Algemene informatie over het Nationaal Platform Zwembaden/de Nationale Raad Zwemdiploma s

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Algemene informatie over het Nationaal Platform Zwembaden/de Nationale Raad Zwemdiploma s"

Transcriptie

1 Inleiding Wij zijn blij dat u één van onze zwembaden hebt gekozen om uw kind te leren zwemmen. Zwembad De Peppel in Beilen en zwembad De Smelte in Smilde staan garant voor een gedegen zwemopleiding en wij zullen ervoor zorgen dat uw kind op een leuke, maar serieuze manier zijn of haar diploma haalt. Deze brochure bevat informatie over vrijwel alle aspecten van de zwemlessen in de overdekte zwembaden in de Gemeente Midden-Drenthe. De kinderen worden opgeleid voor de diploma s A, B en C van het Nationaal Platform Zwembaden/de Nationale Raad Zwemdiploma s. Algemene informatie over het Nationaal Platform Zwembaden/de Nationale Raad Zwemdiploma s Het Nationaal Platform/De Nationale Raad Zwemdiploma s (NPZ-NRZ) is de organisatie die toezicht houdt op de kwaliteit van het zwemonderwijs. Zij verzorgt ook de uitgifte van de Nationale Zwemdiploma s. De NPZ-NRZ heeft in de afgelopen jaren in samenwerking met alle zwembaden en zwemverenigingen een nieuw opleidingsprogramma opgesteld. De nieuwe opleidingsweg is afgestemd op de eisen van deze tijd en richt zich vooral op een grotere zwemveiligheid van jonge kinderen. In het nieuwe zwemprogramma worden de oude zwemdiploma s vervangen door drie Nationale zwemdiploma s, die samen het Zwem-ABC vormen. Info: Uitgangspunten Zwem-ABC Bij het Zwem-ABC zijn drie elementen heel belangrijk: Zwemplezier Water is leuk! Dat is één van de uitgangspunten bij de zwemlessen in De Peppel. Tijdens de watergewenningslessen, die een belangrijke plaats innemen in de opleiding voor het Zwem-ABC, leren de kinderen op een speelse manier de eigenschappen van het water kennen. Plezier bij het leren zwemmen bevordert het leerproces. Zwemveiligheid Natuurlijk is de belangrijkste functie van de zwemles dat een kind leert zwemmen en zich in het water kan redden. Maar dat is nog niet genoeg: zwemveiligheid is een ander belangrijk aspect. Als uw kind zich veilig voelt in het water, kan hij/zij ook meer genieten van het zwemmen, van de waterglijbaan tot het onderwaterzwemmen. Daarom wordt er in de zwemlessen in de Peppel veel aandacht besteed aan allerlei vaardigheden, zoals draaien, springen, onderwatergaan. Kinderen die het Zwem-ABC compleet hebben, voelen zich net zo thuis onder water als boven water en krijgen het predikaat zwemveilig. Deze kinderen hebben een paspoort voor een leven lang zwemplezier. Bovendien zijn ze toegerust om deel te nemen aan allerlei activiteiten in, aan en op het water. Zelfredzaamheid Het is belangrijk dat uw kind zichzelf kan redden en niet in paniek raakt als het onverwacht te water raakt. Het aanleren van bovenstaande vaardigheden en aandacht voor het gekleed zwemmen zorgen hiervoor.

2 Zwemles in de gemeente Midden-Drenthe In De Peppel en in De Smelte wordt met een stickersysteem gewerkt. Tijdens de eerste les krijgen de kinderen een poster, waarop deze stickers geplakt kunnen worden. Er wordt les gegeven op maandag-, dinsdag-, donderdag- en vrijdagmiddag en op zaterdagochtend. De kinderen blijven in principe het hele traject tot de afzwemgroep voor A op dezelfde dag(en). De kinderen beginnen in de watergewenningsgroep, waarin ze blijven tot ze volledig watervrij zijn. Dit gebeurt op een speelse manier!! Deze lessen zijn in Beilen één keer per week een half uur op maandag of donderdag om uur of op zaterdag om uur. Of twee keer per week een half uur op dinsdag en vrijdag om uur. In Smilde worden deze lessen één keer per week gegeven op vrijdag om uur of op zaterdag om uur of twee keer per week op maandag en donderdag om uur. De kinderen moeten aan de volgende eisen voldoen om de eerste (rode) sticker te krijgen: 5 tellen ontspannen uitdrijven op de buik na afzet van de kant zonder drijfmiddelen. 5 tellen ontspannen uitdrijven op de rug na afzet van de kant zonder drijfmiddelen. In het water (60cm) springen en zonder hulp op de kant klimmen. Onder een flexibeam door gaan. 2 meter borstcrawl beenslag. 2 meter rugcrawl beenslag. Zittend op de bodem 3 tellen bellen blazen. In de rode groep wordt de meeste aandacht besteed aan de rugslagbeenslag. Deze lessen zijn in Beilen één keer per week 45 minuten op maandag of donderdag om uur of op zaterdag om uur. Of twee keer per week 45 minuten op dinsdag en vrijdag om uur. In Smilde zijn deze lessen één keer per week op vrijdag om uur of zaterdag om uur of twee keer per week op maandag en donderdag om uur. De eisen waaraan de kinderen moeten voldoen om de tweede (oranje) sticker te krijgen zijn: 10 meter beenslag rugslag (enkelvoudige rugslag) met de juiste techniek zonder kurk. 5 seconden drijven op de rug. 5 seconden drijven op de buik. In het water springen in dieper water (85 cm). ½ draai om de lengte-as, van buik naar rug. Door een hoepel gaan en daarna iets van de bodem pakken. 4 meter borstcrawl met het hoofd in het water. 3 meter rugcrawl. Uit het water klimmen via een mat met een t-shirt aan. In de oranje groep leren de kinderen de schoolslag. Deze lessen zijn in Beilen één keer per week 45 minuten op maandag of donderdag om uur of op zaterdag om uur. Of twee keer per week 45 minuten op dinsdag en vrijdag om uur. In Smilde zijn deze lessen één keer per week op vrijdag om uur of zaterdag om uur of twee keer per week op maandag en donderdag om uur.

3 De eisen waaraan de kinderen moeten voldoen om de derde (gele) sticker te krijgen zijn: 10 meter technisch juiste schoolslag. Op de mat klimmen en eraf springen. 4 meter rugcrawl. In diep (1.20m) water zwemmen zonder drijfmiddelen (survival). ½ draai om de lengte-as van rug naar buik. Door het babyscherm zwemmen. Zonder angst in het diepe (2.00m) springen en alle slagen (schoolslag, rugslag, borstcrawl en rugcrawl) technisch voldoende zwemmen, eventueel met kurk. In deze groep gaan de kinderen, als ze eraan toe zijn, oefenen in het diepe bassin. Meestal wordt er een paar keer in het diepe geoefend, voordat een kind definitief overgaat naar het diepe! De kinderen zitten nu in het diepe bad! In deze gele groep worden de afstanden verder uitgebreid en het eventuele gebruik van een kurk afgebouwd. Deze lessen zijn in Beilen één keer per week 45 minuten op maandag of donderdag om uur of op zaterdag om uur. Of twee keer per week 45 minuten op dinsdag en vrijdag om uur. In Smilde zijn deze lessen één keer per week op vrijdag om uur of zaterdag om uur of twee keer per week op maandag en donderdag om uur. De eisen voor de volgende (groene) sticker zijn: 25 meter enkelvoudige rugslag. 25 meter schoolslag. 4 meter borstcrawl met afzet vanuit het water. 4 meter rugcrawl met afzet vanuit het water. 5 tellen uitdrijven met afzet vanuit het water + 5 tellen drijven op de buik. 5 tellen uitdrijven met afzet vanuit het water + 5 tellen drijven op de rug. Schoolslag, 1/1 draai om de lengte-as. Kopsprong lage kant + onder een voorwerp (bijv. flexibeam) door. 30 seconden watertrappen. Dit alles zonder drijfmiddelen! In de groene groep moeten de kinderen aan alle eisen van het zwemdiploma A voldoen (behalve het gekleed zwemmen) voordat ze naar de afzwemgroep (blauwe sticker) gaan: Deze lessen zijn in Beilen één keer per week 45 minuten op maandag of donderdag om uur of op zaterdag om uur. Of twee keer per week 45 minuten op dinsdag en vrijdag om uur. In Smilde zijn deze lessen één keer per week op vrijdag om uur of zaterdag om uur of twee keer per week op maandag en donderdag om uur. De eisen voor het A diploma zijn: 50 meter schoolslag. 50 meter enkelvoudige rugslag. 5 meter borstcrawl met afzet vanuit het water. 5 meter rugcrawl met afzet vanuit het water. 5 tellen uitdrijven met afzet vanuit het water + 5 tellen drijven op de buik. 5 tellen uitdrijven met afzet vanuit het water + 10 tellen drijven op de rug. 60 tellen watertrappen met 2x draaien om de lengte-as. Kopsprong van de hoge kant, 3 meter onder water zwemmen en door het scherm gaan. Rechtstandige sprong vanaf de hoge kant en helemaal onder water gaan.

4 De afzwemgroep is in Beilen op maandag van uur en in Smilde op dinsdag van uur. Er wordt dus één keer per week één uur les gegeven. Hier wordt iedere les met kleding gezwommen: een t-shirt met korte mouwen, een korte broek (geen fietsbroekje) en schoenen met een stevige/harde zool. Met kleding moeten de kinderen rechtstandig vanaf de hoge kant in het water springen en helemaal onder water gaan. Daarna moeten ze 15 seconden watertrappen, 12½ meter schoolslag, bij de lijn onder water gaan, een ½ draai maken en op de rug boven komen en 12½ meter enkelvoudige rugslag zwemmen. De eisen zonder kleding staan bij de groene groep omschreven. Het hele programma wordt in deze groep wekelijks afgewerkt en één keer per 5/6 weken gaan de kinderen proefzwemmen. Als ze alles goed doen, mogen ze diplomazwemmen. Na het A diploma komt natuurlijk het B diploma! Deze les wordt in Beilen één keer per week op dinsdag van uur gegeven en in Smilde op dinsdag van uur. In deze groep wordt veel aandacht besteed aan de borstcrawl, de duik en het 6m-gat. Verder worden de afstanden van de schoolslag en rugslag uitgebouwd. Als de kinderen door het 6 meter gat zwemmen, krijgen ze de roze sticker. Als de kinderen met een goede duik door het 6 meter-gat zwemmen en 10 meter borstcrawl kunnen zwemmen, gaan ze in Beilen naar de afzwemgroep voor B. Deze is op dit moment op donderdagmiddag van uur. Hier wordt iedere keer met kleding gezwommen en worden alle onderdelen voor B geoefend. In Smilde blijven de kinderen op dinsdag tot ze gaan diplomazwemmen. Daarom zwemmen de kinderen in Smilde ook bijna alle lessen met kleding. De kledingeisen voor B zijn: t-shirt met lange mouwen, lange broek (geen driekwart of legging) en schoenen met een stevige/harde zool. De eisen voor het B-diploma zijn: Gekleed: Met een rechtstandige sprong vanaf het startblok te water gaan, onder water een ½ draai maken en daarna 15 seconden watertrappen. 25 meter schoolslag, waarbij één keer een 1/1 draai om de lengte-as gedraaid moet worden (rollebollen) en één keer onder een zwemvlot doorgezwommen moet worden. 25 meter rugslag en vervolgens naast het trapje uit het water klimmen. In zwemkleding: Kopsprong te water gaan, direct gevolgd door 6 meter onder water zwemmen en door het scherm zwemmen. 75 meter schoolslag, waarbij de kinderen zich 1 keer rechtstandig naar de bodem moeten laten zakken. 75 rugslag. 10 meter borstcrawl met afzet vanuit het water. Bij een ademhaling dient het hoofd opzij gedraaid te worden! 10 meter rugcrawl. 5 tellen uitdrijven met afzet vanuit het water + 7 tellen drijven op de buik. 5 tellen uitdrijven met afzet vanuit het water + 15 tellen drijven op de rug. 60 tellen watertrappen, waarvan 30 seconden met de handen in de zij. In deze groep wordt een week voor het diplomazwemmen proefgezwommen.

5 Na het B-diploma komt natuurlijk het C-diploma! Pas als het zwem-abc compleet is, zijn de kinderen ècht zwemveilig. Omdat veel zwembaden tegenwoordig fantastische glijbanen, wildwaterbanen, stroomversnellingen, etc. hebben, is het heel belangrijk om de kinderen zoveel mogelijk kunstjes te leren, waardoor ze volledig vertrouwd zijn met alle mogelijke situaties. De C-groep in Beilen heeft les op vrijdag van uur en in Smilde op vrijdag van uur. Hier wordt vooral aandacht besteed aan de startduik, de borstcrawl, het 9 meter gat en de koprol vanaf de kant en in het water en de handstand (hoekduik). Ook wordt er hard aan de conditie gewerkt. Er wordt iedere week met kleding gezwommen. Als de kinderen door het 9 meter gat zwemmen, krijgen ze de paarse sticker. De kledingeisen voor C zijn: t-shirt met lange mouwen, lange broek (geen driekwart of legging), schoenen met een stevige/harde zool en een regen/windjack. De eisen voor het C-diploma zijn: Gekleed: Met een koprol vanaf de hoge kant te water gaan, 15 seconden watertrappen en 30 seconden in helphouding met een drijfmiddel blijven liggen. 50 meter schoolslag, waarbij één keer onder een zwemvlot doorgezwommen moet worden en één keer eroverheen geklommen moet worden. 50 meter rugslag en naast het trapje uit het water klimmen. In zwemkleding: Kopsprong te water gaan, direct gevolgd door 9 meter onder water zwemmen en door het scherm zwemmen. 100 meter schoolslag, waarbij de kinderen 1 keer een koprol en 1 keer een handstand (hoekduik) moeten laten zien. 100 rugslag. 15 meter borstcrawl met afzet vanuit het water. 15 meter rugcrawl Startduik, gevolgd door 5 tellen uitdrijven + 10 tellen drijven op de buik 10 tellen uitdrijven met afzet vanuit het water + 20 tellen drijven op de rug, gevolgd door 5 meter wrikken. 60 tellen watertrappen, waarvan 30 seconden met bewegen naar links, rechts, voorwaarts en achterwaarts en 30 seconden alleen met de armen. In deze groep wordt de vrijdag voor het diplomazwemmen proefgezwommen. Diplomazwemmen Het diplomazwemmen is een spannend, maar vooral feestelijk gebeuren. Vaders, moeders, broertjes, zusjes, opa s, oma s en overige belangstellenden verzamelen zich in het zwembad. De foto- en videocamera s bij de hand en het diplomazwemmen kan beginnen! Het diplomazwemmen is één keer per 5/6 weken op woensdagmiddag. De tijden van het diplomazwemmen zijn: Beilen Smilde A start om uur A start om uur B start om uur B start om uur C start om uur C start om uur

6 Bij ieder examen is er een beoordelingscommissie. Hierin zitten mensen van het zwembad. Zij kijken of de kinderen alle onderdelen goed uitvoeren. Tijdens het diplomazwemmen kan er ook een zogeheten rapporteur van de Nationale Raad Zwemdiploma s aanwezig zijn. De rapporteur kijkt of de kinderen allemaal voldoen aan de vastgestelde normen, maar kijkt ook of de beoordelingscommissie zijn werk goed doet en of het examen goed verloopt. De rapporteur rapporteert hierover aan de Nationale Raad Zwemdiploma s. Aan het begin van het seizoen (augustus) worden de data van het diplomazwemmen vermeld op de informatieborden bij de kleedruimtes en in de kantine. Kijklessen en Zwemscore Regelmatig worden er kijklessen georganiseerd. Hierbij kunt u de lessen van dichtbij volgen en vragen stellen over de vorderingen van uw kind. De data van deze kijklessen worden ook vermeld op de informatieborden. Ook kunt u de vorderingen van uw kind via internet volgen op Zwemscore. Zie: U ontvangt per mail een gebruikersnaam en inlogcode. Indien u tussendoor vragen of opmerkingen hebt, kunt u zich wenden tot Ans Mollenhorst of de caissière. Als het nodig is, zullen zij ervoor zorgen dat u door de zwemonderwijzer van uw kind gebeld wordt. U zult begrijpen dat het voor de zwemonderwijzers niet prettig is om tijdens de zwemlessen (behalve tijdens de kijklessen) ouders te woord te moeten staan. Ook kunt u uw vragen en opmerkingen mailen naar Ans Mollenhorst: amollenhorst@middendrenthe.nl Survivallessen Af en toe worden er survivallessen ingelast. Voor deze lessen vragen wij u de kinderen in het ondiepe bad een t-shirt en de kinderen in het diepe bad een t-shirt en een korte broek mee te geven om alvast te wennen aan het gekleed zwemmen en om allerlei survivaloefeningen te doen. Hierbij kunt u denken aan het uit het water klimmen, over een mat klimmen, onder een voorwerp doorgaan, in diep water springen en zelf naar de kant zwemmen, etc. Ook deze data worden vermeld op de informatieborden. Oefenuurtjes De kinderen die op zwemles zitten, kunnen gratis (onder begeleiding van een betalende ouder) oefenen op de volgende tijden: Beilen Smilde Zaterdag van uur Zaterdag van uur Zondag van uur Woensdag van uur Zondag van uur Woensdag van uur (behalve de dagen waarop er diplomazwemmen plaatsvindt) Er is dan zwemonderwijzend personeel aanwezig dat aanwijzingen kan geven. De oefenuurtjes vervallen in de zomer- en kerstvakantie. Website NPZ-NRZ De NPZ-NRZ heeft ook een website waar informatie te vinden is over zwemles:

Watervrij/buikdrijven Van niets naar geel. De kinderen moeten de volgende dingen kunnen om naar het volgende groepje te gaan.

Watervrij/buikdrijven Van niets naar geel. De kinderen moeten de volgende dingen kunnen om naar het volgende groepje te gaan. Watervrij/buikdrijven Van niets naar geel. 1. Bellen blazen. 2. Zich in het water laten vallen zowel voorover als achterover en weer opstaan. 3. Iets oppakken van de bodem op circa 40 cm waarbij gezicht

Nadere informatie

Doelstellingen van Zwem-ABC (basiselementen)

Doelstellingen van Zwem-ABC (basiselementen) Doelstellingen van Zwem-ABC (basiselementen) Het eerste doel van zwemlessen is zwemveiligheid. Zwemonderwijs is bedoeld om de kans op verdrinking te minimaliseren. Maar het zwemonderwijs doet meer. Het

Nadere informatie

Lesplan zwemlessen sportcentrum de Trits.

Lesplan zwemlessen sportcentrum de Trits. Lesplan zwemlessen sportcentrum de Trits. Zwembad de Trits werkt in groepjes van 8 kinderen met een leeftijd vanaf 4 jaar en 3 maanden, deze lessen worden bij voorkeur door 1 docent tijdens dit traject

Nadere informatie

Afzem- en kledingeisen Nationale Raad Zwemveiligheid diploma ABC

Afzem- en kledingeisen Nationale Raad Zwemveiligheid diploma ABC Diploma A Afzem- en kledingeisen Nationale Raad Zwemveiligheid diploma ABC Met het behalen van het Nationaal Zwemdiploma A laat je kind zien een basisconditie te hebben en de basisvaardigheden te beheersen

Nadere informatie

ZWEMEISEN PER NIVEAU,STICKERVERDELING EN DIPLOMA EISEN

ZWEMEISEN PER NIVEAU,STICKERVERDELING EN DIPLOMA EISEN NIVEAU 1 Sticker 1 t/m 4 Te water gaan: Met voetsprong van de bassinrand afspringen in diepwater 0.50-1.10 meter Onder water: Onder of door een B.v. hoepel, flexi-beam of surfmat. Zink figuurtjes van de

Nadere informatie

Informatieboekje. Zwem-ABC. Zwembad De Zijl Vijf Meibad

Informatieboekje. Zwem-ABC. Zwembad De Zijl Vijf Meibad Informatieboekje Zwem-ABC Zwembad De Zijl Vijf Meibad www.leidswater.nl Beste ouder/verzorger, Welkom! Wij zijn blij dat jullie hebben gekozen voor een van de zwembaden van Leids water. In dit boekje vind

Nadere informatie

Hoera, kleurtje blauw

Hoera, kleurtje blauw Hoera, kleurtje blauw Ik,... heb op. kleurtje blauw behaald en dat wil zeggen dat ik: in het water durf springen en even mijn gezicht onder water kan houden. even op de buik durf drijven met hulpmiddelen.

Nadere informatie

Lesplan elementair Zwemmen / Zwem ABC

Lesplan elementair Zwemmen / Zwem ABC Lesplan elementair Zwemmen / Zwem ABC Commissie: AB Kenmerk: Lesplan elementair zwemmen / zwem abc Datum: 2018-02-14 ReddingsBrigade Boxtel is een vrijwilligers organisatie. Naast het opleiden voor zwemmend

Nadere informatie

Ikleer zwemmen! informatie ABC zwemmen

Ikleer zwemmen! informatie ABC zwemmen Ikleer zwemmen! informatie ABC zwemmen ZUIDERPOORTBAD 2018-201 Welkom bij het ZuiderpoortBad Uw kind gaat leren zwemmen bij het zuiderpoortbad. Dat is een belangrijk moment voor uw kind en natuurlijk ook

Nadere informatie

Niveau 1. Duur van de les. 45 minuten

Niveau 1. Duur van de les. 45 minuten Niveau 1 1 Springen Diverse voetwaartse sprongen: voorwaarts/achterwaarts/met draai en aansluitend geheel onder water gaan. In diep water met Easyswim 2 Onder water zijn en blijven Geheel onder water zijn

Nadere informatie

Informatieboekje. Zwem-ABC. Zwembad De Zijl Vijf Meibad

Informatieboekje. Zwem-ABC. Zwembad De Zijl Vijf Meibad Informatieboekje Zwem-ABC Zwembad De Zijl Vijf Meibad www.leidswater.nl maart 2019 Beste ouder/verzorger, Welkom! Wij zijn blij dat jullie hebben gekozen voor een van de zwembaden van Leids water. In dit

Nadere informatie

Zwemles informatie. Januari 2019

Zwemles informatie. Januari 2019 Zwemles informatie Januari 2019 Beste ouder/verzorger, Zwembad de Wellen Schenkeltje 7b s-gravendeel 3295 KK s-gravendeel tel.: (078) 673 30 64 info@zwembaddewellen.nl www.zwembaddewellen.nl Hartelijk

Nadere informatie

Leren zwemmen bij de Tilburgse Zwemschool

Leren zwemmen bij de Tilburgse Zwemschool Leren zwemmen bij de Tilburgse Zwemschool Uw kind gaat leren zwemmen. In ons waterrijke land is het ontzettend belangrijk om al op jonge leeftijd te kunnen zwemmen. Ook in Tilburg en omgeving is veel water

Nadere informatie

Alle informatie van A tot C.

Alle informatie van A tot C. Alle informatie van A tot C. Het enige officiële ABC-zwemdiploma Bij Delta Sportcentrum zwemmen kinderen voor het Zwem-ABC. Dit is het enige officiële ABC-zwemdiploma van de Nationale Raad Zwemveiligheid.

Nadere informatie

EISEN ZWEMDIPLOMA A (per 1 september 2010) Gekleed zwemmen: In badkleding:

EISEN ZWEMDIPLOMA A (per 1 september 2010) Gekleed zwemmen: In badkleding: EISEN ZWEMDIPLOMA A (per 1 september 2010) Door GZC DONK zijn de eisen voorzien van een toelichting. De toelichting is vooral gebaseerd op de BREZ. Zie ook de BREZ (www.npz-nrz.nl of www.zwemwiki.org)

Nadere informatie

Wijzigingen Examenregeling Nationale Zwemdiploma s t.o.v. BREZ 2.0

Wijzigingen Examenregeling Nationale Zwemdiploma s t.o.v. BREZ 2.0 Wijzigingen Examenregeling Nationale Zwemdiploma s t.o.v. BREZ 2.0 Onderdeel A/B/C BREZ 2.0 Examenregeling Nationale Zwemdiploma s Kledingvoorschriften A T-shirt, hemd of blouse met korte mouwen. Korte

Nadere informatie

Zed en Sop Sticker 1. Zed en Sop sticker 2 Dolfijn. Zed en Sop sticker 3 Springen en duik vormen. Voortraject. Verdragen van spetters

Zed en Sop Sticker 1. Zed en Sop sticker 2 Dolfijn. Zed en Sop sticker 3 Springen en duik vormen. Voortraject. Verdragen van spetters Voortraject Verdragen van spetters Ik kan al een beetje spetters verdragen Springen en klimmen Ik durf van de lage kant te springen en klim er zelf uit Springen met gezicht in het water Ik spring met mijn

Nadere informatie

Inhoud. Aanleiding. Introductie SuperSpetters. Vragen. Beleidsplan Waterkracht Licentiesysteem NPZ NRZ. Traject VODW Marketing

Inhoud. Aanleiding. Introductie SuperSpetters. Vragen. Beleidsplan Waterkracht Licentiesysteem NPZ NRZ. Traject VODW Marketing Introductie SuperSpetters passie voor water Inhoud Totstandkoming SuperSpetters Inhoud SuperSpetters Hoe te werken met SuperSpetters Vragen Aanleiding Beleidsplan Waterkracht 2008-2012 Licentiesysteem

Nadere informatie

Informatiebrochure Zwemlessen Bollenbad

Informatiebrochure Zwemlessen Bollenbad Informatiebrochure Zwemlessen Bollenbad Contactgegevens: Bollenbad Nieuwe Zeeweg 65 2201 TM Noordwijk Tel: 071-3613333 www.bollenbad.nl Mail: bollenbad@sportfondsen.nl Mail zwemzaken: w.vandervlugt@sportfondsen.nl

Nadere informatie

Standaard examenprogramma Nationaal Zwemdiploma A

Standaard examenprogramma Nationaal Zwemdiploma A Standaard examenprogramma Nationaal Zwemdiploma A Dit zijn de proeven van het standaard examenprogramma uit de Examenregeling Nationale Zwemdiploma s. De proeven die hier beschreven staan vormen samen

Nadere informatie

DE ZWEMLESSEN IN HET GROENEWOUD

DE ZWEMLESSEN IN HET GROENEWOUD DE ZWEMLESSEN IN HET GROENEWOUD Leren zwemmen is geen kunst, goed leren zwemmen wel! In t Groenewoud is goed leren zwemmen het uitgangspunt, waarbij wij een geheel eigentijdse opleidingsweg hanteren. Leren

Nadere informatie

Versie: 1.1 Februari 2015

Versie: 1.1 Februari 2015 Versie: 1.1 Februari 2015 Betalen van de zwemles U koopt een lespas waar 4 lessen op komen te staan. Als deze aanééngesloten 4 lessen voorbij zijn verlengt u de pas weer met 4 lessen/ weken. Het leertraject

Nadere informatie

Introductie SuperSpetters. Inhoud. Aanleiding. Vragen. Beleidsplan Waterkracht Licentiesysteem NPZ NRZ. Traject VODW Marketing

Introductie SuperSpetters. Inhoud. Aanleiding. Vragen. Beleidsplan Waterkracht Licentiesysteem NPZ NRZ. Traject VODW Marketing Introductie SuperSpetters passie voor water Inhoud Totstandkoming SuperSpetters Inhoud SuperSpetters Hoe te werken met SuperSpetters Vragen Aanleiding Beleidsplan Waterkracht 2008-2012 Licentiesysteem

Nadere informatie

Praktijkopdrachten. Werkmap Lesgever Zwem-ABC Nederlandse Culturele Sportbond, sectie zwemmen

Praktijkopdrachten. Werkmap Lesgever Zwem-ABC Nederlandse Culturele Sportbond, sectie zwemmen 1 Praktijkopdrachten 2 DIEP WATER A-Formulier D.A01 D.A02 D.A03 D A04 D.A05 D.A06 D.A07 D.A08 D.A09 D.A10 D.A11 D.A12 D.A13 D.A14 Een les verbeteren combinatie schoolslag, gecombineerd met draaien om de

Nadere informatie

INFORMATIE ENVOZ zwem-abc

INFORMATIE ENVOZ zwem-abc INFORMATIE ENVOZ zwem-abc Duckie Duikel gaat naar zwemles Mei 2016 Aan de kinderen Hoera, je gaat leren zwemmen! Op dit moment sta je op de inschrijflijst om te starten met zwemles. Er staat je een leuke

Nadere informatie

Meest gestelde vragen Wij hebben, voor u als ouder, de antwoorden op de meest gestelde vragen op een rijtje gezet.

Meest gestelde vragen Wij hebben, voor u als ouder, de antwoorden op de meest gestelde vragen op een rijtje gezet. DE ZWEMLESGIDS Welkom bij Het Zwemcentrum, Het zwemcentrum probeert u middels deze gids een beeld te geven van de manier van zwemles en de bijbehorende regels/afspraken. Mocht u na het lezen van deze gids

Nadere informatie

Hoofdstuk 1: Het ZwemABC bij Zwembad de Stok Hoofdstuk 2: Zwemlespakketten Hoofdstuk 3: Eindnormen diploma zwemmen Hoofdstuk 4: Algemene informatie

Hoofdstuk 1: Het ZwemABC bij Zwembad de Stok Hoofdstuk 2: Zwemlespakketten Hoofdstuk 3: Eindnormen diploma zwemmen Hoofdstuk 4: Algemene informatie Informatie Zwem ABC Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: Het ZwemABC bij Zwembad de Stok 3 Wat is ZwemABC? 3 Leeftijd aanvang zwemles 4 Duur zwemlessen 4 Niveau en afzwemmen 5 Hoofdstuk 2: Zwemlespakketten 6 Wat

Nadere informatie

1. Voorwoord 1. 2. Doelstellingen zwemonderwijs 2 2.1 Algemeen 2 2.2 Doelstellingen 2

1. Voorwoord 1. 2. Doelstellingen zwemonderwijs 2 2.1 Algemeen 2 2.2 Doelstellingen 2 Inhoudsopgave 1. Voorwoord 1 2. Doelstellingen zwemonderwijs 2 2.1 Algemeen 2 2.2 Doelstellingen 2 3. Zakelijke gegevens 3 3.1 De accommodatie 3 3.2 Het materiaal 3 3.3 Groepsgrootte en niveaugroepen 3

Nadere informatie

Geen diploma: doelgroepen bad 1 zweminstructeur 1 of meerdere diploma s: diepe bad 2 zweminstructeurs

Geen diploma: doelgroepen bad 1 zweminstructeur 1 of meerdere diploma s: diepe bad 2 zweminstructeurs Schoolzwemwerkplan Bosbad-Putten. Hierbij treft u het schoolzwemwerkplan aan voor het schooljaar 2012-2013. Schoolzwemmen in Putten valt onder bewegingsonderwijs en is voor de groepen 4 en 5. De groepen

Nadere informatie

EISEN ZWEMVAARDIGHEIDSDIPLOMA I. Gekleed zwemmen: zwembad DE JOFFER Voerendaal

EISEN ZWEMVAARDIGHEIDSDIPLOMA I. Gekleed zwemmen: zwembad DE JOFFER Voerendaal I EISEN ZWEMVAARDIGHEIDSDIPLOMA I Gekleed zwemmen: 1.1. Te water gaan van de bassinrand of een startblok met sprong naar keuze (helemaal onder water gaan); na het boven water komen aansluitend 1.2. al

Nadere informatie

ZWEMMEN KWALITATIEF & VEILIG LEREN WWW.ZWEMBADSTAPHORST.NL. Zwemles. bij de Broene eugte:

ZWEMMEN KWALITATIEF & VEILIG LEREN WWW.ZWEMBADSTAPHORST.NL. Zwemles. bij de Broene eugte: KWALITATIEF & VEILIG LEREN ZWEMMEN Zwemles bij de Broene eugte: ABC-ZWEMMEN EASYSWIM 4 Het kind staat centraal 4 Gratis vrijzwemmen tijdens de zwemlessen 4 Gediplomeerde en ervaren zwemonderwijzers 4 Individueel

Nadere informatie

A diploma Zwemsurvival

A diploma Zwemsurvival A diploma Zwemsurvival Met extra kleding: sokken, hemd, korte broek, t- shirt met korte mouw en waterschoenen 1. Spring in het water met een rechtstandige sprong en ga vervolgens 15 tellen watertrappen

Nadere informatie

Reddingsbrigade Nederland IJmuiden, september Examenprotocol Junior Redder

Reddingsbrigade Nederland IJmuiden, september Examenprotocol Junior Redder Reddingsbrigade Nederland IJmuiden, september 2018 Examenprotocol Junior Redder Reddingsbrigade Nederland Dokweg 149 1976CA IJmuiden +31 (0)255 54 58 58 info@reddingsbrigade.nl www.reddingsbrigade.nl 2018

Nadere informatie

www.duikerdel.nl Wegwijs in Diplomaland Oostelijke Randweg 15 1723 LH Noord-Scharwoude 0226-31 21 66

www.duikerdel.nl Wegwijs in Diplomaland Oostelijke Randweg 15 1723 LH Noord-Scharwoude 0226-31 21 66 www.duikerdel.nl Wegwijs in Diplomaland Oostelijke Randweg 15 1723 LH Noord-Scharwoude 0226-31 21 66 Voorwoord Het team van Duikerdel heet u van harte welkom in onze accommodatie. De komende tijd bent

Nadere informatie

HET MARNIX 1a beschrijving accommodatie 1b organisatorische aandachtspunten

HET MARNIX 1a beschrijving accommodatie 1b organisatorische aandachtspunten HET MARNIX 1a beschrijving accommodatie Het Marnix bestaat uit een wedstrijdbad van 25 meter en een instructie van 2o meter lang, met beide een beweegbare bodem. Het wedstrijdbad en het instructiebad worden

Nadere informatie

Informatiefolder Zwem ABC. Zwemcomplex t Zuiderdiep Zuiderdiepstraatweg 4 3251 LW Stellendam 0187-491543 info@zuiderdiep.nl www.zuiderdiep.

Informatiefolder Zwem ABC. Zwemcomplex t Zuiderdiep Zuiderdiepstraatweg 4 3251 LW Stellendam 0187-491543 info@zuiderdiep.nl www.zuiderdiep. Informatiefolder Zwem ABC Zwemcomplex t Zuiderdiep Zuiderdiepstraatweg 4 3251 LW Stellendam 0187-491543 info@zuiderdiep.nl www.zuiderdiep.nl Fijn dat u geïnteresseerd bent in de zwemlessen van Zwemcomplex

Nadere informatie

1. Vrij zwemmen maandagavond

1. Vrij zwemmen maandagavond Inhoud 1. Vrij zwemmen maandagavond... 2 2. De technische commissie... 3 3. Badkleding, haar en duikbril... 4 4. Vragen en/of opmerkingen... 4 5. Kijkdagen... 4 6. Hoe ziet een les eruit... 4 7. Lestijden...

Nadere informatie

Inleiding. Mocht u na het lezen van deze brochure nog vragen hebben dan kunt u terecht bij een van onze medewerkers.

Inleiding. Mocht u na het lezen van deze brochure nog vragen hebben dan kunt u terecht bij een van onze medewerkers. Inleiding Bij zwembad "Het Anker", leert uw kind volgens het Zwem ABC zwemmen. De leerweg voldoet aan de landelijk gestelde exameneisen die zijn vastgelegd in de BREZ 2.0 Het Zwem-ABC is in de loop der

Nadere informatie

ZWEMLESPLAN ZWEMPARADIJS CALLUNA

ZWEMLESPLAN ZWEMPARADIJS CALLUNA ZWEMLESPLAN ZWEMPARADIJS CALLUNA In dit les plan zullen wij duidelijk maken op welke manier er wordt gewerkt richting de eindtermen van het Zwem-ABC. Door middel van dit plan maken wij onze werkwijze inzichtelijk

Nadere informatie

Jip s WaterWereld en Jip s WaterWereld logo zijn handelsnamen van Sportfondsen Nederland B.V.

Jip s WaterWereld en Jip s WaterWereld logo zijn handelsnamen van Sportfondsen Nederland B.V. Copyright Sportfondsen Nederland B.V. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt worden door middel van druk, fotocopy, microfilm, geluidsband, elektronisch of op welke andere

Nadere informatie

Geachte ouders / verzorgers,

Geachte ouders / verzorgers, Geachte ouders / verzorgers, Welkom bij zwembad de Koornmolen! In dit boekje treft u allerlei informatie en wetenswaardigheden over zwemlessen bij de Koornmolen. Door middel van dit boekje willen wij u

Nadere informatie

Informatieboek zwemlessen bij de ZPCH. Commissie Diplomazwemmen ZPCH

Informatieboek zwemlessen bij de ZPCH. Commissie Diplomazwemmen ZPCH 2017 Informatieboek zwemlessen bij de ZPCH Commissie Diplomazwemmen ZPCH 1. Leren zwemmen met de superspettersmethode en het behalen van het KNZB-Zwemdiploma. 2. Verder zwemmen met vaardigheid of binnen

Nadere informatie

Dit document is bestemd voor de ouders/verzorgers van de kinderen die bij Kids Lodge zwemles volgen.

Dit document is bestemd voor de ouders/verzorgers van de kinderen die bij Kids Lodge zwemles volgen. Welkom Dit document is bestemd voor de ouders/verzorgers van de kinderen die bij Kids Lodge zwemles volgen. Kids Lodge geeft de zwemdiploma s A+, B+ en C+ uit. Hiermee gaat Kids Lodge verder dan andere

Nadere informatie

Geen diploma: doelgroepen bad 1 zweminstructeur 1 of meerdere diploma s: diepe bad 2 zweminstructeurs

Geen diploma: doelgroepen bad 1 zweminstructeur 1 of meerdere diploma s: diepe bad 2 zweminstructeurs Schoolzwemwerkplan Bosbad-Putten. Hierbij treft u het schoolzwemwerkplan aan voor het nieuwe schooljaar. Schoolzwemmen in Putten valt onder bewegingsonderwijs en is voor de groepen 4 en 5. De groepen zwemmen

Nadere informatie

Alles over zwemles in Sportcentrum De Koploper

Alles over zwemles in Sportcentrum De Koploper Van eerste zwemles tot afzwemmen voor het Zwem-ABC Alles over zwemles in Sportcentrum De Koploper Sportbedrijf Lelystad Badweg 21 0320 285 385 klantenservice@sportbedrijf.nl www.sportbedrijf.nl SportinLelystad

Nadere informatie

Ontdek meer over de zwemles van Sportbedrijf Oosterhout

Ontdek meer over de zwemles van Sportbedrijf Oosterhout Ontdek meer over de zwemles van Sportbedrijf Oosterhout Welkom bij recreatieoord de Warande. Leren zwemmen is niet alleen leuk, maar ook afwisselend, spannend en veilig. In dit zwemlesinformatieboekje

Nadere informatie

Versie: 1.0 November 2014

Versie: 1.0 November 2014 Versie: 1.0 November 2014 Betalen van de zwemles U koopt een lespas waar 4 lessen op komen te staan. Als deze aanééngesloten 4 lessen voorbij zijn verlengt u de pas weer met 4 lessen/ weken. Het leertraject

Nadere informatie

Informatieboekje Diplomazwemmen

Informatieboekje Diplomazwemmen VOORWOORD Informatieboekje Diplomazwemmen U heeft een informatieboekje van de Zwem en Polo Club Hoofddorp in handen. Dit informatieboekje is bedoeld voor alle ouders/verzorgers van kinderen die zwemmen

Nadere informatie

Zwemles. nieuws. nieuws Najaar 2014 1. Zwemtips Meest gestelde vragen De diploma s GROENHOVENBAD

Zwemles. nieuws. nieuws Najaar 2014 1. Zwemtips Meest gestelde vragen De diploma s GROENHOVENBAD GROENHOVENBAD Zwemles nieuws nieuws Najaar 2014 1 Zwemtips Meest gestelde vragen De diploma s Tel. Groenhovenbad 0182 694 969 Email info@sportpuntgouda.nl www.sportpuntgouda.nl Voorwoord Kom je ook gezellig

Nadere informatie

Zwemlesplan Amstelbad 2019

Zwemlesplan Amstelbad 2019 Zwemlesplan Amstelbad 2019 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Uitgangspunten 3 2.1 Visie en Doelstelling 3 2.2 Methode 3 2.2.1 Planmatige aanpak 3 2.2.2 Accenten in de uitvoering 4 2.2.3 Zwemonderwijzers

Nadere informatie

Ik leer zwemmen! Informatie over het ZwemABC bij bv SPORT voor leerlingen en hun ouders

Ik leer zwemmen! Informatie over het ZwemABC bij bv SPORT voor leerlingen en hun ouders Ik leer zwemmen! Informatie over het ZwemABC bij bv SPORT voor leerlingen en hun ouders 1 Inhoudsopgave Welkom bij bv SPORT...3 ZwemABC... 3 Zwemonderwijzers... 3 Lessysteem... 4 Leerlingvolgsyteem...

Nadere informatie

Bezoek regelmatig onze website:

Bezoek regelmatig onze website: 1 Inhoudsopgave 1 Zwemvereniging RZV-Excelsior 3 2 Opzet van het Zwem-ABC 4 2.1 Stap 1 Badje 1 5 2.2 Stap 2 Badje 2 5 2.3 Stap 3 Badje 3 5 2.4 Stap 4 Badje 4 5 2.5 Stap 5 Ik ga voor mijn A diploma zwemmen

Nadere informatie

INFORMATIE Zwem-ABC. Duckie Duikel gaat naar zwemles jan In het Polderbad kunt u terecht voor:

INFORMATIE Zwem-ABC. Duckie Duikel gaat naar zwemles jan In het Polderbad kunt u terecht voor: INFORMATIE Zwem-ABC In het Polderbad kunt u terecht voor: Zonnebank Aquasporten Recreatief zwemmen Banen zwemmen Zwemlessen Peutersurvival Polderbad Parkzoomhal Iersestraat 15 Postbus 111 2912 TH NIEUWERKERK

Nadere informatie

Dit document is bestemd voor de ouders/verzorgers van de kinderen bij Kids Lodge zwemles volgen.

Dit document is bestemd voor de ouders/verzorgers van de kinderen bij Kids Lodge zwemles volgen. Welkom Dit document is bestemd voor de ouders/verzorgers van de kinderen bij Kids Lodge zwemles volgen. Kids Lodge geeft de zwemdiploma s A+, B+ en C+ uit. Hiermee gaat Kids Lodge verder dan andere zwembaden

Nadere informatie

ALGEMENE INFORMATIE OVER DE PARTICULIERE ZWEMLES (PER 5 OKTOBER 2015)

ALGEMENE INFORMATIE OVER DE PARTICULIERE ZWEMLES (PER 5 OKTOBER 2015) ALGEMENE INFORMATIE OVER DE PARTICULIERE ZWEMLES (PER 5 OKTOBER 2015) Geachte ouders/verzorgers, Het team van zwembad De Lansingh heten u en uw kind van harte welkom in onze zwemaccommodatie. De komende

Nadere informatie

Zwemlesplan Molenkoog voor het A-, B- en C-diploma

Zwemlesplan Molenkoog voor het A-, B- en C-diploma Zwemlesplan Molenkoog voor het A-, B- en C-diploma In dit zwemlesplan zullen wij duidelijk maken op welke manier er wordt gewerkt richting de eindtermen van het Zwem-ABC. Door middel van dit lesplan maken

Nadere informatie

INFORMATIEMAP PARTICULIERE LESSEN

INFORMATIEMAP PARTICULIERE LESSEN INFORMATIEMAP PARTICULIERE LESSEN RECREATIE- INSTRUCTIEBAD HET KOGGENBAD DE GOORN A Inhoudsopgave Pagina C Routebeschrijving. Pagina D Algemene informatie. Lesregels Pagina E Begeleiding ouders Mijn kind

Nadere informatie

ENVOZ DIPLOMA A-B-C. Bijzonderheden: 1. Minimaal 50% van de af te leggen afstand moet in voor de kandidaat diep water afgelegd worden.

ENVOZ DIPLOMA A-B-C. Bijzonderheden: 1. Minimaal 50% van de af te leggen afstand moet in voor de kandidaat diep water afgelegd worden. ENVOZ DIPLOMA A-B-C Doel / intentie: Aanleren van de elementaire zwem- en veiligheidstechnieken. 1. Minimaal 50% van de af te leggen afstand moet in voor de kandidaat diep water afgelegd worden. 2. Als

Nadere informatie

Reddingsbrigade Nederland IJmuiden, september Examenprotocol Zwemmend Redder

Reddingsbrigade Nederland IJmuiden, september Examenprotocol Zwemmend Redder Reddingsbrigade Nederland IJmuiden, september 2018 Examenprotocol Zwemmend Redder Reddingsbrigade Nederland Dokweg 149 1976CA IJmuiden +31 (0)255 54 58 58 info@reddingsbrigade.nl www.reddingsbrigade.nl

Nadere informatie

Info boekje voor ouder(s)/verzorger(s) Zwemlesinformatie Zwem ABC

Info boekje voor ouder(s)/verzorger(s) Zwemlesinformatie Zwem ABC Info boekje voor ouder(s)/verzorger(s) Zwemlesinformatie Zwem ABC Westsingel 29 6921 RX Duiven 0316-284961 Duiven@Aerofitt.nl www.aerofitt.nl Inhoudsopgave Inleiding Het internationale Zwem- ABC Leuke

Nadere informatie

Zwemschool. Instituut voor Sportstudies

Zwemschool. Instituut voor Sportstudies Zwemschool Instituut voor Sportstudies Inhoudsopgave Woord vooraf 3 1. Kinderen opleiden voor het Zwem-ABC 4 2. Het voortraject 5 3. Aanleren van de zwemslagen 6 4. Perfectioneren zwemslagen, aanleren

Nadere informatie

Tot slot nog enkele praktische tips:

Tot slot nog enkele praktische tips: Beste ouder, Tijdens het schooljaar 2016-2017 zal uw zoon/dochter op regelmatige basis komen zwemmen bij S&R De Meerminnen. Met deze brief willen wij u graag enkele praktische afspraken meegeven en u ook

Nadere informatie

Deelschoolwerkplan Zwemmen BIJLAGEN ROOSTER.

Deelschoolwerkplan Zwemmen BIJLAGEN ROOSTER. BIJLAGEN ROOSTER. Het rooster wordt tijdig, op basis van aantallen leerlingen en wensen van scholen, door de coördinator schoolzwemmen van Aquapulca samengesteld. Als een schoolzwemles doorgang kan vinden

Nadere informatie

Leren zwemmen met JIP! Inleiding. 1. Het kind staat centraal. Water, het leukste speelgoed dat er is!

Leren zwemmen met JIP! Inleiding. 1. Het kind staat centraal. Water, het leukste speelgoed dat er is! Leren zwemmen met JIP! Inleiding Levenslang zwemplezier, zwemveiligheid en toerusting Leren zwemmen is binnen de zwembaden De Steur en Sonnenberch gericht op het bereiken van zwemveiligheid en toerusting.

Nadere informatie

Informatiemap zwemlessen

Informatiemap zwemlessen Informatiemap zwemlessen Sportcentrum de Lunet Amersfoortsestraatweg 16 1411HD Naarden Telefoon: 035-6940620 Website: www.sportcentrumdelunet.nl Informatie zwemlessen: info.zwemlessen@sportfondsen.nl 2014

Nadere informatie

Watervriendennieuws. Nieuwe voorzitter

Watervriendennieuws. Nieuwe voorzitter Watervriendennieuws Website: www.watervriendenschagen.nl Facebook: www.facebook.com/watervriendenschagen Nieuwe voorzitter Wij kunnen u met trots mededelen dat wij een nieuwe voorzitter hebben, Edith van

Nadere informatie

Bepalingen, Richtlijnen en Examenprogramma's Zwem ABC

Bepalingen, Richtlijnen en Examenprogramma's Zwem ABC BREZ Bepalingen, Richtlijnen en Examenprogramma's Zwem ABC Inhoudsopgave Colofon Uitgever Nationaal Platform Zwembaden NRZ Adresgegevens Postbus 119 3970 AC Driebergen tel. 0343-518118 fax 0343-531080

Nadere informatie

Ontdek meer over de zwemles van Sportbedrijf Oosterhout

Ontdek meer over de zwemles van Sportbedrijf Oosterhout Ontdek meer over de zwemles van Sportbedrijf Oosterhout Welkom bij recreatieoord de Warande. Leren zwemmen is niet alleen leuk, maar ook afwisselend, spannend en veilig. In dit zwemlesinformatieboekje

Nadere informatie

INFORMATIEBROCHURE ZWEM-ABC

INFORMATIEBROCHURE ZWEM-ABC INFORMATIEBROCHURE ZWEM-ABC Versie 092015.2 1 Inleiding Welkom bij zwembad "De Waterdam" één van de grootste en gezelligste zwemcomplexen van Nederland, gelegen in de gemeente Edam-Volendam. Hartelijk

Nadere informatie

Examenreglement Reddingsbrigade Nederland ZWEMMEND REDDER 1 GEKLEED UIT TE VOEREN

Examenreglement Reddingsbrigade Nederland ZWEMMEND REDDER 1 GEKLEED UIT TE VOEREN ZWEMMEND REDDER 1 GEKLEED UIT TE VOEREN (zie voor kledingeisen het ER) Ond. 1 Op het droge de handelingen toepassen ter bevrijding uit 10 : A. de dubbele polsgreep. Ond. 2 Een droge redding uitvoeren met

Nadere informatie

Eisen zwemvaardigheidsdiploma 1. Gekleed zwemmen:

Eisen zwemvaardigheidsdiploma 1. Gekleed zwemmen: Eisen zwemvaardigheidsdiploma 1 Te water gaan van de bassinrand of een startblok met sprong naar keuze (helemaal onder water gaan); na het boven water komen aansluitend hiermee 30 seconden blijven drijven;

Nadere informatie

Voorbeeldtekst SuperSpetters website

Voorbeeldtekst SuperSpetters website Voorbeeldtekst SuperSpetters website Januari 2018 Totaalvoorbeeld van een SuperSpetters-pagina Leren zwemmen is in ons waterrijke land van levensbelang. Wij wonen niet alleen in de buurt van water, maar

Nadere informatie

Informatie Boekje D.J.K.-ZAR

Informatie Boekje D.J.K.-ZAR Informatie Boekje D.J.K.-ZAR September 2016 Karin Ketelaars Dagelijks Bestuur en commissies Functie Naam Adres Telefoonnr. Voorzitter P. Izeboud 020-4485031 Secretaris I. Willersen Spakenburgstraat 29

Nadere informatie

INFORMATIE ELEMENTAIR ZWEMONDERWIJS. Het Zwem-ABC

INFORMATIE ELEMENTAIR ZWEMONDERWIJS. Het Zwem-ABC INFORMATIE ELEMENTAIR ZWEMONDERWIJS Het Zwem-ABC TC Elementair, februari 2016 Inhoudsopgave informatieboekje Zeester-Meerval algemeen... 3 Secretariaat elementair zwemonderwijs... 3 Activiteiten van de

Nadere informatie

idem als C+ Salto + koprol + keerpunt borstcrawl

idem als C+ Salto + koprol + keerpunt borstcrawl Week Ondiep A B C C+ week 36 Testen Testen Testen Testen Testen week 37 idem als C+ Startduik + onderwater zwemmen + keerpunt schoolslag week 38 Feest week 10 jaar de Zandzee Feest week 10 jaar de Zandzee

Nadere informatie

Zwemlessen in Deventer

Zwemlessen in Deventer Zwemlessen in Deventer Zwemles volgens het Nationale Zwem ABC www.descheg.nl www.borgelerbad.nl INHOUDSOPGAVE Inleiding Pagina 2 Inhoudsopgave Pagina 3 Het EasySwim Pro drijfpakje Pagina 5 Wat is het EasySwim

Nadere informatie

Nieuwsbrief 30 september 2016

Nieuwsbrief 30 september 2016 Nieuwsbrief 30 september 2016 In dit nummer 1 Kijk lessen 2016 2017 2 Lesmethode 3 Vakantie lessen Tolbrug 4 Vakantie lessen Heeswijk 5 Versneld traject 6 Vakantie turbo 7 Evenementen & vrije dagen seizoen

Nadere informatie

Onze visie op het leren zwemmen Meest gestelde vragen De diploma s

Onze visie op het leren zwemmen Meest gestelde vragen De diploma s Onze visie op het leren zwemmen Meest gestelde vragen De diploma s Tel. Groenhovenbad 0182 694 969 Email info@sportpuntgouda.nl www.sportpuntgouda.nl Voorwoord Kom je ook gezellig bij mij in Het Groenhovenbad

Nadere informatie

Zwemles. nieuws. nieuws. Leerlingvolgsysteem zwemles Meest gestelde vragen De diploma s GROENHOVENBAD. Najaar 2015 3

Zwemles. nieuws. nieuws. Leerlingvolgsysteem zwemles Meest gestelde vragen De diploma s GROENHOVENBAD. Najaar 2015 3 GROENHOVENBAD Zwemles nieuws nieuws Najaar 2015 3 Leerlingvolgsysteem zwemles Meest gestelde vragen De diploma s Tel. Groenhovenbad 0182 694 969 Email info@sportpuntgouda.nl www.sportpuntgouda.nl Voorwoord

Nadere informatie

schoolslag enkelvoudige rugslag borstcrawl rugcrawl samengestelde rugslag 25

schoolslag enkelvoudige rugslag borstcrawl rugcrawl samengestelde rugslag 25 reddertje 1 reddertje 2 schoolslag 75 100 150 175 250 275 250 300 enkelvoudige rugslag 75 75 75 75 75 50 50 borstcrawl 25 50 200 rugcrawl 25 50 100 samengestelde rugslag 25 50 50 50 TOTAAL 175 225 275

Nadere informatie

INFORMATIEBOEK ZWEMLES ABC

INFORMATIEBOEK ZWEMLES ABC INFORMATIEBOEK ZWEMLES ABC Leren zwemmen is niet alleen leuk, maar ook afwisselend, spannend en veilig. In dit informatieboek wordt uitgelegd hoe te zwemlessen van sportbedrijf Oosterhout in De Warande

Nadere informatie

Informatieboekje

Informatieboekje Informatieboekje 2013-2014 www.zvberlage.nl Zwemvereniging Berlage geeft zwemles aan kinderen vanaf 4 jaar op zondagmorgen van 9.00 uur tot 10.00 uur in het Floraparkbad voor het zwem-abc Inhoudsopgave

Nadere informatie

Aangesloten bij de Nederlandse Culturele Sportbond Erkend door de Nationale Raad Zwemdiploma s Opgericht: 19 april Mw. S.

Aangesloten bij de Nederlandse Culturele Sportbond Erkend door de Nationale Raad Zwemdiploma s Opgericht: 19 april Mw. S. SV De Watervrienden Amstelveen Postbus 2116 1180 EC Amstelveen Email: info@dewatervrienden.nl Girorekening nummer: 6991291 Aangesloten bij de Nederlandse Culturele Sportbond Erkend door de Nationale Raad

Nadere informatie

INFORMATIE ELEMENTAIR ZWEMONDERWIJS. Het Zwem-ABC

INFORMATIE ELEMENTAIR ZWEMONDERWIJS. Het Zwem-ABC INFORMATIE ELEMENTAIR ZWEMONDERWIJS Het Zwem-ABC TC Elementair, maart 2017 Inhoudsopgave informatieboekje Zeester-Meerval algemeen... 3 Secretariaat elementair zwemonderwijs... 3 Activiteiten van de vereniging...

Nadere informatie

Leren zwemmen! Zwemles informatie Sport- en Evenementencomplex Merwestein

Leren zwemmen! Zwemles informatie Sport- en Evenementencomplex Merwestein 1 Leren zwemmen! Zwemles informatie Sport- en Evenementencomplex Merwestein 2 Inhoudsopgave Pagina Inleiding 3 Zwemles bij Merwestein 4 Inschrijven 4 Tijden en tarieven 5 Leskaart 5 Gratis zwemmen 6 Proefzwemmen

Nadere informatie

wemplezier Van... tot SWIMMING SCHOOL A-B-C-Zwemmen_kids_brochure_Juni_2016_NL_final.indd 1 30/06/ :57:51

wemplezier Van... tot SWIMMING SCHOOL A-B-C-Zwemmen_kids_brochure_Juni_2016_NL_final.indd 1 30/06/ :57:51 Van... tot wemplezier SWIMMING SCHOOL Sportoase is houder van volgende certificaten: A-B-C-Zwemmen_kids_brochure_Juni_2016_NL_final.indd 1 30/06/2016 15:57:51 SPORTOASE SWIMMING SCHOOL Zwemmen is en blijft

Nadere informatie

INFORMATIEDOCUMENT KIDS AKTIEF AQUA Dé zwemschool waar je op een kwalitatief en gedegen wijze je zwemdiploma(s) kan halen!

INFORMATIEDOCUMENT KIDS AKTIEF AQUA Dé zwemschool waar je op een kwalitatief en gedegen wijze je zwemdiploma(s) kan halen! INFORMATIEDOCUMENT KIDS AKTIEF AQUA 2017-2018 Dé zwemschool waar je op een kwalitatief en gedegen wijze je zwemdiploma(s) kan halen! D A T U M : 7-8-2017 INHOUDSOPGAVE Blz. Inhoudsopgave 2 Kids Aktief

Nadere informatie

Meest gestelde vragen Wij hebben, voor u als ouder, de antwoorden op de meest gestelde vragen op een rijtje gezet.

Meest gestelde vragen Wij hebben, voor u als ouder, de antwoorden op de meest gestelde vragen op een rijtje gezet. DE CURSUSGIDS Welkom bij Het Zwemcentrum, Het zwemcentrum probeert u middels deze gids een beeld te geven van het cursus aanbod en de bijbehorende regels/afspraken. Mocht u na het lezen van deze gids nog

Nadere informatie

Schoolzwemmen. Leerlijnoefeningen Ondiep Diep Benodigdheden Aandachtspunten. Klimmen op een drijvende mat en vervolgens gaan staan.

Schoolzwemmen. Leerlijnoefeningen Ondiep Diep Benodigdheden Aandachtspunten. Klimmen op een drijvende mat en vervolgens gaan staan. Leerlijn Balanceren Klimmen op een drijvende mat. Vervolgens gaan staan op de drijvende mat. Dan eraf springen. Houd indien nodig één hand van de kinderen vast. Klimmen op een drijvende mat en vervolgens

Nadere informatie

Aan alle (pleeg)ouders/verzorgers van een kind dat zwemles heeft bij MNC Dordrecht.

Aan alle (pleeg)ouders/verzorgers van een kind dat zwemles heeft bij MNC Dordrecht. Aan alle (pleeg)ouders/verzorgers van een kind dat zwemles heeft bij MNC Dordrecht. Inleiding Wat fijn dat u voor de zwemles voor MNC Dordrecht hebt gekozen. Wij zijn een zwemclub met jarenlange ervaring,

Nadere informatie

Informatie boekje. Zwem A B C. Sportcentrum Papendrecht

Informatie boekje. Zwem A B C. Sportcentrum Papendrecht Informatie boekje Zwem A B C Sportcentrum Papendrecht Inhouds opgave Inhoudsopgave blz. 2 Algemene informatie blz. 3 Huisregels zwemles Sportcentrum Papendrecht. blz. 4 Betalen en opzeggen van de zwemlessen.

Nadere informatie

ABC-zwemlessen. Dé basis voor een leven lang zwemplezier!

ABC-zwemlessen. Dé basis voor een leven lang zwemplezier! ABC-zwemlessen Dé basis voor een leven lang zwemplezier! ABC-zwemlessen In zwembad Hoornse Vaart kun je je A-, B- en C-zwemdiploma halen. Naast kwaliteit staat plezier voor het kind hierbij voorop. Tijdens

Nadere informatie

Bepalingen, Richtlijnen en Examenprogramma's Zwem ABC voor licentiehouders

Bepalingen, Richtlijnen en Examenprogramma's Zwem ABC voor licentiehouders BREZ Bepalingen, Richtlijnen en Examenprogramma's Zwem ABC voor licentiehouders Colofon Uitgever Nationaal Platform Zwembaden NRZ Adresgegevens Postbus 357 6710 BJ Ede tel. 0318-830250 fax 0318-830274

Nadere informatie

INFORMATIE VOOR OUDERS. De actieve start van een leven lang zwemmen

INFORMATIE VOOR OUDERS. De actieve start van een leven lang zwemmen De actieve start van een leven lang zwemmen 1 Veilig zwemmen is belangrijk voor kinderen. Daar is iedereen het over eens. Toch leven er vaak veel vragen bij ouders over de manier waarop kinderen leren

Nadere informatie

Ik leer zwemmen Zwem-ABC

Ik leer zwemmen Zwem-ABC Ik leer zwemmen Zwem-ABC Informatie 1 Inhoudsopgave Welkom bij bv SPORT...3 Zwem-ABC...3 Licentie zwem-abc...3 Zwemonderwijzers...4 Lessysteem...4 Leerlingvolgsysteem...5 Kijklessen...6 Oefenzwemmen...6

Nadere informatie

Zwemschool Instituut voor Sportstudies

Zwemschool Instituut voor Sportstudies Zwemschool Instituut voor Sportstudies Inhoudsopgave Woord vooraf 3 1. Kinderen opleiden voor het Zwem-ABC 4 2. Het voortraject/ spettertraject 5 3. Aanleren van de zwemslagen 6 4. Perfectioneren van zwemslagen,

Nadere informatie