Woorden en daden. Gemeente van Christus, Intro

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Woorden en daden. Gemeente van Christus, Intro"

Transcriptie

1 Liturgie Psalm 108:1-2 NB Votum en groet Gezang 87:1-3 LvdK Gebod Gezang 87:4-5 LvdK Doopformulier Gebed Gesprek met kinderen Gezang 380 OTH Doopvragen Doop Psalm 134:3 OB Gebed Schriftlezing Psalm 105: 5/22 OB Preek Psalm 146: 3/5 NB Gebed Gezang 1:1-4 LvdK Zegen

2 Woorden en daden Gemeente van Christus, Intro Zoals u weet kunnen een pasgeboren kinderen nog niet praten. Ze laten wel van zich horen als ze huilen, maar praten, dat kunnen ze nog niet. Pas na drie maanden gaan ze een beetje brabbelen en na negen maanden komen de eerste woordjes. Als je daar goed over nadenkt is het heel bijzonder dat wij mensen kunnen spreken. Dat wij door middel van taal aan een ander kunnen laten weten wat we denken, wat we voelen en wat we willen. Dat is bij baby s wel eens lastig, want je moet er maar naar raden wat er aan de hand is. Als je kunt praten kan je het aan de ander uitleggen. Taal is een ontzettend belangrijk middel waardoor mensen contact kunnen maken met elkaar. Maar nu komt het probleem, want niet iedereen spreekt dezelfde taal. Als kind spreek je dezelfde taal als je ouders, maar je zou op straat zomaar iemand tegen kunnen komen die een andere taal spreekt. Dan kan je praten wat je wilt maar de ander zal het niet begrijpen. Aan de ene kant is taal dus een middel tot contact voor mensen die dezelfde taal kennen. Aan de andere kant is de taal die we spreken soms ook een barrière. Dat merken we in de zomer als we op vakantie zijn in een land waar een taal wordt gesproken die je niet kent. Taal is een middel tot communicatie maar het kan ook een obstakel zijn.

3 Pinksteren is wat dat betreft een bijzonder feest, want met Pinksteren is de taal geen obstakel meer. Iedereen hoort het woord van God in zijn eigen taal verkondigen. In de kerk zou de scheidslijn van de taal geen rol meer moeten spelen. Het maakt niet uit wat voor je taal je spreekt. Iedereen is welkom in de gemeente van Christus. Maar praktisch gezien blijft het lastig en dat blijkt wel in het verhaal dat we vanmorgen hebben gelezen. Het taalprobleem Er zijn in de eerste christelijke gemeente in Jeruzalem gemeenteleden die Grieks spreken en er zijn gemeenteleden die Hebreeuws spreken. In beide gevallen gaat het om joden. Er zijn joden die Grieks spreken en er zijn joden die Aramees spreken. Degenen die Grieks spreken zijn waarschijnlijk niet opgegroeid in Jeruzalem. Ze zijn opgegroeid in het buitenland en hebben daar het Grieks leren spreken, want Grieks was in die tijd de taal van de internationale wereld. Het andere deel van de gemeente wordt aangeduid met het woord Hebreeën. Het woord Hebreeën doet denken aan het Hebreeuws. Waarschijnlijk was het Hebreeuws niet de taal die gesproken werd in het dagelijks leven. De voertaal in het dagelijks leven was het Aramees. De nieuwe Bijbelvertaling heeft het daarom over Aramees sprekenden. Waarschijnlijk werd er in de synagoge wel in het Hebreeuws gelezen. Maar hoe dat ook zij, er loopt een scheidslijn door de gemeente want er worden twee verschillende talen gesproken. En als er twee verschillende talen worden gesproken blijkt dat taal veel meer is dan een klank.

4 Een taal staat voor een cultuur. Iedere taal brengt een eigen leefwereld met zich mee en die verschillende leefwerelden laten zich niet zomaar met elkaar verbinden. Zelfs binnen eenzelfde taal kan het zijn dat je verschillende leefwerelden krijgt. Ik denk bijvoorbeeld even aan het verschil tussen de taal van jongeren en de taal van ouderen. En ook binnen een en dezelfde kerk worden er verschillende talen gesproken. Je hebt een taalveld dat je klassiek gereformeerd zou kunnen noemen. Maar er is ook een taalveld wat je evangelisch zou kunnen noemen. Daarmee gaat het niet alleen over verschillende klanken, meestal gaat het ook over verschillende culturen, en dat is niet ongevaarlijk. Want een taal heeft de neiging een in zichzelf gesloten kringetje te worden van mensen die elkaar begrijpen. Een in zichzelf gesloten taalkringetje heeft er moeite mee contact te maken met mensen die een andere taal spreken. Dienstbetoon Daar lijkt men last van te hebben in Jeruzalem, want de Griekse weduwen werden bij het dagelijkse dienstbetoon over het hoofd gezien. Voor de Aramees sprekende weduwen had men wel oog, want de apostelen spraken zelf ook Aramees. Maar voor de weduwen uit de andere taalkring had men minder oog, terwijl die daar wel behoefte aan hadden. Weduwe zijn is natuurlijk sowieso niet makkelijk. Je bent je man verloren, je loopt met een verlies over de wereld, je bent je maatje kwijt. Maar toentertijd kwam daar nog iets bij, want de man zorgde voor brood op de plank. Als je man overleed was dat een financiële ramp. Het betekende niet zelden armoede, want van uitkeringen had men toen nog niet gehoord.

5 De eerste christelijke gemeente had oog voor dit probleem. Men zorgde ervoor dat er voor iedereen genoeg was. Dat deed men door middel van dagelijkse maaltijden waarbij de weduwen welkom waren. Daarmee sloeg men twee vliegen in één klap, want door middel van een maaltijd doe je natuurlijk niet alleen iets aan een lege maag. Door een maaltijd doe je ook iets aan de eenzaamheid. Door middel van de maaltijden zorgde men ervoor dat er voor iedereen genoeg was. Daarnaast werd er gecollecteerd, want we lezen in de hoofdstukken hiervoor men bezittingen verkocht en het geld aan de voeten van apostelen legde. De apostelen deelden dat uit onder degenen die het nodig hadden en bij de mensen die geld nodig hadden hoorden ook de weduwen. Daarmee staan ze in een oude traditie want al in het Oude Testament lezen we dat weduwen een bijzondere plaats hebben bij God. In de psalm die we zo meteen gaan zingen staat dat de HERE wezen en weduwen steunt. Hij doet recht aan de armen en de verdrukten. Dat doet hij door middel van mensen. De apostelen laten zich hiervoor inschakelen maar wat is nu het probleem? De apostelen spreken Aramees. Daardoor hebben ze wel oog voor de Aramees sprekende weduwen. Maar de weduwen die Grieks spreken zien ze over het hoofd. Tijdprobleem Als dat probleem wordt aangekaard wordt het door de apostelen niet ontkent. Ze onderkennen het probleem, maar naar hun idee gaat het niet alleen om een taalprobleem. Naar hun inzicht is het ook een tijdprobleem. Hun agenda is te vol en de meesten van ons zullen wel weten wat dat betekent. Een overvolle aganda. De apostelen hebben niet genoeg tijd om zorgvuldig uit te zoeken wie wat nodig heeft.

6 Ze zijn zo druk met de maaltijden dat ze niet meer toekomen aan dat wat ze zien als hun corebusiness. En hun corebusiness is het verkondigen van Gods woord. Daar komt men nu te weinig aan toe. Over de oplossing lezen we zo meteen, maar nu al kunnen we vaststellen dat dit twee heel belangrijke dingen zijn voor een gemeente. Gemeente zijn is dit dat het woord van God wordt verkondigd en dat tafels worden gediend. Gemeente zijn is luisteren naar het woord van God en omzien naar elkaar. Maar blijkbaar kan er een spanning ontstaan tussen die twee. Het omzien naar elkaar kan zo belangrijk worden dat je niet meer toekomst aan het luisteren naar het woord van God. Dat is een reëel gevaar voor de gemeente. Het doet zich direct na Pinksteren al voor en we hebben er nog steeds last van. Als ik naar m n agenda kijk aan het begin van de week, dan heb ik voldoende tijd voor het voorbereiden van mijn preek. Maar als de week vordert komen er vaak allerlei dingen tussen. Je wilt oog hebben voor alles en iedereen, maar dat heeft wel eens als consequentie dat er minder tijd in de preek gaat zitten dan de bedoeling was. De bediening van het woord komt in het gedrang. Bij kerkenraadsleden zal hetzelfde probleem zich voordoen. Je bent zo druk met te voorkomen dat je niets over het hoofd ziet dat je niet toekomt aan het eigenlijke. En daarmee hebben we het over een serieus probleem want als het woord in het gedrang komt dan komt de communicatie tussen God en mensen in het gedrang. Het woord is als het ware de voedingslijn tussen God en zijn gemeente. Als het woord wegvalt dan is het alsof het stroom uitvalt, dan valt vroeg of laat de gemeente stil, dan sterft ze omdat ze geen feeling meer heeft met de bron van haar bestaan.

7 Opvoeding Niet alleen in gemeente ook in de opvoeding bestaat die spanning tussen de maaltijd en de verkondiging van het woord. Bij de maaltijd denk ik niet alleen aan het eten dat je je kinderen wilt geven. Bij de maaltijd denk ik aan het totaal plaatje. Aan alles wat een kind nodig heeft. Aan de schone luiers, aan het luisteren naar hun verhalen, aan het naar school gebracht worden. Dat is allemaal heel erg nodig en het is ook een opdracht van God. Die opdracht heb je gekregen met het krijgen van je kind. Maar de vraag die dit gedeelte ons stelt is de vraag naar de balans. Is de zorg voor het lichamelijke en maatschappelijk welzijn in balans met de zorg om het geestelijke welzijn van onze kinderen. Hoeveel energie steken je in het eerste en hoeveel steek je in het laatste? Waar liggen onze prioriteiten? Kinderen voelen heel goed aan wat belangrijk is in je leven. Nu weet ik wel dat je als ouder niet de keuze van de apostelen kunt maken. Zij kunnen de zorg voor de maaltijd uitbesteden, zodat ze zich helemaal op het woord kunnen concentreren. Dat kunnen jullie niet doen, maar dat wil niet zeggen dat je er niet over na zou kunnen denken. Hoe zit het met de balans tussen het woord en de maaltijd. Als ouder ben je geroepen aan beide zaken recht te doen. Volharden De apostelen geven de taak van het omzien naar de weduwen door aan anderen. Deze taak geven ze door aan zeven mannen uit het midden van de gemeente die een goed getuigenis hebben en vol zijn van de Geest.

8 Op die manier kunnen ze zelf volharden in het gebed en in de bediening van het woord. Ik wil dat woordje volharden even onderstrepen. Volharden wil zeggen dat het niet vanzelfsprekend is om ermee door te gaan. Er zijn allerlei redenen om niet te volharden in het gebed en de bediening van het woord. Er dienen zich heel veel dingen aan die doen alsof ze belangrijk zijn. Dingen die schreeuwen om onze aandacht. De suggestie is dat als we er geen aandacht aan besteden het niet goed gaat. Het gebed en het woord moeten dan wijken want we denken dat die kunnen wel even wachten. Het zijn niet alleen dingen van buiten die onze aandacht afleiden van het gebed en het woord. Vaak zijn wij het ook gewoon zelf die er geen zin in hebben. Maar als je geen zin hebt moet je maar zin maken. Dat zij mijn vader vroeger als er iets gedaan moest worden waar wij geen zin in hadden. Als je geen zin hebt moet je maar zin maken. Misschien is dat wel volharden. Ook al heb je er geen zin in, toch bidden, toch stil zijn, toch naar de kerk gaan, toch je bijbel lezen, toch een bijbelverhaal lezen voor je kinderen, toch met ze praten over God. Dat is volharden. Ook al zijn er dingen die doen alsof ze belangrijker zijn, ook al heb je er zelf misschien geen zin in, het toch doen. De apostelen concentreren op het gebed en op het woord en de gemeente kan zich in die keuze vinden. Ze kiezen zeven mannen uit die zich zullen toewijden aan de maaltijden en het dienen van de armen. Daarmee is het probleem waar we deze preek mee zijn begonnen opgelost. Het tijdprobleem van de apostelen opgelost. Er wordt extra mankracht ingezet, maar dat is niet het enige want uit de namen van de mannen die worden genoemd kunnen we opmaken dat het allemaal joden waren die Grieks hebben gesproken.

9 Voortaan zijn beide taalvelden vertegenwoordigt in de leiding van de gemeente om te voorkomen dat deze twee groepen langs elkaar heen zullen leven want het is niet voor niets Pinksteren geweest. Groei Ik wil afsluiten met het laatste vers van het gedeelte. In vers zeven lezen dat het woord van God zich verbreide. In oudere vertalingen lezen we dat het woord van God groeit. Eigenlijk vind ik die oude vertaling mooier want die spreekt tot de verbeelding. Het doet me denken aan scrabbelen. Tegenwoordig kan je het ook op je mobieltje spelen en heet het wordfeut. Bij dat spelletje kan het inderdaad zo zijn dat een woord groeit. Je kunt er een paar letters bij leggen zodat het een ander woord wordt. Het woord van God groeit. Als het in de bijbel gaat over het woord en over groeien, dan denk je onwillekeurig aan een gelijkenis die Jezus ergens vertelt. Een boer strooit zijn zaad uit over een akker in de hoop op vrucht. Als we hier lezen dat het woord van God groeit dan wordt daarmee bedoeld dat het woord vrucht draagt. Het gaat er niet alleen om dat zo veel mogelijk mensen het woord horen. Het gaat er vooral om dat het woord invloed heeft. Het gaat hierom dat wij met onze kinderen gevormd worden door het luisteren naar de stem van God. We lezen hier dat het gebeurd, want het aantal van de discipelen groeit sterk. Dat is resultaat van de concentratie op het gebed en de verkondiging van het woord. Aan het resultaat zie je dat de gemeente heeft een goed besluit heeft genomen. De aandacht voor het gebed en het woord is niet tevergeefs want het aantal van de discipelen is aan het groeien.

10 Ik denk dat we dit vanmorgen als een belofte meekrijgen. Concentratie op het woord en op het gebed is nooit tevergeefs. Nu zijn er vanmorgen ook ouders die dit hebben gedaan, maar geen vrucht zien. Dat doet pijn en het komt ook in de bijbel voor dat het woord tevergeefs wordt gezaaid. Het valt op de weg of tussen de doorns. Dat is een ramp voor degenen die zaaien. Dat kan dus gebeuren. Maar ik moet ook denken aan een psalm waarin staat dat zij die met geween zaaien met gejuich zullen maaien. Wie in tranen op weg gaat, dragend de buidel met zaad, zal thuiskomen met gejuich, dragend de volle schoven. Afsluiting In een eerdere dienst hebben we al gezegd dat het in het boek Handelingen uiteindelijk niet gaat om de handelingen van de apostelen, het gaat ook niet om de daden van de eerste christenen. Het gaat in het boek Handelingen om de daden van de opgestane Heer. Hij zelf is de drijvende kracht achter dat wat er gedaan wordt. Hijzelf is de drijvende kracht achter de maaltijden, want hij wil niet dat er iemand iets te kort komt. Hijzelf is de drijvende kracht achter de verkondiging van het woord, want hij wil dat zijn stem overal en door iedereen wordt gehoord. Hij wil door de apostelen en ons zichtbaar worden voor andere mensen. Laat je dus inzetten door hem. Maak zijn liefde zichtbaar door je daden en maak zijn stem hoorbaar door je woorden. Amen

Preek. Gemeente van Christus, Intro

Preek. Gemeente van Christus, Intro Schuld? Gezang 75: 1/2 LvdK Stil gebed Votum en groet Psalm 65: 1 NB Geloofsbelijdenis Psalm 65: 2 NB Gebed Schriftlezing Psalm 130: 2/4 NB Preek Psalm 32: 1/4 OB Lezen van het formulier tot en met het

Nadere informatie

6. Lied door Cantorij mèt de gemeente OPW 249 Heer, wat een voorrecht

6. Lied door Cantorij mèt de gemeente OPW 249 Heer, wat een voorrecht Preek Matteüs 28:18-20, voor 8 januari 2017, start RtN/O, nr 544. Leiding t/m preek: ds. Mark van Leeuwen Voor de dienst Laat ons samen één zijn (Sela) 1. Afkondigingen (Gemeente Noord/Oost) 2. Overdragen

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Handelingen 2, 42 Ochtenddienst H. Avondmaal

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Handelingen 2, 42 Ochtenddienst H. Avondmaal Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Handelingen 2, 42 Ochtenddienst H. Avondmaal Na votum en zegengroet zullen we voor de Here jubelen in ons lied door met elkaar van Psalm 81 de verzen 1 en 2 te zingen.

Nadere informatie

Handelingen 4:13 21 januari 2018 Vrijmoedig in Jezus' Naam

Handelingen 4:13 21 januari 2018 Vrijmoedig in Jezus' Naam Preek Gemeente van Christus, Een opdracht om mee te beginnen, vanmorgen. Neem eens even een reclamefilmpje in gedachten. Een reclamefilmpje dat je echt goed vindt. Zo één die je onthoudt. Oké Iedereen

Nadere informatie

Liturgie zondagmorgen 8 januari 2017 Jeugddienst 12-

Liturgie zondagmorgen 8 januari 2017 Jeugddienst 12- Liturgie zondagmorgen 8 januari 2017 Jeugddienst 12- Voorganger: ds W.G. Teeuwissen Samen in de naam van Jezus 1 Samen in de naam van Jezus heffen wij een loflied aan, want de Geest spreekt alle talen

Nadere informatie

Preek. Gemeente van Christus,

Preek. Gemeente van Christus, Ik geloof Gezang 399: 1/2 LvdK Votum en groet Psalm 100: 1/2 OB Geloofsbelijdenis Psalm 100: 3/4 OB Schriftlezing Rom. 10:4-21 Catechismus Zondag 7 Psalm 95: 2/3/4 OB Preek Psalm 135: 8/9/10 NB Gebed Psalm

Nadere informatie

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ De kerkenraad komt binnen en de afkondigingen worden

Nadere informatie

Welkom! Wat fijn dat u bij ons in de kerk bent! Met dit kleine boekje willen we u graag vertellen wie we zijn, hoe we dingen doen en wat ons drijft.

Welkom! Wat fijn dat u bij ons in de kerk bent! Met dit kleine boekje willen we u graag vertellen wie we zijn, hoe we dingen doen en wat ons drijft. Van harte welkom! Welkom! Welkom! Wat fijn dat u bij ons in de kerk bent! Met dit kleine boekje willen we u graag vertellen wie we zijn, hoe we dingen doen en wat ons drijft. U bent te gast in de Hervormde

Nadere informatie

DE ERVARING VAN DE EENHEID IN DE VROEGE KERK

DE ERVARING VAN DE EENHEID IN DE VROEGE KERK DE ERVARING VAN DE EENHEID IN DE VROEGE KERK Les 5 voor 3 november 2018 De vroege kerk is een geweldig voorbeeld van eenheid. Hoe bereikten ze die eenheid? Kunnen we dezelfde eenheid hebben in de kerk

Nadere informatie

Voorbeeld voordat de kinderen van groep 4 en 5 naar KBC gaan: Jongens en meisjes, wie van jullie puzzelt wel eens? En dan bedoel ik zo n puzzel.

Voorbeeld voordat de kinderen van groep 4 en 5 naar KBC gaan: Jongens en meisjes, wie van jullie puzzelt wel eens? En dan bedoel ik zo n puzzel. Lezen: Handelingen 18:24-19:7 Preek over doop met de heilige Geest (??) Voorbeeld voordat de kinderen van groep 4 en 5 naar KBC gaan: Jongens en meisjes, wie van jullie puzzelt wel eens? En dan bedoel

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Johannes 4, 12 en zondag 21b Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Johannes 4, 12 en zondag 21b Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: 1 Johannes 4, 12 en zondag 21b Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, 1. Votum 2. Zegengroet 3. Zingen: Gezang 131 : 1, 2 en 4 4. Lezing van de wet 5. Zingen:

Nadere informatie

Efeziërs 4 en NGB 27 Leerpreek: Wat is de kerk?

Efeziërs 4 en NGB 27 Leerpreek: Wat is de kerk? Efeziërs 4 en NGB 27 Leerpreek: Wat is de kerk? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

Hagar hoort er ook bij

Hagar hoort er ook bij Hagar hoort er ook bij Gezang 169: 1 (met refrein) OTH Stil gebed Votum en groet Psalm 75: 1 NB Geloofsbelijdenis Psalm 75: 2 NB Gebed Schriftlezing Genesis 16 Psalm 146: 1/5 OB Preek Psalm 68: 11 NB Lezen

Nadere informatie

Pinksteren revisited. Preek

Pinksteren revisited. Preek Pinksteren revisited Gezang 323:1/8 LvdK Votum en groet Psalm 145: 1/2 NB Gebod Psalm 145: 6 NB Schriftlezing (Handelingen 10:23-48) Gezang 328: 1/2/3 Preek Psalm 72: 1/3/6 NB Doopformulier Kinderlied

Nadere informatie

Lucas 24: Geloof jij het?!

Lucas 24: Geloof jij het?! Lucas 24:13-35 - Geloof jij het?! Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint

Nadere informatie

Welkom bij de Kinder-Dankdagdienst. Alles geef ik U!

Welkom bij de Kinder-Dankdagdienst. Alles geef ik U! Welkom bij de Kinder-Dankdagdienst woensdagmiddag 7 november 2018 met als thema Alles geef ik U! Markus 12: 41-44 Voorganger: Ds. Ria Scheltens-Ritzema Pianist: Sipke de Boer Welkom d.m.v. filmpje, we

Nadere informatie

Jeremia 1: Vertel het door!

Jeremia 1: Vertel het door! Jeremia 1:4-19 - Vertel het door! Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint

Nadere informatie

Jeremia 1:4-19 Vertel het door!

Jeremia 1:4-19 Vertel het door! Jeremia 1:4-19 Vertel het door! Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint toe.

Nadere informatie

Handelingen 6:3-4 Meedoen is winnen

Handelingen 6:3-4 Meedoen is winnen Handelingen 6:3-4 Meedoen is winnen Wie voetbalt, wil niet op de reservebank zitten. In de kerk van Jeruzalem stonden mensen aan de zijlijn, die graag wilden worden ingeschakeld. Maar in de kerk is iedereen

Nadere informatie

Welkom in de Hoeksteen

Welkom in de Hoeksteen Welkom in de Hoeksteen Startzondag 2016: Werken met kringen In deze dienst vieren we het Heilig Avondmaal Voorganger: ds. Sieds de Jong Lezen : Handelingen 2 : 43-47 Openbaring 3 : 13-22 Gezang 119 : 1,

Nadere informatie

Pinksteren/Doopdienst: Emma van Rijswijk en Stijn van Dam Thema: Wat Pinksteren voor Jezus betekende Voorganger: Gastheer: Muziek: Techniek: Liturgie: Ds. Willem Smouter Reyald Bert-Jan (orgel/piano),

Nadere informatie

Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen?

Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen? Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen? Gemeente van onze Heer Jezus Christus! Ze zitten met z'n tweeën op haar kamer: Reinier en Marloes. Ze kennen elkaar al een poosje.

Nadere informatie

Jeremia 29:7 Bidden voor bloei van de stad

Jeremia 29:7 Bidden voor bloei van de stad Jeremia 29:7 Bidden voor bloei van de stad Liturgie Stil gebed Votum en vredegroet Zingen: GKB Gezang 37 : 1 en 2 Voorbede Schepping Zingen: Psalm 104 : 9 Voorbede Onrecht Zingen: Psalm 68 : 3 Voorbede

Nadere informatie

1 Johannes 2, Hij is een God van jong en oud

1 Johannes 2, Hij is een God van jong en oud 1 Johannes 2,12-14 - Hij is een God van jong en oud Radiokerkdienst Zendtijd voor Kerken (20 juli radio 5) Preekverwerking 01 Matt 20,28a 2007 03 18 (78.5 KiB) Liturgie Gezang 158 Votum en groet Ps 118,1.5

Nadere informatie

1 Johannes 2,12-14 Hij is een God van jong en oud

1 Johannes 2,12-14 Hij is een God van jong en oud 1 Johannes 2,12-14 Hij is een God van jong en oud Radiokerkdienst Zendtijd voor Kerken (20 juli radio 5) Preekverwerking 01 Matt 20,28a 2007 03 18 (78.5 KiB) Liturgie Gezang 158 Votum en groet Ps 118,1.5

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Het is altijd prettig als de Bijbel zelf aangeeft, hoe je iets moet lezen. Soms zijn er van die verhalen of gelijkenissen, waarvan ik bij een eerste

Nadere informatie

Biddag Brouwershaven

Biddag Brouwershaven Biddag 2018 03-12 Brouwershaven Votum en groet Zingen Ps 29: 1,4,5 Gebed Schriftlezing Lukas 10: 1,2; 38-42 Zingen Ps 127: 1,2 Prediking Lukas 10: 42 Zingen Opw 462 (of luisteren) Zingen GK 22 Belijden

Nadere informatie

1 Korintiërs 12:12-13 Iedereen is nodig bij Jezus leerlingen

1 Korintiërs 12:12-13 Iedereen is nodig bij Jezus leerlingen 1 Korintiërs 12:12-13 Iedereen is nodig bij Jezus leerlingen Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook

Nadere informatie

Goede vrijdag Zie Het Lam!

Goede vrijdag Zie Het Lam! Goede vrijdag 2019 Zie Het Lam! Voorganger: Organist: ds. A. Baas Arjen van Vliet Orgelspel In stilte komen we de kerk binnen. We groeten elkaar en denken aan dat wat de Heere Jezus op die Vrijdag lang

Nadere informatie

Bezieling. Gemeente van Christus, Intro

Bezieling. Gemeente van Christus, Intro Liturgie Votum en groet Psalm 96: 1/2/3/4 NB Gebod Psalm 96: 5/6/7 NB Schriftlezing Leviticus 1:1-3 / Handelingen 4:32 5:11 Psalm 16: 1/2/3/4 NB Preek Gezang 473: 1/2/3/4/5 Gebed Gezang 305: 1/2 Zegen

Nadere informatie

Gezang 328: 1,2,3 Groet Als gebed zingen: Opw. 125: Heer ik kom tot U. Waar gaan we straks voor bidden? (inventarisatie)

Gezang 328: 1,2,3 Groet Als gebed zingen: Opw. 125: Heer ik kom tot U. Waar gaan we straks voor bidden? (inventarisatie) Tekst: Lucas 18: 1-8 Biddag 5 10 15 20 25 30 Liturgie: Welkom Gezang 328: 1,2,3 Groet Als gebed zingen: Opw. 125: Heer ik kom tot U Lezen: Lucas 18: 1-8 Psalm 43: 1,3,5 Waar gaan we straks voor bidden?

Nadere informatie

E.G. White (The Story of Redemption, hoofdstuk 32, blz. 242)

E.G. White (The Story of Redemption, hoofdstuk 32, blz. 242) Les 2 voor 14 juli 2018 1. Handelingen 2: 1-3. De vroege regen. 2. Handelingen 2: 4-13. De gave van tongen. 3. Handelingen 2: 14-32. De eerste preek. 4. Handelingen 2: 33-36. De verheerlijking van Jezus.

Nadere informatie

3 februari / 10.30

3 februari / 10.30 3 februari 2019 9.00 / 10.30 Intochtslied: Psalm 139 1 Heer, die mij ziet zoals ik ben, dieper dan ik mijzelf ooit ken, kent Gij mij, Gij weet waar ik ga, Gij volgt mij waar ik zit of sta. Wat mij ten

Nadere informatie

Marcus 1:12,13 35-38. Jesaja 30:15-18. Gemeente van onze Here Jezus Christus

Marcus 1:12,13 35-38. Jesaja 30:15-18. Gemeente van onze Here Jezus Christus Marcus 1:12,13 35-38 Jesaja 30:15-18 Gemeente van onze Here Jezus Christus Het gebedsleven van Jezus is voor ons een wat onbekend terrein. Dat moet het ook wel een beetje blijven. Hoe Hij met zijn Hemelse

Nadere informatie

Jongerendienst in de Ontmoetingskerk op zondag 22 maart 2015 Zo stil

Jongerendienst in de Ontmoetingskerk op zondag 22 maart 2015 Zo stil Jongerendienst in de Ontmoetingskerk op zondag 22 maart 2015 Zo stil voorganger: ds. Hans van Walsum muzikale begeleiding: Dedication / m.m.v. de jongeren van de TTV-club SAMENKOMEN Welkom en mededelingen

Nadere informatie

Psalm 22:26-27 De tafel van leven

Psalm 22:26-27 De tafel van leven Psalm 22:26-27 De tafel van leven Overdenking bij een avondmaalsviering op Witte Donderdag. In Psalm 22 wordt de tafel gedekt, een tafel van leven. Net als bij het avondmaal. Voor wie deze overdenking

Nadere informatie

De geboorte. Verkondiging

De geboorte. Verkondiging De geboorte Gezang Votum en groet Psalm 868: 2/3/4 LB Geloofsbelijdenis Psalm 33: 11 OB Schriftlezing (Genesis 21:1-7) Psalm 65: 6/8/9 OB Preek Psalm 126: 1/3 NB Gebed Gezang 302: 1/3/4 LB Zegen Verkondiging

Nadere informatie

Bediening van de Heilige Doop aan: Thema: Altijd Welkom Bij Jezus

Bediening van de Heilige Doop aan: Thema: Altijd Welkom Bij Jezus Het vandaag feest: er wordt gedoopt en daarom dit speciale bloemstuk. In de bijbel worden mensen bij de doop onder gedompeld in water. De 2 rozen onder in het water stellen dus de dopelingen voor : een

Nadere informatie

2. Zegengroet Genade voor u en vrede van God onze Vader in de Heer Jezus Christus. Amen

2. Zegengroet Genade voor u en vrede van God onze Vader in de Heer Jezus Christus. Amen Liturgie Emmen, 13 september 2015 (buitendienst) Thema: samen onderweg (startzondag) 1. Votum 2. Zegengroet Genade voor u en vrede van God onze Vader in de Heer Jezus Christus. Amen 3. Zingen: Sela: breng

Nadere informatie

Zondag 17 mei 2015 Wezenzondag. Bij Ezechiël 39 : 21-29, Johannes 14 : Johannes 16: 5-7

Zondag 17 mei 2015 Wezenzondag. Bij Ezechiël 39 : 21-29, Johannes 14 : Johannes 16: 5-7 Zondag 17 mei 2015 Wezenzondag Bij Ezechiël 39 : 21-29, Johannes 14 : 18-19 Johannes 16: 5-7 In het kerkelijk jaar zijn we nu in de dagen tussen hemelvaart en pinksteren. Het zijn van oudsher de dagen

Nadere informatie

Welkom in de Hoeksteen. Voorganger: ds. J. Plug

Welkom in de Hoeksteen. Voorganger: ds. J. Plug Welkom in de Hoeksteen Voorganger: ds. J. Plug Lezen : Filippenzen 3:7-17 (BGT) Opwekking 488 Gezang 171 : 1 en 2 Psalm 62 : 1 en 4 (NPB) Psalm 62 : 5 en 6 (NPB) Gezang 261 Uitleg over Givt Welkom en mededelingen

Nadere informatie

Liturgie voor de biddag op woensdag 14 maart 2018

Liturgie voor de biddag op woensdag 14 maart 2018 Liturgie voor de biddag op woensdag 14 maart 2018 thema: Vertel het maar! Van harte welkom! We vinden het fijn dat jullie vanochtend in de kerk zijn: de kinderen van school, de meesters en juffen, de vaders

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Johannes 1, 1 Middagdienst

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Johannes 1, 1 Middagdienst Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Johannes 1, 1 Middagdienst Broeders en zusters, we zullen vanmiddag luisteren naar hoe het Woord, onze Here Jezus Christus, in de prediking tot ons komt. Daarom zullen

Nadere informatie

Orde van dienst Kinderbiddag

Orde van dienst Kinderbiddag Orde van dienst Kinderbiddag op woensdag 11 maart 2015, aanvang 14.30 uur Thema: Altijd dichtbij Handelingen 16: 22-34 Ds. Ria Scheltens- Ritzema zal de dienst leiden Muzikale begeleiding : Sipke de Boer

Nadere informatie

Zondag 21 februari 2016; 2 e zondag van de 40-dagen; project: zet een stap naar de A/ander; kleur Paars; ds. A.J.Wouda

Zondag 21 februari 2016; 2 e zondag van de 40-dagen; project: zet een stap naar de A/ander; kleur Paars; ds. A.J.Wouda Zondag 21 februari 2016; 2 e zondag van de 40-dagen; project: zet een stap naar de A/ander; kleur Paars; ds. A.J.Wouda Ex. 1 e lezing Ex. 34: 27-35 Antwoordpsalm 27: 4 2 e lezing Lucas 9: 28-36 Gemeente

Nadere informatie

1 Petrus 4,6 Gastvrijheid

1 Petrus 4,6 Gastvrijheid 1 Petrus 4,6 Gastvrijheid Avondmaal Liturgie Voorzang: Gez 156,1.2.4 Welkom Stil gebed. Votum Zegengroet Zingen: Ps 84,1.2 Wet Zingen: Ps 135,3.12 Gebed Schriftlezing: - Genesis 18,1-10a - 1 Petrus 4,7-11

Nadere informatie

Ananias. Preek. Gemeente van Christus, Intro

Ananias. Preek. Gemeente van Christus, Intro Ananias Gezang 304: 1/2 LvdK Votum en groet Psalm 100: 1/2/3/4 OB Gebod (eerste deel avondmaalsformulier) Psalm 86: 6 OB Schriftlezing (Handelingen 9:10-19) Psalm 146: 1/3/6 OB Preek Onze Vader: 1/6/9

Nadere informatie

Nehemia 8:10b - Feest met de wet

Nehemia 8:10b - Feest met de wet Nehemia 8:10b - Feest met de wet Je moet al zo veel, en dan moet je je van God ook nog aan zijn wetten houden? Hoe kun je nu blij zijn met de wet? Toch wordt in Jeruzalem feest gevierd als de wet gelezen

Nadere informatie

Ananias & Saffira. Het leven van de eerste christengemeente, openbaarde en meewerkte, ja, daar kunnen wij naar verlangen.

Ananias & Saffira. Het leven van de eerste christengemeente, openbaarde en meewerkte, ja, daar kunnen wij naar verlangen. - 1 - Ananias & Saffira Het leven van de eerste christengemeente, zoals God zich daar openbaarde en meewerkte, ja, daar kunnen wij naar verlangen. Maar het waren niet enkel genezingen die onder hen plaats

Nadere informatie

Bij 1 Samuël 12 : 19-24, Johannes 14 : 15-21

Bij 1 Samuël 12 : 19-24, Johannes 14 : 15-21 Zondag 8 mei 2016 Wezenzondag Bij 1 Samuël 12 : 19-24, Johannes 14 : 15-21 Deze zondag de zondag voor Pinksteren wordt wel Wezenzondag genoemd. Dat komt natuurlijk doordat Jezus tegen zijn leerlingen zei:

Nadere informatie

Johannes 6,1-15 We danken God, want Jezus zorgt voor ons

Johannes 6,1-15 We danken God, want Jezus zorgt voor ons Johannes 6,1-15 We danken God, want Jezus zorgt voor ons Dankdag voor gewas en arbeid Liturgie Voorzang LB 448,1.3.4 Stil gebed Votum Groet Zingen: Gez 146,1.2 Gebed Lezen: Johannes 6,1-15 Zingen: Ps 33,2

Nadere informatie

Johannes 8:58 Nooit meer afscheid met Jezus (oudjaarsdag)

Johannes 8:58 Nooit meer afscheid met Jezus (oudjaarsdag) Johannes 8:58 Nooit meer afscheid met Jezus (oudjaarsdag) p> Liturgie Zingen: LvK Lied 397 : 1, 3 en 4 Stil gebed Votum en groet Zingen: GKB Gezang 121 : 1, 8 en 9 Gebed Lezen: Johannes 8 : 48 59 Zingen:

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Handelingen 2, 42 Middagdienst H. Avondmaal. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Handelingen 2, 42 Middagdienst H. Avondmaal. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Handelingen 2, 42 Middagdienst H. Avondmaal Broeders en zusters, 1 Votum 2 Zegengroet 3 Zingen : Gezang 102b : 1 en 2 4 Gebed voor de opening van het Woord 5 Viering

Nadere informatie

Wat is een kerkdienst?

Wat is een kerkdienst? Inhoudsopgave Welkom...3 Wat is een kerkdienst?... 4 Liturgie...5 Schema liturgie... 6 Begrippen... 8 Ruimte voor uw aantekeningen... 9 Contact...10 Routebeschrijving... 11 2 Welkom Allereerst hartelijk

Nadere informatie

Exodus God zal er zijn

Exodus God zal er zijn Exodus 3-4 - God zal er zijn Gezinsdienst Liturgie Welkom Voorzang Maak een vrolijk geluid voor de Heer (Elly en Rikkert) Opw voor Kids 18 (Ben je groot of ben je klein) Gez 132 (Dank U voor deze nieuwe

Nadere informatie

Exodus 3-4 God zal er zijn

Exodus 3-4 God zal er zijn Exodus 3-4 God zal er zijn Gezinsdienst Liturgie Welkom Voorzang Maak een vrolijk geluid voor de Heer (Elly en Rikkert) Opw voor Kids 18 (Ben je groot of ben je klein) Gez 132 (Dank U voor deze nieuwe

Nadere informatie

Liturgie 30 april 2017

Liturgie 30 april 2017 Liturgie 30 april 2017 Welkom en mededelingen Zingen Hemelhoog 617a Tienduizend redenen De zon komt op, maakt de morgen wakker; mijn dag begint met een lied voor U. Heer, wat er ook gebeurt en wat mij

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Zondag 25 Ochtenddienst. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Zondag 25 Ochtenddienst. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Zondag 25 Ochtenddienst Broeders en zusters, 1. Votum 2. Zegengroet 3. Zingen : Lied 429 : 1 en 3 4. Lezing van de wet 5. Zingen : Psalm 119 : 13 en 14 6. Gebed voor

Nadere informatie

Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft!

Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft! Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft! Gezinsdienst Liturgie Zingen: - EL 478 Zing, zing, zingen maakt blij - Weet je dat de lente komt? Stil gebed Votum / groet Zingen: Gez 94,1.3.6

Nadere informatie

21 februari 2016 ONLINE MET GOD. Voorganger: Ds.H.Bondt Begeleiding: Entheos / Els Cornelisse

21 februari 2016 ONLINE MET GOD. Voorganger: Ds.H.Bondt Begeleiding: Entheos / Els Cornelisse 21 februari 2016 ONLINE MET GOD. Voorganger: Ds.H.Bondt Begeleiding: Entheos / Els Cornelisse Votum en groet Ps. 65,1 (U luistert als wij bidden) De lofzang klinkt uit Sions zalen tot U met stil ontzag.

Nadere informatie

Welkom in de morgendienst van zondag 23 oktober 2016 Afsluiting Vakantie Bijbel Club Voorganger : ds. Hanneke Paas Muzikale medewerking : Rikus

Welkom in de morgendienst van zondag 23 oktober 2016 Afsluiting Vakantie Bijbel Club Voorganger : ds. Hanneke Paas Muzikale medewerking : Rikus Welkom in de morgendienst van zondag 23 oktober 2016 Afsluiting Vakantie Bijbel Club Voorganger : ds. Hanneke Paas Muzikale medewerking : Rikus Schippers en band Ouderling van dienst : Petra Jansen Thema

Nadere informatie

Lucas 2:25-35 Heb je geduld?

Lucas 2:25-35 Heb je geduld? Lucas 2:25-35 Heb je geduld? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint toe.

Nadere informatie

Missie Nederlands Gereformeerde Kerk Voorthuizen-Barneveld

Missie Nederlands Gereformeerde Kerk Voorthuizen-Barneveld Waarom een missie? We realiseren ons dat geloven in God en het verlossingswerk van Jezus Christus in 2008 geen vanzelfsprekendheid meer is. De ontkerkelijking is een feit, maar tegelijk is er ook weer

Nadere informatie

1. Wie er horen. Liturgie morgendienst zondag 20 mei Zingen: Gez. 241:1,2 (LvdK) Stil gebed. Votum en vredegroet. Zingen: Gez.

1. Wie er horen. Liturgie morgendienst zondag 20 mei Zingen: Gez. 241:1,2 (LvdK) Stil gebed. Votum en vredegroet. Zingen: Gez. Liturgie morgendienst zondag 20 mei 2018 Zingen: Gez. 241:1,2 (LvdK) Stil gebed Votum en vredegroet Zingen: Gez. 281:1-4 (LvdK) Kinderen naar de KND De Tien Woorden + samenvatting Zingen: Ps. 103:3 (NB)

Nadere informatie

Liturgie zondagmorgen 16 oktober - Jeugddienst DROOM, DURF, DOE, DEEL

Liturgie zondagmorgen 16 oktober - Jeugddienst DROOM, DURF, DOE, DEEL Liturgie zondagmorgen 16 oktober - Jeugddienst DROOM, DURF, DOE, DEEL Refrein komt op meerdere momenten van de dienst terug. Vier het leven om je heen Hang de slingers op en dans met iedereen Het leven

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Filippenzen 2, 3 5 Huwelijksdienst. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Filippenzen 2, 3 5 Huwelijksdienst. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Filippenzen 2, 3 5 Huwelijksdienst Broeders en zusters, 1 Votum 2 Zegengroet 3 Zingen : Gezang 4 Gebed voor de opening van het Woord 5 Schriftlezing : 6 Zingen :

Nadere informatie

Welkom en afkondigingen Zingen: 218: 1,2,3,4 Stil gebed, bemoediging en groet Zingen: 113: 1,2 Gebed Kinderen gaan naar de KND Zingen: Voor we Gaan

Welkom en afkondigingen Zingen: 218: 1,2,3,4 Stil gebed, bemoediging en groet Zingen: 113: 1,2 Gebed Kinderen gaan naar de KND Zingen: Voor we Gaan Welkom en afkondigingen Zingen: 218: 1,2,3,4 Stil gebed, bemoediging en groet Zingen: 113: 1,2 Kinderen gaan naar de KND Zingen: Voor we Gaan Schriftlezing: Lucas 22: 14~20 Zingen: 118: 1,9 Verkondiging

Nadere informatie

Eén naam onder de hemel

Eén naam onder de hemel Eén naam onder de hemel Gezang 1:1 Stil gebed Votum en groet Psalm 43: 2/3 Geloofsbelijdenis Psalm 43: 4/5 Gebed Schriftlezing Genesis 12: 4-9 Psalm 135: 1/2 NB Preek Psalm 135: 8/10 NB Lezen formulier

Nadere informatie

Liturgie voor de dankdag op woensdag 7 november 2018

Liturgie voor de dankdag op woensdag 7 november 2018 Liturgie voor de dankdag op woensdag 7 november 2018 thema: Alles geef ik U! Van harte welkom! We vinden het fijn dat jullie vanochtend in de kerk zijn: de kinderen van school, de meesters en juffen, de

Nadere informatie

KERK EN SCHOLENDIENST 22 mei 2016 in de tuin van Het Wooldhuis. Opnieuw beginnen

KERK EN SCHOLENDIENST 22 mei 2016 in de tuin van Het Wooldhuis. Opnieuw beginnen KERK EN SCHOLENDIENST 22 mei 2016 in de tuin van Het Wooldhuis Opnieuw beginnen voorganger: ds. Hans van Solkema i.s.m. de Linde, de Springplank en de Gouden Emmer begeleiding: Ons Genoegen ONTMOETEN welkom

Nadere informatie

SOAKEN. Thema s N i e u w L e v e n M a a s tri ch t. Rust vinden bij degene die werkelijke rust geeft. S u btitel

SOAKEN. Thema s N i e u w L e v e n M a a s tri ch t. Rust vinden bij degene die werkelijke rust geeft. S u btitel Thema s N i e u w L e v e n M a a s tri ch t SOAKEN Rust vinden bij degene die werkelijke rust geeft Soms ben je zo druk met rennen en vliegen voor Hem. En natuurlijk weet je dat het zijn veel belangrijker

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Zondag 28 en 29 Ochtenddienst / H. Avondmaal. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Zondag 28 en 29 Ochtenddienst / H. Avondmaal. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Zondag 28 en 29 Ochtenddienst / H. Avondmaal Broeders en zusters, 1 Votum 2 Zegengroet 3 Zingen: Psalm 106 : 1 en 2 4 Lezing van de wet 5 Zingen: Psalm 106 : 3 en

Nadere informatie

"een goed verstaander heeft genoeg aan een half woord."

een goed verstaander heeft genoeg aan een half woord. Wijkgemeente Regenboog Zoetermeer (POR-dienst) Datum: 19 augustus 2018 KOMEN Welkom Aanvangslied: Lied 274: 1, 2, 3 (Wij komen hier ter ere van uw naam) Stilte Groet en bemoediging Psalm van de zondag:

Nadere informatie

Johannes 20,5-9 Ik ben de opstanding en het leven

Johannes 20,5-9 Ik ben de opstanding en het leven Johannes 20,5-9 Ik ben de opstanding en het leven Pasen 2012 Gezamenlijke dienst met de Christelijke Gereformeerde Kerk in Franeker < Liturgie Binnendragen twee brandende nieuwe paaskaarsen (CGK en GKv)

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Handelingen 1, Middagdienst

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Handelingen 1, Middagdienst Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Handelingen 1, 10-11 Middagdienst Broeders en zusters, op deze feestdag willen we de volken van de aarde oproepen in ons lied om zich in de Here te verblijden. We

Nadere informatie

Jeugddienst 1 oktober 9.30 uur Vrouw met de kruik

Jeugddienst 1 oktober 9.30 uur Vrouw met de kruik Jeugddienst 1 oktober 9.30 uur Vrouw met de kruik Zingen voor de dienst: Schrijvers van gerechtigheid - Wat een wonder dat ik meewerken mag Wat een wonder dat ik meewerken mag in Uw koninkrijk, dat ik

Nadere informatie

Liturgie Kom-in-de-kerk/aangepaste dienst Emmen, 14 april 2019 thema: wie is Jezus voor jou? m.m.v. De Notenkrakers

Liturgie Kom-in-de-kerk/aangepaste dienst Emmen, 14 april 2019 thema: wie is Jezus voor jou? m.m.v. De Notenkrakers Liturgie Kom-in-de-kerk/aangepaste dienst Emmen, 14 april 2019 thema: wie is Jezus voor jou? m.m.v. De Notenkrakers 1. Votum 2. Vredegroet Genade voor u en vrede van God onze Vader in de Heer Jezus Christus.

Nadere informatie

PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED

PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED Bijbel voor Kinderen presenteert PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

Zondag 21 oktober Zuiderkerk. Voorganger: ds Harmen Jansen Organist: E. Bremer. Orgelspel. Welkom. Zingen: lied 217 vers 1, 3, 4 en 5

Zondag 21 oktober Zuiderkerk. Voorganger: ds Harmen Jansen Organist: E. Bremer. Orgelspel. Welkom. Zingen: lied 217 vers 1, 3, 4 en 5 1 Zondag 21 oktober Zuiderkerk Voorganger: ds Harmen Jansen Organist: E. Bremer Orgelspel Welkom Zingen: lied 217 vers 1, 3, 4 en 5 1 De dag gaat open voor het woord des Heren, zon die wij zoeken, kracht

Nadere informatie

Gemeente van Jezus Christus

Gemeente van Jezus Christus Dienstnummer: 1311 zondag: 5 e zondag van Pasen, Cantate datum: 19-05-2019 plaats: De Ontmoeting, Assen Schriftlezingen (onderstreept = hoofdlezing): Deuteronomium 6:1-9; Johannes 13:31-35 liederen: ps

Nadere informatie

Psalm 127 Vrucht op je werk

Psalm 127 Vrucht op je werk Psalm 127 Vrucht op je werk Wat kunnen we druk zijn! Maar zonder Gods zegen is het zinloos gezwoeg. Psalm 127 leert van God vrucht op je werk te verwachten, en dan mag je gerust zijn. Voor wie deze meditatie

Nadere informatie

Johannes 14:6 Weg met je stappenplannen!

Johannes 14:6 Weg met je stappenplannen! Johannes 14:6 Weg met je stappenplannen! Voor alles maken we stappenplannen. Naar elk levensdoel is een stappenplan te bedenken. Maar kun je met een stappenplan ook dichter bij God komen? Nee, zegt Jezus,

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen presenteert PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED

Bijbel voor Kinderen presenteert PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED Bijbel voor Kinderen presenteert PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

Zondag 1 februari 2015, PG Sexbierum-Pietersbierum, door ds. A.J.Wouda Bij Marcus 1:21-28 en Deut.18: 15-20

Zondag 1 februari 2015, PG Sexbierum-Pietersbierum, door ds. A.J.Wouda Bij Marcus 1:21-28 en Deut.18: 15-20 Zondag 1 februari 2015, PG Sexbierum-Pietersbierum, door ds. A.J.Wouda Bij Marcus 1:21-28 en Deut.18: 15-20 Gemeente van Christus, Zoals dat hoort gaan Jezus en zijn 4 nieuwe vrienden op sabbat naar de

Nadere informatie

Liturgie 18 augustus Br. Roel van Swetselaar

Liturgie 18 augustus Br. Roel van Swetselaar Liturgie 18 augustus 2019 Br. Roel van Swetselaar Votum en Groet Zingen Hemelhoog 291 Al wat ik ben Al wat ik ben, leg ik in uw hand, ik geef mijzelf volledig. Mijn leven rust in de palm van uw hand, ik

Nadere informatie

PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED

PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED Bijbel voor Kinderen presenteert PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

Johannes 20,1-18 Jezus is opgestaan en zoekt ons!

Johannes 20,1-18 Jezus is opgestaan en zoekt ons! Johannes 20,1-18 Jezus is opgestaan en zoekt ons! Liturgie Voorzang: - Gez 96,1-3 - Weet je dat de lente komt Aansteken nieuwe kaars Zingen: Gez 95,1.2.4 Stil gebed Votum / groet Zingen: Opw 488 Gebed

Nadere informatie

Een leerling van Jezus vertelt ('walking sermon' langs kunstwerken)

Een leerling van Jezus vertelt ('walking sermon' langs kunstwerken) Een leerling van Jezus vertelt ('walking sermon' langs kunstwerken) Doek achter de tafel Even kijken hoor. U en jullie hebben er al naar kunnen kijken, maar ik nog niet. Nu wil ik het goed zien. Ja, zo

Nadere informatie

Ruimte voor God thema 5: Écht ontvangen Preek over Matteüs 13:8 & 23 & Lukas 1: Preek Gemeente van Christus,

Ruimte voor God thema 5: Écht ontvangen Preek over Matteüs 13:8 & 23 & Lukas 1: Preek Gemeente van Christus, Ruimte voor God thema 5: Écht ontvangen Preek over Matteüs 13:8 & 23 & Lukas 1:26-38 Preek Gemeente van Christus, Want Jezus vertelt over een zaaier die aan het zaaien is. Hij strooit het zaad wijd en

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Lucas 24, Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Lucas 24, Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Lucas 24, 30-31 Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, 1 Votum 2 Zegengroet 3 Zingen: Gezang 95 : 1-4 4 Lezing van de wet 5 Zingen: Lied 449 : 1, 3 en 5

Nadere informatie

Paasviering. Sing-in 2017

Paasviering. Sing-in 2017 Paasviering Sing-in 2017 Welkom en gebed Psalm 100:1 Juich, aarde, juich alom den HEER; Dient God met blijdschap, geeft Hem eer; Komt, nadert voor Zijn aangezicht; Zingt Hem een vrolijk lofgedicht. Wij

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Naar aanleiding van de lezingen vandaag, over het ophouden van de manna uit Jozua 5 en het teken van brood en vis uit Johannes 6, wil ik graag twee

Nadere informatie

De doop in de Heilige Geest

De doop in de Heilige Geest Door het geloof in Jezus Christus uit te spreken leeft de gelovige, als ziel, via het lichaam (de mond) in relatie met God de Vader. Dit wordt uitgelegd in de studie Bekering. 1 Door Jezus de autoriteit

Nadere informatie

Liturgie voor de biddag op woensdag 14 maart 2018

Liturgie voor de biddag op woensdag 14 maart 2018 Liturgie voor de biddag op woensdag 14 maart 2018 thema: Vertel het maar! Van harte welkom! We vinden het fijn dat jullie vanochtend in de kerk zijn: de kinderen van school, de meesters en juffen, de vaders

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Korinthiërs 12, 4-7 Middagdienst Doop

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Korinthiërs 12, 4-7 Middagdienst Doop Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: 1 Korinthiërs 12, 4-7 Middagdienst Doop 1. Lied : Psalm 122 : 1 en 2 2. Gebed om zegen voor de dienst 3. Doop 4. Aansluitend op de doop zingen Psalm 105 : 5 5. Schriftlezing

Nadere informatie

Liturgie bij de jeugddienst 12- op Zondagochtend 29 september OTH 459 Kinderen van de Vader (Opw. Voor Kids 17)

Liturgie bij de jeugddienst 12- op Zondagochtend 29 september OTH 459 Kinderen van de Vader (Opw. Voor Kids 17) Liturgie bij de jeugddienst 12- op Zondagochtend 29 september 2015 OTH 459 Kinderen van de Vader (Opw. Voor Kids 17) Wij willen samen vieren dat God van mensen houdt en dat Hij in ons midden zijn rijk

Nadere informatie

Marcus 14,22 Jezus deelt zichzelf uit aan zwakke mensjes

Marcus 14,22 Jezus deelt zichzelf uit aan zwakke mensjes Marcus 14,22 Jezus deelt zichzelf uit aan zwakke mensjes Liturgie Voorzang Ps 23,1 Votum / groet Zingen Ps 23,2.3 Wet Zingen Ps 61,2.3.6 Gebed Lezen: Markus 14,17-31 Preek over Markus 14,22 Zingen Gez

Nadere informatie

Pinksteren 2015 -- oogst van de vruchten. Bij Exodus 20 : 1 20 - Handelingen 2 : 1-11

Pinksteren 2015 -- oogst van de vruchten. Bij Exodus 20 : 1 20 - Handelingen 2 : 1-11 Pinksteren 2015 -- oogst van de vruchten Bij Exodus 20 : 1 20 - Handelingen 2 : 1-11 Als wij Pinksteren vieren, dan vieren we toch ook dat de boodschap van Gods liefde wereldwijd rondgaat. Dat we in het

Nadere informatie

Liturgie voor de dankdag op woensdag 7 november 2018

Liturgie voor de dankdag op woensdag 7 november 2018 Liturgie voor de dankdag op woensdag 7 november 2018 thema: Alles geef ik U! Van harte welkom! We vinden het fijn dat jullie vanochtend in de kerk zijn: de kinderen van school, de meesters en juffen, de

Nadere informatie

MAAR NIEMAND HEEFT OOIT GOD GEZIEN

MAAR NIEMAND HEEFT OOIT GOD GEZIEN NIEMAND HEEFT OOIT GOD GEZIEN MAAR Voorganger: ds. Werner Gugler Ouderling: Jannie Torsius Lector: Henk Buscher Pianist: Rik Nijs / Jan vd Brink Koster: Niels Kuyt / Coen Robbertsen Intochtslied: Opwekking

Nadere informatie