Ontdek de topstukken van Bibliotheca Wittockiana. Voor kinderen vanaf 8 jaar Tijd : 1u

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Ontdek de topstukken van Bibliotheca Wittockiana. Voor kinderen vanaf 8 jaar Tijd : 1u"

Transcriptie

1 Ontdek de topstukken van Bibliotheca Wittockiana Voor kinderen vanaf 8 jaar Tijd : 1u

2 1 INLEIDING Tablix, een klein buitenaards wezentje dat van een verre planeet komt, is op reis in de ruimte met zijn familie. Op een dag verdwaalt hij en komt hij toevallig op de planeet aarde terecht. Hij ontdekt er heel veel mooie dingen: de zee, bergen, rivieren, heuvels Maar het mooiste dat hij ontdekt op deze planeet aarde, is een mysterieus voorwerp dat hij tevoren nog nooit gezien had: het BOEK! Hij ontdekt dan de geschiedenis van dit object, zijn functie, de verschillende vormen waarin het voorkomt Tot op de dag dat hij beslist zich te begeven naar DE plek die gewijd is aan boeken en aan boekkunsten: Bibliotheca Wittockiana! Dit museum is trouwens gesticht geweest door een andere persoon die gepassioneerd was door boeken: Michel Wittock. Aaaah, wat een geluk heeft Tablix, dat hij in een museum is, omringd door boeken in alle vormen! Hij is zo gelukkig dat hij er de tijd vergeet Maar zijn familie begint zich ongerust te maken omdat hij maar niet terug komt van zijn reis. Dus, het is jouw missie om de familie van Tablix te helpen met hem terug te vinden! Om hierin te slagen, ga terug op zijn stappen door de schatten van Wittockiana! 2.

3 2 VRAGEN Vraag 1 Aan het begin van zijn bezoek aan de Bibliotheca Wittockiana, is Tablix gestopt voor een beetje een speciaal boek een heel, heel groot boek! En wat het zo bijzonder maakt, is dat we het niet echt kunnen lezen..! Zoek het boek en schrijf hier waar je het juist gevonden hebt. Kleine tip: om het te vinden, ga terug op je passen Antwoord Het is een soort van boek-beeldhouwwerk, een boek dat niet gemaakt is om te worden gelezen, maar dat eerder gemaakt is als kunstwerk, een beeldhouwwerk! Nu is het tijd geworden voor jou om opnieuw het museum binnen te gaan om te ontdekken waar Tablix zich verstopt heeft! Begeef je naar de grote toonzalen. 3.

4 Vraag 2 Wanneer je door deze zalen gaat, heeft Tablix, net zoals jij, de tijdelijke tentoonstelling van Wittockiana kunnen zien. De zaal, die steeds aan een verschillend onderwerp gewijd is, laat je toe om duizend en één dingen te ontdekken over de kunst van het boek. Aarzel niet om er een kijkje te nemen vooraleer je met je zoektocht verder gaat. ;-) In de derde toonzaal bevindt zich een grote vitrine waarachter je een bibliotheek met heel mooie boeken kan zien. Het gaat om de waardevolle Reserve van Wittockiana, het is te zeggen, het is de plaats waar meneer Wittock zijn oudste en mooiste boeken bewaard, dus de kostbaarste van allemaal! Tablix is heel erg gefascineerd geraakt door eentje: een groot boek, waarvan de boekband een tempel voorstelt! Maar, hoeveel kolommen telt deze tempel? ANTWOORD... Nu dat je het antwoord weet, doe zoals Tablix: ga naar links en ga in de kleine kamer die zich recht tegenover jou bevindt! 4.

5 Vraag 3 Het is hier dat de meubels van de grootvader langs moederskant van meneer Wittock bewaard worden. Hij was zeer gehecht aan zijn grootvader en het is trouwens zijn grootvader die hem de liefde voor boeken en literatuur heeft doorgegeven! Maar hoe heet de grootvader? Zoek zijn naam op de tafel voor jou! ANTWOORD... Zoals je kon lezen, was zijn grootvader een zeer bekende schrijver en dichter in België aan het begin van de 20ste eeuw. Hij was een vriend van verschillende andere schrijvers, kunstenaars en zelfs van Koning Albert I! Het is trouwens een zeer bekende architectdecorateur, Paul Hankar, die de mooie meubels van zijn bureau heeft gemaakt! 5.

6 Vraag 4 Een andere vriendin van meneer Wittock was ook een bekende schrijfster. Je ziet hem met haar op de foto die zich op het gele meubelstuk bevindt. Maar hoe heet zijn vriendin? Zoek haar naam en schrijf het hier op! ANTWOORD... Kijk goed tussen de meubels van de grootvader van meneer Wittock Zijn er geen sporen van Tablix? Zet anders je zoektocht verder en begeef je naar de gang die zich aan jouw rechterkant bevindt! 6.

7 Vraag 5 Wanneer je naar rechts gaat, kom je in een andere zaal van het museum terecht, die de Raadszaal heet. Hier worden alle boekbanden van de moderne en hedendaagse tijd bewaard, en nog heel wat andere zaken, zoals je snel zal ontdekken! 7.

8 Toen Tablix hier aankwam, was hij compleet overdonderd door alle mooie boekbanden die je kunt zien in de vitrines. Hij wou dus graag een souvenirtje meenemen voor zijn familie. Teken, zoals Tablix, de boekband die je het leukst vindt, zodat je die kan tonen aan je familie en vrienden! 8.

9 Vraag 6 In dezelfde zaal kan je, aan je linkerkant, een vitrine met andere ietwat rare boeken zien Net zoals het boek dat je aan de ingang van Wittockiana gezien hebt, kunnen ook deze boeken niet gelezen worden. Het gaat om boeken-objecten, ontworpen zoals echte kunstwerken. Zoek het boek dat de grootste indruk heeft gemaakt op Tablix. Het is een boek met een groot zwart gat in het midden. Wat is de naam van de kunstenaar die het ontworpen heeft? ANTWOORD... Deze kunstenaar maakt verbrande boeken. Met behulp van vuur transformeert hij het boek in een beeldhouwwerk en geeft het een tweede leven. Opgepast, probeer dit niet zelf te doen, het is heel gevaarlijk! ;-) Tablix wilde deze plek niet verlaten, en is blijven op ontdekking gaan terwijl hij de tentoongestelde werken bekeek achterin de rechtse kamer. 9.

10 Vraag 7 In dit deel van het museum wordt er een heel belangrijk deel van de collectie bewaard, namelijk het Fonds Lucien Bonaparte. Lucien Bonaparte was de broer van de beroemde Napoleon Bonaparte (over wie je zeker al hebt horen praten op school ;-)). Van alle boeken die aan hem toebehoren, zijn de originele volumes van de Encyclopedie van Diderot en d Alembert zeker en vast de belangrijkste. Dit is een heel bekend groot woordenboek, waarin de auteurs alles hebben neergeschreven wat ze kenden in hun tijdperk, over zeer verschillende onderwerpen. Je hebt het al begrepen, het zijn dus zeer, zeer waardevolle boeken! Maar hoeveel volumes bevat deze Encyclopedie? Tel ze en schrijf het antwoord hier op! ANTWOORD... Het wordt nu tijd om deze kamer te verlaten en de zoektocht van Tablix verder te zetten maar waar zou hij zo goed verstopt kunnen zijn?? Om zijn stappen te volgen, verlaat de Raadszaal, draai naar rechts en blijf verder gaan tot aan het eind van de gang. 10.

11 Vraag 8 Je bevindt je nu voor een vitrine gewijd aan instrumenten die gebruikt werden om het verguldsel van de boeken te maken. Maar wat is verguldsel?? Dat is een techniek waarmee je boekbanken kan versieren door goud te gebruiken. Om dit doen, gebruiken de vergulders de instrumenten die je in deze vitrine ziet: metalen matrijzen, hiermee kunnen ze bladgoud aanbrengen op de boekbanden, en kleine ovens, waarin ze de metalen matrijzen verwarmen. Maar zie je in deze vitrine ook een groot boek, getiteld De kunst van het boekbinden en vergulden van boeken Tablix is heel erg geïnteresseerd in dit boek Maar wanneer is het geschreven geweest? Zoek de datum van uitgave in de vitrine! ANTWOORD... Aan je rechterkant, zie je de laatste zaal van het gelijkvloers van het museum. Ga snel ontdekken wat er zich daar schuilhoudt! 11.

12 Vraag 9 Maar wat zijn al deze glinsterende voorwerpen die men ziet in de vitrines van deze kamer? Zeker en vast geen boeken! Het zijn in werkelijkheid rammelaars, speelgoed voor kinderen. De neef van meneer Wittock vond het fantastisch om ze te verzamelen en hij heeft dus gevraagd om ze te bewaren in het museum van meneer Wittock. Zoals je kan zien, hebben ze zeer verschillende vormen en zijn ze uit zeer diverse materialen gemaakt: goud, zilver, terracotta en zelfs gedroogd fruit!! Deze zijn trouwens de oudste! Vind de rammelaar die Tablix het leukst vond! Het is eentje versierd met twee leeuwen Zoek hem en schrijf hieronder in welke vitrine je hem vond! ANTWOORD... Je hebt dus de hele benedenverdieping van het museum onderzocht en geen spoor van Tablix Zet je zoektocht verder en ga naar de eerste verdieping van het museum! Om hier te geraken, ga een paar passen terug en neem de trap die zich aan het onthaal bevindt. 12.

13 Vraag 10 Zoals je ziet, bevinden er zich nog meer vitrines op de verdieping van het museum. In deze vitrines worden andere, kleinere tijdelijke tentoonstellingen gehouden. Als je tijd hebt, aarzel niet om er een kijkje te nemen! En nu, blijf verder zoeken naar Tablix, hij is niet ver meer! ;-) Je hebt vast en zeker een grote zaal, vol met boeken, gezien aan de rechterkant van de trap! Dit is de leeszaal van Wittockiana. Deze bibliotheek heeft superveel boeken over het boekbinden en boekkunsten, en wie wil, mag ze hier komen lezen! Ga de leeszaal binnen en zoek een zeer oud en groot boek, dat op een sokkel geplaatst staat. Dit is een zeer oude boekband, van meer dan 500 jaar oud! Je ziet dat ze versierd is met grote bouten. Maar hoeveel zijn het er exact? Tel ze en schrijf het aantal hier op! ANTWOORD

14 Hef nu je hoofd op. Je ziet voor jou een groot portret van meneer Wittock. Op dit schilderij is meneer Wittock zeer blij! Hij lacht want hij ziet waar Tablix zich verstopt!! Volg zijn blik en je zal eindelijk onze kleine buitenaardse vriend vinden! Bravo!! Je hebt Tablix gevonden!! 14.

15 3 ANTWOORDEN 1. Voor de deur van de ingang, aan de buitenkant van het museum Valère Gille. 4. Colette. 5. (vrije tekening) 6. Jean Boghossian Tweede vitrine vanaf links Colofon Vertaling: Leslie Taelemans Opmaak: Delphine Vandenbranden Brussels museums

16 Jeux-parcours et carnets ludiques dans les musées Bruxellois Zoektochten en spelboekjes in de Brusselse musea Treasure hunts and other activities for children in the Brussels museums

Ontdek de topstukken van het Museum voor Natuurwetenschappen. Voor kinderen van 6 tot 8 jaar

Ontdek de topstukken van het Museum voor Natuurwetenschappen. Voor kinderen van 6 tot 8 jaar Ontdek de topstukken van het Museum voor Natuurwetenschappen Voor kinderen van 6 tot 8 jaar Inkomhal De walvis in de inkomhal Dit is geen dino maar een bultrugwalvis. Bekijk het skelet goed: wat heeft

Nadere informatie

Ontdek de topstukken van het Erasmushuis. Voor kinderen vanaf 8 jaar

Ontdek de topstukken van het Erasmushuis. Voor kinderen vanaf 8 jaar Ontdek de topstukken van het Erasmushuis Voor kinderen vanaf 8 jaar 1 OP HET SPOOR VAN ERASMUS Gebruiksaanwijzing Eerst en vooral, installeer jezelf comfortabel, bijvoorbeeld in het werkkabinet van Erasmus,

Nadere informatie

Verslag CKV museum Rijksmuseum

Verslag CKV museum Rijksmuseum Verslag CKV museum Rijksmuseum Verslag door D. 1044 woorden 20 juni 2016 3,9 13 keer beoordeeld Vak CKV Informatie Museumstraat 1, 1071 XX Amsterdam Het Rijksmuseum is een heel belangrijk museum voor Nederland.

Nadere informatie

Mijn Mokum is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het Amsterdam Museum.

Mijn Mokum is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het Amsterdam Museum. 2 INTRODUCTIE is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het. In het wordt de geschiedenis verteld aan de hand van schilderijen en voorwerpen. Je gaat met de groep naar het museum. In dit werkboekje

Nadere informatie

Auditieve oefeningen. Boek van de week: Verhaalbegrip: Taalbewustzijn:

Auditieve oefeningen. Boek van de week: Verhaalbegrip: Taalbewustzijn: Auditieve oefeningen Boek van de week: 1; Nijntje in het museum 2; Krokodil en het meesterwerk 3; Kloddertje 4; Meneer Kandinsky was een schilder 5; Het kleine museum Verhaalbegrip: Bij elk boek stel ik

Nadere informatie

TIEN TIPS WANNEER JE EEN KUNSTWERK WILT AANSCHAFFEN

TIEN TIPS WANNEER JE EEN KUNSTWERK WILT AANSCHAFFEN TIEN TIPS WANNEER JE EEN KUNSTWERK WILT AANSCHAFFEN Het is een feest om een echt kunstwerk in huis te hebben! Toch denken veel mensen dat ze zich dat niet kunnen veroorloven. Of dat het ingewikkeld is

Nadere informatie

Voor de ouders of verzorgers

Voor de ouders of verzorgers Voor de ouders of verzorgers Dit boekje is bedoeld voor kinderen tussen drie en zes jaar. Acht kunstwerken uit de collectie oude kunst van het Centraal Museum zijn geselecteerd voor dit boekje. Deze werken

Nadere informatie

De schatten van Caroline en Maurice Verbaet

De schatten van Caroline en Maurice Verbaet Dit boekje is van: De schatten van Caroline en Maurice Verbaet Ik heb het museum bezocht met: Een reis door de tijd Hallo! Wij zijn Caroline en Maurice en we hebben een passie voor Belgische moderne kunst.

Nadere informatie

IV Rood en zwart. I Dag mijnheer Vanriet. Kies drie andere kleuren voor het schilderij van Jos Leonard en kijk, het wordt een heel ander kunstwerk.

IV Rood en zwart. I Dag mijnheer Vanriet. Kies drie andere kleuren voor het schilderij van Jos Leonard en kijk, het wordt een heel ander kunstwerk. Reeds als kleine jongen kwam beeldend kunstenaar Jan Vanriet naar het museum. Het jongetje op het schilderij van Erasmus Quellinus en Jan Fijt heeft hij nog nagetekend toen hij twaalf was. Later bewonderde

Nadere informatie

Ontdek de topstukken van het Museum voor Natuurwetenschappen. Voor kinderen van 9 tot 12 jaar

Ontdek de topstukken van het Museum voor Natuurwetenschappen. Voor kinderen van 9 tot 12 jaar Ontdek de topstukken van het Museum voor Natuurwetenschappen Voor kinderen van 9 tot 12 jaar Inkomhal De walvis in de inkomhal Dit is het skelet van een bultrugwalvis. Dit exemplaar behoort tot een soort

Nadere informatie

Zelfstandig naamwoord

Zelfstandig naamwoord 2 Zelfstandig naamwoord 1 Weet jij wat een zelfstandig naamwoord is? Vink aan waar je het aan herkent. Je kunt er meervoud van maken. Je kunt er een voor zetten. Het is meestal een ding. Het is een doe-woord.

Nadere informatie

Amsterdam DNA is een project voor NT2 cursisten. Het is ontwikkeld door het Amsterdam

Amsterdam DNA is een project voor NT2 cursisten. Het is ontwikkeld door het Amsterdam INTRODUCTIE is een project voor NT2 cursisten. Het is ontwikkeld door het Amsterdam Museum. In het wordt de geschiedenis verteld aan de hand van schilderijen en voorwerpen. Je gaat met de groep naar het

Nadere informatie

Het Amsterdam Museum gaat over Amsterdam. In het museum hangen schilderijen.

Het Amsterdam Museum gaat over Amsterdam. In het museum hangen schilderijen. 2 INTRODUCTIE Het programma is gemaakt door het. Het gaat over Amsterdam. In het museum hangen schilderijen. Een schilderij is gemaakt door een schilder. In het museum zijn ook voorwerpen te zien. Het

Nadere informatie

INHOUD. Inleiding Anne Frank Huis Boijmans Van Beuningen Corpus reis door de mens Gevangenismuseum...

INHOUD. Inleiding Anne Frank Huis Boijmans Van Beuningen Corpus reis door de mens Gevangenismuseum... INHOUD Inleiding...6 1 Anne Frank Huis...8 2 Boijmans Van Beuningen... 10 3 Corpus reis door de mens... 12 4 Gevangenismuseum... 14 5 Beeld en Geluid... 16 6 Museon... 18 7 Museum of the Image, MOTI...

Nadere informatie

ZOEKEN NAAR DE VOLMAAKTE VORM NIVEAU ++

ZOEKEN NAAR DE VOLMAAKTE VORM NIVEAU ++ NIVEAU ++ /5 Deze leskaart gaat over het zoeken naar de volmaakte vorm. Dat klinkt misschien wat verheven, maar je zult ontdekken dat deze zoektocht in de kunstgeschiedenis erg belangrijk is geweest. Piet

Nadere informatie

Introductie. Kunst 1.1

Introductie. Kunst 1.1 D 6 4 9656 9 Introductie In dit hoofdstuk word jij flink aan het denken gezet. Heb jij je wel eens afgevraagd wat kunst precies is? Wanneer is iets een kunstwerk en wanneer niet? In dit hoofdstuk ga je

Nadere informatie

Lou en Lena in Ecuador

Lou en Lena in Ecuador Mijn prentenboek Prentenboek voor leerlingen 1 e en 2 e leerjaar Lou en Lena in Ecuador Mijn naam:... Mijn klas:... Mondiale Vorming - Plan België Hallo, wij zijn Lou en Lena! Kom, we nemen je mee naar

Nadere informatie

Wat heb je nodig? Fotocamera, pen, papier, KIJKWIJZER galerie/ atelier, SPIEKBRIEF: telefoneren, afspraak maken en vragen maken.

Wat heb je nodig? Fotocamera, pen, papier, KIJKWIJZER galerie/ atelier, SPIEKBRIEF: telefoneren, afspraak maken en vragen maken. BEELDENDE KUNST Bezoek aan galerie of atelier Max. 2 personen Wat heb je nodig? Fotocamera, pen, papier, KIJKWIJZER galerie/ atelier, SPIEKBRIEF: telefoneren, afspraak maken en vragen maken. Wat ga je

Nadere informatie

Voorbereidend gesprek Vragen die de leerkracht kan stellen: Introductielessen Primair Onderwijs. 1.1- Introductieles 1: Schetsen voor het schoolplein

Voorbereidend gesprek Vragen die de leerkracht kan stellen: Introductielessen Primair Onderwijs. 1.1- Introductieles 1: Schetsen voor het schoolplein Introductielessen Primair Onderwijs 1.1- Introductieles 1: Schetsen voor het schoolplein - De leerlingen worden met kunst geconfronteerd - De leerlingen ontdekken dat kunst niet altijd in een museum staat

Nadere informatie

Jubelparkmuseum. Jubelparkmuseum. Het Jubelparkmuseum is een museum: - voor kunst - voor geschiedenis - voor archeologie

Jubelparkmuseum. Jubelparkmuseum. Het Jubelparkmuseum is een museum: - voor kunst - voor geschiedenis - voor archeologie Jubelparkmuseum Het Jubelparkmuseum is in Brussel. Het Jubelparkmuseum heet zo omdat het in het Jubelpark ligt. Het Jubelparkmuseum is een van de grootste musea van België. Het is een oud museum. Leopold

Nadere informatie

Mediawijsheid. Werkblad Auteursrecht bij foto s. Foto s en auteursrecht

Mediawijsheid. Werkblad Auteursrecht bij foto s. Foto s en auteursrecht Werkblad Auteursrecht bij foto s Foto s en auteursrecht Klik, klik Weer twee foto s gemaakt! Wist je dat je het auteursrecht hebt op foto s die je zelf, met jouw eigen creativiteit hebt gemaakt? Dat kunnen

Nadere informatie

Inleiding op het lespakket. Blz. 3. Het verhaal van Musa Blz. 4. Even voorstellen, Inleiding op Musa in de klas. Blz. 5

Inleiding op het lespakket. Blz. 3. Het verhaal van Musa Blz. 4. Even voorstellen, Inleiding op Musa in de klas. Blz. 5 Musa Inhoud Inleiding op het lespakket. Blz. 3 Het verhaal van Musa Blz. 4 Even voorstellen, Inleiding op Musa in de klas. Blz. 5 Het koffertje ontdekken. Blz. 6 en 7 Inhoud koffertje. Blz. 8 en 9 2 Inleiding

Nadere informatie

KONINKLIJKE MUSEA VOOR SCHONE KUNSTEN

KONINKLIJKE MUSEA VOOR SCHONE KUNSTEN Je bewondert een ruim aanbod van de westerse kunstgeschiedenis, van de 15 e eeuw tot nu. De cursisten gaan aan de slag met portretten. Ze beschrijven in groepjes het uiterlijk van een portret, doen een

Nadere informatie

Museumles leerlingen NAAM:

Museumles leerlingen NAAM: Museumles leerlingen NAAM: Welkom in het Allard Pierson Museum! Je gaat opdrachten maken op de tentoonstelling van DWDD Pop-Up Museum 2 op de tweede verdieping van het museum. Houd rekening met andere

Nadere informatie

Opdrachten voor groep 5 en 6. Museum schatjes. Kies je eigen museumschat

Opdrachten voor groep 5 en 6. Museum schatjes. Kies je eigen museumschat Opdrachten voor groep 5 en 6 Museum schatjes Kies je eigen museumschat Jouw speciale schat Opdracht Kijk goed om je heen in het klaslokaal. Welk voorwerp valt jou op? Probeer 5 dingen op te schrijven die

Nadere informatie

MAAK VAN JE KLAS EEN WERELDKLAS PRIMAIR ONDERWIJS EDUCATIEF AANBOD 19/20

MAAK VAN JE KLAS EEN WERELDKLAS PRIMAIR ONDERWIJS EDUCATIEF AANBOD 19/20 MAAK VAN JE KLAS EEN WERELDKLAS PRIMAIR ONDERWIJS EDUCATIEF AANBOD 19/20 KIJK MET EEN OPEN BLIK Dit was de mooiste dag van de wereld verzuchtte Mounir toen hij ons museum uitliep. Een beter compliment

Nadere informatie

rijks museum Voorbereidende les bij de rondleiding Proef de Gouden Eeuw (NT2) 1/5

rijks museum Voorbereidende les bij de rondleiding Proef de Gouden Eeuw (NT2) 1/5 1/5 Deze voorbereidende les hoort bij het programma Proef de Gouden Eeuw, speciaal ontwikkeld voor NT2 niveau A1 t/m B2. Ter voorbereiding op het museumbezoek kunt u met deze les de cursisten op een actieve

Nadere informatie

Brood, tafel, maaltijd houden

Brood, tafel, maaltijd houden Brood, tafel, maaltijd houden Route 1: Aan tafel Kaart lezen Is brood de moeite waard? Ons broodje is gebakken Elke prent heeft een cijfer. Welke tekst hoort erbij? Geef die hetzelfde cijfer. Nog een beetje

Nadere informatie

Heemkundekring Willem Snickerieme en Museum Zwaluws Erfgoed

Heemkundekring Willem Snickerieme en Museum Zwaluws Erfgoed Heemkundekring Willem Snickerieme en Museum Zwaluws Erfgoed Vastgesteld door het bestuur van de heemkundekring op 9 maart 2015. Wat is het Museum Zwaluws Erfgoed? Het museum Zwaluws Erfgoed is een etnografisch

Nadere informatie

Werkbladen in NEMO. Leven in het heelal. Naam. School. Onderbouw havo-vwo. Klas

Werkbladen in NEMO. Leven in het heelal. Naam. School. Onderbouw havo-vwo. Klas Werkbladen in NEMO Leven in het heelal Naam Onderbouw havo-vwo School Klas Leven in het heelal Heb je weleens naar de hemel gekeken en je afgevraagd hoe groot het heelal is? Of er ergens anders ook leven

Nadere informatie

Kraak de code. Leerlingenboekje groep 7/8. Naam: Klas:

Kraak de code. Leerlingenboekje groep 7/8. Naam: Klas: Kraak de code Leerlingenboekje groep 7/8 Naam: Klas: Welkom in het Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven! Goed dat je er bent. Dan kun je ons meteen helpen. In het museum staat een kluis met zilveren broodjes.

Nadere informatie

beeldende vakken CSE GL en TL

beeldende vakken CSE GL en TL Examen VMBO-GL en TL 2008 tijdvak 2 dinsdag 17 juni 9.00-11.00 uur beeldende vakken CSE GL en TL Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 34 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 64 punten

Nadere informatie

Een doos vol spullen. Colofon. In het kort

Een doos vol spullen. Colofon. In het kort N E L L U P S L O V S O O EEN D Project voor groep 3 en 4 In het kort Er is op school een telefoontje gekomen van Historisch Museum Haarlemmermeer, met de vraag of de leerlingen ergens mee willen helpen.

Nadere informatie

De tentoonstelling «Bernard van Orley. Brussel en de renaissance» loopt tot 26 mei Aantal deelnemers Maximum 15 Duur 1:30

De tentoonstelling «Bernard van Orley. Brussel en de renaissance» loopt tot 26 mei Aantal deelnemers Maximum 15 Duur 1:30 Maak kennis met de 16de-eeuwse Brusselse meester Bernard van Orley. Hij schilderde voor het hof van de Habsburgers, maar ontwierp ook wandtapijten en glasramen. De cursisten verkennen de expo samen met

Nadere informatie

1. Hoeveel dieren tel je op de vitrine? Hoeveel dieren kende je al?

1. Hoeveel dieren tel je op de vitrine? Hoeveel dieren kende je al? Fotospeurtocht 5 t/m 7 jaar Voor de begeleider: Lees de teksten en doe samen de opdrachten. Hoi museumbezoeker, Mijn naam is Cornelis. Flevoland ken ik beter dan wie ook! Ik had het idee bedacht om land

Nadere informatie

Zondag 6 maart 2016, 10.00 uur Jeugddienst. Voorganger: ds. Bert de Wit

Zondag 6 maart 2016, 10.00 uur Jeugddienst. Voorganger: ds. Bert de Wit Preek Zondag 6 maart 2016, 10.00 uur Jeugddienst Thema: @Home Voorganger: ds. Bert de Wit Schriftlezing: Lucas 15:11-32 Een vader had twee zonen zo begint het verhaal. Met de beschrijving van een gezin.

Nadere informatie

Ik mis je in alle kleuren

Ik mis je in alle kleuren Ik mis je in alle kleuren Ik mis je in alle kleuren Met gedichten van Margreet Jansen en illustraties van Angelique Bosman Voor... een lotgenotengroep van de Stichting Jonge Helden Ik schrijf je vandaag

Nadere informatie

NEDERLAND VIERT 100 JAAR DE STIJL DESTIJLUTRECHTAMERSFOORT.NL ONTDEK HET IN UTRECHT & AMERSFOORT! LESSUGGESTIES 100 JAAR DE STIJL GROEP 1 T/M 4

NEDERLAND VIERT 100 JAAR DE STIJL DESTIJLUTRECHTAMERSFOORT.NL ONTDEK HET IN UTRECHT & AMERSFOORT! LESSUGGESTIES 100 JAAR DE STIJL GROEP 1 T/M 4 NEDERLAND VIERT 100 JAAR DE STIJL ONTDEK HET IN UTRECHT & AMERSFOORT! LESSUGGESTIES 100 JAAR DE STIJL GROEP 1 T/M 4 1 HANDLEIDING LESSUGGESTIES MONDRIAAN TOT DUTCH KLEURENPALET De leerlingen kunnen de

Nadere informatie

FAMILIES EN KINDEREN 2012 2013 G R O E N E R U I T E R O P B L A U W P A A R D AMSTERDAM STEDELIJK MUSEUM WAT IS BEWEGING?

FAMILIES EN KINDEREN 2012 2013 G R O E N E R U I T E R O P B L A U W P A A R D AMSTERDAM STEDELIJK MUSEUM WAT IS BEWEGING? STEDELIJK MUSEUM FAMILIES EN KINDEREN 2012 2013 G R O E N E R U I T E R O P B L A U W P A A R D WAT IS BEWEGING? AMSTERDAM WELKOM! Het Stedelijk, Nederlands grootste museum voor moderne en hedendaagse

Nadere informatie

Een Egyptische collectie in Leiden

Een Egyptische collectie in Leiden Een Egyptische collectie in Leiden Naam: Klas:.. Het Rijksmuseum van Oudheden, de naam zegt het al, toont voorwerpen uit oude tijden. De collectie bestaat uit objecten van beschavingen die vandaag de dag

Nadere informatie

SPEUR-, DENK- EN DOE-TOCHT

SPEUR-, DENK- EN DOE-TOCHT SPEUR-, DENK- EN DOE-TOCHT Hey speurneus, leuk dat je meegaat op deze verrassende tocht door de stad. Met de vragen en opdrachtjes die je onderweg krijgt ontdek je allerlei dingen die je vast nog niet

Nadere informatie

Zoekkaart Kunstenaars: Inti Hernandez

Zoekkaart Kunstenaars: Inti Hernandez Pagina 1 van 6 Zoekkaart Kunstenaars: Inti Hernandez 1. Propia Initiativa Dit is het kunstwerk dat Inti maakte voor de tentoonstelling Utopiart27. Propia Iniciativa, Digitale print 3 foto s van performance

Nadere informatie

AAN DE SLAG IN JE KLAS MET HEDENDAAGSE KUNST DE VANITASBEELDEN VAN GIJS ASSMANN

AAN DE SLAG IN JE KLAS MET HEDENDAAGSE KUNST DE VANITASBEELDEN VAN GIJS ASSMANN AAN DE SLAG IN JE KLAS MET HEDENDAAGSE KUNST DE VANITASBEELDEN VAN GIJS ASSMANN VOGEL + AARDAPPEL + EEN STILLEVEN ALS PORTRET BOEK = De onderste helft van het coverbeeld is een kunstwerk van Gijs Assmann.

Nadere informatie

Fenomena. Jouw werkbladen. In NEMO. Ontdek zélf hoe de wereld werkt! Mijn naam: Fenomena Groep 7-8 Leerlingen In NEMO versie 01-2016 1

Fenomena. Jouw werkbladen. In NEMO. Ontdek zélf hoe de wereld werkt! Mijn naam: Fenomena Groep 7-8 Leerlingen In NEMO versie 01-2016 1 Fenomena Jouw werkbladen In NEMO Mijn naam: Mijn school: Ik zit in groep: Ontdek zélf hoe de wereld werkt! Fenomena Groep 7-8 Leerlingen In NEMO versie 01-2016 1 Fenomena Welkom bij Fenomena! Deze hele

Nadere informatie

Grote Klus Thema : Cultuur

Grote Klus Thema : Cultuur Grote Klus Thema : Cultuur Bij cultuur horen : muziek drama beeldend dans erfgoed foto/film - literatuur Als je 5 opdrachten maakt en laat aftekenen, mag je meedoen met onze speciale cultuur viering. Als

Nadere informatie

Inleiding IN DIT BOEK LEES JE WAAROM STEUN, RESPECT EN VERTROUWEN BIJ VRIENDSCHAP HOREN.

Inleiding IN DIT BOEK LEES JE WAAROM STEUN, RESPECT EN VERTROUWEN BIJ VRIENDSCHAP HOREN. Inleiding Met wie heb je de meeste lol? En wie bel je als je een probleem hebt? Vaak zijn dat je. Sommige mensen hebben veel, andere mensen hebben er maar een paar. Vriendschap is belangrijk in ons leven.

Nadere informatie

Gorcums Museum Grote Markt 17 4201EB Gorinchem 0183-632821 www.gorcumsmuseum.nl

Gorcums Museum Grote Markt 17 4201EB Gorinchem 0183-632821 www.gorcumsmuseum.nl Gorcums Museum Grote Markt 17 4201EB Gorinchem 0183-632821 www.gorcumsmuseum.nl speurtocht basisonderwijs gr.7/8 2014 tekst: MaritaVerlaan tekeningen:roel Mulder Loop naar de eerste verdieping van het

Nadere informatie

ZOEKEN NAAR DE VOLMAAKTE VORM NIVEAU ++

ZOEKEN NAAR DE VOLMAAKTE VORM NIVEAU ++ NIVEAU ++ /5 Deze leskaart gaat over het zoeken naar de volmaakte vorm. Dat klinkt misschien wat verheven, maar je zult ontdekken dat deze zoektocht in de kunstgeschiedenis erg belangrijk is geweest. Piet

Nadere informatie

Bekijk eerst het filmpje. Ga daarna zelf aan de slag.

Bekijk eerst het filmpje. Ga daarna zelf aan de slag. Appie de detective gaat op zoek naar het schrijfgeheim van Schoolschrijver Arend van Dam. Filmpje Bekijk eerst het filmpje. Ga daarna zelf aan de slag. Arend van Dam: Kinderen denken vaak dat een schrijver

Nadere informatie

Licht Een vertelling

Licht Een vertelling Monique van der Zanden Licht Een vertelling Eerste druk maart 2017 Zanden, Monique van der Licht ; Een vertelling / Monique van der Zanden Vortum-Mullem: De Wereldboom ISBN 978 94 91748 57 8 NUR 728 en

Nadere informatie

Onlangs heeft u met uw klas een bezoek gebracht aan het Kinderboekenmuseum. Wij hopen dat u dit heeft ervaren als een leuk en leerzaam bezoek.

Onlangs heeft u met uw klas een bezoek gebracht aan het Kinderboekenmuseum. Wij hopen dat u dit heeft ervaren als een leuk en leerzaam bezoek. Beste docent, Onlangs heeft u met uw klas een bezoek gebracht aan het Kinderboekenmuseum. Wij hopen dat u dit heeft ervaren als een leuk en leerzaam bezoek. De leerlingen hebben in het museum de tentoonstelling

Nadere informatie

Boekenzoektocht Groep 1. Rijm op het woord krokodil. Teken een krokodil in het kader en schrijf of teken de rijmwoorden erom heen.

Boekenzoektocht Groep 1. Rijm op het woord krokodil. Teken een krokodil in het kader en schrijf of teken de rijmwoorden erom heen. Boekenzoektocht Groep 1 1 Rijm op het woord krokodil. Teken een krokodil in het kader en schrijf of teken de rijmwoorden erom heen. Boekenzoektocht Groep 1 2 Maak een kaart die het vogeltje naar de leeuw

Nadere informatie

Les 5 : eigen familiegeschiedenis

Les 5 : eigen familiegeschiedenis LES 5 Les 5 : eigen familiegeschiedenis Achtergrondinformatie leerkracht: In deze les zoomen we in op de eigen familiegeschiedenis. Tijdens de eerste les kregen de leerlingen de opdracht zelf informatie

Nadere informatie

Kijkwijzer HAVO / VWO. Joep Nicolas. 11 juni 2014 t/m 11 januari 2015. Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond, 0475 359102, www.cuypershuis.

Kijkwijzer HAVO / VWO. Joep Nicolas. 11 juni 2014 t/m 11 januari 2015. Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond, 0475 359102, www.cuypershuis. Kijkwijzer HAVO / VWO Joep Nicolas 11 juni 2014 t/m 11 januari 2015 Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond, 0475 359102, www.cuypershuis.nl Welkom in het Cuypershuis Het museumgebouw is een uniek complex

Nadere informatie

Antoine in Nepal. Karel Peeraer.

Antoine in Nepal. Karel Peeraer. Antoine in Nepal Karel Peeraer www.ezelen.be Een wereldreis naar geluk! Welkom Het is fijn wandelen als de natuur je rugzakje draagt. Antoine wandelt door de bergen. Zijn oogjes kijken in het rond. Plots

Nadere informatie

TA-DA... de Speurtocht!

TA-DA... de Speurtocht! TA-DA... de Speurtocht! Vragen bij de tentoonstellingen LUBE LOVE en Kammerspiele In het museum zie je meestal schilderijen en beelden. In de tentoonstellingen die je zo gaat bekijken, kom je hele andere

Nadere informatie

Maak hier de gaatjes voor in je multomap. Leerlingenboekje WELKOM BIJ DE ROMEINEN. Dit boekje is van

Maak hier de gaatjes voor in je multomap. Leerlingenboekje WELKOM BIJ DE ROMEINEN. Dit boekje is van Maak hier de gaatjes voor in je multomap Leerlingenboekje WELKOM BIJ DE ROMEINEN _ Dit boekje is van Welkom bij de Romeinen! In Welkom bij de Romeinen maak je kennis met het Romeinse leven. Je zult merken

Nadere informatie

INHOUD. 3 Inleiding 4 Kiezen voor het leven DRIE GOUDEN TIPS OM VOLUIT TE LEVEN

INHOUD. 3 Inleiding 4 Kiezen voor het leven DRIE GOUDEN TIPS OM VOLUIT TE LEVEN INHOUD 3 Inleiding 4 Kiezen voor het leven DRIE GOUDEN TIPS OM VOLUIT TE LEVEN 7 Verdriet uit je hart en verdriet om je zorgen 11 De belangrijkste relatie is die met jezelf 14 In dankbaarheid ligt geluk

Nadere informatie

"Reis naar Jeruzalem"

Reis naar Jeruzalem Reis naar Jeruzalem Sabbat Hoe zou jij je voelen als je familie van plan Doe Lees alvast was om te verhuizen naar een plek waar jij nooit Ezra 1-3 en eerder geweest? Bang, opgewonden of beiden? Nehemia

Nadere informatie

Gymnasium. Op het Hondsrug College. Het Hondsrug College, een slimme start voor je toekomst!

Gymnasium. Op het Hondsrug College. Het Hondsrug College, een slimme start voor je toekomst! Gymnasium Op het Hondsrug College Het Hondsrug College, een slimme start voor je toekomst! Gymnasium Hondsrug Het Gymnasium Hondsrug is een afdeling van het Hondsrug College. Het is onderdeel van het vwo,

Nadere informatie

3 HELPENDE TIPS OM BIJ JEZELF TE BLIJVEN ALS ER ANGST OF DWANG IN JE GEZIN VOORKOMT

3 HELPENDE TIPS OM BIJ JEZELF TE BLIJVEN ALS ER ANGST OF DWANG IN JE GEZIN VOORKOMT 3 HELPENDE TIPS OM BIJ JEZELF TE BLIJVEN ALS ER ANGST OF DWANG IN JE GEZIN VOORKOMT Thea van Bodegraven-Boonstra Maart 2016 Voorwoord Wat kun je verwachten in dit e-book? Als er iemand in jouw gezin last

Nadere informatie

Reizen in de tijd Leren van de plek waar je opgroeit. Leeswijzer bij www.reizenindetijd.nl KUNSTHUIS

Reizen in de tijd Leren van de plek waar je opgroeit. Leeswijzer bij www.reizenindetijd.nl KUNSTHUIS Leeswijzer bij www.reizenindetijd.nl Reizen in de tijd Leren van de plek waar je opgroeit Reizen in de Tijd is een doorlopende leerlijn cultuuronderwijs. De activiteiten gaan over de leerlingen en de plek

Nadere informatie

Sterre, de familie Huygens in de Gouden Eeuw. van Rieks Veenker. Voor groep 6, 7 en 8

Sterre, de familie Huygens in de Gouden Eeuw. van Rieks Veenker. Voor groep 6, 7 en 8 Sterre, de familie Huygens in de Gouden Eeuw van Rieks Veenker Voor groep 6, 7 en 8 Vooraf Sterre is de zus van Christiaan Huygens. Hij is natuurkundige en een kei in wiskunde en astronomie. Hij doet een

Nadere informatie

Kunst kijken met Google Art Project

Kunst kijken met Google Art Project Kunst kijken met Google Art Project Ontdek beroemde kunstwerken, wereldwonderen en historische momenten. Open het Google Cultural Institute, ga naar: https://www.google.com/culturalinstitute/home?hl=nl.

Nadere informatie

Gorcums Museum Grote Markt 17 4201EB Gorinchem 0183-632821 www.gorcumsmuseum.nl

Gorcums Museum Grote Markt 17 4201EB Gorinchem 0183-632821 www.gorcumsmuseum.nl Gorcums Museum Grote Markt 17 4201EB Gorinchem 0183-632821 www.gorcumsmuseum.nl Loop naar de eerste verdieping van het museum. Wat zie je daar? Het Gorcums Museum verzamelt alles over de stad Gorinchem.

Nadere informatie

Volg vanaf de trap het spoor van rode vogelpootjes langs schilderijen over monsters en mythische fantasiedieren.

Volg vanaf de trap het spoor van rode vogelpootjes langs schilderijen over monsters en mythische fantasiedieren. Cobra Family Cobra Family gaat over Cobrakunstenaars, hun leven en werk en hun inspiratiebronnen. Die kunstenaars waren VRIJE VOGELS, vrij in hun werk en in hun geest! Deze zomer kun jij je hier in het

Nadere informatie

MAAK VAN JE KLAS EEN WERELDKLAS VOORTGEZET ONDERWIJS EDUCATIEF AANBOD 19/20

MAAK VAN JE KLAS EEN WERELDKLAS VOORTGEZET ONDERWIJS EDUCATIEF AANBOD 19/20 MAAK VAN JE KLAS EEN WERELDKLAS VOORTGEZET ONDERWIJS EDUCATIEF AANBOD 19/20 KIJK MET EEN OPEN BLIK Dit was de mooiste dag van de wereld verzuchtte Mounir toen hij ons museum uitliep. Een beter compliment

Nadere informatie

Geschreven door Simon Vierstra Met illustraties van Patricia Heijmen

Geschreven door Simon Vierstra Met illustraties van Patricia Heijmen Geschreven door Simon Vierstra Met illustraties van Patricia Heijmen Vind je het een mooi sprookje? Tweet het! En deel deze pdf met je vrienden! Tweet en deel via: The Rainbow Museum tekst Mooie dingen

Nadere informatie

Speurtocht: De wereld op zak

Speurtocht: De wereld op zak Speurtocht: De wereld op zak Zaal 1 Het rariteiten kabinet bij het Anatomisch Theater Dit is het rariteitenkabinet bij het Anatomisch Theater. Een Rariteitenkabinet betekende vroeger een kamer met bijzonderheden.

Nadere informatie

FASHION FROM BEHIND OPDRACHTENPARCOURS EXPO. Mode & Kant Museum van de Stad Brussel

FASHION FROM BEHIND OPDRACHTENPARCOURS EXPO. Mode & Kant Museum van de Stad Brussel FASHION FROM BEHIND BACK SIDE OPDRACHTENPARCOURS Mode & Kant Museum van de Stad Brussel Palais Galliera, Musée de la Mode de la Ville de Paris EXPO 08.11.18 31.03.19 BACK SIDE - Fashion from Behind Opdrachtenparcours

Nadere informatie

Kijkwijzer Ruimtelijke Kunst

Kijkwijzer Ruimtelijke Kunst Kijkwijzer Ruimtelijke Kunst Beeldbeschrijving * Inhoudsopgave Deel I Deel II Deel III Deel IV Deel V Basisopdrachten Wat is het? Techniekverkenning Beeldbeschrijving Opdrachten voor thuis of in de klas

Nadere informatie

Liefdesgedichten schrijven

Liefdesgedichten schrijven Schrijf zelf een liefdesgedicht! Deze les hoort bij het boek Wil jij met mij? met gedichten van Rian Visser en tekeningen van Annet Schaap. Het boek is verkrijgbaar als e-boek in de ibooks Store en als

Nadere informatie

Schrijver Trent Stewart

Schrijver Trent Stewart Schrijver Trent Stewart Door : Thomas Pereira School : het Baken Klas : 7A Datum : 2010-02-15 Pagina: 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Inleiding... 3 2. Biografie... 4 3. Boeken die geschreven staan....

Nadere informatie

Kunst zien zoals kunst bedoeld is

Kunst zien zoals kunst bedoeld is Lighting Case study Kunst zien zoals kunst bedoeld is Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam Genieten van kleuren als bij daglicht Veel kunstwerken worden vervaardigd bij daglicht. Dan verdienen ze het

Nadere informatie

Inleiding WIST JE DAT JE GEVOEL VAAK BEPAALT WAT VOOR HUMEUR JE HEBT?

Inleiding WIST JE DAT JE GEVOEL VAAK BEPAALT WAT VOOR HUMEUR JE HEBT? Inleiding Gevoelens: we hebben ze allemaal. Maar soms is het lastig te weten hoe je je nu écht voelt. Je bent blij, maar ook zenuwachtig. Of je weet niet of je boos of verdrietig bent. Of je snapt niet

Nadere informatie

ECHT kijken. Doeboekje_Echtkijken_binnenwerk.indd 1

ECHT kijken. Doeboekje_Echtkijken_binnenwerk.indd 1 ECHT kijken Doeboekje_Echtkijken_binnenwerk.indd 1 24/04/14 15:22 Om iets te schilderen zoals het er in het echt uit ziet moet je heel goed kunnen kijken. De kunstenaars in de tentoonstelling Onwaarschijnlijk

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands De foto in mijn hoofd door Yennik Meert

Boekverslag Nederlands De foto in mijn hoofd door Yennik Meert Boekverslag Nederlands De foto in mijn hoofd door Yennik Meert Boekverslag door een scholier 1960 woorden 2 februari 2007 7,8 9 keer beoordeeld Auteur Genre Yennik Meert Jeugdboek Eerste uitgave 2000 Vak

Nadere informatie

André Volten Utopia. speurtocht jaar

André Volten Utopia. speurtocht jaar André Volten speurtocht 8-12 jaar Hallo...! (schrijf hier jouw naam) Jij bent... jaar. Welkom bij André Volten, in museum Beelden aan Zee André Volten begon ooit als schilder maar werd beeldhouwer. Hij

Nadere informatie

Docentenhandleiding Museumassistent Groep 4

Docentenhandleiding Museumassistent Groep 4 Docentenhandleiding Museumassistent Groep 4 Openbaar Vervoer en Speelgoed Museum Doetinchem versie 1.0 oktober 2017 1. Inleiding Deze handleiding geeft informatie over de les Museumassistent in het Openbaar

Nadere informatie

Jij als onderzoeker Docentenhandleiding Groep 4 t/m 8

Jij als onderzoeker Docentenhandleiding Groep 4 t/m 8 Docentenhandleiding Groep 4 t/m 8 1 Utrecht, 2016 Beste docent, Wat leuk dat u met uw groep binnenkort naar Museum Catharijneconvent komt om deel te nemen aan het programma. In deze docentenhandleiding

Nadere informatie

ART DECO - PARIS KIJKWIJZER

ART DECO - PARIS KIJKWIJZER ART DECO - PARIS KIJKWIJZER VMBO NU T/M 4 MAART 2018 HOE HET WERKT... t Neem je mobiel mee om foto s te maken (zonder flits). t De opdrachten van deze kijkwijzer zijn gegroepeerd per zaal. t Op de plattegrond

Nadere informatie

[DE BASILIEK VAN KOEKELBERG]

[DE BASILIEK VAN KOEKELBERG] 1 e graad secundair onderwijs Naam:... NATIONALE BASILIEK VAN HET HEILIG HART KOEKELBERG [DE BASILIEK VAN KOEKELBERG] Met dit boekje kan je zelfstandig of in groep kennismaken met de basiliek. 2 Hoe ga

Nadere informatie

Op reis door de hedendaagse kunst

Op reis door de hedendaagse kunst Op reis door de hedendaagse kunst Bijna iedereen gaat graag op reis; je ziet eens wat anders, ontmoet nieuwe mensen, beleeft avonturen en hebt plezier. Eigenlijk hoef je helemaal niet zo ver weg om die

Nadere informatie

100% Romeins. op zoek naar de Romein in jezelf

100% Romeins. op zoek naar de Romein in jezelf 100% Romeins op zoek naar de Romein in jezelf 1 Wist je dat alle voorwerpen op deze tentoonstel- hoi, dit is de route, begin bij leger, dan door naar haard en huis en zo verder. dit is de 2e verdieping

Nadere informatie

inhoud blz. Inleiding 3 1. De farao 4 2. De dood van de farao 5 3. Bewaard als mummie 6 4. Het graf 7 5. Groter en groter 8 6. De vorm 9 7.

inhoud blz. Inleiding 3 1. De farao 4 2. De dood van de farao 5 3. Bewaard als mummie 6 4. Het graf 7 5. Groter en groter 8 6. De vorm 9 7. Piramides inhoud blz. Inleiding 3 1. De farao 4 2. De dood van de farao 5 3. Bewaard als mummie 6 4. Het graf 7 5. Groter en groter 8 6. De vorm 9 7. De bouw van de piramide 10 8. Beroemde piramides 13

Nadere informatie

pagina 2 van 5 Laten we maar weer eens een willekeurige groep voorwerpen nemen. Er bestaan bijvoorbeeld -- om maar iets te noemen -- allerlei verschil

pagina 2 van 5 Laten we maar weer eens een willekeurige groep voorwerpen nemen. Er bestaan bijvoorbeeld -- om maar iets te noemen -- allerlei verschil pagina 1 van 5 Home > Bronteksten > Plato, Over kunst Vert. Gerard Koolschijn. Plato, Constitutie (Politeia), Amsterdam: 1995. 245-249. (Socrates) Nu we [...] de verschillende elementen van de menselijke

Nadere informatie

Brussels, September Beste vrienden,

Brussels, September Beste vrienden, Brussels, September 2016. Beste vrienden, Ik hoop dat jullie allemaal van een mooie en leuke vakantie hebben kunnen genieten, in België of daarbuiten. Intussen zijn we alweer aan de slag gegaan, met een

Nadere informatie

Verwerkingsles. Ontwerp je eigen tentoonstelling! _

Verwerkingsles. Ontwerp je eigen tentoonstelling! _ Verwerkingsles Ontwerp je eigen tentoonstelling! _ V09933.b V34660 V09932 1 lade! V34685 FK 0768 KG 16890 FK 0386 V34688 V08346 13264 17004 FK 0096 V29914 V26861 FK 0658 FK 0660 FK 0659 V34323 13218 T

Nadere informatie

100% romeins. opdrachtenboekje

100% romeins. opdrachtenboekje opdrachtenboekje schoonheid en gezondheid goden handel huis en haard leger Dit is de route van jullie groepje: Jullie beginnen bij LEGER. Ben je klaar, dan loop je door naar HUS EN HAARD. En zo verder.

Nadere informatie

AAN DE SLAG IN JE KLAS MET HEDENDAAGSE KUNST DE KUNSTWERKEN VAN MAARTJE KORSTANJE

AAN DE SLAG IN JE KLAS MET HEDENDAAGSE KUNST DE KUNSTWERKEN VAN MAARTJE KORSTANJE AAN DE SLAG IN JE KLAS MET HEDENDAAGSE KUNST DE KUNSTWERKEN VAN MAARTJE KORSTANJE De onderste helft van het coverbeeld is een kunstwerk van Maartje Korstanje. De bovenste helft van het coverbeeld is gemaakt

Nadere informatie

Hoe maak ik een werkstuk?

Hoe maak ik een werkstuk? Hoe maak ik een werkstuk? Je gaat, misschien wel voor de eerste keer, een eigen werkstuk maken. Dat is leuk, maar ook best moeilijk. Je moet er namelijk een heleboel voor doen. Heb je al eens een eigen

Nadere informatie

R o o t s z o e k e r s

R o o t s z o e k e r s R o o t s z o e k e r s M u s e u m b e z o e k Welkom in het Red Star Line Museum Aanbod voor het secundair onderwijs: DIY-pakket voor leerkrachten en leerlingen Beste leerkracht Hartelijk welkom op Rootszoekers.

Nadere informatie

Galerie HONINGEN. Michiel Schrijver. Een logboek van imaginaire reizen 3 t/m 12 oktober 2014 ELKE DAG OPEN. expositie 10 daagse

Galerie HONINGEN. Michiel Schrijver. Een logboek van imaginaire reizen 3 t/m 12 oktober 2014 ELKE DAG OPEN. expositie 10 daagse Galerie HONINGEN S i n d s 1 9 9 7 Michiel Schrijver Een logboek van imaginaire reizen 3 t/m 12 oktober 2014 expositie 10 daagse ELKE DAG OPEN Afb. voorzijde: Op een windstille dag, 140 x 90 cm Avondhaven,

Nadere informatie

Werkbladen In NEMO. Technium. Naam. onderbouw VO School. Klas

Werkbladen In NEMO. Technium. Naam. onderbouw VO School. Klas Werkbladen In NEMO Technium Naam onderbouw VO School Klas Ontwerpen Grote kans dat jij vandaag je tandenborstel, fiets en jas gebruikt hebt. Al deze spullen zijn ontworpen. Het zijn oplossingen voor problemen

Nadere informatie

Teamtraining MEER DOEN MET JE CULTURELE OMGEVING

Teamtraining MEER DOEN MET JE CULTURELE OMGEVING Teamtraining MEER DOEN MET JE CULTURELE OMGEVING Agenda 1. Wat is onze culturele omgeving? (30 min) -introductie -wat doen we al? -kunnen we de culturele omgeving definiëren? 2. Waarom willen we er iets

Nadere informatie

Gold Tooling on Paper

Gold Tooling on Paper Gold Tooling on Paper Tracey Rowledge deel 1: 11-12-13 mei 2015 deel 2: 14-15 mei 2015 lezing: 13 mei 2015 Frambozenweg 173 2321 KB Leiden 071 3730636 06 52152198 06 10982650 Papier vergulden met Tracey

Nadere informatie

Net op t net. Lespakket over sociale netwerksites en privacy 3 de graad basisonderwijs Werkbundel

Net op t net. Lespakket over sociale netwerksites en privacy 3 de graad basisonderwijs Werkbundel Net op t net Lespakket over sociale netwerksites en privacy 3 de graad basisonderwijs Werkbundel Versie 2.0 - September 2017 Wat is privacy? wat ik online zet, wat ik op het net vertel, aan wie ik mijn

Nadere informatie