Brabant Drenthe Flevoland Friesland Groningen Limburg Overijssel

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Brabant Drenthe Flevoland Friesland Groningen Limburg Overijssel"

Transcriptie

1 Blad : 1 van 6 TOEPASSINGSGEBIED: Brabant Drenthe Flevoland Friesland Groningen Limburg Overijssel 1 DOELSTELLING Het tot stand brengen van goede en veilige huisaansluitleidingen t.b.v. hoogbouw in deelnetten met een gasdruk van ten hoogste 100 mbar. Deze instructie omschrijft de wijze van aanbrengen van de stijgleidingen vanaf de aansluitleiding tot en met de gasmeterbeugel. 2 TECHNISCHE AFBAKENING In deze instructie wordt met name ingegaan op de verwerking van koperen stijgleidingen voor hoogbouw uitgevoerd in opdracht van Enexis. 3 TERMEN/DEFINITIES Voor termen en definities wordt verwezen naar de in deze instructie vermelde normen en regelgeving en de (Enexis) werkinstructie Gzz-0001.R definities en begrippen Gas. 4 WERKWIJZE 4.1 Standaard materialen Invoerleiding Gebogen mantelbuizen: PE vanaf de aftakking op de hoofdleiding tot in de meterkast op de begane grond, schacht of doorvoerschacht. Invoerput (plus mantelbuis): PE vanaf de aftakking op de hoofdleiding tot aan de invoerput. Zonder mantelbuizen (kelderinvoer): trekvast PE vanaf de aftakking op de hoofdleiding tot aan de gevel en vanaf de gevel tot in de meterruimte, schacht of doorvoerschacht uitvoeren in staal met PE bekleding. Overgangskoppeling minimaal 0,5-1,0 m buiten de gevel plaatsen Stijgleiding Standaard: koperen buizen (22, 28, 35, 42 en 54 mm), kwaliteit halfhard, die door middel van persfittingen met elkaar verbonden worden. Voor grotere diameters stijgleiding: stalen buizen met lasverbindingen. Voor de aansluiting met koper is een assortiment materialen beschikbaar. De belangrijkste eigenschappen van deze hulpstukken zijn: Voor gas herkenbaar, b.v. door een gele markering en/of een opschrift "gas". Voorzien van O-ringen (NBR-rubber, geel) die zorgdragen voor een blijvende gasdichte afdichting. De verbinding wordt gevormd met behulp van een persmachine, zodanig dat deze blijvend trekvast is (zie figuur 1).

2 Blad : 2 van Gereedschap Voor het persen van de verbinding moet een daarvoor bestemde en op het fabrikaat persfitting afgestemde persmachine/-bekken/-ketting gebruikt worden. Een voor die bepaalde buisdiameter geschikte persbek/-ketting moet worden gebruikt zodat een perfect sluitende verbinding tot stand wordt gebracht. Figuur 2 geeft een voorbeeld van een accumachine en persbekken. persfitting buis O-ring bek perstang Figuur 1: Figuur 2: Werkwijze persverbinding Voorbeeld persmachine en persbekken De onderhoudsvoorschriften van de leverancier dienen te allen tijde te worden opgevolgd. Na een aantal voorgeschreven persingen of na een voorgeschreven periode dienen persmachines, volgens voorschrift leverancier, gekalibreerd te worden! 4.3 Montage instructie Inkorten van de buis Buizen kunnen op lengte gesneden worden met een pijpsnijder of met een fijntandige hand- of elektrisch aangedreven zaag (figuur 3). Figuur 3: Inkorten buis Figuur 4: Ontbramen buis De gereedschappen moeten geschikt zijn voor het buismateriaal. Het op maat snijden met behulp van een slijptol, een gekoelde zaag met grove tanden of een autogeen lasapparaat is NIET toegestaan.

3 Blad : 3 van Ontbramen van de buis Als de buis op de juiste lengte is afgesneden moet het snijvlak van de buis van binnen en van buiten zorgvuldig ontbraamd worden (figuur 4). De verwijdering van eventuele bramen voorkomt dat de O-ring beschadigd wordt tijdens het monteren van de buis in de persfitting. Met een fijne vijl goed ontbramen. Alle losse spaanders moeten beslist van de buis verwijderd worden Insteekdiepte Om zeker te zijn van een betrouwbare en vakkundige persing moet voor het installeren de vereiste insteekdiepte (A) op de buis afgetekend worden (zie figuur 5 en tabel 1). Uitsluitend als de installatie volgens de voorschriften wordt uitgevoerd, kan een bedrijfszekere koppeling met voldoende trekvastheid worden bereikt. Na het persen moet de aangebrachte markering op de buis nog zichtbaar zijn! Diameter (mm) Insteekdiepte A (mm) Afstand dmin (mm) Figuur 5: Insteekdiepte markeren Tabel 1: Insteekdiepte en afstand Controle voor montage De aanwezigheid van de O-ring(en) in de persfitting moet vóór montage zijn vastgesteld. Verder moet zowel de buis als de fitting gecontroleerd worden op vuil of metaal deeltjes. Eventuele aanwezige deeltjes dienen verwijderd te worden Montage Voordat het persen kan beginnen worden de beide delen in elkaar gezet, waarbij de buis gelijktijdig licht gedraaid en in de lengterichting in de fitting gedrukt wordt. De markering moet nog zichtbaar zijn! Bij fittingen zonder stootrand (zoals een mof) moet de buis ten minste tot de aangegeven insteekdiepte ingeschoven worden. Scheef inbrengen van de buis in de fitting kan een beschadiging van de O-ring tot gevolg hebben. Vanwege de maattoleranties kan het zijn dat de buis en de fitting moeilijk samen te voegen zijn. De O-ring kan dan ingesmeerd worden met een glijmiddel (zoals water). Olie of vet mag echter nooit als glijmiddel worden gebruikt. Om de installatietijd te verkorten is het gebruikelijk eerst een aantal verbindingen in elkaar te zetten en vervolgens deze te persen. Dit voorkomt onnodig uitwisselen van de persbekken.

4 Blad : 4 van 6 Het markeren van de insteekdiepte (A) is ook nodig om te kunnen controleren of tijdens het persen van de verschillende verbindingen de buis niet uit de fitting wordt gedrukt. Het is ook belangrijk te controleren of er voldoende installatieruimte is voordat begonnen wordt met het uiteindelijke persen van de koppelingen. In tabel 2 zijn de minimale afstanden gegeven voor de benodigde installatieruimte en voor een correct gebruik van de persmachines. De maten zijn voor veel voorkomende situaties gegeven en deze zijn in figuur 6 en 7 schematisch afgebeeld. Figuur 6: Installatieruimte (a en b) Figuur 7: Installatieruimte (a, b en c) Diameter Figuur 6 Figuur 7 (mm) a (mm) b (mm) a (mm) b (mm) c (mm) Bekken Bekken Bekken Bekken Ketting Ketting Tabel 2: Afmetingen installatieruimte Persen De gebruiksaanwijzing van de fabrikant/leverancier dient te allen tijde te worden opgevolgd. Er mag alleen geperst worden met een op de fitting afgestemde persmachine met een daarbij behorende persbek of ketting. Persbek controleren op verontreinigingen en eventueel schoonmaken. Persmachine naar behoren instellen en controleren op het functioneren. Persmachine regelmatig schoonmaken en onderhouden; houdt hierbij ook rekening met het aantal persingen waarna geolied moet worden. De juiste persbek/-ketting gebruiken. Het profiel van de bek goed om de persfitting plaatsen. De persgang niet onderbreken, maar volledig voltooien. Fitting verwijderen in geval van onvoltooide persgang.

5 Blad : 5 van Controle na persen Check door middel van een visuele controle of alle fittingen daadwerkelijk zijn geperst. Deformatie (vervorming) van de fitting duidt erop dat betreffende fitting geperst is Markering De koperen gasleiding wordt over een regelmatige afstand gemarkeerd met een sticker met de opdruk GAS. Hiermee is de leiding conform de norm NEN 7244 goed herkenbaar als gasleiding en wordt verwarring met andere koperen leidingen zoals drinkwater en binneninstallaties voorkomen. Markering: minimaal 1 sticker tussen 2 ophangbeugels Sterkte en dichtheidsbeproeving Na aanleg moeten aansluitleidingen vanaf het aftakpunt tot en met de hoofdkraan worden beproefd op sterkte- en dichtheid volgens de (veiligheid)instructies: VWI G-12 Het beproeven op sterkte- en dichtheid van LD aansluitleidingen ; TI Gdb-0019.I Aanvullende technische bepalingen op sterkte- en dichtheidsbeproeving Overgang staal-koper Ter plekke van de overgang staal-koper dient contact met water (elektrolyt) te allen tijde te worden vermeden. Om galvanische corrosie te voorkomen dient ter plaatse van de overgang over een voldoende lengte koudverwerkbare kunststof wikkelband of Stopaq-band te worden aangebracht. 4.4 Aarding Nieuwbouw: De metalen aansluitleiding binnen de gevel moet worden geaard (vereffend) door een aarding (vereffening) aan te brengen. Indien de invoerleiding van metaal is, dient dit te worden uitgevoerd op de plaats waar de aansluitleiding het gebouw binnenkomt (zie figuur 8). De vereffeningsleiding dient in opdracht van de opdrachtgever door een elektrotechnisch installateur te worden aangebracht (NEN 1010). Om corrosie te voorkomen moet een isolatie-element in de aansluitleiding worden aangebracht tussen de geveldoorvoering en de plaats waar de vereffeningsleiding met de aansluitleiding is verbonden (zie figuur 8). Op de metalen aansluitleiding dient door (of in opdracht van) Enexis een aansluitpunt te worden aangebracht voor aarding (vereffening). Hiertoe dient bij de stalen aansluitleiding ter plaatse de PE bekleding te worden verwijderd, een bout met de kopzijde op de leiding te worden gelast en tot slot de bekleding te worden hersteld Sanering: Indien een klem t.b.v. de potentiaalvereffening aanwezig is op de metalen aansluitleiding en/of binnenleidingen, moet deze na de werkzaamheden worden terug gemonteerd op de metalen aansluitleiding en/of binnenleiding (achter de gasmeter) zodat de vereffening weer is hersteld.

6 Blad : 6 van 6 aansluitpunt vereffeningsleiding (Enexis) vereffeningsleiding (E-installateur) isolatie-element (Enexis) Figuur 8: Aarding (vereffening) metalen aansluitleiding 5 OPMERKINGEN Niet van toepassin. 6 BIJLAGEN/REFERENTIES Tekeningen huisaansluitingen hoogbouw gas: Tekeningnr : invoering met gebogen mantelbuis, koperen stijgleiding en meteropstelling op begane grondvloer. Tekeningnr : invoering met mantelbuis en invoerput, koperen stijgleiding en meteropstelling op begane grondvloer. Tekeningnr : koperen stijgleiding en meteropstelling op verdiepingsvloer.

Openbaar. Brabant, Drenthe, Flevoland, Friesland, Groningen Limburg, Overijssel

Openbaar. Brabant, Drenthe, Flevoland, Friesland, Groningen Limburg, Overijssel Blad : 1 van 9 TOEPASSINGSGEBIED: Brabant, Drenthe, Flevoland, Friesland, Groningen Limburg, Overijssel 1 DOELSTELLING Het bepalen van toe te passen standaard verbindingstechnieken voor hoofd- en aansluitleidingen

Nadere informatie

TECHNISCHE AFBAKENING

TECHNISCHE AFBAKENING Blad : 1 van 6 TOEPASSINGSGEBIED: Noord-Brabant, Drenthe, Flevoland, Friesland, Groningen Limburg, Overijssel 1 DOELSTELLING Toepassen van een geschikte (gas)aansluitconstructie voor aansluitingen in gebieden

Nadere informatie

Noord- Brabant, Drenthe, Flevoland, Friesland, Groningen, Limburg, Overijssel

Noord- Brabant, Drenthe, Flevoland, Friesland, Groningen, Limburg, Overijssel Blad : 1 van 5 TOEPASSINGSGEBIED: Noord- Brabant, Drenthe, Flevoland, Friesland, Groningen, Limburg, Overijssel 1. DOELSTELLING Het tot stand brengen van een veilige gasaansluiting in lage druk gasnetten,

Nadere informatie

Openbaar. Technische instructie/handleiding. Aanleg PE-hoofdleidingen in gasnetten

Openbaar. Technische instructie/handleiding. Aanleg PE-hoofdleidingen in gasnetten Blad : 1 van 5 TOEPASSINGSGEBIED: Noord-Brabant Drenthe Flevoland Friesland Groningen Limburg Overijssel 1. DOELSTELLING De aanleg van PE-gasnetten (SDR 11 en SDR 17,6) dient te geschieden volgens de vigerende

Nadere informatie

TECHNISCHE AFBAKENING

TECHNISCHE AFBAKENING Blad : Pagina 1 van 6 TOEPASSINGSGEBIED Brabant Drenthe Flevoland Friesland Groningen Limburg Overijssel 1. DOELSTELLING Het tot stand brengen van een goede en veilige huisaansluiting voor woningen in

Nadere informatie

Brabant, Drenthe, Groningen, Limburg, Overijssel

Brabant, Drenthe, Groningen, Limburg, Overijssel Blad : 1 van 6 TOEPASSINGSGEBIED: Brabant, Drenthe, Groningen, Limburg, Overijssel 1 DOELSTELLING Om een goede bescherming tegen corrosie te krijgen is het noodzakelijk dat niet fabrieksmatig beklede delen

Nadere informatie

2 TECHNISCHE AFBAKENING

2 TECHNISCHE AFBAKENING Blad : 1 van 11 TOEPASSINGSGEBIED: Brabant Drenthe Flevoland Friesland Groningen Limburg Overijssel 1 DOELSTELLING In deze richtlijn zijn bouwkundige en daaraan gerelateerde gastechnische voorschriften

Nadere informatie

3 TERMEN EN DEFINITIES Voor termen en definities wordt verwezen naar richtlijn Gzz-0001.R: Definities en begrippen Gas

3 TERMEN EN DEFINITIES Voor termen en definities wordt verwezen naar richtlijn Gzz-0001.R: Definities en begrippen Gas TECHNISCHE INSTRUCTIE / HANDLEIDING Blad : 1 van 5 TOEPASSINGSGEBIED: Enexis 1 DOELSTELLING Het verwijderen en herstellen van de beschermmantel op PE100RCM en PE100RCB waarbij aan onderstaande voorwaarden

Nadere informatie

Het overzetten van PE aansluitleidingen onder gasdruk

Het overzetten van PE aansluitleidingen onder gasdruk Blad : 1 van 13 TOEPASSINGSGEBIED: Brabant Drenthe Groningen Limburg Overijssel 1 DOELSTELLING Werkinstructie en veiligheidsmaatregelen voor het overzetten van lage druk PE aansluitleidingen onder gasdruk.

Nadere informatie

TECHNISCHE AFBAKENING

TECHNISCHE AFBAKENING Technische instructie/handleiding Blad : 1 van 9 TOEPASSINGSGEBIED: 1 DOELSTELLING Instructie voor tijdelijk en/of definitief herstel van lekke lage druk gasleidingen. De instructie is onlosmakelijk verbonden

Nadere informatie

Viega Smartpress 05.1/2017

Viega Smartpress 05.1/2017 Viega Smartpress 05.1/2017 NL 573188 / www.viega.com Doelgroepen De informatie in deze gebruiksaanwijzing is bedoeld voor verwarmings- en sanitairinstallateurs resp. voor geïnstrueerd technisch personeel.

Nadere informatie

Nieuwe standaard koperen persfittingen

Nieuwe standaard koperen persfittingen Nieuwe standaard koperen persfittingen Naar aanleiding van Europese aanbesteding en gebruikerswensen MFT EA koperen pers-fittingen Datum juli 2016 inhoud Aanleiding EA persfittingen; Uitkomst aanbesteding;

Nadere informatie

Drukverhoging LD gasnet van 30 naar 100 mbar. TOEPASSINGSGEBIED: Enexis TECHNISCHE INSTRUCTIE / AANDACHTPUNTEN

Drukverhoging LD gasnet van 30 naar 100 mbar. TOEPASSINGSGEBIED: Enexis TECHNISCHE INSTRUCTIE / AANDACHTPUNTEN TECHNISCHE INSTRUCTIE / AANDACHTPUNTEN Blad : 1 van 5 TOEPASSINGSGEBIED: Enexis 1 DOELSTELLING Aandachtspunten bij de voorbereiding en uitvoering van drukverhoging van een 30 mbar net naar een 100 mbar

Nadere informatie

Afwijkende tekst Cursief geschreven tekst in afwijkende kleur geeft wijzigingen t.o.v. de voorgaande versie weer.

Afwijkende tekst Cursief geschreven tekst in afwijkende kleur geeft wijzigingen t.o.v. de voorgaande versie weer. Blad : 1 van 7 TOEPASSINGSGEBIED: Enexis 1 DOELSTELLING Het tot stand brengen van een goede en veilige MS/LS aansluiting in de categorie. Deze instructie omschrijft de eisen die gesteld worden aan de meterruimte

Nadere informatie

1. DOELSTELLING Instructie voor werkzaamheden aan stalen gasleidingen, waarbij ten gevolg van deze werkzaamheden vonkvorming optreedt.

1. DOELSTELLING Instructie voor werkzaamheden aan stalen gasleidingen, waarbij ten gevolg van deze werkzaamheden vonkvorming optreedt. Blad : 1 van 7 TOEPASSINGSGEBIED: Brabant Drenthe Flevoland Friesland Groningen Limburg Overijssel 1. DOELSTELLING Instructie voor werkzaamheden aan stalen gasleidingen, waarbij ten gevolg van deze werkzaamheden

Nadere informatie

Sinds 1982 ervaring in roestvast stalen reparatieklemmen

Sinds 1982 ervaring in roestvast stalen reparatieklemmen Sinds 1982 ervaring in roestvast stalen reparatieklemmen Leenders Repair clamps Type L3A Type L1A, L2A en L3A klemmen zijn roestvast stalen reparatie klemmen met aftakking voor het repareren van gebroken

Nadere informatie

MESSING PERSFITTINGEN

MESSING PERSFITTINGEN MESSING PERSFITTINGEN. Messing persfittingen standard. Messing persfittingen gas MESSING PERSFITTINGEN. Messing persfittingen standard Samenstelling Het huis van de fitting bestaat uit messing CWN en is

Nadere informatie

Flexibele buizen voor gas Gepatenteerd uniek systeem

Flexibele buizen voor gas Gepatenteerd uniek systeem HYDRA GS Flexibele buizen voor gas Gepatenteerd uniek systeem Het HYDRA GS systeem bestaat uit een flexibele geribbelde inox buis in inox 316 L (Hydra Witzenmann) beschermd met een geel synthetisch omhulsel

Nadere informatie

TECHNISCHE AFBAKENING

TECHNISCHE AFBAKENING Blad : 1 van 10 TOEPASSINGSGEBIED: Brabant, Drenthe, Groningen, Limburg, Overijssel 1 DOELSTELLING Het tot stand brengen van een kwalitatief goede en veilige hoogbouwleiding voor bestaande hoogbouwobjecten

Nadere informatie

G-14 Werken aan bestaande LD-aansluitleidingen en meteropstellingen versie (1.0)

G-14 Werken aan bestaande LD-aansluitleidingen en meteropstellingen versie (1.0) Doel Veilig werken aan bestaande LD-aansluitleidingen en. Toepassingsgebied Deze VWI geldt voor activiteiten die voor of door de netbeheerder worden uitgevoerd, tenzij de IV anders heeft bepaald. Opdracht

Nadere informatie

Zo kunt u zelf uw leidingwerk installeren

Zo kunt u zelf uw leidingwerk installeren bouwmaterialen Zo kunt u zelf uw leidingwerk installeren Aan- en afvoerleidingen maken Soldeerfittingen Knelfittingen Flexibele leidingen PVC afvoerleidingen Leidingwerk installeren Inleiding In deze folder

Nadere informatie

De oplossing tegen leidingbreuk bij grondzakking

De oplossing tegen leidingbreuk bij grondzakking PIPES FOR LIFE ZAKKENDE GRONDCONSTRUCTIE (ZGC) VOOR 63 MM PVC EN 110 CRÈME MM De oplossing tegen leidingbreuk bij grondzakking PIPES FOR LIFE ZAKKENDE GRONDCONSTRUCTIE (ZGC) VOOR 63 MM EN 110 MM De Pipelife

Nadere informatie

Verwijderen aansluiting elektrisch t/m 3 x 80 A

Verwijderen aansluiting elektrisch t/m 3 x 80 A Blad : 1 van 1 TOEPASSINGSGEBIED: 1 DOELSTELLING Het verwijderen van een aansluiting tot en met 80 A in de laagspanningsnetten. Deze instructie omschrijft de eisen die gesteld worden aan het verwijderen

Nadere informatie

De installatie moet worden uitgevoerd door een installateur en voldoen aan Richtlijn NBN D51.006/A

De installatie moet worden uitgevoerd door een installateur en voldoen aan Richtlijn NBN D51.006/A HYDRA GS Flexibele buizen voor gas Het HYDRA GS systeem bestaat uit een flexibele geribbelde inox buis in inox 316 L (Hydra Witzenmann) beschermd met een geel synthetisch omhulsel op rol en uit messing

Nadere informatie

Sleufloze technieken voor het vervangen van gasleidingen: Slip-lining (Buis in buis relinen) TOEPASSINGSGEBIED: Enexis

Sleufloze technieken voor het vervangen van gasleidingen: Slip-lining (Buis in buis relinen) TOEPASSINGSGEBIED: Enexis TECHNISCHE INSTRUCTIE / HANDLEIDING Blad : 1 van 8 TOEPASSINGSGEBIED: Enexis 1 DOELSTELLING. Deze instructie beschrijft, zonder concessies te doen aan de kwaliteitseisen die van toepassing zijn voor de

Nadere informatie

G-14 Werken aan bestaande LD-aansluitleidingen en meteropstellingen versie

G-14 Werken aan bestaande LD-aansluitleidingen en meteropstellingen versie Doel Veilig werken aan bestaande LD-aansluitleidingen en. Toepassingsgebied Deze VWI geldt voor activiteiten die voor of door de netbeheerder worden uitgevoerd, tenzij de IV anders heeft bepaald. Opdracht

Nadere informatie

Topkwaliteit sinds 1860. BONFIX messing en messing vernikkelde (sanitaire) knelfittingen. Technische documentatie

Topkwaliteit sinds 1860. BONFIX messing en messing vernikkelde (sanitaire) knelfittingen. Technische documentatie BONFIX messing en messing vernikkelde (sanitaire) knelfittingen Algemeen De moderne installatietechnieken richten zich steeds meer op: a snelle en tijdsbesparende toepassingen, b eenvoudige en snelle vervanging

Nadere informatie

Uponor MLC-G gas buizen en fittingen voor de aardgashuisinstallatie

Uponor MLC-G gas buizen en fittingen voor de aardgashuisinstallatie Uponor MLC-G gas buizen en fittingen voor de aardgashuisinstallatie MONTAGE- EN BEDIENINGS- HANDLEIDING Gastec, QA-toelating certificaatnummer Q 02/001 (geschikt voor aardgas L en H, gasvormig) Gastec-certificaatnummer

Nadere informatie

Koppeling met SC-Contur. Gebruiksaanwijzing. voor Fonterra-vloer-en wandverwarming, verbinding van Fonterra-buizen van 01/2007.

Koppeling met SC-Contur. Gebruiksaanwijzing. voor Fonterra-vloer-en wandverwarming, verbinding van Fonterra-buizen van 01/2007. Koppeling met SC-Contur Gebruiksaanwijzing voor Fonterra-vloer-en wandverwarming, verbinding van Fonterra-buizen Model Bouwjaar: 1223 van 01/2007 nl_be Koppeling met SC-Contur 2 van 9 Inhoudsopgave Inhoudsopgave

Nadere informatie

Eisen aan de meterruimte en meterruimte doorvoeren voor hoog- en laagbouw

Eisen aan de meterruimte en meterruimte doorvoeren voor hoog- en laagbouw METERRUIMTE Eisen aan de meterruimte en meterruimte doorvoeren voor hoog- en laagbouw Stedin is als netbeheerder verantwoordelijk voor het aansluiten van woningen en bedrijven op het gas- en elektriciteitsnet.

Nadere informatie

Staalverzinkte knelkoppelingen Technische documentatie

Staalverzinkte knelkoppelingen Technische documentatie STAALVERZINKTE KNELKOPPELINGEN KNELKOPPELINGEN SUPERIEUR IN PRIJS & KWALITEIT BREED ASSORTIMENT PRODUCTAANBOD Staalverzinkte knelkoppelingen Rechte koppeling Rechte verloopkoppeling Overschuifkoppeling

Nadere informatie

Gasaansluitingen. Douwe Koops, adviseur Componenten AsM Enexis

Gasaansluitingen. Douwe Koops, adviseur Componenten AsM Enexis Gasaansluitingen Douwe Koops, adviseur Componenten AsM Enexis Agenda: Inleiding Aansluitproces Normen en eisen Aansluitingen op lage druk net Aansluitingen op hoge druk net Vragen en discussie Definitie

Nadere informatie

Handleiding tbv overzetten van Pe-aansluitleidingen onder gasdruk. MI 1229

Handleiding tbv overzetten van Pe-aansluitleidingen onder gasdruk. MI 1229 Handleiding tbv overzetten van Pe-aansluitleidingen onder gasdruk. MI 1229 Pagina 1 van 19 artnr. 52790 MI 1229 Rev D dd: 06-02-2017 Indeling: Inhoud van de set Aanboorblok Overzetkoppeling Handleiding

Nadere informatie

Bonfix messing en messing vernikkelde knelfittingen. Technische documentatie

Bonfix messing en messing vernikkelde knelfittingen. Technische documentatie Bonfix messing en messing vernikkelde knelfittingen Algemeen De moderne installatietechnieken richten zich steeds meer op: a Snelle en tijdsbesparende toepassingen, b Eenvoudige en snelle vervanging van

Nadere informatie

Aanleg nieuwe leiding en plaatsen zwenkventiel Werkproces. Oasen 2012

Aanleg nieuwe leiding en plaatsen zwenkventiel Werkproces. Oasen 2012 Werkproces Oasen 2012 Zorg bij het werken langs de openbare weg altijd voor een goede en duidelijke wegafzetting. 2 Controleer als je begint met een grote klus of de benodigde materialen aanwezig zijn,

Nadere informatie

Montage handleiding BM kunststof PP rookgasafvoerleidingen

Montage handleiding BM kunststof PP rookgasafvoerleidingen Montage handleiding BM kunststof PP rookgasafvoerleidingen Concentrisch systeem, flexibele-en starre voering. Duinkerkenstraat 27 Postbus 509 9700 AM Groningen Telefoon: 0503139944 Telefax : 0503185423

Nadere informatie

Flexibele buizen voor gas Gepatenteerd uniek systeem

Flexibele buizen voor gas Gepatenteerd uniek systeem HYDRA GS Flexibele buizen voor gas Gepatenteerd uniek systeem Het HYDRA GS systeem bestaat uit een flexibele geribbelde inox buis in inox 316 L (Hydra Witzenmann) beschermd met een geel synthetisch omhulsel

Nadere informatie

NKI leverancier van BonFix

NKI leverancier van BonFix NKI leverancier van BonFix BONFIX messing en messing vernikkelde (sanitaire) knelfittingen Algemeen De moderne installatietechnieken richten zich steeds meer op: a Snelle en tijdsbesparende toepassingen,

Nadere informatie

Staalverzinkte knelkoppelingen

Staalverzinkte knelkoppelingen Staalverzinkte knelkoppelingen knelkoppelingen SUperieUr in prijs & kwaliteit BreeD assortiment technische DoCUMentatie productaanbod Rechte koppeling Rechte verloopkoppeling Overschuifkoppeling Puntstuk

Nadere informatie

Openbaar Technische instructie/handleiding

Openbaar Technische instructie/handleiding Blad : 1 van 5 TOEPASSINGSGEBIED 1. DOELSTELLING Aanvullende technische bepalingen voor lassen in PE Gasnetten 2. TECHNISCHE AFBAKENING Het lassen van PE-buizen en hulpstukken volgens: NEN 7244-2; Specifieke

Nadere informatie

AMScat07_versie6 4/19/07 11:47 AM Pagina 127. Groep 7

AMScat07_versie6 4/19/07 11:47 AM Pagina 127. Groep 7 AMScat07_versie6 4/19/07 11:47 AM Pagina 127 Groep 7 7 A.M.S. 127 AMScat07_versie6 4/19/07 11:47 AM Pagina 128 Groep 7: HDPE 80/100 buizen gas Kleur: geel RAL 1021. Met gastec Qa keur. HDPE buis SDR 17

Nadere informatie

Openbaar. NEN 7244 serie NEN en NPR

Openbaar. NEN 7244 serie NEN en NPR KADER Blad : 1 van 8 TOEPASSINGSGEBIED: Enexis 1 DOELSTELLING Het eenduidig definiëren van kaders voor het renoveren van gashoofdnetten t.b.v. Assetengineers en werkvoorbereiders, engineers en medewerkers

Nadere informatie

CRITERIA METERRUIMTE A. ALGEMEEN STEDIN-TEKENINGEN WET- EN REGELGEVING. Meterruimte doorvoeren voor hoog- en laagbouw

CRITERIA METERRUIMTE A. ALGEMEEN STEDIN-TEKENINGEN WET- EN REGELGEVING. Meterruimte doorvoeren voor hoog- en laagbouw CRITERIA METERRUIMTE Meterruimte doorvoeren voor hoog- en laagbouw Stedin is als netbeheerder verantwoordelijk voor het aansluiten van woningen en bedrijven op het gas- en elektriciteitsnet. De aansluitleidingen

Nadere informatie

De RACI-Spacers voldoen ruimschoots aan deze eisen en bieden bovendien de volgende extra voordelen:

De RACI-Spacers voldoen ruimschoots aan deze eisen en bieden bovendien de volgende extra voordelen: raci-spacers INLEIDING In veel landen is het een voorschrift, dat bij pijpleidingen die wegen of dijken kruisen, gebruik gemaakt wordt van mantelbuizen. Om te voorkomen dat er contact ontstaat tussen de

Nadere informatie

Eisen aan uw meterruimte en invoervoorzieningen Informatie voor aanvragers van een Lianderaansluiting

Eisen aan uw meterruimte en invoervoorzieningen Informatie voor aanvragers van een Lianderaansluiting Eisen aan uw meterruimte en invoervoorzieningen Informatie voor aanvragers van een Lianderaansluiting voor nieuwbouw iedereen energie eisen aan uw meterruimte en invoervoorzieningen Voor uw eigen veiligheid

Nadere informatie

Groep 7 PVC/PE GASPROGRAMMA HAWLE

Groep 7 PVC/PE GASPROGRAMMA HAWLE Groep 7 PVC/PE GASPROGRAMMA HAWLE Groep 7: HDPE 80/100 buizen gas Kleur: geel RAL 1021. Met gastec Qa keur. HDPE Buis SDR 17 rol 50 meter 0900-000020 20x 2,3 2,27 301 0900-000025 25X 2,3 3,69 301 0900-000032

Nadere informatie

G-07 Binneninstallaties en meteropstellingen G25 beproeven op dichtheid

G-07 Binneninstallaties en meteropstellingen G25 beproeven op dichtheid Doel veilig. Toepassingsgebied Deze VWI geldt voor activiteiten die voor of door de netbeheerder worden uitgevoerd, tenzij de IV anders heeft bepaald. Opdracht en aanwijzing Je krijgt de opdracht van een

Nadere informatie

G-07 Binneninstallaties en meteropstellingen G25 beproeven op dichtheid

G-07 Binneninstallaties en meteropstellingen G25 beproeven op dichtheid Doel veilig. Toepassingsgebied Deze VWI geldt voor activiteiten die voor of door de netbeheerder worden uitgevoerd, tenzij de IV anders heeft bepaald. Opdracht en aanwijzing Je krijgt de opdracht van een

Nadere informatie

Plasson Serie 1. Een nieuwe, innovatieve fitting

Plasson Serie 1. Een nieuwe, innovatieve fitting Plasson Serie 1 Een nieuwe, innovatieve fitting Plasson Serie 1 Een nieuwe, innovatieve fitting Plasson Serie 1 Een nieuwe, innovatieve insteekfitting. Ontworpen door Plasson, wereldwijd bekend als producent

Nadere informatie

TECHNISCHE AFBAKENING

TECHNISCHE AFBAKENING Blad : 1 van 9 TOEPASSINGSGEBIED: Brabant, Drenthe, Flevoland, Friesland, Groningen, Limburg, Overijssel 1 DOELSTELLING Het tot stand brengen van een kwalitatief goede en veilige gasaansluitleiding voor

Nadere informatie

VIAG De wijzigingen t.o.v. 15 april (versie 1.0)

VIAG De wijzigingen t.o.v. 15 april (versie 1.0) VIAG De wijzigingen t.o.v. 15 april 2018 (versie 1.0) Wijzigingsnummer 1 VIAG Is voor het verrichten van graafwerkzaamheden in de nabijheid van een gasleiding altijd een VIAG aanwijzing nodig? Artikel

Nadere informatie

Openbaar. IVALS Werkzaamheden achter de meter in meterkast klant

Openbaar. IVALS Werkzaamheden achter de meter in meterkast klant WERKINSTRUCTIE Blad : 1 van 8 TOEPASSINGSGEBIED: Brabant, Drenthe, Groningen, Limburg, Overijssel 1 DOELSTELLING Uniforme wijze beschrijven welke aanvullende werkzaamheden dienen meegenomen te worden tijdens

Nadere informatie

GASTEC QA Keuringseis 172

GASTEC QA Keuringseis 172 1 januari 1997 GASTEC QA Keuringseis 172 PREFAB Binnenleidingen CERTIFICATION 1 januari 1997 GASTEC QA Keuringseis 172 PREFAB Binnenleidingen CERTIFICATION GASTEC NV, Postbus 137, 7300 AC Apeldoorn, tel.

Nadere informatie

TECHNISCHE DOCUMENTATIE VSH KLEM

TECHNISCHE DOCUMENTATIE VSH KLEM Klemmen TECHNISCHE DOCUMENTATIE VSH KLEM Messingverzinkte klemfittingen Fittingen 10-8-2007 Inleiding VSH Flow Control is onderdeel van Aalberts Industries N.V. en biedt u een complete range fittingen

Nadere informatie

Wavin Hep2O. push-fit. het. leidingsysteem voor warm en koud water

Wavin Hep2O. push-fit. het. leidingsysteem voor warm en koud water Wavin Hep2O het push-fit leidingsysteem voor warm en koud water Toevoer van drinkwater en CV-installaties Slimme keuzes, sneller werken Haastige spoed is zelden goed. Maar met snel werken is niks mis!

Nadere informatie

Knelverbindingen: knelset knel- en verloopsets rechte overgangskoppelingen

Knelverbindingen: knelset knel- en verloopsets rechte overgangskoppelingen Knelverbindingen: knelset knel- en verloopsets rechte overgangskoppelingen voor dunwandig staal - RVS - koper voor kunststofleiding voor kunststof/aluminium Toepassingen PenTec knelsets, knelverloopsets

Nadere informatie

Het aanreiken van een kwalitatieve en praktische werkwijze bij het bewerken/monteren van

Het aanreiken van een kwalitatieve en praktische werkwijze bij het bewerken/monteren van Blad : 1 van 8 TOEPASSINGSGEBIED: Brabant, Drenthe, Flevoland, Friesland, Groningen, Limburg, Overijssel 1 DOELSTELLING Het aanreiken van een kwalitatieve en praktische werkwijze bij het bewerken/monteren

Nadere informatie

Smartloop-Inlinertechnik

Smartloop-Inlinertechnik Smartloop-Inlinertechnik Modell 2276.1 / 2007.3 / 2276.9 / 2276.8 01.1/2010 A Modell Modell 2276.1 2007.3 D DK FIN GB I N NL S 2276.9 2276.8 B 2782 2799.7 2040 1077.2 520 129 www.viega.com Smartloop-Inlinertechnik

Nadere informatie

OPLEIDING MODULE BUTAAN / PROPAAN PROFESSIONELE GASINSTALLATEUR BIJSCHOLING 2011 NBN D 51-006 2 de UITGAVE (2010) VOORNAAMSTE WIJZIGINGEN

OPLEIDING MODULE BUTAAN / PROPAAN PROFESSIONELE GASINSTALLATEUR BIJSCHOLING 2011 NBN D 51-006 2 de UITGAVE (2010) VOORNAAMSTE WIJZIGINGEN OPLEIDING MODULE BUTAAN / PROPAAN PROFESSIONELE GASINSTALLATEUR BIJSCHOLING 2011 NBN D 51-006 2 de UITGAVE (2010) VOORNAAMSTE WIJZIGINGEN 1 JANUARI 2011 DEEL 1 - TERMINOLOGIE NIEUWE DEFINITIES 3.1.62.1

Nadere informatie

HUISAANSLUITINGEN. Aansluiten van laag- en hoogbouw

HUISAANSLUITINGEN. Aansluiten van laag- en hoogbouw HUISAANSLUITINGEN Aansluiten van laag- en hoogbouw Stedin is als netbeheerder verantwoordelijk voor het aansluiten van woningen op het gas- en elektriciteitsnet. Stedin legt vanuit de hoofdleiding een

Nadere informatie

Georg Fischer N.V. De verbinding voor alle buismaten trekvast - niet trekvast DN50 - DN600 MULTI/JOINT 3000 Plus

Georg Fischer N.V. De verbinding voor alle buismaten trekvast - niet trekvast DN50 - DN600 MULTI/JOINT 3000 Plus Georg Fischer N.V. De verbinding voor alle buismaten trekvast - niet trekvast DN50 - DN600 MULTI/JOINT 3000 Plus MULTI/JOINT 3000 Plus Bij uw dagelijkse werkzaamheden kunt u oude leidingen van verschillende

Nadere informatie

Voorschriften checklist Ubbink rookgasafvoersystemen. Rolux enkelwandige PP rookgasafvoer

Voorschriften checklist Ubbink rookgasafvoersystemen. Rolux enkelwandige PP rookgasafvoer Voorschriften checklist Ubbink rookgasafvoersystemen Rolux enkelwandige PP rookgasafvoer Rolux enkelwandige PP rookgasafvoer 1 Voorwaarden Dit installatievoorschrift is alleen van toepassing op een kunststof

Nadere informatie

Openbaar. 4.3 Verschildrukmeting Met referentievat en differentiaalmanometer en vastlegging/registratie van d.m.v. datalogging.

Openbaar. 4.3 Verschildrukmeting Met referentievat en differentiaalmanometer en vastlegging/registratie van d.m.v. datalogging. Blad : 1 van 6 TOEPASSINGSGEBIED: Noord-Brabant, Drenthe, Flevoland, Friesland, Groningen Limburg, Overijssel 1 DOELSTELLING Aanvullende technische bepalingen bij beproeven van gasleidingen op sterkte

Nadere informatie

catalogus

catalogus catalogus 2018 www.paktermo.be VOOR KITS ROESTVAST STALEN PLOOIBARE GEGOLFDE BUIZEN EN DE BIJHORENDE MECHANISCHE FITTINGS VOOR AARDGAS EN PROPAAN Inhoudsopgave Inleiding...04 Het productgamma van PAKTERMO...06

Nadere informatie

Vragen? Bel: WhatsApp: Mail:

Vragen? Bel: WhatsApp: Mail: Kunststof leidingsysteem Een kunststof leidingsysteem is een systeem van kunststof buizen welke aan elkaar verbonden worden met koppelingen. De buizen van een kunststof leidingsysteem worden ook wel alupex,

Nadere informatie

Openbaar. Versiebeheer Versie Auteur Datum Omschrijving 0.1 T. Hoeijmakers / H. 24 okt 2012 Definitieve versie notitie

Openbaar. Versiebeheer Versie Auteur Datum Omschrijving 0.1 T. Hoeijmakers / H. 24 okt 2012 Definitieve versie notitie Tactiek Tactiek TA 1080 Gasleidingen aangelegd in opdracht door derden 1 Documentbeheer Versiebeheer Versie Auteur Datum Omschrijving 0.1 T. Hoeijmakers / H. 24 okt 2012 Definitieve versie notitie Kroot

Nadere informatie

Citaplex-afvoer/overloop. Gebruiksaanwijzing van 06/2015. nl_nl

Citaplex-afvoer/overloop. Gebruiksaanwijzing van 06/2015. nl_nl Citaplex-afvoer/overloop Gebruiksaanwijzing Model Bouwjaar: 6176 van 06/2015 nl_nl Citaplex-afvoer/overloop 2 van 15 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 1 Over deze gebruiksaanwijzing 4 1.1 Doelgroepen 4 1.2 Markering

Nadere informatie

MESSING EN MESSING VERNIKKELDE (SANITAIRE) KNELFITTINGEN KNELFITTINGEN SUPERIEUR IN PRIJS & KWALITEIT 20 JAAR GARANTIE

MESSING EN MESSING VERNIKKELDE (SANITAIRE) KNELFITTINGEN KNELFITTINGEN SUPERIEUR IN PRIJS & KWALITEIT 20 JAAR GARANTIE Topkwaliteit sinds 1860 MESSING EN MESSING VERNIKKELDE (SANITAIRE) KNELFITTINGEN KNELFITTINGEN SUPERIEUR IN PRIJS & KWALITEIT 20 JAAR GARANTIE PRODUCTAANBOD Messing en messing vernikkelde (sanitaire) knelfittingen

Nadere informatie

CONCEPT WATERWERKBLAD UITVOERING PERSPROEF DATUM: OKT 2014

CONCEPT WATERWERKBLAD UITVOERING PERSPROEF DATUM: OKT 2014 Herziening van juni 2004 CONCEPT WATERWERKBLAD WB 2.3 UITVOERING PERSPROEF DATUM: OKT 2014 Auteursrechten voorbehouden Met betrekking tot de persproef is in artikel 2.3 van NEN 1006 (AVWI-2014) het volgende

Nadere informatie

3 TERMEN EN DEFINITIES. Voor termen en definities wordt verwezen naar de richtlijn Gzz-0001.R: Definities en begrippen gas.

3 TERMEN EN DEFINITIES. Voor termen en definities wordt verwezen naar de richtlijn Gzz-0001.R: Definities en begrippen gas. TECHNISCHE INSTRUCTIE /3 Blad : 1 van 10 TOEPASSINGSGEBIED: Enexis 1 DOELSTELLING. Deze instructie beschrijft het sleufloos vervangen van hoofdleidingen door middel van de slip of close-fit relining techniek.

Nadere informatie

1 DOELSTELLING Uitvoering en Kwaliteitscontrole van lasverbindingen in stalen gasleidingen en gasinstallaties.

1 DOELSTELLING Uitvoering en Kwaliteitscontrole van lasverbindingen in stalen gasleidingen en gasinstallaties. Blad : 1 van 7 TOEPASSINGSGEBIED: Enexis 1 DOELSTELLING Uitvoering en Kwaliteitscontrole van lasverbindingen in stalen gasleidingen en gasinstallaties. 2 TECHNISCHE AFBAKENING Deze instructie is van toepassing

Nadere informatie

De perfecte klik! Het nieuwe Vision push fit-systeem van Henco met álle voordelen van DYKA

De perfecte klik! Het nieuwe Vision push fit-systeem van Henco met álle voordelen van DYKA De perfecte klik! Het nieuwe Vision push fit-systeem van Henco met álle voordelen van DYKA En wéér heeft DYKA een geweldig product van Henco in haar assortiment: Vision push fit. Het snelle, super gemakkelijke

Nadere informatie

G-06 Gasmeters G25 plaatsen, verwisselen of verwijderen

G-06 Gasmeters G25 plaatsen, verwisselen of verwijderen G-06 Gasmeters G25 plaatsen, verwisselen of verwijderen Doel Gasmeters G25 veilig plaatsen, verwisselen of verwijderen. Toepassingsgebied Deze VWI geldt voor activiteiten die voor of door de netbeheerder

Nadere informatie

Montagehandleiding. Voordat u start met het plaatsen van het Twist-Fix lijnsysteem, controleer of de volgende artikelen aanwezig zijn:

Montagehandleiding. Voordat u start met het plaatsen van het Twist-Fix lijnsysteem, controleer of de volgende artikelen aanwezig zijn: Montagehandleiding Het Twist-Fix lijnsysteem is conform de EN-795C voor platte daken en geschikt voor vier gebruikers tegelijkertijd. Het lijnsysteem wordt middels ankerpunten mechanisch bevestigd aan

Nadere informatie

CRITERIA HUISAANSLUITING

CRITERIA HUISAANSLUITING CRITERIA HUISAANSLUITING Aansluiten van laag- en hoogbouw Stedin is als netbeheerder verantwoordelijk voor het aansluiten van woningen op het gas- en elektriciteitsnet. Stedin legt vanuit de hoofdleiding

Nadere informatie

PenTec knelkoppelingen

PenTec knelkoppelingen PenTec knelkoppelingen voor dunwandig staal - RVS - koper voor kunststofleiding voor kunststof/aluminium leiding Pentec knelkoppelingen Toepassingen PenTec knelsets, knelverloopsets en overgangskoppelingen

Nadere informatie

Gasslangen. Universele buigbare rubberen gasslangset. Universele buigbare roestvaststalen gasslangset

Gasslangen. Universele buigbare rubberen gasslangset. Universele buigbare roestvaststalen gasslangset GASSLANGEN GASSLANGEN SUPERIEUR IN PRIJS & KWALITEIT PRODUCTAANBOD Gasslangen Universele buigbare rubberen gasslangset met 2 x wartelmoer M24 binnendraad Universele buigbare roestvaststalen gasslangset

Nadere informatie

Knelkoppelingen K-serie voor gas, water & verwarming

Knelkoppelingen K-serie voor gas, water & verwarming Knelkoppelingen K-serie voor gas, water & verwarming K Productgroep K1 Messing knelkoppelingen voor koperen buizen. Materiaal: Soorten buis: Nominale druk: Afmetingen: Toepassing: Thermisch ontspannen

Nadere informatie

Installatievoorschriften. Bel-Ro-combi CLV systeem

Installatievoorschriften. Bel-Ro-combi CLV systeem Installatievoorschriften Bel-Ro-combi CLV systeem Inhoudsopgave Bel-Ro-combi CLV systeem 1 Inhoudsopgave 2 Bedrijfsgegevens 3 Voorwoord 4 Toepassingsgebied 5 Temperatuurklasse 5 Keuze systeem & diameter

Nadere informatie

Openbaar. Paragraaf Normen Relatie 4.1 Tracé en ligging van NEN 7244 serie. - Enexiskader tweezijdige ligging van

Openbaar. Paragraaf Normen Relatie 4.1 Tracé en ligging van NEN 7244 serie. - Enexiskader tweezijdige ligging van KADER Datum/versie : 11-10-2016 /4 Blad : 1 van 10 TOEPASSINGSGEBIED: Enexis 1 DOELSTELLING Het eenduidig definiëren van kaders voor het ontwerp van nieuwe hoofdnetten t.b.v. Asset Engineers en werkvoorbereiders,

Nadere informatie

Bestek voor het uitvoeren van saneringen van aansluitleidingen Gas in Brabant en Limburg

Bestek voor het uitvoeren van saneringen van aansluitleidingen Gas in Brabant en Limburg Bestek voor het uitvoeren van saneringen van aansluitleidingen Gas in Brabant en Limburg De werkzaamheden worden uitgevoerd in opdracht en voor rekening van: ENEXIS B.V. Versie : 4.0 Bestekbijlagen : I.

Nadere informatie

,50 4,50 0, ,50 4,50 0, ,00 5,00 0,

,50 4,50 0, ,50 4,50 0, ,00 5,00 0, ISIFLO SPRINT WATER De Isiflo Sprint is de sterkste in zijn klasse en uiterst eenvoudig te installeren. Het composiet materiaal combineert de sterkte van metaal met de corrosieweerstand van thermoplastische

Nadere informatie

KUNSTSTOF LEIDINGSYSTEMEN

KUNSTSTOF LEIDINGSYSTEMEN KUNSTSTOF LEIDINGSYSTEMEN DE PERFECTE VERBINDING Datum: HET VOORTRAJECT Voorkom breuk en ovaliteit van buizen Transporteer buizen op juiste manier Sla buizen op juiste manier op TRANSPORT OPSLAG DE VOORBEREIDING

Nadere informatie

Brandkraan vervangen Werkproces. Oasen 2012

Brandkraan vervangen Werkproces. Oasen 2012 Werkproces Oasen 2012 De standpijp kan niet meer recht op de brandkraan geplaatst worden, waardoor hij niet goed bedienbaar meer is voor de brandweer. De oorzaak hiervan is dat het vele verkeer dat over

Nadere informatie

CONNECT CONNECT MEERLAGEN- LEIDINGSYSTEEM

CONNECT CONNECT MEERLAGEN- LEIDINGSYSTEEM MEERLAGEN- LEIDINGSYSTEEM 01 / MEERLAGENSYSTEEM DE VOORUITGANG HEET Steeds meer installateurs zien de voordelen van Conel in. Conel zet dan ook de nieuwe standaard als het gaat om veiligheid, beschikbaarheid

Nadere informatie

Sleufloze technieken voor het renoveren van Gasleidingen: Kous methode. TOEPASSINGSGEBIED: Enexis TECHNISCHE INSTRUCTIE / HANDLEIDING

Sleufloze technieken voor het renoveren van Gasleidingen: Kous methode. TOEPASSINGSGEBIED: Enexis TECHNISCHE INSTRUCTIE / HANDLEIDING TECHNISCHE INSTRUCTIE / HANDLEIDING Blad : 1 van 5 TOEPASSINGSGEBIED: Enexis 1 DOELSTELLING Deze instructie beschrijft, zonder concessies te doen aan de kwaliteitseisen die van toepassing zijn voor de

Nadere informatie

Profipress G. Gebruiksaanwijzing. Bouwjaar: van 01/1998 nl_be

Profipress G. Gebruiksaanwijzing. Bouwjaar: van 01/1998 nl_be Profipress G Gebruiksaanwijzing Bouwjaar: van 01/1998 nl_be Profipress G 2 van 24 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 1 Over deze gebruiksaanwijzing 4 1.1 Doelgroepen 4 1.2 Markering van aanwijzingen 4 1.3 Aanwijzing

Nadere informatie

Leidingsysteem. sanitair. In 4 stappen monteert u uw leidingsysteem

Leidingsysteem. sanitair. In 4 stappen monteert u uw leidingsysteem K L U S W I J Z E R Leidingsysteem sanitair In 4 stappen monteert u uw leidingsysteem Leidingsysteem sanitair Algemeen Programma Montage Belangrijke aandachtspunten Algemeen Binnen en onder onze woningen

Nadere informatie

Systeempersgereedschappen. Buisleidingtechniek. BFL 3/16 Catalogus 2016/2017 Wijzigingen voorbehouden.

Systeempersgereedschappen. Buisleidingtechniek. BFL 3/16 Catalogus 2016/2017 Wijzigingen voorbehouden. Systeempersgereedschappen Buisleidingtechniek BFL 3/16 Catalogus 2016/2017 Wijzigingen voorbehouden. Voor alle Viega perssystemen van d 12 108,0. Viega systeempersgereedschappen kunnen voor alle metalen

Nadere informatie

Openbaar. Bij onvolkomenheden in een meterkast direct contact opnemen met afdeling Fraude bestrijding van Enexis.

Openbaar. Bij onvolkomenheden in een meterkast direct contact opnemen met afdeling Fraude bestrijding van Enexis. TECHNISCHE INSTRUCTIE / HANDLEIDING 1 van 8 TOEPASSINGSGEBIED Enexis 1 DOELSTELLING Verzegelen van aansluitkasten en meetinrichtingen moet zorgvuldig gebeuren. Door schade en schande blijkt dat niet goed

Nadere informatie

Trekvaste PVC verbindingen Type 3, 4 en 5. trekvaste. het. PVC verbindingen. voor drinkwater en riool

Trekvaste PVC verbindingen Type 3, 4 en 5. trekvaste. het. PVC verbindingen. voor drinkwater en riool Trekvaste PVC verbindingen Type 3, 4 en 5 het trekvaste PVC verbindingen voor drinkwater en riool tijdwinst door installatiegemak Het antwoord op uitdagingen De aanleg van PVC Drukleidingen voor drinkwater

Nadere informatie

STUDIEGEBIED Koeling en warmte

STUDIEGEBIED Koeling en warmte STUDIEGEBIED Koeling en warmte Modulaire opleiding Installateur individuele gasverwarming BO KW 003 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 9 Inhoud 1 Deel 1 Opleiding... 3 1.1 Korte beschrijving... 3 1.1.1 Relatie

Nadere informatie

Profipress G. Gebruiksaanwijzing. Bouwjaar: van 01/1998 nl_nl

Profipress G. Gebruiksaanwijzing. Bouwjaar: van 01/1998 nl_nl Profipress G Gebruiksaanwijzing Bouwjaar: van 01/1998 nl_nl Profipress G 2 van 25 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 1 Over deze gebruiksaanwijzing 4 1.1 Doelgroepen 4 1.2 Markering van aanwijzingen 4 1.3 Aanwijzing

Nadere informatie

Flexibels : C.V. & sanitair

Flexibels : C.V. & sanitair Flexibels : C.V. & sanitair Sanutal beschikt over de nodige machines om flexibele slangen voor sanitair en verwarming te produceren. Deze productie laat ons toe een volledig en hoogwaardig gamma uit voorraad

Nadere informatie

HET NIEUWE BEUGELEN CHECKLIST. Burgerhout PARTNER INNOVATIVE

HET NIEUWE BEUGELEN CHECKLIST. Burgerhout PARTNER INNOVATIVE HET NIEUWE BEUGELEN CHECKLIST INNOVATIVE PARTNER Burgerhout INHOUDSOPGAVE BURGERHOUT EN HET NIEUWE BEUGELEN 3 ENKELWANDIGE KUNSTSTOF VERBINDINGSLEIDINGEN VOOR DE AFVOER VAN ROOKGASSEN 4-5 ENKELWANDIGE

Nadere informatie

Montage instructies Electrolasmof a

Montage instructies Electrolasmof a 5.1 1 a g h b i c d j e l f 2 a a b c e d f k m Benodigde gereedschappen: a) PE-reiniger, b) meetlat, c) markeer stift, d) tang, e) nietmachine met nietjes 4 mm, f) hamer, g) boor, h) kegelboor, i) schuurlinnen

Nadere informatie

EERLAAGSE FLEXIBELE PERSLUCHTLEIDING

EERLAAGSE FLEXIBELE PERSLUCHTLEIDING M EERLAAGSE FLEXIBELE PERSLUCHTLEIDING Speciaal voor perslucht! 1 FLEXIBEL EN BESTENDIG Structuur en eigenschappen Gecoëxtrudeerde binnenlaag van PE-RT (kleurloos) Dankzij de bijzondere structuur, biedt

Nadere informatie

Deze instructie beschrijft de beproevingsmethoden die door Enexis gestandaardiseerd zijn t.b.v. LS- en OVL- kabelverbindingen.

Deze instructie beschrijft de beproevingsmethoden die door Enexis gestandaardiseerd zijn t.b.v. LS- en OVL- kabelverbindingen. Blad : 1 van 5 TOEPASSINGSGEBIED: Brabant, Drenthe, Flevoland, Friesland, Groningen, Limburg, Overijssel 1 DOELSTELLING Deze instructie beschrijft de beproevingsmethoden die door gestandaardiseerd zijn

Nadere informatie

HENCO PERS. 2.1 Kunststof persfittingen standard Kunststof persfittingen gas Super sizes 44

HENCO PERS. 2.1 Kunststof persfittingen standard Kunststof persfittingen gas Super sizes 44 HENCO PERS. Kunststof persfittingen standard. Kunststof persfittingen gas. Super sizes . HENCO PERS STANDARD Techniek Verbindingslichaam uit PVDF* *Hoogwaardige kunststof De huls is uitgerust met kijkvensters

Nadere informatie