MAP-meetpunten: lichte vooruitgang al lijkt het soms een

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "MAP-meetpunten: lichte vooruitgang al lijkt het soms een"

Transcriptie

1 MAP-meetpunten: lichte vooruitgang al lijkt het soms een processie van Echternach Vorig jaar maakten we een eerste grondige analyse van de MAP-meetpunten. Met het beëindigen van het winterjaar eind juni is het hoog tijd om dit opnieuw te doen. De berekeningen zijn gebaseerd op de beschikbare gegevens van augustus 213 voor het winterjaar In deze analyse werden de gegevens van de 778 meetpunten meegenomen, zes minder dan vorig jaar (vier minder in Limburg en twee minder in Vlaams-Brabant). Geschrapte meetpunten werden niet meer in de analyses meegenomen, ook niet in de cijfers van de voorgaande meetjaren. De rode MAP-meetpunten Tijdens het meetjaar (winterjaar) kleurden 27 MAP-meetpunten (MP) (26,6%) op een totaal van 778 rood. Het voorgaande meetjaar waren er dat nog 214 (27,%) en het meetjaar daarvoor 21 (27,6%). Hiertegenover staan 71 (73,4%) groene meetpunten. Er treden opnieuw verschuivingen op: 37 nieuwe rode punten worden gecompenseerd door 44 nieuwe groene punten, een daling van 7 rode punten ten opzichte van het vorige meetjaar. We zetten dus opnieuw een stap in de goede richting, de trend van rode meetpunten in Vlaanderen blijft dalend. Maar ook dit jaar blijkt dat de jaareffecten niet eenduidig zijn: een daling in de ene provincie gaat gepaard met een stijging in de andere. Alleen Antwerpen en Oost-Vlaanderen tonen de laatste vier jaar een dalende trend. Limburg en Vlaams-Brabant vertonen recentelijk een stijgende trend en West-Vlaanderen gaat op en neer met een mooie daling in het laatste meetjaar (Figuur 1).

2 Aantal meetpunten Aantal meepunten Aantal meetpunten 9 Vlaanderen: 778 meetpunten 18 Antwerpen: 13 meetpunten Limburg: 124 meetpunten 18 Oost-Vlaanderen: 164 meetpunten Vlaams-Brabant: 114 meetpunten 2 West-Vlaanderen: 223 meetpunten Meetjaar Meetjaar blijft rood wordt rood wordt groen blijft groen Figuur 1. - Evolutie in de rode en groene MAP-meetpunten tijdens de laatste vier meetjaren en vergelijking met het meetjaar 24-2 Er zijn grote verschillen in de evolutie tussen de provincies (Figuur 2). West- Vlaanderen (-11; 97 rode MP), Antwerpen (-; 28 rode MP) en Oost-Vlaanderen (-3; 21 rode MP) boeken vooruitgang, terwijl Limburg (+9; 38 rode MP) en Vlaams-Brabant (+3; 23 rode MP) erop achteruit gaan. Alleen Oost-Vlaanderen, met 12,8% van de meetpunten rood, voldoet aan de doelstelling van maximaal 16% rode MAP-meetpunten tegen eind 214. Antwerpen volgt met 18,3% en Vlaams-Brabant met 2,2%. Vlaams-Brabant was tot 211 de beste leerling uit de klas maar heeft de voorsprong de voorbije twee jaar verloren. Limburg deed ook een grote stap achteruit (3,6% rode MP) en valt daarmee terug op het niveau van West-Vlaanderen, nog steeds de provincie met het hoogste percentage rode MAP-meetpunten, boekt vooruitgang en eindigt op 43,%. Globaal kleurden 26,6% van de MAP-meetpunten in Vlaanderen het voorbije meetjaar rood.

3 Aantal meetpunten Vlaanderen Antwerpen Limburg Oost-Vlaanderen Vlaams-Brabant West-Vlaanderen blijft rood wordt rood wordt groen blijft groen Figuur 2. - Verschuivingen van de inkleuring van de MAP-meetpunten tijdens het meetjaar Een kaart van de MAP-meetpunten is te vinden in Figuur 3. Het valt op dat de nieuwe rode punten voor een groot deel te wijten zijn aan éénmalige overschrijdingen (< 7 mg/l NO 3 -, de blauwe punten op de kaart, 21 stuks). In West-Vlaanderen zijn alle nieuwe rode meetpunten (9) te wijten aan éénmalige overschrijdingen, gevolgd door Limburg (), Vlaams-Brabant (4), Oost- Vlaanderen (2) en Antwerpen (1). De andere nieuwe rode meetpunten (de roze punten op de kaart, 16 stuks) zijn te vinden in Limburg (6), Vlaams-Brabant (4), Antwerpen (4) en Oost-Vlaanderen (1). Blauwe punten hebben bij de vorige evaluatie geen aanleiding gegeven tot bijkomend focusgebied. In de meetjaren 28-29, 29-21, , hadden respectievelijk 2, 7, en 2 meetpunten één overschrijding ten opzichte van 67 in het afgelopen meetjaar. Hiervan waren er 12, 48, 19 en 2 meetpunten het meetjaar ervoor groen ten opzichte van 2 in het afgelopen meetjaar. Eénmalige overschrijdingen zijn dus een jaarlijks terugkerend fenomeen. Door de éénmalige overschrijding kleuren deze MAP-meetpunten rood. Het blijft wenselijk om de punten met een groen verleden anders te beoordelen.

4 Figuur 3. - Verandering van de inkleuring van de MAP-meetpunten in Vlaanderen op het einde van het meetjaar De overschrijdingen Het aantal overschrijdingen is met 3,3% gedaald van 747 naar 722 (Figuur 4). Voor Vlaanderen is de daling in het aantal overschrijdingen continu maar er zijn veel schommelingen in de provincies. De gezamenlijke daling (-72) van de provincies Antwerpen (-32), Oost-Vlaanderen (-22) en West-Vlaanderen (-18) wordt gedeeltelijk teniet gedaan door de stijging van Limburg (+34) en Vlaams- Brabant (+13). Exact de helft van de overschrijdingen (361) zijn gemeten in West- Vlaanderen. Antwerpen en Oost-Vlaanderen hebben het laagste aantal overschrijdingen ooit. Vlaams-Brabant steeg de laatste twee jaar en Limburg gaat op en neer met ook een stijging dit jaar. Deze twee provincies hadden het laagste aantal overschrijdingen in respectievelijk en Na de status quo van vorig jaar hebben Oost- en West-Vlaanderen dit jaar terug een daling ingezet. Het aandeel van de overschrijdingen in het totaal aantal metingen die werden uitgevoerd is licht gedaald tot 13,4% voor Vlaanderen. In de provincie Limburg is dit aandeel 23,%, gevolgd door West-Vlaanderen met 17,9%. In de andere provincies is dit aandeel aanzienlijk lager (6,9-8,6%).

5 8 6 Vlaanderen Antwerpen Limburg 2 Oost-Vlaanderen Vlaams-Brabant West-Vlaanderen Meetjaar Meetjaar Figuur 4. - Aantal metingen met overschrijding (rood) en zonder overschrijding (groen) van de MAP-meetpunten De daling van het aantal overschrijdingen weerspiegelt zich ook in het aantal overschrijdingen per MAP-meetpunt. In waren er 2 MAP-meetpunten met slechts één overschrijding (Figuur ). Dit aantal is het afgelopen meetjaar gestegen tot 67 meetpunten: 8 (+) in Antwerpen, 11 (+4) in Limburg, 11 (+3) in Oost-Vlaanderen, 1 (-2) in Vlaams-Brabant en 27 (+) in West-Vlaanderen. Wanneer we de winterjaren en met elkaar vergelijken zien we dat het aantal rode MAP-meetpunten met één tot drie overschrijdingen is gestegen van 112 naar 141. Dat aantal is in het laatste meetjaar teruggevallen tot 119. Het aantal MAP-meetpunten met meer dan drie overschrijdingen was gedaald van 13 naar 73 en is het laatste meetjaar terug gestegen tot 88. Het aantal meetpunten met vier, vijf en acht overschrijdingen is immers sterk gestegen.

6 Cumulatief aandeel (%) Aantal meetpunten Aantal overschrijdingen per meetpunt per meetjaar Figuur. - Verdeling van de MAP-meetpunten in Vlaanderen volgens het aantal overschrijdingen per MAP-meetpunt tijdens het meetjaar. Merk op: het aantal metingen en dus ook het aantal overschrijdingen per MAP-meetpunt kan variëren van enkele metingen tot maximaal 13 per meetjaar. Het is positief dat meer dan een derde (het meetjaar ervoor wat dit slechts een vierde) van de rode meetpunten maar één overschrijding heeft. De eenmalige overschrijdingen maken slechts 9,3% van alle overschrijdingen uit maar geven wel aanleiding tot het rood kleuren van 32,4% van de rode punten (Figuur 6). De meetpunten met één tot drie overschrijdingen vertegenwoordigen samen 27% van de overschrijdingen maar ze veroorzaken wel bijna 7% van de rode meetpunten. Hopelijk kan hier het volgend jaar vooruitgang worden geboekt Rode meetpunten 42 Overschrijdingen Meetpuntklasse (aantal overschrijdingen per meetpunt) Figuur 6. - Cumulatieve verdeling van de rode meetpunten en de overschrijdingen over de meetpuntklassen (klassering aan het hand van het aantal overschrijdingen per meetpunt) voor het meetjaar Als we dit verder per provincie bekijken vallen enkele zaken op (Figuur 7): - Terwijl er vorig jaar ( t.o.v ) in alle provincies een verschuiving naar links was, is deze trend dit jaar alleen te zien in Antwerpen, Oost-Vlaanderen en West-Vlaanderen. In Limburg en Vlaams- Brabant is er een globale stijging.

7 Aantal meetpunten Aantal meetpunten - In Antwerpen en Vlaams-Brabant zijn er zo goed als geen punten met veel overschrijdingen meer. Slechts in één punt in Vlaams-Brabant en in één punt in Antwerpen werden meer dan acht overschrijdingen vastgesteld. - Het aantal punten met één overschrijding is in alle provincies toegenomen en deze met twee en drie overschrijdingen zijn afgenomen. In een deel van die laatste punten werd dit jaar ofwel maar één ofwel opnieuw meer overschrijdingen opgetekend Winterjaar Antwerpen Limburg Oost-Vlaanderen Vlaams-Brabant West-Vlaanderen 3 Winterjaar Antwerpen Limburg Oost-Vlaanderen Vlaams-Brabant West-Vlaanderen Figuur 7. - Verdeling van de MAP-meetpunten per provincie volgens het aantal overschrijdingen tijdens het meetjaar. Merk op: het aantal metingen (en dus ook het aantal overschrijdingen) per MAP-meetpunt kan variëren van enkele metingen tot maximaal 13 per meetjaar.

8 Aantal overschrijdingen Seizoensinvloeden Het aantal overschrijdingen tijdens het jaar (Figuur 8) neemt sterk toe in het winterseizoen en het laagste aantal overschrijdingen wordt in de zomer gemeten. Het afgelopen meetjaar waren de overschrijdingen echter meer verspreid over het jaar. Juli is normaal een van de maanden met het minst aantal overschrijdingen. Echter, in juli 212 verviervoudigde het aantal overschrijdingen bijna ten opzicht van juli 211. De winterpiek in was minder uitgesproken dan het meetjaar voordien. In werden we immers geconfronteerd met een droog najaar gevolgd door een regenrijke periode jul aug sep okt nov dec jan feb mrt apr mei jun Winterjaar Figuur 8. - Verdeling van de overschrijdingen over de maanden van het jaar voor de drie laatste meetjaren De wijzigingen in de verdeling van de overschrijdingen over het jaar verschilt naargelang de provincie (Figuur 9). Antwerpen vertoont nog steeds een opvallende winterpiek als gevolg van uitspoeling door de regen. Deze is minder uitgesproken voor West-Vlaanderen en Limburg. De verhoogde overschrijdingen in juli 212 zijn duidelijk afkomstig van West- Vlaanderen en toe te wijzen aan uitspoeling ten gevolge van de lokaal zware regenval in die maand (17 l/m 2 in Koksijde). In andere regio s was de neerslag veel lager. Deze uitzonderlijke weersomstandigheden zorgden voor 61 overschrijdingen in West-Vlaanderen in juni, een maand waarin er normaal gezien bijna geen overschrijdingen zijn. Meer dan de helft van de rode meetpunten in West-Vlaanderen was hierdoor van bij de eerste meetmaand al rood! De toename in Limburg was over het hele jaar gespreid terwijl deze in Vlaams- Brabant vooral in augustus en september 212 gesitueerd is. Hier is de invloed toe te wijzen aan regen in combinatie met drainagewater en/of stikstofrijke bronnen. De overschrijdingen in mei werden dan weer veroorzaakt door lokaal hevige regenbuien die zorgden voor afspoeling van de meststoffen die juist op

9 Aantal overschrijdingen Aantal overschrijdingen Aantal overschrijdingen het veld waren gebracht. Oost-Vlaanderen, Limburg en Vlaams-Brabant blijven een vlakke verdeling tonen. De verklaring hiervan ligt in het feit dat een aantal MAP-meetpunten van bij de bron al beladen zijn met nitraten. Bij een 3-tal daarvan wordt aan het MAPmeetpunt zelfs een nitraatgehalte gemeten dat gelijkaardig is aan of lager is dan aan de bron. Daar zal de aanpak moeten verschuiven van oppervlaktewater naar grondwater. Hierbij zal het intrekgebied bepaald moeten worden en zullen de activiteiten verschuiven naar het intrekgebied zonder het afstroomgebied uit het oog te verliezen. Dit verhoogt de complexiteit maar ook de snelheid waarmee vooruitgang kan worden geboekt. De vraag rijst ook of deze meetpunten geen aparte beoordeling vereisen, meer gericht op grondwater dan op oppervlaktewater. Afgelopen meetjaar was er in geen enkele provincie een maand zonder overschrijdingen. De vorige meetjaren liet Vlaams-Brabant af en toe een meetmaand zonder overschrijdingen optekenen Antwerpen 3 2 Limburg Oost-Vlaanderen 1 -

10 Aantal overschrijdingen Aantal overschrijdingen 3 2 Vlaams-Brabant Winterjaar West-Vlaanderen Figuur 9. - Verdeling van de overschrijdingen over de maanden van het jaar voor de drie laatste meetjaren en voor elke provincie De oorzaken van de overschrijdingen Met de werking van het CVBB is er meer duidelijkheid gekomen over de oorzaken van de overschrijdingen: - voor een beperkt deel van de rode MAP-meetpunten (1 à 2%) ligt de oorzaak van de overschrijding buiten Vlaanderen. Het gaat om waterlopen die vanuit Nederland en Frankrijk met nitraatrijk water Vlaanderen binnenstromen. - Bij een 1% van de rode meetpunten ligt een laag debiet (en veelvuldige droogstand) in combinatie met een sterke invloed van drainagewater aan de basis van de overschrijdingen. Bij het merendeel van deze meetpunten is er slechts water in de beek aanwezig wanneer de drainages lopen. Men meet dus als het ware drainagewater met doorgaans een laag debiet. - Bij 74% van de rode meetpunten zijn er een of meerdere invloedsfactoren van landbouw en/of niet-landbouw, die leiden tot overschrijdingen van de norm van mg nitraat/liter. Bij de factor landbouw is dat vooral invloed van akkerbouwen voedergewassen en vollegrondsgroenten. Maar ook glastuinbouw, fruitteelt en sierteelt worden meermaals vermeld. Bij de factor niet-landbouw spreken we van invloed van stikstofrijke bronnen van huishoudelijk afvalwater en vermoedens van lozingen. Bij heel wat van deze meetpunten is er een invloed van drainagewater zoals ook in de groep meetpunten met laag debiet in combinatie met sterke invloed van drainage. In ruim de helft van de rode meetpunten wordt het debiet in grote mate bepaald door drainagewater, een rechtstreeks gevolg van het fijnmazig MAP-

11 meetnet waar vele meetpunten fel stroomopwaarts zijn gelegen. - 13% van de meetpunten staan in de groep meetpunten met een specifiek plan van aanpak. Het gaat om meetpunten waarvoor reeds een invloedsfactor (landbouw en/of niet-landbouw) werd genoteerd maar waar de situatie nog niet helemaal duidelijk is en nog verder onderzoek door de CVBB-medewerkers nodig is. Voor de meetpunten met oorzaak buiten Vlaanderen, laag debiet/droogstand in combinatie met sterke invloed van drainagewater en invloedsfactor nietlandbouw werden dossiers ingediend bij de VMM. Het overleg met de VMM verloopt constructief en voor een aantal dossiers werden reeds alternatieve voorstellen naar voren gebracht die moeten leiden tot oplossing van het probleem (schrapping of vervanging/verschuiving van de betrokken meetpunten). De eventuele gevolgen van deze dossiers zijn nog niet opgenomen in deze evaluatie. De besprekingen met de VMM zijn immers nog lopende en de alternatieve voorstellen moeten nog worden bekrachtigd. Bij twee groepen meetpunten werden bijkomende bedenkingen geformuleerd: - Bij de waterlopen met laag debiet en veelvuldige droogstand wordt de bedenking gemaakt of het betrokken meetpunt nog als een relevant meetpunt is te beschouwen en wordt de vraag gesteld om een minimum debiet op te nemen als bijkomend criterium voor de MAP-meetpunten oppervlaktewater. -Voor de meetpunten met invloedsfactor stikstofrijke bronnen wordt de vraag gesteld om de betrokken meetpunten te schrappen als meetpunt oppervlaktewater en ze onder te brengen bij het meetnet grondwater of in een afzonderlijke groep. Deze MAP-meetpunten horen eigenlijk niet thuis in het meetnet oppervlaktewater, de oorzaak van de overschrijding moet niet worden gezocht in het afstromingsgebied rond het MAP-meetpunt maar wel in het intrekgebied van de stikstofrijke bron. Deze beide voorstellen maken eveneens deel uit van het nog lopende overleg. De dossiers mogen echter onze ogen niet verblinden. Een groot deel van de rode MAP-meetpunten wordt beïnvloed door een factor landbouw. In een aantal gevallen is de oorzaak gekend en wordt er volop ingezet op de remediëring ervan. In een aantal is er nog minder duidelijkheid. Deze vormen de zogenaamde diffuse gebieden, waar de oorzaken van de overschrijdingen niet bij een beperkt aantal bedrijven of situaties te zoeken zijn maar bij het merendeel, zo niet alle grondgebruikers in het afstroomgebied van het MAP-meetpunt. Bij deze meetpunten zal massaal worden ingezet op een verfijning van de bemesting. Deze actie is reeds gestart bij de vergaderingen van de waterkwaliteitsgroepen (WKG) eind begin 213 en het intensief begeleiden via de individuele bedrijfsbegeleiding. Deze acties zullen komend seizoen verder geïntensiveerd worden ter voorbereiding van het bemestingsseizoen 214.

12 Besluit Het afgelopen meetjaar waren er zeven rode meetpunten minder. Een stap in de goede richting, het meetjaar ervoor was er immers maar één rood meetpunt minder. Opvallend daarbij is dat de daling in het aantal overschrijdingen beperkter was (22) dan het voorgaande meetjaar (8). Naarmate er meer punten komen met slechts enkele overschrijdingen kan er sneller vooruitgang worden geboekt in de reductie van de rode meetpunten. Eén derde van de rode meetpunten heeft maar één overschrijding, 6% heeft drie of minder overschrijdingen. Ongeveer een derde van de overschrijdingen geeft aanleiding tot het rood kleuren van ongeveer twee derde van de MAP-meetpunten. We zien dat het aantal punten met één overschrijding toeneemt, maar één overschrijding maakt van een MAP-meetpunt nog steeds een rood punt. Mogelijks kan dit volgend jaar bijkomende winst opleveren. Er blijft een harde kern van permanent rode punten waarbij we nog geen volledige duidelijkheid hebben van de oorzaken. Het CVBB zal samen met de betrokken landbouwers inzetten op een diepgaande analyse (met o.a. residuanalyses op het einde van 213) om de mogelijke oorzaken in deze gebieden te vinden. Want enkel als de oorzaken gevonden zijn, kan er ook naar oplossingen worden gezocht. De acties in het kader van MAP4 (CVBB en Dienst bedrijfsadvies van VLM) hebben zeker geleid tot een groeiende bewustwording van de bemestingsproblematiek bij de land- en tuinbouwers. De eerste stap is duidelijk gezet, nu volgt de drempel om de bemestingsstrategie effectief te wijzigen. Dit wordt een werk van lange adem (4- jaar?) en met intense, nietaflatende inzet. Men mag niet verwachten dat een dergelijke ommezwaai op korte tijd zal gebeuren. R. De Vis Lid dagelijks bestuur CVBB D. Coomans Algemeen coördinator CVBB B. Catteeuw, M. Verhaeghe, J. De Nies, G. Latet & K. Geerinckx Provinciale coördinatoren CVBB J. Sanders Consulent Boerenbond Met dank aan Johan Sanders voor de verwerking van de gegevens en het maken van de vele grafieken.

MAP-meetpunten : alleen West-Vlaanderen gaat vooruit

MAP-meetpunten : alleen West-Vlaanderen gaat vooruit MAP-meetpunten 2014-2015: alleen West-Vlaanderen gaat vooruit Inleiding Dit is het vierde jaar dat we een analyse van de MAP-meetpunten (MP) maken. De berekeningen zijn gebaseerd op de gegevens van de

Nadere informatie

copyright Proeftuinnieuws

copyright Proeftuinnieuws MAP MAP-meetpunten -1 Alleen West-Vlaanderen gaat erop vooruit Dit is al het vierde jaar op rij dat we een analyse van de MAP-meetpunten maken. Afgelopen meetjaar (-1) waren er zeven rode meetpunten meer

Nadere informatie

Coördinatiecentrum voorlichting en begeleiding duurzame bemesting - CVBB

Coördinatiecentrum voorlichting en begeleiding duurzame bemesting - CVBB Coördinatiecentrum voorlichting en begeleiding duurzame bemesting - CVBB Het CVBB werkzaam in het kader van MAP 4 ten dienste van land- en tuinbouw Dirk Coomans, Algemeen coördinator Provinciale coördinatoren

Nadere informatie

Coördinatiecentrum Voorlichting en Begeleiding duurzame Bemesting - CVBB

Coördinatiecentrum Voorlichting en Begeleiding duurzame Bemesting - CVBB Coördinatiecentrum Voorlichting en Begeleiding duurzame Bemesting - CVBB januari 2012 december 2018 Marijke Dierickx en Dominique Van Haecke Projectpartners Financiering + 10 andere Vlaamse praktijkcentra

Nadere informatie

Rode MAP-meetpunten met duidelijke invloed van land- en tuinbouw : CVBB pakt ze aan!

Rode MAP-meetpunten met duidelijke invloed van land- en tuinbouw : CVBB pakt ze aan! Rode MAP-meetpunten met duidelijke invloed van land- en tuinbouw : CVBB pakt ze aan! Inleiding De doelstelling voor de waterkwaliteit in Vlaanderen is duidelijk: tegen 2018 (einde MAP 5) moet het aantal

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Onderwijs

Arbeidsmarkt Onderwijs Nieuwsbrief OKTOBER 2010 Arbeidsmarkt Onderwijs Inleiding In dit nummer 1 Inleiding 1 Vlaanderen - Vraag 3 Vlaanderen - Aanbod 5 Brussel - Vraag 6 Brussel - Aanbod Elke maand schetsen we u aan de hand

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Onderwijs

Arbeidsmarkt Onderwijs Nieuwsbrief FEBRUARI 2010 Arbeidsmarkt Onderwijs Nieuwsbrief nieuwe stijl In dit nummer 1 Inleiding 1 Vlaanderen - Vraag 3 Vlaanderen - Aanbod 5 Brussel - Vraag 6 Brussel - Aanbod De maandelijkse nieuwsbrief

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Onderwijs

Arbeidsmarkt Onderwijs Nieuwsbrief AUGUSTUS 2010 Arbeidsmarkt Onderwijs Inleiding In dit nummer 1 Inleiding 1 Vlaanderen - Vraag 3 Vlaanderen - Aanbod 5 Brussel - Vraag 6 Brussel - Aanbod Elke maand schetsen we u aan de hand

Nadere informatie

Coördinatiecentrum voorlichting en begeleiding duurzame bemesting - CVBB

Coördinatiecentrum voorlichting en begeleiding duurzame bemesting - CVBB Coördinatiecentrum voorlichting en begeleiding duurzame bemesting - CVBB Het CVBB ten dienste van land- en tuinbouw Dirk Coomans, Algemeen coördinator Franky Coopman, Joris De Nies, Katleen Geerinckx,

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Onderwijs

Arbeidsmarkt Onderwijs Nieuwsbrief SEPTEMBER 2010 Arbeidsmarkt Onderwijs Inleiding In dit nummer 1 Inleiding 1 Vlaanderen - Vraag 3 Vlaanderen - Aanbod 5 Brussel - Vraag 6 Brussel - Aanbod Elke maand schetsen we u aan de hand

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Onderwijs

Arbeidsmarkt Onderwijs Nieuwsbrief JULI 2010 Arbeidsmarkt Onderwijs Inleiding In dit nummer 1 Inleiding 1 Vlaanderen - Vraag 3 Vlaanderen - Aanbod 5 Brussel - Vraag 6 Brussel - Aanbod Elke maand schetsen we u aan de hand van

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Onderwijs

Arbeidsmarkt Onderwijs Nieuwsbrief MAART 2010 Arbeidsmarkt Onderwijs Inleiding In dit nummer 1 Inleiding 1 Vlaanderen - Vraag 3 Vlaanderen - Aanbod 5 Brussel - Vraag 6 Brussel - Aanbod Elke maand schetsen we u aan de hand van

Nadere informatie

Arbeidsmarktbarometer Onderwijs

Arbeidsmarktbarometer Onderwijs Arbeidsmarktbarometer Onderwijs Basisonderwijs en secundair onderwijs December 29 VLAAMS MINISTERIE VAN ONDERWIJS EN VORMING AGENTSCHAP VOOR ONDERWIJSDIENSTEN (AgODi) Arbeidsmarktbarometer Onderwijs december

Nadere informatie

Coördinatiecentrum voorlichting en begeleiding duurzame bemesting - CVBB

Coördinatiecentrum voorlichting en begeleiding duurzame bemesting - CVBB Coördinatiecentrum voorlichting en begeleiding duurzame bemesting - CVBB Het CVBB in relatie tot perceelsgerichte bemesting Dirk Coomans, Algemeen coördinator Franky Coopman, Joris De Nies, Katleen Geerinckx,

Nadere informatie

MIRA-T Kwaliteit oppervlaktewater. Belasting van het oppervlaktewater met zuurstofbindende stoffen en nutriënten DPSIR

MIRA-T Kwaliteit oppervlaktewater. Belasting van het oppervlaktewater met zuurstofbindende stoffen en nutriënten DPSIR Belasting van het oppervlaktewater met zuurstofbindende stoffen en nutriënten belasting oppervlaktewater (1995=100) 120 100 80 60 40 P landbouw N landbouw N huishoudens P huishoudens CZV huishoudens N

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Onderwijs

Arbeidsmarkt Onderwijs Nieuwsbrief JANUARI 2012 Arbeidsmarkt Onderwijs Inleiding In dit nummer 1 Inleiding 1 Vlaanderen - Vraag 3 Vlaanderen - Aanbod 5 Brussel - Vraag 6 Brussel - Aanbod Elke maand schetsen we u aan de hand

Nadere informatie

Arbeidsmarktbarometer Onderwijs

Arbeidsmarktbarometer Onderwijs Arbeidsmarktbarometer Onderwijs Basisonderwijs en secundair onderwijs Oktober 21 VLAAMS MINISTERIE VAN ONDERWIJS EN VORMING AGENTSCHAP VOOR ONDERWIJSDIENSTEN (AgODi) Inhoudstafel INHOUD Inleiding 3 Hoofdstuk

Nadere informatie

Werkloosheidscijfers Tijdelijke werkloosheid Faillissementen

Werkloosheidscijfers Tijdelijke werkloosheid Faillissementen De impact van de economische crisis in West Limburg Werkloosheidscijfers Tijdelijke werkloosheid Faillissementen MEI 2009 1. Werkloosheid 1.1 Niet werkende werkzoekenden Een eerste indicator die de economische

Nadere informatie

Arbeidsmarktbarometer 2011 Basisonderwijs en Secundair onderwijs

Arbeidsmarktbarometer 2011 Basisonderwijs en Secundair onderwijs Arbeidsmarktbarometer 2011 Basisonderwijs en Secundair onderwijs Vlaams ministerie van Onderwijs & Vorming Agentschap voor Onderwijsdiensten (AgODi) Koning Albert II-laan 15, 1210 Brussel http://www.ond.vlaanderen.be/wegwijs/agodi

Nadere informatie

Nitraatgehalte in de meetplaatsen van het MAP-meetnet

Nitraatgehalte in de meetplaatsen van het MAP-meetnet Nitraatgehalte in de meetplaatsen van het MAP-meetnet Indicatorgegevens Naam Definitie Meeteenheid Nitraatgehalte in de meetplaatsen van het MAP-meetnet (MAP = mest-actie-plan) Percentage meetplaatsen

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Onderwijs

Arbeidsmarkt Onderwijs Nieuwsbrief DECEMBER 2010 Arbeidsmarkt Onderwijs Inleiding In dit nummer 1 Inleiding 1 Vlaanderen - Vraag 3 Vlaanderen - Aanbod 5 Brussel - Vraag 6 Brussel - Aanbod Elke maand schetsen we u aan de hand

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Onderwijs

Arbeidsmarkt Onderwijs Nieuwsbrief NOVEMBER 2011 Arbeidsmarkt Onderwijs Inleiding In dit nummer 1 Inleiding 1 Vlaanderen - Vraag 3 Vlaanderen - Aanbod 5 Brussel - Vraag 6 Brussel - Aanbod Elke maand schetsen we u aan de hand

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Onderwijs

Arbeidsmarkt Onderwijs Nieuwsbrief SEPTEMBER 2011 Arbeidsmarkt Onderwijs Inleiding In dit nummer 1 Inleiding 1 Vlaanderen - Vraag 3 Vlaanderen - Aanbod 5 Brussel - Vraag 6 Brussel - Aanbod Elke maand schetsen we u aan de hand

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Onderwijs

Arbeidsmarkt Onderwijs Nieuwsbrief NOVEMBER 2012 Arbeidsmarkt Onderwijs Inleiding In dit nummer 1 Inleiding 1 Vlaanderen - Vraag 3 Vlaanderen - Aanbod 5 Brussel - Vraag 6 Brussel - Aanbod Elke maand schetsen we u aan de hand

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Onderwijs

Arbeidsmarkt Onderwijs Nieuwsbrief DECEMBER 2012 Arbeidsmarkt Onderwijs Inleiding In dit nummer 1 Inleiding 1 Vlaanderen - Vraag 3 Vlaanderen - Aanbod 5 Brussel - Vraag 6 Brussel - Aanbod Elke maand schetsen we u aan de hand

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Onderwijs

Arbeidsmarkt Onderwijs Nieuwsbrief OKTOBER 2011 Arbeidsmarkt Onderwijs Inleiding In dit nummer 1 Inleiding 1 Vlaanderen - Vraag 3 Vlaanderen - Aanbod 5 Brussel - Vraag 6 Brussel - Aanbod Elke maand schetsen we u aan de hand

Nadere informatie

Coördinatiecentrum Voorlichting en Begeleiding duurzame Bemesting - CVBB

Coördinatiecentrum Voorlichting en Begeleiding duurzame Bemesting - CVBB Coördinatiecentrum Voorlichting en Begeleiding duurzame Bemesting - CVBB januari 2012 december 2018 Marijke Dierickx en Dominique Van Haecke Projectpartners Financiering + 10 andere Vlaamse praktijkcentra

Nadere informatie

Grondwaterstandindicator freatisch grondwater Juli 2014

Grondwaterstandindicator freatisch grondwater Juli 2014 Grondwaterstandindicator freatisch grondwater Juli 2014 De grondwaterstandindicator geeft een beeld van de huidige stijghoogte van het grondwater ten opzichte van het verleden. De analyse van de stijghoogtegegevens

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Antwerpen JUNI 2018

Arbeidsmarkt Antwerpen JUNI 2018 Arbeidsmarkt Antwerpen JUNI 218 Hoofdstuk Titel 2 11,% Werkloosheidsgraad 1,% 9,% 8,% Definitie: aandeel nietwerkende werkzoekenden in de beroepsbevolking (werkend en werkzoekend) 7,% 6,% 5,% regio Werkloosheids

Nadere informatie

Arbeidsmarkt in Zuid-Oost-Vlaanderen

Arbeidsmarkt in Zuid-Oost-Vlaanderen Arbeidsmarkt in Zuid-Oost-Vlaanderen Update januari 2015 Dit overzicht van de regionale arbeidsmarkt wordt elk kwartaal ruim verspreid naar de stakeholders en lokale besturen in de regio. Elk jaar in januari

Nadere informatie

Arbeidsmarkt West-Vlaanderen JUNI 2018

Arbeidsmarkt West-Vlaanderen JUNI 2018 Arbeidsmarkt West-Vlaanderen JUNI 218 Hoofdstuk Titel 2 jul/13 okt/13 jan/14 apr/14 jul/14 okt/14 jan/15 apr/15 jul/15 okt/15 jan/16 apr/16 jul/16 okt/16 jan/17 apr/17 jul/17 okt/17 jan/18 apr/18 Werkloosheidsgraad

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Onderwijs

Arbeidsmarkt Onderwijs Nieuwsbrief JANUARI 2011 Arbeidsmarkt Onderwijs Inleiding In dit nummer 1 Inleiding 1 Vlaanderen - Vraag 3 Vlaanderen - Aanbod 5 Brussel - Vraag 6 Brussel - Aanbod Elke maand schetsen we u aan de hand

Nadere informatie

Donderdag 28-jan 6:30 8:27 11:54 12:54 15:34 17:23 19:20

Donderdag 28-jan 6:30 8:27 11:54 12:54 15:34 17:23 19:20 Januari 2016 Vrijdag 1-jan 6:44 8:50 11:41 12:44 14:55 16:41 18:45 Zaterdag 2-jan 6:44 8:50 11:41 12:45 14:56 16:42 18:46 Zondag 3-jan 6:44 8:50 11:42 12:45 14:57 16:43 18:47 Maandag 4-jan 6:44 8:49 11:42

Nadere informatie

Meetresultaten verzuring en vermesting

Meetresultaten verzuring en vermesting /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// Meetresultaten verzuring en vermesting ////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Onderwijs

Arbeidsmarkt Onderwijs Nieuwsbrief OKTOBER 2012 Arbeidsmarkt Onderwijs Inleiding In dit nummer 1 Inleiding 1 Vlaanderen - Vraag 3 Vlaanderen - Aanbod 5 Brussel - Vraag 6 Brussel - Aanbod Elke maand schetsen we u aan de hand

Nadere informatie

De vrouwen hebben dan ook een grotere kans op werkloosheid (0,39) dan de mannen uit de onderzoekspopulatie (0,29).

De vrouwen hebben dan ook een grotere kans op werkloosheid (0,39) dan de mannen uit de onderzoekspopulatie (0,29). In het kader van het onderzoek kreeg de RVA de vraag om op basis van de door het VFSIPH opgestelde lijst van Rijksregisternummers na te gaan welke personen op 30 juni 1997 als werkloze ingeschreven waren.

Nadere informatie

Vastgoedbericht juni 2008

Vastgoedbericht juni 2008 Vastgoedbericht juni 20 Het Kadaster brengt maandelijks een vastgoedbericht uit. Hierin worden statistieken gepresenteerd met de ontwikkelingen van de afgelopen maand: de prijsindex en het aantal verkochte

Nadere informatie

Grondwaterstandindicator freatisch grondwater Februari 2012

Grondwaterstandindicator freatisch grondwater Februari 2012 Grondwaterstandindicator freatisch grondwater Februari 2012 De grondwaterstandindicator geeft een beeld van de huidige stijghoogte van het grondwater ten opzichte van het verleden. De analyse van de stijghoogtegegevens

Nadere informatie

Definitieve resultaten eindejaarscontroles

Definitieve resultaten eindejaarscontroles Definitieve resultaten eindejaarscontroles Persbericht 14 januari 211 2 Na zes weken sensibilisering en alcoholcontroles op de weg maken Staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe en het Belgisch

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Onderwijs

Arbeidsmarkt Onderwijs Nieuwsbrief FEBRUARI 2011 Arbeidsmarkt Onderwijs Inleiding In dit nummer 1 Inleiding 1 Vlaanderen - Vraag 3 Vlaanderen - Aanbod 5 Brussel - Vraag 6 Brussel - Aanbod Elke maand schetsen we u aan de hand

Nadere informatie

Arbeidsmarktbarometer 2012 Basisonderwijs en Secundair onderwijs

Arbeidsmarktbarometer 2012 Basisonderwijs en Secundair onderwijs Arbeidsmarktbarometer 2012 Basisonderwijs en Secundair onderwijs Vlaams ministerie van Onderwijs & Vorming Agentschap voor Onderwijsdiensten (AgODi) Koning Albert II-laan 15, 1210 Brussel http://www.ond.vlaanderen.be/wegwijs/agodi

Nadere informatie

Grondwaterstandindicator freatisch grondwater Augustus 2014

Grondwaterstandindicator freatisch grondwater Augustus 2014 Grondwaterstandindicator freatisch grondwater Augustus 2014 De grondwaterstandindicator geeft een beeld van de huidige stijghoogte van het grondwater ten opzichte van het verleden. De analyse van de stijghoogtegegevens

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Onderwijs

Arbeidsmarkt Onderwijs Nieuwsbrief JUNI 2012 Arbeidsmarkt Onderwijs Inleiding In dit nummer 1 Inleiding 1 Vlaanderen - Vraag 3 Vlaanderen - Aanbod 5 Brussel - Vraag 6 Brussel - Aanbod Elke maand schetsen we u aan de hand van

Nadere informatie

Grondwaterstandindicator freatisch grondwater Januari 2012

Grondwaterstandindicator freatisch grondwater Januari 2012 Grondwaterstandindicator freatisch grondwater Januari 2012 De grondwaterstandindicator geeft een beeld van de huidige stijghoogte van het grondwater ten opzichte van het verleden. De analyse van de stijghoogtegegevens

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Limburg JUNI 2018

Arbeidsmarkt Limburg JUNI 2018 Arbeidsmarkt Limburg JUNI 218 Hoofdstuk Titel 2 okt/13 jan/14 apr/14 okt/14 jan/15 apr/15 okt/15 jan/16 apr/16 okt/16 jan/17 apr/17 okt/17 jan/18 apr/18 Werkloosheidsgraad 1,% 9,% 8,% Definitie: aandeel

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Vlaams-Brabant JUNI 2018

Arbeidsmarkt Vlaams-Brabant JUNI 2018 Arbeidsmarkt Vlaams-Brabant JUNI 218 Hoofdstuk Titel 2 Werkloosheidsgraad 9,% 8,% 7,% Definitie: aandeel nietwerkende werkzoekenden in de beroepsbevolking (werkend en werkzoekend) 6,% 5,% regio Werkloosheids

Nadere informatie

Leningen oversluiten Het oversluitonderzoek

Leningen oversluiten Het oversluitonderzoek Leningen oversluiten Het oversluitonderzoek Geldshop, onafhankelijk adviseur en bemiddelaar in consumptief krediet, heeft in het eerste kwartaal van 2017 onderzoek gedaan naar leningen voor het oversluiten

Nadere informatie

Rapport: duurzaamheid van de Vlaams-Brabantse land- en tuinbouw

Rapport: duurzaamheid van de Vlaams-Brabantse land- en tuinbouw Rapport: duurzaamheid van de Vlaams-Brabantse land- en tuinbouw Economische, ecologische en sociale indicatoren Ine Vervaeke en Jona Lambrechts Inleiding Aanleiding: 20 jaar Vlaams-Brabant Duurzaamheid:

Nadere informatie

Inhoud. Nota in het kader van de coördinatieopdracht monitoring asielinstroom van het Agentschap Integratie en Inburgering

Inhoud. Nota in het kader van de coördinatieopdracht monitoring asielinstroom van het Agentschap Integratie en Inburgering Nota in het kader van de coördinatieopdracht monitoring asielinstroom van het Agentschap Integratie en Inburgering Publicatiedatum: 25 augustus 2016 Inhoud Inleiding... 2 1. Asielaanvragen in België januari

Nadere informatie

Rapport: duurzaamheid van de Vlaams-Brabantse land- en tuinbouw

Rapport: duurzaamheid van de Vlaams-Brabantse land- en tuinbouw Rapport: duurzaamheid van de Vlaams-Brabantse land- en tuinbouw Economische, ecologische en sociale indicatoren Ine Vervaeke en Jona Lambrechts Inleiding Aanleiding: 20 jaar Vlaams-Brabant Duurzaamheid:

Nadere informatie

Grondwaterstandindicator freatisch grondwater Juni 2013

Grondwaterstandindicator freatisch grondwater Juni 2013 Grondwaterstandindicator freatisch grondwater Juni 2013 De grondwaterstandindicator geeft een beeld van de huidige stijghoogte van het grondwater ten opzichte van het verleden. De analyse van de stijghoogtegegevens

Nadere informatie

Ontwikkeling leerlingaantallen

Ontwikkeling leerlingaantallen Ontwikkeling leerlingaantallen Elk jaar wordt op 1 oktober het leerlingaantal van elke basisschool geregistreerd door de Dienst Uitvoering Onderwijs (). Op basis van deze leerlingtelling wordt de bekostiging

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Onderwijs

Arbeidsmarkt Onderwijs Nieuwsbrief MEI 2011 Arbeidsmarkt Onderwijs Inleiding In dit nummer 1 Inleiding 1 Vlaanderen - Vraag 3 Vlaanderen - Aanbod 5 Brussel - Vraag 6 Brussel - Aanbod Elke maand schetsen we u aan de hand van

Nadere informatie

De arbeidsmarkt onderwijs

De arbeidsmarkt onderwijs De arbeidsmarkt onderwijs aan de start van een nieuwe economische cyclus 1 november 215 Bruno Lamelyn Meewerken aan de opvolging van de onderwijsarbeidsmarkt en acties om het lerarentekort te helpen oplossen

Nadere informatie

Projectwerking PIBO-Campus Sander Smets onderzoeker akkerbouw PIBO-Campus

Projectwerking PIBO-Campus Sander Smets onderzoeker akkerbouw PIBO-Campus Projectwerking PIBO-Campus 2018 Sander Smets onderzoeker akkerbouw PIBO-Campus LEADER Blik op de Bodem Doelstelling project Precisielandbouw Variabiliteit ph en organische C in kaart brengen Verbeteren

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Onderwijs

Arbeidsmarkt Onderwijs Nieuwsbrief APRIL 2011 Arbeidsmarkt Onderwijs Inleiding In dit nummer 1 Inleiding 1 Vlaanderen - Vraag 3 Vlaanderen - Aanbod 5 Brussel - Vraag 6 Brussel - Aanbod Elke maand schetsen we u aan de hand van

Nadere informatie

1.1 Aantal levend geborenen dat bij geboorte woont in het Vlaamse Gewest sinds 2001

1.1 Aantal levend geborenen dat bij geboorte woont in het Vlaamse Gewest sinds 2001 Bijlage bij het persbericht dd. 08/06/15: 1 Vrouwen krijgen hun kinderen in toenemende mate na hun dertigste verjaardag 1. Het geboortecijfer volgens Kind en Gezin 67 875 geboorten in 2014, daling van

Nadere informatie

Meetresultaten verzuring 1 HET MEETNET VERZURING

Meetresultaten verzuring 1 HET MEETNET VERZURING ////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// Meetresultaten verzuring //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Grondwaterstandindicator freatisch grondwater Oktober 2013

Grondwaterstandindicator freatisch grondwater Oktober 2013 Grondwaterstandindicator freatisch grondwater Oktober 2013 De grondwaterstandindicator geeft een beeld van de huidige stijghoogte van het grondwater ten opzichte van het verleden. De analyse van de stijghoogtegegevens

Nadere informatie

Arbeidsmarktbarometer Onderwijs

Arbeidsmarktbarometer Onderwijs R A P P O RT Arbeidsmarktbarometer Onderwijs Basisonderwijs en secundair onderwijs december 2009 Vlaams ministerie van Onderwijs en Vorming Agentschap voor Onderwijsdiensten (AgODi) Koning Albert II-laan

Nadere informatie

Regionale verdeling van de notariële vastgoedindex

Regionale verdeling van de notariële vastgoedindex notarisbarometer Vastgoed, vennootschappen, familie www.notaris.be A B C D E n 9 April - juni Trimester 2 - Vastgoedactiviteit in België Prijsevolutie Registratierechten Vennootschappen De familie A Vastgoedactiviteit

Nadere informatie

Tabel 2.1 Overzicht van de situatie op de arbeidsmarkt van de onderzochte personen op 30/06/97. Deelpopulatie 1996

Tabel 2.1 Overzicht van de situatie op de arbeidsmarkt van de onderzochte personen op 30/06/97. Deelpopulatie 1996 Dit deel van het onderzoek omvat alle personen tussen de 18 en 55 jaar oud (leeftijdsgrenzen inbegrepen) op 30 juni 1997, wiens dossier van het Vlaams Fonds voor de Sociale Integratie van Personen met

Nadere informatie

Coördinatiecentrum voorlichting en begeleiding duurzame bemesting - CVBB

Coördinatiecentrum voorlichting en begeleiding duurzame bemesting - CVBB Coördinatiecentrum voorlichting en begeleiding duurzame bemesting - CVBB Het CVBB ten dienste van land- en tuinbouw Dirk Coomans, Algemeen coördinator Franky Coopman, Joris De Nies, Katleen Geerinckx,

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Onderwijs

Arbeidsmarkt Onderwijs Nieuwsbrief AUGUSTUS 2011 Arbeidsmarkt Onderwijs Inleiding In dit nummer 1 Inleiding 1 Vlaanderen - Vraag 3 Vlaanderen - Aanbod 5 Brussel - Vraag 6 Brussel - Aanbod Elke maand schetsen we u aan de hand

Nadere informatie

HET VERLOOP VAN DE SOCIAALECONOMISCHE INDICATOREN EN DE CONJUNCTUUR IN WEST-VLAANDEREN 1 :

HET VERLOOP VAN DE SOCIAALECONOMISCHE INDICATOREN EN DE CONJUNCTUUR IN WEST-VLAANDEREN 1 : HET VERLOOP VAN DE SOCIAALECONOMISCHE INDICATOREN EN DE CONJUNCTUUR IN WEST-VLAANDEREN 1 : ZONDER UITZONDERING NEGATIEVE EVOLUTIES VANAF HET VIERDE KWARTAAL VAN 28 VERKORTE VERSIE 1 Opmaak maart 29. Provinciehuis

Nadere informatie

Grondwaterstandindicator freatisch grondwater Juli 2012

Grondwaterstandindicator freatisch grondwater Juli 2012 Grondwaterstandindicator freatisch grondwater Juli 2012 De grondwaterstandindicator geeft een beeld van de huidige stijghoogte van het grondwater ten opzichte van het verleden. De analyse van de stijghoogtegegevens

Nadere informatie

De grootste autosite van België

De grootste autosite van België De grootste autosite van België De grootste selectie nieuwe en tweedehandswagens in België Persbericht Brussel, 5 januari 2017 Barometer : de tweedehands automarkt in België Analyse door AutoScout24 Overzicht

Nadere informatie

In tabel 1 zie je de eenmaandsrendementen van het aandeel LUXA over 2005, steeds afgerond op twee decimalen.

In tabel 1 zie je de eenmaandsrendementen van het aandeel LUXA over 2005, steeds afgerond op twee decimalen. Beleggen in aandelen De waarde van aandelen kan sterk schommelen. Zo kan een aandeel op dit moment 23,30 euro waard zijn en over een maand gezakt zijn tot 21,10 euro, dat is een daling met ongeveer 9,44%.

Nadere informatie

notarisbarometer 101,6 99, ,2 99,8 94,1 Belgisch vastgoed zet de economische crisis een hak

notarisbarometer 101,6 99, ,2 99,8 94,1 Belgisch vastgoed zet de economische crisis een hak notarisbarometer Vastgoed, vennootschappen, familie www.notaris.be A B C D E n 11 Oktober - december Trimester 4 - Vastgoedactiviteit in België Prijsevolutie Registratierechten Vennootschappen De familie

Nadere informatie

nr. 631 van GUY D'HAESELEER datum: 24 januari 2017

nr. 631 van GUY D'HAESELEER datum: 24 januari 2017 SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 631 van GUY D'HAESELEER datum: 24 januari 2017 aan BEN WEYTS VLAAMS MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN De Lijn - Geweldplegingen tegen

Nadere informatie

De inflatie zakte in juni nog tot 1,5 punten. De daaropvolgende maanden steeg de inflatie tot 2,0 in augustus (Bron: NBB).

De inflatie zakte in juni nog tot 1,5 punten. De daaropvolgende maanden steeg de inflatie tot 2,0 in augustus (Bron: NBB). NOTARISBAROMETER VASTGOED WWW.NOTARIS.BE T3 2017 Barometer 34 MACRO-ECONOMISCH Het consumentenvertrouwen trekt sinds juli terug aan, de indicator stijgt van -2 in juni naar 2 in juli en bereikte hiermee

Nadere informatie

Niet Werkende Werkzoekenden en jeugdwerkloosheid in de arbeidsmarktregio FoodValley april 2012 april 2013

Niet Werkende Werkzoekenden en jeugdwerkloosheid in de arbeidsmarktregio FoodValley april 2012 april 2013 Niet Werkende Werkzoekenden en jeugdwerkloosheid in de arbeidsmarktregio FoodValley april 2 april 213 Het aantal Niet Werkende Werkzoekenden 1 is vanaf januari 2 tot april 213 fors gestegen. In de arbeidsmarktregio

Nadere informatie

Hotels en gelijkgestelde inrichtingen

Hotels en gelijkgestelde inrichtingen Hotels en gelijkgestelde inrichtingen Hotels en gelijkgestelde inrichtingen HET AANBOD IN 2006 Aantal inrichtingen Gemiddelde grootte Dagcapaciteit Bezettingsgraden 2006 1.900 64 121.662 34,8% Januari

Nadere informatie

Grondwaterstandindicator freatisch grondwater December 2014

Grondwaterstandindicator freatisch grondwater December 2014 Grondwaterstandindicator freatisch grondwater December 2014 De grondwaterstandindicator geeft een beeld van de huidige stijghoogte van het grondwater ten opzichte van het verleden. De analyse van de stijghoogtegegevens

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Oost-Vlaanderen JUNI 2018

Arbeidsmarkt Oost-Vlaanderen JUNI 2018 Arbeidsmarkt Oost-Vlaanderen JUNI 218 Hoofdstuk Titel 2 Werkloosheidsgraad 9,% 8,% 7,% Definitie: aandeel nietwerkende werkzoekenden in de beroepsbevolking (werkend en werkzoekend) 6,% 5,% 4,% regio Werkloosheids

Nadere informatie

Dienstencheques Situatie eind december 2017 Aangekochte cheques tijdens de maand Aan de ondernemingen uitbetaalde cheques tijdens

Dienstencheques Situatie eind december 2017 Aangekochte cheques tijdens de maand Aan de ondernemingen uitbetaalde cheques tijdens December 2017 Dienstencheques Situatie eind december 2017 Aangekochte cheques 6 650 801 tijdens de maand Aan de ondernemingen uitbetaalde cheques tijdens 7 234 926 de maand Aandeel elektronische dienstencheques

Nadere informatie

Grondwaterstandindicator freatisch grondwater September 2014

Grondwaterstandindicator freatisch grondwater September 2014 Grondwaterstandindicator freatisch grondwater September 2014 De grondwaterstandindicator geeft een beeld van de huidige stijghoogte van het grondwater ten opzichte van het verleden. De analyse van de stijghoogtegegevens

Nadere informatie

Toestand van het watersysteem januari 2019

Toestand van het watersysteem januari 2019 Toestand van het watersysteem januari 2019 Vlaanderen is milieu Documentbeschrijving Titel Toestand van het watersysteem - januari 2019 Samenstellers VMM, Afdeling Operationeel Waterbeheer Dienst Hoogwaterbeheer,

Nadere informatie

Dienstencheques Situatie eind november 2018 Aangekochte cheques

Dienstencheques Situatie eind november 2018 Aangekochte cheques November 2018 Dienstencheques Situatie eind november 2018 Aangekochte cheques 7.517.827 tijdens de maand Aan de ondernemingen 7.417.661 uitbetaalde cheques tijdens de maand Aandeel elektronische 62,97%

Nadere informatie

Grondwaterstandindicator freatisch grondwater Februari 2013

Grondwaterstandindicator freatisch grondwater Februari 2013 Grondwaterstandindicator freatisch grondwater Februari 2013 De grondwaterstandindicator geeft een beeld van de huidige stijghoogte van het grondwater ten opzichte van het verleden. De analyse van de stijghoogtegegevens

Nadere informatie

Cijfermateriaal basisregistratie

Cijfermateriaal basisregistratie Cijfermateriaal basisregistratie 2007-2009 Mei 2010 1. Inleiding In dit rapport wordt het cijfermateriaal met betrekking tot budgethulpverlening en schuldhulpverlening gepresenteerd dat door de erkende

Nadere informatie

Leningen oversluiten Oversluitonderzoek 2017

Leningen oversluiten Oversluitonderzoek 2017 Leningen oversluiten Oversluitonderzoek 2017 Geldshop, onafhankelijk adviseur en bemiddelaar in consumptief krediet, heeft in de eerste acht maanden van 2017 onderzoek gedaan naar leningaanvragen ten behoeve

Nadere informatie

Extra investeringen nodig in wegenbouw Toestand blijft moeilijk ondanks stabilisatie eerste helft 2015

Extra investeringen nodig in wegenbouw Toestand blijft moeilijk ondanks stabilisatie eerste helft 2015 Extra investeringen nodig in wegenbouw Toestand blijft moeilijk ondanks stabilisatie eerste helft 215 Sinds 211 is het aantal gemeentelijke aanbestedingen sterk gedaald. Het aantal aanbestedingen van steden

Nadere informatie

Dienstencheques Situatie eind februari 2017 Aangekochte cheques tijdens de maand Aan de ondernemingen

Dienstencheques Situatie eind februari 2017 Aangekochte cheques tijdens de maand Aan de ondernemingen Februari 2017 Dienstencheques Situatie eind februari 2017 Aangekochte cheques 6.870.408 tijdens de maand Aan de ondernemingen 6.717.399 uitbetaalde cheques tijdens de maand Aandeel elektronische dienstencheques

Nadere informatie

Dienstencheques Situatie eind oktober 2017 Aangekochte cheques tijdens de maand Aan de ondernemingen

Dienstencheques Situatie eind oktober 2017 Aangekochte cheques tijdens de maand Aan de ondernemingen Oktober 2017 Dienstencheques Situatie eind oktober 2017 Aangekochte cheques 7.799.034 tijdens de maand Aan de ondernemingen 7.576.259 uitbetaalde cheques tijdens de maand Aandeel elektronische dienstencheques

Nadere informatie

Notarisbarometer Vastgoed - familie - vennootschappen

Notarisbarometer Vastgoed - familie - vennootschappen Verantwoordelijke uitgever: Erik Van Tricht, Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat, Bergstraat, 30-34 - 1000 Brussel Notarisbarometer Vastgoed - familie - vennootschappen VASTGOEDACTIVITEIT

Nadere informatie

nr van JORIS VANDENBROUCKE datum: 23 juni 2017 aan BEN WEYTS Belbus De Lijn - Reservatie- en planningstool cover (2)

nr van JORIS VANDENBROUCKE datum: 23 juni 2017 aan BEN WEYTS Belbus De Lijn - Reservatie- en planningstool cover (2) SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 1508 van JORIS VANDENBROUCKE datum: 23 juni 2017 aan BEN WEYTS VLAAMS MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN Belbus De Lijn - Reservatie-

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Onderwijs

Arbeidsmarkt Onderwijs Nieuwsbrief MEI 2012 Arbeidsmarkt Onderwijs Inleiding In dit nummer 1 Inleiding 1 Vlaanderen - Vraag 3 Vlaanderen - Aanbod 5 Brussel - Vraag 6 Brussel - Aanbod Elke maand schetsen we u aan de hand van

Nadere informatie

Sprekende Cijfers 2014-4 Woningmarkt regio Noord-Holland. Sprekende Cijfers. Kwartaalbericht Q4 Woningmarkt Regio Noord-Holland

Sprekende Cijfers 2014-4 Woningmarkt regio Noord-Holland. Sprekende Cijfers. Kwartaalbericht Q4 Woningmarkt Regio Noord-Holland Sprekende Cijfers -4 Woningmarkt regio Noord-Holland Sprekende Cijfers Kwartaalbericht Woningmarkt Regio Noord-Holland Pagina 1 van 49 regio Noord-Holland januari 2015 Sprekende Cijfers -4 Woningmarkt

Nadere informatie

GEMIDDELDE PRIJZEN EVOLUTIE 2017 S1 2018

GEMIDDELDE PRIJZEN EVOLUTIE 2017 S1 2018 NOTARISBAROMETER VASTGOED AAN DE KUST WWW.NOTARIS.BE S1 2018 OVERZICHT ACTIVITEIT EVOLUTIE S1 2017 S1 2018 GEMIDDELDE PRIJZEN EVOLUTIE 2017 S1 2018 VASTGOEDACTIVITEIT AAN DE KUST De index voor de vastgoedactiviteit

Nadere informatie

Dienstencheques Situatie eind februari 2019 Aangekochte cheques

Dienstencheques Situatie eind februari 2019 Aangekochte cheques Februari 2019 Dienstencheques Situatie eind februari 2019 Aangekochte cheques 7.220.795 tijdens de maand Aan de ondernemingen 7.374.732 uitbetaalde cheques tijdens de maand Aandeel elektronische 65,61%

Nadere informatie

Grondwaterstandindicator freatisch grondwater Oktober 2014

Grondwaterstandindicator freatisch grondwater Oktober 2014 Grondwaterstandindicator freatisch grondwater Oktober 2014 De grondwaterstandindicator geeft een beeld van de huidige stijghoogte van het grondwater ten opzichte van het verleden. De analyse van de stijghoogtegegevens

Nadere informatie

NOTARISBAROMETER S LANDBOUWGRONDEN LANDBOUWGRONDEN GEMIDDELDE PRIJZEN EN OPPERVLAKTE IN

NOTARISBAROMETER S LANDBOUWGRONDEN LANDBOUWGRONDEN GEMIDDELDE PRIJZEN EN OPPERVLAKTE IN NOTARISBAROMETER LANDBOUWGRONDEN WWW.NOTARIS.BE S1 2018 Deze Notarisbarometer zoomt in op de gemiddelde prijzen van landbouwgronden in België. Onder landbouwgronden worden de gronden beschouwd waarop gewassen

Nadere informatie

VLM - acties rond de Heulebeek. Charline Vanneste Celhoofd Bedrijfsdoorlichting Mestbank Regio West

VLM - acties rond de Heulebeek. Charline Vanneste Celhoofd Bedrijfsdoorlichting Mestbank Regio West VLM - acties rond de Heulebeek Charline Vanneste Celhoofd Bedrijfsdoorlichting Mestbank Regio West Mestbank BA - HH Oppervlaktewater Grondwater Doelstellingen MAP5 - nitraat Maximum 5% van de MAPmeetpunten

Nadere informatie

MAP5 Het oog op een betere waterkwaliteit met respect voor de bodem

MAP5 Het oog op een betere waterkwaliteit met respect voor de bodem MAP5 Het oog op een betere waterkwaliteit met respect voor de bodem Actieprogramma 2015 2018 in uitvoering van de Nitraatrichtlijn Uitgangspunt van het 5 de Actieprogramma Bodemkwaliteit (organische stof)

Nadere informatie

Grondwaterstandindicator freatisch grondwater September 2013

Grondwaterstandindicator freatisch grondwater September 2013 Grondwaterstandindicator freatisch grondwater September 2013 De grondwaterstandindicator geeft een beeld van de huidige stijghoogte van het grondwater ten opzichte van het verleden. De analyse van de stijghoogtegegevens

Nadere informatie

Vastgoedbericht oktober 2008

Vastgoedbericht oktober 2008 21 november 20 Vastgoedbericht oktober 20 Het Kadaster brengt maandelijks een vastgoedbericht uit. Hierin worden statistieken gepresenteerd met de ontwikkelingen van de afgelopen maand: de prijsindex en

Nadere informatie

plage-lestijden onderwijzer

plage-lestijden onderwijzer plage-lestijden onderwijzer Schooljaar 2010-2011 - Schooljaar 2011-2012 Vlaams ministerie van Onderwijs & Vorming Agentschap voor Onderwijsdiensten (AgODi) Koning Albert II-laan 15, 1210 Brussel http://www.ond.vlaanderen.be/wegwijs/agodi

Nadere informatie

Terugblik op MAP5 24/01/2019

Terugblik op MAP5 24/01/2019 Terugblik op MAP5 Victoria Nelissen Studiedag Pitfruit 18/01/2019 Overzicht Situering MAP5 Doelstellingen Pijlers Oppervlaktewater: NO 3 Grondwater: NO 3 Oppervlaktewater: Orthofosfaat Focusgebied/Focusbedrijven

Nadere informatie

Duurzaamheid van werk binnen de banenafspraak

Duurzaamheid van werk binnen de banenafspraak Duurzaamheid van werk binnen de banenafspraak - 2017 Analyse op basis van het doelgroepregister en de polisadministratie 1 Inhoud Inleiding... 3 1: Werkzaam zijn en blijven... 4 1a: Werkzaam zijn en blijven

Nadere informatie