TOOLBOX Werken bij vriezend weer

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "TOOLBOX Werken bij vriezend weer"

Transcriptie

1 TOOLBOX Werken bij vriezend weer 6 januari 2012 Niek Groenendijk

2 Kort overzicht van risico s en maatregelen Aan werken in winterse omstandigheden zijn risico s aan verbonden. Risico s: - Onderkoeling (lichaamstemperatuur meer dan 0,5C verlaagd) - Bevriezingsverschijnselen. - Bevangen te worden door de kou. Bij temperaturen lager dan -20C is die kans reëel. Geen controle meer over je lichaam Al deze risico s worden door een val in koud water ernstig versterk! Preventieve maatregelen: - draag doorwerkkleding (inclusief broek en muts over de oren) - draag handschoenen - werk met minimaal 2 personen (en ik zou zeggen blijf bij elkaar in de buurt) - voorkom uitglijden. - voorkom dat je te water raakt! - raak met vochtige handen of andere lichaamsdelen geen elementen aan die een temperatuur hebben onder het vriespunt (vastvriezen). Wat te doen als het toch niet goed gegaan is: Doel van de acties: de lichaamstemperatuur van het slachtoffer moet omhoog, maar voorzichtig! Niet doen: Niet wrijven of masseren, en zeker niet met sneeuw. Geen alcohol geven (alcohol veroorzaakt een vaatverwijding in de huid en in de ledematen en leidt tot een warmer aanvoelende huid maar een lagere kerntemperatuur.) Wel doen: Medische hulp inschakelen (Alarmnummer 112) Het slachtoffer naar binnen brengen, uit weer en wind, afdrogen en verdere afkoeling voorkomen door dekens (thermodeken) en/of jassen en wat er verder bij de hand is. Lichaamswarmte delen met het slachtoffer. (Gebruik bijvoorbeeld een slaapzak.) Het slachtoffer warme dranken geven indien bij bewustzijn. Een bewusteloze nooit drinken geven of voedsel in de mond proberen te stoppen. Het slachtoffer in de gaten houden. Met name het hart: er is kans op onregelmatige hartslag met kans op hartstilstand en indien nodig reanimatie toepassen. Een warm bad of warme douche mag alleen als het slachtoffer volledig bij bewustzijn is. Let op: een te snelle opwarming is niet goed.

3 Inschatting van het risico Gevoelstemperatuur: De luchttemperatuur is niet het belangrijkste. Het is de combinatie wind en lage temperatuur: de gevoelstemperatuur of chill factor. Zie de tabel hieronder. De actuele buitentemperatuur is af te lezen in de auto, de windsnelheden worden genoemd in de weerberichten of op de site: Wat betekend een gevoelstemperatuur van -10C: Dan verliest het lichaam de hoeveelheid warmte als ware het -10C en windstil. Maar dit warmteverlies wordt ook bereikt bij een temperatuur van 0 graden samen met windkracht 6! Vuistregels risico-inschatting bij (extreme) kou o o o Bij een windchill tussen de -5 en -15 graden is het voor het gevoel snijdend koud buiten. Zorg ervoor dat je goed bent aangekleed. De blote huid zal echter nog niet snel bevriezen. Bij een windchill tussen de -15 en -20 graden kan blote huid snel bevriezen. Ga niet naar buiten zonder handschoenen en een muts. Pas op voor bevriezingsverschijnselen. Bij een windchill lager dan -20 graden is er gevaar dat je door kou wordt bevangen. De kou gaat gemakkelijk door winterkleding heen. Extra winddichte kleding is dan noodzakelijk. Blijf niet te lang buiten.

4 Achtergronden: Arbeidsomstandighedenbesluit Artikel 6.1. Temperatuur o 1.Rekening houdend met de aard van de werkzaamheden die door de werknemers worden verricht en de fysieke belasting die daar het gevolg van is, veroorzaakt de temperatuur op de arbeidsplaats geen schade aan de gezondheid van de werknemers. o 2.Indien door de temperatuur op de arbeidsplaats of door ongunstige weersomstandigheden toch schade aan de gezondheid van de werknemers kan ontstaan, worden persoonlijke beschermingsmiddelen ter beschikking gesteld. Indien de ter beschikking gestelde persoonlijke beschermingsmiddelen schade aan de gezondheid niet kunnen voorkomen, wordt de duur van de arbeid in een zodanige mate beperkt of wordt de arbeid met een zodanige frequentie afgewisseld door een tijdelijk verblijf op een plaats waar een temperatuur heerst als bedoeld in het eerste lid, dat geen schade aan.

5 Onderkoeling Diagnose Onderkoeling of hypothermie is een toestand waarbij de centrale lichaamstemperatuur (de hoogste temperatuur midden in de romp, ook kerntemperatuur genoemd) van een persoon zover is gedaald dat de normale stofwisseling in gevaar komt. De lichaamstemperatuur varieert bij normale gezonde mensen tussen ongeveer 37,5 (soms hoger bij inspanning) tot 35,5 graden Celsius, of nog wel eens wat lager, vroeg in de morgen tijdens de slaap. Onderkoeling begint als de lichaamstemperatuur zakt tot onder de 35 C. Als de lichaamstemperatuur onder de 32 C zakt, wordt de situatie kritiek en kan uiteindelijk dodelijk verlopen. Lichaamstemperaturen onder de 27 C zijn zonder medisch ingrijpen bijna altijd dodelijk, hoewel er gevallen bekend zijn waarbij een lichaamstemperatuur van 14 C werd overleefd. Er zijn ruwweg twee soorten onderkoeling te onderscheiden, acute en chronische. Acute onderkoeling is het gevaarlijkste; de lichaamstemperatuur zakt snel, vaak binnen seconden of minuten als een slachtoffer door het ijs (van een bevroren meer) zakt. Chronische onderkoeling vindt plaats als het lichaam over langere tijd onderkoeld raakt. Iemand die te water raakt in ijskoud water zal in het algemeen binnen enkele minuten te koud zijn om zelf nog actief te kunnen zwemmen. Ook iemand die zelfs in Nederlands binnenwater bij nietzomerse temperaturen te water raakt (zeilers, surfers!) kan snel zover afkoelen dat zwemmen onmogelijk wordt. Het gevaar van een fatale afloop kan worden vergroot door hevige vermoeidheid of uitputting. In de praktijk is onderkoeling het makkelijkst vast te stellen aan de hand van de situatie waarin het slachtoffer verkeert: bij iemand die in koud water heeft gelegen, door het ijs is gezakt, in een sneeuwstorm is verdwaald of in de koude regen en wind heeft verkeerd, vooral bij harde wind, koud weer of in de bergen, zal men op de mogelijkheid bedacht zijn. Symptomen Een lage lichaamstemperatuur. Dit is het enige zekere en betrouwbare symptoom. In het ideale geval gemeten met een in de slokdarm gelegen temperatuursonde; die zal men echter buiten gespecialiseerde medische klinieken niet veel vinden. Rectaal of met een speciale oorthermometer in het oor gemeten temperaturen zijn dan de tweede keus. Metingen onder de oksel zijn, zeker bij dit probleem, volstrekt onbetrouwbaar, metingen onder de tong zijn bijna even onbetrouwbaar. Ook met een oorthermometer kan men soms onterecht veel te lage waarden meten, bijvoorbeeld bij een onjuiste meettechniek of veel oorsmeer. rillen - alleen in het begin. Bij ernstige onderkoeling (meer dan een paar graden) rilt het slachtoffer niet meer. droge huid - niet bij onderkoelde slachtoffers die uit het water zijn gehaald, uiteraard. sloomheid en sufheid een trage hartslag en een langzame ademhaling slaperigheid - soms aangezien voor dronkenschap - kan zich ontwikkelen tot een coma. bleke huid - moeilijk objectief te bepalen (de bleke huid is een gevolg van vasoconstrictie)

6 Behandeling Door de lichaamstemperatuur van het slachtoffer te laten stijgen. Niet wrijven of masseren, en zeker niet met sneeuw. Geen alcohol geven (alcohol veroorzaakt een vaatverwijding in de huid en in de ledematen en leidt tot een warmer aanvoelende huid maar een lagere kerntemperatuur.) Wel doen: Medische hulp inschakelen (Alarmnummer 112) Het slachtoffer naar binnen brengen, uit weer en wind, afdrogen en verdere afkoeling voorkomen door dekens en/of jassen en wat er verder bij de hand is. Lichaamswarmte delen met het slachtoffer. (Gebruik bijvoorbeeld een slaapzak.) Het slachtoffer warme dranken geven indien bij bewustzijn. Rillen kost veel energie die moet worden aangevuld. Energierijke suikerhoudende dranken of voeding geven als het slachtoffer die tot zich kan nemen. Een bewusteloze nooit drinken geven of voedsel in de mond proberen te stoppen. Het slachtoffer in de gaten houden en indien nodig reanimatie toepassen. Een warm bad of warme douche mag alleen als het slachtoffer volledig bij bewustzijn is. Is het slachtoffer te sterk onderkoeld, dan kan een te snelle opwarming en ook verplaatsing of beweging levensgevaarlijk zijn: dan kan het gevaar ontstaan van de reddingsdood: het verschijnsel dat kan optreden bij geredde drenkelingen en slachtoffers van sneeuwlawines, doordat sterk afgekoeld bloed uit de ledematen zich dan vermengt met de warm gebleven organen, die daardoor dan juist kunnen afkoelen tot onder een voor overleving kritieke grens. In het ziekenhuis wordt het slachtoffer wel eens opgewarmd door peritoneale lavage met warme vloeistof, die dan dus in de vrije buikholte wordt gebracht en steeds ververst. Men zal het slachtoffer bij voorkeur warme bevochtigde lucht laten ademen (warme droge lucht heeft hiervoor geen zin, de verdamping in de luchtwegen koelt het slachtoffer weer af). Ook een opwarmmatras onder de romp waardoor warm water circuleert is een in het ziekenhuis veel gebruikte methode. Deze methode heeft boven het warme bad niet alleen het voordeel dat het praktischer is, maar ook dat de romp selectief wordt opgewarmd, zodat het lichaam de bloedvaten naar de ledematen zelf kan gaan openzetten op het moment dat het daar aan toe is, met minder gevaar voor shock dan bij plaatsing in een warm bad met niet alleen de romp maar ook met de armen en benen. Onderkoeling zorgt er o.a. voor dat het hart zeer "prikkelbaar" wordt. De onderkoeling kan ventrikelfibrilleren (onsamenhangend kloppen) van het hart tot gevolg hebben, waardoor het bloed niet (genoeg) rondgepompt wordt. Dit is door een EHBO-er niet te beïnvloeden anders dan door de kans erop te verkleinen door het slachtoffer op te warmen. Als het optreedt is defibrillatie nodig. Er wordt beweerd dat de kans op fibrillatie kleiner is als sterk onderkoelde mensen voorzichtig worden gehanteerd. Voor deze bewering bestaat overigens geen bewijs.

7 Preventie Onderkoeling kan in koude omgevingen mede voorkomen worden door het hoofd af te dekken (met een muts/pet) omdat (bij geklede personen) relatief veel warmte via het hoofd verloren gaat. Het spreekt voor zich dat je je kleding moet aanpassen op de omstandigheden. Vochtopnemende kleding is een risicofactor, omdat hier zweet in trekt, wat daarna afkoelt, of natuurlijk koud water opneemt in het geval het slachtoffer te water raakt. Het is echter wel beter gekleed in koud water te liggen dan naakt - isolerende kleren isoleren ook onder water enigszins, al maken ze zwemmen lastiger. Vochtafstotende of sneldrogende kleding is op het land het beste. Meer lagen dunne kleding is beter dan 1 dikke trui. Voor watersporters is een zwemvest altijd aan te raden - wie te koud is kan niet meer zwemmen, ongeacht het aantal behaalde zwemdiploma's. Bedenk dat afkoeling in water 30 keer zo snel gaat als in lucht, trek een wetsuit of overlevingspak aan als er een kans is te water te raken.

Als we het hebben over onderkoeling worden twee typen onderscheiden

Als we het hebben over onderkoeling worden twee typen onderscheiden Onderkoeling Inleiding De normale lichaamstemperatuur van de mens is 36,9º Celsius Om zeker te zijn van lichamelijke en geestelijke fitheid moet de temperatuur op dit peil worden gehandhaafd, met een marge

Nadere informatie

Het lichaam maakt teveel warmte aan of raakt te weinig warmte kwijt.

Het lichaam maakt teveel warmte aan of raakt te weinig warmte kwijt. Leerbladen EHBO Hoofdstuk 1 + 7 + 8 Herhaling Hoofdstuk 1: 5 belangrijke punten: 1) Let op gevaar! van jezelf, omstanders en slachtoffer(s). Als het niet veilig is, kan je niet helpen. 2) Ga na wat er

Nadere informatie

KOUDE EN VOEDING. Medische Commissie Mieke Acda & Rianne van der Spek. 16 november 2014

KOUDE EN VOEDING. Medische Commissie Mieke Acda & Rianne van der Spek. 16 november 2014 KOUDE EN VOEDING Medische Commissie medisch@nkbv.nl Mieke Acda & Rianne van der Spek 16 november 2014 MEDCOM? Gezondheid in de bergen promoten praatjes en workshops kenniscentrum NKBV.nl hoogtelijn facebook

Nadere informatie

Dit document geeft advies over handelen bij extreme kou waardoor de Marathonschaatssport verantwoord beoefend kan worden.

Dit document geeft advies over handelen bij extreme kou waardoor de Marathonschaatssport verantwoord beoefend kan worden. 2010. Dit document geeft advies over handelen bij extreme kou waardoor de Marathonschaatssport verantwoord beoefend kan worden. Een samenwerking tussen: Woord van dank Ik wil de heren Geert Groen en Rob

Nadere informatie

De een heeft het warm, de ander te warm en de ander heeft het veel te warm, en dat in dezelfde werkruimte.

De een heeft het warm, de ander te warm en de ander heeft het veel te warm, en dat in dezelfde werkruimte. Hittestress: werken en warm weer Inleiding De een heeft het warm, de ander te warm en de ander heeft het veel te warm, en dat in dezelfde werkruimte. De gevoelstemperatuur wordt, behalve door de luchttemperatuur

Nadere informatie

Wat is onderkoeling? Wat gebeurt er eigenlijk als je onderkoeld raakt?

Wat is onderkoeling? Wat gebeurt er eigenlijk als je onderkoeld raakt? Wat is onderkoeling? Onderkoeling is een verschijnsel dat iedereen kan overkomen. Te water raken is een duidelijke aanleiding voor onderkoeling, maar ook op het droge kan onderkoeling optreden. Het kan

Nadere informatie

Protocol Oververhitting

Protocol Oververhitting Inleiding Oververhitting (hyperthermie, hitteletsel) ontstaat wanneer het lichaam meer warmte produceert dan dat het kan afgeven. Hierdoor kan de lichaamstemperatuur oplopen tot boven de normale waarden.

Nadere informatie

Gezond en veilig werken in koude weersomstandigheden

Gezond en veilig werken in koude weersomstandigheden Gezond en veilig werken in koude weersomstandigheden Tot nog toe hadden we, voor de tijd van het jaar, zacht winterweer. Veel later dan normaal in de winter geeft de weersverwachting signalen dat het kwik

Nadere informatie

Infofolder: Veiligheid op het ijs

Infofolder: Veiligheid op het ijs Infofolder: Veiligheid op het ijs Veiligheid op het ijs Inleiding Zodra sloten en vijvers dichtgevroren zijn, wil men spelen en schaatsen op het ijs, vaak zonder zich hierbij af te vragen of het ijs al

Nadere informatie

Integrated Management System

Integrated Management System Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 1. Doel... 1 2. Toepassingsgebied... 1 3. Referentie... 1 4. Definities... 1 5. Werkinstructie... 2 5.1 Blootstelling aan extreme koude belasting... 2 5.2 Blootstelling

Nadere informatie

Voorkomen en bestrijden van onderkoeling in de watersport

Voorkomen en bestrijden van onderkoeling in de watersport Voorkomen en bestrijden van onderkoeling in de watersport Gelukkig kan ik het nog navertellen Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij 1 Zeevast onderkoeling Wat is onderkoeling? Onderkoeling is een

Nadere informatie

Waterrecreatie? je kan hooguit nat worden

Waterrecreatie? je kan hooguit nat worden Waterrecreatie? je kan hooguit nat worden Nou en??? Richtlijnen van de vereniging, preventie, zie de website Eerste Hulp, onderkoeling en oververhitting, in deze presentatie. Presentatie door: Jeannette

Nadere informatie

Van de redactie. Orionzin Jaargang 2018 Voorjaar Pagina 1

Van de redactie. Orionzin Jaargang 2018 Voorjaar Pagina 1 Orionzin Jaargang 2018 Voorjaar Pagina 1 Van de redactie December 2018, het jaar is weer voorbij gevlogen. Voor je ligt de laatste Orionzin van 2018. Helaas is dit ook de allerlaatste keer dat de Orionzin

Nadere informatie

Onderkoeling. Wat (niet) te doen in geval onderkoeling. Welke oorzaken zijn er? Cold shock

Onderkoeling. Wat (niet) te doen in geval onderkoeling. Welke oorzaken zijn er? Cold shock Onderkoeling Wat (niet) te doen in geval onderkoeling Onderkoeling is een verschijnsel waarbij de lichaamstemperatuur onder de 35 graden Celsius raakt, waardoor de normale stofwisseling in gevaar komt.

Nadere informatie

Protocollen bij te verwachten letsels bij Elfstedentochten

Protocollen bij te verwachten letsels bij Elfstedentochten Protocollen bij te verwachten letsels bij Elfstedentochten Met adviezen van R. Buimer Oogarts MCL en Dr. J.S. de Graaf Traumachirurg MCL door Bob Velthuis Instructeur Eerste Hulp Bevroren ogen Inleiding

Nadere informatie

Onderkoeling en bevriezing

Onderkoeling en bevriezing Onderkoeling en bevriezing Auteur: Heleen J. Meijer, lid Medische Commissie NKBV Datum: 23 oktober 2012 Onderkoeling en bevriezing zijn niet exclusief voor klimmers die extreme omstandigheden opzoeken.

Nadere informatie

Nieuwsbrief Mei 2015. Deze maand in de nieuwsbrief. Honden en Warmte Juni chipmaand Nieuwe collega *Actie* Huisdieren ras van de maand

Nieuwsbrief Mei 2015. Deze maand in de nieuwsbrief. Honden en Warmte Juni chipmaand Nieuwe collega *Actie* Huisdieren ras van de maand Nieuwsbrief Mei 2015 Deze maand in de nieuwsbrief Honden en Warmte Juni chipmaand Nieuwe collega *Actie* Huisdieren ras van de maand Honden en Warmte Honden transpireren niet Honden kunnen niet zoals mensen

Nadere informatie

1. Temperatuurregeling

1. Temperatuurregeling 1. Temperatuurregeling Afb. 1 Als je het warm hebt, wordt je gezicht rood. Dit komt doordat de bloedvaatjes net onder je huid wijder worden doordat bepaalde spieren zich samentrekken. Zo staat je lichaam

Nadere informatie

1. Temperatuurregeling

1. Temperatuurregeling 1. Temperatuurregeling Afb. 1 Als je het warm hebt, wordt je gezicht rood. Dit komt doordat de bloedvaatjes net onder je huid wijder worden doordat bepaalde spieren zich samentrekken. Zo staat je lichaam

Nadere informatie

KLIMAAT EN WEERSOMSTANDIGHEDEN

KLIMAAT EN WEERSOMSTANDIGHEDEN KLIMAAT EN WEERSOMSTANDIGHEDEN Extreme weersomstandigheden kunnen zorgen voor onveilige of ongezonde situaties. Denk bijvoorbeeld aan onweer, harde wind, sneeuw en gladheid. Knelpunten Medewerkers kunnen

Nadere informatie

Stoombad... ook goed voor u

Stoombad... ook goed voor u Stoombad... ook goed voor u Het stoombad is een badmethode waarbij men gedurende perioden van 8-12 minuten het onbedekte lichaam afwisselend en herhaald blootstelt aan een opwarming. Tijdens zo'n stoombad

Nadere informatie

Risicovol weer bij evenementen

Risicovol weer bij evenementen Risicovol weer bij evenementen Evenementen tijdens risicovolle weersomstandigheden kunnen verschillende gezondheidsrisico s opleveren. Hitte kan bijvoorbeeld zorgen voor uitdroging of een zonnesteek. In

Nadere informatie

KGR De Hunze: Koud water Protocol Noodzaak Koude. Voorzorgsmaatregelen om de kans op onderkoeling te verminderen. Koud water.

KGR De Hunze: Koud water Protocol Noodzaak Koude. Voorzorgsmaatregelen om de kans op onderkoeling te verminderen. Koud water. KGR De Hunze: Koud water Protocol Noodzaak In de koude periode van het jaar (15 november tot 1 mei) zijn er twee risico s waarmee een roeier rekening moet houden. Dit zijn koude buitenlucht en koud water.

Nadere informatie

R i c h t l i j n e n. Risicovol weer bij evenementen

R i c h t l i j n e n. Risicovol weer bij evenementen R i c h t l i j n e n Risicovol weer bij evenementen Versie 1.0 - augustus 2016 Evenementen tijdens risicovolle weersomstandigheden kunnen verschillende gezondheidsrisico s opleveren. Hitte kan bijvoorbeeld

Nadere informatie

Veilig aan boord en op Zee

Veilig aan boord en op Zee Veilig aan boord en op Zee Bas den Braven KNRM station Dordrecht Programma. K. N. R. M.. Aan boord van het schip. Risico verhogend. Reddingsmiddelen. Man Over Boord ( MOB ). Onderkoeling. Schip verlaten.

Nadere informatie

Hoofdstuk 2 gevaren baders en zwemmers

Hoofdstuk 2 gevaren baders en zwemmers Hoofdstuk 2 gevaren baders en zwemmers 1-8-2016 Handleiding Life Saver 1 2.1 Baders en zwemmers Twee soorten risico s: 1. gevaren door lichamelijke of geestelijke aandoeningen 2. gevaren door natuurlijke

Nadere informatie

Hypothermia Wat als je je in diep water bevindt?

Hypothermia Wat als je je in diep water bevindt? Hypothermia Of je nou duikt in het zuidpool gebied, de koude Amerikaanse Noordwestelijke Stille Zuidzee of in je plaatselijke meer of steengroeve, je maakt temperatuur een van de componenten van je duikplan:

Nadere informatie

Karel Doorman. Insigne zwemmer. Insigne zwemmer 1

Karel Doorman. Insigne zwemmer. Insigne zwemmer 1 Insigne zwemmer Insigne zwemmer 1 INHOUDSOPGAVE Pagina 1: Pagina 2: Pagina 3: Pagina 4: Pagina 4: Pagina 5: Pagina 6: Pagina 7: Pagina 8: Inhoudsopgave. In onbekend water gaan. Nadelige gevolgen van de

Nadere informatie

KINDERGENEESKUNDE. Vragen en antwoorden rond stuipen bij koorts

KINDERGENEESKUNDE. Vragen en antwoorden rond stuipen bij koorts KINDERGENEESKUNDE Stuipen bij koorts Vragen en antwoorden rond stuipen bij koorts Bij uw kind zijn stuipen ontstaan tijdens koorts, ook wel koortsconvulsies genoemd. In deze folder wordt uitgelegd wat

Nadere informatie

GHOR. Checklist maatregelen en adviezen bij hitte

GHOR. Checklist maatregelen en adviezen bij hitte Checklist maatregelen en adviezen bij hitte GHOR Nu de warme dagen van de zomer er weer gaan aankomen, is het verstandig om als organisator voorbereid te zijn op de mogelijke gevolgen van hitte op medewerkers,

Nadere informatie

Gevaren van blootstelling aan koude

Gevaren van blootstelling aan koude Gevaren van blootstelling aan koude Inhoudsopgave De mens en koude Hoe blijven we warm productie van warmte autonoom spieractiviteit rillen afgifte van warmte straling stroming geleiding verdamping Eigen

Nadere informatie

Te Koud om te werken?

Te Koud om te werken? Te Koud om te werken? Daar zijn oplossingen voor Vraag het aan je vakbondsafgevaardigde van de Algemene Centrale van het ABVV. Te Koud om te werken... BBrrr, de winter. Het gure weer, de koude temperaturen,

Nadere informatie

Gevoelstemperatuur, voetballen bij extreme kou.

Gevoelstemperatuur, voetballen bij extreme kou. Gevoelstemperatuur, voetballen bij extreme kou. Geert Groen (KNMI) February 22, 2011 Abstract In de pers werd in februari 2011 ingegaan op het wel of niet spelen van de wedstrijd van FC Twente tegen Rubin

Nadere informatie

Het begin van de winter

Het begin van de winter WINTER 21 december WINTER 2 Het begin van de winter Vanaf 21 juni worden de dagen weer langzaam korter. De zomer duurt tot 22 of 23 september. Dan zijn de dag en de nacht overal even lang. Met andere woorden:

Nadere informatie

Competenties Eerste Hulp

Competenties Eerste Hulp Onderdeel 01. Vijf belangrijke punten bij het verlenen van Eerste Hulp de vijf belangrijke punten toepassen. maatregelen te nemen om de veiligheid van zichzelf, medehulpverleners, omstanders en slachtoffer(s)

Nadere informatie

Gratis als u nu donateur wordt!

Gratis als u nu donateur wordt! Zonder u redden wij het niet! De KNRM garandeert de inzet van reddingboten voor noodsituaties op zee. 24 Uur per dag, ongeacht de weersomstandigheden. 1500 keer per jaar varen de reddingboten van de KNRM

Nadere informatie

Onderkleding Soms is het prettig om dunne kleding onder het neopreen te dragen, dit om huid irritatie te voorkomen.

Onderkleding Soms is het prettig om dunne kleding onder het neopreen te dragen, dit om huid irritatie te voorkomen. KANO KLEDING De beginnende kajakkers staat voor een doolhof van mogelijkheden wanneer het de keuze van kleding en boot betreft. Hier vindt u enige informatie en punten van overwegen voor aankoop van kleding.

Nadere informatie

Hitte bestrijdings beleid

Hitte bestrijdings beleid Hitte bestrijdings beleid 1 Het probleem Hitte veroorzaakt ongevallen Slechtere grip door zweet handen Slechter zicht door beslagen glazen van brillen Mensen worden minder alert Hitte bedreigt de gezondheid

Nadere informatie

Informatie: extreme weersomstandigheden.

Informatie: extreme weersomstandigheden. Onweer Onweer op het land is al gevaarlijk genoeg, als je in een bootje op open water zit is de kans helemaal groot dat je geraakt wordt. De bodem is nat en dus goed geleidend, en een boot steekt ook nog

Nadere informatie

EERSTE HULP BIJ HONDEN

EERSTE HULP BIJ HONDEN EERSTE HULP BIJ HONDEN Doelen eerste hulp: Patiënt in leven houden door het dier te stabiliseren Pijn verlichten Proberen verergering van wonden te voorkomen Proberen herstel te bevorderen Regels eerste

Nadere informatie

Versie april Functieprofielen

Versie april Functieprofielen Versie april 2019 Functieprofielen Inhoudsopgave Organiseren van een activiteit... 3 Wij gaan op kamp... 4 Onderkoeling... 6 Grensoverschrijdend of ontoelaatbaar gedrag... 7 Ontruiming... 8 Pagina 2 Organiseren

Nadere informatie

Drenkelingen en onderkoeling

Drenkelingen en onderkoeling Drenkelingen en onderkoeling Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 Warmte huishouding 3 Onderkoeling 4 Snelle, complete onderkoeling 5 Verdrinking 6 Hulpverleningsrisico s 7 Samenvatting 8 Hulpdiagram onderkoeling

Nadere informatie

Koelboxmeeting. Als het koeler kan doe het dan

Koelboxmeeting. Als het koeler kan doe het dan Koelboxmeeting Als het koeler kan doe het dan 2013-2015 Werken in de hitte In het kader van het project: Duurzaam inzetbaar dakwerk Veilig en gezond op het dak Werken in de hitte (logo) bedrijf Datum,

Nadere informatie

2. Voor het verlenen van eerste hulp is het gebruik van het beademingsmasker en handschoenen niet verplicht. O juist O onjuist

2. Voor het verlenen van eerste hulp is het gebruik van het beademingsmasker en handschoenen niet verplicht. O juist O onjuist VRAGEN JUIST OF ONJUIST. 1. Als u, het slachtoffer en eventuele omstanders in een gevaarlijke situatie verkeren wacht u totdat politie of brandweer aanwezig is. U volgt hun aanwijzingen op. 2. Voor het

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Verdrinkingen

Hoofdstuk 1 Verdrinkingen Hoofdstuk 1 Verdrinkingen 1-8-2016 Handleiding Life Saver 1 Introductie 100 200 mensen overlijden per jaar door verdrinking. Meestal jongeren (

Nadere informatie

Eindtermen Jeugd Eerste Hulp

Eindtermen Jeugd Eerste Hulp Eindtermen Jeugd Eerste Hulp. 2017 Datum van ingang: 1 september 2017 1. Definities Wie en wat is de eerstehulpverlener Een eerstehulpverlener kan en wil een slachtoffer de noodzakelijke eerste hulp geven.

Nadere informatie

RISICOSIGNALERING Extreme kou

RISICOSIGNALERING Extreme kou RISICOSIGNALERING Extreme kou Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut INLEIDING Extreme kou De temperatuur volgt een jaarlijkse cyclus die samenhangt met de zonnestand. Deze jaarlijkse cyclus is

Nadere informatie

2014 EHBO-K. Theorievragen versie 006. Ascendens Opleidingen Theorievragen EHBO-K 2014 versie 006 Pagina 1 van 7

2014 EHBO-K. Theorievragen versie 006. Ascendens Opleidingen Theorievragen EHBO-K 2014 versie 006 Pagina 1 van 7 2014 EHBO-K Theorievragen versie 006 Pagina 1 van 7 Vraag 1: Noem de vijf belangrijke punten bij het leveren van eerste hulp in juiste volgorde 1) 2) 3) 4) 5). Vraag 2: Wat is het kenmerk van een gesloten

Nadere informatie

7 Epilepsie. 1 Inleiding. In dit thema komen aan de orde: 2 Wat is epilepsie? 3 Leven met epilepsie. 4 Epilepsie-aanvallen. SAW DC 7 Epilepsie

7 Epilepsie. 1 Inleiding. In dit thema komen aan de orde: 2 Wat is epilepsie? 3 Leven met epilepsie. 4 Epilepsie-aanvallen. SAW DC 7 Epilepsie DC 7 Epilepsie 1 Inleiding In dit thema komen aan de orde: 2 Wat is epilepsie? 3 Leven met epilepsie 4 Epilepsie-aanvallen 1 1 2 Wat is epilepsie? Een epileptische aanval is een plotselinge kortsluiting

Nadere informatie

WERKEN BIJ VERSCHILLENDE WEERSOMSTANDIGHEDEN

WERKEN BIJ VERSCHILLENDE WEERSOMSTANDIGHEDEN WERKEN BIJ VERSCHILLENDE WEERSOMSTANDIGHEDEN Bij buitenwerkzaamheden kunnen klimaatomstandigheden zorgen voor onveilige of ongezonde situaties. Denk bijvoorbeeld aan onweer, harde wind, sneeuw en gladheid

Nadere informatie

Informatieavond Eerste Hulp

Informatieavond Eerste Hulp Informatieavond Eerste Hulp 2012 Het Nederlandse Rode Kruis Waterrecreatie? je kan hooguit nat worden Presentatie door: Jeannette Heerschop Informatieavond Eerste Hulp 2012 Het Nederlandse Rode Kruis Richtlijnen

Nadere informatie

(op de volgende pagina s alles over les 4 uit het wak voor groepen 5&6)

(op de volgende pagina s alles over les 4 uit het wak voor groepen 5&6) SWIM herken een wak en uit een wak De winter komt er aan! Ieder jaar gebeurt het weer: Het ijs is nog niet betrouwbaar, maar toch wagen mensen om het ijs op te gaan. Hierdoor kunnen natuurlijk ernstige

Nadere informatie

Onderkoeling in de buitensport. Hypothermie Onderkoelingsverschijnselen, oorzaken en wat te doen. Met voorbeelden uit de praktijk

Onderkoeling in de buitensport. Hypothermie Onderkoelingsverschijnselen, oorzaken en wat te doen. Met voorbeelden uit de praktijk Onderkoeling in de buitensport Hypothermie Onderkoelingsverschijnselen, oorzaken en wat te doen. Met voorbeelden uit de praktijk Veiligheid voor de buitensporters van Scouting en in het bijzonder voor

Nadere informatie

Richtlijn Lichaamstemperatuur bij pasgeborenen

Richtlijn Lichaamstemperatuur bij pasgeborenen Richtlijn Lichaamstemperatuur bij pasgeborenen Herzien door: Simone Pauëlsen Nicole van de Molengraft Eindhoven, augustus 2012 1 Kraamverzorgenden en verloskundigen hanteren dezelfde werkwijze en begrippen

Nadere informatie

Infrarood thermometer van Blue Circle Medical

Infrarood thermometer van Blue Circle Medical Infrarood thermometer van Blue Circle Medical 1. Introductie Hartelijk dank dat u deze huid- en oorthermometer van Blue Circle Medical heeft aangeschaft. Lees eerst deze instructiehandleiding zodat u deze

Nadere informatie

Klimaat is een beschrijving van het weer zoals het zich meestal ergens voordoet, maar ben je bijvoorbeeld in Spanje kan het ook best regenen.

Klimaat is een beschrijving van het weer zoals het zich meestal ergens voordoet, maar ben je bijvoorbeeld in Spanje kan het ook best regenen. Samenvatting door Annique 1350 woorden 16 mei 2015 7,3 333 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde BuiteNLand Klimaten Paragraaf 2.2 Weer en klimaat Klimaat is een beschrijving van het weer zoals het

Nadere informatie

KBC-Preventie. Ongevallen thuis. we hebben het voor u

KBC-Preventie. Ongevallen thuis. we hebben het voor u KBC-Preventie Ongevallen thuis we hebben het voor u Basisprincipes van eerste hulp Handel als eerstehulpverlener. Zorg dat u de situatie niet verergert. Blijf rustig in een noodsituatie en verleen de eerste

Nadere informatie

Welke stelling in het geval van brandwonden is juist?

Welke stelling in het geval van brandwonden is juist? Meerkeuzevraag 8.1 Meerkeuzevraag 8.2 Meerkeuzevraag 8.3 Meerkeuzevraag 8.4 Meerkeuzevraag 8.5 Meerkeuzevraag 8.6 Meerkeuzevraag 8.7 Welke stelling in het geval van brandwonden is juist? A. De gevormde

Nadere informatie

Fasen: de die toestanden waarin je water (en veel andere stoffen) kunt tegenkomen.

Fasen: de die toestanden waarin je water (en veel andere stoffen) kunt tegenkomen. Samenvatting door een scholier 873 woorden 2 maart 2016 7,6 37 keer beoordeeld Vak Methode NaSk Nova Hoofdstuk 3 1. fasen en fase-overgangen Water komt voor als: - vaste stof (ijs) - vloeistof (vloeibaar

Nadere informatie

helpt genezen. Koorts? Meer weten Beter meten

helpt genezen. Koorts? Meer weten Beter meten helpt genezen. Koorts? Meer weten Beter meten Koorts : een hot topic? Wat is koorts? Koorts is geen ziekte. Het is een symptoom dat aangeeft dat het afweermechanisme van het lichaam actief vreemde indringers

Nadere informatie

======================================================================================

====================================================================================== ====================================================================================== Toelichting Dit is een fraaie casus van een aandoening die vaker voorkomt dan gedacht. Zorgvuldige anamnese, relatie

Nadere informatie

CPR met AED HERSTEL CIRCULATIE EN ADEMHALING. CPR = cardiopulmonaire resuscitatie AED = automatische externe defibrillatie

CPR met AED HERSTEL CIRCULATIE EN ADEMHALING. CPR = cardiopulmonaire resuscitatie AED = automatische externe defibrillatie CPR met AED HERSTEL CIRCULATIE EN ADEMHALING CPR = cardiopulmonaire resuscitatie AED = automatische externe defibrillatie WANNEER CPR + AED? Stilstand circulatie (hart) Stilstand ademhaling CPR bij ieder

Nadere informatie

RS-virus bij kinderen

RS-virus bij kinderen RS-virus bij kinderen Bij uw kind is het Respiratoir Syncitieel-virus, kortweg RS-virus, geconstateerd. Soms worden kinderen met het RS-virus opgenomen in het ziekenhuis. In deze folder leest u wat het

Nadere informatie

Inkijkexemplaar. Inhoud

Inkijkexemplaar. Inhoud Inhoud Ongevallen gebeuren elke dag. Meestal gaat het om kleine ongevallen waarvan de gevolgen niet zo erg zijn: een schaafwonde door te vallen, een verstuikte voet bij het sporten, of een bloedneus op

Nadere informatie

Kernvraag: Hoe ziet een afkoelingsgrafiek eruit?

Kernvraag: Hoe ziet een afkoelingsgrafiek eruit? Kernvraag: Hoe ziet een afkoelingsgrafiek eruit? Naam leerling: Klas: http://www.cma-science.nl Activiteit 1 Een kopje thee Je hebt een kopje warme thee, maar je bent druk bezig een computerspel te spelen.

Nadere informatie

GIRO Voor meer informatie:

GIRO Voor meer informatie: Deze brochure kwam tot stand met medewerking van prof. dr. Jacques De Keyser, neuroloog, verbonden aan het Universitair Medisch Centrum in Groningen (UMCG). Nationaal msfonds Voor meer informatie: Landelijk

Nadere informatie

Samenvatting Aardrijkskunde Hoofdstuk 2

Samenvatting Aardrijkskunde Hoofdstuk 2 Samenvatting Aardrijkskunde Hoofdstuk 2 Samenvatting door J. 181 woorden 13 januari 2016 6,1 48 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde Terra 2.1 Klimaten A Waardoor is het bij de evenaar warm? In bron

Nadere informatie

Indirecte calorimetrie. Het meten van energieverbruik in rust

Indirecte calorimetrie. Het meten van energieverbruik in rust Indirecte calorimetrie Het meten van energieverbruik in rust De energiebehoefte De energiebehoefte van het lichaam is de hoeveelheid energie die het lichaam nodig heeft om te kunnen functioneren. Deze

Nadere informatie

Anatomie / fysiologie. Functies van de huid. Temperatuurregulatie AFI1. Eliminatie en regulatie Warmteregulatie 1

Anatomie / fysiologie. Functies van de huid. Temperatuurregulatie AFI1. Eliminatie en regulatie Warmteregulatie 1 Anatomie / fysiologie Eliminatie en regulatie Warmteregulatie 1 FHV2009 / Cxx55 7+8 / Anatomie & Fysiologie - Warmteregulatie 1 Functies van de huid FHV2009 / Cxx55 7+8 / Anatomie & Fysiologie - Warmteregulatie

Nadere informatie

Kernvraag: Hoe laat ik iets sneller afkoelen?

Kernvraag: Hoe laat ik iets sneller afkoelen? Kernvraag: Hoe laat ik iets sneller afkoelen? Naam leerling: Klas: http://www.cma-science.nl Activiteit 1 Hoe stroomt warmte? 1. Wat gebeurt er met de temperatuur in een verwarmde kamer wanneer je het

Nadere informatie

PROF OF NIET, WE DELEN DEZELFDE PASSIE! Calamiteitenplan Voorbeelddocument

PROF OF NIET, WE DELEN DEZELFDE PASSIE! Calamiteitenplan Voorbeelddocument PROF OF NIET, WE DELEN DEZELFDE PASSIE! Calamiteitenplan Voorbeelddocument Inhoud Algemene gegevens... 3 Gegevens evenement... 3 Gegevens aanwezigen... 4 Telefoonlijsten... 4 Overige belangrijke nummers...

Nadere informatie

ORANJE KRUIS JEUGDBOEKJE

ORANJE KRUIS JEUGDBOEKJE HET ORANJE KRUIS JEUGDBOEKJE OFFICIËLE HANDLEIDING VOOR EERSTE HULP DOOR JEUGD Inhoud 1 Algemeen 7 2 Bewustzijn en 13 ademhaling 2.1 Stoornissen in het bewustzijn 14 2.2 Stoornissen in de ademhaling 17

Nadere informatie

Automatische Externe Defibrillatie Opleiding Hulpverlener. Europese Reanimatieraad

Automatische Externe Defibrillatie Opleiding Hulpverlener. Europese Reanimatieraad Automatische Externe Defibrillatie Opleiding Hulpverlener Europese Reanimatieraad ACHTERGROND Er zijn ongeveer 700.000 hartstilstanden per jaar in Europa. Dit komt neer op 5 personen per uur in Nederland.

Nadere informatie

23 winterse tips voor je hond in de sneeuw

23 winterse tips voor je hond in de sneeuw 23 winterse tips voor je hond in de sneeuw Alles over honden in de sneeuw, honden op het ijs en andere gevaren van de winterse kou voor je hond De winter is voor je hond vaak een groot feest. Samen met

Nadere informatie

Veilig roeien op koud water

Veilig roeien op koud water Veilig roeien op koud water (2019) W.M. van Poelje, januari 2019 ZRZV-Isala, tel 0575-572189 1. Inleiding roeien en veiligheid 2. Roeien op koud water 3. Redden van onderkoelingsslachtoffers 4. Aanbevelingen

Nadere informatie

"EHBO" is een uitgave van CLB Externe preventie Industrieterrein Kolmen 1085 3570 Alken Tel : 011 59 83 50

EHBO is een uitgave van CLB Externe preventie Industrieterrein Kolmen 1085 3570 Alken Tel : 011 59 83 50 EHBO zon e Voor g erken eilig w d en v 1. Inleiding COLOFON "EHBO" is een uitgave van CLB Externe preventie Industrieterrein Kolmen 1085 3570 Alken Tel : 011 59 83 50 Redactie : CLB EDPB Fotografie : www.fotoben.be

Nadere informatie

Leren voor de biologietoets. Groep 8 Hoofdstuk 5

Leren voor de biologietoets. Groep 8 Hoofdstuk 5 Leren voor de biologietoets Groep 8 Hoofdstuk 5 Weer of geen weer 1 Het weerbericht Het weer kan in Nederland elke dag anders zijn. Daarom luisteren en kijken wij vaak naar weerberichten op de radio en

Nadere informatie

Koortsstuipen. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Koortsstuipen. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Koortsstuipen Jonge kinderen zijn bij koorts gevoelig voor stuipen. Ongeveer 5 procent van de kinderen tussen de drie maanden en zes jaar heeft weleens een koortsstuip. In deze folder leest u over de achtergrond

Nadere informatie

Informatie over PSA door de Sedatie praktijk Specialist. Inleiding

Informatie over PSA door de Sedatie praktijk Specialist. Inleiding Informatie over PSA door de Sedatie praktijk Specialist Inleiding Binnenkort ondergaat u in het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC Utrecht) een uitgebreid onderzoek en/of behandeling. Dit onderzoek

Nadere informatie

CPR met AED HERSTEL CIRCULATIE EN ADEMHALING. CPR = cardiopulmonaire resuscitatie AED = automatische externe defibrillatie

CPR met AED HERSTEL CIRCULATIE EN ADEMHALING. CPR = cardiopulmonaire resuscitatie AED = automatische externe defibrillatie CPR met AED HERSTEL CIRCULATIE EN ADEMHALING CPR = cardiopulmonaire resuscitatie AED = automatische externe defibrillatie WANNEER CPR + AED? Stilstand circulatie (hart) Stilstand ademhaling CPR bij ieder

Nadere informatie

VEILIGHEIDSCAMPAGNE HYDRATATIE

VEILIGHEIDSCAMPAGNE HYDRATATIE Meer water, minder bellen Hydration Promotie van het belang van hydratatie bij het duiken VEILIGHEIDSCAMPAGNE HYDRATATIE Wat is uitdroging en hoe is het van invloed op de duikveiligheid Uitdroging doet

Nadere informatie

Wat gebeurt er als de hond onvoldoende zijn warmte kwijt kan?

Wat gebeurt er als de hond onvoldoende zijn warmte kwijt kan? JE LABRADOR IN DE ZOMER In de zomer hopen we natuurlijk op prachtig weer met tropische temperaturen. We moeten echter tijdens deze warme dagen met temperaturen boven de 20 graden Celsius letten op onze

Nadere informatie

INKIJKEXEMPLAAR. 1. Goede zorgen. De principes van eerste hulp

INKIJKEXEMPLAAR. 1. Goede zorgen. De principes van eerste hulp Helpertje@work 1. Goede zorgen Hoe zorg je voor het comfort van een slachtoffer dat het koud heeft? Hoe bescherm je een slachtoffer tegen de zon? Wat doe je wanneer een slachtoffer honger of dorst heeft?

Nadere informatie

CPR CARDIOPULMONAIRE RESUSCITATIE

CPR CARDIOPULMONAIRE RESUSCITATIE CPR CARDIOPULMONAIRE RESUSCITATIE Inhoud CPR standaardschema: start hartmassage CPR uitzonderingsschema: start beademing Bewusteloos en normale ademhaling: stabiele zijligging De keten van overleven Herkennen

Nadere informatie

Nieuwsbrief nr. 7: juli en augustus 2014. Zomerspecial

Nieuwsbrief nr. 7: juli en augustus 2014. Zomerspecial Nieuwsbrief nr. 7: juli en augustus 2014 Zomerspecial Geachte relatie, Het is inmiddels al weer dagen, koud en vochtig weer. Het lijkt wel ofdat de herfstvakantie is begonnen in plaats van de zomervakantie

Nadere informatie

Woordenschat blok 03 gr4 Les 1 De bodem: de grond waarin planten kunnen groeien. De duinen: heuvels van zand langs de zee. De plant: een stengel met

Woordenschat blok 03 gr4 Les 1 De bodem: de grond waarin planten kunnen groeien. De duinen: heuvels van zand langs de zee. De plant: een stengel met Woordenschat blok 03 gr4 Les 1 De bodem: de grond waarin planten kunnen groeien. De duinen: heuvels van zand langs de zee. De plant: een stengel met bladeren die groeit. De rots: een heel grote steen op

Nadere informatie

Inleiding. De zomer is weer in volle gang. Daarbij hopen we op mooi weer. Maar dit kan tijdens ons werk een risico vormen.

Inleiding. De zomer is weer in volle gang. Daarbij hopen we op mooi weer. Maar dit kan tijdens ons werk een risico vormen. WERKEN IN DE ZOMER Inleiding De zomer is weer in volle gang. Daarbij hopen we op mooi weer. Maar dit kan tijdens ons werk een risico vormen. Hoe reageert de mens op warmte? Normaal bedraagt de lichaamstemperatuur

Nadere informatie

WERKEN OP OF AAN HET WATER

WERKEN OP OF AAN HET WATER WERKEN OP OF AAN HET WATER Worden de werkzaamheden vanaf de wal of slootkant uitgevoerd, dan heb je te maken met een talud en natte of zachte bodems. Het gevaar van uitglijden is groot. Ook als je werkt

Nadere informatie

ABCDE methodiek Biedt een vaste volgorde van het benaderen van het slachtoffer

ABCDE methodiek Biedt een vaste volgorde van het benaderen van het slachtoffer ABCDE methodiek Biedt een vaste volgorde van het benaderen van het slachtoffer Indien een stoornis in de vitale functie wordt waargenomen direct handelen (Treat as you go) A AIRWAY AND C-SPINE (= vrije

Nadere informatie

Handreiking hoe te handelen bij bijzondere weersomstandigheden binnen Productie BV

Handreiking hoe te handelen bij bijzondere weersomstandigheden binnen Productie BV Handreiking hoe te handelen bij bijzondere weersomstandigheden binnen Productie BV Naam: Witte van Tuil coördinator Arbeid & Gezondheid HR advies Mail NL Datum: november 2013 (Versie 3.0) Inhoudsopgave

Nadere informatie

Woordenschat - memory Taal Actief groep 4 Thema 3 Les 1

Woordenschat - memory Taal Actief groep 4 Thema 3 Les 1 Woordenschat - memory Taal Actief groep 4 Thema 3 Les 1 de berg Is een hoog stuk land. Soms ligt er sneeuw bovenop. de top Het hoogste stukje van de berg. Hoger kun je niet klimmen. de beek Dit is een

Nadere informatie

Doorwerth, 30-11-2015. Aan de pl's en apl's van de verkenners OPV-Schoonoord. Beste mensen, Hierbij de belangrijkste gegevens over het KWWO 2015.

Doorwerth, 30-11-2015. Aan de pl's en apl's van de verkenners OPV-Schoonoord. Beste mensen, Hierbij de belangrijkste gegevens over het KWWO 2015. Doorwerth, 30-11-2015 Aan de pl's en apl's van de verkenners OPV-Schoonoord Beste mensen, Hierbij de belangrijkste gegevens over het KWWO 2015. Het wordt een bijzonder KaderWinterWeekend dit jaar, we gaan

Nadere informatie

Toets Ziekteleer Opleiding Sport en Bewegen. Behaalde punten Hulpmiddelen geen

Toets Ziekteleer Opleiding Sport en Bewegen. Behaalde punten Hulpmiddelen geen Cijfer In te vullen voor docent In te vullen door leerling Beroepsprestatie B.P.1.3 S.B Naam leerling Toets Ziekteleer Opleiding Sport en Bewegen Klas SB3O1A+B Versie 1 Datum Tijdsduur 60 minuten Naam

Nadere informatie

Ronde van nijkerk Draaiboek

Ronde van nijkerk Draaiboek Ronde van nijkerk Draaiboek Inhoud Algemene informatie Gegevens evenement Gegevens aanwezigen Telefoonnummers Overige belangrijke nummers Problematische situaties Extreme weersomstandigheden Ernstige ongevallen

Nadere informatie

Inbakeren. Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen.

Inbakeren. Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Inbakeren Inbakeren Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Wat is inbakeren? 2 Wanneer inbakeren? 2 Wat kunt u door middel van het inbakeren bereiken? 2 Materiaal 3 Lichaamstemperatuur

Nadere informatie

Primaire vitale functies Functie Aktie Reaktie Aktie Overig

Primaire vitale functies Functie Aktie Reaktie Aktie Overig Primaire vitale functies Functie Aktie Reaktie Aktie Overig Bewustzijn Praten tegen slachtoffer Geeft duidelijk antwoorden =ongestoord bewustzijn Per definitie ook ademhaling Kijken naar overig letsel.

Nadere informatie

WHITE PAPER. Hittestress. Zo blijf je gezond en productief

WHITE PAPER. Hittestress. Zo blijf je gezond en productief WHITE PAPER Hittestress Zo blijf je gezond en productief INHOUD 1. Wat is hittestress? 2. Welke regelgeving geldt er? 3. Welke factoren hebben invloed? 4. Symptomen 5. Zelf hittestress meten 6. Effectieve

Nadere informatie

Inhoud 1. Wat voor weer wordt het? 3 2. Het weerbericht 4 3. Temperatuur 5 4. Wind 5. Neerslag 6. Bewolking Filmpje Pluskaarten Bronnen 17

Inhoud 1. Wat voor weer wordt het? 3 2. Het weerbericht 4 3. Temperatuur 5 4. Wind 5. Neerslag 6. Bewolking Filmpje Pluskaarten Bronnen 17 Het weer Inhoud. Wat voor weer wordt het? 3 2. Het weerbericht 4 3. Temperatuur 5 4. Wind 7 5. Neerslag 9 6. Bewolking 2 7. Filmpje 4 Pluskaarten 5 Bronnen 7 Colofon en voorwaarden 8 . Wat voor weer wordt

Nadere informatie

EHBO op maat van ouders en leerkrachten

EHBO op maat van ouders en leerkrachten EHBO op maat van ouders en leerkrachten Wat leert u tijdens deze opleiding? Een basisstappenplan om elke EHBO handeling juist te starten Het uitvoeren van een reanimatie op een kind EHBO handelingen bij

Nadere informatie

inhoud blz. Kou 1. Het weer 2. Rillen van de kou 3. Kleren 4. Koelkast en vriezer 5. Koude kleuren 6. Noordpool en Zuidpool 7.

inhoud blz. Kou 1. Het weer 2. Rillen van de kou 3. Kleren 4. Koelkast en vriezer 5. Koude kleuren 6. Noordpool en Zuidpool 7. Kou inhoud blz. Kou 3 1. Het weer 4 2. Rillen van de kou 5 3. Kleren 6 4. Koelkast en vriezer 7 5. Koude kleuren 8 6. Noordpool en Zuidpool 9 7. Dieren en kou 10 8. Een koutje vatten 12 9. Filmpjes 13

Nadere informatie