Overweging n.a.v. Genesis 32: Lieve mensen, gemeente van onze Heer Jezus Christus

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Overweging n.a.v. Genesis 32: Lieve mensen, gemeente van onze Heer Jezus Christus"

Transcriptie

1 Overweging n.a.v. Genesis 32: Lieve mensen, gemeente van onze Heer Jezus Christus Het verhaal van vanmorgen over Jakob vormt een tweeluik met het verhaal waar het vorige week over ging. Het verhaal over de droom van Jakob bij Betel. Toen was op de voorkant van de orde van dienst een schilderij van de Russisch joodse schilder Marc Chagall te zien. Arianne laat deze nog even zien. Voor mij het mooiste schilderij over de droom van Jakob. Vanwege de engel met de brandende Menora. Het eeuwige licht uit de tempel, dat symbool staat voor Gods blijvende aanwezigheid. Hoe bont je het ook maakt. God blijft aanwezig, in alle windstreken van de aarde. Vanmorgen laten we nu op het scherm dat andere schilderij van Chagall staan dat erbij hoort. Jakobs worsteling bij de Jabbok. Wat is nu het verband tussen het verhaal van vorige week en van deze week? Vorige week hoorden we hoe Jakob zijn vader en broer had bedrogen met de zegen. Met de last van dit bedrog op zijn schouders gaat hij naar zijn oom in het verre Charan. De zon, deze was letterlijk en figuurlijk ondergegaan in het leven van Jakob. Heb je de zegen die je zo begeerde op zak, maar wat voor leven heb je? Soms kan een mens zo verlangen naar iets en als je het hebt kan het gevoel je ineens bekruipen alsof je met lege handen staat! Was dit het nu wat ik wilde, wenste. Moet je kijken wat het me heeft gekost en wat heb ik nu eigenlijk over? Maar God laat Jakob niet aan de goden over en beloofd hem nabij te zijn!

2 De jaren bij zijn oom Laban zijn succesvol, maar ook vol bedrog. Hij werkt zeven jaar voor zijn liefde Rachel, maar krijgt de oudere zus Lea. Nog eens zeven jaar moet hij werken voor Rachel. Jakob moet hier leren dat hij s lands regels niet naar eigen hand kan zetten. Wat dat betreft zien we hier wat de vicieuze cirkel van bedrog doet. Jakob bedriegt z n broer en vader en wordt zelf bedrogen door oom Laban. Maar op zijn beurt bedriegt ook Jakob zijn oom. Het lijkt als een waarschuwing: Als je eenmaal in die vicieuze cirkel van bedrog zit, probeer daar nog maar eens uit te komen. Denk maar eens aan het tv-programma opgelicht. Maar als vreemdeling daar drijft heimwee Jakob terug naar huis. Met zijn hele hebben en houden vlucht hij weg bij Laban. Als het beloofde land dichterbij komt krijgt Jakob toch lood in de schoenen. Hoe zal hij worden ontvangen door Ezau? Want voor Jakob geldt toch wel: zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten! Wat heb je dan toch voor leven, als je altijd maar bezig moet zijn om op slinkse wijze en altijd op je hoede je bezit veilig te stellen! Toen ik bezig was met de voorbereiding voor beide diensten dacht ik: Het is toch doodvermoeiend zoals Jakob maar bezig is. Het bedrog tegen zijn broer en vader. Het eerstgeboorterecht en de aartsvaderlijke zegen. Dan weer opboksen tegen Laban om de vrouwen. En ook nog eens om het vee met strepen, spikkels, bont of zwart. Zoals de waard is Daarom stuurt Jakob zijn boden vooruit, want Jakob is het ook wel het typetje van pleasen, en indruk maken met zijn bezit Hoe menselijk is ook dit verhaal.

3 Je eigen zin willen hebben, indruk willen maken met je bezit of hoe je bent, maar van de andere kant ook altijd pleasen. Altijd de gunst van een ander willen hebben, omdat je dat kennelijk nodig hebt om ja zeg het maar je eigen beeld hoog te houden, mens te kunnen zijn onder de mensen? Jakob heeft een prachtige strategie bedacht: Boden die vergeving vragen, geschenken om gunstig te stemmen, Dan vee, slaven en slavinnen, de bijvrouwen met kinderen, dan Lea en haar kinderen. En tot slot zijn geliefde Rachel met Jozef. Het is een buffer tussen hem en zijn broer. Zelf blijft hij achter, zodat de anderen de eerste klappen opvangen. Ja, je zult er maar mee getrouwd zijn? Met zo n Jakob! En je kunt je afvragen: Jakob wat ben je toch voor vent?? Ja iemand die zich steeds ophoudt aan de grens van wat wel en niet geoorloofd is. Hij gaat nogal eens over die grens als pootjehaker, hielenlichter. want dat is de betekenis van zijn naam. Hij leeft nogal eens in het donker van de nacht en het bedrog. Maar tegelijk zegt er iets in hem dat het anders kan en wellicht anders moet. Leven in het licht zonder bedrog en vreemdelingschap. Dat perspectief brengt hem nu wederom aan een grens in zijn leven. Jakob heeft in tegenstelling tot die krijgsgevangen in het Nubagebergte in Soedan, die kinderen die vergaan van de honger in Jemen, de slachtoffers van de orkaan Mattew wel in de gelegenheid om de keus te maken, dat hij niet langer wil leven in het duister van de nacht. Zo staat hij in de nacht aan de abbok. Maar hij kan zijn eigen strijd met het leven niet ontlopen? Al heb je nog zoveel strategieën opgebouwd.

4 Al wil je nog zoveel pleasen. Vroeg of laat kom je jezelf tegen. Word je door het verleden ingehaald: Kijk eens naar Amerika wat daar gebeurt in die verkiezingscampagne met Trump en Clinton. Jakob wordt gegrepen en vecht de hele nacht. Met wie? Ezau? Die zou er alle reden toe hebben. Eindelijk wraak nemen op zijn broer. Of wat ook wel wordt gezegd: een sprookjesachtige rivierdemon? Die niemand duldt op zijn terrein. Zijn eigen geweten of is het van Godswege? Het verhaal vertelt het niet. Maar Chagall heeft het wel uitgebeeld als een gevecht met een engel. In het hele schilderij is het leven van Jacob terug te vinden. Links boven de ontmoeting met de vrouw van zijn leven. Rechtsboven zijn nageslacht. De haan voor de strijd wie nummer 1 zal zijn. Jozef zijn oogappel in de put. Daar komen we volgende week op terug. Rechtsonder Jakobs rouw. Kortom alle vreugde en verdriet in zijn leven. En in het midden het gevecht om het leven zelf. Vechten om overeind te blijven in die lange familiegeschiedenis van vreugde en verdriet. Waarin van alles goed maar ook fout kan gaan. Jakob, maar ook wij kunnen het moeilijk hebben met het leven zelf. En soms moet je het gevecht om het leven aan. Want leven is naast alle moois wat je ervan kunt zeggen over genieten en je eigen ding doen, soms ook een echte worsteling, een opgave. Jakob ziet de schaduwkanten van zijn eigen ik onder ogen. En gaat het gevecht aan. Met zichzelf, zijn broer, de engel, met God. Vroeg of laat moet je al die vervelende zaken in je leven onder ogen zien, om verder te kunnen. En je kunt je afvragen: maakt zo n grenservaring Jacob

5 of jou tot een ander mens? Ik denk ja en ook nee. Want je blijft toch vaak jezelf, wie je was, met al je goede en minder goede eigenschappen. Maar ik denk, in zo n grenservaring spreekt God ook als een tegenover, als je geweten mee. Dat vind ik wederom weer het mooie van het schilderij van Marc Chagall. God mag je niet afbeelden, maar de engel staat net als in het vorige schilderij symbool voor God die met je meegaat. Ik laat u niet gaan, tenzij u mij zegent Het klinkt als een noodkreet van Jakob, want wat heeft hij een last gehad met die zegen. Maar zo n noodkreet kun je pas uiten als je beseft dat je op een doodlopende weg zit. Dat is misschien wel de grootste overwinning in een mensenleven. Beseffen en toegeven dat je fout zit, dan pas kan de bodem vruchtbaar zijn voor de zegen. Dan kan er nieuw perspectief ontstaan. En dan kan de zon ook weer opgaan, zoals nu bij Jakob, die nu Israël heet. Door onder ogen te zien is er een nieuwe kans En dan pas kan er vrede zijn in je hart. Mag die vrede ook in jullie zijn. Amen.

Lieve mensen, gemeente van Christus Ik heb me vaak afgevraagd: Hoe kan Jakob in hemelsnaam zomaar zijn hoofd neerleggen om te gaan slapen?

Lieve mensen, gemeente van Christus Ik heb me vaak afgevraagd: Hoe kan Jakob in hemelsnaam zomaar zijn hoofd neerleggen om te gaan slapen? Lieve mensen, gemeente van Christus Ik heb me vaak afgevraagd: Hoe kan Jakob in hemelsnaam zomaar zijn hoofd neerleggen om te gaan slapen? Kijk eens wat hij heeft uitgehaald met zijn vader en zijn broer.

Nadere informatie

Preek zondag 9 oktober, ds. Martine Nijveld, Maranathakerk, dienst van Schrift en Tafel

Preek zondag 9 oktober, ds. Martine Nijveld, Maranathakerk, dienst van Schrift en Tafel Preek zondag 9 oktober, ds. Martine Nijveld, Maranathakerk, dienst van Schrift en Tafel Woord vooraf bij de lezing: In september begonnen we met het luisteren naar verhalen uit het bijbelboek Genesis.

Nadere informatie

Preek Genesis 28: december 2015

Preek Genesis 28: december 2015 Preek Gemeente van Christus, En jullie als doopouders in het bijzonder, Wat zal jullie bij blijven van deze doopdienst? Wat staat jullie nog voor de geest over pakweg twintig of dertig jaar? Deze preek?

Nadere informatie

De mens faalt (steeds weer)! Adam, Israël, Simson, Elia, David,

De mens faalt (steeds weer)! Adam, Israël, Simson, Elia, David, WAT WIL GOD? Terug naar de schepping en de Schepper! God zag dat het goed was! Gods (oorspronkelijke) bedoeling! Intieme omgang met Zijn gelijke! De mens faalt (steeds weer)! Adam, Israël, Simson, Elia,

Nadere informatie

Zou je dat ook durven zeggen? Ik laat U niet gaan als U mij niet zegent! Zou je dat durven of heb je dat misschien al eens gezegd?

Zou je dat ook durven zeggen? Ik laat U niet gaan als U mij niet zegent! Zou je dat durven of heb je dat misschien al eens gezegd? Preek Gemeente van Christus, Zou je dat ook durven zeggen? Ik laat U niet gaan als U mij niet zegent! Zou je dat durven of heb je dat misschien al eens gezegd? Jakob is op weg naar huis. Hij keert terug

Nadere informatie

Hoe probeerde Jakob Ezau gunstig te stemmen en waarom deed hij dat?

Hoe probeerde Jakob Ezau gunstig te stemmen en waarom deed hij dat? De ontmoeting tussen Jakob en Ezau. Hoe probeerde Jakob Ezau gunstig te stemmen en waarom deed hij dat? Genesis 32:3-5 3 En Jakob stuurde boden voor zich uit naar zijn broer Ezau, 4 Hij gebood hun: Dit

Nadere informatie

Gebeden en overweging zondag 25 november 2012 - Eeuwigheidszondag

Gebeden en overweging zondag 25 november 2012 - Eeuwigheidszondag 1 Gebeden en overweging zondag 25 november 2012 - Eeuwigheidszondag Gereformeerde Kerk van Loosdrecht ds. Stefan Dijkhuizen Genesis 32: 22-33 (Naardense Vertaling) Drempelgebed: Kyrie: De Vries, p.113

Nadere informatie

Culemborg, 16 oktober Avondmaalsdienst. Tekst: Genesis 32:23-32 Thema: Een nieuwe naam Voorganger: ds. Henri Veldhuis

Culemborg, 16 oktober Avondmaalsdienst. Tekst: Genesis 32:23-32 Thema: Een nieuwe naam Voorganger: ds. Henri Veldhuis Culemborg, 16 oktober 2016 - Avondmaalsdienst Tekst: Genesis 32:23-32 Thema: Een nieuwe naam Voorganger: ds. Henri Veldhuis Gemeente van onze Heer, Jezus Christus, Het Jakob-verhaal van deze morgen behoort

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen. presenteert JACOB DE BEDRIEGER

Bijbel voor Kinderen. presenteert JACOB DE BEDRIEGER Bijbel voor Kinderen presenteert JACOB DE BEDRIEGER Geschreven door: E. Duncan Hughes Illustraties door: M. Maillot en Lazarus Aangepast door: M. Kerr en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen presenteert JAKOB DE BEDRIEGER

Bijbel voor Kinderen presenteert JAKOB DE BEDRIEGER Bijbel voor Kinderen presenteert JAKOB DE BEDRIEGER Geschreven door: E. Duncan Hughes Illustraties door: M. Maillot en Lazarus Aangepast door: M. Kerr en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

God houdt zijn belofte Genesis 21:1-6. De berg op Genesis 22:1-8. God heeft me heel gelukkig gemaakt! Ze noemden hun zoon Izak. Dat betekent: lachen.

God houdt zijn belofte Genesis 21:1-6. De berg op Genesis 22:1-8. God heeft me heel gelukkig gemaakt! Ze noemden hun zoon Izak. Dat betekent: lachen. 35 God houdt zijn belofte Genesis 21:1-6 Abraham wist dat God zich met Sodom en Gomorra aan Zijn woord gehouden had. Hij vertrouwde erop dat God Zijn belofte aan hem en Sara ook zou houden. Ze zouden een

Nadere informatie

Ik laat u niet gaan tenzij u mij zegent (Hij zegent je 4)

Ik laat u niet gaan tenzij u mij zegent (Hij zegent je 4) Ik laat u niet gaan tenzij u mij zegent (Hij zegent je 4) Preek over Genesis 32:27 (door ds. Jos Douma) Ik laat u niet gaan tenzij u mij zegent. En er worstelde iemand met hem. Wie is die iemand? Het gaat

Nadere informatie

INHOUD - 1. Wat voor boek is de Bijbel? Hoe kun je de Bijbel lezen? Tips bij het gebruik van de Bijbel in Gewone Taal 17

INHOUD - 1. Wat voor boek is de Bijbel? Hoe kun je de Bijbel lezen? Tips bij het gebruik van de Bijbel in Gewone Taal 17 INHOUD - 1. Wat voor boek is de Bijbel? 9 2. Hoe kun je de Bijbel lezen? 13 3. Tips bij het gebruik van de Bijbel in Gewone Taal 17 4. 21 dagen bijbellezen 21 5. Belangrijke mensen in de Bijbel 47 6. Waar

Nadere informatie

22 oktober 2018 Bodaan Zandvoort-Bentveld n.a.v. Mattheüs 14:13-21

22 oktober 2018 Bodaan Zandvoort-Bentveld n.a.v. Mattheüs 14:13-21 22 oktober 2018 Bodaan Zandvoort-Bentveld n.a.v. Mattheüs 14:13-21 Wat maakt je een Bijbels mens? Ik zeg niet beter of minder of anders, want niets menselijks is de Bijbel vreemd en niets goddelijks ook,

Nadere informatie

Preek Genesis 31:13 17 januari 2016 Bevestiging ambtsdragers

Preek Genesis 31:13 17 januari 2016 Bevestiging ambtsdragers Preek Gemeente van Christus, Heilige onrust, weet je wat dat is? Je had het je anders voorgesteld: je huwelijk dat niet zo op rolletjes liep dan je had gedacht toen je trouwde. En je denkt: doe ik er wel

Nadere informatie

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar Gemeente van de Heer Jezus Christus, Jongeren, ouderen, kinderen van God, Zoals ik voor de lezing al gezegd heb; het gaat vanmorgen niet over trouwen of getrouwd zijn, dat is alleen een voorbeeld verhaal.

Nadere informatie

Wat vond je het meest bijzonder in het verhaal over Jakob en Esau? Wat deed jij ooit wat gevolgen had voor de tijd erna?

Wat vond je het meest bijzonder in het verhaal over Jakob en Esau? Wat deed jij ooit wat gevolgen had voor de tijd erna? Wat deed jij ooit wat gevolgen had voor de tijd erna? Wat vond je het meest bijzonder in het verhaal over Jakob en Esau? Hoe ziet jullie gezin er uit? En wat vind je daarvan? Welke voordelen heeft het

Nadere informatie

Abram - Geloof-ongeloof-geloof Ontmoetingsdienst 22 januari 2017 Evangelist Jan Verkerk - Huizen

Abram - Geloof-ongeloof-geloof Ontmoetingsdienst 22 januari 2017 Evangelist Jan Verkerk - Huizen Liederen Zingende gezegend 218: 1, 3 Luisterlied: Geen zorgen (Sela) Gezang 283: 1, 2 Oude Testament Genesis 12:10-13:1 10 Eens brak er in het land hongersnood uit. Abram trok naar Egypte om daar tijdelijk

Nadere informatie

LEVEN MET LEF Bijbelstudie 4: Het leven van Hagar: God ziet naar mij om. Bijbelstudie: Leven met Lef. Bijbelstudie 4 Leven met lef

LEVEN MET LEF Bijbelstudie 4: Het leven van Hagar: God ziet naar mij om. Bijbelstudie: Leven met Lef. Bijbelstudie 4 Leven met lef LEVEN MET LEF Bijbelstudie 4: Het leven van Hagar: God ziet naar mij om Bijbelstudie 4 Leven met lef Hervormde Gemeente van Enter Contact: Ds. W. Bevelander, (0547) 381222 Mail: predikant@hervormdenter.nl

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Genesis 32, Ochtenddienst

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Genesis 32, Ochtenddienst Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Genesis 32, 23-31 Ochtenddienst Broeders en zusters, 1. Votum 2. Zegengroet 3. Zingen : Psalm 108 : 1 en 2 4. Lezing van de wet 5. Schuldbelijdenis door het zingen

Nadere informatie

Mededelingen door de ouderling van dienst. Margreet Reitsma Pastoraal Ouderling, sectie 7

Mededelingen door de ouderling van dienst. Margreet Reitsma Pastoraal Ouderling, sectie 7 Mededelingen door de ouderling van dienst Margreet Reitsma Pastoraal Ouderling, sectie 7 Lied 221 vers 1, 2 en 3 (Nieuwe Liedboek) Lied 221 vers 1, 2 en 3 (Nieuwe Liedboek) Lied 221 vers 1, 2 en 3 (Nieuwe

Nadere informatie

Luk. 15, preek NGKE

Luk. 15, preek NGKE Luk. 15, 10-24 preek NGKE 18-9-2016 Geloven in Generaties 2. Ervaring van God? Inleiding Je moet niet naar je ouders blijven luisteren! Want ieder generatie weer wordt persoonlijk door de Heer aangesproken.

Nadere informatie

1 Tessalonicenzen 1. Begin van de brief

1 Tessalonicenzen 1. Begin van de brief 1 Tessalonicenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Tessalonica 1 Dit is een brief van Paulus, Silvanus en Timoteüs, aan de christenen in de stad Tessalonica. Jullie horen bij God, de

Nadere informatie

Tevredenheid 1. Tevreden over wat je hebt gedaan 8 2. Tevreden in alle omstandigheden Tevreden met weinig Tevreden met wat je hebt 14

Tevredenheid 1. Tevreden over wat je hebt gedaan 8 2. Tevreden in alle omstandigheden Tevreden met weinig Tevreden met wat je hebt 14 Inhoud Tevredenheid 1. Tevreden over wat je hebt gedaan 8 2. Tevreden in alle omstandigheden 10 3. Tevreden met weinig 12 4. Tevreden met wat je hebt 14 Angst 5. Angst voor mensen 16 6. Angst voor God

Nadere informatie

Levensopdracht op doodsdagen

Levensopdracht op doodsdagen Hoofdstuk 1 Levensopdracht op doodsdagen Het volk van Israël heeft het moeilijk in Egypte. Het wordt verdrukt. We zijn geneigd om negatief te kijken naar tijden van verdrukking, maar de Bijbel spreekt

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, In de Paasnacht zijn we, hier in de Brugkerk, begonnen met lezingen uit het eerste Bijbelboek, Genesis. In de Paasnacht hoorden we hoe het begon: God

Nadere informatie

Liturgie voor zondagochtend 21 augustus in de Westerkerk te Veenendaal

Liturgie voor zondagochtend 21 augustus in de Westerkerk te Veenendaal Liturgie voor zondagochtend 21 augustus in de Westerkerk te Veenendaal Aan Tafel [VBW-themalied] De allergrootste Koning de allergrootste Koning Heeft aan jou een vraag: heeft aan jou een vraag Mag ik

Nadere informatie

Luk. 15, preek NGKO 19 juli 2015

Luk. 15, preek NGKO 19 juli 2015 Luk. 15, 10-24 preek NGKO 19 juli 2015 Geloven in Generaties 2. God ervaren? Inleiding Je moet niet naar je ouders blijven luisteren! Want ieder generatie weer wordt persoonlijk door de Heer aangesproken.

Nadere informatie

Exodus 3, 1-15 Belijdenis- en doopdienst 9 oktober 2011 Wehl. Thema: 'Ik heb je bij je naam geroepen!' Gemeente,

Exodus 3, 1-15 Belijdenis- en doopdienst 9 oktober 2011 Wehl. Thema: 'Ik heb je bij je naam geroepen!' Gemeente, Exodus 3, 1-15 Belijdenis- en doopdienst 9 oktober 2011 Wehl Thema: 'Ik heb je bij je naam geroepen!' Gemeente, Er wordt vandaag gedoopt de naam van een mensenkind wordt verbonden met die van God. In onze

Nadere informatie

Liedboekje kinderkoor de Bubbel. september t/m december 2017

Liedboekje kinderkoor de Bubbel. september t/m december 2017 Liedboekje kinderkoor de Bubbel september t/m december 2017 Volg het spoor : Kijk eens naar een vlinder luister naar een eend die kwaakt kijk eens naar de bloemen zie hoe mooi ze zijn gemaakt kijk eens

Nadere informatie

Jeremia 31:15 en Mattheus 2:13-23

Jeremia 31:15 en Mattheus 2:13-23 Jeremia 31:15 en Mattheus 2:13-23 Lieve Gemeente, Een nieuw jaar is begonnen. Hoe gaan we het in? Hoopvol of cynisch, met weinig verwachtingen. Veel heil en zegen in het nieuwe jaar, wensen de mensen in

Nadere informatie

Voor David, de liefde van mijn leven

Voor David, de liefde van mijn leven Voor David, de liefde van mijn leven Ik ben gewoon gaan zitten en luisterde naar zijn stem. En in de liefdevolle woorden herkende ik Hem. Mijn God, mijn Goede Herder, U wil ik volgen, Heer. Leid mij op

Nadere informatie

Gebed om ontferming. Amen

Gebed om ontferming. Amen Gebed om ontferming Goede God, Onder uw vleugelen zoeken wij bescherming, U die de bron van alle leven zijt en voor wie de dood niet het einde is, maar een nieuw begin. Wij bidden u om uw ontferming over

Nadere informatie

Preek Psalm 146:(vs. 5) God is overal - afscheid groep 8. Meisjes en jongens, lieve mensen,

Preek Psalm 146:(vs. 5) God is overal - afscheid groep 8. Meisjes en jongens, lieve mensen, Preek Psalm 146:(vs. 5) God is overal - afscheid groep 8 Meisjes en jongens, lieve mensen, Ik wil vandaag in het bijzonder stilstaan bij het 5 e vers van Psalm 146. We hebben het gelezen uit de Bijbel

Nadere informatie

Maar hier bij Jakob gaat de hemel open. Opeens is daar die ladder met Gods boodschappers, die omhoog gaan en afdalen.

Maar hier bij Jakob gaat de hemel open. Opeens is daar die ladder met Gods boodschappers, die omhoog gaan en afdalen. Genesis 28: 10-22 Liturgie: Welkom Lied 314: 1,2,3 Begroeting Klein gloria (Lied 195) Lied 146c: 1,3,7 Geloofsbelijdenis Lied 871: 1,2,3,4 Gebed Lezen: Genesis 28: 10-22 Themalied: 1,2 Preek: Lied 913:

Nadere informatie

16 Leg over een ander geen vals getuigenis af. Exodus 20

16 Leg over een ander geen vals getuigenis af. Exodus 20 1Toen sprak God deze woorden: 2 Ik ben de HEER, uw God, die u uit Egypte, uit de slavernij, heeft bevrijd. 3Vereer naast mij geen andere goden. 4Maak geen godenbeelden, geen enkele afbeelding van iets

Nadere informatie

Overdenking zondag 30 oktober 2016 in de Terskflier Gen. 41: 8-28 De dromen van Farao Ds. A.J. Wouda. Geliefde gemeente van onze Heer Jezus Christus,

Overdenking zondag 30 oktober 2016 in de Terskflier Gen. 41: 8-28 De dromen van Farao Ds. A.J. Wouda. Geliefde gemeente van onze Heer Jezus Christus, Overdenking zondag 30 oktober 2016 in de Terskflier Gen. 41: 8-28 De dromen van Farao Ds. A.J. Wouda Geliefde gemeente van onze Heer Jezus Christus, O, wat hou ik van de prachtige verhalen in het eerste

Nadere informatie

Ze zoeken troost bij elkaar door te vertellen wat ze beleefd hebben.

Ze zoeken troost bij elkaar door te vertellen wat ze beleefd hebben. Lezingen: Genesis 28 Jacob te Betel Lucas 24: 13-35 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Wij zijn mensen na Pasen. Niet alleen sinds een week, maar ons hele leven al. Hoe gaat het met u, nu het Pasen

Nadere informatie

De bedrieger bedrogen, Boontje komt om z'n loontje, een koekje van eigen deeg:

De bedrieger bedrogen, Boontje komt om z'n loontje, een koekje van eigen deeg: Dienstnummer: 1223 zondag: 3 e zondag van de herfst datum: 02-10-2016 plaats: De Bron, Assen Schriftlezingen (onderstreept = hoofdlezing): Genesis 29: 1-30 liederen: ps 121; Liederen van het begin 50:

Nadere informatie

Toen ik op pelgrimstocht ging en in mijn reisgenoten de Ander ontmoette.

Toen ik op pelgrimstocht ging en in mijn reisgenoten de Ander ontmoette. Welkom Lieve vrienden, bekenden, nieuwe gezichten, Welkom in deze Zwanenhofviering. In onze Tijd van leven heeft ieder van u ervoor gekozen op deze zondagmorgen hier te komen. Met alles wat ons leven ons

Nadere informatie

Bijbelstudie Door het geloof I

Bijbelstudie Door het geloof I Bijbelstudie 1 Bijbelstudie Door het geloof I Kaïn en Abel Genesis 4:1-16 Wat voor werk deed Kaïn? Een welk beroep deed zijn broer Abel? Kain- landbouwer Abel- schaapherder a. Waarom niet, denk je? De

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Psalm 25, 14 Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Psalm 25, 14 Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Psalm 25, 14 Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, 1 Votum 2 Zegengroet 3 Zingen: Lied 457 : 1, 2 en 3 4 Lezing van de wet 5 Zingen: Psalm 51 : 4 en 5 6

Nadere informatie

zondag 25 september 2016 in het Kruispunt

zondag 25 september 2016 in het Kruispunt zondag 25 september 2016 in het Kruispunt lezing oude testament (lector) Genesis 28, 10-22 lied Liedboek 275 Heer onze Heer hoe zijt Gij aanwezig... lezing nieuwe testament (lector) Lukas 16, 19-31 lied

Nadere informatie

Het thema vandaag is Eerlijk duurt het langst. Maar wat betekent dat eigenlijk?

Het thema vandaag is Eerlijk duurt het langst. Maar wat betekent dat eigenlijk? Het thema vandaag is Eerlijk duurt het langst. Maar wat betekent dat eigenlijk? Zondag 21 mei 2017 * 6 e zondag van Pasen * verhaal & preek Jacob & Esau * Genesis 27 28 Een leugen komt altijd een keer

Nadere informatie

N.B. De diensten vanuit het Willem de Zwijgercollege kunnen via de kerkradio worden beluisterd!

N.B. De diensten vanuit het Willem de Zwijgercollege kunnen via de kerkradio worden beluisterd! Zondag 2 oktober 2016 A.D. Voorganger : mw. Lieke Weima Piano/orgel : Hans Buurmans N.B. De diensten vanuit het Willem de Zwijgercollege kunnen via de kerkradio worden beluisterd! DE VOORBEREIDING Muziek:

Nadere informatie

Komt allen tezamen. Samenzang (orgel): Jezus zegt dat hij hier van ons verwacht

Komt allen tezamen. Samenzang (orgel): Jezus zegt dat hij hier van ons verwacht Samenzang (orgel): Jezus zegt dat hij hier van ons verwacht Jezus zegt, dat Hij hier van ons verwacht, dat wij zijn als kaarsjes, brandend in de nacht. En Hij wenst dat ieder tot Zijn ere schijn'; jij

Nadere informatie

Kom binnen in Mijn rust

Kom binnen in Mijn rust Kom binnen in Mijn rust Jakobus 1 vs 1~4 4 Maar laat die volharding ook volledig mogen doorwerken Now let endurance have its perfect work Kom binnen in Mijn rust - Loslaten Genesis 25 22 De kinderen

Nadere informatie

Maand 5 week 1: Jozef droomt en wordt naar Egypte verkocht

Maand 5 week 1: Jozef droomt en wordt naar Egypte verkocht Maand 5 week 1: Jozef droomt en wordt naar Egypte verkocht Bijbelverhalen Genesis 37 - Jozefs droom - Jozef naar Egypte verkocht Jozef zijn vader heet Jakob Ezau Izak Zijn moeder heet Rebekka Rachel Lea

Nadere informatie

Genesis 28,10-22 God is dichtbij alleen in Jezus Christus

Genesis 28,10-22 God is dichtbij alleen in Jezus Christus Genesis 28,10-22 God is dichtbij alleen in Jezus Christus Derde zondag van de adventstijd Liturgie Voorzang LB 125,1.3.5 Aansteken derde adventskaars Stil gebed Votum / groet Zingen: Ps 99,1.4 Wet Zingen:

Nadere informatie

Kerstfeest 2017 groep 5

Kerstfeest 2017 groep 5 Kerstfeest 2017 groep 5 Ere zij God, ere zij God, in den hoge, in den hoge, in den hoge. Vrede op aarde, vrede op aarde. In de mensen een welbehagen. Ere zij God in den hoge, ere zij God in den hoge. Vrede

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Zondag 24 november 2013 * 10e zondag van de herfst * preek Maleachi 3, 19-24 = 4, 1-6 / Lucas 21, 5-19 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, In de ideale wereld zou het mogelijk zijn, dat

Nadere informatie

De geboorte van Jezus

De geboorte van Jezus Bible for Children stelt voor De geboorte van Jezus Geschreven door: Edward Hughes Geïllustreerd door: M. Maillot Bewerkt door: E. Frischbutter; Sarah S. Vertaald door: Christian Lingua Geproduceerd door:

Nadere informatie

Bible for Children stelt voor. De geboorte van Jezus

Bible for Children stelt voor. De geboorte van Jezus Bible for Children stelt voor De geboorte van Jezus Geschreven door: Edward Hughes Geïllustreerd door: M. Maillot Bewerkt door: E. Frischbutter; Sarah S. Vertaald door: Christian Lingua Geproduceerd door:

Nadere informatie

Ik ben gewoon gaan zitten en luisterde naar zijn stem. En in de liefdevolle woorden herkende ik Hem.

Ik ben gewoon gaan zitten en luisterde naar zijn stem. En in de liefdevolle woorden herkende ik Hem. Ik ben gewoon gaan zitten en luisterde naar zijn stem. En in de liefdevolle woorden herkende ik Hem. Mijn God, mijn Goede Herder, U wil ik volgen, Heer. Leid mij op uw weg, iedere dag weer. Leid mij door

Nadere informatie

Thema: Jij telt mee!

Thema: Jij telt mee! Orde van dienst Protestantse gemeente te Wormerveer Zondag 24 februari 2019 Thema: Jij telt mee! Deze dienst is voorbereid samen met de werkgroep diensten met en voor mensen met een verstandelijke beperking

Nadere informatie

Preek op zondag 20 november Maranathakerk Zondag Voleinding (gedenken overledenen) Voorganger: ds. Martine Nijveld

Preek op zondag 20 november Maranathakerk Zondag Voleinding (gedenken overledenen) Voorganger: ds. Martine Nijveld Preek op zondag 20 november Maranathakerk Zondag Voleinding (gedenken overledenen) Voorganger: ds. Martine Nijveld Woord vooraf bij de lezingen: Twee lezingen op deze dag. Eerst een kort gedeelte uit Genesis

Nadere informatie

Preek Gemeente van Christus,

Preek Gemeente van Christus, Preek Gemeente van Christus, In gedachten zag ik het voor me Hoe de witte limousine van het Familiediner voor kwam rijden. Een programma van de EO waarin geprobeerd wordt om ruziënde families (letterlijk)

Nadere informatie

Preek over Genesis 32:23-33 - Schildwolde, 13 september 2014 - Kees van Dusseldorp - Viering HA

Preek over Genesis 32:23-33 - Schildwolde, 13 september 2014 - Kees van Dusseldorp - Viering HA Preek over Genesis 32:23-33 - Schildwolde, 13 september 2014 - Kees van Dusseldorp - Viering HA Liturgie: Votum en groet Ps.105:2,3 Wetslezing Ps.143:1,2,6,8,9 [Wiekslag 5-8] Gebed Schriftlezing: Gen 32

Nadere informatie

Wat is op deze vragen jullie antwoord? (antwoord)

Wat is op deze vragen jullie antwoord? (antwoord) Inleiding De kerkenraad heeft u tot twee keer toe bekend gemaakt dat een aantal broers benoemd is tot ouderling en diaken van onze gemeente. Het zijn (namen). Daarmee is ook ruimte gegeven om eventueel

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Zondag 2 november 2014 * Gedachtenis van de overledenen Kogerkerk * Preek Spreuken 9. 1 18 / Matteüs 25, 1-13 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Vandaag een prachtige en poëtische tekst

Nadere informatie

Galaten 1. Begin van de brief

Galaten 1. Begin van de brief Galaten 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Galatië 1-3 Dit is een brief van Paulus aan de christenen in de provincie Galatië. Allereerst dit: Ik ben niet door mensen aangesteld als apostel,

Nadere informatie

Preek 10jan2016, Opstandingskerk Tilburg - Licht in onze ogen. Gemeente van onze Heer Jezus Christus

Preek 10jan2016, Opstandingskerk Tilburg - Licht in onze ogen. Gemeente van onze Heer Jezus Christus Preek 10jan2016, Opstandingskerk Tilburg - Licht in onze ogen Gemeente van onze Heer Jezus Christus - Drie wijzen uit het Oosten komen om Jezus te aanbidden. - Drie vreemdelingen, uit een andere cultuur,

Nadere informatie

Lied op de drempel: Welkom mensen (tekst: Piet Schelling; melodie: ELB, lied 218 = Samen in de naam van Jezus )

Lied op de drempel: Welkom mensen (tekst: Piet Schelling; melodie: ELB, lied 218 = Samen in de naam van Jezus ) Welkom en mededelingen De paaskaars wordt aangestoken Stiltemoment Lied op de drempel: Welkom mensen (tekst: Piet Schelling; melodie: ELB, lied 218 = Samen in de naam van Jezus ) Welkom mensen, hier gekomen,

Nadere informatie

Een bekend verhaal deze zondag, Dat is natuurlijk het verhaal van Israels profeten en van Jezus. Dat verhaal kennen we wel.

Een bekend verhaal deze zondag, Dat is natuurlijk het verhaal van Israels profeten en van Jezus. Dat verhaal kennen we wel. Dienstnummer: 1307 zondag: 5 e zondag van de veertigdagentijd datum: 07-04-2019 plaats: De Ontmoeting, Assen Schriftlezingen (onderstreept = hoofdlezing): Jesaja 58:6-10; Lucas 20:9-19 liederen: ps 43:1,3;

Nadere informatie

Preek Job 18 juni 2017

Preek Job 18 juni 2017 Lieve Gemeente, Waarschijnlijk is Job één van de figuren in de Bijbel waarmee we ons het beste kunnen identificeren. Allemaal kennen we Job en allemaal kunnen we ons af en toe als Job voelen. Want het

Nadere informatie

Programma dienst 28 april. Zingen dit is de wereld (Jeugdbundel 81)

Programma dienst 28 april. Zingen dit is de wereld (Jeugdbundel 81) Programma dienst 28 april. Zingen dit is de wereld (Jeugdbundel 81) : Dit, dit is de wereld; de wereld waar ik in woon. Hier zijn de treden te zien van Gods troon. Wie hier omhoogklimt, vanuit het gedruis,

Nadere informatie

Welkom in de Open Hof

Welkom in de Open Hof Welkom in de Open Hof Opw. 616 Gez. 434: 1, 2, 5 Ps51: 5 El 458 Opw. 411 Gez. 182: 1, 2, 6 Gez. 44: 1, 2, 3 Genesis 29: 1-35 Mededelingen Voorganger : ds. Arie Reitsema Schriftlezing: Jan Leo de Hoop Voorbede

Nadere informatie

Overdenking: Jesaja 2: 1-5, Matt. 24: Lieve mensen, jong en oud, gemeente van onze Heer Jezus Christus

Overdenking: Jesaja 2: 1-5, Matt. 24: Lieve mensen, jong en oud, gemeente van onze Heer Jezus Christus Overdenking: Jesaja 2: 1-5, Matt. 24: 32-44 Lieve mensen, jong en oud, gemeente van onze Heer Jezus Christus Wie van ons zou het niet willen? Dat we zwaarden omsmeden tot ploegscharen! Het zou toch geweldig

Nadere informatie

Liturgie voor de 40-dagen tijd

Liturgie voor de 40-dagen tijd Liturgie voor de 40-dagen tijd De witte kruisiging, Marc Chagall 1938 3 De witte kruisiging van Marc Chagall, 1938 Aan de voet van het kruis staat een brandende menora, een zevenarmige kandelaar. Er is

Nadere informatie

Toen Izak op leeftijd was, hoe was het gesteld met zijn ogen en wie riep hij tot zich?

Toen Izak op leeftijd was, hoe was het gesteld met zijn ogen en wie riep hij tot zich? De leugen om het eerstgeboorterecht. Toen Izak op leeftijd was, hoe was het gesteld met zijn ogen en wie riep hij tot zich? Genesis 27:1 1 Het gebeurde, toen Izak oud geworden was en zijn ogen dof geworden

Nadere informatie

BLIJF IN DE HERE! Liturgie:

BLIJF IN DE HERE! Liturgie: BLIJF IN DE HERE! 1 Joh. 2:28 / gehouden op 31-05-2009 (openbare geloofsbelijdenis) p.1 Liturgie: Votum en groet Zingen: Gezang 147:1.3.4 Gebed Openbare geloofsbelijdenis Zingen: Gezang 10:1 Voorbede Schriftlezing:

Nadere informatie

Zondag 26 oktober 2014, Hoflaankerk Bijbelzondag

Zondag 26 oktober 2014, Hoflaankerk Bijbelzondag Protestants Kralingen Zondag 26 oktober 2014, Hoflaankerk Bijbelzondag de afdaling naar sodom marc chagall, 1931 orgelspel verwelkoming door de ouderling [allen gaan staan] stilte bemoediging: Liedboek

Nadere informatie

we willen ons kind olie meegeven?,

we willen ons kind olie meegeven?, Dienstnummer: 1260 zondag: 10 e zondag van de herfst / 3 e zondag van de voleinding datum: 26-11-2017 plaats: De Ontmoeting, Assen Schriftlezingen (onderstreept = hoofdlezing): Matteus 25: 1-13 liederen:

Nadere informatie

Toespraak in de Amsterdamse Studentenekklesia op 17 november 2013 door Cathérine Verviers. Jong Gevorderd 2: Jakob een identiteitscrisis

Toespraak in de Amsterdamse Studentenekklesia op 17 november 2013 door Cathérine Verviers. Jong Gevorderd 2: Jakob een identiteitscrisis Toespraak in de Amsterdamse Studentenekklesia op 17 november 2013 door Cathérine Verviers Jong Gevorderd 2: Jakob een identiteitscrisis Voorlezing uit het boek In den beginne Genesis 32:4-32; 33:1-11 Jakob

Nadere informatie

Wit, Zwart, Rood en Geel. Wit, zwart, rood en geel Wit, zwart, rood en geel Jezus Houdt van alle kinderen Alle Kinderen van de wereld

Wit, Zwart, Rood en Geel. Wit, zwart, rood en geel Wit, zwart, rood en geel Jezus Houdt van alle kinderen Alle Kinderen van de wereld Wit, Zwart, Rood en Geel Jezus Houdt van alle kinderen Alle Kinderen van de wereld Van allemaal evenveel Zwart en wit Geel en rood Klein en groot Kinderen van de wereld Jezus Houdt van alle kinderen Alle

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Afscheid nemen betekent loslaten. We hebben in het afgelopen jaar afscheid moeten nemen van een aantal mensen. We zullen straks hun namen noemen, één

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus ChristusGemeente van onze Heer Jezus Christus!

Gemeente van onze Heer Jezus ChristusGemeente van onze Heer Jezus Christus! Gemeente van onze Heer Jezus ChristusGemeente van onze Heer Jezus Christus! Jongens en meisjes! Hebben jullie vanmorgen de kerkklok gehoord? Ja, vanmorgen hoorden we ook een klok luiden in de kerk. Maar

Nadere informatie

Overdenking 11 november 2012, Lev.19:1-2, 9-18, Mc. 12: ds. A.J.Wouda Gemeente van Christus,

Overdenking 11 november 2012, Lev.19:1-2, 9-18, Mc. 12: ds. A.J.Wouda Gemeente van Christus, Overdenking 11 november 2012, Lev.19:1-2, 9-18, Mc. 12: 28-34 ds. A.J.Wouda Gemeente van Christus, Wees heilig, want ik, de Heer jullie God, ben heilig. En dan volgen, met andere woorden dan wij meestal

Nadere informatie

DE GEBOORTE VAN JEZUS

DE GEBOORTE VAN JEZUS Bijbel voor Kinderen presenteert DE GEBOORTE VAN JEZUS Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: M. Maillot Aangepast door: E. Frischbutter en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd door:

Nadere informatie

Open dag 2018 Onder invloed van onze familierelaties

Open dag 2018 Onder invloed van onze familierelaties Open dag 2018 Onder invloed van onze familierelaties God is de God van de relaties Het Koninkrijk groeit door relaties Het begint bij Adam en Eva Door relaties kunnen mensen zich voortplanten Vruchtbaar

Nadere informatie

29 oktober uur J Boersma orgel: Harry Kroeske; muziekgroep schriftlezing: Anny Runhaar

29 oktober uur J Boersma orgel: Harry Kroeske; muziekgroep schriftlezing: Anny Runhaar 29 oktober 2017 17.00 uur J Boersma orgel: Harry Kroeske; muziekgroep schriftlezing: Anny Runhaar Votum en groet GK gezang 163 (Ik bouw op U) Lezing: Joz. 1,1-11 GK psalm 105,20.21 Preek Opw. 687 (Heer,

Nadere informatie

Naar waar er droogte is: in onze intiemste relaties, met onszelf, met onze naaste mens, onze geliefde, broer of zus, kind,

Naar waar er droogte is: in onze intiemste relaties, met onszelf, met onze naaste mens, onze geliefde, broer of zus, kind, 1 Maartenskerkgemeente Zondag 1 juli 2018 Johannes 4, 1-24 Teun Kruijswijk Jansen I Vanmorgen begint het met dorst. Als de planten en bloemen in onze tuinen, en de akkers en de velden in deze dagen, zo

Nadere informatie

Op het eerste gezicht lijkt dit toch een oneerlijk verhaal en een onbegrijpelijk verhaal.

Op het eerste gezicht lijkt dit toch een oneerlijk verhaal en een onbegrijpelijk verhaal. Zondag 12 oktober 2014 bij Genesis 16 God ziet Hagar Wij mensen kijken nogal veel. Hoe kijkt u naar mensen? Wanneer u iemand voor het eerst ontmoet? Uit onderzoek is gebleken dat de meeste sollicitaties

Nadere informatie

We hoorden zojuist over het visioen voor Jeruzalem. Stad van vrede. En daarbij is het belangrijk om te weten dat Jeruzalem in de Bijbel altijd als

We hoorden zojuist over het visioen voor Jeruzalem. Stad van vrede. En daarbij is het belangrijk om te weten dat Jeruzalem in de Bijbel altijd als Gemeente van onze Heer Jezus Christus, We hoorden zojuist over het visioen voor Jeruzalem. Stad van vrede. En daarbij is het belangrijk om te weten dat Jeruzalem in de Bijbel altijd als een vrouwe wordt

Nadere informatie

Deel het leven Johannes 1: november 2014 Thema 3: Kom en zie

Deel het leven Johannes 1: november 2014 Thema 3: Kom en zie Preek Gemeente van Christus, Wie iets vindt, heeft niet goed gezocht. Dat zijn woorden waar je wel even over na moet denken. Je moet ook dichter zijn om iets zo te zeggen. Het zijn woorden van Rutger Kopland

Nadere informatie

Intocht: Gezang 434. Votum & groet

Intocht: Gezang 434. Votum & groet 2 Intocht: Gezang 434 Votum & groet 2. Lof zij de Heer, Hij omringt met zijn liefde uw leven; heeft u in t licht als op adelaarsvleug len geheven. Hij die u leidt, zodat uw hart zich verblijdt, Hij heeft

Nadere informatie

GOD EERT JOZEF, DE SLAAF

GOD EERT JOZEF, DE SLAAF Bijbel voor Kinderen presenteert GOD EERT JOZEF, DE SLAAF Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: M. Maillot en Lazarus Aangepast door: M. Maillot en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

Vorm een heilig priesterschap om geestelijke offers te brengen die God, dankzij Jezus Christus, welgevallig zijn.

Vorm een heilig priesterschap om geestelijke offers te brengen die God, dankzij Jezus Christus, welgevallig zijn. Vorm een heilig priesterschap om geestelijke offers te brengen die God, dankzij Jezus Christus, welgevallig zijn. 1 Petrus 2:1-5 (NBV) Ontdoe u dus van alles wat slecht is, van alle bedrog en huichelarij,

Nadere informatie

De Bijbel Open 2013 22 (08-06)

De Bijbel Open 2013 22 (08-06) 1 De Bijbel Open 2013 22 (08-06) Vanmorgen bespreken we een vraag van een luisteraar over de geschiedenis van de Emmausgangers uit Lukas 24. Het gaat om wat twee volgelingen van Jezus meemaakten, toen

Nadere informatie

Zondag 8 januari Simeon en Hanna. Lezingen: Jesaja 9 : 1 6 en Lucas 2 : 22 40

Zondag 8 januari Simeon en Hanna. Lezingen: Jesaja 9 : 1 6 en Lucas 2 : 22 40 Zondag 8 januari 2017 - Simeon en Hanna Lezingen: Jesaja 9 : 1 6 en Lucas 2 : 22 40 Vandaag de laatste zondag in de Kersttijd. De kerstversieringen zijn weer opgeruimd. We hebben de dagen weer achter de

Nadere informatie

HEB JE EVEN VOOR HEN? THOLEN, 26 MEI 2019

HEB JE EVEN VOOR HEN? THOLEN, 26 MEI 2019 HEB JE EVEN VOOR HEN? THOLEN, 26 MEI 2019 HEB JE EVEN VOOR MIJ? JESAJA 58:1-5 (BGT) De Heer zei tegen mij: Jesaja, je moet heel hard roepen. Houd jezelf niet in, maar schreeuw zo hard mogelijk. Laat je

Nadere informatie

x01 Genesis 45.1 Rinze IJbema - Genesis 45: 7-8

x01 Genesis 45.1 Rinze IJbema - Genesis 45: 7-8 Rinze IJbema - Genesis 45: 7-8 [1] God heeft mij voor jullie uit gestuurd om jullie voortbestaan op aarde veilig te stellen; zo wilde hij veel levens redden. [2] Niet jullie hebben mij dus hierheen gestuurd

Nadere informatie

Hoe zou je willen omschrijven wanneer iemand een vreemdeling is?

Hoe zou je willen omschrijven wanneer iemand een vreemdeling is? Lezen: Matteüs 8:18-20 Werken van Barmhartigheid (3): de vreemdelingen herbergen Kindermoment groep 1-6: foto s met de vraag: wie is hier de vreemdeling en waarom? Geel balletje tussen alle blauwe Donkere

Nadere informatie

DAG 1: Eerbied, want God is groot Lees Psalm 95:1-6 Stel je voor dat je op je hurken gaat zitten voor een flat of een kerktoren. Je kijkt omhoog. Wat is dat flat hoog! Wat is die kerktoren hoog! En wat

Nadere informatie

Preek ds. Martine Nijveld, zondag 23 oktober

Preek ds. Martine Nijveld, zondag 23 oktober Preek ds. Martine Nijveld, zondag 23 oktober Inleiding op de lezing: In deze herfsttijd lezen we verhalen uit het bijbelboek Genesis. Na de verhalen over Jakob zijn we nu beland bij de verhalen over Jozef:

Nadere informatie

Kom erbij Tekst: Ron Schröder & Marianne Busser Muziek: Marcel & Lydia Zimmer 2013 Celmar Music / Schröder & Busser

Kom erbij Tekst: Ron Schröder & Marianne Busser Muziek: Marcel & Lydia Zimmer 2013 Celmar Music / Schröder & Busser Kom erbij Kom erbij, want ik wil je iets vertellen, het is heel bijzonder, dus luister allemaal. Ik ken honderdduizend prachtige verhalen, maar dit is echt het mooiste van allemaal. Het gaat over twee

Nadere informatie

Sterzingen 2016 Viering

Sterzingen 2016 Viering Sterzingen 2016 Viering Bouwen aan een wereld Sterzanger Vandaag vieren we dat wijze mensen hoopvol op weg wilden gaan. Zij lieten zich leiden door een ster, hadden aandacht voor het nieuwe dat zich aandiende.

Nadere informatie

DE GEBOORTE VAN JEZUS

DE GEBOORTE VAN JEZUS Bijbel voor Kinderen presenteert DE GEBOORTE VAN JEZUS Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: M. Maillot Aangepast door: E. Frischbutter en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd door:

Nadere informatie

De Rivier - Opwekking 459

De Rivier - Opwekking 459 Hartelijk welkom De Rivier - Opwekking 459 Levend water, verfrissend, vrij; het stroomt de berg af tot in de vallei. 't Is Gods rivier die je vreugde geeft. Hij brengt vernieuwing aan alles wat leeft.

Nadere informatie