50 x (meewerkende leraren)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "50 x (meewerkende leraren)"

Transcriptie

1 JRVSLG 2013

2 Peer review Kijkbijmijnles.nl 50 x (meewerkende leraren) Mijn collega s laten zien wat ik belangrijk vind. Inleiding Voor u ligt het jaarverslag 2013 van de Onderwijscoöperatie. In dit jaarverslag staat wie we zijn, welke activiteiten wij in 2013 hebben uitgevoerd en in hoeverre we met deze activiteiten hebben voldaan aan de afspraken die in het Jaarplan 2013 (LARA 2013) zijn vastgelegd. Dit is de publieksversie van het Jaarverslag. De Jaarrekening zit hier niet bij.

3 Opgericht in 2011 Wie zijn we? Bij de Onderwijscoöperatie staat de leraar centraal. Het gaat om leraren uit drie sectoren: De Onderwijscoöperatie is opgericht in 2011, op initiatief van de volgende vijf beroepsorganisaties: PO primair onderwijs VO voortgezet onderwijs MBO middelbaar beroepsonderwijs Algemene Onderwijsbond (AOb) CNV Onderwijs Federatie van Onderwijsvakorganisaties (FvOv) Platform Vakinhoudelijke Verenigingen Voortgezet Onderwijs Beter Onderwijs Nederland (BON) x Deze organisaties vertegenwoordigen in gezamenlijkheid zo n leraren. Binnen de Onderwijscoöperatie behouden deze organisaties hun eigen specifieke taak en doel. Lerarenorganisaties die meer dan leden hebben en die zich kunnen vinden in ons doel, kunnen toetreden tot het bestuur. Daarnaast heeft de Onderwijscoöperatie twee keer per jaar afstemming met de zogeheten geassocieerde organisaties, lerarenorganisaties met minder dan leden. Het gaat om Leraren met Lef, BVMBO, SPV, de Vereniging van Meesterschappers, The Crowd, VDTI, LBBO, LBRT, OOP en NIME. Deze organisaties vertegenwoordigen bij elkaar naar schatting zo n leraren. Organisaties met minder dan 4000 leden die zich kunnen vinden in ons doel, kunnen zich als geassocieerde melden. Wat willen we? De Onderwijscoöperatie staat voor de verbetering van de onderwijskwaliteit. Goed onderwijs staat of valt met goede leraren. De autonomie van de leraar staat daarbij voorop: goede leraren zorgen er zelf voor dat ze bekwaam zijn en blijven. Ze nemen verantwoordelijkheid voor hun eigen ontwikkeling, individueel en als beroepsgroep. Ze laten zien wat het betekent om een professionele leraar te zijn. De onderwijscoöperatie heeft daarom als motto: van, voor en door de leraar. Leraren nemen zelf verantwoordelijkheid voor hun eigen ontwikkeling, individueel en als beroepsgroep.

4 Ons motto is van, voor en door de leraar Hoe werken we? Leraren- AdviesRaad 50 x (leden) Lerarenadviesraad (LAR) Het bestuur wordt gevraagd en ongevraagd geadviseerd door de Leraren Advies Raad (de LAR). Deze raad bestaat uit vijftig leraren die uit hun midden een agendacommissie hebben geformeerd. De LAR is in 2013 drie keer bij elkaar gekomen. Ook de senatoren waren op deze bijeenkomsten aanwezig. De senatoren vergaderden tweemaal separaat met het bestuur. In 2013 werkten 180 leraren structureel voor de Onderwijs coöperatie. Daarnaast waren er nog zo n 500 leraren incidenteel actief. Een klein regiebureau en een aantal leraren initiëren en ondersteunen de activiteiten. BESTUUR Het bestuur van de Onderwijscoöperatie was in 2013 als volgt samengesteld: Verbindingsofficieren De verbindingsofficieren leggen de verbinding tussen het bureau en de lidorganisaties. Zij leveren een belangrijke bijdrage aan de werving van leraren vanuit de achterbannen van hun organisaties. In 2013 kwamen zij 5 maal bijeen. De heer L. J. Kentson Onafhankelijk voorzitter Dhr. Drs. W.T.G. Dresscher AOb: penningmeester Mevr. Drs. H. van den Berg CNV Onderwijs Dhr. J.P. van Lune Platform VVVO: uit functie getreden Dhr. C. Gelinck Platform VVVO: in functie getreden: Dhr. J. Veenstra FvOv Dhr. Dr. A. M. Verbrugge BON De Onderwijscoöperatie werkt samen met alle belangrijke organisaties en partijen binnen en rond het onderwijs. Dat zijn naast leraren en lerarenorganisaties het ministerie van OCW, de sectorraden (PO-raad, VO-raad en MBO-raad), de Onderwijsraad, lerarenopleidingen, organisaties van schoolleiders en lerarenopleiders en vele andere. Vergaderingen bestuur Het bestuur kwam in het verslagjaar 15 maal bijeen. Het betrof reguliere bestuursvergaderingen, bestuursberaden, overleg met de bewindslieden, de VKC en de sectorraden. In december werd nog een reflecterende heidag georganiseerd. Algemene ledenvergadering (ALV) De ALV is het orgaan dat wordt gevormd door de leden van de Onderwijscoöperatie. De ALV stelt jaarlijks belangrijke beleidsdocumenten vast of keurt deze goed. De ALV kwam in 2013 eenmaal bijeen. Leraren Kamer 33 x (leden) LerarenKamer De Onderwijscoöperatie faciliteert de LerarenKamer. Dit is een onafhankelijke groep, bestaande uit de Leraren van het Jaar en hun voorgangers. De LerarenKamer bestond eind 2013 uit 33 leraren, afkomstig uit de vier sectoren po, vo, mbo en so. De LerarenKamer adviseert alle spelers in het onderwijsveld, gevraagd en ongevraagd.

5 Multimediaal platform Website Twitter Register leraar.nl x (ingeschreven leraren) Laat zien wat je waard bent. Sta in het register. De website, is in 2013 geheel vernieuwd. Onderwijscooperatie.nl biedt ruimte aan actueel nieuws, blogs van leraren, informatie over activiteiten van de Onderwijscoöperatie en een prikbord waarop leraren hun ideeën en vragen kwijt kunnen. De bouw van de website en de uitkomst van de nieuwsbrieven is conform de afspraken uit het Jaarplan De resultaten overtreffen de afspraken uit LARA Eind september is het nieuw leven ingeblazen. Het account had eind volgers. Nieuwsbrief De nieuwsbrief van de Onderwijscoöperatie is in 2013 zes keer uitgekomen.

6 2013 We hebben in 2013 gewerkt aan drie thema s: bekwaamheid, professionele ruimte en status en imago van het beroep. Dat heeft de volgende resultaten opgeleverd. Wat hebben we bereikt? Validering nascholing 73 x (meewerkende leraren) Validering nascholing Op Registerlaar.nl kunnen leraren hun registerdossier overzichtelijk en systematisch opbouwen door hun professionaliseringsactiviteiten in te voeren. Voor leraren is het van groot belang dat zij weten of een (na)scholingsactiviteit gevalideerd en gewaardeerd is door Registerleraar.nl. Dit houdt in dat de registercommissies (leraren) beoordelen of een activiteit voldoet aan de gestelde criteria. Goedgekeurde activiteiten kunnen leraren toevoegen aan hun registerdossier. Lerarenregister Bekwaamheid Register leraar.nl x (ingeschreven leraren) Registerleraar.nl is het beroepsregister voor leraren in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs die gaan voor kwaliteit. Registerleraar.nl is opgezet door de Onderwijscoöperatie en daardoor van, voor en door de leraar. In het register schrijven leraren zich in om te laten zien dat ze bevoegd zijn en werken aan hun eigen professionalisering. In 2013 is het register verder ontwikkeld, technisch en naar functionaliteiten. Er is een campagne uitgevoerd om het register onder de aandacht van leraren te brengen. In september 2013 is er een kernteam ingericht, bestaande uit 16 leraren die ieder een dag per week werken voor de Onderwijscoöperatie. Dit kernteam heeft een brede voorlichtingstaak en richtte zich in 2013 nog vooral op het register. Daarnaast hebben gedurende het hele jaar zo n 60 ambassadeurs, leraren uit po, vo en mbo, het register gepromoot. Deze ambassadeurs zijn voor 0,5 uur per week werkzaam voor de Onderwijscoöperatie. Eind 2013 stonden leraren ingeschreven in het lerarenregister. Dat is minder dan het streefgetal van leraren zoals dat in LARA 2013 stond. Dit is ten dele het gevolg van besprekingen over de koers van het register: eind 2013 was het gesprek over de koers nog in volle gang. Register pilots 32 x (meewerkende scholen) In 2013 zijn 149 aanbieders goedgekeurd. Er zijn 232 activiteiten op het gebied van nascholing en professionalisering gevalideerd. Hier hebben 73 leraren aan meegewerkt, vanuit de registercommissies. Dit is conform de afspraken in LARA Registerpilots De Onderwijscoöperatie werkt met de sectorraden samen om gebruikspraktijk van het register te stimuleren. Om dat te realiseren worden pilots uitgevoerd. Daarmee wordt praktijkervaring opgedaan met het register en worden het register en de gebruikservaring ervan versterkt. In 2013 werkten vijf scholen in het po mee, 21 scholen in het mbo en zes in het vo. Dit is conform de afspraken in LARA 2013.

7 Peer REVIEW Wat hebben we bereikt? Peer review houdt in dat leraren structureel met elkaar reflecteren op hun onderwijspraktijk. Deze gesprekken leveren een belangrijke bijdrage aan de professionele ontwikkeling van de leraar en de kwaliteit van het onderwijs. Professionele ruimte Peer review LeerKRACHT 80 x (scholen) Onderwijspioniers 75 x / 8 x (pioniers /coaches) Het programma Onderwijspioniers is er voor leraren met een idee dat hun lessen of de situatie in de school als geheel kan verbeteren. De beste ideeën zijn steeds beloond met budget en begeleiding voor realisatie. De pioniers krijgen tijdens het jaar een intensief leertraject en worden gecoacht door ervaren leraren. De Onderwijscoöperatie werkt voor dit programma samen met Kennisland, het Arbeidsmarktplatform PO, VOION en SOM. 55 leraren hebben de kans gekregen om in 2013 deel te nemen aan het programma Onderwijspioniers. Acht coaches werkten mee om deze leraren te begeleiden. Inmiddels bestaat het netwerk van pioniers uit ruim 75 leraren. 50 x 75 x In het kader van peer review is in 2013 Kijkbijmijnles.nl ontwikkeld. Vijftig leraren hebben hieraan meegewerkt. 23 x Samen met het ministerie van OCW, de POraad, de VO-raad en MBO-raad verzorgt de Onderwijscoöperatie meerjarige pilots rond interscolaire visitatie. We bieden hierbij schoolcoaches en scholing in het maken van kijkwijzers, observatie en het geven van feedback. Eind 2013 waren 23 scholen betrokken bij deze pilots. De Stichting LeerKRACHT ondersteunt scholen die zelf de kwaliteit van hun onderwijs verbeteren. In haar aanpak staat de leraar centraal en wordt peer review toegepast. De pilots van LeerKRACHT streven een schoolcultuur na waarin leraren de verantwoordelijkheid nemen voor hun professionele ontwikkeling en hierbij worden ondersteund door de schoolleiding. Scholen die meedoen aan de LeerKRACHTpilots krijgen via de Onderwijscoöperatie een schoolcoach. In het schooljaar hebben 16 scholen aan de pilots van LeerKRACHT meegedaan. In zijn dat er 75. Goede voorbeelden in de Etalage 2050 x (video s) Peer review interscolaire visitatie 23 x (scholen) Peer review Kijkbijmijnles.nl 50 x (meewerkende leraren) LERAAR x (bezoekers website p.m.) Leraar24.nl is een etalage van goede voorbeelden voor leraren die inspiratie zoeken of die willen weten hoe collega s met bepaalde materie omgaan. Leraar24 bestaat uit video s en dossiers over de meest uiteenlopende onderwerpen. In de video s zijn leraren aan het woord. Leraren bepalen ook mede de inhoud van de video s. Zij kunnen op video s reageren en ideeën voor video s insturen. Eind 2013 stonden er 2050 video s op In 2013 zijn er 120 nieuwe films gemaakt. Er zijn 12 nieuwe dossiers aan de site toegevoegd. In 2013 hebben de onderwerpen in de video s vooral betrekking op de programmalijnen van de onderwijscoöperatie. De site trok gemiddeld zo n bezoekers per maand. Het had eind volgers. Het Facebookaccount had 1700 likes. De discussiegroep op LinkedIn trok 4300 deelnemers. De resultaten voor het onderdeel peer review zijn conform de resultaatafspraken uit het Jaarplan De resultaten overtreffen daarmee de afspraken uit LARA 2013.

8 status/imago Beroep Dag van de Leraar 250 x (schoolinzendingen voor prijs) Wat hebben we bereikt? Dag van de Leraar Op 7 oktober is in afstemming met het ministerie de Dag van de Leraar georganiseerd. Dit is de Nederlandse variant van de internationale World Teacher s Day. Het is een feestdag voor alle leraren, bedoeld om het imago van het vak te versterken en het belang van goede leraren te benadrukken. Er is een jaarlijkse prijsvraag hoe leraren in het zonnetje gezet kunnen worden. Daarnaast zijn er bedankkaarten voor leraren ontworpen die op ruime schaal zijn afgenomen en is er via een aparte site, en via twee nieuwsbrieven aandacht besteed aan deze Dag. Lerarencongres Het Lerarencongres biedt leraren de kans elkaar te ontmoeten, lezingen en workshops bij te wonen en zo elkaar te inspireren. Op 8 oktober 2013 vond in Ede het allereerste Lerarencongres plaats. Het evenement, georganiseerd door de Onderwijscoöperatie, in samenwerking met ROC A12, mocht rekenen op de belangstelling van zo n 800 leraren. Daarmee was de gratis bijeenkomst volgeboekt. Ook de minister van OCW was aanwezig. Er waren ruim 100 sprekers, voornamelijk leraren. Het Lerarencongres heeft de afspraken uit LARA Onderzoek Lerarencongres 800 x / 100 x (bezoekers /sprekers) Leraar van het Jaar-verkiezing De resultaten zijn conform de afspraken in het Jaarplan De Onderwijscoöperatie organiseert jaarlijks de verkiezing Leraar van het Jaar. De titel Leraar van het Jaar is een erkenning voor het vakmanschap van vier individuele leraren en voor de beroepsgroep als geheel. De verkiezing richt zich op die leraren die in staat zijn hun omgeving te overtuigen van hun kwaliteiten, die hierover in gesprek durven en kunnen gaan en die weten te inspireren. De verkiezing Leraar van het Jaar 2013 vond plaats op 5 oktober, in aanwezigheid van de minister van OCW. De verkiezing trok veel mediaaandacht. De Leraren van het Jaar zijn actief geweest als ambassadeur voor het leraarschap. Zij hebben opgetreden op scholen, bij tal van bijeenkomsten, in RTV-programma s en andere media. De resultaten van de verkiezing en de inzet van de Leraren van het Jaar zijn conform de afspraken. Leraar van het Jaar 600 x / 33 x (aanmeldingen/ LerarenKamer) Onderzoek In 2013 zijn in samenwerking met LOOK (Open Universiteit) verschillende onderzoeksactiviteiten uitgevoerd. Er is een verkenning uitgevoerd waarmee het begrip professionele ruimte theoretisch en praktisch in kaart is gebracht en op basis daarvan is een empirisch onderzoek voorbereid naar de beleving van professionele ruimte door leraren in scholen. Hierover is inmiddels (maart 2014) gepubliceerd. De onderwijspioniers die in in het basisonderwijs hun pioniersplan hebben uitgevoerd zijn onderzoeksmatig gevolgd en inmiddels (januari 2014) is daarvan verslag gedaan. Er is een begripsmatige analyse gepubliceerd van de status en het imago van het beroep en op basis daarvan wordt een scan ontwikkeld waarmee de beroepsbeleving van leraren zelf kan worden vergeleken met de wijze waarop anderen tegen het beroep aankijken. Er is een verkennend onderzoek uitgevoerd naar de kennis over en de waardering van het lerarenregister.

9 Onderwijscoöperatie Muntstraat 5 / 3512 ET Utrecht T (030) F (030) info@onderwijscooperatie.nl Onderwijscoöperatie / Maart 2014 / Ontwerp: Ontwerpbureau B2B

Leraar24 Een online platform van, voor en door leraren met praktisch toepasbare video s en dossiers voor de lespraktijk of ter inspiratie.

Leraar24 Een online platform van, voor en door leraren met praktisch toepasbare video s en dossiers voor de lespraktijk of ter inspiratie. Ambassadeurs Ambassadeurs zijn actieve, enthousiaste leraren, die een dag per week voor de Onderwijscoöperatie werken. Zij gaan door het hele land in gesprek met collega s over het lerarenregister, professionele

Nadere informatie

Leraar24 Een online platform van, voor en door leraren met praktische video s en artikelen voor de lespraktijk of ter inspiratie.

Leraar24 Een online platform van, voor en door leraren met praktische video s en artikelen voor de lespraktijk of ter inspiratie. Ambassadeurs Ambassadeurs zijn actieve, enthousiaste leraren, die een deel van hun werktijd voor de Onderwijscoöperatie werken. Zij gaan door het hele land in gesprek met collega s over het lerarenregister,

Nadere informatie

Doe mee met de Onderwijscoöperatie

Doe mee met de Onderwijscoöperatie Doe mee met de Onderwijscoöperatie Vanwege een carrièreswitch werkt Ramon Moorlag nu in het onderwijs als leraar, community manager van Leraar24 en is hij lid van de Lerarenadviesraad. Een uiterst interessante

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2012. Status: definitief april 2013 Vastgesteld door het bestuur op 23 april 2013 Vaststelling goedgekeurd door de ALV op 23 april 2013

JAARVERSLAG 2012. Status: definitief april 2013 Vastgesteld door het bestuur op 23 april 2013 Vaststelling goedgekeurd door de ALV op 23 april 2013 JAARVERSLAG 2012. Status: definitief april 2013 Vastgesteld door het bestuur op 23 april 2013 Vaststelling goedgekeurd door de ALV op 23 april 2013 Inhoudsopgave. Inleiding..3 > UITGANGSPUNT.. 3 > DE AGENDA......3

Nadere informatie

Agenda Beroepsgroep Leraren 2014. Jaarplan 2014

Agenda Beroepsgroep Leraren 2014. Jaarplan 2014 Agenda Beroepsgroep Leraren 2014 Jaarplan 2014 Agenda Beroepsgroep Leraren 2014. Jaarplan 2014 Vastgesteld door het Bestuur en goedgekeurd door de ALV december 2013 Inhoudsopgave Jaarplan 2014 VOORWOORD

Nadere informatie

JAARVERSLAG FOCUS OP DE ONDERWIJSCOÖPERATIE

JAARVERSLAG FOCUS OP DE ONDERWIJSCOÖPERATIE JAARVERSLAG FOCUS OP DE ONDERWIJSCOÖPERATIE Verslag van de realisatie van de activiteiten zoals vastgelegd in het Jaarplan 2016 1 JAARVERSLAG FOCUS OP DE ONDERWIJSCOÖPERATIE DE OC IN 2016 Voor u ligt het

Nadere informatie

HET LERARENREGISTER - waarom willen we dit eigenlijk?

HET LERARENREGISTER - waarom willen we dit eigenlijk? FACTSHEET HET LERARENREGISTER - waarom willen we dit eigenlijk? Het Lerarenregister is het beroepsregister van leraren in het basis-, speciaal, voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs. Het initiatief

Nadere informatie

Het register. van, voor en door de leraar

Het register. van, voor en door de leraar Het register van, voor en door de leraar Lerarenregister: leraren in positie Het lerarenregister is het beroepsregister van leraren in het basis-, speciaal, voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs. De

Nadere informatie

Coöperatie van Verenigingen van Leraren en ander Onderwijspersoneel U.A. Begroting 2013

Coöperatie van Verenigingen van Leraren en ander Onderwijspersoneel U.A. Begroting 2013 Coöperatie van Verenigingen van Leraren en ander Onderwijspersoneel U.A. Vastgesteld door het bestuur: 23 november 2012 Goedgekeurd door de Algemene Leraren Vergadering: 23 november 2012 Toelichting begrotingssystematiek

Nadere informatie

Het register. van, voor en door de leraar

Het register. van, voor en door de leraar Het register van, voor en door de leraar Waarom een lerarenregister? Het lerarenregister is het beroepsregister van leraren in het primair, speciaal, voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs. Het initiatief

Nadere informatie

Laat zien wat je waard bent. Sta in het register. Van, voor en door de leraar

Laat zien wat je waard bent. Sta in het register. Van, voor en door de leraar Laat zien wat je waard bent. Sta in het register. Van, voor en door de leraar De Onderwijscoöperatie bestaat uit de bovenstaande vijf lidorganisaties 2 Scan registerleraar.nl voor extra s! Heb je na het

Nadere informatie

REGISTERLERAAR.NL. Reglement van registratie vrijwillige lerarenregister Ingangsdatum: 4 april 2017 versie 4.0

REGISTERLERAAR.NL. Reglement van registratie vrijwillige lerarenregister Ingangsdatum: 4 april 2017 versie 4.0 REGISTERLERAAR.NL Reglement van registratie vrijwillige lerarenregister 2017 Ingangsdatum: 4 april 2017 versie 4.0 Onderwijscoöperatie 2 Versie 4.0 / 170404 Dit reglement regelt de registratie als leraar

Nadere informatie

Coöperatie van Verenigingen van Leraren en ander Onderwijspersoneel U.A. Begroting 2016

Coöperatie van Verenigingen van Leraren en ander Onderwijspersoneel U.A. Begroting 2016 Coöperatie van Verenigingen van Leraren en ander Onderwijspersoneel U.A. 2016 Toelichting op de begroting Algemeen De begroting van 2016 is grotendeels volgens dezelfde systematiek opgezet als die van

Nadere informatie

Resultaten Peiling lerarenregister

Resultaten Peiling lerarenregister Resultaten Peiling lerarenregister Algemene gegevens: - Verstuurd naar 8000 docenten (aangesloten bij AOb, CNV Onderwijs, Beter Onderwijs Nederland, Platform Vakinhoudelijke Verenigingen Voortgezet Onderwijs

Nadere informatie

REGISTERLERAAR.NL. Factsheet. Datum: 14 februari 2012 Versie: 1.0 Status: definitief Auteur: Frank Jansma

REGISTERLERAAR.NL. Factsheet. Datum: 14 februari 2012 Versie: 1.0 Status: definitief Auteur: Frank Jansma REGISTERLERAAR.NL Factsheet Datum: 14 februari 2012 Versie: 1.0 Status: definitief Auteur: Frank Jansma Deel 1 Protocol Vanaf 15 februari kunnen leraren zich inschrijven op registerleraar.nl. Alle bij

Nadere informatie

REGISTERLERAAR.NL. Factsheet. Datum: 14 februari 2012 Versie: extern Status: definitief Auteur: Frank Jansma

REGISTERLERAAR.NL. Factsheet. Datum: 14 februari 2012 Versie: extern Status: definitief Auteur: Frank Jansma REGISTERLERAAR.NL Factsheet Datum: 14 februari 2012 Versie: extern Status: definitief Auteur: Frank Jansma Deel 1 Zakelijke informatie > Registerleraar.nl is de naam die wij gebruiken. Andere aanduidingen

Nadere informatie

REGISTERLERAAR.NL. Reglement van Registratie en Herregistratie 2015. Ingangsdatum: 25 augustus 2015 versie 3.0

REGISTERLERAAR.NL. Reglement van Registratie en Herregistratie 2015. Ingangsdatum: 25 augustus 2015 versie 3.0 REGISTERLERAAR.NL Reglement van Registratie en Herregistratie 2015 Ingangsdatum: 25 augustus 2015 versie 3.0 Dit reglement regelt de registratie en herregistratie als leraar ten behoeve van het lerarenregister.

Nadere informatie

Wat moet de PMR met de Wet beroep leraar en het Lerarenregister?

Wat moet de PMR met de Wet beroep leraar en het Lerarenregister? Wat moet de PMR met de Wet beroep leraar en het Lerarenregister? Henry van Bergen (Vice-voorzitter FvOv) De Federatie van Onderwijsvakorganisaties (FvOv) Programma Geschiedenis Kern van de wet Professionele

Nadere informatie

HR-beleid en de verschillende actieplannen. Myriam Lieskamp, beleidsmedewerker bij CNV Onderwijs

HR-beleid en de verschillende actieplannen. Myriam Lieskamp, beleidsmedewerker bij CNV Onderwijs HR-beleid en de verschillende actieplannen. Myriam Lieskamp, beleidsmedewerker bij CNV Onderwijs Het ministerie van OCW heeft een aantal plannen gelanceerd, om het onderwijs in alle sectoren naar een hoog,

Nadere informatie

Reactie BVMBO op Internetconsultatie lerarenregister

Reactie BVMBO op Internetconsultatie lerarenregister Reactie BVMBO op Internetconsultatie lerarenregister s-hertogenbosch, 5 februari 2015 De Beroepsvereniging Docenten MBO is opgericht om als beroepsgroep invloed uit te oefenen op ons vak en onze beroepsuitoefening.

Nadere informatie

De leden van de SP-fractie hebben kennisgenomen van het bestuursakkoord Beroepsgroep Leraren Zij hebben nog enkele vragen.

De leden van de SP-fractie hebben kennisgenomen van het bestuursakkoord Beroepsgroep Leraren Zij hebben nog enkele vragen. 27 923 Werken in het onderwijs Nr. Verslag van een schriftelijk overleg Vastgesteld d.d. Binnen de vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap hebben enkele fracties de behoefte om vragen en

Nadere informatie

De kracht van samenwerking

De kracht van samenwerking BRLO De kracht van samenwerking VELON-congres 13 maart 2018 info@brlo.nl Workshop Beroepsregistratie Lerarenopleiders: de kracht van samenwerking! 9.00-10.30 uur Anne Marie Klomp-Pardoel projectleider

Nadere informatie

Voortgezet Onderwijs. 6 juni Inhoud. Examens. Onderzoek eerste en tweede correctie. Examens. Onderzoek eerste en tweede correctie.

Voortgezet Onderwijs. 6 juni Inhoud. Examens. Onderzoek eerste en tweede correctie. Examens. Onderzoek eerste en tweede correctie. Bekijk de online versie Voortgezet Onderwijs 6 juni 2016 Inhoud Examens Onderzoek eerste en tweede correctie Leraren Wetsvoorstel lerarenregister Lerarenbeurs 2016 Extra studieverlof voor zittende leraren

Nadere informatie

Algemene Ledenvergadering stuurgroep OOP CNV Onderwijs. 19 november 2013 EDE

Algemene Ledenvergadering stuurgroep OOP CNV Onderwijs. 19 november 2013 EDE Algemene Ledenvergadering stuurgroep OOP CNV Onderwijs 19 november 2013 EDE Bestuursleden stuurgroep John van den Groenendal, voorzitter Sijbout Jaasma, secretaris Tineke van Manen, penningmeester Marlinde

Nadere informatie

Publieksversie eindverslag project interscolaire visitatie

Publieksversie eindverslag project interscolaire visitatie Publieksversie eindverslag project interscolaire visitatie Juli 2016 Gertjan Sinke - Hans van Dinteren Eindverslag project interscolaire peer review publieksversie Pagina 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave...

Nadere informatie

Leiden, 30 september Betreft: suggesties advies minister. Geachte heer Rinnooy Kan,

Leiden, 30 september Betreft: suggesties advies minister. Geachte heer Rinnooy Kan, Secretariaat Platform VVVO Roemer Visscherstraat 17 2332TT Leiden secretaris@platformvvvo.nl http://www.platformvvvo.nl Leiden, 30 september 2018 Betreft: suggesties advies minister Geachte heer Rinnooy

Nadere informatie

CNV Onderwijs gaat voor behoud van expertise

CNV Onderwijs gaat voor behoud van expertise CNV Onderwijs gaat voor behoud van expertise Zoals bekend heeft de minister van OCW grote bezuinigingen aangekondigd op passend onderwijs. CNV Onderwijs is en blijft het oneens met die bezuinigingen en

Nadere informatie

Datum Betreft Bestuursakkoord PO-Raad-OCW 2012-2015. Geacht schoolbestuur,

Datum Betreft Bestuursakkoord PO-Raad-OCW 2012-2015. Geacht schoolbestuur, a 1 > Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den Haag www.rijksoverheid.nl Onze referentie 349195 Datum Betreft Bestuursakkoord PO-Raad-OCW 2012-2015 Geacht

Nadere informatie

Algemene Ledenvergadering Stuurgroep OOP CNV Onderwijs. 17 november 2015 EDE

Algemene Ledenvergadering Stuurgroep OOP CNV Onderwijs. 17 november 2015 EDE Algemene Ledenvergadering Stuurgroep OOP CNV Onderwijs 17 november 2015 EDE Bestuursleden stuurgroep John van den Groenendal, voorzitter Sijbout Jaasma, secretaris Tineke van Manen, penningmeester Marlinde

Nadere informatie

Datum Uitnodiging subsidieaanvraag Regeling versterking samenwerking lerarenopleidingen en scholen

Datum Uitnodiging subsidieaanvraag Regeling versterking samenwerking lerarenopleidingen en scholen a 1 > Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag Aan: penvoerders opleidingsscholen en contactpersonen lerarenopleidingen Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den Haag www.rijksoverheid.nl Onze

Nadere informatie

Strategische noodzaak om te differentieren

Strategische noodzaak om te differentieren Strategische noodzaak om te differentieren Studiemiddag ACTIS & APS 11 juni 2013 Vergroten deskundigheidsbevordering, professionaliteit en handelingsrepertoire onderwijspersoneel Het kabinet gaat bezuinigen

Nadere informatie

De AOb krijgt veel vragen over de Wet Beroep Leraar. Wij hebben de meest gestelde vragen voor jullie onder elkaar gezet.

De AOb krijgt veel vragen over de Wet Beroep Leraar. Wij hebben de meest gestelde vragen voor jullie onder elkaar gezet. 25 augustus 2017 Vragen en antwoorden over Wet Beroep Leraar De AOb krijgt veel vragen over de Wet Beroep Leraar. Wij hebben de meest gestelde vragen voor jullie onder elkaar gezet. 1. Wanneer gaat de

Nadere informatie

Wat moeten onze kinderen in het basis- en voortgezet onderwijs leren om klaar te zijn voor hun toekomst?

Wat moeten onze kinderen in het basis- en voortgezet onderwijs leren om klaar te zijn voor hun toekomst? Wat moeten onze kinderen in het basis- en voortgezet onderwijs leren om klaar te zijn voor hun toekomst? Onderwijs2032 Planning November 2014 februari 2015 Februari 2015 juli 2015 Augustus 2015 (in samenhang

Nadere informatie

Daartoe spreken partijen onderstaand pakket maatregelen af ter bevordering van de mobiliteit van personeel.

Daartoe spreken partijen onderstaand pakket maatregelen af ter bevordering van de mobiliteit van personeel. Onderhandelaarsakkoord convenant mobiliteit passend onderwijs PARTIJEN Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap PO-Raad VO-raad AOC Raad CNV Onderwijs AVS CMHF OVERWEGENDE: dat er sprake is van

Nadere informatie

Vastgesteld door het bestuur op 1 februari 2018 Goedgekeurd door de ALV Onderwijscoöperatie op xxxx - 1 -

Vastgesteld door het bestuur op 1 februari 2018 Goedgekeurd door de ALV Onderwijscoöperatie op xxxx - 1 - Vastgesteld door het bestuur op 1 februari 2018 Goedgekeurd door de ALV Onderwijscoöperatie op xxxx - 1 - FOCUS op de toekomst Voorwoord door het bestuur van de Onderwijscoöperatie Voor u ligt het jaarplan

Nadere informatie

Nieuwsbrief passend onderwijs

Nieuwsbrief passend onderwijs Januari 2014 Update: Week van passend onderwijs Uitgelicht Update: Week van passend onderwijs De eerste 50 scholen en samenwerkingsverbanden hebben zich aangemeld voor de Week van passend onderwijs (24-28

Nadere informatie

De Dag van de Leraar. Onderzoek naar het bereik en de waardering van de campagne Nooit uitgeleerd. Bart Koenen. December projectnummer: H3186

De Dag van de Leraar. Onderzoek naar het bereik en de waardering van de campagne Nooit uitgeleerd. Bart Koenen. December projectnummer: H3186 Grote Bickersstraat 7 1013 KS Amsterdam Postbus 1903 1000 BX Amsterdam tel 00 5 59 99 fax 00 15 44 e-mail info@kantarpublic.com www.kantarpublic.com De Dag van de Leraar Onderzoek naar het bereik en de

Nadere informatie

Jaarplan 2016/2017. V&VN Verpleegkundigen Maatschappij & Gezondheid

Jaarplan 2016/2017. V&VN Verpleegkundigen Maatschappij & Gezondheid V&VN Verpleegkundigen Maatschappij & Gezondheid Inhoud Inleiding 3 1 Belangenbehartiging 3 2 Communicatie en ledenwerving 3 3 Deskundigheidsbevordering 4 4 Zorgen voor kwaliteit 6 5 Consolideren van de

Nadere informatie

Peer review als instrument voor kwaliteitsverbetering

Peer review als instrument voor kwaliteitsverbetering Peer review als instrument voor kwaliteitsverbetering Netwerkdag kwaliteitsmedewerkers 4 november 2014 Jouw partner in de school Onderwerpen voor vandaag Kader: leren van leraren Peer review (wat en hoe)

Nadere informatie

Praktijkverhaal: Professionele dialoog onderdeel van open cultuur Regius College

Praktijkverhaal: Professionele dialoog onderdeel van open cultuur Regius College Voion nieuwsbrief - september 2016 Praktijkverhaal: Professionele dialoog onderdeel van open cultuur Regius College Het Regius College in het West-Friese Schagen staat in de omgeving bekend als een school

Nadere informatie

Datum 23 mei 2011 Betreft Aanbieding Actieplannen Primair Onderwijs, Voortgezet Onderwijs en Leraren

Datum 23 mei 2011 Betreft Aanbieding Actieplannen Primair Onderwijs, Voortgezet Onderwijs en Leraren a 1 > Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 20018 2500 EA Den Haag Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den Haag www.rijksoverheid.nl Contactpersoon

Nadere informatie

Van peer tot peer: Collegiaal leren en auditen. 1 oktober 2015

Van peer tot peer: Collegiaal leren en auditen. 1 oktober 2015 Van peer tot peer: Collegiaal leren en auditen 1 oktober 2015 Welkom Voorstellen. Karin van Wijnen, Kwaliteitsnetwerk mbo Carlijn van Diepen, ROC A12 en BVMBO Marloes van Bussel, NCP EQAVET Doelen 1. Deelnemers

Nadere informatie

In Dialoog: Professionele Ruimte in het Voortgezet Onderwijs Paulien Meijer, Jacobiene Meirink, Helma Oolbekkink, Harmen Schaap, Rosanne Zwart, Han

In Dialoog: Professionele Ruimte in het Voortgezet Onderwijs Paulien Meijer, Jacobiene Meirink, Helma Oolbekkink, Harmen Schaap, Rosanne Zwart, Han In Dialoog: Professionele Ruimte in het Voortgezet Onderwijs Paulien Meijer, Jacobiene Meirink, Helma Oolbekkink, Harmen Schaap, Rosanne Zwart, Han Leeferink, Monika Louws, Anna van der Want, Itzel Zuiker

Nadere informatie

Type activiteiten Registerleraar.nl onderscheidt zeven typen activiteiten in het kader van de professionele ontwikkeling van de leraar:

Type activiteiten Registerleraar.nl onderscheidt zeven typen activiteiten in het kader van de professionele ontwikkeling van de leraar: Registerleraar.nl. Activiteiten in het kader van de professionele ontwikkeling van de leraar; relevantie, aantoonbaarheid en waardering (Bijlage bij het Voorlopige Reglement Registerleraar versie 2.0)

Nadere informatie

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap De staatssecretaris, de heer drs. S. Dekker Postbus BJ Den Haag. Datum: 15 maart 2017

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap De staatssecretaris, de heer drs. S. Dekker Postbus BJ Den Haag. Datum: 15 maart 2017 > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap De staatssecretaris, de heer drs. S. Dekker Postbus 16375 2500 BJ Den Haag Bureau ICT-toetsing Turfmarkt 147

Nadere informatie

september 2017 Stichting leerkracht Elke dag samen een beetje beter

september 2017 Stichting leerkracht Elke dag samen een beetje beter september 2017 Stichting leerkracht Elke dag samen een beetje beter Stichting leerkracht Beter onderwijs en meer werkplezier 2 Het Nederlandse onderwijs is goed. Tegelijkertijd leven bij leraren en docenten,

Nadere informatie

Letterwies (00BB) Datum:

Letterwies (00BB) Datum: Jaarplan rekenen Gekoppeld aan CITO Rekenen-Wiskunde Startdatum 29-08-2016 Einddatum 21-07-2017 Status Lopend Betrokkenen Beginsituatie analyse midden toetsen Wat valt op? Groep 3 zit aanzienijk boven

Nadere informatie

april 2019 Stichting leerkracht Elke dag samen een beetje beter

april 2019 Stichting leerkracht Elke dag samen een beetje beter april 2019 Stichting leerkracht Elke dag samen een beetje beter Stichting leerkracht Beter onderwijs en meer werkplezier Het Nederlandse onderwijs is goed. Tegelijkertijd leven er ontzettend veel ideeën

Nadere informatie

Plan van Aanpak. <naam school> en Edutrainers samen op weg. Versie: 151027 EXPEDITIE 2015-2016

Plan van Aanpak. <naam school> en Edutrainers samen op weg. Versie: 151027 EXPEDITIE 2015-2016 Plan van Aanpak en samen op weg Versie: 151027 EXPEDITIE 2015-2016 De Expeditie Er gaan 85 docenten samen op pad. Doel: De docenten en leerlingen ervaren dat de inzet van ICT een meerwaarde

Nadere informatie

Begin 2016: start van het Schoolleidersregister VO Ondersteuning van de professionele ontwikkeling van schoolleiders

Begin 2016: start van het Schoolleidersregister VO Ondersteuning van de professionele ontwikkeling van schoolleiders Begin 2016: start van het Schoolleidersregister VO Ondersteuning van de professionele ontwikkeling van schoolleiders Veel beroepsgroepen kennen een register, zoals advocaten, geneeskundig specialisten

Nadere informatie

REGISTERLERAAR.NL. Bepalingen en procedures voor aanbieders van professionaliseringsactiviteiten (versie 4.0)

REGISTERLERAAR.NL. Bepalingen en procedures voor aanbieders van professionaliseringsactiviteiten (versie 4.0) REGISTERLERAAR.NL. Bepalingen en procedures voor aanbieders van professionaliseringsactiviteiten (versie 4.0) Bijlage bij het Reglement van Registratie en Herregistratie 2015, versie 3.0 Inleiding De bepalingen

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2011 2012 32 396 Wijziging van de Wet op het primair onderwijs, de Wet op de expertisecentra, de Wet op het voortgezet onderwijs, de Wet educatie en beroepsonderwijs,

Nadere informatie

Motie doorstroomrecht vmbo-t naar havo aangenomen

Motie doorstroomrecht vmbo-t naar havo aangenomen Motie aangenomen voor doorstroomrecht vmbo-t naar havo - Eerste Kamer stemt in met wet Normalisering rechtspositie ambtenaren - Wettelijke verplichting publiceren jaarverslag 10 EMBER 2016 Motie doorstroomrecht

Nadere informatie

Beroepsregistratie. PROJECT Versterking Samenwerking. Borging en met elkaar in verbinding (blijven) Inleiding Beroepsstandaard. Beroepsregistratie

Beroepsregistratie. PROJECT Versterking Samenwerking. Borging en met elkaar in verbinding (blijven) Inleiding Beroepsstandaard. Beroepsregistratie Beroepsregistratie PROJECT Versterking Samenwerking Borging en met elkaar in verbinding (blijven) Inleiding Beroepsstandaard Beroepsregistratie Mogelijkheden VSLS 26 januari 2017 Joke Kiewiet-Kester Doorgaande

Nadere informatie

COMMUNICATIEPLAN EN STRUCTUUR. Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Drechtsteden

COMMUNICATIEPLAN EN STRUCTUUR. Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Drechtsteden COMMUNICATIEPLAN EN STRUCTUUR Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Drechtsteden Concept versie; d.d. 28.01.2014 Inhoud: 1. Verantwoording 2. Doelen en gebruikswaarde van het Communicatieplan 3. Organisatie

Nadere informatie

Al lid van een kennisgemeenschap?

Al lid van een kennisgemeenschap? Professionaliseer jezelf en verbeter het onderwijs van onderop Al lid van een kennisgemeenschap? Kennisgemeenschappen zijn in opmars. Binnen schoolbesturen richten deze gemeenschappen zich op de professionalisering

Nadere informatie

STARTBIJEENKOMST PROJECT EFFECTIEVE LERAREN

STARTBIJEENKOMST PROJECT EFFECTIEVE LERAREN STARTBIJEENKOMST PROJECT EFFECTIEVE LERAREN Datum : dinsdag 15 september 2015 Locatie Tijd Wie : Bestuurskantoor Kind en Onderwijs Rotterdam : 09.00 13.00 uur : Schooldirecties, Schoolopleiders, Intern

Nadere informatie

Ring 1 met de Inspectie van het onderwijs

Ring 1 met de Inspectie van het onderwijs Vertegenwoordigers ring 1 Datum Auteur verslag Mevrouw M. Das Ring 1 met de Inspectie van het onderwijs Omschrijving Vergaderdatum en -tijd Vergaderplaats Bestuurlijk overleg tussen de Inspectie en vertegenwoordigers

Nadere informatie

VERSLAG ALV d.d. 7 maart 2015

VERSLAG ALV d.d. 7 maart 2015 VERSLAG ALV d.d. 7 maart 2015 1. Opening De voorzitter opent de negende ALV en heet iedereen namens het bestuur welkom. De voorzitter dankt de IVA Driebergen (IVA), goede vriend, wederom voor de gastvrijheid.

Nadere informatie

Spellingcontrole mag aan voor kandidaten met dyslexie. Afschaffing loting bij opleidingen met een numerus fixus

Spellingcontrole mag aan voor kandidaten met dyslexie. Afschaffing loting bij opleidingen met een numerus fixus Voortgezet Onderwijs 19 februari 2016 Inhoud Algemeen Meer maatwerk voor leerlingen Overgang po-vo Spellingcontrole mag aan voor kandidaten met dyslexie Rekenresultaten 2015 per school Scholen aan de slag

Nadere informatie

REGISTERLERAAR.NL. Algemene bepalingen voor het bekwaamheidsonderhoud (versie 5.0)

REGISTERLERAAR.NL. Algemene bepalingen voor het bekwaamheidsonderhoud (versie 5.0) REGISTERLERAAR.NL. Algemene bepalingen voor het bekwaamheidsonderhoud (versie 5.0) Bijlage bij het Reglement van Registratie in het vrijwillige lerarenregister, versie 5.0 Inleiding In dit document worden

Nadere informatie

Aan de minister en staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Aan de minister en staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Aan de minister en staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Datum: 4 juni 2014 Onderwerp: Landelijke en regionale samenwerking lerarenopleidingen en scholen Ons kenmerk: VSNU 14/196 U Contact:

Nadere informatie

Samen. stevige. ambities. werken aan. www.schoolaanzet.nl

Samen. stevige. ambities. werken aan. www.schoolaanzet.nl Samen werken aan stevige ambities www.schoolaanzet.nl School aan Zet biedt ons kennis en inspiratie > bestuurder primair onderwijs Maak kennis met School aan Zet School aan Zet is de verbinding tussen

Nadere informatie

Het werkplan wordt vastgesteld door het bestuur en goedgekeurd door de ledenvergadering.

Het werkplan wordt vastgesteld door het bestuur en goedgekeurd door de ledenvergadering. ALV 15.01.03 Vergadering ALV 12 februari 2015 Agendapunt 4. Werkplan 2015 Gevraagde actie Goedkeuring Samenvatting/omschrijving Het werkplan wordt vastgesteld door het bestuur en goedgekeurd door de ledenvergadering.

Nadere informatie

Vooruitgang geboekt op ambities sectorakkoord

Vooruitgang geboekt op ambities sectorakkoord 1 DECEMBER 2016 Vooruitgang geboekt op ambities sectorakkoord Ruim twee jaar na het afsluiten van het sectorakkoord vo zijn er positieve resultaten bereikt en is er veel vooruitgang geboekt op de thema's

Nadere informatie

Borgen ouderbetrokkenheid: invloed op het beleid en de besluitvorming

Borgen ouderbetrokkenheid: invloed op het beleid en de besluitvorming Borgen ouderbetrokkenheid: invloed op het beleid en de besluitvorming Dit document bestaat uit twee delen: - Een convenant tussen Siméa en de FOSS en FODOK en - Een overzicht van de wijze waarop de instellingen

Nadere informatie

Inductietraject koppelen aan werkplekleren

Inductietraject koppelen aan werkplekleren Inductietraject koppelen aan werkplekleren Marcelle Hobma Kwaliteitsreeks opleidingsscholen Praktijk In-Zicht STEUNPUNT OPLEIDINGSSCHOLEN PO-R A AD VO-R A AD Inhoudsopgave Inleiding 5 1. Werkgroepen 6

Nadere informatie

Het Landelijk Montessori Centrum

Het Landelijk Montessori Centrum Het Landelijk Montessori Centrum J.E.Geluk-Oosterman 1 Het advies 1 Het geven van een advies kent zoals altijd twee zijden. In het onderhavige geval zijn de twee zijden scherp en van elkaar verwijderd.

Nadere informatie

Landelijke Database Nieuwe Business Modellen

Landelijke Database Nieuwe Business Modellen WEBSITES, LES-, WERK- & LEES- MATERIALEN Landelijke Database Nieuwe Business Modellen Status 10 augustus 2015 Inleiding Per 1 september 2015 start het project Landelijke Database Nieuwe Business Modellen

Nadere informatie

Peer review in de praktijk

Peer review in de praktijk Rotterdam, maart 2013 Gwen de Bruin Susan van Geel Karel Kans Inhoudsopgave Inleiding Vormen van peer review Wat is er nodig om te starten met peer review? Wat levert peer review op? Succesfactoren Inleiding

Nadere informatie

door de ALV gemandateerd en formeel bevoegd om bepaalde zaken te regelen en besluiten te nemen verantwoordelijkheid hebben

door de ALV gemandateerd en formeel bevoegd om bepaalde zaken te regelen en besluiten te nemen verantwoordelijkheid hebben Toelichting beschrijving processen + verdeling taken/bevoegdheden Vereniging Wikimedia Nederland Utrecht, 13 september 2012 - herziene versie bestuursweekend 7 april 2013 Wikimedia Nederland heeft er voor

Nadere informatie

Visitatie op het VMBO

Visitatie op het VMBO Visitatie op het VMBO Een impuls voor de kwaliteitszorg! Visitatie in het VMBO Bezoek van externe auditoren Beschrijven van kwaliteit van de organisatie Opstellen van aanbevelingen ter verbetering van

Nadere informatie

Trots op ons MBO Resultaten en Advies van CNV Onderwijs aan SintLucas (vakschool) over het vergroten van de beroepstrots

Trots op ons MBO Resultaten en Advies van CNV Onderwijs aan SintLucas (vakschool) over het vergroten van de beroepstrots Trots op ons MBO Resultaten en Advies van CNV Onderwijs aan SintLucas (vakschool) over het vergroten van de beroepstrots juni 0 Trots op ons MBO Allereerst wil CNV Onderwijs SintLucas hartelijk bedanken

Nadere informatie

Utrecht, 14 december Betreft: Correctie Centrale Examens Geachte heer Slob,

Utrecht, 14 december Betreft: Correctie Centrale Examens Geachte heer Slob, Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap t.a.v. de Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media Drs. A. Slob Postbus 16375 2500 BJ Den Haag Utrecht, 14 december Betreft: Correctie Centrale

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Voorwoord. Geslaagde Tour met de Raad van Toezicht. Positieve resultaten teldatum. Interne nieuwsbrief november 2017

Nieuwsbrief. Voorwoord. Geslaagde Tour met de Raad van Toezicht. Positieve resultaten teldatum. Interne nieuwsbrief november 2017 Interne nieuwsbrief november 2017 Voorwoord We zijn volop bezig met de toekomst van het onderwijs, waarbij de maatschappelijke veranderingen centraal staan. Sommige onderwijsontwikkelingen gaan vanuit

Nadere informatie

Kom voor Taal Scholingsaanbod

Kom voor Taal Scholingsaanbod Kom voor Taal Scholingsaanbod 2017-2018 1 In deze brochure Welkom!... 3 Missie en visie... 4 Aanbod 2017-2018... 5 Streektaal in de klas... 6 Taalsensibilisering en meertaligheid... 8 De magie van letters...

Nadere informatie

Naar een nieuwe kleuterperiode in de basisschool

Naar een nieuwe kleuterperiode in de basisschool Naar een nieuwe kleuterperiode in de basisschool Excellente leraren als inspirerend voorbeeld Ib Waterreus & Evelien Dankert (Onderwijsraad) ORD Maastricht, 9 juni 2011 Aanleiding Adviesvraag OCW: hoe

Nadere informatie

Beleidsplan Liberi Foundation

Beleidsplan Liberi Foundation Beleidsplan 2016 2021 Liberi Foundation Inhoudsopgave 1. Over Liberi Foundation 2. Beleid 3. Ideologische grondslag 4. Communicatie 5. Inkomsten / uitgaven en vermogensbeheer 6. Bestuur Met dit beleidsplan

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN THEMAONDERZOEK FRIES BIJ

RAPPORT VAN BEVINDINGEN THEMAONDERZOEK FRIES BIJ RAPPORT VAN BEVINDINGEN THEMAONDERZOEK FRIES BIJ O.B.S. THRIMWALDA Plaats: Gytsjerk BRIN-nummer: 14BP Onderzoeksnummer: 117092 Onderzoek uitgevoerd op: 29 september 2009 Conceptrapport verzonden op: 28

Nadere informatie

Concrete aanpak van (dreigend) thuiszitten:

Concrete aanpak van (dreigend) thuiszitten: Concrete aanpak van (dreigend) thuiszitten: dit is wat wij doen > Bundeling van krachten Activiteiten Passend onderwijs zonder thuiszitters een illusie? Wij denken van niet. Of eigenlijk weten we dat wel

Nadere informatie

Resultaten verkennende vragenlijst kennis, percepties en waarderingen lerarenregister

Resultaten verkennende vragenlijst kennis, percepties en waarderingen lerarenregister Rapportage LOOK Wetenschappelijk Centrum Leraren Onderzoek Resultaten verkennende vragenlijst kennis, percepties en waarderingen lerarenregister W. Kicken & S. Verjans November 2013 2 Rapportage Resultaten

Nadere informatie

het online loket voor de beantwoording van actuele kennisvragen uit en over het onderwijs

het online loket voor de beantwoording van actuele kennisvragen uit en over het onderwijs het online loket voor de beantwoording van actuele kennisvragen uit en over het onderwijs www.kennisrotonde.nl Hoe werkt de Kennisrotonde????? 1. Leraren en andere onderwijsprofessionals stellen hun vragen

Nadere informatie

LOF voor de Leraar 2.0

LOF voor de Leraar 2.0 LOF voor de Leraar 2.0 Geef de LOF-leraar ruimte om de motor van onderwijsvernieuwing te kunnen worden Het LerarenOntwikkelFonds 1 Geef de LOF-leraar ruimte om de motor van onderwijsvernieuwing te kunnen

Nadere informatie

Voortgezet Onderwijs. 6 juli Inhoud. Overgang po-vo. Rekentoets goed gemaakt door vwo-leerlingen. Kansengelijkheid in het onderwijs

Voortgezet Onderwijs. 6 juli Inhoud. Overgang po-vo. Rekentoets goed gemaakt door vwo-leerlingen. Kansengelijkheid in het onderwijs Voortgezet Onderwijs 6 juli 2016 Inhoud Overgang po-vo Rekentoets goed gemaakt door vwo-leerlingen Kansengelijkheid in het onderwijs Meer ruimte voor nieuwe scholen Verdiepingsfase Onderwijs2032 Wetsvoorstel

Nadere informatie

[NB. Het gesproken woord geldt!]

[NB. Het gesproken woord geldt!] Spreekschets voor Minister Bussemaker bij de ALV van Beter Onderwijs Nederland met als thema De leraar en zijn vak, kwaliteit van de leraar in Eindhoven op 9 maart 2013. [NB. Het gesproken woord geldt!]

Nadere informatie

Curriculum in beweging

Curriculum in beweging Curriculum in beweging SLO nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Strategische Agenda SLO 2017-2020 Curriculum in beweging De afgelopen twee jaar is een breed, landelijk debat gevoerd over een

Nadere informatie

Stichting leerkracht. Elke dag samen een beetje beter. Januari 2016

Stichting leerkracht. Elke dag samen een beetje beter. Januari 2016 Januari 2016 Stichting leerkracht: elke dag samen een beetje beter Wat is leerkracht? Stichting leerkracht is een organisatie van enthousiaste experts uit het onderwijs en bedrijfsleven die scholen helpt

Nadere informatie

Informatie per profiel

Informatie per profiel Bijlage Informatie per profiel Bouwen, Wonen en Interieur Het profielvak BWI, inclusief alle bijbehorende profielmodules genoemd in het beroepsgerichte examenprogramma, mag worden gegeven door leraren

Nadere informatie

Primair Onderwijs po 079-3232.333 Voorgezet onderwijs vo 079-3232.444

Primair Onderwijs po 079-3232.333 Voorgezet onderwijs vo 079-3232.444 Voorlichtingspublicatie Betreft de onderwijssector(en) Informatie CFI/ICO Primair Onderwijs po 079-3232.333 Voorgezet onderwijs vo 079-3232.444 Wet van 9 december 2005, houdende opneming in de Wet op het

Nadere informatie

Voor beide afdelingen Over drie weken lente!

Voor beide afdelingen Over drie weken lente! Nieuwsbrief 5 28 februari 2019 Voor beide afdelingen Over drie weken lente! Voor u ligt de nieuwsbrief voor maart en april. Het eerste zonnige weekend hebben we al gehad en de voorjaarsvakantie is aantocht.

Nadere informatie

REGISTERLERAAR.NL. Algemene bepalingen voor de ontwikkeling van de professie en het bekwaamheidsonderhoud

REGISTERLERAAR.NL. Algemene bepalingen voor de ontwikkeling van de professie en het bekwaamheidsonderhoud REGISTERLERAAR.NL. Beoordelingskader professionalisering leraren (versie 4.0) Algemene bepalingen voor de ontwikkeling van de professie en het bekwaamheidsonderhoud Bijlage bij het Reglement van Registratie

Nadere informatie

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA..DEN HAAG

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA..DEN HAAG >Retouradres Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA..DEN HAAG Uw brief van Datum 11 juni 2018 Betreft Vervolg implementatie Wet beroep leraar en lerarenregister

Nadere informatie

Coöperatie van Verenigingen van Leraren en ander Onderwijspersoneel U.A.

Coöperatie van Verenigingen van Leraren en ander Onderwijspersoneel U.A. Coöperatie van Verenigingen van Leraren en ander Onderwijspersoneel U.A. 2017 Ingediend als subsidieaanvraag reguliere middelen Vastgesteld door het bestuur: xx oktober 2016 Goedgekeurd door de Algemene

Nadere informatie

STICHTING DARE TO SHARE FOUNDATION UW GELD VOOR DERDE WERELD, FLEXIBEL IN TE ZETTEN, VOLLEDIG TRANSPARANT

STICHTING DARE TO SHARE FOUNDATION UW GELD VOOR DERDE WERELD, FLEXIBEL IN TE ZETTEN, VOLLEDIG TRANSPARANT STICHTING DARE TO SHARE FOUNDATION UW GELD VOOR DERDE WERELD, FLEXIBEL IN TE ZETTEN, VOLLEDIG TRANSPARANT JAARVERSLAG 2016 GEDEMPTE SCHALBURGERGRACHT 99 2021AK Haarlem info@daretosharefoundation.com 06-81318513

Nadere informatie

Jaarverslag 2014 Vereniging Excenter

Jaarverslag 2014 Vereniging Excenter Jaarverslag 2014 Vereniging Excenter Vastgesteld bestuur d.d. 11 juni 2015 Goedgekeurd AV d.d. 15 oktober 2015 Nieuwegein, 1 2 2016 Inhoudsopgave: 1 Inleiding... 3 2 Activiteiten... 4 2.1 Belangenbehartiging

Nadere informatie

Nieuwsbrief passend onderwijs

Nieuwsbrief passend onderwijs Januari 2013 Vernieuwd: website en kengetallen samenwerkingsverbanden passend onderwijs Uitgelicht Voorwoord staatssecretaris Sander Dekker Ieder kind verdient goed onderwijs. Goed onderwijs dat kinderen

Nadere informatie

30 JR GELEDEN: - ieder deed maar wat - achterblijvers, irritatie - geen beroepseer uit bij- en nascholing - geen brede discussie over wat goede bijen

30 JR GELEDEN: - ieder deed maar wat - achterblijvers, irritatie - geen beroepseer uit bij- en nascholing - geen brede discussie over wat goede bijen 30 JR GELEDEN: - ieder deed maar wat - achterblijvers, irritatie - geen beroepseer uit bij- en nascholing - geen brede discussie over wat goede bijen nascholing is - alles bij werkgevers, afvinklijstjes

Nadere informatie

Notitie : 6SVS-BVE N Van : secretariaat Status : vastgesteld door bestuur d.d Datum : 15 juni 2016 Betreft : jaarverslag 2015

Notitie : 6SVS-BVE N Van : secretariaat Status : vastgesteld door bestuur d.d Datum : 15 juni 2016 Betreft : jaarverslag 2015 Notitie : 6SVS-BVE.10014.N Van : secretariaat Status : vastgesteld door bestuur d.d. 01-06-2016 Datum : 15 juni 2016 Betreft : jaarverslag 2015 INLEIDING Deze notitie bevat het jaarverslag 2015 van de

Nadere informatie

Jaarplan 2015. V&VN Verpleegkundigen Maatschappij & Gezondheid

Jaarplan 2015. V&VN Verpleegkundigen Maatschappij & Gezondheid V&VN Verpleegkundigen Maatschappij & Gezondheid Inhoud Inleiding 3 1 Belangenbehartiging 3 2 Communicatie en ledenwerving 3 3 Deskundigheidsbevordering 4 4 Zorgdragen voor kwaliteit 5 5 Vormgeven van de

Nadere informatie