Het overzetten van PE aansluitleidingen onder gasdruk

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Het overzetten van PE aansluitleidingen onder gasdruk"

Transcriptie

1 Blad : 1 van 13 TOEPASSINGSGEBIED: Brabant Drenthe Groningen Limburg Overijssel 1 DOELSTELLING Werkinstructie en veiligheidsmaatregelen voor het overzetten van lage druk PE aansluitleidingen onder gasdruk. 2 VEILIGHEID Alle genoemde werkzaamheden in deze instructie dienen conform de vigerende VIAG, vigerende werkinstructies van en de aanvullende veiligheidsmaatregelen genoemd in deze instructie te worden uitgevoerd. Opdracht en aanwijzing De werkzaamheden genoemd in deze instructie dienen te worden uitgegeven door WV G-LD netten of WV G-netten of WV G-distributie, via een DO werkplan. De WV bepaalt ook de mate van toezicht. Je moet VP G-LD of AVP G-LD netten of AVP G-netten of AVP G-distributie zijn om de werkzaamheden vanuit deze instructie uit te mogen voeren. Verder dien je de training: Overzetten van PE aansluitleidingen onder druk van voor monteurs te hebben gevolgd. Bij deze werkzaamheden word je door minimaal een VOP geholpen. 3 TECHNISCHE AFBAKENING Deze instructie is van toepassing voor het onder gasdruk overzetten van 25 en 32mm, lage druk polyethyleen SDR 17.6 aansluitleidingen in de gasleidingsystemen van. 4 TERMEN EN DEFINITIES Oud naast nieuw : Vervangingsmethode van gasdistributieleidingen waarbij de nieuwe hoofdleiding naast de bestaande hoofdleiding wordt aangelegd. Nadat alle aansluitleidingen zijn overgezet op de nieuwe hoofdleiding wordt de bestaande hoofdleiding uit bedrijf genomen en verwijderd. Gas meenemen : Vervangingsmethode van gasdistributieleidingen waarbij de te vervangen hoofdleiding eerst wordt verwijderd om vervolgens de nieuwe leiding op dezelfde locatie te leggen waarbij gelijktijdig de aansluitleidingen worden overgezet. Aanboorblok : Hulpgereedschap voor het onder gasdruk overzetten van aansluitleidingen. Het aanboorblok wordt middels een klemverbinding op de bestaande PE aansluitleiding gemonteerd. Op het aanboorblok kan een bypass-leiding worden aangesloten en daarnaast is er een kleiner aansluitpunt aangebracht waarop een ontluchtingslang of een drukmeting kan worden aangesloten. Om de bestaande aansluitleiding met de bypass leiding te voeden is er

2 Blad : 2 van 13 op het aanboorblok een voorziening aangebracht waarmee de bestaande aansluitleiding gasloos kan worden aangeboord. Middels het gebruik van schaaldelen is het aanboorblok zowel op een 25 als 32mm PE aansluitleiding te plaatsen. Overzet knevelapparaat : Hulpgereedschap welke specifiek wordt toegepast om de bestaande PE aansluitleiding tijdelijk af te sluiten tijdens het onder druk overzetten. Dit knevelapparaat mag niet worden toegepast voor reguliere knevelwerkzaamheden in PE gasdistributieleidingen omdat het geen aanslag heeft om overbelasting van de PE buiswand te voorkomen. Overzetkoppeling : Specifiek voor het onder gasdruk overzetten van aansluitleidingen ontworpen insteekkoppeling voor PE-aansluitleidingen. De koppeling heeft aan één zijde een verlengde steunbus met O-ring welke tijdens de montagewerkzaamheden voor de afdichting en voldoende werkruimte zorgt. Omdat er omstreeks 2005 een wanddiktewijziging voor 25mm en 32mm SDR 17.6 buizen heeft plaatsgevonden is de koppeling in 4 maatvoeringen beschikbaar. Hiervan is de zijde met korte steunbus altijd geschikt voor huidige SDR 17.6 buis. Korte steunbus zijde Lange steunbus zijde Kleur steunbus 25 PE SDR 17.6 (nieuw) 25 PE SDR 17.6 (nieuw) geel / geel 25 PE SDR 17.6 (nieuw) 25 PE SDR 17.6 (oud) geel / rood 32 PE SDR 17.6 (nieuw) 32 PE SDR 17.6 (nieuw) geel / geel 32 PE SDR 17.6 (nieuw) 32 PE SDR 17.6 (oud) geel / rood Om bij het overzetten de juiste koppelingen beschikbaar te hebben is het van belang om vooraf de diameter en wanddikte van de over te zetten PE aansluitingen vast te stellen. Het is aan te bevelen om voor onverwachte situaties, enkele afwijkende uitvoeringen beschikbaar te hebben. Verstelbare PE Schiller : Apparaat om de gas voerende PE aansluitleiding tijdens het overzetten onder gasdruk over de verlengde steunbus van de bypasskoppeling in te korten. Gedeelde Buis afschuinfrees : Gereedschap om het buiseinde van de reeds ingekorte gas voerende PE aansluitleiding te voorzien van een zoekrand alvorens deze in de bypasskoppeling wordt gemonteerd. Dit aanschuinen is noodzakelijk voor een eenvoudig en kwalitatief goede montage. Bypass slang : Antistatische slang welke wordt toegepast om aanboorblokken en/of bypass leidingen onderling te verbinden. De Dn 20 slangkoppeling welke op het weg te schillen aanboorblok wordt aangesloten moet voorzien zijn van een terugslagklep. Bypass constructie : Een tijdelijk aangelegd gasleidingsysteem welke tijdens werkzaamheden één of meerdere gasaansluitingen zonder onderbreking van gas blijft voorzien. 5 AANDACHTSPUNTEN EN VOORWAARDEN TIJDENS UITVOERING VAN DE WERKZAAMHEDEN Gasaansluitingen waarvan de verwachten gasafname groter is dan 3 m 3 /h kunnen i.v.m. een te grote drukval over boorblok en bypass slang niet onder gasdruk worden overgezet. Op basis van de actuele lokale situatie kan hier in overleg met de WV-er van worden afgeweken.

3 Blad : 3 van 13 Tijdens de uitvoering dient men afsluitstoppen binnen bereik te hebben om onverwachte vrije gasuitstroom af te kunnen stoppen. Om ongewenste drukval in de bypass leiding te voorkomen dient tijdens het ontluchten van de aansluitleiding via het opzetstuk, er een Beproevingskap v dienstleiding glw in het opzetstuk te zijn gemonteerd. Hiermee wordt van het opzetstuk de doorstroomcapaciteit en dus ook de drukval beperkt. Beproevingskap v dienstleiding glw Optioneel kan op aanboorblok de gasdruk in de aansluitleiding worden gemeten. De gemeten druk op het aanboorblok is, bij correcte montage en juist uitgevoerde handelingen tijdens de werkzaamheden, een goede indicatie van de druk in de aansluitleiding. Een volledige aanboring van de aansluitleiding en het terugdraaien van de aanboorspindel tot aan de aanslag in het boorblok is vereist om er voor te zorgen dat de druk in de aansluitleiding tijdens de werkzaamheden niet te laag wordt. Verzeker je ervan dat alle noodzakelijke aanboringen met de boorblokken gemaakt zijn en dat alle aanboorspindels tot aan de aanslag zijn teruggedraaid voordat de knevels worden gezet. Controleer bij verwijderen van het boorblok of de boring goed is uitgevoerd. Wanneer hierbij wordt geconstateerd dat de aanboring niet volledig is geweest moet de gastoevoer van de aansluiting worden afgesloten en dient de aansluiting volgens VWI-G14 (VIAG) weer in bedrijf worden genomen. Het insluizen van stof en vuil in leidingen en koppelingen moet voorkomen worden. Alle gereedschappen, materialen en materieel moeten volgens de voorschriften van de fabrikant of leverancier worden toegepast en/of gemonteerd. Toegepaste apparatuur of materieel welke periodiek gekeurd en onderhouden moet worden mag uitsluitend gebruikt worden wanneer het aantoonbaar aan de keuring en onderhoud eisen voldoet. De bypass constructie wordt trekvast, gasdicht, veilig en met voldoende capaciteit uitgevoerd. Controleer de toegepaste leidingen, slangen en koppelingen, voor in bedrijfstelling, visueel op deugdelijkheid. De bypass constructie dient spanning vrij en zodanig te worden uitgelegd dat een ongewenste mechanische belasting van buitenaf wordt voorkomen. Scherm de werklocatie daarom goed af voor onbevoegden en neem daar waar nodig aanvullende maatregelen om dit te waarborgen. Bypassleidingen worden met anti statische rubberslang met trekvaste koppelingen uitgevoerd. Het aanboorblok wordt altijd met een Dn 20 bypass-slang aangesloten. De aansluitkoppeling van de bypass-slang welke op aanboorblok, van weg te schillen PE leiding is aangesloten, dient voorzien te zijn van een terugslagklep welke de gasstroom vanuit de slang afsluit wanneer deze van het boorblok wordt losgekoppeld.

4 Blad : 4 van 13 Een in bedrijf genomen meervoudige bypass constructie dient voorzien te zijn van een drukmeting waarop de actuele druk af te lezen is. Deze druk dient tijdens de werkzaamheden regelmatig te worden gecontroleerd. Wanneer uit de meting wordt geconcludeerd dat de gasdruk in de in bedrijf genomen meervoudige bypass te laag is zullen van alle op de bypass aangesloten aansluitingen de gastoevoer moeten worden afgesloten. De afgesloten aansluitingen dienen volgens VWI-14 (Viag) weer worden aangesloten. Controleer na het knippen van de bestaande aansluitleiding of de knevel(s) niet doorlaten. Draai bij doorlaten de knevels aan tot ze afsluiten. Als er tijdens de werkzaamheden een te lage druk wordt geconstateerd of wanneer er tijdens de werkzaamheden twijfels zijn over een juist verloop van de gasdruk in een aansluitleiding dient de gastoevoer van de aansluiting worden afgesloten. Afgesloten aansluitingen kunnen volgens VWI-14 (Viag) opnieuw worden aangesloten. Een in bedrijf genomen bypass constructie mag nooit onbeheerd worden achtergelaten. De dimensionering voor zowel 30 als 100 mbar meervoudige bypass constructies is gestandaardiseerd en is geschikt om maximaal 6 huisaansluitingen of bedrijfsaansluitingen waarvoor alleen t.b.v. ruimteverwarming gas wordt afgenomen tijdelijk over te nemen. De verdeelleiding wordt vanaf de aanboring met Dn40 antistatische slang uitgevoerd en de aftakkingen naar de aanboorblokken met Dn 20 waarbij voor het aansluiten van het boorblok gebruik wordt gemaakt van slangkoppeling met terugslagklep. Direct achter de aanboring van de bypass constructie wordt een afsluiter gemonteerd om het mogelijk te maken om bij ongewenste situaties de bypass snel af te kunnen sluiten.

5 Blad : 5 van 13 6 WERKWIJZE OF ACTIVITEITEN 6.1 Methode Oud naast nieuw 1. Monteer aanboorblok bij A en B op aansluitleiding en sluit hierop de bypass-slang aan. Zorg ervoor dat de slangkoppeling met ingebouwde terugslagklep van de bypass-slang wordt aangesloten op aanboorblok B. 2. Monteer aanboorzadel met opzetstuk op nieuwe hoofdleiding. Koppel hieraan een stuk PE-buis van voldoende lengte en diameter (nieuwe aanboring tot voorbij aanboorblok B). Beproef dit nieuwe aangelegde aansluitdeel op sterkte en dichtheid. 100% gas 3. Boor de aansluitleiding met aanboorblok A aan en ontlucht de bypass slang en aanboorblokken via de aansluitkoppeling op aanboorblok B. Boor vervolgens aanboorblok B aan.

6 Blad : 6 van Monteer de overzetkoppeling met de korte steunbus zijde op de PE-aansluitleiding vanaf de nieuwe hoofdleiding. 5. Sluit de aansluitleiding tussen de aanboorblokken, op minimaal 20cm vanaf boorblok, af middels knevel 1 en 2. Knip vervolgens tussen de knevels de aansluitleiding door. Knip de leiding op minimaal 10 cm van knevel 2 om voldoende buislengte over te houden voor later aan te aanbrengen overzetkoppeling. Schuin de binnenkant van het buiseind aan zodat de lange steunbus van de overzetkoppeling straks gemakkelijk is in te brengen. 100% gas 6. Plaats t.b.v. ontluchten Beproevingskap v dienstleiding glw in nieuwe opzetstuk. Steek de lange steunbus met O-ring van de overzetkoppeling in de bestaande aansluitleiding en verwijder knevel 2 voorzichtig. Voorkom hierbij dat de overzetkoppeling door de gasdruk uit de aansluitleiding schuift. Ontlucht vervolgens het aansluiting deel tussen aanboorblok B en nieuwe opzetstuk via opzetstuk en boor deze hierna aan op de nieuwe hoofdleiding.

7 Blad : 7 van Plaats de verstelbare PE-schiller op de PE buis tussen overzetkoppeling en boorblok B. Houdt hierbij de overzetkoppeling tegen zodat voorkomen wordt dat de steunbus door de gasdruk uit de leiding schuift. Schil vervolgens de leiding korter waarbij de overzetkoppeling voortdurend wordt doorgeschoven richting aanboorblok B. 8. Wanneer de O-ring op de lange steunbus het aanboor gat van aanboorblok B gepasseerd is kan de Bypass slang van boorblok B worden losgekoppeld en aanboorblok B verwijderd worden (Controleer de aanboring). Vervolgens de leiding tot voorbij het aanboor afschillen tot de juiste lengte bereikt is (houdt rekening met inschuiflengte overzetkoppeling). Zorg ervoor dat het uiteindelijke buiseind zoveel mogelijk haaks wordt geschild.

8 Blad : 8 van Schuin het geschilde buiseind vervolgens aan met de gedeelde buis afschuinfrees en teken de insteekdiepte voor overzetkoppeling af op de buis. Steek hierna de overzetkoppeling over buiseind. Controleer de overzetkoppeling visueel op dichtheid. 10. Aanboring op oude hoofdleiding afdoppen en visueel op dichtheid beproeven. (Controleer of aanboring van aanboorblok juist is uitgevoerd)

9 Blad : 9 van Methode Gas Meenemen 1. Monteer bij A een aansluitpunt met kogelkraan t.b.v. bypass leiding, beproef deze op dichtheid en boor deze aan en sluit de afsluiter. 2. Monteer de aanboorblokken op aansluiting 1 t/m 3 en sluit de bypass leiding met de benodigde aftakkingen aan tussen afsluiter A en de aanboorblokken. (maximaal 6 aansluitingen per bypass constructie) 100% gas 3. Open de bypass afsluiter en ontlucht de bypass leidingen en aanboorblokken achtereenvolgens via de aansluitingen op de boorblokken. Inspecteer de bypassconstructie op dichtheid. Opmerking: Voor stap 2 en 3 kan in praktijk een andere volgorde worden aangehouden. Voorwaarde is dat in de eindsituatie de gehele bypass constructie ontlucht is. 4. Als vanaf alle aanboorblokken 100% gas is gemeten, de aanboorblokken 1 t/m 3 aanboren.

10 Blad : 10 van Sluit drukmeting aan op bypass leiding. Zet, op minimaal 20 cm vanuit de boorblokken, knevel K1 t/m K3 en bewaak hierbij de gasdruk met de manometer op de bypass leiding. 6. Maak het te vervangen hoofdleidingdeel druk- en gasloos volgens het werkplan van het project en knip de aansluitleidingen op minimaal 10 cm van de knevelplekken. Schuin de binnenkant van het buiseinden aan zodat de lange steunbus van de overzetkoppeling straks gemakkelijk is in te brengen. 7. Verwijder de uit bedrijf genomen hoofd- en aansluitleidingen en vervang het hoofdleidingdeel volgens werkplan en neem het in bedrijf. 8. Monteer aansluitzadel en opzetstuk op nieuwe hoofdleiding voor aansluiting 1. Koppel hieraan een stuk PE-buis van voldoende lengte (nieuwe aanboring tot voorbij aanboorblok). Beproef dit gedeelte vervolgens op sterkte en dichtheid.

11 Blad : 11 van % gas 9. Monteer de overzetkoppeling aan de korte steunbus zijde op het nieuwe PE-buisdeel. Steek vervolgens de lange steunbus met O-ring in de bestaande aansluitleiding en verwijder de knevel. Voorkom hierbij dat de overzetkoppeling door de gasdruk uit de aansluitleiding schuift. Ontlucht vervolgens voorzichtig het aansluiting deel tussen aanboorblok en opzetstuk via opzetstuk (met: Beproevingskap v dienstleiding glw ) en boor hierna aan op de nieuwe hoofdleiding. 10. Plaats de verstelbare PE-schiller. Houdt hierbij de overzetkoppeling tegen zodat voorkomen wordt dat de steunbus door de gasdruk uit de leiding schuift. Schil vervolgens de leiding korter waarbij de overzetkoppeling voortdurend wordt doorgeschoven richting aanboorblok.

12 Blad : 12 van Wanneer de O-ring op de lange steunbus het aanboorgat van aanboorblok gepasseerd is de bypass slang van aanboorblok 1 afkoppelen en het aanboorblok verwijderen(controleer aanboorgat). Schil vervolgens de leiding op de juiste lengte (houdt rekening met inschuiflengte overzetkoppeling). Zorg ervoor dat het uiteindelijke buiseind haaks en recht wordt afgeschild. 12. Schuin het geschilde buiseind aan met de gedeelde buis afschuinfrees en teken de insteekdiepte voor overzetkoppeling af. Steek hierna de overzetkoppeling over buiseind. Controleer hierna alle nog niet beproefde verbindingen in de aansluiting visueel op dichtheid.

13 Blad : 13 van Herhaal de stappen 8 t/m 12 achtereenvolgens voor het overzetten van aansluiting 2 en Koppel de bypass leidingen af en dop de bypass aansluiting bij A af. Controleer de gemaakte verbindingen visueel op dichtheid. 7 BIJLAGEN/REFERENTIES Geen

Handleiding tbv overzetten van Pe-aansluitleidingen onder gasdruk. MI 1229

Handleiding tbv overzetten van Pe-aansluitleidingen onder gasdruk. MI 1229 Handleiding tbv overzetten van Pe-aansluitleidingen onder gasdruk. MI 1229 Pagina 1 van 19 artnr. 52790 MI 1229 Rev D dd: 06-02-2017 Indeling: Inhoud van de set Aanboorblok Overzetkoppeling Handleiding

Nadere informatie

G-14 Werken aan bestaande LD-aansluitleidingen en meteropstellingen versie

G-14 Werken aan bestaande LD-aansluitleidingen en meteropstellingen versie Doel Veilig werken aan bestaande LD-aansluitleidingen en. Toepassingsgebied Deze VWI geldt voor activiteiten die voor of door de netbeheerder worden uitgevoerd, tenzij de IV anders heeft bepaald. Opdracht

Nadere informatie

G-14 Werken aan bestaande LD-aansluitleidingen en meteropstellingen versie (1.0)

G-14 Werken aan bestaande LD-aansluitleidingen en meteropstellingen versie (1.0) Doel Veilig werken aan bestaande LD-aansluitleidingen en. Toepassingsgebied Deze VWI geldt voor activiteiten die voor of door de netbeheerder worden uitgevoerd, tenzij de IV anders heeft bepaald. Opdracht

Nadere informatie

Openbaar. Technische instructie/handleiding. Aanleg PE-hoofdleidingen in gasnetten

Openbaar. Technische instructie/handleiding. Aanleg PE-hoofdleidingen in gasnetten Blad : 1 van 5 TOEPASSINGSGEBIED: Noord-Brabant Drenthe Flevoland Friesland Groningen Limburg Overijssel 1. DOELSTELLING De aanleg van PE-gasnetten (SDR 11 en SDR 17,6) dient te geschieden volgens de vigerende

Nadere informatie

Drukverhoging LD gasnet van 30 naar 100 mbar. TOEPASSINGSGEBIED: Enexis TECHNISCHE INSTRUCTIE / AANDACHTPUNTEN

Drukverhoging LD gasnet van 30 naar 100 mbar. TOEPASSINGSGEBIED: Enexis TECHNISCHE INSTRUCTIE / AANDACHTPUNTEN TECHNISCHE INSTRUCTIE / AANDACHTPUNTEN Blad : 1 van 5 TOEPASSINGSGEBIED: Enexis 1 DOELSTELLING Aandachtspunten bij de voorbereiding en uitvoering van drukverhoging van een 30 mbar net naar een 100 mbar

Nadere informatie

Openbaar. Brabant, Drenthe, Flevoland, Friesland, Groningen Limburg, Overijssel

Openbaar. Brabant, Drenthe, Flevoland, Friesland, Groningen Limburg, Overijssel Blad : 1 van 9 TOEPASSINGSGEBIED: Brabant, Drenthe, Flevoland, Friesland, Groningen Limburg, Overijssel 1 DOELSTELLING Het bepalen van toe te passen standaard verbindingstechnieken voor hoofd- en aansluitleidingen

Nadere informatie

G-20 LD-leidingen in en uit bedrijf nemen en/of buiten bedrijf stellen versie 15-04-2015

G-20 LD-leidingen in en uit bedrijf nemen en/of buiten bedrijf stellen versie 15-04-2015 Doel LD-leidingen veilig in en uit bedrijf nemen en/of buiten bedrijf. Toepassingsgebied Deze VWI geldt voor activiteiten die voor of door de netbeheerder worden uitgevoerd, tenzij de IV anders heeft bepaald.

Nadere informatie

G-21 HD-leidingen in en uit bedrijf nemen en/of buiten bedrijf stellen versie

G-21 HD-leidingen in en uit bedrijf nemen en/of buiten bedrijf stellen versie Doel HD-leidingen veilig in en uit bedrijf nemen en/of. Toepassingsgebied Deze VWI geldt voor activiteiten die voor of door de netbeheerder worden uitgevoerd, tenzij de IV anders heeft bepaald. Opdracht

Nadere informatie

Brabant Drenthe Flevoland Friesland Groningen Limburg Overijssel

Brabant Drenthe Flevoland Friesland Groningen Limburg Overijssel Blad : 1 van 6 TOEPASSINGSGEBIED: Brabant Drenthe Flevoland Friesland Groningen Limburg Overijssel 1 DOELSTELLING Het tot stand brengen van goede en veilige huisaansluitleidingen t.b.v. hoogbouw in deelnetten

Nadere informatie

G-23 HD- en LD-leidingen en HD-aansluitleidingen beproeven op dichtheid 1 juli 2014

G-23 HD- en LD-leidingen en HD-aansluitleidingen beproeven op dichtheid 1 juli 2014 juli 204 Doel veilig. Toepassingsgebied Deze VWI geldt voor activiteiten die voor of door de netbeheerder worden uitgevoerd, tenzij de IV anders heeft bepaald. Opdracht en aanwijzing HD-leidingen Je krijgt

Nadere informatie

Noord- Brabant, Drenthe, Flevoland, Friesland, Groningen, Limburg, Overijssel

Noord- Brabant, Drenthe, Flevoland, Friesland, Groningen, Limburg, Overijssel Blad : 1 van 5 TOEPASSINGSGEBIED: Noord- Brabant, Drenthe, Flevoland, Friesland, Groningen, Limburg, Overijssel 1. DOELSTELLING Het tot stand brengen van een veilige gasaansluiting in lage druk gasnetten,

Nadere informatie

1. DOELSTELLING Instructie voor werkzaamheden aan stalen gasleidingen, waarbij ten gevolg van deze werkzaamheden vonkvorming optreedt.

1. DOELSTELLING Instructie voor werkzaamheden aan stalen gasleidingen, waarbij ten gevolg van deze werkzaamheden vonkvorming optreedt. Blad : 1 van 7 TOEPASSINGSGEBIED: Brabant Drenthe Flevoland Friesland Groningen Limburg Overijssel 1. DOELSTELLING Instructie voor werkzaamheden aan stalen gasleidingen, waarbij ten gevolg van deze werkzaamheden

Nadere informatie

G-06 Gasmeters G25 plaatsen, verwisselen of verwijderen

G-06 Gasmeters G25 plaatsen, verwisselen of verwijderen G-06 Gasmeters G25 plaatsen, verwisselen of verwijderen Doel Gasmeters G25 veilig plaatsen, verwisselen of verwijderen. Toepassingsgebied Deze VWI geldt voor activiteiten die voor of door de netbeheerder

Nadere informatie

Bestemd voor alle medewerkers met een BEI aanwijzing.

Bestemd voor alle medewerkers met een BEI aanwijzing. Bestemd voor alle medewerkers met een BEI aanwijzing. Deze toolbox mondeling verstrekken voor 15-4-2015 Bestaat uit 2 pagina s Iedere aanwezige een exemplaar verstrekken. Toolbox met verplichte registratie

Nadere informatie

B-20 Leidingen t.b.v. transport van biogas veilig in en uit bedrijf nemen en/of buiten bedrijf stellen versie

B-20 Leidingen t.b.v. transport van biogas veilig in en uit bedrijf nemen en/of buiten bedrijf stellen versie Opdracht en aanwijzing Naast een VIAG aanwijzing hebben alle betrokkenen een biogasaantekening. Je krijgt de opdracht van een WV G-netten of WV G-distributie, via een werkplan. De WV bepaalt ook de mate

Nadere informatie

Aanleg nieuwe leiding en plaatsen zwenkventiel Werkproces. Oasen 2012

Aanleg nieuwe leiding en plaatsen zwenkventiel Werkproces. Oasen 2012 Werkproces Oasen 2012 Zorg bij het werken langs de openbare weg altijd voor een goede en duidelijke wegafzetting. 2 Controleer als je begint met een grote klus of de benodigde materialen aanwezig zijn,

Nadere informatie

TECHNISCHE AFBAKENING

TECHNISCHE AFBAKENING Blad : 1 van 6 TOEPASSINGSGEBIED: Noord-Brabant, Drenthe, Flevoland, Friesland, Groningen Limburg, Overijssel 1 DOELSTELLING Toepassen van een geschikte (gas)aansluitconstructie voor aansluitingen in gebieden

Nadere informatie

TECHNISCHE AFBAKENING

TECHNISCHE AFBAKENING Technische instructie/handleiding Blad : 1 van 9 TOEPASSINGSGEBIED: 1 DOELSTELLING Instructie voor tijdelijk en/of definitief herstel van lekke lage druk gasleidingen. De instructie is onlosmakelijk verbonden

Nadere informatie

TECHNISCHE AFBAKENING

TECHNISCHE AFBAKENING Blad : Pagina 1 van 6 TOEPASSINGSGEBIED Brabant Drenthe Flevoland Friesland Groningen Limburg Overijssel 1. DOELSTELLING Het tot stand brengen van een goede en veilige huisaansluiting voor woningen in

Nadere informatie

Trek de booras omhoog, sluit de kogelafsluiter en demonteer de aanbooradapter.

Trek de booras omhoog, sluit de kogelafsluiter en demonteer de aanbooradapter. TIJDELIJKE BOORGATAFDICHTING SET 2.0 (206) Gasaansluitstuk (bolle of platte) DOP/KAP Gasaansluitstuk (bolle of platte) DOP/KAP Graaf het te demonteren gasaansluitstuk vrij en reinig dit, zodat het TBA-gereedschap

Nadere informatie

G-07 Binneninstallaties en meteropstellingen G25 beproeven op dichtheid

G-07 Binneninstallaties en meteropstellingen G25 beproeven op dichtheid Doel veilig. Toepassingsgebied Deze VWI geldt voor activiteiten die voor of door de netbeheerder worden uitgevoerd, tenzij de IV anders heeft bepaald. Opdracht en aanwijzing Je krijgt de opdracht van een

Nadere informatie

Brabant, Drenthe, Groningen, Limburg, Overijssel

Brabant, Drenthe, Groningen, Limburg, Overijssel Blad : 1 van 6 TOEPASSINGSGEBIED: Brabant, Drenthe, Groningen, Limburg, Overijssel 1 DOELSTELLING Om een goede bescherming tegen corrosie te krijgen is het noodzakelijk dat niet fabrieksmatig beklede delen

Nadere informatie

G-36 De omgeving veiligstellen en lokaliseren van gaslekken versie

G-36 De omgeving veiligstellen en lokaliseren van gaslekken versie Doel De omgeving veiligstellen en het veilig lokaliseren van gaslekken. Toepassingsgebied Deze VWI geldt voor activiteiten die voor of door de netbeheerder worden uitgevoerd, tenzij de IV anders heeft

Nadere informatie

VIAG De wijzigingen t.o.v. 15 april (versie 1.0)

VIAG De wijzigingen t.o.v. 15 april (versie 1.0) VIAG De wijzigingen t.o.v. 15 april 2018 (versie 1.0) Wijzigingsnummer 1 VIAG Is voor het verrichten van graafwerkzaamheden in de nabijheid van een gasleiding altijd een VIAG aanwijzing nodig? Artikel

Nadere informatie

G-07 Binneninstallaties en meteropstellingen G25 beproeven op dichtheid

G-07 Binneninstallaties en meteropstellingen G25 beproeven op dichtheid Doel veilig. Toepassingsgebied Deze VWI geldt voor activiteiten die voor of door de netbeheerder worden uitgevoerd, tenzij de IV anders heeft bepaald. Opdracht en aanwijzing Je krijgt de opdracht van een

Nadere informatie

Deze instructie beschrijft de beproevingsmethoden die door Enexis gestandaardiseerd zijn t.b.v. LS- en OVL- kabelverbindingen.

Deze instructie beschrijft de beproevingsmethoden die door Enexis gestandaardiseerd zijn t.b.v. LS- en OVL- kabelverbindingen. Blad : 1 van 5 TOEPASSINGSGEBIED: Brabant, Drenthe, Flevoland, Friesland, Groningen, Limburg, Overijssel 1 DOELSTELLING Deze instructie beschrijft de beproevingsmethoden die door gestandaardiseerd zijn

Nadere informatie

Sleufloze technieken voor het vervangen van gasleidingen: Slip-lining (Buis in buis relinen) TOEPASSINGSGEBIED: Enexis

Sleufloze technieken voor het vervangen van gasleidingen: Slip-lining (Buis in buis relinen) TOEPASSINGSGEBIED: Enexis TECHNISCHE INSTRUCTIE / HANDLEIDING Blad : 1 van 8 TOEPASSINGSGEBIED: Enexis 1 DOELSTELLING. Deze instructie beschrijft, zonder concessies te doen aan de kwaliteitseisen die van toepassing zijn voor de

Nadere informatie

Montagehandleiding. Voordat u start met het plaatsen van het Twist-Fix lijnsysteem, controleer of de volgende artikelen aanwezig zijn:

Montagehandleiding. Voordat u start met het plaatsen van het Twist-Fix lijnsysteem, controleer of de volgende artikelen aanwezig zijn: Montagehandleiding Het Twist-Fix lijnsysteem is conform de EN-795C voor platte daken en geschikt voor vier gebruikers tegelijkertijd. Het lijnsysteem wordt middels ankerpunten mechanisch bevestigd aan

Nadere informatie

3 TERMEN EN DEFINITIES Voor termen en definities wordt verwezen naar richtlijn Gzz-0001.R: Definities en begrippen Gas

3 TERMEN EN DEFINITIES Voor termen en definities wordt verwezen naar richtlijn Gzz-0001.R: Definities en begrippen Gas TECHNISCHE INSTRUCTIE / HANDLEIDING Blad : 1 van 5 TOEPASSINGSGEBIED: Enexis 1 DOELSTELLING Het verwijderen en herstellen van de beschermmantel op PE100RCM en PE100RCB waarbij aan onderstaande voorwaarden

Nadere informatie

AMScat07_versie6 4/19/07 11:47 AM Pagina 127. Groep 7

AMScat07_versie6 4/19/07 11:47 AM Pagina 127. Groep 7 AMScat07_versie6 4/19/07 11:47 AM Pagina 127 Groep 7 7 A.M.S. 127 AMScat07_versie6 4/19/07 11:47 AM Pagina 128 Groep 7: HDPE 80/100 buizen gas Kleur: geel RAL 1021. Met gastec Qa keur. HDPE buis SDR 17

Nadere informatie

Montage-, gebruikers- en onderhoudshandleiding BDA 04

Montage-, gebruikers- en onderhoudshandleiding BDA 04 Montage-, gebruikers- en onderhoudshandleiding BDA 04 Lees deze handleiding zorgvuldig alvorens de beveiligde diagnosekoppeling BDA 04 te monteren en te gebruiken. Bij het niet naleven van deze handleiding

Nadere informatie

GASTEC QA Keuringseis 172

GASTEC QA Keuringseis 172 1 januari 1997 GASTEC QA Keuringseis 172 PREFAB Binnenleidingen CERTIFICATION 1 januari 1997 GASTEC QA Keuringseis 172 PREFAB Binnenleidingen CERTIFICATION GASTEC NV, Postbus 137, 7300 AC Apeldoorn, tel.

Nadere informatie

Groep 7 PVC/PE GASPROGRAMMA HAWLE

Groep 7 PVC/PE GASPROGRAMMA HAWLE Groep 7 PVC/PE GASPROGRAMMA HAWLE Groep 7: HDPE 80/100 buizen gas Kleur: geel RAL 1021. Met gastec Qa keur. HDPE Buis SDR 17 rol 50 meter 0900-000020 20x 2,3 2,27 301 0900-000025 25X 2,3 3,69 301 0900-000032

Nadere informatie

Technische instructie

Technische instructie Blad : 1 van 1 1. DOELSTELLING Kabelschoenen, adereindhulzen en kabelogen monteren op soepele en massieve draad 2.5 mm2 tot en met 10 mm2. 2. TOEPASSINGSGEBIED 3. TERMEN EN DEFINITIES Adereindhulzen gebruiken

Nadere informatie

Openbaar. 1. DOELSTELLING Kabelschoenen, adereindhulzen en kabelogen monteren op soepele en massieve draad 2.5 mm2 tot en met 10 mm2.

Openbaar. 1. DOELSTELLING Kabelschoenen, adereindhulzen en kabelogen monteren op soepele en massieve draad 2.5 mm2 tot en met 10 mm2. Blad : 1 van 1 1. DOELSTELLING Kabelschoenen, adereindhulzen en kabelogen monteren op soepele en massieve draad 2.5 mm2 tot en met 10 mm2. 2. TOEPASSINGSGEBIED 3. TERMEN EN DEFINITIES Adereindhulzen gebruiken

Nadere informatie

Sleufloze technieken voor het renoveren van Gasleidingen: Kous methode. TOEPASSINGSGEBIED: Enexis TECHNISCHE INSTRUCTIE / HANDLEIDING

Sleufloze technieken voor het renoveren van Gasleidingen: Kous methode. TOEPASSINGSGEBIED: Enexis TECHNISCHE INSTRUCTIE / HANDLEIDING TECHNISCHE INSTRUCTIE / HANDLEIDING Blad : 1 van 5 TOEPASSINGSGEBIED: Enexis 1 DOELSTELLING Deze instructie beschrijft, zonder concessies te doen aan de kwaliteitseisen die van toepassing zijn voor de

Nadere informatie

Openbaar. NEN 7244 serie NEN en NPR

Openbaar. NEN 7244 serie NEN en NPR KADER Blad : 1 van 8 TOEPASSINGSGEBIED: Enexis 1 DOELSTELLING Het eenduidig definiëren van kaders voor het renoveren van gashoofdnetten t.b.v. Assetengineers en werkvoorbereiders, engineers en medewerkers

Nadere informatie

Reparatie aansluitleiding Werkproces. Oasen 2012

Reparatie aansluitleiding Werkproces. Oasen 2012 Werkproces Oasen 2012 Er is bij de planning een melding binnengekomen van een lekkage in een hoofd- of aansluitleiding. Na aankomst is het zo nat dat je ervoor kiest om een bronbemaling te plaatsen, deze

Nadere informatie

CONCEPT WATERWERKBLAD UITVOERING PERSPROEF DATUM: OKT 2014

CONCEPT WATERWERKBLAD UITVOERING PERSPROEF DATUM: OKT 2014 Herziening van juni 2004 CONCEPT WATERWERKBLAD WB 2.3 UITVOERING PERSPROEF DATUM: OKT 2014 Auteursrechten voorbehouden Met betrekking tot de persproef is in artikel 2.3 van NEN 1006 (AVWI-2014) het volgende

Nadere informatie

Montage handleiding BM kunststof PP rookgasafvoerleidingen

Montage handleiding BM kunststof PP rookgasafvoerleidingen Montage handleiding BM kunststof PP rookgasafvoerleidingen Concentrisch systeem, flexibele-en starre voering. Duinkerkenstraat 27 Postbus 509 9700 AM Groningen Telefoon: 0503139944 Telefax : 0503185423

Nadere informatie

Opdracht. Buizen koppelen

Opdracht. Buizen koppelen Opdracht Soorten koppelingen Je kunt buizen op veel verschillende manieren koppelen. Sommige koppelingen zijn demontabel, andere zijn vast. Je hebt daarnaast koppelingen die alleen geschikt zijn voor een

Nadere informatie

Nederlandse vertaling KE 168. Februari 2019 Engelse versie. Keuringseis 168. Zelfsluitende gaskleppen

Nederlandse vertaling KE 168. Februari 2019 Engelse versie. Keuringseis 168. Zelfsluitende gaskleppen Nederlandse vertaling KE 168 Februari 2019 Engelse versie Keuringseis 168 Zelfsluitende gaskleppen 253/160324 Voorwoord Kiwa Deze keuringseis (Engelse versie) is goedgekeurd door het College van Deskundigen

Nadere informatie

Bestek voor het uitvoeren van saneringen van aansluitleidingen Gas in Brabant en Limburg

Bestek voor het uitvoeren van saneringen van aansluitleidingen Gas in Brabant en Limburg Bestek voor het uitvoeren van saneringen van aansluitleidingen Gas in Brabant en Limburg De werkzaamheden worden uitgevoerd in opdracht en voor rekening van: ENEXIS B.V. Versie : 4.0 Bestekbijlagen : I.

Nadere informatie

Sinds 1982 ervaring in roestvast stalen reparatieklemmen

Sinds 1982 ervaring in roestvast stalen reparatieklemmen Sinds 1982 ervaring in roestvast stalen reparatieklemmen Leenders Repair clamps Type L3A Type L1A, L2A en L3A klemmen zijn roestvast stalen reparatie klemmen met aftakking voor het repareren van gebroken

Nadere informatie

Montage-, gebruikers- en onderhoudshandleiding BDA 04

Montage-, gebruikers- en onderhoudshandleiding BDA 04 Montage-, gebruikers- en onderhoudshandleiding BDA 04 Lees deze handleiding zorgvuldig alvorens de beveiligde diagnosekoppeling BDA 04 te monteren en te gebruiken. Bij het niet naleven van deze handleiding

Nadere informatie

Openbaar. 4.3 Verschildrukmeting Met referentievat en differentiaalmanometer en vastlegging/registratie van d.m.v. datalogging.

Openbaar. 4.3 Verschildrukmeting Met referentievat en differentiaalmanometer en vastlegging/registratie van d.m.v. datalogging. Blad : 1 van 6 TOEPASSINGSGEBIED: Noord-Brabant, Drenthe, Flevoland, Friesland, Groningen Limburg, Overijssel 1 DOELSTELLING Aanvullende technische bepalingen bij beproeven van gasleidingen op sterkte

Nadere informatie

GASTEC QA. Keuringseis 194. voor het GASTEC QA product certificaat aangaande apparatuur voor het tijdelijk afsluiten van gasleidingen

GASTEC QA. Keuringseis 194. voor het GASTEC QA product certificaat aangaande apparatuur voor het tijdelijk afsluiten van gasleidingen KE 194 December 2013 GASTEC QA Keuringseis 194 voor het GASTEC QA product certificaat aangaande apparatuur voor het tijdelijk afsluiten van gasleidingen Voorwoord Deze Keuringseis is goedgekeurd door het

Nadere informatie

Afwijkende tekst Cursief geschreven tekst in afwijkende kleur geeft wijzigingen t.o.v. de voorgaande versie weer.

Afwijkende tekst Cursief geschreven tekst in afwijkende kleur geeft wijzigingen t.o.v. de voorgaande versie weer. Blad : 1 van 7 TOEPASSINGSGEBIED: Enexis 1 DOELSTELLING Het tot stand brengen van een goede en veilige MS/LS aansluiting in de categorie. Deze instructie omschrijft de eisen die gesteld worden aan de meterruimte

Nadere informatie

1 DOELSTELLING Uitvoering en Kwaliteitscontrole van lasverbindingen in stalen gasleidingen en gasinstallaties.

1 DOELSTELLING Uitvoering en Kwaliteitscontrole van lasverbindingen in stalen gasleidingen en gasinstallaties. Blad : 1 van 7 TOEPASSINGSGEBIED: Enexis 1 DOELSTELLING Uitvoering en Kwaliteitscontrole van lasverbindingen in stalen gasleidingen en gasinstallaties. 2 TECHNISCHE AFBAKENING Deze instructie is van toepassing

Nadere informatie

Montage-, gebruikers- en onderhoudshandleiding BDA 10

Montage-, gebruikers- en onderhoudshandleiding BDA 10 BDA 10 Lees deze handleiding zorgvuldig alvorens de beveiligde diagnosekoppeling BDA 10 te monteren en te gebruiken. Bij het niet naleven van deze handleiding vervalt de aanspraak op garantie. 1 Introductie

Nadere informatie

Installatiehandleiding plaatsen van twee zonnecollectoren op een schuindak

Installatiehandleiding plaatsen van twee zonnecollectoren op een schuindak Installatiehandleiding plaatsen van twee zonnecollectoren op een schuindak 1) Neem de arbo-voorschriften in acht, plaats bij voorkeur een in hoogte verstelbare steiger met valbeveiliging op de werkruimte.

Nadere informatie

E-11 Een LS-kabel selecteren versie behorend bij de BEI-BLS

E-11 Een LS-kabel selecteren versie behorend bij de BEI-BLS Doel De bedoelde LS-kabel veilig selecteren, eventueel met meetapparatuur of knipapparatuur. Toepassingsgebied Deze VWI geldt voor activiteiten die voor of door de Netbeheerder worden uitgevoerd, tenzij

Nadere informatie

A11. Insteekkoppeling G11-serie voor gas. Spanningsvrije verbinding! Corrosiebestendig BEULconnect

A11. Insteekkoppeling G11-serie voor gas. Spanningsvrije verbinding! Corrosiebestendig BEULconnect Insteekkoppeling G11-serie voor gas A11 Corrosiebestendig BEULconnect Spanningsvrije verbinding! Productgroep A11 model-g11 BEULconnect: insteekkoppeling voor gas Materiaal: Soorten buis: Cuphin CW724R

Nadere informatie

B-36 Veilig de omgeving veiligstellen en lokaliseren van biogaslekken versie

B-36 Veilig de omgeving veiligstellen en lokaliseren van biogaslekken versie Opdracht en aanwijzing Naast een VIAG aanwijzing hebben alle betrokkenen een biogasaantekening. Netten Je krijgt de opdracht van een WV G-netten of WV G-distributie, via een werkplan, een mondelinge opdracht

Nadere informatie

Aanboorset FWAB. Gebruiksaanwijzing. Inhoudsopgave

Aanboorset FWAB. Gebruiksaanwijzing. Inhoudsopgave Aanboorset FWAB Gebruiksaanwijzing Inhoudsopgave 1. Opmerkingen vooraf 2. Veiligheid 3. Inbegrepen bij de levering 4. Montage 5. Het boren 6. en voor onderhoud en service 7. Garantie 8. Actualiseren van

Nadere informatie

E DEF Niet-elektrotechnische werkzaamheden uitvoeren in stations, schakeltuinen of verdeelkasten

E DEF Niet-elektrotechnische werkzaamheden uitvoeren in stations, schakeltuinen of verdeelkasten Doel Veilig niet-elektrotechnische werkzaamheden in stations, schakeltuinen, of verdeelkasten uitvoeren en als dat nodig is hierop toezicht houden. Toepassingsgebied Deze VWI geldt voor activiteiten die

Nadere informatie

Het aanbrengen van knelfittingen en enkele 'water weetjes'.

Het aanbrengen van knelfittingen en enkele 'water weetjes'. Het aanbrengen van knelfittingen en enkele 'water weetjes'. Bij het installeren van een waterontharder of een waterzuiveringsinstallatie zult u een aansluiting moeten maken met de waterleiding in het pand.

Nadere informatie

De oplossing tegen leidingbreuk bij grondzakking

De oplossing tegen leidingbreuk bij grondzakking PIPES FOR LIFE ZAKKENDE GRONDCONSTRUCTIE (ZGC) VOOR 63 MM PVC EN 110 CRÈME MM De oplossing tegen leidingbreuk bij grondzakking PIPES FOR LIFE ZAKKENDE GRONDCONSTRUCTIE (ZGC) VOOR 63 MM EN 110 MM De Pipelife

Nadere informatie

E Niet-elektrotechnische werkzaamheden uitvoeren in stations, schakeltuinen of verdeelkasten

E Niet-elektrotechnische werkzaamheden uitvoeren in stations, schakeltuinen of verdeelkasten Doel Veilig niet-elektrotechnische werkzaamheden in stations, schakeltuinen, of verdeelkasten uitvoeren en als dat nodig is hierop toezicht houden. Toepassingsgebied Deze VWI geldt voor activiteiten die

Nadere informatie

Datasheet 1/2002 Optigas -gasappendages

Datasheet 1/2002 Optigas -gasappendages atasheet 1/2002 Optigas -gasappendages Toepassingsgebied: In het gasappendageprogramma Optigas van Oventrop zijn appendages opgenomen voor een veilige distributie en aanvoer van gas naar de huisaansluiting

Nadere informatie

,50 4,50 0, ,50 4,50 0, ,00 5,00 0,

,50 4,50 0, ,50 4,50 0, ,00 5,00 0, ISIFLO SPRINT WATER De Isiflo Sprint is de sterkste in zijn klasse en uiterst eenvoudig te installeren. Het composiet materiaal combineert de sterkte van metaal met de corrosieweerstand van thermoplastische

Nadere informatie

GASTEC QA Keuringseis 191 Maximum debiet beveiligingskleppen

GASTEC QA Keuringseis 191 Maximum debiet beveiligingskleppen Januari 2001 GASTEC QA Keuringseis 191 Maximum debiet beveiligingskleppen COLOFON GASTEC NV, Centrum voor Gastechnologie, werkt voor energiebedrijven, fabrikanten en andere opdrachtgevers met behoefte

Nadere informatie

Het aanreiken van een kwalitatieve en praktische werkwijze bij het bewerken/monteren van

Het aanreiken van een kwalitatieve en praktische werkwijze bij het bewerken/monteren van Blad : 1 van 8 TOEPASSINGSGEBIED: Brabant, Drenthe, Flevoland, Friesland, Groningen, Limburg, Overijssel 1 DOELSTELLING Het aanreiken van een kwalitatieve en praktische werkwijze bij het bewerken/monteren

Nadere informatie

Knelkoppelingen K-serie voor gas, water & verwarming

Knelkoppelingen K-serie voor gas, water & verwarming Knelkoppelingen K-serie voor gas, water & verwarming K Productgroep K1 Messing knelkoppelingen voor koperen buizen. Materiaal: Soorten buis: Nominale druk: Afmetingen: Toepassing: Thermisch ontspannen

Nadere informatie

E DEF Werkzaamheden aan veiliggestelde HS/MS kabels uitvoeren

E DEF Werkzaamheden aan veiliggestelde HS/MS kabels uitvoeren Doel Veilig werkzaamheden uitvoeren aan veiliggestelde HS/MS kabels. Toepassingsgebied Deze VWI geldt voor activiteiten die voor of door de Netbeheerder worden uitgevoerd, tenzij de IV anders heeft bepaald.

Nadere informatie

Cuphin Insteekfittingen voor drinkwater A11. BEULconnect

Cuphin Insteekfittingen voor drinkwater A11. BEULconnect Cuphin Insteekfittingen voor drinkwater A11 BEULconnect Productgroep A11-Cuphin BEULconnect: Trek vaste insteekfitting voor kunststofbuizen Materiaal: Cuphin CW724R Thermisch ontspannen en corosiebestendig

Nadere informatie

Trekvaste Klemkoppeling 88-serie voor drinkwater

Trekvaste Klemkoppeling 88-serie voor drinkwater Trekvaste Klemkoppeling 88-serie voor drinkwater A3 Isiflo Sprint Insteekkoppelingen Gas/Water, Isiflo Sprint Insteekkoppelingen Water, Isiflo Flexi Adapter, Isiflex koppelingen, Isiflo Messing Koppelingen,

Nadere informatie

Trekvaste Klemkoppeling 89-serie voor gas

Trekvaste Klemkoppeling 89-serie voor gas Trekvaste Klemkoppeling 89-serie voor gas A3 Isiflo Sprint Insteekkoppelingen Gas/Water, Isiflo Sprint Insteekkoppelingen Water, Isiflo Flexi Adapter, Isiflex koppelingen, Isiflo Messing Koppelingen, Isiflo

Nadere informatie

Bonfix messing en messing vernikkelde knelfittingen. Technische documentatie

Bonfix messing en messing vernikkelde knelfittingen. Technische documentatie Bonfix messing en messing vernikkelde knelfittingen Algemeen De moderne installatietechnieken richten zich steeds meer op: a Snelle en tijdsbesparende toepassingen, b Eenvoudige en snelle vervanging van

Nadere informatie

Verandazonwering. Montage handleiding. V600-Helsinki V605-Reykjavik V610-Oslo 93-080225

Verandazonwering. Montage handleiding. V600-Helsinki V605-Reykjavik V610-Oslo 93-080225 Verandazonwering Montage handleiding V600-Helsinki V605-Reykjavik V610-Oslo 9-00225 Montage instructies voor V600-Helsinki V600-Helsinki Benodigd gereedschap: Boormachine Staalboor,5 mm Kruiskopschroevendraaier

Nadere informatie

PHAROS INTERIOR INSTALLATIE NL

PHAROS INTERIOR INSTALLATIE NL INSTALLATIE NL Benodigde materialen 1x montage-ring 1x sierpijp 1x loopplaat 16x kogel (+3 reserve) 1x afwerkkap 1x klepgreep 1x onderschaal 1x vonkenscherm 1x verdiepingsondersteuning 2x schaaldelen 1x

Nadere informatie

Gebruikshandleiding Schuine dakrandbeveiliging

Gebruikshandleiding Schuine dakrandbeveiliging Gebruikshandleiding Schuine dakrandbeveiliging Conform NEN-EN 13374 Klasse B Deze handleiding is eigendom van: ASC Group Leerlooierstraat 32 4871 EN Etten-Leur Nederland Disclaimer Deze documentatie is

Nadere informatie

Druktest protocol. Bouwproject Bouwfase: (Opdrachtnemer vertegenwoordiger) Opdrachtnemer Vertegenwoordiger: Bedrijf en onderhoud

Druktest protocol. Bouwproject Bouwfase: (Opdrachtnemer vertegenwoordiger) Opdrachtnemer Vertegenwoordiger: Bedrijf en onderhoud Druktest protocol Met het testmedium: Perslucht of inert gas Materiaal van het leidingsysteem: Materiaal van de fitting: Materiaal van de afdichting: Verbindingstype: Pressgereedschap: (type/fabrikant)

Nadere informatie

Openbaar. IVALS Werkzaamheden achter de meter in meterkast klant

Openbaar. IVALS Werkzaamheden achter de meter in meterkast klant WERKINSTRUCTIE Blad : 1 van 8 TOEPASSINGSGEBIED: Brabant, Drenthe, Groningen, Limburg, Overijssel 1 DOELSTELLING Uniforme wijze beschrijven welke aanvullende werkzaamheden dienen meegenomen te worden tijdens

Nadere informatie

Model 42 Verschildrukregelaar (sluitend) Type type Type A type A Type B type B

Model 42 Verschildrukregelaar (sluitend) Type type Type A type A Type B type B Model 42 Verschildrukregelaar (sluitend) Type 42-14 type 42-18 Type 42-24 A type 42-28 A Type 42-24 B type 42-28 B Type 42-24 A Type 42-28 A figuur 1 Verschildrukregelaar 1. Constructie en werking De verschildrukregelaar

Nadere informatie

Gasslangen. Universele buigbare rubberen gasslangset. Universele buigbare roestvaststalen gasslangset

Gasslangen. Universele buigbare rubberen gasslangset. Universele buigbare roestvaststalen gasslangset GASSLANGEN GASSLANGEN SUPERIEUR IN PRIJS & KWALITEIT PRODUCTAANBOD Gasslangen Universele buigbare rubberen gasslangset met 2 x wartelmoer M24 binnendraad Universele buigbare roestvaststalen gasslangset

Nadere informatie

E Niet-elektrotechnische werkzaamheden uitvoeren in stations, schakeltuinen of verdeelkasten

E Niet-elektrotechnische werkzaamheden uitvoeren in stations, schakeltuinen of verdeelkasten Doel Veilig niet-elektrotechnische werkzaamheden in stations, schakeltuinen, of verdeelkasten uitvoeren en als dat nodig is hierop toezicht houden. Toepassingsgebied Deze VWI geldt voor activiteiten die

Nadere informatie

Werkinstructie. Aanbrengen lintverwarming onder Capitôle installaties

Werkinstructie. Aanbrengen lintverwarming onder Capitôle installaties Blad : 1 van 11 1. DOELSTELLING Per veld 2,5 m lintverwarming aanbrengen onder een Capitôle MS installatie. 2. TOEPASSINGSGEBIED, Capitôle en NVC00 installaties. 3. TERMEN EN DEFINITIES Veldverwarming

Nadere informatie

Air Excellent luchtverdeelsysteem. Montage-instructie

Air Excellent luchtverdeelsysteem. Montage-instructie Air Excellent luchtverdeelsysteem Montage-instructie 1 INTRODUCTIE Het Ubbink Air Excellent luchtverdeelsysteem is een modulair systeem dat geschikt is voor alle mechanische ventilatiesystemen met of zonder

Nadere informatie

Beschrijving van het foutloos bedienen en schakelen van de MS-schakelinstallatie fabrikaat ABB type Safering.

Beschrijving van het foutloos bedienen en schakelen van de MS-schakelinstallatie fabrikaat ABB type Safering. : 1 van 6 TOEPASSINGSGEBIED: Brabant, Drenthe, Flevoland, Friesland, Groningen, Limburg, Overijssel 1 DOELSTELLING Beschrijving van het foutloos bedienen en schakelen van de MS-schakelinstallatie fabrikaat

Nadere informatie

Cuphin Insteekfittingen voor gas A11. BEULconnect

Cuphin Insteekfittingen voor gas A11. BEULconnect Cuphin Insteekfittingen voor gas A BEULconnect Productgroep A BEULconnect: Cuphin insteekfitting voor gas Materiaal: Cuphin CW724R Thermisch ontspannen en corosiebestendig Soorten buis: PE, PE-Xa Nominale

Nadere informatie

Gascat Brise Puls Gascat Brise Plus gasdrukregelaar Gebruiksaanwijzing

Gascat Brise Puls Gascat Brise Plus gasdrukregelaar Gebruiksaanwijzing Gascat Brise Puls Gascat Brise Plus gasdrukregelaar Gebruiksaanwijzing INHOUDSOPGAVE 1. Opslag 2. Montagevoorschrift 3. In- en uitbedrijfname 3.1 In- bedrijfname 3.2 Uit- bedrijfname 3.3 Eerste maal in

Nadere informatie

Handleiding aansluiten en in gebruik nemen zelfaanzuigende SHE pompen

Handleiding aansluiten en in gebruik nemen zelfaanzuigende SHE pompen Handleiding aansluiten en in gebruik nemen zelfaanzuigende SHE pompen Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Inleiding 3 Uitvoering 3 Installatie 3 Vullen 5 Starten ( eerste keer) 5 Starten ( normaal gebruik) 5

Nadere informatie

Montagehandleiding voor H-Air

Montagehandleiding voor H-Air Montagehandleiding voor H-Air De mechanische installatie van de kachel, frontlijst e.d. wordt hier beschreven Elektrische montage van de ventilatorbak: De ventilator mag alleen door een erkend elektricien

Nadere informatie

Installatievoorschriften. Bel-Ro-combi CLV systeem

Installatievoorschriften. Bel-Ro-combi CLV systeem Installatievoorschriften Bel-Ro-combi CLV systeem Inhoudsopgave Bel-Ro-combi CLV systeem 1 Inhoudsopgave 2 Bedrijfsgegevens 3 Voorwoord 4 Toepassingsgebied 5 Temperatuurklasse 5 Keuze systeem & diameter

Nadere informatie

Openbaar. Instructie: werkinstructie. Plaatsen en wegnemen NSG 7000 G/T TOEPASSINGSGEBIED: Brabant Drenthe Groningen Limburg Overijssel 1 DOELSTELLING

Openbaar. Instructie: werkinstructie. Plaatsen en wegnemen NSG 7000 G/T TOEPASSINGSGEBIED: Brabant Drenthe Groningen Limburg Overijssel 1 DOELSTELLING Blad : 1 van 7 TOEPASSINGSGEBIED: Brabant Drenthe Groningen Limburg Overijssel 1 DOELSTELLING De NSG 7000 G/T is een multifunctionele NH-zekering. Deze werkinstructie beschrijft het plaatsen, instellen

Nadere informatie

Afwijkende tekst: Een cursief geschreven tekst in afwijkende kleur geeft de wijzigingen t.o.v. de voorgaande versie weer.

Afwijkende tekst: Een cursief geschreven tekst in afwijkende kleur geeft de wijzigingen t.o.v. de voorgaande versie weer. Blad : 1 van 8 TOEPASSINGSGEBIED: Brabant, Drenthe, Flevoland, Friesland, Groningen, Limburg, Overijssel 1 DOELSTELLING Het aanreiken van een kwalitatieve en praktische werkwijze bij het bewerken/monteren

Nadere informatie

Saneren watermeteropstelling Werkproces. Oasen 2012

Saneren watermeteropstelling Werkproces. Oasen 2012 Werkproces Oasen 2012 Watermeter opstellingen worden vaak gesaneerd om er voor te zorgen dat de watermeter beter afgelezen kan worden of de leiding op een makkelijke manier afgesloten kan worden. 2 Nu

Nadere informatie

VIESMANN. Montagehandleiding VITOPLEX 200. Voor meer informatie: www.kuiperzn.nl. voor de vakman. Vitoplex 200 type SX2A, 90 tot 560 kw Olie-/gasketel

VIESMANN. Montagehandleiding VITOPLEX 200. Voor meer informatie: www.kuiperzn.nl. voor de vakman. Vitoplex 200 type SX2A, 90 tot 560 kw Olie-/gasketel Montagehandleiding voor de vakman Voor meer informatie: www.kuiperzn.nl VIESMANN Vitoplex 200 type SX2A, 90 tot 560 kw Olie-/gasketel VITOPLEX 200 5/2011 Na montage deze handleiding recyclen! Veiligheidsvoorschriften

Nadere informatie

VIESMANN. Montagehandleiding VITOPLEX 200. Voor meer informatie: www.kuiperzn.nl. voor de vakman

VIESMANN. Montagehandleiding VITOPLEX 200. Voor meer informatie: www.kuiperzn.nl. voor de vakman Montagehandleiding voor de vakman Voor meer informatie: www.kuiperzn.nl VIESMANN Vitoplex 200 type SX2A, 700 tot 1950 kw Olie-/gasketel VITOPLEX 200 5/2011 Na montage deze handleiding recyclen! Veiligheidsvoorschriften

Nadere informatie

Montagehandleiding. Watertool Mesafsluiter. Geschikt voor PE waterleidingen DN 90 DN 200. Kleiss/Mesafsluiter/ Pagina 1 van 5

Montagehandleiding. Watertool Mesafsluiter. Geschikt voor PE waterleidingen DN 90 DN 200. Kleiss/Mesafsluiter/ Pagina 1 van 5 Montagehandleiding Watertool Mesafsluiter Geschikt voor PE waterleidingen DN 90 DN 200 Kleiss/Mesafsluiter/20160531 Pagina 1 van 5 5 4 3 2 6 1 Nr. Omschrijving Art. Nr. Nr. Omschrijving Art. Nr. Zadel

Nadere informatie

Handleiding rookgascondensor INHOUDSOPGAVE: WERKING. 1.1 Algemeen 1.2 Werking INSTALLATIE

Handleiding rookgascondensor INHOUDSOPGAVE: WERKING. 1.1 Algemeen 1.2 Werking INSTALLATIE Handleiding rookgascondensor INHOUDSOPGAVE: WERKING 1.1 Algemeen 1.2 Werking INSTALLATIE 2.1 Aflevering 2.2 Voorschriften 2.3 Opstelling 2.4 Montage beveiligingen 2.5 Montage rookgasafvoer 2.6 Montage

Nadere informatie

Multiflex. Fig. 1 Fig. 2

Multiflex. Fig. 1 Fig. 2 Multiflex Multiflex kabelsluiting is geschikt voor het openen en sluiten van vrijwel alle typen ramen door middel van één of meerdere kettingkasten. De kettingkast is leverbaar met een slag van 250 mm

Nadere informatie

Openbaar. Versiebeheer Versie Auteur Datum Omschrijving 0.1 T. Hoeijmakers / H. 24 okt 2012 Definitieve versie notitie

Openbaar. Versiebeheer Versie Auteur Datum Omschrijving 0.1 T. Hoeijmakers / H. 24 okt 2012 Definitieve versie notitie Tactiek Tactiek TA 1080 Gasleidingen aangelegd in opdracht door derden 1 Documentbeheer Versiebeheer Versie Auteur Datum Omschrijving 0.1 T. Hoeijmakers / H. 24 okt 2012 Definitieve versie notitie Kroot

Nadere informatie

Staarten PL Boxtel 0031 (0) Elgef. Bruto prijslijst 2015

Staarten PL Boxtel 0031 (0) Elgef. Bruto prijslijst 2015 Staarten 2 5281 PL Boxtel 0031 (0) 411 674725 info@conval.nl www.conval.nl Elgef Bruto prijslijst 2015 elgef prijslijst 2015 Bruto prijslijst Elgef Inhoudsopgave Elgef Plus elektrolasmoffen PE100 Pag.

Nadere informatie

Plasson Serie 1. Een nieuwe, innovatieve fitting

Plasson Serie 1. Een nieuwe, innovatieve fitting Plasson Serie 1 Een nieuwe, innovatieve fitting Plasson Serie 1 Een nieuwe, innovatieve fitting Plasson Serie 1 Een nieuwe, innovatieve insteekfitting. Ontworpen door Plasson, wereldwijd bekend als producent

Nadere informatie

E-11 Een LS-kabel selecteren versie 15-04-2015 behorend bij de BEI-BLS

E-11 Een LS-kabel selecteren versie 15-04-2015 behorend bij de BEI-BLS Doel De bedoelde LS-kabel veilig selecteren, eventueel met meetapparatuur of knipapparatuur. Toepassingsgebied Deze VWI geldt voor activiteiten die voor of door de Netbeheerder worden uitgevoerd, tenzij

Nadere informatie

Montagevoorschrift Knikarmscherm 78/110 type Malta en Rhodos

Montagevoorschrift Knikarmscherm 78/110 type Malta en Rhodos Montagevoorschrift Knikarmscherm 78/0 type Malta en Rhodos Lees eerst dit voorschrift geheel door. Benodigd gereedschap: Ratel met verlengstuk, dop 0 mm, dop 7 mm, potlood, steeksleutel 7 mm, imbussleutel

Nadere informatie

De normen waar naar verwezen wordt in de onderstaande tekst, zijn steeds deze met de recentste versie.

De normen waar naar verwezen wordt in de onderstaande tekst, zijn steeds deze met de recentste versie. TECHNISCHE STEEKKAART afdeling Watertechnologie - cel Materialentechnologie Nr. T.V./062/2-C Datum: 03.07.12 Aantal bladzijden: 11. GAS - EN WATERDICHTE AFDICHTINGEN VAN MUURDOORGANGEN VOOR AANSLUITINGSLEIDINGEN

Nadere informatie

Kerntaak 1: Aanleggen en monteren van transport- en distributienetten

Kerntaak 1: Aanleggen en monteren van transport- en distributienetten Kerntaak 1: Aanleggen en monteren van transport- en distributienetten Werkproces 1.1: Voorbereiden aanleg- en montagewerkzaamheden en inrichten werklocatie De monteur gas/water/warmte volgt instructies

Nadere informatie