Prijsberekeningsmethode voor stalen drukvaten

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Prijsberekeningsmethode voor stalen drukvaten"

Transcriptie

1 Prijsberekeningsmethode voor stalen drukvaten Y Prijsberekeningsmethode voor stalen drukvaten Ing. J. M. L. Nijssen 1. Inleiding Y De massa van het vat Y Prijsbepaling Y Nabeschouwing Y Voorbeeld Y Bepaling diameter en tangentlengte Y Grafiek ter bepaling van de inhoud van een vat, uitgaande van de L/D-verhouding en een inwendige diameter van 2 meter Y Grafiek ter bepaling van de inwendige diameter van een vat, uitgaande van de verhouding van de inhouden Y Grafiek ter bepaling van de oppervlakte van mantel en bodem Y Grafieken voor de bepaling van de globale wanddikte Y Correctiefactor voor de bepaling van de wanddikte uitgaande van een inwendige diameter van 2 m Y Correctiefactor voor de bepaling van de wanddikte uitgaande van de ontwerpdruk Y Correctiefactor voor de bepaling van de wanddikte uitgaande van de ontwerptemperatuur Y Materiaal H II Y Materiaal CrNi Y Grafiek ter bepaling van de massa van mantel en bodems Y Grafiek ter bepaling van de massa van de ondersteuning als percentage van de massa van massa en bodems Y

2 Y Prijsberekeningsmethode voor stalen drukvaten 11. Grafiek ter bepaling van de massa van de tubelures als percentage van de massa van massa en bodems Y Grafiek ter bepaling van de prijs van een vat; Y Materiaal C-staal Y Materiaal CrNi Y Voorbeeld output rekenmodel Y Toelichting rekenmodel Y Bij dit artikel ontvangt u een diskette met een rekenmodel voor de prijsberekening van drukvaten (HII) en een rekenmodel voor de prijsberekening van drukvaten (CrNi).

3 Prijsberekeningsmethode voor stalen drukvaten Y Inleiding Tijdens de ontwikkelingsfases van een project worden begrotingen gemaakt die gebaseerd zijn op de informatie die op dat moment beschikbaar is. Dit betekent dat, zeker in de eerste ontwikkelingsfases, niet alle voor de begroting benodigde gegevens afkomstig kunnen zijn van de verantwoordelijke vak-engineer (b.v. technoloog, mechanical-engineer). Gelukkig kunnen we uit historische gegevens (gegevens van gerealiseerde vaten) kengetallen afleiden waarmee de cost engineer de gegevens, die voor de begroting nodig zijn, kan bepalen. Het zal duidelijk zijn dat de gegevens, die op deze manier bepaald zijn, niet dezelfde kwaliteit hebben dan wanneer ze afkomstig zijn van een vak-engineer. De bepaalde gegevens zijn goed genoeg voor het doel waarvoor ze worden gebruikt, want de begroting mag in de eerste ontwikkelingsfases een grotere afwijking hebben, dan in de opvolgende fases. De in dit artikel beschreven methodiek voor het begroten van een vat gaat uit van het verband dat er bestaat tussen de totale massa van het vat en de prijs. 2. De massa van het vat Om de massa van het vat te kunnen berekenen moeten minimaal de inwendige diameter, tangentlengte en wanddikte bekend zijn. In plaats van de wanddikte kunnen ook de ontwerpdruk en de temperatuur gegeven zijn. Voor het berekenen van de massa van mantel en bodems (de kale massa) gaat u als volgt te werk: Bepaal eerst de diameter en de tangentlengte. Wanneer de inhoud bekend is kan op basis van de (gemiddelde) L/D-verhouding, de diameter en tangentlengte berekend worden. Indien deze niet bekend zijn, bereken dan de wanddikte met behulp van de diameter, de ontwerpdruk en de ontwerptemperatuur. In dit artikel wordt voor de globale berekening van de wanddikte gebruikgemaakt van de formule die wordt toegepast voor

4 Y Prijsberekeningsmethode voor stalen drukvaten het berekenen van de wanddikte van de mantel. Er wordt geen rekening gehouden met noodzakelijke plaatselijke versterkingen in verband met grote wandverzwakkingen door bijvoorbeeld grote wanddoorvoeringen. Ook de invloed van eventuele windbelasting en vacuüm op de wanddikte wordt buiten beschouwing gelaten. De op deze manier berekende wanddikte wordt voor HII met 10% en voor CrNi met 5% verhoogd omdat de gerealiseerde gemiddelde wanddikte voor HII ca 10 % en voor CrNi 5% groter is dan de op bovenstaande wijze berekende wanddikte. Bereken de oppervlakte van mantel en bodems en vermenigvuldig deze met de wanddikte en de dichtheid van staal. Om de totale massa van het vat te bepalen moet aan de massa van mantel en fronten nog de massa van tubelures, eventueel mangaten, ondersteuning, isolatieringen en internals (kortweg A&ID: Aan- & InbouwDelen) worden toegevoegd. In het algemeen kan worden gezegd dat de A&ID bestaan uit: ondersteuning in de vorm van zadels bij een horizontale opstelling en brackets, poten of skirt bij een verticale opstelling; mangat (afhankelijk van de grootte/massa van het vat); massa van het kale vat <750 kilo geen mangaten, massa van het kale vat >=750 kilo één of meerdere mangaten; tubelures (grootte en aantal afhankelijk van de grootte van het vat); 1 vortexbreker; isolatieringen. In het geval dat deze constructiedetails nog niet bekend zijn, wordt aangenomen dat het te berekenen drukvat redelijkerwijs aan bovengenoemde uitgangspunten voldoet. Wanneer het aantal tubelures en mangaten (nog) niet bekend zijn maken we gebruik van het verband dat er bestaat tussen de massa van de mantel en de bodems (het kale vat) en de massa van de tubelures en mangaten. Zijn er nog niet genoeg details bekend om de massa van de ondersteuning te bepalen dan maken we gebruik van het verband tussen de massa van het kale vat en de massa van de ondersteuning en de isolatieringen.

5 Prijsberekeningsmethode voor stalen drukvaten Y De massa van internals kunnen van vat tot vat zoveel verschillen dat deze in voorkomende gevallen apart moeten worden toegevoegd. 3. Prijsbepaling In de berekeningsmethode wordt nu afhankelijk van de totale massa en van het aandeel A&ID de prijs bepaald. 4. Nabeschouwing De beschreven methode is gebaseerd op algemene kengetallen uit de literatuur en geschikt voor een snelle begroting van de kosten van een drukvat, zonder dat alle gegevens tot in detail bekend zijn. In de praktijk is gebleken dat de nauwkeurigheid van de methode voldoende is voor orde van grootte en evaluatiebegrotingen. Door uitkomsten van deze methodiek te vergelijken met eigen realisaties kunnen correctiefactoren bepaald worden om het model beter geschikt te maken voor de eigen situatie. 5. Voorbeeld Ter illustratie is een voorbeeld opgenomen van een drukvat met de volgende gegevens: inhoud 50 m3; L/D-verhouding=2.5; materiaal HII; ontwerptemperatuur 50 C; werkdruk 15 bar; ondersteuning: skirt.

6 Y Prijsberekeningsmethode voor stalen drukvaten 6. Bepaling van de diameter en de tangentlengte 6.1. Grafiek ter bepaling van de inhoud van een vat, uitgaande van de L/D-verhouding en een inwendige diameter van 2 meter Lees af bij L/D-verhouding van 2.5, een inhoud van 17 m 3. De verhouding van de inhouden = 50/17 = 2.9.

7 Prijsberekeningsmethode voor stalen drukvaten Y Grafiek ter bepaling van de inwendige diameter van een vat, uitgaande van de verhouding van de inhouden Lees af bij verhouding van de inhouden = 2.9, een inwendige diameter van 2.85 m. L/D-verhouding = 2.5, dus tangentlengte van = = m.

8 Y Prijsberekeningsmethode voor stalen drukvaten 7. Grafiek ter bepaling van de oppervlakte van mantel en bodem Lees af bij inwendige diameter = m; oppervlak bodem/stuk = 8.2 m 2 en oppervlak mantel =9m 2. Het totale oppervlak wordt dan: Oppervlak bodem/stuk: = 16.4 m 2 Oppervlak mantel = 64 m 2 Totaal = 80.4 m 2

9 Prijsberekeningsmethode voor stalen drukvaten Y Grafieken voor de bepaling van de globale wanddikte Er wordt een wanddikte bepaald op basis van een: inwendige diameter = 2 m Ontwerpdruk = 10 bar ontwerptemperatuur = 20 gr. C Dit resulteert in een wanddikte voor H II van 8.3 mm en voor CrNi in een wanddikte van 10.6 mm Correctiefactor voor de bepaling van de wanddikte uitgaande van een inwendige diameter van 2 m Lees af bij inwendige diameter = 2.85; CFdiameter = 1.42.

10 Y Prijsberekeningsmethode voor stalen drukvaten 8.2. Correctiefactor voor de bepaling van de wanddikte uitgaande van de ontwerpdruk Lees af bij Ontwerpdruk = 15 bar; CFontwerpdruk = 1.5.

11 Prijsberekeningsmethode voor stalen drukvaten Y Correctiefactor voor de bepaling van de wanddikte uitgaande van de ontwerptemperatuur Materiaal H II Lees af bij Ontwerptemperatuur = 50 gr.c.; CFontwerptemperatuur = De totale wanddikte wordt dan: Berekende wanddikte CFdiameter ; CFontwerpdruk CFontwerptemperatuur = = 18.4 mm afgerond wordt dit 19 mm.

12 Y Prijsberekeningsmethode voor stalen drukvaten Materiaal CrNi

13 Prijsberekeningsmethode voor stalen drukvaten Y Grafiek ter bepaling van de massa van mantel en bodems Lees af bij inwendige diameter=2.850 m; massa bodem/stuk=65 kg/ mm en massa mantel matel /m= 72 kg/mm. De totale massa wordt: Massabodem/stuk: = 2,470 kg Massamantel = 9,747 kg Totaal = 12,217 kg

14 Y Prijsberekeningsmethode voor stalen drukvaten 10. Grafiek ter bepaling van de massa van de ondersteuning als percentage van de massa van massa en bodems Lees af bij massamantel & fronten =12,217 kg; massa skirt: 16 %. Massa skirt: = ,217 = 1,955 kg.

15 Prijsberekeningsmethode voor stalen drukvaten Y Grafiek ter bepaling van de massa van de tubelures als percentage van de massa van massa en bodems Lees af bij Massa mantel & fronten = 12,217 kg; massa tubelures en mangaten =5%. Massa tubelures en mangaten = ,217 = 611 kg. De totale massa wordt dan: Massamantel en fronten Massaondersteuning Massa tubelures en mangaten Totaal 12,217 kg 1,955 kg 611 kg 14,783 kg Verhouding totale massa /massamantel en fronten = 14,783/12,217 = 1.21.

16 Y Prijsberekeningsmethode voor stalen drukvaten 12. Grafiek ter bepaling van de prijs van een vat Materiaal C-staal Lees af bij totale massa = 14,783 kg; prijs = ongeveer euro. TM/MM&F: totale massa / Massa mantel&massa bodems

17 Prijsberekeningsmethode voor stalen drukvaten Y Materiaal CrNi TM/MM&F: totale massa / Massa mantel&massa bodems

18 Y Prijsberekeningsmethode voor stalen drukvaten 13. Voorbeeld output rekenmodel

19 Prijsberekeningsmethode voor stalen drukvaten Y Toelichting rekenmodel

20

Prijsberekeningsmethode voor kolommen

Prijsberekeningsmethode voor kolommen Prijsberekeningsmethode voor kolommen Y21 1 Prijsberekeningsmethode voor kolommen Ing. J. M. L. Nijssen 1. Inleiding Y21 3 2. De massa van de kolom Y21 3 3. Prijsberekening Y21 6 4. Rekenvoorbeeld prijsberekening

Nadere informatie

Prijsberekeningsmethode. van stalen kegeldaktanks. met een inhoud tussen de 50 en 500 m 3

Prijsberekeningsmethode. van stalen kegeldaktanks. met een inhoud tussen de 50 en 500 m 3 Prijsberekeningsmethode voor stalen kegeldaktanks met een inhoud Prijsberekeningsmethode voor stalen kegeldaktanks met een inhoud tussen de 50 en 500 m 3 Ing. J. M. L. Nijssen Y2020 1 1. Inleiding Y2020

Nadere informatie

Kostenramingsmethode voor pijpenwarmtewisselaars

Kostenramingsmethode voor pijpenwarmtewisselaars Kostenramingsmethode voor pijpenwarmtewisselaars Y2040 1 Kostenramingsmethode voor pijpenwarmtewisselaars Ir. drs. M. M. J. Latten, bewerkt door ing. J. M. L. Nijssen 1. Inleiding Y2040 3 2. Constructie

Nadere informatie

Montage van apparaten en

Montage van apparaten en Montage van apparaten en machines Y8110 1 Montage van apparaten en machines J. C. de Wit 1. Inleiding Y8110 3 2. Algemeen Y8110 3 3. Veiligheidsaspecten Y8110 3 4. Bepalen van de montagekosten Y8110 4

Nadere informatie

Criteria bij de selectie: pijpenwarmtewisselaar of. platenwarmtewisselaar

Criteria bij de selectie: pijpenwarmtewisselaar of. platenwarmtewisselaar Criteria bij de selectie: pijpenwarmtewisselaar of Criteria bij de selectie: pijpenwarmtewisselaar of Ing. A. J. te Boekhorst en ing. J. M. L. Nijssen K1010 1 1. Inleiding K1010 3 2. Selectiecriteria K1010

Nadere informatie

Algemene escalatieberekening

Algemene escalatieberekening Algemene escalatieberekening G5010 1 Algemene escalatieberekening Redactiecommissie 1. Inleiding G5010 3 2. Uitgangspunten voor de escalatieberekening G5010 3 3. Berekening kostenescalatie G5010 4 4. Enkele

Nadere informatie

Wiskunde D Online uitwerking 4 VWO blok 6 les 2

Wiskunde D Online uitwerking 4 VWO blok 6 les 2 Paragraaf 8 De klokvorm Opgave 1 a De top van de grafiek van de PvdA ligt bij 30 %. Dus voor de PvdA wordt 30% voorspeld. b De grafiek loopt van ongeveer 27 tot 33, dus het percentage ligt met grote waarschijnlijkheid

Nadere informatie

In het internationale eenhedenstelsel, ook wel SI, staan er negen basisgrootheden met bijbehorende grondeenheden. Dit is BINAS tabel 3A.

In het internationale eenhedenstelsel, ook wel SI, staan er negen basisgrootheden met bijbehorende grondeenheden. Dit is BINAS tabel 3A. Grootheden en eenheden Kwalitatieve en kwantitatieve waarnemingen Een kwalitatieve waarneming is wanneer je meet zonder bijvoorbeeld een meetlat. Je ziet dat een paard hoger is dan een muis. Een kwantitatieve

Nadere informatie

wiskunde B havo 2018-II

wiskunde B havo 2018-II Piano In figuur 1 zijn de witte en zwarte toetsen van een gewone piano getekend. In totaal heeft deze piano 88 toetsen. figuur 1 De toetsen worden genummerd van links naar rechts. Zie figuur, waarin de

Nadere informatie

In voorliggende notitie wordt ingegaan op het aspect groepsrisico vanwege de K1-vloeistofleiding van de DPO (Defensie Pijpleidingen Organisatie).

In voorliggende notitie wordt ingegaan op het aspect groepsrisico vanwege de K1-vloeistofleiding van de DPO (Defensie Pijpleidingen Organisatie). Notitie Referentienummer Datum Kenmerk GM-04 2 november 31 Betreft DPO buisleiding - DELA 1 Inleiding Dela heeft Grontmij opdracht verleend voor het voorbereiden van een bestemmingplan voor een uitvaartfaciliteit

Nadere informatie

Stappenplan knik. Grafiek 1

Stappenplan knik. Grafiek 1 Stappenplan knik Bepaal de waarden voor A, L buc, i y, i z, λ e (afhankelijk van materiaalsoort) en f y,d (=rekgrens) Kniklengte Instabiliteit tabel 1.1 Slankheid λ y = L buc /i y Rel slankheid λ rel =

Nadere informatie

4900 snelheid = = 50 m/s Grootheden en eenheden. Havo 4 Hoofdstuk 1 Uitwerkingen

4900 snelheid = = 50 m/s Grootheden en eenheden. Havo 4 Hoofdstuk 1 Uitwerkingen 1.1 Grootheden en eenheden Opgave 1 a Kwantitatieve metingen zijn metingen waarbij je de waarneming uitdrukt in een getal, meestal met een eenheid. De volgende metingen zijn kwantitatief: het aantal kinderen

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Beweging in beeld. Gemaakt als toevoeging op methode Natuurkunde Overal

Hoofdstuk 1 Beweging in beeld. Gemaakt als toevoeging op methode Natuurkunde Overal Hoofdstuk 1 Beweging in beeld Gemaakt als toevoeging op methode Natuurkunde Overal 1.1 Beweging vastleggen Het verschil tussen afstand en verplaatsing De verplaatsing (x) is de netto verplaatsing en de

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Beweging in beeld. Gemaakt als toevoeging op methode Natuurkunde Overal

Hoofdstuk 1 Beweging in beeld. Gemaakt als toevoeging op methode Natuurkunde Overal Hoofdstuk 1 Beweging in beeld Gemaakt als toevoeging op methode Natuurkunde Overal 1.4/1.5 Significantie en wiskundige vaardigheden Omrekenen van grootheden moet je kunnen. Onderstaande schema moet je

Nadere informatie

0,8 = m / 350 1 = m / 650

0,8 = m / 350 1 = m / 650 EXTRA De dichtheid van een mengsel 39 a 1L = 1000 ml 1% is dus 10 ml 35% is dan 350 ml Zo kan het ook: (1000 / 100) x 35 = 350 ml alcohol (en dus 1000-350 = 650 ml water) b alcohol water m =? V = 350 cm

Nadere informatie

TBV-C. Gecombineerde regel- en inregelafsluiters voor eindunits Voor On/Off regelen

TBV-C. Gecombineerde regel- en inregelafsluiters voor eindunits Voor On/Off regelen TBV-C Gecombineerde regel- en inregelafsluiters voor eindunits Voor On/Off regelen IMI TA / Regelafsluiters / TBV-C TBV-C De TBV-C is ontworpen voor toepassing in eindunits van verwarmingsof koelsystemen

Nadere informatie

(ont)wikkelen. Aantal keer gevouwen Aantal lagen papier

(ont)wikkelen. Aantal keer gevouwen Aantal lagen papier (ont)wikkelen versie 0.5 [4--008] pagina (ont)wikkelen vouwen Wist je dat je een blad papier niet meer dan zeven (misschien acht) keer kunt dubbelvouwen? Om dit te controleren kun je met een stuk papier

Nadere informatie

Examen VWO. wiskunde B1. tijdvak 1 woensdag 28 mei uur

Examen VWO. wiskunde B1. tijdvak 1 woensdag 28 mei uur Eamen VWO 2008 tijdvak woensdag 28 mei 3.30-6.30 uur wiskunde B Dit eamen bestaat uit 9 vragen. Voor dit eamen zijn maimaal 8 punten te behalen. Voor elk vraagnummer staat hoeveel punten met een goed antwoord

Nadere informatie

Foutenberekeningen Allround-laboranten

Foutenberekeningen Allround-laboranten Allround-laboranten Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE... 2 LEERDOELEN :... 3 1. INLEIDING.... 4 2. DE ABSOLUTE FOUT... 5 3. DE KOW-METHODE... 6 4. DE RELATIEVE FOUT... 6 5. GROOTHEDEN VERMENIGVULDIGEN EN DELEN....

Nadere informatie

Of het nu gaat om elektrische stroom, een waterstroom of een warmtestroom: in het algemeen heb je om stroom te krijgen een drijvende kracht nodig.

Of het nu gaat om elektrische stroom, een waterstroom of een warmtestroom: in het algemeen heb je om stroom te krijgen een drijvende kracht nodig. Of het nu gaat om elektrische stroom, een waterstroom of een warmtestroom: in het algemeen heb je om stroom te krijgen een drijvende kracht nodig. Of het nu gaat om elektrische stroom, een waterstroom

Nadere informatie

Eindexamen wiskunde B1-2 havo 2004-I

Eindexamen wiskunde B1-2 havo 2004-I Eindexamen wiskunde - havo 004-I 4 eoordelingsmodel Kogelstoten De score van André is,8 De score van ernard is,55 De conclusie dat voor k = 0, ernard niet de hoogste score heeft de vergelijking die hoort

Nadere informatie

Eindexamen wiskunde B1 havo 2007-I

Eindexamen wiskunde B1 havo 2007-I Eindexamen wiskunde B havo 007-I Beoordelingsmodel De wet van Moore maximumscore 3 Van 96 tot 975 is 4 jaar Het aantal transistors volgens de formule is dus 4 7 4 = 5, dus 5 transistors in 975 maximumscore

Nadere informatie

STAG. Inregelafsluiters DN 65-300 met gegroefde einden

STAG. Inregelafsluiters DN 65-300 met gegroefde einden STAG Inregelafsluiters DN 65-300 met gegroefde einden IMI TA / Inregelafsluiters / STAG STAG Een inregelafsluiter uit nodulair gietijzer met gegroefde einden. Ideaal voor gebruik aan primaire en secundaire

Nadere informatie

de weerstandscoëfficiënt van de bochten is nagenoeg onafhankelijk van het slangtype.

de weerstandscoëfficiënt van de bochten is nagenoeg onafhankelijk van het slangtype. TNO heeft een onderzoek naar de invloed van een aantal parameters op de wrijvings- en weerstandscoëfficiënten van DEC International -slangen en -bochten uitgevoerd (rapportnummer 90-042/R.24/LIS). De volgende

Nadere informatie

'Homebox the isolated postbox', berekening van de U-waarde.

'Homebox the isolated postbox', berekening van de U-waarde. Notitie b e t r e f t : 'Homebox the isolated postbox', berekening van de U-waarde. d a t u m : 27 september 2016 r e f e r e n t i e : v a n : a a n : GH/ GH/ KS/ H 5636-1-NO-001 ir. G. Hulstein Trim

Nadere informatie

Inhoud. Eenheden... 2 Omrekenen van eenheden I... 4 Omrekenen van eenheden II... 9 Omrekenen van eenheden III... 10

Inhoud. Eenheden... 2 Omrekenen van eenheden I... 4 Omrekenen van eenheden II... 9 Omrekenen van eenheden III... 10 Inhoud Eenheden... 2 Omrekenen van eenheden I... 4 Omrekenen van eenheden II... 9 Omrekenen van eenheden III... 10 1/10 Eenheden Iedere grootheid heeft zijn eigen eenheid. Vaak zijn er meerdere eenheden

Nadere informatie

Verkrijgbare Kleuren /32" Ø Bar /16" Ø3, Bar

Verkrijgbare Kleuren /32 Ø Bar /16 Ø3, Bar 1. Polyurethaan persluchtslang Code Ø Uit Ø In BuigRadius Werkdruk 17-0001 Ø3 Ø2,5 10 10 Bar Verkrijgbare Kleuren 17-0003 Ø4 Ø2,5 10 13 Bar 17-0005 Ø4,3 Ø3 25 12 Bar 17-0007 Ø5 Ø3 18 18 Bar 17-0009 Ø6

Nadere informatie

Havo 4 - Practicumwedstrijd Versnelling van een karretje

Havo 4 - Practicumwedstrijd Versnelling van een karretje Havo 4 - Practicumwedstrijd Versnelling van een karretje Vandaag gaan jullie een natuurkundig experiment doen in een hele andere vorm dan je gewend bent, namelijk in de vorm van een wedstrijd. Leerdoelen

Nadere informatie

Buizen, wanddiktes en inhoudtoleranties Duran borosilicaatglas

Buizen, wanddiktes en inhoudtoleranties Duran borosilicaatglas Buizen, wanddiktes en inhoudtoleranties Duran borosilicaatglas ø 3 ± 0,2 Wanddikte Inwendige diameter Volumetolerantie 0,7 ± 0,04 1,6 + 31,5% / -26,3% ø 4 ± 0,2 Wanddikte Inwendige diameter Volumetolerantie

Nadere informatie

Stappenplan knik. Grafiek 1

Stappenplan knik. Grafiek 1 Stappenplan knik Bepaal de waarden voor A, L buc, i y, i z, λ e (afhankelijk van materiaalsoort) en f y,d (=rekgrens) Kniklengte Instabiliteit tabel 1.1 Slankheid λ y = L buc/i y Rel slankheid λ rel =

Nadere informatie

1.1 Lineaire vergelijkingen [1]

1.1 Lineaire vergelijkingen [1] 1.1 Lineaire vergelijkingen [1] Voorbeeld: Los de vergelijking 4x + 3 = 2x + 11 op. Om deze vergelijking op te lossen moet nu een x gevonden worden zodat 4x + 3 gelijk wordt aan 2x + 11. = x kg = 1 kg

Nadere informatie

Eindexamen wiskunde B1 vwo 2008-I

Eindexamen wiskunde B1 vwo 2008-I Eindeamen wiskunde B vwo 008-I Landing In deze opgave bekijken we een eenvoudig wiskundig model van de baan van een vliegtuig bij de landing. Een vliegtuig vliegt op een hoogte van 8 km. Op een afstand

Nadere informatie

Foutenberekeningen. Inhoudsopgave

Foutenberekeningen. Inhoudsopgave Inhoudsopgave Leerdoelen :... 3 1. Inleiding.... 4 2. De absolute fout... 5 3. De KOW-methode... 7 4. Grootheden optellen of aftrekken.... 8 5. De relatieve fout...10 6. grootheden vermenigvuldigen en

Nadere informatie

V A gr. A gr. r 2. r d 2. LABO : Verband tussen massa en volume van een voorwerp: MASSADICHTHEID BENODIGDHEDEN PROBLEEMSTELLING

V A gr. A gr. r 2. r d 2. LABO : Verband tussen massa en volume van een voorwerp: MASSADICHTHEID BENODIGDHEDEN PROBLEEMSTELLING LABO : Verband tussen massa en volume van een voorwerp: MASSADICHTHEID BENODIGDHEDEN schuifpasser (nk: 0,005 cm) diitale balans (nk: 1 ) ruitersbalans (nk: 0,1 ) 8 cilinders vervaardid uit PET (zwart)

Nadere informatie

DRUKVERLIES GELAMINEERDE FLEXIBELE SLANGEN

DRUKVERLIES GELAMINEERDE FLEXIBELE SLANGEN TNO heeft een onderzoek naar de invloed van een aantal parameters op de wrijvings- en weerstandscoëfficiënten van EC -slangen en -bochten uitgevoerd (rapportnummer 90-042/R.24/LIS). e volgende parameters

Nadere informatie

wiskunde C vwo 2017-II

wiskunde C vwo 2017-II OVERZICHT FORMULES Kansrekening Voor toevalsvariabelen X en Y geldt: EX ( Y) EX ( ) EY ( ) Voor onafhankelijke toevalsvariabelen X en Y geldt: 2 2 ( X Y) ( X) ( Y) n -wet: bij een serie van n onafhankelijk

Nadere informatie

Logaritmische verbanden

Logaritmische verbanden 9 Zes momentopnamen van een zeester Van elke zeester is de armlengte gemeten, vanuit het midden van de ster. De resultaten staat in de tabel: a. Voer de gegevens in op de GR. Dat gaat dat als volgt: Toets

Nadere informatie

En wat nu als je voorwerpen hebt die niet even groot zijn?

En wat nu als je voorwerpen hebt die niet even groot zijn? Dichtheid Als je van een stalen tentharing en een aluminium tentharing wilt weten welke de grootte massa heeft heb je een balans nodig. Vaak kun je het antwoord ook te weten komen door te voelen welk voorwerp

Nadere informatie

Voor afmetingen waarvoor geen bewerkingsprijs staat vermeld gelden de prijzen op aanvraag

Voor afmetingen waarvoor geen bewerkingsprijs staat vermeld gelden de prijzen op aanvraag 19 x 13 x 19 x 1,5 mm 0,57 314,00 324,00 344,00 364,00 20 x 15 x 20 x 1,5 mm 0,61 314,00 324,00 344,00 364,00 25 x 15 x 25x 2 mm 0,96 227,00 237,00 257,00 277,00 10 x 20 x 10 x 2 mm 0,56 227,00 237,00

Nadere informatie

1.5.1 APS-50 Technische gegevens standaard industriedeur

1.5.1 APS-50 Technische gegevens standaard industriedeur 1.5.1 APS-50 Technische gegevens standaard industriedeur hoogte 500 mm 50 mm Maximale breedte 12.000 mm ( breder na berekeningen ) Standaardkleur Binnenzijde RAL9010, buitenzijde diverse kleuren standaard

Nadere informatie

Thermodynamica. Daniël Slenders Faculteit Ingenieurswetenschappen Katholieke Universiteit Leuven

Thermodynamica. Daniël Slenders Faculteit Ingenieurswetenschappen Katholieke Universiteit Leuven Thermodynamica Daniël Slenders Faculteit Ingenieurswetenschappen Katholieke Universiteit Leuven Academiejaar 2009-2010 Inhoudsopgave Eerste hoofdwet - deel 1 3 Oefening 1.1......................................

Nadere informatie

ONDERWIJS & ONDERZOEK

ONDERWIJS & ONDERZOEK ONDERWIJS & ONDERZOEK Heilbot rustend op plateaus. De plateaus worden gebruikt om extra ligruimte te creëren en bodembedekking te verlagen. Dichtheid optimalisatie in de aquacultuur Door Jelle Busscher

Nadere informatie

7.3 Grenstoestand met betrekking tot de dragende functie 7.3.1 Kanaalplaatvloeren Buiging

7.3 Grenstoestand met betrekking tot de dragende functie 7.3.1 Kanaalplaatvloeren Buiging Tabel 4 Brandwerendheidseisen met betrekking tot bezwijken (zie Bouwbesluit tabellen V) bouwconstructie brandwerendheidseis (min.) bouwconstructie waarvan bet bezwijken l~idt tot bet onbruikbaar worden

Nadere informatie

TBV-C. Gecombineerde regel- en inregelafsluiters voor eindunits Voor On/Off regelen

TBV-C. Gecombineerde regel- en inregelafsluiters voor eindunits Voor On/Off regelen TBV-C Gecombineerde regel- en inregelafsluiters voor eindunits Voor On/Off regelen IMI TA / Regelafsluiters / TBV-C TBV-C De TBV-C is ontworpen voor toepassing in eindunits van verwarmingsof koelsystemen

Nadere informatie

J De centrale draait (met de gegevens) gedurende één jaar. Het gemiddelde vermogen van de centrale kan dan berekend worden:

J De centrale draait (met de gegevens) gedurende één jaar. Het gemiddelde vermogen van de centrale kan dan berekend worden: Uitwerking examen Natuurkunde1 HAVO 00 (1 e tijdvak) Opgave 1 Itaipu 1. De verbruikte elektrische energie kan worden omgerekend in oules: 17 = 9,3 kwh( = 9,3 3, ) = 3,3 De centrale draait (met de gegevens)

Nadere informatie

Practicumverslag ingeleverd op

Practicumverslag ingeleverd op Verslag door Anke 914 woorden 12 juni 2017 8 28 keer beoordeeld Vak Methode NaSk Nova racticum uitgevoerd op 21-09- 16 Practicumverslag ingeleverd op 01-11- 16 1. Inleiding Om een veer uit te kunnen laten

Nadere informatie

HANDLEIDING. Sesame. Thermoplastic Tank Technologies

HANDLEIDING. Sesame. Thermoplastic Tank Technologies HANDLEIDING Sesame Thermoplastic Tank Technologies INSTALLATIE- EN GEBRUIKSAANWIJZING INHOUD 1. ALGEMEEN 3 2. BELANGRIJK 3 3. INSTALLATIE EXPANSIEVAT 4 4. GEBRUIK EXPANSIEVAT 5 5. VERVANGEN LUCHTCEL 5

Nadere informatie

DNV KEMA Energy & Sustainability. Rapport. Kwantitatieve Risicoanalyse Gastransportleiding N-568-10

DNV KEMA Energy & Sustainability. Rapport. Kwantitatieve Risicoanalyse Gastransportleiding N-568-10 DNV KEMA Energy & Sustainability Rapport Kwantitatieve Risicoanalyse Gastransportleiding N-568-10 Groningen, 14 september 2012 74101761-GCS 12.R.53074 Kwantitatieve Risicoanalyse Gastransportleiding N-568-10

Nadere informatie

poederblusser CoNsTruCTIe MATerIAAl & GebruIK

poederblusser CoNsTruCTIe MATerIAAl & GebruIK poederblusser ps1-x AbC Het model PS1-X ABC is een poederblusser onder druk met manometer, speciaal ontworpen voor de wagen, het zeewezen en huishoudelijk gebruik. Gebruikstemperaturen: van -0 C tot +60

Nadere informatie

TBV-CMP. Gecombineerde regel- en inregelafsluiters voor eindunits Drukgecompenseerde regel en inregelafsluiter

TBV-CMP. Gecombineerde regel- en inregelafsluiters voor eindunits Drukgecompenseerde regel en inregelafsluiter Gecombineerde regel- en inregelafsluiters voor eindunits Drukgecompenseerde regel en inregelafsluiter IMI TA / Regelafsluiters / De is ontworpen voor modulerende regeling van eindunits in HV/AC systemen

Nadere informatie

de weerstandscoëfficiënt van de bochten is nagenoeg onafhankelijk van het slangtype.

de weerstandscoëfficiënt van de bochten is nagenoeg onafhankelijk van het slangtype. TNO heeft een onderzoek naar de invloed van een aantal parameters op de wrijvings- en weerstandscoëfficiënten van DEC International -slangen en -bochten uitgevoerd (rapportnummer 90-042/R.24/LIS). De volgende

Nadere informatie

Afmetingen werden vroeger vergeleken met het menselijke lichaam (el, duim, voet)

Afmetingen werden vroeger vergeleken met het menselijke lichaam (el, duim, voet) Samenvatting door een scholier 669 woorden 2 november 2003 6 117 keer beoordeeld Vak Methode Natuurkunde Natuurkunde overal Hoofdstuk 1: Druk 1.1 Druk = ergens tegen duwen Verband = grootheid die met andere

Nadere informatie

Uitwerkingen Vacuümpomp, 3HV, 1: Onderzoeken: theorieën, modellen en experimenten.

Uitwerkingen Vacuümpomp, 3HV, 1: Onderzoeken: theorieën, modellen en experimenten. Uitwerkingen Vacuümpomp, 3HV, 1: Onderzoeken: theorieën, modellen en experimenten. 1.1 C. B 2. Als een goed uitgevoerd experiment en een goed rekenmodel daarbij niet dezelfde uitkomsten geven, zal de onderliggende

Nadere informatie

Paragraaf 5.1 : Wortelvormen en Breuken

Paragraaf 5.1 : Wortelvormen en Breuken Hoofdstuk 5 Machten en Eponenten (V Wis B) Pagina 1 van 11 Paragraaf 5.1 : Wortelvormen en Breuken Les 1 : Wortelformules, Domein en Bereik Definities Domein = { alle -en die je mag invullen in de formule

Nadere informatie

3.1 Negatieve getallen vermenigvuldigen [1]

3.1 Negatieve getallen vermenigvuldigen [1] 3.1 Negatieve getallen vermenigvuldigen [1] Voorbeeld 1: 5 3 = 15 (3 + 3 + 3 + 3 + 3 = 15) Voorbeeld 2: 5-3 = -15 (-3 +-3 +-3 +-3 +-3 = -3-3 -3-3 -3 = -15) Voorbeeld 3: -5 3 = -15 Voorbeeld 4: -5 3 9 2

Nadere informatie

Aanvulling hoofdstuk 1 uitwerkingen

Aanvulling hoofdstuk 1 uitwerkingen Natuur-scheikunde Aanvulling hoofdstuk 1 uitwerkingen Temperatuur in C en K Metriek stelsel voorvoegsels lengtematen, oppervlaktematen, inhoudsmaten en massa Eenheden van tijd 2 Havo- VWO H. Aelmans SG

Nadere informatie

Werken met indexen: T Ing. J. Kok

Werken met indexen: T Ing. J. Kok Werken met indexen: algemeen T1020 1 Werken met indexen: algemeen Ing. J. Kok 1. Inleiding T1020 3 2. Wat zijn indexcijfers T1020 3 3. Soorten indexcijfers T1020 3 3.1. Enkelvoudige indexcijfers T1020

Nadere informatie

TWEEDE RONDE NATUURKUNDE OLYMPIADE 2012 TOETS APRIL uur

TWEEDE RONDE NATUURKUNDE OLYMPIADE 2012 TOETS APRIL uur TWEEDE RONDE NATUURKUNDE OLYMPIADE 2012 TOETS 1 26 APRIL 2012 10.30 12.30 uur 1. STOK IN WATER Een homogene stok met een dichtheid van 0,60 kg/dm 3 is draaibaar aan een onderwater gelegen steen bevestigd.

Nadere informatie

9.1 Oppervlakte-eenheden [1]

9.1 Oppervlakte-eenheden [1] 9.1 Oppervlakte-eenheden [1] De omtrek van een figuur bereken je door uit te rekenen hoe lang het is als je één keer langs de rand van de figuur gaat. Omtrek = l + l + l + l + l + l + l + l = 14 + 8 +

Nadere informatie

Vraag Antwoord Scores. Het verschil is (0,0017 uur, dat is) 6 seconden (of nauwkeuriger) 1

Vraag Antwoord Scores. Het verschil is (0,0017 uur, dat is) 6 seconden (of nauwkeuriger) 1 Eindexamen havo wiskunde B 0-II Gevaar op zee maximumscore Na, 7,0 ( 0,7 ) uur komt de UK bij punt S Na,8 6,5 ( 0,697 ) uur komt de Kaliakra bij punt S Het verschil is (0,007 uur, dat is) 6 seconden (of

Nadere informatie

VAK: Mechanica - Sterkteleer HWTK

VAK: Mechanica - Sterkteleer HWTK VAK: Mechanica - Sterkteleer HWTK Proeftoets Beschikbare tijd: 100 minuten Instructies voor het invullen van het antwoordblad. 1. Dit open boek tentamen bestaat uit 10 opgaven.. U mag tijdens het tentamen

Nadere informatie

BIJLAGE 7 RISICOANALYSE EXTERNE VEILIGHEID KEMA

BIJLAGE 7 RISICOANALYSE EXTERNE VEILIGHEID KEMA BIJLAGE 7 RISICOANALYSE EXTERNE VEILIGHEID KEMA 24 april 2012 Kwantitatieve Risicoanalyse Gastransportleiding Z-520-38 Groningen, 24 april 2012 74101109-GCS 12.R.52846 Kwantitatieve Risicoanalyse Gastransportleiding

Nadere informatie

Een fabrikant van practicummateriaal voor natuurkunde heeft in 2009 als reclame onderstaande ansichtkaart verstuurd aan alle scholen in Nederland.

Een fabrikant van practicummateriaal voor natuurkunde heeft in 2009 als reclame onderstaande ansichtkaart verstuurd aan alle scholen in Nederland. Slagharen Een fabrikant van practicummateriaal voor natuurkunde heeft in 2009 als reclame onderstaande ansichtkaart verstuurd aan alle scholen in Nederland. y y = -0,1x 2 + 2x + 14,9 O x Op de uitwerkbijlage

Nadere informatie

Examen HAVO. wiskunde B. tijdvak 2 woensdag 20 juni uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage.

Examen HAVO. wiskunde B. tijdvak 2 woensdag 20 juni uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Eamen HAV 018 tijdvak woensdag 0 juni 1.0-16.0 uur wiskunde B Bij dit eamen hoort een uitwerkbijlage. Dit eamen bestaat uit 18 vragen. Voor dit eamen zijn maimaal 7 punten te behalen. Voor elk vraagnummer

Nadere informatie

Het thermisch stemmen van een gitaar

Het thermisch stemmen van een gitaar Het thermisch stemmen van een gitaar In dit experiment wordt bestudeerd hoe snaarinstrumenten beïnvloed kunnen worden door warmte. Door gebruik te maken van elektriciteit is het mogelijk om instrumenten

Nadere informatie

inhoudsopgave Starre leidingen bovengronds

inhoudsopgave Starre leidingen bovengronds I inhoudsopgave Starre leidingen bovengronds PP-SP 1.000 PRINS-PIPE SPIRO 2 PP-SP 1.100 Inleiding 2 PP-SP 2.000 specificatie 2 PP-SP 2.100 Mediumbuis 2 PP-SP 2.105 Isolatie 3 PP-SP 2.110 Buitenbuis 3 PP-SP

Nadere informatie

Kwantitatieve Risicoanalyse Deelplan 26 Den Haag

Kwantitatieve Risicoanalyse Deelplan 26 Den Haag Kwantitatieve Risicoanalyse Deelplan 26 Den Haag Inhoud 1 Inleiding...4 2 Invoergegevens...5 3 Presentatie rekenresultaten...6 4 Aardgastransportleiding A-517-10...7 4.1 Invloedsgebied A-517-10 van N.V.

Nadere informatie

De diverse somsoorten bij Fysica

De diverse somsoorten bij Fysica De diverse somsoorten bij Fysica 1 liter zout water weegt 1,03 kilo 1 liter zoet water weegt 1,00 kilo 1 meter zout water levert 0,1 bar druk op 1 meter zoet water levert 0,097 bar druk op Belangrijk:

Nadere informatie

Kenniscentrum energie. Verslag: meetcampagne LT netten in glastuinbouw

Kenniscentrum energie. Verslag: meetcampagne LT netten in glastuinbouw Kenniscentrum energie Verslag: meetcampagne LT netten in glastuinbouw Inhoudsopgave Kenniscentrum energie... 1 Inhoudsopgave... 2 1 Meetmethode... 3 2 Resultaten... 3 3 besluit... 7 2 Zwarte PE-buis Diameter

Nadere informatie

2 - Luchtsnelheidsensoren FloXact -Stick

2 - Luchtsnelheidsensoren FloXact -Stick FloXact Stick Toepassing De FloXact -Stick wordt gebruikt voor luchtsnelheid metingen in luchtkanalen. Afhankelijk van het model wordt een gemiddelde snelheid bepaald over 6, 8 of 10 meetpunten. De unieke

Nadere informatie

1 e jaar 2 e graad (2uur) Waarneming: een gewicht doet een ontstaan Merk op : Een gewicht is een = Besluit:

1 e jaar 2 e graad (2uur) Waarneming: een gewicht doet een ontstaan Merk op : Een gewicht is een = Besluit: Fysica hoofdstuk 1 : Mechanica 1 e jaar e graad (uur) 4. Druk 4.1 Proeven en besluiten Een gewicht op een spons plaatsen Waarneming: een gewicht doet een ontstaan Merk op : Een gewicht is een = Besluit:

Nadere informatie

NATIONALE NATUURKUNDE OLYMPIADE. Eindronde practicumtoets A. 5 juni beschikbare tijd: 2 uur (per toets A of B)

NATIONALE NATUURKUNDE OLYMPIADE. Eindronde practicumtoets A. 5 juni beschikbare tijd: 2 uur (per toets A of B) NATONALE NATUURKUNDE OLYMPADE Eindronde practicumtoets A 5 juni 00 beschikbare tijd: uur (per toets A of B) Bepaling van de grootte van het gat tussen de geleidingsband en de valentieband in een halfgeleider

Nadere informatie

4 Vergelijkingen. Verkennen. Theorie en Voorbeelden

4 Vergelijkingen. Verkennen. Theorie en Voorbeelden 4 Vergelijkingen Verkennen www.math4all.nl MAThADORE-basic HAVO/VWO 4/5/6 VWO wi-b Werken met formules Vergelijkingen Inleiding Verkennen Theorie en Voorbeelden www.math4all.nl MAThADORE-basic HAVO/VWO

Nadere informatie

8.1 Inhoud prisma en cilinder [1]

8.1 Inhoud prisma en cilinder [1] 8.1 Inhoud prisma en cilinder [1] Een prisma heeft twee evenwijdige grensvlakken. Een grondvlak en een bovenvlak. De andere grensvlakken zijn rechthoeken. De hoogte van de prisma is de lengte van de opstaande

Nadere informatie

AAN DE SLAG Arbeid verricht door de wrijvingskracht (thema 1)

AAN DE SLAG Arbeid verricht door de wrijvingskracht (thema 1) Arbeid verricht door de wrijvingskracht (thema 1) Is de arbeid die moet verricht worden op een voorwerp om dat voorwerp over een afstand h omhoog te brengen, afhankelijk van de gevolgde weg? Kies een van

Nadere informatie

Mechanica - Sterkteleer - HWTK PROEFTOETS versie C - OPGAVEN en UITWERKINGEN.doc 1/16

Mechanica - Sterkteleer - HWTK PROEFTOETS versie C - OPGAVEN en UITWERKINGEN.doc 1/16 VAK: Mechanica - Sterkteleer HWTK Set Proeftoets 07-0 versie C Mechanica - Sterkteleer - HWTK PROEFTOETS- 07-0-versie C - OPGAVEN en UITWERKINGEN.doc 1/16 DIT EERST LEZEN EN VOORZIEN VAN NAAM EN LEERLINGNUMMER!

Nadere informatie

TBV-CM. Gecombineerde regel- en inregelafsluiters voor eindunits Voor modulerende regelen

TBV-CM. Gecombineerde regel- en inregelafsluiters voor eindunits Voor modulerende regelen TBV-CM Gecombineerde regel- en inregelafsluiters voor eindunits Voor modulerende regelen IMI TA / Regelafsluiters / TBV-CM TBV-CM Deze afsluiter heeft een equiprocentuele klepkarakteristiek en is ontwikkeld

Nadere informatie

p V T Een ruimte van 24 ºC heeft een dauwpuntstemperatuur van 19 ºC. Bereken de absolute vochtigheid.

p V T Een ruimte van 24 ºC heeft een dauwpuntstemperatuur van 19 ºC. Bereken de absolute vochtigheid. 8. Luchtvochtigheid relatieve vochtigheid p e 100 % p absolute vochtigheid = dichtheid van waterdamp dauwpuntstemperatuur T d = de temperatuur waarbij de heersende waterdampdruk de maximale dampdruk is.

Nadere informatie

5.1 Lineaire formules [1]

5.1 Lineaire formules [1] 5.1 Lineaire formules [1] Voorbeeld : Teken de grafiek van y = 1½x - 3 Stap 1: Maak een tabel met twee coördinaten van deze lijn: x 0 2 y -3 0 Stap 2: Teken de twee punten en de grafiek: 1 5.1 Lineaire

Nadere informatie

Het Noord Zuid project

Het Noord Zuid project Gasunie gaat verder in gastransport Het Noord Zuid project Ir. H.J. Brink Pipeline Engineer N.V. Nederlandse Gasunie 1 juli 2005 N.V. Nederlandse Gasunie Gasinfrastructuurbedrijf 100% eigendom ministerie

Nadere informatie

Mechanica - Sterkteleer - HWTK PROEFTOETS versie C - OPGAVEN.doc 1/7

Mechanica - Sterkteleer - HWTK PROEFTOETS versie C - OPGAVEN.doc 1/7 VAK: Mechanica - Sterkteleer HWTK Set Proeftoets 07-02 versie C Mechanica - Sterkteleer - HWTK PROEFTOETS- 07-02-versie C - OPGAVEN.doc 1/7 DIT EERST LEZEN EN VOORZIEN VAN NAAM EN LEERLINGNUMMER! Beschikbare

Nadere informatie

Bij de toepassing en keuze van de manometers 10 tot 15% overcapaciteit incalculeren, om de manometer zuiver te houden.

Bij de toepassing en keuze van de manometers 10 tot 15% overcapaciteit incalculeren, om de manometer zuiver te houden. METERS Gegarandeerd zuiver. De manometers zijn vervaardigd volgens DIN-16005, DIN-16007, DIN-16255, oppervlakte DIN ISO 1302-3. Toepassingen: Algemene techniek, instrumentatie, compressoren, bouw, garages,

Nadere informatie

Eindexamen wiskunde B1 havo 2002-I

Eindexamen wiskunde B1 havo 2002-I Functies In figuur 1 zijn de grafieken getekend van de functies f ( x) = 2x + 12 en g(x) = x 1. figuur 1 y f g O x 4p 1 Los op: f(x) g(x). Rond de getallen in je antwoord die niet geheel zijn af op twee

Nadere informatie

BEPROEVINGSRAPPORT 13.00036 20 2013 27 2013 15 6061 ET

BEPROEVINGSRAPPORT 13.00036 20 2013 27 2013 15 6061 ET BEPROEVINGSRAPPORT Rapportnummer Datum beproeving Datum rapport Aanvrager Projectnummer klant 3.00036 20 februari 203 Cuypers Kozijnen Posterholt Middenweg 606 ET Posterholt Nederland Culoko. Omvang rapport

Nadere informatie

Proef Natuurkunde Massa en zwaartekracht; veerconstante

Proef Natuurkunde Massa en zwaartekracht; veerconstante Proef Natuurkunde Massa en zwaartekracht; ve Proef door een scholier 1568 woorden 20 januari 2003 4,9 273 keer beoordeeld Vak Natuurkunde Natuurkunde practicum 1.3 Massa en zwaartekracht; ve De probleemstelling

Nadere informatie

Normale Verdeling Inleiding

Normale Verdeling Inleiding Normale Verdeling Inleiding Wisnet-hbo update maart 2010 1 De Normale verdeling De Normale Verdeling beschrijft het gedrag van een continue kansvariabele x. Om kansen te berekenen, moet de dichtheidsfunctie

Nadere informatie

Ontwerp van koudgevormde stalen gordingen volgens EN 1993-1-3. met Scia Engineer 2010

Ontwerp van koudgevormde stalen gordingen volgens EN 1993-1-3. met Scia Engineer 2010 Apollo Bridge Apollo Bridge Architect: Architect: Ing. Miroslav Ing. Miroslav Maťaščík Maťaščík - Alfa 04 -a.s., Alfa Bratislava 04 a.s., Bratislava Design: DOPRAVOPROJEKT Design: Dopravoprojekt a.s.,

Nadere informatie

schematische doorsnede van de wand van een oven Filmlaagjes zijn dunne (laminaire) laagjes lucht voor, direct tegen de wand

schematische doorsnede van de wand van een oven Filmlaagjes zijn dunne (laminaire) laagjes lucht voor, direct tegen de wand schematische doorsnede van de wand van een oven Filmlaagjes zijn dunne (laminaire) laagjes lucht voor, direct tegen de wand schematische doorsnede van de wand van een oven Filmlaagjes zijn dunne (laminaire)

Nadere informatie

Eindexamen wiskunde B1 havo 2007-I

Eindexamen wiskunde B1 havo 2007-I De wet van Moore Eén van de belangrijkste onderdelen van de computer is de chip. Een chip is een elektronische schakeling die uit vele duizenden transistors bestaat. Toch is een chip niet groter dan een

Nadere informatie

Woensdag 21 mei, uur

Woensdag 21 mei, uur I H- ll EXAMEN HOGER ALGEMEEN VOORTGEZET ONDERWIJS IN 1975 Woensdag 21 mei, 14.00-17.00 uur NATUURKUNDE Zie ommezijde Deze opgaven zijn vastgesteld door de commissie bedoeld in artikel 24 van het Besluit

Nadere informatie

TENTAMEN SCHEIDINGSPROCESSEN

TENTAMEN SCHEIDINGSPROCESSEN TENTAMEN SCHEIDINGSPROCESSEN Vooraf: Zet Uw naam op alle papieren (ook de losse pagina s met figuren etc.) die U denkt in te leveren. Vergeet niet de uitgewerkte figuren in Bijlage 1, 2 en 3 in te leveren.

Nadere informatie

wiskunde B havo 2019-I

wiskunde B havo 2019-I Formule van Wilson maximumscore Uitgaande van gelijke temperatuur en diepte wordt het verschil in snelheid dus bepaald door het verschil in zoutgehalte Er geldt: v =,9( 7 5),9( 5) Het gevraagde verschil

Nadere informatie

Het Coudenbergpaleis werd gebouwd op de helling van de Coudenberg.

Het Coudenbergpaleis werd gebouwd op de helling van de Coudenberg. BOUWEN MAAR! Deel 1: het reliëf Het Coudenbergpaleis werd gebouwd op de helling van de Coudenberg. 1. Knip op de lijnen je helling uit, volg hiervoor de. 2. Plooi op de stippellijnen je drie grote flappen

Nadere informatie

Gelijkt. factor Cosinus Phi. Bestaand. Lengte. Vast

Gelijkt. factor Cosinus Phi. Bestaand. Lengte. Vast Rapportage Totaaloverzicht Invoer: 03- Voorbeeld Berekend: Van Naar Omschrijving Ontwerpstroom (Ib) Vermogen (P) Gelijkt. factor Cosinus Phi Lengte Bestaand Vast Ontwerpstroom (Ib) Cosinus Phi Selectief

Nadere informatie

Examen VMBO-KB. wiskunde CSE KB. tijdvak 2 dinsdag 21 juni uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage.

Examen VMBO-KB. wiskunde CSE KB. tijdvak 2 dinsdag 21 juni uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Examen VMBO-KB 2011 tijdvak 2 dinsdag 21 juni 13.30-15.30 uur wiskunde CSE KB Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Dit examen bestaat uit 25 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 70 punten te behalen.

Nadere informatie

Eindexamen natuurkunde 1-2 havo 2004-II

Eindexamen natuurkunde 1-2 havo 2004-II Eindexamen natuurkunde - havo 004-II 4 Beoordelingsmodel Opgave Nachtlenzen voorbeeld van een antwoord: Voor de breking van de lichtstralen geldt: sin i n sin r, waarin i 5 en n,4. sin5 0,574 Hieruit volgt

Nadere informatie

Cirkel en cirkelsector

Cirkel en cirkelsector middellijn 3 Cirkel en cirkelsector 1 CIRKEL In figuur 1 zien we een cirkel. Het middelpunt van de cirkel duiden we meestal aan met de letter M. Verder onderscheiden we de begrippen diameter (middellijn)

Nadere informatie

STANDAARD UITVOERINGEN

STANDAARD UITVOERINGEN HOEKGRIJPERS M/160300/M/11, M/160300/M/12 Enkelwerkend, dubbelwerkend 8 tot 25 mm Enkelwerkend, hoekgrijper, (M/160300/M/11), hoekgrijper, (M/160300/M/12) 2 tot 7 bar ( 8 mm 3,6 tot 7 bar, 10 mm 3 tot

Nadere informatie

EUREKA Engineering & Projects bv. Kroftman Structures B.V. Postbus 158 6900 AD Zevenaar Nederland Telefoon +31 854 010 064 E-mail info@kroftman.

EUREKA Engineering & Projects bv. Kroftman Structures B.V. Postbus 158 6900 AD Zevenaar Nederland Telefoon +31 854 010 064 E-mail info@kroftman. Projectnummer: 1185-021 Uitdraaidatum: 15-9-2010 Rapport Sterkteberekening Stalen loodsen H700 Opdrachtgever: Kroftman Structures B.V. Postbus 158 6900 AD Zevenaar Nederland Telefoon +31 854 010 064 E-mail

Nadere informatie