opname chirurgie Daha fazla bilgiler için bakınız:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "opname chirurgie Daha fazla bilgiler için bakınız:"

Transcriptie

1 opname chirurgie In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten tot een opname bij het specialisme Chirurgie van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG). In deze folder geven wij u informatie over de gang van zaken voor, tijdens en na uw opname. Voor algemene informatie over het OLVG verwijzen wij u naar de folder Het olvg van a tot z. Deze folder ontvangt u bij opname op de verpleegafdeling. Voor aanvullende informatie over opname, ontslag, behandelprotocollen over uw diagnose en een uitgebreid aanbod aan voorlichtingsmateriaal kunt u terecht bij: Het Informatiecentrum van het OLVG. Openingstijden maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot en van tot uur, telefoon (020) , informatiecentrum@olvg.nl. Onze website of Ga naar medische afdelingen/algemene chirurgie/relevante websites. Hier vindt u links naar andere websites met informatie over chirurgische behandelingen. De verpleegkundige spreekt uw behandeling altijd met u na. We zouden het echter zeer op prijs stellen als u via onze website een korte enquête zou willen invullen. Het invullen kost maximaal 10 minuten, maar het geeft ons maximale informatie om de zorg nog beter te kunnen maken. Daha fazla bilgiler için bakınız:

2 1 Voorbereiding opname Chirurgie 1.1 Planning De planning van de opname is afhankelijk van de reden waarvoor u moet worden opgenomen. De arts bespreekt de planning van de opnames met de planner, die de opnamedatum plant in overleg met de arts. Bij de inschrijving bespreekt de polikliniekmedewerker uw verzekering, uw telefonische bereikbaarheid en mogelijke beschikbaarheid in een bepaalde periode. Uw opname gaat pas door als de planner u oproept en u instemt met de voorgestelde datum. De datum van opname is altijd onder voorbehoud. Spoedoperaties of het niet beschikbaar zijn van een bed kunnen tot uitstel van uw opname leiden. Een tot twee weken voor opname ontvangt u een telefonische oproep. Als de planner u oproept, hoort u waar en hoe laat wij u op de dag van opname verwachten. Tevens krijgt u informatie over: Tot wanneer u nog mag eten en drinken. Een eventueel bezoek aan de Polikliniek Pre-operatief Onderzoek. Het gebruik van bepaalde medicijnen. Indien u veranderingen wilt doorgeven, neemt u dan contact op met planner. De planner is bereikbaar op werkdagen van 9.00 tot uur en van tot uur, via telefoonnummer (020) Op de verpleegafdelingen wordt gemengd verpleegd. Indien u hier bezwaar tegen heeft dan kunt u dit aangeven bij de planning van uw opname. Ook is het vermelden van een speciaal dieet van belang. 1.2 Pre-operatieve poliklinische voorbereidingen Indien u wordt geopereerd, heeft uw behandelend arts u eerst verwezen naar de Polikliniek Pre-operatief Onderzoek (PPO) en u de folder Informatie over anesthesie en pijnbestrijding gegeven. Indien u na het bezoek aan de PPO nog vragen heeft over de anesthesie, dan kunt u contact opnemen met de Polikliniek Pre-operatief Onderzoek: Locatie Oosterpark (020) Locatie Prinsengracht (020) Overige voorbereidingen Wat neemt u mee? Inschrijvingsbewijs van uw zorgverzekeraar. Wanneer u niet of onvolledig bent verzekerd, geeft u dit dan zo spoedig door aan de verzekerdenadministratie in de Lichtstraat, via telefoonnummer (020) Het is zowel in uw als in ons belang dat uw verzekering goed is geregeld.

3 Patiëntenpas van het OLVG. Zijn uw gegevens gewijzigd, geeft u dit dan door bij de balie van de verpleegafdeling waar u wordt opgenomen. Uw medicijnen in de originele verpakking. Het is voor artsen en verpleegkundigen belangrijk te weten welke geneesmiddelen u gebruikt. Tijdens uw verblijf krijgt u eventuele geneesmiddelen van het ziekenhuis. Stop NIET op eigen initiatief met het gebruik van medicijnen zonder dit vooraf te overleggen met uw behandelend arts! Dieetlijst. Als u een dieet volgt, brengt u dan de richtlijnen daarvan mee naar het ziekenhuis en bespreek deze met uw arts of verpleegkundige. Zonodig schakelt uw specialist een diëtist in. Wij adviseren u minimaal het volgende mee te nemen: pyjama of andere nachtkleding gemakkelijk zittende kleding extra ondergoed toiletartikelen pantoffels (geen gladde zool). Geld en kostbaarheden Wij raden u aan om weinig geld mee te nemen en geen waardevolle spullen of sieraden. De ervaring leert dat gevaar van zoekraken of diefstal aanwezig is. Het OLVG is niet aansprakelijk voor verlies, beschadiging of diefstal van uw eigendommen. Contactpersoon Een van uw familieleden of kennissen kan als contactpersoon optreden. Dit is de persoon aan wie wij informatie verstrekken. Geef bij het opnamegesprek zijn naam en telefoonnummer door aan de verpleging. Uw contactpersoon kan inlichtingen inwinnen en doorgeven, maar ook regelen wie er op welke tijden op bezoek komt. Voorbereiding op ontslag Indien u denkt dat u na ontslag uit ons ziekenhuis nog zorg nodigt heeft (nazorg), schroomt u dan niet dit in een vroeg stadium te melden aan de verpleegkundige. Houdt u er rekening mee dat aan nazorg kosten verbonden zijn en dat het aanvragen van nazorg aan regels gebonden is. Wanneer u bij ontslag afhankelijk bent van speciaal vervoer, zoals rolstoelvervoer, dan heeft u toestemming nodig van uw verzekeraar. Neemt u daarom vóór uw opname contact met hen op. Wij verzoeken u om er rekening mee te houden dat u dit soort vervoer zelf moet bekostigen. Meer informatie hierover kunt u vragen bij het Informatiecentrum in de Lichtstraat.

4 2 Opname bij Chirurgie Wanneer uw opname op de afdeling Dagbehandeling plaatsvindt, leest u dan de folder Informatie over dagbehandeling of kijk op De verpleegafdeling De opname is op een van de drie verpleegafdelingen van de unit Chirurgie. Deze liggen op de vijfde etage. A5- Algemene chirurgie en Vaatchirurgie, telefoon (020) B5- Algemene chirurgie en Maag- darm- leverziekten, telefoon (020) C5- Algemene chirurgie, Oncologie en Traumatologie, telefoon (020) Faciliteiten verpleegafdeling Koelkast voor patiënten, waar u uw producten in kunt zetten als ze voorzien zijn van een sticker met uw naam en datum. Telefoon, televisie en radio. Tijdens uw verblijf in ons ziekenhuis kunt u een telefoon of een televisie bij ons huren. Radio is bij ieder bed beschikbaar. De folder Faciliteiten bij uw bed vindt u op de afdeling. Toilet en douche bij iedere kamer. De conversatieruimte kan in overleg met de verpleging worden gebruikt door patiënten. 2.2 Werkwijze Op de afdeling krijgt iedere patiënt per dienst een vaste verpleegkundige toegewezen. Voor u betekent dit dat u uw vragen, opmerkingen en suggesties aan deze verpleegkundigen kunt voorleggen. Medisch en verpleegkundig dossier Alle voor uw behandeling noodzakelijke gegevens worden geregistreerd en bewaard in het medisch dossier en in het verpleegkundig dossier. U heeft het recht uw eigen dossiers in te zien. Indien u uw dossiers in wilt zien, bespreekt u dit dan met de zaalarts of de verpleegkundige. Meer informatie over deze procedure staat vermeld in de folder Uw medisch dossier. Deze is verkrijgbaar op de verpleegafdeling en in het Informatiecentrum.

5 Dagindeling; dit zijn richtlijnen Richttijd Wat tussen 6.00 Indien nodig controleert de verpleegkundige uw temperatuur, bloeddruk en pols uur U ontvangt uw medicijnen. tussen 7.30 De verpleegkundigen van de dagdienst nemen de zorg van de nachtdienst over uur rond 7.30 U krijgt uw ontbijt. uur tussen 8.00 De chirurg of zaalarts en de verpleegkundige bezoeken u. De arts maakt in overleg met uur u en de verpleegkundige afspraken over uw behandeling. Vanzelfsprekend kunt u ook vragen stellen. Indien u of uw familie uitgebreider met de arts wil praten, kunt u een aparte afspraak maken met de arts. Geeft u dit dan door aan uw verpleegkundige. Hij maakt de afspraak en geeft de datum en tijd aan u door. tussen 9.30 De servicemedewerker komt in de ochtend twee keer langs met koffie, thee en andere uur dranken. U ontvangt dagelijks een menukeuzelijst. Heeft u vragen over uw maaltijd of hulp nodig bij het invullen van de menukeuzelijst, vraagt u dat dan gerust. rond U ontvangt de lunch. uur van De verpleegkundigen van de dagdienst dragen de zorg over aan de verpleegkundigen tot van de avonddienst en hebben overleg. uur van Bezoektijd. tot uur rond U ontvangt de warme maaltijd. uur tussen Koffie- en theeronde (alleen voor patiënten) uur vanaf De verpleegkundigen beginnen met het verzorgen van de patiënten voor de nacht. Het uur streven is om iedereen voor uur te helpen, zodat er daarna rust is op de afdeling. De televisie en mobiele telefoon moeten uit. van De verpleegkundigen van de avonddienst dragen de zorg over aan de verpleegkundigen tot van de nachtdienst. uur Tijdens de nacht lopen de verpleegkundigen geregeld langs.

6 Verlaten van de afdeling Het is mogelijk een wandeling te maken in de algemene ruimten van het ziekenhuis. U kunt alleen de afdeling verlaten, wanneer het niet nodig is dat u in bed blijft of voor onderzoek op de verpleegafdeling moet zijn. Wanneer u de afdeling verlaat, wilt u dit dan door geven aan de verpleegkundige of de afdelingssecretaresse? Dan kunnen zij u bereiken als het nodig is. Het is niet toegestaan om het ziekenhuis te verlaten zonder toestemming van de arts en verlofbrief. Bezoektijden De bezoektijden zijn dagelijks tussen en uur. Buiten deze tijd is er alleen bezoek toegestaan in overleg met de verpleegkundige. Wij verzoeken u vriendelijk om: Rekening te houden met de andere patiënten. Niet meer dan twee bezoekers tegelijk te ontvangen. Duidelijk aan te geven wanneer het bezoek u teveel wordt. Bezoek niet te laten mee-eten. Als u overdag bezoek ontvangt, is het belangrijk dat u zich realiseert dat onderzoek, behandeling en de verpleegkundige zorg voorgaan. Meestal is bij de verpleging bekend wanneer uw onderzoek of behandeling wordt uitgevoerd. 3 Van opname tot ontslag 3.1 Opnamedag Naar de verpleegafdeling Bij aankomst in het ziekenhuis meldt u zich bij de balie van de verpleegafdeling waar u wordt opgenomen. Indien u begeleid wilt worden naar de verpleegafdeling, is het overdag mogelijk hulp te krijgen van een vrijwilliger. Zij zijn bij de receptie van de hoofdingang aanwezig, van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot uur en van maandag tot en met donderdag van tot uur. Vanzelfsprekend kunnen mensen die u vergezellen, meegaan naar de verpleegafdeling. Inschrijving/controleren van gegevens door de afdelingssecretaresse Na ontvangst op de verpleegafdeling controleert de afdelingssecretaresse uw verzekeringsgegevens en werkt deze zonodig bij. Daarna verzoekt de afdelingssecretaresse u om plaats te nemen. De verpleegkundige komt u hier ophalen voor het verpleegkundig opnamegesprek. Het kan voorkomen dat u moet wachten. Wij doen er alles aan om deze wachttijd te beperken. Verpleegkundig opnamegesprek Dit is een kennismakingsgesprek, waarin ervaringen, mogelijke problemen of andere zaken worden besproken. Ook bespreekt de verpleegkundige met u de situatie die u verwacht na ontslag uit het

7 ziekenhuis. Dit is van belang omdat sommige patiënten na een verblijf in een ziekenhuis professionele nazorg nodig hebben. Naar aanleiding van dit gesprek, stelt de verpleegkundige een verpleegkundig behandelplan op. Tevens maakt hij u wegwijs op de afdeling en brengt u naar uw kamer. Medisch opnamegesprek In het medisch opnamegesprek bespreekt de co-assistent uw medische voorgeschiedenis met u. Daarna verricht hij medisch en lichamelijk onderzoek. U kunt tijdens dit gesprek ook uw vragen over de behandeling stellen. De co-assistenten overleggen met de zaalarts en zorgen ervoor dat uw vragen worden beantwoord. Later op de dag, meestal tussen en uur, maakt u kennis met de zaalarts. Opnamedag op vrijdag (de weekendopname) Bij een weekendopname vinden vrijdag al de bovengenoemde gesprekken en activiteiten plaats. Indien de opnamegesprekken zijn afgerond kunt u aan het eind van de middag weer naar huis om het weekend thuis door te brengen. Wanneer wij u weer op de afdeling verwachten, is afhankelijk van eventuele voorbereidingen voor uw behandeling of operatie. Meestal is dit zondagavond om uur De zaalarts beslist hierover. 3.2 De operatiedag Tijdstip van de operatie De dag voor de operatie kunnen wij u het tijdstip van uw geplande operatie geven. Dit tijdstip is een richtlijn. Aangezien spoedoperaties voorrang krijgen, is het altijd mogelijk dat het operatieprogramma wordt gewijzigd. In dat geval brengen wij u zo spoedig mogelijk op de hoogte. Voor de operatie Het is belangrijk dat u de adviezen van de anesthesioloog opvolgt. U kunt hierover meer lezen in de folder Anesthesie en pijnbestrijding. Indien het operatieteam klaar is om u te ontvangen, geven zij dit telefonisch aan de afdeling door. Uw verpleegkundige meldt dit aan u en overhandigt u een blauw operatiehemd. U trekt het operatiehemd aan en maakt zonodig nog gebruik van het toilet. Uw sieraden en bril moeten af, uw gebit en lenzen moeten uit. Afhankelijk van de afspraken met de anesthesioloog krijgt u medicijnen ter voorbereiding op de anesthesie. Hiervan kunt u wat suf of slaperig worden. De verpleegkundige brengt u in bed naar de eerste verdieping waar de voorbereidingsruimte voor de operatiekamer (Holding) zich bevindt. Een anesthesiemedewerker ontvangt u en zorgt ervoor dat u naar de operatiekamer wordt gebracht.

8 Na de operatie U wordt wakker op de uitslaapkamer (Recovery). Hier liggen meerdere patiënten die kort daarvoor een operatieve ingreep hebben gehad. De verpleegkundige van de uitslaapkamer neemt telefonisch contact op met uw contactpersoon, om te melden hoe het met u gaat. Indien u goed wakker bent, haalt de verpleegkundige van de afdeling u weer op. Op de recovery is geen bezoek mogelijk. 3.3 Ontslag U gaat met ontslag wanneer de arts in overleg met u heeft besloten de medische behandeling af te ronden. Dag van ontslag U kunt meestal rond uur het ziekenhuis verlaten. Wilt u bij het verlaten van het ziekenhuis begeleid worden, dan is het mogelijk hulp te krijgen van een vrijwilliger. U kunt hen bereiken op toestel 2906, of vraag het aan de verpleegkundige. Uw huisarts krijgt een brief toegestuurd zodat hij op de hoogte is van uw gezondheidstoestand. Als u thuiszorg krijgt, heeft u met de transferverpleegkundige afgesproken vanaf wanneer en ho e vaak u de thuiszorg kunt verwachten. De verpleegkundige op de verpleegafdeling zorgt voor een overdrachtsformulier die u aan de wijkverpleegkundige kunt geven. Als u na ontslag fysiotherapie nodig heeft, dient u zelf een fysiotherapeut in te schakelen. Het kan ook voorkomen dat u meer revalidatie nodig heeft voordat u naar huis kunt. U wordt dan aangemeld bij een van de drie verpleeghuizen waar het OLVG een samenwerkingsverband mee heeft. Controleafspraak polikliniek De afdelingssecretaresse maakt in overleg met de arts een controleafspraak op de polikliniek en geeft deze afspraak aan u door. Indien u deze afspraak niet kunt na komen, wilt u dan zo spoedig mogelijk contact opnemen met de polikliniek Chirurgie om u afspraak te wijzigen of te annuleren? Telefoonnummer (020) Nazorg Medicijnen U mag maximaal zes tabletten paracetamol 500 mg innemen tegen de pijn, tot 14 dagen na de operatie, tenzij uw arts anders heeft voorgeschreven. Soms is het noodzakelijk om naast paracetamol nog een andere pijnstiller te gebruiken. In dat geval is deze door uw arts voorgeschreven. Na ontslag uit het ziekenhuis levert uw eigen apotheek uw medicijnen. Het apotheekservicepunt faxt het ontslagrecept naar uw apotheek. Op de dag van ontslag staan uw medicijnen na uur voor u klaar of worden ze thuisbezorgd.

9 Mobiliteit Het is belangrijk om snel na de operatie in beweging te komen. Wees wel voorzichtig met bewegingen die pijnlijk zijn. De pijn die u ervaart, bepaalt wat u wel en niet kunt doen. Houdt u er rekening mee dat u na de narcose nog enige tijd last kunt hebben van moeheid en duizeligheid. Volg de instructies op van uw verpleegkundige, fysiotherapeut of behandelend specialist. Wondverzorging Indien er hechtstrips of een doorzichtige pleister op de wond zitten, laat deze dan zitten. Ze laten na enige tijd vanzelf los. Als dit niet zo is, verwijderen wij ze op de polikliniek. Een normale pleister kunt u wel verwijderen. U mag de dag na uw operatie douchen. Wij raden in bad gaan, zwemmen en een saunabezoek tot twee weken na uw operatie af. Probeer de eerste twee dagen zeep bij de wond te vermijden. Dep na het douchen de wond droog met een schone handdoek. Doe de eerste twee dagen na de operatie een schone pleister op de wond. Daarna kunt u deze er af laten, indien de wond geen lekkage meer geeft. Als u gips heeft gekregen, zorg er dan voor dat het gips niet nat wordt. Bij de thuiszorgwinkel kunt u hiervoor speciale hoezen kopen. U kunt ook een plastic zak gebruiken. Op de poliklinische controle worden eventueel de hechtingen verwijderd. Soms gebeurt dit ook bij uw huisarts. Complicaties Neem altijd contact op met de afdeling waar u heeft gelegen, als één van de onderstaande complicaties zich voordoet: Toenemende pijn. Nabloeding (Het is normaal dat de wond nog wat nabloedt. Als de wond blijft bloeden en de pleisters binnen 1 á 2 uur doorweekt zijn, is het verstandig contact op te nemen met het ziekenhuis). Koorts boven de 38,5 C (2 keer >38,5 C met ongeveer 4 uur ertussen, of een terugkerende koortspiek). Wondontsteking. Dit herkent u aan roodheid, zwelling, warmte of pus. Het wijken van de wondranden (opengaan van de wond). Blijvende of toenemende zwelling. Soms ontstaat er een bloeduitstorting die de huid rondom het litteken rood of blauw kleurt. Deze bloeduitstorting kan langzamerhand naar beneden zakken. Dit kan geen kwaad en verdwijnt geleidelijk weer.

10 Vaak wordt er tijdens een kijkoperatie aan de buik CO2-gas in de buik geblazen om wat meer ruimte in het operatiegebied te krijgen. Dit gas prikkelt het middenrif, waardoor er na de operatie pijn in de schouder kan ontstaan. Dit kan een week aanhouden en verdwijnt vanzelf weer. Belangrijke telefoonnummers Tot de eerste poliafspraak kunt u bij bovenstaande problemen of bij urgente vragen contact opnemen met de afdeling waar u heeft gelegen. Overige vragen kunt u tijdens de eerstvolgende controle bespreken met uw behandelend arts. Mochten er problemen ontstaan na de poliafspraak, dan kunt u contact opnemen met uw huisarts. Verpleegafdeling A5: (020) Verpleegafdeling B5: (020) Verpleegafdeling C5: (020) Polikliniek Chirurgie: (020) (maandag tot en met vrijdag tijdens kantooruren) Spoedeisende Hulp: (020) Tot slot Wij doen er alles aan uw bezoek aan onze afdeling zo prettig mogelijk te laten verlopen. Het kan echter voorkomen dat u niet geheel tevreden bent. U kunt uw opmerkingen of klachten over uw verblijf of behandeling het beste direct bespreken met de betrokken personen of met het hoofd van onze afdeling. Komt u er na overleg niet uit, dan kunt u zich wenden tot Bureau Patiëntenzaken. Dit kan zowel telefonisch, schriftelijk als per . U kunt ook een afspraak maken voor een gesprek. Bureau Patiëntenzaken Postbus HM Amsterdam Telefoon (020)

11 Vragen Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, neemt u dan contact op met de afdeling Chirurgie. Telefoonnummers van de verschillende afdelingen staan in deze folder. U kunt ook een sturen naar chirurgie@olvg.nl of de website raadplegen. Redactie en uitgave Communicatie en Patiëntenvoorlichting februari 2008/chirurgie/ onze lieve vrouwe gasthuis amsterdam locatie oosterpark postadres telefoonnummer algemene voorwaarden oosterpark 9 postbus (020) op behandelingen in het olvg zijn de 1090 hm amsterdam algemene voorwaarden van het olvg locatie prinsengracht website van toepassing zie prinsengracht 769

Opname bij Chirurgie

Opname bij Chirurgie Opname bij Chirurgie Inhoudsopgave Waar vind ik de verpleegafdelingen Chirurgie?...3 De planning van mijn opname en operatie...3 1. Vóór de opname...3 1.1 Pre-operatief onderzoek en intakegesprekken...3

Nadere informatie

Verpleegafdeling Chirurgie, locatie Oost

Verpleegafdeling Chirurgie, locatie Oost Verpleegafdeling Chirurgie, locatie Oost Inhoud 1. Informatie over de opname en de operatie 3 1.1 Voorbereiding thuis. Wat verwachten wij van u? 3 1.2 Gesprekken voor uw operatie 4 1.3 Hoe geeft u veranderingen

Nadere informatie

informatie over mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie

informatie over mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie informatie over mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie 2 Voorwoord In overleg met uw behandelend arts is besloten tot een opname bij het specialisme Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie in het

Nadere informatie

informatie over verpleegafdeling Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie

informatie over verpleegafdeling Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie informatie over verpleegafdeling Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie Binnenkort wordt u opgenomen op de verpleegafdeling Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis

Nadere informatie

informatie afdeling C6

informatie afdeling C6 informatie afdeling C6 Inhoud Voorwoord 3 1 Afdeling C6 4 1.1 De verpleegafdeling 4 1.2 Wie werken op afdeling C6 5 1.3 Werkwijze 6 1.4 Dagindeling op afdeling C6 7 2 Van opname tot ontslag 9 2.1 Opname

Nadere informatie

dagbehandeling bij kinderen

dagbehandeling bij kinderen patiënteninformatie dagbehandeling bij kinderen Binnenkort wordt uw kind voor een behandeling of ingreep opgenomen op afdellng Dagbehandeling, locatie F1. Wat kunt u thuis doen om uw kind voor te bereiden

Nadere informatie

dagopname op de afdeling dagbehandeling

dagopname op de afdeling dagbehandeling patiënteninformatie dagopname op de afdeling dagbehandeling In overleg met uw arts heeft u besloten tot opname op de afdeling Dagbehandeling in het Onze lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG). Op de afdeling Dagbehandeling

Nadere informatie

dagopname op de afdeling Dagbehandeling

dagopname op de afdeling Dagbehandeling patiënteninformatie dagopname op de afdeling Dagbehandeling In overleg met uw arts heeft u besloten tot opname op de afdeling Dagbehandeling in het Onze lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG). Op de afdeling Dagbehandeling

Nadere informatie

Short stay. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Short stay. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Short stay U heeft met uw behandelend arts afgesproken dat u een paar dagen in Rijnstate Arnhem wordt opgenomen voor een onderzoek, behandeling of een operatieve ingreep. Hoewel u vanwege organisatorische

Nadere informatie

H.331690.0715. Verwijderen van pennen, schroeven, platen (volwassenen)

H.331690.0715. Verwijderen van pennen, schroeven, platen (volwassenen) H.331690.0715 Verwijderen van pennen, schroeven, platen (volwassenen) 2 Inleiding In overleg met uw arts heeft u besloten dat u opgenomen wordt om pennen, schroeven of metalen platen die in uw lichaam

Nadere informatie

Dagopname locatie Leyweg

Dagopname locatie Leyweg Dagopname locatie Leyweg Informatie over dagopname U wordt gedurende 1 dag opgenomen voor een dagbehandeling. In deze folder leest u belangrijke informatie over deze opname. Het kan zijn dat de informatie

Nadere informatie

liesbreukoperatie single visit

liesbreukoperatie single visit liesbreukoperatie single visit In overleg met uw huisarts heeft u besloten om uw liesbreuk te laten opereren bij het Liesbreuk Expertisecentrum van het OLVG. Wat is een liesbreuk? Wat is een single visitbehandeling?

Nadere informatie

Informatie over de gang van zaken op de afdeling

Informatie over de gang van zaken op de afdeling Chirurgie / Orthopedie Afdelingsinformatie Informatie over de gang van zaken op de afdeling Inleiding In deze folder vindt u informatie over een opname op de afdeling Chirurgie/Orthopedie. Op deze afdeling

Nadere informatie

verwijderen van de oksellymfeklier

verwijderen van de oksellymfeklier patiënteninformatie verwijderen van de oksellymfeklier U wordt opgenomen voor een oksellymfeklierverwijdering. Dit heet ook wel okselklierdissectie. Hoe verloopt deze operatie? Wat kunt u verwachten na

Nadere informatie

Borstamputatie. Ablatio

Borstamputatie. Ablatio Borstamputatie Ablatio In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten om een borstamputatie te ondergaan ter behandeling van een tumor in uw borst. Het doel van de operatie is om het tumorweefsel

Nadere informatie

borstbesparende operatie

borstbesparende operatie patiënteninformatie borstbesparende operatie U wordt opgenomen in het ziekenhuis voor een borstbesparende operatie in verband met borstkanker. Hieronder leest u meer informatie over de operatie. Dit is

Nadere informatie

Afdeling 1 MCH Antoniushove

Afdeling 1 MCH Antoniushove Afdeling 1 MCH Antoniushove Neurochirurgie en Orthopedie Informatie voor patiënten F0163-3415 juni 2014 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus

Nadere informatie

Verwijderen van de sternumdraden

Verwijderen van de sternumdraden Cardiothoracale chirurgie Verwijderen van de sternumdraden www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl CTC006 / Verwijderen van de sternumdraden / 10-10-2013

Nadere informatie

Afdeling dagverpleging

Afdeling dagverpleging Afdeling dagverpleging Wat is dagverpleging? Dagverpleging is bedoeld voor patiënten die een onderzoek, behandeling of operatie ondergaan, waarvoor een korte (bed)opname met verpleegkundige zorg nodig

Nadere informatie

Borstbesparende operatie

Borstbesparende operatie Oncologisch Centrum Amsterdam Borstbesparende operatie Zorgpad Borstkanker U wordt opgenomen in OLVG West voor een borstsparende operatie in verband met borstkanker. De operatie gebeurt onder algehele

Nadere informatie

Dagverpleging. Algemeen

Dagverpleging. Algemeen Dagverpleging Algemeen Inhoudsopgave Inleiding 4 Voorbereidingen thuis 5 Nuchter zijn 5 Vervoer 6 Ontharen 6 Voorkom infecties 6 Als u ziek of verhinderd bent 6 Wat neemt u mee? 7 Wat neemt u niet mee?

Nadere informatie

Borstbesparende operatie locatie West

Borstbesparende operatie locatie West OLVG, U wordt opgenomen in het ziekenhuis voor een borstsparende operatie in verband met borstkanker. In principe gebeurt de operatie in dagbehandeling en duurt ongeveer een uur. Schema planning operatie

Nadere informatie

Soms vindt de patholoog, die het weefsel onderzoekt, dat niet al het tumorweefsel is verwijderd. Er volgt dan een tweede operatie.

Soms vindt de patholoog, die het weefsel onderzoekt, dat niet al het tumorweefsel is verwijderd. Er volgt dan een tweede operatie. Borstsparende operatie In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten om een borstsparende operatie te ondergaan ter behandeling van een tumor in uw borst. Het doel van de operatie is om het tumorweefsel

Nadere informatie

Nazorg plastische chirurgie

Nazorg plastische chirurgie Nazorg plastische chirurgie U bent geopereerd en gaat nu weer naar huis. In deze folder vindt u enkele richtlijnen voor de nazorg thuis. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Ontslag

Nadere informatie

Nazorg vaatoperatie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Nazorg vaatoperatie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Nazorg vaatoperatie U heeft een vaatoperatie gehad en gaat nu weer naar huis. In deze folder treft u specifieke aandachtspunten en leefregels omtrent de nazorg thuis. Informatie voor patiënten Rijnstate

Nadere informatie

De afdeling Dagbehandeling

De afdeling Dagbehandeling De afdeling Dagbehandeling MCH Antoniushove Informatie voor patiënten F0633-3415 april 2012 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260

Nadere informatie

Afdeling Chirurgie en Dagbehandeling

Afdeling Chirurgie en Dagbehandeling Afdeling Chirurgie en Dagbehandeling Opgenomen worden in een ziekenhuis is niet prettig. U komt niet alleen in een andere omgeving terecht. Er staat ook een onderzoek, behandeling of operatieve ingreep

Nadere informatie

operatie: verwijderen van de galblaas

operatie: verwijderen van de galblaas patiënteninformatie operatie: verwijderen van de galblaas Deze folder geeft u informatie over het verwijderen van de galblaas. Een ander woord hiervoor is cholecystectomie. Deze informatie is bedoeld als

Nadere informatie

H.291407.0713. Laparoscopisch herstel van een liesbreuk

H.291407.0713. Laparoscopisch herstel van een liesbreuk H.291407.0713 Laparoscopisch herstel van een liesbreuk 2 Inleiding U heeft samen met uw arts besloten tot een kijkoperatie om de liesbreuk te herstellen. Het is een operatie die meestal in dagbehandeling

Nadere informatie

Welkom op verpleegafdeling D2

Welkom op verpleegafdeling D2 Welkom op verpleegafdeling D2 Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U wordt of bent opgenomen op verpleegafdeling D2 van het Albert Schweitzer ziekenhuis, locatie

Nadere informatie

Borstamputatie. Borstamputatie. Ablatio

Borstamputatie. Borstamputatie. Ablatio Borstamputatie Ablatio In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten om een borstamputatie te ondergaan ter behandeling van een tumor in uw borst. Het doel van de operatie is om het tumorweefsel

Nadere informatie

Dagverpleging. Algemeen

Dagverpleging. Algemeen Dagverpleging Algemeen Inhoudsopgave Inleiding...4 Voorbereidingen thuis...5 Als u ziek of verhinderd bent...6 Wat neemt u mee?...7 Wat neemt u niet mee?...7 De dag van opname...8 Dagverpleging van een

Nadere informatie

Welkom op de afdeling Dagbehandeling

Welkom op de afdeling Dagbehandeling Welkom op de afdeling Dagbehandeling Locatie Dordwijk en Zwijndrecht Informatie voor volwassenen die geopereerd worden Inleiding Binnenkort wordt u opgenomen in het Albert Schweitzer ziekenhuis op de afdeling

Nadere informatie

Operatie aan de elleboogzenuw

Operatie aan de elleboogzenuw Operatie aan de elleboogzenuw Ziekenhuis Gelderse Vallei In overleg met uw behandelend specialist, heeft u besloten om u te laten opereren aan een beknelde elleboogzenuw (nervus ulnaris). In deze folder

Nadere informatie

Afdeling B6. Afdeling B6. De medewerkers. Afdelingshoofd. Zorgcoördinator. Verpleegkundigen. Afdelingsassistenten. Specialisten

Afdeling B6. Afdeling B6. De medewerkers. Afdelingshoofd. Zorgcoördinator. Verpleegkundigen. Afdelingsassistenten. Specialisten Afdeling B6 In deze brochure vindt u informatie over de gang van zaken op afdeling B6 van Gelre Apeldoorn. Op deze afdeling worden patiënten verpleegd voor traumatologie, vaatchirurgie, urologie, gynaecologie,

Nadere informatie

Afdeling 7 MCH Westeinde

Afdeling 7 MCH Westeinde Afdeling 7 MCH Westeinde Maag-, darm- en leverziekten Informatie voor patiënten F0983-1173 juni 2014 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus

Nadere informatie

H.366333.1215. Laparoscopisch verwijderen van eileiders en/of eierstokken met cystes

H.366333.1215. Laparoscopisch verwijderen van eileiders en/of eierstokken met cystes H.366333.1215 Laparoscopisch verwijderen van eileiders en/of eierstokken met cystes 2 Inleiding Uw gynaecoloog heeft u een eierstok en eileiderverwijdering via een kijkoperatie geadviseerd. Op deze manier

Nadere informatie

Afdeling Short Stay. Algemene informatie

Afdeling Short Stay. Algemene informatie Afdeling Short Stay Algemene informatie Inleiding Binnenkort komt u voor een kortdurende opname naar het Ommelander Ziekenhuis Groningen. In deze folder vindt u informatie over de gang van zaken op de

Nadere informatie

Short Stay Unit Radboud universitair medisch centrum

Short Stay Unit Radboud universitair medisch centrum Short Stay Unit Binnenkort wordt u opgenomen op de Short Stay Unit (SSU) van het Radboudumc. In deze folder vindt u informatie over de dagelijkse gang van zaken op de unit, de bezoekregeling en andere

Nadere informatie

Afdeling Cardiologie

Afdeling Cardiologie Afdeling Cardiologie Ziekenhuis Gelderse Vallei Het team van afdeling cardiologie heet u van harte welkom! In deze folder vindt u informatie over de afdeling cardiologie. Deze informatie is aanvullend

Nadere informatie

Dagbehandeling. Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen.

Dagbehandeling. Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Dagbehandeling Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Opnamedatum 2 Voorbereiding 2 Wat brengt u mee? 2 Eten en drinken voor de operatie (nuchter zijn) 2 Medicatie 3 Opname 3 Na de behandeling

Nadere informatie

Borstamputatie locatie West

Borstamputatie locatie West OLVG, Vanwege een borstamputatie in verband met borstkanker verblijft u ongeveer 2 dagen in OLVG. De operatie duurt een uur en gebeurt onder algehele narcose. Schema planning operatie en nazorg Planning

Nadere informatie

operatie: verwijderen van de galblaas

operatie: verwijderen van de galblaas patiënteninformatie operatie: verwijderen van de galblaas Deze folder geeft u informatie over het verwijderen van de galblaas. Een ander woord hiervoor is cholecystectomie. Deze informatie is bedoeld als

Nadere informatie

Afdeling B6 Chirurgie

Afdeling B6 Chirurgie Afdeling B6 Chirurgie In deze brochure vindt u informatie over de gang van zaken op afdeling B6 van Gelre ziekenhuizen Apeldoorn. Op deze afdeling worden patiënten verpleegd voor traumatologie, vaatchirurgie,

Nadere informatie

Welkom op verpleegafdeling B2

Welkom op verpleegafdeling B2 Welkom op verpleegafdeling B2 Inleiding U wordt of bent opgenomen op verpleegafdeling B2 van het Albert Schweitzer ziekenhuis, locatie Dordwijk. Vóór uw opname heeft u al het boekje Welkom in ons ziekenhuis

Nadere informatie

Borstbesparende operatie locatie Oost

Borstbesparende operatie locatie Oost OLVG, U wordt opgenomen in het ziekenhuis voor een borstsparende operatie in verband met borstkanker. De operatie gebeurt meestal in dagbehandeling en duurt ongeveer een uur. Planning operatie en nazorg

Nadere informatie

Opname op een verpleegafdeling in MCH Antoniushove

Opname op een verpleegafdeling in MCH Antoniushove Opname op een verpleegafdeling in MCH Antoniushove Informatie voor patiënten F1123-0000 oktober 2015 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus

Nadere informatie

Het vervangen van uw pacemaker

Het vervangen van uw pacemaker Het vervangen van uw pacemaker U bent onder behandeling bij de polikliniek Cardiologie van Maasziekenhuis Pantein, omdat u een pacemaker heeft. Binnenkort wordt uw pacemaker vervangen. In deze folder leest

Nadere informatie

Welkom op C10 Interne geneeskunde en Longgeneeskunde

Welkom op C10 Interne geneeskunde en Longgeneeskunde Welkom op C10 Interne geneeskunde en Longgeneeskunde Welkom op verpleegafdeling C10 van HMC Westeinde. In deze folder vindt u informatie over uw verblijf op deze afdeling. Uiteraard kunt u bij vragen ook

Nadere informatie

Welkom op verpleegafdeling 5-Zuid Locatie Den Helder.

Welkom op verpleegafdeling 5-Zuid Locatie Den Helder. Welkom op verpleegafdeling 5-Zuid Locatie Den Helder www.nwz.nl Inhoud Afdeling 5-Zuid (chirurgische specialisme) 3 Met wie kunt u te maken krijgen? 3 Uw contactpersoon 5 Hulp van familie of andere naasten

Nadere informatie

Opname op een verpleegafdeling in HMC Antoniushove

Opname op een verpleegafdeling in HMC Antoniushove Opname op een verpleegafdeling in HMC Antoniushove Hartelijk welkom in HMC Antoniushove. In deze folder leest u meer over uw verblijf op de afdeling. Wanneer u wordt opgenomen, ontvangt een verpleegkundige

Nadere informatie

Na een chirurgische ingreep

Na een chirurgische ingreep Na een chirurgische ingreep In deze folder vindt u informatie over een aantal zaken die voor u van belang zijn als u na een operatie met ontslag gaat. Tevens staat (indien nodig) de controleafspraak op

Nadere informatie

Introïtusplastiek De ingang van de vagina ruimer maken

Introïtusplastiek De ingang van de vagina ruimer maken Introïtusplastiek De ingang van de vagina ruimer maken Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Uw gynaecoloog heeft met u besproken dat de ingang van uw vagina (schede)

Nadere informatie

B e s n i j d e n i s

B e s n i j d e n i s B e s n i j d e n i s Deze folder geeft u informatie over de besnijdenis (circumcisie) en de meest gebruikte behandeling. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn

Nadere informatie

Opname voor een operatie in MCH Antoniushove

Opname voor een operatie in MCH Antoniushove Opname voor een operatie in MCH Antoniushove Informatie voor patiënten F1128-0000 oktober 2015 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260

Nadere informatie

Afdeling B6. Afdeling B6. De medewerkers. Afdelingshoofd. Zorgcoördinator. Verpleegkundigen. Afdelingsassistenten. Specialisten

Afdeling B6. Afdeling B6. De medewerkers. Afdelingshoofd. Zorgcoördinator. Verpleegkundigen. Afdelingsassistenten. Specialisten Afdeling B6 In deze brochure vindt u informatie over de gang van zaken op afdeling B6 van Gelre Apeldoorn. Op deze afdeling worden patiënten verpleegd voor traumatologie, vaatchirurgie, urologie, gynaecologie,

Nadere informatie

Onderzoek van de bloedvaten (DSA/ seldinger) Dagopname volwassenen

Onderzoek van de bloedvaten (DSA/ seldinger) Dagopname volwassenen Onderzoek van de bloedvaten (DSA/ seldinger) Dagopname volwassenen Afdeling dagbehandeling .....dag...-...-... wordt u op verpleegafdeling 165 (dagbehandeling) verwacht. U wordt nog gebeld op..... tussen

Nadere informatie

Borstamputatie locatie Oost

Borstamputatie locatie Oost OLVG, Vanwege een borstamputatie in verband met borstkanker verblijft u ongeveer 2 dagen in OLVG. De operatie duurt ongeveer een uur en gebeurt onder algehele narcose. Schema planning operatie en nazorg

Nadere informatie

UW VERBLIJF OP DE AFDELING FRANCISCUS VLIETLAND

UW VERBLIJF OP DE AFDELING FRANCISCUS VLIETLAND UW VERBLIJF OP DE AFDELING FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Binnenkort wordt u opgenomen op de afdeling Longgeneeskunde. Wij doen er alles aan om uw verblijf zo aangenaam mogelijk te maken. Met deze folder

Nadere informatie

H Laparoscopisch herstel van een navelbreuk

H Laparoscopisch herstel van een navelbreuk H.331675.0214 Laparoscopisch herstel van een navelbreuk 2 Inleiding U heeft samen met uw arts besloten tot een operatie om uw navelbreuk te laten herstellen. U wordt voor één dagverpleging opgenomen. Een

Nadere informatie

Het inbrengen of verwijderen van een implanteerbare hartritme-monitor

Het inbrengen of verwijderen van een implanteerbare hartritme-monitor Het inbrengen of verwijderen van een implanteerbare hartritme-monitor U bent onder behandeling bij de polikliniek Cardiologie van Maasziekenhuis Pantein. Binnenkort krijgt u een implanteerbare hartritme-monitor

Nadere informatie

kruisbandoperatie Wat is een voorste kruisbandreconstructie?

kruisbandoperatie Wat is een voorste kruisbandreconstructie? kruisbandoperatie U heeft in overleg met uw orthopedisch chirurg besloten om uw voorste kruisband te laten opereren. Deze operatie wordt een voorste kruisbandreconstructie genoemd. Hoe gaat deze operatie?

Nadere informatie

Afdeling dagverpleging Chirurgie

Afdeling dagverpleging Chirurgie Afdeling dagverpleging Chirurgie Binnenkort wordt u verwacht op de Dagbehandeling. In deze folder leggen wij uit wat u kunt verwachten voor, tijdens en na de behandeling. Algemene informatie Dagbehandeling

Nadere informatie

Wel thuis na uw ingreep op de dagbehandeling chirurgie

Wel thuis na uw ingreep op de dagbehandeling chirurgie Wel thuis na uw ingreep op de dagbehandeling chirurgie Pijnbestrijding en leefregels www.nwz.nl U heeft een onderzoek of behandeling gehad op de dagbehandeling chirurgie van Noordwest Ziekenhuisgroep.

Nadere informatie

Introïtusplastiek. De ingang van de vagina ruimer maken

Introïtusplastiek. De ingang van de vagina ruimer maken Introïtusplastiek De ingang van de vagina ruimer maken Inleiding De gynaecoloog heeft met u besproken dat de ingang van uw vagina (schede) ruimer gemaakt gaat worden. Dit wordt een introïtusplastiek genoemd.

Nadere informatie

Subtrochantere fractuur. Breuk onder de. Collumfractuur De breuk ligt in het bovenste gedeelte van het dijbeen, collumfractuur. verdikking van het

Subtrochantere fractuur. Breuk onder de. Collumfractuur De breuk ligt in het bovenste gedeelte van het dijbeen, collumfractuur. verdikking van het In deze folder vindt u algemene informatie over wat u tijdens uw opname kunt verwachten. Deze informatie is een aanvulling op de informatie die u van de arts en/of de verpleegkundige hebt gekregen. De

Nadere informatie

H Laparoscopische baarmoeder en/of eierstokken en eileiders verwijdering

H Laparoscopische baarmoeder en/of eierstokken en eileiders verwijdering H.366326.1215 Laparoscopische baarmoeder en/of eierstokken en eileiders verwijdering 2 Inleiding U heeft samen met uw gynaecoloog besloten dat uw baarmoeder en/of eierstokken en eileiders, worden verwijderd

Nadere informatie

P A T I Ë N T E N I N F O R M A T I E

P A T I Ë N T E N I N F O R M A T I E Afdeling Short Stay algemene informatie P A T I Ë N T E N I N F O R M A T I E 2 Inleiding Binnenkort komt u voor een kortdurende opname naar de Ommelander Ziekenhuis Groep, locatie Delfzicht. In deze brochure

Nadere informatie

Afdeling Bijzondere Chirurgie/Urologie

Afdeling Bijzondere Chirurgie/Urologie Afdeling Bijzondere Chirurgie/Urologie U komt te liggen op de afdeling Bijzondere Chirurgie/Urologie. In deze folder vindt u informatie over het verblijf op deze afdeling. Neem altijd uw verzekeringsgegevens

Nadere informatie

Informatie voor ziekenhuisopname. Afdeling Patiënteninformatie

Informatie voor ziekenhuisopname. Afdeling Patiënteninformatie 00 Informatie voor ziekenhuisopname Afdeling Patiënteninformatie U wordt binnenkort opgenomen in het ziekenhuis. In deze folder vindt u informatie ter voorbereiding op de opname. Inschrijving U bent bij

Nadere informatie

H.331700.1113. Operatie bij de ziekte van Dupuytren (kromtrekken van de vingers)

H.331700.1113. Operatie bij de ziekte van Dupuytren (kromtrekken van de vingers) H.331700.1113 Operatie bij de ziekte van Dupuytren (kromtrekken van de vingers) 2 Inleiding U heeft samen met uw arts besloten tot een operatie, waarvoor u één dag wordt opgenomen. De ziekte van Dupuytren

Nadere informatie

DAGBEHANDELING 056-201011

DAGBEHANDELING 056-201011 DAGBEHANDELING U komt binnenkort voor een dagbehandeling naar het Ruwaard van Putten Ziekenhuis. De vragen over de ingreep of behandeling heeft uw behandelend arts op de polikliniek al met u besproken.

Nadere informatie

Pacemaker behandelingen Dagopname volwassenen

Pacemaker behandelingen Dagopname volwassenen Pacemaker behandelingen Dagopname volwassenen Afdeling dagbehandeling .....dag...-...-... wordt u op de dagbehandeling verwacht (route 165). Wanneer de datum van de ingreep nog niet bekend is, wordt u

Nadere informatie

Afdeling C6B MCH Westeinde

Afdeling C6B MCH Westeinde Afdeling C6B MCH Westeinde Informatie voor patiënten Oncologie F1015-1163 augustus 2012 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK

Nadere informatie

Een orthopedische operatie bij volwassenen

Een orthopedische operatie bij volwassenen Een orthopedische operatie bij volwassenen Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Voor de opname 1 Voorbereidingen voor opname 2 De opname 2 De verdoving 2 Voor de operatie 2 De operatie

Nadere informatie

operatie in dagbehandeling: liesbreuk

operatie in dagbehandeling: liesbreuk patiënteninformatie operatie in dagbehandeling: liesbreuk Deze folder geeft u informatie over de operatie aan de breuk in uw lies. Wat is een liesbreuk en wat is er aan te doen? Wat gebeurt er tijdens

Nadere informatie

Hartritmemonitor Implantatie / verwijdering

Hartritmemonitor Implantatie / verwijdering Hartritmemonitor Implantatie / verwijdering Afdelingen cardiologie en dagbehandeling Inleiding Heeft u last van flauwvallen, een licht gevoel in uw hoofd, duizeligheid en/of hartkloppingen? Dat kan te

Nadere informatie

Poliklinische operatiekamer

Poliklinische operatiekamer CHIRURGIE Poliklinische operatiekamer Kleine ingrepen onder plaatselijke verdoving U heeft een afspraak op de Poliklinische operatiekamer. Datum: Tijd: uur U mag zich melden op de afgesproken dag en tijd

Nadere informatie

Afdeling Gynaecologie, Urologie en Dagbehandeling

Afdeling Gynaecologie, Urologie en Dagbehandeling Afdeling Gynaecologie, Urologie en Dagbehandeling Afdeling 10, MCH Westeinde Informatie voor patiënten F0541-1011 december 2011 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester

Nadere informatie

Welkom op verpleegafdeling B3 Interne geneeskunde, oncologie en haematologie, locatie Dordwijk

Welkom op verpleegafdeling B3 Interne geneeskunde, oncologie en haematologie, locatie Dordwijk Welkom op verpleegafdeling B3 Interne geneeskunde, oncologie en haematologie, locatie Dordwijk Albert Schweitzer ziekenhuis augustus 2014 pavo 0220 Welkom op verpleegafdeling B3 U bent opgenomen in het

Nadere informatie

H Baarmoederverwijdering via snede in de buik

H Baarmoederverwijdering via snede in de buik H.85067.1018 Baarmoederverwijdering via snede in de buik 2 Inleiding U heeft samen met uw gynaecoloog besloten tot een baarmoederverwijdering via een snede in de buik. Wachtlijst U komt op de wachtlijst

Nadere informatie

Spoedopname op verpleegafdeling Orthopedie

Spoedopname op verpleegafdeling Orthopedie Spoedopname op verpleegafdeling Orthopedie U bent, bijvoorbeeld na een ongeval, met spoed opgenomen in het Radboudumc en binnengekomen of gebracht via de Spoedeisende Hulp. Een onverwachte opname betekent

Nadere informatie

Ganglion, een gezwollen slijmbeurs

Ganglion, een gezwollen slijmbeurs Plastische chirurgie Ganglion, een gezwollen slijmbeurs www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Wat is een ganglion?... 3 Voorbereidingen... 3 Voorbereidingen bij algehele narcose of regionale verdoving... 3

Nadere informatie

Chirurgische dagbehandeling met lokale anesthesie

Chirurgische dagbehandeling met lokale anesthesie Chirurgische dagbehandeling met lokale anesthesie In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten tot opname op de Chirurgische Dagbehandeling (CDB) van het Radboudumc voor een kleine operatieve behandeling

Nadere informatie

Behandeling op de röntgen Dagopname volwassenen

Behandeling op de röntgen Dagopname volwassenen Behandeling op de röntgen Dagopname volwassenen Afdeling dagbehandeling ...dag...-...-... wordt u op verpleegafdeling 165 (dagbehandeling) verwacht. U wordt nog gebeld op... tussen 14.30 en 16.30 uur om

Nadere informatie

Liesbreukbehandeling

Liesbreukbehandeling Liesbreukbehandeling 1 Uw huisarts heeft vastgesteld dat u een liesbreuk heeft. In deze folder leest u wat een liesbreuk is en hoe de liesbreukbehandeling verloopt. Wat is een liesbreuk? Een liesbreuk

Nadere informatie

H Baarmoederverwijdering via de vagina

H Baarmoederverwijdering via de vagina H.85068.0219 Baarmoederverwijdering via de vagina 2 Inleiding U heeft samen met uw gynaecoloog besloten tot een vaginale baarmoederverwijdering. Wachtlijst U komt op de wachtlijst bij het Bureau patiënten

Nadere informatie

Verpleegafdeling chirurgie 1.6 en 1.7

Verpleegafdeling chirurgie 1.6 en 1.7 Verpleegafdeling chirurgie 1.6 en 1.7 Haarlem Zuid Welkom op de verpleegafdeling chirurgie in Haarlem Zuid. Een opname in het ziekenhuis is voor u geen gewone situatie. Wij proberen uw verblijf op de afdeling

Nadere informatie

tibiakop-osteotomie patiënteninformatie Wat is een tibiakop-osteotomie

tibiakop-osteotomie patiënteninformatie Wat is een tibiakop-osteotomie patiënteninformatie tibiakop-osteotomie In overleg met uw arts heeft u besloten om het bot onder uw kniegewricht te laten opereren. Dit is een tibiakop-osteotomie van het onderbeen. Deze folder bevat informatie

Nadere informatie

Carpale-tunnel-syndroom

Carpale-tunnel-syndroom Chirurgie Carpale-tunnel-syndroom i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Bij het Carpale-tunnel-syndroom is een gevoelszenuw in de pols bekneld geraakt. De zenuw heet de Nervus Medianus of

Nadere informatie

H.327185.0416. Het verwijderen van uw borst (Borstamputatie)

H.327185.0416. Het verwijderen van uw borst (Borstamputatie) H.327185.0416 Het verwijderen van uw borst (Borstamputatie) Inleiding Uw specialist heeft u verteld dat u geopereerd moet worden aan een kwaadaardige tumor in uw borst. Meestal is een kwaadaardige tumor

Nadere informatie

Cardioversie Dagopname volwassenen

Cardioversie Dagopname volwassenen Cardioversie Dagopname volwassenen Afdeling dagbehandeling .....dag - - wordt u op verpleegafdeling 165 (dagbehandeling) verwacht. Wanneer de datum van de behandeling nog niet bekend is, wordt u ongeveer

Nadere informatie

UW VERBLIJF OP DE AFDELING CHIRURGIE/UROLOGIE FRANCISCUS VLIETLAND

UW VERBLIJF OP DE AFDELING CHIRURGIE/UROLOGIE FRANCISCUS VLIETLAND UW VERBLIJF OP DE AFDELING CHIRURGIE/UROLOGIE FRANCISCUS VLIETLAND Welkom Welkom op onze afdeling. Wij hopen dat uw verblijf zo aangenaam mogelijk zal zijn. Met deze folder willen wij u wegwijs maken op

Nadere informatie

Schouderoperatie (Neerplastiek) Nazorg Dagverpleging

Schouderoperatie (Neerplastiek) Nazorg Dagverpleging Schouderoperatie (Neerplastiek) Nazorg Dagverpleging Inleiding De behandelend arts heeft u doorverwezen voor een arthroscopie (kijkoperatie) in verband met uw schouderklachten. Deze operatie wordt ook

Nadere informatie

Afdeling 11 MCH Antoniushove

Afdeling 11 MCH Antoniushove Afdeling 11 MCH Antoniushove Interne geneeskunde Longgeneeskunde Informatie voor patiënten F1013-1580 juni 2012 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan

Nadere informatie

Verwijderen zaadbal (Orchidectomie)

Verwijderen zaadbal (Orchidectomie) Verwijderen zaadbal (Orchidectomie) In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten tot het laten verwijderen van een zaadbal, een zogeheten orchidectomie. In deze folder leest u meer over deze operatie

Nadere informatie

H Okselklierdissectie

H Okselklierdissectie H.323039.0416 Okselklierdissectie Inleiding Het lymfestelsel in ons lichaam bestaat uit lymfevaten en lymfeklieren. De lymfeklieren werken als een zuiveringsstation: ze maken bacteriën, virussen en andere

Nadere informatie

Opname voor een operatie in HMC Antoniushove

Opname voor een operatie in HMC Antoniushove Opname voor een operatie in HMC Antoniushove Hartelijk welkom in HMC Antoniushove. In deze folder leest u meer over uw opname en uw verblijf op de afdeling. Dag van opname Twee werkdagen voor uw opname

Nadere informatie

Dagbehandeling Locatie Sportlaan

Dagbehandeling Locatie Sportlaan Dagbehandeling Locatie Sportlaan Informatie over Dagbehandeling U wordt gedurende 1 dag opgenomen voor een dagbehandeling. In deze folder leest u belangrijke informatie over deze opname. Dag en tijdstip

Nadere informatie