Meetresultaten verzuring 1 HET MEETNET VERZURING

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Meetresultaten verzuring 1 HET MEETNET VERZURING"

Transcriptie

1 ////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// Meetresultaten verzuring ////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// 1 HET MEETNET VERZURING Het meetnet verzuring bestaat uit negen meetplaatsen waar de totale depositie wordt bepaald en acht bijkomende meetplaatsen waar de ammoniakconcentratie in de lucht wordt gemeten. Onderstaande kaart toont een overzicht van het meetnet. Overzicht van de meetplaatsen in het meetnet verzuring.

2 2 BONHEIDEN 2.1 Meetplaats De meetplaats bevindt zich in het Mechels Broek, een natuurgebied dat hoofdzakelijk uit natte graslanden bestaat. Meetplaats in het Mechels Broek in Bonheiden. 2.2 Verzurende gassen De grafiek toont de evolutie van de concentratie van ammoniak (NH 3 ), stikstofoxiden (NO x ) en zwaveldioxide (SO 2 ) in de lucht, met aanduiding van de kritieke niveaus. De jaargemiddelde NH 3 -concentratie ligt sinds de start van het meetnet in 2002 onder het kritiek niveau voor bescherming van de vegetatie van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WGO). De concentratie schommelt lichtjes maar blijft steeds onder 3 µg/m³. De NO 2 - en NO x -concentratie schommelen de laatste jaren, maar vertonen een duidelijk dalende trend wanneer we de hele periode in beschouwing nemen. Voor het tweede jaar op rij ligt de NO x -concentratie onder het

3 kritiek niveau vastgelegd in de EU-richtlijn. De SO 2 -concentraties liggen ruim onder het kritiek niveau van 20 µg/m³. 2.3 Verzurende ionen De grafiek toont de evolutie van de concentratie ammonium (NH 4 + ), nitraat (NO 3 - ) en sulfaat (SO 4 2- ) in neerslag.

4 2.4 Totale depositie De grafiek toont de evolutie van de totale verzurende depositie in de periode , met 2005 als referentiejaar. In 2005 was de depositie van SO x het grootst. Door de grote daling van zowel de droge depositie van SO 2 als de natte depositie van SO 4 2- is de stikstofdepositie (vermestende depositie) belangrijker geworden in de periode

5 3 GENT 3.1 Meetplaats De meetplaats bevindt zich in de Bourgoyen, een meersengebied in de Gentse deelgemeente Mariakerke. Meetplaats in de Bourgoyen in Gent. 3.2 Verzurende gassen De grafiek toont de evolutie van de concentratie van ammoniak (NH 3 ), stikstofoxiden (NO x ) en zwaveldioxide (SO 2 ) in de lucht, met aanduiding van de kritieke niveaus. De NH 3 -concentratie ligt onder het kritiek niveau van de WGO en vertoont een dalende trend sinds De NO x -concentratie lagen in de periode boven het kritiek niveau uit de Europese richtlijn. In 2014 was dit niet het geval. Bijkomende maatregelen zijn nodig om ook in de toekomst het kritieke niveau te respecteren. Voor SO 2 liggen de concentraties ruim onder het kritiek niveau.

6 3.3 Verzurende ionen De grafiek toont de evolutie van de concentratie ammonium (NH 4 + ), nitraat (NO 3 - ) en sulfaat (SO 4 2- ) in neerslag. Enkel bij SO 4 2- is sinds 2002 een uitgesproken daling van de concentratie zichtbaar. Voor NH 4 + en NO 3 - is er de trend tussen 2002 en 2014 minder duidelijk.

7 3.4 Totale depositie De grafiek toont de evolutie van de totale verzurende depositie in de periode , met 2005 als referentiejaar. De depositie van gereduceerd stikstof (NH x ) voert gedurende de hele periode de boventoon, gevolgd door geoxideerd stikstof (NO x ). De totale verzurende depositie daalt wel jaar na jaar.

8 4 KAPELLEN 4.1 Meetplaats De meetplaats bevindt zich in het Klein Schietveld, een heiden- en vennengebied. Meetplaats in het Klein Schietveld in Kapellen. 4.2 Verzurende gassen De grafiek toont de evolutie van de concentratie van ammoniak (NH 3 ), stikstofoxiden (NO x ) en zwaveldioxide (SO 2 ) in de lucht, met aanduiding van de kritieke niveaus. De NH 3 -concentratie is lager dan het kritiek niveau van de WGO. De NO x -concentratie ligt sinds 2012 onder het kritiek niveau uit de Europese richtlijn. De SO 2 - concentraties liggen ruimschoots onder het kritiek niveau.

9 4.3 Verzurende ionen De grafiek toont de evolutie van de concentratie ammonium (NH 4 + ), nitraat (NO 3 - ) en sulfaat (SO 4 2- ) in neerslag. Enkel bij SO 4 2- is sinds 2002 een uitgesproken daling van de concentratie zichtbaar. Voor zowel NH 4 + als NO 3 - is er geen duidelijke trend tussen 2002 en 2014.

10 4.4 Totale depositie De grafiek toont de evolutie van de totale verzurende depositie in de periode , met 2005 als referentiejaar. Wat opvalt is dat de zwaveldepositie een relatief hoog aandeel heeft in de totale verzurende depositie, wanneer we vergelijken met de andere meetplaatsen. Wellicht komt dit door de nabijheid van de Antwerpse haven.

11 5 KOKSIJDE 5.1 Meetplaats De meetplaats bevindt zich in het duingebied de Doornpanne. Meetplaats in de Doornpanne in Koksijde 5.2 Verzurende gassen De grafiek toont de evolutie van de concentratie van ammoniak (NH 3 ), stikstofoxiden (NO x ) en zwaveldioxide (SO 2 ) in de lucht, met aanduiding van de kritieke niveaus. De concentratie van NH 3, NO x en SO 2 ligt onder de kritieke niveaus.

12 5.3 Verzurende ionen De grafiek toont de evolutie van de concentratie ammonium (NH 4 + ), nitraat (NO 3 - ) en sulfaat (SO 4 2- ) in neerslag. In de periode tot en met 2014 is er geen trend in de NH 4 + -concentratie. De NO 3 - -concentratie vertoont een dalende trend in de periode , met een stijging in De SO 4 2 concentratie is sinds 2001 fors gedaald.

13 5.4 Totale depositie De grafiek toont de evolutie van de totale verzurende depositie in de periode , met 2005 als referentiejaar. De totale depositie in Koksijde is het laagst van alle meetplaatsen. Er is geen duidelijke trend sinds 2010.

14 6 MAASMECHELEN 6.1 Meetplaats De meetplaats bevindt zich in het militair domein van Maasmechelen, aan de rand van het natuurpark Hoge Kempen. Meetplaats in het militair domein in Maasmechelen 6.2 Verzurende gassen De grafiek toont de evolutie van de concentratie van ammoniak (NH 3 ), stikstofoxiden (NO x ) en zwaveldioxide (SO 2 ) in de lucht, met aanduiding van de kritieke niveaus. De NH 3 -concentratie ligt onder het kritiek niveau, en vertoont geen trend in de periode De NO x -concentratie ligt hoger dan het kritiek niveau in Sindsdien zijn er geen overschrijdingen meer. De SO 2 -concentratie vertoont een dalende trend en ligt ruim onder het kritieke niveau.

15 6.3 Verzurende ionen De grafiek toont de evolutie van de concentratie ammonium (NH 4 + ), nitraat (NO 3 - ) en sulfaat (SO 4 2- ) in neerslag. In de periode tot en met 2014 is er geen duidelijke trend in de NH concentratie. De NO concentratie vertoont een vrij drastische stijging in 2013, gevolgd door een scherpe daling in De SO concentratie is sinds het begin van de metingen drastisch gedaald.

16 6.4 Totale depositie De grafiek toont de evolutie van de totale verzurende depositie in de periode , met 2005 als referentiejaar. De verzurende depositie kent een wisselend verloop doorheen de periode De depositie van zowel geoxideerd zwavel (SO x ), gereduceerd stikstof (NH x ) als geoxideerd stikstof (NO x ) nam in 2014 wel duidelijk af ten opzichte van het voorgaande meetjaar.

17 7 RETIE 7.1 Meetplaats De meetplaats bevindt zich in het Prinsenpark, een provinciaal domein met bossen, waterpartijen en weilanden. Meetplaats in het Prinsenpark in Retie. 7.2 Verzurende gassen De grafiek toont de evolutie van de concentratie van ammoniak (NH 3 ), stikstofoxiden (NO x ) en zwaveldioxide (SO 2 ) in de lucht, met aanduiding van de kritieke niveaus. Het NH 3 -jaargemiddelde ligt sinds 2002 onder het kritiek niveau van de WGO. In 2003 was er een overschrijding van het kritiek niveau van NO x. Sindsdien ligt de concentratie lager, met sinds 2007 een onafgebroken daling. Het SO 2 - jaargemiddelde ligt sinds 2002 onder het kritieke niveau en kent een dalende trend in de periode

18 7.3 Verzurende ionen De grafiek toont de evolutie van de concentratie ammonium (NH 4 + ), nitraat (NO 3 - ) en sulfaat (SO 4 2- ) in neerslag. Omwille van een brand in de onmiddellijke omgeving van de meetplaats zijn er voor 2004 geen meetresultaten.

19 7.4 Totale depositie De grafiek toont de evolutie van de totale verzurende depositie in de periode , met 2005 als referentiejaar. NH x is verantwoordelijk voor het grootste deel van de verzurende depositie in Retie.

20 8 TIELT-WINGE 8.1 Meetplaats De meetplaats bevindt zich op een open plek in het Walenbos. Meetplaats in het Walenbos in Tielt-Winge. 8.2 Verzurende gassen De grafiek toont de evolutie van de concentratie van ammoniak (NH 3 ), stikstofoxiden (NO x ) en zwaveldioxide (SO 2 ) in de lucht, met aanduiding van de kritieke niveaus. Het NH 3 -jaargemiddelde ligt sinds het begin van de metingen onder het kritiek niveau. Ook de NO X -concentratie ligt steeds onder het kritiek niveau. Sinds 2006 is er een dalende trend in het SO 2 -jaargemiddelde.

21 8.3 Verzurende ionen De grafiek toont de evolutie van de concentratie ammonium (NH 4 + ), nitraat (NO 3 - ) en sulfaat (SO 4 2- ) in neerslag. In de periode tot en met 2014 was er geen trend in de NH concentratie. Ook de NO concentratie schommelt, terwijl SO 4 2- duidelijk is gedaald sinds het begin van de metingen.

22 8.4 Totale depositie De grafiek toont de evolutie van de totale verzurende depositie in de periode , met 2005 als referentiejaar. Het grootste deel van de totale verzurende depositie voor rekening van NH x -depositie.

23 9 WINGENE 9.1 Meetplaats De meetplaats bevindt zich in de Gulke Putten. In dit gebied komt heide en heischraal grasland voor. Meetplaats in de Gulke Putten in Wingene. 9.2 Verzurende gassen De grafiek toont de evolutie van de concentratie van ammoniak (NH 3 ), stikstofoxiden (NO x ) en zwaveldioxide (SO 2 ) in de lucht, met aanduiding van de kritieke niveaus. De NH 3 -jaargemiddelde concentratie schommelt rond het kritieke niveau. In 2013 en 2014 lag de concentratie eronder. Er is geen duidelijk trend in de NO 2 - en NO x -concentratie. Wel ligt in alle meetjaren het NO x -jaargemiddelde onder het kritiek niveau. Het SO 2 - jaargemiddelde kent een dalende trend en ligt in alle meetjaren ruimschoots onder het kritiek niveau.

24 9.3 Verzurende ionen De grafiek toont de evolutie van de concentratie ammonium (NH 4 + ), nitraat (NO 3 - ) en sulfaat (SO 4 2- ) in neerslag. In de periode tot en met 2014 is er geen duidelijke trend in de NH en NO 3 - -concentratie. De SO concentratie steeg lichtjes in de afgelopen twee jaar.

25 9.4 Totale depositie De grafiek toont de evolutie van de totale verzurende depositie in de periode , met 2005 als referentiejaar. NH x heeft veruit de grootste bijdrage aan de totale verzurende depositie. De totale verzurende depositie steeg in 2014 ten opzichte van het voorgaande jaar, voornamelijk door een hogere NH x -depositie.

26 10 ZWEVEGEM 10.1 Meetplaats De meetplaats bevindt zich in het Orveytbos in de Zwevegemse deelgemeente Moen. Meetplaats in het Orveytbos in Zwevegem Verzurende gassen De grafiek toont de evolutie van de concentratie van ammoniak (NH 3 ), stikstofoxiden (NO x ) en zwaveldioxide (SO 2 ) in de lucht, met aanduiding van de kritieke niveaus. In 2002 lag het NH 3 -jaargemiddelde hoger dan het kritiek niveau van de WGO. Dankzij een dalende trend in de emissies, is er sinds 2003 geen overschrijding van het kritiek niveau geweest. In 2002 ligt de NO x -concentratie hoger dan het kritiek niveau bepaald door de Europese Richtlijn. In de andere meetjaren wordt de norm wel gerespecteerd. De concentratie vertoont wel een duidelijk dalende trend. De SO 2 -concentratie ligt sinds 2002 ruimschoots onder het kritiek niveau bepaald door de Europese richtlijn.

27 10.3 Verzurende ionen De grafiek toont de evolutie van de concentratie ammonium (NH 4 + ), nitraat (NO 3 - ) en sulfaat (SO 4 2- ) in neerslag. De metingen zijn gestart in september In de neerslag in Zwevegem kan enkel voor de SO concentratie een duidelijk dalende trend worden vastgesteld over de hele periode

28 10.4 Totale depositie De grafiek toont de evolutie van de totale verzurende depositie in de periode , met 2005 als referentiejaar. NH x levert doorheen de jaren veruit de grootste bijdrage aan de totale verzurende depositie.

29 11 AALST 11.1 Meetplaats De meetplaats bevindt zich in het Osbroek Evolutie van de ammoniakconcentratie De NH 3 -concentratie lig ruimschoots onder het kritieke niveau bepaald door de WGO.

30 12 BLANKENBERGE 12.1 Meetplaats De meetplaats bevindt zich in de Uitkerkse Polder Evolutie van de ammoniakconcentratie De NH 3 -concentratie ligt ruimschoots onder het kritieke niveau bepaald door de WGO.

31 13 HECHTEL-EKSEL 13.1 Meetplaats De meetplaats bevindt zich in het militair domein van Hechtel-Eksel Evolutie van de ammoniakconcentratie De NH 3 -concentratie ligt ruimschoots onder het kritieke niveau bepaald door de WGO.

32 14 IEPER 14.1 Meetplaats De meetplaats bevindt zich in de Wervikstraat bij Ieper, in grasland Evolutie van de ammoniakconcentratie Door landbouwactiviteiten in de omgeving van Ieper zijn de jaargemiddelden er eerder hoog, met een overschrijding van het kritieke niveau uit de WGO-richtlijn in In 2012 en 2013 liggen de gemeten concentraties opnieuw onder het kritieke niveau.

33 15 MALLE 15.1 Meetplaats De meetplaats bevindt zich aan het militair vliegveld in Malle Evolutie van de ammoniakconcentratie De NH 3 -jaargemiddelden in Malle liggen onder het kritieke niveau bepaald door de WGO.

34 16 TIENEN 16.1 Meetplaats De meetplaats bevindt zich in Goetsenhoven in grasland Evolutie van de ammoniakconcentratie De NH 3 -jaargemiddelden in Tienen liggen ruim onder het kritieke niveau bepaald door de WGO. De dalende tendens van de afgelopen jaren stopte in De laatste jaren is er opnieuw een lichte daling.

35 17 TORHOUT 17.1 Meetplaats De meetplaats bevindt zich aan het kasteel van Wijnendaele Evolutie van de ammoniakconcentratie Door landbouwactiviteiten in de omgeving zijn de jaargemiddelden in Torhout eerder hoog, met een overschrijding van het kritieke niveau uit de WGO-richtlijn in 2011, 2012 en 2014.

36 18 WAASMUNSTER 18.1 Meetplaats De meetplaats bevindt in de meersen van de Durmevallei Evolutie van de ammoniakconcentratie De NH 3 -concentratie ligt ruimschoots onder het kritieke niveau bepaald door de WGO.

Meetresultaten verzuring en vermesting

Meetresultaten verzuring en vermesting /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// Meetresultaten verzuring en vermesting ////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Luchtkwaliteit en lozingen in de lucht in het Vlaamse Gewest Koen Toté

Luchtkwaliteit en lozingen in de lucht in het Vlaamse Gewest Koen Toté Luchtkwaliteit en lozingen in de lucht in het Vlaamse Gewest Koen Toté Overzicht presentatie Waarom luchtmetingen in Vlaanderen? Evolutie van de laatste decennia Toetsen van de luchtkwaliteit aan de heersende

Nadere informatie

DOCUMENTBESCHRIJVING. Titel Zure regen in Vlaanderen in Samenstellers Afdeling Lucht, Milieu en Communicatie, VMM Dienst Lucht

DOCUMENTBESCHRIJVING. Titel Zure regen in Vlaanderen in Samenstellers Afdeling Lucht, Milieu en Communicatie, VMM Dienst Lucht DOCUMENTBESCHRIJVING Titel Zure regen in Vlaanderen in 2010 Samenstellers Afdeling Lucht, Milieu en Communicatie, VMM Dienst Lucht Inhoud Dit rapport beschrijft de resultaten van het depositiemeetnet verzuring

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Directoraat-generaal Agro en Directie en Biodiversiteit Bezoekadres Bezuidenhoutseweg

Nadere informatie

Luchtkwaliteit in Vlaanderen

Luchtkwaliteit in Vlaanderen Luchtkwaliteit in Vlaanderen Verzurende en vermestende luchtverontreiniging in Vlaanderen jaarrapport 2012 DOCUMENTBESCHRIJVING Titel Verzurende en vermestende luchtverontreiniging in Vlaanderen jaarrapport

Nadere informatie

Verzurende en vermestende luchtverontreiniging in Vlaanderen

Verzurende en vermestende luchtverontreiniging in Vlaanderen Vlaanderen is milieu Verzurende en vermestende luchtverontreiniging in Vlaanderen jaarrapport 2014 Vlaamse MilieuMaatschappij www.vmm.be DOCUMENTBESCHRIJVING Titel Verzurende en vermestende luchtverontreiniging

Nadere informatie

Chemkar PM 10 De samenstelling van fijn stof in Vlaanderen onder de loep

Chemkar PM 10 De samenstelling van fijn stof in Vlaanderen onder de loep Chemkar PM 10 De samenstelling van fijn stof in Vlaanderen onder de loep De Vlaamse Milieumaatschappij stelt de resultaten van het eerste grootschalige onderzoek naar de samenstelling van fijn stof in

Nadere informatie

DOCUMENTBESCHRIJVING. Titel Luchtkwaliteit in Vlaanderen Zure regen in Vlaanderen in 2011

DOCUMENTBESCHRIJVING. Titel Luchtkwaliteit in Vlaanderen Zure regen in Vlaanderen in 2011 Luchtkwaliteit in Vlaanderen Zure regen in Vlaanderen in 2011 DOCUMENTBESCHRIJVING Titel Luchtkwaliteit in Vlaanderen Zure regen in Vlaanderen in 2011 Samenstellers Afdeling Lucht, Milieu en Communicatie,

Nadere informatie

Meten en modelleren: vaststellingen en toekomstperspectief. Bo Van den Bril en David Roet

Meten en modelleren: vaststellingen en toekomstperspectief. Bo Van den Bril en David Roet Meten en modelleren: vaststellingen en toekomstperspectief Bo Van den Bril en David Roet Overschrijding kritische last 2/05/2016 2 Afname vermestende deposities 50 45 Vermestende depostie (kg N/(ha.jaar)

Nadere informatie

Luchtkwaliteit in Menen. 9 februari 2017

Luchtkwaliteit in Menen. 9 februari 2017 Luchtkwaliteit in Menen 9 februari 2017 Meetnet in Menen Meetpost dioxines/pcb Meetpost fijn stof 2 Overzicht Deel I: dioxines en PCB s 1. Wat zijn dioxines en PCB s? 2. Wetgeving 3. Meetstrategie VMM

Nadere informatie

2018D Lijst van vragen

2018D Lijst van vragen 2018D01559 Lijst van vragen De vaste commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft een aantal vragen voorgelegd aan de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit over de PAS Monitoringsrapportage

Nadere informatie

Resultaten meetcampagne luchtkwaliteit in Gent bekend

Resultaten meetcampagne luchtkwaliteit in Gent bekend Resultaten meetcampagne luchtkwaliteit in Gent bekend Na een oproep van de Stad Gent stelden vijftig Gentenaars hun gevel ter beschikking om de invloed van het verkeer op de Gentse luchtkwaliteit te onderzoeken.

Nadere informatie

Luchtkwaliteit in het Vlaamse Gewest. Koen Toté - VMM

Luchtkwaliteit in het Vlaamse Gewest. Koen Toté - VMM Luchtkwaliteit in het Vlaamse Gewest Koen Toté - VMM Overzicht presentatie Luchtkwaliteit 2017 getoetst aan de normen Impact van deze luchtkwaliteit op onze gezondheid Bespreking van fijn stof en stikstofdioxide

Nadere informatie

Samenvatting eindrapport Ammoniakmetingen in Noord-Brabant

Samenvatting eindrapport Ammoniakmetingen in Noord-Brabant Samenvatting eindrapport Ammoniakmetingen in Noord-Brabant 2007-2013 ECN-O--14-044 augustus 2014 Auteur: Bleeker, A. ECN Environment & Energy Engineering Postbus 1 1755 ZG Petten T: +31 88 515 4130 a.bleeker@ecn.nl

Nadere informatie

Samenvatting: Resultaten luchtkwaliteit in Genk-Zuid en omgeving. Stuurgroep Genk-Zuid 21 januari 2016

Samenvatting: Resultaten luchtkwaliteit in Genk-Zuid en omgeving. Stuurgroep Genk-Zuid 21 januari 2016 Samenvatting: Resultaten luchtkwaliteit in Genk-Zuid en omgeving. Stuurgroep Genk-Zuid 21 januari 2016 1 MEETPLAATSEN De VMM meet de luchtkwaliteit in Genk-Zuid op verschillende meetplaatsen. Tabel 1 geeft

Nadere informatie

Luchtkwaliteit in het Vlaamse Gewest

Luchtkwaliteit in het Vlaamse Gewest Luchtkwaliteit in het Vlaamse Gewest Overzicht presentatie Luchtkwaliteit getoetst aan de normen Impact van deze luchtkwaliteit op onze gezondheid Bespreking van stikstofdioxide en fijn stof De nieuwste

Nadere informatie

Aantal dagen waarop de daggemiddelde PM 10 -concentratie groter is dan 50 µg/m³

Aantal dagen waarop de daggemiddelde PM 10 -concentratie groter is dan 50 µg/m³ Aantal dagen waarop de daggemiddelde PM 1 -concentratie groter is dan 5 Indicatorgegevens Naam Aantal dagen waarop de daggemiddelde PM 1 -concentratie groter is dan 5 Definitie Het op een jaar waarop de

Nadere informatie

MIRA-T Kwaliteit oppervlaktewater. Belasting van het oppervlaktewater met zuurstofbindende stoffen en nutriënten DPSIR

MIRA-T Kwaliteit oppervlaktewater. Belasting van het oppervlaktewater met zuurstofbindende stoffen en nutriënten DPSIR Belasting van het oppervlaktewater met zuurstofbindende stoffen en nutriënten belasting oppervlaktewater (1995=100) 120 100 80 60 40 P landbouw N landbouw N huishoudens P huishoudens CZV huishoudens N

Nadere informatie

Aantal dagen met goede luchtkwaliteit.

Aantal dagen met goede luchtkwaliteit. Aantal dagen met goede luchtkwaliteit Indicatorgegevens Naam Definitie Meeteenheid Situering Beleidsdomein Bekommernis Aantal dagen met goede luchtkwaliteit. Percentage dagen met goede luchtkwaliteit.

Nadere informatie

Luchtkwaliteit in Vlaanderen

Luchtkwaliteit in Vlaanderen Luchtkwaliteit in Vlaanderen Luchtkwaliteit in Laakdal en Geel in 2013 DOCUMENTBESCHRIJVING Titel Luchtkwaliteit in Laakdal en Geel in 2013 Samenstellers Afdeling Lucht, Milieu en Communicatie, VMM Dienst

Nadere informatie

Luchtkwaliteit in Vlaanderen

Luchtkwaliteit in Vlaanderen Luchtkwaliteit in Vlaanderen Verzurende en vermestende luchtverontreiniging in Vlaanderen jaarrapport 2013 DOCUMENTBESCHRIJVING Titel Verzurende en vermestende luchtverontreiniging in Vlaanderen jaarrapport

Nadere informatie

Vlaanderen is milieu. Jaarverslag Water 2016 syntheserapport VLAAMSE MILIEUMAATSCHAPPIJ.

Vlaanderen is milieu. Jaarverslag Water 2016 syntheserapport VLAAMSE MILIEUMAATSCHAPPIJ. Vlaanderen is milieu Jaarverslag Water 2016 syntheserapport VLAAMSE MILIEUMAATSCHAPPIJ www.vmm.be DOCUMENTBESCHRIJVING Titel Jaarverslag water 2016 Samenstellers Afdeling Rapportering Water, VMM Inhoud

Nadere informatie

Luchtvervuiling in Nederland in kaart gebracht

Luchtvervuiling in Nederland in kaart gebracht Luchtvervuiling in Nederland in kaart Luchtvervuiling in Nederland in kaart gebracht Hoofdpunten uit de GCN/GDN-rapportage 2013 Luchtvervuiling in Nederland in kaart gebracht Hoofdpunten uit de GCN/GDN-rapportage

Nadere informatie

NO, NO2 en NOx in de buitenlucht. Michiel Roemer

NO, NO2 en NOx in de buitenlucht. Michiel Roemer NO, NO2 en NOx in de buitenlucht Michiel Roemer Inhoudsopgave Wat zijn NO, NO2 en NOx? Waar komt het vandaan? Welke bronnen dragen bij? Wat zijn de concentraties in de buitenlucht? Maatregelen Wat is NO2?

Nadere informatie

Luchtkwaliteit in Menen. 24 mei 2016

Luchtkwaliteit in Menen. 24 mei 2016 Luchtkwaliteit in Menen 24 mei 2016 Overzicht Deel I: dioxines en PCB s 1. Wat zijn dioxines en PCB s? 2. Wetgeving 3. Meetstrategie VMM 4. Nieuwe meetresultaten 5. Trend 6. Resultaten nabij andere schrootbedrijven

Nadere informatie

Fysisch-chemische kwaliteit oppervlaktewater 2015

Fysisch-chemische kwaliteit oppervlaktewater 2015 Vlaanderen is milieu Fysisch-chemische kwaliteit oppervlaktewater 2015 VLAAMSE MILIEUMAATSCHAPPIJ www.vmm.be DOCUMENTBESCHRIJVING Titel Fysisch-chemische kwaliteit oppervlaktewater 2015 Samenstellers Afdeling

Nadere informatie

Datarapport Ammoniakmetingen

Datarapport Ammoniakmetingen Datarapport Ammoniakmetingen 2007-2014 Albert Bleeker Arnoud Frumau Arjan Hensen Mei 2015 ECN-E--15-019 Verantwoording Dit rapport is het resultaat van de ECN-projecten 7.0172 en 6.00797 en is uitgevoerd

Nadere informatie

Fysisch-chemische kwaliteit oppervlaktewater 2014

Fysisch-chemische kwaliteit oppervlaktewater 2014 Vlaanderen is milieu Fysisch-chemische kwaliteit oppervlaktewater 2014 Vlaamse MilieuMaatschappij www.vmm.be DOCUMENTBESCHRIJVING Titel Fysisch-chemische kwaliteit oppervlaktewater 2014 Samenstellers Afdeling

Nadere informatie

4.4 VLUCHTIGE ORGANISCHE STOFFEN (V.O.S.)

4.4 VLUCHTIGE ORGANISCHE STOFFEN (V.O.S.) 4.4 VLUCHTIGE ORGANISCHE STOFFEN (V.O.S.) Het gehalte vluchtige organische stoffen in de omgevingslucht wordt in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest op 6 verschillende plaatsen gemeten, n.l. te Molenbeek

Nadere informatie

Samenvatting: Resultaten luchtkwaliteit in Genk-Zuid en omgeving in 2015 en Stuurgroep Genk-Zuid 19 januari 2017

Samenvatting: Resultaten luchtkwaliteit in Genk-Zuid en omgeving in 2015 en Stuurgroep Genk-Zuid 19 januari 2017 Samenvatting: Resultaten luchtkwaliteit in Genk-Zuid en omgeving in 2015 en 2016. Stuurgroep Genk-Zuid 19 januari 2017 1 MEETPLAATSEN De VMM meet de luchtkwaliteit in Genk-Zuid op verschillende meetplaatsen.

Nadere informatie

De richtlijn 80/779/EG bepaalde als grenswaarde voor de dagwaarden:

De richtlijn 80/779/EG bepaalde als grenswaarde voor de dagwaarden: 4.9 ZWARTE ROOK (BSM) De meetposten voor Zwarte Rook in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest bevinden zich in de Kroonlaan te Elsene (2FR002), te Ukkel (2FR012) en in het metrostation St.-Katelijne (2FB004).

Nadere informatie

WAAROM METEN WE ZO WEINIG ONZE STIKSTOFDEPOSITIE?

WAAROM METEN WE ZO WEINIG ONZE STIKSTOFDEPOSITIE? Metingen voor natte depositie worden uitgevoerd in de duingebieden rond Maasvlakte 2. 12 HOTSPOT OP DE EUROPESE STIKSTOFKAART WAAROM METEN WE ZO WEINIG ONZE STIKSTOFDEPOSITIE? De laatste tijd staan meten

Nadere informatie

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// ////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// Resultaten dioxines en PCB s tot april 2018 /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

PAS. Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) De PAS is op 15 juni 2015 vastgesteld en treedt op 1 juli 2015 in werking.

PAS. Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) De PAS is op 15 juni 2015 vastgesteld en treedt op 1 juli 2015 in werking. Programmatische Aanpak Stikstof () De is op 15 juni 2015 vastgesteld en treedt op 1 juli 2015 in werking. De is de Programmatische Aanpak Stikstof: een programma waarin overheden, natuurorganisaties en

Nadere informatie

Het beleidsgericht onderzoeksprogramma fijn stof, gefinancierd door het ministerie van

Het beleidsgericht onderzoeksprogramma fijn stof, gefinancierd door het ministerie van lucht in onderzoek 19 Fijn stof komt meer van mensen dan gedacht Het beleidsgericht onderzoeksprogramma fijn stof, gefinancierd door het ministerie van Volkshuisvesting Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer,

Nadere informatie

Trendanalyse verzuring in Vlaanderen

Trendanalyse verzuring in Vlaanderen Trendanalyse verzuring in Vlaanderen E. Deschepper, K. Wuyts, J. Staelens, K. Verheyen, O. Thas & J.P. Ottoy Studie uitgevoerd in opdracht van de Vlaamse Milieumaatschappij Eindrapport 2008 Vakgroep Toegepaste

Nadere informatie

Samenvatting: Resultaten luchtkwaliteit in Genk-Zuid en omgeving in 2017 en Stuurgroep Genk-Zuid 21 juni 2018

Samenvatting: Resultaten luchtkwaliteit in Genk-Zuid en omgeving in 2017 en Stuurgroep Genk-Zuid 21 juni 2018 Samenvatting: Resultaten luchtkwaliteit in Genk-Zuid en omgeving in 2017 en 2018. Stuurgroep Genk-Zuid 21 juni 2018 1 MEETPLAATSEN De VMM meet de luchtkwaliteit in Genk-Zuid op verschillende meetplaatsen.

Nadere informatie

emissie broeikasgassen

emissie broeikasgassen Eco-efficiëntie van de industrie D index (=1) 12 11 1 9 8 7 6 5 21 22 23 24 26 27 26 bruto toegevoegde waarde totaal energiegebruik emissie fijn stof (M 2,5 ) emissie broeikasgassen emissie ozonprecursoren

Nadere informatie

Geachte leden van vaste commissie voor Economische Zaken, Landbouw en Innovatie,

Geachte leden van vaste commissie voor Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, Geachte leden van vaste commissie voor Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, Op 22 maart 2012 heeft u aan staatssecretaris dr. Henk Bleker een reactie gevraagd over een brief van mij: Emissie arm bemesten

Nadere informatie

Nutriënten in oppervlaktewater in landbouwgebied

Nutriënten in oppervlaktewater in landbouwgebied Vlaanderen is milieu Nutriënten in oppervlaktewater in landbouwgebied 2014 Vlaamse MilieuMaatschappij www.vmm.be DOCUMENTBESCHRIJVING Titel Nutriënten in oppervlaktewater in landbouwgebied, resultaten

Nadere informatie

Verzuring en vermesting

Verzuring en vermesting Verzuring en vermesting Computer Ondersteund Onderwijs oefen- en zelftoetsmodule bij Ecologie eerste jaar versie 2 - juni 2004 Luchtverontreiniging in Noordwest-Europa 1. Zure regen wordt met name veroorzaakt

Nadere informatie

Tijdelijk meetnet ammoniak in Natura 2000-gebieden

Tijdelijk meetnet ammoniak in Natura 2000-gebieden Vlaanderen is milieu Tijdelijk meetnet ammoniak in Natura 2000-gebieden tussentijds rapport VLAAMSE MILIEUMAATSCHAPPIJ www.vmm.be TIJDELIJK MEETNET AMMONIAK IN NATURA 2000- GEBIEDEN (TUSSENTIJDS RAPPORT)

Nadere informatie

Oorspronkelijk werd bij de analyse de deeltjesconcentratie van 8 verschillende componenten bepaald :

Oorspronkelijk werd bij de analyse de deeltjesconcentratie van 8 verschillende componenten bepaald : 4.5 POLYAROMATISCHE KOOLWATERSTOFFEN (P.A.K.) In de loop van het jaar 1997 werd een procedure op punt gesteld voor de bepaling van het gehalte aan polyaromatische koolwaterstoffen in de lucht. Tussen eind

Nadere informatie

Hoe gaat het met de luchtkwaliteit in Vlaanderen?

Hoe gaat het met de luchtkwaliteit in Vlaanderen? Hoe gaat het met de luchtkwaliteit in Vlaanderen? Amsterdam, 30 mei 2013 Christine Matheeussen Overzicht 1. Welke stoffen meet de VMM? 2. Toetsing aan Europese regelgeving 3. Inzoomen op NO 2 PM 4. Besluit

Nadere informatie

Voor meer cijfers, zie beleidsdomein Woonstad. Stad Genk Publicatie Stedenbouwkundige vergunningen

Voor meer cijfers, zie  beleidsdomein Woonstad. Stad Genk Publicatie Stedenbouwkundige vergunningen De cijfers over het aantal stedenbouwkundige vergunningen zijn gebaseerd op de inzameling via de gemeenten of de Vlaamse Overheid, en worden verwerkt en gepubliceerd door de FOD Economie. De gegevens voor

Nadere informatie

Grondwaterstandindicator freatisch grondwater Oktober 2013

Grondwaterstandindicator freatisch grondwater Oktober 2013 Grondwaterstandindicator freatisch grondwater Oktober 2013 De grondwaterstandindicator geeft een beeld van de huidige stijghoogte van het grondwater ten opzichte van het verleden. De analyse van de stijghoogtegegevens

Nadere informatie

Rapportage van de luchtkwaliteit gemeten in De Peel van 2008 tot en met 2015.

Rapportage van de luchtkwaliteit gemeten in De Peel van 2008 tot en met 2015. Provincie Noord-Brabant Rapportage van de luchtkwaliteit gemeten in De Peel van 2008 tot en met 2015. Rapport no. 4257342, 8 maart 2016 Projectverantwoordelijke: J. van Loon Provincie Noord-Brabant Cluster

Nadere informatie

Samenvatting van de belangrijkste wetenschappelijke inzichten

Samenvatting van de belangrijkste wetenschappelijke inzichten (/Zoeken) Samenvatting van de belangrijkste wetenschappelijke inzichten wetenschappelijk comité CurieuzeNeuzen Vlaanderen, Universiteit Antwerpen Vlaamse Milieumaatschappij VITO et citizen-scienceproject

Nadere informatie

Luchtkwaliteitmetingen in Alblasserdam. Derde kwartaalverslag 2014

Luchtkwaliteitmetingen in Alblasserdam. Derde kwartaalverslag 2014 Luchtkwaliteitmetingen in Alblasserdam Derde kwartaalverslag 2014 Colofon Raad van Accreditatie De DCMR Milieudienst Rijnmond is door de Raad voor Accreditatie geaccrediteerd voor de NEN-EN-ISO/IEC 17025

Nadere informatie

Werkgroep luchtkwaliteit en geluidsbelasting. Overzicht gegevens

Werkgroep luchtkwaliteit en geluidsbelasting. Overzicht gegevens Werkgroep luchtkwaliteit en geluidsbelasting Overzicht gegevens Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 1.1 Aanleiding 3 1.2 Doel 3 2 Algemeen 4 2.1 Gebruikte gegevens 4 2.2 Welke stoffen zijn betrokken? 4 2.3 Normen

Nadere informatie

MAP-meetpunten: lichte vooruitgang al lijkt het soms een

MAP-meetpunten: lichte vooruitgang al lijkt het soms een MAP-meetpunten: lichte vooruitgang al lijkt het soms een processie van Echternach Vorig jaar maakten we een eerste grondige analyse van de MAP-meetpunten. Met het beëindigen van het winterjaar 212-213

Nadere informatie

De bijdragen van niet-gemodelleerde bronnen aan de verzurende en vermestende depositie

De bijdragen van niet-gemodelleerde bronnen aan de verzurende en vermestende depositie De bijdragen van niet-gemodelleerde bronnen aan de verzurende en vermestende depositie Achtergrondstudies PBL rapport 550039001/2008 De bijdragen van niet-gemodelleerde bronnen aan de verzurende en vermestende

Nadere informatie

Samenvatting: Resultaten luchtkwaliteit in Genk-Zuid en omgeving in 2016 en Stuurgroep Genk-Zuid 22 juni 2017

Samenvatting: Resultaten luchtkwaliteit in Genk-Zuid en omgeving in 2016 en Stuurgroep Genk-Zuid 22 juni 2017 Samenvatting: Resultaten luchtkwaliteit in Genk-Zuid en omgeving in 2016 en 2017. Stuurgroep Genk-Zuid 22 juni 2017 1 MEETPLAATSEN De VMM meet de luchtkwaliteit in Genk-Zuid op verschillende meetplaatsen.

Nadere informatie

MAP-meetpunten : alleen West-Vlaanderen gaat vooruit

MAP-meetpunten : alleen West-Vlaanderen gaat vooruit MAP-meetpunten 2014-2015: alleen West-Vlaanderen gaat vooruit Inleiding Dit is het vierde jaar dat we een analyse van de MAP-meetpunten (MP) maken. De berekeningen zijn gebaseerd op de gegevens van de

Nadere informatie

Veehouderij 2012 Bedrijfsontwikkelingen, ammoniak, geur en fijnstof

Veehouderij 2012 Bedrijfsontwikkelingen, ammoniak, geur en fijnstof Provincie Noord-Brabant Veehouderij 2012 Bedrijfsontwikkelingen, ammoniak, geur en fijnstof Auteur U.M.Henkel Datum 1 april 2014 2 Samenvatting De Rapportage Veehouderij 2012 bevat informatie over de ontwikkelingen

Nadere informatie

De inflatie zakte in juni nog tot 1,5 punten. De daaropvolgende maanden steeg de inflatie tot 2,0 in augustus (Bron: NBB).

De inflatie zakte in juni nog tot 1,5 punten. De daaropvolgende maanden steeg de inflatie tot 2,0 in augustus (Bron: NBB). NOTARISBAROMETER VASTGOED WWW.NOTARIS.BE T3 2017 Barometer 34 MACRO-ECONOMISCH Het consumentenvertrouwen trekt sinds juli terug aan, de indicator stijgt van -2 in juni naar 2 in juli en bereikte hiermee

Nadere informatie

MIRA 2011 VERSPREIDING VAN ZWARE METALEN. Emissie van zware metalen naar lucht.

MIRA 2011 VERSPREIDING VAN ZWARE METALEN. Emissie van zware metalen naar lucht. MIRA 211 VERPREIDING VAN ZWARE METALEN Emissie van zware metalen naar lucht P index emissie lucht (1995=1) 12 1 8 6 4 2 1995 2 21 22 23 24 25 26 27 28 29 21* doel 21 * voorlopige cijfers Doel (niet) gehaald

Nadere informatie

De evolutie en tendensen op regionaal en provinciaal niveau worden verderop in deze barometer besproken.

De evolutie en tendensen op regionaal en provinciaal niveau worden verderop in deze barometer besproken. NOTARISBAROMETER VASTGOED WWW.NOTARIS.BE T1 2017 Barometer 32 VASTGOEDACTIVITEIT IN BELGIË De index van de vastgoedactiviteit klimt in het 1 ste trimester van 2017 naar een nieuw record: 128,36 punten.

Nadere informatie

Een voorstel van de Commissie voor nieuwe grenswaarden voor de luchtkwaliteit

Een voorstel van de Commissie voor nieuwe grenswaarden voor de luchtkwaliteit IP/97/853 Brussel, 8 oktober 1997 Een voorstel van de Commissie voor nieuwe grenswaarden voor de luchtkwaliteit De Europese Commissie heeft vandaag een voorstel goedgekeurd voor een richtlijn met nieuwe

Nadere informatie

Luchtkwaliteit in (West-)Vlaanderen

Luchtkwaliteit in (West-)Vlaanderen Luchtkwaliteit in (West-)Vlaanderen Harelbeke - Jabbeke Overzicht 1. Waarom luchtmetingen? 2. Welke stoffen meet de VMM? 3. Toetsing aan regelgeving 4. Evolutie polluenten 5. Polluenten in detail (fijn

Nadere informatie

De berekening op basis van stikstofemissies gaat uit van de componenten ammoniak (NH3) en/of stikstofoxide (NOx).

De berekening op basis van stikstofemissies gaat uit van de componenten ammoniak (NH3) en/of stikstofoxide (NOx). U heeft op grond van artikel 2.7 van de Regeling natuurbescherming een melding ingediend voor uw initiatief. Deze bevestiging van uw melding is voor uw eigen administratie en toont aan dat de melding is

Nadere informatie

Emissie van NH 3 door de veeteelt

Emissie van NH 3 door de veeteelt Emissie van NH 3 door de veeteelt Indicatorgegevens Naam Definitie Meeteenheid Situering Beleidsdomein Bekommernis Emissie van ammoniak door de veeteelt Ammoniak is een gas dat op natuurlijke wijze ontstaat

Nadere informatie

Luchtkwaliteit aansluiting. 2 rotondes Hamelandweg

Luchtkwaliteit aansluiting. 2 rotondes Hamelandweg aansluiting 2 rotondes Hamelandweg te Lichtenvoorde Versie opdrachtgever Gemeente Oost Gelre Postbus 17 7130 AA Lichtenvoorde auteur drs. A.D. Postma INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE... I SAMENVATTING... 1

Nadere informatie

T NOTARISBAROMETER VASTGOED MACRO-ECONOMISCH. Barometer 36

T NOTARISBAROMETER VASTGOED MACRO-ECONOMISCH. Barometer 36 NOTARISBAROMETER VASTGOED WWW.NOTARIS.BE T1 2018 Barometer 36 MACRO-ECONOMISCH De indicator van het consumentenvertrouwen steeg in januari naar 4 en bereikte daarmee opnieuw het hoge niveau van oktober

Nadere informatie

Samenvatting resultaten luchtkwaliteit in Genk-Zuid en omgeving

Samenvatting resultaten luchtkwaliteit in Genk-Zuid en omgeving Samenvatting: resultaten luchtkwaliteit in Genk-Zuid en omgeving Stuurgroep Genk-Zuid 27 juni 213 Meetplaatsen De VMM meet de luchtkwaliteit in Genk-Zuid op verschillende meetplaatsen. Tabel 1 geeft informatie

Nadere informatie

Samenvatting datarapporten Luchtkwaliteit (IJmond, Haarlemmermeer, Havengebied Amsterdam).

Samenvatting datarapporten Luchtkwaliteit (IJmond, Haarlemmermeer, Havengebied Amsterdam). kenmerk: 653847/687260 Memo Aan Kopie aan Datum Van Telefoon E-mail Onderwerp: College van GS 4 juni 2015 Samenvatting datarapporten Luchtkwaliteit (IJmond, Haarlemmermeer, Havengebied Amsterdam). In deze

Nadere informatie

Orderboekje historisch gezien op vrij hoog niveau

Orderboekje historisch gezien op vrij hoog niveau jun-11 sep-11 dec-11 mrt-12 jun-12 sep-12 dec-12 mrt-13 jun-13 sep-13 dec-13 mrt-14 jun-14 sep-14 dec-14 mrt-15 jun-15 sep-15 dec-15 mrt-16 jun-16 sep-16 dec-16 mrt-17 jun-17 Perscontact Frederik Bronckaerts

Nadere informatie

LMM e-nieuws 12. Inhoud. Inleiding. Geen seizoenseffecten op nitraat- en anorganisch fosforconcentraties in het grondwater.

LMM e-nieuws 12. Inhoud. Inleiding. Geen seizoenseffecten op nitraat- en anorganisch fosforconcentraties in het grondwater. LMM e-nieuws 12 April 2010 Heruitgave november 2017 Inhoud Inleiding Geen seizoenseffecten op nitraat- en anorganisch fosforconcentraties in het grondwater - Eke Buis, RIVM Evaluatie van het LMM-programma

Nadere informatie

Op 1 september 2012 startte het nieuwe omkaderingssysteem in het gewoon basisonderwijs.

Op 1 september 2012 startte het nieuwe omkaderingssysteem in het gewoon basisonderwijs. MONITORING VAN DE NIEUWE OMKADERING BASISONDERWIJS SCHOOLJAAR tem I. Inleiding Op 1 september 212 startte het nieuwe omkaderingssysteem in het gewoon basisonderwijs. Sinds dan bestaat de basisomkadering

Nadere informatie

Fysisch-chemische kwaliteit oppervlaktewater 2016

Fysisch-chemische kwaliteit oppervlaktewater 2016 Vlaanderen is milieu Fysisch-chemische kwaliteit oppervlaktewater 2016 VLAAMSE MILIEUMAATSCHAPPIJ www.vmm.be DOCUMENTBESCHRIJVING Titel Fysisch-chemische kwaliteit oppervlaktewater 2016 Samenstellers

Nadere informatie

Luchtkwaliteit in Vlaanderen

Luchtkwaliteit in Vlaanderen Luchtkwaliteit in Vlaanderen Luchtkwaliteit in de Antwerpse haven jaarrapport 2012 DOCUMENTBESCHRIJVING Titel Luchtkwaliteit in de Antwerpse haven jaarrapport 2012 Samenstellers Afdeling Lucht, Milieu

Nadere informatie

Zure regen. Zure regen

Zure regen. Zure regen 010 1 Zure regen Zure regen is de laatste jaren voortdurend in de belangstelling geweest, doordat de verzuring van de neerslag in verband wordt gebracht met het afsterven van bossen, het volledig verdwijnen

Nadere informatie

MEMO. Onderwerp/Subject: Analyse rapport RIVM Luchtkwaliteit 2012

MEMO. Onderwerp/Subject: Analyse rapport RIVM Luchtkwaliteit 2012 MEMO Aan/To: Van/From: Datum/Date: RAI Vereniging Chris van Dijk 18 september Onderwerp/Subject: Analyse rapport RIVM Luchtkwaliteit 2012 Ieder jaar publiceert het RIVM een jaaroverzicht van de meetresultaten

Nadere informatie

Eerste uitkomsten onderzoek luchtkwaliteit langs Nijenoord Allee Wageningen

Eerste uitkomsten onderzoek luchtkwaliteit langs Nijenoord Allee Wageningen Notitienummer Datum 3 juni 206 Onderwerp Eerste uitkomsten onderzoek luchtkwaliteit langs Nijenoord Allee Wageningen. Inleiding Buro Blauw voert in opdracht van de gemeente Wageningen luchtkwaliteitsmetingen

Nadere informatie

Natuurbeschermingswet 1998 en het bestemmingsplan buitengebied

Natuurbeschermingswet 1998 en het bestemmingsplan buitengebied Natuurbeschermingswet 1998 en het bestemmingsplan buitengebied Supplement 2014-2 Leergang Op dezelfde leest Met medewerking van: M. Braakensiek, W. Heesen, E.M. Hendriksen, A.J. Meeuwissen en P.J. Woudstra

Nadere informatie

De geografische spreiding van de kandidaten voor de Kamerverkiezingen van 1987 tot en met Gert-Jan Put, Jef Smulders en Bart Maddens

De geografische spreiding van de kandidaten voor de Kamerverkiezingen van 1987 tot en met Gert-Jan Put, Jef Smulders en Bart Maddens De geografische spreiding van de kandidaten voor de Kamerverkiezingen van 1987 tot en met 2014 Gert-Jan Put, Jef Smulders en Bart Maddens KU Leuven Instituut voor de Overheid 1 mei 2014 Belangrijkste resultaten

Nadere informatie

GEMIDDELDE PRIJZEN EVOLUTIE 2017 S1 2018

GEMIDDELDE PRIJZEN EVOLUTIE 2017 S1 2018 NOTARISBAROMETER VASTGOED AAN DE KUST WWW.NOTARIS.BE S1 2018 OVERZICHT ACTIVITEIT EVOLUTIE S1 2017 S1 2018 GEMIDDELDE PRIJZEN EVOLUTIE 2017 S1 2018 VASTGOEDACTIVITEIT AAN DE KUST De index voor de vastgoedactiviteit

Nadere informatie

Crisismonitor Drechtsteden

Crisismonitor Drechtsteden Crisismonitor juni 211 (cijfers t/m maart 211) Inhoud: 1. Werkloosheid 2. Werkloosheid naar leeftijd 3. Vacatures, bedrijven, leegstand 4. Woningmarkt Hoe staan de er voor op de arbeidsmarkt en de woningmarkt?

Nadere informatie

2.4 Transport. Figuur 21 : Dichtheid van de drie types vee op het niveau van de clusters

2.4 Transport. Figuur 21 : Dichtheid van de drie types vee op het niveau van de clusters IV. Beschrijving van de drijvende krachten en Analyse van druk en impact Figuur 21 : Dichtheid van de drie types vee op het niveau van de clusters 15 100 Aantal per ha BLO (runderen en varkens) 12 9 6

Nadere informatie

PERSBERICHT Brussel, 24 oktober 2012

PERSBERICHT Brussel, 24 oktober 2012 PERSBERICHT Brussel, 24 oktober 2012 De regionale inkomensverschillen onder de loep Hoe verhoudt de inkomensevolutie zich ten opzichte van de inflatie? In welke regio liggen de gemiddelde inkomens het

Nadere informatie

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// ////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// Resultaten dioxines en PCB s tot april 2016 /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Voor meer cijfers, zie beleidsdomein Woonstad. Stad Genk Publicatie Stedenbouwkundige vergunningen

Voor meer cijfers, zie  beleidsdomein Woonstad. Stad Genk Publicatie Stedenbouwkundige vergunningen De cijfers over het aantal stedenbouwkundige vergunningen zijn gebaseerd op de inzameling via de gemeenten of de Vlaamse Overheid, en worden verwerkt en gepubliceerd door de FOD Economie. De gegevens voor

Nadere informatie

Effecten van verhoogde N- depositie op natuur: is herstel nog nodig? Roland Bobbink, Leon van den Berg, Hilde Tomassen, Maaike Weijters & Jan Roelofs

Effecten van verhoogde N- depositie op natuur: is herstel nog nodig? Roland Bobbink, Leon van den Berg, Hilde Tomassen, Maaike Weijters & Jan Roelofs Effecten van verhoogde N- depositie op natuur: is herstel nog nodig? Roland Bobbink, Leon van den Berg, Hilde Tomassen, Maaike Weijters & Jan Roelofs Opbouw presentatie Inleiding - atmosferische depositie

Nadere informatie

In de volgende figuur is het aandeel in de stikstofdepositie van verkeer en industrie rood omcirkeld.

In de volgende figuur is het aandeel in de stikstofdepositie van verkeer en industrie rood omcirkeld. Achtergrondinformatie voor achterbanberaad milieubeleid regio Eemsdelta Het milieubeleid omvat veel onderwerpen. Teveel om in één keer allemaal te behandelen. Op basis van onze ervaringen in de regio en

Nadere informatie

INDEX VASTGOEDACTIVITEIT T EVOLUTIE OP JAARBASIS

INDEX VASTGOEDACTIVITEIT T EVOLUTIE OP JAARBASIS NOTARISBAROMETER VASTGOED WWW.NOTARIS.BE T3 2018 Barometer 38 SAMENVATTING VASTGOEDACTIVITEIT INDEX VASTGOEDACTIVITEIT T3 2018 EVOLUTIE T2 2018 T3 2018 EVOLUTIE T3 2017 T3 2018 GEMIDDELDE PRIJZEN TRIMESTRIËLE

Nadere informatie

NOTARISBAROMETER S LANDBOUWGRONDEN LANDBOUWGRONDEN GEMIDDELDE PRIJZEN EN OPPERVLAKTE N 2

NOTARISBAROMETER S LANDBOUWGRONDEN LANDBOUWGRONDEN GEMIDDELDE PRIJZEN EN OPPERVLAKTE N 2 NOTARISBAROMETER LANDBOUWGRONDEN WWW.NOTARIS.BE S1 2019 N 2 Deze notarisbarometer zoomt in op de gemiddelde prijzen van landbouwgronden in België. Onder landbouwgronden worden de gronden beschouwd waarop

Nadere informatie

Luchtkwaliteitsmodellering in VLA/BE

Luchtkwaliteitsmodellering in VLA/BE Luchtkwaliteitsmodellering in VLA/BE Frans Fierens, VMM-IRCEL studiedag 'Lokale luchtkwaliteitsmodellering: de wetenschap, de rekentools 31 januari 2017 1/02/2017 1 Waarom modelleren naast/samen met metingen?

Nadere informatie

Nitraatgehalte in de meetplaatsen van het MAP-meetnet

Nitraatgehalte in de meetplaatsen van het MAP-meetnet Nitraatgehalte in de meetplaatsen van het MAP-meetnet Indicatorgegevens Naam Definitie Meeteenheid Nitraatgehalte in de meetplaatsen van het MAP-meetnet (MAP = mest-actie-plan) Percentage meetplaatsen

Nadere informatie

Een analyse van het profiel van de Vlaamse verkozenen bij de Kamerverkiezingen van 1987 tot en met Gert-Jan Put, Jef Smulders en Bart Maddens

Een analyse van het profiel van de Vlaamse verkozenen bij de Kamerverkiezingen van 1987 tot en met Gert-Jan Put, Jef Smulders en Bart Maddens Een analyse van het profiel van de Vlaamse verkozenen bij de Kamerverkiezingen van 1987 tot en met 2014 Gert-Jan Put, Jef Smulders en Bart Maddens KU Leuven Instituut voor de Overheid 26 mei 2014 Inleiding

Nadere informatie

Op 1 september 2012 startte het nieuwe omkaderingssysteem in het gewoon basisonderwijs.

Op 1 september 2012 startte het nieuwe omkaderingssysteem in het gewoon basisonderwijs. MONITORING VAN DE NIEUWE OMKADERING BASISONDERWIJS SCHOOLJAAR tem I. Inleiding Op 1 september 2012 startte het nieuwe omkaderingssysteem in het gewoon basisonderwijs. Sinds dan bestaat de basisomkadering

Nadere informatie

Informatieblad grondwaterkwaliteit Natte Natuurparel. Strabrechtse Heide

Informatieblad grondwaterkwaliteit Natte Natuurparel. Strabrechtse Heide Informatieblad grondwaterkwaliteit Natte Natuurparel Strabrechtse Heide Aanleiding Waterschap Aa en Maas heeft onvoldoende inzicht hoe de grondwaterkwaliteit is in de Natte Natuurparels in haar beheergebied

Nadere informatie

LMM e-nieuws 9. Inhoud. Modelleren van grondwateraanvulling. Neerslag vult vanaf de herfst het grondwater aan

LMM e-nieuws 9. Inhoud. Modelleren van grondwateraanvulling. Neerslag vult vanaf de herfst het grondwater aan LMM e-nieuws 9 Juli 2009 Heruitgave november 2017 Inhoud Modelleren van grondwateraanvulling - Astrid Vrijhoef, RIVM Greppelwaterbemonstering in de veenregio - Arno Hooijboer, RIVM Ook de Engelsen meten

Nadere informatie

Arbeidsmarktbarometer Onderwijs

Arbeidsmarktbarometer Onderwijs Arbeidsmarktbarometer Onderwijs Basisonderwijs en secundair onderwijs Oktober 21 VLAAMS MINISTERIE VAN ONDERWIJS EN VORMING AGENTSCHAP VOOR ONDERWIJSDIENSTEN (AgODi) Inhoudstafel INHOUD Inleiding 3 Hoofdstuk

Nadere informatie

Nutriënten in oppervlaktewater in landbouwgebied

Nutriënten in oppervlaktewater in landbouwgebied Vlaanderen is milieu Nutriënten in oppervlaktewater in landbouwgebied resultaten MAP-meetnet 2015-2016 VLAAMSE MILIEUMAATSCHAPPIJ www.vmm.be \\\\\\ NUTRIENTEN IN OPPERVLAKTEWATER IN LANDBOUWGEBIED, RESULTATEN

Nadere informatie

Waterkwaliteit 2: Natuur/chemie

Waterkwaliteit 2: Natuur/chemie Waterkwaliteit 2: Natuur/chemie Prof. ir. Hans van Dijk 1 Afdeling Watermanagement Sectie Gezondheidstechniek Inhoud hydrologische kringloop kwalitatief 1. regenwater 2. afstromend/oppervlaktewater. infiltratie

Nadere informatie

Bacteriële ijzer reductie

Bacteriële ijzer reductie Bacteriële ijzer reductie Een aantal bacteriën zijn in staat om ferri ijzer te reduceren. Dit gebeurt bv in sedimenten van meren. Dit gereduceerde ijzer kan dan worden getransporteerd over zelfs grote

Nadere informatie

Welkom in de wonderlijke wereld van de luchtionen. Kees Snepvangers

Welkom in de wonderlijke wereld van de luchtionen. Kees Snepvangers Welkom in de wonderlijke wereld van de luchtionen Kees Snepvangers Luchtionen Binnen het Duurzaam Bouwen is er een stroming die een hoge concentratie van negatieve luchtionen belangrijk vindt? Zijn daarvoor

Nadere informatie

natuur in Gent monitoring 1999-2014

natuur in Gent monitoring 1999-2014 natuur in Gent monitoring 1999-2014 Natuurmonitoring waarom? Halen we de doelstellingen van het RSG en het groenstructuurplan? (Hoe) moeten we bijsturen? Natuurmonitoring waarom? Halen we de doelstellingen

Nadere informatie

universele gasconstante: R = 8,314 J K -1 mol -1 Avogadroconstante: N A = 6,022 x 10 23 mol -1 normomstandigheden:

universele gasconstante: R = 8,314 J K -1 mol -1 Avogadroconstante: N A = 6,022 x 10 23 mol -1 normomstandigheden: Nuttige gegevens: universele gasconstante: R = 8,314 J K -1 mol -1 vogadroconstante: N = 6,022 x 10 23 mol -1 normomstandigheden: θ = 0 p = 1013 hpa molair volume van een ideaal gas onder normomstandigheden:

Nadere informatie

RBOI-Rotterdam B.V. Stikstofdepositieonderzoek. bedrijventerrein Oosteind

RBOI-Rotterdam B.V. Stikstofdepositieonderzoek. bedrijventerrein Oosteind RBOI-Rotterdam B.V. Stikstofdepositieonderzoek bedrijventerrein Oosteind INHOUDSOPGAVE blz. 1. ACHTERGROND 1 2. UITGANGSPUNTEN 3 2.1. Beoordelingsmethode 3 2.2. Beoordelingslocaties 5 3. RESULTATEN

Nadere informatie