Beroepstypering Ondernemer klussenbedrijf 1. Datum: september 2005 versie 1. Onder regie van KBB:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Beroepstypering Ondernemer klussenbedrijf 1. Datum: september 2005 versie 1. Onder regie van KBB:"

Transcriptie

1 Beroepstypering Ondernemer klussenbedrijf 1 Onder regie van KBB: Ontwikkeld door: Brondocumenten: Legitimatie BCP door: -op format vereisten -op de inhoud Mogelijke functiebenamingen Beroepsbeschrijving Beroepscontext/Werkzaa mheden Datum: september 2005 versie 1 Arbeid Opleidingen Consult, Tilburg. Gespreksverslagen van interviews met beroepsbeoefenaren; Diverse beroepscompetentieprofielen Kenteq, Savantis, AO Consult; VLOK Startersgids, 2002; Een onderzoek onder klussenbedrijven, Universiteit Utrecht, E. de Ruijter, Op format vereisten: d.d Op inhoud: d.d De meest voorkomende functienamen zijn: directeur klussenbedrijf. De ondernemer 2 is werkzaam in de klussenbranche. Naar schatting zijn er circa klusbedrijven ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Hieronder bevindt zich een aantal gespecialiseerde bedrijven (bijv. aannemers) die zich als klussenbedrijf hebben geregistreerd; het aantal bedrijven dat feitelijk actief is als klussenbedrijf wordt geschat tussen de en De klussenbranche bestaat voornamelijk uit zelfstandigen zonder personeel (zzp). Circa ondernemingen zijn aangesloten bij de brancheorganisatie VLOK. Klussenbedrijven kenmerken zich door hun allround karakter, ze voeren een grote diversiteit aan kluswerkzaamheden uit. De kernactiviteiten verschillen sterk, sommige klusbedrijven richten zich bijvoorbeeld vooral op onderhoudswerkzaamheden en reparaties, andere bedrijven voeren met name (kleine) verbouwingen uit of kiezen voor een combinatie van grote en kleine klussen. Hoewel het gros van de klussenbedrijven zich richt op de particuliere markt is er een groeiend aantal bedrijven dat ook de zakelijke markt bedient (bijv. aannemers, woningbouwcorporaties, winkelbedrijven, huisartsenpraktijken etc.). Samengevat zijn de belangrijkste taken van de ondernemer: zorgdragen voor de bedrijfsvoering; acquireren en adviseren; uitvoeren van diverse kluswerkzaamheden en kleine verbouwingen. In zijn werk komt de ondernemer in aanraking met een grote diversiteit aan (potentiële) klanten. Hij werkt voornamelijk solistisch. In voorkomende gevallen werkt hij samen met onderaannemers (bijv. tegelzetters, parketleggers of schilders). Daarnaast heeft hij in zijn werk te maken met leveranciers. Rol en verantwoordelijkheid Het uitvoerende werk is veelzijdig en afwisselend. Afhankelijk van de klus, verricht hij andere werkzaamheden en gebruikt hij verschillende werkmethoden en -technieken. De ondernemer is verantwoordelijk voor de algemene bedrijfsvoering, het genereren van voldoende opdrachten en een 1 In verband met de leesbaarheid wordt in dit bcp hij gebruikt daar waar hij/zij bedoeld wordt. 2 Daar waar ondernemer staat, wordt ondernemer klussenbedrijf bedoeld.

2 Complexiteit Typerende beroepshouding Trends en innovaties Marktontwikkelingen Wetgeving / Overheidsregulering goede werkuitvoering volgens de geldende wet- en regelgeving op het gebied van arbo, veiligheid en milieu. Indien hij werkt met onderaannemers is hij ook eindverantwoordelijk voor de kwaliteit van hun werkzaamheden. De ondernemer verricht zowel standaard, routinematige werkzaamheden (bijv. het ophangen van een lamp of het verhelpen van een verstopping) als complexere taken (bijv. het uitvoeren van kleine verbouwingen). Hij staat voor de opgave om niet alleen een grote diversiteit aan kluswerkzaamheden op vakkundige wijze uit te voeren, maar moet daarnaast een goed ondernemer zijn en over commerciële vaardigheden beschikken. Hij moet de grenzen van de onderneming bewaken, welke klussen kan / wil hij wel of niet aannemen. Hij moet zijn tijd goed verdelen tussen de ondernemers- en uitvoerende taken. Gezien de grote diversiteit van de voorkomende kluswerkzaamheden wordt van de ondernemer verwacht dat hij de (basis)technieken op het gebied van installatietechniek, bouwkunde en elektrotechniek op vakkundige wijze kan uitvoeren. Ook deze combinatie van deskundigheid op verschillende vakgebieden maakt het beroep complex. Voor een optimale taakuitoefening is het van belang dat de ondernemer klussenbedrijf een professionele beroepshouding heeft waarbij de volgende houdingsaspecten en eigenschappen van belang zijn: commercieel inzicht; vaktechnische kennis en inzicht; kwaliteitsbewust; veiligheidsbewust; inventief; flexibel; verantwoordelijk; besluitvaardig; sociaal/communicatief; klantgericht; stressbestendig. Klanten worden steeds mondiger, kritischer; Er is een toenemende vraag naar allround klussenbedrijven vanuit de zakelijke markt (bijv. woningbouwcorporaties, winkelbedrijven etc.); De vergrijzing, gecombineerd met de trend dat mensen tot steeds latere leeftijd zelfstandig blijven wonen en hun woning laten aanpassen, zou kunnen leiden tot een grotere vraag naar klussenbedrijven door particulieren; Door het toenemend aantal tweeverdieners neemt de vraag naar uitbesteding van diverse kluswerkzaamheden toe; Klanten ervaren in toenemende mate onzekerheid ten aanzien van de kwaliteit van de geleverde diensten, resulterend in een toenemende behoefte aan een kwaliteitskeurmerk. Door versoepeling van de vestigingswetgeving mogen klussenbedrijven meer diensten aanbieden; Er zijn meer en strengere regels m.b.t. veiligheid, arbo en milieu en er wordt scherper toezicht gehouden op het naleven van deze regels (bijv. Bouwbesluit, NEN-normen etc.); Beroepsbeoefenaren moeten in toenemende mate gecertificeerd zijn om te kunnen werken binnen de verschillende vakgebieden.

3 Technologische ontwikkelingen Bedrijfsorganisatorische ontwikkelingen Internationale ontwikkelingen Omdat de ondernemer diverse vakgebieden raakt, van bouwkunde tot installatietechniek tot elektrotechniek, zijn er tal van relevante technologische ontwikkelingen. Zo komen er steeds nieuwe materialen op de markt, waarmee ook de toepassingen en verwerkingswijzen veranderen. Door de strengere wet- en regelgeving m.b.t. personeel (bijv. de Wet Poortwachter) wordt het voor klusbedrijven steeds onaantrekkelijker om personeel in dienst te nemen. Er is een toename van Europese wet- en regelgeving; Nederlandstalige documentatie en productspecificaties zijn steeds minder voorhanden.

4 Kerntaak 1 Voert een bedrijf Proces De ondernemer draagt zorgt voor de bedrijfsvoering van zijn onderneming. Hij oriënteert zich, bij het starten van de onderneming, op de vestigingsmogelijkheden, markt, wet- en regelgeving. Hij stelt een ondernemingsplan op dat als basis dient voor zijn bedrijfsvoering. Hij volgt nauwgezet de ontwikkelingen in de verschillende vakgebieden en vertaalt die naar mogelijke kansen of bedreigingen voor zijn bedrijf. Hij draagt zorg voor de aanschaf van een representatieve bedrijfsbus en goed materiaal en materieel. De ondernemer zorgt voor een goede presentatie van het bedrijf naar (potentiële) klanten, hij wint het vertrouwen van de klant, levert kwalitatief goed werk en handelt klachten op passende wijze af. Hij houdt zijn eigen financiële administratie goed bij ten behoeve van de boekhouding. Hij onderhoudt contacten met leveranciers en maakt met hen gunstige prijsafspraken. Hij onderhoudt een netwerk van collega-ondernemers waar hij mee samenwerkt. Rol/verantwoordelijkheden De ondernemer is verantwoordelijk voor een bedrijfsvoering volgens de geldende wet- en regelgeving. In voorkomende gevallen is hij verantwoordelijk voor de taakuitoefening van onderaannemers. Complexiteit De ondernemer is a-priori vakman en leidt daarnaast zijn eigen onderneming. Hij moet alle aspecten van de bedrijfsvoering met elkaar in verband kunnen brengen. Van hem wordt verwacht dat hij voortdurend kan schakelen tussen de kluswerkzaamheden en zijn ondernemerstaken. Hij moet daarbij discipline en tijd opbrengen om zijn bedrijfsvoering/financiële administratie op orde te houden. Van de ondernemer wordt verwacht dat hij prioriteiten stelt, keuzes maakt en besluitvaardig optreedt. Hij onderhoudt contacten met klanten, leveranciers, collega-ondernemers en externe instanties (bijv. Belastingdienst). Dit vereist goede sociale en communicatieve vaardigheden. Betrokkenen (potentiële) klanten; leveranciers; collega-ondernemers; externe instanties, zoals UWV, belastingdienst etc.; brancheorganisatie (VLOK); boekhouder/accountant. (Hulp)middelen communicatiemiddelen (telefoon, Internet); pc en relevante software (financiële administratie, website); informatie m.b.t. relevante wet- en regelgeving; vakliteratuur en productinformatie; bedrijfsbus, materiaal en materieel. Kwaliteit Het bedrijf is (financieel) gezond; de voortgang en de kwaliteit van de dienstverlening wordt bewaakt. Keuzes en dilemma s uitvoerende taken versus ondernemerstaken; uitbreiden versus continueren van het bestaande.

5 Kerntaak 2 Acquireert en adviseert Proces De ondernemer acquireert en adviseert. Hij onderhoudt contacten met (potentiële) klanten en genereert op die manier opdrachten. Hij neemt samen met de klant de opdracht (en tekening) door. Hij beoordeelt of hij de opdracht (technisch en binnen de gestelde tijd) kan uitvoeren. Hij geeft een goed advies en biedt eventuele alternatieven om de verbouwing zo goed mogelijk uit te voeren. Hij houdt hierbij rekening met de wensen en het budget van de klant. Hij neemt het werk op en maakt op basis van de berekende kostprijs en overwegingen met betrekking tot winst, marktprijs en concurrentiepositie een kostendekkende (en winstgevende) offerte. Hij vermeldt duidelijk de afspraken met de klant m.b.t. de prijs en de uitvoering van de werkzaamheden. Rol/verantwoordelijkheden De ondernemer is verantwoordelijk voor de continuïteit van het bedrijf en dient ervoor te zorgen dat hij voldoende opdrachten genereert. Complexiteit Van de ondernemer wordt verwacht dat hij de wensen van de klant op de juiste wijze interpreteert en ze kan vertalen naar een goed advies. Hij moet op creatieve wijze kunnen meedenken en alternatieven kunnen voorstellen. Hij moet hiervoor kennis hebben van een veelheid aan materialen en verwerkingsmethoden. Daarnaast moet hij kunnen omgaan met verschillende typen klanten (particulier en zakelijk), vertrouwen uitstralen en klanten aan zich kunnen binden. De complexiteit wordt verder bepaald door de prijsstelling. Hij moet concurrerende uurtarieven en prijzen hanteren die voldoende scherp zijn om klussen binnen te halen maar voldoende marge bevatten om winst te genereren. Een scherpe prijs mag echter niet ten koste gaan van de kwaliteit van de dienstverlening; dit zou de goede naam van zijn bedrijf kunnen schaden. Betrokkenen (potentiële) klanten; leveranciers; collega-ondernemers. (Hulp)middelen tekeningen, elektrische schema s; documentatie; prijslijsten; communicatiemiddelen (telefoon, Internet); pc en relevante software (bijv. calculatieprogramma). Kwaliteit De ondernemer heeft een (grote) vaste klantenkring waaruit hij voldoende opdrachten kan genereren om de continuïteit te waarborgen. De klant is goed geadviseerd en geïnformeerd en heeft vertrouwen in het bedrijf. De offertes zijn duidelijk, concurrerend en winstgevend. Keuzes en dilemma s klus aannemen of niet aannemen (technisch, planning); wensen van de klant versus uitvoeringsmogelijkheden; afwegen: prijs- kwaliteitverhouding; uitvoerende taken versus ondernemerstaken.

6 Kerntaak 3 Voert diverse kluswerkzaamheden en kleine verbouwingen uit Proces De ondernemer voert diverse reparaties en kleine kluswerkzaamheden uit. Hij repareert bijvoorbeeld kapotte dakgoten, tegelwerk, klemmende deuren, vervangt lekkende kranen, hang- en sluitwerk etc. Hij verhelpt eenvoudige storingen, zoals stroomuitval, (riool)verstoppingen en lekkages, of zorgt voor een tijdelijke noodoplossing. Verder voert hij kleine verbouwingen uit, zoals bijv. het renoveren van een badkamer, het verbouwen van een zolder, het plaatsen van een keuken of dakkapel etc. Hij sloopt onderdelen en materialen, plaatst scheidingswanden, stelt kozijnen, legt vloeren, plaatst keukenblokken, sanitair etc. en draagt zorg voor een nette afwerking. Hij laat de werkplek opgeruimd achter. Hij overlegt regelmatig met de klant over de voortgang van de werkzaamheden en spreekt eventuele bijzonderheden door. In voorkomende situaties werkt hij samen met onderaannemers. Hij houdt nauwkeurig zijn uren en verbruikte materialen bij ten behoeve van de financiële administratie. Rol/verantwoordelijkheden De ondernemer is verantwoordelijk voor een goede uitvoering van de werkzaamheden volgens de geldende wet- en regelgeving op het gebied van arbo, veiligheid en milieu. Hij is eindverantwoordelijk voor de kwaliteit en voortgang van de werkzaamheden. Complexiteit Van de ondernemer wordt verwacht dat hij voortdurend kan schakelen tussen de verschillende taken. Hij wordt tijdens de uitvoering van zijn werkzaamheden vaak gebeld door klanten voor kleine reparaties en (spoed)klussen. Van hem wordt verwacht dat hij dan de juiste prioriteiten stelt en daarbij de kwaliteit en voortgang van de dienstverlening niet uit het oog verliest. Voor een goede uitvoering van het werk moet de ondernemer allround zijn. Dit betekent dat hij de (basis)technieken uit verschillende vakgebieden moet beheersen. Hij moet kunnen timmeren, metselen, schilderen, stukadoren en allerlei loodgieters- en elektrawerk kunnen uitvoeren. Hij moet daarbij zijn grenzen bewaken en goed kunnen inschatten wanneer hij de hulp van een onderaannemer moet inschakelen. Bij de uitvoering van kleine verbouwingen wordt de complexiteit bepaald door het feit dat hij het overzicht behoudt op de werkzaamheden (ook van onderaannemers) maar tegelijk het werk moet uitvoeren en organiseren. Voor een goed begrip van technische voorschriften en/of documentatie moet de ondernemer zowel de Nederlandse als (eenvoudige) Engelse of Duitse vaktaal beheersen. Betrokkenen (potentiële) klanten; leveranciers; collega-ondernemers en vakspecialisten. (Hulp)middelen tekeningen, werkvoorschriften, handleidingen etc.; gereedschap (hand en elektrisch); meetinstrumenten (analoog en digitaal); communicatiemiddelen (telefoon, Internet). Kwaliteit De diverse kluswerkzaamheden, reparaties en kleine verbouwingen worden goed en efficiënt uitgevoerd; storingen worden snel en effectief opgespoord en verholpen. Keuzes en dilemma s uitvoerende taken versus ondernemerstaken; werkzaamheden zelf uitvoeren versus een onderaannemer inhuren; tijd versus kwaliteit; tijd versus veiligheid.

Op format vereisten: d.d Op inhoud: d.d

Op format vereisten: d.d Op inhoud: d.d Beroepstypering Servicemedewerker gebouwen 1 Onder regie van KBB: Ontwikkeld door: Brondocumenten: Legitimatie BCP door: -op format vereisten -op de inhoud Mogelijke functiebenamingen Beroepsbeschrijving

Nadere informatie

Beroepsprofiel en diplomaprofiel Vakbekwaam ambachtelijk ondernemer Klussenbedrijf

Beroepsprofiel en diplomaprofiel Vakbekwaam ambachtelijk ondernemer Klussenbedrijf Beroepsprofiel en diplomaprofiel Vakbekwaam ambachtelijk ondernemer Klussenbedrijf Algemeen De ondernemer klussenbedrijf werkt zelfstandige en voert onderhoudswerkzaamheden, reparaties en verbouwingen

Nadere informatie

Kenteq, kenniscentrum voor technisch vakmanschap. 1. Beroepsprofiel Monteur Lichte Staalbouw Buitendienst

Kenteq, kenniscentrum voor technisch vakmanschap. 1. Beroepsprofiel Monteur Lichte Staalbouw Buitendienst Beroepstypering Monteur lichte staalbouw buitendienst Algemene informatie datum: 4 december 2003 versie: 2 Onder regie van kenniscentrum beroepsonderwijs bedrijfsleven Ontwikkeld door: Kenteq, kenniscentrum

Nadere informatie

9.1 Kern... 24 9.2 Uitstroomdifferentiaties...24

9.1 Kern... 24 9.2 Uitstroomdifferentiaties...24 Status: Dit kwalificatiedossier is opgesteld op basis van de formats en handleidingen, zoals deze bekend waren op 1 juli 2005. Dit kwalificatiedossier is ontwikkeld onder de verantwoordelijkheid van de

Nadere informatie

Kenniscentrum Beroepsonderwijs Bedrijfsleven Kenteq

Kenniscentrum Beroepsonderwijs Bedrijfsleven Kenteq Beroepstypering Monteur werktuigbouw binnendienst Algemene informatie datum: 05-02-2003 versie: 04 Onder regie van kenniscentrum beroepsonderwijs bedrijfsleven Ontwikkeld door: Kenniscentrum Beroepsonderwijs

Nadere informatie

Kenteq, kenniscentrum voor technisch vakmanschap. 1. Beroepsprofiel Fijn constructiebankwerker/lasser

Kenteq, kenniscentrum voor technisch vakmanschap. 1. Beroepsprofiel Fijn constructiebankwerker/lasser Beroepstypering Fijn constructiebankwerker / lasser Algemene informatie datum: 6 december 2002 versie: 2 Onder regie van kenniscentrum beroepsonderwijs bedrijfsleven Ontwikkeld door: Kenteq, kenniscentrum

Nadere informatie

Kenniscentrum Beroepsonderwijs Bedrijfsleven Kenteq. Uit handboek beroepsprofielen metaal Dijk12-Juni 2001

Kenniscentrum Beroepsonderwijs Bedrijfsleven Kenteq. Uit handboek beroepsprofielen metaal Dijk12-Juni 2001 Beroepstypering Plaatconstructiewerker Algemene informatie datum: 31 januari 2003 versie: 2 Onder regie van kenniscentrum beroepsonderwijs bedrijfsleven Ontwikkeld door: Kenniscentrum Beroepsonderwijs

Nadere informatie

Beroepstypering Onderhoudsmonteur installatietechniek. Algemene informatie datum: versie: 1

Beroepstypering Onderhoudsmonteur installatietechniek. Algemene informatie datum: versie: 1 Beroepstypering Onderhoudsmonteur installatietechniek Algemene informatie datum: 01-05-2003 versie: 1 Onder regie van kenniscentrum beroepsonderwijs bedrijfsleven Ontwikkeld door: Kenniscentrum Beroepsonderwijs

Nadere informatie

1. Beroepsprofiel Constructiebankwerker/lasser

1. Beroepsprofiel Constructiebankwerker/lasser Beroepstypering Constructiebankwerker / lasser Algemene informatie datum: 16 januari 2003 versie: 1 Onder regie van kenniscentrum beroepsonderwijs bedrijfsleven Ontwikkeld door: Kenteq, kenniscentrum voor

Nadere informatie

Beroepsprofiel Installatiemonteur Elektrotechniek. ALGEMENE INFORMATIE datum: 23 december 2004 versie: 1 Onder regie van KBB. Legitimering BCP door:

Beroepsprofiel Installatiemonteur Elektrotechniek. ALGEMENE INFORMATIE datum: 23 december 2004 versie: 1 Onder regie van KBB. Legitimering BCP door: Beroepstypering Installatiemonteur elektrotechniek ALGEMENE INFORMATIE datum: 23 december 2004 versie: 1 Onder regie van KBB Kenteq Ontwikkeld door: Brondocument(en) Legitimering BCP door: - op formatvereisten

Nadere informatie

datum: 19 april 2005 versie: 2

datum: 19 april 2005 versie: 2 Beroepstypering Commercieel technicus Algemene informatie Onder regie van KBB Ontwikkeld door: Brondocument(en) Legitimering BCP door: datum: 19 april 2005 versie: 2 Kenteq DIJK12 Beleidsonderzoek Beroepsprofiel

Nadere informatie

INFRA OPLEIDINGSCENTRUM FUNDEON BEROEPSCOMPETENTIEPROFIEL (BCP) UITVOERDER HIJSWERKEN

INFRA OPLEIDINGSCENTRUM FUNDEON BEROEPSCOMPETENTIEPROFIEL (BCP) UITVOERDER HIJSWERKEN INFRA OPLEIDINGSCENTRUM FUNDEON BEROEPSCOMPETENTIEPROFIEL (BCP) UITVOERDER HIJSWERKEN ARBEID OPLEIDINGEN CONSULT, FEBRUARI 2006 RAO-176.05.11 BCP Uitvoerder hijswerken Arbeid Opleidingen Consult BV, Tilburg

Nadere informatie

Kenniscentrum Beroepsonderwijs Bedrijfsleven Kenteq

Kenniscentrum Beroepsonderwijs Bedrijfsleven Kenteq Beroepstypering Eerste Monteur werktuigbouw en elektro buitendienst Algemene informatie datum: 05-02-2003 versie: 04 Onder regie van kenniscentrum beroepsonderwijs bedrijfsleven Ontwikkeld door: Brondocument(en)

Nadere informatie

Kenteq, kenniscentrum voor technisch vakmanschap. 1. Beroepscompetentieprofiel Leidinggevend Monteur Installatietechniek ; AO Consult (2001)

Kenteq, kenniscentrum voor technisch vakmanschap. 1. Beroepscompetentieprofiel Leidinggevend Monteur Installatietechniek ; AO Consult (2001) Beroepstypering Leidinggevend monteur installatietechniek Algemene informatie datum: 14-01-2004 versie: 1 Onder regie van kenniscentrum beroepsonderwijs bedrijfsleven Ontwikkeld door: Kenteq, kenniscentrum

Nadere informatie

Beroepsprofiel Tekenaar-constructeur. Algemene informatie datum: versie: 01 Onder regie van

Beroepsprofiel Tekenaar-constructeur. Algemene informatie datum: versie: 01 Onder regie van Beroepscompetentieprofiel Tekenaar-constructeur Algemene informatie datum: 11-02-2004 versie: 01 Onder regie van Kenniscentrum Beroepsonderwijs Bedrijfsleven Kenteq kenniscentrum beroepsonderwijs bedrijfsleven

Nadere informatie

Kenteq, kenniscentrum voor technisch vakmanschap. Brondocument(en) Uitwerking van kerntaken, klankbordgroep maart 2003

Kenteq, kenniscentrum voor technisch vakmanschap. Brondocument(en) Uitwerking van kerntaken, klankbordgroep maart 2003 Beroepstypering Technicus onderhoud en storingen gasdistributie Algemene informatie datum: 26 februari 2004 versie: 1 Onder regie van kenniscentrum beroepsonderwijs bedrijfsleven Ontwikkeld door: Kenteq,

Nadere informatie

Kenniscentrum Beroepsonderwijs Bedrijfsleven Kenteq

Kenniscentrum Beroepsonderwijs Bedrijfsleven Kenteq Beroepstypering Servicemonteur installatietechniek (SEM) Algemene informatie datum: 26-1-2004 versie: 1 Onder regie van kenniscentrum beroepsonderwijs bedrijfsleven Ontwikkeld door: Kenniscentrum Beroepsonderwijs

Nadere informatie

Kenniscentrum Beroepsonderwijs Bedrijfsleven Kenteq

Kenniscentrum Beroepsonderwijs Bedrijfsleven Kenteq Beroepstypering Assemblage vakkracht mechatronica Algemene informatie datum: 12-03-2003 versie: 04 Onder regie van kenniscentrum beroepsonderwijs bedrijfsleven Ontwikkeld door: Kenniscentrum Beroepsonderwijs

Nadere informatie

Kenteq, kenniscentrum voor technisch vakmanschap

Kenteq, kenniscentrum voor technisch vakmanschap Beroepstypering Aircomonteur Algemene informatie datum: 2 november 2004 versie: 1 Onder regie van kenniscentrum beroepsonderwijs bedrijfsleven Ontwikkeld door: Kenteq, kenniscentrum voor technisch vakmanschap

Nadere informatie

Beroepsprofiel Vakman gww

Beroepsprofiel Vakman gww Beroepsprofiel Vakman gww In verband met de leesbaarheid wordt in deze rapportage hij gebruikt waar hij/zij bedoeld wordt. 1 Inhoudsopgave 1.0 Beroepsbeschrijving pagina 1.1 Sector en bedrijf 3 1.2 Werkomgeving

Nadere informatie

Kenniscentrum Beroepsonderwijs Bedrijfsleven Kenteq

Kenniscentrum Beroepsonderwijs Bedrijfsleven Kenteq Beroepstypering Technisch tekenaar TGI Algemene informatie datum: 12-05-2003 versie: 1 Onder regie van Ontwikkeld door: Kenniscentrum Beroepsonderwijs Bedrijfsleven Kenteq Kenteq, afdeling kwalificatiestructuur

Nadere informatie

Kenniscentrum Beroepsonderwijs Bedrijfsleven Kenteq. Kenteq d.d Landbouwmechanisatie d.d

Kenniscentrum Beroepsonderwijs Bedrijfsleven Kenteq. Kenteq d.d Landbouwmechanisatie d.d Beroepstypering Technicus Landbouwtechnische- en mobiele werktuigen en installaties Algemene informatie datum:11 april 2005 versie:01 Onder regie van kenniscentrum beroepsonderwijs bedrijfsleven Ontwikkeld

Nadere informatie

Eenvoudige reparaties en onderhoudswerkzaamheden aan gevelelementen

Eenvoudige reparaties en onderhoudswerkzaamheden aan gevelelementen Keuzedeel mbo Eenvoudige reparaties en onderhoudswerkzaamheden aan gevelelementen gekoppeld aan één of meerdere kwalificaties mbo Code K0190 Penvoerder: Sectorkamer techniek en gebouwde omgeving Gevalideerd

Nadere informatie

Kenniscentrum Beroepsonderwijs Bedrijfsleven Kenteq. Uit handboek beroepsprofielen metaal Dijk12-Juni 2001

Kenniscentrum Beroepsonderwijs Bedrijfsleven Kenteq. Uit handboek beroepsprofielen metaal Dijk12-Juni 2001 Beroepstypering CNC-Plaatwerker 3D Algemene informatie datum: 17 januari 2003 versie: 2 Onder regie van kenniscentrum beroepsonderwijs bedrijfsleven Ontwikkeld door: Kenniscentrum Beroepsonderwijs Bedrijfsleven

Nadere informatie

Beroepstypering Vliegtuigonderhoudsmonteur lijnonderhoud beperkte licentie CAT A

Beroepstypering Vliegtuigonderhoudsmonteur lijnonderhoud beperkte licentie CAT A Beroepstypering Vliegtuigonderhoudsmonteur lijnonderhoud beperkte licentie CAT A ALGEMENE INFORMATIE Datum: januari 2005 versie: 1 Onder regie van KBB Ontwikkeld door: Brondocument(en) Legitimering BCP

Nadere informatie

Werken als Interieuradviseur

Werken als Interieuradviseur 1 2 3 4 Werken als Interieuradviseur Interieuradviseur Wat laat je zien? Je durft, bent creatief en klantgericht Je adviseert de klant vakkundig en enthousiast Je blijft op de hoogte van ontwikkelingen,

Nadere informatie

Beroepstypering Installatietechnicus elektrotechniek ALGEMENE INFORMATIE datum: 23 december 2004 versie: 1 Onder regie van KBB Ontwikkeld door:

Beroepstypering Installatietechnicus elektrotechniek ALGEMENE INFORMATIE datum: 23 december 2004 versie: 1 Onder regie van KBB Ontwikkeld door: Beroepstypering Installatietechnicus elektrotechniek ALGEMENE INFORMATIE datum: 23 december 2004 versie: 1 Onder regie van KBB Ontwikkeld door: Brondocument(en) Legitimering BCP door: - op formatvereisten

Nadere informatie

Dossiers Milieu-onderzoek en inspectie AVO

Dossiers Milieu-onderzoek en inspectie AVO Dossiers Milieu-onderzoek en inspectie Basis Uitvoeren metingen Rapporteren resultaten Wet- en regelgeving Ondersteunen zorgsystemen AVO Profiel Milieu-onderzoeker 4 Uitvoeren aanvullend onderzoek Milieu-inspecteur

Nadere informatie

BEROEPSCOMPETENTIEPROFIEL WERKVOORBEREIDER TEGELZETTEN

BEROEPSCOMPETENTIEPROFIEL WERKVOORBEREIDER TEGELZETTEN BEROEPSCOMPETENTIEPROFIEL WERKVOORBEREIDER TEGELZETTEN Regie: Bouwradius LOB Datum wijzigen: 02-7-2004 Versie 1 Datum: 12 12 05 Pagina 1 van 20 BEROEPSCOMPETENTIEPROFIEL werkvoorbereider / calculator 1

Nadere informatie

Kenteq, kenniscentrum voor technisch vakmanschap. Afdeling kwalificatiestructuur

Kenteq, kenniscentrum voor technisch vakmanschap. Afdeling kwalificatiestructuur Beroepstypering Monteur onderhoud en storingen gasdistributie Algemene informatie datum: 26 februari 2004 versie: 1 Onder regie van kenniscentrum beroepsonderwijs bedrijfsleven Ontwikkeld door: Kenteq,

Nadere informatie

Beroepstypering Installatiemonteur woningbouw. Algemene informatie Datum: Versie: 1

Beroepstypering Installatiemonteur woningbouw. Algemene informatie Datum: Versie: 1 Beroepstypering Installatiemonteur woningbouw Algemene informatie Datum: 22-08-2003 Versie: 1 Onder regie van kenniscentrum beroepsonderwijs bedrijfsleven Ontwikkeld door Brondocument(en) Legitimering

Nadere informatie

Beroepscompetentieprofiel Kaderfunctionaris Bestratingbedrijf

Beroepscompetentieprofiel Kaderfunctionaris Bestratingbedrijf profiel Kaderfunctionaris Bestratingbedrijf Rapportage RAO-182.06.04 Arbeid Opleidingen Consult BV Tilburg, mei 2006 Dr. Judith de Ruijter Drs. Janneke te Marvelde 2 Kerntaken Kerntaak 1 Neemt werk op

Nadere informatie

Kenteq, kenniscentrum voor technisch vakmanschap. KBB Kenteq d.d WENb d.d

Kenteq, kenniscentrum voor technisch vakmanschap. KBB Kenteq d.d WENb d.d Beroepstypering Monteur onderhoud en storingen warmtedistributie Algemene informatie Datum: 26 februari 2004 versie: 3 Onder regie van kenniscentrum beroepsonderwijs bedrijfsleven Ontwikkeld door: Kenteq,

Nadere informatie

Kenteq, kenniscentrum voor technisch vakmanschap. KBB Kenteq d.d WENb d.d

Kenteq, kenniscentrum voor technisch vakmanschap. KBB Kenteq d.d WENb d.d Beroepstypering Technicus onderhoud en storingen warmtedistributie Algemene informatie datum: 26 februari 2004 versie: 1 Onder regie van kenniscentrum beroepsonderwijs bedrijfsleven Ontwikkeld door: Kenteq,

Nadere informatie

Beroepscompetentieprofiel. Basismedewerker interieurtextiel

Beroepscompetentieprofiel. Basismedewerker interieurtextiel Beroepscompetentieprofiel Basismedewerker interieurtextiel Beroepscompetentieprofiel Algemene informatie datum: 21 juni 2010 versie: 1.0 Onder regie van kenniscentrum beroepsonderwijs bedrijfsleven Ontwikkeld

Nadere informatie

Werken als geluidstechnicus

Werken als geluidstechnicus 1 2 3 4 Werken als geluidstechnicus Podium- en Evenemententechnicus Geluid Wat laat je zien? Je stelt je in dienst van de productie en straalt vertrouwen uit Je hebt gevoel en respect voor performance

Nadere informatie

arbeidsdeskundige aspecten bij letselschade Presentatie voor het NIS 8 mei 2014

arbeidsdeskundige aspecten bij letselschade Presentatie voor het NIS 8 mei 2014 arbeidsdeskundige aspecten bij letselschade Presentatie voor het NIS 8 mei 2014 Even voorstellen Peter van der Ham en Hilde Artoos, beide registerarbeidsdeskundige en gerechtelijk deskundige Gespecialiseerd

Nadere informatie

Kerntaak 1: Onderhoud en modificaties uitvoeren

Kerntaak 1: Onderhoud en modificaties uitvoeren Kerntaak 1: Onderhoud en modificaties uitvoeren Werkproces 1.1: Bereidt de onderhoud- of modificatiewerkzaamheden voor De allround monteur krijgt zijn opdracht van zijn leidinggevende en verzamelt op basis

Nadere informatie

3. Beroepscompetenties / EVC

3. Beroepscompetenties / EVC 3. Beroepscompetenties / EVC In 2002/2003 hebben Hoofd Bedrijfschap Ambachten (HBA) en Bouwradius, met gebruikmaking van Europees Sociaal Fonds (ESF)-subsidie, een onderzoekstraject afgerond m.b.t. de

Nadere informatie

BEROEPSCOMPETENTIEPROFIEL ONDERNEMER TEGELZETTEN

BEROEPSCOMPETENTIEPROFIEL ONDERNEMER TEGELZETTEN BEROEPSCOMPETENTIEPROFIEL ONDERNEMER TEGELZETTEN Regie: Bouwradius LOB Datum wijzigen: 02-07-2004 Versie 1 Datum: 12 12 05 Pagina 1 van 25 BEROEPSCOMPETENTIEPROFIEL ondernemer/bedrijfsleider 1 tegelzetter

Nadere informatie

Kerntaak 1: Vaststellen en organiseren werkzaamheden

Kerntaak 1: Vaststellen en organiseren werkzaamheden Kerntaak 1: Vaststellen en organiseren werkzaamheden Werkproces 1.1: Vaststellen/opnemen werkzaamheden De bouwkundig onderhoudsmedewerker vormt zich aan de hand van de opdracht of klantwens een beeld en/of

Nadere informatie

Kerntaak 1: Voert schilderwerk uit

Kerntaak 1: Voert schilderwerk uit Kerntaak 1: Voert schilderwerk uit Werkproces 1.1: Schilderwerk voorbereiden De ontvangt de opdracht van zijn leidinggevende tot het uitvoeren van schilderwerk. Hij vertaalt de opdracht, waaronder het

Nadere informatie

Onderhoudsmedewerker Beroepscompetentieprofiel

Onderhoudsmedewerker Beroepscompetentieprofiel Onderhoudsmedewerker Beroepscompetentieprofiel Inhoudsopgave Inleiding... 3 Colofon... 4 Brondocumenten... 4 1 Algemene informatie over het beroep... 5 1.1 Mogelijke functiebenamingen...5 1.2 Beschrijving

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Bladzijde 4/5 Bladzijde 4 Bladzijde 4 Bladzijde 5

Inhoudsopgave. Bladzijde 4/5 Bladzijde 4 Bladzijde 4 Bladzijde 5 Mediavormgeving Inhoudsopgave Wat doet een mediavormgever? - Waar werkt een mediavormgever - Welke taken verricht een mediavormgever? - Welke eigenschappen heeft een mediavormgever Typering beroepengroep

Nadere informatie

Kerntaak 1: Voert beglazingswerkzaamheden uit

Kerntaak 1: Voert beglazingswerkzaamheden uit Kerntaak 1: Voert beglazingswerkzaamheden uit Werkproces 1.1: Beglazingswerk voorbereiden De gezel glaszetter ontvangt de opdracht van zijn leidinggevende tot het uitvoeren van beglazingswerkzaamheden.

Nadere informatie

Competentieprofiel Afstudeerscriptiebegeleider Praktijkopleiding RA

Competentieprofiel Afstudeerscriptiebegeleider Praktijkopleiding RA Competentieprofiel Praktijkopleiding RA rapport Competentieprofiel. pagina 2 2 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 5 Leeswijzer... 5 2. Competentieprofiel... 6 Colofon... 6 Beroepsbeschrijving... 6 Beschrijving

Nadere informatie

3. Beroepscompetenties / EVC

3. Beroepscompetenties / EVC 3. Beroepscompetenties / EVC In 2002/2003 hebben Hoofd Bedrijfschap Ambachten (HBA) en Bouwradius, met gebruikmaking van Europees Sociaal Fonds (ESF)-subsidie, een onderzoekstraject afgerond m.b.t. de

Nadere informatie

Uit te voeren werkzaamheden

Uit te voeren werkzaamheden Uit te voeren werkzaamheden BeroepsPraktijkVorming (BPV) Eerste monteur vliegtuigonderhoud Eindstage Crebonummer: 25321 Profiel Kerntaak 1&2 In dit document worden de werkzaamheden beschreven die uitgevoerd

Nadere informatie

Regioprofiel Noord-Holland Technisch Tekenaar Elektrotechniek, niveau 3 Werkvoorbereider Installatie Elektrotechniek, niveau 4

Regioprofiel Noord-Holland Technisch Tekenaar Elektrotechniek, niveau 3 Werkvoorbereider Installatie Elektrotechniek, niveau 4 Regioprofiel Noord-Holland Technisch Tekenaar Elektrotechniek, niveau 3 Werkvoorbereider Installatie Elektrotechniek, niveau 4 16 januari 2013 Regioprofiel Op 31 mei 2012 hebben de MBO-instellingen, de

Nadere informatie

Onderhoud- en verbouwbedrijf

Onderhoud- en verbouwbedrijf Landelijke Kwalificaties MBO Onderhoud- en verbouwbedrijf Dossierstatus: Ontwikkeling Crebonummer: 92180, 95270 Sector: Techniek Branche: Elektrotechniek, Diverse, Installatietechniek, Bouwkundig onderhoud

Nadere informatie

Kenniscentrum Beroepsonderwijs Bedrijfsleven Kenteq

Kenniscentrum Beroepsonderwijs Bedrijfsleven Kenteq Beroepstypering Draadvonkverspaner Algemene informatie datum: 01-11- 2002 versie: 1 Onder regie van KBB Ontwikkeld door: Kenniscentrum Beroepsonderwijs Bedrijfsleven Kenteq Kenetq, afdeling kwalificatiestrucuur

Nadere informatie

Kerntaak 1: Voert schilderwerk uit

Kerntaak 1: Voert schilderwerk uit Kerntaak 1: Voert schilderwerk uit Werkproces 1.1: Schilderwerk voorbereiden De ontvangt de opdracht van zijn leidinggevende tot het uitvoeren van schilderwerk. Hij vertaalt de opdracht, waaronder het

Nadere informatie

Kenteq, kenniscentrum voor technisch vakmanschap. Kenteq d.d.?? d.d.

Kenteq, kenniscentrum voor technisch vakmanschap. Kenteq d.d.?? d.d. Beroepscompetentieprofiel Netwerknetwerktechnicus Algemene informatie datum: 17-02 2004 versie: 2 Onder regie van kenniscentrum beroepsonderwijs bedrijfsleven Ontwikkeld door: Kenteq, kenniscentrum voor

Nadere informatie

Kerntaak 1: Brengt lak-, verf-, en coatingsystemen aan

Kerntaak 1: Brengt lak-, verf-, en coatingsystemen aan Kerntaak 1: Brengt lak-, verf-, en coatingsystemen aan Werkproces 1.1: Technisch werkplan maken De vakkracht jachtschilder ontvangt de opdracht van zijn leidinggevende tot het maken van een technisch werkplan.

Nadere informatie

Kenteq, kenniscentrum voor technisch vakmanschap

Kenteq, kenniscentrum voor technisch vakmanschap Beroepstypering Netwerktechnicus Algemene informatie datum: 17-02 2004 versie: 2 Onder regie van kenniscentrum beroepsonderwijs bedrijfsleven Ontwikkeld door: Kenteq, kenniscentrum voor technisch vakmanschap

Nadere informatie

BEROEPSCOMPETENTIEPROFIEL WERKVOORBEREIDER NATUURSTEENBEDRIJF

BEROEPSCOMPETENTIEPROFIEL WERKVOORBEREIDER NATUURSTEENBEDRIJF BEROEPSCOMPETENTIEPROFIEL WERKVOORBEREIDER NATUURSTEENBEDRIJF Regie: Bouwradius LOB Datum wijzigen: 31-3-2004 Versie 1 Datum: 13 12 05 Pagina 1 van 15 BEROEPSCOMPETENTIEPROFIEL: Werkvoorbereider natuursteen

Nadere informatie

Kerntaak 1: Ontwerpt producten of systemen

Kerntaak 1: Ontwerpt producten of systemen Kerntaak 1: Ontwerpt producten of systemen Werkproces 1.1: Verzamelen en verwerken van ontwerpgegevens De commercieel technicus controleert of de aangeleverde ontwerpgegevens (zoals bijvoorbeeld een programma

Nadere informatie

Kerntaak 2: Verricht administratiewerkzaamheden

Kerntaak 2: Verricht administratiewerkzaamheden Kerntaak 2: Verricht administratiewerkzaamheden Werkproces 2.1: Verwerkt administratieve gegevens ten behoeve van het ladingdossier De coördinator havenlogistiek ontvangt een opdracht met betrekking tot

Nadere informatie

Onder regie van kenniscentrum beroepsonderwijs bedrijfsleven. Ontwikkeld door:

Onder regie van kenniscentrum beroepsonderwijs bedrijfsleven. Ontwikkeld door: Beroepstypering Monteur Elektro en Instrumentatie Algemene informatie datum: 27-04-2004 versie: 01 Onder regie van kenniscentrum beroepsonderwijs bedrijfsleven Ontwikkeld door: Bron document(en) Legitimering

Nadere informatie

Kerntaak 1: Verricht voorbereidende werkzaamheden voor de realisatie van een media-uiting

Kerntaak 1: Verricht voorbereidende werkzaamheden voor de realisatie van een media-uiting Kerntaak 1: Verricht voorbereidende werkzaamheden voor de realisatie van een media-uiting Werkproces 1.1: Organiseert (eigen) werkzaamheden en werkplek De maakt een planning of volgt de planning die voor

Nadere informatie

Kenniscentrum Beroepsonderwijs Bedrijfsleven Kenteq. Uit handboek beroepsprofielen metaal Dijk12-Juni 2001

Kenniscentrum Beroepsonderwijs Bedrijfsleven Kenteq. Uit handboek beroepsprofielen metaal Dijk12-Juni 2001 Beroepstypering Matrijzenmaker Algemene informatie datum: 01-11- 2002 versie: 1 Onder regie van KBB Ontwikkeld door: Kenniscentrum Beroepsonderwijs Bedrijfsleven Kenteq Kenteq, afdeling kwalificatiestrucuur

Nadere informatie

Kerntaak 1: Brengt lak-, verf-, en coatingsystemen aan

Kerntaak 1: Brengt lak-, verf-, en coatingsystemen aan Kerntaak 1: Brengt lak-, verf-, en coatingsystemen aan Werkproces 1.1: Technisch werkplan maken De vakkracht lakspuiter ontvangt de opdracht van zijn leidinggevende tot het maken van een technisch werkplan.

Nadere informatie

Beroepsprofiel opperman bestratingen. niveau 2

Beroepsprofiel opperman bestratingen. niveau 2 Beroepsprofiel opperman bestratingen niveau 2 In verband met de leesbaarheid wordt in deze rapportage hij gebruikt waar hij/zij bedoeld wordt. 1 Inhoudsopgave 1.0 Beroepsbeschrijving pagina 1.1 Sector

Nadere informatie

LIFT group. LIFT group, afdeling Kwalificatiestructuur

LIFT group. LIFT group, afdeling Kwalificatiestructuur Beroepscompetentieprofiel assistent productmanager Algemene informatie datum: 22 september 2003 versie: 3 Onder regie van kenniscentrum beroepsonderwijs bedrijfsleven Ontwikkeld door: LIFT group LIFT group,

Nadere informatie

Competentieprofiel examinator AA / RA

Competentieprofiel examinator AA / RA Competentieprofiel examinator AA / RA Leeswijzer Het competentieprofiel in dit document beschrijft de rol, kerntaak, competenties en bijbehorende succescriteria voor de examinator AA / RA. Bij het lezen

Nadere informatie

BEROEPSCOMPETENTIEPROFIEL WERKVOORBEREIDER VOEGBEDRIJF

BEROEPSCOMPETENTIEPROFIEL WERKVOORBEREIDER VOEGBEDRIJF BEROEPSCOMPETENTIEPROFIEL WERKVOORBEREIDER VOEGBEDRIJF Regie: Bouwradius LOB Datum wijzigen: 1-11-2004 Versie 1 Datum: 13 12 05 Pagina 1 van 14 BEROEPSCOMPETENTIEPROFIEL: Werkvoorbereider steenachtige

Nadere informatie

Formulier Ontwikkelingsgerichte beoordeling

Formulier Ontwikkelingsgerichte beoordeling Formulier Ontwikkelingsgerichte beoordeling ---- 2 0 1 2-2 0 1 3 ---- Masterplan Onderhoudsmonteur Installatietechniek niveau 2, crebo 95472 Naam student: Bedrijf: : nummer: Praktijkbegeleider: -begeleider:

Nadere informatie

Kerntaak 1: Vervaardigt onderdelen voor vliegtuigen en verricht reparaties en modificaties.

Kerntaak 1: Vervaardigt onderdelen voor vliegtuigen en verricht reparaties en modificaties. Kerntaak 1: Vervaardigt onderdelen voor vliegtuigen en verricht reparaties en modificaties. Werkproces 1.1: Voorbereiden eigen werkzaamheden. De samenbouwer leest na de ontvangen een werkopdracht van zijn

Nadere informatie

Beroepscompetentieprofiel Lijmer

Beroepscompetentieprofiel Lijmer Beroepscompetentieprofiel Lijmer Ontwikkeld door: Fundeon Vastgesteld: datum 12-11-2014 Sociale partners: Bouwend Nederland, AVM, FNV Bouw en CNV Vakmensen Lijmer 1 Inhoudsopgave 1. Typering beroep...

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING Medior adviseur Expertisecentrum

FUNCTIEBESCHRIJVING Medior adviseur Expertisecentrum FUNCTIEBESCHRIJVING Medior adviseur Expertisecentrum Algemene informatie Organisatie: MEE Gelderse Poort Afdeling: Primair Proces Functiebenaming: Medior Adviseur Expertisecentrum Datum: 17 juni 2016 Functiegroep:

Nadere informatie

Onderhoud- en verbouwbedrijf

Onderhoud- en verbouwbedrijf Landelijke Kwalificaties MBO Onderhoud- en verbouwbedrijf Crebonummer: 92180, 95270 Sector: Techniek Branche: Elektrotechniek, Diverse, Installatietechniek, Bouwkundig onderhoud Cohort: Cohort 2011-2012

Nadere informatie

Functiebeschrijving. Hajnadi Klimaattechniek BV Service Coördinator Printdatum 17-09-2012

Functiebeschrijving. Hajnadi Klimaattechniek BV Service Coördinator Printdatum 17-09-2012 Bedrijf Hajnadi Klimaattechniek BV Functie Service Coördinator Printdatum 17-09-2012 Functiebeschrijving Functiekenmerken Taken kennis en vaardigheden Opleidingsmogelijkheden bij functie Functiekenmerken

Nadere informatie

Tekenaar Constructeur Carrosseriebouw Beroepscompetentieprofiel

Tekenaar Constructeur Carrosseriebouw Beroepscompetentieprofiel Tekenaar Constructeur Carrosseriebouw Beroepscompetentieprofiel Inhoudsopgave Colofon... 3 Brondocumenten... 3 1 Algemene informatie over het beroep... 4 1.1 Mogelijke functiebenamingen... 4 1.2 Beschrijving

Nadere informatie

Competentieprofiel afstudeerscriptiebegeleider RA

Competentieprofiel afstudeerscriptiebegeleider RA Competentieprofiel afstudeerscriptiebegeleider RA Leeswijzer Het competentieprofiel in dit document beschrijft de rol, kerntaak, competenties en bijbehorende succescriteria van de afstudeerscriptiebegeleider.

Nadere informatie

Beroepscompetentieprofiel Monteur mobiele werktuigen en installaties buitendienst ALGEMENE INFORMATIE datum: 10-03-2003 versie: 04

Beroepscompetentieprofiel Monteur mobiele werktuigen en installaties buitendienst ALGEMENE INFORMATIE datum: 10-03-2003 versie: 04 profiel Monteur mobiele werktuigen en installaties buitendienst ALGEMENE INFORMATIE datum: 10-03-2003 versie: 04 Onder regie van kenniscentrum beroepsonderwijs bedrijfsleven Ontwikkeld door: Kenniscentrum

Nadere informatie

Kerntaak 1: Slopen van (delen van) gebouwen en objecten

Kerntaak 1: Slopen van (delen van) gebouwen en objecten Kerntaak 1: Slopen van (delen van) gebouwen en objecten Werkproces 1.1: Werkzaamheden voorbereiden De allround sloper krijgt tijdens de startbijeenkomst (ook wel startwerkoverleg of kickoff) van zijn leidinggevende

Nadere informatie

Kerntaak 1: Installeert technische installaties

Kerntaak 1: Installeert technische installaties Kerntaak 1: Installeert technische installaties Werkproces 1.1: Voorbereiden isolatie-/installatiewerkzaamheden De eerste monteur elektrotechnische installaties ontvangt de werkopdracht van de leidinggevende.

Nadere informatie

Keuzedeel mbo. Zorg en technologie. gekoppeld aan één of meerdere kwalificaties mbo. Code K0137

Keuzedeel mbo. Zorg en technologie. gekoppeld aan één of meerdere kwalificaties mbo. Code K0137 Keuzedeel mbo Zorg en technologie gekoppeld aan één of meerdere kwalificaties mbo Code K0137 Penvoerder: Sectorkamer zorg, welzijn en sport Gevalideerd door: Sectorkamer Zorg, welzijn en sport Op: 26-11-2015

Nadere informatie

BEROEPSCOMPETENTIEPROFIEL VERKOPER GRAFMONUMENTEN

BEROEPSCOMPETENTIEPROFIEL VERKOPER GRAFMONUMENTEN BEROEPSCOMPETENTIEPROFIEL VERKOPER GRAFMONUMENTEN Regie: Bouwradius LOB Datum wijzigen: 31-3-2004 Versie 1 Datum: 13 12 05 Pagina 1 van 11 BEROEPSCOMPETENTIEPROFIEL Verkoper grafmonumenten Algemene informatie

Nadere informatie

Functiebeschrijving Allround Schilder

Functiebeschrijving Allround Schilder Functiebeschrijving Allround Schilder Organisatiecontext De functie Allround Schilder komt voor in alle typen schilder- en onderhoudsbedrijven, zowel grote als kleine. De Allround Schilder werkt op basis

Nadere informatie

Keuzedeel mbo. Duurzaam stukadoren. gekoppeld aan één of meerdere kwalificaties mbo. Code K0027

Keuzedeel mbo. Duurzaam stukadoren. gekoppeld aan één of meerdere kwalificaties mbo. Code K0027 Keuzedeel mbo Duurzaam stukadoren gekoppeld aan één of meerdere kwalificaties mbo Code K0027 Penvoerder: Sectorkamer techniek en gebouwde omgeving Gevalideerd door: de paritaire commissie Onderhoud, Schilderen

Nadere informatie

BEROEPSCOMPETENTIEPROFIEL VOEGER 3

BEROEPSCOMPETENTIEPROFIEL VOEGER 3 BEROEPSCOMPETENTIEPROFIEL VOEGER 3 Regie: Bouwradius LOB Datum wijzigen: 1-11-2004 Versie 3 Datum: 07 12 05 Pagina 1 van 10 BEROEPSCOMPETENTIEPROFIEL: Voeger 3 (niveau 2) Algemene informatie Datum: 25

Nadere informatie

BGO Midden Nederland KS-dossier: Technisch Tekenen Regioprofiel: Tekenaar Ontwerper Elektrotechniek

BGO Midden Nederland KS-dossier: Technisch Tekenen Regioprofiel: Tekenaar Ontwerper Elektrotechniek BGO Midden Nederland KS-dossier: Technisch Tekenen Regioprofiel: Tekenaar Ontwerper Elektrotechniek Kerntaak B1-K1 Tekent een product of installatie De tekenaar ontwerper elektrotechniek heeft een diversiteit

Nadere informatie

Reglement gedrags- en beroepsregels ROTA

Reglement gedrags- en beroepsregels ROTA Reglement gedrags- en beroepsregels ROTA Doel van het reglement: Waarborgen van kwaliteit van de beroepsgroep en professioneel handelen van de autotaxateur/expert, en ongewenste gedragingen in de beroepsuitoefening

Nadere informatie

FUNCTIEFAMILIE 1.3 Technisch specialist

FUNCTIEFAMILIE 1.3 Technisch specialist FUNCTIEFAMILIE 1.3 Technisch specialist Doel van de functiefamilie Vanuit de eigen technische specialisatie voorbereiden en opmaken van plannen, ontwerpen of studies en de uitvoering ervan opvolgen specialistische

Nadere informatie

Beroepscompetentieprofiel (BCP) van de Allround monteur Systeemwanden en - Plafonds

Beroepscompetentieprofiel (BCP) van de Allround monteur Systeemwanden en - Plafonds Beroepscompetentieprofiel (BCP) van de Allround monteur Systeemwanden en - Plafonds gebaseerd op het format Beroepscompetentieprofiel van het Colo Savantis Vakcentrum Afbouw en Onderhoud, Presentatie en

Nadere informatie

Kerntaak 2: Realiseert en bewerkt licht, beeld en/of geluid

Kerntaak 2: Realiseert en bewerkt licht, beeld en/of geluid Kerntaak 2: Realiseert en bewerkt licht, beeld en/of geluid Werkproces 2.2: Verzamelt AV-materiaal en -apparatuur, bouwt deze op en na afloop weer af De verzamelt en controleert op aanwijzing van de Fotograaf

Nadere informatie

Landelijke Kwalificaties MBO

Landelijke Kwalificaties MBO Bijlage 1 Format kwalificaties MBO (Behoort bij Beleidsregels voor de totstandkoming en toetsing van kwalificatiedossiers in het beroepsonderwijs, van 16 december 2008, kenmerk BVE-2008/80904)

Nadere informatie

Kerntaak 1: Onderhoud en modificaties uitvoeren

Kerntaak 1: Onderhoud en modificaties uitvoeren Kerntaak 1: Onderhoud en modificaties uitvoeren Werkproces 1.1: Bereidt de onderhoud- of modificatiewerkzaamheden voor De monteur ontvangt zijn werkopdrachten van zijn direct leidinggevende. De monteur

Nadere informatie

Kenniscentrum Beroepsonderwijs Bedrijfsleven Kenteq

Kenniscentrum Beroepsonderwijs Bedrijfsleven Kenteq Beroepstypering Lasser Algemene informatie datum: 8 december 2003 versie: 1 Onder regie van kenniscentrum beroepsonderwijs bedrijfsleven Ontwikkeld door: Brondocument(en) Kenniscentrum Beroepsonderwijs

Nadere informatie

Stichting Hout & Meubel. Stichting Hout & Meubel, afdeling Ontwikkelcentrum. Beroepsprofielen in de Timmerindustrie (Dijk 12 Beleidsonderzoek, 2001)

Stichting Hout & Meubel. Stichting Hout & Meubel, afdeling Ontwikkelcentrum. Beroepsprofielen in de Timmerindustrie (Dijk 12 Beleidsonderzoek, 2001) profiel: Opsluiter Algemene informatie: datum: 2 februari 2005 versie: 1 Onder regie van kenniscentrum beroepsonderwijs bedrijfsleven: Stichting Hout & Meubel Ontwikkeld door: Stichting Hout & Meubel,

Nadere informatie

Functieprofiel: Medewerker Gebouw en Techniek Functiecode: 0702

Functieprofiel: Medewerker Gebouw en Techniek Functiecode: 0702 Functieprofiel: Techniek Functiecode: 0702 Doel Uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden, het doen van aanpassingen, alsmede bedienen van installaties/machines, binnen geldende werkprocessen en afspraken

Nadere informatie

Kenniscentrum Beroepsonderwijs Bedrijfsleven Kenteq. Uit handboek beroepsprofielen metaal Dijk12-Juni 2001

Kenniscentrum Beroepsonderwijs Bedrijfsleven Kenteq. Uit handboek beroepsprofielen metaal Dijk12-Juni 2001 Beroepstypering CNC-frezer/kotteraar Algemene informatie datum: 21-08-2002 versie: 2 Onder regie van kenniscentrum beroepsonderwijs bedrijfsleven Ontwikkeld door: Kenniscentrum Beroepsonderwijs Bedrijfsleven

Nadere informatie

Beroepscompetentieprofiel: Straler (niveau 2)

Beroepscompetentieprofiel: Straler (niveau 2) Beroepscompetentieprofiel: Straler (niveau 2) Algemene informatie Datum: 25 oktober 2004 versie: 3 Onder regie van kenniscentrum beroepsonderwijs bedrijfsleven Ontwikkeld door: Bron document(en) Legitimering

Nadere informatie

Accountant (bij voorkeur vennotabel)

Accountant (bij voorkeur vennotabel) Accountant (bij voorkeur vennotabel) Wij zoeken Voor ons team zijn we voor 40 uur per week op zoek naar een accountant voor de samenstelpraktijk (bij voorkeur vennotabel). In deze functie voer je werkzaamheden

Nadere informatie

Werkplaats-chef Personenauto s Beroepscompetentieprofiel

Werkplaats-chef Personenauto s Beroepscompetentieprofiel Werkplaats-chef Personenauto s Beroepscompetentieprofiel Mei 2013 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Colofon... 4 (Bron)documenten... 4 1 Algemene informatie over het beroep... 5 1.1 Mogelijke functiebenamingen...

Nadere informatie

Kerntaak 1: Bewerkt materialen

Kerntaak 1: Bewerkt materialen Kerntaak 1: Bewerkt materialen Werkproces 1.1: Voorbereiden materiaal bewerkingen De allround verspaner ontvangt de werkopdracht van de leidinggevende. Ter voorbereiding op de verspanende bewerkingen leest

Nadere informatie

Trajectlijn keuzedeel Zorg en Technologie Code K SBU - niveau 3 Gekoppeld aan Verzorgende- IG (3) en Maatschappelijke Zorg (3)

Trajectlijn keuzedeel Zorg en Technologie Code K SBU - niveau 3 Gekoppeld aan Verzorgende- IG (3) en Maatschappelijke Zorg (3) Trajectlijn keuzedeel Zorg en Technologie Code K0137 480 SBU - niveau 3 Gekoppeld aan Verzorgende- IG (3) en Maatschappelijke Zorg (3) D1 Voorlichting en advies geven aan cliënten over technologische hulpmiddelen

Nadere informatie

Functiebeschrijving Assistent Glaszetter

Functiebeschrijving Assistent Glaszetter Functiebeschrijving Assistent Glaszetter De functie Assistent Glaszetter komt voor in het glaszet- of multifunctionele onderhoudsbedrijf. De Assistent Glaszetter werkt altijd samen met een ervaren glaszetter

Nadere informatie

Beroepscompetentieprofiel Calculator Regie: Bouwradius LOB Datum wijzigen: 26-8-2004 Versie 7

Beroepscompetentieprofiel Calculator Regie: Bouwradius LOB Datum wijzigen: 26-8-2004 Versie 7 profiel Calculator Regie: Bouwradius LOB Datum wijzigen: 26-8-2004 Versie 7 Print: 04-januari-2005 Pagina 1 van 11 BEROEPSCOMPETENTIEPROFIEL Calculator (CAL) Algemene informatie Onder regie van kenniscentrum

Nadere informatie