VERLICHTING VOOR REPTIELEN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VERLICHTING VOOR REPTIELEN"

Transcriptie

1 VERLICHTING VOOR REPTIELEN Arcadia Products plc Customer support: QA265

2 VERLICHTING VOOR REPTIELEN Reptielen in gevangenschap hebben heel speciale redenen voor gespecialiseerde verlichting. De reptielen zelf (en de eigenaars ervan) hebben niet alleen licht nodig om in het terrarium te zien. Dit licht en vooral ultraviolet licht is van wezenlijk belang voor de ontwikkeling en gezondheid van vele reptielen. Reptielen worden in hun natuurlijke omgeving regelmatig aan direct zonlicht blootgesteld. Dit licht bevat naast zichtbaar licht ook licht in het ultraviolette (UV) spectrum. Deze UV-energie is belangrijk, omdat het een chemische reactie in de huid veroorzaakt, wat leidt tot het vormen van vitamine D3. Deze vitamine is belangrijk om sommige reptielsoorten in staat te stellen calcium te metaboliseren in niveaus die nodig zijn voor de gezonde ontwikkeling van botten. Wanneer een reptiel in gevangenschap niet aan DIRECT zonlicht wordt blootgesteld (bij zonlicht dat via ramen naar binnen filtert, wordt het UVB-onderdeel door het glas geblokkeerd), leidt dit tot een tekort aan vitamine D3, waardoor botten broos en misvormd kunnen raken. Andere harde structuren, zoals schilden, klauwen en het huis van schildpadden, kunnen zonder zonlicht ook negatief worden beïnvloed. Andere reptielen, zoals de meeste slangen, halen een groot deel van hun vitamine D3 uit hun voedsel en zijn slechts gedeeltelijk afhankelijk van huidsynthese. Deze reptielen zijn vaak s nachts actief en hebben een voedingspatroon dat bestaat uit kleine gewervelde dieren, die rijk aan vitamine D3 zijn. Hoewel alle reptielen de UV van de zon gebruiken, verschilt de mate waarin zij dat doen. Sommige reptielen, bijvoorbeeld leguanen, halen al hun vitamine D3 uit UV-licht en zijn er dus volledig van afhankelijk. Deze reptielen ontwikkelen snel problemen als ze niet voldoende aan UV-licht worden blootgesteld. De meeste van deze reptielen zijn overdag actief en hebben vaak een voedingspatroon van vegetatie en/of kleine ongewervelde dieren.

3 DE VRAAG NAAR GESPECIALISEERDE REPTIELLAMPEN Conventionele fluorescerende (en andere) lampen geven geen grote hoeveelheden UVB-uitstraling uit, aangezien het glas van de lamp de UVB-inhoud absorbeert, samen met een aanzienlijk percentage van de UVA, en aangezien de lampen in de meeste gevallen zijn ontworpen voor het optimaliseren van de lichtuitstraling in het zichtbare deel van het spectrum. De reptiellampen van Arcadia zijn speciaal samengesteld om niet alleen zichtbaar licht te geven, maar ook licht in de UVB- en UVAgolflengte te produceren. De lampen maken gebruik van een speciale glassamenstelling, ontworpen om veel meer UVB en UVA door te laten. Dit betekent dat we lampen met spectrale uitstralingspatronen kunnen bieden, die speciaal op de benodigdheden van specifieke reptielsoorten zijn aangepast. UVB Licht Voor een gezonde groei moeten de meeste reptielen vitamine D3 in hun huid opnemen. Hiervoor is ultraviolet licht van een bepaalde golflengte vereist, bekend als UVB ( nm). Vitamine D3 kan men ook kopen bij dierenzaken en met het voedsel aan de dieren toedienen. Uit onderzoek is echter gebleken dat D3 dat met het voedsel wordt toegediend de D3 die via het zonlicht in de huid wordt opgenomen niet kan vervangen, zelfs wanneer men de reptielen injecties geeft met extra doses D3. De vitamine D die men uit planten wint is vitamine D2 en deze is niet geschikt voor calciumomzetting. Het beste resultaat bereikt men door regelmatige bestraling met UVB-licht, ofwel via natuurlijk zonlicht, of met behulp van de D3 Reptile lampen van Arcadia. Het assortiment Arcadia-reptiellampen is gecreëerd om het mogelijk te maken reptielen en andere exotische huisdieren te houden zonder de gezondheidsproblemen als gevolg van een slechte kalkstofwisseling. UVA In tegenstelling tot de mens, die beschikt over trichromasie waardoor slechts drie primaire kleuren kunnen worden onderscheiden - rood, groen en blauw, weten we nu dat vele reptielen, amfibieën en andere soorten beschikken over tetrachromasie. Hierdoor kunnen ze de kortere UVA-licht golflengten zien die deel uitmaken van natuurlijk zonlicht. Rood is roder en groen is groener leven zonder UV is hetzelfde als wanneer wij alles in zwart/wit zouden zien, maar dan nog erger. Deze UVA, of vierde primaire kleur, kan grote invloed op gedrag hebben, en zelfs op de eetlust. Een dier dat weinig eet, kan UVA-licht nodig hebben om de eetlust op te wekken. UVA is ook nodig voor het stimuleren van reproductief gedrag. Men heeft ontdekt dat hagedissen ultraviolette weerspiegelingspatronen op hun huid hebben. Deze patronen geven in het bijzonder reproductieve klieren aan. Vrouwtjeskameleons zoeken UV-licht op wanneer ze zich voorbereiden op het leggen van eitjes. Als een reptiel niet voldoende UVA-licht krijgt, is dat te vergelijken met leven in een donkere kamer.

4 REPTIELLAMP D3+ VAN 12% VOOR WOESTIJNSOORTEN Lamp (Watt) 15W 18W 25W 30W 36W 12% UVB 450mm 600mm 750mm 900mm 1200mm VOOR SOORTEN DIE DE 12% D3+ LAMP NODIG HEBBEN Baardsalamanders Blauwtongskink Kraaghagedis Uromastyx Zoetwater- en zeewaterschildpadden Agamiden Hoge UVB-inhoud (12%) ter ondersteuning van de opname van vitamine D3 voor reptielen Lamp over het volledige spectrum 30% UVA Woestijnsoorten worden van nature blootgesteld aan sterk zonlicht en vragen relatief hoge concentraties UVB licht. Hierdoor kunnen ze gehouden worden onder een 12% UV-B D3+ Reptile lamp. Als lamp in het volledige spectrum simuleert de Arcadia D3+-reptiellamp zonlicht. Dit biedt een goede kleurenrendering om de levendige kleuren van uw reptielen en hun omgeving goed te kunnen zien. De kleurtemperatuur van 7500K benadert de combinatie van direct en indirect licht dat op een heldere dag zonder wolken wordt uitgestraald.

5 Lamp (Watt) 15W 18W 25W 30W 38W 36W REPTIELLAMP D3 VAN 6% 6% UVB 450mm 600mm 750mm 900mm 1050mm 1200mm 6% UVB voor de opname van vitamine D3 Lamp over het volledige spectrum Produceert uitstekende natuurlijke kleuren Bossoorten, zoals de daggekko, hebben minder UVB nodig en kunnen onder een UV-B D3-lamp van 6% met het relevante formaat worden gehouden. Deze lamp bevat voldoende UV-B-straling voor dergelijke soorten. In de vrije natuur geeft de zon een overvloed aan sterk, intensief licht voor reptielen die van het daglicht houden, zoals ze vaak te zien zijn, ten volle genietend van de zonnestralen. Dit licht is er niet alleen voor de warmte, maar dient ook voor de synthese van vitamine D3, die de gezondheid van deze reptielen bevordert. VOOR BOSSOORTEN Vergeleken met de vrije natuur... De D3 Reptile lamp van Arcadia biedt het volle spectrum en bootst zo het zonlicht na. Dit resulteert in een uitstekende weergave van kleuren, zodat reptielen en hun omgeving beter zichtbaar worden. De kleurtemperatuur, K, is ook gelijk aan die van zonlicht in een typische woestijnomgeving. De D3 lamp bevordert bovendien de plantengroei in een vivarium of terrarium, waarin zij leven. VOOR SOORTEN DIE DE D3-LAMP NODIG HEBBEN Daggekko s Leguanen Kameleons Watersalamanders Arcadia heeft na uitgebreid onderzoek de ideale lamp met vol spectrum ontwikkeld; deze lamp produceert UVB op het optimale niveau van 5% en ook UVA op een niveau van 30%. De D3 Reptile lamp van Arcadia is dan ook zo gemaakt dat uw reptielen van alle eigenschappen van het licht kunnen genieten, die zij nodig hebben voor een goede gezondheid. We bevelen de lamp aan voor de meeste daglichtreptielen, zoals leguanen, vliegende draakjes, skinken, kameleons, hagedissen en schildpadden. Een hoge UVA-bestraling voor tevreden dieren... De D3 Reptile lamp van Arcadia heeft een grote UVA-output (30%) en de lamp levert alles wat een reptiel voor een gezond bestaan nodig heeft.

6 THE ARCADIA NATURAL VOOR ALLE SOORTEN MET SUNLIGHT 2% LAMP EEN LAGERE UVB BEHOEFTE Lamp (Watt) 8W 15W 18W 30W 36W 2% UVB 300mm 450mm 600mm 900mm 1200mm Simuleert het volledige UVspectrum van natuurlijk zonlicht Hoge lichtuitstraling Produceert uitstekende natuurlijke kleuren Na uitgebreid onderzoek werd deze lamp speciaal ontwikkeld voor die soorten als gekko s, slangen, amfibieën ( kikkers, padden, salamanders enz.), spinnen, schorpioenen, wandelende takken en andere die niet zo n hoge UVB en UVA opbrengst nodig hebben als wordt geleverd door de Arcadia D3 Reptile lamp. Wat is de nieuwe Natural Sunlight Lamp? Een nieuwe vol-spectrum fluorescerende lamp ontwikkeld om het spectrum van natuurlijk zonlicht in de UV en zichtbare kleurgebieden zo dicht mogelijk te benaderen. Ontwikkeld om een warm, natuurlijk evenwicht te geven en uitstekende kleurweergave met een optimale lichtopbrengst en kleurtemperatuur die met 5600K dicht bij natuurlijk zonlicht ligt. Waarom de Natural Sunlight Lamp gebruiken? Een soort in een vivarium of kooi heeft mogelijk gebrek aan natuurlijk UV-licht, nodig voor een gezond bestaan, aangezien bij eventueel daglicht dat door een raam komt de UV reeds is uitgefilterd. (Let op: normale huishoudelijke lichtbronnen stralen geen UV uit). De juiste verlichting helpt om het fysieke en geestelijke welzijn van de soorten te onderhouden, de eetlust te verhogen, goed te kunnen zien en te helpen met broeden, terwijl het ons als toeschouwer tegelijkertijd uren plezier geeft. Gebruik de Arcadia Natural Sunlight Lamp om de nachtsoorten optimaal te kunnen bekijken, waar natuurlijk licht nodig is zonder een hoge hoeveelheid UV-licht. SOORTEN DIE DE LAMP MET NATUURLIJK ZONLICHT NODIG HEBBEN Pythons en boa s Korenslangen Koningslangen Kousebandslangen Ratslangen Luipaardgekko s Amfibieën, spinachtigen en insecten

7 COMPACTLAMPEN VOOR TERRARIUMS Specifiek ontworpen voor kleine tot middelgrote terrariums Geen externe ballast nodig en maakt gebruik van standaard E2-schroef + D3 COMPACTE REPTIELLAMP VOOR WOESTIJNREPTIELSOORTEN 10%UVB 23W UVB Hoge opbrengst voor de opname van vitamine D3 Gebruik als zonnebad lamp UV D3 COMPACTE REPTIELLAMP VOOR BOSREPTIELSOORTEN 6%UVB 23W Volledig spectrum, uitstekende kleurweergave Gebruik als zonnebad lamp UV Simuleert het volledige UVspectrum van natuurlijk zonlicht. Hoge lichtopbrengst Geeft uitzonderlijk natuurlijke kleuren Voor alle soorten met een lager UV behoefte NATURAL SUNLIGHT DAGLICHTLAMP MET VOLLEDIG SPECTRUM 2%UVB 20W COMPACTE LAMPREFLECTOR Een kunststoffen vorm met een uiterst reflectieve binnenkant en beschermend rooster KERAMISCHE LAMPHOUDER EN STEUN Bevestigd compact lampen stevig in het terrarium Wordt in de lichtkap geschroefd of met lijm op het glas bevestigd SCHAKELAAR MET STEKKER EN LOSSE AANSLUITING Het Arcadia Ultra Sealterrariumassortiment tlcontrollers met stekker en losse aansluiting kan zowel voor terraria als aquariums worden gebruikt. Ministekker en kabel op de lamphouder, zodat de lamphouder uit de hoofdeenheid kan worden gehaald Kabels kunnen door gaas of een rooster worden gevoerd en daarna worden bevestigd Reptielcontroller stekker/aansluiting - Ø26mm Lamp (Watt) 14/15W 450mm 18W 600mm 25/30W 750mm 36/38W 900mm- 1050mm MET NIEUWE ULTRA SEAL- LAMPHOUDERS

8 Tips voor gebruik van reptiellampen Het is belangrijk om te weten dat voldoende vitamine D3 licht niet voldoende is om metabolische botziekten te vermijden. Reptielen moeten ook voedsel binnen krijgen wat verrijkt is met calcium en fosfor. Gebruik geen glas of beschermende lens tussen de lamp en het reptiel. Dit zal het UV licht reduceren van wat het reptiel nodig heeft. Plaats de lamp op de rand van het vivarium. Toevoeging van een Arcadia Reflector zal ervoor zorgen dat de intensiteit van het licht toeneemt en dat het licht ook naar de bodem van het vivarium wordt geleid. Voor nachtelijke soorten, zorg ervoor dat er een schuilplaats aanwezig is zodat het dier kan schuilen en deze hierdoor de nodige periode in het donker kan doorbrengen. Zowel UVA als UVB kan het menselijk oog beschadigen. De D3+ en D3 lampen van Arcadia zijn zo ontwikkeld dat deze niet meer UVA of UV-B licht uitstraalt dan voorkomt in de natuurlijke omgeving van de reptielen. Dit betekent echter wel dat u zich op dezelfde manier moet beschermen tegen het licht zoals u dat in werkelijkheid in de zon doet. De hoeveelheid UV die geproduceerd wordt door de lamp wordt versterkt door de hoogte van het gebruik. Wij bevelen u dan ook aan dat u de lamp ongeveer op 30 cm hoogte van de reptiel monteert. Het is belangrijk dat de reptiellampen minimaal eens per jaar vervangen moeten worden. Het menselijk oog kan geen reducties waarnemen in de UV-straling gedurende de looptijd van een lamp. Maar dit fenomeen vindt plaats bij alle fluorescerende lampen. Voor grotere terrarium met veel planten raden wij u aan om ook de Arcadia Freshwater lamp te gebruiken. Dit versterkt de groene kleur van de planten. Probeer eens D3- en D3+lampen in combinatie met Arcadia Freshwater Lamp of Arcadia Original Tropical Lamp om de kleurrendering en groei voor vivariums met planten of 'natte' vivariums te verbeteren.

Verlichting. 2007-2008 SDGL, Kennis centrum voor herbivore hagedissen.

Verlichting. 2007-2008 SDGL, Kennis centrum voor herbivore hagedissen. Inhoudsopgave. Inleiding Natuurlijk spectrum Lampen en hun spectrum Toepassing Bouwen en meten 2007-2008 SDGL, Kennis centrum voor herbivore hagedissen. Op alle teksten uit deze publicatie rusten intellectuele

Nadere informatie

De juiste hoeveelheid licht en warmte voor uw terrarium

De juiste hoeveelheid licht en warmte voor uw terrarium De juiste hoeveelheid licht en warmte voor uw terrarium Licht met UV voor tropenwoudbewoners (regenwoud & moessonbos) Anolissoorten Basilisken Groene wateragamen Groene leguanen Dwergdaggekko s Madagaskardaggekko

Nadere informatie

De vitamine D en calcium/fosfaat behoefte bij enkele soorten hagedissen

De vitamine D en calcium/fosfaat behoefte bij enkele soorten hagedissen De vitamine D en calcium/fosfaat behoefte bij enkele soorten hagedissen Marja Kik, Wouter Hendriks, Dennis Oonincx, Guido Bosch, Job Stumpel, Hans van Leeuwen Belangrijkste problematiek Disbalans in de

Nadere informatie

Welke Lichtbronnen zijn er eigenlijk?

Welke Lichtbronnen zijn er eigenlijk? Lichtbronnen Een essentieel onderdeel in het maken van een video is toch wel de juiste verlichting. Teveel of te weinig licht kan zorgen voor mindere beelden. Het kunnen omgaan met licht, is een kunstvorm

Nadere informatie

LED. begrippen kleur levensduur rendement besparing

LED. begrippen kleur levensduur rendement besparing LED begrippen kleur levensduur rendement besparing LED begrippen kleur levensduur rendement besparing De laatste jaren heeft led een enorme groei gemaakt, in zowel de techniek als op het gebied van verkoop.

Nadere informatie

Raadgever Terrariumverlichting. www.dohse-terraristik.com

Raadgever Terrariumverlichting. www.dohse-terraristik.com Raadgever Terrariumverlichting www.dohse-terraristik.com Een terrarium op vakkundige wijze verlichten met HOBBY-producten De juiste terrariumverlichting is een belangrijke factor bij het succesvol houden

Nadere informatie

Voeding Slangen Alle slangen zijn carnivoor ofwel vleesetend. De meeste soorten die in terraria worden gehouden, eten knaagdieren of vis.

Voeding Slangen Alle slangen zijn carnivoor ofwel vleesetend. De meeste soorten die in terraria worden gehouden, eten knaagdieren of vis. Voeding Slangen Alle slangen zijn carnivoor ofwel vleesetend. De meeste soorten die in terraria worden gehouden, eten knaagdieren of vis. Er zijn echter ook soorten die amfibieën, insecten, eieren of zelfs

Nadere informatie

Zonnestraling. Samenvatting. Elektromagnetisme

Zonnestraling. Samenvatting. Elektromagnetisme Zonnestraling Samenvatting De Zon zendt elektromagnetische straling uit. Hierbij verplaatst energie zich via elektromagnetische golven. De golflengte van de straling hangt samen met de energie-inhoud.

Nadere informatie

MELATONINE. Het natuurlijke slaapmiddel

MELATONINE. Het natuurlijke slaapmiddel MELATONINE Het natuurlijke slaapmiddel Wat is Melatonine Melatonine is een hormoon dat in de pijnappelklier (epifyse) geproduceerd wordt uit serotonine (neurotransmitter betrokken bij stemming en pijn)

Nadere informatie

Dieren (deel 2) Indeling dierenrijk. Cursus Natuur-in-zicht. 2 hoofdgroepen: GEWERVELDEN. * In deze cursus ligt de nadruk op de gewervelden 15/09/2011

Dieren (deel 2) Indeling dierenrijk. Cursus Natuur-in-zicht. 2 hoofdgroepen: GEWERVELDEN. * In deze cursus ligt de nadruk op de gewervelden 15/09/2011 Dieren (deel 2) Cursus Natuur-in-zicht 1 Indeling dierenrijk 2 hoofdgroepen: ONGEWERVELDEN GEWERVELDEN * In deze cursus ligt de nadruk op de gewervelden Dieren 2 Cursus Natuur-in-zicht 2 1 enkele ongewervelden

Nadere informatie

over de rol van licht in de vogelkweek

over de rol van licht in de vogelkweek over de rol van licht in de vogelkweek Wat is licht en wat doet het? Wat is er nu verkrijgbaar? LED: het licht van de toekomst? Geen technische verhalen!!! Vriendenclub Eindhoven 15/3/2015 2 De rol van

Nadere informatie

Verstandig zonnen Er wordt veel gezegd en geschreven over zonlicht en zonnebaden, over het gebruik van zonnebanken en zonnebrandcrèmes. Het grote aanbod van informatie kan ervoor zorgen dat u door de bomen

Nadere informatie

Met Parans Solar Lighting. is het alsof je de aanwezigheid van de natuur ervaart.

Met Parans Solar Lighting. is het alsof je de aanwezigheid van de natuur ervaart. 2012 Met Parans Solar Lighting 360 is het alsof je de aanwezigheid van de natuur ervaart. Het Parans systeem Parans Solar lighting creëert een unieke ambiance binnenshuis, doordat de variatie van het

Nadere informatie

Product naam: MM04495

Product naam: MM04495 Product naam: MM045 Specificaties MM045: Levensd: 25000u Lengte: 132 mm Wattage: 8.00W Diameter: 121 mm Kleur: groeilicht UVA UVBK Spanning: 230 V RA: 80 Beschermingsklasse: IP54 soort: PAR38 Te vervangen

Nadere informatie

BELEIDSPLAN OPENBARE VERLICHTING 2013 2017 BIJLAGE 2 VERLICHTINGSTECHNIEK

BELEIDSPLAN OPENBARE VERLICHTING 2013 2017 BIJLAGE 2 VERLICHTINGSTECHNIEK BELEIDSPLAN OPENBARE VERLICHTING 2013 2017 BIJLAGE 2 VERLICHTINGSTECHNIEK INHOUDSOPGAVE 1 TECHNIEK VERLICHTING... 3 2 DAGLICHT EN KUNSTLICHT... 3 3 ENKELE TECHNISCHE BEGRIPPEN... 4 3.1 Lichtstroom... 4

Nadere informatie

Raadgever Verlichting

Raadgever Verlichting Raadgever Verlichting e juiste verlichting met HOY fluorescentiebuizen Licht Licht is een energierijke materie-/deeltjesstraling. Het licht breidt zich in een golvenpatroon uit vanuit een stralingsbron

Nadere informatie

6/7/2018. over de rol van licht in de vogelkweek

6/7/2018. over de rol van licht in de vogelkweek Zesde versie, aanpassing 17 mei 2018 over de rol van licht in de vogelkweek 2 Voordracht van dr. Peter Coutteel Symposium in Uden Belangstelling van collega liefhebbers uit Eindhoven e.o. Dit verhaal:

Nadere informatie

Infobrochure UV-verlichting.

Infobrochure UV-verlichting. Infobrochure UV-verlichting De juiste terrariumverlichting is belangrijk voor het succesvol houden en kweken van terrariumdieren. Daarbij zijn bepaalde golflengtes van het licht, het UV-spectrum van bijzonder

Nadere informatie

SCHILTZ N CONVENTIONELE BUISARMATUUR Ø 70 MM IP 67

SCHILTZ N CONVENTIONELE BUISARMATUUR Ø 70 MM IP 67 SCHILTZ 13/4/217 N11 1 CONVENTIONELE BUISARMATUUR Ø 7 MM IP 67 RL.7.E Over de hele wereld verlichten honderdduizenden buislampen de werktuigmachines. Hun levensduur is lang en zij zijn enorm bestand tegen

Nadere informatie

SCHILTZ N CONVENTIONELE BUISARMATUUR Ø 70 MM IP 67

SCHILTZ N CONVENTIONELE BUISARMATUUR Ø 70 MM IP 67 SCHILTZ 11/2/215 N11 1 CONVENTIONELE BUISARMATUUR Ø 7 MM IP 67 RL.7.E Over de hele wereld verlichten honderdduizenden buislampen de werktuigmachines. Hun levensduur is lang en zij zijn enorm bestand tegen

Nadere informatie

PRAKTISCH HET TERRARIUM

PRAKTISCH HET TERRARIUM PRAKTISCH HET TERRARIUM l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n over houden van huisdieren Het opzetten en onderhouden van een terrarium is erg leuk, maar

Nadere informatie

KRISTALHELDER WATER DANKZIJ UV-C LICHT VOORDELEN VAN WATERZUIVERING MET UV-C

KRISTALHELDER WATER DANKZIJ UV-C LICHT VOORDELEN VAN WATERZUIVERING MET UV-C UV-C WATERZUIVERAAR KRISTALHELDER WATER DANKZIJ UV-C LICHT Ieder zwembad behoort schoon, helder water te bevatten dat vrij is van bacteriën, virussen, algen en schimmels. U wilt tenslotte veilig kunnen

Nadere informatie

De plaats op aarde. Hoe dichter bij de evenaar en hoe hoger in de bergen hoe sterker het UV-licht.

De plaats op aarde. Hoe dichter bij de evenaar en hoe hoger in de bergen hoe sterker het UV-licht. Verstandig zonnen Zonnestraling De zon geeft ons warmte, daglicht, maar ook UV-straling. Twee soorten UV-straling, bereiken de aarde. Het UV-A licht is het gedeelte van het zonlicht waardoor de huid bruin

Nadere informatie

UV lampen, een bron van verwarring

UV lampen, een bron van verwarring VHL Diermanagement / Dierenwelzijnsweb UV lampen, een bron van verwarring Metingen van uvb opbrengst van enkele uv lampen in NVD tuinen Jan Bos Ouwehands Dierenpark 2007-2009 VHL Diermanagement / Dierenwelzijnsweb

Nadere informatie

Geef je aquarium het licht dat het verdient

Geef je aquarium het licht dat het verdient CoralCare Geef je aquarium het licht dat het verdient Innovatieve LED-verlichting voor een optimale balans tussen koraalgroei en een natuurlijke weergave van het rif. Philips CoralCare voor een mooi koraalrif

Nadere informatie

Elke dag bouwen aan sterke botten

Elke dag bouwen aan sterke botten Elke dag bouwen aan sterke botten Waarom aandacht voor sterke botten? Hoe krijg je sterke botten? Of je sterke botten hebt of niet wordt voor een groot deel bepaald door erfelijke factoren. Een beetje

Nadere informatie

SPREEKBEURT WITLIPBOOMKIKKER

SPREEKBEURT WITLIPBOOMKIKKER SPREEKBEURT WITLIPBOOMKIKKER l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n AMFIBIEËN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE WITLIPBOOMKIKKER

Nadere informatie

Product naam: MM151. Soort. Straalhoek. Beschermingsgraad. Hoogte. Diameter. Bedrijfstemperatuur. Fotometrische data

Product naam: MM151. Soort. Straalhoek. Beschermingsgraad. Hoogte. Diameter. Bedrijfstemperatuur. Fotometrische data Product naam: Specificaties : Groep Armat Soort Plant Levensd L90 10.000u RA 82 Wattage W Straalhoek 90 graden Spanning 230V Beschermingsgraad IP20 Lichtkleur groeilicht UVA UVBK Hoogte 220mm soort Tubular

Nadere informatie

Ordening. Groep 4 en 5 van het basisonderwijs

Ordening. Groep 4 en 5 van het basisonderwijs Ordening Groep 4 en 5 van het basisonderwijs Hallo, welkom in Ouwehands Dierenpark! Met deze Doe Mee kom je veel verschillende dieren tegen. Probeer de vragen zo goed mogelijk te beantwoorden. Als je het

Nadere informatie

metabole en cardiovasculaire aandoeningen info voor patiënten Zonnebescherming

metabole en cardiovasculaire aandoeningen info voor patiënten Zonnebescherming metabole en cardiovasculaire aandoeningen info voor patiënten Zonnebescherming Inhoud 01 Zonnebescherming... 04 02 Natuurlijke bescherming... 04 03 Sneeuw, water, zand en kledij... 05 04 Wat kunt u zelf

Nadere informatie

5500 Kelvin TRUE-LIGHT. Volspectrum daglichtlampen

5500 Kelvin TRUE-LIGHT. Volspectrum daglichtlampen Gezond licht Geconcentreerd werken De beste kleurwaarneming Actief zijn Beter zien Goed voelen Opgewekte stemming 5500 Kelvin Licht is Leven Ons leven wordt grotendeels bepaald door het licht. Natuurlijk

Nadere informatie

Dit kan nog gewijzigd worden!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Dit kan nog gewijzigd worden!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Excursie Osnabrück, Thema ordening. Voorbereiding: Leerlingen downloaden de app zoo osnabruck audioguide (kan op Android en IOS) De app wordt in de klas geupdate zodat alle gebieden zijn te bekijken en

Nadere informatie

ENERGIE ZUINIGE VERLICHTING LED VERLICHTING

ENERGIE ZUINIGE VERLICHTING LED VERLICHTING ENERGIE ZUINIGE VERLICHTING LED VERLICHTING ENERGIEBESPARING LEVENSDUUR MILIEU BETROUWBAARHEID RETURN OF INVESTMENT GESCHIEDENIS De Russische wetenschapper Oleg Losev ontdekte reeds halverwege de jaren

Nadere informatie

Zonlicht en de huid: verstandig omgaan met de zon

Zonlicht en de huid: verstandig omgaan met de zon Zonlicht en de huid Zonlicht en de huid: verstandig omgaan met de zon Een beetje zonlicht is goed voor iedereen. Ultraviolette stralen zorgen voor de aanmaak van vitamine D. Dit is nodig voor sterke botten.

Nadere informatie

Basic Creative Engineering Skills

Basic Creative Engineering Skills Fotometrie 1 Voor het beschrijven van eigenschappen en specificaties van licht en lichtbronnen bestaan gestandaardiseerde begrippen en eenheden. CIE Commission Internationale de l Eclairage 2 Vermogen

Nadere informatie

Licht in het aquarium.

Licht in het aquarium. Licht in het aquarium. Walter Dorriné Wat is licht? Licht is een elektromagnetische straling, die samengesteld is uit verschillende golflengten. Voor het menselijk oog is enkel de straling met een golflengte

Nadere informatie

3F Voeding reptiel en amfibie

3F Voeding reptiel en amfibie Naam: Klas:.. Datum: Ruimte voor schoolstempel en paraaf docent 3F Voeding reptiel en amfibie Aan het einde van deze les moet je kennis hebben over verschillende manieren van voeren terrariumdieren. Tevens

Nadere informatie

Tips voor avondfotografie

Tips voor avondfotografie Tips voor avondfotografie digitalefotografietips.nl Veel fotografen bergen hun camera op na het vastleggen van een mooie zonsondergang. Maar eigenlijk begint het daarna pas, in ieder geval voor het onderwerp

Nadere informatie

Gezond licht met uniglas

Gezond licht met uniglas uniglas VITAL Wellnessglass Gezond licht met uniglas Licht is energie, maar ook informatie inhoud, vorm en structuur. Het vormt het potentieel voor alles. David Bohm, quantumfysicus en filosoof Het positieve

Nadere informatie

Reflectiekaart. Vooraf: Wat moeten ze kunnen: Wat moeten ze kennen: Omschrijf wat kinderen volgens jou moeten kennen en kunnen

Reflectiekaart. Vooraf: Wat moeten ze kunnen: Wat moeten ze kennen: Omschrijf wat kinderen volgens jou moeten kennen en kunnen Reflectiekaart 3.2.3.09 Dieren uit de hele wereld met elkaar vergelijken en classificeren: ongewervelde dieren (insecten) / gewervelde dieren(vissen, amfibieën, reptielen, vogels, zoogdieren). Omschrijf

Nadere informatie

Hoofdstuk 1: Veldkenmerken en voorkomen 3. Hoofdstuk 2: Voedsel en vijanden 4. Hoofdstuk 3: Voortplanting en verwanten 6

Hoofdstuk 1: Veldkenmerken en voorkomen 3. Hoofdstuk 2: Voedsel en vijanden 4. Hoofdstuk 3: Voortplanting en verwanten 6 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 1 Literatuurlijst 1 Inleiding 2 Hoofdstuk 1: Veldkenmerken en voorkomen 3 Hoofdstuk 2: Voedsel en vijanden 4 Hoofdstuk 3: Voortplanting en verwanten 6 Hoofdstuk 4: Verzorging

Nadere informatie

Licht / kleur / camera. Digitale bewerking

Licht / kleur / camera. Digitale bewerking Presentatie IVN Werkgroep Fotografie Licht / kleur / camera Digitale bewerking Afdrukken / kleuren beoordelen John Dijksma, 20 november 2014. Wat ziet u? Wat ziet u niet? Electro magnetisch spectrum Zichtbare

Nadere informatie

UVB THERAPIE. Een beknopte uitleg over het gebruik van ultraviolet B lichttherapie bij huidziekten. - Patiëntinformatie -

UVB THERAPIE. Een beknopte uitleg over het gebruik van ultraviolet B lichttherapie bij huidziekten. - Patiëntinformatie - UVB THERAPIE Een beknopte uitleg over het gebruik van ultraviolet B lichttherapie bij huidziekten. - Patiëntinformatie - Wat is UVB fototherapie? UVB (ultraviolet B) licht is een gedeelte van het natuurlijke

Nadere informatie

Bronvermelding: www.allesoverhetaquarium.nl

Bronvermelding: www.allesoverhetaquarium.nl ! Bronvermelding: www.allesoverhetaquarium.nl!! Het maken van aquarium foto's Voor veel mensen met een aquarium komt er een tijd dat men er foto's van wil maken om het behaalde resultaat voor altijd vast

Nadere informatie

Geef je aquarium het licht dat het verdient

Geef je aquarium het licht dat het verdient CoralCare Geef je aquarium het licht dat het verdient Innovatieve LED-verlichting voor een optimale balans tussen koraalgroei en een natuurlijke weergave van het rif. Verbeterde optiek en spectrum! Philips

Nadere informatie

Maja Miklič YOGA VOOR MEISJES MET YOGAHOUDINGEN VERNOEMD NAAR DIEREN E-BOOK GRATIS UITGAVE

Maja Miklič YOGA VOOR MEISJES MET YOGAHOUDINGEN VERNOEMD NAAR DIEREN E-BOOK GRATIS UITGAVE Maja Miklič YOGA VOOR MEISJES MET YOGAHOUDINGEN VERNOEMD NAAR DIEREN E-BOOK GRATIS UITGAVE Maja Miklič YOGA VOOR MEISJES MET YOGAHOUDINGEN VERNOEMD NAAR DIEREN E-BOOK INLEIDING 7 YOGABEOEFENING 9 YOGA

Nadere informatie

Daylight loeplamp Slimline. Vergroting Dioptrie Doorsnede Artikelnummer Prijs 1-75-en-2-25 3-en-5 130 25030 135,99

Daylight loeplamp Slimline. Vergroting Dioptrie Doorsnede Artikelnummer Prijs 1-75-en-2-25 3-en-5 130 25030 135,99 Daylight loeplamp Slimline Een praktische Daylight loeplamp Slimline voor de meest uiteenlopende werkzaamheden. De loep heeft een LED Daylight lamp en een uiterst smalle lensrand zodat u meer van uw object

Nadere informatie

Informatie over verstandig zonnen en bescherming van de huid.

Informatie over verstandig zonnen en bescherming van de huid. Informatie over verstandig zonnen en bescherming van de huid. Ieder jaar gaan er miljoenen mensen op vakantie naar zonnige oorden. Maar ook in eigen land kunnen we van de zon genieten. En daar is niets

Nadere informatie

Witbalans. Inleiding. Kleurtemperatuur

Witbalans. Inleiding. Kleurtemperatuur Inleiding Wanneer we fotograferen, maken we gebruik van licht. Dit kunnen lichtomstandigheden zijn, die we zelf volledig onder controle hebben. Denk hierbij aan een fotostudio, waarbij we zelf de hand

Nadere informatie

EXPLOSIEVRIJE ATEX ARMATUUR

EXPLOSIEVRIJE ATEX ARMATUUR info@nextgenerationled.be www.nextgenerationled.be Tel + 32 53 71 09 42 EXPLOSIEVRIJE ATEX ARMATUUR Kenmerken n Levensduur L80 %: > 50.000 uren n Atex richtlijn 94/9 EC n Zone 2 en 22 n IP klasse : 66

Nadere informatie

Verstandig zonnen. J.L.M. van Houtum, dermatoloog. 8 mei 2012

Verstandig zonnen. J.L.M. van Houtum, dermatoloog. 8 mei 2012 Verstandig zonnen J.L.M. van Houtum, dermatoloog 8 mei 2012 Inhoud Wat is zonlicht? Ultraviolet licht Huidtypes Effecten van zonlicht: acuut en chronisch Zonnebrandcrèmes Hoe beschermt u uw huid het best

Nadere informatie

lyondellbasell.com Huidkanker

lyondellbasell.com Huidkanker Huidkanker Hoeveel weet je hier van? Deze presentatie is bedoeld om je beter je leren begrijpen wat huidkanker is, welk effect het op je kan hebben en wat je kunt doen om het te voorkomen. De antwoorden

Nadere informatie

Bescherming van je lichaam tegen UV licht

Bescherming van je lichaam tegen UV licht Bescherming van je lichaam tegen UV licht Document LC16002 Dr Jan H. Lichtenbelt Haren (GN) 2016. 1 Inleiding We hebben zonlicht nodig. Zonlicht voelt lekker warm en behaaglijk aan en het maakt ook nog

Nadere informatie

Vitamine D IS EEN SUPPLEMENT NODIG. 11x vraag en antwoord over supplementen

Vitamine D IS EEN SUPPLEMENT NODIG. 11x vraag en antwoord over supplementen 11x vraag en antwoord over supplementen Vitamine D IS EEN SUPPLEMENT NODIG Om aan vitamine D te komen is vooral zonlicht erg belangrijk. Voeding speelt, zeker s zomers, een bijrol. Hoe krijg je niet te

Nadere informatie

Ordening. Voor groep 6, 7 en 8 van het basisonderwijs. D M O B - B & E - j u l i - 2 0 1 2

Ordening. Voor groep 6, 7 en 8 van het basisonderwijs. D M O B - B & E - j u l i - 2 0 1 2 Ordening Voor groep 6, 7 en 8 van het basisonderwijs D M O B - B & E - j u l i - 2 0 1 2 1 In de dierentuin leven heel veel dieren. Sommige lijken op elkaar, andere juist helemaal niet. Door te kijken

Nadere informatie

DE ZIN EN ONZIN OVER ZONLICHT

DE ZIN EN ONZIN OVER ZONLICHT DE ZIN EN ONZIN OVER ZONLICHT 1078 Inleiding Er wordt veel gezegd en geschreven over zonlicht en zonnebaden, over het gebruik van zonnebanken en van zonnebrandcrèmes. In deze folder komt een aantal veel

Nadere informatie

UVB-SENSOR 0389 GEBRUIKERSHANDLEIDING

UVB-SENSOR 0389 GEBRUIKERSHANDLEIDING UVB-SENSOR 0389 GEBRUIKERSHANDLEIDING CENTRUM VOOR MICROCOMPUTER APPLICATIES http://www.cma-science.nl Beschrijving De UVB-sensor is een lichtsensor die gevoelig is voor ultraviolet licht van het type

Nadere informatie

Trachemys scripta troostii. Geelwangschildpad Cumberlandschuckschidlkröte Cumberland slider / Cumberland turtle

Trachemys scripta troostii. Geelwangschildpad Cumberlandschuckschidlkröte Cumberland slider / Cumberland turtle Latijnse naam: Nederlandse naam: Duitse naam: Engelse naam: Trachemys scripta troostii Geelwangschildpad Cumberlandschuckschidlkröte Cumberland slider / Cumberland turtle Uiterlijk Ze hebben een groene

Nadere informatie

SUFA SF200 SF400 SF800

SUFA SF200 SF400 SF800 info@nextgenerationled.be www.nextgenerationled.be Tel + 32 53 71 09 42 PROJECTOR SUFA Kenmerken n Levensduur L70 %: > 50.000 uren n Energiebesparing tot 65% n IP klasse :66 n Ongeëvenaarde lichtopbrengst

Nadere informatie

Belichting in de Glastuinbouw. Tom Dueck, Wageningen UR Glastuinbouw energiek2020, 17 maart 2011

Belichting in de Glastuinbouw. Tom Dueck, Wageningen UR Glastuinbouw energiek2020, 17 maart 2011 Belichting in de Glastuinbouw Tom Dueck, Wageningen UR Glastuinbouw energiek2020, 17 maart 2011 Eén integrale aanpak met 7 transitiepaden: Programma Kas als Energiebron Energie besparen Duurzame energiebronnen

Nadere informatie

Ordening. Klas 1 en 2 van het voortgezet onderwijs

Ordening. Klas 1 en 2 van het voortgezet onderwijs Ordening Klas 1 en 2 van het voortgezet onderwijs Over de hele wereld verspreid leven zeer veel verschillende dieren die allemaal hun eigen kenmerken hebben. Als je in de dierentuin rondloopt kun je de

Nadere informatie

SPREEKBEURT GEMARMERDE RENKIKKER

SPREEKBEURT GEMARMERDE RENKIKKER SPREEKBEURT GEMARMERDE RENKIKKER l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n AMFIBIEËN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE

Nadere informatie

Licht, belichting & kwaliteit. Tom Dueck, Wageningen UR Glastuinbouw KCB, 16 febr 2011

Licht, belichting & kwaliteit. Tom Dueck, Wageningen UR Glastuinbouw KCB, 16 febr 2011 Licht, belichting & kwaliteit Tom Dueck, Wageningen UR Glastuinbouw KCB, 16 febr 2011 Licht en Belichting Waarom belichten wij? Jaarrond teelt Productieverhoging -> groeilicht Kwaliteitverbetering -> stuurlicht

Nadere informatie

Invloed UV-licht op bol blad bij chrysant PT projectnummer:

Invloed UV-licht op bol blad bij chrysant PT projectnummer: Invloed UV-licht op bol blad bij chrysant PT projectnummer: 13645.02 In opdracht van de landelijke commissie Chrysant van LTO Groeiservice Gefinancierd door Productschap Tuinbouw Postbus 280 2700 AG Zoetermeer

Nadere informatie

Registratie-richtlijnen B006 NIET-IONISERENDE STRALING

Registratie-richtlijnen B006 NIET-IONISERENDE STRALING en NIET-IONISERENDE STRALING 1 (Inclusief 502.01: Hittestaar; 502.02: Conjunctivale aandoeningen door UV-straling; 507: Mijnwerkers-nystagmus) Toelichting op de richtlijn Niet-ioniserende straling met

Nadere informatie

Dermatologie. Zonlicht en de huid: verstandig omgaan met de zon

Dermatologie. Zonlicht en de huid: verstandig omgaan met de zon Dermatologie Zonlicht en de huid: verstandig omgaan met de zon 1 Zonlicht en de huid: verstandig omgaan met de zon Er wordt veel gezegd en geschreven over zonlicht en zonnebaden, over het gebruik van zonnebanken

Nadere informatie

ministerie van de Vlaamse Gemeenschap administratie Gezondheidszorg

ministerie van de Vlaamse Gemeenschap administratie Gezondheidszorg I N F O R M A T I E F O L D E R Overdaad schaadt ZON SPRING ER VERSTANDIG MEE OM! ministerie van de Vlaamse Gemeenschap administratie Gezondheidszorg EVEN UW AANDACHT GRAAG!!! De meeste mensen houden van

Nadere informatie

Super helder in een compact design

Super helder in een compact design S Super helder in een compact design OVERWELDIGENDE LICHTOPBRENGST VOOR ELKE NACHTRIT Universal Bike Lights met hoogwaardige kwaliteit is meer dan alleen fietsverlichting. De mountainbiker van tegenwoordig

Nadere informatie

Beestige bundel van: 1

Beestige bundel van: 1 Beestige bundel van: 1 2 Ordening van organismen organisme = een levend wezen, iets wat leeft. Er zijn meer dan anderhalf miljoen soorten organismen. Om een overzicht te krijgen worden deze organismen

Nadere informatie

Samenvatting. Wat is de achtergrond van dit advies? Regelgeving en onderzoek zijn volop in ontwikkeling

Samenvatting. Wat is de achtergrond van dit advies? Regelgeving en onderzoek zijn volop in ontwikkeling Samenvatting Wat is de achtergrond van dit advies? Regelgeving en onderzoek zijn volop in ontwikkeling Europese wet- en regelgeving en onderzoek op het gebied van vitamines, mineralen en spoorelementen,

Nadere informatie

LICHT VAN NOBLE LIGHT

LICHT VAN NOBLE LIGHT Noble Light..... the best for your sight! Elektromagnetische straling nm 10 13 ZWEEDSE MIJL FM KM 10 11 MW KW METER 10 9 VHF TV 10 7 RADAR INFRAROODSTRALING 10 5 ZICHTBAAR LICHT 10 3 UV-STRALING DE ZON

Nadere informatie

Stichting Living Daylights. Light Inspirations. ir Atto Harsta

Stichting Living Daylights. Light Inspirations. ir Atto Harsta Stichting Living Daylights Light Inspirations ir Atto Harsta oprichter & bestuurder Stichting Living Daylights directeur Aldus bouwinnovatie voorzitter Booosting ir Atto Harsta directeur Aldus bouwinnovatie

Nadere informatie

Experimenten KIT. werkboekje. Dokter in de wetenschap: Klas:

Experimenten KIT. werkboekje. Dokter in de wetenschap: Klas: Experimenten werkboekje KIT Dokter in de wetenschap: Klas: 1 Licht/zon Zonnebaden in het licht Zonlicht is heel belangrijk voor planten. Als een plant enkele dagen geen of onvoldoende licht krijgt, begint

Nadere informatie

Glas en zonwering. Eigenschappen en functies van glas. Lichtperceptie. Zonnestralen. Samenstelling van de zonnestralen. Spectrofotometrische

Glas en zonwering. Eigenschappen en functies van glas. Lichtperceptie. Zonnestralen. Samenstelling van de zonnestralen. Spectrofotometrische Zonnestralen Samenstelling van de zonnestralen Zonnestralen die de aarde bereiken zijn samengesteld uit ongeveer 3% ultraviolette stralen (UV), 55% infraroodstralen (IR) en 42% zichtbaar licht. Deze drie

Nadere informatie

Stuurlicht: wat kunnen we ermee 2. Licht Event 10 december 2014 Arca Kromwijk, Wageningen UR Glastuinbouw

Stuurlicht: wat kunnen we ermee 2. Licht Event 10 december 2014 Arca Kromwijk, Wageningen UR Glastuinbouw Stuurlicht: wat kunnen we ermee 2 Licht Event 10 december 2014 Arca Kromwijk, Wageningen UR Glastuinbouw arca.kromwijk@wur.nl Stuurlicht Freesia Normaal assimilatielicht (SON-T 35 µmol/m 2 /s) met stuurlicht

Nadere informatie

DE FASCINERENDE WERELD VAN FLUORESCENTIE. Wat is Fluorescentie?

DE FASCINERENDE WERELD VAN FLUORESCENTIE. Wat is Fluorescentie? DE FASCINERENDE WERELD VAN FLUORESCENTIE Welkom in de fascinerende wereld van fluorescentie. De onzichtbare ultraviolette straling kan een saai stuk steen veranderen in een explosie van licht in alle denkbare

Nadere informatie

Dit werkboekje maakt onderdeel uit van http://combo-reptielen-en-amfibieen.yurls.net en http://werkboekjes.yurls.net en http://werkbladen.yurls.

Dit werkboekje maakt onderdeel uit van http://combo-reptielen-en-amfibieen.yurls.net en http://werkboekjes.yurls.net en http://werkbladen.yurls. it werkboekje maakt onderdeel uit van http://combo-reptielen-en-amfibieen.yurls.net en http://werkboekjes.yurls.net en http://werkbladen.yurls.net allo, Je hebt hier het werkboekje dat hoort bij een website

Nadere informatie

Sunline zonneproducten

Sunline zonneproducten Sunline zonneproducten De Sunline zonneproducten van Mylène zorgen ervoor dat het hele gezin optimaal beschermd is tegen de zon. In het gamma wordt gewerkt met speciale zonnefilters die lang houden en

Nadere informatie

Lichttherapie UVA-1 Radboud universitair medisch centrum

Lichttherapie UVA-1 Radboud universitair medisch centrum Lichttherapie UVA-1 In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten een afspraak te maken bij de afdeling Lichttherapie van het Radboudumc. Deze folder bevat informatie over therapie met langgolvig

Nadere informatie

Creepy Griezelbeesten. Handleiding en leerdoelen - 3de graad

Creepy Griezelbeesten. Handleiding en leerdoelen - 3de graad Creepy Griezelbeesten Handleiding en leerdoelen - 3de graad Partnerwerk Geef de leerlingen de opdracht om een griezelhuis in te richten. Hun taak is om te bepalen welke dieren er in het huis aanwezig zullen

Nadere informatie

NEW YORK. Light up your ideas

NEW YORK. Light up your ideas NEW YORK Light up your ideas design Hamid Khademi NEW YORK Apparatuur om of te hangen of aan de muur te bevestigen De productlijn New York omvat apparaten die opgehangen of aan de muur bevestigd kunnen

Nadere informatie

Sunshower, brengt al het goede van buiten naar binnen

Sunshower, brengt al het goede van buiten naar binnen Sunshower, brengt al het goede van buiten naar binnen Deluxe white Combi white Pure White XL Pure White waarom Sunshower? 1 Infrarood licht ontspant, stimuleert de bloedsomloop en verlicht pijn 2 Sunshower

Nadere informatie

Reptielen. Les 1 Kenmerken reptielen

Reptielen. Les 1 Kenmerken reptielen Reptielen Les 1 Kenmerken reptielen Inhoud 1. De leerkracht vraagt aan de leerlingen of zij thuis huisdieren hebben of dat zij iemand kennen die een huisdier thuis heeft. 2. De leerkracht vertelt dat er

Nadere informatie

Het is de inhoud die het verschil maakt

Het is de inhoud die het verschil maakt PHILIPS LED Spot (dimbaar) 4 W (35 W) GU10 Koelwit Dimbaar Het is de inhoud die het verschil maakt Met zijn mooie vormgeving en vertrouwde afmetingen is deze LED-spot de perfecte duurzame vervanger voor

Nadere informatie

Geelwangschildpad. Trachemys scripta troosti. www.licg.nl. Serie reptielen

Geelwangschildpad. Trachemys scripta troosti. www.licg.nl. Serie reptielen Serie reptielen Geelwangschildpad Trachemys scripta troosti Geelwangschildpadden zijn erg populair als huisdier. Deze koudbloedige dieren worden vaak gekocht wanneer ze nog klein zijn. Ze kunnen echter

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Zon, zonnen en zonlicht gezond en goed voor je gezondheid We hebben al heel lang te horen gekregen dat, te veel, zonlicht niet goed voor ons is. Daarom moeten we ons insmeren met zonnebrandcrème en moeten

Nadere informatie

12 volt, do it yourself! 12 Volt buitenverlichting. Design collection

12 volt, do it yourself! 12 Volt buitenverlichting. Design collection 12 volt, do it yourself! 12 Volt buitenverlichting Design collection 12 volt buitenverlichting gewoon zelf doen! Naast de bestaande 12 volt verlichtingslijn Garden Lights brengt Techmar BV een design collectie

Nadere informatie

1. Onderzoeksvraag Wat gebeurt er wanneer we een UV-lamp in de buurt van tonic houden?

1. Onderzoeksvraag Wat gebeurt er wanneer we een UV-lamp in de buurt van tonic houden? Lichtgevende tonic 1. Onderzoeksvraag Wat gebeurt er wanneer we een UV-lamp in de buurt van tonic houden? 2. Voorbereiding a. Begrippen als achtergrond voor experiment Fluorescentie: is een vorm van luminescentie

Nadere informatie

Water ater schildpadden

Water ater schildpadden Waterschildpadden Waterschildpadden Schildpadden bestaan al zo n 280 miljoen jaar. Deze dierengroep heeft een aantal aanverwante soorten, zoals bijv. de reusachtige dinosauriërs reeds lang overleefd. Door

Nadere informatie

PACCO-PARAMETERS DO - DOSSOLVED OXYGEN EC- DE ELEKTRISCHE CONDUCTIVITEIT ORP- DE REDOXPOTENTIAAL T - DE TEMPERATUUR. PaccoParameters

PACCO-PARAMETERS DO - DOSSOLVED OXYGEN EC- DE ELEKTRISCHE CONDUCTIVITEIT ORP- DE REDOXPOTENTIAAL T - DE TEMPERATUUR.   PaccoParameters PACCO-PARAMETERS PH DO - DOSSOLVED OXYGEN EC- DE ELEKTRISCHE CONDUCTIVITEIT ORP- DE REDOXPOTENTIAAL T - DE TEMPERATUUR PH De ph geeft de zuurtegraad van het water weer. Ze varieert doorgaans op een schaal

Nadere informatie

Heldere LED-verlichting met uitstekende lichtkwaliteit

Heldere LED-verlichting met uitstekende lichtkwaliteit PHILIPS LED Lamp 18 W (120 W) E27 Koelwit Niet-dimbaar Heldere LED-verlichting met uitstekende lichtkwaliteit Philips LED-lampen geven een koelwit licht, gaan uitzonderlijk lang mee en zorgen onmiddellijk

Nadere informatie

De optimale verlichting voor uw aquarium. Inclusief een overzicht van aquariumfabrikanten voor de benodigde buislengtes

De optimale verlichting voor uw aquarium. Inclusief een overzicht van aquariumfabrikanten voor de benodigde buislengtes De optimale verlichting voor uw aquarium Inclusief een overzicht van aquariumfabrikanten voor de benodigde buislengtes Welke soorten buizen zijn er? Lengtes en wattages van T5 TL-buizen ATTENTIE: T5 buizen

Nadere informatie

Winterslaap. Met filmpjes, werkblad en puzzels. groep 5/6. uitgave januari 2013

Winterslaap. Met filmpjes, werkblad en puzzels. groep 5/6. uitgave januari 2013 uitgave januari 2013 Winterslaap Met filmpjes, werkblad en puzzels groep 5/6 inhoud blz. Inleiding 3 1. Wat is een winterslaap? 4 2. Lage hartslag 5 3. Lage temperatuur 6 4. Winterrust 7 5. Winterslapers

Nadere informatie

SPREEKBEURT GEELWANG-, GEELBUIK- en ROODWANGSCHILDPAD

SPREEKBEURT GEELWANG-, GEELBUIK- en ROODWANGSCHILDPAD l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT GEELWANG-, GEELBUIK- en ROODWANGSCHILDPAD REPTIELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE

Nadere informatie

Daylight led MAG lamp S met vloerstatief. Vergrotings-factor Kleurtemperatuur Dioptrie Lux Artikelnummer Prijs k DN ,00

Daylight led MAG lamp S met vloerstatief. Vergrotings-factor Kleurtemperatuur Dioptrie Lux Artikelnummer Prijs k DN ,00 Daylight led MAG lamp S met vloerstatief Deze Daylight MAG lamp S is een modern en aantrekkelijk slank ontwerp loeplamp. Ideaal om te lezen en te werken aan projecten waarbij details belangrijk zijn. Deze

Nadere informatie

Naam: REPTIELEN. Vraag 1. Noem vier kenmerken van een reptiel. Vraag 1b. Welke (soorten) reptielen ken je al? pagina 1 van 8

Naam: REPTIELEN. Vraag 1. Noem vier kenmerken van een reptiel. Vraag 1b. Welke (soorten) reptielen ken je al? pagina 1 van 8 Naam: REPTIELEN Reptielen zijn gewervelde dieren en ze leven voornamelijk op het land. Ze zijn koudbloedig en hebben de omgevingstemperatuur dus nodig om hun lichaamstemperatuur te regelen. De huid van

Nadere informatie

Bescherm Uw Huid met Glasfolie

Bescherm Uw Huid met Glasfolie Bescherm Uw Huid met Glasfolie Feiten over bescherming tegen huidkanker en glasfolie De glasfolies van Solar Gard hebben een SPF-rating van 285 of meer en zijn dan ook de ideale oplossing om uw huid te

Nadere informatie

Sunshower, brengt al het goede van buiten naar binnen

Sunshower, brengt al het goede van buiten naar binnen Sunshower, brengt al het goede van buiten naar binnen Sunshower brochure A4+def.indd 1 20-08-14 14:19 Deluxe white Combi white Pure White XL Pure White waarom Sunshower? 1 2 3 4 5 Infrarood licht ontspant,

Nadere informatie