Afdeling: Beleid en Projecten Leiderdorp,

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Afdeling: Beleid en Projecten Leiderdorp,"

Transcriptie

1 Afdeling: Beleid en Projecten Leiderdorp, Onderwerp: Bomenbeleidsplan Leiderdorp Aan de raad. Beslispunten 1 vaststellen van het bomenbeleidsplan Leiderdorp (bijlage 1) 2 vaststellen van de beleidsregel Bijdrageregeling bijzonder waardevolle bomen (bijlage 2) a de bijdrageregeling per 1 januari 2008 inwerking laten treden b de Algemene subsidieverordening op deze beleidsregel van toepassing verklaren c Tevens het gestelde in artikel 2 lid 2 van de Algemene subsidieverordening 2007 van toepassing verklaren d Jaarlijks een bedrag, met een maximum van 5.000,-, vanuit de voorziening groenstructuren beschikbaar stellen voor de Bijdrageregeling bijzonder waardevolle bomen onder het beleidsgebied Ruimtelijke Ordening en Milieu 3 De voorwaarden met betrekking tot boombeschermende maatregelen (bijlage 3) toevoegen aan het instemmingsbesluit kabels en leidingen 1 Inleiding* Het opstellen van een bomenbeleidsplan is een van de vijf speerpuntprojecten van het Groenstructuurplan. In de projectenlijst van het Groenstructuurplan staan circa 80 projecten. Dit zijn te veel projecten om ze de komende jaren allemaal uit te kunnen voeren. Daarom heeft de gemeente samen met de groenbelangenorganisaties vijf speerpuntprojecten benoemd. Dit zijn: Ecologische verbindingszones Gemeentelijk bomenbeleid Groen en communicatie Natuurvriendelijke oevers Het natuurlijker inrichten en beheren van de randen van wijk Leyhof, incl. de groenstrook onder de hoogspanningsmasten.

2 Het verzoek van de gemeenteraad aan het college van burgemeester en wethouders tijdens de raadsvergadering van 11 september 2006 is de directe aanleiding voor het opstellen van dit Bomenbeleidsplan Leiderdorp. Er is ook nog een indirecte aanleiding. Het gevoel dat onder andere bij de groenbelangenorganisaties heerst dat de gemeente een robuust bomenbeleid nodig heeft om er voor zorg te kunnen dragen dat negatieve ontwikkelingen in de toekomst vermeden worden. In december vorig jaar hebben we tijdens het kwartaaloverleg met de groenbelangenorganisaties het opstellen van gemeentelijk bomenbeleid besproken. Er is met drie deelnemers van dit overleg (twee leden van het bestuur van de Bomenbond Rijnland en de plaatselijke contactpersoon van de Bomenstichting) aan de uitwerking van het bomenbeleid gewerkt. We zijn begonnen met te bepalen waar we op dit moment staan. We hebben antwoord gezocht op de vragen wat is bomenbeleid, wat heeft Leiderdorp op dit moment aan bomenbeleid en hoe scoort ons bomenbeleid volgens de Bomenstichtingnorm. De uitkomsten van deze inventarisatie zijn terug te vinden in bijlage III van het beleidsplan. Uit deze inventarisatie blijkt dat Leiderdorp op de meeste onderdelen voldoende tot ruim voldoende scoort. Alleen de onderdelen Visie en Beheer & Onderhoud scoren onder de norm. Het concrete probleem is dat Leiderdorp haar beleid over bomen niet heeft vastgelegd in een integrale visie, maar in verschillende, losstaande beleidsstukken. Het risico van deze losse nota s is, dat hiermee geen samenhangend bomenbeleid wordt gecreëerd. Om een goed bomenbestand in de toekomst te kunnen garanderen is samenhangend beleid essentieel. 2 Beoogd effect* Het opstellen van dit bomenbeleidsplan heeft tot doel samenhang in het gemeentelijk bomenbeleid te bewerkstelligen en duidelijkheid voor alle betrokkenen te scheppen. De doelstelling is ook er voor te zorgen dat het gemeentelijk bomenbeleid, met een door de gemeenteraad vastgestelde integrale bomenvisie als basis, een voldoende scoort volgens de Bomenstichtingnorm.

3 Het bomenbeleidsplan geeft aan welke visie op bomen de gemeente heeft en hoe zij deze visie in de verschillende onderdelen van het bomenbeleid tot uiting laat komen. Deze onderdelen zijn: Bomen en ontwerpen openbare ruimte Bomen en inrichten openbare ruimte Bomen en regelgeving & handhaving Bijzonder waardevolle bomen Bomen en beheer & onderhoud Bomen en communicatie & voorlichting In het kort komt het bomenbeleid neer op het beschermen van bomen omdat zij heel veel functies en waarden hebben. Omdat het onnoemlijk is om alle bomen evenveel te beschermen, moet de gemeente prioriteiten stellen. De belangrijkste bomen van Leiderdorp zijn de bijzonder waardevolle bomen. Deze bomen krijgen extra bescherming door plaatsing op de Lijst met bijzonder waardevolle bomen. Naast de bomen die op de lijst staan, zijn er ook potentieel bijzonder waardevolle bomen. Omdat het moeilijk te bepalen is welke boom in de toekomst kan uitgroeien tot een bijzonder waardevolle boom, komen alle bomen die in de gemeente worden aangeplant in principe hiervoor in aanmerking. De toekomst zal uitmaken welke bomen daadwerkelijk op de lijst zullen komen. Er moet dus zorgvuldig omgegaan worden met alle bomen. Daarom staan er in het beleidsplan richtlijnen en aanwijzingen voor het ontwerpen en het inrichten van de openbare ruimte en het beheren van de bomen. Deze moeten er toe bijdragen dat men zich bewust wordt van bomen en de eisen die zij stellen aan hun leefomgeving. Om ervoor te zorgen dat dit plan het papier ontstijgt zal er uitgebreid gecommuniceerd worden over dit bomenbeleid. Het volledige beleidsplan is in bijlage I te vinden. 3 Argumenten 1.1 Dit beleidsplan beschrijft het bomenbeleid van a tot z en zorgt zo voor samenhang Het beleidsplan geeft niet alleen aan welke waarden en functies de bomen voor de gemeente hebben, maar ook hoe we met bomen omgaan als beleidsmaker, regelgever, eigenaar en beheerder. In hoofdstuk 3 is onze visie op de bomen te vinden en in de hoofdstukken 4 tot en met 9 komt het ontwerpproces, het planten van bomen, het werken nabij bomen, het beheren van bomen, regelgeving, handhaving en communicatie aan de orde. Dit zijn alle elementen die volgens ons tot bomenbeleid behoren. Zie ook bijlage III bij het bomenbeleidsplan.

4 1.2 Het beleidsplan kan op draagvlak bij de groenbelangenorganisaties rekenen Want de groenbelangenorganisaties zijn direct betrokken geweest bij het opstellen van het beleidsplan. De Bomenbond Rijnland en de lokale contactpersoon van de Bomenstichting hebben via deelname aan het projectteam direct meegewerkt aan het tot stand komen van dit bomenbeleidsplan. De andere groenbelangenorganisaties zijn via het kwartaaloverleg op de hoogte gehouden van de voortgang. Daarnaast hebben ze, voordat het beleidsplan aan het college van burgemeester en wethouders werd voorgelegd, de mogelijkheid gekregen op het plan te reageren. Hiervan is gebruik gemaakt door de Bomenbond Rijnland, de lokale contactpersoon van de Bomenstichting en de contactpersoon van de IVN. De algemene strekking van de reacties is dat men blij is met de samenhang in het beleid dat dit plan biedt. 2.1 De bijdrageregeling is reeds bij het vaststellen van de verordening op de beplanting in 2005 eigenaren van bijzonder waardevolle bomen in het vooruitzicht gesteld In artikel 6 lid 4 van de Verordening op de beplantingen in Leiderdorp 2005 staat dat ten behoeve van het groot onderhoud aan bomen de mogelijkheid bestaat tot aanspraak op tegemoetkoming in de kosten middels financiering uit het Bomenfonds. 2.2 De bijdrageregeling maakt het voor particulieren aantrekkelijk om hun boom aan te melden als bijzonder waardevolle boom Een bijdrage in het onderhoud is zeer welkom, want het onderhoud van bijzonder waardevolle bomen is kostbaar. Er moet vaak een gespecialiseerd bedrijf ingehuurd worden voor het groot onderhoud. Want deze grote en oude bomen hebben zeer specialistisch onderhoud nodig om ze gezond en vitaal te houden. 3.1 Kabels- en leidingbeheerders hebben voorwaarden nodig om zorgvuldig met onze bomen om te gaan Want degene die de bouw- en/of graafwerkzaamheden uitvoeren, zijn zich vaak niet bewust van de effecten die hun handelingen op bomen hebben. Want bomen kunnen niet alleen op korte termijn, maar ook op lange termijn ernstig te lijden hebben onder werkzaamheden. Soms is pas vijf jaar na het voltooien van de werkzaamheden aan een boom te zien dat hij tijdens werkzaamheden als graven, bouwen, ophogen, bronbemaling en door het tijdelijk stallen van bouwmaterialen binnen de kroonprojectie, ernstig beschadigd is.

5 4 Kanttekeningen 1.1 Het bomenbeleid van Leiderdorp zorgt onvoldoende voor bomen op particuliere grond De groenbelangenorganisaties blijven van mening dat de gemeente particulieren te veel vrijheid geeft. Want op particuliere grond zijn alleen de bijzonder waardevolle bomen kapvergunningplichtig te stellen. Dit zullen we bij de evaluatie van de Verordening op de beplantingen zeker meenemen. 5 Kosten, baten en dekking* Het jaarlijkse budget voor de bijdrageregeling bijzonder waardevolle bomen kan uit de voorziening Groenstructuren betaald worden. Hier is vanaf 2008 rekening meegehouden. Het beschikbare budget voor het onderhoud van de bomen is nu nog voldoende, omdat de werkzaamheden afgestemd worden op dit budget. Bij het opstellen van het bomenbeheerplan zal moeten blijken of dit ook in de toekomst voldoende zal zijn om het beheerniveau van de bomen op peil te houden. Het College van burgemeester en wethouders van Leiderdorp, de secretaris, de burgemeester, A.H. Schouten M. Zonnevylle Bijlagen I Bomenbeleidsplan Leiderdorp, Speerpuntproject 2 uit het Groenstructuurplan II Bijdrageregeling bijzonder waardevolle bomen III Voorwaarden met betrekking tot boombeschermende maatregelen

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Actualisatie Bomenverordening gemeente Bunnik. Aan de raad,

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Actualisatie Bomenverordening gemeente Bunnik. Aan de raad, RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 23 november 2017 17-104 Onderwerp Actualisatie Bomenverordening gemeente Bunnik Aan de raad, Onderwerp Actualisatie Bomenverordening gemeente Bunnik Gevraagde beslissing

Nadere informatie

Pagina 1 van 5 Versie Nr. 1 Registratienr.: Z/14/003612/ raadsvoorstel

Pagina 1 van 5 Versie Nr. 1 Registratienr.: Z/14/003612/ raadsvoorstel Pagina 1 van 5 Versie Nr. 1 Afdeling: Beleid Maatschappij Leiderdorp, 18 september 2014 Onderwerp: RVS Verordening maatschappelijke Aan de raad. ondersteuning 2015 Beslispunten 1. De Verordening maatschappelijke

Nadere informatie

1. Het oplossen van juridische knelpunten in het bomenbeleidsplan; 2. Het oplossen van praktische knelpunten in het bomenbeleidsplan;

1. Het oplossen van juridische knelpunten in het bomenbeleidsplan; 2. Het oplossen van praktische knelpunten in het bomenbeleidsplan; Datum: 23-4-13 Onderwerp Aanpassing bomenbeleidsplan 2013 Status Besluitvormend Voorstel Het bomenbeleidsplan gewijzigd vast te stellen door het document aanpassingen bomenbeleidsplan 2013 (inclusief toelichting)

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Bomenverordening Bunnik Aan de raad, Onderwerp Bomenverordening Bunnik 2016

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Bomenverordening Bunnik Aan de raad, Onderwerp Bomenverordening Bunnik 2016 RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 27-10-2016 16-064 Onderwerp Bomenverordening Bunnik 2016 Aan de raad, Onderwerp Bomenverordening Bunnik 2016 Gevraagde beslissing 1. De Bomenverordening gemeente Bunnik

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Implementatie Drank- en Horecawet. Aan de raad, Onderwerp Implementatie Drank- en Horecawet

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Implementatie Drank- en Horecawet. Aan de raad, Onderwerp Implementatie Drank- en Horecawet RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 19 december 2013 13-118 Onderwerp Implementatie Drank- en Horecawet Aan de raad, Onderwerp Implementatie Drank- en Horecawet Gevraagde beslissing 1. Het Beleidsplan

Nadere informatie

Raadsvergadering. Onderwerp Vaststelling bestemmingsplan partiële herziening Dorp Odijk 2012, snippergroen

Raadsvergadering. Onderwerp Vaststelling bestemmingsplan partiële herziening Dorp Odijk 2012, snippergroen RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 23 juni 2016 16-042 Onderwerp Vaststelling bestemmingsplan partiële snippergroen Aan de raad, Onderwerp Vaststelling bestemmingsplan partiële snippergroen Gevraagde

Nadere informatie

*Z007AEC22F9* documentnr.: INT/G/14/08831 zaaknr.: Z/G/13/05134

*Z007AEC22F9* documentnr.: INT/G/14/08831 zaaknr.: Z/G/13/05134 Grave *Z007AEC22F9* documentnr.: INT/G/14/08831 zaaknr.: Z/G/13/05134 Raadsvoorstel Onderwerp Datum college : 16 juni 2014 : Doorstart project snippergroen Portefeuillehouder Afdeling Commissie : H.A.W.M.

Nadere informatie

Bomenbeleidsplan Sliedrecht

Bomenbeleidsplan Sliedrecht Bomenbeleidsplan Sliedrecht Bomenbeleidsplan Sliedrecht Afdeling Plantsoenen en Reiniging Sliedrecht, 2009 Inhoud 1. Inleiding 1 2. Definiëring boomcategorieën en status 2 3. Herplant- en compensatiebeleid

Nadere informatie

Raadsvergadering. Onderwerp Verordening jeugdhulp gemeente Bunnik 2015 en Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Bunnik 2015

Raadsvergadering. Onderwerp Verordening jeugdhulp gemeente Bunnik 2015 en Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Bunnik 2015 RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 30 oktober 2014 14-101 Onderwerp Verordening jeugdhulp gemeente Bunnik 2015 en Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Bunnik 2015 Aan de raad, Onderwerp

Nadere informatie

Afdeling: Beleid & Projecten Leiderdorp, 24 oktober 2006

Afdeling: Beleid & Projecten Leiderdorp, 24 oktober 2006 2006 VOORSTELLEN Nr. 181 (1) Afdeling: Beleid & Projecten Leiderdorp, 24 oktober 2006 Onderwerp: Uitbreiding Willem de Zwijgerschool Aan de raad. Beslispunten 1. In te stemmen met het verhogen van het

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Vaststellen bestemmingsplan 'Achterdijk 37 Odijk' Aan de raad,

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Vaststellen bestemmingsplan 'Achterdijk 37 Odijk' Aan de raad, RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 26-10-2017 17-082 Onderwerp Aan de raad, Onderwerp Vaststellen bestemmingsplan Achterdijk 37 Odijk Gevraagde beslissing 1. Het bestemmingsplan Achterdijk 37 Odijk

Nadere informatie

Raadsvergadering

Raadsvergadering RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 27-10-2016 06-065 Onderwerp Bomenvisie Aan de raad, Onderwerp Bomenvisie Gevraagde beslissing 1. De bomenvisie vast te stellen Grondslag - Gemeentewet - Toenemend

Nadere informatie

Voorstel college. Datum B&W-vergadering 29 januari 2019 Communicatie Ja Volgnummer 16 B&W-agenda Openbaar

Voorstel college. Datum B&W-vergadering 29 januari 2019 Communicatie Ja Volgnummer 16 B&W-agenda Openbaar Voorstel college Portefeuillehouder T.J.M. Groot Van Simone Hendriks Fatale datum Nee Team Trainees Datum B&W-vergadering 29 januari 2019 Communicatie Ja Volgnummer 16 B&W-agenda Openbaar Onderwerp Uitwerking

Nadere informatie

Pagina 1 van 5 Versie Nr. 2 Registratienr.: 2012I01086 Agendapunt 12

Pagina 1 van 5 Versie Nr. 2 Registratienr.: 2012I01086 Agendapunt 12 Pagina 1 van 5 Versie Nr. 2 Afdeling: Beleid Leiderdorp, 26-06-2012 Onderwerp: Beleidsplan gemeentelijke schuldhulpverlening Aan de raad. Beslispunten 1. Het beleidsplan gemeentelijke schuldhulpverlening

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL NR april Onderwerp: Vaststellen bestemmingsplan Parallelweg 3 Bunnik. Aan de raad,

RAADSVOORSTEL NR april Onderwerp: Vaststellen bestemmingsplan Parallelweg 3 Bunnik. Aan de raad, RAADSVOORSTEL NR. 19-45 Raadsvergadering Zaaknummer 18 april 2019 653643 Onderwerp: Vaststellen bestemmingsplan Parallelweg 3 Bunnik Aan de raad, Onderwerp Vaststellen bestemmingsplan Parallelweg 3, Bunnik.

Nadere informatie

A.J. Gerritsen 25 september 2014

A.J. Gerritsen 25 september 2014 Portefeuillehouder Datum raadsvergadering A.J. Gerritsen 25 september 2014 Datum voorstel 15 juli 2014 Agendapunt Onderwerp Publicatie van gemeentelijke kennisgevingen De raad wordt voorgesteld te besluiten:

Nadere informatie

artikel 4:11 van de Algemene plaatselijke verordening De Bilt 2019 gewijzigd vast te stellen.

artikel 4:11 van de Algemene plaatselijke verordening De Bilt 2019 gewijzigd vast te stellen. Raadsvoorstel Portefeuillehouder Datum raadsvergadering mr. S.C.C.M. Potters 18 april 2019 Datum voorstel 21 maart 2018 Agendapunt Onderwerp Reparatie artikel 4:11 Apv De Bilt 2019 De raad wordt voorgesteld

Nadere informatie

Afd.hoofd: Akkoord HpiN VMO/Jur. OR 0 BMO/Com. ÜADF

Afd.hoofd: Akkoord HpiN VMO/Jur. OR 0 BMO/Com. ÜADF gemeente Barneveld Nr. 618792 Aan het college van burgemeester en wethouders Interactieve beleidsvorming bij opstellen speelruimtebeleid- en uitwerkingsplan Gevraagde beslissing: 1. Akkoord gaan met het

Nadere informatie

Het raadslid mevrouw Van Esch (PvdD) stelt de raad voor het volgende te besluiten:

Het raadslid mevrouw Van Esch (PvdD) stelt de raad voor het volgende te besluiten: Initiatiefvoorstel Vergadering Gemeenteraad Vergaderdatum 8 maart 2018 Jaargang en nummer 2018 nr. 27 Geheim Nee Initiatiefvoorstel Herplantplicht Bomen Het raadslid mevrouw Van Esch (PvdD) stelt de raad

Nadere informatie

Pagina 1 van 7 Versie Nr. 1 Registratienr.: Z/14/002273/4032

Pagina 1 van 7 Versie Nr. 1 Registratienr.: Z/14/002273/4032 Pagina 1 van 7 Versie Nr. 1 Afdeling: Beleid Ruimte Leiderdorp, 17 juni 2014 Onderwerp: Gewijzigd vaststellen bestemmingsplan W4 Aan de raad. Beslispunten *Z000C92A36 1. Geen exploitatieplan vast te stellen

Nadere informatie

GEMEENTE HOOGEVEEN Raadsvoorstel

GEMEENTE HOOGEVEEN Raadsvoorstel Datum raadsvergadering : 23 december 2004 Nr.: 04/47 Commissie Onderwerp : Samenleving : Verordening cliëntenparticipatie Wet werk en bijstand Samenvatting In 1997 heeft de cliëntenparticipatie in het

Nadere informatie

drs A.J. Ditewig 26 september 2013

drs A.J. Ditewig 26 september 2013 Portefeuillehouder Datum raadsvergadering drs A.J. Ditewig 26 september 2013 Datum voorstel 06 augustus 2013 Agendapunt Onderwerp Beleid openbare verlichting De raad wordt voorgesteld te besluiten: in

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Raadsnummer 07.R2$$4.OOI Inboeknummer o7bstoao34 Beslisdatum BSP a oktober 2007 Dossiernummer 740 354

gemeente Eindhoven Raadsnummer 07.R2$$4.OOI Inboeknummer o7bstoao34 Beslisdatum BSP a oktober 2007 Dossiernummer 740 354 gemeente Eindhoven Dienst Stedelijke ontwikkeling en Beheer Raadsnummer 07.R2$$4.OOI Inboeknummer o7bstoao34 Beslisdatum BSP a oktober 2007 Dossiernummer 740 354 OplegvelRaadsvoorstel inzake particuliere

Nadere informatie

GEWIJZIGD RAADSVOORSTEL. Versienr. Datum Opsteller Toelichting (help) 1.0

GEWIJZIGD RAADSVOORSTEL. Versienr. Datum Opsteller Toelichting (help) 1.0 GEWIJZIGD RAADSVOORSTEL BOMENVERORDENING 2016 GEWIJZIGD Portefeuillehouder S. Jansen Ronde Tafel 26 april 2016 Opsteller M. Beek Debat 17 mei 2016 Zaak/stuknummer (15RAAD0093) Raadsvergadering 05 juli

Nadere informatie

9 Voorstelnummer: Houten, 18 september 2018 ş Jļlļ. Onderwerp: Subsidieverordening 'Asbest van het dak, zonnepaneel erop' Kromme Rijngebied

9 Voorstelnummer: Houten, 18 september 2018 ş Jļlļ. Onderwerp: Subsidieverordening 'Asbest van het dak, zonnepaneel erop' Kromme Rijngebied Raadsvoorstel GESCAND 9 Voorstelnummer: 2018-053 Houten, 18 september 2018 ş Jļlļ Onderwerp: Subsidieverordening 'Asbest van het dak, zonnepaneel erop' Kromme Rijngebied f Beslispunten: De subsidieverordening

Nadere informatie

f. OW BIJ beleidsplan Onderhoud Groen 2014-O.docx Grip op groen.veilig en heel

f. OW BIJ beleidsplan Onderhoud Groen 2014-O.docx Grip op groen.veilig en heel f. OW BIJ beleidsplan Onderhoud Groen 2014-O.docx Grip op groen.veilig en heel Versie 24-09-2014 Openbare Werken Beleidsplan wegen Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 1 Inleiding... 2 2 Situatie gemeentelijk

Nadere informatie

OPLEGGER * * Datum Nummer Datum commissievergadering Datum raadvergadering

OPLEGGER * * Datum Nummer Datum commissievergadering Datum raadvergadering Datum 26-02-2015 Nummer 2015-03- Datum commissievergadering 10-03-2015 Datum raadvergadering 24-03-2015 OPLEGGER Registratienummer 2014-01035 / 14Z.000161 Onderwerp Voorstel voor bomenlijst bij APV Portefeuillehouder

Nadere informatie

Argumenten 1.1. De opgestelde randvoorwaarden waarborgen een voldoende toetsingskader en een goede ruimtelijke ordening.

Argumenten 1.1. De opgestelde randvoorwaarden waarborgen een voldoende toetsingskader en een goede ruimtelijke ordening. Portefeuillehouder Datum raadsvergadering drs A.J. Ditewig 29 april 2010 Datum voorstel 02 maart 2010 Agendapunt Onderwerp vervangende nieuwbouw Huize Het Oosten, Bilthoven De raad wordt voorgesteld te

Nadere informatie

Aanhangsel Bomenbeleidsvisie N.a.v. presentatie aan Commissie Ruimte Gemeente Someren / 4 December 2007

Aanhangsel Bomenbeleidsvisie N.a.v. presentatie aan Commissie Ruimte Gemeente Someren / 4 December 2007 Aanhangsel Bomenbeleidsvisie N.a.v. presentatie aan Commissie Ruimte Gemeente Someren / 4 December 2007 Copijn Utrecht bv Realisatie en Boomspecialisten Gageldijk 4f Postbus 9177 3506 GD Utrecht Tel: 030-2644333

Nadere informatie

Aan de raad van de gemeente Lingewaard

Aan de raad van de gemeente Lingewaard Aan de raad van de gemeente Lingewaard *15RDS00222* 15RDS00222 Onderwerp Beleidsplan Verkeersvoorzieningen 2015-2020 1 Beslispunten 1. In te stemmen met het beleidsplan verkeersvoorzieningen 2015-2020;

Nadere informatie

Evaluatie samenwerking Rekenkamercommissie BBLM. Commissie Bestuurlijk Domein. Commissie Ruimtelijk Domein. Commissie Sociaal en Economisch Domein

Evaluatie samenwerking Rekenkamercommissie BBLM. Commissie Bestuurlijk Domein. Commissie Ruimtelijk Domein. Commissie Sociaal en Economisch Domein Raad VOORBLAD Onderwerp Evaluatie samenwerking Rekenkamercommissie BBLM Agendering x Commissie Bestuurlijk Domein x Gemeenteraad Commissie Ruimtelijk Domein Lijst ingekomen stukken Commissie Sociaal en

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD Onderwerp: Registratienummer: 519178 Op voorstel B&W d.d.: 28 juni 2014 Datum vergadering: 7 oktober 2014 Portefeuillehouder: N. Lemlijn Rol gemeenteraad: Aanpak wijziging

Nadere informatie

Raadsvergadering : 18 juli 2011 Agendanr. 14. : Verordening Kunst in de openbare ruimte Stadskanaal 2009 Stadskanaal, 1 juli 2011

Raadsvergadering : 18 juli 2011 Agendanr. 14. : Verordening Kunst in de openbare ruimte Stadskanaal 2009 Stadskanaal, 1 juli 2011 Raadsvergadering : 18 juli 2011 Agendanr. 14 Voorstelnr. : R 6842 Onderwerp : Verordening Kunst in de openbare ruimte Stadskanaal 2009 Stadskanaal, 1 juli 2011 Beslispunten 1. De toepassing van de 1%-regeling

Nadere informatie

Raadsvergadering. Bovendien wijzen wij u er op dat in deze kadernota nog geen rekening is gehouden met de implementatie van de strategische agenda.

Raadsvergadering. Bovendien wijzen wij u er op dat in deze kadernota nog geen rekening is gehouden met de implementatie van de strategische agenda. RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 30 juni 2016 16-049 Onderwerp Kadernota 2017-2020 Aan de raad, Onderwerp Kadernota 2017-2020. Gevraagde beslissing 1. De Kadernota 2017-2020 vast te stellen. Grondslag

Nadere informatie

de bijgaande 'Huisvestingsverordening Regio Utrecht 2019, gemeente De Bilt' vast te stellen.

de bijgaande 'Huisvestingsverordening Regio Utrecht 2019, gemeente De Bilt' vast te stellen. Portefeuillehouder Datum raadsvergadering drs. D.M.P.G. Smolenaers 27 juni 2019 Datum voorstel 21 mei 2019 Agendapunt Onderwerp Huisvestingsverordening Regio Utrecht 2019 De raad wordt voorgesteld te besluiten:

Nadere informatie

Agendapunt : 10. Voorstelnummer : Raadsvergadering : 28 januari 2016 : BB / BB

Agendapunt : 10. Voorstelnummer : Raadsvergadering : 28 januari 2016 : BB / BB Agendapunt : 10. Voorstelnummer : 01-007 Raadsvergadering : 28 januari 2016 Naam opsteller : Pieter Korstanje Informatie op te vragen bij : P. Korstanje Portefeuillehouder(s) : P. van Huissteden Zaaknummer

Nadere informatie

Raadsvergadering. Onderwerp Gemeenschappelijke Regeling Regionale Dienst Werk en Inkomen (GR RDWI)

Raadsvergadering. Onderwerp Gemeenschappelijke Regeling Regionale Dienst Werk en Inkomen (GR RDWI) RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 17-12-2015 15-097 Onderwerp Gemeenschappelijke Regeling Regionale Dienst Werk en Inkomen (GR RDWI) Aan de raad, Onderwerp Gemeenschappelijke Regeling Regionale Dienst

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 83380 Datum : 23 september 2014 Programma : Jeugd, Welzijn en Werk en Inkomen Blad : 1 van 5 Cluster : Samenleving Portefeuillehouder:

Nadere informatie

4 BOOMBELEID Boombeheer en boomveiligheid

4 BOOMBELEID Boombeheer en boomveiligheid 4 BOOMBELEID Bomen zijn van grote waarde voor de openbare ruimte. Bomenlanen langs ontsluitingswegen, knotbomen bij een watergang of solitaire bomen in gras dragen allemaal bij aan de kwaliteit van de

Nadere informatie

G.A.J. Adams Inwoners en zorg M.C. Emmelkamp - van de Weijgaert

G.A.J. Adams Inwoners en zorg M.C. Emmelkamp - van de Weijgaert Raadsvoorstel Onderwerp Beleidsplan Transformatie van AWBZ naar Wmo Raadsvergadering 24 september 2013 Agendapunt Portefeuillehouder Afdeling Ambtenaar G.A.J. Adams Inwoners en zorg M.C. Emmelkamp - van

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Reconstructie wijk Engboogerd. Aan de raad, Onderwerp Reconstructie wijk Engboogerd

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Reconstructie wijk Engboogerd. Aan de raad, Onderwerp Reconstructie wijk Engboogerd RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 17 mei 2018 18-039 Onderwerp Reconstructie wijk Engboogerd Aan de raad, Onderwerp Reconstructie wijk Engboogerd Gevraagde beslissing 1. In de wijk Engboogerd te Bunnik

Nadere informatie

Onderwerp: Notitie Planschade en Procedureverordening advisering tegemoetkoming in planschade

Onderwerp: Notitie Planschade en Procedureverordening advisering tegemoetkoming in planschade Raadsvergadering, 12 mei 2009 Voorstel aan de Raad Nr: 302 Agendapunt: 8 Datum: 21 april 2009 Onderwerp: Notitie Planschade en Procedureverordening advisering tegemoetkoming in planschade Onderdeel raadsprogramma:

Nadere informatie

Griffiebureau donderdag 17 maart :52 registratie Graag registeren op de raad en cc griffie Oproep natuurinclusief bouwen.

Griffiebureau donderdag 17 maart :52 registratie Graag registeren op de raad en cc griffie Oproep natuurinclusief bouwen. ja van Brummen Van: Verzonden: Aan: Onderwerp: Bijlagen: Griffiebureau donderdag 17 maart 2016 11:52 registratie Graag registeren op de raad en cc griffie 20160317 Oproep natuurinclusief bouwen.pdf Dringende

Nadere informatie

Gemeente Woerden. Tel.nr.: 8512 en adres: en

Gemeente Woerden. Tel.nr.: 8512 en adres: en RAADSVOORSTEL Gemeente Woerden 13R.00426 13R.00426 gemeente WOERDEN Indiener: college van burgemeester en wethouders Datum: 17 december 2013 Portefeuillehouder(s): Wethouder Van Tuijl Portefeuille(s):

Nadere informatie

Raadsvergadering. 28 november Onderwerp Wijziging van de Algemene plaatselijke verordening gemeente Bunnik 2012

Raadsvergadering. 28 november Onderwerp Wijziging van de Algemene plaatselijke verordening gemeente Bunnik 2012 RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 28 november 2013 13-102 Onderwerp Wijziging van de Algemene plaatselijke verordening gemeente Bunnik 2012 Aan de raad, Onderwerp: Wijziging van de Algemene plaatselijke

Nadere informatie

Collegevoorstel. Zaaknummer: Onderwerp: OOP Parkeren bij bedrijven 2013

Collegevoorstel. Zaaknummer: Onderwerp: OOP Parkeren bij bedrijven 2013 Collegevoorstel Inleiding In de regel moeten bedrijven zorgen dat parkeren op eigen terrein plaatsvindt. De afgelopen periode heeft een aantal bedrijven aangegeven in de knel te zitten met hun parkeercapaciteit.

Nadere informatie

*Z001F59E44 9* Leiderdorp, 16 september 2014. Afdeling: Concernzaken OOV en Rampen Onderwerp: Beleidsplan Integraal Veiligheidsbeleid 2015-2018

*Z001F59E44 9* Leiderdorp, 16 september 2014. Afdeling: Concernzaken OOV en Rampen Onderwerp: Beleidsplan Integraal Veiligheidsbeleid 2015-2018 Afdeling: Concernzaken OOV en Rampen Onderwerp: Beleidsplan Integraal Veiligheidsbeleid 2015-2018 Pagina 1 van 5 Versie Nr.1 Leiderdorp, 16 september 2014 Aan de raad. Beslispunten 1. Akkoord gaan met

Nadere informatie

Pagina 1 van 5 Versie Nr.1 Registratienr.: Z/14/004375/12040

Pagina 1 van 5 Versie Nr.1 Registratienr.: Z/14/004375/12040 Pagina 1 van 5 Versie Nr.1 Afdeling: Beleid Maatschappij Leiderdorp, 9 oktober 2014 Onderwerp: Beleidsplan Participatiewet Aan de raad. Beslispunten 1. Ter uitvoering van de Participatiewet het Beleidsplan

Nadere informatie

Onderwerp: Beleidsplan Openbare Verlichting

Onderwerp: Beleidsplan Openbare Verlichting Vergadering gemeenteraad d.d. 2 november 2017 Agenda nummer 6 Portefeuillehouder: wethouder de heer IJ.J. Rijzebol Onderwerp: Beleidsplan Openbare Verlichting 2016-2025 Korte inhoud: De raad wordt voorgesteld

Nadere informatie

Pagina 1 van 5 Versie Nr.1 Registratienr.: Z/14/005277/9726 Agendapunt 5

Pagina 1 van 5 Versie Nr.1 Registratienr.: Z/14/005277/9726 Agendapunt 5 Pagina 1 van 5 Versie Nr.1 Afdeling: Beleid Ruimte Leiderdorp, 23 september 2014 Onderwerp: Coördinatieregeling Plantage Aan de raad. Beslispunten *Z001DD51A1 1. De coördinatieregeling als bedoeld in artikel

Nadere informatie

Afdeling: Beleid Leiderdorp, 14-11-2013 Onderwerp:

Afdeling: Beleid Leiderdorp, 14-11-2013 Onderwerp: Pagina 1 van 5 Versie Nr. 1 Afdeling: Beleid Leiderdorp, 14-11-2013 Onderwerp: Besteding uitvoeringsbudget wateroverlast Zijlkwartier. Aan de raad. Beslispunten 1. Akkoord te gaan met het toedelen van

Nadere informatie

EVALUATIE BOMENVERORDENING 2005

EVALUATIE BOMENVERORDENING 2005 RIS.2893 EVALUATIE BOMENVERORDENING 2005 Foto: J.Sibon Gemeente Emmen Dienst Gebied November 2007 1 1. Aanleiding In 2005 is een herziene Bomenverordening vastgesteld. Daarin is de diametergrens verhoogd

Nadere informatie

B en W.nr d.d

B en W.nr d.d B en W.nr. 13.0126 d.d. 12-2-2013 Onderwerp Evaluatie Voorziening Boomregeling Wijk (Bomenfonds) besluiten: 1. bijgesloten brief inzake de evaluatie van Voorziening Boomregeling Wijk (Bomenfonds) aan de

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Onderwerp : uitvoeringsprogramma Groen Blauwe Diensten

Raadsvoorstel. Onderwerp : uitvoeringsprogramma Groen Blauwe Diensten Raadsvoorstel Vergadering: : 28 april 2008 Agendanummer : 7 Opiniërende vergadering : 14 april 2008 Portefeuillehouder : L.C.J. Lijmbach Onderwerp : uitvoeringsprogramma Groen Blauwe Diensten Aan de raad,

Nadere informatie

Raadsvergadering Onderwerp Verordening kwaliteit vergunningverlening, toezicht en handhaving omgevingsrecht Bunnik 2017.

Raadsvergadering Onderwerp Verordening kwaliteit vergunningverlening, toezicht en handhaving omgevingsrecht Bunnik 2017. RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 15-12-2016 16-085 Onderwerp Verordening kwaliteit vergunningverlening, toezicht en handhaving omgevingsrecht Bunnik 2017. Aan de raad, Onderwerp Verordening kwaliteit

Nadere informatie

Pagina 1 van 5 Versie Nr.1 Registratienr.: Z/14/004375/16270_3

Pagina 1 van 5 Versie Nr.1 Registratienr.: Z/14/004375/16270_3 Pagina 1 van 5 Versie Nr.1 Afdeling: Beleid Maatschappij Leiderdorp, 11 december 2014 Onderwerp: Verordening individuele Aan de raad. studietoeslag Beslispunten *Z003563ADC 1. De Verordening Individuele

Nadere informatie

Advies aan de gemeenteraad

Advies aan de gemeenteraad Advies aan de gemeenteraad Postregistratienummer *15.0012160* 15.0012160 Raadsvergadering: 22-10-2015 Voorstel:.. Agendapunt:.. Onderwerp Innovatieagenda Sociaal Domein gemeente Opmeer 2016-2018 Behandeld

Nadere informatie

Afdeling: CZ Leiderdorp, 31 oktober 2006

Afdeling: CZ Leiderdorp, 31 oktober 2006 Agendapunt 15 2006 VOORSTELLEN Nr. 185 (1) Afdeling: CZ Leiderdorp, 31 oktober 2006 Onderwerp: Beslissing op bezwaar afwijzing planschade Spiegheldreef 2 Aan de raad. Beslispunten 1. het bezwaarschrift

Nadere informatie

Rapport. Rapport betreffende een klacht over het college van burgemeester en wethouders van Zuidplas. Datum: 4 oktober Rapportnummer: 2013/141

Rapport. Rapport betreffende een klacht over het college van burgemeester en wethouders van Zuidplas. Datum: 4 oktober Rapportnummer: 2013/141 Rapport Rapport betreffende een klacht over het college van burgemeester en wethouders van Zuidplas. Datum: 4 oktober 2013 Rapportnummer: 2013/141 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat de gemeente Zuidplas

Nadere informatie

Soort nota bespreekstuk In DT Nee. Dienst Stadsontwikkeling In college Telefoonnummer Voorstel in raad VROM

Soort nota bespreekstuk In DT Nee. Dienst Stadsontwikkeling In college Telefoonnummer Voorstel in raad VROM Collegenota Aan burgemeester en wethouders Reg.nr SO/WN/2004/30 Diensthoofd Paraaf Datum Datum 14 juni 2004 Vertrouwelijk nee Portefeuillehouder S. van Bodegraven Soort nota bespreekstuk In DT Nee Dienst

Nadere informatie

Voorstel aan de raad. Koops, A.F. (Tonia) Kenmerk Vergaderdatum 14 januari 2016

Voorstel aan de raad. Koops, A.F. (Tonia) Kenmerk Vergaderdatum 14 januari 2016 Voorstel aan de raad Opgesteld door Milieu en Mobiliteit Koops, A.F. (Tonia) Kenmerk 15.511512 Vergadering Commissie Stad en Ruimte Vergaderdatum 14 januari 2016 Geheim Nee Vaststelling Ontwikkelingskader

Nadere informatie

OPENBAAR Adviseur: G. Seuren (WSO, tst. 744) Portefeuillehouder: E. van Oortmerssen - Schutte ADVIESNOTA. Politieke Ronde d.d.

OPENBAAR Adviseur: G. Seuren (WSO, tst. 744) Portefeuillehouder: E. van Oortmerssen - Schutte ADVIESNOTA. Politieke Ronde d.d. OPENBAAR Adviseur: G. Seuren (WSO, tst. 744) Portefeuillehouder: E. van Oortmerssen - Schutte 09.06232 1 ADVIESNOTA Politieke Ronde d.d. 29 juni 2009 Raadsvergadering d.d. 9 juli 2009 Voorstel nr. Programma

Nadere informatie

Raadsvergadering. Onderwerp Subsidieverordening Asbest van het dak, zonnepaneel erop Kromme Rijngebied 2018.

Raadsvergadering. Onderwerp Subsidieverordening Asbest van het dak, zonnepaneel erop Kromme Rijngebied 2018. RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 01-11-2018 18-087 Onderwerp Subsidieverordening Asbest van het dak, zonnepaneel erop Kromme Rijngebied 2018. Aan de raad, Onderwerp Subsidieverordening Asbest van

Nadere informatie

15 juli 2013. Krimpen aan den IJssel

15 juli 2013. Krimpen aan den IJssel Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: 15 juli 2013. Onderwerp: Gevraagde Beslissing: Aan de gemeenteraad van Krimpen aan den IJssel Plan van aanpak gefaseerde sanering asbest, brandveiligheid

Nadere informatie

13R RAADSVOORSTEL. Gemeente Woerden 13R.00319

13R RAADSVOORSTEL. Gemeente Woerden 13R.00319 Gemeente Woerden 13R.00319 RAADSVOORSTEL 13R.00319 gemeente WOERDEN Indiener: college van burgemeester en wethouders Datum: 21 januari 2014 Portefeuillehouder(s): Wethouder Van Tuijl Portefeuille(s): Wijkgericht

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Vergadering d.d.: 20 nov, 4/20 december Onderwerp: Vaststelling Boombeleidsplan. Portefeuillehouder: C.

RAADSVOORSTEL. Vergadering d.d.: 20 nov, 4/20 december Onderwerp: Vaststelling Boombeleidsplan. Portefeuillehouder: C. RAADSVOORSTEL Vergadering d.d.: 20 nov, 4/20 december 2007 CagendanummerC: Onderwerp: Vaststelling Boombeleidsplan Portefeuillehouder: C. Jaspers datum: CSamengevat voorstelc 1. Vaststellen van het boombeleidsplan;

Nadere informatie

Afdeling: Concernzaken Concernbeleid Leiderdorp, 28 augustus 2014 Onderwerp: Wet markt en overheid -

Afdeling: Concernzaken Concernbeleid Leiderdorp, 28 augustus 2014 Onderwerp: Wet markt en overheid - Pagina 1 van 5 Nr. 1 Afdeling: Concernzaken Concernbeleid Leiderdorp, 28 augustus 2014 Onderwerp: Wet markt en overheid - Beslispunten vaststellen economische activiteiten van algemeen belang Aan de raad.

Nadere informatie

Verkenning aanleg verlichting achterpaden in Leiden BESLUITEN

Verkenning aanleg verlichting achterpaden in Leiden BESLUITEN Aanbiedingsformulier Onderwerp Verkenning aanleg verlichting achterpaden in Leiden In te vullen door Bestuurssecretariaat Ontwerper Parafanten Directeuren Portefeuilleh. B&W Nr: 02.0273/12 03 2002 Dienst

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Uitgangspunten transitiearrangementen jeugd. Aan de raad,

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Uitgangspunten transitiearrangementen jeugd. Aan de raad, RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 07-11-2013 13-089 Onderwerp Uitgangspunten transitiearrangementen jeugd Aan de raad, Onderwerp Uitgangspunten transitiearrangementen jeugd 1. De uitgangspunten voor

Nadere informatie

eemeente wageningen De kaders voor de ontwikkeling van masterplan De Dreijen, zoals vermeld onder punt 3 van dit voorstel vaststellen.

eemeente wageningen De kaders voor de ontwikkeling van masterplan De Dreijen, zoals vermeld onder punt 3 van dit voorstel vaststellen. eemeente g wageningen Raadsvoorstel Wageningen, 29 mei 2009 Aan Raadsvergadering Agendanummer Afdeling Nummer Portefeuillehouder de gemeenteraad 8 juni 2009 6 SOpI 09.0029853a M.H. Kroes Onderwerp: Kaderstelling

Nadere informatie

Zuidplas. Raadsvoorstel. Aan de raad van de gemeente Zuidplas

Zuidplas. Raadsvoorstel. Aan de raad van de gemeente Zuidplas Raadsvoorstel raadsvergadering 04/07/2017 portefeuillehouder J. Hordijk L. Evers behandelend ambtenaar datum 24/05/2017 bijlagen Openbaar Geheim 8 ja nee Aan de raad van de gemeente Toelichting op de beslispunten

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD Onderwerp: Registratienummer: 37758 Op voorstel van B&W d.d.: dinsdag 9 maart 203 Datum vergadering: dinsdag 9 april 203 Portefeuillehouder: Ragetlie, J. Rol gemeenteraad:

Nadere informatie

Sector/stafafdeling: Ter behandeling in de vergadering van: de commissie Samenleving d.d. 3 april 2019 de Raad d.d. 26 maart 2019

Sector/stafafdeling: Ter behandeling in de vergadering van: de commissie Samenleving d.d. 3 april 2019 de Raad d.d. 26 maart 2019 Gt:MH NHJ ïl I. Sector/stafafdeling: Portefeuillehouder: Wethouder Van der Kooi Ter behandeling in de vergadering van: de commissie Samenleving d.d. 3 april 2019 de Raad d.d. 26 maart 2019 Onderwerp: Uitvoeringsnotitie

Nadere informatie

gemeente Bronckhorst Naam behandelend ambtenaar: Telefoon behandelend ambtenaar: behandelend ambtenaar: A.A.L.M. Spekschoor

gemeente Bronckhorst Naam behandelend ambtenaar: Telefoon behandelend ambtenaar:  behandelend ambtenaar: A.A.L.M. Spekschoor gemeente Bronckhorst Z01C0F78758 Naam portefeuillehouder: A.A.L.M. Spekschoor Vergaderdatum 29 juni 2017 Registratie nr Z90447\Raad- 00205 Naam behandelend Telefoon behandelend E-mail behandelend H. Withagen

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders 6 september Steller Documentnummer Afdeling. M. de Boer z Ruimte

Burgemeester en Wethouders 6 september Steller Documentnummer Afdeling. M. de Boer z Ruimte Burgemeester en Wethouders Steller Documentnummer Afdeling M. de Boer z60037292 Ruimte Doorkiesnummer Communicatie Portefeuillehouder 036 229 Nee G.M. Dijksterhuis Kabinet Brief bijgevoegd Te volgen procedure

Nadere informatie

Notitie. Milieu Drielanden-West

Notitie. Milieu Drielanden-West Notitie Contactpersoon Martijn Gerritsen Datum 20 januari 2011 Kenmerk N001-4748116EMG-evp-V01-NL Inleiding Deze notitie beschrijft de wijze waarop milieu onderdeel uit kan maken van de nota van uitgangspunten

Nadere informatie

Aanwezig zijn: M. Zonnevylle, Burgemeester L. Maat, Wethouder

Aanwezig zijn: M. Zonnevylle, Burgemeester L. Maat, Wethouder Openbare Besluitenlijst Van de vergadering van burgemeester en wethouders van 10 02 2009 Deze lijst is niet openbaar dus alleen voor intern gebruik. Aanwezig zijn: M. Zonnevylle, Burgemeester L. Maat,

Nadere informatie

GEMEENTE SCHERPENZEEL. Raadsvoorstel

GEMEENTE SCHERPENZEEL. Raadsvoorstel GEMEENTE SCHERPENZEEL Raadsvoorstel Datum voorstel : 4 augustus 2009 Raadsvergadering : 1 oktober 2009 Agendapunt : 09-X-06 Bijlage(n) : Kenmerk : VROM/AvE Commissie : Grondgebied Portefeuille : wethouder

Nadere informatie

Raadsvoorstel Reg. nr : Ag nr. : 11 Datum :

Raadsvoorstel Reg. nr : Ag nr. : 11 Datum : Datum :201211 Onderwerp Aanpassing gemeentelijke verordeningen in verband met de Modernisering van de Monumentenzorg, de opheffing van de Gemeenschappelijke Regeling Welstandszorg NoordBrabant en het wegnemen

Nadere informatie

*Z0300EA3652* Beslispunten Uw raad wordt geadviseerd de beleidsnotitie sport de gezonde beweging vast te stellen.

*Z0300EA3652* Beslispunten Uw raad wordt geadviseerd de beleidsnotitie sport de gezonde beweging vast te stellen. Gemeenteraad van Goeree-Overflakkee Postbus 1 3240 AA MIDDELHARNIS *Z0300EA3652* Registratienummer : Z -14-27201 / 2896 Agendanummer : 10 Portefeuillehouder : Wethouder De Jong Raadsvergadering : 5 juni

Nadere informatie

Argumenten 1.1 Publiek-publieke samenwerking biedt het sterkste regie-instrumentarium voor de gemeente.

Argumenten 1.1 Publiek-publieke samenwerking biedt het sterkste regie-instrumentarium voor de gemeente. Portefeuillehouder Datum raadsvergadering mr. M.C.T. Bakker-Smit 18 oktober 2018 Datum voorstel 18 september 2018 Agendapunt Onderwerp Beheer en exploitatie sportaccommodaties De raad wordt voorgesteld

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Extra kosten personele inhuur Openbare Orde en veiligheid (OOV) Aan de raad,

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Extra kosten personele inhuur Openbare Orde en veiligheid (OOV) Aan de raad, RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 04-10-2018 18-078 Onderwerp Extra kosten personele inhuur Openbare Orde en veiligheid (OOV) Aan de raad, Onderwerp Extra kosten personele inhuur Openbare Orde en Veiligheid

Nadere informatie

2. Inspraaknotitie. 4. Concept raadsbesluit

2. Inspraaknotitie. 4. Concept raadsbesluit Voorstel aan : Gemeenteraad van 27 juni 2016 Door tussenkomst van : Raadscommissie van 13 juni 2016 Nummer : 29 Onderwerp : Deregulering kapregels Bijlage(n) : 1. Wijzigingsverordening 2. Inspraaknotitie

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Vaststelling bestemmingsplan John. F. Kennedylaan 23eo. Aan de raad,

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Vaststelling bestemmingsplan John. F. Kennedylaan 23eo. Aan de raad, RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 9 oktober 2014 14-087 Onderwerp Vaststelling bestemmingsplan John. F. Kennedylaan 23eo Aan de raad, Onderwerp Vaststelling bestemmingsplan John. F. Kennedylaan 23eo

Nadere informatie

Beslispunten 1. de startnotitite integraal veiligheidsbeleid vast te stellen,

Beslispunten 1. de startnotitite integraal veiligheidsbeleid vast te stellen, OPENBAAR Adviseur: M. Boerman (BBO, tst. 803) Portefeuillehouder: E.M. Timmers - van Klink 10.02675 1 ADVIESNOTA Politieke Ronde d.d. 8 april 2010 Raadsvergadering d.d. 22 april 2010 Voorstel nr. Programma

Nadere informatie

het bijgaande Integraal Huisvestingsplan vast te stellen als beleidskader voor de periode 2011 tot en met 2014.

het bijgaande Integraal Huisvestingsplan vast te stellen als beleidskader voor de periode 2011 tot en met 2014. Portefeuillehouder Datum raadsvergadering H.P. Mittendorff 23 juni 2011 Datum voorstel 17 mei 2011 Agendapunt Onderwerp Onderwijshuisvesting 2011-2020. De raad wordt voorgesteld te besluiten: het bijgaande

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Pagina 1 van 5

Raadsvoorstel. Pagina 1 van 5 Raadsvoorstel Agendapunt Raadsvergadering Portefeuillehouder H.A. Driessen en M. Melissen Begrotingsprogramma Onderwerp - Beleidsplan Wmo en Jeugdhulp 2015 2016 - Verordening maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp: Beleidskader Opvang, Wonen en Herstel BBVnr: 2016/324154

Raadsstuk. Onderwerp: Beleidskader Opvang, Wonen en Herstel BBVnr: 2016/324154 Haarlem Raadsstuk Onderwerp: Beleidskader Opvang, Wonen en Herstel 2017-2020 BBVnr: 2016/324154 1. Inleiding Vanaf 1 januari 2015 is de taak beschermd wonen door het Rijk gedecentraliseerd naar de (centrum)gemeenten.

Nadere informatie

11 Beplanting bij oppervlaktewater

11 Beplanting bij oppervlaktewater 11 Beplanting bij oppervlaktewater 11.1 Inleiding In dit hoofdstuk staat het aanbrengen en het verwijderen van beplanting naast en in de watergang centraal. Het aanbrengen en/of het verwijderen van beplanting

Nadere informatie

agendanummer afdeling Simpelveld VI- onderwerp Kadernotitie Integraal Veiligheidsbeleid Gemeente Simpelveld

agendanummer afdeling Simpelveld VI- onderwerp Kadernotitie Integraal Veiligheidsbeleid Gemeente Simpelveld Aan de raad agendanummer afdeling Simpelveld VI- onderwerp Kadernotitie Integraal Veiligheidsbeleid Gemeente Simpelveld 2012-2015 Inleiding De huidige nota integrale veiligheid gemeente Simpelveld is toe

Nadere informatie

Lange Termijn Agenda Gemeenteraad van Brummen

Lange Termijn Agenda Gemeenteraad van Brummen Lange Termijn Agenda Gemeenteraad van Brummen Programma 1: Bestuur en Veiligheid Programma 4: Samenleving Programma 2: Ruimtelijke Ontwikkeling en Beheer Programma 5: Bedrijfsvoering en Financiering Programma

Nadere informatie

WET INVESTEREN IN JONGEREN (WIJ): VERORDENINGEN

WET INVESTEREN IN JONGEREN (WIJ): VERORDENINGEN BOB 10/012 WET INVESTEREN IN JONGEREN (WIJ): VERORDENINGEN Aan de raad, Voorgeschiedenis / aanleiding Op 1 oktober 2009 is de Wet investeren in jongeren (WIJ) in werking getreden. De wet verplicht gemeenten

Nadere informatie

Voorstel aan de Raad. Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 8 maart 2017 / 19/2017. Fatale termijn: besluitvorming vóór: N.v.t.

Voorstel aan de Raad. Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 8 maart 2017 / 19/2017. Fatale termijn: besluitvorming vóór: N.v.t. Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 8 maart 2017 / 19/2017 Fatale termijn: besluitvorming vóór: N.v.t. Onderwerp Subsidie restauratie monumenten Programma Cultuur & Cultuurhistorie & Citymarketing

Nadere informatie

Nr Houten, 13 mei 2008

Nr Houten, 13 mei 2008 Nr. 2008-024 Houten, 13 mei 2008 Aan de gemeenteraad Onderwerp: Programmabegroting 2009 en jaarrekening 2007 Bestuur Regio Utrecht (BRU) Beslispunten: 1. Kennis te nemen van de programmabegroting 2009

Nadere informatie

Begrenzing Bebouwde kom Wet Natuurbescherming, onderdeel Houtopstanden en 2 e wijziging APV, Hoofdstuk 4, afd. 3 Het bewaren van houtopstanden

Begrenzing Bebouwde kom Wet Natuurbescherming, onderdeel Houtopstanden en 2 e wijziging APV, Hoofdstuk 4, afd. 3 Het bewaren van houtopstanden Onderwerp Portefeuillehouder Broekhuizen en Siebenga Datum collegebesluit 21 februari 2017 Opsteller mevr. H. Huisman Registratie GF17.20016 Agendapunt Begrenzing Bebouwde kom Wet Natuurbescherming, onderdeel

Nadere informatie

LE Royé. Telefoonnummer: Raadsbesluit. 2.Evaluatiecarnaval

LE Royé. Telefoonnummer: Raadsbesluit. 2.Evaluatiecarnaval Raadsvergadering 11 oktober 2016 Volgnummer 87-2016 Onderwerp Programmanummer 2 Integrale veiligheid Registratienummer 2016-28622 Collegevergadering 30 augustus 2016 Portefeuillehouder Organisatieonderdeel

Nadere informatie

Programma van Eisen - Beheerplannen

Programma van Eisen - Beheerplannen Programma van Eisen - Beheerplannen Eisen voor de inhoud Inventarisatie 1. Het beheerplan geeft allereerst een beschrijving van de natuurwaarden in het Natura 2000-gebied (de actuele situatie en trends,

Nadere informatie

Reactienota Zienswijzen (en ambtshalve wijzigingen) Ontwerp Wijzigingsplan Reststroken Kernen Lingewaard

Reactienota Zienswijzen (en ambtshalve wijzigingen) Ontwerp Wijzigingsplan Reststroken Kernen Lingewaard Behoort bij besluit van het college van Burgemeester en wethouders d.d. 5 juni 2018, Mij bekend de secretaris,.. J. Wijnia Reactienota Zienswijzen (en ambtshalve wijzigingen) Ontwerp Wijzigingsplan Reststroken

Nadere informatie

Onderwerp Kredietaanvraag ten behoeve van het traject bestuurlijke bedrijfsvoering gemeente Noordenveld

Onderwerp Kredietaanvraag ten behoeve van het traject bestuurlijke bedrijfsvoering gemeente Noordenveld Raadd.d.2*l^' l Aan de gemeenteraad Roden, 15 december 2010 G E M E E N T E t N OORDENVELD Agendapunt: 6.3/22122010 Documentnr.: RV10.0505 BesWt: Onderwerp Kredietaanvraag ten behoeve van het traject bestuurlijke

Nadere informatie

Portefeuillehouder : J.J.C. Adriaansen Datum : 18 november 2014. : Burger en bestuur: Woensdrecht veilig

Portefeuillehouder : J.J.C. Adriaansen Datum : 18 november 2014. : Burger en bestuur: Woensdrecht veilig Documentnummer:*2014.44554* Voorstel aan de Raad Onderwerp : Kadernota Integrale Veiligheid 2015-2018 Raadsvergadering : 18 december 2014 Agendapunt : Portefeuillehouder : J.J.C. Adriaansen Datum : 18

Nadere informatie