken tot aansluiting bij de provinciale dambond GDB. Deze discussienotitie is voor ons het leidende principe. Ongetwijfeld, wij hebben dat in onze studie ook gelezen, stuit de beoogde koerswijziging op statutaire hindernissen. Statuten en reglementen zijn er echter volgens ons om de opvattingen die in een bond, vereniging of organisatie leven, te formaliseren. Ze zijn tijdsgebonden. Voortschrijdend inzicht kan ertoe leiden dat ook statuten opnieuw tegen het licht worden gehouden en aan de gewijzigde opvattingen worden aangepast. Wij zijn benieuwd naar de opvattingen binnen dammend Nederland. Medestanders zijn welkom! Wamel, 17 oktober Bestuur Damvereniging Slagvaardig Wamel, Harry Verploegen, voorzitter Anton Janssen, secretaris Henk Bracht, bestuurslid Correspondentieadres: Anton Janssen Hollenhof BC WAMEL awa9@xs4all.nl telefoon of discussienotitie gdb

Baten en lasten afzonderlijk per activiteit Bijzondere projecten apart Bijzondere activiteiten apart

Baten en lasten afzonderlijk per activiteit Bijzondere projecten apart Bijzondere activiteiten apart Jaarrekening 2012 Baten en lasten afzonderlijk per activiteit Bijzondere projecten apart Bijzondere activiteiten apart In de jaarrekening: - Resultaten naar activiteit - Resultaten naar soort Door de iets

Nadere informatie

Notulen van de extra ledenvergadering van de Gelderse Dambond gehouden op woensdag 31 oktober 2012 in het clubgebouw van WSDV Wageningen.

Notulen van de extra ledenvergadering van de Gelderse Dambond gehouden op woensdag 31 oktober 2012 in het clubgebouw van WSDV Wageningen. Notulen van de extra ledenvergadering van de Gelderse Dambond gehouden op woensdag 31 oktober 2012 in het clubgebouw van WSDV Wageningen. Aanwezig: Gelderse Dambond: De heren G. Gerritsen (voorzitter /

Nadere informatie

Brochure Commissie VG-Biljarten

Brochure Commissie VG-Biljarten Brochure Commissie VG-Biljarten [Uitgave juni 2017] Inhoudsopgave Pagina 1. Inleiding en Doelstellingen 2 2. Nederlandse kampioenschappen (NK) 3 2.1. NK Teams 3 2.2. NK Individueel 3 3. Lidmaatschap KNBB

Nadere informatie

Interne selectieprocedure KNZB Paralympisch zwemmen ten behoeve van de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro 2016

Interne selectieprocedure KNZB Paralympisch zwemmen ten behoeve van de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro 2016 Interne selectieprocedure KNZB Paralympisch zwemmen ten behoeve van de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro 2016 Tak van sport: 1. Paralympisch zwemmen Inleiding De algemene procedure die ertoe leidt

Nadere informatie

Frisbee Carrière Club voor elke stad, trainers voor elke club, jeugdteam voor elk kind. rafcelis.be

Frisbee Carrière Club voor elke stad, trainers voor elke club, jeugdteam voor elk kind. rafcelis.be Frisbee Carrière Club voor elke stad, trainers voor elke club, jeugdteam voor elk kind rafcelis.be Meerjarenbeleidsplan Nederlandse Frisbeebond 2014-2016 Inleiding Voor u ligt het voorstel voor het Meerjarenbeleidsplan

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT. aangesloten bij de KNBB onder lidnummer en neemt deel aan wedstrijden via het district Noord- Holland Midden i.o.

HUISHOUDELIJK REGLEMENT. aangesloten bij de KNBB onder lidnummer en neemt deel aan wedstrijden via het district Noord- Holland Midden i.o. aangesloten bij de KNBB onder lidnummer 10831 en neemt deel aan wedstrijden via het district Noord- Holland Midden i.o. HUISHOUDELIJK REGLEMENT De vereniging is opgericht op 25 april 1949 Vastgesteld op

Nadere informatie

De NTTB. dat zijn wij SAMEN!

De NTTB. dat zijn wij SAMEN! De NTTB dat zijn wij SAMEN! W E L K O M Voorstellen AB- en HB-leden Uitleg programma Doel van deze avond Organisatorische mededelingen Trends Langzaam maar zeker afnemend ledental (maar meer sportconsumenten?)

Nadere informatie

Statuten, club- en huishoudelijk reglement Biljartvereniging De Vette Keu.

Statuten, club- en huishoudelijk reglement Biljartvereniging De Vette Keu. Statuten, club- en huishoudelijk reglement Biljartvereniging De Vette Keu. Artikel 1; Naam De vereniging draagt de naam Biljartvereniging De Vette Keu en is opgericht op 1 juni 2017 te Asten voor onbepaalde

Nadere informatie

Intentieverklaring Eén platform voor dansend Nederland

Intentieverklaring Eén platform voor dansend Nederland Intentieverklaring Eén platform voor dansend Nederland Het danslandschap in Nederland is zeer divers. Er is een grote verscheidenheid aan dansante vormen, waarbinnen vaak meerdere organisaties actief zijn.

Nadere informatie

Functiebeschrijvingen Basketballvereniging FAST 4WARD

Functiebeschrijvingen Basketballvereniging FAST 4WARD Functiebeschrijvingen Basketballvereniging FAST 4WARD Oosterhout, oktober 2006 Inhoudsopgave Pag. Voorwoord 3 Jeugdcommissie 4 Secretariaat 4 Penningmeester 5 Kascommissie 5 Publiciteitscommissie 6 Scheidsrechters

Nadere informatie

Bij de vorige begroting waren de ledentallen resp. 2370, 1145 en 423.

Bij de vorige begroting waren de ledentallen resp. 2370, 1145 en 423. Toelichting op de begroting 2014 van de NTTB Afdeling Noord. INKOMSTEN: 8000. Afdelingscontributie Basisleden 2350 x 3,00 7.050,00 Competitiegerechtigde senioren 1050 x 8,00 8.400,00 Competitiegerechtigde

Nadere informatie

LET OP: DIT DOCUMENT IS ALLEEN BEDOELD TER VOORBEREIDING. DE VRAGENLIJST KAN ONLINE INGEVULD WORDEN VIA DEZE LINK.

LET OP: DIT DOCUMENT IS ALLEEN BEDOELD TER VOORBEREIDING. DE VRAGENLIJST KAN ONLINE INGEVULD WORDEN VIA DEZE LINK. LET OP: DIT DOCUMENT IS ALLEEN BEDOELD TER VOORBEREIDING. DE VRAGENLIJST KAN ONLINE INGEVULD WORDEN VIA DEZE LINK. Introductie Fijn dat je de tijd neemt om aan onze verenigingsmonitor mee te doen! Het

Nadere informatie

BR-verkiezing 2019: kandidatenlijst

BR-verkiezing 2019: kandidatenlijst BR-verkiezing 2019: kandidatenlijst Fred van Amersfoort (54, damclub Apeldoorn) Zorgcoach voor jongeren. Voorzitter en spin in het web van damclub Apeldoorn (1984-1991), heroprichter van die club in 2018,

Nadere informatie

F.C.Aarts Bergmeerdijk KX Heerhugowaard

F.C.Aarts Bergmeerdijk KX Heerhugowaard Van Moerkerkenstraat 39 2025 MR Haarlem F.C.Aarts Bergmeerdijk 19 1713 KX Heerhugowaard SNELDAMKAMPIOENSCHAP PROVINCIALE NOORD HOLLANDSE DAMBOND l 30 maart 2019. Biljart en Denksportcentrum BOKO,, Kraakstraat

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement van de biljartvereniging De Buitenmolen te Zevenaar

Huishoudelijk reglement van de biljartvereniging De Buitenmolen te Zevenaar Huishoudelijk reglement van de biljartvereniging De Buitenmolen te Zevenaar Naam en zetel Artikel 1 De vereniging draagt de naam, biljartvereniging "De Buitenmolen" en is gevestigd te Zevenaar. Duur doel

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE VERENIGING KATHOLIEKE BOND VAN OUDEREN TE KRIMPEN AAN DEN IJSSEL ALGEMENE BEPALINGEN

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE VERENIGING KATHOLIEKE BOND VAN OUDEREN TE KRIMPEN AAN DEN IJSSEL ALGEMENE BEPALINGEN ARTIKEL 1 In dit reglement wordt verstaan onder: HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE VERENIGING KATHOLIEKE BOND VAN OUDEREN TE KRIMPEN AAN DEN IJSSEL ALGEMENE BEPALINGEN a. De Bond: de Katholieke Bond van Ouderen

Nadere informatie

Het Bestuur van de KNZB heeft onderhavige interne selectieprocedure in haar vergadering d.d. datum vastgesteld. 1. Defini*es

Het Bestuur van de KNZB heeft onderhavige interne selectieprocedure in haar vergadering d.d. datum vastgesteld. 1. Defini*es Interne selec*eprocedure KNZB Paralympisch zwemmen ten behoeve van de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro 2016 Tak van sport: 1. Paralympisch zwemmen Inleiding De algemene procedure die ertoe leidt

Nadere informatie

Functie omschrijving Bijlage 1

Functie omschrijving Bijlage 1 Functie omschrijving Bijlage 1 Voorzitter 1 Voorzitten van de bestuursvergaderingen en Algemene Ledenvergaderingen 2 Diverse vertegenwoordigingen representatief (prijsuitreikingen, jubilea etc) 3 Bezoeken

Nadere informatie

Financieel Jaarverslag 2012. Versie 27 augustus 2013, definitief

Financieel Jaarverslag 2012. Versie 27 augustus 2013, definitief Financieel Jaarverslag 2012 Versie 27 augustus 2013, definitief Inhoud VOORWOORD BALANS TOELICHTING OP DE BALANS RESULTATEN TOELICHTING RESULTATEN BESTUURSVERKLARING 3 4 5 6 7 8 Pagina 2 van 8 Voorwoord

Nadere informatie

1.1 De vereniging draagt de naam Schaakvereniging Erasmus en is gevestigd in Rotterdam.

1.1 De vereniging draagt de naam Schaakvereniging Erasmus en is gevestigd in Rotterdam. STATUTEN Naam en zetel Artikel 1 1.1 De vereniging draagt de naam Schaakvereniging Erasmus en is gevestigd in Rotterdam. Doel en middelen 1.2 Zij is sedert 5 september 2005 een voortzetting van de Schaakvereniging

Nadere informatie

PÉTANQUE / JEU DE BOULES

PÉTANQUE / JEU DE BOULES uitgave 2014 PÉTANQUE / JEU DE BOULES INTRODUCTIE VOOR BELANGSTELLENDEN EN NIEUWE LEDEN. Wat is Pétanque? Pétanque is één van de balsporten die vallen onder de verzamelnaam "Jeu de Boules". Indien u wel

Nadere informatie

Van: het Algemeen Bestuur van de Stichting Topsport Overijssel, Regio Twente

Van: het Algemeen Bestuur van de Stichting Topsport Overijssel, Regio Twente Aan: PHO- Mensen en Sport, Regio Twente Van: het Algemeen Bestuur van de Stichting Topsport Overijssel, Regio Twente Onderwerp: Commitment en financiële ondersteuning vanuit de Regio Twente voor de Stichting

Nadere informatie

Winterswijkse Watersport Vereniging

Winterswijkse Watersport Vereniging Huishoudelijk reglement Artikel 1: Algemeen Dit huishoudelijke reglement bevat een nadere uitwerking van de bepalingen gesteld in de statuten van WWV en mag geen bepalingen bevatten die met deze statuten

Nadere informatie

Noordhollandse Dambond Aangesloten bij de KONINKLIJKE NEDERLANDSE DAMBOND

Noordhollandse Dambond Aangesloten bij de KONINKLIJKE NEDERLANDSE DAMBOND SNELDAMKAMPIOENSCHAP PROVINCIALE NOORD HOLLANDSE DAMBOND l 22 april 2017. Biljart en Denksportcentrum BOKO,, Kraakstraat 42, Zaandam. CATEGORIE A, B, C, VROUWEN JUNIOREN, ASPIRANTEN, PUPILLEN, WELPEN ZAANDAM

Nadere informatie

Club van 50. Informatieboekje

Club van 50. Informatieboekje Inhoud Onderwerp Bladzijde De Club van 50 3 Inschrijfformulier Club van 50 5 Reglement Club van 50 7 2 Club van 50 Wat is de Club van 50 en wat doet de Club van 50? Voor veel mensen die V.V. Stellendam

Nadere informatie

Nederlandse Minigolf Bond

Nederlandse Minigolf Bond Definitief 10-11-15 Nederlandse Minigolf Bond Meerjarenbegroting 2016/2019 (ten behoeve van aanvraag subsidie 2016 bij NOC*NSF) INHOUDSOPGAVE Pagina VOORWOORD 1. Algemeen 2 2. Toelichting 2 3. Contributies

Nadere informatie

Concept Notulen van de Voorjaarsvergadering van de Gelderse Dambond gehouden op woensdag 25 mei 2010 in zalencentrum De Valom te Huissen.

Concept Notulen van de Voorjaarsvergadering van de Gelderse Dambond gehouden op woensdag 25 mei 2010 in zalencentrum De Valom te Huissen. Concept Notulen van de Voorjaarsvergadering van de Gelderse Dambond gehouden op woensdag 25 mei 2010 in zalencentrum De Valom te Huissen. Aanwezig: De heer J.H. Huisjes, erelid van de Gelderse Dambond.

Nadere informatie

Notulen van de Voorjaarsvergadering van de Gelderse Dambond gehouden op woensdag 23 mei 2012 in het clubgebouw van WSDV Wageningen.

Notulen van de Voorjaarsvergadering van de Gelderse Dambond gehouden op woensdag 23 mei 2012 in het clubgebouw van WSDV Wageningen. Notulen van de Voorjaarsvergadering van de Gelderse Dambond gehouden op woensdag 23 mei 2012 in het clubgebouw van WSDV Wageningen. Aanwezig: Gelderse Dambond: De heren G. Gerritsen (voorzitter / secretaris),

Nadere informatie

Noordhollandse Dambond Aangesloten bij de KONINKLIJKE NEDERLANDSE DAMBOND

Noordhollandse Dambond Aangesloten bij de KONINKLIJKE NEDERLANDSE DAMBOND SNELDAMKAMPIOENSCHAP PROVINCIALE NOORD HOLLANDSE DAMBOND l 23 april 2016. Biljart en Denksportcentrum BOKO,, Kraakstraat 42, Zaandam. CATEGORIE A, B, C, VROUWEN ZAANDAM Noordhollandse Dambond Aangesloten

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement Fotoclub Perspectief Hilversum 2012 03 30 HUISHOUDELIJK REGLEMENT FOTOCLUB PERSPECTIEF HILVERSUM. Naam

Huishoudelijk Reglement Fotoclub Perspectief Hilversum 2012 03 30 HUISHOUDELIJK REGLEMENT FOTOCLUB PERSPECTIEF HILVERSUM. Naam HUISHOUDELIJK REGLEMENT FOTOCLUB PERSPECTIEF HILVERSUM Naam Art. 1 1. De Fotoclub heeft als naam Fotoclub Perspectief Hilversum. 2. Ze is opgericht op 15 januari 1998 als resultaat van een fusie tussen

Nadere informatie

Startbijeenkomst. Federatie van Algemene Seniorenverenigingen. (FASv) Johanneskerk te Amersfoort, 12 mei 2016

Startbijeenkomst. Federatie van Algemene Seniorenverenigingen. (FASv) Johanneskerk te Amersfoort, 12 mei 2016 Startbijeenkomst Federatie van Algemene Seniorenverenigingen (FASv) Johanneskerk te Amersfoort, 12 mei 2016 1 Programma 13.30 uur Opening Eint Ockels (voorzitter werkgroep) 13.40 uur Toelichting op de

Nadere informatie

KONINKLIJKE NEDERLANDSE SCHAAKBOND

KONINKLIJKE NEDERLANDSE SCHAAKBOND KONINKLIJKE NEDERLANDSE SCHAAKBOND aan De (plaatsvervangende) leden van de Bondsraad van Algemeen Bestuur betreft Informatievoorziening inzake lidmaatschap schaakvereniging status Informatief cc dd 10

Nadere informatie

Besturingsmodel SBN update 2018

Besturingsmodel SBN update 2018 Besturingsmodel SBN update 2018 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Samenstelling Survivalrun Bond Nederland... 3 3. Organigram... 4 4. Bestuur... 4 5. Zes beleidsmatige commissies... 6 6. Parcourscommissie...

Nadere informatie

Taakverdeling & Verantwoordelijkheden. Handbalvereniging H.M.C.

Taakverdeling & Verantwoordelijkheden. Handbalvereniging H.M.C. Taakverdeling & Verantwoordelijkheden Handbalvereniging H.M.C. Inhoud HET BESTUUR... 3 Voorzitter... 3 Secretaris... 3 Penningmeester... 4 Bestuurslid Technische Zaken... 4 Bestuurslid Accommodatiebeheer...

Nadere informatie

Inkomsten: Toelichting op de begroting 2013 van de NTTB afdeling Noord.

Inkomsten: Toelichting op de begroting 2013 van de NTTB afdeling Noord. Toelichting op de begroting 2013 van de NTTB afdeling Noord. Algemeen. Bij het opmaken van deze begroting hebben wij gebruik gemaakt van het jaarplan 2013. Wij pleiten voor duidelijke en transparante taakverdeling

Nadere informatie

C.S.V. Fraternitas HUISHOUDELIJK REGLEMENT CHRISTELIJKE SPORTVERENIGING FRATERNITAS ALGEMENE BEPALINGEN

C.S.V. Fraternitas HUISHOUDELIJK REGLEMENT CHRISTELIJKE SPORTVERENIGING FRATERNITAS ALGEMENE BEPALINGEN HUISHOUDELIJK REGLEMENT CHRISTELIJKE SPORTVERENIGING FRATERNITAS A : ALGEMENE BEPALINGEN. B : BESTUUR. C : GELDMIDDELEN. D : CONTROLE FINANCIEEL BEHEER. E : VERENIGINGSKLEDING. F : ONDERAFDELINGEN - JEUGDCOMMISSIE

Nadere informatie

Toelichting bij het Kiesreglement voor de Bondsraad

Toelichting bij het Kiesreglement voor de Bondsraad Toelichting bij het Kiesreglement voor de Bondsraad I. Beschouwingen over doel en functie van het Kiesreglement: - Een kiesreglement is geen doel op zich, zelfs verkiezingen zijn geen doel, beiden zijn

Nadere informatie

in cijfers P.G. van de Veen 23 augustus 2005, Enschede

in cijfers P.G. van de Veen 23 augustus 2005, Enschede en in cijfers P.G. van de Veen 23 augustus 25, Enschede Inleiding: De hier voorliggende inventarisatie van landelijke en provinciale competities is om verschillende redenen gemaakt. I. De vraag is actueel

Nadere informatie

KNBSB Licentiereglement Honkbal Hoofdklasse

KNBSB Licentiereglement Honkbal Hoofdklasse KNBSB Licentiereglement Honkbal Hoofdklasse 1 LICENTIEREGLEMENT VOOR VERENIGINGEN UITKOMENDE IN DE HONKBAL HOOFDKLASSE Uitgave van de Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond Inhoudsopgave Artikel

Nadere informatie

1.2 Middelen om deze doelstelling te bewerkstelligen: Een reeks informatievoorzieningen, onder andere. Informatietelefoon.

1.2 Middelen om deze doelstelling te bewerkstelligen: Een reeks informatievoorzieningen, onder andere. Informatietelefoon. H u i s h o u d e l i j k R e g l e m e n t Vereniging Borstvoeding Natuurlijk 1. Algemeen 1 2. Leden 2 3. Bestuur 2 4. Het medisch Advies College 3 Het Huishoudelijk Reglement van de Vereniging Borstvoeding

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement van de Handbalclub Wittenhorst te Horst. Algemeen

Huishoudelijk reglement van de Handbalclub Wittenhorst te Horst. Algemeen Huishoudelijk reglement van de Handbalclub Wittenhorst te Horst Algemeen Art. 1 Het huishoudelijk reglement regelt de toepassing van de hier in opgenomen bepalingen, evenals de verdere inrichting en alle

Nadere informatie

R1. HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN HET KONINKLIJK NEDERLANDS WATERSPORT VERBOND

R1. HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN HET KONINKLIJK NEDERLANDS WATERSPORT VERBOND 1 R1. HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN HET KONINKLIJK NEDERLANDS WATERSPORT VERBOND (de "Vereniging") Goedgekeurd door de algemene vergadering op 20 Artikel 1 Algemene vergadering Amendementen op voorstellen

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE OOST-GELDERSE KEGELBOND

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE OOST-GELDERSE KEGELBOND HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE OOST-GELDERSE KEGELBOND DEFINITIES. OGK. De Oost Gelderse Kegelbond. KNKB. De Koninklijke Nederlandsche Kegelbond. OGK-lid. Een lid van de OGK is een club inclusief al haar

Nadere informatie

District Groningen 2017 / 2018

District Groningen 2017 / 2018 BC Groningen, clubavond, vlnr: Pieter Ausma, Willem Struik, Wim Stel, Sjors Oosterbaan District Groningen 2017 / 2018 ALV 15 september 2018 1 Informatie over NBB en district Groningen De Nederlandse Bridge

Nadere informatie

Begroting 2015. Begroting 2014

Begroting 2015. Begroting 2014 Begroting 2015 Baten Begroting 2014 Verwachting 2014 Begroting 2015 Soort Omschrijving Subtotaal Totaal Subtotaal Totaal Subtotaal Totaal Contributies 320.000,00 320.000,00 310.000,00 Subsidies Algemeen

Nadere informatie

Uitzendreglement (EJK, WJK en WK junioren)

Uitzendreglement (EJK, WJK en WK junioren) Uitzendreglement (EJK, WJK en WK junioren) 1. Inleiding 1.1 Doelstelling document Doelstelling van dit document is het weergeven van het beleid van de KNSB op het gebied van de uitzending van talentvolle

Nadere informatie

De Nederlandse Boksbond Realisatie 2014 en Begroting 2015. Staat van baten en lasten

De Nederlandse Boksbond Realisatie 2014 en Begroting 2015. Staat van baten en lasten Realisatie 2014 en Begroting 2015 Staat van baten en lasten Begroting Begroting Realisatie Realisatie 2015 2014 2014 2013 Baten Contributies en licenties 115.000 101.000 116.902 104.964 Subsidies 46.282

Nadere informatie

Constructieve Bondsraad KNBB

Constructieve Bondsraad KNBB Constructieve Bondsraad KNBB Drie nieuwe Bondsraadsleden; Eerste vergadering o.l.v. nieuwe voorzitter Garmt Kolhorn; Begroting & Jaarplan 2017 aangenomen; Samenwerking KVC & KNBB gecontinueerd; Nieuwe

Nadere informatie

Concept Beleidsplan Damclub Den Haag Ten behoeve van de Algemene Ledenvergadering dd. 29 mei 2007

Concept Beleidsplan Damclub Den Haag Ten behoeve van de Algemene Ledenvergadering dd. 29 mei 2007 Concept Beleidsplan Damclub Den Haag 2007-2011 Ten behoeve van de Algemene Ledenvergadering dd. 29 mei 2007 Inhoudsopgave Concept Beleidsplan Damclub Den Haag 2007-2011 1. Inleiding... 2 2. Doel van dit

Nadere informatie

Nieuwe contributies vanaf 2014

Nieuwe contributies vanaf 2014 Nieuwe contributies vanaf 2014 De Jaarvergadering heeft op 22 juni 2013 een besluit genomen over de nieuwe contributies die januari 2014 gaan gelden. In deze notitie wordt beschreven wat de aanleiding

Nadere informatie

Borgen voor Morgen. Beleidsnotitie Gelderse Dambond. Seizoen

Borgen voor Morgen. Beleidsnotitie Gelderse Dambond. Seizoen Borgen voor Morgen Beleidsnotitie Gelderse Dambond Seizoen 2010-2015 05 mei 2010 Inhoudsopgave 1. INLEIDING...3 1.1 AANLEIDING...3 1.2 DOEL BELEIDSNOTITIE...3 1.3 OPZET BELEIDSNOTITIE...3 1.4 GEVOLGDE

Nadere informatie

KBO Zeeland. beleidsplan

KBO Zeeland. beleidsplan KBO Zeeland beleidsplan 2014-2018 Vroeger was er ook een jeugd van tegenwoordig. 1 Inhoudsopgave. 1 Inleiding 3 2 Missie en opdracht 4 3 Strategische koers 5 4 Kerntaken 6 Belangenbehartiging Dienstverlening

Nadere informatie

BondsVademecum. Hoofdstuk Bondsbestuurs- en directiestatuut

BondsVademecum. Hoofdstuk Bondsbestuurs- en directiestatuut BondsVademecum Hoofdstuk 2.10 - Bondsbestuurs- en directiestatuut Datum: 26 januari 2015 BondsVademecum hoofdstuk 2.10 - Bondsbestuurs- en directiestatuut Pag. 2/6 - - 26 januari 2015 Inleiding De algemeen

Nadere informatie

ONDERWATERHOCKEY COMMISSIE JAARPLAN Lid NOC*NSF

ONDERWATERHOCKEY COMMISSIE JAARPLAN Lid NOC*NSF ONDERWATERHOCKEY COMMISSIE JAARPLAN 2015 Onderdeel van N.O.B. Lid CMAS Lid NOC*NSF Inleiding Voor u ligt het jaarplan 2015 vanuit de onderwaterhockey commissie voor de sport onderwaterhockey in Nederland.

Nadere informatie

Koninklijke Nederlandse Biljart Bond Archimedesbaan ME Nieuwegein

Koninklijke Nederlandse Biljart Bond Archimedesbaan ME Nieuwegein Koninklijke Nederlandse Biljart Bond Archimedesbaan 7 3439 ME Nieuwegein 030 6008400 info@knbb.nl Aan: de leden van de Algemene Ledenvergadering van de secties Betreft: Notitie inzake verdeelsleutels Indirecte

Nadere informatie

Inhoud Website 3 Wedstrijden 3 Trainen 4 Recreanten 4 De jongste leden 4 Contributie 5 Activiteiten 6 Inschrijfformulier 7.

Inhoud Website 3 Wedstrijden 3 Trainen 4 Recreanten 4 De jongste leden 4 Contributie 5 Activiteiten 6 Inschrijfformulier 7. Inhoud Website 3 Wedstrijden 3 Trainen 4 Recreanten 4 De jongste leden 4 Contributie 5 Activiteiten 6 Inschrijfformulier 7 Informatieboekje 2 Beste aankomende HVV-er Van harte welkom bij HVV 70. We zijn

Nadere informatie

Een Nieuw NHV: één centraal geleide organisatie met regionale steunpunten.

Een Nieuw NHV: één centraal geleide organisatie met regionale steunpunten. Een Nieuw NHV: één centraal geleide organisatie met regionale steunpunten. Op basis van de bestuursopdracht van 18 juni jl., zoals genotuleerd in de bondsvergadering van 18 juni jl., heeft de adviesgroep

Nadere informatie

BondsVademecum Hoofdstuk Topsportreglement

BondsVademecum Hoofdstuk Topsportreglement BondsVademecum Hoofdstuk 2.04 - Topsportreglement Datum: 26 augustus 2015 -- BondsVademecum hoofdstuk 2.04 - Topsportreglement 2/10 26 augustus 2015 Inhoudsopgave Definities... 5 Artikel 1 - Inleiding...

Nadere informatie

door de ALV gemandateerd en formeel bevoegd om bepaalde zaken te regelen en besluiten te nemen verantwoordelijkheid hebben

door de ALV gemandateerd en formeel bevoegd om bepaalde zaken te regelen en besluiten te nemen verantwoordelijkheid hebben Toelichting beschrijving processen + verdeling taken/bevoegdheden Vereniging Wikimedia Nederland Utrecht, 13 september 2012 - herziene versie bestuursweekend 7 april 2013 Wikimedia Nederland heeft er voor

Nadere informatie

Artikel 2 - DUUR De vereniging, opgericht achttien februari negentienhonderd achtentachtig, duurt voor onbepaalde tijd.

Artikel 2 - DUUR De vereniging, opgericht achttien februari negentienhonderd achtentachtig, duurt voor onbepaalde tijd. HUISHOUDELIJK REGLEMENT Artikel 1 - NAAM EN ZETEL 1. De vereniging draagt de naam: Friese Darts Bond, bij afkorting genaamd: F.D.B. 2. Zij heeft haar zetel te Sneek. Artikel 2 - DUUR De vereniging, opgericht

Nadere informatie

Jeugd bij Oranje Nassau.

Jeugd bij Oranje Nassau. . Datum: 08 april 2006 Sietze Ketelaar Inleiding. Ongeveer 10 jaar geleden is ON gestopt met het geven van trainingen aan jeugdspelers. Destijds is ON hiermee gestopt omdat de instroom van nieuwe jeugd

Nadere informatie

Agendapunt 8.1 Jaarplan 2017

Agendapunt 8.1 Jaarplan 2017 Agendapunt 8.1 Jaarplan 2017 Het bondsbestuur heeft, naar aanleiding van de feedback van de afgevaardigden (tijdens jaar- en bondsvergaderingen en andere ontmoetingen) en op basis van eigen ervaring, geconcludeerd

Nadere informatie

Aan : leden WSV Rijn en Lek Van : Bestuur Betreft : lidmaatschap van het Watersportverbond Datum : 2 november 2015 Status : Besluitvormend

Aan : leden WSV Rijn en Lek Van : Bestuur Betreft : lidmaatschap van het Watersportverbond Datum : 2 november 2015 Status : Besluitvormend Pagina 1 van 9 Aan : leden WSV Rijn en Lek Van : Bestuur Betreft : lidmaatschap van het Watersportverbond Datum : 2 november 2015 Status : Besluitvormend Aanleiding In de ALV van 25 november 2014 is de

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement

Huishoudelijk Reglement Huishoudelijk Reglement Artikel 1: Algemeen Bridgevereniging BC Multi Bridge (verder omschreven als vereniging): opgericht op 31 juli 2002. aangesloten bij de Nederlandse Bridge Bond. aangesloten bij het

Nadere informatie

Startnotitie ontwikkeling visie 2017+

Startnotitie ontwikkeling visie 2017+ Startnotitie ontwikkeling visie 2017+ Eind 2016 loopt de huidige beleidsperiode af. Hoe nu verder? Het bestuur doet een voorstel voor het beleid na 2016 Agendapunt 8.2 BV 26 nov. 2016 27 1. Aanleiding

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT BADMINTONCLUB SMASH

HUISHOUDELIJK REGLEMENT BADMINTONCLUB SMASH HUISHOUDELIJK REGLEMENT BADMINTONCLUB SMASH HOOFDSTUK I: ALGEMENE BEPALINGEN Naam en domicilie Artikel 1 De vereniging draagt de naam "Badmintonclub Smash" Zij is gevestigd te Vught. Zij is opgericht 5

Nadere informatie

Nederlandse Go Bond Beleidsplan 2013-2016 Concept augustus 2011

Nederlandse Go Bond Beleidsplan 2013-2016 Concept augustus 2011 NGoB AV11-2 Bijlage 2 Nederlandse Go Bond Beleidsplan 2013-2016 Concept augustus 2011 1 Inleiding In dit document wordt het beleid voor de periode 2013-1016 uiteengezet. Eerst worden de beleidsdoelen gepresenteerd,

Nadere informatie

Beleidskader

Beleidskader Beleidskader 2015-2016-2017 201 VOORBEELD Secretariaat: contactgegevens MISSIE VISIE STRATEGIE Inleiding Het Bestuur van de Bridgeclub X heeft in 2015 uitvoerig gesproken over diverse actuele problemen,

Nadere informatie

doen wat voor de beoefening van het bridgespel nuttig kan worden geacht. STATUTEN Naam en zetel Art. 1 Lidmaatschap

doen wat voor de beoefening van het bridgespel nuttig kan worden geacht. STATUTEN Naam en zetel Art. 1 Lidmaatschap STATUTEN Naam en zetel Art. 1 1. De vereniging is genaamd Buitenveldertse Bridge Club, hierna te noemen de vereniging. Zij heeft haar zetel in de gemeente Amsterdam. 2. De vereniging bezit volledige rechtsbevoegdheid.

Nadere informatie

Meerjarenbeleidsplan Nederlandse Floorball & Unihockey Bond

Meerjarenbeleidsplan Nederlandse Floorball & Unihockey Bond Meerjarenbeleidsplan 2017-2020 Nederlandse Floorball & Unihockey Bond Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Voorwoord... 3 1. Inleiding... 4 2. Missie en visie... 5 2.1 Missie... 5 2.2 Visie... 5 2.3 Doelstellingen...

Nadere informatie

Interne Selectieprocedure Shorttrack Olympische Spelen PyeongChang 2018

Interne Selectieprocedure Shorttrack Olympische Spelen PyeongChang 2018 Interne Selectieprocedure Shorttrack Olympische Spelen PyeongChang 2018 Interne selectieprocedure KNSB voor de Olympische Spelen in PyeongChang 2018. Vastgesteld door de Directeur-Bestuurder van de KNSB

Nadere informatie

Heb je vragen dan kun je altijd één van bovenstaande contactpersonen mailen of aanspreken.

Heb je vragen dan kun je altijd één van bovenstaande contactpersonen mailen of aanspreken. Leuk dat je lid bent geworden van TiVoC. Het bestuur heet je van harte welkom en we wensen je een leuke, sportieve tijd bij deze volleybalvereniging! We hopen dat je je snel thuis zult voelen. Daarom is

Nadere informatie

Koninklijke Nederlandse Dambond

Koninklijke Nederlandse Dambond Koninklijke Nederlandse Dambond FINANCIEEL JAARVERSLAG 2012 voor publicatiedoeleinden Financieel jaarverslag Koninklijke Nederlandse Dambond 2012 Inhoudsopgave Financieel jaarverslag 2012 Financieel bestuursverslag

Nadere informatie

Jaarplan 2015. Nederlandse Go Bond. Nederlandse Go Bond Schokland 14 1181 HV Amstelveen 020-645 55 55 bondsbureau@gobond.nl www.gobond.

Jaarplan 2015. Nederlandse Go Bond. Nederlandse Go Bond Schokland 14 1181 HV Amstelveen 020-645 55 55 bondsbureau@gobond.nl www.gobond. Jaarplan 2015 Nederlandse Go Bond Nederlandse Go Bond Schokland 14 1181 HV Amstelveen 020-645 55 55 bondsbureau@gobond.nl www.gobond.nl 1 Amsterdams Toernooi 2014 Foto Harry van der Krogt Jaarplan 2015

Nadere informatie

LJO, Dispensatiereglement Seizoen (v2)

LJO, Dispensatiereglement Seizoen (v2) LJO, 22 05-2019 Dispensatiereglement Seizoen 2019-2020 (v2) Inhoud 1. Algemeen... 3 2. Uitgangspunten... 3 3. Definities... 4 4. Dispensatiebeleid... 5 4.1 Algemeen... 5 4.2 Wedstrijden: mogelijkheden

Nadere informatie

Directiereglement Voorgesteld door de directie op: 14 juni 2011 Vastgesteld door de raad van toezicht op: 14 juni 2011

Directiereglement Voorgesteld door de directie op: 14 juni 2011 Vastgesteld door de raad van toezicht op: 14 juni 2011 Directiereglement Voorgesteld door de directie op: 14 juni 2011 Vastgesteld door de raad van toezicht op: 14 juni 2011 HOOFDSTUK I. ALGEMEEN Artikel 1. Begrippen en terminologie Dit Reglement is opgesteld

Nadere informatie

R.K. ZUID - LIMBURGSE - SCHUTTERSBOND.

R.K. ZUID - LIMBURGSE - SCHUTTERSBOND. BONDSFEESTREGLEMENT. R.K. ZUID - LIMBURGSE - SCHUTTERSBOND. Deel A: algemene artikelen Deel B: algemene wedstrijden Deel C: wedstrijden op het terrein Deel D: draaiboek bondsfeest Deel E: uitwerking/toelichting

Nadere informatie

Dynamic Tennis Bond Nederland

Dynamic Tennis Bond Nederland TOERNOOIREGLEMENT DYNAMICTENNIS BOND NEDERLAND (DTBN) Vastgesteld op de ALV d.d. 24 april 2010 en van kracht m.i.v. 01-01-2012 BEGRIPPEN Artikel 1 toernooi Een samenstel van wedstrijden en/of meerkampen

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement van de Ren/MTB afdeling van de Helderse Ren- en Toerclub Door Oefening Krachtig

Huishoudelijk reglement van de Ren/MTB afdeling van de Helderse Ren- en Toerclub Door Oefening Krachtig Huishoudelijk reglement van de Ren/MTB afdeling van de Helderse Ren- en Toerclub Door Oefening Krachtig Artikel 1 Naam en Zetel 1. De afdeling draagt de naam: Ren/MTB afdeling van de Helderse Ren- en Toerclub

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement Volleybalvereniging De Kater

Huishoudelijk Reglement Volleybalvereniging De Kater Huishoudelijk Reglement Volleybalvereniging De Kater per 1 augustus 2011 Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Art. 1 Volleybalvereniging De Kater is een sectie van de omnivereniging De Kater. De sectie is opgericht

Nadere informatie

Nederlandse In en Outdoor Bowls Bond Bowls Nederland

Nederlandse In en Outdoor Bowls Bond Bowls Nederland Nederlandse In en Outdoor Bowls Bond Bowls Nederland Inleiding Dit bestuursprofiel gaat uit van de ideale situatie. In de praktijk zijn er anno 2016 twee actieve bestuursleden en zijn ook de regio s in

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement

Huishoudelijk reglement Huishoudelijk reglement Grondslag Artikel 1 Respect voor alle leden vormt de grondslag van de vereniging. Naam en zetel Artikel 2 De vereniging draagt de naam V.C. t Aogje. Zij is gevestigd te Breda. Dagelijks

Nadere informatie

NTTB. zijn wij SAMEN!

NTTB. zijn wij SAMEN! NTTB zijn wij SAMEN! Beleidsplan 2010-2016 Mid-term review waar staan we nu? Ambitieus MJBP, 2 jaar aan gewerkt, gedragen door gehele bond, unaniem goedgekeurd door BR Ook het huidige HB staat volledig

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement tafeltennisvereniging Actief. Huishoudelijk reglement Tafeltennisvereniging Actief

Huishoudelijk reglement tafeltennisvereniging Actief. Huishoudelijk reglement Tafeltennisvereniging Actief Huishoudelijk reglement Tafeltennisvereniging Actief Vastgesteld d.d. 25-02-2014 Leden Artikel 1 1. De leden van de vereniging zijn onderverdeeld in de volgende categorieën: a. jeugdleden (recreant of

Nadere informatie

TOERNOOIEN Almeerse hockeytoernooien

TOERNOOIEN Almeerse hockeytoernooien TOERNOOIEN 2018 Almeerse hockeytoernooien Hartelijk welkom bij de Almeerse Hockey Club. De Almeerse Hockey Club is opgericht op 23 oktober 1979 en sindsdien gestaag gegroeid zowel in aantallen leden als

Nadere informatie

Presentatie Beleidsplan Als Team naar de Top, En: Competitieopzet 2016 Zoet

Presentatie Beleidsplan Als Team naar de Top, En: Competitieopzet 2016 Zoet Presentatie Beleidsplan Als Team naar de Top, 2016-2020 En: Competitieopzet 2016 Zoet Door Sportvisserij Nederland Piëtte van Hoorn (Projectleider) Inhoud - Totstandkoming beleidsplan - Wedstrijdbeleid:

Nadere informatie

Basketbalvereniging Jump 80. Algemene Ledenvergadering Maandag 13 oktober 2014

Basketbalvereniging Jump 80. Algemene Ledenvergadering Maandag 13 oktober 2014 Basketbalvereniging Jump 80 Algemene Ledenvergadering Maandag 13 oktober 2014 Agenda: Welkom en opening Verslag seizoen 2013/2014 Financieel verslag seizoen 2013/2014 Doelstellingen seizoen 2014/2015 Begroting

Nadere informatie

Nederlandse Culturele Sportbond

Nederlandse Culturele Sportbond Bestuursprofielen Type bestuur De NCS heeft een collegiaal bestuur. Alle bestuursleden zijn gelijk verantwoordelijk voor het totale beleid. Binnen het bestuur is er een portefeuilleverdeling, waarbij de

Nadere informatie

STATUTEN Naam en Zetel: Artikel De vereniging is genaamd: Volleybal Club Oegstgeest V.C.O.. 2. Zij is gevestigd te Oegstgeest.

STATUTEN Naam en Zetel: Artikel De vereniging is genaamd: Volleybal Club Oegstgeest V.C.O.. 2. Zij is gevestigd te Oegstgeest. STATUTEN Naam en Zetel: Artikel 1. 1. De vereniging is genaamd: Volleybal Club Oegstgeest V.C.O.. 2. Zij is gevestigd te Oegstgeest. Duur: Artikel 2. 1. De vereniging is opgericht te OEGSTGEEST op 1 september

Nadere informatie

Hierbij biedt het bondsbestuur de begroting 2016 aan ter vaststelling door de bondsraad. Op pagina 28 t/m 31 zijn de kostenplaatsen toegelicht.

Hierbij biedt het bondsbestuur de begroting 2016 aan ter vaststelling door de bondsraad. Op pagina 28 t/m 31 zijn de kostenplaatsen toegelicht. Agendapunt 9 Begroting Hierbij biedt het bondsbestuur de begroting aan ter vaststelling door de bondsraad. Op pagina 28 t/m 31 zijn de kostenplaatsen toegelicht. Meerjarenbegroting 2017-2019 Als aparte

Nadere informatie

WEDSTRIJDREGLEMENT van de KONINKLIJKE NEDERLANDSE DOVEN SPORT BOND statutair gevestigd te Utrecht

WEDSTRIJDREGLEMENT van de KONINKLIJKE NEDERLANDSE DOVEN SPORT BOND statutair gevestigd te Utrecht WEDSTRIJDREGLEMENT van de KONINKLIJKE NEDERLANDSE DOVEN SPORT BOND statutair gevestigd te Utrecht 1. SOORTEN WEDSTRIJDEN art. 1.1.a Interne titelwedstrijd op verenigingsniveau voor leden of teams van de

Nadere informatie

1. Deelnemers aan de Schoolzwemkampioenschappen dienen in het bezit zijn van een zwemdiploma.

1. Deelnemers aan de Schoolzwemkampioenschappen dienen in het bezit zijn van een zwemdiploma. Spelregels Provinciaal en Nationaal Schoolzwemkampioenschap 1. Deelnemers aan de Schoolzwemkampioenschappen dienen in het bezit zijn van een zwemdiploma. 2. Indeling Schoolzwemkampioenschappen: Jong: Onderbouw

Nadere informatie

Bijvoegsel van de Curaçaosche Courant van 28 april 1967 No CURAÇAOSCHE ATLETIEK BOND I. NAAM, ZETEL EN DUUR. Artikel 1 II.

Bijvoegsel van de Curaçaosche Courant van 28 april 1967 No CURAÇAOSCHE ATLETIEK BOND I. NAAM, ZETEL EN DUUR. Artikel 1 II. Bijvoegsel van de Curaçaosche Courant van 28 april 1967 No. 17 1967 STATUTEN van de CURAÇAOSCHE ATLETIEK BOND I. NAAM, ZETEL EN DUUR Artikel 1 1. De vereniging draagt de naam van Curaçaosche Atletiek Bond,

Nadere informatie

CONCEPT. blad -1- SOO/* doss versie 31 december 2014 STATUTENWIJZIGING LAWNTENNISCLUB S-GRAVENZANDE

CONCEPT. blad -1- SOO/* doss versie 31 december 2014 STATUTENWIJZIGING LAWNTENNISCLUB S-GRAVENZANDE CONCEPT Indien er onjuistheden voorkomen in de personalia of elders in de tekst, verzoek ik u tijdig voor het passeren van de akte contact op te nemen. blad -1- SOO/* doss. 20143693 versie 31 december

Nadere informatie

Organisatorische integratie G-Sport binnen de S.V. Koedijk

Organisatorische integratie G-Sport binnen de S.V. Koedijk Organisatorische integratie G-Sport binnen de S.V. Koedijk KOEDIJK IS TROTS OP DE VOORTREFFELIJKE SAMENWERKING MET DE WNK BEDRIJVEN. ZIJ HEBBEN MEDE GEZORGD DAT DE TWEEDE FASE VAN DE INTEGRATIE VAN DE

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT KBO AFDELING ZEEWOLDE

HUISHOUDELIJK REGLEMENT KBO AFDELING ZEEWOLDE HUISHOUDELIJK REGLEMENT KBO AFDELING ZEEWOLDE Artikel 1 Verantwoording Krachtens het in artikel 24 van de statuten van KBO Zeewolde bepaalde, is er een reglement voor de afdelingen. Artikel 2 Doel - middelen

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT

HUISHOUDELIJK REGLEMENT HUISHOUDELIJK REGLEMENT Minigolfclub Appelscha 2012 Inhoudsopgave Artikel 1 Leden... 2 Artikel 2 Bestuur... 3 Artikel 3 Commissies... 4 Artikel 4 Contributie... 4 Artikel 5 Geldmiddelen/declaraties...

Nadere informatie

Stichting jeugdijshockey Tilburg Trappers

Stichting jeugdijshockey Tilburg Trappers Stichting jeugdijshockey Tilburg Trappers Jeugd beleidsplan 2013-2018 Versie september 2008 3 1. INHOUDSOPGAVE HOOFDSTUK BLZ INHOUDSOPGAVE 1 1. INLEIDING 2 2. ANALYSE HUIDIGE STAND VAN ZAKEN 2 2.1 Stand

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT CLUBS VAN PVGE afdeling Best e.o.

HUISHOUDELIJK REGLEMENT CLUBS VAN PVGE afdeling Best e.o. HUISHOUDELIJK REGLEMENT CLUBS VAN PVGE afdeling Best e.o. Oprichting Artikel 1 Een club functioneert conform artikel 4 van het huishoudelijk reglement van de afdelingsvereniging, hierna te noemen de afdeling,

Nadere informatie

Financieel Reglement District Rotterdam

Financieel Reglement District Rotterdam Financieel Reglement District Rotterdam Hoofdstuk1 Algemeen Artikel 10l Op dit reglement zijn de bepalingen van de Statuten en alle reglementen van de Vereniging Carambole van de Koninklijke Nederlandse

Nadere informatie