Stiekem over de grens

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Stiekem over de grens"

Transcriptie

1 Stiekem over de grens Kinderpuzzeltocht door Baarle De kinderpuzzeltocht Stiekem over de grens is gepubliceerd door VVV Baarle-Nassau-Hertog. Alle rechten zijn voorbehouden aan VVV Baarle-Nassau-Hertog. VVV Baarle-Nassau-Hertog Nieuwstraat CW Baarle-Nassau tel: +31 (0) VVV Baarle-Nassau-Hertog

2 Wat ontzettend leuk dat je deze puzzeltocht gaat doen. De naam van de puzzeltocht zegt het al: Stiekem de grens over Hieronder zie je het VVV-kantoor van Baarle-Nassau-Hertog. Vanaf hier start onze tocht waarbij we telkens stiekem de grens over gaan en dat zonder paspoort! Woordenlijst - Baarle - Grenspaal - Singel - België - Hertog - Smokkel - Dorp - Kerk - Smokkelaar - Douane - Maquette - Unesco - Dubbel - Miet Pauw - Uniek - Enclave - Nassau - VVV Uit de woordzoeker komt de volgende zin: Houd dit boekje goed bij de hand, want we gaan onderweg lekker puzzelen. Vraag 1 Sta je nu in Nederland of in België? Dit was de allerlaatste vraag van deze puzzeltocht. Ga nu snel naar het VVV-kantoor om je antwoorden te controleren.. en wie weet ligt er daar wel een mooie prijs op je te wachten!

3 Dan nu de allerlaatste vraag van deze speurtocht. Vraag 10 Hieronder zie je een woordzoeker-puzzel. Als je tijdens de tocht goed hebt opgelet, kun je deze puzzel helemaal oplossen. Hoe dan? Speciaal voor jou zijn alle letters door elkaar gehusseld en hebben we er een paar woorden in verstopt. Elke keer als je een woord vindt streep je deze door in de puzzel en in de woordenlijst. Uiteindelijk blijven er een aantal letters over, deze letters vormen samen een zin. Lukt het jou om de zin te maken... Toen jullie het dorp Baarle-Nassau-Hertog binnenkwamen, heb je vast en zeker dit bord gezien. Echter zijn ze vergeten om bij dit bord de vlaggetjes van België en Nederland neer te zetten. Vraag 2 Weet jij welke vlag er bij welke naam hoort? Baarle-Nassau = Baarle-Hertog = D N A L R E D E N S D O R P O S I N G E L T U A S S A N U I E Z G R E N S N K E A S A M A O A N B V E R I D L M N K E A C G B E L G I E E O E G B L O R U N E S C O K K V E A T N S D K E R K I K K N V R G R E N S P A A L O E E E V B A E T T E U Q A M L H M I E T P A U W A R L S E Heb je de eerste twee vragen kunnen beantwoorden? Ja, dan gaan we nu echt beginnen met de speurtocht Vanuit de VVV lopen we richting Kruidvat. We blijven deze weg volgen richting het centrum, totdat we bij het gemeentehuis van Baarle-Nassau zijn uitgekomen.

4 Je staat nu voor het Nederlandse gemeentehuis, van Baarle-Nassau dus. In Baarle staat nog een gemeentehuis, dat van Baarle-Hertog. Het is belangrijk om te weten waar men moet zijn, op het Belgische of Nederlandse gemeentehuis. Zo kwam er op een avond een man het gemeentehuis van Baarle-Nassau binnen. Hij moest wachten voordat hij de burgemeester kon spreken. Toen hij binnenkwam bij de burgemeester zei hij dat hij uitgenodigd was voor een sollicitatiegesprek. Er was op het gemeentehuis in Baarle-Nassau niets bekend over mogelijke sollicitaties. Het bleek dat de man 2,5 uur eerder in het gemeentehuis van Baarle-Hertog had moeten zijn! We zijn bijna klaar met de speurtocht, maar voordat we klaar zijn gaan we eerst op zoek naar een zebrapad om over te steken. Als je dit zebrapad oversteekt, kom je als het goed is voor de Nederlandse kerk uit Nu heb ik nog een strikvraag! Even kijken of je goed opgelet hebt Loop nu rechtdoor tot aan hotel-restaurantcafé Den Engel. Op de scheiding van Den Engel vind je een mozaïek op de grond. Heb je de mozaïek gevonden? Ja, dan zie je dat de grens precies tussen beide mozaïeken doorloopt. Hier kun je met een been in Nederland en het andere been in België staan. Vraag 9 Hoe vaak ben je tijdens deze speurtocht de grens overgegaan? Probeer het maar eens eens

5 We lopen rechtdoor tot aan de Zeeman en slaan dan rechtsaf de hoek om. Als het goed is zie je de Etos drogisterij. We lopen daar naartoe... Hieronder zie je een foto van een woning naast de Etos drogisterij. Heb je de woning gevonden? We vervolgen onze tocht weer. Links om de hoek voor het Veilinghuis/Expovisions gaan we het voetpad in. Dit paadje heet het Kerkpad. Vroeger was dit een vluchtroute voor iedereen die de douane of politie achter zich aan had zitten. Via dit voetpad kon men gemakkelijk ontsnappen en in het andere land komen. We volgen het Kerkpad en gaan dan naar links onder de poortwoning door. Vraag 3 In welk land ben je als je het paadje Kerkpad uitloopt? De grens loopt hier dwars door het huis! De bewoners van dit huis slapen met hun hoofd in België en met de voeten in Nederland. Zo eten ze in Nederland, maar kijken ze televisie in België. Gek hé? Aan het einde van het Kerkpad gaan we rechtsaf en daarna gaan we meteen weer de eerste straat rechtsaf. We lopen nu door de Klokkenstraat. Aan het einde van deze straat gaan we rechtsaf de Kapelstraat in. Vervolgens slaan we aan het einde van deze straat linksaf. We blijven deze weg volgen tot we bij een apotheek uitkomen.

6 Heb je de apotheek gevonden, ja? Je staat nu voor de Belgische apotheek. In Baarle is bijna alles dubbel. Zo zijn er dus ook twee apotheken. Als het goed is ben je ook iets geks in deze straat tegengekomen. Midden in de Molenstraat zie je namelijk aan je rechterhand huizen met een Nederlands huisnummer. Probeer de volgende zin maar eens af te maken... Dit beeld brengt ons terug naar de Tweede Wereldoorlog. Eén van de hoofdpersonen van het verzet in Baarle is Maria. Maria had een textielwinkel in Baarle-Hertog. Tijdens de oorlog werd de winkel vooral bevoorraad met allerlei smokkelwaar. Al babbelend met de Duitse soldaten komt Miet achter een heleboel informatie, waarvan het verzet dankbaar gebruikt maakt. Na 4 lange oorlogsjaren wordt Baarle in oktober 1944 bevrijd. Voor Miet komt de bevrijding echter een paar weken te laat. Miet Pauw en twee van haar medewerkers worden vlak voor de bevrijding verraden en ter dood veroordeeld. Vraag 4 Hier ligt een stukje..(1).. in..(2).. Vraag 8a In welke straat kom je nu terecht? 1 = 2 = Vraag 8b Na de apotheek slaan we rechtsaf de Amalia van Solmsstraat in. Waarom denk je dat deze straat zo heet? Tip: Kijk goed naar het wokrestaurant een stukje verderop We lopen nog een klein stukje rechtdoor. Vervolgens gaan we de eerste straat rechtsaf.

7 Een beetje verder in deze straat zie je een gebouw met een dubbele trap aan de voorkant. Bekijk het gebouw goed! Wat denk je? Vraag 7 Wat was dit vroeger (tot 1987) voor gebouw? Hiernaast zie je het standbeeld van Maria Verhoeven, bijgenaamd Miet Pauw. Kijk maar eens om de hoek van het gebouw En heb je het standbeeld gevonden? Vraag 5 Waar verstopten de smokkelaars hun smokkelwaar? A) Onder hun pet B) In hun schoenen C) In de zak op hun rug Hiernaast zie je het beeldje van de Smokkelaar. Ga eens op zoek naar dit beeldje Heb je het gevonden? Vast wel! Smokkelaars slopen hier decennia lang over de grens. Bij het vallen van de avond struinden zij stiekem door het buitengebied, hun smokkelwaar goed verstopt voor de veldwachters. Kijk goed naar het beeldje van de Smokkelaar voor het beantwoorden van de volgende vraag. Na het beantwoorden van de vraag, gaan we voor het beeldje rechtsaf en we houden rechts aan. We lopen nu de Uitbreidingsstraat in. Aan het einde van de straat slaan we linksaf de Molenstraat weer in. Je loopt nu de andere kant op, richting de kerk.

8 Hieronder zie je de Maquette. Als het goed is staat deze naast de kerk Ga er maar eens voor staan. Aan de zijkant zie je een knop zitten, duw deze maar eens in. Je ziet dat de Nederlandse delen van Baarle omhoog komen en de Belgische delen blijven op hun plaats staan. Kijk eens naar de foto hieronder. Heb je deze paal gevonden ja? Hartstikke goed! Bekijk de paal maar eens goed voor het beantwoorden van de volgende vraag. Vraag 6 Van sommige huizen komt maar de helft naar boven, dit betekent dus dat het huis Belgisch en Nederlands is. Hoe noemen we deze paal? Als je bent uitgekeken bij de Maquette, vervolgen we onze tocht weer. We komen dan op een plein terecht genaamd De Singel. Als je nu een stukje rechtdoor loopt, loop je om de Belse kerk heen. In Baarle hebben we ook twee kerken. De Nederlandse kerk heb je al gezien, deze staat naast het VVV-kantoor. We zijn nu op het Kerkplein aangekomen, waarna we vervolgens rechtsaf de Kerkstraat inlopen.

Een retour Rotterdam

Een retour Rotterdam 71 71 HOOFDSTUK 5 Een retour Rotterdam WOORDEN 1 Wat hoort bij elkaar? 1 zebrapad a pinnen 2 auto b binnengaan 3 automaat c oversteken 4 ingang d parkeren 2 Kies uit: tram vertraging door de week strippenkaart

Nadere informatie

Speuren langs het kasteel van Hoogstraten.

Speuren langs het kasteel van Hoogstraten. Speuren langs het kasteel van Hoogstraten. Paus Franciscus kondigde het kerkelijk jaar 2016 aan als een jubeljaar: jaar van de barmhartigheid. (Barmhartigheid is een woord dat we niet vaak meer gebruiken.

Nadere informatie

Watersnood. op Marken. Versie 3 d.d

Watersnood. op Marken. Versie 3 d.d Watersnood op Marken Versie 3 d.d. 11-10-2013 Watersnood op Marken Beste puzzelaar, Je bent nu waarschijnlijk via de dijk op het eiland Marken aangekomen. Maar wist je dat deze dijk er tot 1957 niet lag?

Nadere informatie

Speurtocht. Welkom!! Een ontdekkingsreis waar verschillende Culturen samen komen.

Speurtocht. Welkom!! Een ontdekkingsreis waar verschillende Culturen samen komen. Speurtocht Welkom!! Een ontdekkingsreis waar verschillende Culturen samen komen. Bij het marktkantoor kan je plattegronden ophalen die je nodig hebt voor de speurtocht. Veel succes!! Marktkantoor We beginnen

Nadere informatie

Wandelzoektocht. Basisschool De Schommel georganiseerd door het oudercomité

Wandelzoektocht. Basisschool De Schommel georganiseerd door het oudercomité Wandelzoektocht Basisschool De Schommel georganiseerd door het oudercomité We willen jullie graag de omgeving van onze school laten verkennen. Daarom hebben we een wandel-zoektocht in elkaar gestoken over

Nadere informatie

Dag 1 (24 mei) Bij Anna 10 km

Dag 1 (24 mei) Bij Anna 10 km Dag 1 (24 mei) Bij Anna 5 km Vertrek vanuit het t Stokperdje meteen rechtsaf Het Laantje op Loop de fietsbrug helemaal af Aan het eind van de fietsbrug loop je linksaf via de helling Anna s tuin in Houd

Nadere informatie

De oplage is beperkt. Wilt u per deelnemende groep één formulier meenemen? Extra exemplaren kunt u downloaden van de site www.ovopperdoes.

De oplage is beperkt. Wilt u per deelnemende groep één formulier meenemen? Extra exemplaren kunt u downloaden van de site www.ovopperdoes. U gaat zo beginnen met de puzzeltocht welke is opgesteld door de Oranjevereniging. Spelenderwijs en informatief wordt u door het mooi versierde dorp Opperdoes geleid. Vele inwoners zijn de afgelopen tijd

Nadere informatie

OEFENFICHE KRUISPUNT MET VERKEERSLICHTEN OVERSTEKEN FIETS EXAMEN HET GROTE 1. INTRO 2. VOORAF 3. VERKENNEN. Onderstaande vragen kunnen daarbij helpen:

OEFENFICHE KRUISPUNT MET VERKEERSLICHTEN OVERSTEKEN FIETS EXAMEN HET GROTE 1. INTRO 2. VOORAF 3. VERKENNEN. Onderstaande vragen kunnen daarbij helpen: KRUISPUNT MET VERKEERSLICHTEN OVERSTEKEN 1. INTRO Door het drukke verkeer en de inrichting van de weg is het voor fietsers vaak moeilijk om aan kruispunten veilig over te steken of af te slaan. Verkeerslichten

Nadere informatie

Een rondje Oude Dorp Nieuwerkerk aan den IJssel

Een rondje Oude Dorp Nieuwerkerk aan den IJssel Een rondje Oude Dorp Nieuwerkerk aan den IJssel Inleiding We beginnen in de Zuidplaspolder op de kruising van de Ringvaartlaan en het fietspad dat omhooggaat naar de Gele Brug en het Oude Dorp. Bij het

Nadere informatie

Speurtocht Hoogeloon 2017

Speurtocht Hoogeloon 2017 Speurtocht Hoogeloon 2017 1. Ga linksaf richting 2. Sla hier het (zand)pad in. 3. Loop langs deze schuur en en ga rechtdoor. 4. Aan de linkerkant zien wij nu dit. 5. Bij de boerderij met het jaartal 1998

Nadere informatie

RE-CREATIEVE BOERDERIJ DE GANZENHOF

RE-CREATIEVE BOERDERIJ DE GANZENHOF FOTOPUZZELTOCHT RE-CREATIEVE BOERDERIJ DE GANZENHOF 1. Vertrek vanaf de inrit rechtsaf het fietspad op. 2. Na 350 mtr. Linksaf Beverdijcken in. Vrg. 1 Tel de huisnummers van de Beverdijcken bij elkaar

Nadere informatie

START. Vul je juiste antwoord achteraan dit boekje in en vindt zo de 5 juiste tips, die je op weg zetten naar de schat!

START. Vul je juiste antwoord achteraan dit boekje in en vindt zo de 5 juiste tips, die je op weg zetten naar de schat! START Vertrek in de bib en ga naar links. Stop aan het kruispunt en steek over bij groen. Wacht aan de andere kant weer aan het zebrapad. Als het ook hier groen is, steken we samen over. We gaan naar rechts

Nadere informatie

WANDELZOEKTOCHT ter gelegenheid van de VIERING van 750 jaar parochie sint-jacob

WANDELZOEKTOCHT ter gelegenheid van de VIERING van 750 jaar parochie sint-jacob WANDELZOEKTOCHT ter gelegenheid van de VIERING van 750 jaar parochie sint-jacob We nodigen u graag uit om een mooie wandeling te maken doorheen de gemeente en de parochie Sint-Jacob. Veel plezier. U volgt

Nadere informatie

Dorp 1 B-9810 Nazareth T Op stap met de kadet van Nazareth

Dorp 1 B-9810 Nazareth T Op stap met de kadet van Nazareth Dorp 1 B-9810 Nazareth T 09 382 82 82 info@nazareth.be www.nazareth.be Op stap met de kadet van Nazareth Wedstrijd tot en met 2 mei 2018 Gemeente Nazareth organiseert een wedstrijd naar aanleiding van

Nadere informatie

Rijkdom. in Broek in Waterland. Versie 3 d.d

Rijkdom. in Broek in Waterland. Versie 3 d.d Rijkdom in Broek in Waterland Versie 3 d.d. 25-09-2014 Rijkdom in Broek in Waterland Beste puzzelaar, Je staat nu midden in Broek in Waterland. Broek betekent een moerassig gebied. In de omgeving zijn

Nadere informatie

6.1 MOLENROUTE LANGS VECHT, ANGSTEL EN GEIN Een fietsroute van A = 34 kilometer, B en C ieder 10 kilometer

6.1 MOLENROUTE LANGS VECHT, ANGSTEL EN GEIN Een fietsroute van A = 34 kilometer, B en C ieder 10 kilometer Utrecht 6.1 MOLENROUTE LANGS VECHT, ANGSTEL EN GEIN Een fietsroute van A = 34 kilometer, B en C ieder 10 kilometer Deze route is gebaseerd op de ANWB/VVV toeristenkaart, schaal 1:100.000 Route A: Deze

Nadere informatie

Inleiding. De hongerigen spijzen. De dors gen laven. De naakten kleden. De vreemdelingen herbergen. De gevangenen verlossen / bezoeken

Inleiding. De hongerigen spijzen. De dors gen laven. De naakten kleden. De vreemdelingen herbergen. De gevangenen verlossen / bezoeken De 7 werken van barmhartigheid wandelboekje 2 19 Gebruik de bankjes rechts van je om even uit te blazen. Zoek samen met je begeleider en je medewandelaars uit of je bij iedere stopplaats het juiste werk

Nadere informatie

SPEELSPEURTOCHT OMGEVING SINT-PIETER. LiLIANE & IGNACE

SPEELSPEURTOCHT OMGEVING SINT-PIETER. LiLIANE & IGNACE SPEELSPEURTOCHT OMGEVING SINT-PIETER LiLIANE & IGNACE WWW.KUURNE.BE/SPEELSPEURTOCHT AFSTAND: 2,5 KILOMETER DUUR: ONGEVEER 2 UUR LEEFTIJD: VANAF 4 JAAR START: BUSHOKJE NAAST SINT-PIETERSKERK op De PARKING

Nadere informatie

Vis-fiets-puzzeltocht Vismigratiedag zaterdag 21 mei 2016

Vis-fiets-puzzeltocht Vismigratiedag zaterdag 21 mei 2016 Vis-fiets-puzzeltocht Vismigratiedag zaterdag 21 mei 2016 Mooie route langs water en natuur! Maak onderweg enkele opdrachten en los de puzzel op. Lever de oplossing in bij de stand Hoogheemraadschap De

Nadere informatie

Schattenzoektocht Zuun. Ga je mee op zoek?

Schattenzoektocht Zuun. Ga je mee op zoek? Schattenzoektocht Zuun Ga je mee op zoek? Start schattenzoektocht! We starten hier aan het Zonnig Leven. (adres: Jan Vanderstraetenstraat 198 1600 Sint-Pieters-Leeuw) Vul het bijgevoegde antwoordformulier

Nadere informatie

Bron: www.pilionwalks.com Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1

Bron: www.pilionwalks.com Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1 2. Lefokastro Argalasti Kalamos Lefokastro Een prachtige en afwisselende wandeling vanaf de Pagasitische kust bij Lefokastro omhoog, gedeeltelijk langs een door steeneiken omzoomde kalderimi (stenen pad),

Nadere informatie

Welkom bij de spannendeschemerspeurtocht

Welkom bij de spannendeschemerspeurtocht Welkom bij de spannendeschemerspeurtocht! Op de volgende blaadjes staan aanwijzingen en foto s. Volg de aanwijzingen en kijk of je de foto s herkent. Ook worden er vragen gesteld. Omcirkel het antwoord

Nadere informatie

Bijbellezing: Johannes 14 vers 1 tot 12. Tom, Tom is altijd goed Kom, kom nou zeg, is dat zo?

Bijbellezing: Johannes 14 vers 1 tot 12. Tom, Tom is altijd goed Kom, kom nou zeg, is dat zo? Bijbellezing: Johannes 14 vers 1 tot 12 Tom, Tom is altijd goed Kom, kom nou zeg, is dat zo? Heb een Tom, Tom gekocht Bij de ANWB winkel in Drachten Nou ja ik heb hem eigenlijk gekregen Voor mijn verjaardag

Nadere informatie

27-12-2013 Wandelroute Twente Hezingen. www.wandelwiki.be

27-12-2013 Wandelroute Twente Hezingen. www.wandelwiki.be 27-12-2013 Wandelroute Twente Hezingen Galgenberg en Paardenslenkte. We maken een prachtige wandeling in het buitengewoon stille en glooiende grensgebied van Nederland en Duitsland ten noorden van Ootmarsum.

Nadere informatie

-Je moet stoppen, ook afslaan mag niet. (denk aan: niet tegen de armen rijden)

-Je moet stoppen, ook afslaan mag niet. (denk aan: niet tegen de armen rijden) Superfietser 2015 Belangrijkste regels -Volg de aanwijzingen van de politie. -Iedereen moet stoppen. -Je moet stoppen, ook afslaan mag niet. (denk aan: niet tegen de armen rijden) -Je mag doorrijden. -STOP

Nadere informatie

2 de graad lager onderwijs

2 de graad lager onderwijs 2 de graad lager onderwijs Hallo beste lezer, Wat een toeval dat jij mijn dagboek gevonden hebt! Ik kijk er al naar uit om je alles te vertellen wat ik meegemaakt heb de laatste maanden, wat waren me dat

Nadere informatie

SPELREGELS START. Loop vanaf het Tongerloplein richting Molenstraat en sla rechtsaf de hoek om.

SPELREGELS START. Loop vanaf het Tongerloplein richting Molenstraat en sla rechtsaf de hoek om. SPELREGELS De speurtocht start en eindigt op het Tongerloplein te Roosendaal. Blijf bij je groepje en let op het verkeer! START Loop vanaf het Tongerloplein richting Molenstraat en sla rechtsaf de hoek

Nadere informatie

Route Bekijk het door de ogen van leerlingen! Resultaten: Stabroek - GO De Stappe

Route Bekijk het door de ogen van leerlingen! Resultaten: Stabroek - GO De Stappe Route Bekijk het door de ogen van leerlingen! Resultaten: Stabroek - GO De Stappe Info deelnemers Aantal deelnemers: 20 6% Vrouw 28% 1% 6% Leerling Ouder Man Leerkracht 94% 67% Ander Meldingen Meldingen

Nadere informatie

3 de graad lager onderwijs

3 de graad lager onderwijs 3 de graad lager onderwijs Hallo beste lezer, Wat een toeval dat jij mijn dagboek gevonden hebt! Ik kijk er al naar uit om je alles te vertellen wat ik meegemaakt heb de laatste maanden, wat waren me dat

Nadere informatie

Mede Mogelijk gemaakt door: Regionaal Historisch Centrum Limburg. Les 6: Speurtocht door Maastricht

Mede Mogelijk gemaakt door: Regionaal Historisch Centrum Limburg. Les 6: Speurtocht door Maastricht Mede Mogelijk gemaakt door: Regionaal Historisch Centrum Limburg Les 6: Speurtocht door Maastricht Les 6:Speurtocht door Maastricht Opdrachten Deze speurtocht is speciaal voor jullie uitgezet. Ze voert

Nadere informatie

OMGEVINGSONDERWIJS Roosendaal

OMGEVINGSONDERWIJS Roosendaal OMGEVINGSONDERWIJS Roosendaal Dit werkboekje is van: Klas:. We starten het omgevingspad bij de Polar Bear. De Polar Bear is het eerste oorlogsmonument van Roosendaal. Het monument is geplaatst ter herinnering

Nadere informatie

Theorieles groep 5/6

Theorieles groep 5/6 Theorieles groep 5/6 Alles op een rij voor de leerkracht van groep 5/6 Met dit document kunt u een theorieles over het onderwerp verkeersveiligheid geven aan de groepen 5 en 6. Deze theorieles bestaat

Nadere informatie

Schattenzoektocht Wildersport

Schattenzoektocht Wildersport Schattenzoektocht Wildersport Ga je mee op zoek? Locatie: Wildersportcomplex Parkeermogelijkheid bij het complex gps: Sportlaan 11 te 1600 Sint-Pieters-Leeuw Volg het parcours en los de vragen op! Zo

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

Cursistenboek Taalklas.nl Hoofdstuk 12 Op straat

Cursistenboek Taalklas.nl Hoofdstuk 12 Op straat Cursistenboek Taalklas.nl Hoofdstuk 12 Op straat 1 Woorden 1 de ambulance 2 de bioscoop 3 de fietser 4 de kraam 5 de lantaarnpaal 6 de markt 7 de motor 8 het ongeluk 9 de parkeergarage 1 10 de reclame

Nadere informatie

FOTOZOEKTOCHT De Lork Kemmel De Lork

FOTOZOEKTOCHT De Lork Kemmel De Lork FOTOZOEKTOCHT De Lork Kemmel De Lork (1) (2) (3) (4) Afstand: Duur: Schoeisel: Benodigdheden: Doelgroep: Kostprijs: 5 km 2 uur wandelschoenen schrijfgerief leerlingen lager onderwijs 0,50 Deze fotozoektocht

Nadere informatie

Routebeschrijving per auto

Routebeschrijving per auto Routebeschrijving per auto Als u besluit met de auto te komen, houdt u er dan rekening mee dat de binnenstad van Utrecht slecht bereikbaar is per auto; bovendien zijn de parkeertarieven in de Binnenstad

Nadere informatie

In deze speurtocht vraagt Age Looxma-Ypeij de Speurneuzen om hulp bij het terugvinden van zijn gestolen muntenverzameling.

In deze speurtocht vraagt Age Looxma-Ypeij de Speurneuzen om hulp bij het terugvinden van zijn gestolen muntenverzameling. In deze speurtocht vraagt Age Looxma-Ypeij de Speurneuzen om hulp bij het terugvinden van zijn gestolen muntenverzameling. De speurtocht begint bij het hek bij de hoofdingang van het park. De Speurneuzen

Nadere informatie

Wandeltocht door Joods Amsterdam

Wandeltocht door Joods Amsterdam Wandeltocht door Joods Amsterdam Frederiksplein - Amstel - Nieuwe Grachten - Utrechtsestraat - Frederiksplein. Deze wandeltocht hoort bij de website www.joodsamsterdam.nl. Op deze website staat zoveel

Nadere informatie

SPEUR-, DENK- EN DOE-TOCHT

SPEUR-, DENK- EN DOE-TOCHT SPEUR-, DENK- EN DOE-TOCHT Hey speurneus, leuk dat je meegaat op deze verrassende tocht door de stad. Met de vragen en opdrachtjes die je onderweg krijgt ontdek je allerlei dingen die je vast nog niet

Nadere informatie

1 ste OPDRACHT - Maquette

1 ste OPDRACHT - Maquette Naam... Klas... 1 ste OPDRACHT - Maquette 1a Zet de maquette van de Domkerk voorzichtig in elkaar, zoals hij te zien is op de plattegrond hieronder. 1b Zet de nummers op de juiste plaats in de tekening

Nadere informatie

Ga naar en remix het spel.

Ga naar   en remix het spel. Oversteken In deze handleiding maken we kennis met Hassan de Hond. Haasan is gek op lekker eten en aan de overkant van de weg ligt van alles om te smullen, een banaan, een taco, een taart, een watermeloen

Nadere informatie

*** L E G E N D E. Moeilijkheidsgraad van het knooppunt: * niet echt moeilijk ** opletten geblazen *** ogen en oren wijd open!

*** L E G E N D E. Moeilijkheidsgraad van het knooppunt: * niet echt moeilijk ** opletten geblazen *** ogen en oren wijd open! L E G E N D E *** Moeilijkheidsgraad van het knooppunt: * niet echt moeilijk ** opletten geblazen *** ogen en oren wijd open! Kijk naar, maak oogcontact met Linkerarm uitsteken Rechterarm uitsteken Fietstraject

Nadere informatie

Lesbrief bij het boek Kiezen in de oorlog. Marte Jongbloed Roelof van der Schans

Lesbrief bij het boek Kiezen in de oorlog. Marte Jongbloed Roelof van der Schans Lesbrief bij het boek Kiezen in de oorlog Marte Jongbloed Roelof van der Schans Lees dit boek lekker rustig door. Beantwoord iedere keer als je een hoofdstuk uitgelezen hebt de vragen die bij dat hoofdstuk

Nadere informatie

Het kan van alle kanten gezien worden. Er is een bloemenperk aangelegd. Er zijn veel bomen en ander groen rond het monument.

Het kan van alle kanten gezien worden. Er is een bloemenperk aangelegd. Er zijn veel bomen en ander groen rond het monument. De omgeving van het monument 1. Start je observatie van het monument aan het kruispunt van de Gulden- Sporenlaan en het Gedachtenissquare. a. Welke vorm heeft de zone waarin het monument zich bevindt?

Nadere informatie

Een moeilijk woord voor Natuurbrug is Ecoduct. Wat dat nu precies is, legt de schrijver Frank van Pamelen hieronder nog eens uit.

Een moeilijk woord voor Natuurbrug is Ecoduct. Wat dat nu precies is, legt de schrijver Frank van Pamelen hieronder nog eens uit. Ecoduct Een moeilijk woord voor Natuurbrug is Ecoduct. Wat dat nu precies is, legt de schrijver Frank van Pamelen hieronder nog eens uit. Ecoduct Wat is dat dan precies, een ecoduct? Zo vroeg een jonge

Nadere informatie

De gemeente/stad met het hoogst aantal gemiddelde stappen per dag wint. Ook de gemeenten op de tweede en derde plaats ontvangen een mooie prijs.

De gemeente/stad met het hoogst aantal gemiddelde stappen per dag wint. Ook de gemeenten op de tweede en derde plaats ontvangen een mooie prijs. Lichtervelde clasht! Het staat zwart op wit: we bewegen veel te weinig! Lichtervelde wil hier als Gezonde Gemeente iets aan doen. Ze gaat de strijd aan tegen Kortemark, Ledegem, Lendelede, Ieper, Poperinge

Nadere informatie

STABBELWANDELING HULSHOUT 24 augustus 2014. WANDELTOCHT 5km

STABBELWANDELING HULSHOUT 24 augustus 2014. WANDELTOCHT 5km STABBELWANDELING HULSHOUT 24 augustus 2014 WANDELTOCHT 5km Ahoy Stabbelaar, In Hulshout zijn we te gast bij B&B Speypdonckhoeve, vlakbij de oevers van de Nete. Na de fun van het stabbelen, wacht er hier

Nadere informatie

9-4-2013 Wandelroute Zuid Limburg - Vijlen. www.wandelwiki.be

9-4-2013 Wandelroute Zuid Limburg - Vijlen. www.wandelwiki.be 9-4-2013 Wandelroute Zuid Limburg - Vijlen Geuldal en Vijlenerbos. We maken een wandeling in het Zuid-Limburgse heuvellandschap, dus dat wordt klimmen en dalen. Vanuit Vijlen lopen we over veldwegen naar

Nadere informatie

Routebeschrijving verkeersexamen Bekkerveld

Routebeschrijving verkeersexamen Bekkerveld Routebeschrijving verkeersexamen Bekkerveld 1. Start: Bekkerveld bij het begin van het voetpad tegenover de zijingang Thermenschool. 1.1. Zet je fiets langs de stoeprand op de straat, als je aan de beurt

Nadere informatie

Verkeersbordenspeurtocht

Verkeersbordenspeurtocht Verkeersbordenspeurtocht Dit boekje is van uit groep Verkeersborden, hoe zit het ook alweer? Er zijn vijf soorten borden. Als je goed naar de vorm en de kleur van een bord kijkt, weet je al met wat voor

Nadere informatie

Het Pèdjes-pad. Een fotospeurtocht voor kinderen over oude Boxmèrse pèdjes, zoals het vroeger was

Het Pèdjes-pad. Een fotospeurtocht voor kinderen over oude Boxmèrse pèdjes, zoals het vroeger was 1 Het Pèdjes-pad Oud dorpsgezicht van Boxmeer, door Jan de Beijer Een fotospeurtocht voor kinderen over oude Boxmèrse pèdjes, zoals het vroeger was Samengesteld door jenaplanschool De Peppels, december

Nadere informatie

kids en de Bijbel voorlezen of zelf lezen, samen bidden, kleuren, puzzelen en knutselen

kids en de Bijbel voorlezen of zelf lezen, samen bidden, kleuren, puzzelen en knutselen kids en de Bijbel voorlezen of zelf lezen, samen bidden, kleuren, puzzelen en knutselen Het dochtertje van Jaïrus Ben je wel eens heel erg ziek geweest? Ik wel. Toen ik vier jaar was lag ik in het ziekenhuis.

Nadere informatie

: De Koog-Texel. : De Koog : : heide en uitkijktoren

: De Koog-Texel. : De Koog : : heide en uitkijktoren Afstand Provincie Plaats Vertrekpunt Bijzonderheden : 16 KM : Noord Holland : De Koog-Texel : P Badweg : De Koog : : strand, duinen, bos : heide en uitkijktoren : versie februari 2018 RA = Rechtsaf LA

Nadere informatie

Samen met Jezus op weg

Samen met Jezus op weg Samen met Jezus op weg KERK & WERELD Korte Schipstraat 16 2800 Mechelen Tekst: Myrjam De Keyser 1. De laatste keer samen Jezus en zijn leerlingen willen graag het paasfeest vieren. Daarvoor zijn ze naar

Nadere informatie

Ik laat je ontdekken hoe de mensen hier vroeger leefden. En je leert over de omgeving; over de grond, de bomen en de beestjes.

Ik laat je ontdekken hoe de mensen hier vroeger leefden. En je leert over de omgeving; over de grond, de bomen en de beestjes. HALLO! IK BEN EDDY DE EGEL. VANDAAG NEEM IK JE MEE OP ONTDEKKING IN DE SPITKEET! WIJ EGELS SCHARRELEN AL HEEL LANG TUSSEN DE MENSEN. MEESTAL ZIE JE ONS NIET MAAR WIJ ZIEN VAN ALLES! Ik laat je ontdekken

Nadere informatie

Tochttechnieken Verkenners Scouting Boekel

Tochttechnieken Verkenners Scouting Boekel Tochttechnieken Verkenners Scouting Boekel Tochttechnieken In dit boekje worden een aantal verschillende tochttechnieken uitgelegd: - Situatieschets - Bolletje pijltje - Streepjestocht - Fototocht - Kralentocht

Nadere informatie

Bron: Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1

Bron:  Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1 2. Lefokastro Argalasti Kalamos Lefokastro Een prachtige en afwisselende wandeling vanaf de Pagasitische kust bij Lefokastro omhoog, gedeeltelijk langs een door steeneiken omzoomde kalderimi (stenen pad),

Nadere informatie

Werkboekje Les 9 en 10 Schrijfopdracht 5 Hoe vind je de weg?

Werkboekje Les 9 en 10 Schrijfopdracht 5 Hoe vind je de weg? Werkboekje Les 9 en 10 Schrijfopdracht 5 Hoe vind je de weg? Conditie 1 M. Hoogeveen Leren schrijven met peer response, SLO 2012 Les 9 Hoe vind je de weg? Werkboekopdracht 1 Teken in de routekaart met

Nadere informatie

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 7-8. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 7-8. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag Hoi! Blijf even aan de lijn. Ik zit namelijk op de andere. Wacht even. Hoi, ik kom zo even terug want ik moet even iets zeggen over

Nadere informatie

De tijd die ik nooit meer

De tijd die ik nooit meer De tijd die ik nooit meer vergeet Jan Smit uit eigen pen deel 3 De Stiep Educatief De tijd die ik nooit meer vergeet De schrijver die blij is dat hij iets kan lezen en schrijven, vertelt over zijn jeugd.

Nadere informatie

Reglement fotozoektocht

Reglement fotozoektocht Reglement fotozoektocht Er kan deelgenomen worden aan de zoektocht van 31 maart tot en met 15 april 2018. Uiterlijk op maandag 16 april 2018 moet het deelnemingsformulier ingediend worden in Lokaal Dienstenstencentrum

Nadere informatie

1. Start route Wijlre:

1. Start route Wijlre: Afstand Provincie Plaats Vertrekpunt Bijzonderheden : 12 KM : Limburg : Wijlre-Gulpen : Wijlre of Gulpen : Wijlre P Marchierstraat : Gulpen P Zwembad : Heuvels met enkele klimmetjes, en mooi vergezichten

Nadere informatie

FOTOZOEKTOCHT De Lork Kemmel De Lork

FOTOZOEKTOCHT De Lork Kemmel De Lork FOTOZOEKTOCHT De Lork Kemmel De Lork (1) (2) (3) (4) Afstand: Duur: Schoeisel: Benodigdheden: Doelgroep: Kostprijs: 5 km 2 uur wandelschoenen schrijfgerief leerlingen lager onderwijs 0,50 Deze fotozoektocht

Nadere informatie

Erfgoedproject Binnenweg Kijkwijzer

Erfgoedproject Binnenweg Kijkwijzer Erfgoedproject Binnenweg Kijkwijzer Kijkwijzer Binnenweg, met vragen voor de leerlingen. hvhb kijkwijzer.indd 1 24-01-13 09:48 1. Je staat op het Raadhuisplein. Waarvoor dient een raadhuis? Noem opvallende

Nadere informatie

Stadswandeling Deventer (W1)

Stadswandeling Deventer (W1) Stadswandeling Deventer (W1) Sla vanaf Homestay Dreamtime LA en ga aan het einde van de straat RA (Bessenstraat). Aan het einde van deze straat LA (Bloemstraat). Negeer afslag R. Volg de bocht RA (Ligusterpad;

Nadere informatie

Deze cache is alleen na zonsondergang te doen, zorg daarom voor de volgende zaken:

Deze cache is alleen na zonsondergang te doen, zorg daarom voor de volgende zaken: Dit document kun je ook op je mobiel bekijken: http://www.grasworks.nl/snert.pdf Dit is een avond-fiets-cache met een lengte van ongeveer 25 km welke is geplaatst voor het Donkere Dagen Event van 17 november

Nadere informatie

Marcus 14,1-11 Maak Jezus blij met jouw liefde

Marcus 14,1-11 Maak Jezus blij met jouw liefde Marcus 14,1-11 Maak Jezus blij met jouw liefde Aangepaste dienst met medewerking van de Bliid Boadskip Sjongers uit Berlikum Liturgie Voorzang Gez 132 Dank u voor deze nieuwe morgen Stil gebed Votum Zegengroet

Nadere informatie

OEKENE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

OEKENE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG OEKENE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Voor de oorlog de kerk van Oekene voor de Eerste Wereldoorlog 31 juli 1914: ten oorlog! Op 31 juli 1914 staat het dorp in rep en roer: het is oorlog! Overal wordt

Nadere informatie

School Lesbrief 2015

School Lesbrief 2015 School Lesbrief 2015 Weer naar School Na zes weken vrij weer naar school! Weer vroeg opstaan, ontbijten en aankleden En dan naar school: wel op een veilige manier! Hoe zorg je ervoor dat je in het verkeer

Nadere informatie

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 5-6. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 5-6. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag Hoi! Blijf even aan de lijn. Ik zit namelijk op de andere. Wacht even. Hoi, ik kom zo even terug, want ik moet even iets zeggen over

Nadere informatie

Parkhotel Den Haag. Hotel toegankelijkheidsinformatie

Parkhotel Den Haag. Hotel toegankelijkheidsinformatie Parkhotel Den Haag Hotel toegankelijkheidsinformatie Hartelijk voor uw interesse in het Parkhotel Den Haag. In dit document vind u informatie voor het organiseren van uw verblijf/bezoek. Parkhotel Den

Nadere informatie

Blauwe Zones. Gemeente Schagen

Blauwe Zones. Gemeente Schagen Blauwe Zones Gemeente Schagen In het centrum van Schagen en in Callantsoog geldt een blauwe zone. Wilt u hier parkeren, dan heeft u een parkeerschijf nodig. Hiermee kunt u in de blauwe zone gratis een

Nadere informatie

www.wandelwiki.be Landgoederen Klarenbeek en De Haere. 27-11-2012 Wandelroute Veluwe - Doornspijk

www.wandelwiki.be Landgoederen Klarenbeek en De Haere. 27-11-2012 Wandelroute Veluwe - Doornspijk 27-11-2012 Wandelroute Veluwe - Doornspijk Landgoederen Klarenbeek en De Haere. We wandelen met Lupus in het overgangsgebied tussen de voormalige Zuiderzee en de Veluwe. Doornspijk is een overwegend agrarische

Nadere informatie

Routebeschrijving Tweedaagse wandeling van Maastricht naar Luik (43km)

Routebeschrijving Tweedaagse wandeling van Maastricht naar Luik (43km) Copyright: Hans Farjon & Bert Stok, 2011 Graag terugmelding bij onvolkomenheden in beschrijving: hans.farjon@planet.nl Routebeschrijving Tweedaagse wandeling van Maastricht naar Luik (43km) Start: Maastricht

Nadere informatie

Fotozoektocht Het Laathof Hingene

Fotozoektocht Het Laathof Hingene Fotozoektocht Het Laathof Hingene NAAM VAN DE GROEP :. Enkele afspraken: * De foto s staan in de juiste volgorde. * Kijk regelmatig eens rond zodat je bepaalde foto s die vanuit een andere hoek genomen

Nadere informatie

Vleuterweide. Voor kinderen van 4 t/m 8 jaar met: ouders, opa s, oma s, ooms en tantes, juffen, meesters en andere speurders.

Vleuterweide. Voor kinderen van 4 t/m 8 jaar met: ouders, opa s, oma s, ooms en tantes, juffen, meesters en andere speurders. Vleuterweide Voor kinderen van 4 t/m 8 jaar met: ouders, opa s, oma s, ooms en tantes, juffen, meesters en andere speurders. Neem een potlood mee en schrijf het goede antwoord op of omcirkel het. Deze

Nadere informatie

Een brief schrijven aan Anne Frank

Een brief schrijven aan Anne Frank Thema: Bestaat vrede? Geschiedenis Belangrijke mensen Anne Frank Moeilijkheid; **** Tijd: *** Juf Yvonne Een brief schrijven aan Anne Frank Doel: Na deze opdracht weet je meer over het leven van Anne Frank.

Nadere informatie

Bijlage 6: Schetsbordverhaal Zacheüs

Bijlage 6: Schetsbordverhaal Zacheüs Bijlage 6: Schetsbordverhaal Zacheüs 31 oktober 2010 Zacheüs Ellen Zuijdwegt-Dronkers Van dit verhaal is een schetsbord verhaal gemaakt Dit is tekenen of schilderen terwijl je vertelt. Dit kan heel eenvoudig

Nadere informatie

De route vinden. De wandeling van Sarah

De route vinden. De wandeling van Sarah De route vinden Sarah logeert bij haar oma in Utrecht. Oma woont naast een molen. Oma zegt: "Ga eens naar de Dom wandelen. De Dom zie je al vanaf de hoek van de straat. Als je terug gaat, let je goed op

Nadere informatie

Wandelpuzzeltocht in Willemstad

Wandelpuzzeltocht in Willemstad Mauritshuis Koepelkerk Bastion Groningen Wandelpuzzeltocht in Willemstad Welkom in historisch Willemstad! In deze wandelpuzzeltocht van ongeveer 1,5 km worden 16 multiple choice vragen gesteld over verschillende

Nadere informatie

Schatten van Vroeger. Lage Zwaluwe in beeld. Concept

Schatten van Vroeger. Lage Zwaluwe in beeld. Concept Schatten van Vroeger Lage Zwaluwe in beeld Concept Nieuwstraat Hier begint onze wandeling vanaf nr.8 bs de Grienden. Deze school is gebouwd in. Links naast de deur van de kamer van de leraren is een gedenksteen.

Nadere informatie

Nee, ik ben niet pet. Ik ben EEN pet. De Pet van een Douanier. GROEP 7-8

Nee, ik ben niet pet. Ik ben EEN pet. De Pet van een Douanier. GROEP 7-8 Nee, ik ben niet pet. Ik ben EEN pet. De Pet van een Douanier. GROEP 7-8 Hé. Hallo! Wat ontzettend leuk dat je naar mij kijkt. Ja, je ziet het goed. Ik ben een pet. Nee, ik ben niet pet. Ik ben EEN pet.

Nadere informatie

Weg oprijden. Gelijkwaardige kruising. Linksaf slaan. Voorrangskruising. Linksaf slaan. Zebrapad.

Weg oprijden. Gelijkwaardige kruising. Linksaf slaan. Voorrangskruising. Linksaf slaan. Zebrapad. Vertrek vanaf het schoolplein. Rechtsaf de Spijlen op en meteen linksaf de Tabaksweg op. Aan het eind van de Tabaksweg, ga je rechtsaf de Schoolweg op richting de Rijksstraatweg. Sla linksaf de Rijksstraatweg

Nadere informatie

naam WERKBLAD in de buurt van de school Bekijk de buurt waar de school staat. Probeer de vragen te beantwoorden.

naam WERKBLAD in de buurt van de school Bekijk de buurt waar de school staat. Probeer de vragen te beantwoorden. WERKBLAD in de buurt van de school Bekijk de buurt waar de school staat. Probeer de vragen te beantwoorden. Ga het vragen. Zoek in boeken en op internet. Schrijf de antwoorden op. Zoek er plaatjes bij.

Nadere informatie

Het Fietsexamen. Voorwoord:

Het Fietsexamen. Voorwoord: Het Fietsexamen Voorwoord: Deze beknopte beschrijving is er om gebruikt te worden door leerkrachten, begeleiders, controleurs (examinatoren) tijdens het examen, ouders alsook de leerlingen. Met deze beschrijving

Nadere informatie

Plaats Adres Type Baarle-Nassau Loveren 4 Dubbel woonhuis Baarle-Nassau Loveren 26 Herberg Baarle-Nassau Loveren 32 Woonhuis Baarle-Nassau Loveren 1

Plaats Adres Type Baarle-Nassau Loveren 4 Dubbel woonhuis Baarle-Nassau Loveren 26 Herberg Baarle-Nassau Loveren 32 Woonhuis Baarle-Nassau Loveren 1 Plaats Adres Type Baarle-Nassau Loveren 4 Dubbel woonhuis Baarle-Nassau Loveren 26 Herberg Baarle-Nassau Loveren 32 Woonhuis Baarle-Nassau Loveren 1 Woonhuis Baarle-Nassau Loveren 11 Bedrijfspand Baarle-Nassau

Nadere informatie

osg Hendrik Mol s Westfriese Omringdijkproject 2005 Route Schagen - Kolhorn uitgevoerd door:

osg Hendrik Mol s Westfriese Omringdijkproject 2005 Route Schagen - Kolhorn uitgevoerd door: osg Hendrik Mol s Westfriese Omringdijkproject 2005 Route Schagen - Kolhorn uitgevoerd door: 1... 2... 3... 4... 5... 1 Schagen - Kolhorn Fiets vanaf het schoolplein rechtsaf richting fietstunnel. Ga na

Nadere informatie

Fotozoektocht Middelkerke

Fotozoektocht Middelkerke Fotozoektocht Middelkerke Rood kadertje is het verblijfcentrum Del Huzo Dit heb je nodig : Een balpen, uw gezond verstand en een goed humeur Wees steeds voorzichtig en beleefd!!!! Let op bij verschillende

Nadere informatie

Woorden: huis - weg - bos - tak - hut

Woorden: huis - weg - bos - tak - hut November 2014 Nieuwsbrief Veilig leren lezen, kern 4 Beste ouders, verzorgers, In deze kern leerde uw kind: Letters: h - w - o - a - u Woorden: huis - weg - bos - tak - hut Herhaling van kern 1, 2 en 3

Nadere informatie

De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag.

De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Ik ben Simkaart! De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door Dit verhaal is onderdeel van de Europese Verhalenkoffer. www.eu.nl -> onderwijs Europese Unie Pagina

Nadere informatie

Speurroute Oude beroepen Apeldoorn 1900

Speurroute Oude beroepen Apeldoorn 1900 Speurroute Oude beroepen Apeldoorn 1900 Routebeschrijving en tips voor de begeleider Benodigdheden: - speurboekje voor elk kind - potlood voor elk kind - route en beschrijving voor de begeleider START

Nadere informatie

Met de trein naar Hilversum en met de (OV-)fiets naar het Autisme Expertisecentrum.

Met de trein naar Hilversum en met de (OV-)fiets naar het Autisme Expertisecentrum. Met de trein naar Hilversum en met de (OV-)fiets naar het Autisme Expertisecentrum. Van tevoren: Vanaf station Hilversum is het nog ongeveer 20 tot 25 minuten fietsen. Mocht u het niet kunnen vinden, bel

Nadere informatie

Fietsbereikbaarheid. De Warande. Vanuit het noorden. Vanuit het oosten. Adres: de Warande, Warandestraat 42, 2300 Turnhout tel.

Fietsbereikbaarheid. De Warande. Vanuit het noorden. Vanuit het oosten. Adres: de Warande, Warandestraat 42, 2300 Turnhout tel. Adres: de Warande, Warandestraat 42, 2300 Turnhout tel.: 014 41 94 94 De provincie Antwerpen draagt duurzame mobiliteit en milieu hoog in het vaandel en plaatst daarbij het functionele fietsverkeer centraal.

Nadere informatie

Sessie 64. Meningen over Johan van Oldenbarnevelt. Mening in 1618. Mening Nu. Niet waar of Valt niet te zeggen

Sessie 64. Meningen over Johan van Oldenbarnevelt. Mening in 1618. Mening Nu. Niet waar of Valt niet te zeggen Sessie 64. Meningen over Johan van Oldenbarnevelt Mening in 1618 Mening Nu Niet waar of Valt niet te zeggen Sessie 64. Uitspraken over Johan van Oldenbarnevelt Johan van Oldenbarnevelt verdiende het om

Nadere informatie

oké, ik kom eraan! Tom grabbelt in zijn rugzak naar zijn fietssleutel. Waarom maken ze die dingen dan ook niet wat groter? In het andere vak dan?

oké, ik kom eraan! Tom grabbelt in zijn rugzak naar zijn fietssleutel. Waarom maken ze die dingen dan ook niet wat groter? In het andere vak dan? Klassenuitje Denk om het afstapje, waarschuwt de gids terwijl hij de deur naar de ondergrondse gangen opent. Over de schouders van de gids gluurt Tom naar binnen. Stenen muren met om de paar meter een

Nadere informatie

Lichtervelde Lichtervelde

Lichtervelde Lichtervelde Bewegen is de nummer één als het op gezondheid aankomt. Als je dit samen kan doen met familie/ vrienden/collega s geeft dit een extra boost! Wil je een uitdaging aangaan met hen om meer te bewegen? Dat

Nadere informatie

Opstartlessen. Les 2. Wonen. Wat leert u in deze les? Veel succes! Een gesprek voeren over wonen. Zeggen hoe u woont.

Opstartlessen. Les 2. Wonen. Wat leert u in deze les? Veel succes! Een gesprek voeren over wonen. Zeggen hoe u woont. www.edusom.nl Opstartlessen Les 2. Wonen Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren over wonen. Zeggen hoe u woont. Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht van: Gemeente Den Haag en DWI Amsterdam

Nadere informatie