KWEKERIJ. Laarbeeklaan 119 Bus Brussel +31 (0)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "KWEKERIJ. www.groeigroen.nl Laarbeeklaan 119 Bus 8540 1090 Brussel +31 (0) 858 774 064 info@groeigroen.nl"

Transcriptie

1 KWEKERIJ Kan er met PIN betaald worden op de kwekerij? Ja, er kan met PIN betaald worden op de kwekerij. Bij grotere bedragen kan ook betaald worden met creditcard. De PIN-apparatuur voldoet aan de nieuwste voorschriften. Is de kwekerij per openbaar vervoer te bereiken? De kwekerij is te bereiken per trein en/of bus. Vanuit Groningen CS gaat er een rechtstreekse bus van Qbuzz lijn 65b naar Zoutkamp. Deze bus gaat via Eenrum. Is De Kleine Plantage een ecologische kwekerij? De Kleine Plantage is geen ecologische kwekerij. Wel zijn we erg zuinig en behoedzaam met bestrijdingsmiddelen. Voor ons staat de kwaliteit van de planten voorop en we proberen ziektes als meeldauw, zwarte vlekken e.d. en plagen als bijvoorbeeld luis n eerste instantie te voorkomen door ervoor te zorgen dat de planten een optimale bemesting krijgen en goed gezond zijn. Een gezonde plant heeft minder last van ziektes en plagen. Verder gebruiken we in geval van aantasting en als preventie bij bijvoorbeeld een hoge meeldauwdruk in beperkte mate bestrijdingsmiddelen. De kwekerij staat overigens onder voortdurende controle van het NAK, een keuringsdienst voor de tuinbouw. Bij een gebrek of een ziekte stellen we de eventuele behandeling in overleg met hen vast. Worden alle planten zelf gekweekt? De meeste vaste planten en eenjarigen kweken we zelf uit zaad, door te stekken en door de planten te scheuren. We gebruiken in deze gevallen uitgangsmateriaal dat soortecht en goed gezond is. Daarnaast kopen we zaaiplaten en stekplaten in. En kweken de planten daarna op. In zeer beperkte mate kopen we kant en klare planten in. Het is nauwelijks te doen om zo'n groot sortiment te voeren uitsluitend met eigen uitgangsmateriaal. De rozen en clematissen kopen we in bij gerenommeerde kwekers. Wordt er toegang gevraagd voor de tuin? In principe wordt er geen toegang gevraagd. Alleen tijdens de Liefhebbersdagen in september vragen we 3,50 entree. Verder is de tuin en natuurlijk de kwekerij het hele jaar tijdens de openingstijden vrij te bezoeken. We vinden het belangrijk dat de bezoekers veel van onze planten in volwassen staat kunnen zien. Vandaar dat we een uitgebreide tuin hebben bij de kwekerij. Op de moederbedden staan de planten geëtiketteerd. Is de kwekerij ook op zondag geopend? Alleen tijdens de themadagen is de kwekerij op zondag geopend. Zie hiervoor ons programma. Op die zondagen zijn de openingstijden van uur.

2 KWEKERIJ Wordt er een garantie gegeven op de planten? Wij proberen vanzelfsprekend soortecht te leveren. Eventuele fouten worden tot de verkoopprijs vergoed. In het verkoopgedeelte van de kwekerij vindt u alleen goed doorgewortelde en levensvatbare planten. Garantie voor hergroei kunnen wij niet geven gezien alle factoren die buiten onze invloed liggen. De naamgeving van de planten is gebaseerd op de Checklist Plantennamen van het ETI. Bij elke uitgave van een nieuwe catalogus laten we de namen op juistheid checken. Het komt wel eens voor dat een onjuiste naam aan onze aandacht ontschiet. We zijn ieder dankbaar die ons hierop attendeert. Worden er vanuit de kwekerij lezingen gegeven en/of georganiseerd? Regelmatig worden tijdens de themadagen op de kwekerij lezingen en rondleidingen gegeven. Buiten de kwekerij geven we in principe geen lezingen. Worden er voor groepen rondleidingen gegeven? Voor groepen verzorgen wij desgewenst een korte inleiding over de kwekerij en tuin. We geven geen rondleidingen. Wel zijn we uiteraard ten alle tijde bereid om individueel op vragen tekst en uitleg te geven. We geven graag adviezen. Kan er voor groepen voor thee en koffie gezorgd worden? In overleg kunnen we zorgen voor koffie, thee en koek. De prijs wordt in overleg en afhankelijk van de wens afgesproken. Is er iets te eten en te drinken op de kwekerij? Op de kwekerij is altijd koffie en thee te kopen, en meestal ook wat koeken. Kunnen er in de tuin trouwreportages gemaakt worden? Dat kan. We vinden het leuk als mensen onze tuin zo waarderen, dat ze er foto's willen maken. Men moet zich wel zelf helpen. Wij vragen geen toegang. Is er voldoende parkeergelegenheid? Men kan altijd aan de noordzijde van de Handerweg parkeren. Daarnaast hebben we altijd een flink weiland ter beschikking waar voldoende parkeergelegenheid is. Bij erg nat weer kan het weiland gesloten zijn. Dan is men aangewezen op de weg. Ook in het dorp is meestal voldoende parkeergelegenheid. Is de tuin toegankelijk voor mensen in een rolstoel? De tuin is toegankelijk voor mensen in een rolstoel. Op de kwekerij zijn verharde paden. Grind weliswaar, maar goed berijdbaar voor rolstoelen. In de tuin rijdt men over gras. Bij erg nat weer kan dit wat lastig zijn. Toiletten zijn toegankelijk voor rolstoelen. De tuingalerie heeft een laag opstapje van 10 cm. Mogen honden meegenomen worden? Honden mogen meegenomen worden. We verwachten dat de honden aangelijnd zijn. Wij hebben zelf twee honden die los rond lopen. Zij kunnen het nagenoeg altijd goed vinden met de bezoekende honden.

3 KWEKERIJ Wat is de mooiste tijd om op de kwekerij te komen? Het hele jaar door hebben we op de kwekerij een zeer omvangrijk en mooi sortiment staan. Er is altijd volop keus. De tuinen veranderen in de loop van het jaar: het prille groen in het voorjaar, de uitbundigheid van de zomer en de verstilling in de herfst. Voor ons hebben al die seizoenen een specifieke aantrekkelijkheid. Wij proberen de tuin het hele jaar door aantrekkelijk en boeiend te houden. Is er statiegeld op de rozenpotten? We geven geen statiegeld op de potten. We nemen alleen potten van onze kwekerij terug. Verkoopt u tuingereedschap? We verkopen het roestvaste tuingereedschap ven Sneeboer. We gebruiken het zelf ook en zijn er zeer tevreden over. Kunnen we zaden kopen op de kwekerij? We verkopen zaden van van Hemert en de Cruydt-hoeck.

4 SORTIMENT Hoe groot is het sortiment van de kwekerij? Het sortiment van De Kleine Plantage omvat zo'n 2500 soorten. Elk jaar komen er soorten bij en vallen er weer soorten af. We streven naar een wisseling van ongeveer 10%. Op de kwekerij staan voortdurend ongeveer 1500 soorten. Is altijd alles aanwezig op de kwekerij? Het is niet mogelijk om altijd alles voorradig te hebben. Soms zijn soorten uitverkocht en soms zijn bepaalde soorten nog niet klaar. De vermeerdering van soorten gaat het hele jaar door en deze soorten zijn pas maanden later leverbaar. Het is evenwel onze ervaring, dat als mensen met plantenlijstjes komen uit onze catalogus, dat het merendeel leverbaar is. Voor de rozen en clematissen is dat anders. Vooral in het vroege voorjaar is het hele sortiment rozen leverbaar. De clematissen hebben we in het voorjaar en vanaf de tweede helft van augustus. Staat het volledige sortiment op de website? Op de website staan de planten die ook in de catalogus staan. Het hele jaar door komen er echter nieuwe soorten bij, vaak in kleine aantallen. Die staan over het algemeen niet direct op de website. Bestellen via de website is goed mogelijk. We gaan daar ook steeds meer aandacht aan besteden. Maar het grootste sortiment vindt u op de kwekerij zelf. Hoe zit het met de juistheid van de benamingen van de planten? De naamgeving van de planten is gebaseerd op de Checklist Plantennamen van het ETI. Bij elke uitgave van een nieuwe catalogus laten we de namen op juistheid checken. Het komt wel eens voor dat een onjuiste naam aan onze aandacht ontschiet. We zijn ieder dankbaar die ons hierop attendeert. Is er ook een gedrukte versie van de catalogus? In een beperkte oplage maken we een gekopieerde versie van de catalogus. Deze is tegen kostprijs op de kwekerij te kopen. Verder kan de catalogus van de website gedownload worden.

5 BEHANDELING VAN VASTE PLANTEN Hoe moeten de planten uit de pot geplant worden? De planten moeten uit de pot (container) gehaald worden. Als de wortelkluit nogal droog is, is het goed om de kluit even in water te dompelen. Het komt voor dat de kluit erg doorworteld is, vooral aan de buitenkant. In dat geval is het goed om de kluit wat los te trekken. Zorg dat de grond op de plaats van planten goed doorgespit is, liefst met wat compost en druk de planten goed aan. Bij droog weer liever eenmaal flink besproeien, dan vaak een klein beetje. Tot wanneer kan geplant worden? Alle planten worden in containers gekweekt. Ze kunnen van het vroege voorjaar tot in november geplant worden. Het is belangrijk dat de planten zich nog kunnen zetten voordat de winter invalt. Kwetsbare soorten kunnen beter niet te laat in het jaar geplant worden. Wij geven u graag advies over welke planten tot wanneer geplant kunnen worden. Kunnen de planten teruggeknipt worden? Veel planten kunnen na een eerste bloei teruggeknipt worden. Ze vormen daarna weer een mooi pol en geven in veel gevallen een tweede bloei. Hoelang kan een plant in een containerpot blijven staan?e Als de plant regelmatig mest en water krijgt en de vorst valt niet vanaf de zijkant in de potjes, dan kunnen de planten makkelijk een jaar in de potjes staan. Veel planten die we in de tweede helft van het jaar kweken vormen de voorraad voor het jaar erop.

6 BEHANDELING VAN NIET-WINTERHARDE EN EENJARIGE PLANTEN Hoe kunnen de niet-winterharde planten overwinteren? De eenjarige planten kunnen na de bloei, als ze er niet aantrekkelijk meer uitzien, weggegooid worden. Als u zaad wil verzamelen, moet de plant blijven staan tot het zaad gevormd is en rijp is. Na het oogsten van het zaag kan de plant dan op de composthoop. De niet-winterharde vaste planten zoals veel salvia's kunnen in grote potten binnengehaald (vorstvrij) worden. Meestal moeten de planten wat teruggesnoeid worden en ze moeten niet uitdrogen. Dahliaknollen kunnen ook in de potten blijven, maar ze kunnen ook uitgeklopt in een kist met zand in een donkere ruimte overwinteren.

7 BEHANDELING VAN CLEMATISSEN Hoe moeten clematissen gesnoeid worden? Dat hangt af van de clematis. Over het algemeen moeten clematissen die later in het jaar bloeien in het vroege voorjaar sterk teruggesnoeid worden. Op kniehoogte. Deze clematissen bloeien op het nieuwe hout. Clematissen die in het voorjaar bloeien moeten direct na de bloei terug gesnoeid worden. Deze bloeien op het oude hout. Wat moet er gedaan worden tegen de verwelkingsziekte? De verwelkingsziekte komt voor in de bovenste 10 cm van de grond. Het is dus altijd raadzaam om een clematis diep te planten. 10 cm dieper dat in het potje. Op een plaats waar een clematis heeft gestaan met verwelkingsziekte moet niet direct een andere geplant worden. Er moet nieuwe grond aangevoerd worden.

8 BEHANDELING VAN ROZEN Hoe plant ik een roos? Let op!! Plant rozen niet op dezelfde plaats waar eerder rozen hebben gestaan. Hier moet minimaal twee jaar tussen zitten. De wortels van rozen scheiden namelijk een chemische stof af waar nieuw geplante rozen niet tegen kunnen. In die twee jaar kunnen bijvoorbeeld afrikaantjes gezaaid worden. Dit is een uitstekend middel tegen aaltjes. 1. Kies zorgvuldig een juiste standplaats (zie onder). 2. Rozen in pot: de pot onderdompelen in een emmer water totdat er geen belletjes meer uitkomen. 3. Rozen op wortel: bij droog weer wortels dompelen in water. 4. De grond losmaken met een spade. Hierbij een gat maken met een grootte van 40 x 40 x 40cm diepte. 5. Meng door de uitgekomen grond een handje beenmeel, een flinke schep goed verteerde tuincompost of goed verteerde stalmest. 6. Gooi in het gat een handje beenmeel en meng dit goed met de grond in het plantgat. 7. Takken terugknippen volgens snoeiadvies (zie informatieblad per soort). Snij kruisende takken en dode takken helemaal weg. Ook van de wortels ca 5cm afknippen. Gebruik voor het knippen een goede scherpe snoeischaar. 8. Plant vastpakken bij de wortelhals en op juiste hoogte houden in het gat (de oculatieplaats ongeveer 2,5 cm onder het maaiveld). Het gat heeft de juiste afmetingen wanneer de wortels vrij invallen en niet krom buigen. Rozen in pot: voorzichtig de pot verwijderen, eventueel lossnijden, zodat de kluit zoveel mogelijk bijeen blijft. 9. Met spade grond in het gat gooien, de plant schudden waardoor de grond goed tussen de wortels valt. 10. Wanneer 2/3 van de grond in het plantgat ligt, aantrappen met de hak van de voet. 11. Het plantgat met de rest van de grond aanvullen. 12. Eventueel gieten met water (niet te zuinig: gieter van 10 liter!). 13. Wanneer geplant is vlak voor de winter wortelvoet afdekken met bladeren en extra grond (en stalmest). 14. Wanneer op het planten een droge periode volgt, nu en dan gieten met water. Wat is de beste planttijd? De meest gunstigste tijd is vanaf half oktober tot en met maart. Tot eind april kan ook, maar dan wel voldoende water geven. Planten in zwaardere grond kan het beste in november gebeuren omdat de grond dan opgewarmd is en de planten op die manier nog de kans krijgen om zichzelf vast te zetten. In geen geval planten als er sneeuw ligt, de grond bevroren is of als het erg drassig is. Planten die gekweekt zijn in pot kunnen in principe het hele jaar door geplant worden, ook wanneer deze in bloei staan, mits voldoende water wordt gegeven en met inachtneming van het voorgaande.

9 BEHANDELING VAN ROZEN Wat is de beste standplaats? Let hierbij in de eerste plaats op de omschrijving op de informatiebladen van Kwekerij de Bierkreek. Sommige soorten verdragen bijvoorbeeld arme grond, schaduw of koude. Dit wil niet zeggen dat ze dit lekker vinden, ze verdragen het alleen. In het algemeen geldt: rozen houden het liefst van een niet al te natte standplaats, maar ook niet te droog. Bij voorkeur geen schaduw van bomen, maar schaduw van een huis is meestal geen probleem. Een lichte standplaats is belangrijk, maar een groeiplaats in de felle zon op het zuiden kan bij sommige soorten voor verkleuring van de bloemblaadjes zorgen. Roodbloeiende soorten voelen zich daarom het beste thuis op het westen en het oosten en niet op het zuiden. Biedt beschutting tegen sterke wind. Geef de plant voldoende ruimte om uit te kunnen groeien. Rozen houden van goed doorlatende luchtige, vruchtbare grond. Hoe moet ik bemesten? De bemesting bij voorkeur in het voorjaar uitvoeren. Daarvoor is goed verteerde koemest het meest geschikt, of gedroogde koemest in korrelvorm. Een mengsel van paardenmest met koemest voldoet ook prima. Wanneer de mest vers uit de stal komt, deze eerst op een andere plaats oud laten worden (half jaar laten liggen). Dan kleine hoopjes maken aan de voet van de plant. Op zware klei is het vooral belangrijk om het organische stofgehalte op peil te brengen/houden en om de structuur te verbeteren. Hiervoor kan jaarrond bladgrond en turf gebruikt worden. Verder heeft Ecostyle prima organische rozenmeststoffen, waar wij zelf veel mee werken. Stop elke mest nooit in het plantgat, maar altijd boven op de grond, zodat de mest langzaam bij de wortels komt. Hoe ga ik om met plagen / (gebreks-)ziekten? Een goede standplaats is van levensbelang! Wanneer een roos op de juiste plaats staat; juiste grondsoort, niet te nat, niet te droog, etc. zal deze zich ontwikkelen tot een vitale krachtige plant. Het is dan niet erg dat er een aantal blaadjes afgevreten worden. Het is wel zo dat het ene soort gevoeliger is dan de andere soort, simpelweg omdat deze meer in trek zijn bij de vraatzuchtige rovers. Typische rozen ziektes zoals meeldauw en sterroetdauw horen een beetje bij rozen. De ene soort heeft er meer last van dan de andere. Kijk hiervoor eerst per soort op de informatiebladen van Kwekerij de Bierkreek. Over het algemeen geldt: meeldauw en sterroetdauw kunt u het beste voorkomen door in het voorjaar oude rozenblaadjes die nog op de grond liggen te verwijderen. Verder mogen de planten niet te dicht op elkaar staan, of te dicht op andere struiken. Staan ze erg vochtig, bijvoorbeeld in een periode van regen, is de kans op meeldauw en sterroetdauw groter. Er zijn momenteel voor meeldauw prima biologische bestrijdingsmiddelen in de handel, maar een beetje meeldauw hoort gewoon bij sommige rozensoorten. Voor een volledig overzicht zie: Beschrijving planten van rozen (Bierkreek)

LANDBOUW EN NATUURLIJKE OMGEVING. Het examen landbouw en natuurlijke omgeving CSE KB bestaat uit twee deelexamens waarvan dit er één is.

LANDBOUW EN NATUURLIJKE OMGEVING. Het examen landbouw en natuurlijke omgeving CSE KB bestaat uit twee deelexamens waarvan dit er één is. Examen VMBO-KB 2006 tijdvak 1 vrijdag 19 mei 9.00-11.00 uur LANDBOUW EN NATUURLIJKE OMGEVING GROENE RUIMTE CSE KB Het examen landbouw en natuurlijke omgeving CSE KB bestaat uit twee deelexamens waarvan

Nadere informatie

Groene Detailhandel. Een- en tweejarigen antwoorden 1. Een- en tweejarige tuinplanten Antwoorden

Groene Detailhandel. Een- en tweejarigen antwoorden 1. Een- en tweejarige tuinplanten Antwoorden Een- en tweejarige tuinplanten Antwoorden 1 Omschrijf met eigen woorden wat eenjarige planten zijn. Aan het einde van het seizoen vormen ze zaad en sterven af. Met andere woorden de meeste eenjarige kun

Nadere informatie

Planten stekken Benodigdheden Algemene regels Kweekkasje Koude bak

Planten stekken Benodigdheden Algemene regels Kweekkasje Koude bak Planten stekken Planten kunnen op veel manieren vermeerderd worden. Er zijn verschillende bomen, heesters, vaste- en eenjarige planten die door zaad vermeerderd kunnen worden. Planten die door zaad vermeerderd

Nadere informatie

WERK VAN DEN AKKER Afdeling Herentals PELARGONIUM EN GERANIUM.

WERK VAN DEN AKKER Afdeling Herentals PELARGONIUM EN GERANIUM. WERK VAN DEN AKKER Afdeling Herentals PELARGONIUM EN GERANIUM. Lesgever: Bart Peers 29-01 - 2012 Verslag: Michel Peeters 1. PELARGONIUM. 1.1 Inleiding Pelargonium ofwel in de volksmond geranium is een

Nadere informatie

bemesten wintergroenten slakkenjacht prei maand van het voorzaaien maand van het voorzaaien

bemesten wintergroenten slakkenjacht prei maand van het voorzaaien maand van het voorzaaien maand van het voorzaaien maand van het voorzaaien WEEK 1 bemesten Je hebt nu de tijd om alles in orde te maken. Heb je in huis wat je de komende maanden nodig gaat hebben? Mest, zaden, gereedschap? En

Nadere informatie

zaaien in zaaibakken zaaibakken maken voor binnen op warmte in maart en voor buiten in april

zaaien in zaaibakken zaaibakken maken voor binnen op warmte in maart en voor buiten in april zaaien in zaaibakken zaaibakken maken voor binnen op warmte in maart en voor buiten in april benodigdheden: - potgrond zonder klontjes, grof zand - schone emmer - schone zaaibak van b.v. piepschuim of

Nadere informatie

Onderhouden van beplanting 1

Onderhouden van beplanting 1 Onderhouden van beplanting 1 3 Struiken, heesters, coniferen en sierbomen onderhouden 47 Water- en moerasbeplanting onderhouden 139 6oriëntatie a... Oriënteren op border- en perkbeplanting onderhouden

Nadere informatie

Doe niets met planten in de tuin als het vriest!

Doe niets met planten in de tuin als het vriest! Wintertips December Doe niets met planten in de tuin als het vriest! Dahlia s, gladiolen en dergelijke planten die opgeslagen liggen, liggen vaak té vochtig en krijgen last van schimmels. December is de

Nadere informatie

3 Planten en verplanten

3 Planten en verplanten 3 Planten en verplanten 3 Planten en verplanten 34 3.1 Plantensoorten 35 3.2 Plantafstand 38 3.3 Planten in verband 41 3.4 Bomen planten 43 3.5 Afsluiting 48 34 PLANTEN EN VERPLANTEN Bijna het hele jaar

Nadere informatie

Inhoudstafel van deze serie

Inhoudstafel van deze serie Inhoudstafel van deze serie 1. Het planten van aspergeplanten ( gezaaid of gekocht) 2. Asperges zaaien en de verdere opkweek het eerste teeltjaar, teelthandleiding (8 pagina s- 22 foto s) In dit artikel

Nadere informatie

Onderhoud van sierheesters

Onderhoud van sierheesters AFDELING HERENTALS Onderhoud van sierheesters Lesgever: Bert Peers 16-11 - 14 Tekst: Bert Peers Verslag: Michel Peeters 1 Sierheesters zijn dankbare planten om in de tuin te hebben. Ze brengen structuur,

Nadere informatie

- GROENTJE. Bloembollen

- GROENTJE. Bloembollen Inleiding. - GROENTJE Bloembollen Bloembollen is misschien wel het bekendste product wat "Holland" heeft voortgebracht. Toch is de kennis over de bloembollen bij de gewone burger vaak minimaal. De voorlichting

Nadere informatie

Meer informatie over de Clivia en de historie van kuipplanten

Meer informatie over de Clivia en de historie van kuipplanten Meer informatie over de Clivia en de historie van kuipplanten Meer informatie over de Clivia Voor diverse opdrachtgevers verzorgen wij de winterstalling van diverse soorten kuipplanten, zoals Citrus, Agapanthus,

Nadere informatie

Regenwormen Tijdstip: in september, oktober en november, na een regenbui.

Regenwormen Tijdstip: in september, oktober en november, na een regenbui. KB2 Tijdsinvestering: 45 minuten Regenwormen Tijdstip: in september, oktober en november, na een regenbui. 1. Inleiding Een mol eet per jaar wel 50 kg wormen. Dat is veel, maar als je bedenkt dat in je

Nadere informatie

Bodem. Bodemleven. Bodemverzorging. Gevorderdencursus dl 1 TT Boxtel Volkstuinvereniging Ceres 2013-2014

Bodem. Bodemleven. Bodemverzorging. Gevorderdencursus dl 1 TT Boxtel Volkstuinvereniging Ceres 2013-2014 Bodem Bodemleven Composteren Bodemverzorging Gevorderdencursus dl 1 TT Boxtel Volkstuinvereniging Ceres 2013-2014 Vanavond. Bodem: leer je bodem kennen Bodemvoedselweb Composteren Bodem verbeteren en voeden

Nadere informatie

Vaste planten. Inhoudsopgave:

Vaste planten. Inhoudsopgave: Vaste planten Vaste planten zijn kruidachtige meerderjarige planten. Ze overwinteren ondergronds en lopen in het voorjaar opnieuw uit. Enkele zijn wintergroen zoals vinca en waldsteinia. Vaste planten

Nadere informatie

Beste Bonsai liefhebbers.

Beste Bonsai liefhebbers. Beste Bonsai liefhebbers. Het zelf kweken van een Azalea Shohin Deel 1 Naar aanleiding van het 25 jarig jubileum van Koya en waarin het hele jaar de Azalea als rode draad is verweven heb ik twee stukjes

Nadere informatie

Wanneer de dagen langer worden, de zon begint te schijnen en het. leven zich van binnen weer naar buiten verplaatst, wordt het voor

Wanneer de dagen langer worden, de zon begint te schijnen en het. leven zich van binnen weer naar buiten verplaatst, wordt het voor Wanneer de dagen langer worden, de zon begint te schijnen en het leven zich van binnen weer naar buiten verplaatst, wordt het voor de meeste tuinliefhebbers de hoogste tijd om kleur aan te brengen in de

Nadere informatie

Grond onder je voeten

Grond onder je voeten Grond onder je voeten Hé hé, wie heeft z n voeten niet geveegd? Overal ligt modder. Kijk allemaal onder je schoenen! Loop je even door de tuin en daar begint het gezeur. Grond op de vloer vinden we blijkbaar

Nadere informatie

beukenhaag.nl BEUKENHAAG INFORMATIE GIDS HANDIGE GIDS! beukenhaag.nl NIEUW: PINNEN BIJ BEZORGING! NIEUW: PINNEN BIJ BEZORGING!

beukenhaag.nl BEUKENHAAG INFORMATIE GIDS HANDIGE GIDS! beukenhaag.nl NIEUW: PINNEN BIJ BEZORGING! NIEUW: PINNEN BIJ BEZORGING! GRATIS HANDIGE GIDS! beukenhaag.nl BEUKENHAAG INFORMATIE GIDS NIEUW: PINNEN BIJ BEZORGING! NIEUW: PINNEN BIJ BEZORGING! beukenhaag.nl In dit voorbeeld leggen we uit van welke afmetingen u uit kunt gaan

Nadere informatie

werkzaamheden 1 Bomen planten en verplanten Inhoud deze les Plantgat-constructie Aanplant Bomen planten 1 Bomen planten 2

werkzaamheden 1 Bomen planten en verplanten Inhoud deze les Plantgat-constructie Aanplant Bomen planten 1 Bomen planten 2 Bomen planten en verplanten Inhoud deze les 1. Bomen planten 2. Inboeten 3. Verplanten grote bomen Aanplant Plantgat-constructie Factoren: Planten in het najaar Planten in het voorjaar Planten bij vriezend

Nadere informatie

PLANTWIJZER VIDEO 15

PLANTWIJZER VIDEO 15 PLANTWIJZER V I D E O 15 15 VIDEO 15 VASTE PLANTEN 1 Deze video gaat over bloeiende vaste planten. Dit is een uitgebreide groep waarover ik in een bijgevoegde pdf vertel welke de meest makkelijk te gebruiken

Nadere informatie

Inhoud. Zaai- en plantkalender 72. EHBG: Eerste Hulp Bij Groenteproblemen 70

Inhoud. Zaai- en plantkalender 72. EHBG: Eerste Hulp Bij Groenteproblemen 70 Inhoud Aan de slag 7 Moestuinquiz 9 Stappenplan: Stap 1: Een stukje grond 13 Stap 2: Kies een plek 13 Stap 3: Doe de schudproef 14 Stap 4: Basisgereedschap 16 Stap 5: Zaden 18 Stap 6: Alles over zaaien,

Nadere informatie

BEUKENHAAG INFORMATIE GIDS

BEUKENHAAG INFORMATIE GIDS GRATIS HANDIGE GIDS! beukenhaag.nl BEUKENHAAG INFORMATIE GIDS NIEUW PINNEN BIJ BEZORGING! NIEUW: PINNEN BIJ BEZORGING! In dit voorbeeld leggen we uit van welke afmetingen u uit kunt gaan bij het graven

Nadere informatie

Bomen verlaten de kwekerij, en dan?

Bomen verlaten de kwekerij, en dan? Boomkwekers stoppen bloed, zweet en tranen in hun kindjes om ze op te laten groeien tot sterke individuen die op eigen benen kunnen staan. Zonde om deze te zien kwarren of afsterven door verkeerde aanplant.

Nadere informatie

Handleiding. Boom planten. Tielsestraat 83 A 4043 JR Opheusden Tel:

Handleiding. Boom planten.  Tielsestraat 83 A 4043 JR Opheusden Tel: Handleiding Boom planten www. Tielsestraat 83 A 4043 JR Opheusden Tel: 0488 48 2266 info@ www. Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Instructie boom planten 3. Instructie beukenhaag planten 4. Veelgestelde vragen

Nadere informatie

Thee- en soortgelijke hybriden

Thee- en soortgelijke hybriden Thee- en soortgelijke hybriden Theehybriden en andere grootbloemige rozen worden zo gesnoeid, dat er sterke basisscheuten, een komvormige plant met een open centrum worden gevormd. Theehybriden bloeien

Nadere informatie

Buxus ziekte. Bruin blad en zwarte takken in de buxus? Dan heeft de plant een schimmelziekte. Deze buxus ziekte verspreidt zich razendsnel.

Buxus ziekte. Bruin blad en zwarte takken in de buxus? Dan heeft de plant een schimmelziekte. Deze buxus ziekte verspreidt zich razendsnel. Buxus ziekte Bruin blad en zwarte takken in de buxus? Dan heeft de plant een schimmelziekte. Deze buxus ziekte verspreidt zich razendsnel. Lees verder Aandachtspunten Je hoeft een aangetaste buxus niet

Nadere informatie

Les 5 Een goede bodem

Les 5 Een goede bodem Pagina 1 Les 5 Een goede bodem 1 Bodemsoorten-/Composthooples Er zijn verschillende soorten grond in Nederland. Elke soort grond is anders. Sommige planten houden van arme, voedingsloze grond en anderen

Nadere informatie

Groene Detailhandel. Bladverliezende heesters

Groene Detailhandel. Bladverliezende heesters Bladverliezende heesters Inleiding We vinden het in onze streek normaal dat heesters in het najaar hun bladeren afstoten. Planten die dat niet doen zijn in de meeste gevallen uitheems. Door het afstoten

Nadere informatie

De teelt van zonnebloemen

De teelt van zonnebloemen De teelt van zonnebloemen De zonnebloem heeft als wetenschappelijke naam: Helianthus annuus. Deze naam komt van de Griekse woorden voor zon (helios) en bloem (anthos). De plant behoort tot de grote familie

Nadere informatie

Het handige stappenplan van ECOstyle

Het handige stappenplan van ECOstyle Het handige stappenplan van ECOstyle 1 dag in de lente Spelende kinderen. Lekker languit zonnen. Ravotten met de hond. Een mooi, mosvrij gazon is heel wat waard. Het is immers de basis van uw tuin. ECOstyle

Nadere informatie

Meer theorie over bodem & compost

Meer theorie over bodem & compost Basiscursus Ecologische Moestuin Meer theorie over bodem & compost Inhoud van de presentatie 1. Waarom biologisch? 2. Waar een moestuin aanleggen? 3. Inleiding bodem 4. Bodem: Minerale bestanddelen 5.

Nadere informatie

Groene tomaten rijp maken

Groene tomaten rijp maken Groene tomaten rijp maken Is het het einde van het seizoen en heb je nog wat onrijpe, groene tomaten aan je plant zitten? Hier zijn wat simpele suggesties om ze rijp te maken, waarbij je gebruik maakt

Nadere informatie

MOESTUIN IN EEN VIERKANTEMETERBAK

MOESTUIN IN EEN VIERKANTEMETERBAK MOESTUIN IN EEN VIERKANTEMETERBAK AANVULLENDE INFO BIJ DE STARTER KIT MIJN GEMAKKELIJKE MOESTUIN U bent niet alleen geboeid door tuinieren, maar houdt er ook wel van om zelf iets in elkaar te steken? Dan

Nadere informatie

Programma Programma /02/2010

Programma Programma /02/2010 Programma 2009-2010 4 oktober: asperge 24 januari: sla en ajuin 14 februari: kruiden, kiemplanten en groenbemesters 7 maart: meloen, pompoen en courgettes 30 mei: selder en wortelen Witloof Kolen Aardappelen

Nadere informatie

Gefeliciteerd. De grond

Gefeliciteerd. De grond Gefeliciteerd Gefeliciteerd met je nieuwe moestuin. Het telen van je eigen groente en fruit is een erg leuke hobby. Om die hobby tot een succes te maken hebben wij wat tips voor je op papier gezet. Want

Nadere informatie

Wat gebeurt er met de blaadjes die in de herfst van de bomen vallen? En wat doen onze tuiniers met dode of planten of afgesnoeide takken?

Wat gebeurt er met de blaadjes die in de herfst van de bomen vallen? En wat doen onze tuiniers met dode of planten of afgesnoeide takken? De bodem doorgrond Wat? Voor Leeftijd wie? Duur: Prijs: begeleid actief atelier Basisonderwijs 2 uur 90 per groep van max. 20 lln. Wat gebeurt er met de blaadjes die in de herfst van de bomen vallen? En

Nadere informatie

Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij

Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij Onderdirectoraat Landbouw Afdeling Algemene Agrarische Voorlichting 1 Samengesteld door: Ritesh Panchoe Inleiding Wat is een moestuin?? Een moestuin of een

Nadere informatie

P l a N t P o r t r e t

P l a N t P o r t r e t zaterdag 7maart Snoeien prikkelt de groei van rozen en verlengt de levensduur van de struiken. Herbloeiende heester- en stamrozen kunnen het best in maart gesnoeid worden. Bij zacht weer in de tweede week,

Nadere informatie

Jonge planten lijken op paardebloem.

Jonge planten lijken op paardebloem. witlof De witlofteelt is minder ingewikkeld dan je geneigd bent te denken. In het kort komt het er op neer dat je eerst een dikke wortel gaat telen, net zoals je zou doen met winterpeen of pastinaak. Dan

Nadere informatie

inh oud 1. Dieren in de winter 2. De egel 3. De vleermuis 4. De eekhoorn 5. De merel 6. De ree 7. De pad 8. Het lieveheersbeestje 9.

inh oud 1. Dieren in de winter 2. De egel 3. De vleermuis 4. De eekhoorn 5. De merel 6. De ree 7. De pad 8. Het lieveheersbeestje 9. Dieren in de winter inhoud 1. Dieren in de winter 3 2. De egel 4 3. De vleermuis 5 4. De eekhoorn 6 5. De merel 7 6. De ree 8 7. De pad 9 8. Het lieveheersbeestje 10 9. De koe 11 10. Filmpjes 12 Pluskaarten

Nadere informatie

Je kunt nu de heesters snoeien die al zijn uitgebloeid. Ook buxushaagjes kun je alvast knippen. Geef ze daarna extra mest voor goede hergroei.

Je kunt nu de heesters snoeien die al zijn uitgebloeid. Ook buxushaagjes kun je alvast knippen. Geef ze daarna extra mest voor goede hergroei. Lentetips April Vroegbloeiende struiken kan u na de bloei snoeien. Vanaf april ziet onkruid vaak zijn kans. Onbeplante oppervlaktes zijn snel bedekt met ongewenst groen. Schoffelen is dus de boodschap!

Nadere informatie

Geral Overbeek. Onkruid de baas. Overbeek - Gardendesign Maasoord 17 0348-424305 [Geef het faxnummer op] 25 Tips voor duurzaam onderhoud (onkruid)

Geral Overbeek. Onkruid de baas. Overbeek - Gardendesign Maasoord 17 0348-424305 [Geef het faxnummer op] 25 Tips voor duurzaam onderhoud (onkruid) Onkruid de baas Geral Overbeek 2011 Overbeek - Gardendesign Maasoord 17 0348-424305 [Geef het faxnummer op] 25 Tips voor duurzaam onderhoud (onkruid) 25 TUINTIPS ONKRUID DE BAAS Wil jij ook een tuin zonder

Nadere informatie

Planten vermeerderen: Stekken

Planten vermeerderen: Stekken AFDELING HERENTALS LESGEVER: Bert Peers TEKST: Bert Peers Planten vermeerderen: Stekken Het stekken is makkelijk uit te leggen, maar als we het zien doen is het nog altijd beter te onthouden.en welke stek

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 5. 1 Kruidachtige gewassen en beplantingen 8. 2 Houtachtige beplantingen en gewassen Grond, water en technische werken 132

Inhoud. Inleiding 5. 1 Kruidachtige gewassen en beplantingen 8. 2 Houtachtige beplantingen en gewassen Grond, water en technische werken 132 Inhoud Inleiding 5 1 Kruidachtige gewassen en beplantingen 8 2 Houtachtige beplantingen en gewassen 66 3 Grond, water en technische werken 132 Trefwoordenlijst 195 1 Kruidachtige gewassen en beplantingen

Nadere informatie

Lessuggesties voor groep 3 & 4

Lessuggesties voor groep 3 & 4 Lessuggesties voor groep 3 & 4 1 Inhoud pakket - Achtergrondinformatie vindt u op: www.rotterdam.nl/downloadslesmateriaal - Leskaarten met lessuggesties groep 3 & 4 - Materialen van het pakket: Leskaart

Nadere informatie

Hoofdstuk 51 Groenvoorzieningen. Wijziging Technische Bepalingen. Gewijzigde bepalingen zijn grijs gemarkeerd. Niet gemarkeerde bepalingen zijn nieuw

Hoofdstuk 51 Groenvoorzieningen. Wijziging Technische Bepalingen. Gewijzigde bepalingen zijn grijs gemarkeerd. Niet gemarkeerde bepalingen zijn nieuw TECHNISCHE BEPALINGEN Hoofdstuk 51 Groenvoorzieningen Wijziging Technische Bepalingen Gewijzigde bepalingen zijn grijs gemarkeerd Niet gemarkeerde bepalingen zijn nieuw Overzicht vervallen bepalingen toegevoegd

Nadere informatie

Nee, dat is normaal. Het is te verwachten dat ongeveer 90% van de cocons uitkomt.

Nee, dat is normaal. Het is te verwachten dat ongeveer 90% van de cocons uitkomt. Antwoorden op veel gestelde vragen Tip: Gebruik Control-F om een zoekterm in te voeren. 1. De cocons komen nog niet uit. Hoe kan dat? Knuffelbijen komen meestal uit in de tweede helft van april. Het uitkomen

Nadere informatie

Zaadbommen maken. dan langzaam water toe. Totdat het mengsel aan elkaar blijft plakken. Maak het niet te nat! Wat heb je nodig voor 10 zaadbommen?

Zaadbommen maken. dan langzaam water toe. Totdat het mengsel aan elkaar blijft plakken. Maak het niet te nat! Wat heb je nodig voor 10 zaadbommen? Lente Wat heb je nodig voor 10 zaadbommen? 8 eetlepels droge natuurlijke klei (bentoniet voor als je binnenkort wilt gooien, rode klei als je ze wilt bewaren) 10 eetlepels potgrond, eventueel met wat compost

Nadere informatie

Haag of Heg Lijnvormige beplantingen / scheiden van ruimten

Haag of Heg Lijnvormige beplantingen / scheiden van ruimten Haag of Heg Lijnvormige beplantingen / scheiden van ruimten Historie Landschap Stijlperioden Renaissance ca. 1500 kloostertuinen Barok / Franse stijltuinen / 17 e en 18 e eeuw O.a. Versailles / paleis

Nadere informatie

4 verschillende kweekmethoden

4 verschillende kweekmethoden 4 verschillende kweekmethoden Kweken met turfpotjes Turfpotjes zijn gemaakt van een samengeperst mengsel van houtvezels, turf en kalkzandsteen (natuurlijke voedingsstoffen). Deze zijn biologisch afbreekbaar

Nadere informatie

Jaarverslag Buurtmoestuin Castellum 2012

Jaarverslag Buurtmoestuin Castellum 2012 Jaarverslag Buurtmoestuin Castellum 2012 Inhoudsopgave 1. Voorwoord...2 2. 2012: jaaroverzicht in vogelvlucht...3 3. Verantwoording bestuur...6 1 1. Voorwoord In april 2011 zijn we van start gegaan met

Nadere informatie

Materiaal Groen. Deel 4: Thuis tuinieren

Materiaal Groen. Deel 4: Thuis tuinieren Materiaal Groen Deel 4: Thuis tuinieren Colofon Deel 4: Thuis tuinieren Onderdeel van het materiaal Groen, met de thema s: Seizoenen (dl. 1), Groen in de stad (dl. 2), Groen groeit (dl. 3), Thuis tuinieren

Nadere informatie

Op YouTube zijn een aantal goede instructie video s beschikbaar:

Op YouTube zijn een aantal goede instructie video s beschikbaar: Fruitsoort Wanneer snoeien? Abrikoos Appel Kers Peer Perzik Pruim Vóór half september, direct na de pluk en/of direct na de bloei Jonge bomen: januari t/m eind maart. Oude bomen: juli t/m eind augustus

Nadere informatie

Plantinstructies Aandacht voor het plantgat.

Plantinstructies Aandacht voor het plantgat. Plantinstructies Aandacht voor het plantgat. Aandachtspunten bij het planten. Om te zorgen voor een optimale hergroei van een nieuw aangeplante boom is het raadzaam een aantal zaken goed in het oog te

Nadere informatie

Basiscursus Compostering

Basiscursus Compostering Basiscursus Compostering Uw aangeboden door : OVAT Gegeven door Vincent de Wolff Wat gaan we vanavond doen? Wat is composteren Hoe verloopt het proces Wat wel, wat niet in de compost Waarom is compost

Nadere informatie

Aardoliealarm in het bos

Aardoliealarm in het bos de graad > Landbouw > lesmateriaal > spelkaarten Aardoliealarm in het bos BIOBOER Om goed te kunnen zaaien, moet de aarde los. Daarvoor gebruik je een tractor. Dat gaat vlot. Neem reuzenpassen en ga 5

Nadere informatie

Woordenschat les 8.1. Vervuilde grond?

Woordenschat les 8.1. Vervuilde grond? Woordenschat les 8.1 Vervuilde grond? Afgraven en de afgraving Afgraven is de grond of aarde weghalen door te graven. De afgraving is de plaats waar de grond wordt weggenomen. Boren We boren een gat in

Nadere informatie

Zaaien en planten. Wat is er nodig om een zaadje te laten groeien?

Zaaien en planten. Wat is er nodig om een zaadje te laten groeien? Stap 1 de tuin opruimen, vrijmaken van onkruid en omspitten Stap 2 de moestuin bemesting geven volgens het grondonderzoek Stap 3 de moestuin indelen in percelen Stap 4 Zaaien en planten Wat is er nodig

Nadere informatie

Groene Detailhandel. Bol- en knolgewassen

Groene Detailhandel. Bol- en knolgewassen kennen we vooral uit het voorjaar. Het zijn verdikte plantendelen die zich onder de grond bevinden. Veel bol- en knolbloemen worden als snijbloem gebruikt. Sommige bollen en knollen worden tot de groenten

Nadere informatie

Uitplanten: bodem, structuur, bodembiologie en bemesting. Hoe inboeten voorkomen? Wilma Windhorst Hovenierscursus Vlamings BV

Uitplanten: bodem, structuur, bodembiologie en bemesting. Hoe inboeten voorkomen? Wilma Windhorst Hovenierscursus Vlamings BV Uitplanten: bodem, structuur, bodembiologie en bemesting Hoe inboeten voorkomen? Wilma Windhorst Hovenierscursus Vlamings BV 130116 Voorbereiding aanplant Beplanting: visitekaartje van de gemeente, de

Nadere informatie

Leg in iedere cirkel op het werkvel iets van een grondsoort. Zet de naam van de grond erbij.

Leg in iedere cirkel op het werkvel iets van een grondsoort. Zet de naam van de grond erbij. GROND NADER BEKEKEN Opdracht 1. Kennismaken Leg in iedere cirkel op het werkvel iets van een grondsoort. Zet de naam van de grond erbij. We gaan de grondsoorten onderling vergelijken. De volgende vragen

Nadere informatie

Vandaag is het Nationale Boomfeestdag en gaan jullie één of meerdere bomen planten.

Vandaag is het Nationale Boomfeestdag en gaan jullie één of meerdere bomen planten. Regenwormen Vandaag is het Nationale Boomfeestdag en gaan jullie één of meerdere bomen planten. Na het planten van de boom mogen jullie regenwormen uitzetten. Voordat jullie dit gaan doen willen we jullie

Nadere informatie

5 Borderonderhoud 70 BORDERONDERHOUD

5 Borderonderhoud 70 BORDERONDERHOUD 5 Borderonderhoud 5 Borderonderhoud 70 5.1 Algemeen onderhoud 71 5.2 Groeien en snoeien 74 5.3 Afzetten en dunnen 75 5.4 Overig onderhoud 76 5.5 Afsluiting 78 70 BORDERONDERHOUD Alle vormen van tuinonderhoud

Nadere informatie

Kenmerkend voor alle coniferen is de typische lucht die vrijkomt als de tak of de bladeren beschadigd worden. Deze geur wordt veroorzaakt door hars.

Kenmerkend voor alle coniferen is de typische lucht die vrijkomt als de tak of de bladeren beschadigd worden. Deze geur wordt veroorzaakt door hars. Coniferen Kenmerken Algemeen Letterlijk vertaald betekent conifeer kegeldragende. De zaden van de coniferen zitten verpakt in de kegels, die vele vormen en grootten kunnen aannemen. Elke conifeer heeft

Nadere informatie

Examenopgaven VMBO-KB 2004

Examenopgaven VMBO-KB 2004 Examenopgaven VMBO-KB 2004 tijdvak 1 maandag 24 mei tijdsduur voor het gehele examen 09:00 11:00 uur LANDBOUW EN NATUURLIJKE OMGEVING GROENE RUIMTE CSE KB Het examen Landbouw en natuurlijke omgeving CSE

Nadere informatie

Bomen. Aanplant en techniek Situatie: open groeiplaats

Bomen. Aanplant en techniek Situatie: open groeiplaats Bomen Aanplant en techniek Situatie: open groeiplaats Plantput; Drainage en beluchting; Planttijdstip; Plantdiepte; Orientatie en plantrichting; Planttechniek bomen met kale wortel; Planttechniek bomen

Nadere informatie

Aardvlooien. Plagen in de tuin

Aardvlooien. Plagen in de tuin Aardvlooien Zeer kleine kevers (2.5mm). Donkere, glanzende, staalblauwe kleur. Maakt grote sprongen. Legt eitjes in de grond. Larven vreten aan de plantenwortels en eten van de blaadjes tot ze groot genoeg

Nadere informatie

Werkblad bodem (vooraf)

Werkblad bodem (vooraf) Werkblad bodem (vooraf) Wat zit er in de bodem? In en op de bodem leven planten en dieren. Om te kunnen leven hebben ze licht, lucht, water en voeding nodig. Licht valt van boven op de bodem, de rest zit

Nadere informatie

PRIJS: 1,5 KG 7,50 10 KG 22,50

PRIJS: 1,5 KG 7,50 10 KG 22,50 TUINMEST Deze biologische meststof wordt gebruikt bij de bemesting van sierbladgewassen, boomkwekerijgewassen, balkonplanten en orangeriegewassen. Bevat gedroogde organische zeewieren. Bio-Tuinmest is

Nadere informatie

1. De cocons van de Gewone Knuffelbijen (Rosse metselbijen) komen nog niet uit. Hoe kan dat?

1. De cocons van de Gewone Knuffelbijen (Rosse metselbijen) komen nog niet uit. Hoe kan dat? Antwoorden op veel gestelde vragen Tip: Gebruik Control-F om een zoekterm in te voeren. 1. De cocons van de Gewone Knuffelbijen (Rosse metselbijen) komen nog niet uit. Hoe kan dat? Gewone Knuffelbijen

Nadere informatie

in het huishouden in de tuin FilOsOFie OVeriGe ActiViteiten & slot

in het huishouden in de tuin FilOsOFie OVeriGe ActiViteiten & slot In het huishouden Onderhoud vloeren, wandtegels, keuken en badkamermeubels............................................ p 19 Geurvermindering, afvoerbuizen en afvoerputjes (septische put)...........................................

Nadere informatie

MAAK JE BAKKEN & ANDERE MATERIALEN

MAAK JE BAKKEN & ANDERE MATERIALEN Stap 3: MAAK JE BAKKEN & ANDERE MATERIALEN Voor je Makkelijke Moestuin gebruik je bakken die je bovenop de bestaande grond zet. Vervolgens vul je die met Makkelijke Moestuin mix. Omdat je planten minimaal

Nadere informatie

Leesboekje de seizoenen

Leesboekje de seizoenen Leesboekje de seizoenen Leesboekje De Seizoenen Pagina 1 Dit is de winter. Dit is de sneeuw. Dit is de hagel. Dit is de ijzel. Dit is het ijs. Dit is het donker. Dit is het licht. Dit is de kat. Dit is

Nadere informatie

De Dennen. Wandelen. Paardrijden. Fietsen. Onderedeel van Nationaal Park Duinen van Texel

De Dennen. Wandelen. Paardrijden. Fietsen. Onderedeel van Nationaal Park Duinen van Texel Staatsbosbeheer Nationaal Park Duinen van Texel Ruijslaan 92, 1796 AZ De Koog T 0222-317741 www.staatsbosbeheer.nl Wandelen Fietsen Paardrijden De Dennen Onderedeel van Nationaal Park Duinen van Texel

Nadere informatie

Pioenennieuwsbrief: september

Pioenennieuwsbrief: september Pioenennieuwsbrief: september Beste pioenenkweker, In deze nieuwsbrief vindt u alle informatie die op dit moment relevant is voor de pioenenteelt. Wij vertrouwen erop dat deze informatie u helpt bij een

Nadere informatie

Oriëntatie Als de planten binnenkomen, moet er nog veel gebeuren voordat ze winkelklaar zijn.

Oriëntatie Als de planten binnenkomen, moet er nog veel gebeuren voordat ze winkelklaar zijn. Opdrachten Planten uitpakken Doel Na deze opdracht kun je kamerplanten uitpakken en winkelklaar maken. Benodigheden Bij deze opdracht heb je nodig: verschillende kamerplanten; een set sierpotten; naambordjes;

Nadere informatie

ZAAI- GOED DEZE LESBRIEF IS VAN..

ZAAI- GOED DEZE LESBRIEF IS VAN.. ZAAI- GOED DEZE LESBRIEF IS VAN.. DIT BOEKJE GAAT OVER ZADEN EN WAT ER MEE GEBEURT ALS JE ZE IN DE GROND STOPT Heb jij wel eens wat in de tuin gezaaid? ja / nee Misschien woon je in een huis zonder tuin

Nadere informatie

BIOBOER. Maar vandaag is het aardoliealarm. Kijk op je aardoliekaart of er voor jou een probleem is.

BIOBOER. Maar vandaag is het aardoliealarm. Kijk op je aardoliekaart of er voor jou een probleem is. BIOBOER 1 Hoe het elk jaar gaat... Om goed te kunnen zaaien, moet de aarde los. Daarvoor gebruik je een tractor. Dat gaat vlot. Neem reuzenpassen en ga 5 vakjes vooruit! Maar vandaag is het aardoliealarm.

Nadere informatie

8 4 Streken en klimaten

8 4 Streken en klimaten Lees het verhaal van de woestijnen en maak de opdracht. Een woestijn is droog, heel droog. Er valt heel weinig regen. De grond is droog. Het is te droog voor veel planten. Er wonen weinig mensen. Soms

Nadere informatie

Kamerplanten: Verzorging en onderhoud

Kamerplanten: Verzorging en onderhoud AFDELING HERENTALS Lesgever: Bert Peers 26-04 - 2015 Tekst: Bert Peers Bewerking M. Peeters Kamerplanten: Verzorging en onderhoud 1 1. Wat zijn kamerplanten? Geen enkele plant groeit van nature in een

Nadere informatie

Onderzoeksopdracht. Bodem en grondstaal

Onderzoeksopdracht. Bodem en grondstaal Onderzoeksopdracht Bodem en grondstaal Gebruik grondboor 1. Duw en draai gelijktijdig, in wijzerzin, de schroefachtige punt (het boorlichaam) in de bodem. Deze schroef verzamelt en houdt de grond vast.

Nadere informatie

Nieuwsbrief 2015/3. Winterkwaaltjes en wintervoer

Nieuwsbrief 2015/3. Winterkwaaltjes en wintervoer Nieuwsbrief 2015/3 Winterkwaaltjes en wintervoer De winter kent een aantal typische kwaaltjes, zoals koliek, verminderde weerstand, vermagering, diarree en soms ook een slecht humeur. Dat deze problemen

Nadere informatie

inhoud Herfst 1. Het weer 2. Overal blad 3. Zaden 4. Paddenstoelen 5. De eekhoorn 6. De egel 7. Insecten 8. Vogels op reis 9. Filmpje Pluskaarten

inhoud Herfst 1. Het weer 2. Overal blad 3. Zaden 4. Paddenstoelen 5. De eekhoorn 6. De egel 7. Insecten 8. Vogels op reis 9. Filmpje Pluskaarten Herfst inhoud Herfst 3 1. Het weer 4 2. Overal blad 5 3. Zaden 6 4. Paddenstoelen 7 5. De eekhoorn 8 6. De egel 9 7. Insecten 10 8. Vogels op reis 11 9. Filmpje 12 Pluskaarten 13 Bronnen en foto s 15 Colofon

Nadere informatie

landbouw en natuurlijke omgeving plantenteelt gesloten teelten CSPE BB

landbouw en natuurlijke omgeving plantenteelt gesloten teelten CSPE BB Examen VMBO-BB 2016 gedurende 220 minuten landbouw en natuurlijke omgeving plantenteelt gesloten teelten CSPE BB Naam kandidaat Kandidaatnummer Bij dit examen horen digitale bestanden. Dit examen bestaat

Nadere informatie

Schimmels. Schimmelziektes in sportvelden en gazons

Schimmels. Schimmelziektes in sportvelden en gazons Schimmelziektes in sportvelden en gazons Brown patch Brown Patch Symptomen: Donkere ringen van afstervend gras Droogte plekken Wit verkleuring van het aangetaste gras Brown Patch Infectie: Juni tot september

Nadere informatie

Klein-en groter fruit

Klein-en groter fruit Klein-en groter fruit In de moestuin Gevorderdencursus dl 3 TT Boxtel Volkstuinvereniging Ceres 2013-2014 Plaats van fruit in de tuin Vaste plek Zonnig Als haag tussen tuinen Als afscheiding tussen tuindelen

Nadere informatie

Onkruid de baas. Geral Overbeek. Overbeek - Gardendesign Maasoord

Onkruid de baas. Geral Overbeek. Overbeek - Gardendesign Maasoord Onkruid de baas Geral Overbeek 2011 Overbeek - Gardendesign Maasoord 17 0348-424305 www.mijntuingeheim.nl 25 + 1 TUINTIPS ONKRUID DE BAAS Wil jij ook een tuin zonder onkruid met zo min mogelijk werk? Mag

Nadere informatie

De grond waarop wij wonen

De grond waarop wij wonen GROEP 5/6 De grond waarop wij wonen Doel: Planten horen bij de grond waarop wij wonen. Dit onderdeel gaat over het onderzoekend verkennen van de vegetatie in de omgeving van de kinderen van de middenbouw.

Nadere informatie

1. Zaden, minimaal 100 (RWF verkoopt per 250, zodat u het een paar keer kunt proberen) 2. Kweekkasje 3. Zaai en stekgrond

1. Zaden, minimaal 100 (RWF verkoopt per 250, zodat u het een paar keer kunt proberen) 2. Kweekkasje 3. Zaai en stekgrond Zaaien Mocht u besluiten zelf Sequoia s of Redwoods te gaan zaaien, is het goed om een aantal basiszaken te weten. De onderstaande beschrijving is gelijk voor de Sequoiadendron Giganteum, Sequoia sempervirens

Nadere informatie

Begin van het moestuinseizoen

Begin van het moestuinseizoen Begin van het moestuinseizoen 1. Buiten Zaaien in volle grond Algemene regel : de hoeveelheid aarde waarmee je het zaadje bedekt, mag maximaal drie maal de breedte van het zaad zijn. Zaai periode : is

Nadere informatie

Basiscursus moestuinieren

Basiscursus moestuinieren Basiscursus moestuinieren Planning Les 1: ecologisch tuinieren, bodem, bemesting Les 2: netwerken in de tuin, biodiversiteit Les 3: bodembewerking Les 4: vruchtwisseling, zaden Voorzaaien Wat? Wanneer?

Nadere informatie

AFDELING HERENTALS. Biologisch tuinieren. basiscursus

AFDELING HERENTALS. Biologisch tuinieren. basiscursus AFDELING HERENTALS Lesgever: Bert Peers Tekst: Bert Peers Biologisch tuinieren basiscursus Werkjaar 2016-2017 1 Hoofdstuk 1: Bodembewerking De grond Een gezonde bodem is een vereiste om een gezond gewas

Nadere informatie

Herfstnieuws van de Haagse Hofdame

Herfstnieuws van de Haagse Hofdame Herfstnieuws van de Haagse Hofdame Kloostertuin Kwekerij Hof te Dieren Herfst in de Kloostertuin Het is herfst maar door het droge voorjaar zijn er nog maar weinig herfstkleuren te zien. Wel bloeien de

Nadere informatie

Op de mango s na is dit oogst van eigen bodem. We conserveren een deel van de kleine tomaatjes en augurken in zoetzuur.

Op de mango s na is dit oogst van eigen bodem. We conserveren een deel van de kleine tomaatjes en augurken in zoetzuur. Record, Het is onvoorstelbaar, maar het is 1 september en de eerste ijskristallen zitten op mijn voorruit. Overdag is het prachtig weer. En het blijft droog. Heel droog. Na de 10 mm rond 20 augustus is

Nadere informatie

De Dennen. Wandelen. Paardrijden. Fietsen. Onderedeel van Nationaal Park Duinen van Texel

De Dennen. Wandelen. Paardrijden. Fietsen. Onderedeel van Nationaal Park Duinen van Texel Staatsbosbeheer Nationaal Park Duinen van Texel Ruijslaan 92, 1796 AZ De Koog T 0222-317741 www.staatsbosbeheer.nl Wandelen Fietsen Paardrijden De Dennen Onderedeel van Nationaal Park Duinen van Texel

Nadere informatie

de hagen in Vroonermeer Noord

de hagen in Vroonermeer Noord Hagen in Vroonermeer Noord -- 7 Beuk Fagus sylvatica De beukhaag staat bekend om zijn mooie glimmende bladeren. De Fagus sylvatica houd zijn bladereren vast totdat er weer nieuw blad komt. Dit verschijnsel

Nadere informatie

Buxusmot Herkennen en bestrijden

Buxusmot Herkennen en bestrijden Buxusmot Herkennen en bestrijden Rupsen van de buxusmot (Cydalima perspectalis) veroorzaken grote schade aan buxusstruiken. Dit informatieblad beschrijft hoe u aantasting van planten door deze rupsen herkent,

Nadere informatie

Dit boek is van: Naam: Klas: Adres: Tel nummer:

Dit boek is van: Naam: Klas: Adres: Tel nummer: Dit boek is van: Naam: Klas: Adres: Tel nummer: Inhoudsopgave: Hoofdstuk pagina Inleiding 4 Welkom 6 Historie van bloembollen 8 Herfst 10 - Uitleg herfst 12 - Opdracht 14 + 15 - Het planten van bloembollen

Nadere informatie