B&W-Aanbiedingsformulier

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "B&W-Aanbiedingsformulier"

Transcriptie

1 B&W.nr , d.d. 19 april 2011 B&W-Aanbiedingsformulier Onderwerp Bed & Breakfast Beleid Behoudens advies van de commissie BESLUITEN 1. de beleidsnotitie Bed & Breakfast Beleid gemeente Leiden vast te stellen en daarmee in te stemmen met de volgende (uitgangs-)punten: a- De definitie van een Bed & Breakfast als volgt te formuleren: Een B&B is een kleinschalige accommodatie bedoeld voor overnachting waarbij alleen ontbijt wordt verstrekt. De onderneming is gevestigd op het bouwperceel van de hoofdbewoner(s) die de werkzaamheden omtrent de B&B (overwegend) zelf uitvoeren. b- Als kleinschalige onderneming een B&B te verplichten zich in te schrijven bij de kamer van koophandel, toeristenbelasting af te dragen en een nachtregister bij te houden. c- B&B s op te nemen onder bestemmingen die (mede) zijn bestemd voor woondoeleinden. d- Voor brandveiligheid de normen te hanteren zoals die in het besluit brandveilig gebruik bouwwerken worden omschreven. e- Voor parkeren de normen te hanteren zoals die in de nota parkeernormen staan omschreven. f- Geen onderscheid te maken tussen binnenstad en buitenwijken. g- De controle of een B&B in het bezit is van een gebruiksmelding wordt gedaan door de afdeling handhaving. 2. voor bestaande B&B s die niet voldoen aan de regelgeving zoals voorgesteld in besluitpunt 1, aanhef en onder c, daar waar het gaat over de 40%-eis, kan een maatbestemming in het bestemmingsplan worden gegeven, mits de onderneming voor 1 april 2011 is opgericht. Deze maatbestemming zal individueel beoordeeld worden. Samenvatting De gemeente Leiden stimuleert toerisme in haar stad actief. In het Programma Binnenstad is als doel gesteld om niet alleen meer bezoekers naar de stad te halen, maar ook om te zorgen dat zij langer blijven en meer uitgeven. Ondernemers spelen hierin een belangrijke rol omdat zij de gemeente helpen bij het behalen van deze doelstelling. Een goed voorbeeld hiervan zijn Bed & Breakfasts (B&B s) in de gemeente Leiden. De gemeente Leiden heeft tot nu geen beleid geformuleerd ten aanzien van B&B s in de stad. Omdat de gemeente deze ondernemers graag wil stimuleren en de mogelijkheid een B&B te beginnen niet wil beperken is dit beleid erop gericht om ondernemers zo min mogelijk te beperken. Alle regelgeving die erin is opgenomen is al vastgesteld, hetzij door landelijke kaders, hetzij door Leidse regelgeving. Er staan dus geen nieuwe regels in. In het beleidsstuk zijn een aantal uitgangspunten opgenomen waaraan B&B s in Leiden aan moeten voldoen:

2 - Brandveiligheid, - Eisen vanuit het bestemmingsplan, - Parkeerbeleid, - Inschrijving bij Kamer van koophandel en (wanneer nodig) bedrijfschap van horeca en catering, - Afdragen toeristenbelasting en het bijhouden van een nachtregister.

3 Bed & Breakfast Beleid Gemeente Leiden Hieronder worden alle onderwerpen van het beleid kort weergegeven. Het zijn de belangrijkste onderwerpen waar eigenaren van een Bed en Breakfast rekening mee moeten houden wanneer zij met hun onderneming beginnen. Een uitgebreidere toelichting van deze punten kan in het beleid zelf gevonden worden. Definitie, wettelijke kaders en afbakening: - Een B&B valt onder bestemmingen die (mede) zijn bestemd voor woondoeleinden en valt daarmee onder bedrijvigheid aan huis. Daarmee mag een B&B niet meer dan 40% van het woonoppervlak beslaan. - De B&B (het pand) voldoet aan de eisen zoals die in het gebruiksbesluit staan (vanaf 4 personen een gebruiksmelding). - De ondernemer betaalt toeristenbelasting. - De ondernemer houd een nachtregister bij. - De onderneming staat ingeschreven bij de KvK. - Bij een B&B met meer dan 2 kamers of 4 bedden is ook de inschrijving bij het Bedrijfschap Horeca en Catering verplicht. Brandveiligheid: Voldoet aan de eisen zoals die in het gebruiksbesluit staan. - Wanneer er niet meer dan 4 mensen kunnen overnachten hoeft de ondernemer geen actie te ondernemen. - Wanneer er meer dan 4 mensen kunnen overnachten moet de ondernemer een gebruiksmelding indienen. - Wanneer er meer dan 10 personen kunnen overnachten moet de ondernemer een gebruiksvergunning aanvragen. Parkeren Voor B&B s geldt in de hele stad een parkeernorm van 0,5 te realiseren parkeerplaatsen per kamer. Er zijn ontheffingen mogelijk voor deze norm. Deze geldt onder andere voor plannen waarbij in de binnenstad en het stationsgebied niet meer dan 15 parkeerplaatsen gerealiseerd moeten worden en in een schil rondom de binnenstad niet meer dan 10 plaatsen. Onderscheid binnenstad en buitenwijken Hier wordt in beginsel geen onderscheid gemaakt, een B&B is overal toegestaan. Handhaving beleid Er moet tijdig en duidelijk gecommuniceerd worden naar de ondernemers over de eventuele maatregelen die zij moeten nemen naar aanleiding van dit beleid. Of een B&B (wanneer van toepassing) in het bezit is van een gebruiksmelding, toeristenbelasting afdraagt of een nachtregister bijhoud moet gecontroleerd worden door de afdeling handhaving.

4 Inhoud Aanleiding 1 Definitie, Wettelijke kaders en Afbakening 1 Brandveiligheid 2 Parkeren 2 Onderscheid binnenstad en buitenwijken 2 Handhaving beleid 3 Aanleiding De gemeente Leiden stimuleert toerisme in haar stad actief. In het Programma Binnenstad is als doel gesteld om niet alleen meer bezoekers naar de stad te halen, maar ook om te zorgen dat zij langer blijven en meer uitgeven. Ondernemers spelen hierin een belangrijke rol omdat zij de gemeente helpen bij het behalen van deze doelstelling. Een goed voorbeeld hiervan zijn Bed & Breakfasts in de gemeente Leiden. Bed & Breakfasts (B&B s) zijn inmiddels een zeer populaire vorm van verblijf voor toeristen in onze stad door de kleinschaligheid en persoonlijke benadering. De gemeente vindt het daarom erg belangrijk om deze ondernemingen te stimuleren en ondernemers zo veel mogelijk ruimte te geven. Er is een aantal wettelijke kaders en regels vastgesteld op rijksniveau waar ondernemers zich bewust van moeten zijn. Niet alleen om daaraan te voldoen, maar ook om de kwaliteit en veiligheid van hun B&B te waarborgen. Daarnaast moeten ondernemers weten wat mogelijk is en de gemeente moet richtlijnen hebben als basis voor het verstrekken van vergunningen. Wanneer alle regelgeving en procedures zijn vastgelegd in dit beleid zal dat leiden tot betere dienstverlening vanuit de gemeente naar startende ondernemers toe. Op basis van deze beweegredenen is dit beleid geformuleerd, waarin enkele keuzes worden gemaakt. De Minder en Beter principes spelen bij deze keuzes ook een belangrijke rol, het beleid is erop gericht om ondernemers zo min mogelijk te beperken zodat het nog makkelijk blijft om een B&B te beginnen. Proces Voor de ontwikkeling van dit beleid is informatie verzameld van een aantal bronnen. Een van de belangrijksten daarbij waren de beleidsstukken van andere gemeenten. Maar ook de stichting bed and breakfast Nederland heeft veel informatie op de website staan waar gebruik van is gemaakt. Ook met B&B ondernemers zijn gesprekken gevoerd, zij gaven duidelijke opmerkingen en suggesties die bij hebben gedragen aan de ontwikkeling van het beleid. Verder is er overleg met Leiden Marketing om een bijeenkomst te organiseren waarbij ondernemers wordt verteld wat deze organisatie voor hen kan betekenen in de vorm van reclame in bepaalde tijdschriften en brochures over Leiden. Definitie, Wettelijke kaders en Afbakening.

5 Omdat een B&B lijkt op overnachtingaccommodaties als een logies en hotels, is een duidelijke definitie nodig. Een B&B is een kleinschalige accommodatie bedoeld voor overnachting waarbij alleen ontbijt wordt verstrekt. De onderneming is gevestigd op het bouwperceel van de hoofdbewoner(s) die de werkzaamheden omtrent de B&B (overwegend) zelf uitvoeren. De belangrijkste eigenschappen van een B&B zijn dus kleinschaligheid en het feit dat de hoofdbewoner(s) alles (overwegend) zelf uitvoert. Om de definitie van een B&B in de praktijk toetsbaar te maken is dit vertaald naar de eisen zoals die volgens de bestemmingsplannen en het gebruiksbesluit gelden: Een B&B wordt toegestaan onder bestemmingen, die (mede) bestemd zijn voor woondoeleinden en valt onder de definitie van bedrijvigheid aan huis. Daarmee mag een B&B maximaal 40% van het woonoppervlak beslaan. Een B&B mag maximaal 10 gasten hebben die tegelijkertijd overnachten in de accommodatie, dit met het oog op de maatregelen die voor de brandveiligheid moeten worden genomen (zie volgende paragraaf: Brandveiligheid). Verder wordt een B&B gezien als onderneming en moet zich daarom inschrijven bij de Kamer van koophandel (dit wordt ook door de Stichting B&B sterk aangeraden). Volgens de Verordening toeristenbelasting 2010, gebaseerd op de (landelijk geldende) Gemeentewet, artikel 224, moet een B&B toeristenbelasting betalen aan de gemeente. Hiervoor kunnen ondernemers terecht bij servicepunt 71. Tot slot is het bijhouden van een nachtregister verplicht wanneer er overnachtingen worden aangeboden. Ook dit is landelijk bepaald in de Gemeentewet, in artikel 149. Wanneer de ondernemer alcohol tegen betaling wil schenken, zal hij een Drank- en Horeca vergunning moeten aanvragen. Tot slot moet een B&B (wanneer die meer dan 2 kamers of meer dan 4 slaapplaatsen heeft) zich volgens het landelijk geldende Instellingsbesluit Bedrijfschap Horeca en Catering ook inschrijven bij het bedrijfschap Horeca en Catering. Brandveiligheid Omdat er een aantal mensen tegen betaling de nacht doorbrengen in een B&B, moet de voorziening aan de voorwaarden voor brandveiligheid voldoen. Deze voorwaarden staan aangegeven in het landelijk geldende Besluit brandveilig gebruik bouwwerken. Dit besluit maakt onderscheid tussen een gebruiksmelding en een gebruiksvergunning. De gebruiksmelding moet worden aangevraagd wanneer een B&B de capaciteit heeft om meer dan 4 gasten accommodatie te bieden. De gebruiksvergunning moet aangevraagd worden wanneer er meer dan 10 personen de nacht doorbrengen in een gebouw. Wanneer een B&B een capaciteit van maximaal 4 gasten per nacht heeft, hoeft er geen enkele aanvraag te worden gedaan. De gebruiksmelding moet, volgens artikel in het Besluit, minstens 4 weken voor aanvang van het gebruik worden ingediend bij burgemeester en wethouders. De melding omvat een plattegrondtekening per bouwlaag waarop onder andere de gebruiksbestemming en het aantal aanwezige personen per ruimte is aangegeven. Het college keurt de gebruiksmelding goed of kan nadere voorwaarden opleggen. Wanneer er meer dan 10 personen overnachten in een gebouw, is men verplicht een gebruiksvergunning aan te vragen. Deze procedure omhelst een veel omvangrijker eisenpakket waar het de brandveiligheid betreft en vraagt soms om ingrijpende veranderingen in en rondom een pand. Mocht er een ondernemer zijn die binnen 40% van het woonoppervlak van zijn woning meer dan 10

6 personen kan laten overnachten dan zal hij zo n gebruiksvergunning moeten aanvragen. (Bron: Besluit brandveilig gebruik bouwwerken, artikelen tot en met ) Parkeren Als iemand iets gaat bouwen of een bestaand gebouw een andere functie gaat geven, heeft men een vergunning nodig. Eén van de regels waaraan het bouwplan moet voldoen om een vergunning te krijgen, is de zogenaamde parkeereis. De parkeereis houdt in dat aan de extra parkeerbehoefte, die ontstaat als gevolg van het (ver)bouwplan, moet worden voldaan op eigen terrein. Als bijvoorbeeld in of aan een bestaande woning of een bestaand bedrijf een B&B met enkele kamers wordt toegevoegd, neemt de vraag naar parkeerruimte van dat vernieuwde gebouw toe. De aanvrager van de vergunning moet ervoor zorgen dat die extra parkeerruimte op eigen terrein wordt gerealiseerd. Voor B&B geldt als parkeernorm 0,5 parkeerplaats per kamer. Voor bijvoorbeeld twee kamers moet daarom in principe 1 extra parkeerplaats op eigen terrein worden gerealiseerd. In dichtbebouwde gebieden in Leiden, zoals de binnenstad en de woonwijken daaromheen, bestaan mogelijkheden voor B en W om af te wijken van de parkeereis. Het gemeentebestuur behandelt dit jaar een voorstel voor Leidse parkeernormen waarin die mogelijkheden om af te wijken worden genoemd. Volgens dat voorstel geldt die afwijkingsmogelijkheid onder andere voor plannen waarbij in de binnenstad en het stationsgebied niet meer dan 15 parkeerplaatsen gerealiseerd moeten worden en in een schil rondom de binnenstad (inclusief een zone rondom het station Lammenschans) niet meer dan 10 plaatsen. Onderscheid binnenstad en buitenwijken Er wordt geen onderscheid gemaakt in regelgeving voor B&B s in de binnenstad of in de buitenwijken. Omdat er in de buitenwijken een ander soort leefomgeving heerst dan in de binnenstad zal er over twee jaar worden bekeken of B&B s in de buitenwijken overlast veroorzaken. Wanneer dan geconstateerd wordt dat deze B&B s voor overlast zorgen in de woonomgeving kan er besloten worden de B&B ontwikkeling in de buitenwijken te beperken. Wanneer dat niet zo is hoeft er geen onderscheid gemaakt te worden en blijven de regels in heel Leiden van kracht. Handhaving Beleid Wanneer dit beleid wordt vastgesteld, heeft dit een aantal consequenties. Er zijn op dit moment ongeveer 22 B&B s in Leiden. De meesten passen binnen de richtlijnen zoals die geformuleerd zijn in dit stuk. Dat betekend dat zij, voor zover ze dat nog niet gedaan hebben een gebruiksmelding moeten aanvragen. De verwachting is dat dit bij de bestaande B&B s geen problemen oplevert. Of een B&B (wanneer van toepassing) in het bezit is van een gebruiksmelding, toeristenbelasting afdraagt of een nachtregister bijhoud moet gecontroleerd worden door de afdeling handhaving. Dit moet duidelijk gecommuniceerd worden richting ondernemers, zodat zij tijdig op de hoogte zijn van alle maatregelen die zij moeten nemen. Wanneer bestaande B&B s niet binnen de eisen vallen die in dit beleidsstuk gesteld zijn, moeten zij. Wanneer het beleid is vastgesteld wordt dit op de website van de gemeente en de stadskrant gecommuniceerd. Ook via het ondernemersloket wordt deze informatie verstrekt aan ondernemers.

7

Beleidsregel Bed & Breakfast in Lelystad

Beleidsregel Bed & Breakfast in Lelystad Beleidsregel Bed & Breakfast in Lelystad Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam regeling Citeertitel Besloten door Deze versie is geldig tot (als de vervaldatum

Nadere informatie

Concept beleidsregels

Concept beleidsregels Concept beleidsregels Bed & Breakfast en verhuur (boven)woningen in centrumgebieden voor recreatief gebruik Kaatsheuvel l Loon op Zand l De Moer INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING... 3 1.1 Doel beleidsregels...

Nadere informatie

Bed and Breakfast 2010

Bed and Breakfast 2010 Beleidsnotitie Bed and Breakfast 2010 Een nadere uitwerking voor de toepassing van de ontheffingsbevoegdheid als omschreven in artikel 3.23 van de Wet ruimtelijke ordening juncto artikel 4.1.1 van het

Nadere informatie

Beleidsregels. Bed & Breakfast en verhuur (boven)woningen in centrumgebieden voor recreatief gebruik. Kaatsheuvel l Loon op Zand l De Moer

Beleidsregels. Bed & Breakfast en verhuur (boven)woningen in centrumgebieden voor recreatief gebruik. Kaatsheuvel l Loon op Zand l De Moer Beleidsregels Bed & Breakfast en verhuur (boven)woningen in centrumgebieden voor recreatief gebruik Kaatsheuvel l Loon op Zand l De Moer INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING... 3 1.1 Doel beleidsregels... 3 1.2 Procedure

Nadere informatie

BED AND BREAKFAST BELEID CASTRICUM 2009

BED AND BREAKFAST BELEID CASTRICUM 2009 BED AND BREAKFAST BELEID CASTRICUM 2009 Mei 2015 1 Inleiding In deze notitie zijn de kaders opgenomen, die zijn verbonden aan de start van een Bed & Breakfast-accommodatie. Deze notitie vloeit voort uit

Nadere informatie

Beleidsnotitie BED & BREAKFAST

Beleidsnotitie BED & BREAKFAST Beleidsnotitie BED & BREAKFAST Een nadere uitwerking voor de toepassing van de ontheffingsbevoegdheid als omschreven in artikel 3.23 van de Wet ruimtelijke ordening juncto artikel 4.1.1 van het Besluit

Nadere informatie

Beleidsnotitie Bed and Breakfast 2010

Beleidsnotitie Bed and Breakfast 2010 Beleidsnotitie Bed and Breakfast 2010 Gemeente Renkum, september 2010 1 INHOUDSOPGAVE INLEIDING... 1 DEFINITIE BED AND BREAKFAST... 1 JURISPRUDENTIE RAAD VAN STATE... 1 BESTEMMINGSPLANNEN... 2 VOORWAARDEN

Nadere informatie

BELEIDSNOTITIE BED AND BREAKFAST 2012

BELEIDSNOTITIE BED AND BREAKFAST 2012 BELEIDSNOTITIE BED AND BREAKFAST 2012 Vastgesteld door de gemeenteraad d.d. 18 december 2012 Pagina: 1 van 5 Inhoudsopgave Inleiding 3 1. Definitie Bed and Breakfast 3 2. Wettelijke kaders 3 2.1 Algemene

Nadere informatie

BELEIDSREGELS BED & BREAKFAST EN VERHUUR (BOVEN)WONINGEN IN CENTRUMGEBIEDEN VOOR RECREATIEF GEBRUIK

BELEIDSREGELS BED & BREAKFAST EN VERHUUR (BOVEN)WONINGEN IN CENTRUMGEBIEDEN VOOR RECREATIEF GEBRUIK BELEIDSREGELS BED & BREAKFAST EN VERHUUR (BOVEN)WONINGEN IN CENTRUMGEBIEDEN VOOR RECREATIEF GEBRUIK en ambtshalve aanpassingen Vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders van Loon op Zand

Nadere informatie

Beleidsnotitie Bed & Breakfast in de bebouwde kom van de gemeente Terneuzen.

Beleidsnotitie Bed & Breakfast in de bebouwde kom van de gemeente Terneuzen. Beleidsnotitie Bed & Breakfast in de bebouwde kom van de gemeente Terneuzen. Inleiding Met deze beleidsnotitie willen we duidelijkheid scheppen met betrekking tot de mogelijkheden voor het opstarten van

Nadere informatie

CONCEPT. Beleidsnotitie Bed & Breakfast Gemeente Velsen

CONCEPT. Beleidsnotitie Bed & Breakfast Gemeente Velsen CONCEPT Beleidsnotitie Bed & Breakfast Gemeente Velsen ROE/Economische Zaken september 2010 1. Inleiding Het bed & breakfast beleid (vastgesteld 2002) is toe aan een up date. Het aantal verzoeken om een

Nadere informatie

Documentenlijst Besluit (P) (GG)

Documentenlijst Besluit (P) (GG) Documentenlijst Besluit (P) (GG) Algemene informatie: Dossier:201820693 Type: Aanvraag Wabo Omschrijving: het gedeeltelijk in gebruik nemen van de woning Wassenaarsestraat 135 tot Bed en Breakfast Adres:

Nadere informatie

Beleidsnotitie Bed & Breakfast versie: november 2012

Beleidsnotitie Bed & Breakfast versie: november 2012 Beleidsnotitie Bed & Breakfast versie: november 2012 In 2009 is de Beleidsnotitie Bed & Breakfast vastgesteld omdat de gemeente de ontwikkeling van deze kleinschalige voorzieningen toejuicht. In 2012 heeft

Nadere informatie

Afweging: Voor de inhoud van de beleidsnotitie verwijs ik u naar de bijlage (zie bijlage 1 bij dit voorstel).

Afweging: Voor de inhoud van de beleidsnotitie verwijs ik u naar de bijlage (zie bijlage 1 bij dit voorstel). College Onderwerp: Beleidsnotitie Bed en breakfast V200900940 Inleiding: Op 7 juli 2009 nam u het besluit om de concept-beleidsnotitie Bed & Breakfast ter inzage te leggen. Tijdens de inzagetermijn van

Nadere informatie

Beleidsnotitie Bed & Breakfast (vaststelling)

Beleidsnotitie Bed & Breakfast (vaststelling) Beleidsnotitie Bed & Breakfast (vaststelling) De gemeente Heusden ontvangt regelmatig verzoeken voor het starten van een B&B-accommodatie, en juicht deze ontwikkeling toe. Nog niet alle bestemmingsplannen

Nadere informatie

Beleidskader Bed&Breakfast voorzieningen

Beleidskader Bed&Breakfast voorzieningen Beleidskader Bed&Breakfast voorzieningen GEMEENTE NOORDENVELD Roden, vastgesteld door de Raad d.d. 27 januari 2010 Gemeente Noordenveld afdeling Ruimte en Samenleving Bezoekadres: Raadhuisstraat 1, 9301

Nadere informatie

Recreatief nachtverblijf in Borsele

Recreatief nachtverblijf in Borsele Recreatief nachtverblijf in Borsele Wegwijs in gemeentelijke regelgeving 2016 Deze brochure is ter informatie. U kunt hier geen rechten en/of plichten aan ontlenen. Meer informatie Gemeente Borsele Bed

Nadere informatie

December 2009 BELEIDSNOTITIE BED & BREAKFASTVOORZIENING GEMEENTE VALKENBURG AAN DE GEUL

December 2009 BELEIDSNOTITIE BED & BREAKFASTVOORZIENING GEMEENTE VALKENBURG AAN DE GEUL December 2009 BELEIDSNOTITIE BED & BREAKFASTVOORZIENING GEMEENTE VALKENBURG AAN DE GEUL 1. Aanleiding Het verschijnsel bed and breakfast mag zich verheugen in een toenemende populariteit. De gemeente Valkenburg

Nadere informatie

Beleidsnotitie 'Bed & Breakfast' Kernen Maasdonk

Beleidsnotitie 'Bed & Breakfast' Kernen Maasdonk 26 AUGUSTUS 2014 I-, O lgw Gemeente Molenwaard Beleidsnotitie 'Bed & Breakfast' Kernen Maasdonk Vastgesteld: Bekend gemaakt: Inwerking getreden d.d. 10 mei 2011 d.d. 20 mei 2011 d.d. 20 mei 2011 Beleidsnotitie

Nadere informatie

Voorstel aan de gemeenteraad van Wormerland

Voorstel aan de gemeenteraad van Wormerland Onderwerp: beleidsnotitie Bed & Breakfast: het verstrekken van logies en ontbijt Invullen door Raadsgriffie RV-nummer: 2016/20 Beleidsveld: Ruimtelijke ordening Datum: 29 maart 2016 Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Drs. Joyce Langenacker wethouder Werk, Economische Zaken, Sociale Zaken (Participatiewet), Wonen, Coördinatie Sociaal Domein

Drs. Joyce Langenacker wethouder Werk, Economische Zaken, Sociale Zaken (Participatiewet), Wonen, Coördinatie Sociaal Domein Gemeente Haarlem Drs. Joyce Langenacker wethouder Werk, Economische Zaken, Sociale Zaken (Participatiewet), Wonen, Coördinatie Sociaal Domein Retouradres Postbus 511 2003 PB Haarlem Aan de leden van de

Nadere informatie

Beleidsregel Bed & Breakfastvoorzieningen

Beleidsregel Bed & Breakfastvoorzieningen Beleidsregel Bed & Breakfastvoorzieningen Gemeente Brummen Beleidsregel Bed & Breakfastvoorzieningen Kenmerk :BR10.0007 Vastgesteld : bij B&W-besluit BW10.0079/MA van.. Inwerkingtreding: Publicatiedatum

Nadere informatie

Nota van wijzigingen Bestemmingsplan Oostpoort. Gemeente Amsterdam

Nota van wijzigingen Bestemmingsplan Oostpoort. Gemeente Amsterdam Nota van wijzigingen Bestemmingsplan Oostpoort Gemeente Amsterdam 1. Inleiding In deze nota staan de ambtshalve wijzigingen alsmede de wijzigingen naar aanleiding van de ingediende zienswijzen vermeld.

Nadere informatie

Beleidsregels Bed & Breakfast Gemeente Gorinchem -bebouwde kom- 13 december 2012

Beleidsregels Bed & Breakfast Gemeente Gorinchem -bebouwde kom- 13 december 2012 Beleidsregels Bed & Breakfast Gemeente Gorinchem -bebouwde kom- 13 december 2012 Gemeente Gorinchem Vastgesteld door burgemeester en wethouders van Gorinchem 24-12-2012 Inhoudsopgave 1 Beleidsregels...

Nadere informatie

Beleidsnotitie Bed-and-breakfast

Beleidsnotitie Bed-and-breakfast Beleidsnotitie Bed-and-breakfast KuiperCompagnons 15-2-2013 HOE NU VERDER? CRITERIA WAT TE DOEN BIJ HET STARTEN VAN UW EIGEN BED-AND-BREAKFAST? U wilt een bed-and-breakfast starten. Wat zijn de randvoorwaarden

Nadere informatie

BELEIDSNOTITIE BED & BREAKFASTVOORZIENING GEMEENTE Hulst Vastgesteld door de gemeenteraad op 25 september 2008

BELEIDSNOTITIE BED & BREAKFASTVOORZIENING GEMEENTE Hulst Vastgesteld door de gemeenteraad op 25 september 2008 Bed & Breakfast 1 BELEIDSNOTITIE BED & BREAKFASTVOORZIENING GEMEENTE Hulst Vastgesteld door de gemeenteraad op 25 september 2008 2 Inhoudsopgave pag. 3 Algemeen pag. 4 Hoofdstuk 1 Definitie en voorwaarden

Nadere informatie

BELEIDSREGELS BED & BREAKFAST BESTEMMINGSPLANNEN BEBOUWDE KOM

BELEIDSREGELS BED & BREAKFAST BESTEMMINGSPLANNEN BEBOUWDE KOM BELEIDSREGELS BED & BREAKFAST BESTEMMINGSPLANNEN BEBOUWDE KOM Burgemeester en wethouders hebben op 6 september 2011 de "Beleidsregels Bed & Breakfast bestemmingsplannen bebouwde kom" vastgesteld. Deze

Nadere informatie

Geen kookgelegenheid. Binnen bebouwde kom 2 Buiten bebouwde kom 4. Binnen bebouwde kom 5. Buiten bebouwde kom 10

Geen kookgelegenheid. Binnen bebouwde kom 2 Buiten bebouwde kom 4. Binnen bebouwde kom 5. Buiten bebouwde kom 10 Bijlage 1 Schema met toelichting op uitgangspunten Criteria Huidig beleid Voorstel aanpassing Wetgeving Aanvrager is de hoofdbewoner of eigenaar Bewoner(s) van het pand Hoofdbewoner of eigenaar van het

Nadere informatie

1.1. Bestemmingsplan: De geometrische bepaalde planobjecten met de bijbehorende regels en de daarbij behorende

1.1. Bestemmingsplan: De geometrische bepaalde planobjecten met de bijbehorende regels en de daarbij behorende Regels 13 1. Inleidende regels Artikel 1 Begrippen 1.1. Bestemmingsplan: De geometrische bepaalde planobjecten met de bijbehorende regels en de daarbij behorende bijlage. 1.2. Plan Het bestemmingsplan

Nadere informatie

*Z036FD9C801* Beleidsnotitie particuliere vakantieverhuur. Vastgesteld door het college d.d. 2 juli 2019

*Z036FD9C801* Beleidsnotitie particuliere vakantieverhuur. Vastgesteld door het college d.d. 2 juli 2019 Beleidsnotitie particuliere vakantieverhuur Vastgesteld door het college d.d. 2 juli 2019 Behandeld door : Dhr. H. Luth Bijlage(n) : Geen Documentnr. : 325332 Ons kenmerk : Z/18/090871/325332 *Z036FD9C801*

Nadere informatie

Inleiding: Afweging: Beleidsnotitie Bed en breakfast

Inleiding: Afweging: Beleidsnotitie Bed en breakfast College Onderwerp: Beleidsnotitie Bed en breakfast V200900462 Inleiding: De gemeente ontvangt regelmatig verzoeken voor het starten van een B&B-accommodatie. Het college ziet deze ontwikkeling graag in

Nadere informatie

Beleidsregel Bed en Breakfast en recreatief gebruik woningen (Airbnb) gemeente Elburg 2018

Beleidsregel Bed en Breakfast en recreatief gebruik woningen (Airbnb) gemeente Elburg 2018 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Elburg; gelet op het bepaalde in artikel 2.1, eerste lid onder c en 2.12, eerste lid sub a onder 2 van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht

Nadere informatie

Beleidsregels binnenplans afwijken van het bestemmingsplan (artikel 2.12, eerste lid, onder a, onder 1 Wabo)

Beleidsregels binnenplans afwijken van het bestemmingsplan (artikel 2.12, eerste lid, onder a, onder 1 Wabo) Beleidsregels binnenplans afwijken van het bestemmingsplan (artikel 2.12, eerste lid, onder a, onder 1 Wabo) Versie: vastgesteld Gemeente Landsmeer, januari 2011 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Inleiding...

Nadere informatie

taaf Leidinggevende 917

taaf Leidinggevende 917 Gemeente Zandvoort B&W-ADVIES Verordening Nadere regels Beleidsnota Overig Na besluit (B&W/Raad): Uitgaande brief verzenden Stukken retour Publicatie Afdeling / werkeenheid: OB/CT Auteur : G.J. Ankersmit

Nadere informatie

Beleidsnotitie Bed & Breakfast

Beleidsnotitie Bed & Breakfast Beleidsnotitie Bed & Breakfast Gemeente Lingewaal Herziening 2013 Asperen, vastgesteld op 1 oktober 2013 1. Inleiding De bed & breakfast sector in Nederland is de laatste jaren sterk gegroeid. Gemeenten

Nadere informatie

Regiegroep Regeldruk T.a.v. de heer P.E.B.M. Ooms en mevrouw T.K.C Petronia Postbus 20201 2500 EE Den Haag. Bladel, 23 oktober 2009

Regiegroep Regeldruk T.a.v. de heer P.E.B.M. Ooms en mevrouw T.K.C Petronia Postbus 20201 2500 EE Den Haag. Bladel, 23 oktober 2009 Regiegroep Regeldruk T.a.v. de heer P.E.B.M. Ooms en mevrouw T.K.C Petronia Postbus 20201 2500 EE Den Haag Bladel, 23 oktober 2009 Onderwerp: Verzoek om afschaffing wettelijke registratie en heffing door

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL 11.0013. Rv. nr.: 11.0013 B&W-besluit d.d.: 15-2-2011 B&W-besluit nr.: 11.0151

RAADSVOORSTEL 11.0013. Rv. nr.: 11.0013 B&W-besluit d.d.: 15-2-2011 B&W-besluit nr.: 11.0151 RAADSVOORSTEL 11.0013 Rv. nr.: 11.0013 B&W-besluit d.d.: 15-2-2011 B&W-besluit nr.: 11.0151 Naam programma +onderdeel: Veiligheid. Onderwerp: Wijziging van de Algemene plaatselijke verordening 2009 met

Nadere informatie

OMGEVINGSVERGUNNING OV

OMGEVINGSVERGUNNING OV Besluit Burgemeester en wethouders hebben op 31 januari 2014 een aanvraag voor een omgevingsvergunning ontvangen voor het gebruiken van een parkeerterrein van Maxima Medisch Centrum door personeel van

Nadere informatie

BELEIDSREGEL BEROEP EN BEDRIJF AAN HUIS GEMEENTE WIERDEN. Vastgesteld door B&W op 4 mei 2010

BELEIDSREGEL BEROEP EN BEDRIJF AAN HUIS GEMEENTE WIERDEN. Vastgesteld door B&W op 4 mei 2010 BELEIDSREGEL BEROEP EN BEDRIJF AAN HUIS GEMEENTE WIERDEN Vastgesteld door B&W op 4 mei 2010 Inleiding In deze beleidsregel wordt het gemeentelijk beleid ten aanzien van beroep en bedrijf aan huis beschreven.

Nadere informatie

Beleidsnota Hotels en Bed&Breakfast in Alkmaar 2010 t/m 2015

Beleidsnota Hotels en Bed&Breakfast in Alkmaar 2010 t/m 2015 Beleidsnota Hotels en Bed&Breakfast in Alkmaar 2010 t/m 2015 BELEIDSNOTA HOTELS EN BED & BREAKFAST IN ALKMAAR 2010-2015 Gemeente Alkmaar Afdeling Economische Zaken april 2010 1 1 BELEIDSNOTA HOTELS EN

Nadere informatie

BELEIDSNOTITIE BED & BREAKFASTVOORZIENING GEMEENTE VALKENBURG AAN DE GEUL Versie: 9 mei 2007

BELEIDSNOTITIE BED & BREAKFASTVOORZIENING GEMEENTE VALKENBURG AAN DE GEUL Versie: 9 mei 2007 BELEIDSNOTITIE BED & BREAKFASTVOORZIENING GEMEENTE VALKENBURG AAN DE GEUL Versie: 9 mei 2007 Pagina 42 van 64 1. Aanleiding Het verschijnsel bed and breakfast mag zich verheugen in een toenemende populariteit.

Nadere informatie

Collegevoorstel. Zaaknummer: OOPPL09. gewijzigde Beleidsnotitie Bed & Breakfast

Collegevoorstel. Zaaknummer: OOPPL09. gewijzigde Beleidsnotitie Bed & Breakfast Zaaknummer: OOPPL09 Onderwerp: gewijzigde Beleidsnotitie Bed & Breakfast Collegevoorstel Inleiding In het voorjaar 2012 is een dromenactie uitgezet om de nieuwe branding van de gemeente Heusden, Dromen.

Nadere informatie

GEMEENTE BOEKEL. Onderwerp : Ruimtelijke beleidsnotitie huisvesting tijdelijke arbeidsmigranten

GEMEENTE BOEKEL. Onderwerp : Ruimtelijke beleidsnotitie huisvesting tijdelijke arbeidsmigranten GEMEENTE BOEKEL VOORSTEL AAN DE RAAD Datum : 13 september 2016 Voorstel van : college van burgemeester en wethouders Onderwerp : Ruimtelijke beleidsnotitie huisvesting tijdelijke arbeidsmigranten Samenvatting

Nadere informatie

NOTITIE TOEPASSING PARKEERNORMEN. 1. Inleiding

NOTITIE TOEPASSING PARKEERNORMEN. 1. Inleiding NOTITIE TOEPASSING PARKEERNORMEN Gemeente Zeewolde, maart 2009 2 NOTITIE TOEPASSING PARKEERNORMEN 1. Inleiding Iedere bouwaanvraag moet op grond van de huidige bouwverordening, artikel 2.5.30, voorzien

Nadere informatie

In een aantal bestemmingsplannen is een bepaling opgenomen over dakterrassen. Voor dit beleid is aangesloten bij deze bepaling.

In een aantal bestemmingsplannen is een bepaling opgenomen over dakterrassen. Voor dit beleid is aangesloten bij deze bepaling. 2 e wijziging 2.12 Beleid De Bilt 2014 Artikel 6 Tekst artikel 4 lid 4 bijlage II Besluit omgevingsrecht Een dakterras, balkon of andere niet op de grond gelegen buitenruimte aan of op een gebouw, een

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Gevraagd besluit: Registratienummer: RV Portefeuillehouder: P.N. Bruin

Raadsvoorstel. Gevraagd besluit: Registratienummer: RV Portefeuillehouder: P.N. Bruin gemeente Den Helder Raadsvoorstel Registratienummer: RV011.0202 Portefeuillehouder: P.N. Bruin Van afdeling: Ruimte, Wonen en Ter inzage gelegde stukken / bijlagen: Ondernemen Ontwerp bestemmingsplan Julianadorp

Nadere informatie

Vrijgestelde evenementen

Vrijgestelde evenementen Vrijgestelde evenementen Bronckhorst, 2013 Pagina 1 van 6 1. Vrijgestelde evenementen Evenementen bestaan er in vele soorten en maten. Bij een aantal evenementen is het zeer onwaarschijnlijk dat het evenement

Nadere informatie

De omgevingsvergunning wordt verleend onder de bepaling dat de volgende bijlagen deel uitmaken van de vergunning:

De omgevingsvergunning wordt verleend onder de bepaling dat de volgende bijlagen deel uitmaken van de vergunning: .. Zaak: 366312 Dossier: OV17139 Documentnummer: 366312BV Omgevingsvergunning Burgemeester en Wethouders hebben op 11 augustus 2017 een aanvraag voor een omgevingsvergunning ontvangen voor het (ver)bouwen

Nadere informatie

7 april 2017 ( ) Bed and breakfast voorzieningen en recreatieappartementen (2017)

7 april 2017 ( ) Bed and breakfast voorzieningen en recreatieappartementen (2017) 7 april 2017 (17.01016) Beleidsnota Bed and breakfast voorzieningen en recreatieappartementen (2017) Gemeente Borger-Odoorn Vastgesteld door de raad op 6 juli 2017 (nummer 17.01064), met inachtneming van

Nadere informatie

Onzelfstandige woonruimte Beleidsuitgangspunt Belangenafweging Toets op leefbaarheid

Onzelfstandige woonruimte Beleidsuitgangspunt Belangenafweging Toets op leefbaarheid Beleidsregel gebruik onzelfstandige woonruimte Velsen 2016 Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Gemeente Velsen Officiële naam regeling Beleidsregel gebruik onzelfstandige

Nadere informatie

Invoering toeristenbelasting en woonforensenbelasting

Invoering toeristenbelasting en woonforensenbelasting Raadsvoorstel Inleiding:Omdat wij voornemens zijn gedurende de lopende raadsperiode extra energie te steken in recreatie en toerisme achten wij het verstandig nu toeristenbelasting in te voeren. Om aan

Nadere informatie

NOTITIE TOEPASSING PARKEERNORMEN

NOTITIE TOEPASSING PARKEERNORMEN NOTITIE TOEPASSING PARKEERNORMEN Gemeente Zeewolde, maart 2013 1/7 1. Inleiding In maart 2009 is de Notitie toepassing parkeernormen vastgesteld. Deze notitie was gebaseerd op de CROW normering uit september

Nadere informatie

Inleiding. 1.1 Wat is de omgevingsvergunning?

Inleiding. 1.1 Wat is de omgevingsvergunning? 1 Inleiding Dit hoofdstuk bevat deel met een korte bespreking wat een omgevingsvergunning is en wat vergunningsvrij bouwen is. De achtergrond en doelstellingen van de belangrijkste regelingen (de Wet algemene

Nadere informatie

NOTITIE TOEPASSING PARKEERNORMEN

NOTITIE TOEPASSING PARKEERNORMEN NOTITIE TOEPASSING PARKEERNORMEN Gemeente Zeewolde, maart 2009 1 NOTITIE TOEPASSING PARKEERNORMEN 1. Inleiding Iedere bouwaanvraag moet op grond van de huidige bouwverordening, artikel 2.5.30, voorzien

Nadere informatie

Inwerkingtreding: datum ondertekening; bron bekendmaking Geen Nieuwe regeling Hofgeest/Jutter Hofgeest/Jutter. datum ondertekening; bron bekendmaking

Inwerkingtreding: datum ondertekening; bron bekendmaking Geen Nieuwe regeling Hofgeest/Jutter Hofgeest/Jutter. datum ondertekening; bron bekendmaking Beleidsregel gebruik onzelfstandige woonruimte Velsen 2015 Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Gemeente Velsen Officiële naam regeling Beleidsregel gebruik onzelfstandige

Nadere informatie

VERZONDEN 0 7 SEP. 2016

VERZONDEN 0 7 SEP. 2016 V GEMEENTE VA LKENSWAARD VERZONDEN 0 7 SEP. 2016 BESLUIT Omgevingsvergunning OV 2016.0165 Burgemeester en wethouders besluiten, met inachtneming van artikelen 2.1 en 2.12 van de Wet algemene bepalingen

Nadere informatie

Beleidsnotitie Bed & Breakfast 2015

Beleidsnotitie Bed & Breakfast 2015 Beleidsnotitie Bed & Breakfast 2015 Conform besloten B en W d.d. 15 september 2015 INHOUD Hoofdstuk 1 Hoofdstuk 2 Hoofdstuk 3 Hoofdstuk 4 Hoofdstuk 5 Inleiding Wat is een Bed & Breakfast? Beleid Bed &

Nadere informatie

OMGEVINGSVERGUNNING Datum: 11 november 2014

OMGEVINGSVERGUNNING Datum: 11 november 2014 OMGEVINGSVERGUNNING Datum: 11 november 2014 Burgemeester en wethouders hebben op 14 januari 2013 een aanvraag voor een omgevingsvergunning ontvangen voor het legaliseren van appartementen. De aanvraag

Nadere informatie

Gedoogkader Woonboten

Gedoogkader Woonboten Onderdeel van het besluit van het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam d.d. 1 juli 2014, nr. BD2014-005470 Gedoogkader Woonboten Toepassingsbereik Het gedoogkader ziet uitsluitend op de

Nadere informatie

Beroep en Bedrijf aan huis. Beleidsnota

Beroep en Bedrijf aan huis. Beleidsnota Beroep en Bedrijf aan huis Beleidsnota juni 2007 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Doelstelling... 3 Definitie beroep of bedrijf aan huis... 4 Bestemmingsplantoets... 4 Vrij beroep... 4 Criteria bij de toetsing

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ON ITWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ON ITWERPBESLUIT PUHMEftEÜG f c. RAADSVOORSTEL EN ON ITWERPBESLUIT Agendanummer 11-04 Registratienummer raad 605317 Behorend bij het B&W-advies met registratienummer 605114 Moet in elk geval behandeld zijn in de raadsvergadering

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 28 november 2017;

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 28 november 2017; De raad van de gemeente Boxtel; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 28 november 2017; gelet op de artikelen 149 en 151c, eerste lid, van de Gemeentewet; besluit vast

Nadere informatie

b. Burger servicenummer : c. Adres - straat + huisnummer : - postcode + plaats : d. Telefoonnummer :

b. Burger servicenummer : c. Adres - straat + huisnummer : - postcode + plaats : d. Telefoonnummer : Datum van ontvangst: Aanvraagformulier onttrekkingsvergunning (max drie jaar) Huisvestingsverordening stadsregio Rotterdam 2006 artikel 16f Aan burgemeester en wethouders van de gemeente Hellevoetsluis.

Nadere informatie

Wijziging Bouwverordening Gemeente Terneuzen. De gewijzigde Bouwverordening van de gemeente Terneuzen vast te stellen.

Wijziging Bouwverordening Gemeente Terneuzen. De gewijzigde Bouwverordening van de gemeente Terneuzen vast te stellen. Lijst agendapunten nummer: Kenmerk: 11b 3869 / 2006016316 Afdeling: Brandweer VERORDENING Datum: 10 mei 2007 Onderwerp: Wijziging Bouwverordening Gemeente Terneuzen De raad van de gemeente Terneuzen; gelezen

Nadere informatie

Op 2 augustus 2016 om uur zal de heer Otten namens de afdeling Fysieke Leefomgeving van de gemeente Zwolle deze controle uitvoeren.

Op 2 augustus 2016 om uur zal de heer Otten namens de afdeling Fysieke Leefomgeving van de gemeente Zwolle deze controle uitvoeren. Publiekszaken Fysieke Leefomgeving Retouradres: Postbus 10007, 8000 GA Zwolle De heers. Paalvast Voorsterweg 3 8042 AA ZWOLLE Stadskantoor Lübeckplein 2 Postbus 1 0007 8000 GA Zwolle Telefoon 14038 postbus@zwolle.

Nadere informatie

De gebruiksvergunning en de gebruiksmelding

De gebruiksvergunning en de gebruiksmelding Besluit brandveilig gebruik bouwwerken De gebruiksvergunning en de gebruiksmelding Gebouwen moeten brandveilig worden gebruikt. Per 1 november 2008 gelden daarvoor landelijke eisen die zijn vastgelegd

Nadere informatie

gelet op het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 24 september 2014, met kenmerk APO20, raadsstuk 13GR2612R;

gelet op het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 24 september 2014, met kenmerk APO20, raadsstuk 13GR2612R; Verordening leges omgevingsvergunning 2014 De raad van de gemeente Rotterdam, gelet op het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 24 september 2014, met kenmerk APO20, raadsstuk 13GR2612R;

Nadere informatie

Zundertse Regelgeving

Zundertse Regelgeving Zundertse Regelgeving Wetstechnische informatie Rubriek: Openbare orde en veiligheid Naam regeling: Beleidsregels meerjarige evenementenvergunningen gemeente Zundert Citeertitel: Beleidsregels meerjarige

Nadere informatie

Zundertse regelgeving / Wetstechnische informatie. Nota Bed and Breakfast in de gemeente Zundert 2008

Zundertse regelgeving / Wetstechnische informatie. Nota Bed and Breakfast in de gemeente Zundert 2008 Zundertse regelgeving / Wetstechnische informatie Naam regeling Citeertitel Nota Bed and Breakfast in de gemeente Zundert 2008 Nota Bed and Breakfast in de gemeente Zundert 2008 Wettelijke grondslag Wet

Nadere informatie

Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 23 september 2014, met kenmerk AP020, raadsstuk 14bb4458;

Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 23 september 2014, met kenmerk AP020, raadsstuk 14bb4458; GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Rotterdam. Nr. 76465 17 december 2014 Verordening leges omgevingsvergunning 2015 De raad van de gemeente Rotterdam, Gelezen het voorstel van het college van

Nadere informatie

Besluitenlijst college B&W Grave

Besluitenlijst college B&W Grave Vergadering: 2. ADV/G/16/01797 Z/G/15/25151 Secretaris A.M.H. Roolvink Vaststellen besluitenlijst B&W-vergadering van dinsdag 30 augustus 2016. De besluitenlijst van de laatst gehouden B&W-vergadering

Nadere informatie

<adres invoeren n.a.v. adressenbestand> * *

<adres invoeren n.a.v. adressenbestand> * * *19.0102063* Wageningen 17 april 2019 ons nr. ink. brief BSP/ zaaknummer onderwerp Vergunningen 2019 bijlagen geen behandeld door H. de Man telefoon (0317) 49 2658

Nadere informatie

BED & BREAKFAST DRECHTERLAND

BED & BREAKFAST DRECHTERLAND C O N C E P T NOTA BELEID BED & BREAKFAST DRECHTERLAND April 2013 Afdeling Beleid & Projecten 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Wat is een Bed & Breakfast 2.1 Begripsomschrijving 2.2 Toelichting op de begripsomschrijving

Nadere informatie

Aanpassing Apv i.v.m. inwerkingtreden reclame-uitingenbeleid. Commissie Bestuurlijk Domein. Commissie Ruimtelijk Domein

Aanpassing Apv i.v.m. inwerkingtreden reclame-uitingenbeleid. Commissie Bestuurlijk Domein. Commissie Ruimtelijk Domein Raad VOORBLAD Onderwerp Aanpassing Apv i.v.m. inwerkingtreden reclame-uitingenbeleid Agendering Commissie Bestuurlijk Domein Gemeenteraad Commissie Ruimtelijk Domein Lijst ingekomen stukken Commissie Sociaal

Nadere informatie

* *

* * ADVIESNOTA RAAD / RAADSVOORSTEL Advies aan de gemeenteraad Postregistratienummer *13.0013675* 13.0013675 Raadsvergadering: 19 december 2013 Voorstel: 8.42 Agendapunt: 9 Onderwerp 1 e wijziging Algemene

Nadere informatie

BELEIDSREGEL NIET-ZELFSTANDIGE WOONRUIMTEN (KAMERVERHUUR)

BELEIDSREGEL NIET-ZELFSTANDIGE WOONRUIMTEN (KAMERVERHUUR) BELEIDSREGEL NIET-ZELFSTANDIGE WOONRUIMTEN (KAMERVERHUUR) (beleidsregel voor verlening van een omgevingsvergunning waarbij met toepassing van artikel 2.12, eerste lid, onder a, onder 2 van de Wabo van

Nadere informatie

Afwijkingenbeleid Kruimelgevallen

Afwijkingenbeleid Kruimelgevallen Afwijkingenbeleid Kruimelgevallen ex artikel 2.12, lid 1, onder a, onder 2, Wet algemene bepalingen omgevingsrecht j o artikel 4 van bijlage II Besluit omgevingsrecht Gemeente Barneveld maart 2013 Afwijkingenbeleid

Nadere informatie

Portefeuillehouder: E Tijmstra. Behandeld door: M. Matthijsse

Portefeuillehouder: E Tijmstra. Behandeld door: M. Matthijsse P U R N E R E 'f O.,.. RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad 1457675 Datum: 6 november 2018 Domein / Team: RUID / ONTW Portefeuillehouder: E Tijmstra Behandeld door: M. Matthijsse Onderwerp:

Nadere informatie

Nota van beantwoording zienswijzen

Nota van beantwoording zienswijzen Nota van beantwoording zienswijzen Bestemmingsplan Wijhe, Enkweg 56 en 54a NL.IMRO.1773.BP2018004020-0301 Olst-Wijhe, 14 juni 2018 doc. nr.: 18.002944 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Zienswijzen en

Nadere informatie

Aanvraagformulier exploitatievergunning horecabedrijf Als bedoeld in artikel 2.28 van de Algemene Plaatselijke Verordening voor Rijswijk

Aanvraagformulier exploitatievergunning horecabedrijf Als bedoeld in artikel 2.28 van de Algemene Plaatselijke Verordening voor Rijswijk Aanvraagformulier exploitatievergunning horecabedrijf Als bedoeld in artikel 2.28 van de Algemene Plaatselijke Verordening voor Rijswijk De exploitatievergunning is bestemd voor: ondernemers die een (horeca)inrichting

Nadere informatie

Uw aanvraag is geregistreerd onder nummer WABO / OLO. In deze brief informeren wij u welke beslissing op de aanvraag is genomen.

Uw aanvraag is geregistreerd onder nummer WABO / OLO. In deze brief informeren wij u welke beslissing op de aanvraag is genomen. Mevrouw L. Braham Haagweg 121 2321 AA LEIDEN Bezoekadres Postadres Telefoon E-mail Website Gemeente Leiden Stadsbouwhuis Langegracht 72 Postbus 9100 2300 PC Leiden 14 071 bodvs@leiden.nl www.leiden.nl/gemeente

Nadere informatie

Omgevingsvergunning. (uitgebreide procedure)

Omgevingsvergunning. (uitgebreide procedure) Omgevingsvergunning (uitgebreide procedure) Burgemeester en wethouders van de gemeente Leiden gezien het verzoek ingediend door: KPN Retail adres: Postbus 30000 postcode en woonplaats: 2500 GA 's-gravenhage

Nadere informatie

Raadscommissievoorstel

Raadscommissievoorstel Raadscommissievoorstel Status: Voorbereidend besluitvormend Agendapunt: 4 Onderwerp: Vaststellen verordening Drank- en horecawet Datum: 19 november 2013 Portefeuillehouder: Decosnummer: 135 Informant:

Nadere informatie

GEMEENTE OLDEBROEK. Beleidsnotitie ondersteunende horeca

GEMEENTE OLDEBROEK. Beleidsnotitie ondersteunende horeca GEMEENTE OLDEBROEK 14 juli 2009 Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 Wat is ondersteunende horeca? 3 Nieuwe beleidslijn ondersteunende horeca 4 Uitvoering 5 Handhaving 6 Inspraak op de totstandkoming van deze notitie

Nadere informatie

Reactienota zienswijze Dorpsstraat 13 en 15, de Smederij

Reactienota zienswijze Dorpsstraat 13 en 15, de Smederij Reactienota zienswijze Dorpsstraat 13 en 15, de Smederij gemeente Baarn Programma Fysiek Domein April 2016 1 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Ter plaatse geldende bestemmingsplan... 3 1.2 Procedure...

Nadere informatie

Behandeld door: Onderwerp: Dossiercode: Bijlagen: V. o den: 1 7 NOV 2011

Behandeld door: Onderwerp: Dossiercode: Bijlagen: V. o den: 1 7 NOV 2011 AFSCHRIFT Leden van de gemeenteraad van Postbus 56 6270 AB GULPEN Datum: 28 oktober 2014 Uw brief van: 19 oktober 2014 Uw kenmerk: Ons kenmerk: U.14.04952 I! Behandeld door: Onderwerp: Dossiercode: Bijlagen:

Nadere informatie

Raadsvoorstel: Onderwerp: Drank- en Horecaverordening Gorinchem Korte samenvatting van de inhoud en voorstel

Raadsvoorstel: Onderwerp: Drank- en Horecaverordening Gorinchem Korte samenvatting van de inhoud en voorstel Raadsvoorstel: 2014-1172 Onderwerp: Drank- en Horecaverordening Gorinchem 2014 1. Korte samenvatting van de inhoud en voorstel Datum: 31 maart 2014 Portefeuillehouder: A.C. Barske Raadsbijeenkomst: 6 mei

Nadere informatie

Raadsvoorstel. agendapunt. Aan de raad van de gemeente IJsselstein. Onderwerp Vaststellen Parkeerverordening 2013 en Parkeerbelastingverordening 2013

Raadsvoorstel. agendapunt. Aan de raad van de gemeente IJsselstein. Onderwerp Vaststellen Parkeerverordening 2013 en Parkeerbelastingverordening 2013 Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Raadsstuknummer : 2012/28557 Datum : 20 november 2012 Programma : Mobiliteit Blad : 1 van 5 Cluster : Ruimte Portefeuillehouder: dhr. T.

Nadere informatie

26 juli 2011 D /JLE mevrouw M.L. Huigen - Beizer

26 juli 2011 D /JLE mevrouw M.L. Huigen - Beizer De heer N. Korkmaz Palissander 220 3315 MR DORDRECHT Uw brief van Uw kenmerk Verzenddatum Dossier 26 juli 2011 D-00991171 Reactie op Zaaknummer 612466 onderwerp Brief bij omgevingsvergunning ontvangen

Nadere informatie

Beleidsregels Verblijfsrecreatie Hoeksche Waard Opstellers: W. Jacobs en N. Boortman

Beleidsregels Verblijfsrecreatie Hoeksche Waard Opstellers: W. Jacobs en N. Boortman Beleidsregels Verblijfsrecreatie Hoeksche Waard 2015 Opstellers: W. Jacobs en N. Boortman 1 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Leeswijzer... 4 1. Accommodatievormen van verblijfsrecreatie... 5 1.1 Algemene voorwaarden...

Nadere informatie

Uw aanvraag omvat de activiteit Handelen in strijd met regels ruimtelijke ordening waarop de reguliere voorbereidingsprocedure van toepassing is.

Uw aanvraag omvat de activiteit Handelen in strijd met regels ruimtelijke ordening waarop de reguliere voorbereidingsprocedure van toepassing is. Retouradres Postbus 12600, 2500 DJ Den Haag Uw brief van Datum zie documentenlijst Contactpersoon Telefoonnummer E-mailadres Aantal bijlagen diversen Onderwerp verlening van de gevraagde omgevingsvergunning

Nadere informatie

1. VOORWOORD. Belang van Bed & Breakfast voor de gemeente Zandvoort

1. VOORWOORD. Belang van Bed & Breakfast voor de gemeente Zandvoort 1. VOORWOORD Belang van Bed & Breakfast voor de gemeente Zandvoort In deze Bed and Breakfast informatiemap vindt u informatie over het opstarten van een B&B. Wellicht heeft u er al eens nagedacht om de

Nadere informatie

Beleidsnotitie voor bedrijvigheid aan huis gemeente Pekela 2013

Beleidsnotitie voor bedrijvigheid aan huis gemeente Pekela 2013 Beleidsnotitie voor bedrijvigheid aan huis gemeente Pekela 2013 Wanneer een aanvraag voor het starten van een bedrijf aan huis wordt ingediend, moet deze in eerste instantie worden getoetst aan het bestemmingsplan.

Nadere informatie

Gemeente Breda 39249] Registratienr: [ Raadsvoorstel

Gemeente Breda 39249] Registratienr: [ Raadsvoorstel Raadsvoorstel Agendapuntnummer: Registratienr: [ Aantal bijlagen: -- 39249] Onderwerp Ontwerpverklaring van geen bedenkingen voor de functiewijziging en kleinschalige verbouwing van de gebouwen aan de

Nadere informatie

(ontwerp) Omgevingsvergunning Zaaknummer

(ontwerp) Omgevingsvergunning Zaaknummer (ontwerp) Omgevingsvergunning Zaaknummer 1231015 1. Inleiding Op 11 juli 2018 hebben wij uw aanvraag om een eerste fase omgevingsvergunning ontvangen voor het vestigen van een McDonalds restaurant op het

Nadere informatie

Aanvraagformulier exploitatievergunning horecabedrijf Als bedoeld in artikel 2.28 van de Algemene Plaatselijke Verordening voor Rijswijk

Aanvraagformulier exploitatievergunning horecabedrijf Als bedoeld in artikel 2.28 van de Algemene Plaatselijke Verordening voor Rijswijk Aanvraagformulier exploitatievergunning horecabedrijf Als bedoeld in artikel 2.28 van de Algemene Plaatselijke Verordening voor Rijswijk De exploitatievergunning is bestemd voor: ondernemers die een (horeca)inrichting

Nadere informatie

Wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening gemeente Asten 2017 inclusief bijbehorende toelichting

Wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening gemeente Asten 2017 inclusief bijbehorende toelichting WAAR RAADSBESLUIT Wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening gemeente Asten 2017 inclusief bijbehorende toelichting Zaaknummer 2018073298 Onderwerp: Dagtekening: Agendanummer: Wijziging van de

Nadere informatie

Gelet op artikel 2.1 van de Wabo besluiten wij de omgevingsvergunning te verlenen voor de volgende activiteit: Bouwen (art. 2.1 lid ia van de Wabo)

Gelet op artikel 2.1 van de Wabo besluiten wij de omgevingsvergunning te verlenen voor de volgende activiteit: Bouwen (art. 2.1 lid ia van de Wabo) g^atwijk Omgevingsvergunning Zaaknummer 1321847 1. Inleiding Op 23 november 2018 hebben wij uw aanvraag om een omgevingsvergunning ontvangen voor het legaliseren van een hekwerk op het perceel op de gronden

Nadere informatie

Omgevingsvergunning Zaaknummer

Omgevingsvergunning Zaaknummer Omgevingsvergunning Zaaknummer 901876 1. Inleiding Op 28 maart 2017 hebben wij uw aanvraag om een omgevingsvergunning ontvangen voor het maken van een aanbouw aan de voorzijde van de woning en het maken

Nadere informatie

Toeristenbelasting Forensenbelasting

Toeristenbelasting Forensenbelasting Toeristenbelasting Forensenbelasting Informatie voor verhuurders van woningen aan toeristen (niet ingezetenen van gemeente De Fryske Marren) Inleiding Gemeente De Fryske Marren int van niet ingezeten (toeristen)

Nadere informatie