Ant: B Dit is het doel van het proces.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Ant: B Dit is het doel van het proces."

Transcriptie

1 In welk proces vormt het voor aanpassingen in de informatievoorziening beschikbaar gestelde budget een mandaat voor besluitvorming? A: Contractmanagement B: Financieel management C: Transitie D: Wijzigingenbeheer Ant: D Juist. Een door Financieel management beschikbaar gesteld budget vormt een mandaat voor besluitvorming binnen de operationele processen, in dit geval dus Wijzigingenbeheer. Welk uitvoerend proces realiseert werkinstructies en handleidingen voor de gebruikers en de organisatie? A: Gebruikersondersteuning B: Vormgeven niet-geautomatiseerde informatievoorziening C: Voorbereiden transitie Het proces Vormgeven niet-geautomatiseerde IV is gericht op het vervaardigen en onderhouden van de relevante documentatie voor het gebruik en het functioneel beheer van het informatiesysteem (procedures, werkinstructies, handleidingen en dergelijke) Wat is de doelstelling van het proces Gebruikersondersteuning? A: het begeleiden van gebruikers in het doelmatig en doeltreffend gebruik van de ICT middelen B: het zorg dragen dat de betreffende gebruikers optimaal kunnen werken met de bestaande informatievoorziening C: consistente dienstverlening aan gebruikers, garanderen gebruikerstevredenheid en kanaliseren van informatievragen via een uniek aanspreekpunt Dit is het doel van het proces. Wat zijn de activiteiten van Operationele ICT-aansturing? A: Behoefte bepalen, oplossingsrichting bepalen, validatie B: Call-registratie, gebruikerscommunicatie, call-rapportage C: Opdrachtverstrekking, planning, bewaking Ant: C Dit zijn de activiteiten van Operationele ICT-aansturing.

2 Binnen de geautomatiseerde informatievoorziening worden binnen het BiSL-proces Beheer bedrijfsinformatie twee soorten gegevens onderscheiden. Welke? A: Bedrijfsgegevens en Stuurgegevens B: Bedrijfsgegevens en Informatiegegevens C: Stuurgegevens en Controlegegevens Ant: A Deze twee soorten gegevens worden door BiSL onderscheiden. Alle sturende processen gebruiken de sturingscyclus. Uit welke onderdelen bestaat de sturingscyclus volgens BiSL? A: voorbereiden, verantwoorden, evalueren B: plannen, uitvoeren, controleren C: plannen, controleren, evalueren D: voorbereiding, realisatie, verantwoording Ant: C De drie stappen in de sturingscyclus zijn plannen, controleren en evalueren Onder Beheer bedrijfsinformatie vallen drie deelprocessen die elk hun eigen activiteiten kennen, welke van onderstaande activiteiten valt hier niet onder? A: bewaken / controleren gegevenscorrectheid B: dagelijks invoeren van gegevens over orders C: wijzigen stuurgegevens Dit doet de business zelf. Een ingediende call leidt uiteindelijk tot een wijziging die uitmondt in een nieuwe release. De call wordt door de servicedesk afgesloten, hierover wordt in de call-rapportage gerapporteerd. In welk proces vindt de communicatie met de gebruikers omtrent de voortgang van de nieuwe release plaats? A: Gebruikersondersteuning B: Transitie C: Voorbereiden Transitie D: Wijzigingenbeheer Ant : A Communicatie met de gebruikers verloopt via Gebruikersondersteuning.

3 Wat is GEEN onderwerp van het cluster Gebruiksbeheer? A: gebruikers B: inhoud van het informatiesysteem C: aanpassing van informatiesystemen D: inzet van IT-middelen Ant: C Dit is een onderwerp binnen Functionaliteitenbeheer Hoe wordt de relatie van het proces Vormgeven niet geautomatiseerde IV met het proces Toetsen en testen het best beschreven? A: Binnen Toetsen en testen wordt inhoudelijk de werkbaarheid van de niet geautomatiseerde IV en de aansluiting met de geautomatiseerde IV beoordeeld. B: Vormgeven niet geautomatiseerde IV geeft aan welke processen er door Toetsen en testen moeten worden geanalyseerd. Ant: A Dit is een taak van Toetsen en testen. Welk proces maakt gebruik van de resultaten van Leveranciersmanagement? A: Wijzigingenbeheer B: Behoeftemanagement C: Contractmanagement Ant: C Leveranciersbeleid wordt gebruikt voor het concretiseren van afspraken Een behoefteplanning geeft o.a. inzicht in de behoefte vanuit het bedrijfsproces op het gebied van beschikbaarheid, capaciteit en continuïteit en de daarvoor te treffen maatregelen. In welk proces wordt deze behoefteplanning opgesteld? A: Behoeftemanagement B: Bepalen bedrijfsprocesontwikkelingen C: Operationele ICT-aansturing Ant: C Deze behoefteplanning wordt opgesteld in Operationele ICT-aansturing.

4 U wordt gevraagd een investeringsbeslissing voor te bereiden, hierin moeten minimaal de kosten en de baten voor het bedrijfsproces staan beschreven. U vraagt offertes op bij meerdere ICT-leveranciers. Verwacht u hiermee voldoende informatie te krijgen? A: Ja B: Nee De offertes zullen onder andere geen inzicht geven in de kosten en/of baten voor functioneel beheer en de gebruikersorganisatie en zijn daarom incompleet voor de investeringsbeslissing. In welke deelprocessen valt het proces Beheer bedrijfsinformatie uiteen? A: bewaken/controleren en wijzigen B: bewaken/controleren, informeren/rapporteren en wijzigen C: invoeren, bewaken/controleren en wijzigen invoeren, bewaken/controleren en wijzigen Binnen het proces bepalen Bedrijfsprocesontwikkelingen is een tweetal activiteiten gedefinieerd. Een van de activiteiten is Inventariseren. Welke operationele werkzaamheden vallen NIET onder deze activiteit? A: Het in kaart brengen van veranderingen in het beleid bij ketenpartners B: Het in kaart brengen van de relevante ontwikkelingen in het productieproces van de organisatie en het herkennen van trends in de deze bedrijfsprocessen C: Het in kaart brengen van veranderingen in het beleid van de organisatie t.a.v. leveranciers D: Inventariseren ontwikkelingen t.a.v. de sturing van de organisatie Ant: A Bepalen bedijfsprocesontwikkelingen is intern gericht. Wat beschrijft het best de relatie tussen Specificeren en Wijzigingenbeheer? A: Wijzigingenbeheer levert input voor het uitwerken en opstellen van specificaties. B: Wijzigingenbeheer wordt opgestart door de opgeleverde specificaties C: Specificeren levert input voor Wijzigingenbeheer, waardoor Wijzigingenbeheer verder kan gaan met de transitie Ant: A Wijzigingenbeheer levert input voor het uitwerken en opstellen van specificaties.

5 Wat is geen activiteit van Specificeren? A: behoefte bepalen B: oplossingsrichting bepalen C: testen D: valideren Ant: C Dit hoort bij Toetsen en testen Van welk proces(cluster) is de doelstelling het initiëren van en zorgdragen voor de uitwerking en verandering van de gewenste wijzigingen aan de informatievoorziening? A: De uitvoerende verbindende processen B: Functionaliteitenbeheer C: Specificeren D: Wijzigingenbeheer Het is de doelstelling van Functionaliteitenbeheer. Welk onderwerp is NIET van invloed op de invulling van Contractmanagement en SLA s en de aansturingswijze van ICTleveranciers A: de inhoud van de dienstverlening en de vrijheidsgraden B: de medewerkers die de dienstverlening invullen C: de opbouw van de dienstverlening en de verantwoordelijkheden daarbij D: de vorm van de dienstverlening, de aansturingvorm Dit is geen onderwerp dat van invloed is op de invulling ervan. Dat is verantwoordelijkheid ICT-dienstverlener en wordt niet benoemd door BiSL. Wat is GEEN deelproces van Vormgeven niet geautomatiseerde IV A: bepalen oplossingsrichting B: bepalen relatie geautomatiseerde IV C: vastleggen nieuwe werkproces D: vastleggen wijzigingen mbt geautomatiseerde IV Ant: D Dit hoort bij Speciferen.

6 Welke drie processen onderkent men binnen het cluster Gebruiksbeheer? A: Gebruikersondersteuning, Beheer bedrijfsinformatie, Operationele ICT-aansturing B: Gebruikers, inhoud informatiesysteem, inzet IT-middelen C: Call-registratie en -afhandeling, Gebruikerscommunicatie, Call-rapportage Ant: A Dit zijn de drie processen binnen dit cluster. Bij welk proces hoort de volgende uitspraak: Relaties zijn er naar bijna alle processen, vooral ook omdat dit proces betrekking heeft op de organisatie en de wijze van werken A: Informatie-coördinatie B: Planning en control C: Strategie inrichting IV-functie Ant: C De doelstelling is het definiëren van de gewenste inrichting van de IV-functie: organisatievormen, verantwoordelijkheden, uitvoering en samenwerking tussen de verschillende betrokken organisatieonderdelen. Welk proces heeft als doel: het maken van een strategie voor de informatievoorziening, het vertalen naar acties en investering en het zorgdragen voor de effectuering hiervan. A: Bepalen bedrijfsprocesontwikkelingen B: Informatie lifecycle management C: Strategie inrichting IV-functie Het is het doel van Informatie lifecycle management Wat is GEEN activiteit van Vormgeven niet geautomatiseerde IV? A: bepalen databasestructuur B: bepalen relatie met geautomatiseerde IV C: vastleggen werkprocessen Ant: A Dit wordt gedaan door applicatiebeheer.

7 Operationele ICT ondersteuning verleent decharge aan de ICT leverancier Is dit juist of onjuist? A: Juist B: Onjuist Toetsen en testen verleent decharge. Waaraan wordt in het jaarplan of beleidsplan informatievoorziening vanuit Behoeftemanagement met name aandacht besteed? A: de benodigde inhoudelijke ondersteuning van de bedrijfsprocessen B: de benodigde door ICT-leveranciers te leveren ondersteuning C: de budgettering van veranderingen en lopende activiteiten D: de tijdplanning van veranderingen en lopende activiteiten en de prioritering daarvan Ant: A Behoeftemanagement besteedt hier met name aandacht aan in dit kader. Welk onderwerp is NIET van invloed op de invulling van Contractmanagement en SLA s en de aansturingswijze van ICTleveranciers? A: de inhoud van de dienstverlening en de vrijheidsgraden B: de medewerkers die de dienstverlening invullen C: de opbouw van de dienstverlening en de verantwoordelijkheden daarbij D: de vorm van de dienstverlening, de aansturingvorm de medewerkers die de dienstverlening invullen De onderwerpen van Leveranciersmanagement zijn verdeeld over een aantal assen. Welke as is in dit proces gedefinieerd? A: Afspraken-as: Verantwoordelijkheden en Overlegvormen B: Communicatie-as: Relatie en Overlegvormen C: Doel-as: Assortiment en Product catalogus Communicatie as: Relatie en Overlegvormen.

8 Wat is GEEN onderwerp van het proces Specificeren? A: behoefte B: oplossing C: validatie D: business case Ant: D Dit is een onderwerp van Financieel management. Welk van onderstaande begrippen is GEEN onderwerp van sturing binnen de sturende processen van het BiSL-model? A: afspraken B: functionaliteit C: geld D: kwaliteit Functionaliteit is geen onderwerp van sturing binnen het BiSL model. Welke beheerdomeinen worden door Looijen onderscheiden? A: Functioneel Beheer (FB) en ICT-beheer (IB) B: Functioneel Beheer (FB), Applicatiebeheer (AB) en Technisch Beheer (TB) C: Functioneel Applicatiebeheer (FAB) en Technisch Beheer (TB) Dit zijn de beheerdomeinen die door Looijen in 1997 al werden onderscheiden. Wie levert informatie over de relevante ontwikkelingen binnen de gebruikersorganisatie aan aan het proces Bepalen bedrijfsprocesontwikkelingen? A: de gebruikersorganisatie B: de sturende processen C: het proces gebruikersondersteuning Ant: A Het management van de Gebruikersorganisatie levert de informatie aan.

9

Het BiSL-model. Een whitepaper van The Lifecycle Company

Het BiSL-model. Een whitepaper van The Lifecycle Company Het BiSL-model Een whitepaper van The Lifecycle Company Met dit whitepaper bieden we u een overzicht op hooflijnen van het BiSL-model. U vindt een overzicht van de processen en per proces een beknopte

Nadere informatie

Functionaliteitenbeheer

Functionaliteitenbeheer Organisatie Functionaliteit 1 Richtinggevend Sturend Uitvoerend Het gaat hier om het initiëren van en zorgdragen voor de uitwerking en verandering van de gewenste wijzigingen aan de informatievoorziening.

Nadere informatie

Voorbeeldexamen. Business Information Management Foundation. Editie augustus 2011

Voorbeeldexamen. Business Information Management Foundation. Editie augustus 2011 Voorbeeldexamen Business Information Management Foundation Editie augustus 2011 Copyright 2011 EXIN Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden openbaar gemaakt of verveelvoudigd, opgeslagen

Nadere informatie

Examen BiSLF Business Information Management Foundation

Examen BiSLF Business Information Management Foundation Examen BiSLF Business Information Management Foundation Publicatiedatum Startdatum 1 januari 2006 1 oktober 2005 Doelgroep De doelgroep voor deze module heeft in zijn of haar functie een rol bij het aansturen,

Nadere informatie

EXIN Business Information Management Foundation

EXIN Business Information Management Foundation Voorbeeldexamen EXIN Business Information Management Foundation with reference to BiSL Editie mei 2012 Copyright 2012 EXIN Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden openbaar gemaakt

Nadere informatie

voorbeeldexamen I-Tracks Business Information Management Foundation voorbeeldexamen BiSLF uitgave januari 2006

voorbeeldexamen I-Tracks Business Information Management Foundation voorbeeldexamen BiSLF uitgave januari 2006 voorbeeldexamen Business Information Management Foundation (BiSLF) I-Tracks Business Information Management Foundation voorbeeldexamen BiSLF uitgave januari 2006 inhoud 3 inleiding 4 voorbeeldexamen 13

Nadere informatie

EXIN Business Information Management Foundation

EXIN Business Information Management Foundation Preparation Guide EXIN Business Information Management Foundation with reference to BiSL Editie 201601 Copyright 2016 EXIN Alle rechten voorbehouden Niets uit deze uitgave mag worden openbaar gemaakt of

Nadere informatie

Uittreksel BiSL. Business Information Services Library. management. Wijzigingen beheer Specificeren. Verbindende processen

Uittreksel BiSL. Business Information Services Library. management. Wijzigingen beheer Specificeren. Verbindende processen Uitvoerend Sturend Richtinggevend Uittreksel BiSL Business Information Services Library Opstellen IV-organisatie strategie Opstellen informatie strategie Bepalen bedrijfsprocesontwikkelingen Relatie gebruikersorg.

Nadere informatie

BABOK en BiSL. Marcel Schaar Machteld Meijer. Valori Maise

BABOK en BiSL. Marcel Schaar Machteld Meijer. Valori Maise BABOK en BiSL Marcel Schaar Machteld Meijer Valori Maise Wat is BABOK BABOK. Ondersteuning voor het werk van de business analist Beschrijving van kennisgebieden (knowledge areas) en bijbehorende taken

Nadere informatie

L = Lokaal, R = Regionaal; N = NL, Landelijk. (Het betreft hier de Nederlandse politie) T1 = tussentijds resultaat, Tn = gewenst eindresultaat

L = Lokaal, R = Regionaal; N = NL, Landelijk. (Het betreft hier de Nederlandse politie) T1 = tussentijds resultaat, Tn = gewenst eindresultaat Bron [een deel van; zie ook blz 6]: http://www.aslbislfoundation.org/dmdocuments/bisl_bp051_wie_doet_wat_matrix.doc (BiSL-Procescluster/Proces Informatiecoördinatie) Wie-Doet-Wat-Matrix / WDW-matrix 1.

Nadere informatie

Goed functioneel beheer noodzaak voor effectievere SPI

Goed functioneel beheer noodzaak voor effectievere SPI getronicspinkroccade.nl Goed functioneel beheer noodzaak voor effectievere SPI Machteld Meijer Zeist, 3 oktober 2006 Inhoud Domeinen en modellen Functioneel beheer en BiSL Rol van BiSL in SPI 1 Goed functioneel

Nadere informatie

Business Information Management Foundation

Business Information Management Foundation Preparation Guide Business Information Management Foundation Editie februari 2012 Alle rechten voorbehouden Niets uit deze uitgave mag worden openbaar gemaakt of verveelvoudigd, opgeslagen in een dataverwerkend

Nadere informatie

BISL Business Information Services Library. Een introductie. Algemene informatie voor medewerkers van SYSQA B.V.

BISL Business Information Services Library. Een introductie. Algemene informatie voor medewerkers van SYSQA B.V. BISL Business Information Services Library Een introductie Algemene informatie voor medewerkers van SYSQA B.V. Organisatie SYSQA B.V. Pagina 2 van 9 Inhoudsopgave 1 INLEIDING... 3 1.1 ALGEMEEN... 3 1.2

Nadere informatie

Rapportage Pizzasessie Functioneel-beheer.com Specialisten Managers Adviseurs Algemeen functioneel beheer applicatiebeheer informatiemanagement

Rapportage Pizzasessie Functioneel-beheer.com Specialisten Managers Adviseurs Algemeen functioneel beheer applicatiebeheer informatiemanagement Rapportage Pizzasessie Functioneel-beheer.com Alle deelnemers hebben hun functienaam opgegeven. De volgende functienamen zijn gemeld: Specialisten o Functioneel beheerder (9x) o Functioneel applicatiebeheerder

Nadere informatie

getronicspinkroccade.nl EPD en BiSL! 13 e EPD-ICT Congres NVMA 12 juni 2008 Thijs de Jong Senior adviseur en trainer

getronicspinkroccade.nl EPD en BiSL! 13 e EPD-ICT Congres NVMA 12 juni 2008 Thijs de Jong Senior adviseur en trainer getronicspinkroccade.nl EPD en BiSL! 13 e EPD-ICT Congres NVMA 12 juni 2008 Thijs de Jong Senior adviseur en trainer Kennismaking 1 Beheer Van project naar beheer Grootschalige Vernieuwing Applicatiebeheer

Nadere informatie

Uittreksel BiSL. Business Information Services Library. Financieel. management. BiSL-procesmodel (Business Information Services Library)

Uittreksel BiSL. Business Information Services Library. Financieel. management. BiSL-procesmodel (Business Information Services Library) Uitvoerend Sturend Richtinggevend Uittreksel BiSL Business Information Services Library Opstellen IV-organisatiestrategie Opstellen informatiestrategie Bepalen technologieontwikkelingen Relatie gebruikersorg.

Nadere informatie

Functioneel Applicatie Beheer

Functioneel Applicatie Beheer Functioneel Applicatie Beheer Functioneel Applicatie Beheer Goed functioneel beheer werkt als smeerolie voor uw organisatie en zorgt voor een optimale aansluiting van de informatievoorziening op de primaire

Nadere informatie

Van BiSL naar BiSL Next

Van BiSL naar BiSL Next Whitepaper Van BiSL naar BiSL Next Auteur: Lucille van der Hagen Datum: 14 november 2016 Inhoud 1 Inleiding 2 Waarom veranderen? 3 Huidige BiSL model 4 Nieuwe BiSL model 5 Van huidig naar nieuw 6 Mapping

Nadere informatie

Business-ICT-Alignment en functioneel beheer Een nuchtere kijk op functioneel beheer

Business-ICT-Alignment en functioneel beheer Een nuchtere kijk op functioneel beheer Business-ICT-Alignment en functioneel beheer Een nuchtere kijk op functioneel beheer Inleiding Functioneel beheer, dat klinkt wellicht als een ICT-activiteit. En ICT-activiteiten, dat zijn zaken voor de

Nadere informatie

Het sturend niveau: onderlinge afstemming en jaarplannen Een whitepaper van The Lifecycle Company

Het sturend niveau: onderlinge afstemming en jaarplannen Een whitepaper van The Lifecycle Company Het sturend niveau: onderlinge afstemming en jaarplannen Een whitepaper van The Lifecycle Company Met dit whitepaper lichten we de sturende processen uit het BiSL-model nader toe en laten we zien hoe jaarplannen

Nadere informatie

Introductie BiSL Een framework voor functioneel beheer. beheer en informatiemanagement.

Introductie BiSL Een framework voor functioneel beheer. beheer en informatiemanagement. Functioneel beheer 2.2 Een framework voor functioneel beheer en informatiemanagement 65 In februari 2005 is BiSL als public domain standaard voor functioneel beheer en informatiemanagement geïntroduceerd.

Nadere informatie

Introductie BiSL Een framwork voor functioneel beheer en informatiemanagmennt

Introductie BiSL Een framwork voor functioneel beheer en informatiemanagmennt Functioneel beheer 2.3 Een framwork voor functioneel beheer en informatiemanagmennt 1 In februari 2005 is BiSL als public domain standaard voor functioneel beheer en informatiemanagement geïntroduceerd.

Nadere informatie

Inrichting van Business Informatie management en BiSL. NGI Den Haag

Inrichting van Business Informatie management en BiSL. NGI Den Haag Inrichting van Business Informatie management en BiSL NGI Den Haag Agenda Enige ontwikkelingen De BIM/FB: de kaders Inrichting Sturende processen 1. Ontwikkelingen De vraagorganisatie ontstaat Twee sturingsshifts

Nadere informatie

2 Informatiemanagement

2 Informatiemanagement 2 Informatiemanagement De informatiehuishouding binnen een organisatie is niets anders dan alle informatiestromen die nodig zijn om de primaire en secundaire bedrijfsprocessen te ondersteunen. Deze informatiestromen

Nadere informatie

BiSL. Lucille van der Hagen Managing director ASL BiSL Foundation. @lucillehagen & Lucille.vanderhagen@aslbislfoundation.org

BiSL. Lucille van der Hagen Managing director ASL BiSL Foundation. @lucillehagen & Lucille.vanderhagen@aslbislfoundation.org Global Information Management Coalition Roadshow BiSL Lucille van der Hagen Managing director ASL BiSL Foundation @lucillehagen & Lucille.vanderhagen@aslbislfoundation.org 1 1 Geschiedenis BiSL 1996 Ontwikkeling

Nadere informatie

Copyright protected. Use is for Single Users only via a VHP Approved License. For information and printed versions please see www.vanharen.

Copyright protected. Use is for Single Users only via a VHP Approved License. For information and printed versions please see www.vanharen. BiSL Zelfevaluatie Naam Groep Datum Auteur: Ralph Donatz Met bijdragen van: Frank van Outvorst, René Sieders, Remko van der Pols en Kees Deurloo Colofon Titel: Ondertitel: Auteur: Uitgever: BiSL Zelfevaluatie

Nadere informatie

BiSL Zelfevaluatie. Auteur: Ralph Donatz. Naam Groep Datum. Met bijdragen van: Frank van Outvorst, René Sieders, Remko van der Pols en Kees Deurloo

BiSL Zelfevaluatie. Auteur: Ralph Donatz. Naam Groep Datum. Met bijdragen van: Frank van Outvorst, René Sieders, Remko van der Pols en Kees Deurloo BiSL Zelfevaluatie Naam Groep Datum Auteur: Ralph Donatz Met bijdragen van: Frank van vorst, René Sieders, Remko van der Pols en Kees Deurloo Colofon Titel: Ondertitel: Auteur: Uitgever: BiSL Zelfevaluatie

Nadere informatie

Uitwerkingen van de opdrachten bij Functioneel beheer volgens BiSL Peter Janssen Pearson Education Benelux ISBN 978-90-430-1463-2

Uitwerkingen van de opdrachten bij Functioneel beheer volgens BiSL Peter Janssen Pearson Education Benelux ISBN 978-90-430-1463-2 Uitwerkingen van de opdrachten bij Functioneel beheer volgens BiSL Peter Janssen Pearson Education Benelux ISBN 978-90-430-1463-2 Inhoudsopgave: Toelichting op de antwoorden... 3 Hoofdstuk 1 Managen van

Nadere informatie

5 handvatten voor de menselijke maat voor gegevenskwaliteit

5 handvatten voor de menselijke maat voor gegevenskwaliteit 5 handvatten voor de menselijke maat voor gegevenskwaliteit Frank van Outvorst Tooling-Event Wie ben ik? Wie zijn wij? Frank van Outvorst Mede-auteur BiSL Werk: Consultant procesverbetering BIM en IM inhoudelijke

Nadere informatie

Informatiebeveiliging voor functioneel beheerders. SYSQA B.V. Almere. Datum : 16-04-2013 Versie : 1.0. Opgesteld door :

Informatiebeveiliging voor functioneel beheerders. SYSQA B.V. Almere. Datum : 16-04-2013 Versie : 1.0. Opgesteld door : voor functioneel beheerders SYSQA B.V. Almere Datum : 16-04-2013 Versie : 1.0 Status : Definitief Opgesteld door : Organisatie: SYSQA B.V. Pagina 2 van 11 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.2 Doel en veronderstelde

Nadere informatie

BiSL meetbaar gemaakt

BiSL meetbaar gemaakt BiSL meetbaar gemaakt Auteurs: Fjodor van Faassen, André Smulders, Rolf Boers, Jan de Vries, Angelique van Hattum- Buitenkamp, Hans Hokke, Coenraad Doeser. Datum: 25 november 2010 Inleiding BiSL is in

Nadere informatie

Copyright protected. Use is for Single Users only via a VHP Approved License. For information and printed versions please see www.vanharen.

Copyright protected. Use is for Single Users only via a VHP Approved License. For information and printed versions please see www.vanharen. BiSL Zelfevaluatie Naam Groep Datum Auteur: Ralph Donatz Met bijdragen van: Frank van Outvorst, René Sieders, Remko van der Pols en Kees Deurloo, Colofon Titel: Ondertitel: Auteur: Uitgever: BiSL Zelfevaluatie

Nadere informatie

Deel D: Functioneel beheer 0.0 SUBPARAGRAAF 425

Deel D: Functioneel beheer 0.0 SUBPARAGRAAF 425 Deel D: Functioneel beheer 0.0 SUBPARAGRAAF 425 13 Informatiemanagement en functioneel beheer, de bestuurder van de informatievoorziening 13.1 Inleiding Dit laatste deel gaat in op functioneel beheer.

Nadere informatie

Procesbeschrijvingen. Uitvoerende processen functioneel beheer

Procesbeschrijvingen. Uitvoerende processen functioneel beheer functioneel beheer Op basis van BiSL Voorwoord BiSL een een framework en best practice voor Business Information management (BIM). Om Business Information management naar een hoger niveau te tillen is

Nadere informatie

Verleden, heden en toekomst van functioneel beheer & informatiemanagement. Martijn Buurman November 2016

Verleden, heden en toekomst van functioneel beheer & informatiemanagement. Martijn Buurman November 2016 Verleden, heden en toekomst van functioneel beheer & informatiemanagement Martijn Buurman November 2016 Functioneel-Beheerder.com Gestart in mei 2010 15 man en vrouw sterk Werving, selectie en detachering

Nadere informatie

In een keten gaat het om de verbindingen, niet om de schakels.

In een keten gaat het om de verbindingen, niet om de schakels. Verbindingsmodel IV Serviceketen Theo Thiadens en Adri Cornelissen In een keten gaat het om de verbindingen, niet om de schakels. Verbindingsmodel IV Serviceketen Theo Thiadens Alleen een organisatie die

Nadere informatie

Ontwikkelaar ICT. Context. Doel

Ontwikkelaar ICT. Context. Doel Ontwikkelaar ICT Doel Ontwikkelen en ontwerpen van ICT-producten, binnen overeen te komen dan wel in een projectplan vastgelegde afspraken ten aanzien van tijd, budget en kwaliteit, opdat overeenkomstig

Nadere informatie

grip houden op de uitbesteding van it

grip houden op de uitbesteding van it Thema: Finance en IT De regieorganisatie en haar niveaus van inrichten grip houden op de uitbesteding van it Onder druk van slinkende doorlooptijden om nieuwe bedrijfsprocessen te realiseren neemt outsourcing

Nadere informatie

Misvattingen en misverstanden over ASL en BiSL (deel 1)

Misvattingen en misverstanden over ASL en BiSL (deel 1) RENÉ SIEDERS Waarom de modellen zijn zoals ze zijn Misvattingen en misverstanden over ASL en BiSL (deel 1) René Sieders, gespecialiseerd in het inrichten en verbeteren van applicatiebeheer en functioneel

Nadere informatie

Bijlage 2 Overzicht Ngi-taken en competenties gerelateerd aan de BiSLprocessen

Bijlage 2 Overzicht Ngi-taken en competenties gerelateerd aan de BiSLprocessen Bijlage 2 Overzicht Ngi-taken en competenties gerelateerd aan de BiSLprocessen Toelichting: in deze bijlage zijn aan elk BiSL-subproces de specifieke en dominante Ngi-taken gekoppeld. Met dominante taken

Nadere informatie

De mogelijke rol van ITIL v3 bij het managen van de informatievoorziening

De mogelijke rol van ITIL v3 bij het managen van de informatievoorziening De mogelijke rol van ITIL v3 bij het managen van de informatievoorziening De gedachte om ITIL toe te passen in een vraagorganisatie wordt niet overal met gejuich ontvangen. Voor de vorige versies van ITIL

Nadere informatie

Functioneel Beheerder Professional (BIMP.NL)

Functioneel Beheerder Professional (BIMP.NL) Functioneel Beheerder Professional (BIMP.NL) EXIN Hét exameninstituut voor ICT ers Janssoenborch - Hoog Catharijne Godebaldkwartier 365 3511 DT Utrecht Postbus 19147 3501 DC Utrecht Nederland T +31 30

Nadere informatie

OUTSOURCING In dit document wordt het begrip outscourcing of aanbesteding nader toegelicht.

OUTSOURCING In dit document wordt het begrip outscourcing of aanbesteding nader toegelicht. OUTSOURCING In dit document wordt het begrip outscourcing of aanbesteding nader toegelicht. Vormen van outsourcing In praktijk zien we verschillende vormen van outsourcing die we verder niet toelichten

Nadere informatie

White paper FSM & BiSL

White paper FSM & BiSL White paper FSM & BiSL 13 maart 2014 Functioneel beheer behoeft nog veel ondersteuning voordat het uit kan groeien tot een volwassen vakgebied. De ASL BiSL Foundation stimuleert deze groei met de uitwisseling

Nadere informatie

Olde Bijvank Advies Organisatieontwikkeling & Managementcontrol

Olde Bijvank Advies Organisatieontwikkeling & Managementcontrol SAMENVATTING ITIL ITIL is nog steeds dé standaard voor het inrichten van beheerspocessen binnen een IT-organisatie. En dekt zowel applicatie- als infrastructuur beheer af. Indien gewenst kan ITIL worden

Nadere informatie

Copyright protected. Use is for Single Users only via a VHP Approved License. For information and printed versions please see www.vanharen.

Copyright protected. Use is for Single Users only via a VHP Approved License. For information and printed versions please see www.vanharen. BiSL POCKETGUIDE BiSL P O C K E T G U I D E Remko van der Pols Yvette Backer Eindredactie: Herbert Boland Colophon Titel: BiSL Pocketguide Auteurs: Remko van der Pols, Yvette Backer Reviewteam eerste

Nadere informatie

Misvattingen, misverstanden en vragen over ASL en BiSL

Misvattingen, misverstanden en vragen over ASL en BiSL Misvattingen, misverstanden en vragen over ASL en BiSL Machteld Meijer en René Sieders Machteld Meijer en René Sieders, specialisten op het gebied van applicatiemanagement en businessinformatiemanagement,

Nadere informatie

Doel. Context VSNU UFO/INDELINGSINSTRUMENT FUNCTIEFAMILIE ICT FUNCTIONEEL (INFORMATIE) BEHEERDER VERSIE 1 MEI 2012

Doel. Context VSNU UFO/INDELINGSINSTRUMENT FUNCTIEFAMILIE ICT FUNCTIONEEL (INFORMATIE) BEHEERDER VERSIE 1 MEI 2012 Functioneel (informatie) beheerder Doel Zorgdragen voor het inrichten, aanpassen, vernieuwen en onderhouden van de informatievoorziening (processen, procedures en/of systemen), passend binnen het informatiebeleid

Nadere informatie

De Next Practice. Wilbert Teunissen Management Consultant Informatiemanagement

De Next Practice. Wilbert Teunissen Management Consultant Informatiemanagement De Next Practice Wilbert Teunissen Management Consultant Informatiemanagement Sogeti & ontwikkeling van FB 2005 De Uitdaging 4 e industriële revolutie NU!! Digitale Economie 27% heeft op dit moment een

Nadere informatie

Medewerker administratieve processen en systemen

Medewerker administratieve processen en systemen processen en systemen Doel Voorbereiden, analyseren, ontwerpen, ontwikkelen, beheren en evalueren van procedures en inrichting van het administratieve proces en interne controles, rekening houdend met

Nadere informatie

Functieprofiel: Medewerker Gebouw en Techniek Functiecode: 0702

Functieprofiel: Medewerker Gebouw en Techniek Functiecode: 0702 Functieprofiel: Techniek Functiecode: 0702 Doel Uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden, het doen van aanpassingen, alsmede bedienen van installaties/machines, binnen geldende werkprocessen en afspraken

Nadere informatie

Courseware. BiSL Foundation

Courseware. BiSL Foundation BiSL Foundation Courseware Courseware Colofon Titel: Auteurs: Uitgever: BiSL Foundation Courseware Frank van Outvorst & Réne Sieders Van Haren Publishing, Zaltbommel ISBN Hard copy: 978 94 018 0051 8 Druk:

Nadere informatie

Stop met procesgericht ICT-beheer. Betere resultaten door eigen verantwoordelijkheid

Stop met procesgericht ICT-beheer. Betere resultaten door eigen verantwoordelijkheid Stop met procesgericht ICT-beheer Betere resultaten door eigen verantwoordelijkheid Wie is Leo Ruijs? Leo Ruijs, Service 8-2 - Ontwikkelingen vakgebied 1950-1970 Beheer als specialisatie 1970-1990 ICT

Nadere informatie

Copyright protected. Use is for Single Users only via a VHP Approved License. For information and printed versions please see

Copyright protected. Use is for Single Users only via a VHP Approved License. For information and printed versions please see BiSL Foundation Courseware - Nederlands Colofon Titel: Auteurs: Uitgever: BiSL Foundation Courseware - Nederlands Frank van Outvorst & Réne Sieders Van Haren Publishing, Zaltbommel ISBN Hard copy: 978

Nadere informatie

Continue kwaliteit: samenwerken bij dagelijks beheer van applicaties

Continue kwaliteit: samenwerken bij dagelijks beheer van applicaties ICT-beheerdomeinen laten samenwerken (deel 3) Continue kwaliteit: samenwerken bij dagelijks beheer van applicaties Eerder in deze reeks artikelen ging het over de noodzaak vorm te geven aan de concrete

Nadere informatie

5.2 Een nieuw functioneel-beheermodel

5.2 Een nieuw functioneel-beheermodel 5.2 deurloo/outvorst/pols_61 13-02-2002 12:23 Pagina 245 Functioneel beheer Een nieuw functioneel-beheermodel 5.2 Een nieuw functioneel-beheermodel De ervaringen van vijf jaar functioneel beheer 245 Het

Nadere informatie

Wij testen..maar....wat test jij?

Wij testen..maar....wat test jij? Wij testen..maar....wat test jij? Wij testen maar wat test jij? Harm Pul, Busineslinemanager Functioneel Beheer TMAP dag 2015, 29 september 2015 Bussum 2 Herkent u dit? De gebruikers testen dit straks

Nadere informatie

Samenvatting ASL 2 Een Framework voor Applicatiebeheer

Samenvatting ASL 2 Een Framework voor Applicatiebeheer S A M E N V A T T I N G Samenvatting ASL 2 Een Framework voor Applicatiebeheer Versie 1.0 ML augustus 2010 Inhoudsopgave INTRODUCTIE 3 UITVOERENDE PROCESSEN 6 1. DE BEHEERPROCESSEN 6 1.1. GEBRUIKSONDERSTEUNING

Nadere informatie

Copyright protected. Use is for Single Users only via a VHP Approved License. For information and printed versions please see

Copyright protected. Use is for Single Users only via a VHP Approved License. For information and printed versions please see BiSL POCKETGUIDE BiSL P O C K E T G U I D E Remko van der Pols Yvette Backer Eindredactie: Herbert Boland Colofon Titel: BiSL Pocketguide Auteurs: Remko van der Pols, Yvette Backer Reviewteam eerste druk:

Nadere informatie

Begrippenlijst Functioneel Beheer

Begrippenlijst Functioneel Beheer Begrippenlijst Functioneel Beheer Auteurs: Bert Franken (b.franken@iv-experts.com) en Martijn Buurman (m.buurman@iv-experts.com). Versie: 1.0 Datum: 8-11-2017 IV-Experts.com: dé specialisten in functioneel

Nadere informatie

SURFshare. Shared application services & expertise. Edwin van der Zalm directeur SURFshare

SURFshare. Shared application services & expertise. Edwin van der Zalm directeur SURFshare SURFshare Shared application services & expertise Edwin van der Zalm directeur SURFshare Wat is en wat biedt SURFshare? Agenda 1. Achtergrond 2. Doel en domein 3. Meerwaarde 4. Welke diensten biedt SURFshare

Nadere informatie

Copyright protected. Use is for Single Users only via a VHP Approved License. For information and printed versions please see www.vanharen.

Copyright protected. Use is for Single Users only via a VHP Approved License. For information and printed versions please see www.vanharen. BiSL Een Framework voor business informatiemanagement 2 de herziene druk Andere uitgaven bij Van Haren Publishing Van Haren Publishing (VHP) is gespecialiseerd in uitgaven over Best Practices, methodes

Nadere informatie

Functioneel Beheer Basisinrichting Avans Hogeschool

Functioneel Beheer Basisinrichting Avans Hogeschool Functioneel Beheer Basisinrichting Avans Hogeschool Colofon datum 3 december 2013 auteurs Platform FuBia versie 1.0 kenmerk status Concept pagina 2 van 20 Inhoudsopgave Inleiding 3 1 Het speelveld van

Nadere informatie

Onderzoeksrapport. Onderzoek naar de ideale omvang van Business Informatiemanagement

Onderzoeksrapport. Onderzoek naar de ideale omvang van Business Informatiemanagement Onderzoeksrapport Onderzoek naar de ideale omvang van Business Informatiemanagement Auteur : Edwin Rakhorst Procesbegeleiding : André Smulders (Ordina) Schoolbegeleiding : Bert Wimmenhove (Windesheim)

Nadere informatie

De relatie tussen projecten en (functioneel) beheer

De relatie tussen projecten en (functioneel) beheer De relatie tussen projecten en (functioneel) beheer Een whitepaper van The Lifecycle Company Met dit whitepaper proberen we u inzicht te geven in: de eisen ten aanzien van overdracht van project naar gebruik,

Nadere informatie

Project Fasering Documentatie ICT Beheerder. Auteurs: Angelique Snippe Tymen Kuperus

Project Fasering Documentatie ICT Beheerder. Auteurs: Angelique Snippe Tymen Kuperus Project Fasering Documentatie ICT Beheerder Auteurs: Angelique Snippe Tymen Kuperus Datum: 31 Januari 2011 Kerntaak 1 Ontwikkelen van (onderdelen van) informatiesystemen De volgordelijke plaats van de

Nadere informatie

Application Management Foundation based on ASL2

Application Management Foundation based on ASL2 Voorbeeldexamen Application Management Foundation based on ASL2 Editie december 2011 Copyright 2011 EXIN All rights reserved. No part of this publication may be published, reproduced, copied or stored

Nadere informatie

Bedrijfskundige informatica Examennummer: 24623 Datum: 19 november 2011 Tijd: 10:00 uur - 11:30 uur

Bedrijfskundige informatica Examennummer: 24623 Datum: 19 november 2011 Tijd: 10:00 uur - 11:30 uur Bedrijfskundige informatica Examennummer: 24623 Datum: 19 november 2011 Tijd: 10:00 uur - 11:30 uur Dit examen bestaat uit 9 pagina s. De opbouw van het examen is als volgt: - 40 meerkeuzevragen (maximaal

Nadere informatie

Goede taakverdeling cruciaal bij afhandelen verstoringen

Goede taakverdeling cruciaal bij afhandelen verstoringen ICT-beheerdomeinen laten samenwerken (deel 2) Goede taakverdeling cruciaal bij afhandelen verstoringen In het inleidende artikel van deze artikelenserie zijn Machteld Meijer en Frances van Haagen ingegaan

Nadere informatie

Functieprofiel: Manager Functiecode: 0202

Functieprofiel: Manager Functiecode: 0202 Functieprofiel: Manager Functiecode: 0202 Doel Zorgdragen voor de vorming van beleid voor de eigen functionele discipline, alsmede zorgdragen voor de organisatorische en personele aansturing van een of

Nadere informatie

Functieprofiel: Medewerker Gegevensbeheer Functiecode: 0501

Functieprofiel: Medewerker Gegevensbeheer Functiecode: 0501 Functieprofiel: Medewerker Gegevensbeheer Functiecode: 0501 Doel Realiseren van beheersmatige, adviserende en managementondersteunende administratieve werkzaamheden ten behoeve van de organisatie, dan

Nadere informatie

Taakcluster Tactisch support

Taakcluster Tactisch support Als wij de bal hebben kunnen zij niet scoren. (Johan Cruijff) Hoofdstuk 18 Taakcluster Tactisch support V1.17.2 / 1 september 2017 Auteur: Ton van den Hoogen Met dank aan alle bedrijven en personen die

Nadere informatie

Administrateur. Context. Doel. Rapporteert aan/ontvangt hiërarchische richtlijnen van: Directeur dienst Afdelingshoofd

Administrateur. Context. Doel. Rapporteert aan/ontvangt hiërarchische richtlijnen van: Directeur dienst Afdelingshoofd Administrateur Doel Realiseren van beheersmatige, adviserende en managementondersteunende administratieve werkzaamheden ten behoeve van de instelling, dan wel onderdelen daarvan, binnen vastgestelde procedures

Nadere informatie

Taakcluster Operationeel support

Taakcluster Operationeel support Ideeën en plannen kunnen nog zo mooi zijn, uiteindelijk, aan het eind van de dag, telt alleen wat werkelijk is gedaan. Hoofdstuk 5 Taakcluster Operationeel support V1.1 / 01 september 2015 Hoofdstuk 5...

Nadere informatie

Copyright protected. Use is for Single Users only via a VHP Approved License. For information and printed versions please see www.vanharen.

Copyright protected. Use is for Single Users only via a VHP Approved License. For information and printed versions please see www.vanharen. business informatiemanagement en bisl in de praktijk inrichting van de vraag en vraagorganisatie Andere uitgaven bij Van Haren Publishing Van Haren Publishing (VHP) is gespecialiseerd in uitgaven over

Nadere informatie

Starterskit ASL. Plaats Nieuwegein Datum 4 mei 2010 Auteur Werkgroep ASL Best Practices Status Definitief 1.0

Starterskit ASL. Plaats Nieuwegein Datum 4 mei 2010 Auteur Werkgroep ASL Best Practices Status Definitief 1.0 Starterskit ASL Plaats Nieuwegein Datum Auteur Werkgroep ASL Best Practices Status Definitief 1.0 1 Doelstelling... 3 2 Onderdelen Starterskit ASL... 3 3 Processtappen Starterskit ASL... 3 4 Achtergronden...

Nadere informatie

Best Practices bij naleven WBP in een outsourcingsrelatie

Best Practices bij naleven WBP in een outsourcingsrelatie Best Practices bij naleven WBP in een outsourcingsrelatie Status: Definitief Pagina 1 van 48 Inhoud Inhoud... 2 1. Inleiding... 3 1.1 Aanleiding... 3 1.2 Object van onderzoek en de kwaliteitsaspecten...

Nadere informatie

Managing Computer Technology Library ---------------- Aanpassingen v1.1 versus v1.0

Managing Computer Technology Library ---------------- Aanpassingen v1.1 versus v1.0 Managing Computer Technology Library ---------------- Aanpassingen v1.1 versus v1.0 v1.1 versus v1.0...3 Aanpassingen - Algemeen... 3 Aanpassingen Hoofdstuk 6: Taakgebied Gebruikersondersteuning... 5 Aanpassingen

Nadere informatie

EXIN Business Information Management Foundation. Voorbeeldexamen. with reference to BiSL Next. Editie

EXIN Business Information Management Foundation. Voorbeeldexamen. with reference to BiSL Next. Editie EXIN Business Information Management Foundation with reference to BiSL Next Voorbeeldexamen Editie 201810 Copyright EXIN Holding B.V. 2018. All rights reserved. EXIN is a registered trademark. No part

Nadere informatie

Functieprofiel: Senior Managementassistent Functiecode: 0305

Functieprofiel: Senior Managementassistent Functiecode: 0305 Functieprofiel: Senior Managementassistent Functiecode: 0305 Doel Het verrichten van werkzaamheden voor een eenheid op beleidsuitvoerend en ondersteunend gebied, van administratieve, uitvoerende en secretariële

Nadere informatie

Syllabus FSM Introductietraining Structuur en doelen

Syllabus FSM Introductietraining Structuur en doelen Syllabus FSM Introductietraining Structuur en doelen Datum: 12-03-2014 Versie: 1.1 Functional Service Management Inhoud De FSM Introductietraining... 3 Doelgroep... 3 Leerdoelen... 3 Inhoud... 3 Werkvormen...

Nadere informatie

Samenwerken bij wijzigingen op applicaties

Samenwerken bij wijzigingen op applicaties ICT-beheerdomeinen laten samenwerken (deel 4) Samenwerken bij wijzigingen op applicaties In dit vierde en in het volgende artikel beschrijven Machteld Meijer en Frances van Haagen de samenwerking tussen

Nadere informatie

Functioneel applicatiebeheer in ziekenhuizen

Functioneel applicatiebeheer in ziekenhuizen Functioneel applicatiebeheer in ziekenhuizen Research note op basis van inzichten uit ICT Benchmark Ziekenhuizen 2010 De toenemende digitalisering en integratie van systemen in ziekenhuizen maakt de afhankelijkheid

Nadere informatie

Dé cloud bestaat niet. maakt cloud concreet

Dé cloud bestaat niet. maakt cloud concreet Dé cloud bestaat niet. maakt cloud concreet 1 Wilbert Teunissen wilbert.teunissen@sogeti.nl Cloud Cases Strategie De rol van Functioneel Beheer 2 Onderwerpen 1. Context? Hug 3. the Impact cloud! FB 2.

Nadere informatie

Tussenrapportage project professionaliseren functioneel beheer instellingssystemen September 2011

Tussenrapportage project professionaliseren functioneel beheer instellingssystemen September 2011 Universitair Informatiemanagement Kenmerk: SECR/UIM/11/0914/FS Datum: 14-09-11 Tussenrapportage project professionaliseren functioneel beheer instellingssystemen September 2011 1. Inleiding Begin 2011

Nadere informatie

BiSL Een Framework voor Functioneel Beheer en Informatiemanagement

BiSL Een Framework voor Functioneel Beheer en Informatiemanagement BiSL Een Framework voor Functioneel Beheer en Informatiemanagement Andere uitgaven bij Van Haren Publishing Van Haren Publishing (VHP) is gespecialiseerd in uitgaven over Best Practices, methodes en standaarden

Nadere informatie

Copyright protected. Use is for Single Users only via a VHP Approved License. For information and printed versions please see www.vanharen.

Copyright protected. Use is for Single Users only via a VHP Approved License. For information and printed versions please see www.vanharen. business informatiemanagement en bisl in de praktijk inrichting van de vraag en vraagorganisatie Andere uitgaven bij Van Haren Publishing Van Haren Publishing (VHP) is gespecialiseerd in uitgaven over

Nadere informatie

Functieprofiel Medewerker Gegevensbeheer Functieprofiel titel Functiecode 00

Functieprofiel Medewerker Gegevensbeheer Functieprofiel titel Functiecode 00 1 Functieprofiel Gegevensbeheer Functieprofiel titel Functiecode 00 Doel Realiseren van beheersmatige, adviserende en managementondersteunende administratieve of bibliothecaire werkzaamheden ten behoeve

Nadere informatie

Brochure BISL Foundation

Brochure BISL Foundation Brochure BISL Foundation Over Pink Elephant Pink Elephant is een internationale kennisleider op het gebied van bedrijfsinnovatie en bedrijfsverandering. Met advies- en IT dienstverlening haalt Pink Elephant

Nadere informatie

Uitgangspunten en randvoorwaarden bij implementatie BiSL

Uitgangspunten en randvoorwaarden bij implementatie BiSL Uitgangspunten en randvoorwaarden bij implementatie BiSL Auteurs: Frank van Outvorst, Henri Huisman Datum: Januari 2009 Inleiding Veel organisaties zijn momenteel bezig met het (her)inrichten van de vraagzijde

Nadere informatie

Technicus onderwijs- en onderzoekgebonden - profiel O

Technicus onderwijs- en onderzoekgebonden - profiel O Technicus onderwijs- en onderzoekgebonden - profiel O Doel Ontwerpen, ontwikkelen en (doen) vervaardigen van apparatuur/instrumenten, installaties en (ICT-) systemen, binnen de doelstellingen van de dienst/afdeling

Nadere informatie

Functieprofiel: Beheerder ICT Functiecode: 0403

Functieprofiel: Beheerder ICT Functiecode: 0403 Functieprofiel: Beheerder ICT Functiecode: 0403 Doel Zorgdragen voor het doen functioneren van ICT-producten en de ICTinfrastructuur en het instandhouden van de kwaliteit daarvan, passend binnen het beleid

Nadere informatie

[functie] De functie die verantwoordelijk is voor het beheren van applicaties. [zaak] Een methode of maatregel om een risico te managen.

[functie] De functie die verantwoordelijk is voor het beheren van applicaties. [zaak] Een methode of maatregel om een risico te managen. Applicatiebeheer het beheren van applicaties. [functie] De functie die verantwoordelijk is voor het beheren van applicaties. Beheer (beheren) Control Onder de activiteit applicatiebeheer valt de ontwikkeling,

Nadere informatie

Programma-uitvoering binnen de Gr Het Waterschapshuis; inrichting en werking uitvoeringsorganisatie HWH

Programma-uitvoering binnen de Gr Het Waterschapshuis; inrichting en werking uitvoeringsorganisatie HWH Programma-uitvoering binnen de Gr Het Waterschapshuis; inrichting en werking uitvoeringsorganisatie HWH Datum: 24-03-2010 Afdeling: Projecten en Beheer Versie: 1.0 Status Definitief Inhoud 1. Inleiding...

Nadere informatie

IV SDM - FASE 2 BASISONTWERP

IV SDM - FASE 2 BASISONTWERP IV SDM - FASE 2 BASISONTWERP IV.1 Inleiding Zoals reeds besproken onderkent het in Nederland veel gebruikte SDM II (System Development Methodology, versie II), bij de bouw van informatiesystemen de volgende

Nadere informatie

Technisch projectmedewerker

Technisch projectmedewerker Technisch projectmedewerker Doel Bijdragen aan de uitvoering van projecten vanuit de eigen discipline, uitgaande van een projectplan en onder verantwoordelijkheid van een Projectmanager/ -leider, zodanig

Nadere informatie

Bijlage A Governance

Bijlage A Governance Bijlage A Governance WFO-Suite en Diensten Opdrachtgever: Opdrachtgever/Centrum voor Facilitaire Dienstverlening (B/CFD) Inkoop Uitvoeringscentrum (IUC) Opdrachtnemer : Datum: Versie: publicatieversie

Nadere informatie

EXIN Application Management Foundation

EXIN Application Management Foundation Voorbeeldexamen EXIN Application Management Foundation with reference to ASL Editie mei 2012 Copyright 2012 EXIN All rights reserved. No part of this publication may be published, reproduced, copied or

Nadere informatie

Samenwerken bij contractueel aansturen beheeractiviteiten

Samenwerken bij contractueel aansturen beheeractiviteiten beheerdomeinen ICT-beheerdomeinen laten samenwerken (deel 6) Samenwerken bij contractueel aansturen beheeractiviteiten De vorige vijf artikelen van deze reeks over de samenwerking tussen de drie beheerdomeinen

Nadere informatie

Planning & Control. Inleiding. Inhoudsopgave

Planning & Control. Inleiding. Inhoudsopgave Planning & Control Inleiding Planning & Control is de Engelse benaming voor coördinatie en afstemming. Het is gericht op interne plannings- en besturingsactiviteiten. Een heldere Planning & Control functie

Nadere informatie