In het licht van het feit dat Saddam Hoessein een soennitische moslim is, is duidelijk dat het merendeel van de bevolking er andere denkbeelden op na

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "In het licht van het feit dat Saddam Hoessein een soennitische moslim is, is duidelijk dat het merendeel van de bevolking er andere denkbeelden op na"

Transcriptie

1 Irak en Samarra In dit paper wordt aandacht besteed aan de recente gebeurtenissen in Samarra, waarbij de beroemde Gouden Moskee, een heiligdom voor Shi iten, zwaar beschadigd wordt. Inleidend wordt een kort overzicht geschetst van het ontstaan van de huidige situatie. Hierna volgt in vogelvlucht een demografische beschrijving van Irak. Tevens wordt aandacht besteed aan een aantal belangrijke figuren die bijdragen aan de onstabiele situatie van het moment, en uiteindelijk aan Samarra en de aanslag zelf. Als onderdeel van het Ottomaanse Rijk en later tijdens de eerste wereldoorlog door de Britten bezet, heeft het tot 1932 geduurd voordat het als één natie onafhankelijk werd. In 1958 wordt er een republiek uitgeroepen, die in de praktijk echter steeds bestuurd wordt door een sterke man, een militair, waarvan de laatste Saddam Hoessein is. Territoriale meningsverschillen met Iran hebben tot een acht jaar durende oorlog geleid ( ), die feitelijk onbeslist is geëindigd. In 1990 viel Irak Koeweit binnen en is de eerste golfoorlog een feit. De tweede golfoorlog is het gevolg van niet voldoende meewerken van het regime van Saddam Hoessein met inspecteurs van de Verenigde Naties. Een door de Verenigde Staten geleide coalitie maakt een einde aan het tijdperk Saddam in maart van Moeizaam wordt er nu gewerkt aan wederopbouw van een land dat verscheurd wordt door geweld en geleden heeft onder jaren van sancties. Tegen deze achtergrond wordt in dit stuk een gebeurtenis benadrukt en beschreven die kenmerkend is voor de moeilijke weg die Irak te gaan heeft. Om dit goed te begrijpen is verdere verdieping wenselijk. Uit onderstaande illustraties blijkt dat de bevolking van Irak in meerderheid shi it isch is en zich concentreert in het zuidoosten van het land. Tevens is te zien dat het merendeel van de 26 miljoen inwoners woont in het stroomgebied van Eufraat en Tigris.

2 In het licht van het feit dat Saddam Hoessein een soennitische moslim is, is duidelijk dat het merendeel van de bevolking er andere denkbeelden op na houdt dan hijzelf en ook te begrijpen dat dit een tweedeling in de samenleving tot gevolg heeft gehad. Na de invasie van 2003 is een aanvang gemaakt met de opbouw van het land. Niet alleen in materiele zin, maar ook institutioneel. Er zijn verkiezingen gehouden om tot een parlement en grondwet te komen. Dit alles tegen de achtergrond van steeds maar weer oplaaiend intern geweld. Diverse groeperingen zijn, alle met verschillende motieven, verantwoordelijk voor dit geweld. Een aantal wordt hier verder belicht.

3 Zo is er het zogenaamde Mahdi-leger dat onder leiding staat van Moqtada Al-Sadr (zie foto) een invloedrijk shi itisch geestelijke. Volgens Al-Sadr zou de terugkeer van de 12 e Imam aanstaande zijn. De Verenigde Staten zijn hiervan op de hoogte en willen bij zijn terugkeer hem vermoorden. Dit dient vanzelfsprekend voorkomen te worden en om die reden dient er gevochten te worden tegen de bezettingsmacht. Tevens in Irak actief is een Jordaniër. Zijn naam is Abu Musab al-zarqawi (zie foto). Hij staat aan het hoofd van een groep die verantwoordelijk is voor vele simultaan gepleegde bomaanslagen, op bijvoorbeeld politiebureaus, maar ook voor de gijzelingen en onthoofdingen van westerlingen in Irak. Een laatste groep, Ansar Al-Islam, is nog het noemen waard. Deze soennitische groepering onder vermeende leiding van Mullah Krekar (zie foto), die overigens al sinds lange tijd in Noorwegen leeft, wordt verantwoordelijk gehouden voor verscheidene simultane zelfmoordaanslagen. Tevens, alhoewel de aanslag niet formeel is opgeëist, wordt vermoed dat deze groepering achter de aanslag op de Gouden Moskee van Samarra zit.

4 Deze aanslag is het tragisch dieptepunt in de turbulente ontwikkelingen in Irak. In het stadje Samarra, ongeveer 100 kilometer ten noorden van Baghdad gelegen, liggen de 10 e en 11 e Imam begraven. Dit maakt het tot een van de drie heilige plaatsen in Irak, naast Najaf en Karbala. Heden ten dage is Samarra een stad met inwoners, dat een regionale handelsfunctie vervult. In de 9 e eeuw, echter, is het gedurende 56 jaar een stad van grote betekenis als het kalifaat er gevestigd wordt, in plaats van in Baghdad, waar het weer naar terugkeert in 892. In deze tijd wordt ook de Grote Moskee gebouwd met zijn indrukwekkende minaret (zie foto) van ongeveer 52 meter hoog. Helaas rest van de Grote Moskee zelf nog slechts een ruïne en staan alleen de buitenmuren nog overeind. De reeds eerder genoemde Gouden Moskee (zie foto) is gebouwd op de plek waar zich de graven bevinden van de 10 e en 11 e Imam. Onder de blauwe koepel bevindt zich de plek waar de 12 e Imam voor het laatst gezien en naar verluidt daadwerkelijk verdwenen is in de kelder (sardab). De 10 e Imam, Al-Hadi, wordt geboren in Medina (gelegen in het huidig Saoedi-Arabië) in 827. Hij wordt Imam als hij zes jaar oud is. In 848 worden hij en zijn zoon naar Samarra gebracht en onder huisarrest geplaatst door de toenmalige kalief. Naar verluidt is Al-Hadi vergiftigd in 868 en wordt hij opgevolgd door zijn zoon Al-Askari. Deze blijft ook onder huisarrest geplaatst en overlijdt in 874. Hij wordt naast zijn vader begraven. Op deze plek is later de Gouden Moskee opgericht. Al-Askari heeft ook een zoon die Al-Mahdi wordt genoemd. Hij houdt zich verborgen alvorens hij in 878 in ghayba gaat. Zoals bekend verwachten Shi iten dat deze 12 e Imam ooit weer zal terugkeren. Zoals gezegd is er een aanslag gepleegd op deze bewuste Gouden Moskee. In de ochtend van 22 februari 2006 worden omstreeks 7 uur in de ochtend vijf bewakers van de Moskee overmeesterd door, in lokaal politie-uniform gehulde, opstandelingen. Hierna plaatsen zij een tweetal bommen die bij het exploderen grote schade aanrichten aan de koepel en muren van de Gouden Moskee (zie foto). De koepel stamt uit 1905 en is van relatief minder architectonische waarde dan de immens religieuze importantie voor honderden miljoenen shi itische moslims. Er is al een aantal initiatieven ontwikkeld om de schade zo spoedig mogelijk te herstellen.

5 En ongetwijfeld zal er eens weer een gouden koepel verrijzen op de Gouden Moskee. Er moet echter niet onderschat worden wat de symbolische betekenis is van hetgeen zich op 22 februari heeft voltrokken. Een land dat al jaren van onderdrukking en onvrijheid gekend heeft; waar pogingen gedaan worden om weer een eenheid te creëren, is vanzelfsprekend niet gebaat bij een voortslepend conflict met religieuze inslag. Helaas is de aanslag op de Gouden Moskee waarschijnlijk exemplarisch voor wat de toekomst in Irak betreft. Het is niet te verwachten dat er op korte termijn een structurele oplossing gevonden wordt voor de aanhoudende golf van geweld. En zoals altijd bij dit soort conflicten is de gewone bevolking de grote verliezer. Bronnen: H. Halm, Shi ism (Edinburgh University Press: Edinburgh 2004) J.L. Esposito, The Oxford encyclopedia of the modern Islamic world (Oxford University Press: Oxford and New York 1995)

De politieke veranderingen van de sjiieten voor en na de Baathpartij

De politieke veranderingen van de sjiieten voor en na de Baathpartij De politieke veranderingen van de sjiieten voor en na de Baathpartij De Sjiieten van Irak Irak is een land dat bestaat uit verschillende etnische en religieuze groeperingen. De Sjiieten vormen 60%, de

Nadere informatie

Werkstuk Aardrijkskunde Irak conflict

Werkstuk Aardrijkskunde Irak conflict Werkstuk Aardrijkskunde Irak conflict Werkstuk door T. 1373 woorden 12 december 2014 7 63 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde BuiteNLand Tussen wie gaat het conflict en wat is de kern van het conflict?

Nadere informatie

Van Mesopotamië tot Irak op zoek naar de bronnen van onze beschaving

Van Mesopotamië tot Irak op zoek naar de bronnen van onze beschaving Van Mesopotamië tot Irak op zoek naar de bronnen van onze beschaving Prof.dr.em.Patrick De Groote (Universiteit Hasselt) Bron: Boek, Garant Uitgeverij Leuven/Apeldoorn, 2001, 200 p. + foto s, 29,50 Inhoud

Nadere informatie

Schrijnen van de imams van de imamiyya Ilse Sturkenboom

Schrijnen van de imams van de imamiyya Ilse Sturkenboom Schrijnen van de imams van de imamiyya Ilse Sturkenboom 9-3-2006 Inleiding Boven de graven van verschillende imams van de twaalver shi iten (imamiyya) zijn er in de loop van de tijd schrijnen gebouwd.

Nadere informatie

Iedereen kan iets doen voor vredee

Iedereen kan iets doen voor vredee Iedereen kan iets doen voor vredee Van kleine tot grote activiteiten Alle beetjes durf tellen samen uiteindelijk op tot vrede3 PAXE Vrede wie durft= PAX staat voor vrede. Samen met mensen in conflictgebieden

Nadere informatie

HET GROTE SYRIË COLLEGE. Paul Aarts Afdeling Politicologie Universiteit van Amsterdam

HET GROTE SYRIË COLLEGE. Paul Aarts Afdeling Politicologie Universiteit van Amsterdam HET GROTE SYRIË COLLEGE Paul Aarts Afdeling Politicologie Universiteit van Amsterdam Het begin... Arabische Lente... Mohamed Bouazizi (Sidi Bouzid, 17 dec. 2010) Hasan Ali Akleh (al-hasakah, 26 jan.

Nadere informatie

Achor, 31 jaar. Nakisha, 11 jaar

Achor, 31 jaar. Nakisha, 11 jaar Achor, 31 jaar Achor is gevlucht voor de gevechten tussen regerings- en rebellengroepen. Achor is geboren in Darfoer in Soedan, een regio die geteisterd wordt door gewapende conflicten en geweld. Decennialang

Nadere informatie

2017 no. 25 AFKONDIGINGSBLAD VAN ARUBA

2017 no. 25 AFKONDIGINGSBLAD VAN ARUBA 2017 no. 25 AFKONDIGINGSBLAD VAN ARUBA BESLUIT van de Minister van Veiligheid en Justitie van 2 maart 2017, nr. 2050307, tot vaststelling van de lijst met organisaties die een bedreiging vormen voor de

Nadere informatie

Nieuwe Golfoorlog in de maak?

Nieuwe Golfoorlog in de maak? Taak actualiteit Nieuwe Golfoorlog in de maak? De Eerste Golfoorlog was een oorlog tussen Irak en Iran van 1980-1988 en is genoemd naar het zeegebied van de Perzische Golf, omdat zich daar een belangrijk

Nadere informatie

Marteling. Lijfstraffen. Werkstuk door een scholier 3234 woorden 17 december keer beoordeeld. Aardrijkskunde

Marteling. Lijfstraffen. Werkstuk door een scholier 3234 woorden 17 december keer beoordeeld. Aardrijkskunde Werkstuk door een scholier 3234 woorden 17 december 2003 7 90 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde (deelvraag 1: Welke redenen hebben Irakezen om te vluchten?) Marteling In Irak worden alle gevangen stelselmatig

Nadere informatie

Opstel Aardrijkskunde Conflicten in Syrie

Opstel Aardrijkskunde Conflicten in Syrie Opstel Aardrijkskunde Conflicten in Syrie Opstel door een scholier 1690 woorden 17 januari 2016 7,6 20 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde Conflicten in Syrie mijn onderzoek Syrische bootvluchtelingen,

Nadere informatie

TERRORISME EN ANDERE BEDREIGINGEN VOOR DE NATIONALE VEILIGHEID ALS GEVOLG VAN MILITAIR INGRIJPEN IN IRAK

TERRORISME EN ANDERE BEDREIGINGEN VOOR DE NATIONALE VEILIGHEID ALS GEVOLG VAN MILITAIR INGRIJPEN IN IRAK TERRORISME EN ANDERE BEDREIGINGEN VOOR DE NATIONALE VEILIGHEID ALS GEVOLG VAN MILITAIR INGRIJPEN IN IRAK Een analyse ten behoeve van de briefing door HA IVO in de Ministerraad d.d. 7 februari 2003 1. Inleiding

Nadere informatie

Het verhaal van de 80 jarige oorlog!

Het verhaal van de 80 jarige oorlog! Het verhaal van de 80 jarige oorlog! Filips II erft het grote "Europese Rijk" van zijn vader Karel V. Om te beginnen gaat hij strenge belastingen heffen. 1 Na een aantal jaar vertrekt hij naar Spanje,

Nadere informatie

2012 STAATSBLAD No. 169 VAN DE REPUBLIEK SURINAME

2012 STAATSBLAD No. 169 VAN DE REPUBLIEK SURINAME 2012 1 2012 STAATSBLAD VAN DE REPUBLIEK SURINAME WET van 29 oktober 2012, houdende goedkeuring van de toetreding van de Republiek Suriname tot de International Convention for the Suppression of the Financing

Nadere informatie

Koloniën worden onafhankelijk

Koloniën worden onafhankelijk Koloniën worden onafhankelijk 10.2 Onderzoeksvragen : Wat waren de oorzaken en gevolgen van de dekolonisatie na 1945? Kenmerkende aspecten : De dekolonisatie die een eind maakte aan de westerse hegemonie

Nadere informatie

7,8. Opstel door een scholier 2548 woorden 27 juni keer beoordeeld. Geschiedenis

7,8. Opstel door een scholier 2548 woorden 27 juni keer beoordeeld. Geschiedenis Opstel door een scholier 2548 woorden 27 juni 2011 7,8 1 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Inleiding Voor het laatste semester van dit schooljaar hebben we de opdracht gekregen om een werkstuk te gaan maken

Nadere informatie

4

4 4 5 18 19 Syrië / Aleppo De knal van de mortieraanslag kwam hard en onverwachts. Heel even stond de tijd stil. Het ging al weken goed tijdens de vrijdagdemonstraties in Aleppo, waar gedemonstreerd werd

Nadere informatie

islam is na het jodendeom en christendom de derde monomtheistische godsdienst op de wereld

islam is na het jodendeom en christendom de derde monomtheistische godsdienst op de wereld Boekverslag door M. 693 woorden 20 juni 2004 3.2 53 keer beoordeeld Vak Levensbeschouwing Samenvatting godsdienst 3t/m54 insja Allah, God wil het islam, overgave islam is na het jodendeom en christendom

Nadere informatie

1 George Hormiz Sadaa

1 George Hormiz Sadaa 1 George Hormiz Sadaa Als een blinde en een ziende oorlog gaan voeren, loopt dat verkeerd af. Mijn eerste kennismaking met George Hormiz Sadaa had plaats in een restaurant in Bagdad. Dat gebeurde net nadat

Nadere informatie

TERRACOTTALEGER HET. & De erfenis van de eeuwige Keizer van China EXPO > PEDAGOGISCH DOSSIER JAAR LUIK GUILLEMINS TGV STATION

TERRACOTTALEGER HET. & De erfenis van de eeuwige Keizer van China EXPO > PEDAGOGISCH DOSSIER JAAR LUIK GUILLEMINS TGV STATION HET TERRACOTTALEGER & De erfenis van de eeuwige Keizer van China EXPO 23.12.16 23.04.17 PEDAGOGISCH DOSSIER 11-14 JAAR LUIK GUILLEMINS TGV STATION + 3 2 4 2 2 4 WWW. T E R R A C O T 4 9 3 8 TA - L I E

Nadere informatie

Toespraak Gerdi Verbeet. Oranjecongres Nieuw-Vennep, 8 oktober Vrijheid en verbinding. Dames en heren,

Toespraak Gerdi Verbeet. Oranjecongres Nieuw-Vennep, 8 oktober Vrijheid en verbinding. Dames en heren, Toespraak Gerdi Verbeet Oranjecongres Nieuw-Vennep, 8 oktober 2016 Vrijheid en verbinding Dames en heren, Twee weken geleden vond de jaarlijkse herdenking plaats in het Oranjehotel te Scheveningen, waar

Nadere informatie

een zee van tijd een zee van tijd Er worden heel veel kinderen geboren. Werkblad 22 Ω Na 1945 Ω Les 1: Dertig jaar verschil Naam:

een zee van tijd een zee van tijd Er worden heel veel kinderen geboren. Werkblad 22 Ω Na 1945 Ω Les 1: Dertig jaar verschil Naam: Werkblad Ω Na 945 Ω Les : Dertig jaar verschil In de Tweede Wereldoorlog is er veel vernield in Nederland. Na de oorlog is er Na de Tweede Wereldoorlog geen geld meer om het land op te bouwen. De Verenigde

Nadere informatie

TL 3 PERIODE 2 DE ISLAM

TL 3 PERIODE 2 DE ISLAM TL 3 PERIODE 2 DE ISLAM OPDRACHT DE 5 ZUILEN BART SATIJN INTRODUCTIE Wat is een zuil? Waarom is dit belangrijk? Waarom zou de Islam het woord zuil gebruiken BART SATIJN OPDRACHT ZUILEN Welke 5 zuilen zijn

Nadere informatie

Koloniën worden onafhankelijk 10.2

Koloniën worden onafhankelijk 10.2 Koloniën worden onafhankelijk 10.2 Onderzoeksvragen : Wat waren de oorzaken en gevolgen van de dekolonisatie na 1945? Kenmerkende aspecten : De dekolonisatie die een eind maakte aan de westerse hegemonie

Nadere informatie

DINGEN DIE JE MOET WETEN

DINGEN DIE JE MOET WETEN 50 Maar wat gebeurde er precies? Welke landen en mensen waren belangrijk? Dit boek staat vol met weetjes, landkaarten en foto s over een tragische periode in de wereldgeschiedenis. JIM ELDRIDGE ISBN 978

Nadere informatie

Zo werden er vanaf 1942 honderden tonnen boeken, brieven en andere geschriften per vrachtwagen naar de Van Gelderfabriek in Wormer vervoerd. Al dat pa

Zo werden er vanaf 1942 honderden tonnen boeken, brieven en andere geschriften per vrachtwagen naar de Van Gelderfabriek in Wormer vervoerd. Al dat pa Dames en heren, jongens en meisjes, Ook dit keer bent u gelukkig met velen naar de jaarlijkse herdenking gekomen. Onze gedachten gaan vanavond terug naar het kwaad dat vijf jaar lang Nederland beheerste,

Nadere informatie

Deze PowerPoint presentatie gaat over Kerk en Israël, in het bijzonder over de Protestantse Kerk (in Nederland) en Israël. Met de naam Israël wordt

Deze PowerPoint presentatie gaat over Kerk en Israël, in het bijzonder over de Protestantse Kerk (in Nederland) en Israël. Met de naam Israël wordt Deze PowerPoint presentatie gaat over Kerk en Israël, in het bijzonder over de Protestantse Kerk (in Nederland) en Israël. Met de naam Israël wordt bedoeld: het Israël dat wij ontmoeten in de bijbel en

Nadere informatie

De kalifaatkinderen. Even ons geheugen opfrissen.

De kalifaatkinderen. Even ons geheugen opfrissen. 1 De kalifaatkinderen Even ons geheugen opfrissen. Islamitische staat (IS), ook ISIS of Daesh genoemd is een groep gewapende strijders die ontstaan is in de nasleep van de oorlog(en) in Irak. De oorlog

Nadere informatie

De Iraanse revolutie (1979) en zijn gevolgen

De Iraanse revolutie (1979) en zijn gevolgen Geschiedenis van de laatste 50 jaar De Iraanse revolutie (1979) en zijn gevolgen Bas Levinsohn 1 Inleiding Overzicht colleges Titel college Thema college Tijdsperiode 1 De Cubaanse rakketencrisis Beslissingen

Nadere informatie

Een nieuwe geschiedenis van de islamitische wereld

Een nieuwe geschiedenis van de islamitische wereld Jo Van Steenbergen Een nieuwe geschiedenis van de islamitische wereld Rijks- en identiteitsvorming in islamitisch West-Azië (7de-18de eeuw) Acco Leuven / Den Haag Inhoud DANKWOORD 9 INLEIDING Islamitisch

Nadere informatie

5,7. Praktische-opdracht door een scholier 2139 woorden 5 juni keer beoordeeld. Maatschappijleer. Inleiding

5,7. Praktische-opdracht door een scholier 2139 woorden 5 juni keer beoordeeld. Maatschappijleer. Inleiding Praktische-opdracht door een scholier 2139 woorden 5 juni 2003 5,7 13 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Inleiding In deze praktische opdracht voor maatschappijleer ga ik het hebben over de oorlog in

Nadere informatie

is tot alles in staat

is tot alles in staat is tot alles in staat Hans Jaap Melissen IS Tot alles in staat de opmars van een terreurbeweging Uitgeverij Carrera, Amsterdam 2015 Voor mijn ouders. Hans Jaap Melissen, 2015 Uitgeverij Carrera, Amsterdam

Nadere informatie

Battle over History. (kijk vanaf 01min00 tot en met 7min39)

Battle over History. (kijk vanaf 01min00 tot en met 7min39) Battle over History (kijk vanaf 01min00 tot en met 7min39) De Armeense genocide, 1915 Wat is er gebeurd met de Armeniërs? De Armeense genocide, 1915 Wat is er gebeurd met de Armeniërs? Nabespreking Opdracht

Nadere informatie

NL In verscheidenheid verenigd NL A8-0058/1. Amendement. Sabine Lösing, Tania González Peñas namens de GUE/NGL-Fractie

NL In verscheidenheid verenigd NL A8-0058/1. Amendement. Sabine Lösing, Tania González Peñas namens de GUE/NGL-Fractie 6.3.2019 A8-0058/1 1 Paragraaf 17 17. benadrukt voortdurende steun van de EU voor een inclusief vredes- en verzoeningsproces onder leiding van en gestuurd door Afghanistan zelf, met inbegrip van de uitvoering

Nadere informatie

Koos van Dam: 'Rusland is het enige land dat gewoon met Syrië communiceert'

Koos van Dam: 'Rusland is het enige land dat gewoon met Syrië communiceert' DOSSIER 4 UUR NIEUWSBREAK Koos van Dam: 'Rusland is het enige land dat gewoon met Syrië communiceert' Door: Irene de Zwaan 05/09/13, 16:07 YOUTUBE. Koos van Dam tijdens een optreden in Pauw&Witteman. NIEUWSBREAK

Nadere informatie

Zafer Aydogdu Hoogeveen, 31 januari 2012

Zafer Aydogdu Hoogeveen, 31 januari 2012 Zafer Aydogdu Hoogeveen, 31 januari 2012 Overzicht 1. Inleiding Geografische en historische verkenning: Overgangen binnen de geschiedenis van Islam Islamitisch denken naar de historische achtergrond toe

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Unicef Hoofdstuk 1: Geschiedenis van Unicef Unicef is de Kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties (VN). De Verenigde Naties zijn een verbond van (bijna) alle landen van de wereld. Deze landen hebben

Nadere informatie

Een weg door de geestelijke stromingen vragenlijst voor het jodendom. Naam:

Een weg door de geestelijke stromingen vragenlijst voor het jodendom. Naam: Een weg door de geestelijke stromingen vragenlijst voor het jodendom Naam: Het jodendom Hallo, dit is de vragenlijst die hoort bij de website over geestelijke stromingen. Je kunt de website vinden op www.geloofik.nl.

Nadere informatie

B1 Hoofddorp pagina 1

B1 Hoofddorp pagina 1 B1 Hoofddorp pagina 1 Inhoud 1. Inleiding 2. Geschiedenis 3. Ontwikkeling 4. Bezienswaardigheden 1. Inleiding Hoofddorp is een stad in de provincie Noord-Holland en de hoofdplaats van de gemeente Haarlemmermeer.

Nadere informatie

6.8. Ba ath-partij. Eerste Golfoorlog. Boekverslag door P woorden 22 februari keer beoordeeld. Geschiedenis

6.8. Ba ath-partij. Eerste Golfoorlog. Boekverslag door P woorden 22 februari keer beoordeeld. Geschiedenis Boekverslag door P. 5859 woorden 22 februari 2007 6.8 62 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Hoe was de situatie in Irak voor de oorlog? Na afloop van de eerste wereldoorlog, werd het Ottomaanse rijk verdeeld

Nadere informatie

De parlementaire democratie is goed voor u, maar niet voor mij

De parlementaire democratie is goed voor u, maar niet voor mij 25 e Van der Leeuw lezing Groningen, 26 oktober 2007 Kader Abdolah De parlementaire democratie is goed voor u, maar niet voor mij Ik spring meteen in het diepe. Een parlementaire democratie is niet geschikt

Nadere informatie

DADIZELE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

DADIZELE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG DADIZELE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Voor de oorlog DAD_02 Dadizele, voor de oorlog. De kinderen wachten op de tram. Overal in de streek liepen tramlijnen. Maar de tram maakte plaats voor de auto. Ook

Nadere informatie

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Datum 5 december : de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Datum 5 december : de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Datum Ons kenmel'tl: 1927344101 Aan Via Van : de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties : de Secretaris-generaal : het Hoofd van

Nadere informatie

Eyüp de wijk: De geschiedenis van de Eyüp Moskee:

Eyüp de wijk: De geschiedenis van de Eyüp Moskee: Hoofdonderwerpen: - Eyup de wijk. - De geschiedenis van de Eyüp Moskee. - De geschiedenis van Eyüp Ensari. - Architectuur. - De tombes. - Café Pierre Loti. Nadia & Moniek: Eyup de wijk, Piere loti café

Nadere informatie

Samenvatting (Summary)

Samenvatting (Summary) Zijn de internationale besturen in Bosnië-Herzegovina (Bosnië) en Kosovo er in geslaagd om in beide gebieden duurzame politieke instituties op te zetten die los van verdere buitenlandse bemoeienis zelf

Nadere informatie

Bijlage VMBO-KB. geschiedenis en staatsinrichting CSE KB. tijdvak 1. Bronnenboekje b

Bijlage VMBO-KB. geschiedenis en staatsinrichting CSE KB. tijdvak 1. Bronnenboekje b Bijlage VMBO-KB 2008 tijdvak 1 geschiedenis en staatsinrichting CSE KB Bronnenboekje Staatsinrichting van Nederland bron 1 Uit een openbare brief van iemand die zich zorgen maakt over de ontwikkelingen

Nadere informatie

Eindexamen maatschappijleer 2 vmbo gl/tl II

Eindexamen maatschappijleer 2 vmbo gl/tl II BEOORDELINGSMODEL Aan het juiste antwoord op een meerkeuzevraag wordt 1 punt toegekend. MASSAMEDIA 1 maximumscore 2 Juiste antwoorden zijn (twee van de volgende redenen): De opera s (programma s) zijn

Nadere informatie

Hongarije Boedapest Boedapest Mementopark Pagina 1

Hongarije Boedapest Boedapest Mementopark Pagina 1 Boedapest Mementopark Pagina 1 Mementopark > Szoborpark Het Mementopark is een openluchtmuseum dat de val van het Communisme bejubelt. In het park staan grote beelden en monumenten die in Boedapest werden

Nadere informatie

De (on)rechtmatigheid van humanitaire interventie:

De (on)rechtmatigheid van humanitaire interventie: RIJKSUNIVERSITEIT GRONINGEN De (on)rechtmatigheid van humanitaire interventie: Respect voor staatssoevereiniteit versus bescherming van mensenrechten? PROEFSCHRIFT ter verkrijging van het doctoraat in

Nadere informatie

Toespraak van burgemeester W.M. de Jong tijdens de dodenherdenking op 4 mei 2019 te Houten

Toespraak van burgemeester W.M. de Jong tijdens de dodenherdenking op 4 mei 2019 te Houten Toespraak van burgemeester W.M. de Jong tijdens de dodenherdenking op 4 mei 2019 te Houten Zojuist waren we twee minuten stil. Dat doen we om de slachtoffers te herdenken van de Tweede Wereldoorlog die

Nadere informatie

verrijking a Familiegeschiedenis Bekijk het fragment en beantwoord de vraag. Wat vind je van zijn verhaal?

verrijking a Familiegeschiedenis Bekijk het fragment en beantwoord de vraag. Wat vind je van zijn verhaal? verrijking a Familiegeschiedenis Bekijk het fragment en beantwoord de vraag. 1 Diederik van Vleuten vertelt hier over zijn familiegeschiedenis in Nederlands-Indië. Wat vind je van zijn verhaal? 23 a thema

Nadere informatie

VAKFICHE EXAMENCOMMISSIE SECUNDAIR ONDERWIJS

VAKFICHE EXAMENCOMMISSIE SECUNDAIR ONDERWIJS VAKFICHE EXAMENCOMMISSIE SECUNDAIR ONDERWIJS VAK: GESCHIEDENIS Dit is een vakfiche voor alle studierichtingen 3 de graad bso. Let op: de inhoud van een vakfiche wordt jaarlijks aangepast. Deze vakfiche

Nadere informatie

AFKONDIGINGSBLAD VAN SINT MAARTEN

AFKONDIGINGSBLAD VAN SINT MAARTEN AFKONDIGINGSBLAD VAN SINT MAARTEN Jaargang 2017 No. 19 Besluit van de 21 ste maart 2017 tot afkondiging van het Besluit van de Minister van Veiligheid en Justitie van 2 maart 2017, nr. 2050307, tot vaststelling

Nadere informatie

Gent 6,3 omgeving de van de Brugse Vaart tot Van Beverenplein. Spijtig genoeg beschik ik bijna niks over deze jonge wijk.

Gent 6,3 omgeving de van de Brugse Vaart tot Van Beverenplein. Spijtig genoeg beschik ik bijna niks over deze jonge wijk. Gent 6,3 omgeving de van de Brugse Vaart tot Van Beverenplein Spijtig genoeg beschik ik bijna niks over deze jonge wijk. Ik zie aan de overkant de J. Guislainstraat niet liggen tenzij de brug vroeger bijna

Nadere informatie

Bijlage VMBO-KB. geschiedenis en staatsinrichting CSE KB. tijdvak 2. Bronnenboekje b

Bijlage VMBO-KB. geschiedenis en staatsinrichting CSE KB. tijdvak 2. Bronnenboekje b Bijlage VMBO-KB 2008 2 tijdvak 2 geschiedenis en staatsinrichting CSE KB Bronnenboekje 800045-2-736b Staatsinrichting van Nederland bron 1 Reclame voor fietsrijlessen voor vrouwen (1896). bron 2 Op de

Nadere informatie

S C.F.

S C.F. Ref. 3413 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Assisi Fantastisch mooi pand te koop in Assisi BESCHRIJVING

Nadere informatie

25 december 2016 Kind ons geboren

25 december 2016 Kind ons geboren 25 december 2016 Kind ons geboren (met speciale aandacht voor de kinderen) Voorbereid door: Anita van Dijk, Cees de Gier, Einar Sies, Joke Visser, Sam van Vliet Inleiding: Er is een kind geboren Er is

Nadere informatie

Dames en heren, Toespraak van de Commandant der Strijdkrachten Generaal P van Uhm, ter gelegenheid van het symposium op 5 mei 2012 te Wageningen.

Dames en heren, Toespraak van de Commandant der Strijdkrachten Generaal P van Uhm, ter gelegenheid van het symposium op 5 mei 2012 te Wageningen. Toespraak van de Commandant der Strijdkrachten Generaal P van Uhm, ter gelegenheid van het symposium op 5 mei 2012 te Wageningen. Let op: Alleen gesproken woord geldt! Dames en heren, Ik sta hier vandaag

Nadere informatie

Werkstuk Geschiedenis Islam

Werkstuk Geschiedenis Islam Werkstuk Geschiedenis Islam Werkstuk door een scholier 1604 woorden 19 december 2005 6 525 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Het ontstaan van het Islamitische Rijk. In 570 werd profeet Mohammed geboren

Nadere informatie

Het dagelijks leven van ons allemaal vindt voor een steeds groter deel plaats in de digitale ruimte. Ook de dreigingen voor de nationale veiligheid

Het dagelijks leven van ons allemaal vindt voor een steeds groter deel plaats in de digitale ruimte. Ook de dreigingen voor de nationale veiligheid Het dagelijks leven van ons allemaal vindt voor een steeds groter deel plaats in de digitale ruimte. Ook de dreigingen voor de nationale veiligheid hebben door digitalisering een andere dynamiek gekregen.

Nadere informatie

Interventie Syrië. Faculteit der Rechtsgeleerdheid Afdeling Internationaal en Europees recht

Interventie Syrië. Faculteit der Rechtsgeleerdheid Afdeling Internationaal en Europees recht Faculteit der Rechtsgeleerdheid Afdeling Internationaal en Europees recht Oudemanhuispoort 4-6 1012 CN Amsterdam Postbus 1030 1000 BA Amsterdam T 020 5252833 Interventie Syrië Datum 29 augustus 2013 Opgemaakt

Nadere informatie

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Datum 17 september 2002

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Datum 17 september 2002 Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Aan Via Van : de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties : de Secretaris-generaal : het Hoofd van de Algemene Inlichtingen- Aantal

Nadere informatie

'De dialoog met Rusland herstellen is broodnodig: net dat ontbrak 100 jaar geleden'

'De dialoog met Rusland herstellen is broodnodig: net dat ontbrak 100 jaar geleden' 'De dialoog met Rusland herstellen is broodnodig: net dat ontbrak 100 jaar geleden' Dirk Rochtus www.knack.be 13/08/2014 Glijden we in 2014 af in een oorlog met Rusland, net zoals honderd jaar geleden?

Nadere informatie

Puzzel: De noodtoestand

Puzzel: De noodtoestand Puzzel: De noodtoestand Korte omschrijving werkvorm Naar aanleiding van de aanslagen in Parijs heeft de Franse president de noodtoestand uitgeroepen. Maar wat is een noodtoestand? Wanneer roep je een noodtoestand

Nadere informatie

Zittingsdocument B8-0109/2014 ONTWERPRESOLUTIE. naar aanleiding van de verklaringen van de Europese Raad en de Commissie

Zittingsdocument B8-0109/2014 ONTWERPRESOLUTIE. naar aanleiding van de verklaringen van de Europese Raad en de Commissie EUROPEES PARLEMENT 2014-2019 Zittingsdocument 16.9.2014 B8-0109/2014 ONTWERPRESOLUTIE naar aanleiding van de verklaringen van de Europese Raad en de Commissie ingediend overeenkomstig artikel 123, lid

Nadere informatie

Uitleendossier Expo Human Migration

Uitleendossier Expo Human Migration Uitleendossier Expo Human Migration GoodPlanet Belgium Sinds 1997 inspireert GoodPlanet Belgium jong en oud om een duurzame samenleving te realiseren, door positieve acties te ondernemen en expertise te

Nadere informatie

Vraag 4 Om welke stoffen en welke hoeveelheden ging het? Van wie waren de stoffen afkomstig? Wie handelde in de stoffen?

Vraag 4 Om welke stoffen en welke hoeveelheden ging het? Van wie waren de stoffen afkomstig? Wie handelde in de stoffen? van de heer Bot, Minister van Buitenlandse Zaken, en mevrouw Van Gennip, Staatssecretaris van Economische Zaken, mede namens de heer Donner, Minister van Justitie, op vragen van het lid Van Velzen (SP)

Nadere informatie

Tijdvak I. 31 oktober 2013 8: 30-10:00.

Tijdvak I. 31 oktober 2013 8: 30-10:00. 1 SCHOOLONDERZOEK Tijdvak I GESCHIEDENIS 31 oktober 2013 8: 30-10:00. Dit onderzoek bestaat uit 38 vragen. Bij dit onderzoek behoort een antwoordblad. Beantwoord de antwoorden uitsluitend op het antwoordblad.

Nadere informatie

Overdenking: Jesaja 2: 1-5, Matt. 24: Lieve mensen, jong en oud, gemeente van onze Heer Jezus Christus

Overdenking: Jesaja 2: 1-5, Matt. 24: Lieve mensen, jong en oud, gemeente van onze Heer Jezus Christus Overdenking: Jesaja 2: 1-5, Matt. 24: 32-44 Lieve mensen, jong en oud, gemeente van onze Heer Jezus Christus Wie van ons zou het niet willen? Dat we zwaarden omsmeden tot ploegscharen! Het zou toch geweldig

Nadere informatie

Dodenherdenking. Beuningen, 4 mei 2015

Dodenherdenking. Beuningen, 4 mei 2015 Dodenherdenking Beuningen, 4 mei 2015 Voor het eerst in mijn leven bezocht ik twee weken geleden Auschwitz en Birkenau. Twee plekken in het zuiden van Polen waar de inktzwarte geschiedenis van Europa je

Nadere informatie

Wat betekenden de verschillen tussen Noord en Zuid-Korea voor de Koude Oorlog? (conclusie)

Wat betekenden de verschillen tussen Noord en Zuid-Korea voor de Koude Oorlog? (conclusie) Praktische-opdracht door J. 1743 woorden 12 september 2011 6,1 32 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Hoofdvraag Wat betekenden de verschillen tussen Noord en Zuid-Korea voor de Koude Oorlog? (conclusie)

Nadere informatie

De EU-lijst van personen, groepen en entiteiten waarvoor specifieke maatregelen ter bestrijding van het terrorisme gelden

De EU-lijst van personen, groepen en entiteiten waarvoor specifieke maatregelen ter bestrijding van het terrorisme gelden EUROPESE UNIE ~OVERZICHT~ De EU-lijst van personen, groepen en entiteiten waarvoor specifieke maatregelen ter bestrijding van het terrorisme gelden PERS 6 februari 2008 In december 2001 heeft de EU voor

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info De Chinese Muur 1. Voorwoord. 2. Wat is de Chinese Muur? 3. Waar ligt de Chinese Muur? 4. Waarom bouwden de Chinezen de Chinese Muur? 5. Hoe bouwden de Chinezen de Chinese Muur? 6. Hoe lang en hoe groot

Nadere informatie

Mo awiya ibn Abie Sofian

Mo awiya ibn Abie Sofian Mo awiya ibn Abie Sofian [لونلدية - dutch [nederlands - door Abu Abdullah revisie: Yassien Abo Abdillah bron: islammagazine.nl 2014-1435 عاو ة بن أيب سفيان» بالل اهلونلدية «جع: أبو عبد االله مراجعة: ياس

Nadere informatie

Inleiding Transmigratie (HAVO stof Indonesië)

Inleiding Transmigratie (HAVO stof Indonesië) Inleiding Transmigratie (HAVO stof Indonesië) De Indonesische archipel strekt zich uit over meer dan 18.000 eilanden in het zuidoosten van Azië. Gewoonlijk wordt de archipel ingedeeld in 5 grotere eilanden

Nadere informatie

Resultaten en conclusies Israël onderzoek (uitgebreid)

Resultaten en conclusies Israël onderzoek (uitgebreid) Resultaten en conclusies Israël onderzoek (uitgebreid) Hieronder volgen de resultaten van het Israël onderzoek wat de EO in de afgelopen weken heeft laten uitvoeren. Veel stellingen zijn in een 5- puntsschaal

Nadere informatie

Het mysterie: Moord op Lumumba

Het mysterie: Moord op Lumumba Het mysterie: Moord op Lumumba Lumumba was de eerste premier van onafhankelijk Congo in 1960. Twee weken na zijn aantreden werden Lumumba en zijn regering afgezet tijdens een staatsgreep en werd Lumumba

Nadere informatie

De Geschiedenis Op 28 Oktober in 1237 werd een nederzetting gesticht met de naam Berlijn in het toen genaamde Pruisen. Op dezelfde datum werd ook in de buurt Cölin opgericht. In 1307 werden deze nederzettingen

Nadere informatie

De 1 e Wereldoorlog. inleiding (9.1) HC onderdelen: conferentie van Berlijn (1884-85) + vlootwet (1898)

De 1 e Wereldoorlog. inleiding (9.1) HC onderdelen: conferentie van Berlijn (1884-85) + vlootwet (1898) De 1 e Wereldoorlog inleiding (9.1) HC onderdelen: conferentie van Berlijn (1884-85) + vlootwet (1898) Onderzoeksvraag: Wat waren de oorzaken van de 1 e Wereldoorlog en wat maakte deze oorlog uniek in

Nadere informatie

ALTERNATIEVEN 4. OBSTAKELS OP WEG NAAR VREDE 5. HOUDING VAN VS EN EUROPA 6. CONCLUSIE

ALTERNATIEVEN 4. OBSTAKELS OP WEG NAAR VREDE 5. HOUDING VAN VS EN EUROPA 6. CONCLUSIE OPZET LEZING: 1.KORT HISTORISCH OVERZICHT 2. URGENTIE VAN HET VRAAGSTUK 3. TWEE-STATENOPLOSSING EN ALTERNATIEVEN 4. OBSTAKELS OP WEG NAAR VREDE 5. HOUDING VAN VS EN EUROPA 6. CONCLUSIE 1. MANDAATGEBIED

Nadere informatie

Dagboek Sebastiaan Matte

Dagboek Sebastiaan Matte Vraag 1 van 12 Dagboek Sebastiaan Matte Uit het dagboek van Sebastiaan Matte: "Ik ben vandaag bij een hagenpreek geweest, in de duinen bij Overveen. Wel duizend mensen uit de stad waren bij elkaar gekomen

Nadere informatie

Eindexamen geschiedenis en staatsinrichting vmbo gl/tl 2004 - I

Eindexamen geschiedenis en staatsinrichting vmbo gl/tl 2004 - I E KOUE OORLOG + NEERLN EN E VERENIGE STTEN N E TWEEE WERELOORLOG 2p 24 Hieronder staan vijf voorstellen voor afspraken over uitsland na de Tweede Wereldoorlog: 1 uitsland moet gedemilitariseerd worden.

Nadere informatie

Irak na Saddam. Hoe de droom van democratie en welvaart in een nachtmerrie van voortdurend sektarisch geweld veranderde

Irak na Saddam. Hoe de droom van democratie en welvaart in een nachtmerrie van voortdurend sektarisch geweld veranderde De Toestand in de Wereld 5 Irak na Saddam Hoe de droom van democratie en welvaart in een nachtmerrie van voortdurend sektarisch geweld veranderde Bas Levinsohn 1 Doden in Irak afgelopen zaterdag, maand,

Nadere informatie

LESBRIEF. Laat uw leerlingen 10 minuten lezen in 7Days. Uw leerlingen mogen zelf weten welke artikelen ze deze 10 minuten lezen.

LESBRIEF. Laat uw leerlingen 10 minuten lezen in 7Days. Uw leerlingen mogen zelf weten welke artikelen ze deze 10 minuten lezen. Vrijdag 26 september 2014 Artikelen: Alle artikelen - 7Days week Inhoud: De leerlingen leren om kritisch te kijken naar verschillende artikelen in 7Days. De leerlingen leren de volgende begrippen kennen:

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2002 2003 23 432 De situatie in het Midden-Oosten Nr. 116 Herdruk* BRIEF VAN DE MINISTERS VAN BUITENLANDSE ZAKEN EN VAN DEFENSIE Aan de Voorzitter van de

Nadere informatie

geschiedenis geschiedenis

geschiedenis geschiedenis Examen HAVO 2009 tijdvak 2 woensdag 24 juni 9.00-12.00 uur tevens oud programma geschiedenis geschiedenis Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 29 vragen. Voor dit examen zijn maximaal

Nadere informatie

Voor de paboopleider. Werkvorm 10: voor de opleider (1) Verleden en heden

Voor de paboopleider. Werkvorm 10: voor de opleider (1) Verleden en heden Werkvorm 10: voor de opleider (1) Leren mensen van de Oorlog? De Jodenvervolging en de Tweede Wereldoorlog zijn binnen het geschiedenisonderwijs bij uitstek onderwerpen waarbij gepleit wordt voor een koppeling

Nadere informatie

De Islamitische Staat

De Islamitische Staat De Islamitische Staat De Islamitische Staat Kalifaat van de Waanzin Marcel Kramer Schrijver: Marcel Kramer Coverontwerp: Marcel Kramer ISBN: Marcel Kramer Het enige dat het Kwaad nodig heeft om te kunnen

Nadere informatie

Ontstaan islam vmbo12

Ontstaan islam vmbo12 Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres VO-content 19 juni 2017 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/63409 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet.

Nadere informatie

Samenvatting Levensbeschouwing Hoofdstuk 3 + 4

Samenvatting Levensbeschouwing Hoofdstuk 3 + 4 Samenvatting Levensbeschouwing Hoofdstuk 3 + Samenvatting door een scholier 1722 woorden 15 juni 2005 6,3 22 keer beoordeeld Vak Levensbeschouwing Levensbeschouwing Hoofdstuk 3: woorden uit de woestijn

Nadere informatie

Toespraak Gerdi Verbeet Haarlem, 5 november Dames en heren,

Toespraak Gerdi Verbeet Haarlem, 5 november Dames en heren, Toespraak Gerdi Verbeet Haarlem, 5 november 2016 (alleen het gesproken woord geldt) Dames en heren, Welkom, wat goed u allen weer te zien. Allereerst veel dank aan de Commissaris, dat wij hier vandaag

Nadere informatie

PDF hosted at the Radboud Repository of the Radboud University Nijmegen

PDF hosted at the Radboud Repository of the Radboud University Nijmegen PDF hosted at the Radboud Repository of the Radboud University Nijmegen The following full text is a publisher's version. For additional information about this publication click this link. http://hdl.handle.net/2066/41489

Nadere informatie

Eindexamen geschiedenis havo 2009 - II

Eindexamen geschiedenis havo 2009 - II Ten oorlog! Europese oorlogen 1789-1919. Oorlog als maatschappelijk fenomeen In 1792 begon de eerste Coalitieoorlog. 1p 1 Welk politiek doel streefde Oostenrijk met de strijd tegen Frankrijk na? Gebruik

Nadere informatie

Werkblad In Flanders Fields Museum

Werkblad In Flanders Fields Museum Werkblad In Flanders Fields Museum Hallo! Je bezoekt vandaag het In Flanders Fields Museum. Dit werkblad stelt je vragen over wat je in het museum zal zien en horen. Natuurlijk mag je ook verder kijken

Nadere informatie

ARTSEN ZONDER GRENZEN

ARTSEN ZONDER GRENZEN ARTSEN ZONDER GRENZEN 20 december Inleiding Artsen zonder Grenzen is één van de meest aansprekende hulporganisaties van de laatste jaren. Vanaf de oprichting op 20 december 1984 tot nu toe is de organisatie

Nadere informatie

Verslag onderzoeksmissie Storimans

Verslag onderzoeksmissie Storimans Verslag onderzoeksmissie Storimans Inhoudsopgave Pagina Inleiding 3 Algemeen Opdracht Verantwoording Aanloop gebeurtenissen 4 Algemene situatie Gori op 11/12 augustus 2008 RTL-team bezoekt Gori op 12 augustus

Nadere informatie

Ontstaan islam vmbo12. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

Ontstaan islam vmbo12. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Auteur VO-content Laatst gewijzigd 05 August 2016 Licentie CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie Webadres http://maken.wikiwijs.nl/63409 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken van

Nadere informatie

ONTWERPRESOLUTIE. NL In verscheidenheid verenigd NL. Europees Parlement B8-0342/

ONTWERPRESOLUTIE. NL In verscheidenheid verenigd NL. Europees Parlement B8-0342/ Europees Parlement 2014-2019 Zittingsdocument B8-0342/2017 15.5.2017 ONTWERPRESOLUTIE naar aanleiding van een verklaring van de vicevoorzitter van de Commissie/hoge vertegenwoordiger van de Unie voor buitenlandse

Nadere informatie

Quiz VENEZUELA ACTUEEL

Quiz VENEZUELA ACTUEEL Quiz VENEZUELA ACTUEEL Vraag 1: Hoe heeft Venezuela zijn naam gekregen? A) Venezuela betekent in het Spaans Land van het hart B) Vanwege zijn gelijkenis met Venetië C) Het land is genoemd naar zijn eerste

Nadere informatie

Belangen: Wel of niet ingrijpen in Syrië?

Belangen: Wel of niet ingrijpen in Syrië? Belangen: Wel of niet ingrijpen in Syrië? Korte omschrijving werkvorm: Leerlingen moeten zich inleven in een permanent lid van de Veiligheidsraad van de VN. Ze gaan aan de slag met het vraagstuk of de

Nadere informatie