Infowijzer. Inhoud. Websites. Voor ouders en opvoeders die een kind willen leren fietsen.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Infowijzer. Inhoud. Websites. Voor ouders en opvoeders die een kind willen leren fietsen."

Transcriptie

1 Infowijzer Leren fietsen Voor ouders en opvoeders die een kind willen leren fietsen. Infowijzers bevatten een selectie van goede boeken en websites rond een bepaald thema. Een team van bibliotheekmedewerkers stelt de infowijzers samen en toetst alle bronnen af aan vooropgestelde kwaliteitscriteria. Je vindt ze terug via google, west-vlaanderen.bibliotheek.be of de lokale catalogus. We streven er naar betrouwbare informatie op te nemen, waarbij we zeker geen standpunt bepalen. Als bibliotheek zijn we niet verantwoordelijk voor de inhoud van de bronnen en de websites. Laatst bijgewerkt op 08/12/15. Inhoud 1. Praktisch 2. Een fiets kiezen 3. Een fiets onderhouden 4. Veiligheid 5. Omgaan met het verkeer 6. Boeken voor kinderen 7. Ideeën voor uitstappen 8. Fietsen als sport 9. Praten met anderen 1. Praktisch Hoe leer je een kind fietsen? Praktische aanpak en tips. Leren fietsen zonder zijwieltjes Nog een aantal tips om je kind te leren fietsen. Tips & Tricks: Kijk mama, ik kan fietsen! Deze website geeft tips over het juiste moment om met fietsen te starten, hulpmiddelen, trucjes... Opgepast, dit is een commerciële site, met veel links naar producten die ze verkopen. publicatie-20-fietsspelletjes-2011-educatieve-bochure_tcm pdf Kinderen leren best reeds op jonge leeftijd fietsen. Deze brochure, uitgegeven door de Provincie Vlaams- Brabant, biedt via 20 efficiënte fietsspelletjes een degelijke fietstraining voor kinderen. 2. Een fiets kiezen Waar moet je mee rekening houden als je een kinderfiets koopt? Welke modellen bestaan er? Wat is het geschikte formaat?

2 Kies je maat Een site over de diverse maten van jongens- en meisjesfietsen. Ook over accessoires is er informatie. Kinderfiets kopen? Informatie over kinderfietsen en waar op gelet moet worden wanneer je van plan bent om een kinderfiets aan te schaffen. Welke wielmaat moet je nemen? Waarover moet de fiets beschikken? Je vindt er ook prijzen, vergelijkingen en besprekingen van fietsen en fietsaccessoires. 3. Een fiets onderhouden Hoe hou je de fiets van je kind in goede staat? Hoe werkt een fiets? boek Het beste boek voor de fiets Schoof Paul - Tirion Boek met uitgebreide, technische informatie over de onderdelen en het onderhoud van een fiets. Het bevat ook een overzicht van de soorten fietsen en mogelijkheden om kinderen mee te nemen op de fiets. boek Het ultieme fietsboek Sidwells Chris - Lannoo Informatie over de verschillende soorten fietsen en hoe een fiets te onderhouden/herstellen. Daarnaast ook een onderdeel over hoe je kind te leren fietsen en fietsen met je gezin. 4. Veiligheid Moet je kind een fietshelm dragen? Welke verdere bescherming is er nodig? Hoe beveilig je de fiets tegen diefstal? Fietshelm Website met tips bij de aankoop en het dragen van een fietshelm voor kinderen. Hoe uw fiets tegen diefstal beveiligen? Nuttige tips om fietsdiefstal te voorkomen en hulp bij de keuze van een fietsslot. Veilig met de fiets naar school Deze site bevat vele tips omtrent veilig naar school fietsen (zichtbaarheid, wegen, fietshelm...)

3 VeiligheidNL helpt ongevallen voorkomen Deze website geeft veiligheidsadvies over diverse onderwerpen, waaronder fietsen met kinderen. Typ 'fietsen' in het zoekvenster en je krijgt een overzicht. Als een kind flink gevallen is Wat moet je doen als je kind hard gevallen is? Waarop moet je letten? Familiale Verzekering Als je kind tijdens het leren fietsen schade veroorzaakt aan een persoon of auto is de familiale verzekering van toepassing. Lees hier alles over wat een familiale verzekering is en in welke gevallen je er aanspraak op kan maken. Fietsen Een site met diverse mogelijkheden om veilig je kind mee te nemen op de fiets (met een stoeltje, een bakfiets, een fietskar). Fietsersbond Een nuttige site met informatie over veilig fietsen, infrastructuur, accessoires, fietsbeleid. Zowel voor de ouders, opvoeders en de kinderen. 5. Omgaan met het verkeer Wanneer mag je kind zich op de openbare weg begeven? Wanneer mag het alleen de baan op? Welke verkeersregels moet je kind kennen en hoe kan je deze aanleren? boek Kinderen in het verkeer Molenaar Hanneke - Het Spectrum Verkeersopvoeding van kinderen van 6-9 jaar met aandacht voor onder meer veilige kleding, een veilige fiets, gedrag in het verkeer, buiten spelen, links en rechts kijken, oversteken en de voorrangsregels. Met handige tips en oefeningen. boek Kinderen in het verkeer Molenaar Hanneke - Het Spectrum Verkeersopvoeding van kinderen van 9-12 jaar met aandacht voor onder meer een veilige fiets, oefeningen voor fietsbehendigheid, goed voorbereid alleen op pad gaan, verkeersregels en -tekens, veilig oversteken, de dode hoek bij vrachtwagens en naast elkaar fietsen. boek Kinderen in het verkeer Molenaar Hanneke - Het Spectrum Boekje met info over: met de fiets in het verkeer, verkeer bij school, wat een kleuter moet kunnen om met de fiets aan het verkeer deel te nemen... Bevat ook leuke spelletjes en tips en een checklist voor een veilige fiets.

4 Trap het af! Website gericht op 12- tot 14-jarigen waar theoretische kennis wordt afgewisseld met quizzen en spelletjes. De site bevat 5 categorieën waarin je alles leert over verkeersborden en wegmarkeringen, de verkeersregels, fietsonderhoud en -beveiliging... Kijk uit op de fiets Website voor kinderen met filmpjes over fietsen in het verkeer. Er zijn filmpjes met tips voor veilig fietsen, over de verkeersregels en over gevaar herkennen. Je kan ook een test afleggen. Geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar. Kinderen op de fiets Deze brochure van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid start met informatie over kinderen veilig vervoeren op de fiets en tips om je kind te leren fietsen. Daarna volgen hoofdstukken over verplaatsingen met de fiets, het verkeersreglement en hoe je je als fietser in het verkeer moet gedragen. 6. Boeken voor kinderen Leuke voorleesboekjes voor de allerkleinsten over (leren) fietsen en boeken om zelf te lezen voor kinderen. boek Kaatje op de fiets Slegers Liesbet - Clavis Kaatje mag op de fiets naar oma rijden. Alle facetten van het fietsen komen aan bod: onderdelen van de fiets, de fietshelm, een veiligheidsvestje, een verkeerslicht en een zebrapad. boek Langoor leert veilig fietsen Griffin Hedley - Veltman Langoor denkt dat hij goed kan fietsen maar doet gevaarlijke dingen. Door het lezen van dit boek leren kinderen wat de gevaren zijn in het verkeer. boek Grote Anna leert paardrijden Amant Kathleen - Clavis Anna krijgt een nieuwe fiets. Anna loopt alle fases door die een leerling-fietser moet doormaken. Een herkenbaar en leerrijk peuterboek. boek Tiny leert fietsen Haag Gijs - Casterman Tiny wil haar driewieler inruilen voor een grotere fiets, maar wie wil haar leren rijden met deze fiets?

5 boek Giraf leert fietsen Sekrève Marie-Louise - De Fontein Zebra wil Giraf leren fietsen, maar een valpartij belemmert dat. Olifant gaat helpen want om te leren fietsen moet je oefenen. Met mooie, grote prenten. boek Anna in het verkeer Amant Kathleen - Clavis Anna gaat met mama op pad: mama fietst en Anna zit achterop. Allerlei verkeersregels komen aan bod in korte, eenvoudige zinnen. Voor kinderen vanaf 3 jaar. boek Ik fiets Boonen Stefan - Clavis Pieter vindt een koersfietsje van zijn vader bij opa in de schuur. Hij wil erop leren fietsen. Eerst met zijwieltjes, maar dan wil hij zonder. Dat valt niet mee. Uiteindelijk kan hij fietsen als een echte wielrenner. Geschikt om voor te lezen vanaf 4 jaar. boek De fiets Van Gog Marian - Wolters-Noordhoff Dit boek gaat over de fiets: wat zit er aan een fiets, het rijden met de fiets, fietsen voor je werk zoals de postbode, leren fietsen, verkeersgedrag, wielrennen, etc. Kinderen vanaf 7 jaar kunnen het boek zelf lezen. boek Jules op de fiets Berebrouckx Annemie - Zwijsen-Infoboek Jules krijgt een nieuwe fiets. Mama leert hem op het voetpad te rijden, te remmen en op te passen bij het zebrapad. Voor kinderen vanaf 3 jaar. boek De fiets Voormolen Sander - Van Goor Leuk boekje voor kinderen vanaf 9 jaar. Bevat technische informatie over de onderdelen van een fiets en uitleg over natuurkundige principes bij het fietsen. Je leert onder andere hoe je begint met fietsen met zijwieltjes, hoe je moet remmen en schakelen en hoe je een fiets moet onderhouden en beveiligen. boek Lotta kan al fietsen Lindgren Astrid - Ploegsma Een tijdloos verhaaltje. Lotte is 5 jaar en leert fietsen, alleen is haar fiets een driewieler. Ze vraagt voor haar vijfde verjaardag een fietsje, maar krijgt er geen. Dan maar een fiets pikken, met alle gevolgen van dien. Heel herkenbaar en vooral nuttig om op de fouten te wijzen. boek Fietsende Flip Van Oversteeg Saskia - Van Buuren Een boek met eenvoudige teksten en realistisch getekende verkeersborden, bedoeld voor jonge kinderen die met de fiets de weg op gaan. Het boek is vooral geschikt voor jonge kinderen rond 5 à 6 jaar en wordt het best met hulp van een volwassene gelezen.

6 7. Ideeën voor uitstappen Wat neem je mee op uitstap? Waar zijn leuke trajecten om met kinderen te fietsen? boek Fietsen met kinderen in Vlaanderen Claeys Guinevere - Lannoo Gids met 15 fietstochten (lengtes tussen 21 en 46 km) gericht op kinderen van 8 tot 12 jaar. Van elke route bestaat een ingekorte versie, zodat je kan inspelen op leeftijd en conditie van je kind. Per tocht is er een 'Doe&Denk-pagina' met spelletjes, puzzels... om het voor de kinderen ludiek en spannend te houden. boek Fietsen met kinderen in Brabant en Limburg Kosmos-Z&K Fietsreisgids met 23 routes op kindermaat. De beschrijving begint telkens met de voorstelling van de attractie voor kinderen (speeltuin, grotten, kinderboerderij...) waarrond de tocht is opgebouwd. Voor ouders met kinderen tot 12 jaar. boek Onvergetelijke fietstochten met kinderen in Vlaanderen Sarbogardi Margit - Deltas De fietstochten in dit boekje zijn geschikt voor ouders en kinderen van 5 tot 12 jaar. De routes zijn uitgestippeld over veilige wegen langs attracties waar ook volwassenen plezier aan beleven: een museum met een tearoom en een speelvijver, een kasteel en een speeltuin of een kinderboerderij met een terras. Fietsenmetkinderen.info - Home Welke periode ga je het best op reis met de fiets? Welke leeftijd moet je kind hebben? Wat neem je allemaal mee? Is een aanhangwagen een goed idee? Deze website is vóór en dóór ouders en bevat alles wat je moet weten als je met kinderen op fietsvakantie wil. Kindvriendelijke routes Een overzicht van fietsroutes met een maximum afstand van 20 km langs verkeerveilige wegen in Vlaanderen. 8. Fietsen als sport Hoe kan je kind van fietsen zijn (competitie)sport maken? Hoe kan hij zijn techniek verbeteren? Hoe kan hij leren mountainbiken? Waar vind je een club? boek Fietscrossen en mountainbiken De Graaff Marion - Noordhoff Een boek voor de jonge geïnteresseerde in fietscrossen en mountainbiken. Bevat diverse foto's en interessante wetenswaardigheden.

7 boek Wielrenner worden De Schampheleire Bart - Standaard Boek met alle nodige informatie voor jonge kampioenen: de soorten fietssporten, de juiste fiets kiezen, fietsbonden in Vlaanderen en Nederland, fietsonderhoud, uitrusting, voeding... Vanaf 13 jaar. boek Freeride mountainbiken Haymann Florian - Deltas Boek over freeride mountainbiken met heel wat informatie over de fiets en zijn onderdelen, over kleding om te fietsen, over bescherming en de specifieke rijtechniek. Met foto's en illustraties. boek BMX Job Chris - Corona Aantrekkelijk boek waarin alle aspecten van de BMX-sport aan bod komen: trucs, stunts, het gevaar, wedstrijden en de fietsen. Voor kinderen vanaf 10 jaar. boek Mountainbiken Osborne Ian - Corona Leuk boek over mountainbiken voor kinderen vanaf 10 jaar. Allerlei aspecten van het mountainbiken komen aan bod. Onder andere kleding, de soorten fietsen, basistechnieken, trucs en stunts, veiligheid en wedstrijden. boek Mountainbiken Morgan Jed - Biblion Gids voor kinderen vanaf 10 jaar over alles wat met mountainbiken te maken heeft. Met vragen zoals: Waar moet je op letten als je een mountainbike gaat kopen? Welke kleding kun je het beste aantrekken? Welk onderhoud heeft een mountainbike nodig? Hoe begin ik aan tricks? boek BMX, veldrijden en mountainbike met Sven Nys Verraes Lutgart - Borgerhoff & Lamberigts Sven Nys vertelt over de verschillende disciplines: BMX, veldrijden en mountainbike. Welke kledij heb je nodig? Is opwarmen nodig? Hoe begin ik met veldrijden? Hoe moet ik door zand rijden? Wielerbond Vlaanderen De Wielerbond heeft een jeugdafdeling waar je verschillende cursussen kan volgen. Je kan ook zoeken naar fietsclubs in je buurt. 9. Praten met anderen Wil je praten met andere ouders? Wil je ervaringen delen?

8 Zappybaby Forum In de verschillende categorieën van dit forum kan je zoeken naar gesprekken over fietsen. Op welke leeftijd leer je je kind fietsen? Gebruik je steunwieltjes? Wat is de beste manier om het te leren? Lees en deel ervaringen met andere ouders of stel je eigen vraag. Baby.be Forum waar je vragen kan lezen i.v.m. leren fietsen of zelf een vraag kan stellen aan andere ouders.

Jeugdboeken. Auteur Titel Type Beschrijving. Jeugd non-fictie 377.3 / mene. 1 dvd-video (ca. 9 min.)

Jeugdboeken. Auteur Titel Type Beschrijving. Jeugd non-fictie 377.3 / mene. 1 dvd-video (ca. 9 min.) Jeugdboeken Auteur Titel Type Beschrijving Meneer Sanders leert fietsen 377.3 / mene 1 dvd-video (ca. 9 min.) Baar, Kees de Joep leert fietsen Aprb-baar Baar, Kees de Leren fietsen is soms moeilijk A Boek

Nadere informatie

Veilig fietsen en stappen

Veilig fietsen en stappen Veilig fietsen en stappen Wat komt aan bod? Achtergrond Kernpunt voor veilig verkeersgedrag Basisregels voor voetgangers Stappen in groep Basisregels voor fietsers Fietsen in groep 2 Hoe verplaatsen we

Nadere informatie

Infowijzer. Inhoud. Websites. Boeken en multimedia in de bibliotheek

Infowijzer. Inhoud. Websites. Boeken en multimedia in de bibliotheek Infowijzer Omgaan met kinderrechten Een lijst van informatiebronnen voor wie als ouder of opvoeder goed wil omgaan met de rechten van kinderen. De lijst is evenzeer bedoeld voor kinderen en jongeren die

Nadere informatie

Kinderen op de fiets

Kinderen op de fiets Kinderen op de fiets Kinderen vervoeren met de fiets 1. HET FIETSZITJE Vanaf ongeveer 1 jaar Van 9 tot 15 of tot 25 kg Uitgerust met : - gordeltjes - voetsteuntjes (verstelbaar in hoogte) - hoge rugsteun

Nadere informatie

P P P P P P P P P P P P P P P P P P P

P P P P P P P P P P P P P P P P P P P 1 Leerlijn per thema 1. Voetgangerstraining Bij de groep aansluiten (met wandelkoord). Hand in hand met een begeleider stoppen om over te steken (stoeprand = stoprand). Bij de groep aansluiten (zonder

Nadere informatie

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.6 - Maart

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.6 - Maart Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.6 - Maart 2009-217- VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN FRANK VANDENBROUCKE VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN WERK, ONDERWIJS

Nadere informatie

ORGANISEER JOUW PRAKTIJKLES OVER DE DODE HOEK BIJ VRACHTWAGENS. www.letopvoordedodehoek.be LET OP VOOR DE DODE HOEK

ORGANISEER JOUW PRAKTIJKLES OVER DE DODE HOEK BIJ VRACHTWAGENS. www.letopvoordedodehoek.be LET OP VOOR DE DODE HOEK ORGANISEER JOUW PRAKTIJKLES OVER DE DODE HOEK BIJ VRACHTWAGENS LET OP VOOR DE www.letopvoordedodehoek.be DODE HOEK INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 2. Praktijkles in en rond een echte vrachtwagen Praktijk- en

Nadere informatie

Wat iedere ouder moet weten over verkeersveiligheid Je kind in het verkeer

Wat iedere ouder moet weten over verkeersveiligheid Je kind in het verkeer Wat iedere ouder moet weten over verkeersveiligheid Je kind in het verkeer Samen op pad Kinderen zijn kwetsbaar in het verkeer. Logisch dus, dat ouders hun kinderen graag zo snel mogelijk veilig verkeersgedrag

Nadere informatie

School Lesbrief 2015

School Lesbrief 2015 School Lesbrief 2015 Weer naar School Na zes weken vrij weer naar school! Weer vroeg opstaan, ontbijten en aankleden En dan naar school: wel op een veilige manier! Hoe zorg je ervoor dat je in het verkeer

Nadere informatie

HOE JE VERBLIJF PROFILEREN ALS EEN FIETSVRIENDELIJK VERBLIJF VOOR WIELERTOERISTEN? Zo pak je het aan

HOE JE VERBLIJF PROFILEREN ALS EEN FIETSVRIENDELIJK VERBLIJF VOOR WIELERTOERISTEN? Zo pak je het aan HOE JE VERBLIJF PROFILEREN ALS EEN FIETSVRIENDELIJK VERBLIJF VOOR WIELERTOERISTEN? Zo pak je het aan Wil je op lange termijn de juiste gasten aantrekken en de toekomst van je logies verzekeren? Investeer

Nadere informatie

Fiche Leerlingen. De plaats op de openbare weg binnen de bebouwde kom

Fiche Leerlingen. De plaats op de openbare weg binnen de bebouwde kom De plaats op de openbare weg binnen de bebouwde kom Kijk naar de fietsers. Kleur de nummers van de fietsers die de verkeersregels volgen en op de juiste plaats rijden groen. Kleur de nummers van de fietsers

Nadere informatie

Verkeerseducatieve Route Deerlijk

Verkeerseducatieve Route Deerlijk Verkeerseducatieve Route Deerlijk Toelichting leerkrachten PZ Gavers Praktische verkeerseducatie De eindtermen verkeer en mobiliteit vragen praktijkgerichte verkeerslessen. Veilig en verantwoord fietsen

Nadere informatie

Protocol vervoer leerlingen. Veilig fietsstoeltje. Fietsonderdelen te koop! De actie Op voeten en fietsen naar school. Vincent van Goghschool

Protocol vervoer leerlingen. Veilig fietsstoeltje. Fietsonderdelen te koop! De actie Op voeten en fietsen naar school. Vincent van Goghschool Protocol vervoer leerlingen De protocollen. Er zijn diverse protocollen op het gebied van verkeer: De school heeft een protocol vervoer leerlingen. Dit protocol is bedoeld voor het vervoer van leerlingen

Nadere informatie

Protocol leerlingenvervoer en veiligheid. Samen lopen in een groep

Protocol leerlingenvervoer en veiligheid. Samen lopen in een groep Veel kinderen gaan in Nederland lopend of fietsend naar school. Toch is er een aanzienlijk aantal ouders dat hun kinderen met de auto naar school brengt. Hierdoor ontstaan onveilige situaties, parkeerproblemen

Nadere informatie

DE GROTE VERKEERSTOETS

DE GROTE VERKEERSTOETS DE GROTE VERKEERSTOETS Lesfiche 5 e LEERJAAR Dode Hoek Eindtermen Mens en maatschappij Ruimte Verkeer en mobiliteit De leerlingen 4.14 kunnen de gevaarlijke verkeerssituaties in de ruimere schoolomgeving

Nadere informatie

Dode hoek BASISONDERWIJS. Doelgroep. Eindtermen. Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie

Dode hoek BASISONDERWIJS. Doelgroep. Eindtermen. Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie BASISONDERWIJS Dode hoek Doelgroep Derde graad van de lagere school. Eindtermen Lager onderwijs: Mens en maatschappij - verkeer en mobiliteit: De leerlingen 4.14

Nadere informatie

PROFESSIONELE BACHELOR IN HET ONDERWIJS: LAGER ONDERWIJS flexibel traject

PROFESSIONELE BACHELOR IN HET ONDERWIJS: LAGER ONDERWIJS flexibel traject PROFESSIONELE BACHELOR IN HET ONDERWIJS LAGER ONDERWIJS flexibel traject LESONTWERP NaamIngrid Ghyselinck UC Leuven Limburg Departement Lerarenopleiding Professioneel gerichte bachelor in het onderwijs-

Nadere informatie

Nieuwsbrief nr. 15 2015-2016.

Nieuwsbrief nr. 15 2015-2016. Prot. Chr. Basisschool t Haimstee Linge 24 9642 HW Veendam www.cbs-haimstee.picto.nl Nieuwsbrief nr. 15 2015-2016. Kind op Maandag. Het thema van deze week is: Er komt een tijd.. Jesaja 9:1-6; 11:1-10;

Nadere informatie

ACTIEFICHE FIETSVAARDIGHEID. Hoe organiseer ik een fietsvaardigheidstraining in mijn school?

ACTIEFICHE FIETSVAARDIGHEID. Hoe organiseer ik een fietsvaardigheidstraining in mijn school? VELOCITIE INSPIRATIEBOX categorie 4: Fietsvaardigheid ACTIEFICHE FIETSVAARDIGHEID Hoe organiseer ik een fietsvaardigheidstraining in mijn school? Fietsvaardigheid wat? Bij fietsvaardigheidslessen op school

Nadere informatie

Nieuwsbrief p.s.z. t Woelige Hoekje Juli 2014

Nieuwsbrief p.s.z. t Woelige Hoekje Juli 2014 Nieuwsbrief p.s.z. t Woelige Hoekje Juli 2014 Beste ouders / verzorgers, Zoals u hebt kunnen zien zijn wij volop bezig met een heel leuk en leerzaam thema: Jongleren in het verkeer, over verkeersop- voeding

Nadere informatie

CHECKLIST FIETSEN ZONDER LEEFTIJD TIPS BIJ OPSTART

CHECKLIST FIETSEN ZONDER LEEFTIJD TIPS BIJ OPSTART CHECKLIST FIETSEN ZONDER LEEFTIJD TIPS BIJ OPSTART Fietsenzonderleeftijd.be MENSEN WARM MAKEN VOOR FIETSEN ZONDER LEEFTIJD Communiceren met de (toekomstige) betrokkenen kan vanaf je ervoor gaat om Fietsen

Nadere informatie

Algemene informatie. Na het kijken Na het bekijken van de aflevering kunt u gebruik maken van de volgende lessuggesties.

Algemene informatie. Na het kijken Na het bekijken van de aflevering kunt u gebruik maken van de volgende lessuggesties. Algemene informatie Doelstellingen Na het zien van het televisieprogramma, het werken met het begeleidend materiaal en het oefenen op de site: weten de kinderen dat ze door stoer gedrag in het verkeer

Nadere informatie

Verkeerseducatieve Route Harelbeke

Verkeerseducatieve Route Harelbeke Verkeerseducatieve Route Harelbeke Toelichting leerkrachten PZ Gavers Praktische verkeerseducatie De eindtermen verkeer en mobiliteit vragen praktijkgerichte verkeerslessen. Veilig en verantwoord fietsen

Nadere informatie

Een fiets voor Bas: luisteroefening

Een fiets voor Bas: luisteroefening Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie BASISONDERWIJS Een fiets voor Bas: luisteroefening Doelgroep Derde kleuterklas Eerste leerjaar Eindtermen Kleuteronderwijs: Mens en maatschappij - verkeer en mobiliteit:

Nadere informatie

Brief LES. tegelijk GR EN. Handleiding voor de leerkracht Groep 7 en 8

Brief LES. tegelijk GR EN. Handleiding voor de leerkracht Groep 7 en 8 Brief LES Handleiding voor de leerkracht Groep 7 en 8 ALLE FIETSERS TEGELIJK GROEN INLEIDING/AANLEIDING Vanuit de basisscholen kwam het signaal dat leerlingen verwarring ervaren op alle fietsers groen

Nadere informatie

Nieuwsbrief p.s.z. t Woelige Hoekje Juli 2014

Nieuwsbrief p.s.z. t Woelige Hoekje Juli 2014 Nieuwsbrief p.s.z. t Woelige Hoekje Juli 2014 Beste ouders / verzorgers, Zoals u hebt kunnen zien zijn wij volop bezig met een heel leuk en leerzaam thema: Jongleren in het verkeer, over verkeersop- voeding

Nadere informatie

Veilig kennismaken met het verkeer

Veilig kennismaken met het verkeer Veilig kennismaken met het verkeer Goed en verantwoord omgaan met verkeerssituaties leert een kind maar op één manier: in de praktijk! ANWB Streetwise is een verkeerseducatieprogramma voor kinderen op

Nadere informatie

FORMAT DVL MET BIJBEHORENDE CRITERIA (versie april 2013)

FORMAT DVL MET BIJBEHORENDE CRITERIA (versie april 2013) Drents Verkeersveiligheidslabel Naam school: CBS De Bron FORMAT DVL MET BIJBEHORENDE CRITERIA (versie april 2013) Plaats: Nieuw-Amsterdam Datum: 02-10-14 Gesprek met: E.J.Vugteveen en twee verkeersouders:

Nadere informatie

Wanneer spreekt men van overgewicht? Wat zijn de oorzaken en mogelijke gevolgen? Wat kan je eraan doen? Welke rol heb je als ouder?

Wanneer spreekt men van overgewicht? Wat zijn de oorzaken en mogelijke gevolgen? Wat kan je eraan doen? Welke rol heb je als ouder? Infowijzer Mijn kind is (te) dik Voor ouders die menen dat hun kind (te) dik is. Infowijzers bevatten een selectie van goede boeken en websites rond een bepaald thema. Een team van bibliotheekmedewerkers

Nadere informatie

DE BASIS VOOR WERELD RIËNTATIE

DE BASIS VOOR WERELD RIËNTATIE 6b DE BASIS VOOR WERELD RIËNTATIE Ruimte Je eigen gemeente in de kijker: de rotonde en de dode hoek Dit kun je al Je kent de gevarenzones voor voetgangers en fietsers in de ruime omgeving van de school

Nadere informatie

facebook/vlaamsewielerschool

facebook/vlaamsewielerschool facebook/vlaamsewielerschool INFO ALGEMEEN INFO PER PROVINCIE STARTEN MET WIELRENNEN! Starten met wielrennen of gewoon wekelijks je amuseren op de fiets bij vrienden? Beide kan bij de Vlaamse Wielerschool!

Nadere informatie

Resultaten bevraging StapAf Routeboekje zomer 2018

Resultaten bevraging StapAf Routeboekje zomer 2018 Resultaten bevraging StapAf Routeboekje zomer 2018 Doel van de enquête Effectief gebruik door StapAf-abonnees van routeboekje zomereditie 2018 nagaan Eerdere bevragingen naar gebruik routeboekje in 2015

Nadere informatie

Beleidsplan verkeer. Beleidsplan Verkeer Kindcentrum de Plataan

Beleidsplan verkeer. Beleidsplan Verkeer Kindcentrum de Plataan Beleidsplan verkeer Kindcentrum De Plataan van Tuldenstraat 2 5688DB Oirschot 0499 550345 www.deplataan-skobos.nl Inleiding Dagelijks begeven kinderen en volwassenen zich in het verkeer. Het is belangrijk

Nadere informatie

1. Stop 2. Oversteken (of doorrijden) in de richting van de armen 3. Afslaan naar rechts. Signalen agent

1. Stop 2. Oversteken (of doorrijden) in de richting van de armen 3. Afslaan naar rechts. Signalen agent In het verkeer In het verkeer 2 4 6 1 3 5 De straat is een openbare plaats. Dat betekent dat ze van iedereen is. Ook jij loopt, fietst of speelt wel eens op straat. Toch mag je er niet zomaar doen wat

Nadere informatie

Alles op een rij voor de leerkracht van groep 4

Alles op een rij voor de leerkracht van groep 4 Alles op een rij voor de leerkracht van groep 4 Binnenkort krijgt uw groep een praktische verkeersles op het Verkeersplein van Veilig Verkeer Nederland en Shell. Om te zorgen dat uw leerlingen optimaal

Nadere informatie

LERARENOPLEIDING BALO ONZE TOEKOMST

LERARENOPLEIDING BALO ONZE TOEKOMST LERARENOPLEIDING BALO ONZE TOEKOMST PROGRAMMA Klas Uren Omschrijving module Groep 1A 09.00-10.15 u Stap voor stap, trap voor trap 10.30 12.00 u Praktijktraining stappen en trappen ZELF OP PAD DOORHEEN

Nadere informatie

Thema In en om het huis.

Thema In en om het huis. http://www.edusom.nl Thema In en om het huis. Les 23. Veilig verkeer Wat leert u in deze les? Hoe kinderen veilig kunnen spelen op straat Praten met de buren over de buurt en het verkeer Woorden met een

Nadere informatie

LET OP VOOR DE DODE HOEK!

LET OP VOOR DE DODE HOEK! LET OP VOOR DE DODE HOEK! Informatie voor de lesgever bij gebruik van de online lesmodule en de organisatie van een praktijkles over de dode hoek www.letopvoordedodehoek.be INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 2.

Nadere informatie

Verkeerskrant van basisschool De Klimboom

Verkeerskrant van basisschool De Klimboom De Wegwijzer nr. 7 Maart 2012 Verkeerskrant van basisschool De Klimboom Voorwoord Beste kinderen en ouders, De afgelopen weken heeft onze verkeerswerkgroep weer gewerkt aan deze Wegwijzer. Een verkeerswerkgroep?,

Nadere informatie

In tegenstelling tot wat de website verder suggereert, werd de lokale Fietsersbond nauwelijks betrokken bij dit dossier.

In tegenstelling tot wat de website verder suggereert, werd de lokale Fietsersbond nauwelijks betrokken bij dit dossier. Heraanleg Leenstraat Advies Fietsersbond september 2017 Achtergrond Op de website van de gemeente staat te lezen dat de veiligheid van de fietser de belangrijkste reden is voor de heraanleg van de Leenstraat:

Nadere informatie

Maak je kinderen wegwijs in het verkeer

Maak je kinderen wegwijs in het verkeer 622926000_D24 CAMPAGNE TNS 2012 def_nl.indd 2 11/07/12 10:06 Maak je kinderen wegwijs in het verkeer Tips en spelletjes om de verkeersborden beter te begrijpen De taal van de weg De straten staan vol vreemde

Nadere informatie

Tips voor ouders, leraars en begeleiders

Tips voor ouders, leraars en begeleiders Tips voor ouders, leraars en begeleiders Verkeerseducatie is belangrijk voor onze kinderen Voetgangers en fiesters behoren tot de meest kwetsbare weggebruikers. Vooral kinderen zijn kwetsbaar, aangezien

Nadere informatie

DE GROTE VERKEERSTOETS

DE GROTE VERKEERSTOETS DE GROTE VERKEERSTOETS Lesfiche 5 e LEERJAAR Veiligheid Eindtermen Mens en maatschappij Ruimte Verkeer en mobiliteit De leerlingen 4.16 tonen zich in hun gedrag bereid rekening te houden met andere weggebruikers.

Nadere informatie

Jullie zoon of dochter zit nu in zijn laatste jaar lager onderwijs. Vanaf volgend schooljaar moet

Jullie zoon of dochter zit nu in zijn laatste jaar lager onderwijs. Vanaf volgend schooljaar moet Varsenare 17-03-2014 Geachte Ouders, Jullie zoon of dochter zit nu in zijn laatste jaar lager onderwijs. Vanaf volgend schooljaar moet hij/zij naar de middelbare school. Velen van hen zullen dit traject

Nadere informatie

JONGleren. aan het verkeer. Een prachtig én gevaarlijk. avontuur. Tips en informatie over verkeersveiligheid en

JONGleren. aan het verkeer. Een prachtig én gevaarlijk. avontuur. Tips en informatie over verkeersveiligheid en JONGleren in het verkeer Tips en informatie over verkeersveiligheid en verkeersopvoeding van baby s en peuters Een prachtig en gevaarlijk avontuur Kinderen willen de wereld ontdekken. Leren lopen en fietsen.

Nadere informatie

Veilig naar school N N N N N N N N J J J J J J J J. Jij gaat dus lopend of met de fiets! Ga jij lopend of met de fiets naar school?

Veilig naar school N N N N N N N N J J J J J J J J. Jij gaat dus lopend of met de fiets! Ga jij lopend of met de fiets naar school? Veilig naar school Ga jij lopend of met de fiets naar school? Of je nu met de auto, bus, fiets of lopend naar school gaat, het is belangrijk om in alle situaties de verkeersregels te weten. Want dan kun

Nadere informatie

Bromfiets SECUNDAIR ONDERWIJS. Doelgroep. VOET'en. Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie. Leerlingen van de tweede en de derde graad

Bromfiets SECUNDAIR ONDERWIJS. Doelgroep. VOET'en. Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie. Leerlingen van de tweede en de derde graad Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie SECUNDAIR ONDERWIJS Bromfiets Doelgroep Leerlingen van de tweede en de derde graad VOET'en Gemeenschappelijke stam : 12, 13 Context 1 : 13, 14 Lesthema Vanaf 16

Nadere informatie

OP UITSTAP MET DE FIETS

OP UITSTAP MET DE FIETS Fietsen in groep OP UITSTAP MET DE FIETS OP UITSTAP MET DE FIETS Fietsen is een gezonde en goedkope manier om met leerlingen op uitstap te gaan. Als je rekening houdt met onderstaande aandachtspunten dan

Nadere informatie

VERKEER OP SCHOOL VERKEERS- EN MOBILITEITSEDUCATIE LERARENOPLEIDING BALO ONZE TOEKOMST

VERKEER OP SCHOOL VERKEERS- EN MOBILITEITSEDUCATIE LERARENOPLEIDING BALO ONZE TOEKOMST VERKEER OP SCHOOL VERKEERS- EN MOBILITEITSEDUCATIE LERARENOPLEIDING BALO ONZE TOEKOMST PROGRAMMA Klas Uren Omschrijving module Klas 1 9.00u 10.15u leslokaal Stap voor stap, trap voor trap 10.30u 12.00u

Nadere informatie

Veilig sporten op de openbare weg? Zo moet het!

Veilig sporten op de openbare weg? Zo moet het! Veilig sporten op de openbare weg? Zo moet het! Door Netwerk Duurzame Mobiliteit Katrijn Braeckman: katrijn@duurzame-mobiliteit.be Dag van de Trainer - 17 december 2016 Wie weet het beter? VRAAG 1: Een

Nadere informatie

De Verkeersbril. lespakket voor groep 1, 2 en 3 van het basisonderwijs

De Verkeersbril. lespakket voor groep 1, 2 en 3 van het basisonderwijs De Verkeersbril lespakket voor groep 1, 2 en 3 van het basisonderwijs Ontwikkeling: Regio-coördinatie Verkeerseducatie Drenthe Jaar van uitgave: 2011 Auteurs: Marja Derksen, Karin Pasjes en Geralda Vrieling

Nadere informatie

Blijkerijstraat 1 Oude Meirstraat 39 2390 Oostmalle directie.kleuters@immaculata-oostmalle.be VERKEERSKRANT

Blijkerijstraat 1 Oude Meirstraat 39 2390 Oostmalle directie.kleuters@immaculata-oostmalle.be VERKEERSKRANT Blijkerijstraat 1 Oude Meirstraat 39 2390 Oostmalle directie.kleuters@immaculata-oostmalle.be DE VERKEERSKRANT Info over het 10op10-project Ouders zijn een voorbeeld voor hun kinderen, ook in het verkeer.

Nadere informatie

Veiligheid van de fietser

Veiligheid van de fietser Veiligheid van de fietser 01-02-2013 Inleiding Het gebeurt sneller dan je denkt Inleiding Enkele cijfers In 2012 zijn er in totaal 320 verkeersongevallen vastgesteld in de politiezone KASTZE. Bij 39 ongevallen

Nadere informatie

Praatplaat: ga je mee op stap?

Praatplaat: ga je mee op stap? Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie BASISONDERWIJS Praatplaat: ga je mee op stap? Doelgroep Eerste graad van de lagere school. Lesdoel De leerlingen kunnen aangeven welke route het veiligst is. De

Nadere informatie

VEILIG OP STAP. Te voet of per fiets, alleen of in groep

VEILIG OP STAP. Te voet of per fiets, alleen of in groep VEILIG OP STAP Te voet of per fiets, alleen of in groep Deze leidraad bevat de voornaamste verkeersregels voor voetgangers en fietsers, alleen of in groep (al dan niet vergezeld van een leider of wegkapitein).

Nadere informatie

Zondag 3 juni

Zondag 3 juni Zondag 3 juni 2018 18 SPIESSENS & WUYTS BVBA A. VAN LANDEGHEMPLEIN 1 2830 WILLEBROEK Tel: 03 866 17 38 GSM: 0475.61.26.66 Email: luc.spiessens2@verz.kbc.be DELTA-RAAD bvba Accountantskantoor Uit Sympathie

Nadere informatie

Vragenlijst tieners. Algemene vragen. Waar woon jij?

Vragenlijst tieners. Algemene vragen. Waar woon jij? Vragenlijst tieners Algemene vragen Waar woon jij? Eerst willen we graag weten waar je woont. Sommige kinderen wonen in 2 huizen, bij mama en papa. Als dat zo is, dan mag je één huis kiezen. Woon jij in..?

Nadere informatie

VME in kleuteronderwijs Verkeersborden. David Van Fraechem

VME in kleuteronderwijs Verkeersborden. David Van Fraechem VME in kleuteronderwijs Verkeersborden David Van Fraechem Kleuteronderwijs en VME (verkeersborden): 1. Ontwikkelingsdoelen (Departement Onderwijs Vlaanderen) Ontwikkelingsdoelen WO Domein Verkeer en Mobiliteit

Nadere informatie

Het fietsexamen : 12, 14 en 15 mei 2014

Het fietsexamen : 12, 14 en 15 mei 2014 Het fietsexamen : 12, 14 en 15 mei 2014 Maandag 12 mei Woensdag 14 mei Donderdag 15 mei SCHOOL SCHOOL SCHOOL GO Mol SJB College Gbs Gompel Balen Centrum Vbs Rozenberg Vbs Millegem SAIGO Vbs Wezel De Bijenkorf

Nadere informatie

Word een verkeersactieve school.

Word een verkeersactieve school. VEILIG NAAR SCHOOL Vlaamse Stichting VERKEERSKUNDE op weg Kind eren in aan tocht Kind eren in aan tocht VEILIGE STRAAT Word een verkeersactieve school. Met verkeersouders! www. verkeersouders. be fiets

Nadere informatie

Fietsen in voetgangerszones

Fietsen in voetgangerszones Enkel kinderen jonger dan 9 jaar op een kinderfiets zijn toegelaten op het voetpad, omdat kinderfietsen volgens de wet als speelgoed worden beschouwd. Als je de rijbaan wil oversteken op het zebrapad,

Nadere informatie

Veilig onderweg met de e-bike

Veilig onderweg met de e-bike Veilig onderweg met de e-bike Wat kunt u doen om een valpartij te voorkomen? Pas uw snelheid aan Een elektrische fiets is sneller en comfortabeler dan een gewone fiets. Hij gaat echter sneller dan u denkt

Nadere informatie

De Grote Verkeerstoets Het Grote Fietsexamen

De Grote Verkeerstoets Het Grote Fietsexamen De Grote Verkeerstoets Het Grote Fietsexamen De Grote Verkeerstoets 1 de Grote Verkeerstoets Gluren bij de buren Veilig Verkeer Nederland - het verkeersexamen 2008-2009: proefproject 25 lagere scholen

Nadere informatie

JONGleren. aan het verkeer. Een prachtig én gevaarlijk. avontuur. Tips en informatie over verkeersveiligheid en

JONGleren. aan het verkeer. Een prachtig én gevaarlijk. avontuur. Tips en informatie over verkeersveiligheid en JONGleren in het verkeer Tips en informatie over verkeersveiligheid en verkeersopvoeding van baby s en peuters Een prachtig en gevaarlijk avontuur Kinderen willen de wereld ontdekken. Leren lopen en fietsen.

Nadere informatie

School-thuis-route Een lespakket voor de groepen 5,6, 7 en 8 van het basisonderwijs

School-thuis-route Een lespakket voor de groepen 5,6, 7 en 8 van het basisonderwijs School-thuis-route Een lespakket voor de groepen 5,6, 7 en 8 van het basisonderwijs Oversteken??? Ehmm, ogen dicht en hard rennen?? Ontwikkeling: Regiocoördinatie Verkeerseducatie Drenthe Jaar van uitgave:

Nadere informatie

Ouderbrief Groep 3. Nummer 2

Ouderbrief Groep 3. Nummer 2 Ouderbrief Groep 3 Nummer 2 Belangrijke data 17 21 oktober Herfstvakantie 28 oktober Fietscontrole 2 november Dankdag 13 november Kerk-School-Gezinsdienst (9:30 uur) 21 november 10 minuten gesprekken op

Nadere informatie

Maandplanning april 2017 Jaarthema: Anders is leuk

Maandplanning april 2017 Jaarthema: Anders is leuk Maandplanning april 2017 Jaarthema: Anders is leuk Maandpunt: Ik voel me Mos: Verluchten is noodzakelijk! Met het raampje open, gaat de vieze lucht lopen! Activiteitenkalender kleuters - Dinsdag 18 april:

Nadere informatie

Stappen en fietsen met de klas. Organisatie Aansprakelijkheid

Stappen en fietsen met de klas. Organisatie Aansprakelijkheid Stappen en fietsen met de klas. Organisatie Aansprakelijkheid Voorwaarden voor veilig fietsen en stappen: 1. kennis van en respect voor de wegcode 2. goede afspraken en voldoende vaardigheden bij alle

Nadere informatie

Activiteit 2: Het grondplan

Activiteit 2: Het grondplan Activiteit 2: Het grondplan Ontwikkelingsdoelen Nederlands: 2.4 Mens en maatschappij: 4.9 Wetenschap en techniek: 2.3, 2.4, 2.5, 2.6 Materiaal grondplan en bijhorende huizen (bijlage 2.1) de oplossing

Nadere informatie

steppen&skaten Verkeerswetgeving

steppen&skaten Verkeerswetgeving steppen &skaten Wie graag stept en skate is doorgaans niet geïnteresseerd in de wettelijke regels. Toch kan je maar beter op de hoogte zijn, om je verder volledig uit te kunnen leven. Waar is de plaats

Nadere informatie

Enquête verkeersveil Enquête igheid school - thuis route

Enquête verkeersveil Enquête igheid school - thuis route Enquête verkeersveiligheid school - thuis route Inleiding Bij het maken van ons nieuwe schoolplan 2011-2015 is er onder de ouders van onze kinderen een tevredenheidsonderzoek uitgevoerd. Bij dit onderzoek

Nadere informatie

VEILIG OP STAP. Te voet of per fiets, alleen of in groep

VEILIG OP STAP. Te voet of per fiets, alleen of in groep VEILIG OP STAP Te voet of per fiets, alleen of in groep Deze leidraad bevat de voornaamste verkeersregels voor voetgangers en fietsers, alleen of in groep (al dan niet vergezeld van een leider of wegkapitein).

Nadere informatie

Film Leer meer en Bekijk onze film over beperkingen van kinderen in het verkeer.

Film Leer meer en Bekijk onze film over beperkingen van kinderen in het verkeer. De afgelopen weken hebben de kinderen op speelse wijze verkeerslessen gevolgd. U heeft vast wel de werkjes op de groep gezien of de verhalen van de kinderen gehoord. We zijn enthousiast over de themakist

Nadere informatie

Dare to be safe. Word een kei op de weg!

Dare to be safe. Word een kei op de weg! Dare to be safe. Word een kei op de weg! 13 mei 2014 Inhoudstabel 1. Kadering en aanleiding Dare to be Safe 1.1 Waarom Dare to be Safe? 1.2 Wat is Dare to be Safe? 1.3 Stand van zaken: ontwikkeling 2.

Nadere informatie

Vaardig in het verkeer. voor kinderen tot 12 jaar. Tips voor ouders en verzorgers. Vaardig in het verkeer

Vaardig in het verkeer. voor kinderen tot 12 jaar. Tips voor ouders en verzorgers. Vaardig in het verkeer voor kinderen tot 12 Tips voor ouders en verzorgers voor kinderen tot 12 Kinderen willen de wereld ontdekken. Naar buiten, spelen met vriendjes. Leren lopen en fietsen. Als vanzelf gaan ze deelnemen aan

Nadere informatie

Van 0 tot 4 jaar Altijd onder toezicht! Van 4 tot 6 jaar Stap voor stap. Vanaf 6 jaar Zelf op pad? Vanaf 9 jaar Een eigen wereldje

Van 0 tot 4 jaar Altijd onder toezicht! Van 4 tot 6 jaar Stap voor stap. Vanaf 6 jaar Zelf op pad? Vanaf 9 jaar Een eigen wereldje Jeugdgezondheidszorg Veilig op straat Van 0 tot 4 jaar Altijd onder toezicht! Van 4 tot 6 jaar Stap voor stap Vanaf 6 jaar Zelf op pad? Vanaf 9 jaar Een eigen wereldje Vanaf 12 jaar Bijna op eigen benen

Nadere informatie

Wijzer. door het verkeer

Wijzer. door het verkeer 3 antwoordenboek Wijzer door het verkeer loop je goed? plaats op de weg kleur de stoep grijs. waar hoort roos? trek een lijn. roos 2 kleur het fiets-pad rood. waar hoort sil? trek een lijn. sil 3 kleur

Nadere informatie

Rapportage TIP Horst aan de Maas maart Inhoudsopgave. Verkeersfrustraties 2 Toponderzoek 6

Rapportage TIP Horst aan de Maas maart Inhoudsopgave. Verkeersfrustraties 2 Toponderzoek 6 Rapportage TIP Horst aan de Maas 50 15 maart 2018 Inhoudsopgave Verkeersfrustraties 2 Toponderzoek 6 Ik erger me niet in het verkeer Bellen of appen achter het stuur (in de auto) Bumper kleven Bellen of

Nadere informatie

De eerste activiteiten op het plein

De eerste activiteiten op het plein Nieuwsbrief Agenda week 20 t/m 21 vrijdag 13 mei 2016 nummer 371 week 19 16 mei tweede Pinksterdag-de school is gesloten 17 mei inloopochtend (9.00-10.00 en van 10.15-11.15) ********************************************************************

Nadere informatie

Verkeersveiligheidsplan. Veilig verkeer rond de Godelindeschool

Verkeersveiligheidsplan. Veilig verkeer rond de Godelindeschool Verkeersveiligheidsplan Veilig verkeer rond de Godelindeschool Inhoudsopgave Voorwoord 3 Hoofdgebouw 4 -Ingang Gerard Doulaan 4 -Ingang Godelindeweg 7 -Ingang Rotonde 8 Dependance 12 -Fietsers 12 -Automobilisten

Nadere informatie

TRAININGSCOACH AFRICA CLASSIC

TRAININGSCOACH AFRICA CLASSIC TRAININGSCOACH AFRICA CLASSIC Hard work, magic moments: starting now! Africa Classic voert over glooiende paden van steenslag, zand en stof. In zes dagen leg je in de hitte veel kilometers en hoogtemeters

Nadere informatie

Advies blok Wonen en buitenruimte

Advies blok Wonen en buitenruimte Als Kindergemeenteraad hebben we ons twee jaar lang verdiept in verschillende beleidsterreinen. We werden hierbij ondersteund door drie adviescommissies: Milieu, Economie en Veiligheid. Ook hebben er ruim

Nadere informatie

Je spreekt thuis verschillende talen? Dat is goed voor je kind!

Je spreekt thuis verschillende talen? Dat is goed voor je kind! Je spreekt thuis verschillende talen? Dat is goed voor je kind! Tips om je kind op te voeden in verschillende talen Heb je vragen over hoe je je kind kan opvoeden in verschillende talen? In deze folder

Nadere informatie

SPONSORDOSSIER 2019 BMX WIZARDS

SPONSORDOSSIER 2019 BMX WIZARDS SPONSORDOSSIER 2019 BMX WIZARDS Uw contactpersonen Inhoud Voorwoord De Wizards van Wilrijk Een beetje achtergrond Voorstelling van het project Wizards Sponsoring van de club Sponsormogelijkheden Meer informatie:

Nadere informatie

VEILIG OP STAP. Te voet of per fiets, alleen of in groep

VEILIG OP STAP. Te voet of per fiets, alleen of in groep VEILIG OP STAP Te voet of per fiets, alleen of in groep Deze leidraad bevat de voornaamste verkeersregels voor voetgangers en fietsers, alleen of in groep (al dan niet vergezeld van een leider of wegkapitein).

Nadere informatie

WAAROM VOORLEZEN? VOORWOORD WANNEER VOORLEZEN?

WAAROM VOORLEZEN? VOORWOORD WANNEER VOORLEZEN? VOORLEESTIPS VOORWOORD Kinderen vinden voorlezen meestal fijn. Ook grote kinderen die zelf al kunnen lezen houden van voorlezen. Volwassenen hebben er mooie herinneringen aan: de mooie voorleesboeken,

Nadere informatie

s Speelbrief ZO LEES IK PIPPO PIPPO-thema prentenboeken JULI 2017 Speelbrief - Juli p1

s Speelbrief ZO LEES IK PIPPO PIPPO-thema prentenboeken JULI 2017 Speelbrief - Juli p1 THEMA: OP VAKANTIE MET DE ALLERKLEINSTEN! s Speelbrief JULI 2017 Aapje Pippo gaat met de trein op reis. Bruintje Beer en peuter Max spelen aan de waterkant en nijntje logeert bij haar opa en oma. Allemaal

Nadere informatie

Veiligheidsdossier Uitstap te voet

Veiligheidsdossier Uitstap te voet Veiligheidsdossier Uitstap te voet Mauroo Dirk, Preventieadviseur School aan de waterkant 1 Veiligheidsdossier uitstap te voet INFO VOOR DE LEERKRACHT 1. Verplaatsingen te voet "alleen": De leerkracht/begeleider

Nadere informatie

Infowijzer. Inhoud. Boeken en multimedia in de bibliotheek. Voor wie meer wil weten over zelfverwonding en hoe je ermee omgaat.

Infowijzer. Inhoud. Boeken en multimedia in de bibliotheek. Voor wie meer wil weten over zelfverwonding en hoe je ermee omgaat. Infowijzer Omgaan met zelfverwonding Voor wie meer wil weten over zelfverwonding en hoe je ermee omgaat. Infowijzers bevatten een selectie van goede boeken en websites rond een bepaald thema. Een team

Nadere informatie

Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting

Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting Zwijsen Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting Inhoud Inleiding 3 Materialen 3 Voor het eerst naar school 4 Doelstelling 4 Opbouw prentenboek en plakboek 4 Werkwijze 5 Ouders 5 2 Inleiding Voor

Nadere informatie

Lesidee: handen aan het stuur

Lesidee: handen aan het stuur Lesidee: handen aan het stuur DOELGROEP: 5e leerjaar KERNIDEE: Handen aan het stuur LINK NAAR ZEPPE & ZIKKI AFLEVERING: Zonder handen Hurry hurry HANDEN AAN HET STUUR (ONDERZOEK) Zet een fiets klaar waarvan

Nadere informatie

De leerlingen wandelen de vooraf uitgestippelde route op de wandelkaart. Ze observeren en leggen de knelpunten inzake de verkeersveiligheid vast.

De leerlingen wandelen de vooraf uitgestippelde route op de wandelkaart. Ze observeren en leggen de knelpunten inzake de verkeersveiligheid vast. Op leerwandeling y Eindtermen 6.12 De leerlingen kunnen de gevaarlijke verkeerssituaties in de ruimere schoolomgeving lokaliseren. ICT 5 De leerlingen kunnen ICT gebruiken om eigen ideeën creatief vorm

Nadere informatie

DE MOBIBUS INFORMATIE VOOR DE SCHOOL

DE MOBIBUS INFORMATIE VOOR DE SCHOOL DE MOBIBUS INFORMATIE VOOR DE SCHOOL VERSIE 2016-2017 De Mobibus IN ENKELE WOORDEN De Mobibus is een mobiele interactieve tentoonstelling die zich richt op de tweede graad van het secundair onderwijs.

Nadere informatie

Brief LES. tegelijk GR EN. Groep 7 en 8

Brief LES. tegelijk GR EN. Groep 7 en 8 Brief LES Groep 7 en 8 ALLE FIETSERS TEGELIJK GROEN Deze verkeerslessen gaan over de alle fietsers kruispunten. In 1989 heeft Groningen het eerste kruispunt aangelegd waar de verkeerslichten voor alle

Nadere informatie

HOUTEKOP vzw

HOUTEKOP vzw HOUTEKOP vzw - www.houtekop.be - 011 68 77 86 1. Het verhaal van Hoffelijke Hendrik Simon is verliefd op Mira. Maar Mira niet op Simon. Ze vindt hem helemaal niet tof. Simon begrijp er niets van. Hij

Nadere informatie

DE FIETSMEESTERS. Fi t vo g. Leer je kind goed en veilig fietsen!

DE FIETSMEESTERS. Fi t vo g. Leer je kind goed en veilig fietsen! DE FIETSMEESTERS Fi t vo g Leer je kind goed en veilig fietsen! 1 2,5 tot 4 jaar 4 tot 6 jaar Bladzijde 4 Bladzijde 6 6 tot 8 jaar 8 tot 10 jaar Bladzijde 8 Bladzijde 10 10 tot 12 jaar 12 tot 14 jaar 2

Nadere informatie

Een leuke avond beleven èn bijdragen aan activiteiten op school?

Een leuke avond beleven èn bijdragen aan activiteiten op school? Geachte ouders In deze laatste nieuwsbrief voor de herfstvakantie treft u vooral informatie aan van buiten de school. De informatie is echter leuk, belangrijk en interessant genoeg om te plaatsen. Alvast

Nadere informatie

TrainingsCoach. Hard work, magic moments: starting now! TrainingsCoach Kenya Classic

TrainingsCoach. Hard work, magic moments: starting now! TrainingsCoach Kenya Classic TrainingsCoach Hard work, magic moments: starting now! TrainingsCoach Kenya Classic De Kenya Classic voert door open savannegebied en dichte bergketens, steeds met uitzicht op paden van steenslag, zand

Nadere informatie

KOPPen bij elkaar en schouders eronder. Informatie voor kinderen van ouders met psychiatrische problemen

KOPPen bij elkaar en schouders eronder. Informatie voor kinderen van ouders met psychiatrische problemen KOPPen bij elkaar en schouders eronder Informatie voor kinderen van ouders met psychiatrische problemen Mama, waarom huil je? Mama, ben je nu weer verdrietig? Papa, gaan we naar het zwembad? Waarom niet?

Nadere informatie