Abram en Lot. Gemeente van Christus, Intro

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Abram en Lot. Gemeente van Christus, Intro"

Transcriptie

1 Abram en Lot Gezang 457: 1 en 3 Votum en groet Psalm 139: 1/2 NB Gebod Psalm 139: 14 NB Schriftlezing (Genesis 13:1-18) Psalm 84: 3/4 OB Preek Psalm 4:4 OB Gebed Psalm 73:9/10 NB Zegen

2 Abram en Lot Gemeente van Christus, Intro Jongens en meisjes, het verhaal van vanmorgen is een verhaal over kiezen. Ik heb daarom vanmorgen twee voorwerpen meegenomen. Aan de ene kant heb ik een appel. Hij ziet er goed uit, zit strak in zijn vel. Aan de andere kant heb ik een zak chips. Mooi verpakking erom heen, en ik denk dat de meeste van jullie het ook wel lekker zullen vinden. Als jullie tussen deze twee zouden mogen kiezen, welke van die twee zou je dan kiezen? Als ik s avonds laat op de bank zit en ik moet kiezen tussen een appel en chips dan kies ik voor de chips. Eigenlijk is dat heel erg dom want een appel is veel gezonder dan chips, maar op de een of andere manier hebben de chips meer aantrekkingskracht op mij. Ook al weet je dat het beter is om een appel te eten toch kies voor de chips. Je gaat voor dat waar je zin in hebt en vergeet daarbij even de vraag naar dat wat het beste voor je is en dat is wel vaker zo in het leven. Dat wat goed is is niet altijd aantrekkelijk. Als ik jullie zou laten kiezen tussen een avond huiswerk maken en een avond gamen is de keuze snel gemaakt. Ik vermoed dat er meer jongeren kiezen voor het gamen dan voor het maken van huiswerk. Terwijl er heel veel te zeggen is voor het maken van huiswerk. Huiswerk maken is veel gezonder. Daar heb je op de lange termijn iets aan. Maar ja, het is ook best wel saai dus hebben we daar vaak geen zin in. Dat wat heel goed is voor ons, is niet altijd even aantrekkelijk en misschien komt het wel daardoor dat we wel eens verkeerde keuzes maken.

3 Bekering Het verhaal dat we vanmorgen met elkaar hebben gelezen gaat ook over kiezen. Aan het begin van het verhaal wordt ons verteld dat Abram optrekt uit Egypte. Abram heeft daar tijdelijk gewoond omdat er hongersnood was in het beloofde land. Vanwege de honger heeft hij asiel aan moeten vragen bij de farao, maar om dat asiel te krijgen heeft hij wel een offer moeten brengen. Abram was zich ervan bewust dat Sarai een mooie vrouw was. Hij was bang dat de Egyptenaren hem zouden vermoorden om haar aan hun harem toe te kunnen voegen. Om te voorkomen dat hij vermoord zou worden heeft hij net gedaan alsof ze zijn zus was. Daarmee heeft hij inderdaad weten te voorkomen dat hij vermoord werd. Zijn vrouw heeft hij met zijn leugen niet kunnen helpen, want Sarai werd opgenomen in de harem van de farao en als de Here er zelf niet aan te pas was gekomen zat ze daar nog steeds. Maar de Here trof het huis van de farao met zware plagen. Abram werd op het matje geroepen en de leugen kwam uit. Onder escorte is Abram het land uitgezet en op dat punt in het verhaal treffen we hem vanmorgen aan. Abram trekt op naar het beloofde land. De Naardense bijbel vertaalt het heel mooi want in die vertaling klimt Abram op uit Egypte. Blijkbaar is dat wat er in Egypte is gebeurd een dieptepunt. Egypte is in de bijbel niet het land van de blauwe luchten en de piramides. In de bijbel is Egypte een land waar je altijd geconfronteerd wordt met narigheid. Egypte is in de bijbel een land van angst en slavernij.

4 En daarom lezen we dat Abram uit Egypte opklimt als uit een diepe put. En het is alsof hij na dat dieptepunt helemaal opnieuw van voren af aan moet beginnen. Want het eerste wat hij doet als hij aankomt in het beloofde land is op zoek gaan naar het altaar. Dat altaar heeft hij gebouwd toen hij het beloofde land voor het eerst binnentrok. Nu hij er voor de tweede keer in aankomt zoekt hij het opnieuw op. Abram gaat van rustplaats tot rustplaats tot hij aankomt bij het altaar in het midden van het land. Het doet denken aan de psalm die we net hebben gezongen. Hij gaat van kracht tot kracht steeds voort om voor het aangezicht van God te verschijnen. De reis die wordt beschreven heeft wel iets van een boetedoening. Het is alsof je de verloren zoon ziet terugkeren van zijn verblijf in het buitenland. Op weg naar vader die op de uitkijk staat. Abram keert terug tot het altaar dat hij zelf heeft gebouwd om de naam des HEREN aan te roepen. Lot Op zijn tocht door het beloofde land heeft Abram gezelschap van Lot. De vader van Lot is een broer van Abram die al op jonge leeftijd is overleden. Lot is dus een neef van Abram en je zou hem kunnen typeren als iemand die meeloopt. Lot is met Abram meegegaan toen hij op reis ging naar het beloofde land. Lot is ook met Abram meegegaan toen hij vanwege de honger uitweek naar Egypte. En als Abram terugkeert naar het beloofde land dan heeft hij opnieuw Lot bij zich. Van Abram lezen we dat hij op reis gaat zoals de Here tot hem gesproken heeft. Van Lot lees je dat niet. Waarschijnlijk is hij meegegaan omdat hij goed met Abram op kon schieten en misschien lokte een avontuur hem wel aan.

5 Abram heeft de stem gehoord maar of Lot de stem ook heeft gehoord dat weten we niet. Het enige dat we weten is dat hij Abram is gevolgd. Het is alsof hij zijn schaduw is. Je kunt Abram eigenlijk niet aantreffen zonder Lot. In de bijbel komt dat wel meer voor dat er twee mensen aan elkaar verbonden worden. Alle stamvaders van Israël hebben zo n schaduw. Zoals Lot de schaduw is van Abram, zo is Ismaël de schaduw van Isak. En zoals Ismaël de schaduw is van Isak, zo is Ezau de schaduw van Jacob. In de bijbel komt het dus wel meer voor dat er twee mensen naast elkaar worden gezet. Ze worden naast elkaar gezet als die plaatjes waarbij je de opdracht krijgt te zoeken naar de verschillen. Ze staan er twee aan twee om duidelijk te maken wat er nu speciaal is aan de een en wat er nu speciaal is aan de ander. Het is net als bij die twee vrouwen uit de wasmiddelreclame. De was van de een is stralend wit maar die andere vrouw krijgt de vlekken er maar niet uit. Het gaat in die tweetallen om het contrast. In ons verhaal staat Abram tegenover Lot. Abram is degene die de stem heeft gehoord. De was is bij hem dan wel niet stralend wit, maar uiteindelijk is de stem wel bepalend in zijn leven. Lot staat in dit verhaal model voor degene die niet de stem maar dat wat hij ziet laat beslissen over de gang van zijn leven. Niet zijn oren maar zijn ogen zijn belangrijk. Tot op zekere hoogte Abram en Lot het samen vinden. Ze zijn ondertussen al een heel poosje samen op weg. Maar er komt een moment waarop het verschil zichtbaar wordt Conflict Het verschil wordt in dit verhaal zichtbaar als de herders van Abram en de herders van Lot elkaar in de haren vliegen. Ze vliegen elkaar in de haren omdat het bezit van beide mannen is toegenomen.

6 Met het toegenomen bezit van Abram willen wij onszelf nog wel eens gerust stellen als we de kritische teksten uit het nieuwe testament lezen. Als Jezus zegt dat je niet God kunt dienen en de mammon dan schrikken we. Om onszelf gerust te stellen bedenken we dan dat de vader van alle gelovigen ook niet onbemiddeld was. Hij was inderdaad niet onbemiddeld maar in dit verhaal blijkt dat je zijn toegenomen bezit ook niet zomaar een zegen kunt noemen. Rijkdom brengt altijd zijn eigen zorgen en problemen met zich mee. In dit verhaal leiden de toegenomen bezittingen tot conflicten tussen de herders want het land laat het niet toe. De aarde trekt het niet. Waarschijnlijk was dat vooral te merken bij de waterbronnen. Als de ene kudde gedronken had schoot er geen water voor de andere kudde over. En zo gaat het nog steeds. De aarde gaat zwaar gebukt onder toegenomen bezit. De mensen verdringen zich als de herders rond bronnen die uitgeput raken. Als je op grote voet wilt leven moet daar wel ruimte voor zijn en als er geen ruimte is zal je toch moeten inbinden en genoegen moeten nemen met minder. In het geval van dit verhaal over Abram en Lot is dat niet nodig want er is ruimte genoeg. Maar om gebruik te maken van de beschikbare ruimte zullen de wegen van Abram en Lot moeten scheiden. Abram neemt Lot daarom mee naar een hoogte. Vanaf die hoogte kunnen ze ver kijken. Aan hun linker- en aan hun rechterhand strekt zich het beloofde land uit. Jij mag kiezen, zegt Abram. Als jij naar links ga, dan ga ik naar rechts. Wil jij naar rechts dan ga ik naar links. Er is ruimte genoeg. Waarom zouden we ruzie maken?

7 Het paradijs Maar als Lot zijn ogen opslaat kijkt hij niet naar links en hij kijkt ook niet naar rechts. Als Lot zijn ogen opslaat kijkt hij recht vooruit. Het doet een beetje denken aan Rita Verdonk. Niet links, niet rechts maar recht door zee. Als Lot zijn ogen opslaat ziet hij een vruchtbare vallei voor zich liggen. De Jordaan zorgt er voor een overvloed aan water. Het oefent een onweerstaanbare aantrekkingskracht op hem uit. Als Lot zijn ogen opslaat dan slaat hij zijn ogen op als Eva de die ziet dat de vrucht een lust is voor het oog. Als Lot zijn ogen opslaat dan slaat hij zijn ogen op als David die ziet dat zijn buurvrouw een ontzettend mooie vrouw is. Als Lot zijn ogen opslaat ziet hij vruchtbaar land. Het is er zo rijk aan water dat het doet denken aan de hof van Eden. Het is er groen als in de paradijs. En het water dat hij ziet doet denken aan de delta van de Nijl. Er is water in overvloed en dus is er groen, en als er groen is zal er ook eten zijn. Zijn kudden zullen het er fantastisch doen. Hij zou gek zijn als hij deze kans niet grijpt. Lot kiest voor het gebied rond de Jordaan. Hij slaat zijn tenten op in de buurt van Sodom. Vanwege zijn toegenomen bezit gaat hij buiten het land van de belofte wonen. Tussen mensen die volgens het verhaal zwaar zondigen tegen de Heer. Vreemd genoeg is dat dus wel eens zo, dat het er buiten het land van de belofte uitziet als in het paradijs. Het is een fantastisch plaatje. De vruchtbare vlakte met daar midden in Sodom en Gomorra. Zo kom je het eigenlijk alleen maar in reclamefolders tegen.

8 Het doet mij een beetje denken aan de welvaart die wij hebben. Daar kan het overgrote deel van de mensheid alleen maar van dromen. Dat je altijd genoeg te eten hebt, huizen als paleizen. Het heeft wel iets weg van het paradijs. En toch ben je er niet in het beloofde land, want er wonen mensen die zwaar zondigen tegen de Heer. Het beloofde land Nadat Lot voor zichzelf heeft gezorgd, gaat de HERE voor Abram zorgen. Nadat Lot zijn boeltje heeft gepakt zegt de HERE tegen Abram: sla je ogen op en zie, nu mag jij kijken, kijk naar het noorden, het zuiden, kijk naar het oosten en het westen. Wat heeft Abram gezien toen hij keek? We weten het niet precies, maar we weten wel dat je dat wat hij zag geen paradijs kunt noemen. Het is er niet zo groen als in de Jordaanvallei en in het vervolg van de tekst gaat het niet voor niets over het stof der aarde. Waarschijnlijk heeft Abram dat om zich heen gezien. Een stoffig landschap. Stof in het noorden, stof in het zuiden, stof in het oosten en stof in het westen. Abram, al het land dat je ziet zal ik voor eeuwig aan jou en je nageslacht geven. En het stof dat je ziet is teken van mijn belofte, ik zal jouw nageslacht maken als het stof van de aarde, als iemand die stofdeeltjes van het land zou kunnen tellen, dan zou hij ook jouw nageslacht kunnen tellen. Sta op, ga het land door in zijn lengte en in zijn breedte, want dit is het land wat ik jou ga geven. En Abram staat op, om zijn tenten op te slaan in een stoffig landschap. Hij bouwt altaren in een onherbergzaam landschap. Want dat is het als je het vergelijkt met de vruchtbare vlakte bij de Jordaan. Maar Abram is geen man die afgaat op wat hij ziet. Hij laat zich leiden door de stem en de stem maakt al dat stof dat hij ziet tot teken van de belofte.

9 Iedere keer als hij er last van zal hebben zal hij herinnerd worden aan de belofte. Als het in zijn ogen wordt geblazen door de wind, als zijn baard er vol mee zit, als het tussen zijn tanden zal knarsen. Steeds weer opnieuw zal hij herinnerd worden aan de belofte. Ik zal jouw nageslacht maken als het stof der aarde en als de Heer zegt dat hij in dit stoffige land met Sarai vruchtbaar zal zijn dan is dat voor Abram genoeg. Afsluiting We zijn de preek begonnen met de keuze tussen de appel en chips, de schoolboeken en de games. Als je er goed over nadenkt hoeft de keuze tussen die tweetallen niet moeilijk te zijn. Iedereen weet dat een appel gezonder is dan chips. En dat je op de lange termijn meer aan schoolboeken hebt dan aan games is ook nog wel te begrijpen. Maar wat is het voordeel van het beloofde land boven het paradijs aan de Jordaan? Wat is nu het voordeel van wel boven niet geloven? Het voordeel van het beloofde land boven het paradijs ontdek je niet door er even goed over na te denken. Het voordeel van wel geloven boven niet geloven is niet iets zichtbaars en daarom wordt geloven nogal eens als stoffig beleefd. Er zijn heel veel mensen die liever gaan shoppen dan dat ze naar de kerk gaan. Er zijn heel veel mensen die liever een wandeling maken door de natuur wandelen dan dat ze in de kerk gaan zitten luisteren naar een preek. In de natuur is het groen en fris als in het paradijs, terwijl het in de kerk gaat over oude woorden en een onzichtbare God. En wie kent niet het gevoel dat je jezelf in een woest en onherbergzaam landschap bevindt als je in je bijbel zit te lezen.

10 Als je er goed over nadenkt is het eigenlijk onbegrijpelijk dat er mensen zijn die nog naar de kerk gaan. Uiterst merkwaardig is het dat er mensen zijn die tijd vrij maken om te bidden tot een onzichtbare God. Vreemd is het dat er mensen zijn die wel eens een stukje lezen in dat oude boek en nog vreemder is het dat ze daar wel eens door worden getroost. En dan heb je ook nog jongeren die naar catechisatie gaan. Waarom zou je dat in hemelsnaam doen? Oké, het is er misschien gezellig maar er zijn meer plaatsen waar het gezellig is toch? Ja, waarom zouden er mensen zijn die kiezen voor dat stoffige land terwijl er zoveel aantrekkelijke alternatieven zijn? Wat is het geheim van mensen die kiezen voor het stoffige landschap? Het geheim van deze mensen is hun God. Als je zijn stem hoort komt heel dat versufte landschap tot leven. Zijn aanwezigheid tovert het onherbergzame landschap om in een teken van hoop. Ik kan het niet mooier zeggen dan dat het gezegd is in de psalm. Beter een dag in zijn voorhoven dan duizend daarbuiten. Beter op de drempel van Gods huis dan wonen in de tenten van de goddelozen. Gelukkig is de mens die op hem vertrouwt. En de psalm die we zo meteen gaan zingen zegt het zo. In u vindt mijn hart meer vreugde, dan zij in hun koren en hun wijn. In vrede leg ik mij neer, en meteen slaap ik in, want u Heer, laat mij veilig wonen in een vertrouwd en veilig huis. Als je hem hebt ontmoet is kiezen niet meer moeilijk. Amen

Eén naam onder de hemel

Eén naam onder de hemel Eén naam onder de hemel Gezang 1:1 Stil gebed Votum en groet Psalm 43: 2/3 Geloofsbelijdenis Psalm 43: 4/5 Gebed Schriftlezing Genesis 12: 4-9 Psalm 135: 1/2 NB Preek Psalm 135: 8/10 NB Lezen formulier

Nadere informatie

Hagar hoort er ook bij

Hagar hoort er ook bij Hagar hoort er ook bij Gezang 169: 1 (met refrein) OTH Stil gebed Votum en groet Psalm 75: 1 NB Geloofsbelijdenis Psalm 75: 2 NB Gebed Schriftlezing Genesis 16 Psalm 146: 1/5 OB Preek Psalm 68: 11 NB Lezen

Nadere informatie

Abram 3 Lot zonder God

Abram 3 Lot zonder God Abram 3 Lot zonder God Liturgiesuggesties: Schriftberijming 15: 1 en 2 of Psalm 42: 1 en 2 Schriftberijming 15: 5 en 8 of Psalm 42: 6 en 7 Psalm 119: 3 Genesis 13: 1-18 Psalm 27: 5 OB Lucas 17: 20-37 Psalm

Nadere informatie

Abram - Kies het beste laat je leiden Ontmoetingsdienst 29 januari 2017 Evangelist Jan Verkerk - Huizen

Abram - Kies het beste laat je leiden Ontmoetingsdienst 29 januari 2017 Evangelist Jan Verkerk - Huizen Liederen Gezang 437: 1 en 3: Vernieuwt U mij, o eeuwig Licht! Luisterlied: Wij gaan niet zonder U (Sela) Gezang 416:1, 2, 3 en 4: Ga met God en Hij zal met je zijn Oude Testament Genesis 13: 2-18 2 Abram

Nadere informatie

11 Zo moet het ook voor u vaststaan, dat gij wel dood zijt voor de zonde, maar levend voor God in Christus Jezus.

11 Zo moet het ook voor u vaststaan, dat gij wel dood zijt voor de zonde, maar levend voor God in Christus Jezus. Johannes 4: 14 (HSV) 14 maar wie drinkt van het water dat Ik hem zal geven, zal in eeuwigheid geen dorst meer krijgen. Maar het water dat Ik hem zal geven, zal in hem een bron worden van water dat opwelt

Nadere informatie

INHOUD - 1. Wat voor boek is de Bijbel? Hoe kun je de Bijbel lezen? Tips bij het gebruik van de Bijbel in Gewone Taal 17

INHOUD - 1. Wat voor boek is de Bijbel? Hoe kun je de Bijbel lezen? Tips bij het gebruik van de Bijbel in Gewone Taal 17 INHOUD - 1. Wat voor boek is de Bijbel? 9 2. Hoe kun je de Bijbel lezen? 13 3. Tips bij het gebruik van de Bijbel in Gewone Taal 17 4. 21 dagen bijbellezen 21 5. Belangrijke mensen in de Bijbel 47 6. Waar

Nadere informatie

Waarom ging Abram naar Egypte en welk klein geloof toonde hij?

Waarom ging Abram naar Egypte en welk klein geloof toonde hij? Abram en Lot. Waarom ging Abram naar Egypte en welk klein geloof toonde hij? Genesis 12:10-13 10 Er kwam hongersnood in dat land. Daarom trok Abram naar Egypte om daar als vreemdeling te verblijven, omdat

Nadere informatie

Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje

Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje Aangepaste dienst Liturgie Voor de dienst speelt de band drie liederen Opwekking 11 Er is een Heer Opwekking 277 Machtig God, sterke Rots

Nadere informatie

LEVEN MET LEF. Bijbelstudie 1: Abraham

LEVEN MET LEF. Bijbelstudie 1: Abraham LEVEN MET LEF Bijbelstudie 1: Abraham Bijbelstudie1 Leven met lef Hervormde Gemeente van Enter Contact: Ds. W. Bevelander, (0547) 381222 Mail: predikant@hervormdenter.nl Internet: www.hervormdenter.nl

Nadere informatie

Bijbelstudie Door het geloof I

Bijbelstudie Door het geloof I Bijbelstudie 1 Bijbelstudie Door het geloof I Kaïn en Abel Genesis 4:1-16 Wat voor werk deed Kaïn? Een welk beroep deed zijn broer Abel? Kain- landbouwer Abel- schaapherder a. Waarom niet, denk je? De

Nadere informatie

Een ander vaderland Liturgie

Een ander vaderland Liturgie Een ander vaderland Liturgie Gezang 328: 1/2 LvdK Stil gebed Votum en groet Psalm 84: 1/2 OB Gebod Psalm 84: 3 OB Schriftlezing Gezang 459: 1-4 LvdK Preek Gezang 459: 5-8 LvdK Gedachtenis overledenen Psalm

Nadere informatie

Abram - Geloof-ongeloof-geloof Ontmoetingsdienst 22 januari 2017 Evangelist Jan Verkerk - Huizen

Abram - Geloof-ongeloof-geloof Ontmoetingsdienst 22 januari 2017 Evangelist Jan Verkerk - Huizen Liederen Zingende gezegend 218: 1, 3 Luisterlied: Geen zorgen (Sela) Gezang 283: 1, 2 Oude Testament Genesis 12:10-13:1 10 Eens brak er in het land hongersnood uit. Abram trok naar Egypte om daar tijdelijk

Nadere informatie

Naar buiten. Gemeente van Christus,

Naar buiten. Gemeente van Christus, Liturgie dankdag Gezang 44:1/2/3 LvdK Votum en groet Psalm 8: 1/2/3/4 OB Geloofsbelijdenis Psalm 8: 5/6/7/8/9 OB Schriftlezing (Genesis 15:1-6) Psalm 77: 1/5 OB Preek Psalm 16: 1/4 NB Gebed Psalm 27: 7

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Johannes 4, 12 en zondag 21b Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Johannes 4, 12 en zondag 21b Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: 1 Johannes 4, 12 en zondag 21b Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, 1. Votum 2. Zegengroet 3. Zingen: Gezang 131 : 1, 2 en 4 4. Lezing van de wet 5. Zingen:

Nadere informatie

Terach en? Abram en Sarai Haran en? Nachor en zijn nicht Milka. Lot en? Jiska Milka en haar oom Nachor

Terach en? Abram en Sarai Haran en? Nachor en zijn nicht Milka. Lot en? Jiska Milka en haar oom Nachor LOT 22JULI 2018 Terach en? Abram en Sarai Haran en? Nachor en zijn nicht Milka (Haran sterft in Ur) Lot en? Jiska Milka en haar oom Nachor dochter 1 dochter 2 Genesis 13:2-13 2 Abram was bijzonder rijk:

Nadere informatie

Exodus God zal er zijn

Exodus God zal er zijn Exodus 3-4 - God zal er zijn Gezinsdienst Liturgie Welkom Voorzang Maak een vrolijk geluid voor de Heer (Elly en Rikkert) Opw voor Kids 18 (Ben je groot of ben je klein) Gez 132 (Dank U voor deze nieuwe

Nadere informatie

Exodus 3-4 God zal er zijn

Exodus 3-4 God zal er zijn Exodus 3-4 God zal er zijn Gezinsdienst Liturgie Welkom Voorzang Maak een vrolijk geluid voor de Heer (Elly en Rikkert) Opw voor Kids 18 (Ben je groot of ben je klein) Gez 132 (Dank U voor deze nieuwe

Nadere informatie

Exodus 17:8-16 Geloven doe je samen!

Exodus 17:8-16 Geloven doe je samen! Exodus 17:8-16 Geloven doe je samen! 5e Preek in het gemeenteproject feest van genade bij het weekthema verbondenheid. De duivel wil je geloof graag aanvallen. Maar samen sta je sterk en kun je elkaar

Nadere informatie

- 1 - Abraham: zijn roeping

- 1 - Abraham: zijn roeping - 1 - Abraham: zijn roeping De vader van Abraham heette Terah en deze woonde met zijn familie in de plaats Ur in het tegenwoordige Irak bij de rivier de Eufraat, één van de rivieren die door het vroegere

Nadere informatie

WE MOETEN DE WERELD NIET LIEFHEBBEN. 1.om de liefde van onze Vader. 2.om het leven uit onze Vader. 3.om de toekomst met onze Vader.

WE MOETEN DE WERELD NIET LIEFHEBBEN. 1.om de liefde van onze Vader. 2.om het leven uit onze Vader. 3.om de toekomst met onze Vader. 1 Joh. 1:15-17 / Gehouden op 17-06-2007 / p.1 DE WERELD NIET LIEFHEBBEN Liturgie: Votum & groet Zi: Ps. 100:1.2 Lezing van Gods wet Zi: Ps. 1:1.2.3 Gebed Schriftlezing: 1 Joh 3:1-10 Zi: Gez. 22:1.2.4 (GKB)

Nadere informatie

Preek over Jozua 1,1-9 (CNS-themadienst): Nooit alleen!

Preek over Jozua 1,1-9 (CNS-themadienst): Nooit alleen! Preek over Jozua 1,1-9 (CNS-themadienst): Nooit alleen! Voorzang: Psalm 121, 1 en 4 Votum en groet Zingen: OvK 79 (Ik hoor bij Jezus) Heer, U kent mij als geen ander Leefregels Zingen: Opwekking 518 Heer,

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Zondag 28 en 29 Ochtenddienst / H. Avondmaal. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Zondag 28 en 29 Ochtenddienst / H. Avondmaal. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Zondag 28 en 29 Ochtenddienst / H. Avondmaal Broeders en zusters, 1 Votum 2 Zegengroet 3 Zingen: Psalm 106 : 1 en 2 4 Lezing van de wet 5 Zingen: Psalm 106 : 3 en

Nadere informatie

GODS BELOFTE AAN ABRAHAM

GODS BELOFTE AAN ABRAHAM Bijbel voor Kinderen presenteert GODS BELOFTE AAN ABRAHAM Geschreven door: E. Duncan Hughes Illustraties door: Byron Unger en Lazarus Aangepast door: M. Maillot en Tammy S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

Preekje - Gezinsdienst. Ik ben de goede herder. Jubilate - 22 april uur. Voorganger: ds. Bert de Wit

Preekje - Gezinsdienst. Ik ben de goede herder. Jubilate - 22 april uur. Voorganger: ds. Bert de Wit Preekje - Gezinsdienst Jubilate - 22 april 2018-10.00 uur Ik ben de goede herder Voorganger: ds. Bert de Wit Schriftlezing: Johannes 10:11-16 (Bijbel in Gewone Taal) Gemeente van onze Heer, Jezus Christus,

Nadere informatie

Op reis met God Liturgie voor de dienst op zondag 5 februari 2012

Op reis met God Liturgie voor de dienst op zondag 5 februari 2012 Op reis met God Liturgie voor de dienst op zondag 5 februari 2012 ter afsluiting van het project Kerk, School en Gezin 2012 in de Grote- of Andreaskerk te Hattem Hervormde gemeente Hattem - wijkgemeente

Nadere informatie

GODS BELOFTE AAN ABRAHAM

GODS BELOFTE AAN ABRAHAM Bijbel voor Kinderen presenteert GODS BELOFTE AAN ABRAHAM Geschreven door: E. Duncan Hughes Illustraties door: Byron Unger en Lazarus Aangepast door: M. Maillot en Tammy S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

Welkom in de Menorah bij de Kerk, school en gezinsdienst

Welkom in de Menorah bij de Kerk, school en gezinsdienst Welkom in de Menorah bij de Kerk, school en gezinsdienst Voorganger Ouderling v. dienst Organist : ds. A. H Boschma : mw. F. Hovius : dhr. P. de Jong M.v.v. Kinderen en personeel van Het Mozaïek Thema

Nadere informatie

Liturgie voor de biddag op woensdag 14 maart 2018

Liturgie voor de biddag op woensdag 14 maart 2018 Liturgie voor de biddag op woensdag 14 maart 2018 thema: Vertel het maar! Van harte welkom! We vinden het fijn dat jullie vanochtend in de kerk zijn: de kinderen van school, de meesters en juffen, de vaders

Nadere informatie

GODS BELOFTE AAN ABRAHAM

GODS BELOFTE AAN ABRAHAM Bijbel voor Kinderen presenteert GODS BELOFTE AAN ABRAHAM Geschreven door: E. Duncan Hughes Illustraties door: Byron Unger en Lazarus Aangepast door: M. Maillot en Tammy S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

Noach bouwt een ark Genesis 6-8

Noach bouwt een ark Genesis 6-8 2 Noach bouwt een ark Genesis 6-8 Het is niet fijn meer op de aarde. De mensen maken ruzie, ze vechten en ze zijn God vergeten. Maar er is één man die anders is. Dat is Noach. Op een dag praat God met

Nadere informatie

Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen?

Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen? Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen? Gemeente van onze Heer Jezus Christus! Ze zitten met z'n tweeën op haar kamer: Reinier en Marloes. Ze kennen elkaar al een poosje.

Nadere informatie

WELKOM. 5 oktober 2014. Voorganger : ds. Pieter van Winden Orgel : Willem Blonk M.m.v. : Kindercantorij Open Hof

WELKOM. 5 oktober 2014. Voorganger : ds. Pieter van Winden Orgel : Willem Blonk M.m.v. : Kindercantorij Open Hof WELKOM 5 oktober 2014 Voorganger : ds. Pieter van Winden Orgel : Willem Blonk M.m.v. : Kindercantorij Open Hof Kerkelijke inzegening van het huwelijk van: Piet ter Borg en Monica Owusuah Muziek : Trumpet

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Psalm 25, 14 Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Psalm 25, 14 Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Psalm 25, 14 Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, 1 Votum 2 Zegengroet 3 Zingen: Lied 457 : 1, 2 en 3 4 Lezing van de wet 5 Zingen: Psalm 51 : 4 en 5 6

Nadere informatie

7 juli uur. Thema: Ga in vrede

7 juli uur. Thema: Ga in vrede 7 juli 2019 9.30 uur Thema: Ga in vrede Tijdens deze dienst nemen Tim Nicolaas Gerrit van der Veen en Jochem Korjan Vink afscheid van de kinderverteldienst. Voorganger: ds. Gerdien Neels Organist: Hans

Nadere informatie

Zondag 21 februari 2016; 2 e zondag van de 40-dagen; project: zet een stap naar de A/ander; kleur Paars; ds. A.J.Wouda

Zondag 21 februari 2016; 2 e zondag van de 40-dagen; project: zet een stap naar de A/ander; kleur Paars; ds. A.J.Wouda Zondag 21 februari 2016; 2 e zondag van de 40-dagen; project: zet een stap naar de A/ander; kleur Paars; ds. A.J.Wouda Ex. 1 e lezing Ex. 34: 27-35 Antwoordpsalm 27: 4 2 e lezing Lucas 9: 28-36 Gemeente

Nadere informatie

Liturgie voor de biddag op woensdag 14 maart 2018

Liturgie voor de biddag op woensdag 14 maart 2018 Liturgie voor de biddag op woensdag 14 maart 2018 thema: Vertel het maar! Van harte welkom! We vinden het fijn dat jullie vanochtend in de kerk zijn: de kinderen van school, de meesters en juffen, de vaders

Nadere informatie

Jeremia 1: Vertel het door!

Jeremia 1: Vertel het door! Jeremia 1:4-19 - Vertel het door! Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint

Nadere informatie

Jeremia 1:4-19 Vertel het door!

Jeremia 1:4-19 Vertel het door! Jeremia 1:4-19 Vertel het door! Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint toe.

Nadere informatie

Lezen : Psalm 4. Lied 457 : 1, 2, 3 en 4 Psalm 23 : 1, 2 en 3 Lied 293 : 1 en 4 Lied 473 : 1, 2, 4, 5 en 10 Lied 409 : 1, 2 en 5

Lezen : Psalm 4. Lied 457 : 1, 2, 3 en 4 Psalm 23 : 1, 2 en 3 Lied 293 : 1 en 4 Lied 473 : 1, 2, 4, 5 en 10 Lied 409 : 1, 2 en 5 GKv Drachten ZW & O Lezen : Psalm 4 Lied 457 : 1, 2, 3 en 4 Psalm 23 : 1, 2 en 3 Lied 293 : 1 en 4 Lied 473 : 1, 2, 4, 5 en 10 Lied 409 : 1, 2 en 5 Voor de kinderen: Op de gebedsmuur mag je een briefje

Nadere informatie

Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft!

Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft! Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft! Gezinsdienst Liturgie Zingen: - EL 478 Zing, zing, zingen maakt blij - Weet je dat de lente komt? Stil gebed Votum / groet Zingen: Gez 94,1.3.6

Nadere informatie

ONZE HEMELSE VADER ZORGT VOOR ALLE DINGEN

ONZE HEMELSE VADER ZORGT VOOR ALLE DINGEN Zondag 10 / gehouden op 21-06-2009 / p.1 ONZE HEMELSE VADER ZORGT VOOR ALLE DINGEN Liturgie Votum en groet Zi: Psalm 118:1.5 Gebed Schriftlezing: Gen. 22:1-19 Zi: Psalm 33:2 Schriftlezing:Gen: 50:17-21:

Nadere informatie

Preek. Gemeente van Christus, Intro

Preek. Gemeente van Christus, Intro Schuld? Gezang 75: 1/2 LvdK Stil gebed Votum en groet Psalm 65: 1 NB Geloofsbelijdenis Psalm 65: 2 NB Gebed Schriftlezing Psalm 130: 2/4 NB Preek Psalm 32: 1/4 OB Lezen van het formulier tot en met het

Nadere informatie

BLIJF IN DE HERE! Liturgie:

BLIJF IN DE HERE! Liturgie: BLIJF IN DE HERE! 1 Joh. 2:28 / gehouden op 31-05-2009 (openbare geloofsbelijdenis) p.1 Liturgie: Votum en groet Zingen: Gezang 147:1.3.4 Gebed Openbare geloofsbelijdenis Zingen: Gezang 10:1 Voorbede Schriftlezing:

Nadere informatie

Dirk van Laar. Liturgie voor de afscheidsdienst van. Geboren:15 december 1935 Overleden :10 december 2014

Dirk van Laar. Liturgie voor de afscheidsdienst van. Geboren:15 december 1935 Overleden :10 december 2014 Liturgie voor de afscheidsdienst van Dirk van Laar Geboren:15 december 1935 Overleden :10 december 2014 Op dinsdag 16 december 2014 om 11.45 uur in de Maranathakerk te Lunteren voorafgaande aan de begrafenis

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Micha 6, 8 Middagdienst. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Micha 6, 8 Middagdienst. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Micha 6, 8 Middagdienst Broeders en zusters, 1 Votum 2 Zegengroet 3 Zingen : Psalm 145 :1 en 2 4 Gebed voor de opening van het Woord 5 Schriftlezing : Micha 6 : 1

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Lucas 24, Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Lucas 24, Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Lucas 24, 30-31 Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, 1 Votum 2 Zegengroet 3 Zingen: Gezang 95 : 1-4 4 Lezing van de wet 5 Zingen: Lied 449 : 1, 3 en 5

Nadere informatie

Eén ding is nodig. Deze geschiedenis kun je lezen in Lukas 10 : 38 42.

Eén ding is nodig. Deze geschiedenis kun je lezen in Lukas 10 : 38 42. Eén ding is nodig Deze geschiedenis kun je lezen in Lukas 10 : 38 42. We hebben met elkaar nagedacht over de wonderen die de Heere Jezus heeft gedaan toen Hij op de aarde was. Grote wonderen! Weet je t

Nadere informatie

In het land van de angst

In het land van de angst In het land van de angst Liturgie Gezang 3: 1/2 LvdK Votum en groet Onze hulp is in de naam van de Here, die hemel en aarde gemaakt heeft, die trouw is tot in eeuwigheid en het werk van zijn handen nooit

Nadere informatie

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus,

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, het is al bijna 8 april, het is al bijna Pasen. Met Pasen vieren we feest, omdat Koning Jezus de dood overwint. Onze Koning is sterker dan de

Nadere informatie

Orde van de dienst voorafgaande aan de uitvaart van

Orde van de dienst voorafgaande aan de uitvaart van Orde van de dienst voorafgaande aan de uitvaart van JAKOBUS SCHOO Geboren: 10 december 1928 Overleden: 14 november 2016 op maandag 21 november 2016 in de Hervormde kerk te Sellingen. Aanvang 11.00 uur

Nadere informatie

Bijbellezing: Johannes 14 vers 1 tot 12. Tom, Tom is altijd goed Kom, kom nou zeg, is dat zo?

Bijbellezing: Johannes 14 vers 1 tot 12. Tom, Tom is altijd goed Kom, kom nou zeg, is dat zo? Bijbellezing: Johannes 14 vers 1 tot 12 Tom, Tom is altijd goed Kom, kom nou zeg, is dat zo? Heb een Tom, Tom gekocht Bij de ANWB winkel in Drachten Nou ja ik heb hem eigenlijk gekregen Voor mijn verjaardag

Nadere informatie

Thema: Voor jong en oud. 24 september uur. Medewerking: Kinderkoor Op pad Hardinxveld o.l.v. Annelies van der Pijl

Thema: Voor jong en oud. 24 september uur. Medewerking: Kinderkoor Op pad Hardinxveld o.l.v. Annelies van der Pijl 24 september 2017 18.00 uur Thema: Voor jong en oud Medewerking: Kinderkoor Op pad Hardinxveld o.l.v. Annelies van der Pijl Organist: Bastiaan van der Pijl Verbindende teksten: Johan Crezee Inleidend orgelspel

Nadere informatie

Liturgie van de Gezin-School-Kerkdienst op zondag 12 februari 2017 in de ochtenddienst in de Burgwalkerk en Open Hof te Kampen om 10.

Liturgie van de Gezin-School-Kerkdienst op zondag 12 februari 2017 in de ochtenddienst in de Burgwalkerk en Open Hof te Kampen om 10. Liturgie van de Gezin-School-Kerkdienst op zondag 12 februari 2017 in de ochtenddienst in de Burgwalkerk en Open Hof te Kampen om 10.00 Om te beginnen Als de kerkenraad binnenkomt worden we stil Welkom

Nadere informatie

Thema: Jij telt mee!

Thema: Jij telt mee! Orde van dienst Protestantse gemeente te Wormerveer Zondag 24 februari 2019 Thema: Jij telt mee! Deze dienst is voorbereid samen met de werkgroep diensten met en voor mensen met een verstandelijke beperking

Nadere informatie

30 oktober 2016 Voorganger : Ds. H.D.Bondt Begeleiding : Jeugdband / Els Cornelisse

30 oktober 2016 Voorganger : Ds. H.D.Bondt Begeleiding : Jeugdband / Els Cornelisse 30 oktober 2016 Voorganger : Begeleiding : Ds. H.D.Bondt Jeugdband / Els Cornelisse Welkom mededelingen Luisteren: groep 1-3 Wie liefde heeft - Jezus! Wie vrede geeft - Jezus! Dat Jezus leeft Want iedereen

Nadere informatie

Liturgie aangepaste kerkdienst

Liturgie aangepaste kerkdienst Liturgie aangepaste kerkdienst JAKOB IN BETHEL Zondagmiddag 4 november 2018 Aanvang: 14:30 uur Voorganger: Ds. A.J. Post 1 2 Voorzang (2 kinderliederen) Weerklank 595 vers 1, 2 en 3 1 s Zondags gaan we

Nadere informatie

"een goed verstaander heeft genoeg aan een half woord."

een goed verstaander heeft genoeg aan een half woord. Wijkgemeente Regenboog Zoetermeer (POR-dienst) Datum: 19 augustus 2018 KOMEN Welkom Aanvangslied: Lied 274: 1, 2, 3 (Wij komen hier ter ere van uw naam) Stilte Groet en bemoediging Psalm van de zondag:

Nadere informatie

Openbaring 22:7 Vol verwachting 2018 in

Openbaring 22:7 Vol verwachting 2018 in Openbaring 22:7 Vol verwachting 2018 in Wat gaat het nieuwe jaar brengen? Veel over de toekomst weten we niet. Wel weten we dat Jezus zegt: ik kom spoedig! Wat betekent die belofte voor jouw plannen voor

Nadere informatie

Eerst zien, dan geloven

Eerst zien, dan geloven Eerst zien, dan geloven Liturgie voor de jeugddienst op 11 februari 2018 om 10:00 uur in de Ichthuskerk in Tholen Voorganger: Ds. Peter Broere Muzikale medewerking: Jaap, Anke en Esmay Roggeband Jet Heijboer,

Nadere informatie

Preek Genesis 25: oktober 2015

Preek Genesis 25: oktober 2015 Preek Gemeente van Christus, Het gaat vanmorgen in de preek over een tweeling. En als het over tweelingen gaat, gaat het over gelijkenis en verschil. Ondertussen heb ik enige ervaring met een tweeling

Nadere informatie

Orde van de overstapdienst Protestantse Gemeente De Wijngaard zondag 7 juli 2019 Hervormde kerk te Geesteren

Orde van de overstapdienst Protestantse Gemeente De Wijngaard zondag 7 juli 2019 Hervormde kerk te Geesteren Orde van de overstapdienst Protestantse Gemeente De Wijngaard zondag 7 juli 2019 Hervormde kerk te Geesteren voorganger: ds. Co Janssen ouderling van dienst: Marleen Schuijl organist: Willemien Zieverink

Nadere informatie

Liturgie voor de Biddag. Wat vraag jij?

Liturgie voor de Biddag. Wat vraag jij? Liturgie voor de Biddag Wat vraag jij? Hervormde Gemeente Kerkwijk-Delwijnen-Nederhemert woensdag 13 maart 2019 Welkom! Samen met alle kinderen van de school, vaders en moeders, meesters en juffen en gemeenteleden

Nadere informatie

LEVEN MET LEF Bijbelstudie 4: Het leven van Hagar: God ziet naar mij om. Bijbelstudie: Leven met Lef. Bijbelstudie 4 Leven met lef

LEVEN MET LEF Bijbelstudie 4: Het leven van Hagar: God ziet naar mij om. Bijbelstudie: Leven met Lef. Bijbelstudie 4 Leven met lef LEVEN MET LEF Bijbelstudie 4: Het leven van Hagar: God ziet naar mij om Bijbelstudie 4 Leven met lef Hervormde Gemeente van Enter Contact: Ds. W. Bevelander, (0547) 381222 Mail: predikant@hervormdenter.nl

Nadere informatie

Kindercatechese groep B - 7 januari 2018

Kindercatechese groep B - 7 januari 2018 Kindercatechese groep B - 7 januari 2018 Inleiding. Jezus hield van God, als van een Vader, maar ook als zijn Vriend. Hij besprak alles met Hem. Hij vertelde wat hem was overkomen en hij vroeg Hem om raad.

Nadere informatie

Orde van Dienst Welkom en mededelingen

Orde van Dienst Welkom en mededelingen Orde van Dienst 25-9-2016 Welkom en mededelingen Zingen Psalm 146: 1, 2 Zing, mijn ziel, voor God uw Here Zing, mijn ziel, voor God uw Here, zing die u het leven geeft. Zing, mijn ziel, uw God ter ere,

Nadere informatie

Lukas 22, Jezus: meer dan Pesach

Lukas 22, Jezus: meer dan Pesach Lukas 22,15-20 - Jezus: meer dan Pesach Viering Heilig Avondmaal Liturgie Voorzang Ps 81,1.2.4 Stil gebed Votum / zegengroet Zingen Ps 133,3 Gebed Lezen uit de Bijbel: - Ex 12,1-20 Zingen: Ps 105,16.17

Nadere informatie

1 februari uur JH Smit. Liturgie bij Leerdienst Het doel van God. Votum: gezongen Groet Amen: gezongen. LvdK 434, (LB 868) Gebed.

1 februari uur JH Smit. Liturgie bij Leerdienst Het doel van God. Votum: gezongen Groet Amen: gezongen. LvdK 434, (LB 868) Gebed. 1 februari 17.00 uur JH Smit Liturgie bij Leerdienst Het doel van God Votum: gezongen Groet LvdK 434, 1.2.5 (LB 868) Gebed Woord Startvragen (zie ppt) Preek (Schriftlezingen in preek: o Deut. 8,7-9 en

Nadere informatie

ORDE. voor afscheidsdienst van. Theo Cornelis Heus. Theo. Maranathakerk, Lunteren 30 november 2017

ORDE. voor afscheidsdienst van. Theo Cornelis Heus. Theo. Maranathakerk, Lunteren 30 november 2017 ORDE voor afscheidsdienst van Theo Cornelis Heus Theo Maranathakerk, Lunteren 30 november 2017 Voorganger: ds. Jaap Hansum Orgel: mw. Margret Spelt Intochtsmuziek: George Samphire - The Lonely Shepherd

Nadere informatie

De mens faalt (steeds weer)! Adam, Israël, Simson, Elia, David,

De mens faalt (steeds weer)! Adam, Israël, Simson, Elia, David, WAT WIL GOD? Terug naar de schepping en de Schepper! God zag dat het goed was! Gods (oorspronkelijke) bedoeling! Intieme omgang met Zijn gelijke! De mens faalt (steeds weer)! Adam, Israël, Simson, Elia,

Nadere informatie

Ruimte voor God - thema 1: Eén ding is nodig! Preek over Lukas 10: Gemeente van Christus,

Ruimte voor God - thema 1: Eén ding is nodig! Preek over Lukas 10: Gemeente van Christus, Ruimte voor God - thema 1: Eén ding is nodig! Preek over Lukas 10:38-42 Gemeente van Christus, Het gaat vanmorgen over Jezus. Dat zal je waarschijnlijk ook niet verrassen. Maar als het gaat over Jezus,

Nadere informatie

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ De kerkenraad komt binnen en de afkondigingen worden

Nadere informatie

Genesis 20 - Kleingeloof, angst? In Christus is het ja en amen

Genesis 20 - Kleingeloof, angst? In Christus is het ja en amen Genesis 20 - Kleingeloof, angst? In Christus is het ja en amen Abraham II (2) Liturgie Voorzang Gez 165 Stil gebed Votum Groet Zingen Ps 31.1.2.14 I.p.v. wetslezing: Kolossenzen 3,1-17 Zingen Gez 22,1.2.4

Nadere informatie

Genesis 20 Kleingeloof, angst? In Christus is het ja en amen

Genesis 20 Kleingeloof, angst? In Christus is het ja en amen Genesis 20 Kleingeloof, angst? In Christus is het ja en amen Abraham II (2) Liturgie Voorzang Gez 165 Stil gebed Votum Groet Zingen Ps 31.1.2.14 I.p.v. wetslezing: Kolossenzen 3,1-17 Zingen Gez 22,1.2.4

Nadere informatie

Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou.

Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou. Voor jou! 9 Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou. Het boek gaat over geloven. Het gaat over jouw geloof! Lees en bekijk alles goed. Je

Nadere informatie

De boom van Isaï. Vragen. Lezen: Jesaja 11:1-10

De boom van Isaï. Vragen. Lezen: Jesaja 11:1-10 1 De boom van Isaï Lezen: Jesaja 11:1-10 Heb je weleens een afgekapte boom gezien? Wat in de grond blijft zitten, noem je een tronk. De boom lijkt helemaal dood. In de Bijbel wordt de familie van Isaï

Nadere informatie

De tiende Koning. Gemeente van Christus, Intro

De tiende Koning. Gemeente van Christus, Intro De tiende Koning Gezang 326: 1/5 LvdK Votum en groet Psalm 68: 10 OB Gebod Psalm 68: 16 OB Schriftlezing (Genesis 14:1-24) Psalm 76: 1/2 NB Preek Psalm 72: 1/4/7 NB Gebed Psalm 91: 1 en 5 OB Zegen De tiende

Nadere informatie

LITURGIE. voor de dienst van uur op Biddag met de kinderen van de Eben-haëzer school. op woensdagmorgen 13 maart in de Dorpskerk

LITURGIE. voor de dienst van uur op Biddag met de kinderen van de Eben-haëzer school. op woensdagmorgen 13 maart in de Dorpskerk LITURGIE voor de dienst van 10.30 uur op Biddag met de kinderen van de Eben-haëzer school op woensdagmorgen 13 maart in de Dorpskerk Predikant: Ouderling van dienst: Liedbegeleiding: Ds. W.J. Gorissen

Nadere informatie

Lesoverzicht. 1. Bidden p De Kerk p De priester p Vergeving p De Bijbel p Delen p Het offer p.

Lesoverzicht. 1. Bidden p De Kerk p De priester p Vergeving p De Bijbel p Delen p Het offer p. Lesoverzicht 1. Bidden p. 4 2. De Kerk p. 10 3. De priester p. 17 4. Vergeving p. 23 5. De Bijbel p. 28 6. Delen p. 35 7. Het offer p. 41 8. De H. Communie p. 48 9. Zingen voor God p. 55 10. Heilig worden

Nadere informatie

Zondag 26 oktober 2014, Hoflaankerk Bijbelzondag

Zondag 26 oktober 2014, Hoflaankerk Bijbelzondag Protestants Kralingen Zondag 26 oktober 2014, Hoflaankerk Bijbelzondag de afdaling naar sodom marc chagall, 1931 orgelspel verwelkoming door de ouderling [allen gaan staan] stilte bemoediging: Liedboek

Nadere informatie

LITURGIE voor de kinderdienst op zondag 15 februari Oude Jeroenskerk Noordwijk. Thema: Spoorzoekers: Bram: David Baak

LITURGIE voor de kinderdienst op zondag 15 februari Oude Jeroenskerk Noordwijk. Thema: Spoorzoekers: Bram: David Baak LITURGIE voor de kinderdienst op zondag 15 februari Oude Jeroenskerk Noordwijk Thema: Spoorzoeken Voorganger: Organist: Spoorzoekers: ds Ad van Houwelingen Jaco van Leeuwen Sara: Sanne Heemskerk Bram:

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Marcus 8, Middagdienst

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Marcus 8, Middagdienst Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Marcus 8, 21-26 Middagdienst Broeders en zusters, de Here wil ons in deze dienst voor de vraag stellen of wij Hem werkelijk liefhebben. Of wij zijn liefde ook willen

Nadere informatie

Voorbereiding heilig avondmaal

Voorbereiding heilig avondmaal Voorbereiding heilig avondmaal Gezang 454: 1/3 LvdK Votum en groet Psalm 111:1/3 OB Gebod Psalm 111: 5/6 OB Schriftlezing (Genesis 15:7-21) Psalm 130: 1/3 NB Preek Psalm 86: 1/5 NB Gebed Psalm 97:7 OB

Nadere informatie

- 1 - Abraham: zijn roeping. 30 Sarai nu was onvruchtbaar; zij had geen kinderen.

- 1 - Abraham: zijn roeping. 30 Sarai nu was onvruchtbaar; zij had geen kinderen. - 1 - Abraham: zijn roeping De vader van Abraham heette Terach en deze woonde met zijn familie in de plaats Ur in het tegenwoordige Irak bij de rivier de Eufraat, één van de rivieren die door het vroegere

Nadere informatie

Het thema vandaag is Eerlijk duurt het langst. Maar wat betekent dat eigenlijk?

Het thema vandaag is Eerlijk duurt het langst. Maar wat betekent dat eigenlijk? Het thema vandaag is Eerlijk duurt het langst. Maar wat betekent dat eigenlijk? Zondag 21 mei 2017 * 6 e zondag van Pasen * verhaal & preek Jacob & Esau * Genesis 27 28 Een leugen komt altijd een keer

Nadere informatie

Johannes 12:1-8 Dichtbij Jezus

Johannes 12:1-8 Dichtbij Jezus Johannes 12:1-8 Dichtbij Jezus Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint toe.

Nadere informatie

Welkomslied: We hebben iets te vieren. Woord van Welkom door Hetty

Welkomslied: We hebben iets te vieren. Woord van Welkom door Hetty Welkomslied: We hebben iets te vieren Woord van Welkom door Hetty Nieuwe gezichten, gelukkig ook oude bekenden, een nieuw huis, voor ons ook. Geen kerk, maar een school. Hier kun je je misschien nog meer

Nadere informatie

Preek over Lucas 15,1-7 (themadienst kerk en school): Wie is Hij?

Preek over Lucas 15,1-7 (themadienst kerk en school): Wie is Hij? Preek over Lucas 15,1-7 (themadienst kerk en school): Voorzang: Psalm 121: 1, 2 en 4 Votum en groet Zingen: Psalm 100 Leefregels Zingen: Jezus is het Licht der wereld (O.v. K. 46, Themalied bovenbouw)

Nadere informatie

Zondag 8 april. Welkom in De Regenboog

Zondag 8 april. Welkom in De Regenboog Zondag 8 april Welkom in De Regenboog Voorganger : ds. Wolter Broekema Ouderling van dienst : Sandra Dubbink Organist Lector Koster : Rien Hoekjen : Ria Brouwer : Dinand Dubbink Thema Thema in deze dienst:

Nadere informatie

BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd

BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd DAG 1: God is Koning Lees Psalm 24 Is koning Willem-Alexander belangrijk? Voor Nederland wel. Maar als je naar heel de wereld kijkt,

Nadere informatie

GOD EERT JOZEF, DE SLAAF

GOD EERT JOZEF, DE SLAAF Bijbel voor Kinderen presenteert GOD EERT JOZEF, DE SLAAF Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: M. Maillot en Lazarus Aangepast door: M. Maillot en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

Genesis 12,1-9 Ga achter Abram aan en krijg Gods zegen

Genesis 12,1-9 Ga achter Abram aan en krijg Gods zegen Genesis 12,1-9 Ga achter Abram aan en krijg Gods zegen Geloven als Abram (1) Radiokerkdienst Radio Eenhoorn Liturgie Voorzang: Ps 134 Votum / groet Zingen: Ps 135,1.12 Gebed Lezen: Genesis 11,27-12,9 Hebr

Nadere informatie

Orde van dienst Hervormde Gemeente te Sellingen

Orde van dienst Hervormde Gemeente te Sellingen Orde van Dienst Zondag 7 oktober 2018 Welkom en mededelingen Zingen Psalm 8: 1, 2 en 3 Heer, onze Heer, hoe heerlijk 1. Heer, onze Heer, hoe heerlijk en verheven hebt Gij uw naam op aarde uitgeschrevenmachtige

Nadere informatie

De geboorte. Verkondiging

De geboorte. Verkondiging De geboorte Gezang Votum en groet Psalm 868: 2/3/4 LB Geloofsbelijdenis Psalm 33: 11 OB Schriftlezing (Genesis 21:1-7) Psalm 65: 6/8/9 OB Preek Psalm 126: 1/3 NB Gebed Gezang 302: 1/3/4 LB Zegen Verkondiging

Nadere informatie

Waarom een Zondagboek?

Waarom een Zondagboek? Waarom een Zondagboek? Voor jou Op zondag ga je naar de kerk. Misschien vind je dat wel heel gewoon. Dat doen we toch altijd? Maar eigenlijk is het heel bijzonder. Want in de kerk luisteren we naar de

Nadere informatie

Deel het leven Johannes 1: november 2014 Thema 3: Kom en zie

Deel het leven Johannes 1: november 2014 Thema 3: Kom en zie Preek Gemeente van Christus, Wie iets vindt, heeft niet goed gezocht. Dat zijn woorden waar je wel even over na moet denken. Je moet ook dichter zijn om iets zo te zeggen. Het zijn woorden van Rutger Kopland

Nadere informatie

Opwekking 378 Ik wil jou van harte dienen gebed Gezang 131 (= GK 38) (vers 1-2; 3-4; 5-6; 7-9) De Here zegent u (groep 1-8 en gemeente) zegen

Opwekking 378 Ik wil jou van harte dienen gebed Gezang 131 (= GK 38) (vers 1-2; 3-4; 5-6; 7-9) De Here zegent u (groep 1-8 en gemeente) zegen preek 14 februari 2010 thema Werk in de kerk (project over ouderlingen en diakenen) tekst 1 Petrus 5: 2-3 liturgie: votum en groet Psalm 23 tien geboden in woord en beeld gebed Gezang 23 lezen 1 Petrus

Nadere informatie

Zondag 21 augustus Leven met het visioen. Jesaja 30 : 15 t/m 21 en Lucas t/m 30

Zondag 21 augustus Leven met het visioen. Jesaja 30 : 15 t/m 21 en Lucas t/m 30 Zondag 21 augustus Leven met het visioen Jesaja 30 : 15 t/m 21 en Lucas 13 22 t/m 30 Het zijn geen gemakkelijke lezingen die wij vandaag horen en het klinkt ook niet allemaal even vriendelijk. Ik moet

Nadere informatie

(t)op survival. Zondag 3 september. Voorganger: Ds. Jan Hermes Medewerking: vrijwilligers en kinderen van de VBW

(t)op survival. Zondag 3 september. Voorganger: Ds. Jan Hermes Medewerking: vrijwilligers en kinderen van de VBW (t)op survival Zondag 3 september Voorganger: Ds. Jan Hermes Medewerking: vrijwilligers en kinderen van de VBW Welkom Zingen: Kom in de kring Kom in de kring van Gods gezin, geef mij een hand en kom, want

Nadere informatie

Verkondiging bij Johannes 6: 1-15 Zondag 11 maart e zondag van de veertigdagentijd Biddag voor gewas en arbeid ds.

Verkondiging bij Johannes 6: 1-15 Zondag 11 maart e zondag van de veertigdagentijd Biddag voor gewas en arbeid ds. Verkondiging bij Johannes 6: 1-15 Zondag 11 maart 2018 4 e zondag van de veertigdagentijd Biddag voor gewas en arbeid ds. Dick Snijders Gemeente van Christus, We luisterden naar het verhaal van het teken

Nadere informatie

Orde van dienst zondag 31 maart 2019 De Open Hof te Oud-Beijerland Zondag Laetare Voorganger: Ds. Gertjan Robbemond Organist: Dhr.

Orde van dienst zondag 31 maart 2019 De Open Hof te Oud-Beijerland Zondag Laetare Voorganger: Ds. Gertjan Robbemond Organist: Dhr. Orde van dienst zondag 31 maart 2019 De Open Hof te Oud-Beijerland Zondag Laetare Voorganger: Ds. Gertjan Robbemond Organist: Dhr. Leo Lommers -----------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie