Nieuwsbrief Commissie Analyse en Toxicologie (CAT)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nieuwsbrief Commissie Analyse en Toxicologie (CAT)"

Transcriptie

1 Nieuwsbrief Commissie Analyse en Toxicologie (CAT) Februari 2012 Jaargang 6, nummer 1 RUBRIEK NIEUWS Jaarverslag 2011 De activiteiten van de CAT in Workshop op de ziekenhuisfarmaciedagen mede georganiseerd - Deelgenomen aan landelijk overleg over kwaliteitssysteem laboratorium ISO15189 versus CCKL PRL - Voorbeelddocumenten Service Level Agreement (SLA) uitbesteding analyses en Competentie-onderzoek uitbesteding analyses opgesteld - Nieuwsbrief rondgestuurd - TDM-monografieen opgesteld en herzien - Geïnventariseerd op welke wijze schoonmaakvalidatie kan worden uitgevoerd - Aandachtspunten geïnventariseerd op het gebied van farmaceutische kwaliteitscontrole ter bespreking met IGZ - Relevante wijzigingen in de Europese Pharmacopee geïnventariseerd - Organisatie verplichte opleidingsdagen opleiding ziekenhuisapotheker - Input geleverd aan het project ready-to-use spuiten - Vertegenwoordiging in andere commissies als GMP-z, beoordelen toeleveranciers, expertgroep toxicologie en RvA/CCKL Jaarplan 2012 De volgende activiteiten zijn gepland voor Deelname aan landelijk overleg besluitvorming kwaliteitssysteem laboratorium ISO15189 versus CCKL PRL - Organisatie PUOZ Labdag - Uitgifte nieuwsbrief - Updaten notitie grondstoffen not for human use - Updaten antidotalijst - Opstellen notitie houdbaarheidsonderzoek voorraadbereidingen - Opstellen notitie opnemen IR-spectra referentiestoffen in bibliotheek - Opstellen notitie schoonmaakvalidatie - Betrokken bij uitvoering onderzoek horend bij notitie kwaliteit spuiten VTGM op voorraad - Opstellen notitie kwaliteitscontrole capsules en zetpillen - Inventarisatie relevante wijzigingen Europese Pharmacopee - Opstellen en herzien TDM monografieën - Organisatie verplichte opleidingsdagen in het kader van de opleiding tot ziekenhuisfarmacie - Vertegenwoordiging in andere commissies als GMP-z, beoordelen toeleveranciers, expertgroep toxicologie en RvA/CCKL Vacatures in de CAT Wegens het vertrek van 2 leden ontstaan er 2 vacatures in de CAT. Indien je interesse hebt om lid te worden van de CAT meld je dan aan bij Yuma Bijleveld. Ook als je in het verleden al een keer aangeven hebt interesse te hebben in deelname aan de CAT vragen wij je dit opnieuw kenbaar te maken.

2 RUBRIEK ALGEMEEN Voorbeeld documenten uitbestedingen Bij uitbestedingen dient de competentie van het laboratorium waaraan de analyse is uitbesteed te zijn beoordeeld en akkoord bevonden. De opdrachtgever blijft professioneel verantwoordelijk. Bij structureel uitbesteden dient een SLA met het betreffende laboratorium te zijn overeengekomen. Competentieonderzoek: Voor klinisch farmaceutische analyses kan als uitgangspunt worden genomen dat indien het uitvoerende laboratorium RvA/CCKL geaccrediteerd is of voldoet aan een vergelijkbare norm, dat de competentie van dit laboratorium is beoordeeld en akkoord is bevonden. Een eigen competentieonderzoek is dan niet nodig. Wel dient men er zich van te vergewissen dat de uitbestede analyse in de accreditatie/norm is opgenomen. Voor farmaceutische analyses kan als uitgangspunt worden genomen dat indien het uitvoerende laboratorium GMP(z) gecertificeerd is, de competentie van dit laboratorium is beoordeeld en akkoord is bevonden. Een eigen competentieonderzoek is niet nodig. Wel dient men zich ervan te vergewissen dat de uitbestede analyse in de certificering is opgenomen. In die gevallen dat analyses uitbesteed worden aan een laboratorium dat niet RvA/CCKL geaccrediteerd is en niet voldoet aan een vergelijkbare norm of niet GMP(z) gecertificeerd is, dient een eigen competentieonderzoek te worden verricht. De CAT heeft hiervoor een voorbeelddocument ontwikkeld, zie CAT voorbeelddocument competentieonderzoek uitbestedingen analyses. SLA: Bij structureel uitbesteden dient een SLA overeengekomen te zijn met het laboratorium waaraan de analyse is uitbesteed. De CAT heeft hiervoor een voorbeelddocument ontwikkeld, zie CAT voorbeelddocument SLA uitbestedingen analyses. Opiatenimportvergunning Wanneer u in het buitenland referentiestoffen bestelt die onder de opiumwet vallen krijgt u soms het verzoek een opiatenimportvergunning aan te leveren. Wij hebben contact gezocht met IGZ. De reactie van IGZ is als volgt: Voor het bestellen van een van een middel vallend onder de bepalingen van de opiumwet heeft u geen ontheffing nodig als ziekenhuisapotheek. U dient het middel dan wel te bestellen bij een in Nederland gevestigde ontheffinghouder. Zij kunnen dan een invoerontheffing aanvragen. U kunt het middel dus niet rechtstreeks in het buitenland aan te vragen. Als apotheek mag u geen middelen binnen het grondgebied van Nederland brengen. RUBRIEK FARMACEUTISCHE KWALITEITSCONTROLE Wijzigingen Europese Farmacopee in de pijplijn: - Kweektemperatuur R2A wordt graden celcius (staat nu nog op graden celcius) - Pyrogeeneisen extra gezuiverd water worden in overeenstemming gebracht met die in het NFNF rapport kwaliteitseisen water voor dialyse - Gezien de ervaringen met extra gezuiverd water voor dialysetoepassingen heeft de europese farmacopee de discussie geopend over de toepassing van extra gezuiverd water voor parenterale toepassingen

3 Grondstoffen not for human use Incidenteel wordt een geneesmiddel in de apotheek bereid waarvoor geen grondstof verkrijgbaar is met het predikaat farmaceutische kwaliteit. Voordat een dergelijke grondstof gebruikt wordt, moet de geschiktheid worden vastgesteld. De therapeutische onderbouwing vraagt extra aandacht en er moet analytisch onderzoek worden uitgevoerd naar gehalte en zuiverheid. In de afgelopen jaren is tijdens GMP-z audits door de IGZ vastgesteld dat veel apotheken en hun laboratoria te lichtvaardig omgaan met deze categorie grondstoffen. Een betere onderbouwing en meer laboratoriumonderzoek is volgens IGZ noodzakelijk. In een in 2006 verschenen PW artikel is dit ook al duidelijk beschreven. Graag wil de CAT dit artikel onder uw aandacht brengen en vragen uw huidige werkwijze te toetsen aan hetgeen beschreven is in dit artikel. Het betreft het PW artikel: Beoordeling voor humane toepassing van chemicaliën not for human use : Auteurs Ververs FFT, Smeets OSNM, Schobben AFAM, PW nr. 46, 17 november 2006, pagina 469 t/m 471. RUBRIEK THERAPEUTIC DRUG MONITORING Er zijn 3 nieuwe TDM monografieën opgesteld en op de NVZA site geplaatst. Hier volgen de samenvattingen. Voriconazol Indicatiegebied: Monstermateriaal: Afnametijdstip: Bewaarcondities: Inzending: invasieve aspergillose invasieve candida*. bepaling in plasma, serum dalspiegel Voriconazol in plasma is gedurende ten minste 14 dagen stabiel bij kamertemperatuur. (*stabiliteitsdata UMCN ten behoeve van KKGT antifungale middelen ronde) Klinisch Farmaceutisch Laboratorium Interpretatie: Pulmonale aspergillose (therapie) Moeilijk penetrabel gebied zoals cerebrale infectie, sinusinfectie dal: 1 mg/l - 6 mg/l Bij leverfunctiestoornis is het advies de bovengrens te verlagen naar 4 mg/l dal: 2 mg/l - 6 mg/l * De rol van TDM van voriconazol betreft enkel de toepassing bij Aspergillus species die gevoelig zijn voor voriconazol. Er zijn geen gegevens bekend over de toepassing van TDM bij infecties door gisten en andere schimmels zoals Scedosporium en Fusarium noch bij verminderd gevoelige of resistente stammen van Aspergillus fumigatus. Vooralsnog zijn er geen indicaties voor target waardes bij profylaxe. Op dit moment wordt voor profylaxe de therapeutische grenswaarde aangehouden van > 1 mg/l.

4 Aripiprazol Geldt voor: Monstermateriaal: Afnametijdstip: Bewaarcondities: Inzending: patiënten die behandeld worden met aripiprazol buis stolbloed, bepaling in serum buis EDTA-bloed, bepaling in plasma dalspiegel 1 week bij 4 o C, 6 maanden bij -20 o C Klinisch Farmaceutisch Laboratorium Interpretatie: therapeutische concentraties toxische concentraties microgram/l 500 microgram/l Oxcarbazepine Geldt voor: Monstermateriaal: Afnametijdstip: Bewaarcondities: Inzending: Interpretatie: doelgroepen: volwassenen en kinderen bepaling in plasma of serum dalspiegel plasma of serum bewaren 1 week in de koelkast (2-8ºC). 4 weken in de diepvries (- 20 ºC) Klinisch Farmaceutisch Laboratorium/Klinisch Chemisch Laboratorium Referentiewaarde: monohydroxy-carbazepine metaboliet: 7 35 mg/l (er is geen duidelijke concentratie-effect relatie) Toxische concentraties: : monohydroxy-carbazepine metaboliet: > 50 mg/l IATDMCT Stuttgart Van 2-6 otober 2011 werd in Stuttgart het IATDMCT congres gehouden. Het 2 jaarlijkse congres is een ontmoetingsplaats voor professionals die actief zijn op het gebied van TDM en toxicologie. Naast laboratorium apothekers waren ook veel analisten uit Nederland naar Stuttgart getogen. Speciale aandacht was er deze keer voor alternatieve monstername (DBS), biomarkers en de TDM van antimycotica. In 2015 zal het IATDMCT congres plaatsvinden in Amsterdam.

5 RUBRIEK ORGANISATIE EN BELEID CCKL geaccrediteerde laboratoria (januari 2012) Twee Steden Ziekenhuis, Tilburg Academisch Ziekenhuis Maastricht, Maastricht Medisch Centrum Alkmaar, Alkmaar Apotheek Haagse Ziekenhuizen, Den Haag UMCG, Groningen VU Medisch Centrum, Amsterdam Isalaklinieken Zwolle, Zwolle IJsselland Ziekenhuis, Capelle ad IJssel (KCL en apotheek lab) Hofpoort Ziekenhuis, Woerden (alle laboratoria) Groene Hart Ziekenhuis Gouda (KCL en apotheek lab) UMCU, Utrecht Albert Schweitzer Ziekenhuis Dordrecht, Dordrecht Zorgcombinatie Noorderboog ziekenhuisapotheek Meppel-Hoogeveen, Meppel Meander Medisch Centrum, Amersfoort ISO15189 Voor de overgang van CCKL 4 e praktijkrichtlijn naar ISO is een transitieplan opgesteld. Het transitieplan is opgesteld met vertegenwoordigers uit alle relevante medische laboratorium specialismen, vertegenwoordigers van de RvA en vertegenwoordigers met specifieke expertise. Het plan gaat in op de overgang van een accreditatie volgens CCKL 4 e praktijkrichtlijn naar een accreditatie volgens ISO van medische laboratoria in Nederland en beschrijft de aanpassingen in de accreditatieprocedure die hiervoor noodzakelijk zijn. Het is een vervolg op de in 2008 ingezette richting waarin CCKL onderdeel is geworden van de RvA met als doel verdere professionalisering en internationale erkenning van het kwaliteitssysteem van de Nederlandse medische laboratoria. Intentie is dat: per medische laboratoria ISO geaccrediteerd kunnen worden volgens de in het plan voorgestelde werkwijze, per geen nieuwe registraties voor CCKL accreditaties bij de RvA mogelijk zijn, voor laboratoria die voor geregistreerd waren voor een CCKL accreditatie tot de mogelijkheid krijgen voor een gecombineerde CCKL/ ISO initiële beoordeling op basis waarvan ze een CCKL accreditatie kunnen verkrijgen, per RvA nog uitsluitend herbeoordelingen uitvoert tegen ISO volgens voorgestelde werkwijze. Het volledige transitieplan is op het kennisplein geplaatst en is aangeboden aan de leden van de NVZA. RUBRIEK TOXICOLOGIE 4-dimethylaminofenol Injectievloeistof 50 mg/ml, 5 ml van Tramedico BV is niet beschikbaar momenteel. Er is een doorhalingsverzoek aangevraagd. Het is een antidotum bij cyanide intoxicatie. De werking berust op methemoglobulinevorming. Alternatieven: Natriumnitriet injectievloeistof (apotheekbereiding, verkrijgbaar bij UMCU) Cyanokit infusievloeistof, 2,5 gram hydroxocobalamine, Alloga NL BV Voor meer informatie zie

6 Op de site zijn sinds het verschijnen van de vorige nieuwsbrief de volgende nieuwe monografieën opgenomen: - haloperidol - groene knolamaniet - strychnine - lood - clozapine - aceton De monografieën zijn als word-versie te downloaden of direct online te bekijken. RUBRIEK DE TOX-BOX Patient op ropivacaine epiduraal raakte weg tijdens toediening. De concentratie ropivacaine in perifeer bloed bleek 3 mg/l te zijn. Er is waarschijnlijk een bereidingsfout gemaakt want de intentie was continu epiduraal infuus van 12 mg/uur en dan wordt nooit een dergelijk hoge concentratie bereikt. Het infuus kon echter niet geanalyseerd worden omdat dit onderweg verloren is geraakt. Reacties op deze nieuwsbrief kunnen gericht worden aan Inge van Berlo (laarvdi@dz.nl) of Daan Touw (d.touw@ahz.nl).

Nieuwsbrief Commissie Analyse en Toxicologie (CAT)

Nieuwsbrief Commissie Analyse en Toxicologie (CAT) Nieuwsbrief Commissie Analyse en Toxicologie (CAT) April 2011 Jaargang 5, nummer 1 RUBRIEK NIEUWS Jaarverslag 2010 De activiteiten van de CAT in 2010 - organisatie van de PUOZ labdag - organisatie 2 workshops

Nadere informatie

Nieuwsbrief Commissie Analyse en Toxicologie (CAT)

Nieuwsbrief Commissie Analyse en Toxicologie (CAT) Nieuwsbrief Commissie Analyse en Toxicologie (CAT) December 2013 Jaargang 7, nummer 2 RUBRIEK NIEUWS PUOZ Therapeutic Drug Monitoring en Toxicologie Deze cursus werd door de CAT georganiseerd op 31 oktober

Nadere informatie

Nieuwsbrief Commissie Analyse en Toxicologie (CAT)

Nieuwsbrief Commissie Analyse en Toxicologie (CAT) Nieuwsbrief Commissie Analyse en Toxicologie (CAT) December 2012 Jaargang 6, nummer 2 RUBRIEK NIEUWS CAT Mirte Malingre is de nieuwe voorzitter van de CAT. Daarnaast heeft de CAT 2 nieuwe leden: Tessa

Nadere informatie

Nieuwsbrief Commissie Analyse en Toxicologie (CAT)

Nieuwsbrief Commissie Analyse en Toxicologie (CAT) Nieuwsbrief Commissie Analyse en Toxicologie (CAT) Oktober 2010 Jaargang 4, nummer 2 RUBRIEK NIEUWS PUOZ Labdag 29 juni 2010 Op 29 juni heeft voor de tweede keer de PUOZ Labdag plaatsgevonden. De opkomst

Nadere informatie

Nieuwsbrief Commissie Analyse en Toxicologie (CAT)

Nieuwsbrief Commissie Analyse en Toxicologie (CAT) Nieuwsbrief Commissie Analyse en Toxicologie (CAT) Juni 2013 Jaargang 7, nummer 1 RUBRIEK NIEUWS PUOZ Therapeutic Drug Monitoring en Toxicologie Deze cursus wordt door de CAT georganiseerd op 31 oktober

Nadere informatie

Nieuwsbrief Commissie Analyse en Toxicologie (CAT)

Nieuwsbrief Commissie Analyse en Toxicologie (CAT) Nieuwsbrief Commissie Analyse en Toxicologie (CAT) December 2014 Jaargang 8, nummer 2 RUBRIEK NIEUWS PUOZ Labdag 2014 Op 4 december heeft opnieuw de PUOZ Labdag plaatsgevonden. De inschrijvingen kwamen

Nadere informatie

Nieuwsbrief Commissie Analyse en Toxicologie (CAT)

Nieuwsbrief Commissie Analyse en Toxicologie (CAT) Nieuwsbrief Commissie Analyse en Toxicologie (CAT) Juni 2014 Jaargang 8, nummer 1 RUBRIEK NIEUWS PUOZ Labdag 2014 Deze zal plaatsvinden op 4 december 2014. Op de PUOZ labdag worden onderwerpen behandeld

Nadere informatie

Nieuwsbrief Commissie Analyse en Toxicologie (CAT)

Nieuwsbrief Commissie Analyse en Toxicologie (CAT) Nieuwsbrief Commissie Analyse en Toxicologie (CAT) Januari 2010 Jaargang 4, nummer 1 Nieuws post-hbo-opleiding voor analisten De CAT feliciteert de volgende analisten met het voltooien van de post-hbo

Nadere informatie

Gelre-iLab Klinisch Farmaceutisch & Toxicologisch Laboratorium

Gelre-iLab Klinisch Farmaceutisch & Toxicologisch Laboratorium Gelre-iLab Klinisch Farmaceutisch & Toxicologisch Laboratorium Wie zijn wij? Algemeen Gelre ziekenhuizen, bestaande uit de locaties Apeldoorn en Zutphen, is een topklinisch ziekenhuis met ca. 3500 medewerkers,

Nadere informatie

Heraccreditatie CCKL. Dr L Stolk, Klinische Farmacie, Academisch Ziekenhuis Maastricht

Heraccreditatie CCKL. Dr L Stolk, Klinische Farmacie, Academisch Ziekenhuis Maastricht Heraccreditatie CCKL Dr L Stolk, Klinische Farmacie, Academisch Ziekenhuis Maastricht 19-02-2002 middag symposium eerste CCKL accreditatie Deelnemers: Laboratoria apotheek van de ziekenhuizen Tilburg,

Nadere informatie

Doseeradviezen: zie SAP (klik op tekst onder uitslagen in kolom opmerkingen vakspecialist ) of laboratoriumapotheker telefoon: 043-3874722.

Doseeradviezen: zie SAP (klik op tekst onder uitslagen in kolom opmerkingen vakspecialist ) of laboratoriumapotheker telefoon: 043-3874722. Geneesmiddel- en toxicologische bepalingen laboratorium Klinische Farmacie en Toxicologie Openingstijden laboratorium: werkdagen: 8.30-17.00 uur. Adres: Academisch Ziekenhuis Maastricht Postbus 5800 6202

Nadere informatie

Introductie CCKL. Marc Willems. Unitmanager Zorg RvA/Unit Zorg (CCKL)

Introductie CCKL. Marc Willems. Unitmanager Zorg RvA/Unit Zorg (CCKL) Marc Willems Unitmanager Zorg RvA/Unit Zorg (CCKL) Ontstaan CCKL Jaren zeventig Belang en noodzaak van kwaliteitssysteem bij laboratoria in de humane gezondheidszorg om goede zorg voor patiënten te garanderen

Nadere informatie

Addendum GMP-Z3. Aseptische handelingen op voorraad. PUOZ labdag 29 juni Paul Le Brun (met dank aan Andras Vermes) Daan Touw

Addendum GMP-Z3. Aseptische handelingen op voorraad. PUOZ labdag 29 juni Paul Le Brun (met dank aan Andras Vermes) Daan Touw Addendum GMP-Z3 Aseptische handelingen op voorraad PUOZ labdag 29 juni 2010 Paul Le Brun (met dank aan Andras Vermes) Daan Touw Achtergrond VTGM: een geneesmiddel gereed voor gebruik maken, zodanig dat

Nadere informatie

Geneesmiddel- en toxicologische bepalingen laboratorium Klinische Farmacie en Toxicologie MUMC+

Geneesmiddel- en toxicologische bepalingen laboratorium Klinische Farmacie en Toxicologie MUMC+ Geneesmiddel- en toxicologische bepalingen laboratorium Klinische Farmacie en Toxicologie Openingstijden laboratorium: werkdagen: 8.30 17.00 uur. Adres: Academisch Ziekenhuis Maastricht Postbus 5800 6202

Nadere informatie

Midazolam spiegels. MDO IC Voordracht. Sander Wout AIOS Anesthesiologie 5 januari 2018

Midazolam spiegels. MDO IC Voordracht. Sander Wout AIOS Anesthesiologie 5 januari 2018 Midazolam spiegels MDO IC Voordracht Sander Wout AIOS Anesthesiologie 5 januari 2018 Aanleiding Patient 1959 BMI 54 (145 kg) Traumatisch schedel-hersenletsel na auto vs boom (50 km/u) Initieel E 1 M 1

Nadere informatie

Aseptische handelingen op voorraad aandeel van het laboratorium

Aseptische handelingen op voorraad aandeel van het laboratorium Aseptische handelingen op voorraad aandeel van het laboratorium PUOZ labdag 4 december Milly Attema, ziekenhuisapotheker OLVG Liesbeth de Wolf, hoofdanalist OLVG Wat gaan wij vertellen? Situatie en werkwijze

Nadere informatie

Farmaceutische analyse

Farmaceutische analyse Farmaceutische analyse Doel: Deze cursus behandelt de specifieke kennisgebieden van de kwaliteitscontrole die op het farmaceutisch laboratorium voorkomen en niet door de reguliere (analytisch chemische)

Nadere informatie

THERAPEUTIC DRUG MONITORING Nederlandse Vereniging van Ziekenhuisapothekers -- Commissie Analyse en Toxicologie

THERAPEUTIC DRUG MONITORING Nederlandse Vereniging van Ziekenhuisapothekers -- Commissie Analyse en Toxicologie SELECTIEVE SEROTONINE HEROPNAME REMMERS Geldt voor Indicatiegebied Monstermateriaal Afnametijdstip Bewaarcondities Inzending Interpretatie doelgroepen: volwassenen depressie en angststoornissen grote buis

Nadere informatie

Hoofdstuk 6 Gmp-z. PUOZ Labdag 22 november 2016 Gerhard Tijssen Ziekenhuisapotheker Albert Schweitzerziekenhuis

Hoofdstuk 6 Gmp-z. PUOZ Labdag 22 november 2016 Gerhard Tijssen Ziekenhuisapotheker Albert Schweitzerziekenhuis Hoofdstuk 6 Gmp-z PUOZ Labdag 22 november 2016 Gerhard Tijssen Ziekenhuisapotheker Albert Schweitzerziekenhuis 22 november 2016 Laboratorium en GMP-z hfdstuk 6 Puoz LABDAG 22 NOVEMBER 2016 Overzicht Hoofdstuk

Nadere informatie

Raad voor Accreditatie (RvA) Specifiek Accreditatie- Protocol (SAP) voor Medische laboratoria (algemeen)

Raad voor Accreditatie (RvA) Specifiek Accreditatie- Protocol (SAP) voor Medische laboratoria (algemeen) Raad voor Accreditatie (RvA) Specifiek Accreditatie- Protocol (SAP) voor Medische laboratoria (algemeen) Documentcode: RvA-SAP-M000-NL Versie 1, 28 augustus 2016 Een Specifiek Accreditatieprotocol (SAP)

Nadere informatie

Therapeutic Drug Monitoring bij gebruik van aminoglycosiden. BovenIJ Ziekenhuis 28 maart 2018 te Amsterdam V Utrecht, september 2018

Therapeutic Drug Monitoring bij gebruik van aminoglycosiden. BovenIJ Ziekenhuis 28 maart 2018 te Amsterdam V Utrecht, september 2018 Therapeutic Drug Monitoring bij gebruik van aminoglycosiden BovenIJ Ziekenhuis 28 maart 2018 te Amsterdam V2003286 Utrecht, september 2018 Pagina 1 van 8 1. Inleiding Het inspectieonderzoek TDM Aminoglycosiden

Nadere informatie

Hoe goed moet het? Meetonzekerheid bij geneesmiddelbepalingen

Hoe goed moet het? Meetonzekerheid bij geneesmiddelbepalingen Hoe goed moet het? Meetonzekerheid bij geneesmiddelbepalingen Mirte Malingré, Ziekenhuisapotheker apotheek laboratorium Meander MC presentatie Meander Medisch Centrum 1 Meetonzekerheid Vanuit een lab in

Nadere informatie

KONINKLIJKE NEDERLANDSE MAATSCHAPPIJ TER BEVORDERING DER PHARMACIE. LNA nu en in toekomst: Kenniscentrum Productzorg

KONINKLIJKE NEDERLANDSE MAATSCHAPPIJ TER BEVORDERING DER PHARMACIE. LNA nu en in toekomst: Kenniscentrum Productzorg KONINKLIJKE NEDERLANDSE MAATSCHAPPIJ TER BEVORDERING DER PHARMACIE LNA nu en in toekomst: Kenniscentrum Productzorg OSCAR SMEETS, 8 NOVEMBER 2018 FARMACEUTISCHE HISTORISCHE DAG LNA KENNISCENTRUM PRODUCTZORG

Nadere informatie

Raad voor Accreditatie (RvA) Specifiek Accreditatie- Protocol (SAP) voor Medische laboratoria (algemeen)

Raad voor Accreditatie (RvA) Specifiek Accreditatie- Protocol (SAP) voor Medische laboratoria (algemeen) Raad voor Accreditatie (RvA) Specifiek Accreditatie- Protocol (SAP) voor Medische laboratoria (algemeen) Documentcode: RvA-SAP-M000-NL Versie 2, 5-10-2017 Een Specif iek Accreditatieprotocol (SAP) omschrijf

Nadere informatie

Therapeutic Drug Monitoring bij gebruik van Aminoglycosiden. Ommelander Ziekenhuis locatie Winschoten 10 januari 2018

Therapeutic Drug Monitoring bij gebruik van Aminoglycosiden. Ommelander Ziekenhuis locatie Winschoten 10 januari 2018 Therapeutic Drug Monitoring bij gebruik van Aminoglycosiden Ommelander Ziekenhuis locatie Winschoten 10 januari 2018 V2003271 Utrecht, september 2018 1. Inleiding Het inspectieonderzoek TDM Aminoglycosiden

Nadere informatie

THERAPEUTIC DRUG MONITORING Nederlandse Vereniging van Ziekenhuisapothekers - Commissie Analyse & Toxicologie

THERAPEUTIC DRUG MONITORING Nederlandse Vereniging van Ziekenhuisapothekers - Commissie Analyse & Toxicologie Fenytoïne Geldt voor Indicatiegebied: Monstermateriaal Afnametijdstip Bewaarcondities Inzending Interpretatie doelgroepen: volwassenen, kinderen, dialysepatiënten, patiënten met lever- en of nierfunctiestoornissen

Nadere informatie

Derks & Derks Adviseurs in human talent voor de gezondheidszorg

Derks & Derks Adviseurs in human talent voor de gezondheidszorg Derks & Derks Adviseurs in human talent voor de gezondheidszorg Werving Selectie Assessment Loopbaanbegeleiding Coaching Detachering Interim HR Research Derks & Derks adviseurs in human talent Werving

Nadere informatie

Toekomste uitdagingen farmacie. Tim Roldaan, 4 juni 2015

Toekomste uitdagingen farmacie. Tim Roldaan, 4 juni 2015 Toekomste uitdagingen farmacie Tim Roldaan, 4 juni 2015 Agenda Visie MC Groep ziekenhuiszorg Ziekenhuisfarmacie en ontwikkelingen Dure geneesmiddelen analyse Opties kostenbesparingen 3 projecten vanuit

Nadere informatie

GDS norm in het ziekenhuis. Elsbeth Nagtegaal, ziekenhuisapotheker

GDS norm in het ziekenhuis. Elsbeth Nagtegaal, ziekenhuisapotheker GDS norm in het ziekenhuis Elsbeth Nagtegaal, ziekenhuisapotheker Aanleiding Setting Meander Medisch Centrum (1) Topklinisch ziekenhuis Ziekenhuis: 600 Bedden Ziekenhuisapotheek: KFD = Klinisch Farmaceutische

Nadere informatie

De Europese verklaring van ziekenhuisapotheken

De Europese verklaring van ziekenhuisapotheken De Europese verklaring van ziekenhuisapotheken De volgende pagina s bevatten de Europese verklaring van ziekenhuisapotheken. De verklaring is de gemeenschappelijk overeengekomen zienswijze over wat elk

Nadere informatie

Therapeutic Drug Monitoring bij gebruik van aminoglycosiden. Admiraal De Ruyter Ziekenhuis 31 januari 2018 te Goes V Utrecht, september 2018

Therapeutic Drug Monitoring bij gebruik van aminoglycosiden. Admiraal De Ruyter Ziekenhuis 31 januari 2018 te Goes V Utrecht, september 2018 Therapeutic Drug Monitoring bij gebruik van aminoglycosiden Admiraal De Ruyter Ziekenhuis 31 januari 2018 te Goes V2003274 Utrecht, september 2018 Pagina 1 van 9 1. Inleiding Het inspectieonderzoek TDM

Nadere informatie

Datum 11 augustus 2014 Onderwerp Afsluitbrief van het Circulaire inspectiebezoek op 27 mei 2014.

Datum 11 augustus 2014 Onderwerp Afsluitbrief van het Circulaire inspectiebezoek op 27 mei 2014. > Retouradres Postbus 90460 2509 LL Den Haag Apotheek Gelre Ziekenhuizen Albert Schweitzerlaan 31 7334 DZ APELDOORN Datum 11 augustus 2014 Onderwerp Afsluitbrief van het Circulaire inspectiebezoek op 27

Nadere informatie

Therapeutic Drug Monitoring bij gebruik van Aminoglycosiden. Wilhelmina Ziekenhuis Assen 15 december V Utrecht, september 2018

Therapeutic Drug Monitoring bij gebruik van Aminoglycosiden. Wilhelmina Ziekenhuis Assen 15 december V Utrecht, september 2018 Therapeutic Drug Monitoring bij gebruik van Aminoglycosiden Wilhelmina Ziekenhuis Assen 15 december 2017 V2003209 Utrecht, september 2018 1. Inleiding Het inspectieonderzoek TDM Aminoglycosiden richt

Nadere informatie

Klinisch Farmacologische en Toxicologische bepalingen voor externe aanvragers

Klinisch Farmacologische en Toxicologische bepalingen voor externe aanvragers Klinische Farmacologie en Apotheek VUmc Stichting Epilepsie Instellingen Nederland (SEIN) Klinisch Farmacologische en Toxicologische bepalingen voor externe aanvragers In de onderstaande tabel staan de

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden AKL. Algemeen

Algemene Voorwaarden AKL. Algemeen IJSSELLAND ZIEKENHUIS Titel: Opstellen van dienstverleningsovereenkomsten (SLA) en beoordelen competentie verwijzingslaboratoria en leveranciers (AKL) bijlage: Algemene Voorwaarden laboratoriumonderzoek

Nadere informatie

Veranderende analysemethoden voor TDM (geneesmiddelconcentraties in humane matrices) en klinische en forensische toxicologie

Veranderende analysemethoden voor TDM (geneesmiddelconcentraties in humane matrices) en klinische en forensische toxicologie LAB-Analyse Analyse 30 oktober 2008, De Kuip Rotterdam Veranderende analysemethoden voor TDM (geneesmiddelconcentraties in humane matrices) en klinische en forensische toxicologie Implementatie van de

Nadere informatie

Therapeutic Drug Monitoring bij gebruik van aminoglycosiden. Alrijne Ziekenhuis te Leiderdorp 9 mei 2018 V Utrecht, september 2018

Therapeutic Drug Monitoring bij gebruik van aminoglycosiden. Alrijne Ziekenhuis te Leiderdorp 9 mei 2018 V Utrecht, september 2018 Therapeutic Drug Monitoring bij gebruik van aminoglycosiden Alrijne Ziekenhuis te Leiderdorp 9 mei 2018 V2003290 Utrecht, september 2018 Pagina 1 van 8 1. Inleiding Het inspectieonderzoek TDM Aminoglycosiden

Nadere informatie

Auditorenmemo Auditorendagen mei/juni 2005

Auditorenmemo Auditorendagen mei/juni 2005 Pagina : 1 van 5 De nieuwe, vierde versie van de Praktijkrichtlijn was een van de thema s tijdens de auditorendagen 2005. Omdat deze versie nu ook geïmplementeerd dient te zijn en de auditoren op basis

Nadere informatie

Therapeutic Drug Monitoring bij gebruik van aminoglycosiden. Flevoziekenhuis Almere 26 februari 2018 V Utrecht, september 2018.

Therapeutic Drug Monitoring bij gebruik van aminoglycosiden. Flevoziekenhuis Almere 26 februari 2018 V Utrecht, september 2018. Therapeutic Drug Monitoring bij gebruik van aminoglycosiden Flevoziekenhuis Almere 26 februari 2018 V2003277 Utrecht, september 2018 Pagina 1 van 8 1. Inleiding Het inspectieonderzoek TDM Aminoglycosiden

Nadere informatie

Meetonzekerheid Theorie en praktijk

Meetonzekerheid Theorie en praktijk Meetonzekerheid Theorie en praktijk Mirte Malingré en Harry Kapelle 22 november 2016 presentatie Meander Medisch Centrum 1 Indeling Mirte -> Theorie -> concept adviesdocument werkgroep TTF -> graag input!

Nadere informatie

Datum 17 november 2014 Onderwerp Definitief inspectierapport tevens eindrapport circulaire inspectie

Datum 17 november 2014 Onderwerp Definitief inspectierapport tevens eindrapport circulaire inspectie > Retouradres Postbus 2680 3500 GR Utrecht Apotheek Haagse Ziekenhuizen (AHZ) t.a.v., gevestigd apotheker Escamplaan 900 2547 E DEN HAAG Datum 17 november 2014 Onderwerp Definitief inspectierapport tevens

Nadere informatie

Apotheker in de administratie

Apotheker in de administratie Apotheker in de administratie Bijkomend diploma niet noodzakelijk op federaal en Europees niveau Apothekers een belangrijke rol spelen in de diverse commissies betrokken bij registratie en terugbetaling

Nadere informatie

Therapeutic Drug Monitoring bij gebruik van aminoglycosiden. Rijnstate Ziekenhuis Arnhem 14 februari 2018 V Utrecht, september 2018

Therapeutic Drug Monitoring bij gebruik van aminoglycosiden. Rijnstate Ziekenhuis Arnhem 14 februari 2018 V Utrecht, september 2018 Therapeutic Drug Monitoring bij gebruik van aminoglycosiden Rijnstate Ziekenhuis Arnhem 14 februari 2018 V2003275 Utrecht, september 2018 Pagina 1 van 9 1. Inleiding Het inspectieonderzoek TDM Aminoglycosiden

Nadere informatie

Sectie Kwaliteitsbewaking Klinische Geneesmiddelanalyse en Toxicologie. Beleidsplan 2010-2012

Sectie Kwaliteitsbewaking Klinische Geneesmiddelanalyse en Toxicologie. Beleidsplan 2010-2012 Sectie Kwaliteitsbewaking Klinische Geneesmiddelanalyse en Toxicologie Opgericht te Den Haag 12 april 1984 Beleidsplan 2010-2012 Missie De sectie Kwaliteitsbewaking Klinische Geneesmiddelanalyse en Toxicologie

Nadere informatie

Jaarverslag 2011 / 2012. Apotheek Haagse Ziekenhuizen Samen voor betere farmaceutische zorg

Jaarverslag 2011 / 2012. Apotheek Haagse Ziekenhuizen Samen voor betere farmaceutische zorg Jaarverslag 2011 / 2012 Apotheek Haagse Ziekenhuizen Samen voor betere farmaceutische zorg Highlights 2011 / 2012 2 Farmaceutische zorg In de jaren 2011 en 2012 heeft AHZ bij de aangesloten ziekenhuizen

Nadere informatie

Aseptische bereiding Steriele bereiding, die niet in de primaire verpakking kan worden gesteriliseerd.

Aseptische bereiding Steriele bereiding, die niet in de primaire verpakking kan worden gesteriliseerd. Definities GMP-Z API (Active pharmaceutical ingredient) Iedere substantie of mengsel van substanties waaraan het effect van een bereid geneesmiddel kan worden toegeschreven of dat als zodanig dient. Aseptische

Nadere informatie

B-4.4-c. Richtlijnen voor Urine-analyses op Druggebruik 14-09-2004 01 14-09-2007. Apotheek Gelre ziekenhuizen Pagina: 1 van 5

B-4.4-c. Richtlijnen voor Urine-analyses op Druggebruik 14-09-2004 01 14-09-2007. Apotheek Gelre ziekenhuizen Pagina: 1 van 5 Apotheek Gelre ziekenhuizen Pagina: 1 van 5 Chain of Custody Het is belangrijk dat de gecontroleerde Cliënt is verzekerd van een juiste gang van zaken tijdens een drugscontrole. Deze gang van zaken wordt

Nadere informatie

DEEL IB SAMENVATTING VAN DE KENMERKEN VAN HET PRODUCT. NYSTATINE LABAZ, suspensie voor oraal gebruik

DEEL IB SAMENVATTING VAN DE KENMERKEN VAN HET PRODUCT. NYSTATINE LABAZ, suspensie voor oraal gebruik DEEL IB SAMENVATTING VAN DE KENMERKEN VAN HET PRODUCT NYSTATINE LABAZ, suspensie voor oraal gebruik 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Nystatine Labaz, suspensie voor oraal gebruik 100.000 E/ml 2. KWALITATIEVE

Nadere informatie

VOORWAARDEN EXTERNE LEVERINGEN AFDELING KLINISCHE FARMACIE EN TOXICOLOGIE LUMC

VOORWAARDEN EXTERNE LEVERINGEN AFDELING KLINISCHE FARMACIE EN TOXICOLOGIE LUMC VOORWAARDEN EXTERNE LEVERINGEN AFDELING KLINISCHE FARMACIE EN TOXICOLOGIE LUMC Het Academisch Ziekenhuis Leiden, handelend onder de naam Leids Universitair Medisch Centrum (hierna: LUMC) en meer in het

Nadere informatie

TOXICOLOGISCHE SCREENING M.B.V. LC-MS/MS. Yuma Bijleveld (AMC) Tessa Bosch (Maasstad) Marloes van der Meer (AMC) Eugenie Schrama (Maasstad)

TOXICOLOGISCHE SCREENING M.B.V. LC-MS/MS. Yuma Bijleveld (AMC) Tessa Bosch (Maasstad) Marloes van der Meer (AMC) Eugenie Schrama (Maasstad) TOXICOLOGISCHE SCREENING M.B.V. LC-MS/MS Yuma Bijleveld (AMC) Tessa Bosch (Maasstad) Marloes van der Meer (AMC) Eugenie Schrama (Maasstad) Wie overweegt het bepalen van toxicologie m.b.v. LC-MS/MS?? Waarom

Nadere informatie

Therapeutic Drug Monitoring bij gebruik van aminoglycosiden. Máxima Medisch Centrum 25 april 2018 te Veldhoven V Utrecht, september 2018

Therapeutic Drug Monitoring bij gebruik van aminoglycosiden. Máxima Medisch Centrum 25 april 2018 te Veldhoven V Utrecht, september 2018 Therapeutic Drug Monitoring bij gebruik van aminoglycosiden Máxima Medisch Centrum 25 april 2018 te Veldhoven V2003293 Utrecht, september 2018 Pagina 1 van 8 1. Inleiding Het inspectieonderzoek TDM Aminoglycosiden

Nadere informatie

Azool resistentie in Aspergillus fumigatus in Nederland

Azool resistentie in Aspergillus fumigatus in Nederland Azool resistentie in Aspergillus fumigatus in Nederland - Het totaal aantal aspergillose patiënten in Nederland Het totaal aantal gevallen van invasieve aspergillose in Nederland is niet goed bekend. Mijn

Nadere informatie

Verslag Bijeenkomst Wetenschappelijke Verenigingen RvA/CCKL (Unit Zorg) 7 februari 2011 Vredenburg, Utrecht

Verslag Bijeenkomst Wetenschappelijke Verenigingen RvA/CCKL (Unit Zorg) 7 februari 2011 Vredenburg, Utrecht Verslag Bijeenkomst Wetenschappelijke Verenigingen RvA/CCKL (Unit Zorg) 7 februari 2011 Vredenburg, Utrecht Onderwerp: de positie en toekomst van de CCKL-accreditaties binnen de RvA Aanwezig: zie bijlage

Nadere informatie

Wat kunnen we hiervan leren? Maureen ter Laak ziekenhuisapotheker Themamiddag NVKFAZ 24 mei 2011

Wat kunnen we hiervan leren? Maureen ter Laak ziekenhuisapotheker Themamiddag NVKFAZ 24 mei 2011 Wat kunnen we hiervan leren? Maureen ter Laak ziekenhuisapotheker Themamiddag NVKFAZ 24 mei 2011 ZAMB Cytostatica Regelgeving (ARBO, GMP) Veegmonsters: Handling op het lab Monsterneming Strategie wat wanneer

Nadere informatie

1. Beoordeling instellingsbeleid Met betrekking tot de naleving van de richtlijn parenteralia komt de inspectie tot de volgende oordelen.

1. Beoordeling instellingsbeleid Met betrekking tot de naleving van de richtlijn parenteralia komt de inspectie tot de volgende oordelen. > Retouradres Postbus 2680 3500 GR Utrecht Maastricht Universitair Medisch Centrum T.a.v. de heer drs. G.J.H.C.M. Peeters Voorzitter Raad van Bestuur Postbus 5800 6202 AZ MAASTRICHT St. Jacobsstraat 16

Nadere informatie

Toelichting bij BOzf van december 2018, publicatie Staatscourant dd. 23 april 2019

Toelichting bij BOzf van december 2018, publicatie Staatscourant dd. 23 april 2019 TOELICHTING In het Besluit Opleidingseisen Ziekenhuisfarmacie worden eisen gesteld aan de opleiding tot ziekenhuisapotheker (hoofdstuk B) en aan de erkenning van de opleider, de plaatsvervangend opleider,

Nadere informatie

RBPi INFLUENZA BIJLAGEN Klein distributieplan Tamiflu

RBPi INFLUENZA BIJLAGEN Klein distributieplan Tamiflu 7.3 Inleiding en achtergrond Door de aanschaf van een (beperkte) hoeveelheid antivirale middelen 1 (neuraminidaseremmers) heeft de Nederlandse overheid op bescheiden schaal de mogelijkheid te interveniëren

Nadere informatie

Appendix 5. Curriculum vitae

Appendix 5. Curriculum vitae Appendix 5 Curriculum vitae Reinout Cornelus Andreas Schellekens werd geboren op 30 november 1970 te Rotterdam als oudste zoon van Andreas Petrus Maria Schellekens en Theodora Allegonda Maria Catharina

Nadere informatie

Therapeutic Drug Monitoring bij gebruik van aminoglycosiden. Ziekenhuis Amstelland 16 mei 2018 te Amstelveen V Utrecht, september 2018

Therapeutic Drug Monitoring bij gebruik van aminoglycosiden. Ziekenhuis Amstelland 16 mei 2018 te Amstelveen V Utrecht, september 2018 Therapeutic Drug Monitoring bij gebruik van aminoglycosiden Ziekenhuis Amstelland 16 mei 2018 te Amstelveen V2003291 Utrecht, september 2018 Pagina 1 van 8 1. Inleiding Het inspectieonderzoek TDM Aminoglycosiden

Nadere informatie

Hoe zorgt u voor uw continu kwaliteitsbewaking?

Hoe zorgt u voor uw continu kwaliteitsbewaking? Zeichen Committing setzen für to die the Zukunft future Hoe zorgt u voor uw continu kwaliteitsbewaking? Kwaliteitsbewaking in (ziekenhuis) laboratoria en pharma GMP-z ISO 13485:2003 ISO 9001 GMP Richtlijn

Nadere informatie

Ziekenhuis: positie op ranglijst plus plaatsnaam

Ziekenhuis: positie op ranglijst plus plaatsnaam Ziekenhuis: positie op ranglijst plus plaatsnaam Percentage van de ondervraagden dat specialisme goed vindt Anaesthesie/pijnbestrijding Oss, Ziekenhuis Bernhoven 56 Rotterdam, Ikazia ziekenhuis 47 Nieuwegein/Utrecht,

Nadere informatie

Te behandelen onderwerpen. Disclosure statement. Bereidingen en Doorlevering. Bereidingen Doorlevering Geen conflicterende belangen

Te behandelen onderwerpen. Disclosure statement. Bereidingen en Doorlevering. Bereidingen Doorlevering Geen conflicterende belangen Symposium Bereidingen en Kinderen Bereidingen en Doorlevering András Vermes 14 september 2016 Maarsbergen Disclosure statement Geen conflicterende belangen Te behandelen onderwerpen Bereidingen Doorlevering

Nadere informatie

Utrecht, september 2016

Utrecht, september 2016 Eindrapport van het inspectiebezoek in het kader van Geneesmiddelen zonder Handelsvergunning aan ziekenhuisapotheek Nij Smellinghe te Drachten, op 25 mei 2016 Utrecht, september 2016 Documentnummer: 1008874

Nadere informatie

Pharmacokinetics and optimal exposure of antifungal drugs in critically ill patients van der Elst, Kimberly Corina Maria

Pharmacokinetics and optimal exposure of antifungal drugs in critically ill patients van der Elst, Kimberly Corina Maria University of Groningen Pharmacokinetics and optimal exposure of antifungal drugs in critically ill patients van der Elst, Kimberly Corina Maria IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's

Nadere informatie

DE OPLEIDING TOT ZIEKENHUISAPOTHEKER IN HET MUMC+

DE OPLEIDING TOT ZIEKENHUISAPOTHEKER IN HET MUMC+ - Pagina 1 van 10 - DE OPLEIDING TOT ZIEKENHUISAPOTHEKER IN HET MUMC+ Revisie 20-06-2011 Prof.Dr.C.Neef Versie 4, - Pagina 2 van 10-1. Algemeen 1.1 Deze verklaring bevat specifieke bepalingen voor de ziekenhuisapotheker

Nadere informatie

Registratie-eisen en toetsingsprocedure Forensische Toxicologie 004.1. Versie 2.0 (Januari 2012)

Registratie-eisen en toetsingsprocedure Forensische Toxicologie 004.1. Versie 2.0 (Januari 2012) 004.1 Versie 2.0 (Januari 2012) Registratie-eisen en toetsingsprocedure De kwaliteitseisen geformuleerd in het tweede lid van artikel 12 van het Besluit register deskundige in strafzaken (Brdis) vormen

Nadere informatie

R A A D V O O R A C C R E D I T A T I E. vertrouwen in deskundigheid en kwaliteit geborgd

R A A D V O O R A C C R E D I T A T I E. vertrouwen in deskundigheid en kwaliteit geborgd R A A D V O O R A C C R E D I T A T I E vertrouwen in deskundigheid en kwaliteit geborgd Wat is accreditatie? U wilt kunnen vertrouwen op de kwaliteit van geleverde producten en diensten. Steeds meer vormen

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF RVA TRANSITIE CCKL PRL NAAR Nieuwsbrief. De eerste medische laboratoria zijn over 1. Pilots. In dit nummer

NIEUWSBRIEF RVA TRANSITIE CCKL PRL NAAR Nieuwsbrief. De eerste medische laboratoria zijn over 1. Pilots. In dit nummer NIEUWSBRIEF RVA TRANSITIE CCKL PRL NAAR 15189, Utrecht wwwrvanl Nieuwsbrief Dit is de derde Nieuwsbrief waarmee de Raad voor Accreditatie (RvA) u informeert over de voortgang en de laatste ontwikkelingen

Nadere informatie

Update circulaire doorleveren. circulaire doorleveren - achtergrond. circulaire doorleveren wettelijk kader 2

Update circulaire doorleveren. circulaire doorleveren - achtergrond. circulaire doorleveren wettelijk kader 2 Update circulaire doorleveren circulaire doorleveren - achtergrond Symposium bereidingen en kinderen Mirjam Crul OLVG 14 september 2016 2015: Abcur casus uitspraak Europese hof IGZ: volume doorleveringen

Nadere informatie

2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Nystatine Labaz, suspensie voor oraal gebruik, bevat E nystatine per ml.

2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Nystatine Labaz, suspensie voor oraal gebruik, bevat E nystatine per ml. 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Nystatine Labaz, suspensie voor oraal gebruik 100.000 E/ml 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Nystatine Labaz, suspensie voor oraal gebruik, bevat 100.000 E nystatine

Nadere informatie

Specialistische farmacie vanuit het ziekenhuis; richting 2020. Bart Benraad

Specialistische farmacie vanuit het ziekenhuis; richting 2020. Bart Benraad Specialistische farmacie vanuit het ziekenhuis; richting 2020 Bart Benraad Wat is mijn baan? Ziekenhuisapotheker, Manager afdeling Farmacie Sint Maartenskliniek, Gespecialiseerde kliniek in Orthopedie,

Nadere informatie

Kwaliteitscertificaten, -labels of accreditaties 2013 Certificaat, label of accreditatie aanwezig 38

Kwaliteitscertificaten, -labels of accreditaties 2013 Certificaat, label of accreditatie aanwezig 38 Kwaliteitscertificaten, -labels of accreditaties 2013 Certificaat, label of accreditatie aanwezig 38 Per aanwezig certificaat/label/accreditatie Tweede NIAZ accreditatie (kwaliteitsnorm 2.2) en VMS certificering

Nadere informatie

Handelwijze bij vragen en klachten over een ISO of OHSAS certificaat versie 18 november 2008

Handelwijze bij vragen en klachten over een ISO of OHSAS certificaat versie 18 november 2008 Handelwijze bij vragen en klachten over een ISO 14001 of OHSAS 18001-certificaat versie 18 november 2008 SCCM en de aangesloten certificatie-instellingen willen de uitwisseling van ervaringen met ISO 14001-

Nadere informatie

Bloedalcoholen bepaling met GC-FID op een apolaire kolom

Bloedalcoholen bepaling met GC-FID op een apolaire kolom Bloedalcoholen bepaling met GC-FID op een apolaire kolom E Olijslager en R Langen Klinisch Farmaceutisch Laboratorium TweeSteden ziekenhuis Dr. Deelenlaan 5, 5042 AD Tiiburg. EOlyslager@zamb.tsz.nl Inleiding

Nadere informatie

Eindrapport van het GDP-API inspectiebezoek aan Alliance Healthcare Nederland B.V. te Veghel, op 28 juli Utrecht, 2017

Eindrapport van het GDP-API inspectiebezoek aan Alliance Healthcare Nederland B.V. te Veghel, op 28 juli Utrecht, 2017 Eindrapport van het GDP-API inspectiebezoek aan Alliance Healthcare Nederland B.V. te Veghel, op 28 juli 2017 Utrecht, 2017 1. Geïnspecteerde locatie(s): Alliance Healthcare Nederland B.V. Pomphoekweg

Nadere informatie

Informatie over onderzoek naar de determinanten voor de respons op DDAVP

Informatie over onderzoek naar de determinanten voor de respons op DDAVP Informatie over onderzoek naar de determinanten voor de respons op DDAVP (The RISE study: Response to DDAVP In mild hemophilia A patients, in Search for determinants) Plaats.. Datum.. Geachte mijnheer,

Nadere informatie

Stichting Bravis Ziekenhuis t.a.v. Raad van Bestuur Postbus AZ ROOSENDAAL

Stichting Bravis Ziekenhuis t.a.v. Raad van Bestuur Postbus AZ ROOSENDAAL > Retouradres Postbus 2518, 6401 DA Heerlen Stichting Bravis Ziekenhuis t.a.v. Raad van Bestuur Postbus 999 4700 AZ ROOSENDAAL Cc: Onderwerp Definitief rapport inspectiebezoek High Risk Medicatie Farmaceutische

Nadere informatie

Apotheek A15. Hoofd Apotheek A15, Dr. András Vermes

Apotheek A15. Hoofd Apotheek A15, Dr. András Vermes Apotheek A15 Apotheek A15 Aan de snelweg A15, op het industrieterrein Gorinchem-Oost, doemt tussen grote namen, zoals Chiquita en Domino s Pizza, een veel groter dan verwacht complex op: Apotheek A15.

Nadere informatie

Wat heeft een patiënt nodig voor OPAT?

Wat heeft een patiënt nodig voor OPAT? Deryckere Sabine Franky Buyle Ziekenhuisapotheek UZ Gent Outpatient Parenteral Antimicrobial Therapy OPAT: farmaceutische aspecten Info-avond thuisverpleegkundigen 19 september 2018 24 september 2018 Wat

Nadere informatie

Twee richtingen met één stip aan horizon. Dr. Pieter Helmons, ziekenhuisapotheker MSc. Arthur Wasylewicz AIOS ziekenhuisfarmacie

Twee richtingen met één stip aan horizon. Dr. Pieter Helmons, ziekenhuisapotheker MSc. Arthur Wasylewicz AIOS ziekenhuisfarmacie Twee richtingen met één stip aan horizon SAMEN NAAR MEER MEDICATIEVEILIGHEID Dr. Pieter Helmons, ziekenhuisapotheker MSc. Arthur Wasylewicz AIOS ziekenhuisfarmacie Medicatiebewaking in het St Jansdal Het

Nadere informatie

AANVULLEND AANVRAAGFORMULIER MEDISCHE LABORATORIA. RvA-F004-2-NL

AANVULLEND AANVRAAGFORMULIER MEDISCHE LABORATORIA. RvA-F004-2-NL AANVULLEND AANVRAAGFORMULIER MEDISCHE LABORATORIA RvA-F004-2-NL Naam aanvragende organisatie : Registratienummer (indien aanwezig) : Gevestigd te : Datum aanvraag : Naam aanvrager : Algemeen Dit formulier

Nadere informatie

Veelgestelde vragen over bloedonderzoek

Veelgestelde vragen over bloedonderzoek KLINISCHE CHEMIE Veelgestelde vragen over bloedonderzoek ADVIES Veelgestelde vragen over bloedonderzoek In deze folder leest u de meest gestelde vragen over bloedonderzoek. Hebt u vragen die niet in deze

Nadere informatie

HIV/HCV FARMACOLOGIE VOOR APOTHEKERS MASTERCLASS OKTOBER 2016 - MAART 2017 UTRECHT MEETING PROSPECTUS www.virology-education.nl CONTENT Introductie... 3 Masterclass beschrijving... 4 Achtergrond... 4 Leerdoelen...

Nadere informatie

Toekomstvisie farmacie

Toekomstvisie farmacie Toekomstvisie farmacie Inhoud Trends en verandering farmaceutisch landschap Openbare farmacie Ziekenhuisfarmacie Strategie op basis van visie Algemene ontwikkelingen in de gezondheidszorg Trends die ook

Nadere informatie

Verdiepende sessie In-house IVD

Verdiepende sessie In-house IVD Verdiepende sessie In-house IVD Opbrengsten en actiepunten dinsdag 20 maart 2018 Agenda sessie In-house IVD Doelstellingen Begrijpen en eenduidige interpretatie van de verordening. Daarnaast het boven

Nadere informatie

Opleidingsprogramma tot Klinisch Farmacoloog Certificering 2. Naam

Opleidingsprogramma tot Klinisch Farmacoloog Certificering 2. Naam Opleidingsprogramma tot Klinisch Farmacoloog Certificering 2 Naam Universitair Medisch Centrum Groningen & Pharmaceutical Research Associates (PRA) B.V. & Universiteit Groningen 4 maart 2014 1/14 Index

Nadere informatie

Duurzaamheidsrapport CCL Nutricontrol

Duurzaamheidsrapport CCL Nutricontrol Duurzaamheidsrapport CCL Nutricontrol Voorwoord Met trots presenteer ik u het allereerste duurzaamheidsverslag van CCL Nutricontrol! In dit eerste duurzaamheids verslag willen wij u laten zien dat wij

Nadere informatie

Kennisbundeling verbetert VTGM parenteralia. door Marc de Leeuw - 22-01-2013

Kennisbundeling verbetert VTGM parenteralia. door Marc de Leeuw - 22-01-2013 Kennisbundeling verbetert VTGM parenteralia Zes ziekenhuisapotheken slaan handen ineen door Marc de Leeuw - 22-01-2013 Zes ziekenhuisapotheken hebben hun krachten gebundeld en werken samen aan een veiliger

Nadere informatie

Geneesmiddelenmonitor

Geneesmiddelenmonitor Zorg voor data Geneesmiddelenmonitor Sturen op de inzet van dure en add-on geneesmiddelen Wijkt uw voorschrijf- gedrag af van dat van andere ziekenhuizen? Waarom de Geneesmiddelenmonitor? Het gebruik van

Nadere informatie

Bijlage 1 Gewogen gemiddelde

Bijlage 1 Gewogen gemiddelde Bijlage 1 Gewogen gemiddelde Rang Ziekenhuis Type Gewogen Verhouding gemiddelde dagverpleging / ligduur klinische verpleegdagen 1 Zaans Medisch Centrum Perifeer 2,33 36% 2 St. Anna Zorggroep Perifeer 2,36

Nadere informatie

Specialist. De chemie van geneeskunde. demedisch. Federatiepartner NVKC in beeld. TAAKHERSCHIKKING Vertrouwen speelt een sleutelrol

Specialist. De chemie van geneeskunde. demedisch. Federatiepartner NVKC in beeld. TAAKHERSCHIKKING Vertrouwen speelt een sleutelrol TAAKHERSCHIKKING Vertrouwen speelt een sleutelrol MSB EN VMSD Hoe samenwerking meer oplevert 3 OPLEIDEN IS VOORUITZIEN Investeren in de toekomst demedisch Specialist OKTOBER 2015 UITGAVE VAN DE FEDERATIE

Nadere informatie

Hoe ervaren we ISO15189 accreditatie? Stand van zaken.

Hoe ervaren we ISO15189 accreditatie? Stand van zaken. Hoe ervaren we ISO15189 accreditatie? Stand van zaken. Disclosure belangen spreker (potentiële) belangenverstrengeling Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties met bedrijven Sponsoring of onderzoeksgeld

Nadere informatie

Raad voor Accreditatie (RvA) Specifiek Accreditatie- Protocol (SAP) voor Point of Care Testing (POCT)

Raad voor Accreditatie (RvA) Specifiek Accreditatie- Protocol (SAP) voor Point of Care Testing (POCT) Raad voor Accreditatie (RvA) Specifiek Accreditatie- Protocol (SAP) voor Point of Care Testing (POCT) Documentcode: RvA-SAP-M001-NL Versie 2, 20-10-2017 Een Specif iek Accreditatieprotocol (SAP) omschrijf

Nadere informatie

1. Beoordeling instellingsbeleid Met betrekking tot de naleving van de richtlijn parenteralia komt de inspectie tot de volgende oordelen.

1. Beoordeling instellingsbeleid Met betrekking tot de naleving van de richtlijn parenteralia komt de inspectie tot de volgende oordelen. > Retouradres Postbus 2680 3500 GR Utrecht Onze Lieve Vrouwe Gasthuis T.a.v. de heer dr. J.Th.M. van der Schoot Voorzitter Raad van Bestuur Postbus 95500 1090 HM AMSTERDAM St. Jacobsstraat 16 3511 BS Utrecht

Nadere informatie

Spiegelbeeld, vertel eens even. Bioanalyse, Therapeutic Drug Monitoring en Klinische Toxicologie ten dienste van de individuele patiëntenzorg

Spiegelbeeld, vertel eens even. Bioanalyse, Therapeutic Drug Monitoring en Klinische Toxicologie ten dienste van de individuele patiëntenzorg Spiegelbeeld, vertel eens even Bioanalyse, Therapeutic Drug Monitoring en Klinische Toxicologie ten dienste van de individuele patiëntenzorg Rede uitgesproken bij de aanvaarding van het ambt van hoogleraar

Nadere informatie