De tiende Koning. Gemeente van Christus, Intro

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De tiende Koning. Gemeente van Christus, Intro"

Transcriptie

1 De tiende Koning Gezang 326: 1/5 LvdK Votum en groet Psalm 68: 10 OB Gebod Psalm 68: 16 OB Schriftlezing (Genesis 14:1-24) Psalm 76: 1/2 NB Preek Psalm 72: 1/4/7 NB Gebed Psalm 91: 1 en 5 OB Zegen

2 De tiende Koning Gemeente van Christus, Intro Jongens en meisjes, de preek van vanmorgen gaat over geven en nemen. Om te beginnen wil ik daar met jullie even over nadenken. We beginnen met het woordje geven. Kunnen jullie een voorbeeld verzinnen van iets moois wat je weggeeft? Bij weggeven kan je aan heel veel dingen denken. Je kunt bij geven denken aan cadeautjes, maar niet alles wat je geeft kan je in een mooi papiertje stoppen. Je kunt ook tijd aan iemand geven bijvoorbeeld. Tijd kan je niet in een papiertje stoppen en toch kan dat een heel mooi cadeau zijn. Als je op visite gaat bij je opa en je oma dan geef je ze een stukje van je tijd en daar zijn ze meestal heel erg blij mee. Je kunt ook een klusje doen voor iemand anders, dat je bijvoorbeeld de bladeren uit de tuin haalt voor je vader of je moeder, dat kan ook een mooi cadeau zijn, en zo zijn er nog heel veel dingen meer je weg kunt geven. Maar we hebben het vanmorgen niet alleen over geven. We hebben het ook over nemen. Als je iets weggeeft doe je iets voor iemand anders. Als je iets neemt dan doe je iets voor jezelf. Als je iets geeft denk je na over wat de ander wil. Als je iets neemt ben je gericht op waar je zelf zin in hebt. Vroeger dacht ik altijd dat je als je groot bent heel veel kunt nemen. Als ik groot ben ga ik heel veel geld verdienen. Dan ga ik een auto voor mijzelf kopen, dan ga ik een mooi huis voor mijzelf kopen.

3 Maar eigenlijk was dat een beetje kinderachtig van mijzelf, want als je ouder wordt kan je niet alleen meer nemen voor jezelf, je kunt ook meer weggeven en daar dacht ik toen helemaal niet aan. Denk maar eens aan je vader en je moeder. Vaders en moeders zijn kampioen als het gaat om geven, dat is gewoon niet meer normaal, wat die niet allemaal aan je geven. Ze geven je een kamer om op te slapen. Ze geven je eten en drinken. Ze geven je een knuffel als je verdrietig bent. Goeie papa s en mama s zijn kampioen in geven. Echte grote mensen zijn mensen die heel goed kunnen geven. En hoe minder je kunt geven hoe kleiner je bent. Als je een baby bent kan je eigenlijk nog niets voor iemand anders doen. Een baby weet alleen maar wat hij zelf wil. Hij wil drinken, hij wil slapen of hij wil uit bed, en daar moeten papa en mama voor zorgen. Als je groter wordt, wordt dat als het goed is anders, dan gaat het niet alleen meer om wat je zelf nodig hebt, dan gaat het ook om wat andere mensen nodig hebben. Maar het gekke is dat sommige mensen altijd een baby blijven. Ze kunnen alleen maar denken aan wat ze zelf willen. Ze zijn altijd bezig met nemen waar ze zelf komen nooit toe aan geven. Het verhaal van vanmorgen zal gaan daarover gaan. Het zal gaan over koningen die nemen en over een koning die geeft. De veldtocht Het verhaal begint de met koningen die nemen. Dat zou je niet zeggen maar koningen kunnen zich dus ook nog gedragen als baby s. Ze nemen niet door netjes naar de winkel te gaan.

4 Ze nemen met geweld, ze nemen door middel van het voeren van oorlog. Als je het hoofdstuk leest is het een wirwar aan namen waar je makkelijk de weg in kwijtraakt. Die wirwar zal er in het verhaal wel niet voor niets zijn. Want zo is oorlog, oorlog betekent chaos, maar als we de kluwen aan koningen en koninkrijken een beetje uit elkaar trekken zien we aan de ene kant een coalitie van vier koningen uit de omgeving van Mesopotamië. Ze worden aangevoerd door Kedorlaomer en komen uit de omgeving van Babel. Het zijn geen kleine jongens maar wereldmachten. Tegenover de grote vier staan in het verhaal de kleine vijf. Tegenover de wereldmachten staan vijf kleine stadstaten. Vijf steden met wat land eromheen. Meer is het niet. Twaalf jaar lang zijn ze onderworpen geweest aan de macht van Kedorlaomer maar nu zijn ze het zat. Ze zijn het meer dan beu ieder jaar weer belasting af te dragen aan een koning waar ze verder niets mee hebben. Je zou het kunnen vergelijken met de koloniën die Nederland vroeger had. Die verre en vreemde gebieden werden niet ingepalmd uit liefdadigheid. Het idee was dat je er zelf beter van zou kunnen worden. Kedorlaomer heeft net als Lot het paradijs gezien en ook hij wil er plukken van de heerlijke vruchten. Hij verplichtte vijf steden tot het betalen van belasting maar met elkaar besluiten ze daarmee te stoppen. Met elkaar voelen ze zich sterk genoeg om het op te nemen tegen Kedorlaomer. Maar daarin zijn ze weinig succesvol want als Kedorlaomer wat grote vrienden meeneemt is het snel gedaan. De kleine vijf worden door de grote vier verslagen. Hun koningen slaan op de vlucht en alle bezittingen van Sodom en Gomorra worden meegenomen.

5 Alles wat de inwoners van Sodom en Gomorra bezaten, al het voedsel dat de vruchtbare grond heeft opgeleverd, het wordt meegenomen door de grote vier. De bevrijding Dit verhaal wordt door een vluchteling aan Abram verteld. De vluchteling vertelt Abram dat zijn neef Lot in de problemen is gekomen en als je dat tot je door laat dringen is het toch een wat merkwaardige situatie. Want het is nog helemaal niet zo lang geleden zijn ze uit elkaar gegaan. Abram sloeg zijn tenten op in het stof van het beloofde land. Lot ging wonen in de vruchtbare vallei. Hij leek daarmee te kiezen voor de veilige weg. Bij het water van de Jordaan zou er voedsel zijn in overvloed. Hij verruilde de tent voor een huis. En je zou zeggen dat de dikke muren van de stad een betere bescherming bieden dan het doek van een tent. Met het oog op zijn bezittingen koos hij voor dat wat eruit zag als het paradijs. Maar het paradijs blijkt minder veilig dan gedacht. Het verhaal doet mij een beetje denken aan de val van een bank uit IJsland. U weet het misschien nog wel. Wat is een goede plek om je bezittingen te stallen? Icesave leek optimaal rendement te garanderen. Het bleek er minder veilig dan gedacht. Ik moet eerlijk bekennen dat ik toen wel iets had van: eigen schuld. Had je dat risico maar niet moeten nemen. Met minder rente had je ook genoegen kunnen nemen. En dat anderen er vervolgens voor moesten opdraaien om de problemen op te lossen, dat vond ik niet rechtvaardig. De vluchteling vertelt Abram over de problemen waar Lot in is terecht gekomen. Wat doet Abram. Hij zegt niet dat komt ervan waarde neef. Had je maar niet zo gefocust moeten zijn op je bezit.

6 Hij zegt ook niet: het spijt me geweldig maar ik kan je niet helpen want wat kan ik nu met anderhalve man en een kamelenkop. Als hij hoort van zijn problemen trekt hij per direct ten strijde. Want Lot is voor hem meer dan een sufferd die niet uit heeft gekeken. Hij wordt in dit verhaal zijn broeder genoemd en Abram is zijn broeders hoeder. Abram trekt er op uit om zijn broeder te bevrijden. Een erg groot leger heeft hij niet. Met driehonderdachttien man zet hij de achtervolging in. Dat klein legertje verdeelt hij in groepen om de vijand vervolgens van verschillende kanten aan te vallen. Hij verslaat ze in de nacht en achtervolgt ze tot voorbij Damascus. Het doet denken aan het verhaal van Gideon. Die beschikte in eerste instantie wel over een groot leger maar het waren er teveel. Zijn soldaten werden naar huis gestuurd tot er nog maar driehonderd over waren. En net als in dit verhaal speelt ook dat verhaal zich af in de nacht en wordt de vijand van verschillende kanten aangevallen. Abram treedt hier dus op als een soort richter. Met een gideonsbende verslaat hij vier wereldmachten. Melchisedek Op de weg terug naar huis trekt Abram door de koningsvallei en in de vallei van de koningen komt Abram twee koningen tegen. Een ervan kennen we. Het is de koning van Sodom. Toen duidelijk werd dat hij aan het kortste eind zou trekken is hij gevlucht. De andere koning kennen we nog niet. Hij is in dit verhaal nog niet genoemd, maar het is wel alsof het verhaal tot nu toe op hem wachtte. Het ging over de grote vier en de kleine vijf. In totaal zijn er tot nu toe negen koningen genoemd.

7 Dat is net geen twee handen vol. Het was wachten op de tiende koning en hier is hij dan. Midden in het verhaal duikt hij plotseling op. Melchisedek de koning van Salem. Zijn naam bestaat uit twee delen. De naam Melchisedek bestaat uit de delen melki en sedek. Melki staat voor koning. Sedek staat voor gerechtigheid. Melchisedek is dus koning van gerechtigheid. Verder lezen we van hem dat hij koning is van Salem. Met dat woord wordt verwezen naar de stad die Abram vanuit de koningsvallei in de hoogte kan zien liggen. Boven op de berg daar ligt de stad die later in de bijbel Jeruzalem zal worden genoemd. Het laatste deel in de naam Jeruzalem komt terug in de naam die hier voor deze stad wordt gebruikt: Salem. De naam van deze stad zegt iets over de manier waarop Melchisedek koning is. In het verhaal over de koningen die elkaar in de haren vliegen kwam hij niet voor. Hij is geen koning die strijd voert. Hij is een koning van vrede. Hij is koning van Salem. Hij is koning van de shalom. Na negen koningen die oorlog voeren ontmoeten we hier een vredevorst. Melchisedek als priester Nu is Melchisedek niet alleen koning. Hij is ook nog eens priester. Als priester van de allerhoogste God brengt hij de uitgeputte strijders brood en wijn. En omdat hij als priester brood uitdeelt wordt het meer dan zomaar een stukje brood. Omdat hij als priester vermoeide mensen wijn uitdeelt wordt het meer dan zomaar een slokje wijn. Omdat hij het als priester uitdeelt worden brood en wijn tekenen die verwijzen naar God.

8 Het is alsof brood en wijn hier niet worden weggegeven door Melchisedek maar door God zelf. En dat wordt al helemaal duidelijk als hij het woord neemt. Gezegend ben jij Abram, door God de Allerhoogste de schepper van hemel en aarde. En gezegend zij God de Allerhoogste, want uw vijanden leverde hij aan u uit. Dat moet een vreemde ervaring zijn geweest voor Abram want wie is deze Melchisedek die hier optreedt in naam van de allerhoogste. Abram ontvangt brood en wijn uit de handen van een priester die dient in een kanaanitisch heiligdom. Maar het komt in de bijbel wel vaker voor dat het evangelie wordt verkondigd door heidenen. Als vlak bij de plek waar Abram nu staat Jezus de geest heeft gegeven is er een hoofdman over honderd, een heiden die ons verkondigt dat hij de zoon van God is. Na negen koningen die elkaar in de haren vliegen om te nemen is er hier een koning die geeft. Na negen koningen die oorlog voeren is er hier een koning van vrede. Na negen koningen die met hun eigen koninkrijken bezig zijn is er hier een koning die bezig is met het lot van een ander. Melchisedek komt Abram tegemoet met brood en met wijn. Geen wonder dat hij als koning in het nieuwe testament wordt vergeleken met de zoon van God. Zoals Melchisedek onverwacht uit de bergen afdaalt zo is de zoon van God onverwacht uit de hoge hemel gekomen. Zoals Melchisedek niet kwam om te nemen maar om te geven, zo is Jezus niet gekomen om gediend te worden maar om te dienen. En daarmee zijn we ook gelijk terecht gekomen bij het verschil want Melchisedek kwam met brood en wijn. Bij Jezus gaat het verder want hij is gekomen om zichzelf te geven en iedere keer als wij avondmaal vieren worden we herinnerd aan deze koning die geeft.

9 Abram onder invloed Melchisedek komt Abram tegemoet met brood en met wijn. Dat Abram dit aanneemt kan je hieraan zien dat hij tienden geeft. Uit het vervolg van het verhaal kunnen we opmaken dat hij precies heeft begrepen waar het hier om gaat. Abram zelf is in dit verhaal ook iemand die geeft. Hij geeft geen cadeau waar je een papiertje om heen kan doen. Er kan geen papiertje omheen omdat het daar te groot voor is. Abram heeft in dit verhaal bevrijding gegeven. Dat had hij helemaal niet hoeven doen want Lot is door eigen schuld in problemen gekomen. Maar Abram laat zich door die schuld niet tegenhouden en heeft alle risico genomen om hem te bevrijden. Nu zou je jezelf kunnen afvragen of hij daar zelf dan geen enkel voordeel bij heeft. Want moet je kijken wat voor buit hij wel niet bij zich heeft. En is het niet zo dat je als bevrijder recht hebt op een deel van het geredde goed. Als je een portemonnee op straat vindt krijg je wel eens vindersloon. Er zijn ondernemingen die van redden zelfs hun werk hebben gemaakt omdat er een goede boterham mee te verdienen is. Als een schip op zee wordt gered dan wordt daar achteraf wel voor betaald. Logisch dat de koning van Sodom denkt dat Abram een deel van de buit zelf zal willen houden. Maar als een wesp gestoken schiet Abram uit zijn slof. Ik zweer bij de HEER, bij God de allerhoogste, dat ik volstrekt niets wil aannemen van wat uw eigendom is. Abram wil er niets van hebben, nog geen cent, nog geen draad, geen schoenriem.

10 Want als hij dat zou aanvaarden zou het verhaal over geven toch nog weer een verhaal over nemen worden. Het zou een verhaal worden waarin er wordt geruild en niet wordt gegeven terwijl het hoogtepunt van het verhaal nu juist de koning was die kwam om te geven Zomaar, gratis en voor niets. De volgorde in het verhaal Nu is het niet voor niets zo dat ons nu pas verteld wordt dat Abram niets wil hebben. Ik heb er nog even over nagedacht het om te draaien. Eerst vertellen over de oorlog en de redding en de weigering van een loon. Dat loopt dan net iets lekkerder, maar ik heb daar toch van afgezien want ook door de volgorde van het verhaal wil de schrijver ons iets duidelijk maken. Abram weigert het loon pas nadat hij brood en wijn heeft ontvangen. Abram wil niet hebben nadat hij de priester heeft ontmoet. Op die manier wordt ons duidelijk wat de bron is van het geven van Abram. Als je niet bent aangesloten op die Bron dan raak je vroeg of laat uitgeput. Geven is niet altijd makkelijk, van geven wordt je moe. We moeten niet vergeten dat we maar mensen zijn. En mens zijn betekent dat onze mogelijkheden beperkt zijn. Abram kan pas geven nadat hij heeft ontvangen. Pas nadat hij een koning heeft ontmoet die gekomen is om te geven, daarna pas is hij in staat om ook te geven. Gratis en voor niets. Waar kunnen we het leren: niet te leven om te nemen maar te leven om te geven? Ik geloof dat we dat kunnen leren in de kerk. We leren het als we brood en wijn ontvangen. We leren het als we stil worden voor dat ongelooflijke wonder. Van de koning die niet gekomen is om gediend te worden, maar om te dienen.

11 De clou van het verhaal is niet dat we net als Abram risico moeten durven nemen. De boodschap is niet dat we net als Abram dapper moeten zijn. Dat we net als Abram moeten geven zonder bijbedoelingen. De clou van het verhaal is de koning die geeft. En ja, als je zijn gaven in ontvangst neemt, zal het vroeg of laat gebeuren dat je tot je eigen verwondering ook gaat geven, net als Abram, gratis en voor niets. Afsluiting We zijn de preek begonnen met geven en nemen. We hebben het gehad over ouders die geven en baby s die nemen. Ergens daar tussenin, tussen alleen maar geven en alleen maar nemen, ergens daartussen speelt zich ons leven af. In hoeverre ben ik een baby, in hoeverre ben ik volwassen? Gehoorzaam ik de koning die geeft, of laat regeren door de koning van de heb? Zolang de koning van de heb het voor het zeggen heeft zal er oorlog zijn in het groot en in het klein. Maar de toekomst is aan een ander. De toekomst is aan de koning die niet gekomen is om te nemen maar om te geven en zijn stad heet niet voor niets Shalom. Hij geeft zichzelf aan u, om het u op die manier te leren dat het zaliger is te geven dan te nemen. Amen

Hagar hoort er ook bij

Hagar hoort er ook bij Hagar hoort er ook bij Gezang 169: 1 (met refrein) OTH Stil gebed Votum en groet Psalm 75: 1 NB Geloofsbelijdenis Psalm 75: 2 NB Gebed Schriftlezing Genesis 16 Psalm 146: 1/5 OB Preek Psalm 68: 11 NB Lezen

Nadere informatie

Preek. Gemeente van Christus, Intro

Preek. Gemeente van Christus, Intro Schuld? Gezang 75: 1/2 LvdK Stil gebed Votum en groet Psalm 65: 1 NB Geloofsbelijdenis Psalm 65: 2 NB Gebed Schriftlezing Psalm 130: 2/4 NB Preek Psalm 32: 1/4 OB Lezen van het formulier tot en met het

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Zondag 28 en 29 Ochtenddienst / H. Avondmaal. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Zondag 28 en 29 Ochtenddienst / H. Avondmaal. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Zondag 28 en 29 Ochtenddienst / H. Avondmaal Broeders en zusters, 1 Votum 2 Zegengroet 3 Zingen: Psalm 106 : 1 en 2 4 Lezing van de wet 5 Zingen: Psalm 106 : 3 en

Nadere informatie

Naar buiten. Gemeente van Christus,

Naar buiten. Gemeente van Christus, Liturgie dankdag Gezang 44:1/2/3 LvdK Votum en groet Psalm 8: 1/2/3/4 OB Geloofsbelijdenis Psalm 8: 5/6/7/8/9 OB Schriftlezing (Genesis 15:1-6) Psalm 77: 1/5 OB Preek Psalm 16: 1/4 NB Gebed Psalm 27: 7

Nadere informatie

Eén naam onder de hemel

Eén naam onder de hemel Eén naam onder de hemel Gezang 1:1 Stil gebed Votum en groet Psalm 43: 2/3 Geloofsbelijdenis Psalm 43: 4/5 Gebed Schriftlezing Genesis 12: 4-9 Psalm 135: 1/2 NB Preek Psalm 135: 8/10 NB Lezen formulier

Nadere informatie

Thema van vandaag : Vraag iemand je te helpen!

Thema van vandaag : Vraag iemand je te helpen! Kinder Woord Dienst van Oase Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel! Op weg naar Pasen Thema van vandaag : Vraag iemand je te helpen! Eerste lezing:

Nadere informatie

Bijbelstudie Door het geloof I

Bijbelstudie Door het geloof I Bijbelstudie 1 Bijbelstudie Door het geloof I Kaïn en Abel Genesis 4:1-16 Wat voor werk deed Kaïn? Een welk beroep deed zijn broer Abel? Kain- landbouwer Abel- schaapherder a. Waarom niet, denk je? De

Nadere informatie

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten De gelijkenis van de twee zonen Lees : Mattheüs 21:28-32 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Lezingen: Genesis 14:17-20 / Psalm 110 / Matteüs 22: Gemeente van onze Heer Jezus Christus,

Lezingen: Genesis 14:17-20 / Psalm 110 / Matteüs 22: Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Pagina 1 Preek ds. Bert Ridder, gehouden in de morgendienst van 30 maart 2014 (vierde zondag 40- dagentijd) in de Gereformeerde Kerk Almkerk. Lezingen: Genesis 14:17-20 / Psalm 110 / Matteüs 22:41-46.

Nadere informatie

Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje

Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje Aangepaste dienst Liturgie Voor de dienst speelt de band drie liederen Opwekking 11 Er is een Heer Opwekking 277 Machtig God, sterke Rots

Nadere informatie

Preek over Johannes 6,1-15; (themadienst Kerk&School): Brood uit de hemel!

Preek over Johannes 6,1-15; (themadienst Kerk&School): Brood uit de hemel! Preek over Johannes 6,1-15; 48-51 (themadienst Kerk&School): Brood uit de hemel! Voorzang: Psalm 136, 1. 12 en 13 Votum en Groet Zingen: Psalm 67, 3 Gezang 157 E (ELB Voor alle goede gaven, Heer ) Gezang

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Johannes 4, 12 en zondag 21b Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Johannes 4, 12 en zondag 21b Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: 1 Johannes 4, 12 en zondag 21b Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, 1. Votum 2. Zegengroet 3. Zingen: Gezang 131 : 1, 2 en 4 4. Lezing van de wet 5. Zingen:

Nadere informatie

Jeremia 1: Vertel het door!

Jeremia 1: Vertel het door! Jeremia 1:4-19 - Vertel het door! Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint

Nadere informatie

Jeremia 1:4-19 Vertel het door!

Jeremia 1:4-19 Vertel het door! Jeremia 1:4-19 Vertel het door! Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint toe.

Nadere informatie

Liturgie zondagmorgen 8 januari 2017 Jeugddienst 12-

Liturgie zondagmorgen 8 januari 2017 Jeugddienst 12- Liturgie zondagmorgen 8 januari 2017 Jeugddienst 12- Voorganger: ds W.G. Teeuwissen Samen in de naam van Jezus 1 Samen in de naam van Jezus heffen wij een loflied aan, want de Geest spreekt alle talen

Nadere informatie

De gelijkenis van de onbeschaamde vriend. ( of over gebedsverhoring )

De gelijkenis van de onbeschaamde vriend. ( of over gebedsverhoring ) De gelijkenis van de onbeschaamde vriend. ( of over gebedsverhoring ) Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld

Nadere informatie

De wereld op zijn kop! Kan de wereld op zijn kop staan? Met gym heb je het vast wel eens geprobeerd Op je kop staan, bedoel ik, soms lukt het

De wereld op zijn kop! Kan de wereld op zijn kop staan? Met gym heb je het vast wel eens geprobeerd Op je kop staan, bedoel ik, soms lukt het De wereld op zijn kop! Kan de wereld op zijn kop staan? Met gym heb je het vast wel eens geprobeerd Op je kop staan, bedoel ik, soms lukt het Maar het duurt maar heel even dat op de kop staan De wereld

Nadere informatie

Vraag: Wat kun jij leren voor jouw gebed uit de structuur van het volmaakte gebed?

Vraag: Wat kun jij leren voor jouw gebed uit de structuur van het volmaakte gebed? ONZE VADER - dinsdag Aanhef en slot Lezen: Mattheüs 6:5-15 Deze week denk jij na over het gebed des Heeren. Jij kent dit gebed waarschijnlijk als het Onze Vader. De Heere Jezus geeft dit gebed aan Zijn

Nadere informatie

1 februari uur JH Smit. Liturgie bij Leerdienst Het doel van God. Votum: gezongen Groet Amen: gezongen. LvdK 434, (LB 868) Gebed.

1 februari uur JH Smit. Liturgie bij Leerdienst Het doel van God. Votum: gezongen Groet Amen: gezongen. LvdK 434, (LB 868) Gebed. 1 februari 17.00 uur JH Smit Liturgie bij Leerdienst Het doel van God Votum: gezongen Groet LvdK 434, 1.2.5 (LB 868) Gebed Woord Startvragen (zie ppt) Preek (Schriftlezingen in preek: o Deut. 8,7-9 en

Nadere informatie

Lucas 2:15-20 Hij is het echt!

Lucas 2:15-20 Hij is het echt! Lucas 2:15-20 Hij is het echt! Kerst: Gods Zoon komt op aarde. Maar Gods Zoon blijkt een heel gewone baby. Is hij het wel echt? Door de herders geeft God een bevestiging: ja, hij is het! Aanbid hem met

Nadere informatie

En Melchisedek, de koning van Salem, bracht brood en wijn.

En Melchisedek, de koning van Salem, bracht brood en wijn. Preek Genesis 14:18-21, Hebr. 7:1-17, Avondmaal En Melchisedek, de koning van Salem, bracht brood en wijn. Melchisedek een wonderlijk figuur. In het bijbelboek Genesis zijn er zeggen en schrijven drie

Nadere informatie

Kinder Woord Dienst van Oase Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel!

Kinder Woord Dienst van Oase Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel! Kinder Woord Dienst van Oase Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel! Goed Nieuws Wat zie Je? Navertelling Lucas 24,35-48 Goed Nieuws! Toen de twee leerlingen

Nadere informatie

De draden blijven. Gemeente van Jezus Christus

De draden blijven. Gemeente van Jezus Christus Dienstnummer: 1290 zondag: 7 e zondag van de herfsat, rondom Allerheiligen datum: 04-11-2018 plaats: De Ontmoeting, Assen Schriftlezingen (onderstreept = hoofdlezing): Psalm 121 (bewerking Karel Staes);

Nadere informatie

Prediker 2:24-25 Hoe word ik gelukkig?

Prediker 2:24-25 Hoe word ik gelukkig? Prediker 2:24-25 Hoe word ik gelukkig? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint

Nadere informatie

2. Zegengroet Genade voor u en vrede van God onze Vader in de Heer Jezus Christus. Amen

2. Zegengroet Genade voor u en vrede van God onze Vader in de Heer Jezus Christus. Amen Liturgie Emmen, 13 september 2015 (buitendienst) Thema: samen onderweg (startzondag) 1. Votum 2. Zegengroet Genade voor u en vrede van God onze Vader in de Heer Jezus Christus. Amen 3. Zingen: Sela: breng

Nadere informatie

Zingen: Ps. 98:1,4: Zingt nu een nieuw lied voor de HERE. Zingen: Gez. 77:1-5: Een engel zegt Maria aan

Zingen: Ps. 98:1,4: Zingt nu een nieuw lied voor de HERE. Zingen: Gez. 77:1-5: Een engel zegt Maria aan Aangepaste dienst Baflo - 23 december 2012, 14.30 uur Liturgie: Welkom en mededelingen Zingen: a. E&R 241: Here der heren (= Opw. 159) b. E&R 210: Zeg, wie heeft geschapen de bloemetjes c. E&R 226: Als

Nadere informatie

Lied voor de dienst, uit de bundel van Johannes de Heer, 94: 1,2,3,4 Heer ik kom tot u

Lied voor de dienst, uit de bundel van Johannes de Heer, 94: 1,2,3,4 Heer ik kom tot u De morgendienst in de Hoeksteen Leek op 16 sep. 2018 Lied voor de dienst, uit de bundel van Johannes de Heer, 94: 1,2,3,4 Heer ik kom tot u Heer, ik kom tot U hoor naar mijn gebed Vergeef mijn zonden nu

Nadere informatie

Kinderviering. In samenwerking met Vera Vastesaeger Coördinator Pastoraal op School, Basisonderwijs

Kinderviering. In samenwerking met Vera Vastesaeger Coördinator Pastoraal op School, Basisonderwijs In samenwerking met Vera Vastesaeger Coördinator Pastoraal op School, Basisonderwijs Intredelied: Ga je mee Ga je mee? Zeg niet nee, maar sta op en doe mee. Zet je voetstappen in die van mij. Volg het

Nadere informatie

BLIJF IN DE HERE! Liturgie:

BLIJF IN DE HERE! Liturgie: BLIJF IN DE HERE! 1 Joh. 2:28 / gehouden op 31-05-2009 (openbare geloofsbelijdenis) p.1 Liturgie: Votum en groet Zingen: Gezang 147:1.3.4 Gebed Openbare geloofsbelijdenis Zingen: Gezang 10:1 Voorbede Schriftlezing:

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Marcus 8, Middagdienst

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Marcus 8, Middagdienst Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Marcus 8, 21-26 Middagdienst Broeders en zusters, de Here wil ons in deze dienst voor de vraag stellen of wij Hem werkelijk liefhebben. Of wij zijn liefde ook willen

Nadere informatie

Lezen : Prediker 4:17-5:6 Tekst : Het 7e gebod

Lezen : Prediker 4:17-5:6 Tekst : Het 7e gebod Lezen : Prediker 4:17-5:6 Tekst : Het 7e gebod Lied 434 : 1, 2 en 3 Psalm 27 : 4a en 5b Lied 8a (2013) Lied 341 : 1, 2 en 3 Psalm 105 : 5 Gezang 160 : 1 en 2 (NG 81) Votum en groet Onze hulp is in de naam

Nadere informatie

PROTESTANTSE - GEMEENTE - HUISSEN PAASMORGEN

PROTESTANTSE - GEMEENTE - HUISSEN PAASMORGEN PROTESTANTSE - GEMEENTE - HUISSEN PAASMORGEN Voorganger : Ds. Matthijs Glastra Welkom Zingen: Lied 634 - we gaan staan 1.U zij de glorie, opgestane Heer, U zij de victorie, U zij alle eer! Alle mens'lijk

Nadere informatie

3. a. Nee. b. Ze denken dat hij in de menigte meeloopt met vrienden, bekenden of familieleden. c. Drie dagen.

3. a. Nee. b. Ze denken dat hij in de menigte meeloopt met vrienden, bekenden of familieleden. c. Drie dagen. Antwoorden Bijbelstudie 1 1. d. Van Nazareth naar Jericho = 97,5 km Van Jericho naar Jeruzalem = 24 km Totaal: 97.5 + 24 = 121,5 km e. 4,05 dagreizen 2. Derde rondje. Benadruk bij het beantwoorden van

Nadere informatie

Prediker 2:24-25 - Hoe word ik gelukkig?

Prediker 2:24-25 - Hoe word ik gelukkig? Prediker 2:24-25 - Hoe word ik gelukkig? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint

Nadere informatie

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus,

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, het is al bijna 8 april, het is al bijna Pasen. Met Pasen vieren we feest, omdat Koning Jezus de dood overwint. Onze Koning is sterker dan de

Nadere informatie

1 Tessalonicenzen 1. Begin van de brief

1 Tessalonicenzen 1. Begin van de brief 1 Tessalonicenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Tessalonica 1 Dit is een brief van Paulus, Silvanus en Timoteüs, aan de christenen in de stad Tessalonica. Jullie horen bij God, de

Nadere informatie

De morgendienst in de Hoeksteen op 10 februari Lied voor de dienst, uit het Liedboek 283: 1,2,3,4 In de veelheid van geluiden

De morgendienst in de Hoeksteen op 10 februari Lied voor de dienst, uit het Liedboek 283: 1,2,3,4 In de veelheid van geluiden De morgendienst in de Hoeksteen op 10 februari 2019 Lied voor de dienst, uit het Liedboek 283: 1,2,3,4 In de veelheid van geluiden Welkom en mededelingen Zingen, staande, uit Liedboek 31: 1,2,4 Op u vertrouw

Nadere informatie

Gemeentezang Liedboek 281: 1, 2, 3 en 4: Jezus zal heersen

Gemeentezang Liedboek 281: 1, 2, 3 en 4: Jezus zal heersen Welkom en mededelingen Gemeentezang Liedboek 281: 1, 2, 3 en 4: Jezus zal heersen Stil gebed Votum en groet van Sela Onze hulp en onze verwachting is van God, onze Heer. Hij die alles maakte laat niet

Nadere informatie

Jezus geeft zijn leven voor de mensen

Jezus geeft zijn leven voor de mensen Eerste Communieproject 38 Jezus geeft zijn leven voor de mensen Niet iedereen gelooft in Jezus In les 5 hebben we gezien dat Jezus vertelt over de Vader. God houdt van de mensen. Hij vergeeft je zonden.

Nadere informatie

Preek. Gemeente van Christus,

Preek. Gemeente van Christus, Ik geloof Gezang 399: 1/2 LvdK Votum en groet Psalm 100: 1/2 OB Geloofsbelijdenis Psalm 100: 3/4 OB Schriftlezing Rom. 10:4-21 Catechismus Zondag 7 Psalm 95: 2/3/4 OB Preek Psalm 135: 8/9/10 NB Gebed Psalm

Nadere informatie

VIERENDE GEMEENSCHAP...

VIERENDE GEMEENSCHAP... ... IN EEN BIDDENDE EN VIERENDE GEMEENSCHAP... KEN JIJ DE EN? 7 is al eeuwenlang een heilig getal. De zevende dag bijvoorbeeld is een rustdag. Zo zijn er ook zeven sacramenten, zeven belangrijke momenten

Nadere informatie

Johannes 6,1-15 We danken God, want Jezus zorgt voor ons

Johannes 6,1-15 We danken God, want Jezus zorgt voor ons Johannes 6,1-15 We danken God, want Jezus zorgt voor ons Dankdag voor gewas en arbeid Liturgie Voorzang LB 448,1.3.4 Stil gebed Votum Groet Zingen: Gez 146,1.2 Gebed Lezen: Johannes 6,1-15 Zingen: Ps 33,2

Nadere informatie

Ouderling van dienst: gedenken meneer Jo Schot, die deze week is overleden.

Ouderling van dienst: gedenken meneer Jo Schot, die deze week is overleden. Dienst van de voorbereiding Aanvangslied: Psalm 122 vers 1 en 2 Stil gebed - Bemoediging en groet Ouderling van dienst: gedenken meneer Jo Schot, die deze week is overleden. Aansluitend zingen we lied

Nadere informatie

Jeremia 29:7 Bidden voor bloei van de stad

Jeremia 29:7 Bidden voor bloei van de stad Jeremia 29:7 Bidden voor bloei van de stad Liturgie Stil gebed Votum en vredegroet Zingen: GKB Gezang 37 : 1 en 2 Voorbede Schepping Zingen: Psalm 104 : 9 Voorbede Onrecht Zingen: Psalm 68 : 3 Voorbede

Nadere informatie

30 oktober 2016 Voorganger : Ds. H.D.Bondt Begeleiding : Jeugdband / Els Cornelisse

30 oktober 2016 Voorganger : Ds. H.D.Bondt Begeleiding : Jeugdband / Els Cornelisse 30 oktober 2016 Voorganger : Begeleiding : Ds. H.D.Bondt Jeugdband / Els Cornelisse Welkom mededelingen Luisteren: groep 1-3 Wie liefde heeft - Jezus! Wie vrede geeft - Jezus! Dat Jezus leeft Want iedereen

Nadere informatie

Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou.

Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou. Voor jou! 9 Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou. Het boek gaat over geloven. Het gaat over jouw geloof! Lees en bekijk alles goed. Je

Nadere informatie

1 Johannes 2, Hij is een God van jong en oud

1 Johannes 2, Hij is een God van jong en oud 1 Johannes 2,12-14 - Hij is een God van jong en oud Radiokerkdienst Zendtijd voor Kerken (20 juli radio 5) Preekverwerking 01 Matt 20,28a 2007 03 18 (78.5 KiB) Liturgie Gezang 158 Votum en groet Ps 118,1.5

Nadere informatie

1 Johannes 2,12-14 Hij is een God van jong en oud

1 Johannes 2,12-14 Hij is een God van jong en oud 1 Johannes 2,12-14 Hij is een God van jong en oud Radiokerkdienst Zendtijd voor Kerken (20 juli radio 5) Preekverwerking 01 Matt 20,28a 2007 03 18 (78.5 KiB) Liturgie Gezang 158 Votum en groet Ps 118,1.5

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 2 Korinthiërs 5, 20 Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 2 Korinthiërs 5, 20 Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: 2 Korinthiërs 5, 20 Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, 1 Zingen: Psalm 148 : 1 en 5 2 Lezing van de wet 3 Zingen: Gezang 157 (NG 80) 4 Gebed voor vergeving

Nadere informatie

Kinderbijbelstudies - juli 2008

Kinderbijbelstudies - juli 2008 Kinderbijbelstudies - juli 2008 Tekst: Beryl Voorhoeve Opmaak: Judith Maarsen Gebruikte Bijbelvertaling Het Boek Aangevuld in juni 2013 voor de GO KIDS zendingsreis van 2013. Studie is geschreven voor

Nadere informatie

Filippenzen 1. Begin van de brief

Filippenzen 1. Begin van de brief Filippenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Filippi 1 Dit is een brief van Paulus, aan alle mensen in de stad Filippi die dankzij Jezus Christus bij God horen. De brief is ook voor de

Nadere informatie

Les 29: Hemelvaart en Pinksteren.

Les 29: Hemelvaart en Pinksteren. Les 29: Dit verhaal kun je lezen in Handelingen 1 en 2 Hemelvaart en Pinksteren. Johannes, wat zei Jezus nou eigelijk precies? Petrus en Johannes zijn op weg naar de tempel. Ze hebben iets geweldigs meegemaakt.

Nadere informatie

Jezus vertelt, dat God onze Vader is

Jezus vertelt, dat God onze Vader is Eerste Communieproject 26 Jezus vertelt, dat God onze Vader is Jezus als leraar In les 4 hebben we gezien dat Jezus wordt geboren. De engelen zeggen: Hij is de Redder van de wereld. Maar nu is Jezus groot.

Nadere informatie

De brief aan de Hebreeën. C. Noorlander

De brief aan de Hebreeën. C. Noorlander De brief aan de Hebreeën C. Noorlander Hebreeën: Oproep aan (Joodse) christenen: Volhard, val niet af. Toont de glorie van Christus vanuit het OT: Hoger dan engelen, Mozes, Abraham en hogepriesters Vergelijkt:

Nadere informatie

Gemeente van Christus, gasten,

Gemeente van Christus, gasten, Gemeente van Christus, gasten, [dia 1] Uw koninkrijk kome. Dat zijn maar een paar woorden. Simpel, zou je zeggen. Ook het antwoord van de catechismus is maar kort. Maar eigenlijk is er iets geks aan de

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Vorige week, op de eerste zondag van advent, zijn we begonnen met de lezingen uit het evangelie van Lukas. En ik heb toen gezegd dat het bij Lukas gaat

Nadere informatie

Welkom in deze dienst

Welkom in deze dienst Welkom in deze dienst Voorganger is ds. M.P.D. Barth Schriftlezing: Johannes 11 vers 33 t/m 46 Samen zijn wij hier gekomen Psalm 100 vers 1 en 2 Rozelaarkoor Lied 165 vers 1 en 2 (Op Toonhoogte) Nu gaan

Nadere informatie

Looft de Heer, looft de Heer, looft de Heer, elk moet Hem eren. Looft de Heer, looft de Heer, looft de Heer, elk moet Hem eren.

Looft de Heer, looft de Heer, looft de Heer, elk moet Hem eren. Looft de Heer, looft de Heer, looft de Heer, elk moet Hem eren. Welkom Psalm 150 (Psalm Project) Looft God, looft Hem overal, Looft de schepper van t heelal. Om zijn wonderbare macht, om de heerlijkheid en pracht. Van zijn Naam en eeuwig wezen. Looft God, met bazuingeklank,

Nadere informatie

Niet bang zijn! God maakt je sterk!

Niet bang zijn! God maakt je sterk! Niet bang zijn! God maakt je sterk! Aangepaste dienst Zondag 22 november 2015 Br. Peter Zuidema Welkom Mededelingen Votum en groet Zingen:E & R 230 - Jezus is de goede Herder 1. Jezus is de goede herder

Nadere informatie

Johannes 12:1-8 Dichtbij Jezus

Johannes 12:1-8 Dichtbij Jezus Johannes 12:1-8 Dichtbij Jezus Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint toe.

Nadere informatie

Johannes 14:6 Weg met je stappenplannen!

Johannes 14:6 Weg met je stappenplannen! Johannes 14:6 Weg met je stappenplannen! Voor alles maken we stappenplannen. Naar elk levensdoel is een stappenplan te bedenken. Maar kun je met een stappenplan ook dichter bij God komen? Nee, zegt Jezus,

Nadere informatie

Philadelphiadienst Zondag 8 november 2015 Dorpskerk Bodegraven Aanvang: 17.00 uur

Philadelphiadienst Zondag 8 november 2015 Dorpskerk Bodegraven Aanvang: 17.00 uur Philadelphiadienst Zondag 8 november 2015 Dorpskerk Bodegraven Aanvang: 17.00 uur Voorganger: Organiste: Koster: Ds. M.J. van Oordt Bep Veenstra Dirk Bouwman 2 Voorzang: Psalm 116 vers 1 en 11 God heb

Nadere informatie

28 januari uur J Wesseling orgel: Peter Sneep schriftlezing: Rinke Larooy

28 januari uur J Wesseling orgel: Peter Sneep schriftlezing: Rinke Larooy 28 januari 2018 10.00 uur J Wesseling orgel: Peter Sneep schriftlezing: Rinke Larooy votum, groet, amen GK psalm 90,1.2. = LB 90 Gods verlangen naar Mt. 22 GK gezang 157 (staande) Lezen: - Rom. 1,1-7 -

Nadere informatie

Orde van dienst Hervormde Gemeente te Sellingen

Orde van dienst Hervormde Gemeente te Sellingen Orde van Dienst Zondag 7 oktober 2018 Welkom en mededelingen Zingen Psalm 8: 1, 2 en 3 Heer, onze Heer, hoe heerlijk 1. Heer, onze Heer, hoe heerlijk en verheven hebt Gij uw naam op aarde uitgeschrevenmachtige

Nadere informatie

Ruth 1 - God gaat altijd met je mee!

Ruth 1 - God gaat altijd met je mee! Ruth 1 - God gaat altijd met je mee! Gezinsdienst en Doop Norah Maaike Kloeze Liturgie Welkom Eerste adventskaars aansteken plus gedichtje Zingen 1. Groot en machtig is Hij (Opwekking 387) 2. God kent

Nadere informatie

Matteüs 25:1-13 Gezinsdienst: Wachten duurt lang!

Matteüs 25:1-13 Gezinsdienst: Wachten duurt lang! Matteüs 25:1-13 Gezinsdienst: Wachten duurt lang! Liturgie Zingen: -Opwekking 654 Dank U voor deze nieuwe dag -Zoek eerst het Koninkrijk van God -Weet je waar het hemels koninkrijk op lijkt (Elly en Rikkert)

Nadere informatie

Exodus God zal er zijn

Exodus God zal er zijn Exodus 3-4 - God zal er zijn Gezinsdienst Liturgie Welkom Voorzang Maak een vrolijk geluid voor de Heer (Elly en Rikkert) Opw voor Kids 18 (Ben je groot of ben je klein) Gez 132 (Dank U voor deze nieuwe

Nadere informatie

Exodus 3-4 God zal er zijn

Exodus 3-4 God zal er zijn Exodus 3-4 God zal er zijn Gezinsdienst Liturgie Welkom Voorzang Maak een vrolijk geluid voor de Heer (Elly en Rikkert) Opw voor Kids 18 (Ben je groot of ben je klein) Gez 132 (Dank U voor deze nieuwe

Nadere informatie

Knabbel en Babbeltijd.

Knabbel en Babbeltijd. Knabbel en Babbeltijd. (zorg ervoor dat je deze papieren goed leest, uitprint en meeneemt naar de VBW) Het thema van deze VBW-week is Zeesterren. Het thema is de titel van de week (dus geen kreet of korte

Nadere informatie

Een ander vaderland Liturgie

Een ander vaderland Liturgie Een ander vaderland Liturgie Gezang 328: 1/2 LvdK Stil gebed Votum en groet Psalm 84: 1/2 OB Gebod Psalm 84: 3 OB Schriftlezing Gezang 459: 1-4 LvdK Preek Gezang 459: 5-8 LvdK Gedachtenis overledenen Psalm

Nadere informatie

Hee# God ook een geldpers?

Hee# God ook een geldpers? Hee# God ook een geldpers? Natuurlijke we7en Als er meer vraag is dan aanbod dan s

Nadere informatie

Intocht: Psalm 67 Votum & groet OTH 183 / Opw 125 Heer ik kom tot U Gebed Gezang 434

Intocht: Psalm 67 Votum & groet OTH 183 / Opw 125 Heer ik kom tot U Gebed Gezang 434 Intocht: Psalm 67 1 God zij ons gunstig en genadig. Hij schenke ons t gezegend licht dat overvloedig en gestadig straalt van zijn heilig aangezicht: opdat hier op aarde elk uw weg aanvaarde en tot U zich

Nadere informatie

Zondag Trinitatis 15 juni Lezingen: Exodus 34: 4-9 en Mattheüs 28 : 16-20

Zondag Trinitatis 15 juni Lezingen: Exodus 34: 4-9 en Mattheüs 28 : 16-20 Zondag Trinitatis 15 juni 2014 Lezingen: Exodus 34: 4-9 en Mattheüs 28 : 16-20 Ik weet niet hoe het u vergaat, maar ik had wel de neiging om af te haken, om het leesrooster voor deze zondag maar terzijde

Nadere informatie

HAVENFEESTENKERKDIENST 23 JUNI UUR DS. W. GUGLER & GOSPELDUO

HAVENFEESTENKERKDIENST 23 JUNI UUR DS. W. GUGLER & GOSPELDUO HAVENFEESTENKERKDIENST 23 JUNI 2013 10.00 UUR DS. W. GUGLER & GOSPELDUO 2 Welkom Intochtslied: Opwekking 123 1 mijn God en Vader. Er is geen schaduw van omkeer bij U. Ben ik ontrouw, Gij blijft immer Dezelfde

Nadere informatie

Orde van dienst Hervormde Gemeente te Sellingen

Orde van dienst Hervormde Gemeente te Sellingen Orde van Dienst Kerk en Schooldienst Zondag 15 oktober 2017 Predikant: Organist: Pianist: Met medewerking van: ds. Klaas Meijer en ds. Bram Verduijn Margriet Withaar Gea Wolters alle kinderen en leerkrachten

Nadere informatie

z03.12 Rinze IJbema - Zondag 3. [1] God neemt ons serieus, nu wij zelf nog.

z03.12 Rinze IJbema - Zondag 3. [1] God neemt ons serieus, nu wij zelf nog. Rinze IJbema - Zondag 3. [1] God neemt ons serieus, nu wij zelf nog. [2] Hoe heb jij dat, als je het verhaal van Adam en Eva leest? Het kán zomaar zijn dat je het leest en dat je het snapt en dat je aan

Nadere informatie

Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen?

Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen? Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen? Gemeente van onze Heer Jezus Christus! Ze zitten met z'n tweeën op haar kamer: Reinier en Marloes. Ze kennen elkaar al een poosje.

Nadere informatie

Marcus 9,2-13 Verkijk je niet op Jezus!

Marcus 9,2-13 Verkijk je niet op Jezus! Marcus 9,2-13 Verkijk je niet op Jezus! Liturgie Voorzang: Ps 23 Stil gebed Votum / groet Zingen: Ps 43,3.4 WeT Zingen: Ps 81,1.4.8 Gebed Lezen: Marcus 9,2-13 Preek over Marcus 9,2-8 Zingen: Gez 68.1.3

Nadere informatie

Exodus 17:8-16 Geloven doe je samen!

Exodus 17:8-16 Geloven doe je samen! Exodus 17:8-16 Geloven doe je samen! 5e Preek in het gemeenteproject feest van genade bij het weekthema verbondenheid. De duivel wil je geloof graag aanvallen. Maar samen sta je sterk en kun je elkaar

Nadere informatie

Is het moeilijk voor de mensen om de opdrachten van Jezus uit te voeren? Zo ja, waarom, zo nee waarom niet?

Is het moeilijk voor de mensen om de opdrachten van Jezus uit te voeren? Zo ja, waarom, zo nee waarom niet? Geven LES 6 DEEL 5 DISCIPLE OPDRACHT: Lees de vier tekstgedeelten en beantwoord de 4 bijbehorende vragen. Hand 2:41-47 Hand 20:32-35 Luk 6:30-38, Matt 23:23, Mark 12:14-17,42-44 Wat leer je over geven

Nadere informatie

Bijbellezing: Johannes 4 vers Zit je in de put? Praat es met Jezus!

Bijbellezing: Johannes 4 vers Zit je in de put? Praat es met Jezus! Bijbellezing: Johannes 4 vers 7-27 Zit je in de put? Praat es met Jezus! Wij hadden vroeger een waterput Vroeger is meer dan 55 jaar geleden Naast ons huis aan de Kerkstraat in Harkema Ik weet nog hij

Nadere informatie

ZONDAG -voorbereiding op het Heilig Avondmaal- Heilig Avondmaal houden

ZONDAG -voorbereiding op het Heilig Avondmaal- Heilig Avondmaal houden COPYRIGHT: WWW.BIJBELSOPVOEDEN.NL ZONDAG -voorbereiding op het Heilig Avondmaal- Heilig Avondmaal houden Lees Lukas 22:15-20 Volgende week zondag wordt bij ons in de kerk het Heilig Avondmaal gehouden.

Nadere informatie

Preek Genesis 27:1-41 & 28:1-5 8 november 2015

Preek Genesis 27:1-41 & 28:1-5 8 november 2015 Preek Gemeente van Christus, Een verhaal met vier hoofdpersonen. Jakob en Ezau, Izaäk en Rebekka. Maar naar wie gaat je sympathie uit? Naar welk van de hoofdpersonen in dit verhaal? Er zijn mensen die

Nadere informatie

Iiturgie voor de -12 jeugddienst van zondagmorgen 28 Juni in de Westerkerk te Veenendaal

Iiturgie voor de -12 jeugddienst van zondagmorgen 28 Juni in de Westerkerk te Veenendaal Iiturgie voor de -12 jeugddienst van zondagmorgen 28 Juni in de Westerkerk te Veenendaal Op Toon Hoogte 182 Door Uw genade Vader Door Uw genade, Vader, mogen wij hier binnengaan. Niet door rechtvaardige

Nadere informatie

Misschien zit u hier wel met de grote vraag: wat is Kerst eigenlijk?

Misschien zit u hier wel met de grote vraag: wat is Kerst eigenlijk? 25 december 2015 1 e Kerstdag Sixtuskerk te Sexbierum Ds. A.J. (Anneke) Wouda Teksten: Hebr. 1:1-6 en Lucas 2: 15-21 Geliefden van God, gemeente van Christus, Kerstochtend 2015 U zit midden in een kerstviering,

Nadere informatie

Hartelijk welkom in deze kerkdienst. 31 december 2017

Hartelijk welkom in deze kerkdienst. 31 december 2017 Hartelijk welkom in deze kerkdienst 31 december 2017 Lezen : Lukas 2: 22-35 Liedboek 903 : 1,3,5 en 6 Opwekking 595 Gezang 73 : 1, 2, 3, 4 en 5 Gezang 164 : 1 Lied 456 : 1 en 2 Lied 456 : 3 Hartelijk

Nadere informatie

14 God ging steeds voor hen uit, overdag in een wolk, s nachts in licht en vuur.

14 God ging steeds voor hen uit, overdag in een wolk, s nachts in licht en vuur. Psalmen Psalm 78 1 Een lied van Asaf. De lessen van het verleden Luister allemaal naar mijn woorden. Luister goed, want ik wil jullie iets leren. 2 Wijze woorden wil ik spreken, wijze woorden over het

Nadere informatie

Gemeente van onze Here Jezus Christus, broeders en zusters, jongens en meisjes,

Gemeente van onze Here Jezus Christus, broeders en zusters, jongens en meisjes, Het Kerstpakket Liturgiesuggesties: Gezang 124: 1-5; Gezang 145: 1-3 Gezang 146: 1, 2, 4 en 6 Gezang 26: 1, 3 en 4 Jesaja 8:23-9:6 Zingende Gezegend 135: 1 en 2 Johannes 3:16-21 Gezang 160: 1 en 2 Na verkondiging:

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 2 Koningen 4, 1-7 Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 2 Koningen 4, 1-7 Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: 2 Koningen 4, 1-7 Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, 1 Votum 2 Zegengroet 3 Zingen: Psalm 126 : 1 en 2 4 Lezing van de wet 5 Zingen: Psalm 25 : 4 en

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Johannes 15, 11 Ochtenddienst H. Avondmaal

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Johannes 15, 11 Ochtenddienst H. Avondmaal Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Johannes 15, 11 Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, in deze dienst wil de Here Jezus ons laten horen en zien dat Hij ons wil laten delen in zijn blijdschap.

Nadere informatie

Johannes 8:12 Jezus is de sleutel tot echt leven

Johannes 8:12 Jezus is de sleutel tot echt leven Johannes 8:12 Jezus is de sleutel tot echt leven In het donker zie je niets. Niet waar je bent, niet hoe de wereld er uit ziet, niet wat je moet doen. In het licht ga je het allemaal begrijpen. Jezus zegt:

Nadere informatie

22 Op weg naar Jeruzalem trok hij verder langs steden en dorpen, terwijl hij onderricht gaf. 23 Iemand vroeg hem: Heer, zijn er maar weinigen die

22 Op weg naar Jeruzalem trok hij verder langs steden en dorpen, terwijl hij onderricht gaf. 23 Iemand vroeg hem: Heer, zijn er maar weinigen die 22 Op weg naar Jeruzalem trok hij verder langs steden en dorpen, terwijl hij onderricht gaf. 23 Iemand vroeg hem: Heer, zijn er maar weinigen die worden gered? Hij antwoordde: 24 Doe alle moeite om door

Nadere informatie

PROTESTANTSE GEMEENTE DAMSTERBOORD. orde voor de dienst op witte donderdag, 17 april uur in de Emmaüskerk te Lewenborg

PROTESTANTSE GEMEENTE DAMSTERBOORD. orde voor de dienst op witte donderdag, 17 april uur in de Emmaüskerk te Lewenborg PROTESTANTSE GEMEENTE DAMSTERBOORD orde voor de dienst op witte donderdag, 17 april 2014 19. 00 uur in de Emmaüskerk te Lewenborg de kinderen die catechese hebben gevolgd werken mee: Jelle Hoft Jesse Gerrits

Nadere informatie

(t)op survival. Zondag 3 september. Voorganger: Ds. Jan Hermes Medewerking: vrijwilligers en kinderen van de VBW

(t)op survival. Zondag 3 september. Voorganger: Ds. Jan Hermes Medewerking: vrijwilligers en kinderen van de VBW (t)op survival Zondag 3 september Voorganger: Ds. Jan Hermes Medewerking: vrijwilligers en kinderen van de VBW Welkom Zingen: Kom in de kring Kom in de kring van Gods gezin, geef mij een hand en kom, want

Nadere informatie

Handelingen 16,25-34 Vertel het door

Handelingen 16,25-34 Vertel het door Handelingen 16,25-34 Vertel het door Gezinsdienst Vertel het door!! met kinderkoor De Ljochtpuntsjes Liturgie Welkom Stil gebed Votum en zegengroet Kinderkoor Zingen met kinderkoor: Alles wat je wilt Gebed

Nadere informatie

Liturgie voor de Biddag. Wat vraag jij?

Liturgie voor de Biddag. Wat vraag jij? Liturgie voor de Biddag Wat vraag jij? Hervormde Gemeente Kerkwijk-Delwijnen-Nederhemert woensdag 13 maart 2019 Welkom! Samen met alle kinderen van de school, vaders en moeders, meesters en juffen en gemeenteleden

Nadere informatie

24 mei 2015, uur, Amersfoort-West(+Oost) Pinkstermiddag

24 mei 2015, uur, Amersfoort-West(+Oost) Pinkstermiddag 24 mei 2015, 17.00 uur, Amersfoort-West(+Oost) Pinkstermiddag Zingen: Gez. 145 : 1 4 Gesproken verwachting, groet Zingen: Ps. 67 : 1, 2 Gebed Schriftlezing: Johannes 15 : 26 16 : 16 Zingen: Gez. 106 :

Nadere informatie

Bijbelrooster. Reizen met Mozes Samenstelling: mevr. H.J. de Jongste en mevr. M. Quist

Bijbelrooster. Reizen met Mozes Samenstelling: mevr. H.J. de Jongste en mevr. M. Quist Reizen met Mozes Samenstelling: mevr. H.J. de Jongste en mevr. M. Quist Eigenlijk zou er moeten staan: reizen met God. God had de route uitgestippeld van Egypte naar Kanaän, het beloofde land. Mozes mocht

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

De Bijbel open 2013 47 (30-11)

De Bijbel open 2013 47 (30-11) 1 De Bijbel open 2013 47 (30-11) Zie, hij bidt. Dat lezen we in Hand. 9 over Paulus. Zie hij bidt., het wordt verteld na zijn bekering op de weg naar Damascus. En het wordt gezegd alsof het iets heel bijzonders

Nadere informatie