InDesign Opdrachten. InDesign Inleiding

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "InDesign Opdrachten. InDesign Inleiding"

Transcriptie

1 InDesign Opdrachten Onderstaande opdrachten zijn individueel. Maak de volgende vier oefeningen in InDesign. Het ontwerpen van een pagina met foto en tekst. Het ontwerpen van een pagina met foto en tekst met tekstomloop Het ontwerpen van een inhoudsopgave Het installeren van Paginanummering Het plaatsen van een Cover InDesign Inleiding Adobe InDesign is een desktop publishing-programma (DTP) voor het opmaken van pagina's voor drukwerk. Ga via Adobe.com/nl/downloads de proefversie downloaden. Zoals hieronder is aangegeven download je eerst de Creative Cloud. Daarna meld je je aan voor een Adobe-id. Tenslotte download en installeer je Adobe InDesign. Neem de tijd om alles te downloaden. Maak alle opdrachten in de periode dat je de proefversie hebt. Sla je opdrachten ook op als PDF, zodat je altijd het resultaat kunt presenteren.

2 Nieuw Document, 4 pagina s Nieuw document, Paginaformaat, A4-formaat: Breedte 210 mm, Hoogte 297 mm. Let op dat de maten in mm staan. Zet het aantal pagina s op 4. Vinkje bij Pagina s naast elkaar (Facing Pages). Stel de maten van de vier bladzijden in. Kolommen: aantal (number) : 3; Tussenruimte: 4 mm (gutter) Ontkoppel het koppelteken door er op te klikken (naast boven en onder). Boven (top): 20 mm; Onder (bottom): 15 mm; Links (inside): 10 mm; Rechts (outside): 10 mm. Klik op OK Pagina s Ga naar Venster (window) in de optiebalk, zet een vinkje bij Pagina s (Pages). Ga naar het palet Pagina s, rechts. Daar zie je vier pagina s nu staan. De eerste pagina is nu blauw. Klik op de andere pagina s; zodat je kunt wisselen van pagina s. Pagina 2 en 3 staan naast elkaar en pagina 1 en 4 staan als enkele pagina. A-Stramien Op de vier pagina s staat een A. Dat betekent dat het A-stramien op de vier pagina s van toepassing is. Klik je dubbel op een pagina dan kom je op de pagina.

3 InDesign 1 Pagina met Tekst en Foto Maak een pagina met koptekst, inleidende tekst, tekst met initiaal, witregel, uitvullen en een foto. Indeling met Hulplijnen Maak een indeling van de bladzijde met horizontale hulplijnen. Haal de hulplijnen uit de liniaal. Boven 50 mm: hierboven naam film. Tussen 50 en 90 mm: inleidende tekst over de film. Onder 90 mm: tekst en foto film. Tekst Film Maak een keuze voor een onderwerp. In de volgende voorbeelden is gekozen voor film. Zoek een teksten op Internet. Inleidende Tekst Klik in de gereedschapsbalk op de T, tekst gereedschap. Maak een tekstvak over de breedte van de drie kolommen. Plak de inleidende tekst in het tekstvak. Geef de tekst de volgende grootte: In het voorbeeld is gebruik gemaakt voor de tekst : Arial, bold, lettergrootte 14 pt, regelafstand 18 pt.

4 Tekstvak met Tekst Klik in de gereedschappenbalk op T, tekst gereedschap. Maak in de eerste kolom een tekstvak. Plaats de cursor in het tekstvak bovenaan links. Plak (Ctrl+V) de gehele tekst in het tekstvak. Aan het einde van het tekstvak staat nu een rood plusteken. Dat plusteken geeft aan dat er nog meer tekst is. Rood plusteken Ga nu naar het selectiegereedschap. Rond de tekst staan nu ankerpunten. Sleep het middelste ankerpunt, onder, naar beneden. Onderaan de pagina klik je met de linkermuisknop op het rode kruisje. Er ontstaat dan een tekstteken. Klik met linkermuisknop boven aan de volgende kolom, de tekst wordt geplaatst. In het voorbeeld is gebruik gemaakt voor de tekst: Arial, grootte 10 pt met regelafstand 14 pt. Alinea Selecteer met het tekstgereedschap de tekst. Ga in de optiebalk naar Besturingselementen alineaopmaak. Selecteer Uitvullen met laatste regel links uitgelijnd. Naam Film Kies voor de koptekst, de naam van de film met een extra tekst. In het voorbeeld is het lettertype Impact, lettergrootte 54 pt. Verander de kleur van de naam van de film in een passende kleur. In voorbeeld is de tekst verdeelt in twee tekstvakken zodat er gemakkelijk kan worden geschoven.

5 Foto s Zoek een passende foto bij de tekst. Zorg dat er niets geselecteerd is. Ga naar Bestand, Plaatsen, zoek de foto op en plaats de foto. De foto staat nu over de tekst. De grootte van de foto kun je vergroten, verkleinen door het gereedschap Vrije Transformatie. Vergroot en verklein vanuit de hoeken. Met het selectiegereedschap kun je de foto zonder dat de verhouding wordt aangetast delen eraf halen. Initiaal Aan het begin van een hoofdstuk of artikel kun je gebruik maken van een initiaal. Een letter die de grootte heeft van een aantal regels. Ga naar Venster, Tekst en Tabellen, Alinea. Vervolgens links onder Initiaal over aantal regels. Daar vul je het aantal regels van de grootte van de letter.

6 InDesign 2 Pagina met Tekstomloop Maak een filmbladzijde met recensies van twee films. De tekst laat je de vorm van de afbeelding volgen. Photoshop In Photoshop ga je de foto die je op de bladzijde wilt plaatsen de achtergrond verwijderen. Op de foto in Photoshop. Selecteer met Snelle Selectie het figuur of de figuren. Zet met Ctrl+J de figuren op een aparte laag. Sla daarna de afbeelding op als PSD-bestand. Foto plaatsen Ga naar InDesign en plaats de foto via Bestand, Plaatsen. Hulplijn 15 cm Verdeel de pagina in twee delen. Zet een hulplijn op 15 cm.

7 Maak een tekstvak voor de naam van de film, een inleidende tekst over de volle breedte van de drie kolommen en een recensie-tekst over drie kolommen Tekstomloop Ga naar Venster Tekstomloop, Tekst om objectvorm. Tekst om objectvorm is het derde icoontje vanaf rechts bij Tekstomloop. Bij deze tekstomloop volgt de omloop de vorm van het geselecteerde object. Selecteer de afbeelding. Klik op het derde icoontje, tekst om objectvorm. Daarna Contour-opties, Randen zoeken (Detect Edges). Omloop naar: Rechterkant (Right side). De afstand tot de tekst stel je in met het aantal mm, in het voorbeeld 3 mm. De tekst die toch nog in de afbeelding komt, verwijderen we met de Enter-toets. Tweede foto Volg dezelfde werkwijze met de foto voor de tweede recensie. In Photoshop bewerken, plaatsen en tekstomloop toevoegen.

8 InDesign 3 Inhoudsopgave en Colofon Maak een Inhoudsopgave en Colofon met bijbehorende foto s Foto s plaatsen, vergroten, verkleinen. In de eerste twee kolommen plaats je vier foto s onder elkaar De grootte van de foto pas je aan met het vrije transformatie gereedschap met Shift ingedrukt. Foto verkleinen door delen eraf te halen Daarna klik je op het selectiegereedschap. Met het selectiegereedschap kun je door te schuiven met een ankerpunt van de foto boven, onder en zijkant delen van de foto eraf halen (zie foto s hieronder). De foto-verhoudingen blijven gelijk.

9 Naam op Foto, Schikken Zet de naam over de foto. Maak een tekstvak met het gereedschap: Tekst. Type dan bladzijdenummer daarna de naam. In het voorbeeld is gebruik gemaakt van lettertype: Impact. Bladzijdenummer: grootte 48. Naam film: grootte 24. Kleur: wit Voor en Achtergrond bepaal je met de rechtermuisknop. Daarna Schikken (Arrange), Naar voorgrond of Naar achtergrond. Inhoudsopgave Maak in de rechtse kolom van de pagina een tekstvak. Type daarin de inhoudsopgave. In het voorbeeld is onderscheid gemaakt in grootte en kleur van de cijfers van de pagiannummering en de namen van de films. De Colofon. Zet je eigen naam in de Colofon bij Eindredactie, Vormgeving, Bladmanager en Advertenties. Tenslotte geef je de achtergrond achter de Colofon een passende kleur. Maak met het gereedschap Rechthoek onder de Recensies een rechthoek. Geef deze rechthoek en letters in het palet Kleur, een passende kleur. Inhoud Plaats op de pagina het woord Inhoud.

10 InDesign 4 PaginaNummering Alle pagina s kun je automatische een nummer geven. Klik in het palet pagina s op A-master (A-stramien). Beide pagina s worden dan blauw. Ga naar de onderkant van de pagina, type daar een hoofdletter A. Kies een lettertype en lettergrootte. Selecteer, kopieer en plak deze letter A naar de andere pagina. Selecteer weer de letter A op de linkerpagina. Ga naar in de menubalk naar Tekst Tekst, Speciaal teken invoegen, Markeringen, Volgende paginanummer. Selecteer letter A op de rechterpagina. Ga weer naar de menubalk, Tekst. Tekst, Speciaal teken invoegen, Markeringen, Vorige paginanummer. Controleer op de pagina s of het automatisch plaatsen van paginanummers gelukt is.

11 InDesign 5 Cover Plaats de cover die je in Photoshop hebt gemaakt op de overgebleven pagina. Schuif met de pagina s zodat de cover op pagina één staat en inhoudsopgave op pagina twee. Pagina s Herschikken Plaats (Bestand, Plaatsen) op de overgebleven pagina het bestand dat je in Photoshop hebt gemaakt. Ga nu de pagina s herschikken door de cover naar de eerste pagina te brengen en inhoudsopgave naar pagina twee. Open het Palet Pagina s, Venster, Pagina s. Schuif met de pagina s totdat ze op de juiste plaats staan. InDesign 6 Exporteren als PDF Sla het bestand op als PDF. Bestand, Exporteren, Opslaan als PDF (afdrukken). Exporteren. Open het bestand in PDF.

InDesign downloaden Adobe InDesign

InDesign downloaden Adobe InDesign InDesign downloaden Adobe InDesign is een desktop publishing-programma (DTP) voor het opmaken van pagina's voor drukwerk. Ga via Adobe.com/nl/downloads.html de proefversie downloaden. Allereerst meld je

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. Inhoudsopgave blz 2

INHOUDSOPGAVE. Inhoudsopgave blz 2 INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave blz 2 1. InDesign Downloaden blz 2 2. Nieuw document blz 3 3. Pagina s blz 4 4. Pagina s plaatsen blz 5 5. Koppelingen blz 6 6. Pagina s/tekst blz 7-8 7. Foto plaatsen, vergroten,

Nadere informatie

READER OEFENINGEN TIJDSCHRIFT

READER OEFENINGEN TIJDSCHRIFT READER OEFENINGEN TIJDSCHRIFT DIGITALE VORMGEVING MHBO-COMMUNICATIE EN MARKETING PERIODE 5 FONS GOOSEN MARKETING & COMMUNICATIE - DIGITALE VORMGEVING Informatie Lay-out tijdschrift Lay-out is schikken

Nadere informatie

Les 1. Digitale Media - DTP 1

Les 1. Digitale Media - DTP 1 Intro InDesign werkt met objecten, dit zijn alle elementen die je op een pagina kunt plaatsen. Bijvoorbeeld hulplijnen, om aan te geven waar de marges van de pagina s komen, maar ook tekstkaders, illustratiekaders,

Nadere informatie

Handleiding Word de graad

Handleiding Word de graad Handleiding Word 2010 3de graad Inhoudsopgave Regelafstand 3 Knippen 3 Kopiëren 5 Plakken 6 Tabs 7 Pagina-instellingen 9 Opsommingstekens en nummeringen 12 Kopteksten en voetteksten 14 Paginanummering

Nadere informatie

Opdracht 1 Maak van een collegekaart met eigen foto in de huisstijl van het Koning Willem 1 College.

Opdracht 1 Maak van een collegekaart met eigen foto in de huisstijl van het Koning Willem 1 College. Collegekaart Opdracht 1 Maak van een collegekaart met eigen foto in de huisstijl van het Koning Willem 1 College. Vensters Voor we met deze eerste opdracht beginnen zorgen we ervoor dat de juiste Vensters

Nadere informatie

mailgroep photoshop Copyright

mailgroep photoshop Copyright http://www.photoshopessentials.com/photo-effects/holiday-photo-border/ Eigen kerst kaart Stap 1: Nieuw Photoshop Document Vooraleer aan de kerstkaart te beginnen maken we eerst enkele sneeuwpenselen klaar.

Nadere informatie

Opdracht Maak een collegekaart met eigen foto, logo KW1C, teksten, barcode en foto.

Opdracht Maak een collegekaart met eigen foto, logo KW1C, teksten, barcode en foto. 1. Collegekaart Opdracht Maak een collegekaart met eigen foto, logo KW1C, teksten, barcode en foto. Vensters Voor we met deze eerste opdracht beginnen zorgen we ervoor dat de juiste Vensters (Windows)

Nadere informatie

Workshop 11. Geef in als Naam: Cdhoes Breedte: 12 cm Hoogte: 12 cm. Klik op OK

Workshop 11. Geef in als Naam: Cdhoes Breedte: 12 cm Hoogte: 12 cm. Klik op OK Workshop 11 MicDigital Werken met tekst. In deze workshop gaan we werken met tekst. Tekst kan gebruikt worden in Photoshop om een affiche te maken, een wenskaart, menu enz. Wij gaan een CD hoes maken met

Nadere informatie

CURSUS. Muzocoach Tijdschrift maken met Publisher Stijn Van Lokeren. Verantwoordelijke docent:

CURSUS. Muzocoach Tijdschrift maken met Publisher Stijn Van Lokeren. Verantwoordelijke docent: CURSUS Muzocoach Tijdschrift maken met Publisher 2010 Verantwoordelijke docent: Stijn Van Lokeren 2 INHOUD 1 Van start... 3 2 Basispagina s creëren... 3 2.1 enkele pagina... 3 2.2 Dubbele pagina... 4 3

Nadere informatie

Les 6 Kalender maken. Gerkje Gouweouwe

Les 6 Kalender maken. Gerkje Gouweouwe 2014 Les 6 Kalender maken Gerkje Gouweouwe 25-5-2014 LES 6 KALENDER MAKEN IN WORD. Open Word, klik Tabblad Invoegen klik onder Tabel op het Vinkje en kies Tabel invoegen onderstaand scherm verschijnt.

Nadere informatie

InDesign CS6. Gereedschappen

InDesign CS6. Gereedschappen Gereedschappen Selecteren gereedschap (V) Direct selecteren gereedschap (A) Pagina gereedschap (Shift+P) Tussenruimte gereedschap (U) Inhoud verzamelen gereedschap (B) Tekst gereedschap (T) Lijn gereedschap

Nadere informatie

Publisher Handleiding

Publisher Handleiding Publisher 2010 Handleiding Inhoud 1. Wat is Publisher?... 1 2. Openen 2.1 Publisher starten... 2 2.2 Een nieuw document openen... 2 2.3 Een bestaand document openen... 3 3. Opslaan 3.1 Een document opslaan...

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 7. Tekst en paden PP-01-07-01. Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 7. Tekst en paden PP-01-07-01. Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond. OPDRACHTKAART PP-01-07-01 Tekst en paden Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond. Intro: Je hebt al tekst geplaatst en bewerkt, maar je kunt in InDesign nog meer dingen doen met tekst. In deze

Nadere informatie

Opdracht: Ontwerp een flyer voor je smartphone met een eigen foto, met spiegeling, officiële logo, tekst en passende achtergrond.

Opdracht: Ontwerp een flyer voor je smartphone met een eigen foto, met spiegeling, officiële logo, tekst en passende achtergrond. 1.Flyer Smartphone Opdracht: Ontwerp een flyer voor je smartphone met een eigen foto, met spiegeling, officiële logo, tekst en passende achtergrond. Formaat en Geavanceerd zoeken In Photoshop open je een

Nadere informatie

HANDLEIDING. Boek maken in OpenOffice

HANDLEIDING. Boek maken in OpenOffice HANDLEIDING Boek maken in OpenOffice Beste boekenmaker, Hartelijk dank voor het downloaden van onze handleiding Boek maken in OpenOffice Writer. Deze handleiding is geschreven om u te helpen bij het opmaken

Nadere informatie

Opdrachten Vormgeving -Project X-Factor (april 2011)

Opdrachten Vormgeving -Project X-Factor (april 2011) Opdrachten Vormgeving -Project X-Factor (april 2011) 1. FilmAffiche met Verloop Zoek een foto van een film waarvoor je een affiche gaat maken. FilmAffiche met Staande Foto Zoek een staande foto waarvan

Nadere informatie

Hoe doe je dat in Word

Hoe doe je dat in Word Hoe doe je dat in Word Linda le Grand OVC Mondriaan College Oss 29-9-2009 Inhoud 1 Lettertype wijzigen... 3 2 Tekst groter en kleiner maken... 3 3 Tekst kleuren... 4 4 Tekst markeren... 5 5 Achtergrond

Nadere informatie

PowerPoint Mijn naam is; Cees van Aarle

PowerPoint Mijn naam is; Cees van Aarle Mijn naam is; Cees van Aarle Boodschap / Doelgroep Wat vind je doelgroep belangrijk? Aandachtspunt; - waarin onderscheid je jezelf van de rest, - wat maakt je uniek? Hoe maak je dat anderen duidelijk,

Nadere informatie

deel 2 lesje 5 elements Om mee te gaan met onze tijd maken we een time line cover dat we nadien kunnen gebruiken bij ons profiel.

deel 2 lesje 5 elements Om mee te gaan met onze tijd maken we een time line cover dat we nadien kunnen gebruiken bij ons profiel. Modern Facebook Time Line Cover Om mee te gaan met onze tijd maken we een time line cover dat we nadien kunnen gebruiken bij ons profiel. Het is een toepassing op lesje 1(deel 1) en op selecties met vaste

Nadere informatie

InDesign CS3. Gereedschappen

InDesign CS3. Gereedschappen Gereedschappen Selecteren gereedschap (V) Direct selecteren gereedschap (A) Pen gereedschap (P) Tekst gereedschap (T) Potlood (N) Lijn gereedschap (,) Rechthoekkader gereedschap (F) Rechthoek gereedschap

Nadere informatie

Dit bundeltje is van. Werken in. Hoe doe ik dat? Dit bundeltje is van. Leen Van Damme. Pagina 1

Dit bundeltje is van. Werken in. Hoe doe ik dat? Dit bundeltje is van. Leen Van Damme. Pagina 1 Dit bundeltje is van Werken in Word Hoe doe ik dat? Dit bundeltje is van Leen Van Damme Pagina Inhoudsopgave Word openen... 3 Scherm in Word... 4 Lint in Word... 5 Document opslaan... 6 Afdrukvoorbeeld

Nadere informatie

1.FLYER SMARTPHONE Opdracht: Google, Zoekhulpmiddelen Achtergrond verwijderen van foto, Toverstaf

1.FLYER SMARTPHONE Opdracht: Google, Zoekhulpmiddelen  Achtergrond verwijderen van foto, Toverstaf 1.FLYER SMARTPHONE Opdracht: Ontwerp een flyer voor je smartphone met eigen foto, spiegeling, officiële logo, informatie over je abonnement en een passende achtergrond. Google, Zoekhulpmiddelen In Photoshop

Nadere informatie

Kalender. Stap 3 Sla je document direct op in je zojuist aan gemaakte map, zodat je alles van begin af aan goed ordent.

Kalender. Stap 3 Sla je document direct op in je zojuist aan gemaakte map, zodat je alles van begin af aan goed ordent. Kalender Stap 1 Maak een nieuwe map aan op je account of USB-stick. Hierin gaan we alles opslaan dat met deze opdracht te maken heeft. DUS WE GOOIEN NIETS WEG! Stap 2 Maak in Indesign een document aan

Nadere informatie

lagen en tekengebieden

lagen en tekengebieden Inhoud lagen en tekengebieden... 2 lagen... 2 tekengebieden... 4 linialen... 7 hulplijnen... 8 tekengebied verkleinen... 9 afmetingen tekengebied aanpassen... 10 natekenen van een kers... 12 het origineel

Nadere informatie

Les15 Kaartje maken Filters gebruiken

Les15 Kaartje maken Filters gebruiken Les15 Kaartje maken Filters gebruiken Eerste opdracht 1) Bestand openen : Menu Bestand Openen, open de beginfoto van deze de afbeelding les15 bloemenmand.jpg Werk op kopie van foto = CTRL+J, je bekomt

Nadere informatie

15. Tabellen. 1. wat rijen, kolommen en cellen zijn; 2. rijen en kolommen invoegen; 3. een tabel invoegen en weer verwijderen;

15. Tabellen. 1. wat rijen, kolommen en cellen zijn; 2. rijen en kolommen invoegen; 3. een tabel invoegen en weer verwijderen; 15. Tabellen Misschien heeft u al eens geprobeerd om gegevens in een aantal kolommen te plaatsen door gebruik te maken van spaties, kolommen of tabs. Dat verloopt goed totdat u gegevens wilt wijzigen of

Nadere informatie

PSE- Cirkel in foto. Cirkel in foto

PSE- Cirkel in foto. Cirkel in foto Cirkel in foto Benodigdheden: Foto naar keuze. 1. Open een nieuw bestand van 15 cm op 10 cm 300 ppi witte achtergrond. 2. Open je afbeelding en snij deze bij op 15 op 10 cm 300 ppi 3. Kopieer je afbeelding

Nadere informatie

Selectietechnieken / Affiche

Selectietechnieken / Affiche Selectietechnieken / Affiche Maak een affiche van personen die bij elkaar horen. Maak de personen vrijstaand met een van de selectietechnieken. Verwerk eventueel een foto van jezelf in het affiche. Affiche

Nadere informatie

Word 2010 Les 5. CSV 21st century skills. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

Word 2010 Les 5. CSV 21st century skills. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Word 2010 Les 5 Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres CSV 21st century skills 25 November 2016 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/73482 Dit lesmateriaal

Nadere informatie

Kerstkaartje met kerstboomsjabloon

Kerstkaartje met kerstboomsjabloon Kerstkaartje met kerstboomsjabloon Belangrijk: Sla regelmatig uw werk op in de map waar uw foto s en sjabloon staan zodat alles bij elkaar blijft. Telkens opslaan als een.psd bestand Geef een naam bv.

Nadere informatie

Instructie Digitaal aantekeningen maken in pdf

Instructie Digitaal aantekeningen maken in pdf Instructie Digitaal aantekeningen maken in pdf Veel cursusmaterialen ontvang je in pdf. Om het digitaal werken eenvoudiger te maken, leer je in deze instructie hoe je gemakkelijk digitaal aantekeningen

Nadere informatie

HANDLEIDING. Boek maken in OpenOffice

HANDLEIDING. Boek maken in OpenOffice HANDLEIDING Boek maken in OpenOffice Beste boekenmaker, Hartelijk dank voor het downloaden van onze handleiding Boek maken in OpenOffice Writer. Deze handleiding is geschreven om u te helpen bij het opmaken

Nadere informatie

3D pixel stretch effect

3D pixel stretch effect http://www.tutorial9.net/photoshop/3d-pixel-stretch-effects/ 3D pixel stretch effect Door het uitrekken, stretchen van één enkele lijn creëer je een heel speciaal digitaal effect. Stap 1 We beginnen er

Nadere informatie

10. Pagina-instellingen

10. Pagina-instellingen 10. Pagina-instellingen Voordat u begint met het schrijven van een document in het programma Writer, is het raadzaam eerst te bepalen hoe het er uiteindelijk uit moet komen te zien. In deze module leert

Nadere informatie

Onderwerp: tutorial uitknipmasker maken in Adobe Illustrator. Stap 1. Nieuw bestand in Adobe Illustrator:

Onderwerp: tutorial uitknipmasker maken in Adobe Illustrator. Stap 1. Nieuw bestand in Adobe Illustrator: Onderwerp: tutorial uitknipmasker maken in Adobe Illustrator Stap 1 Nieuw bestand in Adobe Illustrator: (Het nieuwe document moet precies zo zijn als onderstaande!) Let op: RGB Stap 2 Selecteer Typen (Sneltoets

Nadere informatie

Les19 Schaaktornooi (les Greenstuff)

Les19 Schaaktornooi (les Greenstuff) Les19 Schaaktornooi (les Greenstuff) Beginfoto Bijsnijden 1) Open de afbeelding les19 Schaakbord.jpg en snij de foto bij zodat het bovenste donker groene deel wat verdwijnt. (Gereedschap Uitsnijden, in

Nadere informatie

P O W E R P O I N T - onderdeel van Microsoft Office 2000 pakket (nl) De Windows versies van Powerpoint kunnen onderling afwijken

P O W E R P O I N T - onderdeel van Microsoft Office 2000 pakket (nl) De Windows versies van Powerpoint kunnen onderling afwijken P O W E R P O I N T - onderdeel van Microsoft Office 000 pakket (nl) De Windows versies van Powerpoint kunnen onderling afwijken DEEL I De zes basisstappen Met het programma Powerpoint kun je zelf een

Nadere informatie

Workshop 5. Wenskaarten maken in Photoshop. Kerstkaart. 1.Figuur selecteren met Toverstaf. 2. Figuur op achtergrond plaatsen

Workshop 5. Wenskaarten maken in Photoshop. Kerstkaart. 1.Figuur selecteren met Toverstaf. 2. Figuur op achtergrond plaatsen Workshop 5 MicDigital Wenskaarten maken in Photoshop. In deze workshop gaan we leren met tekst en Laagstijlen werken door een aantal wenskaarten te maken. Dit kan een Kerstkaart, een huwelijksuitnodiging,

Nadere informatie

Inhoud. Digitale instructiefilms ontworpen door Monique Gruijthuijzen, docent bij Bedrijfscommunicatie. Pagina 1

Inhoud. Digitale instructiefilms ontworpen door Monique Gruijthuijzen, docent bij Bedrijfscommunicatie. Pagina 1 Inhoud voorbereiding:... 2 belangrijke vensters instellen:... 2 handig, uitleg over gereedschappen:... 3 sneltoetsen achterhalen:... 3 werken met stijlen... 3 voordelen:... 3 voorbereiding:... 3 stel de

Nadere informatie

Ontwerp je eigen krant

Ontwerp je eigen krant Ontwerp je eigen krant 1. Maak een nieuw document van 800 px op 1200px met een resolutie van 72 ppi transparant 2. Voeg een nieuwe laag toe, vul deze met wit en noem deze laag kleur. Pagina 1 3. Geef je

Nadere informatie

Vensterraam met sneeuw - PP 2007 (+/- hetzelfde voor 2010)

Vensterraam met sneeuw - PP 2007 (+/- hetzelfde voor 2010) Vensterraam met sneeuw - PP 2007 (+/- hetzelfde voor 2010) Om dit kaartje te maken heb ik gebruik gemaakt van hulplijnen. Het kan ook zonder deze hulplijnen maar zorg er dan voor dat de ruitjes (rechthoekjes)

Nadere informatie

Les03 Een ster maken en inkleuren

Les03 Een ster maken en inkleuren Les03 Een ster maken en inkleuren Een beetje meetkunde; tekenen met exacte afmetingen; gebruik van hulplijnen; figuren roteren; spiegelen met de functie transformatie; toverstokje gebruiken; veelhoeklasso

Nadere informatie

1.FLYER SMARTPHONE Opdracht: Google, PNG, Zoekhulpmiddelen

1.FLYER SMARTPHONE Opdracht: Google, PNG, Zoekhulpmiddelen 1.FLYER SMARTPHONE Opdracht: Ontwerp een flyer voor je smartphone met een foto van jouw gezicht, spiegeling, officiële logo smartphone, informatie over je abonnement en een passende achtergrond. In Photoshop

Nadere informatie

De basis in Indesign. Snelcursus indesign 1

De basis in Indesign. Snelcursus indesign 1 De basis in Indesign Inhoud Een eerste document in Indesign 2 1Nieuw document 2 Open het programma Indesign 2 Instellingen wijzigen? 2 Oude instellingen gebruiken 3 MARGES EN KOLOMMEN AANPASSEN 3 De stramien

Nadere informatie

Excel: maak een tabel

Excel: maak een tabel Excel: maak een tabel Excel is een handig programma als je gegevens wilt ordenen en sorteren of wanneer je met cijfers werkt. In deze studiekaart leer je hoe je een tabel kunt maken in Excel. Er zijn nog

Nadere informatie

Een korte handleiding door Frederic Rayen

Een korte handleiding door Frederic Rayen Een korte handleiding door Frederic Rayen Van installeren tot het gebruik P a g i n a 2 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Hoe AbiWord version 2.8.6 installeren?... 4 Schermonderdelen... 5 Uitleg bij elke werkbalk...

Nadere informatie

Paasachtergrond tekenen

Paasachtergrond tekenen http://psd.tutsplus.com/tutorials/drawing/super-cute-easter-wallpaper-illustration-tutorial/ Paasachtergrond tekenen Stap 1 Nieuw Photoshop document (Ctrl + N). De grootte is niet zo belangrijk, witte

Nadere informatie

Indesign Magazine. Indesign Magazine 1

Indesign Magazine. Indesign Magazine 1 Indesign Magazine Inhoud Zoek voorbeelden op het internet. 2 Nieuw document 2 Pagina instellingen 2 Aantal pagina s 2 paginaformaat 2 Kolommen 2 Marges 2 Werkruimte 2 De omslag 3 Illustratie kader 3 Foto

Nadere informatie

mailgroep photoshop Copyright Breng je foto s tot leven Stap 1 Maak een nieuw document met Breedte en Hoogte 1200px 1000px.

mailgroep photoshop Copyright Breng je foto s tot leven Stap 1 Maak een nieuw document met Breedte en Hoogte 1200px 1000px. Breng je foto s tot leven http://blog.entheosweb.com/tutorials/make-photos-come-to-life-in-photoshop Eerst en vooral alle gereedschappen herstellen doen Stap 1 Maak een nieuw document met Breedte en Hoogte

Nadere informatie

Een Panoramafoto maken Twee of meerdere foto s aan elkaar plakken.

Een Panoramafoto maken Twee of meerdere foto s aan elkaar plakken. Workshop 10 Micdigital Deel 1. Een Panoramafoto maken Twee of meerdere foto s aan elkaar plakken. In deze workshop gaan we twee foto s aan elkaar plakken en de helderheid aanpassen. Soms wil je van een

Nadere informatie

Titel: Workshop creatief met MS Word Auteur: Miriam Harreman / Jaar: 2009 Versie: Creative Commons Naamsvermelding & Gelijk

Titel: Workshop creatief met MS Word Auteur: Miriam Harreman /   Jaar: 2009 Versie: Creative Commons Naamsvermelding & Gelijk Versie: 1.0-1- Creative Commons Index INDEX... 2 INLEIDING... 3 INSTELLEN VAN DE PAGINA... 4 LIGGENDE KAART... 4 STAANDE KAART... 4 WERKRUIMTE... 4 WERKEN MET WORDART... 5 WORDART: WERKBALK... 5 WORDART:

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. Inhoudsopgave blz 2. Opdrachten Project Helftheuvel

INHOUDSOPGAVE. Inhoudsopgave blz 2. Opdrachten Project Helftheuvel INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave blz 2 Opdrachten Project Helftheuvel Prijsbutton blz 3-5 Ronde selectie blz 3 Rechthoekige button, Aangepaste vormen blz 4 Lagen groeperen blz 5 Prijskaart blz 6-10 Snelle selectie

Nadere informatie

Aan de slag met Word 2016? Ontdek de basisfuncties. Maak een nieuw document aan, typ teksten en maak het geheel vervolgens netjes op.

Aan de slag met Word 2016? Ontdek de basisfuncties. Maak een nieuw document aan, typ teksten en maak het geheel vervolgens netjes op. Word 2016 - basis Aan de slag met Word 2016? Ontdek de basisfuncties. Maak een nieuw document aan, typ teksten en maak het geheel vervolgens netjes op. Welke Word? Word 2016 is te koop als onderdeel van

Nadere informatie

mailgroep photoshop Copyright Spring

mailgroep photoshop Copyright Spring Spring Deze les is gemaakt in CC2014, kan zeker ook met lagere versies gemaakt worden, maar sommige dingen zullen enigszins afwijken en/of dienen op een andere manier toegepast te worden volgens de gebruikte

Nadere informatie

http://psd.tutsplus.com/tutorials/photo-effects-tutorials/its-time-to-create-a-neo-constructivistposter-with-photoshop/ Poster maken in Photoshop

http://psd.tutsplus.com/tutorials/photo-effects-tutorials/its-time-to-create-a-neo-constructivistposter-with-photoshop/ Poster maken in Photoshop http://psd.tutsplus.com/tutorials/photo-effects-tutorials/its-time-to-create-a-neo-constructivistposter-with-photoshop/ Poster maken in Photoshop Poster blz 1 Stap 1 Open Photoshop, nieuw document: breedte

Nadere informatie

Week 2 Cursus Photoshop

Week 2 Cursus Photoshop Week 2 Cursus Photoshop Werken met lagen Maak kennis met de werking van lagen en de toepassingen. 1 Week 2 Cursus Photoshop Inleiding Waarom werken met lagen Leer werken met lagen Oefeningen werken met

Nadere informatie

Microsoft Word Kolommen en tabellen

Microsoft Word Kolommen en tabellen Microsoft Word 2010 Kolommen en tabellen Inhoudsopgave 8. Kolommen en tabellen 8.1 Tabtoets en tabstops 8.2 Tabellen maken 8.3 Tabel selecteren en tekst opmaken 8.4 Kolommen en rijen invoegen en verwijderen

Nadere informatie

Selecties. SELECTIES met Pengereedschap, Snelle Selectie, Magnetsiche Lasso

Selecties. SELECTIES met Pengereedschap, Snelle Selectie, Magnetsiche Lasso Selecties SELECTIES met Pengereedschap, Snelle Selectie, Magnetsiche Lasso 1 Selectiegereedschappen Selectiekaders Selectiekadergereedschappen zijn ideaal om selecties van symmetrische vormen te maken.

Nadere informatie

Lesje 02: Uitselecteren van bloem

Lesje 02: Uitselecteren van bloem Lesje 02: Uitselecteren van bloem 1. Inleiding Gebruik voor alle lesjes steeds de aanbevolen foto s daar de instellingen van de waarden hierop zijn berekend. Oefenen kan later met eigen materialen. Vooraleer

Nadere informatie

Het maken van kaarten in Word 2007

Het maken van kaarten in Word 2007 Het maken van kaarten in Word 2007 Voorbereidende werkzaamheden: pagina-indeling veranderen naar liggend en de marges wijzigen werkblad indelen in kolommen rasterlijnen zichtbaar maken 1. De pagina-indeling

Nadere informatie

Workshop 21. Curven tekenen.

Workshop 21. Curven tekenen. Workshop 21 MicDigital Curven tekenen. Logo s en webkop ontwerpen Voor je website heb je een kop, een header nodig. Dit kan je makkelijk in Photoshop aanmaken. We gaan zo n webkop maken en leren een curve,

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inhoudsopgave 2

Inhoudsopgave. Inhoudsopgave 2 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1 Introductie... 3 2 Starten met de wizard... 4 3 Workshop 1 Maak je eigen visitekaartje... 5 4 Workshop 2 Nieuwsbrief... 6 5 Publiceren zonder wizard... 7 5.1 Soorten

Nadere informatie

WERKGROEP BEELDBEWERKING

WERKGROEP BEELDBEWERKING Maak je eigen kerstkaart in Paint Shop Pro X2 Kerstkaart 1 Voor deze oefening gebruiken we een fotolijst en textuur uit Paint Shop Pro, mocht u deze niet standaard in uw versie hebben dan staan deze tussen

Nadere informatie

WORD in kleine stapjes

WORD in kleine stapjes WORD in kleine stapjes Alles wat je moet kennen & kunnen Inhoud Inleiding... 3 Tabblad Start... 4 Lettertype... 4 Alinea... 6 Stijlen... 8 Tabblad Invoegen... 9 Pagina s... 9 Tabellen... 9 Illustraties...

Nadere informatie

De breedte van het bestand voor het omslag wordt 343 mm en de hoogte is 246 mm. De rug van het boek is 11 mm.

De breedte van het bestand voor het omslag wordt 343 mm en de hoogte is 246 mm. De rug van het boek is 11 mm. Omslag opmaken in Word Open een nieuw bestand en ga naar Paginaindeling / Pagina instelling / Tab Marges. En geef de onderstaande waarden in: Boven: Onder: Binnenkant: Buitenkant: Rugmarge: Afdrukbestand:

Nadere informatie

Handleiding Word 2010

Handleiding Word 2010 Handleiding Word 2010 1 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze handleiding mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand dan wel openbaar gemaakt in einge vorm of op enige

Nadere informatie

mailgroep photoshop Copyright Dit is een eigen creatie dd 22/12/2012 Lesje gemaakt met Photoshop CS4 Lesvoorbereiding en opmaak : Trytrix

mailgroep photoshop Copyright Dit is een eigen creatie dd 22/12/2012 Lesje gemaakt met Photoshop CS4 Lesvoorbereiding en opmaak : Trytrix UITGELIJND Dit is een eigen creatie dd 22/12/2012 Lesje gemaakt met Photoshop CS4 Lesvoorbereiding en opmaak : Trytrix 1. NIEUW BESTAND MENU : Bestand > Nieuw (Ctrl+N) We starten met onderstaande afmetingen.

Nadere informatie

mailgroep photoshop Copyright Dit is een eigen creatie dd 23/01/2012 Lesvoorbereiding en opmaak : Trytrix MENU : Bestand > Nieuw (Ctrl+N)

mailgroep photoshop Copyright Dit is een eigen creatie dd 23/01/2012 Lesvoorbereiding en opmaak : Trytrix MENU : Bestand > Nieuw (Ctrl+N) Kalima Dit is een eigen creatie dd 23/01/2012 Lesvoorbereiding en opmaak : Trytrix 1. NIEUW BESTAND MENU : Bestand > Nieuw (Ctrl+N) Emmertje (G) > vul met ZWART 2. HULPLIJNEN PLAATSEN Ctrl+R om de linialen

Nadere informatie

Inhoud. Digitale instructiefilms ontworpen door Monique Gruijthuijzen, docent bij Bedrijfscommunicatie. Pagina 1

Inhoud. Digitale instructiefilms ontworpen door Monique Gruijthuijzen, docent bij Bedrijfscommunicatie. Pagina 1 Inhoud voorbereiding... 2 hulplijnen toevoegen... 2 tekstkader voor voettekst en paginanummer... 3 paginanummer toevoegen:... 3 spatie toevoegen... 3 tekstvak (in cel linksonder) naar rechts kopiëren...

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 11. Basislijnraster PP Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 11. Basislijnraster PP Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond. OPDRACHTKAART PP-01-11-01 Basislijnraster Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond. Intro: Als je goed naar bijvoorbeeld een krant kijkt, zie je dat de tekst in kolommen is gezet. Als je nog iets

Nadere informatie

www.sencomp.nl 194 Aldi Windows Laatst gewijzigd 15 oktober 2012 Uw keuze voor het maken van een fotoboek is Aldi. Deze cursus bestaat uit 5 delen.

www.sencomp.nl 194 Aldi Windows Laatst gewijzigd 15 oktober 2012 Uw keuze voor het maken van een fotoboek is Aldi. Deze cursus bestaat uit 5 delen. www.sencomp.nl 194 Aldi Windows Laatst gewijzigd 15 oktober 2012 Uw keuze voor het maken van een fotoboek is Aldi. Deze cursus bestaat uit 5 delen. Deel 1 Aldi printsoftware downloaden en installeren Deel

Nadere informatie

Initiatie deel 2 Test selecties

Initiatie deel 2 Test selecties deel 2 Test selecties Test deel 2 Selecties. In deze les gaan we verschillende selectiemogelijkheden uitvoeren, laagstijlen, overvloeimodus, maskers enz.. Het is geen makkelijke les, neem er uw tijd voor

Nadere informatie

Initiatie deel 2 Test selecties

Initiatie deel 2 Test selecties Test deel 2 Selecties. In deze les gaan we verschillende selectiemogelijkheden uitvoeren, laagstijlen, overvloeimodus, maskers enz.. Het is geen makkelijke les, daarom is het ook onze test, neem er uw

Nadere informatie

Photoshop CS6. Foto s bewerken en aanpassen in Photoshop. Een onderwaterscene maken. Pijl om tussen de voor en achtergrondkleur.

Photoshop CS6. Foto s bewerken en aanpassen in Photoshop. Een onderwaterscene maken. Pijl om tussen de voor en achtergrondkleur. Een onderwaterscene maken. Begin met het maken van een nieuw bestand. Bestand -> Nieuw. Vul vervolgens de gegevens in die je hiernaast ziet. Let op: Resolutie pixels/ inch ingesteld staat. Verloop maken

Nadere informatie

In deze opdracht leer je hoe je de hierboven genoemde punten moet toepassen.

In deze opdracht leer je hoe je de hierboven genoemde punten moet toepassen. OPDRACHTKAART PP-01-06-01 Hulplijnen, tekens en aflooptekens Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond. Intro: Bij het opmaken kun je hulplijnen gebruiken. Hulplijnen zijn lijnen die je gebruikt

Nadere informatie

Lesje 05: Foto s laten overvloeien.

Lesje 05: Foto s laten overvloeien. Lesje 05: Foto s laten overvloeien. 1. Documenten openen. Open het bestand les 05 achtergrond.jpg. Menu bestand openen of Ctrl+O. zoek de achtergrondfoto en open de afbeelding. Sla dit al een eerste keer

Nadere informatie

INFOGRAPHIC. Witte lijnen of vlakken Om het voorwerp een duidelijk en afwisselend beeld te geven voegen we nog een witte lijn toe

INFOGRAPHIC. Witte lijnen of vlakken Om het voorwerp een duidelijk en afwisselend beeld te geven voegen we nog een witte lijn toe INFOGRAPHIC Opdracht 1, Man/Vrouw Maak een Pictogram (Icoon) voor een man en voor een vrouw met behulp van Kleurbedekking (Coloroverlay) en Lijn (Stroke). Verwerk de zelf gemaakte iconen in een Infographic

Nadere informatie

2) Klik de foto zomer.jpg aan, ga naar Menu Verbeteren belichting aanpassen Niveaus, of gebruik de sneltoetscombinatie Ctrl+L.

2) Klik de foto zomer.jpg aan, ga naar Menu Verbeteren belichting aanpassen Niveaus, of gebruik de sneltoetscombinatie Ctrl+L. Les 10 Kleurenkwaliteit verbeteren Hier gaan we werken met een resolutie van 300px/inch, dus volg goed de aanwijzingen en gebruik de juiste waarden om niet in de problemen te komen. 1) Open de vier bestanden:

Nadere informatie

FilmPoster Opdracht, Filmposter Poster Formaat; Selectietechnieken: Compositie Snelle selectie

FilmPoster Opdracht, Filmposter Poster Formaat; Selectietechnieken:  Compositie Snelle selectie FilmPoster Opdracht, Filmposter Maak een Affiche voor een film... Maak de verschillende personen vrijstaand met snelle selectie en magnetische lasso en plaats ze in een compositie met tekst. Poster Zoek

Nadere informatie

Opmaak in Word. Cursus Word. Tekenopmaak

Opmaak in Word. Cursus Word. Tekenopmaak Opmaak in Word Als je in Word een document gaat opmaken kun je gebruikmaken van 3 opmaakniveaus: - Tekenopmaak voorbeelden: lettertype, puntgrootte, stijl en kleur - Alinea opmaak voorbeelden: inspringen,

Nadere informatie

Herhaal bovenstaande voor nog een kleurvlak (in dit voorbeeld de lippen).

Herhaal bovenstaande voor nog een kleurvlak (in dit voorbeeld de lippen). Foto inkleuren Open een foto in kleur of zwart-wit. Neem je een kleurenfoto, dan maak je hem zwart-wit door: Ctrl + U - Minder Verzadiging/Saturation. Ga daarna naar Afbeelding/Image, Afbeeldingsgrootte/Imagesize.

Nadere informatie

Omslag opmaken in Word. Open een nieuw bestand en ga naar Pagina-indeling / Pagina-instelling / Tab Marges. En geef de onderstaande waarden in:

Omslag opmaken in Word. Open een nieuw bestand en ga naar Pagina-indeling / Pagina-instelling / Tab Marges. En geef de onderstaande waarden in: Omslag opmaken in Word Open een nieuw bestand en ga naar Pagina-indeling / Pagina-instelling / Tab Marges. En geef de onderstaande waarden in: Boven: Onder: Binnenkant: Buitenkant: Rugmarge: Afdrukbestand:

Nadere informatie

04. Werken met vormen en afbeeldingen

04. Werken met vormen en afbeeldingen 04. Werken met vormen en afbeeldingen 1. Open een nieuw document van 20 x 10 cm 72 ppi Witte achtergrond. 2. Zet het voorgrondkleur op #98cb8f (muntgroen). Klik op de kleurenkiezer van voorgrondkleur deze

Nadere informatie

Stap 1 Maak een liggend A4 document aan in Illustrator.

Stap 1 Maak een liggend A4 document aan in Illustrator. Hollandse Postzegel Stap 1 Maak een liggend A4 document aan in Illustrator. Stap 2 - De rand van de postzegel Selecteer het elips-gereedschap (A) en klik hiermee op je pagina. Er verschijnt nu een venster,

Nadere informatie

Eenvoudige sneeuwman.

Eenvoudige sneeuwman. http://www.tutorial9.net/photoshop/design-a-simple-snowman-in-photoshop/ Eenvoudige sneeuwman Stap 1: Nieuw Document Grootte = 1000 x 1000 pixels, witte achtergrond. Stap 2: Hulplijnen plaatsen Linialen

Nadere informatie

Vormgeving Tijdschrift

Vormgeving Tijdschrift Vormgeving Tijdschrift Lay-out is het ordenen van beelden (tekeningen, foto s en illustraties) en teksten (tekstblokken, titels, ondertitels, paginanummering, onderschriften, randinformatie) op een bladspiegel

Nadere informatie

PRINTJELINT UITGEBREIDE EDITOR

PRINTJELINT UITGEBREIDE EDITOR PRINTJELINT UITGEBREIDE EDITOR Copyright 2015 Kiezen van het band/lint. In het eerste scherm vindt u de verschillende soorten band/lint. (zie afb. 1.1) 1 Afb. 1.1 Klik op het band/lint dat u wilt bestellen.

Nadere informatie

mailgroep photoshop Copyright

mailgroep photoshop Copyright Hippe Muziek Achtergrond Lesje gemaakt met Photoshop CS4 Lesje gebaseerd op de Engelstalige tutorial: http://www.myinkblog.com/create-a-trendy-music-style-background/ Lesvoorbereiding en opmaak, (vertaling)

Nadere informatie

Initiatie Elements 8. De wat vroegere versies van elements gaan naar het menu venster

Initiatie Elements 8. De wat vroegere versies van elements gaan naar het menu venster Les02 Uitselecteren van een bloem Gebruik voor alle lesjes steeds de aanbevolen foto s daar de instellingen van de waarden hierop zijn berekend. Oefenen kan later met eigen materialen. Vooraleer een nieuwe

Nadere informatie

Workshop 19. Adobe Photoshop

Workshop 19. Adobe Photoshop Workshop 19 Adobe Photoshop 2 Workshop 19 Kerst special MicDigital Een Kerst- of Nieuwjaarskaartje maken. We gaan zelf eens een Nieuwjaarskaartje maken in Photoshop. We gaan dit doen zonder ook maar één

Nadere informatie

Afdrukken in Calc Module 7

Afdrukken in Calc Module 7 7. Afdrukken in Calc In deze module leert u een aantal opties die u kunt toepassen bij het afdrukken van Calc-bestanden. Achtereenvolgens worden behandeld: Afdrukken van werkbladen Marges Gedeeltelijk

Nadere informatie

mailgroep photoshop Copyright Alle kleuren van de regenboog We maken eerst onze achtergrond!!!!

mailgroep photoshop Copyright Alle kleuren van de regenboog We maken eerst onze achtergrond!!!! We maken eerst onze achtergrond!!!! Alle kleuren van de regenboog Open een nieuw bestand van 15 op 15 cm achtergrond wit en 72 resolutie Open de afbeelding van uw bloem Kies met de pipet een kleur uit

Nadere informatie

Microsoft Word 365. Kolommen en tabellen AAN DE SLAG MET DIGITALE VAARDIGHEDEN TRAINING: MICROSOFT WORD 365

Microsoft Word 365. Kolommen en tabellen AAN DE SLAG MET DIGITALE VAARDIGHEDEN TRAINING: MICROSOFT WORD 365 Microsoft Word 365 Kolommen en tabellen Inhoudsopgave 8. Kolommen en tabellen 8.1 Tabellen maken 8.2 Tabel selecteren en tekst opmaken 8.3 Kolommen en rijen invoegen en verwijderen 8.1 Tabellen maken Met

Nadere informatie

1. Nieuw document openen: 600 x 600 pix, RGB, 300 dpi, Transparante achtergrond.

1. Nieuw document openen: 600 x 600 pix, RGB, 300 dpi, Transparante achtergrond. http://www.dwphotoshop.com/photoshop/dragon_wing_jewelry.php Draak met Vleugels Juweel Deel 1: De Vleugels 1. Nieuw document openen: 600 x 600 pix, RGB, 300 dpi, Transparante achtergrond. 2. Nieuwe laag,

Nadere informatie

mailgroep photoshop Copyright Dit is een eigen creatie dd 20/01/2012 (Gemaakt in Photoshop CS4) Lesvoorbereiding en opmaak : Trytrix

mailgroep photoshop Copyright Dit is een eigen creatie dd 20/01/2012 (Gemaakt in Photoshop CS4) Lesvoorbereiding en opmaak : Trytrix Dwars door basalt Dit is een eigen creatie dd 20/01/2012 (Gemaakt in Photoshop CS4) Lesvoorbereiding en opmaak : Trytrix 1. NIEUW BESTAND MENU: Bestand > Nieuw (Ctrl+N) Gereedschap Emmertje (G) en vul

Nadere informatie

Deel 1: PowerPoint Basis

Deel 1: PowerPoint Basis Deel 1: PowerPoint Basis De mogelijkheden van PowerPoint als ondersteunend middel voor een gedifferentieerde begeleiding van leerlingen met beperkingen. CNO Universiteit Antwerpen 1 Deel 1 PowerPoint Basis

Nadere informatie

INHOUD: 1. INDEX 2. Tekst opties instellen 3. Andere kleur kiezen dan de getoonde. Cellen bewerken: Foto s en/of afbeeldingen toevoegen:

INHOUD: 1. INDEX 2. Tekst opties instellen 3. Andere kleur kiezen dan de getoonde. Cellen bewerken: Foto s en/of afbeeldingen toevoegen: INHOUD: 1. INDEX 2. Tekst opties instellen. Andere kleur kiezen dan de getoonde. Cellen bewerken: cel noemt men de plaats waarin b.v. deze tekst staat 3 Foto s en/of afbeeldingen toevoegen: 4 Het uiterlijk

Nadere informatie

Met de intuïtieve interface van InDesign CC kunt u op eenvoudige wijze uitdagende lay-outs maken zoals u hier ziet. Het is belangrijk dat u het

Met de intuïtieve interface van InDesign CC kunt u op eenvoudige wijze uitdagende lay-outs maken zoals u hier ziet. Het is belangrijk dat u het Met de intuïtieve interface van InDesign CC kunt u op eenvoudige wijze uitdagende lay-outs maken zoals u hier ziet. Het is belangrijk dat u het werkgebied van InDesign kent zodat u de krachtige mogelijkheden

Nadere informatie