Concept beleidsdocument GKV Dronten-Zuid; Huwelijk, Samenwonen & Seksualiteit

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Concept beleidsdocument GKV Dronten-Zuid; Huwelijk, Samenwonen & Seksualiteit"

Transcriptie

1 Concept beleidsdocument GKV Dronten-Zuid; Huwelijk, Samenwonen & Seksualiteit Een Bijbelse visie op huwelijk en relaties Mogen liefde en trouw je nooit verlaten, wind ze om je hals, schrijf ze in je hart. Spreuken 3 vers 3

2 Voorwoord Voor je ligt een inleidend document voor de gemeenteavonden van maandag 24 en dinsdag 25 november De voorbereiding is gedaan op het teamgeesttreffen van de kerkenraad van september jongsleden. We scharen ons als kerkenraad achter de Rapportage Huwelijk en Samenlevingsvormen (Bijlage bij de rapporten van Deputaten Huwelijk en Echtscheiding en Deputaten Relatie Kerk en Overheid). Die rapportage heeft niet de status van een voorstel aan de synode, maar van een illustratie van de daaraan voorafgaande denklijn. We hebben voor dit document verder gebruik gemaakt van wat in andere gereformeerde kerken aan materiaal over dit onderwerp is ontwikkeld. Wat wij in elk geval zelf weer hebben mogen ontdekken is dat God verrassend actueel, bevrijdend en beschermend is met zijn zorg voor onze relaties. Hij is een God van liefde en trouw en wil niets liever dan dat terugzien in zijn schepping, in het bijzonder in de relatie van man en vrouw als beeld van zijn verbond met ons.

3 Inleiding In onze maatschappij heb je het niet gemakkelijk wanneer je wilt doen wat God van ons vraagt, ook als het om relaties gaat. Seksueel verkeer binnen incidentele contacten- los van het huwelijk- is buiten de kerk aanvaard. Je doet wat je lekker vindt, en dat moet allemaal maar kunnen. Kerken krijgen ook steeds meer te maken met stellen die samenwonen en geen burgerlijk huwelijk aangaan. Het geeft vaak veel onzekerheid en ongemakkelijkheid. Leeftijdgenoten durven hun vrienden die samenwonen niet altijd open en eerlijk daarop aan te spreken, volwassenen draaien erom heen, ouders weten er niet goed raad mee weten als hun kinderen zulke keuzes maken. We hebben gemerkt dat er bij een keus voor samenwonen verschillende motieven spelen. Bovendien blijkt uit gesprekken dat er behoefte is aan een helder beeld van de Bijbelse boodschap en de betekenis daarvan voor de vragen rond relaties en samenwonen; Waarom mag ons huwelijk niet kerkelijk bevestigd worden? Waarom worden wij vermaand en moet zelfs afhouding van het Heilig Avondmaal plaatsvinden? En ook omgekeerd: Spreekt de kerkenraad stellen er wel op aan? Of laat zij het oogluikend toe? Deze handreiking biedt Bijbels en actueel onderwijs over relatievorming en seksualiteit die door ons vaak als privé en heel persoonlijk worden beleefd. In deze brochure maken we vanuit Gods Woord duidelijk; wat een huwelijk in bijbelse zin is. (Hoofdstuk 1); dat de HEER de volledige éénwording (ook lichamelijk) alleen wil binnen een verbond van liefde en trouw. (Hoofdstuk 2); dat ongehuwd samenwonen in het licht van de Bijbel niet kan. (Hoofdstuk 3); Als kerkenraad willen we handelen naar de inhoud van dit beleidsdocument en zijn we op die inhoud ook aanspreekbaar.

4 Hoofdstuk 1 Huwelijk in Bijbelse zin Wij gebruiken in dit document de term huwelijk in bijbelse zin. Bijbels huwelijk kan het namelijk het misverstand oproepen van een huwelijk zoals dat in de tijd van de bijbel voorkwam. Met huwelijk in bijbelse zin bedoelen wij een huwelijk dat voldoet aan de kenmerken van een huwelijk, zoals we die uit de bijbel kunnen leren. Een huwelijk in Bijbelse zin is een levensverband waarin één man en één vrouw in antwoord op Gods leiding van hun leven voor de duur van hun aardse bestaan hun levens aan elkaar verbinden tot een nieuwe eenheid, die wederzijds verplichtend is en die een publiek erkend karakter heeft. Waaraan herken je een huwelijk in bijbelse zin? Er komt onder Gods ogen en zijn leiding een nieuwe eenheid tussen man en vrouw tot stand die het hele leven omvat ( één lichaam - Gen 2:24) en waarin zij elkaar levenslang trouw zijn (Mattheüs 19:6). Het is door God zelf ingesteld en sluit aan bij de manier waarop Hij de mens geschapen heeft als man en vrouw; volkomen eigen en aanvullend op elkaar (Gen 1:27; Mat 19:4; 1Tim 4:3v). Man en vrouw dienen elkaar in alle aspecten van het leven en zijn zo samen vruchtbaar voor Gods doelen. Daarbij gaat het in de eerste plaats om vruchtbaarheid voor Gods koninkrijk door; - de eenheid tussen Christus en zijn gemeente zichtbaar te maken in de verhouding tussen man en vrouw. - dienstbare inzet van de gezamenlijke gaven binnen de kerk en de samenleving; - het krijgen en christelijk grootbrengen van kinderen in een door het evangelie beschermde en gestempelde gezinsomgeving (Gen 1:28; Ef. 5:21-33). Het wordt aangegaan door de twee partners zelf, maar niet zonder de gemeenschap waarbinnen zij leven. In de moderne Westerse samenleving vraagt dat ook een juridische vormgeving en een ordenende rol van de overheid. Dit huwelijk in bijbelse zin kan in de huidige Nederlandse samenleving niet bestaan zonder de vormgeving van één van de wettelijke mogelijkheden. Meest passend is dan het Burgerlijk huwelijk, maar de verschillen met de andere wettelijke mogelijkheden, in het bijzonder met partnerschapsregistratie zijn klein en niet principieel. Belangrijker dan de vraag welke wettelijke mogelijkheid partners kiezen, is het of zij daarin een huwelijk in Bijbelse zin sluiten en aanvullende beloften willen afleggen waarin dat tot uiting komt.

5 Hoofdstuk 2 Seksualiteit Bijbelse liefde is radicaal anders. Als wij het over liefde hebben, hebben we het meestal over een gevoel. Zo n gevoel kan heel hevig zijn, maar als het niet voortdurend gevoed wordt kan het ook wegebben. De bijbel kent deze liefde ook (eros), maar heeft het meestal over een liefde die veel verder gaat (agape). Dat is de liefde die vooral een keus is en zich in daden uit. Zo worden we opgeroepen zelfs onze vijanden lief te hebben. Deze liefde offert zich op, is gericht op de ander, zoekt zichzelf niet, enz (1 Kor 13). De kern van de zonde is dat we onszelf zoeken, en dat we vooral gaan voor de zelfgerichte gevoelsliefde. Maar Jezus heeft ons geleerd wat echte liefde is. Hij had ons, zijn vijanden, lief en offerde zich voor ons op. Als je die liefde ervaren hebt, dan kun je ook anderen echte, onvoorwaardelijke, gevende liefde geven. De kern van het christelijke leven, en van de christelijke tegencultuur is deze nieuwe liefde (Joh 13:34-35). En bij deze liefde hoort een andere visie op seks en huwelijk. Wat is de Bijbelse visie op seks? Wie denkt dat we vandaag voor het eerst geconfronteerd worden met een wereld die een totaal andere kijk op seks en relaties heeft dan het evangelie vergist zich. In Paulus dagen bijvoorbeeld had je twee stromingen (1 Kor 6:12-7:9). Sommigen zeiden: seks is vies. Een echt geestelijk mens onthoudt zich ervan. anderen zeiden: seks is net als eten: je hebt het nodig en als je trek heb moet je het doen, en dan maakt het niet zoveel uit met wie. Tegenover deze twee stromingen zegt Paulus: seks is iets ongelofelijks moois: het is jezelf aan iemand weggeven, het is een onverbrekelijke eenheid (één vlees) met iemand vormen. Zo heeft God het geschapen. Bijbels gezien is liefde dat je je aan die ander geeft. Seksuele eenheid is daar de meest radicale en exclusieve uiting van. Je geeft je onafhankelijkheid op, geeft jezelf aan die ander. Daarom kan je dat maar met één persoon hebben, en is het een vorm van verraad als je vreemd gaat en je seksuele genoegens elders zoekt. Het Bijbelse denken over seks staat dus absoluut haaks op wat de wereld je vertelt. Daar zegt men: het gaat om jouw genoegens, want seks is een basisbehoefte, en hoe je die behoefte bevredigt is vrij, mits je de ander respecteert. Toch hoef je geen gelovige zijn om te voelen dat je seks devalueert als het alleen een behoeftebevrediging wordt, dat seks beter tot zijn recht komt in een exclusieve relatie, en dat er veiligheid en eenheid nodig is om er echt van te kunnen genieten. De Bijbelse regels lijken veeleisend en extreem, maar wie ze aan zijn laars lapt voelt vroeg of laat dat ie iets heel moois kwijt is. Het is trouwens mooi om te zien dat dezelfde Paulus die ontzettend hoog opgeeft van seks aan de andere kant ook weer heel relativerend kan spreken: een leven zonder seks is ook prima. Voor elke christen is er namelijk de omhelzing, de onvoorwaardelijke gevende liefde van Christus.

6 Trouwe onvoorwaardelijke gevende liefde (agape) dat is het kenmerk van het christelijk leven. Zo is namelijk Gods liefde er voor zijn volk. Hij sloot met zijn volk een verbond: publiek beloofde Hij eeuwige trouw en liefde, en Hij was bereid de prijs te betalen die dat kostte, de prijs van zijn eigen Zoon. Het huwelijk tussen man en vrouw is bedoeld als afspiegeling van die relatie tussen God en zijn volk, tussen Jezus en zijn kerk. Het is een verbond: publiek beloof je, met getuigen erbij, dat je onvoorwaardelijk trouw zult zijn in je liefde (agape) voor die ander. En juist vanwege dat onvoorwaardelijke is het huwelijk in principe onontbindbaar. Binnen dat kader kun je je veilig voelen en je helemaal aan elkaar geven. Daarom is dat Gods regel: seks hoort binnen het huwelijk; eerst de huwelijkssluiting, dan het je onvoorwaardelijk definitief aan die ander geven. En alle seks buiten het huwelijk wordt in de Bijbel ontucht (porneia) genoemd. Trouwen hoort bij het moment dat je er aan toe bent elkaar onvoorwaardelijke trouw en liefde te beloven in goede en kwade tijden tot de dood je scheidt. Ben je daar nog niet aan toe, dan ben je ook nog niet toe aan seksuele eenheid. In de bijbel is de trouwdag, de verbondssluiting naar z n aard gekoppeld aan het begin van het samen een eenheid gaan vormen (één huis, één bed, één rekening, één enz.). Wie dat loskoppelt houdt alleen een groot feest over dat in de lucht blijft hangen. Het huwelijk is geen privézaak. Om het huwelijk staan getuigen, staat een gemeente, die je mogen helpen je belofte na te komen, en die je erop aan mogen spreken als je ontrouw bent.

7 Hoofdstuk 3 Samenwonen In het voorgaande hebben we uitgelegd dat een volledige relatie als man en vrouw alleen past binnen het huwelijk. Daarmee is nog niet gezegd wanneer er sprake is van een huwelijk. Mensen kunnen er voor kiezen om te gaan samenwonen nadat ze elkaar op een heel bewuste en integere manier trouw hebben beloofd. In eigen ogen ben je getrouwd. Maar je vindt dat een zaak van jou en je partner, en eventueel van jullie samen met God, maar niet met anderen erbij. Huwelijkssluiting voor de overheid of een huwelijksbevestiging in de kerk lijkt je onnodig. Of je ziet een officieel huwelijk als een formaliteit of een feest, waartoe je wel een keer wilt komen, zonder dat je het noodzakelijk vindt voor de vraag of je aan elkaar verbonden bent. Wat is er mis met ongetrouwd samenwonen? Als wat we tot nu toe geschreven hebben inderdaad de Bijbelse lijn is, wat is dan het probleem met ongetrouwd samenwonen? Dat zal per geval verschillen, maar we willen een paar aspecten noemen. a) geen onvoorwaardelijke trouw Levenslang iemand onvoorwaardelijk liefde en trouw beloven. Dat is nogal wat! Kun je niet beter eerst uitproberen of je bij elkaar past? Nee, want wat gevraagd wordt is onvoorwaardelijke liefde en trouw onder alle omstandigheden, en dat is naar zijn aard niet uit te proberen. Sterker nog in het uitproberen zit een sterk voorwaardelijke kant: als het mij bevalt, dan wil ik met je trouwen; en juist dat staat haaks op wat de bijbel als huwelijk ziet. Als je seksuele gemeenschap hebt en/of gaat samenwonen voordat er sprake is van de wederzijdse belofte van onvoorwaardelijke liefde en trouw gebruik je de ander in plaats van je aan die ander te geven. b) geen publiek verbond Maar als je nu elkaar wel onvoorwaardelijk trouw wilt zijn, maar je kunt om wat voor reden dan ook nu nog niet trouwen, kun je dan niet alvast gaan samenwonen? Het is logisch dat je dit vaak hoort, want onze samenleving is sterk individualistisch. Het stoort wat, dat God voor het huwelijk de vorm van een publiek verbond gekozen heeft. Maar blijkbaar vindt Hij dat wij dat nodig hebben: dat de belofte officieel publiek gemaakt wordt, en dat we er dan ook vervolgens aan te houden zijn. Wat is de publieke trouwbelofte: een overbodige luxe, een aardige reden om eens een feestje te geven, of hét moment waarop je onlosmakelijk met elkaar verbonden wordt, en waarbij dan ook de seksuele eenheid past? De bijbel wijst duidelijk op het laatste. c) geen getuigenis naar buiten Je valt vandaag de dag op als je pas op de trouwdag bij elkaar gaat wonen. Het roept vragen op en verbazing. Schaam je je daarvoor, of gebruik je het als de gelegenheid om uit te leggen wat de bijbel met liefde en trouw bedoelt? In dat verband ook een opmerking met betrekking tot hen die zeggen: we gaan alvast wel samenwonen, maar we gaan nog niet samen naar bed. OK, maar welk signaal geef je naar buiten af? En trouwens, welk beeld roept het op in de

8 gemeente? Daar heb ik geen boodschap aan, zegt de individualist. Maar de christen is nooit individualist. d) liever eerlijk samenwonen, dan stiekem? Maar is het eerlijk als je moeilijk doet over samenwonen, terwijl velen anderen weliswaar niet samenwonen, maar wel met elkaar naar bed gaan en weekenden en vakanties samen doorbrengen? Twee opmerkingen in dat verband: - Gebruik nooit de zonde van een ander om die van jezelf goed te praten. Dat is fataal. Hoe die ander met zijn al of niet stiekeme zonde voor God staat is allereerst zijn eigen verantwoordelijkheid. Hoe ik met mijn zonden voor God sta is de mijne. En als ik Hem in de ogen kijk stokken de excuses mij in de keel. - Gaan samenwonen is een publieke daad, waar je op aangesproken kan en mag worden. Er spreekt een bewuste keus uit. Niemand zal ooit zeggen: ik raakte even mijn zelfbeheersing kwijt en nu woon ik ineens samen. De getuigen bij een huwelijksverbond hebben ook tot taak om jou te blijven herinneren aan de trouwbelofte die je uitgesproken hebt. Indirect hebben de getuigen dus ook als functie om je huwelijk in stand te houden. Juist in het licht van de zonde is dat onmisbaar. Familie, samenleving en/of kerkelijke gemeente zijn door het publieke karakter van de huwelijkssluiting in zekere zin mee verantwoordelijk voor die relatie. Ze mogen vanuit de positie, die ze in je leven hebben aan de bel trekken, je aansporen tot huwelijkstrouw en je - waar nodig helpen. In heel ons leven mogen we leren om als gemeente God te volgen. Daarvoor heb je anderen nodig. Een huwelijk op eigen houtje aangaan, niet als officiële verbondsrelatie onder getuigen, verraadt een onderschatting van de zonde en een overschatting van jezelf. Je meent dan kennelijk dat je met z n tweeën wel sterk genoeg bent om zo n relatie waar te maken en in te vullen zoals God bedoelt. Wie zichzelf in het licht van de Bijbel kent, moet zeggen: daarbij hebben we God nodig, en God schakelt juist de verbanden om ons heen in: familie, gemeente en maatschappij.

9 Hoofdstuk 4 Conclusies Uit de hoofdstukken hierboven kun je de volgende conclusies trekken: 1. Belangrijker dan de vraag welke wettelijke mogelijkheid partners kiezen, is het of zij daarin een huwelijk in Bijbelse zin sluiten en aanvullende beloften willen afleggen waarin dat tot uiting komt. 2. Het huwelijk is meer dan een relatie van liefde en trouw; het is een verbond dat in de Schrift vergeleken wordt met het verbond, de relatie tussen God en zijn volk. 3. Lichamelijke gemeenschap moet ingebed zijn in deze door God bedoelde relatie van liefde en trouw. Er bestaat een directe samenhang tussen de lichamelijke gemeenschap en de bijzondere eenheid die God geeft in het huwelijksverbond. Los van die huwelijkseenheid mag lichamelijke eenwording niet plaatsvinden. 4. Geslachtsgemeenschap buiten of voor het huwelijk zonder dat die genoemde vaste relatie bestaat, is zonde tegen het 7e gebod. Zowel uit het Oude als uit het Nieuwe Testament blijkt dat God deze zonde hoog opneemt. 5. Ongetrouwd samenwonen, ook al beoogt dat een levenslange relatie van trouw en liefde, verwaarloost de functie van de ouders en familie, de samenleving en de kerkgemeenschap. 6. Ook doet het ongetrouwd samenwonen geen recht aan het verbondskarakter van het huwelijk, dat om officiële getuigen van de huwelijksbelofte vraagt. 7. Wie kiest voor ongetrouwd samenwonen, onderschat de macht van de zonde: je ontkent dan dat je in de strijd tegen de zonde het wel kunt stellen zonder de gemeenschap waarin God je geplaatst heeft en die God wil gebruiken om je te beschermen tegen de zonde.

10 Hoofdstuk 5 Beleid van de kerkenraad Gezien deze Bijbelse norm en bovenstaande conclusies moet de kerkenraad op de genoemde punten letten. Als je over deze zaken aangesproken wordt, is dat geen gebrek aan tolerantie of liefdeloosheid; het gebeurt vanuit de overtuiging dat er zonde in het spel is. En zonde houdt je bij God weg en roept zijn boosheid op. De kerkenraad wil je helpen dat het zover niet komt. Bovendien breng je door zonde je eigen leven altijd op één of andere manier schade toe. Het betekent evenmin dat alleen dit soort zonden wordt besproken. Concreet heeft dit beleid gevolgen voor een aantal punten: a. Er wordt vanuit de Bijbel met je gesproken, zo nodig waarschuwend. Eventueel vindt afhouding van het Avondmaal plaats. b. Wanneer je schuld erkent en berouw toont, God om vergeving vraagt en besluit te trouwen, zal de kerkenraad toezien op kerkelijke huwelijksbevestiging, zoals de kerken dat afgesproken hebben in artikel 70 van de Kerkorde: De kerkenraad zal erop toezien dat de huwelijken kerkelijk bevestigd worden, waarbij het daarvoor vastgestelde formulier dient te worden gebruikt. Wanneer de kerkenraad geen erkenning van schuld en berouw aantreft en het aanstaande echtpaar besluit wel te trouwen, dan zal er geen kerkelijke huwelijksbevestiging plaatsvinden, maar zal er wel voor dit gehuwde paar gebeden worden in de zondagse eredienst. c. Wanneer kinderen van God ongetrouwd gaan samen wonen, wil dat niet zeggen dat ze geen respect voor God hebben of dat ze Gods wil doelbewust negeren. Maar door de invloed van het individualisme, dat vandaag overal in de maatschappij te merken is, kan het soms heel moeilijk zijn in te zien dat God ons leven in gemeenschapsverbanden zet. Daarbij speelt ook een rol dat de verbanden van familie, samenleving en kerk voor het idee van velen weinig zinvols bijdragen aan hun leven. Er kan inderdaad sprake zijn dat familiebanden of banden met de kerk beschadigd zijn. De kerkenraad ziet het als haar taak bij ongetrouwd samenwonen onderwijzend op te treden. Wel is vanwege het openbare karakter van deze situatie afhouding van het Heilig Avondmaal mogelijk. Die afhouding is niet primair bedoeld als straf op de zonde, maar is bedoel om jou te beschermen, om te onderstrepen dat ongetrouwd samenwonen in strijd is met Gods wil en om het Avondmaal heilig te houden. d. Toch kan in verdere gesprekken blijken dat er verzet tegen Gods geboden achter zit. Daarmee komt het op hetzelfde plan als hierboven beschreven. e. Kerkelijke bevestiging van een eventueel huwelijk levert ook hier problemen. Aan de ene kant kan juist de wens daartoe duidelijk maken dat je, in de verbanden waarin je leeft, verder wilt met je relatie. Aan de andere kant past het formulier hier in feite nog minder, omdat je ook volgens eigen bedoeling allang getrouwd was.

11 Om situaties eerlijk te beoordelen mag het onderscheid in motieven om samen te wonen, dat we in dit document hebben besproken, niet over het hoofd gezien worden: niet elke situatie is gelijk. Het huwelijk als instelling van God wordt gesloten door de overheid, niet door de kerk. De kerkelijke bevestiging is op zichzelf geen waarmerk voor een huwelijk in de HEER. Maar blijft wel de weg die de HEER van je vraagt. Het feit dat het huwelijk niet kerkelijk bevestigd kan worden, is niet bedoeld als een soort straf, maar we willen als kerkenraad oprechte keuzes maken die recht doen aan de geboden van God. Samenwonen is iets openlijks, publieks. Een seksuele relatie voor het huwelijk is dat niet, maar ook in die situatie kun je pas eerlijk voor God een huwelijk beginnen, wanneer je het verkeerde daarvan belijdt. In het gesprek dat de kerkenraad heeft met mensen die gaan trouwen, zal dit punt vrijmoedig aan de orde worden gesteld. Mocht je een dergelijke situatie bewust verzwijgen en er ook geen berouw van hebben, dan komt dat voor je eigen verantwoording. Als je er zelf uitgekomen bent en na schuldbelijdenis inmiddels recht voor God staat, kun je anderen ook recht in de ogen kijken. Tenslotte: We hebben de norm van Gods Woord en hoe de kerkenraad dit vorm geeft hierboven verwoord, maar niettemin: elke situatie blijft uniek. Soms is er bij mensen geen verzet tegen Gods wil, maar gebrek aan inzicht, onkunde of zelfs onmacht in een gebroken situatie. Verschil in situatie maakt dat de concrete stappen van de kerkenraad ook per situatie kunnen verschillen. Bedenk dit als je jouw situatie gaat vergelijken met die van een ander. Wees voorzichtig met een oordeel in deze zaken; zeker als je niet persoonlijk op de hoogte bent van omstandigheden.

12 Nawoord In het voorgaande gaven we vanuit de Bijbel een handreiking over relaties en huwelijk. De huidige praktijk roept op deze punten vragen op. Daarom nodigen wij iedereen uit om te reageren op de inhoud van dit document. Bijvoorbeeld wanneer je in je eigen leven in zo n situatie terecht gekomen bent of dreigt te komen. Of wanneer je het niet eens bent met wat geschreven is. We vinden het belangrijk om hier te benadrukken dat we met elkaar willen zoeken naar de bedoeling van God met ons leven en in het bijzonder met onze relaties. Uit de Bijbel mogen we weten dat God het beste voor ons zoekt in de orde die Hij in zijn schepping heeft gelegd. Als zondige mensen zullen we elkaar nooit mogen veroordelen om onze keuzes. Maar met de bewogenheid die Christus ons voorleeft, mogen en moeten we elkaar verder helpen. De confrontatie met de overspelige vrouw (Johannes. 8) maakt dat duidelijk: Toen ze bleven aandringen, richtte hij zich op en zei: Wie van jullie zonder zonde is, laat die als eerste een steen naar haar werpen. 8 Hij bukte zich weer en schreef op de grond. 9 Toen ze dat hoorden gingen ze weg, een voor een, de oudsten het eerst, en ze lieten hem alleen, met de vrouw die in het midden stond. 10 Jezus richtte zich op en vroeg haar: Waar zijn ze? Heeft niemand u veroordeeld? 11 Niemand, heer, zei ze. Ik veroordeel u ook niet, zei Jezus. Ga naar huis, en zondig vanaf nu niet meer. We leven allemaal uit genade en we hebben ook allemaal strijd te leveren tegen de tegenstander van God, Satan. Hij zal niet nalaten ook op dit terrein van ons leven een voet tussen de deur te krijgen waar wij die op een kier zetten. Als we niet samen volhouden in de heiliging die God van ons vraagt, geven we Satan ruimte om ons leven binnen te dringen. We hopen dat jij die zorg onderkent en met ons deelt. We bidden, dat God ons zijn Geest geeft om samen zijn wil te kennen en te doen. Bronnen: Rapportage Huwelijk en Samenlevingsvormen (Bijlage bij de rapporten van Deputaten Huwelijk en Echtscheiding en Deputaten Relatie Kerk en Overheid). Brochure Huwelijk of Samenwonen, GKv Steenwijk. Het Huwelijk en samenlevingsvormen, Ds Kor Beiboer 4 mei 2014 Liefde, seks en samenwonen, Ds Jasper Klapwijk 22 november 2009 Disclaimer: Indien dit document niet volledig is of geen antwoord biedt op een concrete situatie verwijzen wij naar de Rapportage Huwelijk en Samenlevingsvormen en gebruiken dit als richtlijn voor het handelen van de kerkenraad.

Brochure Huwelijk, Samenwonen & Seksualiteit

Brochure Huwelijk, Samenwonen & Seksualiteit Brochure Huwelijk, Samenwonen & Seksualiteit GKV Dronten-Zuid Een Bijbelse visie op huwelijk en relaties Mogen liefde en trouw je nooit verlaten, wind ze om je hals, schrijf ze in je hart. Spreuken 3 vers

Nadere informatie

Pastorale richtlijnen. huwelijk en seksualiteit

Pastorale richtlijnen. huwelijk en seksualiteit Pastorale richtlijnen huwelijk en seksualiteit Niets uit deze brochure mag - op welke wijze dan ook - worden overgenomen zonder schriftelijke toestemming. Neem hiervoor contact op met de scriba (scriba@ngkvoorthuizenbarneveld.nl).

Nadere informatie

Doopvragen, na alle formulieren zijn deze hetzelfde:

Doopvragen, na alle formulieren zijn deze hetzelfde: Doopvragen, na alle formulieren zijn deze hetzelfde: Geliefden in de Here Jezus Christus. God heeft de doop ingesteld om ons en onze kinderen zijn verbond te verzegelen. In dat geloof en niet uit gewoonte

Nadere informatie

Huwelijk en samenwonen, echtscheiding en hertrouwen, gemengde relaties

Huwelijk en samenwonen, echtscheiding en hertrouwen, gemengde relaties Huwelijk en samenwonen, echtscheiding en hertrouwen, gemengde relaties Een beleidsplan van de kerkenraad van de Vrije Evangelische Gemeente te Oldebroek Inleiding Het huwelijk staat in onze tijd onder

Nadere informatie

Kringmateriaal VEZ januari en februari 2019

Kringmateriaal VEZ januari en februari 2019 Kringmateriaal VEZ januari en februari 2019 Thema: Het belang van vriendschappen, gezonde relaties Kringavond: 9 januari 2019 Inleiding In januari en februari staan wij stil bij het thema de Naakte Waarheid,

Nadere informatie

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar Gemeente van de Heer Jezus Christus, Jongeren, ouderen, kinderen van God, Zoals ik voor de lezing al gezegd heb; het gaat vanmorgen niet over trouwen of getrouwd zijn, dat is alleen een voorbeeld verhaal.

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Korinthiërs 7, 14 Middagdienst Dopen. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Korinthiërs 7, 14 Middagdienst Dopen. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: 1 Korinthiërs 7, 14 Middagdienst Dopen Broeders en zusters, 1. Zingen : Gezang 25 : 1 en 3 2. Gebed voor de opening van het Woord 3. Bediening van de Heilige Doop

Nadere informatie

Wat is op deze vragen jullie antwoord? (antwoord)

Wat is op deze vragen jullie antwoord? (antwoord) Inleiding De kerkenraad heeft u tot twee keer toe bekend gemaakt dat een aantal broers benoemd is tot ouderling en diaken van onze gemeente. Het zijn (namen). Daarmee is ook ruimte gegeven om eventueel

Nadere informatie

Les 1: het kruis, bekering en geloof

Les 1: het kruis, bekering en geloof Les 1: het kruis, bekering en geloof Deel 1: Terugkijken 1. Omzien naar elkaar Iedereen vat kort samen hoe de afgelopen week is geweest. 2. Aanbidding Dank en prijs God met gebed en zang. 3. Visie Ontwikkel

Nadere informatie

BLIJF IN DE HERE! Liturgie:

BLIJF IN DE HERE! Liturgie: BLIJF IN DE HERE! 1 Joh. 2:28 / gehouden op 31-05-2009 (openbare geloofsbelijdenis) p.1 Liturgie: Votum en groet Zingen: Gezang 147:1.3.4 Gebed Openbare geloofsbelijdenis Zingen: Gezang 10:1 Voorbede Schriftlezing:

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Filippenzen 2, 3 5 Huwelijksdienst. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Filippenzen 2, 3 5 Huwelijksdienst. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Filippenzen 2, 3 5 Huwelijksdienst Broeders en zusters, 1 Votum 2 Zegengroet 3 Zingen : Gezang 4 Gebed voor de opening van het Woord 5 Schriftlezing : 6 Zingen :

Nadere informatie

Johannes 8 : 11. dia 1

Johannes 8 : 11. dia 1 Johannes 8 : 11 in de wet van Mozes stond het duidelijk (Deut. 22:22) als een man wordt betrapt met een getrouwde vrouw moeten beiden ter dood gebracht worden zowel de man als de vrouw met wie hij geslapen

Nadere informatie

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten De gelijkenis van de twee zonen Lees : Mattheüs 21:28-32 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Getuige zijn geeft de opdracht tot verantwoording, tot verantwoordelijkheid. Jij daar, ja jij, zeg het maar, waarvan ben jij nu getuige?

Getuige zijn geeft de opdracht tot verantwoording, tot verantwoordelijkheid. Jij daar, ja jij, zeg het maar, waarvan ben jij nu getuige? Overweging in de Oecumenische viering 24 januari 2010: Lezing uit Lucas 24 (stemmenspel) Geliefde zusters en broeders, getuigen van onze Heer, Jij bent mijn getuige. Je zult maar zo n opdracht krijgen,

Nadere informatie

5 Dit is de boodschap die we van Hem gehoord hebben en u bekend maken: dat God licht is en in Hem totaal geen duisternis is.

5 Dit is de boodschap die we van Hem gehoord hebben en u bekend maken: dat God licht is en in Hem totaal geen duisternis is. 1 JOHANNES vertaling dr. A. Dirkzwager 1 Wat er was vanaf het begin, wat we gehoord hebben, wat we met onze ogen gezien hebben, wat we bekeken hebben en onze handen aangeraakt hebben in verband met het

Nadere informatie

Kennismakingsvragen:

Kennismakingsvragen: Kennismakingsvragen: 1. Als je op een onbewoond eiland belandde, welke 3 dingen zou je dan in ieder geval bij je willen hebben? 2. Wat is je vroegste jeugdherinnering? 3. Wat heeft je doen besluiten om

Nadere informatie

Het sacrament van. Het huwelijk. Sacramenten

Het sacrament van. Het huwelijk. Sacramenten Het sacrament van Het huwelijk Sacramenten In de Bijbel In het evangelie willen Farizeeën Jezus op de proef stellen met een vraag over het huwelijk (Mt. 19, 1-6; Mc. 10, 1-12): staat het een man vrij zijn

Nadere informatie

Tweede gebod: geen gesneden beeld

Tweede gebod: geen gesneden beeld B2 1 25 Tweede gebod: geen gesneden beeld Lezen en bespreken Markus 7:1-13 Welke kritiek hadden de farizeeërs op de discipelen? (vers 1-3) Waarom bestrafte de Heere Jezus de farizeeërs? (vers 6-9) De eerste

Nadere informatie

Het sacrament van. Het huwelijk. Sacramenten

Het sacrament van. Het huwelijk. Sacramenten Het sacrament van Het huwelijk Sacramenten Sacramenten IIn de Bijbel Deze geloofsboekjes gaan over de In het evangelie willen Farizeeën Jezus op de proef stellen zeven sacramenten. Sacramenten met een

Nadere informatie

Liturgie 971 : 1,2,3 KND Opw : 369 Gebed Joh.8 : :1,3 Rom. 8 : : :1,2,3 Verkondiging 885 :1,2 Collecten 838 :1,2,3.

Liturgie 971 : 1,2,3 KND Opw : 369 Gebed Joh.8 : :1,3 Rom. 8 : : :1,2,3 Verkondiging 885 :1,2 Collecten 838 :1,2,3. Liturgie Welkom & afk Liturgie Zingen 971 Liturgie 1-2 Zingen 971 Liturgie 2-2 Zingen 971 Liturgie 1-2 Zingen 971 Liturgie 2-2 Zingen 971 Liturgie 1-2 Zingen 971 Liturgie 2-2 Votum & groet Liturgie KND

Nadere informatie

Nieuwe geboorte in het koninkrijk. les 1 FOLLOW

Nieuwe geboorte in het koninkrijk. les 1 FOLLOW Nieuwe geboorte in het koninkrijk les 1 DEEL 3 FOLLOW DE GEBOORTE Leven begint met een man en vrouw die elkaar liefhebben. Diep in het binnenste van de buik van de moeder ontstaat nieuw leven. Het duurt

Nadere informatie

ZONDAG -voorbereiding op het Heilig Avondmaal- Heilig Avondmaal houden

ZONDAG -voorbereiding op het Heilig Avondmaal- Heilig Avondmaal houden COPYRIGHT: WWW.BIJBELSOPVOEDEN.NL ZONDAG -voorbereiding op het Heilig Avondmaal- Heilig Avondmaal houden Lees Lukas 22:15-20 Volgende week zondag wordt bij ons in de kerk het Heilig Avondmaal gehouden.

Nadere informatie

Lees : Mattheüs 25:14-30

Lees : Mattheüs 25:14-30 De gelijkenis van de talenten Lees : Mattheüs 25:14-30 Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Deel het leven Johannes 9: februari 2015 Thema 6: De last van het verleden

Deel het leven Johannes 9: februari 2015 Thema 6: De last van het verleden Preek Gemeente van Christus, Het is een vreemde vraag, die de discipelen stellen: Heeft hij zelf gezondigd of zijn ouders? Ze zien iemand aan de kant van de weg zitten. Iemand die al vanaf zijn geboorte

Nadere informatie

Relatie <> Religie. Beste Galsem,

Relatie <> Religie. Beste Galsem, RelatieReligie BesteGalsem, Hetfeitdatjouwpatientnuopeenchristelijkevenementisisnietongevaarlijk.Hetgeestelijke levenvanjouwpatientzalgrotesprongenmakennaarhetkampvandevijandtoe.watikjou aanraadisomditnietafteremmen,maaromdittebederven.brengjouwpatientincontactmet

Nadere informatie

HOE KAN IK TOT BEKERING KOMEN?

HOE KAN IK TOT BEKERING KOMEN? HOE KAN IK TOT BEKERING KOMEN? Net zoals er natuurkundige wetten zijn die het leven bepalen zijn er ook een aantal geestelijke wetten die onze relatie met God bepalen. 1. God heeft je lief en wil graag

Nadere informatie

Ik noem een paar sleutels die in veel sloten passen [dia 1 titel]:

Ik noem een paar sleutels die in veel sloten passen [dia 1 titel]: Preek over HC zondag 31 GEMEENTE VAN JEZUS CHRISTUS, GASTEN EN LUISTERAARS, Iedereen weet wel dat je sleutels hebt in verschillende soorten. Aan het soort sleutel kan je vaak al zien voor welk doel je

Nadere informatie

Zondag 29 gaat over het Heilig Avondmaal (2)

Zondag 29 gaat over het Heilig Avondmaal (2) Zondag 29 Zondag 29 gaat over het Heilig Avondmaal (2) Lees de tekst van Zondag 29 Vraag 78 : Wordt dan uit brood en wijn het wezenlijk lichaam en bloed van Christus? Antw : Nee; maar gelijk het water

Nadere informatie

De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht

De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht Lees : Mattheüs 18:21-35 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was,heeft Hij gelijkenissen verteld

Nadere informatie

1 Johannes. - Kringleiderhandeleiding -

1 Johannes. - Kringleiderhandeleiding - 1 Johannes - Kringleiderhandeleiding - Beste kringleider, Hieronder vind je per hoofdstuk een aantal aanvullende gedachten bij het kringmateriaal over 1 Johannes. Met name wordt beschreven wat het doel

Nadere informatie

Christus als leerling volgen

Christus als leerling volgen Christus als leerling volgen Voorbereiding voor de huisbezoeken van 2014/2015 Het was in Antiochië dat de leerlingen voor het eerst christenen werden genoemd. In onze verhouding tot de Heer kan het waardevol

Nadere informatie

Handelingen 4:13 21 januari 2018 Vrijmoedig in Jezus' Naam

Handelingen 4:13 21 januari 2018 Vrijmoedig in Jezus' Naam Preek Gemeente van Christus, Een opdracht om mee te beginnen, vanmorgen. Neem eens even een reclamefilmpje in gedachten. Een reclamefilmpje dat je echt goed vindt. Zo één die je onthoudt. Oké Iedereen

Nadere informatie

mag een mens niet scheiden. trouw tot in eeuwigheid? Wat God heeft verbonden mag een mens niet scheiden, trouw tot in eeuwigheid?,

mag een mens niet scheiden. trouw tot in eeuwigheid? Wat God heeft verbonden mag een mens niet scheiden, trouw tot in eeuwigheid?, Dienstnummer: 1288 zondag: 3 e zondag van de herfst datum: 07-10-2018 plaats: De Bron, Assen Schriftlezingen (onderstreept = hoofdlezing): Marcus 10: 1-16 liederen: ps 8a:1,2,3,6; Lb 782; Lb 792; ps 130;

Nadere informatie

Het sacrament van. Het huwelijk. Sacramenten

Het sacrament van. Het huwelijk. Sacramenten Het sacrament van Het huwelijk Sacramenten Sacramenten Deze geloofsboekjes gaan over de zeven sacramenten. Sacramenten zijn tekens, in woord en gebaar, die we in Jezus Naam in de gemeenschap van de Kerk

Nadere informatie

Jezus, het licht van de wereld

Jezus, het licht van de wereld Jezus, het licht van de wereld Het evangelie naar Johannes 8: 1-30 1 Overzicht 1. De overspelige vrouw 2. Jezus als het Licht der wereld 3. Twistgesprekken met de Farizeeën 2 De overspelige vrouw Bijbeltekst

Nadere informatie

Is het God die ons veroordeeld of doen wij dat zelf?

Is het God die ons veroordeeld of doen wij dat zelf? Is het God die ons veroordeeld of doen wij dat zelf? 1. Hoe ontstaat de manier waarop je naar jezelf kijkt? 2. Wie is God? 3. Wat is DE Waarheid over onszelf? 4. Wie worden er door God wel veroordeeld?

Nadere informatie

De Bijbel open 2013 47 (30-11)

De Bijbel open 2013 47 (30-11) 1 De Bijbel open 2013 47 (30-11) Zie, hij bidt. Dat lezen we in Hand. 9 over Paulus. Zie hij bidt., het wordt verteld na zijn bekering op de weg naar Damascus. En het wordt gezegd alsof het iets heel bijzonders

Nadere informatie

1. INLEIDING. Reader relatievorming Deel III: de kerkenraadsnotitie pagina 33 van 44

1. INLEIDING. Reader relatievorming Deel III: de kerkenraadsnotitie pagina 33 van 44 Relatievorming Huwelijk Samenwonen Een pastorale handreiking NOTITIE KERKENRAAD GEREFORMEERDE KERK LELYSTAD Reader relatievorming Deel III: de kerkenraadsnotitie pagina 32 van 44 1. INLEIDING De kerkenraad

Nadere informatie

De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht. (Deze gelijkenis kun je lezen in : Mattheüs 18:21-35 )

De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht. (Deze gelijkenis kun je lezen in : Mattheüs 18:21-35 ) De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht. (Deze gelijkenis kun je lezen in : Mattheüs 18:21-35 ) Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was,

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord De vrucht van de Geest Liefde Vreugde Vrede Geduld Vriendelijkheid

Inhoud. Voorwoord De vrucht van de Geest Liefde Vreugde Vrede Geduld Vriendelijkheid Inhoud Voorwoord 6 1. De vrucht van de Geest 9 2. Liefde 23 3. Vreugde 35 4. Vrede 47 5. Geduld 59 6. Vriendelijkheid 71 7. Goedheid 85 8. Geloof 97 9. Zachtmoedigheid 108 10. Zelfbeheersing 121 Nawoord

Nadere informatie

Thema: Gezonden worden gaat en verkondigt 40 dagen 5

Thema: Gezonden worden gaat en verkondigt 40 dagen 5 Lezen: Lucas 24:1-12 Tekst: Lucas 24:32-35 Thema: Gezonden worden gaat en verkondigt 40 dagen 5 Pasen! Gemeente geliefd door Jezus, De afgelopen 40 dagen tijd zijn we opgelopen met 2 mannen op weg naar

Nadere informatie

Deze handreiking is van:

Deze handreiking is van: 9 lessen over het volgen van Jezus Deze handreiking is van: Deze lessen zijn geschreven Beryl Voorhoeve en opgemaakt door Judith Maarsen. Ten behoeve van de kinderstudiegroepen voor de bovenbouw Gebruikte

Nadere informatie

Het huis van de angst en het huis van de liefde Preek van Jos Douma over Romeinen 8:15

Het huis van de angst en het huis van de liefde Preek van Jos Douma over Romeinen 8:15 Het huis van de angst en het huis van de liefde Preek van Jos Douma over Romeinen 8:15 U hebt de Geest niet ontvangen om opnieuw als slaven in angst te leven, u hebt de Geest ontvangen om Gods kinderen

Nadere informatie

Deze handreiking is van:

Deze handreiking is van: 9 lessen over het volgen van Jezus Deze handreiking is van: Deze cursus is geschreven Beryl Voorhoeve en opgemaakt door Judith Maarsen. Ten behoeve van de kinderstudiegroepen voor de bovenbouw Gebruikte

Nadere informatie

De drie-engelenboodschap, ACTUEEL!

De drie-engelenboodschap, ACTUEEL! De drie-engelenboodschap, ACTUEEL! Missie De missie van de Kerk van de Zevende-dags Adventisten is de verkondiging van het eeuwig evangelie zoals verwoord in de drieengelenboodschap van Openbaring 14:6-12.

Nadere informatie

1 Korintiërs 12 : 27. dia 1

1 Korintiërs 12 : 27. dia 1 1 Korintiërs 12 : 27 kerk in deze (21 e ) eeuw een lastige combinatie? want juist in deze tijd hoor je veel mensen zeggen: ik geloof wel in God maar niet in de kerk kerk zijn lijkt niet meer van deze tijd

Nadere informatie

Gezinsviering voor Missiezondag 21 oktober e zondag doorheen het jaar B

Gezinsviering voor Missiezondag 21 oktober e zondag doorheen het jaar B Gezinsviering voor Missiezondag 29 e zondag doorheen het jaar B Alle Bijbelteksten werden genomen uit de Bijbel in Gewone Taal. Met dank aan Marie-Louise Hulstaert, lid van de groep voor missieanimatie

Nadere informatie

Heb elkaar onvoorwaardelijk lief uit een zuiver hart

Heb elkaar onvoorwaardelijk lief uit een zuiver hart Votum en groet Zingen Ps 133 Gebed Zingen GK 138: 1,2,5 Heer laat het licht zijn Schriftlezing 1 Petrus 1: 10-25 Zingen GK 23 Uw Woord is een lamp Prediking 1 Petrus 1: 22-25 Zingen GK 22 Uw Woord omvat

Nadere informatie

Bijbelstudie Door het geloof I

Bijbelstudie Door het geloof I Bijbelstudie 1 Bijbelstudie Door het geloof I Kaïn en Abel Genesis 4:1-16 Wat voor werk deed Kaïn? Een welk beroep deed zijn broer Abel? Kain- landbouwer Abel- schaapherder a. Waarom niet, denk je? De

Nadere informatie

Inleiding over het kernwoord zonde

Inleiding over het kernwoord zonde Inleiding over het kernwoord zonde Door Eline Lezen: Mattheüs 5 : 21 t/m 48 Zingen: Psalm 6 : 1 en 4 1. Waarom moeten wij weten wat zonde is? Toen ik deze inleiding begon te maken vroeg ik me af wat ik

Nadere informatie

Pepdagen 2015: De tucht, hoe gaan we daarmee om? 22 augustus en 5 september De Lichtkring Meppel en De Bron Hardinxveld-Giessendam

Pepdagen 2015: De tucht, hoe gaan we daarmee om? 22 augustus en 5 september De Lichtkring Meppel en De Bron Hardinxveld-Giessendam Pepdagen 2015: De tucht, hoe gaan we daarmee om? DATUM: LOCATIE: 22 augustus en 5 september De Lichtkring Meppel en De Bron Hardinxveld-Giessendam Welkom Doel Pepdagen Kennis opdoen Ervaringen delen Bezinning

Nadere informatie

Spreek bij een relatie duidelijke grenzen af en houd je daaraan.

Spreek bij een relatie duidelijke grenzen af en houd je daaraan. REIN HET HUWELIJK IN ds. J. Joppe TOT ÉÉN VLEES Lezen: Genesis 2:18-25 Dagtekst: Genesis 2:24 Daarom zal de man zijn vader en zijn moeder verlaten, en zijn vrouw aankleven, en zij zullen tot één vlees

Nadere informatie

OPDRACHT: Lees de vier tekstgedeelten en beantwoord de 4 bijbehorende vragen. Luk 15:11-32 Joh 3:14-17, Joh 15:9-17 Matt 5:43-48, Joh 13:33-35

OPDRACHT: Lees de vier tekstgedeelten en beantwoord de 4 bijbehorende vragen. Luk 15:11-32 Joh 3:14-17, Joh 15:9-17 Matt 5:43-48, Joh 13:33-35 God en je naasten liefhebben LES 3 DEEL 5 DISCIPLE OPDRACHT: Lees de vier tekstgedeelten en beantwoord de 4 bijbehorende vragen. Luk 15:11-32 Joh 3:14-17, Joh 15:9-17 Matt 5:43-48, Joh 13:33-35 Wat leer

Nadere informatie

NGB Artikel 26 dinsdag 16 april

NGB Artikel 26 dinsdag 16 april Verboden toegang voor onbevoegden NGB Artikel 26 dinsdag 16 april Wij geloven dat de toegang gesloten. Er is geen toegang tot God voor je. Want hoe kun jij als zondig mens tot de heilige God naderen? Wie

Nadere informatie

Is het moeilijk voor de mensen om de opdrachten van Jezus uit te voeren? Zo ja, waarom, zo nee waarom niet?

Is het moeilijk voor de mensen om de opdrachten van Jezus uit te voeren? Zo ja, waarom, zo nee waarom niet? Bidden, praten met God LES 5 DEEL 5 DISCIPLE OPDRACHT: Lees de vier tekstgedeelten en beantwoord de 4 bijbehorende vragen. Hand 1:12-14, Hand 2:42, Hand 4:23-31 Hand 6:3-6 Hand 8:17, Hand 16:18, Hand 28:8

Nadere informatie

De Bijbel open 2013 24 (22-06)

De Bijbel open 2013 24 (22-06) 1 De Bijbel open 2013 24 (22-06) In Mattheus 16 komen we een bijzondere uitdrukking tegen. Jezus zegt daar tegen Petrus en de andere discipelen dat zij zullen binden en ontbinden. Dat roept bij iemand

Nadere informatie

STRIJD OM JE IDENTITEIT

STRIJD OM JE IDENTITEIT STRIJD OM JE IDENTITEIT BIJBELSTUDIE VGSU BLOK 4 2010-2011 INHOUD Inleiding... 5 Avond 1... 6 Avond 2... 8 Avond 3... 10 Avond 4... 11 3 4 INLEIDING We zijn snel geneigd om onze identiteit te halen uit

Nadere informatie

Oefenen in gehoorzaamheid

Oefenen in gehoorzaamheid LES Oefenen in gehoorzaamheid Sabbat Doe Lees om te beginnen Efeziers 6. Stel je eens voor dat je geen keus had over wanneer je opstond 's morgens, geen keus over wat je at of waar je naar toe ging of

Nadere informatie

Woord vooraf. Namens de kerkenraden van de

Woord vooraf. Namens de kerkenraden van de Verkeerd verbonden? Notitie van de christelijke gereformeerde kerk en de gereformeerde kerken vrijgemaakt te Bunschoten-Spakenburg over ongehuwd samenwonen Woord vooraf In de samensprekingen tussen de

Nadere informatie

Overdenking 11 november 2012, Lev.19:1-2, 9-18, Mc. 12: ds. A.J.Wouda Gemeente van Christus,

Overdenking 11 november 2012, Lev.19:1-2, 9-18, Mc. 12: ds. A.J.Wouda Gemeente van Christus, Overdenking 11 november 2012, Lev.19:1-2, 9-18, Mc. 12: 28-34 ds. A.J.Wouda Gemeente van Christus, Wees heilig, want ik, de Heer jullie God, ben heilig. En dan volgen, met andere woorden dan wij meestal

Nadere informatie

Preek over 1 Tim. 4:1-5 i.c.m. 1 Kor. 6:12-20 (openbare geloofsbelijdenis)

Preek over 1 Tim. 4:1-5 i.c.m. 1 Kor. 6:12-20 (openbare geloofsbelijdenis) Preek over 1 Tim. 4:1-5 i.c.m. 1 Kor. 6:12-20 (openbare geloofsbelijdenis) Vandaag wil ik het met jullie hebben over seks. Waarom doe ik dat? Omdat bij het leven van een christen altijd een bepaalde lifestyle

Nadere informatie

De Bijbel Open (02-03)

De Bijbel Open (02-03) 1 De Bijbel Open 2013 9 (02-03) Ik kreeg een vraag van een luisteraar die nogal persoonlijk van aard is. Ik denk dat het gaat om een vraag die bij veel meer mensen leeft. De luisteraar zegt: ik mag uit

Nadere informatie

Wij hebben lief omdat Hij ons eerst heeft liefgehad (1 Johannes 4:19 - NBG51)

Wij hebben lief omdat Hij ons eerst heeft liefgehad (1 Johannes 4:19 - NBG51) Preek door de week+ Zondag 18 juni 2017 Prediker: Wigle Tamboer Titel: De liefde van weleer Bijbel: Openbaring 2:1-7 (NBV) Schrijf aan de engel van de gemeente in Efeze: 'Dit zegt Hij die de zeven sterren

Nadere informatie

Eindelijk een gelijk aan mij, mijn eigen gebeente, mijn eigen vlees, een die zal heten: vrouw, een uit een man gebouwd.

Eindelijk een gelijk aan mij, mijn eigen gebeente, mijn eigen vlees, een die zal heten: vrouw, een uit een man gebouwd. Huwelijksformulier Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Wij zijn hier bijeen om het huwelijk van en aan de Heer op te dragen en hem om zijn zegen te vragen. Laten we eerst nagaan wat het Woord van God

Nadere informatie

Een leerling van Jezus vertelt ('walking sermon' langs kunstwerken)

Een leerling van Jezus vertelt ('walking sermon' langs kunstwerken) Een leerling van Jezus vertelt ('walking sermon' langs kunstwerken) Doek achter de tafel Even kijken hoor. U en jullie hebben er al naar kunnen kijken, maar ik nog niet. Nu wil ik het goed zien. Ja, zo

Nadere informatie

Ik bid voor hen, Ik bid niet voor de wereld, maar voor hen die U Mij gegeven hebt, want ze zijn van U.

Ik bid voor hen, Ik bid niet voor de wereld, maar voor hen die U Mij gegeven hebt, want ze zijn van U. 1 De Bijbel open 2013 2 (12-01) Vandaag nemen we de draad weer op en bespreken we weer een van de vragen die ik van de luisteraars ontving. Het is een vraag over Johannes 17: 9, uit het hogepriesterlijk

Nadere informatie

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Boekje over de kerk voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Over dit boekje Wij hebben op catechisatie wat geleerd over de kerk. Daar willen we je wat over vertellen.

Nadere informatie

Orde III Schrift, zegen en gebed

Orde III Schrift, zegen en gebed Orde III Schrift, zegen en gebed bemoediging en groet Onze hulp is in de naam van de Heer, die hemel en aarde gemaakt heeft, Ps. 124:8 [die trouw houdt tot in eeuwigheid Ps. 146:6 en niet laat varen het

Nadere informatie

DOPEN is KNOPEN. Over de doop een handreiking voor ouders met een schets van het dooptraject

DOPEN is KNOPEN. Over de doop een handreiking voor ouders met een schets van het dooptraject DOPEN is KNOPEN Over de doop een handreiking voor ouders met een schets van het dooptraject DOPEN is KNOPEN Een uitgave van de Hervormde kerk De Hoeksteen te IJsselmuiden. 2 BESTE OUDERS Van harte gefeliciteerd

Nadere informatie

Rivieren van levend water zullen stromen uit het hart van wie in mij gelooft (Joh. 7:3 8)

Rivieren van levend water zullen stromen uit het hart van wie in mij gelooft (Joh. 7:3 8) - Identiteit - Hogeschool Viaa heeft als grondslag de Bijbel. Zij erkent deze als het betrouwbare en geïnspireerde Woord van God, zoals dat verwoord is in het gereformeerde belijden en zij beschouwt de

Nadere informatie

Een nieuw begin. De schepping van hemel en aarde Genesis 1:1-10

Een nieuw begin. De schepping van hemel en aarde Genesis 1:1-10 Een nieuw begin De schepping van hemel en aarde Genesis 1:1-10 God heeft door te spreken de hemel en de aarde gemaakt. Onvoorstelbaar machtig is God. Wat een wijsheid zien we in al die mooie schepselen

Nadere informatie

Handelingen 13:42-49 (Follow-dienst met als thema: mensen uitnodigen in het geloof)

Handelingen 13:42-49 (Follow-dienst met als thema: mensen uitnodigen in het geloof) Handelingen 13:42-49 (Follow-dienst met als thema: mensen uitnodigen in het geloof) Stel, je bent gaan stappen met een groep. En één van je vrienden is zo dronken als een tor. Als jullie besluiten naar

Nadere informatie

Save sex? Hoe ver is te ver?

Save sex? Hoe ver is te ver? Save sex? Hoe ver is te ver? Je hebt vast weleens van 'Save Sex before marriage' gehoord. Seksualiteit bewaren totdat je getrouwd bent. Maar dan blijf je nog wel met een hoop vragen zitten. Hoe ver mogen

Nadere informatie

Er is toch niemand die jou aardig vindt. SUKKEL.

Er is toch niemand die jou aardig vindt. SUKKEL. Liefde Ik laat je nooit in de steek. Ik zal je helpen. Jij bent mijn beste vriendin. Het mooiste wat ik heb, geef ik aan jou. Ik ben verliefd... Ik heb alles voor je over. IK HOU VAN JOU! Ik bid voor je.

Nadere informatie

Zondag 28 gaat over het Heilig Avondmaal (1)

Zondag 28 gaat over het Heilig Avondmaal (1) Zondag 28 Zondag 28 gaat over het Heilig Avondmaal (1) Lees de tekst van Zondag 28 Vraag 75 : Hoe wordt gij in het Heilig Avondmaal vermaand en verzekerd, dat gij aan de enige offerande van Christus, aan

Nadere informatie

Liturgie zondagmorgen 8 januari 2017 Jeugddienst 12-

Liturgie zondagmorgen 8 januari 2017 Jeugddienst 12- Liturgie zondagmorgen 8 januari 2017 Jeugddienst 12- Voorganger: ds W.G. Teeuwissen Samen in de naam van Jezus 1 Samen in de naam van Jezus heffen wij een loflied aan, want de Geest spreekt alle talen

Nadere informatie

Filippenzen 1. Begin van de brief

Filippenzen 1. Begin van de brief Filippenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Filippi 1 Dit is een brief van Paulus, aan alle mensen in de stad Filippi die dankzij Jezus Christus bij God horen. De brief is ook voor de

Nadere informatie

Ef. 4, 1-6 preek NGKE -HA

Ef. 4, 1-6 preek NGKE -HA Ef. 4, 1-6 preek NGKE -HA- 28-8-2016 Heel houden Deze vaas is een erfstuk. Ik vind hem niet direct mooi, maar hij zou best wel eens heel wat waard kunnen zijn. De vaas staat een beetje gevaarlijk bij ons

Nadere informatie

Liturgische teksten en gebeden

Liturgische teksten en gebeden Liturgische teksten en gebeden Votum en groet Votum: Psalm 124:8 Groet: 1 Korintiërs 1:3 of 1 Timoteüs 1:2b of Openbaring 1:4b,5a of Genade zij u en vrede van God de Vader, door onze Heer Jezus Christus

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 2 Korinthiërs 5, 20 Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 2 Korinthiërs 5, 20 Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: 2 Korinthiërs 5, 20 Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, 1 Zingen: Psalm 148 : 1 en 5 2 Lezing van de wet 3 Zingen: Gezang 157 (NG 80) 4 Gebed voor vergeving

Nadere informatie

de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf

de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf kort voordat Hij naar de hemel ging gaf hij zijn leerlingen deze opdracht: trek erop uit en maak alle volken tot mijn

Nadere informatie

Aan alle jongeren in België

Aan alle jongeren in België Aan alle jongeren in België Beste jongeren, De paus roept regelmatig elke twee of drie jaar bisschoppen van de hele wereld bijeen, om samen na te denken over belangrijke thema s uit het leven van de Kerk

Nadere informatie

Kolossenzen 1. Begin van de brief

Kolossenzen 1. Begin van de brief Kolossenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Kolosse 1-2 Dit is een brief van Paulus aan de christenen in de stad Kolosse. Ik ben een apostel van Jezus Christus. Dat is Gods wil. Ik schrijf

Nadere informatie

VIEREN DOOR/VOOR JONGEREN

VIEREN DOOR/VOOR JONGEREN VIEREN DOOR/VOOR JONGEREN GEBED OM VERGEVING De schuldbelijdenis heeft in de openingsritus van elke viering een belangrijke betekenis en functie. De afstand die in het dagelijkse leven tussen God en mens

Nadere informatie

Zeven struikelblokken bij het binnengaan van het Koninkrijk van God

Zeven struikelblokken bij het binnengaan van het Koninkrijk van God DBO 46 Zondag 8 november 2015 Zeven struikelblokken bij het binnengaan van het Koninkrijk van God Welkom bij het programma De Bijbel Open. Dit is een wekelijks programma, waarin we samen de Bijbel lezen

Nadere informatie

De Bijbel Open (09-03)

De Bijbel Open (09-03) 1 De Bijbel Open 2013 10 (09-03) Vanmorgen openen we de bijbel bij een gedeelte waarin het gaat over de zonde van de lastering van de Heilige Geest. Daarover lezen we in Lukas 12. Daar staat van die lastering

Nadere informatie

De schijf begint met Woord en Gebed - De Bijbel en Bidden - we leren het onze kinderen: Lees je Bijbel, bid elke dag.

De schijf begint met Woord en Gebed - De Bijbel en Bidden - we leren het onze kinderen: Lees je Bijbel, bid elke dag. PREEK DOOR DE WEEK+ ZONDAG 23 OKTOBER 2016 Thema: dat zij U kennen... Spreker: Wigle Tamboer Bijbeltekst: Johannes 17:1-9 (HSV) 1 Dit sprak Jezus, en Hij sloeg Zijn ogen op naar de hemel en zei: Vader,

Nadere informatie

DE ZONDE TEGEN DE HEILIGE GEEST.

DE ZONDE TEGEN DE HEILIGE GEEST. DE ZONDE TEGEN DE HEILIGE GEEST. In de loop van jaren vroegen mensen ons regelmatig iets over dit onderwerp, tevens ontvangen we nog vaak e-mails van mensen die ons om uitleg vragen. Soms heeft men er

Nadere informatie

verzoeking = verleiden om verkeerde dingen te doen dewijl = omdat wederstand doen = tegenstand bieden de overhand behouden= de overwinning behalen

verzoeking = verleiden om verkeerde dingen te doen dewijl = omdat wederstand doen = tegenstand bieden de overhand behouden= de overwinning behalen Zondag 52 Zondag 52 gaat over de zesde bede. Leid ons niet in verzoeking, maar verlos ons van de boze. Want van U is het Koninkrijk en de kracht en de heerlijkheid, in der eeuwigheid. Amen. Lees de tekst

Nadere informatie

DAG 1: Voorbeelden Lees Johannes 13:12-17 Als je van lego iets gaat bouwen, gebruikt je vaak een voorbeeld. Dat voorbeeld maak je na. Ook op school gebruik je vaak voorbeelden. Bij schrijven, bij knutselen

Nadere informatie

Toon Uw heerlijkheid Opwekking 505

Toon Uw heerlijkheid Opwekking 505 Hartelijk welkom Toon Uw heerlijkheid Opwekking 505 Vader van de schepping, volvoer uw eeuwige plan. Maak ons een generatie die overwinnen kan. Heer, laat uw koninkrijk komen, waar heel de schepping

Nadere informatie

Handelingen 2. Hand. 2: 36-eind HSV

Handelingen 2. Hand. 2: 36-eind HSV 36 Laat dan heel het huis van Israël zeker weten dat God Hem tot een Heere en Christus gemaakt heeft, namelijk deze Jezus, Die u gekruisigd hebt. 37 En toen zij dit hoorden, werden zij diep in het hart

Nadere informatie

GEBEDSWORKSHOPS Werkgroep Gebed CGK / NGK

GEBEDSWORKSHOPS Werkgroep Gebed CGK / NGK GEBEDSWORKSHOPS Werkgroep Gebed CGK / NGK INLEIDING bij de drie workshops Als je christen bent zijn er een paar wezenlijke zaken die bij je horen, n.l. : de bijbel lezen en bidden! Het is de bedoeling

Nadere informatie

40-dagenboek. Zeven bouwstenen. voor een groeiende gemeente. Kees de Vlieger. Een Kerygma studie

40-dagenboek. Zeven bouwstenen. voor een groeiende gemeente. Kees de Vlieger. Een Kerygma studie 40-dagenboek Zeven bouwstenen voor een groeiende gemeente Kees de Vlieger Een Kerygma studie 1 Copyright Stichting Kerygma Nederland Kerkstraat 24-3 3781 GB Voorthuizen Tel. 0342-475048 E-mail: kerygma@kerygma.nl

Nadere informatie

Doopsel in een zondagse eucharistieviering

Doopsel in een zondagse eucharistieviering Doopsel in een zondagse eucharistieviering 1. OPENING VAN DE DIENST Intredeprocessie en intredelied Openingswoord met een bijzondere begroeting van de dopeling en zijn / haar familie. Ook de naamgeving

Nadere informatie

Dag 1. Lezen: Johannes 15: 12 13

Dag 1. Lezen: Johannes 15: 12 13 Waaraan herken je een christen? Aan het visje achterop zijn auto? Aan het kruisje om haar hals? Aan de juiste theologie? Waaraan herken je een christen? Aan de leerling herken je de leraar. Jezus is het

Nadere informatie

INTRO. Houd van je Heer God met je hele hart en met je hele ziel, met je hele verstand en met alles wat in je is.

INTRO. Houd van je Heer God met je hele hart en met je hele ziel, met je hele verstand en met alles wat in je is. INTRO Tijd voor week 3 van de Focus 21 days Challenge. De afgelopen twee weken hebben we ons gefocust op God en gefocust op (acties van) geloof, deze week gaan we ons focussen op liefde. In de tijd waarin

Nadere informatie

Waarom doet Hij dat zo? Om de diepste bedoeling van Gods geboden aan te geven. Daar kom ik straks op terug. Hij geeft in de Bergrede de beloften en

Waarom doet Hij dat zo? Om de diepste bedoeling van Gods geboden aan te geven. Daar kom ik straks op terug. Hij geeft in de Bergrede de beloften en 1 De Bijbel open 2013 5 (02-02) Vandaag bespreken we een vraag over de betekenis van de Wet die God aan Israel gaf voor de christelijke gemeente van het Nieuwe Testament en dus voor ons. Is het zo dat

Nadere informatie

Vraag: Wat kun jij leren voor jouw gebed uit de structuur van het volmaakte gebed?

Vraag: Wat kun jij leren voor jouw gebed uit de structuur van het volmaakte gebed? ONZE VADER - dinsdag Aanhef en slot Lezen: Mattheüs 6:5-15 Deze week denk jij na over het gebed des Heeren. Jij kent dit gebed waarschijnlijk als het Onze Vader. De Heere Jezus geeft dit gebed aan Zijn

Nadere informatie

Mei-juni Weekthema: De kracht van en de toegang tot Gods Woord. Dinsdag. Indringend. Lezen: Hebreeën 4: 12-13

Mei-juni Weekthema: De kracht van en de toegang tot Gods Woord. Dinsdag. Indringend. Lezen: Hebreeën 4: 12-13 Mei-juni 2017 Weekthema: De kracht van en de toegang tot Gods Woord Dinsdag Indringend Lezen: Hebreeën 4: 12-13 Drie dingen worden gezegd van het boek dat je zojuist in handen had. Het is levend, krachtig

Nadere informatie