Stichting Drechtzorg Karel Lotsyweg AL Dordrecht Telefoon: Website:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Stichting Drechtzorg Karel Lotsyweg AL Dordrecht Telefoon: Website:"

Transcriptie

1 Stichting Drechtzorg Karel Lotsyweg AL Dordrecht Telefoon: info@drechtzorg.nl Website:

2 Inleiding Voor u ligt het jaarverslag 2015 van stichting Drechtzorg. Een jaar waarin weer hard gewerkt is om de transmurale ketenzorg en andere samenwerkingsactiviteiten van Drechtzorg verder vorm te geven. Een jaar waarin ook is gevierd dat Drechtzorg 15 jaar bestond. En een jaar waarin samenwerking rondom zorgvernieuwing veel aandacht heeft gekregen. In de netwerken en zorgketens is een aantal lopende activiteiten voortgezet en zijn nieuwe activiteiten opgepakt. In de bijlage bij dit jaarplan vindt u een terugkoppeling op alle punten uit ons jaarplan. Daarnaast is er ingespeeld op actuele ontwikkelingen en zijn er daardoor ook extra activiteiten opgepakt. In dit jaarverslag hebben we de belangrijkste resultaten, de zaken waar we trots op zijn, voor u op een rij gezet. U leest eerst de resultaten van de stichting in het algemeen. Vervolgens zijn er voor de projecten CVAzorgketen, de ketenzorg dementie Waardenland, het Netwerk Palliatieve Zorg Waardenland, het longproject Reload en WeMOve, het regionale programma medicatieoverdracht in de keten, aparte hoofdstukken gemaakt. Algemeen 2015: Drechtzorg bestaat 15 jaar Op 10 oktober bestond stichting Drechtzorg 15 jaar. En dat jubileum is passend gevierd met een symposium op 8 oktober in het Energiehuis in Dordrecht. Speciaal voor dit jubileum is een film gemaakt over 15 jaar Drechtzorg. Deze zorgde voor veel herkenning. Klik hier om naar de jubileumfilm te gaan. Twee hoogtepunten van het jubileum waren de inspirerende presentatie van Jan Rotmans over verandering van tijdperk en het theaterstuk van het Toltheater van Syndion over de ontwikkelingen in de zorg anno Het slotbeeld waarin de mantelzorger, arts, patiënt, burger, robot en verpleegkundige schouder aan schouder de toekomst inzetten leverde een staande ovatie op. Samenwerking in leertuin Zorgvernieuwing In 2015 zijn de voorbereidingen gestart voor de leertuin Zorgvernieuwing Drechtsteden. Basis hiervoor is een alliantie tussen VGZ, de zes gemeenten in de Drechtsteden en stichting Drechtzorg. De aftrap voor de leertuin is gegeven op een bestuurlijke werkconferentie op 2 oktober Vervolgens is besloten binnen de leertuin te starten met de doelgroep GGZ/kwetsbare groepen. Hierover is op 8 december een werkatelier georganiseerd. Thermometer transities In het begin van 2015 en in september 2015 is een thermometertransitie uitgevoerd. Eind 2014 is er een vragenlijst gestuurd naar alle deelnemers van Drechtzorg en de regionale welzijnsorganisaties. In deze lijst zijn vragen gesteld over hun ervaringen met de transities van AWBZ naar Wmo en ZVw en de kansen en bedreigingen die zij zien. In september 2015 is dit herhaald.

3 De resultaten zijn gedeeld binnen de overlegtafels binnen de Wmo-regio s waar ook de verzekeraar aanschuift. Ze geven input voor het gesprek over verdere verbetering van de organisatie en samenwerking in de domeinen van de Zvw, Wmo en WLZ. Rapport kwetsbare groepen in de wijk Op aangeven van de regionale transitietafel AV is in het voorjaar door Drechtzorg een opdracht aangenomen om te beschrijven welke kwetsbare groepen in de GGZ en GHZ en op het snijvlak daarvan (weer gaan) wonen in de wijk. Met een groep van acht experts werkzaam bij onze deelnemers en meedenkkracht van de beide gemeentelijke regio s is in een najaar een rapport opgeleverd. De aanbevelingen zijn geagendeerd bij de gemeenten en verzekeraar en meegenomen in ons eigen nieuwe jaarplan. Meerjarenbeleidsplan Hoewel Drechtzorg ieder jaar een jaarplan maakt, ontbrak het aan een goed meerjarenbeleidsplan. Dit is in 2015 opgepakt. Met input van de bestuursleden en door gebruik te maken van de signalen uit de projecten, ketens en netwerken binnen Drechtzorg is met aanscherping van de deelnemersraad een meerjarenbeleidsplan opgeleverd. van de stichting geweest te zijn, namen we afscheid van John Taks als voorzitter. Informatie en Communicatie Naast het faciliteren van samenwerking binnen ketens en projecten is Drechtzorg ook een netwerkorganisatie. Er worden gezamenlijke bijeenkomsten georganiseerd en de deelnemers worden via de website, nieuwsbrief, LinkedIn en Twitter op de hoogte gehouden van de actuele ontwikkelingen. Bijeenkomsten Drechtzorg brengt als netwerkorganisatie steeds weer mensen bij elkaar voor uitwisseling van kennis, expertise en zorgvernieuwingsideeën. Daarnaast neemt deskundigheidsbevordering een belangrijke plaats in binnen Drechtzorg. Zo organiseerden we in 2015 samen met de Werkgeversvereniging Zorg en Welzijn een succesvolle themabijeenkomst over vernieuwend zorgen. Ook heel inspirerend was de bijeenkomst met Machteld Huber en Lex Burdorf over een nieuw concept van gezondheid. Het centrale thema, positieve gezondheid, wordt in 2016 zelfs het jaarthema van Drechtzorg. Afscheid voorzitter Na vier jaar lang de voorzittershamer te hebben gehanteerd en het externe gezicht Zoals elk jaar gaven ook in 2015 de drie enthousiaste wondspecialisten uit het netwerk weer een scholing. Deze keer leerden de deelnemers meer over de verschillende verbanden. Nieuw dit jaar was de casuïstiekbespreking over medicatieveiligheid die werd georganiseerd door WeMOve. Bijna 30 verpleegkundigen, verzorgenden en leidinggevenden hebben hun kennis opgefrist en nieuwe contacten gelegd. Tenslotte denken we met plezier terug aan het zeer geslaagde symposium ter gelegenheid van het 15-jarig bestaan van Drechtzorg. Bijna 150 mensen lieten zich aanmoedigen door Jan Rotmans om anders te gaan denken, en genoten van het optreden van het Toltheater.

4 Corporate Tekening In het begin van 2015 is er ook een corporate tekening gemaakt over stichting Drechtzorg. De Jongens van de Tekeningen hebben op één A4 onze opdracht, doelstellingen, deelnemers, aanpak, activiteiten en werkgebied weten te verbeelden. We maken dankbaar gebruik van de tekeningen op de website, bij presentaties en andere communicatieuitingen. De belangstelling voor de nieuwsbrief is ook in het afgelopen jaar weer gegroeid. Begin 2015 waren er 693 abonnees en aan het einde van het jaar 762. Het Netwerk Palliatieve Zorg verzorgt 4x per jaar een digitale nieuwsbrief met daarin de ontwikkelingen op regionaal en landelijk nivo. Ook de leden van het Netwerk krijgen de mogelijkheid hier hun nieuws op palliatief gebied in onder de aandacht te brengen. Website In juli 2015 is Drechtzorg overgegaan naar een nieuw CMS, waardoor de website volledig vernieuwd kon worden. We zijn blij met het resultaat. In de loop van het jaar is de website van Drechtzorg steeds actueel gehouden met nieuws en activiteiten. Nieuwsbrief In de nieuwsbrief worden geïnteresseerden op de hoogte gehouden van het nieuws en de verschillende bijeenkomsten en scholingen. De digitale nieuwsbrief van stichting Drechtzorg is in 2015 elke maand verschenen. Per maand bezoeken duizenden mensen de website. Exacte statistieken zijn als gevolg van de overgang naar het nieuwe CMS niet beschikbaar over 2015, maar worden vanaf 2016 weer bijgehouden. Daarnaast wordt er veel gebruik gemaakt van de digitale aanmeldmodule voor bijeenkomsten. Social media Drechtzorg maakt al enkele jaren gebruik van LinkedIn en Twitter. Enerzijds om relevante organisaties en personen te volgen en zo op de hoogte te blijven van de actualiteiten en onderzoeken op het gebied van transmurale samenwerkingsprojecten, anderzijds als aanvullend communicatiekanaal. Tussendoor werden lezers ook enkele keren door een speciale editie geïnformeerd over het jubileum van Drechtzorg. Opvallend was het aantal reacties op het artikel over E- health. Na publicatie van E-health initiatieven van verschillende zorgorganisaties in de regio, kwamen er al snel meer organisaties met hun initiatieven naar voren. Zo wordt dit dossier steeds verder uitgebreid. Op LinkedIn wordt een aantal keer per maand een nieuwsbericht geplaatst. Drechtzorg is actiever op Twitter: in 2015 zijn 112 berichten getweet of geretweet. Het aantal volgers op beide media groeit gestaag en ligt nu bij beide boven de 100.

5 CVA-ketenzorg CVA-zorgketen 12 Mei, dag van de beroerte 2015 Naast de traditionele informatiemarkt konden de bezoekers op de Dag van de beroerte dit keer hun cholesterol laten prikken, ervaren waar CVA- patiënten tegenaan kunnen lopen bij diverse therapeuten en hun bloeddruk laten meten bij de CVA-nazorg verpleegkundigen. Grote publiekstrekker was de sinaasappelpers van de MCD Crabbehoff. Deskundigheidsbevordering In 2015 is de keten brede scholing, gegeven door De Hoogstraat Revalidatie, afgerond. De deelnemers, die tijdens de scholing verbeterplannen voor hun eigen organisaties hebben opgesteld, waren positief over deze deskundigheidsbevordering. Voor 2016 willen we de scholing in eigen hand gaan realiseren. Er is een patiëntenkrant gemaakt: Een beroerte, weet wat je moet doen! Daarnaast zijn er weer geslaagde lezingen gehouden voor bezoekers en professionals. Cijfers De registratie voor de CVA/TIA patiënt van 2015 is opgenomen in DICA. De opstartproblemen zijn helaas nog niet allemaal opgelost. Binnen het Kennisnetwerk is een discussie gestart wie er nog blijft registreren in DICA. Wij blijven dit wel doen, ondanks de enorme tijdsinvestering. In 2015 zijn er meer patiënten getrombolyseerd en wordt onderscheid gemaakt tussen wel/niet uitgestelde trombolyse. Een paar cijfers: (concept) 2015 Patiënten met een infarct getrombolyseerd % 13,43% 12,16% 16,7% 19,5% door to needle tijd (allen) 40 min 32 min 25 min 23 min zonder uitgesteld 18 min Nazorg Ook in 2015 heeft de chronische fase binnen de CVA-keten veel aandacht gekregen. In november heeft een succesvolle stuurgroepvergadering plaatsgevonden met medici. Hieruit zijn actiepunten geformuleerd. De financiering voor de nazorg is nog steeds een zorgenkind. Symposium In november is een zeer geslaagd symposium rondom mantelzorg georganiseerd: Zorg voor, zorg door. Na het plenaire deel kon men kiezen uit vier workshops: 1) Mantelzorg in zorg(leef)plan door Ilse Zwart van In voor mantelzorg 2) Verwerken en accepteren van veranderingen door Marjoke van Rooijen, psycholoog Rijndam 3) Hoe hou je het klein en dichtbij zonder eraan voorbij te gaan (gesprekstechnieken)? door Ariadne Pos, MEE 4) Handreikingen voor professionals om mantelzorgers te ondersteunen - door P. Vrancken, AXON Zelfevaluatie In 2015 is weer een zelfevaluatie afgenomen. Het doel om dan in fase 4 (hoogste fase) te zitten is behaald. In 2016 wordt de CVA-keten gevisiteerd.

6 Netwerk Palliatieve Zorg Waardenland Deskundigheidsbevordering Het netwerk heeft weer verschillende vormen van deskundigheidsbevordering uitgezet: - Basisscholing palliatieve zorg (4x); - Verdiepingscursus spiritualiteit voor VPTZ vrijwilligers; - Regionale casuïstiekbespreking (4x); thema s hierbij waren misselijkheid en braken, bewust afzien van eten en drinken, blow out en bewust afronden van het leven bij dementie; - Scholing voor helpenden en vrijwilligers (2x) Na de bijeenkomsten gaan de deelnemers enthousiast naar huis met hun certificaat. De door hen opgedane kennis kunnen ze nu in de praktijk brengen bij mensen in de palliatieve fase. Café Doodgewoon In het najaar van 2015 is het netwerk na een rustperiode weer herstart met Café Doodgewoon, ontmoetingssalon voor ongeneeslijk zieken. In samenwerking met de inloophuizen voor kankerpatiënten in Dordrecht en Gorinchem is er een hernieuwde vorm aan gegeven. De eerste bijeenkomst in Inloophuis Helianthus in Dordrecht vond op 12 november plaats met als thema Het delen van ervaringen van lotgenoten. Het was een zinvolle avond, waar ervaringen van mensen in de palliatieve fase werden gedeeld. Internationale dag van de Palliatieve zorg Het Netwerk heeft op de Internationale dag van de palliatieve zorg met de vertoning van de documentaire gewoon dood in theater De Willem in Papendrecht aandacht besteed aan het thema. De avond op 15 oktober werd bijgewoond door leden van het netwerk, mensen in de palliatieve fase en hun naasten en andere belangstellenden. De aanwezigen konden naar aanleiding van de documentaire vragen stellen aan een panel met deskundigen. In de aanwezige informatiestand konden mensen ook terecht voor relevante brochures, folders en magazines. Al met al een waardevolle IDPZ-avond! De documentaire is terug te zien op Palliatieve zorg en dementie Hospice De Cirkel, Hospice De Patio en Hospice VTZ-Gorinchem hebben in gezamenlijkheid met het netwerk de modelrichtlijn hospice voor mensen met dementie gemaakt. Deze richtlijn is in navolging van een van de producten uit een andere regio vanuit het project palliatieve zorg en dementie. Deze richtlijn is specifiek voor de regio Waardenland. Doel van de richtlijn is duidelijk te maken wat er nodig is om een persoon die dementerend is en een levensverwachting heeft van minder dan 3 maanden op een verantwoorde manier op te nemen in een hospice. Consortium Zuid West Nederland Het ministerie van VWS heeft eind 2014 besloten om de palliatieve zorg landelijk verder te versterken. Dit gebeurt via een Nationaal Programma Palliatieve Zorg, dat wordt uitgevoerd door ZonMw. Het Nationaal Programma richt zich op kwaliteitsverbetering van de palliatieve zorg door kennisontwikkeling en deskundigheidsbevordering. Qua structuur is de keuze gemaakt om met regionale consortia te gaan werken. Deze consortia worden gevormd rondom de universitaire centra. Samen met zeven andere palliatieve netwerken en het IKNL heeft zich inmiddels een consortium voor onze regio gevorm: Consortium Zuid-West Nederland,

7 waarbinnen het Erasmus MC het universitaire centrum is. Binnen het consortium palliatieve zorg Zuidwest Nederland werken acht Netwerken Palliatieve Zorg (NPZ), het IKNL, hogescholen en het Expertisecentrum Palliatieve Zorg van het ErasmusMC samen om de kwaliteit van de palliatieve zorg te verbeteren. Dit vindt plaats aan de hand van de pijlers 'zorg' 'onderwijs' en 'onderzoek'. Vanuit het netwerk is actief meegedacht in de opbouw van het consortium en zijn collega s uit de regio betrokken in de werkgroepen van het consortium. Speeddates voor leden kwaliteitsgroep van het NPZ Waardenland! Doel van deze bijzondere bijeenkomst op 27 oktober was netwerken en elkaar beter leren kennen. Mede dankzij de professionele begeleiding van Marco van Bergem en Hanneke Grootenboer van de Vrijwilligerswinkel in Rotterdam werd het een bijzonder inspirerende middag. De deelnemende huisartsen zijn nu bekend met de mogelijkheden van het regionaal team Waardenlanden. Een aantal van hen maakt er ook gebruik van. De projectgroep ziet verdere professionalisering van mdo s in de vorm van PaTZ als belangrijkste volgende stap. De twee huisartsengroepen willen in 2016 graag verder. Tevens wordt er nog een oproep gedaan aan de andere huisartsen in de regio of ze willen aansluiten. Samenwerking met HAP Dordrecht Binnen de HAP Dordrecht is een projectgroep palliatieve zorg ingericht. Dit om het onderwerp palliatieve zorg buiten kantoortijden goed op de agenda van de huisartsen te zetten. Een belangrijk onderdeel hiervan is de overdracht vanuit de eigen huisarts naar de dienstdoende huisarts. Florence Guibert Buiron en Hans Bruggeman hebben een palliatieve overdracht gemaakt die voortaan door de huisartsen ingevuld moet worden bij een cliënt in de palliatieve fase. Kaderartsen palliatieve zorg in de regio Waardenland In 2015 hebben we er in de regio drie nieuwe kaderartsen palliatieve zorg bijgekregen. Deze kaderartsen zijn samen met de al aanwezige kaderartsen in 2015 uitgenodigd om bij een van de stuurgroepvergaderingen van het netwerk aan te sluiten. Heel verrassend wat je in drie minuten van elkaar te weten kan komen. Zo ontstonden nieuwe verbindingen en werden bestaande contacten geïntensiveerd. Project palliatieve zorg dichterbij bij huis In de regio Dordrecht en West-Alblasserwaard is het aantal consultaties door huisartsen voor patiënten die palliatieve zorg nodig hebben significant lager dan in omliggende regio s. Daarom is een project gestart binnen twee huisartsenpraktijken. Doelstelling is tweeledig: het vergroten van de bekendheid en functie van het regionaal palliatief team en het verhogen van de kennis met advanced care planning. Het project is uitgelopen in vergelijk met de oorspronkelijke planning. Reden om eind 2015 een tussenstand op te maken. De deelnemende huisartsen zijn van mening dat hun kennis over de mogelijkheden van palliatieve zorg dichtbij (in de thuissituatie) is toegenomen, onder andere door de casuïstiekbesprekingen. Alle leden waren positief over deze bijeenkomst. Besloten wordt te starten met één keer per jaar gezamenlijk overleg van de regionale kaderartsen met de stuurgroep.

8 Ketenzorg dementie Waardenland Netwerk van dementieconsulenten Naast de netwerkbijeenkomsten voor het gehele team van dementieconsulenten is dit jaar geïnvesteerd in deskundigheidsbevordering. Alle dementieconsulenten hebben een korte scholing gehad in Leren bij dementie. In de scholing stond de vraag centraal hoe mensen met dementie en hun partners te adviseren op het aanleren van of behoud van vaardigheden. Het kan gaan om zelf koffie zetten of een korte wandeling te ondernemen zonder te verdwalen. Een intensieve scholing van stichting Stem was gericht op het bespreekbaar maken van en aansluiten bij thema s die het levenseinde betreffen. Stem staat voor sterven op je eigen manier. Voor dementieconsulenten is het belangrijk dat zij de manier waarop cliënten omgaan met vraagstukken rond het levenseinde herkennen en dat zij aansluiten bij de cliënt in het bespreekbaar maken van vragen of thema s. In kleinere groepen zijn we bijeen geweest voor intervisie. In deze bijeenkomsten waren we gericht op het bespreekbaar maken van dilemma s die dementieconsulenten ervaren in hun werk. Gezamenlijke bespreking leidde vaak tot inzicht in mogelijke stappen om uit het dilemma te komen en voort te gaan in de begeleiding. In de loop van het jaar werd duidelijk dat de werkdruk van de dementieconsulenten steeds verder toeneemt. De meest voor de hand liggende verklaring daarvoor is de toename van het aantal mensen met dementie in de regio. De verwachting is dat goede lokale samenwerking met huisartsen, wijkverpleging en sociale teams/welzijn in de verschillende gemeenten hiervoor een oplossing kan zijn. Dementievriendelijke gemeenten Met een werkgroep bestaande uit vertegenwoordigers van gemeenten, zorgaanbieders, Alzheimer Nederland en de ketencoördinator is de notitie Samenwerken aan een dementievriendelijke gemeente geactualiseerd. De notitie is aangeboden aan alle gemeenten. In gemeenten is een start gemaakt met verdere ontwikkeling van de lokale ketenzorg dementie. Werkgroepen zijn aan de slag gegaan met het ontwikkelen van nieuw aanbod, activiteiten voor mensen met dementie en hun partners. De samenwerking tussen de sociale teams en de ketenzorg is ook een centraal thema geworden. Sociale teams kunnen de toegang zijn tot de ketenzorg en tot het welzijnsaanbod voor mensen met dementie in de gemeente. Goede taakverdeling en samenwerkingsafspraken kunnen leiden tot goede zorg en ondersteuning van mensen met dementie en hun sociale netwerk. Ten behoeve van de lokale ketenzorg dementie wordt nauw samengewerkt met Alzheimer Nederland. Een samenwerking die de ontwikkeling in gemeenten versterkt. Palliatieve zorg en dementie Begin 2015 is het project Palliatieve zorg en dementie dat werd uitgevoerd met subsidie van ZonMw, afgerond. In de regio zijn we met een werkgroep doorgegaan met de ontwikkeling van goede palliatieve zorg en dementie. Er is een notitie geschreven waarin aandacht wordt gevraagd voor de overdracht van de dementieconsulent. Specifieke aandacht wordt gevraagd voor de kennis van de dementieconsulenten over de cliënt en zijn naasten, die in de vaak jarenlange begeleiding is op gedaan. De samenwerking tussen palliatieve verpleegkundigen, casemanagers palliatieve zorg en dementieconsulenten moet nog verder worden uitgekristalliseerd. Eind 2015 is gestart met een nieuwe subsidieaanvraag voor verdere verbetering van de palliatieve zorg bij dementie, nu in samenwerking met meerdere regio s

9 Filmavonden De vertoning van de film Still Alice voor zorgmedewerkers uit de regio was een succes. Multiculturele dementiezorg In samenwerking met vele partijen in Dordrecht, waaronder Crabbehoff en Aafje is de Turkse ontmoetingsplek geopend. Turkse ouderen kunnen elkaar hier ontmoeten en er wordt informatie gegeven over dementie en andere ziekten of gezondheidsproblemen. De ontmoetingsruimte voorziet duidelijk in een behoefte. We hopen op deze manier meer contacten op te doen in de Turkse gemeenschap, om ook hier informatie en voorlichting te geven over dementie. Kwetsbare ouderen en dementie In 2015 is gestart met het verbinden van vraagstukken rondom de brede groep kwetsbare ouderen met de activiteiten en vraagstukken binnen de regionale ketenzorg dementie. De zaal was uitverkocht. Na afloop bleven veel mensen om na te praten over deze indrukwekkende film. Publiekslezingen In samenwerking met Rivas Zorgroep zijn twee publiekslezingen over dementie gehouden. In Gorinchem en in Sliedrecht is voor alle inwoners die daarvoor belangstelling hadden een avond georganiseerd waarin veel informatie over de ziekte dementie naar voren is gebracht. Beide keren was de opkomst hoog. Sprekers waren een geriater, een neuroloog, een dementieconsulent en een psycholoog. Na afloop was er voor de aanwezigen alle gelegenheid voor het stellen van vragen aan de sprekers.

10 Medicatieoverdracht in de keten In 2015 is een aantal belangrijke mijlpalen bereikt op het gebied van het verbeteren van de overdracht van medicatiegegevens in de zorgketen in Waardenland. Realisatie afspraken in convenant Om de mogelijkheden van het LSP (Landelijk Schakelpunt) ook te kunnen benutten voor de sectoren GGZ en VVT is een gecombineerde proof-of-concept uitgevoerd door Yulius GGZ en door Swinhove en Rivas. Resultaat daarvan is dat de betrokken deelnemers het LSPgebruik nu verder kunnen uitbouwen en dat partijen in de GGZ in het gehele land formeel kunnen aansluiten. Binnen de VVT-sector laat het breder aansluiten nog even op zich wachten door het (nog) ontbreken van afspraken op brancheniveau. Intussen kunnen de revalidatieartsen al wel gebruik maken van het LSP. De ziekenhuizen in de regio kunnen het LSP nu ook bevragen en maken er gebruik van. Het aanbieden van gegevens is nog niet gerealiseerd in De in het convenant beschreven interim-oplossingen worden vooralsnog gehanteerd om de medicatieoverdracht te kunnen verzorgen. Huisartsen en apothekers zijn momenteel de belangrijkste gebruikers van het LSP. De stand aan het eind van 2015 is dat in de regio Waardenland alle apotheken aangesloten zijn op het LSP en 86% van de huisartsenpraktijken. In 2015 is de huisartsenpost Drechtsteden met grote vertraging van start gegaan met het LSP. De huisartsenpost Gorinchem is inmiddels grootgebruiker. Deelprojecten Naast de proof-of-concept zijn in 2015 drie deelprojecten uitgevoerd waarvan de resultaten bijdragen aan de ondersteuning van de deelnemers bij het uitvoering geven aan het convenant. Deze betreffen de voortgangsmonitoring, de roadmap en het inrichten van de beheerorganisatie. Aansluitingen op het LSP en registreren toestemming van patiënten Eind 2015 heeft 78% van de inwoners van de regio Drechtsteden zijn of haar toestemming gegeven aan de huisarts of aan de apotheek. Landelijk gezien is de regio met 89% een koploper bij de apotheken. In de regio Gorinchem heeft 66% van de inwoners toestemming gegeven aan huisarts of apotheek. De regio Gorinchem is met 49% een landelijke koploper bij de huisartsen. Dankzij de hoge opt-in percentages bij de apothekers blijkt ook het aantal bevragingen van het LSP door de voorschrijvers in de verschillende sectoren steeds vaker tot bruikbare antwoorden te leiden. Deze hitratio s liggen eind 2015 in Drechtsteden en Gorinchem op circa 85%. Communicatie Over het programma WeMOve is in den lande bij verschillende gelegenheden gecommuniceerd in de vorm van presentaties en workshops. Ook heeft een werkbezoek van het Ministerie van VWS plaatsgehad. In november 2015 werd een casuïstiekbespreking medicatieveiligheid georganiseerd in het kader van geaccrediteerde nascholing voor medewerkers in de regionale transmurale zorg. Voortgang Eind 2015 kunnen we vaststellen dat er grote vooruitgang is geboekt gedurende het afgelopen jaar. We zijn nog niet klaar, er moet nog veel gebeuren en het pad is geëffend voor elk van de ondertekenaars van het convenant. Met vzvz wordt onderhandeld over de voorwaarden waaronder Drechtzorg als regionale beheerder voor het LSP kan optreden. Met de thuiszorg wordt inmiddels een project voorbereid in het kader van veilige toediening. Alle resultaten van het programma zijn terug te vinden op de website.

11 Reload Onderbouwing belang Reload Omdat in 2016 voor het eerst de inkoop van de wijkverpleging voor eigen verzekerden plaats zou vinden, is hard gewerkt aan de onderbouwing van het belang van Reload. Door intensieve samenwerking tussen de betrokken partners van het ziekenhuis, Internos, Rivas en Aafje heeft dit geresulteerd in een mooi einddocument dat is besproken met de betrokken zorgverzekeraars. Project mantelzorg Een groep enthousiaste Hbo-studenten is op verzoek van de afdeling longgeneeskunde van het Albert Schweitzer Ziekenhuis aan de slag gegaan met een onderzoek naar mantelzorgers van cliënten met ernstig COPD. Uit het praktijkonderzoek blijkt dat 64% van de COPD-patiënten, binnen de geselecteerde populatie, een mantelzorger heeft. Uit het praktijkonderzoek blijkt verder dat de mantelzorg bij de COPD-patiënten binnen de opgestelde onderzoekspopulatie, voornamelijk bestaat uit zorg op het psychosociale en huishoudelijk gebied. 53% van de mantelzorgers besteedt gemiddeld 20 uur per week aan gezelschap, troost en afleiding. 65% van de mantelzorgers besteedt gemiddeld 10 uur per week aan huishoudelijke hulp. Zoals beschreven onder deelvraag ervaart 8% het als heel zwaar, 27% als zwaar, 47% als matig en 17% als licht. 35% van de mantelzorgers ervaart het verlenen van de zorg als zwaar of heel zwaar. Hiervan is een projectverslag gemaakt met een aantal aanbevelingen. Deze worden opgepakt bij de verdere doorontwikkeling van Reload. Om inzichtelijk te maken hoe de casemanagers zich verhouden tot de Reloadverpleegkundigen is gekeken wat het onderscheid is tussen de beide functies en waar ze elkaar aanvullen. Gaandeweg het proces zijn de betrokkenen tot het inzicht gekomen dat dit ook geldt voor andere specialistische verpleegkundigen. Daarom is het volgende schema gemaakt. Het schema geeft inzicht in de specialistische functionarissen die aanwezig zijn in de regio en de manier waarop samenwerkingsprocessen kunnen lopen Samenwerking Reload verpleegkundigen en casemanagers palliatieve zorg geïntensiveerd Uitgangspunt van de samenwerking is het goed organiseren van het proces in de keten van de cliënt die zorg nodig heeft. Steeds moet goed gekeken worden welke zorgverlener in de betreffende situatie het meest passend is om de gevraagde zorg te verlenen, en hoe de nodige samenwerking zo doelmatig mogelijk georganiseerd kan worden.

12 Personele samenstelling Drechtzorg Janet Vos Manager bureau Angelique de Wit Coördinator Netwerk Palliatieve Zorg Waardenland Hansje Pontier Regiocoördinator Ketenzorg Dementie Anne Klaassen Ketencoördinator CVA-zorg Esther Vliegenthart Secretaresse Drechtzorg en Netwerk Palliatieve Zorg Jeannette Frèrejean Managementassistente Stichting Drechtzorg Hanneke van der Haar (tijdelijk) Programmamanager WeMove Leo Jetten (tijdelijk) Programmamanager WeMove Anja van der Starre (tijdelijk) Projectleider Netwerk Palliatieve Zorg Waardenland

13 Bijlage Bestuur en deelnemersraad Het bestuur van stichting Drechtzorg bestond in 2015 uit de volgende leden: De heer J.M.M. Taks, voorzitter (tot november) De heer C.M. Heijblom, vice-voorzitter De heer Th.M.P.G. van Bakel secretaris-penningmeester Mevrouw C. Baas, lid (tot september) Mevrouw D. Sollewijn Gelpke, lid (vanaf oktober) De heer J. Hiel, lid De heer J. Menting, lid De heer H. Stout, lid De heer J. Vrijsen, adviserend lid (tot maart) Mevrouw S.J. van Roermund, adviserend lid (vanaf maart) Momenteel zijn de volgende personen in de deelnemersraad vertegenwoordigd: Aafje de heer R. Simons Agathos Thuiszorg mevrouw L. Hoogendoorn Albert Schweitzer ziekenhuis de heer J.M.M. Taks Apotheken de heer B. den Hoed ASVZ Mw. H. Kooiman AV Zorggroep de heer M. Verboom Blije Borgh, De de heer H. Hendrikse Cedrah, Zorgcentrum Nebo de heer T.A. Stoop Crabbehoff, Zorggroep de heer J. Groen Dool Thuiszorg, Van den de heer M. van den Dool Gemiva-SVG groep de heer J.W. Hiel Dienst Gezondheid en Jeugd de heer A.J. Zwaan Huisartsen de heer H. Stout Internos, Katholieke St. Thuiszorg de heer Th.M.P.G. van Bakel Lange Wei, De mevrouw W. Markesteijn Leede, Huis ter de heer K. Schetters Leger des Heils ZWN mevrouw J. Blaak MEE Drechtsteden mevrouw T. Vos Merwelanden, De de heer Th.M.P.G. van Bakel Parkhuis, Het de heer P. van Gennip Philadelphia Zorg de heer P. Kemp Riederborgh de heer J. van Dijke Rijndam Revalidatie, De Waarden mevrouw H.W. Panis Rivas Locatie De Markt de heer M. Poirot Rivas Zorggroep de heer C.M. Heijblom RST Zorgverleners de heer J.W.D. Nijkamp Spectrum, Het de heer C.J. Nierstrasz Swinhove Groep mevrouw D. Sollewijn Gelpke Syndion de heer H.A. Vogelaar Waardeburgh de heer H.C. Klop Wielborgh mevrouw C. Baas-Borsje Yulius de heer J. Menting Zorgwaard de heer N.A. de Pijper

14 Bijlage Bijeenkomsten in het jaar 2015 Datum Onderwerp van de bijeenkomst Aantal bezoekers 5 februari Casuïstiekbespreking Misselijkheid en braken 57 5 maart Expertmeeting Dementie Drechtsteden maart Expertmeeting Dementie AV-regio 9 17 maart Werkconferentie Vernieuwend zorgen april Filmavond Still Alice mei Dag van de beroerte mei Casuïstiekbespreking Bewust afzien van eten en drinken 45 2 juli Lezing Machteld Huber en Lex Burdorf Positieve Gezondheid september Casuïstiekbespreking Omgaan met ethische dilemma's rondom fatale bloedingen 47 2 oktober Werkconferentie Leertuin Zorgvernieuwing 25 8 oktober Jubileumsymposium 15 jaar Drechtzorg oktober Filmavond en paneldiscussie IDPZ-dag 80 3 november Bijeenkomst Zorg voor, zorg door van CVA-keten 54 5 november Scholing Wondzorg 32 5 november Casuïstiekbespreking WeMOve november Casuïstiekbespreking Bewust afronden van het leven bij dementie 43 7 december Werkatelier Zorgvernieuwing GGZ - Leertuin Drechtsteden december Bijeenkomst Samenwerking formele en informele zorg 36 Scholingen NPZ Basisscholing 25: 27 januari 28 april 15 Basisscholing 26: 19 maart 25 juni 15 Basisscholing 27: 8 september 15 december 14 Basisscholing 28: 17 september 17 december 11 Maart Basisscholing palliatieve zorg vrijwilligers en helpenden 14 November Basisscholing palliatieve zorg vrijwilligers en helpenden maart 18 mei Basisscholing palliatieve zorg bij verstandelijk beperkten 12 Februari Cursus zingeving en spiritualiteit voor vrijwilligers 13 November Cursus zingeving en spiritualiteit voor vrijwilligers 10

STICHTING DRECHTZORG. Stichting Drechtzorg is een transmuraal samenwerkingsverband in de regio Zuid-Holland

STICHTING DRECHTZORG. Stichting Drechtzorg is een transmuraal samenwerkingsverband in de regio Zuid-Holland Jaarverslag STICHTING Stichting Drechtzorg is een transmuraal samenwerkingsverband in de regio Zuid-Holland Zuid. Door de onderlinge samenwerking wordt gestreefd naar kwalitatief goede en doelmatig georganiseerde

Nadere informatie

Disclosure belangen spreker

Disclosure belangen spreker Disclosure belangen spreker Potentiële belangenverstrengeling Geen/zie hieronder Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties met bedrijven Takeda Glaxo Smith Kline Boehringer Ingelheim sponsoring of onderzoeksgeld

Nadere informatie

Jaarverslag Stichting Drechtzorg 2013

Jaarverslag Stichting Drechtzorg 2013 Jaarverslag Stichting Drechtzorg 2013 Stichting Drechtzorg Albert Schweitzerplaats 25 3318 AT Dordrecht Telefoon: 078-6541407 E-mail: drechtzorg@asz.nl Website: www.drechtzorg.nl Jaarverslag 2013 Inleiding

Nadere informatie

Platform 12 november Hanneke van der Haar en Leo Jetten

Platform 12 november Hanneke van der Haar en Leo Jetten Platform 12 november 2015 Hanneke van der Haar en Leo Jetten Doelstelling WeMOve Verhogen medicatieveiligheid door het tijdig delen van kwalitatief goede en betrouwbare medicatiegegevens (incl. ICA) m.b.v.

Nadere informatie

Jaarplan 2017 Stichting Drechtzorg

Jaarplan 2017 Stichting Drechtzorg Jaarplan 2017 Stichting Drechtzorg Naar beter evenwicht in zorg, ondersteuning en gezondheid Wat er samen kan! 1. Inleiding We stimuleren, ontwikkelen en ondersteunen de onderlinge samenwerking binnen

Nadere informatie

Jaarverslag Stichting Drechtzorg 2012

Jaarverslag Stichting Drechtzorg 2012 Jaarverslag Stichting Drechtzorg 2012 Stichting Drechtzorg Albert Schweitzerplaats 25 3318 AT Dordrecht Telefoon: 078-6541407 E-mail: drechtzorg@asz.nl Website: www.drechtzorg.nl Jaarverslag 2012 Inleiding

Nadere informatie

Jaarplan 2016 Stichting Drechtzorg

Jaarplan 2016 Stichting Drechtzorg Jaarplan 2016 Stichting Drechtzorg Gezondheid en samenwerking in nieuw perspectief 1. Inleiding 2016; een post jubileumjaar waarin we met elkaar hopen te bouwen aan de komende 15 jaar Drechtzorg. We stimuleren,

Nadere informatie

Jaarrekening 2014 STICHTING DRECHTZORG

Jaarrekening 2014 STICHTING DRECHTZORG Jaarrekening 2014 STICHTING DRECHTZORG VOORWOORD Voor u ligt de jaarrekening van Stichting Drechtzorg over 2014, ter verantwoording over de inzet en besteding van de toegekende financiële middelen. Wij

Nadere informatie

Jaarplan 2014. Netwerk Palliatieve Zorg Regio Zuidoost Brabant. Netwerk Palliatieve Zorg Zuidoost Brabant

Jaarplan 2014. Netwerk Palliatieve Zorg Regio Zuidoost Brabant. Netwerk Palliatieve Zorg Zuidoost Brabant Jaarplan Netwerk Palliatieve Zorg Regio Zuidoost Brabant Netwerk Palliatieve Zorg Zuidoost Brabant 1 Aansluitend op de doelstellingen van het beleidsplan van het netwerk staan de volgende activiteiten

Nadere informatie

Omdat de opdracht van VWS tot en met 2019 niet wijzigt is de keuze gemaakt voor een meerjarenplan

Omdat de opdracht van VWS tot en met 2019 niet wijzigt is de keuze gemaakt voor een meerjarenplan Netwerk Palliatieve Zorg Haaglanden Meerjarenplan 2019 Inleiding Subsidieregeling Palliatieve en Terminale zorg VWS Het ministerie van VWS geeft tot en met 2019 subsidies voor het in stand houden van een

Nadere informatie

Jaarplan 2015 Stichting Drechtzorg

Jaarplan 2015 Stichting Drechtzorg Jaarplan 2015 Stichting Drechtzorg Rollen in transitie Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Ontwikkelingen... 4 3. Jaarthema 2015... 4 4. Activiteiten... 5 4.1 Doelgroepgerichte activiteiten... 5 4.1a CVA-Zorgketen...

Nadere informatie

1. Doelgroepgerichte activiteiten 1a. CVA-zorgketen Activiteit Doelstelling Actie & Resultaat Planning Status groen/ oranje/ rood

1. Doelgroepgerichte activiteiten 1a. CVA-zorgketen Activiteit Doelstelling Actie & Resultaat Planning Status groen/ oranje/ rood Jaarplan 2014 Inleiding Voor u ligt het jaarplan 2014 van stichting Drechtzorg. Net als in 2013 is gewerkt met een format waarbij per keten of hoofdthema is aangegeven welke activiteiten gepland staan.

Nadere informatie

NETWERK PALLIATIEVE ZORG REGIO ZUTPHEN JAARPLAN 2017

NETWERK PALLIATIEVE ZORG REGIO ZUTPHEN JAARPLAN 2017 NETWERK PALLIATIEVE ZORG REGIO ZUTPHEN JAARPLAN 2017 Netwerk Palliatieve zorg regio Zutphen www.netwerkpalliatievezorg.nl/zutphen Anna Kempe a.kempe@sensire.nl tel: 06 2001 7978 concept Jaarplan 2017 Netwerk

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst Netwerk Palliatieve Zorg Haaglanden De organisaties die deelnemen aan het Netwerk Palliatieve Zorg regio Haaglanden:

Samenwerkingsovereenkomst Netwerk Palliatieve Zorg Haaglanden De organisaties die deelnemen aan het Netwerk Palliatieve Zorg regio Haaglanden: Samenwerkingsovereenkomst Netwerk Palliatieve Zorg Haaglanden De organisaties die deelnemen aan het Netwerk Palliatieve Zorg regio Haaglanden: Stichting Medisch Centrum Haaglanden en Bronovo-Nebo, gevestigd

Nadere informatie

Activiteitenplan 2016

Activiteitenplan 2016 Activiteitenplan 2016 Inleiding Het Netwerk Palliatieve Zorg Amsterdam-Diemen (NPZA) is een grootstedelijk netwerk. Er zijn naast de huidige 14 partners, een groot aantal andere zorgorganisaties en individuele

Nadere informatie

Visie op Ketenzorg dementie in regio Waardenland 2017 en verder

Visie op Ketenzorg dementie in regio Waardenland 2017 en verder Goede zorg voor e se et de e tie Visie op Ketenzorg dementie in regio Waardenland 2017 en verder Inleiding In de regio Waardenland is de afgelopen jaren gewerkt aan kwaliteitsverbetering en samenhang in

Nadere informatie

10 jaar Reload

10 jaar Reload Terugblik op Netty de Graaf, verpleegkundig specialist longgeneeskunde Albert Schweitzer ziekenhuis Hoe het begon in 2003 2003: landelijke oproep voor deelname aan het Doorbraakproject Ketenzorg COPD onder

Nadere informatie

Jaarbericht van het Netwerk Palliatieve Zorg Zaanstreek-Waterland

Jaarbericht van het Netwerk Palliatieve Zorg Zaanstreek-Waterland Jaarbericht van het Netwerk Palliatieve Zorg Zaanstreek-Waterland In dit jaarbericht leest u hoe het Netwerk Palliatieve Zorg Zaanstreek- Waterland in 2014 palliatieve zorg onder de aandacht heeft gebracht

Nadere informatie

Intensieve Vrijwillige Thuiszorg/Buddyzorg aantal personen

Intensieve Vrijwillige Thuiszorg/Buddyzorg aantal personen 27.677 inwoners Intensieve Vrijwillige Thuiszorg/Buddyzorg aantal personen Individuele ondersteuning 2015 2014 Intake cliënt 46 33 Intake zorgvrijwilliger (incl. VPTZ) 14 19 Matching 47 28 Enkelvoudige

Nadere informatie

Consortiavorming: kader voor samenwerking EPZ - IKNL netwerken palliatieve zorg

Consortiavorming: kader voor samenwerking EPZ - IKNL netwerken palliatieve zorg MEMO Aan: Betreft: consortiavorming en samenwerking EPZ, IKNL en netwerken palliatieve zorg Van: Karin van der Rijt, voorzitter EPZ en Jeroen Hasselaar, projectleider NFU Peter Huijgens, directeur IKNL

Nadere informatie

Stuurgroep komt elke 2 maanden bijeen. 2 maandelijkse vergaderingen gepland.

Stuurgroep komt elke 2 maanden bijeen. 2 maandelijkse vergaderingen gepland. 1 Jaarplan netwerk dementie Haaglanden 2012 Inleiding Vanaf 2005 is door de regio ingezet op verbetering van de zorg aan cliënten met dementie en hun naasten. In 2008 is het netwerk dementie regio Haaglanden

Nadere informatie

Palliatieve Zorg Haaglanden

Palliatieve Zorg Haaglanden Netwerk Palliatieve Zorg Haaglanden Jaarplan Netwerk Palliatieve Zorg Haaglanden 2012 Inleiding Het Netwerk Palliatieve Zorg Haaglanden (Netwerk PZH) richt zich op het versterken van de samenwerking en

Nadere informatie

Kennisnetwerk CVA Nederland. Voor en door CVA zorgketens

Kennisnetwerk CVA Nederland. Voor en door CVA zorgketens Kennisnetwerk CVA Nederland Voor en door CVA zorgketens Inhoudsopgave Inleiding p. 2 1. Hoe werkt het Kennisnetwerk CVA Nederland? p. 4 Kennisnetwerk CVA Nederland 2. Wat biedt het Kennisnetwerk aan? En

Nadere informatie

Kennisnetwerk CVA Nederland. Voor en door CVA zorgketens

Kennisnetwerk CVA Nederland. Voor en door CVA zorgketens Kennisnetwerk CVA Nederland Voor en door CVA zorgketens Inhoudsopgave Inleiding p. 2 1. Hoe werkt het Kennisnetwerk CVA Nederland? p. 4 2. Wat biedt het Kennisnetwerk aan? En wat is de bijdrage van de

Nadere informatie

Milestone Meeting. Hanneke van der Haar en Leo Jetten, arts programmamanagers

Milestone Meeting. Hanneke van der Haar en Leo Jetten, arts programmamanagers Milestone Meeting Hanneke van der Haar en Leo Jetten, arts programmamanagers Agenda Milestone Meeting WeMOve Welkom (door programmamanagers) Het programma WeMOve in vogelvlucht (id) Patiëntgebonden informatie-uitwisseling

Nadere informatie

Palliatieve zorg voor andere doelgroepen

Palliatieve zorg voor andere doelgroepen Palliatieve zorg voor andere doelgroepen CVA, Dementie, COPD, Hartfalen, psychiatrische aandoening, verstandelijke beperking 27 november Rob Krol en Annemiek Kwast Aanleiding IKNL activiteiten palliatieve

Nadere informatie

Stuurgroep stakeholders regio Haaglanden en zorgkantoor en vanaf 2016 met de grotere verzekeraars

Stuurgroep stakeholders regio Haaglanden en zorgkantoor en vanaf 2016 met de grotere verzekeraars 1 Jaarplan netwerk Haaglanden 2016 Inleiding en achtergrond Vanaf 2005 is door de regio ingezet op verbetering van de zorg aan cliënten met en hun naasten. In de jaren daarna heeft de wijze van samenwerking

Nadere informatie

Notitie. Stichting Drechtzorg. Samenwerken aan een dementievriendelijke gemeente

Notitie. Stichting Drechtzorg. Samenwerken aan een dementievriendelijke gemeente Notitie Samenwerken aan een dementievriendelijke gemeente Stichting Drechtzorg Hansje Pontier Coördinator Ketenzorg Dementie, regio Waardenland Maart 2015 STICHTING DRECHTZORG Karel Lotsyweg 3318 AL Dordrecht

Nadere informatie

Jaarplan 2014. Stichting Transmurale Zorg Den Haag e.o. Werken aan samenhang in de zorg in de Haagse regio

Jaarplan 2014. Stichting Transmurale Zorg Den Haag e.o. Werken aan samenhang in de zorg in de Haagse regio Jaarplan 2014 Stichting Transmurale Zorg Den Haag e.o. Werken aan samenhang in de zorg in de Haagse regio Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Wat is het bestaansrecht van de Stichting?... 3 3. Wat willen

Nadere informatie

Uitnodiging. Aan de slag! Werkconferentie palliatieve zorg Gelderland. 29 september 2011 Huis der Provincie, Arnhem

Uitnodiging. Aan de slag! Werkconferentie palliatieve zorg Gelderland. 29 september 2011 Huis der Provincie, Arnhem Uitnodiging Aan de slag! Werkconferentie palliatieve zorg Gelderland 29 september 2011 Huis der Provincie, Arnhem Aan de slag! Kwaliteitsinstrumenten in de Palliatieve Zorg Platform Palliatieve zorg provincie

Nadere informatie

29-03-16. Pallia>eve zorg Noord- Limburg. Netwerken Palliatieve Zorg. Wat doet ketenzorg Hulp bij Demen>e & Wat doet het Netwerk Pallia>eve Zorg &

29-03-16. Pallia>eve zorg Noord- Limburg. Netwerken Palliatieve Zorg. Wat doet ketenzorg Hulp bij Demen>e & Wat doet het Netwerk Pallia>eve Zorg & Pallia>eve zorg Noord- Limburg Wat doet ketenzorg Hulp bij Demen>e & Wat doet het Netwerk Pallia>eve Zorg & Een sterk vangnet ook voor mensen met demen0e en diens naasten! Marian Kessels & Lise-e Dickhoff-

Nadere informatie

Palliatieve Zorg Haaglanden

Palliatieve Zorg Haaglanden Netwerk Palliatieve Zorg Haaglanden Jaarplan Netwerk Palliatieve Zorg Haaglanden 2013 Inleiding Het Netwerk Palliatieve Zorg Haaglanden (Netwerk PZH) richt zich op het versterken van de samenwerking en

Nadere informatie

Samen sterk in de transmurale palliatieve zorgketen! Kees Goedhart - adviseur NPZR&o

Samen sterk in de transmurale palliatieve zorgketen! Kees Goedhart - adviseur NPZR&o Samen sterk in de transmurale palliatieve zorgketen! Kees Goedhart - adviseur NPZR&o Het NPZR&o is een samenwerkingsverband en kennisnetwerk voor de verlening van palliatieve zorg vanuit bestaande zorgaanbieders

Nadere informatie

Nieuwe ontwikkelingen

Nieuwe ontwikkelingen Jaarplan 2017 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Nieuwe ontwikkelingen... 4 Samenwerking met patiëntenvereniging Hersenletsel.nl... 4 Samenwerking met Hersenletselnet Overijssel.... 4 Werkconferentie 2017...

Nadere informatie

Ketencoördinatorendag

Ketencoördinatorendag Ketencoördinatorendag 11 oktober 2017 #kcdag17 Verbeteren van de multidisciplinaire transmurale CVA zorg in de regionale netwerken d.m.v. aangesloten CVA zorgketens Welkom 10.00 Nieuws 10:30 Competenties

Nadere informatie

Ontwikkelagenda Drechtzorg

Ontwikkelagenda Drechtzorg Ontwikkelagenda Drechtzorg 2017-2020 Doel ontwikkelagenda Een meerjarig, maar flexibel, beleidskader over waar we binnen Drechtzorg gezamenlijk aan werken van 2017-2020. De ontwikkelagenda kijkt naar de

Nadere informatie

Kennisnetwerk CVA Nederland, gebaseerd op het Ontwikkelingsmodel voor Ketenzorg van Vilans. Pagina 3 van 8

Kennisnetwerk CVA Nederland, gebaseerd op het Ontwikkelingsmodel voor Ketenzorg van Vilans. Pagina 3 van 8 Evaluatie 2014-2015 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Evaluatie Jaarplan 2015 CVA-keten Twente... 4 Verbeteren Keteninformatiesysteem... 4 Benchmark... 4 e-overdracht / IZIT... 4 Geketend... 5 KPI s... 5 Organogram

Nadere informatie

Visie op de ontwikkeling. van de. Palliatieve Zorg. in Rotterdam en omstreken

Visie op de ontwikkeling. van de. Palliatieve Zorg. in Rotterdam en omstreken Visie op de ontwikkeling van de Palliatieve Zorg in Rotterdam en omstreken You matter because you are, and you matter until the last moment of life; and we will do all that we can, not only to help you

Nadere informatie

Corinne Tutein Nolthenius NetwerkZorg Rivas

Corinne Tutein Nolthenius NetwerkZorg Rivas Corinne Tutein Nolthenius NetwerkZorg Rivas Innovatie netwerkzorg: de kracht van het netwerk Corinne Tutein Nolthenius, directeur Rivas Presentatie BeterKeten 29-5-2018 Inhoud Rivas Zorggroep: wat doen

Nadere informatie

Verbindt Verbetert Versterkt. Jaarplan Samen de beweging maken. Goede gezondheid & zinnige en zuinige zorg dichtbij.

Verbindt Verbetert Versterkt. Jaarplan Samen de beweging maken. Goede gezondheid & zinnige en zuinige zorg dichtbij. Verbindt Verbetert Versterkt Jaarplan 2016 Samen de beweging maken Goede gezondheid & zinnige en zuinige zorg dichtbij Inleiding De maatschappij verandert. We regelen steeds meer zelf. De zorgvraag neemt

Nadere informatie

Veldraadpleging Dementienetwerk Netwerk Kwetsbare ouderen

Veldraadpleging Dementienetwerk Netwerk Kwetsbare ouderen Veldraadpleging Dementienetwerk Netwerk Kwetsbare ouderen 4 oktober 2018 Meta Vrijhoef Coördinator Dementienetwerk West-Brabant Visie Dementienetwerk Het faciliteren van afstemming binnen de regio West-Brabant

Nadere informatie

Prettig. leven voor jong en oud!

Prettig. leven voor jong en oud! Prettig leven voor jong en oud! Vivera staat voor prettig leven in je eigen wijk voor jong en oud Ondersteuning dichtbij Zwijndrecht wil een stad zijn waar jonge en oude mensen prettig kunnen leven, ook

Nadere informatie

Palliatieve Zorg Haaglanden

Palliatieve Zorg Haaglanden Netwerk Palliatieve Zorg Haaglanden Jaarplan Netwerk Palliatieve Zorg Haaglanden 2014 Inleiding Het Netwerk Palliatieve Zorg Haaglanden (Netwerk PZH) richt zich op het versterken van de samenwerking en

Nadere informatie

Jaarplan Netwerk Palliatieve Zorg Haaglanden. Werken aan het versterken van de palliatieve zorg

Jaarplan Netwerk Palliatieve Zorg Haaglanden. Werken aan het versterken van de palliatieve zorg Netwerk Palliatieve Zorg Haaglanden Jaarplan 2016 Netwerk Palliatieve Zorg Haaglanden Werken aan het versterken van de palliatieve zorg Algemeen Er zijn in Nederland 66 netwerken palliatieve zorg met nationale

Nadere informatie

Nieuwsflits. Evaluatieonderzoek naar de Regeling palliatieve terminale zorg

Nieuwsflits. Evaluatieonderzoek naar de Regeling palliatieve terminale zorg Nieuwsflits Inhoud Evaluatieonderzoek naar de Regeling palliatieve terminale zorg 1. Adviesrapport bureau HHM is openbaar gemaakt Pagina 1 2. Conclusies en advies HHM voor toekomst Pagina 1 3. Kamerbrief

Nadere informatie

Samenhangende palliatieve zorg in de regio Gelderse Vallei

Samenhangende palliatieve zorg in de regio Gelderse Vallei Samenhangende palliatieve zorg in de regio Gelderse Vallei Klankbordbijeenkomst september 2015 Kien Smulders Programma 1. Welkom 2. Missie, visie, waarden & organisatie van het netwerk 3. Presentatie bestuur

Nadere informatie

Peel Duurzaam Gezond

Peel Duurzaam Gezond Peel Duurzaam Gezond EXPERT MEETING KWETSBARE OUDEREN NAAR EEN GEZAMENLIJKE ACTIEAGENDA IN 2017 15 DECEMBER 2016 Uitgangspunten Peel Duurzaam Gezond Dit vraagt anders / innovatief kijken naar: 1. De patiënt,

Nadere informatie

Status: ontwikkeldocument

Status: ontwikkeldocument CONSORTIUM NOORD HOLLAND EN FLEVOLAND Een programmatische aanpak Status: ontwikkeldocument 1. Inleiding Goede palliatieve zorg en ondersteuning voor iedere burger in 2020 is de inzet waarop ZonMw op verzoek

Nadere informatie

Jaarplan 2014. Jaarplan 2014 Regionale Samenwerkings Organisatie Haaglanden

Jaarplan 2014. Jaarplan 2014 Regionale Samenwerkings Organisatie Haaglanden Jaarplan 2014 Jaarplan 2014 Regionale Samenwerkings Organisatie Haaglanden Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Doelstelling 2014... 4 3. Zorgdiensten... 4 4. Overdracht de functies van platform en projectcoordinatie...

Nadere informatie

Meerjarenbeleidsplan stichting Drechtzorg 2015-2018

Meerjarenbeleidsplan stichting Drechtzorg 2015-2018 Meerjarenbeleidsplan stichting Drechtzorg 2015-2018 Inleiding Stichting Drechtzorg bestaat inmiddels bijna 15 jaar en heeft zich in die jaren ontwikkeld tot een stevig platform voor netwerk- en ketenvorming

Nadere informatie

Stichting Geestelijke Verzorging binnen de Palliatieve Zorg thuis

Stichting Geestelijke Verzorging binnen de Palliatieve Zorg thuis Stichting Geestelijke Verzorging binnen de Palliatieve Zorg thuis Beleidsplan 2019-2024 Inleiding In de regio Zuid-Gelderland zetten de geestelijk verzorgers van de Stichting zich in om de patiënt en diens

Nadere informatie

Waarom zelf het wiel uitvinden?

Waarom zelf het wiel uitvinden? Home no. 6 December 2017 Eerdere edities Verenso.nl Waarom zelf het wiel uitvinden? Knowledge brokers CVA verbeteren kwaliteit geriatrische revalidatie Mia Willems, Eugenie Brinkhof, Marike Jansen, Liesbeth

Nadere informatie

Jaarplan ouderen versie 1.1

Jaarplan ouderen versie 1.1 Jaarplan ouderen 2019 versie 1.1 2 INHOUDSOPGAVE 1 Stappenplan in samenwerking met Zorgcirkels 3 2 Ontwikkelen integrale ouderenzorg 5 3 1. Stappenplan in samenwerking met Zorgcirkels In 2019 zal de stuurgroep/

Nadere informatie

Jaarplan 2016. Netwerk Palliatieve Zorg Regio Zuidoost Brabant. Netwerk Palliatieve Zorg Zuidoost Brabant

Jaarplan 2016. Netwerk Palliatieve Zorg Regio Zuidoost Brabant. Netwerk Palliatieve Zorg Zuidoost Brabant Jaarplan Netwerk Palliatieve Zorg Regio Zuidoost Brabant Netwerk Palliatieve Zorg Zuidoost Brabant Inleiding Het Netwerk Palliatieve Zorg Zuidoost Brabant is een samenwerkingsverband van zorgorganisaties

Nadere informatie

JAARVERSLAG COÖPERATIE PALLIATIEVE ZORG NEDERLAND 2018

JAARVERSLAG COÖPERATIE PALLIATIEVE ZORG NEDERLAND 2018 JAARVERSLAG COÖPERATIE PALLIATIEVE ZORG NEDERLAND 2018 PALLIATIEVE ZORG NEDERLAND (PZNL) PZNL is in april 2018 opgericht met als doel om organisaties in de palliatieve zorg te verbinden, samenwerking te

Nadere informatie

Versie 29 juni 2017 Jeugd 18min/18plus In de gemeenten Groningen en Oldambt is samen met Menzis een methodiek

Nadere informatie

VERSLAG 2016 JAARVERSLAG

VERSLAG 2016 JAARVERSLAG JAARVERSLAG 1 VERSLAG 2016 Ons werk en de essentie er van Onze Stichting verleent hulp bij mensen in de thuissituatie in Den Haag, Rijswijk, Wassenaar en Leidschendam-Voorburg. Wij werken uitsluitend met

Nadere informatie

De volgende organisaties sluiten een samenwerkingsovereenkomst af in het kader van het COPD programma Reload.

De volgende organisaties sluiten een samenwerkingsovereenkomst af in het kader van het COPD programma Reload. stichting DréchtZorg Samenwerkingsovereenkomst programma Reload De volgende organisaties sluiten een samenwerkingsovereenkomst af in het kader van het COPD programma Reload. Partijen: 1. MOB Drechtsteden,

Nadere informatie

Regionale Samenwerking in de Zorg Van idee tot innovatie

Regionale Samenwerking in de Zorg Van idee tot innovatie Regionale Samenwerking in de Zorg Van idee tot innovatie Voorwoord Meer dan tien jaar geleden is in Nederland de discussie over het opzetten van een landelijk elektronisch patiëntdossier gestart. Sindsdien

Nadere informatie

Palliatieve Zorgnetwerken: van zessen klaar

Palliatieve Zorgnetwerken: van zessen klaar Palliatieve Zorgnetwerken: van zessen klaar Voordracht van Guus Schrijvers op de slotbijeenkomst van de Denktank Netwerken Palliatieve Zorg te Ede op 17 januari 2019 Enkele kerngegevens over Palliatieve

Nadere informatie

Projectplan: Inzet van VPTZ vrijwilligers en deskundigheid bij palliatieve zorg voor mensen met een verstandelijke beperking

Projectplan: Inzet van VPTZ vrijwilligers en deskundigheid bij palliatieve zorg voor mensen met een verstandelijke beperking Projectplan: Inzet van VPTZ vrijwilligers en deskundigheid bij palliatieve zorg voor mensen met een verstandelijke beperking Inleiding Mensen met een verstandelijke beperking die ongeneeslijk ziek zijn,

Nadere informatie

Jaarplan Stichting Transmurale Zorg Den Haag e.o. 2010

Jaarplan Stichting Transmurale Zorg Den Haag e.o. 2010 Jaarplan Stichting Transmurale Zorg Den Haag e.o. 2010 Inleiding In 2009 bestaat de Stichting 10 jaar. Met het thema NETwerken is NetWERKEN is daar in een lustrumbijeenkomst aandacht aan besteed. De reactie

Nadere informatie

Uw zorg in 2015 van TWB Thuiszorg met Aandacht

Uw zorg in 2015 van TWB Thuiszorg met Aandacht Uw zorg in 2015 van TWB Thuiszorg met Aandacht De zorgvraag in Nederland stijgt. De toename is zodanig, dat de overheid aangeeft de zorg anders te moeten organiseren. Anders houden we de zorg in Nederland

Nadere informatie

Integrale zorg Het geheel zien in elk deel én in elk deel in het geheel zien

Integrale zorg Het geheel zien in elk deel én in elk deel in het geheel zien Integrale zorg Het geheel zien in elk deel én in elk deel in het geheel zien Integrale zorg koopt zorg in met een focus op kwaliteit, kosten en klantbeleving. De verschillende deelgebieden leiden in hun

Nadere informatie

Kcoetz Wijkgerichte Zorg. 4 oktober 2018 Congres samenwerking eerstelijnszorg en wijkteams

Kcoetz Wijkgerichte Zorg. 4 oktober 2018 Congres samenwerking eerstelijnszorg en wijkteams Kcoetz Wijkgerichte Zorg 4 oktober 2018 Congres samenwerking eerstelijnszorg en wijkteams 1 Marieke Verlaan Inhoud Aanleiding Inhoud Verpleegkundige Ouderenzorg Informatiepunt Interventie- en Expertteam

Nadere informatie

Betekenisvol, integraal en effectief samenwerken rond oudere inwoners

Betekenisvol, integraal en effectief samenwerken rond oudere inwoners Betekenisvol, integraal en effectief samenwerken rond oudere inwoners ROHA werkconferentie 29 november 2018 Edith de la Fuente, senior adviseur Raedelijn / projectleider ouderenzorg Hannie Olthuis, POH-ouderen/kwaliteitsmedewerker

Nadere informatie

Ontstaan Dementie Zorgketen Amsterdam Zuidoost en Diemen tot heden

Ontstaan Dementie Zorgketen Amsterdam Zuidoost en Diemen tot heden Ontstaan Dementie Zorgketen Amsterdam Zuidoost en Diemen tot heden Bernadette Hessing Coördinator Dementie Zorgketen Amsterdam ZO-Diemen oktober 2012 1 Initiatief ontwerp fase - Via ZiZo is project groep

Nadere informatie

De b-learning is bedoeld voor verzorgenden werkzaam in de thuiszorg of in het verpleeg- of verzorgingshuis.

De b-learning is bedoeld voor verzorgenden werkzaam in de thuiszorg of in het verpleeg- of verzorgingshuis. Blended learning mantelzorg, Doelgroep verzorgenden Docentenhandleiding fysieke bijeenkomst Inleiding Zorgen voor een naaste is een liefdevolle en dankbare taak. Mantelzorg, ook wel informele zorg genoemd,

Nadere informatie

Netwerkbijeenkomst. Wijkverpleging, heringevoerd en nu?

Netwerkbijeenkomst. Wijkverpleging, heringevoerd en nu? Netwerkbijeenkomst Wijkverpleging, heringevoerd en nu? 5 maart 2015 Wijkvpk indiceert, wijst zorg toe, VWS Twee generalisten in 1 e lijn, VWS Afstemming ha-wijkvpk niet via wijkteam, Actiz Structuur voor

Nadere informatie

Jaarverslag MCC Hardenberg 2013

Jaarverslag MCC Hardenberg 2013 Voorwoord Geachte relatie, Voor u ligt het jaarverslag van het Medisch Coördinerend Centrum Hardenberg (MCCH) 2013, een jaar waarin gezocht is naar mogelijkheden om het MCCH meer toekomstbestendig te maken

Nadere informatie

Vroegsignalering CVA/TIA

Vroegsignalering CVA/TIA Vroegsignalering CVA/TIA voor problemen bij patiënten in de thuissituatie Format regionale scholing gericht op eerstelijnsprofessionals in de CVA zorgketen Programma vroegsignalering CVA/TIA format regionale

Nadere informatie

Jaarplan 2015. Netwerk Palliatieve Zorg Haaglanden. Werken aan het versterken van de palliatieve zorg

Jaarplan 2015. Netwerk Palliatieve Zorg Haaglanden. Werken aan het versterken van de palliatieve zorg Netwerk Palliatieve Zorg Haaglanden Jaarplan 2015 Netwerk Palliatieve Zorg Haaglanden Werken aan het versterken van de palliatieve zorg Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Terugblik 2014 3 2.1 Regionaal 3

Nadere informatie

Werkplan 2007 Netwerk Palliatieve Zorg Hoeksche Waard Vastgesteld 28 februari 2007

Werkplan 2007 Netwerk Palliatieve Zorg Hoeksche Waard Vastgesteld 28 februari 2007 Werkplan 2007 Netwerk Palliatieve Zorg Hoeksche Waard 1. Inleiding In 2005 is het Netwerk Palliatieve Zorg Hoelsche Waard (NPZ HW) gestart met als doel het optimaliseren van de kwaliteit van de palliatieve

Nadere informatie

Statistieken. Aantal vragen 29. Totaal aantal ingevuld U bent op dit moment: (Type vraag: Meerkeuze, één antwoord)

Statistieken. Aantal vragen 29. Totaal aantal ingevuld U bent op dit moment: (Type vraag: Meerkeuze, één antwoord) Rotterdam 51 4.48 % Statistieken Naam formulier Peiling_ouderenzorg_2016 Titel formulier Uw mening over de ouderenzorg Aantal vragen 29 Totaal aantal ingevuld 1139 1. U bent op dit moment: Huisarts praktijkhouder

Nadere informatie

Jaarverslag 2014 Nederlandse Patiënten Vereniging, afdeling Zeist

Jaarverslag 2014 Nederlandse Patiënten Vereniging, afdeling Zeist Jaarverslag 2014 Nederlandse Patiënten Vereniging, afdeling Zeist 30 Zeist 7 Driebergen 1 Doorn - vrijwillige terminale thuiszorg in en rond Zeist - Inhoudsopgave Voorwoord 1 De vrijwilligers... 2 1.1

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF DE 1E NIEUWSBRIEF VOOR HET PROJECT KETENZORG OUDEREN WALCHEREN

NIEUWSBRIEF DE 1E NIEUWSBRIEF VOOR HET PROJECT KETENZORG OUDEREN WALCHEREN NIEUWSBRIEF DE 1E NIEUWSBRIEF VOOR HET PROJECT KETENZORG OUDEREN WALCHEREN Sinds 1 oktober 2009 zijn de huisartsenpraktijken van de Zorggroep Walcheren actief bezig om de zorg rondom de ouderen beter te

Nadere informatie

Want er is meer na de diagnose. Beleidsplan Toon Hermans Huis Zeewolde

Want er is meer na de diagnose. Beleidsplan Toon Hermans Huis Zeewolde Want er is meer na de diagnose Beleidsplan Toon Hermans Huis Zeewolde 2018-2020 Zeewolde, 5 februari 2018 Onze WHY Alles wat wij doen, doen wij vanuit het geloof dat welzijn en zingeving mogelijk zijn

Nadere informatie

Jaarplan Netwerk Palliatieve zorg Noordwest Veluwe

Jaarplan Netwerk Palliatieve zorg Noordwest Veluwe Jaarplan 201 Netwerk Palliatieve zorg Noordwest Veluwe Inhoud Inhoud Inleiding Doelstelling Overlegvormen Participanten Regiovisie Doelgroep Missie Kerntaken 1. Coördineren Omschrijving beoogde resultaat

Nadere informatie

Cliëntenradenbijeenkomst 16 april 2013

Cliëntenradenbijeenkomst 16 april 2013 Cliëntenradenbijeenkomst 16 april 2013 Opening Anneke Augustinus Manager Care Zorgkantoor Zorg en Zekerheid Foto: website Activite Waarom vandaag? Delen kennis en ervaringen zodat: Het zorgkantoor voldoende

Nadere informatie

Activiteitenplan 2012

Activiteitenplan 2012 Activiteitenplan 2012 Inleiding De netwerken palliatieve zorg maken, samen met stichting Agora, IKNL en kenniscentra palliatieve zorg, onderdeel uit van de ondersteuningsstructuur. Ten aanzien van de taken

Nadere informatie

BEELDVERSLAG STEDELIJKE WERKGROEP 23 MAART

BEELDVERSLAG STEDELIJKE WERKGROEP 23 MAART BEELDVERSLAG STEDELIJKE WERKGROEP 23 MAART De tweede stedelijke werkgroep op donderdag 23 maart had een vol programma met veel informatie, o.a. over de nulmeting, identificeren, MDO en structurele financiering

Nadere informatie

Informatie cliëntenraad versie oktober 2015

Informatie cliëntenraad versie oktober 2015 Informatie cliëntenraad versie oktober 2015 De cliëntenraad vergadert gemiddeld zes keer per jaar. Daarnaast heeft de cliëntenraad ook zes maal per jaar een overlegvergadering met de raad van bestuur.

Nadere informatie

Workshop: Hoe kan de wijkverpleegkundige het samenspel met de familie verbeteren?

Workshop: Hoe kan de wijkverpleegkundige het samenspel met de familie verbeteren? Workshop: Hoe kan de wijkverpleegkundige het samenspel met de familie verbeteren? Annetta van Dijk, verpleegkundige in de wijk bij PGVZ in Kampen Geraldine Visser, docent Hbo-opleiding Toegepaste Gerontologie,

Nadere informatie

Hierbij sturen wij u het jaarverslag 2014 van de Stichting Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg Zuid-West Achterhoek.

Hierbij sturen wij u het jaarverslag 2014 van de Stichting Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg Zuid-West Achterhoek. Geachte heer, mevrouw, Hierbij sturen wij u het jaarverslag 2014 van de Stichting Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg Zuid-West Achterhoek. Mocht u over de inhoud van dit jaarverslag nog vragen hebben

Nadere informatie

Jaarplan Rotterdam Stroke Service 2013 Januari 2013

Jaarplan Rotterdam Stroke Service 2013 Januari 2013 Jaarplan Rotterdam Stroke Service 2013 Januari 2013 Jaarplan Rotterdam Stroke Service 2013 Pagina 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 Inleiding...3 Kwaliteit en inhoud...4 Samenwerking en communicatie...6

Nadere informatie

Toekomst van de Amsterdamse zorgketens dementie. Symposium A dam Zuid-oost en Diemen 16 oktober 2012 Amsterdam

Toekomst van de Amsterdamse zorgketens dementie. Symposium A dam Zuid-oost en Diemen 16 oktober 2012 Amsterdam Toekomst van de Amsterdamse zorgketens dementie Symposium A dam Zuid-oost en Diemen 16 oktober 2012 Amsterdam Opdracht In voor zorg Het ondersteunen van de Zorgketen Dementie Amsterdam in de overgang van

Nadere informatie

Inhoud: 1. Inleiding:

Inhoud: 1. Inleiding: Beleidsplan Hospice en VPTZ de Waterlelie 2013-2017 Inhoud: 1. Inleiding 2. Visie en Missie 3. Inhoudelijke doelen 2013-2017 4. Financiën 4.1 Financiële stromen 4.2 Financiële doelen voor de toekomst 4.3

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 26 januari 2016 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 26 januari 2016 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 2008 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 25 VX Den Haag T 070 340 79 F 070 340 78 34

Nadere informatie

Symposium. Het stilzwijgen verbroken II in gesprek over het onvermijdelijke. 16 mei 2019

Symposium. Het stilzwijgen verbroken II in gesprek over het onvermijdelijke. 16 mei 2019 Symposium Het stilzwijgen verbroken II in gesprek over het onvermijdelijke 16 mei 2019 Marjolein van Meggelen MSc RN Locale Projectleider PalliSupport / Expertisecentrum Hospice Kajan m.vanmeggelen@hospicekajan.nl

Nadere informatie

AGENDA. Presentatie Symposium Kwetsbare ouderen RCH. VGZ Presentatie Symposium Kwetsbare Ouderen. Symp Kwetsbare Ouderen 29-10-13 1

AGENDA. Presentatie Symposium Kwetsbare ouderen RCH. VGZ Presentatie Symposium Kwetsbare Ouderen. Symp Kwetsbare Ouderen 29-10-13 1 Presentatie Symposium Kwetsbare ouderen RCH Jelle Vrijsen Tilburg, 29 oktober 2013 1 AGENDA Algemene ontwikkelingen Kosten zorg Visie VGZ en bekostiging Visie VGZ op ouderenzorg * Kernwaarden * Doel Integrale

Nadere informatie

Netwerk Palliatieve Zorg. Zaanstreek- Waterland. Jaarplan

Netwerk Palliatieve Zorg. Zaanstreek- Waterland. Jaarplan Netwerk Palliatieve Zorg 2015 Zaanstreek- Waterland Jaarplan Inhoud Inleiding... 3 1. Coördineren (A)... 4 Omschrijving beoogde activiteiten... 4 Omschrijving beoogde resultaat... 4 Tijdsinvestering...

Nadere informatie

Activiteitenplan 2016. Netwerk Palliatieve Zorg Westelijke Mijnstreek

Activiteitenplan 2016. Netwerk Palliatieve Zorg Westelijke Mijnstreek Activiteitenplan Netwerk Palliatieve Zorg Westelijke Mijnstreek September 2015 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding pag. 3 2. Organisatiestructuur Netwerk Palliatieve Zorg Westelijke Mijnstreek pag. 4 3. Activiteitenplan

Nadere informatie

Nieuws vanuit de werkgroep vorming van een Regionaal Palliatief Advies Team in de regio s-hertogenbosch Bommelerwaard

Nieuws vanuit de werkgroep vorming van een Regionaal Palliatief Advies Team in de regio s-hertogenbosch Bommelerwaard Nieuws vanuit de werkgroep vorming van een Regionaal Palliatief Advies Team in de regio s-hertogenbosch Bommelerwaard In de regio s-hertogenbosch Bommelerwaard is een werkgroep actief die zich richt op

Nadere informatie

Stichting Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg Berkenstein

Stichting Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg Berkenstein Jaarverslag 2015 Stichting Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg Berkenstein Veenendaal Veenendaal 1 1. Voorwoord Met dit jaarverslag brengen wij u graag op de hoogte van de gang van zaken bij de Stichting

Nadere informatie

Voor meer informatie over dit schema of de samenwerkingsverbanden kunt u contact opnemen via versie april 2019 pagina 1

Voor meer informatie over dit schema of de samenwerkingsverbanden kunt u contact opnemen via versie april 2019 pagina 1 zorg samen voor jou dichtbij huis In Den Bosch en omstreken hebben de zorg- en welzijnsorganisaties het concept Positieve Gezondheid omarmt. Hierbij ligt het accent op de veerkracht van mensen en op wat

Nadere informatie

Workshop Dementie-netwerk RPD en Alzheimer Nederland Afd. West-Brabant

Workshop Dementie-netwerk RPD en Alzheimer Nederland Afd. West-Brabant Workshop Dementie-netwerk RPD en Alzheimer Nederland Afd. West-Brabant Voorstellen (15 minuten) Alzheimer Nederland Afdeling West-Brabant RPD dementie-netwerk Meerwaarde samenwerking Uit elkaar in groepjes

Nadere informatie

Ketenzorg Dementie Midden-Brabant. Samenwerking tussen gemeenten en zorgverzekeraars 6 februari 2017

Ketenzorg Dementie Midden-Brabant. Samenwerking tussen gemeenten en zorgverzekeraars 6 februari 2017 Ketenzorg Dementie Midden-Brabant Samenwerking tussen gemeenten en zorgverzekeraars 6 februari 2017 1 1. Inleiding Zowel gemeenten als zorgverzekeraars hebben een taak in het ondersteunen van mensen met

Nadere informatie

Nieuwe ontwikkelingen

Nieuwe ontwikkelingen Jaarplan 2018 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Nieuwe ontwikkelingen... 4 Samenwerking met HersenletselNet Overijssel.... 4 Periode scholing ten behoeve van de generalisten... 4 Overdracht in de keten... 4

Nadere informatie

CONVENANT NETWERK PALLIATIEVE ZORG MEPPEL STEENWIJKERLAND

CONVENANT NETWERK PALLIATIEVE ZORG MEPPEL STEENWIJKERLAND CONVENANT NETWERK PALLIATIEVE ZORG MEPPEL STEENWIJKERLAND Convenant palliatieve zorg Meppel / Steenwijkerland 1-7 Samenwerkingsovereenkomst netwerk voor palliatieve zorg in de regio Meppel Steenwijkerland

Nadere informatie

Convenant medicatieoverdracht voor de regio Waardenland 2 juni 2014 (definitieve versie)

Convenant medicatieoverdracht voor de regio Waardenland 2 juni 2014 (definitieve versie) programma van Stichting Drechtzorg Convenant medicatieoverdracht voor de regio Waardenland 2 juni 2014 (definitieve versie) Convenant(medicatieoverdracht(Waardenland(d.d.(2(juni(2014( ( Pagina( (1(( (

Nadere informatie