Maastricht Kanker.. als het in de genen zit. Algemeen Buurtzorg Nederland Buurtdiensten Folder. Organisatie voor hulp in en om het huis.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Maastricht Kanker.. als het in de genen zit. Algemeen Buurtzorg Nederland Buurtdiensten Folder. Organisatie voor hulp in en om het huis."

Transcriptie

1 Multipel myeloom/ Ziekte van Kahler/ Ziekte van Waldenström Toon Hermans Huis Toon Hermans Huis Anja Krabben Toine Pieters Stephen Snelders Bart van Borne/Ruud Jonkers/ Jean Pruyn/Tris Serail Maastricht Kanker.. als het in de genen zit 2006 Folder. Informatie voor patiënten Folder. Inloophuis voor mensen met kanker en hun naasten. Maastricht e.o Boek. In dit boek vertellen patiënten, onderzoekers en behandelaars over leven met een kans op kanker Over kanker geschreven 1987 Boek. Dagboekfragmenten over het verwerken van kanker. Belangengroep M.E.N. Multipele Endocriene 2007 Folder. Informatie voor patiënten Neoplasie Belangenvereniging Von Hippel-Landau Folder. Informatie over de vereniging Von Hippel-Landau Buurtzorg Nederland Buurtdiensten Folder. Organisatie voor hulp in en om het huis. Catrien Bouman Ontaarden Boek. Schrijfster werkt al 16 jaar als verpleegkundige in een algemeen ziekenhuis in Friesland. Vanaf 1998 doet zij ervaring op in het begeleiden van patiënten met kanker die behandeld worden met chemotherapie. Vanuit die positie observeert zij gebeurtenissen en is daarnaast nauw betrokken bij de emotionele kant van de ziekte. Chris M.J. Boon en Frank A. Huser Vallende muren 1996 Boek. Mensen met kanker ervaren vertellen dat van de ene dag op de andere, je wereld volledig verandert. Vragen over verleden, heden en toekomst dringen je leefwereld binnen; tijdsbesteding, sociale contacten, maar ook levensbeschouwing, toekomstverwachting en zingeving blijven niet onberoerd. CML Earth Vertel. Stem. Maak contact Folder. Netwerk voor patiënten, patiëntenverenigingen en beroepsbeoefenaars Contactgroep Kahleren Merg en Been 2006 Tijdschrift. 2006: jun

2 Waldenströmpatiënten Contactgroep SCT SCT 2008 Folder. Informatie over SCT De Vogellanden Herstel en Balans 2010 Folder. Herstelprogramma voor mensen met kanker Dineke Kleine en Carin van Doremalen Leven met een gouden randje 2009 Boek. 11 portretten als steuntje in de rug voor vrouwen met kanker die in het medische traject zitten. Dr. David Servan- Schreiber Antikanker 2008 Boek. Volgens dr. David Servan-Schreiber zouden we een bijdrage kunnen leveren aan het voorkomen van kanker door: verstoring van het milieu tegen te gaan, ons voedsel aan te passen, trauma s te verwerken en een andere relatie met ons lichaam aan te gaan Dr. Lawrence LeShan Een kans op herstel 1990 Boek. Psychische klachten kunnen kanker en andere ziekten beïnvloeden. Eveline Tromp Overheersende 2009 Boek. Over hoe je je eigen gedachten kunt beïnvloeden. Sandro Sierhuis gedachten aan de kant Eveline Tromp-Klaren Handreikingen 2005 Boek. Ondersteunende teksten voor mensen met kanker en hun naasten. Frans Zoetmulder Opereren op weg naar 2005 Boek. Alles over chirurgie bij kanker. genezing H.B. Kal, V.J. de RU en H. Struikmans Kanker en radiotherapie 2001 Boek. Antwoorden op vele vragen van patiënten die voor het eerst met radiotherapie te maken krijgen. H.B. Kal, V.J. de Ru, en H. Struikmans Bestraling: wat betekent dat voor mij? 2001 Boek. Voor patiënten die voor het eerst met radiotherapie te maken krijgen. Ook informatie voor mensen in de directe Hans Nortier Rob Pelger Een tumor: wat kunnen hormonen hieraan doen? omgeving Boek. Praktische vragen en antwoorden over hormoonbehandeling bij kanker. Helen Dowlinginstituut Folder. Informatie voor patiënten ker Helen Garner De logeerkamer 2008 Boek. De logeerkamer is een roman over compassie en woede, waarin twee vrouwen zich proberen te verzoenen met een onafwendbaar lot. Bovendien is het een niet mis te verstane aanklacht tegen kwakzalverij en een warmhartige, soms

3 verrassend humoristische en dan weer pijnlijk eerlijke bespiegeling over de vriendschap. Zie Rouw en sterven. Henk Kuijer Knopen tellen 2007 Boek. Lotgevallen, hartenkreten en tips van een patient. Henk Mochel Kanker, zit dat zo 1994 Boek. De bedoeling van dit boekje is om over kanker te praten in gewone taal, maar wel met wetenschappers. Het bestaat uit 10 hoofdstukken. De titels slaan op verkeerde indrukken die mensen kunnen hebben over een onderwerp, zoals Het zit in de familie, Je krijgt overal kanker van en Chemotherapie, puur vergif. Het Helen Dowling instituut voor psychosociale geneeskunde Méér dan mijn kanker 1996 Boek. Verslag van een onderzoek naar effecten van psychosociale begeleiding van mensen met een chronische en/of levensbedreigende ziekte, zoals kanker Huidtherapeutisch Lymfoedeem Folder. Informatie voor patiënten Centrum t Loo Icare Lekker verzorgd thuis Folder. Icare ledenvereniging Icare Verpleging en verzorging IKW-werkgroep Wat zal ik zeggen, hoe Patiëntenverenigingen kan ik helpen? Instellingen Steun en toeverlaat als Psychosociale het nodig is Oncologie Integraal Kankercentrum Amsterdam Jantiene van Aschs, Monda Heshusius, Mary Michon en Susanne Piët Folder. Zorgvoorzieningen van Icare 2007 Folder. Voor mensen die zich afvragen hoe zij hulp kunnen bieden aan ernstig zieken Over kanker 1997 Boek. Medische en praktische vragen beantwoord door mensen met ervaring Vijf jaar geleden had ik kanker 1989 Boek. Verhalen van 10 mensen die kanker hebben gehad. Jean Shinoda Bolen Tot op het bot 1996 Boek. Levensbedreigende ziekte en persoonlijke groei.

4 Jerri Nielsen Ik zal overleven 2001 Boek. Jerri Nielsen is net gescheiden en werkt als eerste-hulparts in een ziekenhuis, als ze besluit dat het tijd wordt het roer radicaal om te gooien. Ze wordt de enige arts onder 41 onderzoekers op Antarctica. Tijdens de maandenlange poolwinter ontdekt ze een knobbeltje in haar borst. Het blijkt kanker te zijn. Het fascinerende verhaal van een sterke, moedige vrouw die ondanks alles één doel in het leven heeft: overleven. John Diamond K Omdat ook lafaards kanker kunnen krijgen 1999 Boek. K is een dagboek, een zelfonderzoek, een speurtocht naar de medische achtergronden van de ziekte Judith Strik Buitenspel gezet 2008 Boek. Over JudithStrik, die twee keer rhapdomyosarcoom kreeg, maar ook over voetbal en humor. Kankertalent.nl Stichting Kanker en Folder. Informatie over de stichting Talent Karel Giel De reis van de kreeft 2003 Boek. Een verhaal in tekst en beeld over sterker worden van heel ziek zijn. Over gewone-mensen-stappen naar een beter leven ondanks voortdurend dreigend gevaar Karel Glastra van Loon Ongeneeslijk optimistisch 2005, 2006 Boek. Persoonlijke korte openhartige verhalen over het leven als kankerpatiënt. Kluun Komt een vrouw bij de dokter 2003 Boek. Hoe een man de terminale ziekte van zijn vrouw beleeft. Zie Partners Kris Carr Crazy sexy 2008 Boek. Hoe een gek, sexy en waarachtig leven te leiden met kanker, en dat ware heling is gelegen in oprecht leven. Dit boek kunt u vinden in de categorie Intimiteit en seksualiteit KWF 60 jaar samen tegen kanker KWF Aanvullende of alternatieve behandelingen bij kanker KWF Als kanker meer is dan je aankunt DVD. 60 jaar ontwikkelingen in de strijd tegen kanker. Jubileumuitgave 2006 Folder. Betrouwbare informatie over alternatieve behandelingen Folder. Het besef een levensbedreigende ziekte te hebben kan leiden tot een crisis in het bestaan.

5 KWF Alvleesklierkanker 2006 Folder. Informatie voor patiënten KWF Borstvlieskanker 2005 Folder. Informatie voor patiënten KWF Chemotherapie 2007 Folder. Informatie voor patiënten KWF Hodgkin-lymfoon 2005 Folder. Informatie voor patiënten KWF Hormonale therapie bij 2008 Folder. Informatie voor patiënten kanker KWF Immunotherapie en 2006 Folder. Informatie voor patiënten monoklonale antilichamen KWF Kanker in de familie 2007 Folder. De rol van erfelijkheid KWF Kanker van de weke 2005 Folder. Informatie voor patiënten delen KWF Kanker, wat moet je er 2004 Folder. Over oorzaken en het beperken van risico s van weten? KWF Kanker, wat moet je 2004 Folder. ervan weten? KWF Kanker. En dan? 2005 DVD. Lotgenoten vertellen over het zoeken van een eigen weg KWF Kanker als je weet dat je niet meer beter wordt. KWF Kanker in gesprek met je arts KWF Kracht Folder. Handreikingen voor kwaliteit van leven. Folder. Advies over contact met de arts voor patiënten en hun omgeving Tijdschrift. 2008: dec 2009: jul, sep, dec KWF Lymfoedeem bij kanker 2007 Folder. Informatie voor patiënten KWF Mensen vertellen over kanker en erfelijkheid 2003 Folder.

6 KWF Non-Hodgkin-lymfonen 2005 Folder. Informatie voor patiënten KWF Onderzoek naar nieuwe behandelingen van kanker KWF Pijnbestrijding bij kanker 2005 Folder. Informatie voor patiënten die mee willen doen aan een onderzoek naar nieuwe behandelingsmethoden 2007 Folder. Informatie voor patiënten KWF Radiotherapie 2007 Folder. Informatie voor patiënten KWF Uitzaaiingen bij kanker 2007 Folder. Informatie over ontstaan en behandelingen KWF Verder leven met 2006 Folder. Over de emotionele en sociale kanten van kanker. kanker KWF Vermoeidheid na 2007 Folder. Vermoeidheid na behandelingen. kanker KWF Vragen over kanker? 2003 Folder. Algemene informatie over KWF KWF Wat is uw manier? Folder. 10 manieren om fondsen te werven. Lynne McTaggart Wat je weten moet over kanker 1997 Boek. Dit boek wil antwoord geven op veel vragen over kanker. Het staat stil bij eventuele oorzaken en bij de mogelijkheden om de ziekte in een vroeg stadium op te sporen. Daarnaast geeft het boek een overzicht van mogelijke behandelingen, zowel de conventionele als de meest veelbelovende alternatieve methoden. Ik wil patiënten met kennis wapenen, zegt McTaggart, zodat zij niet alleen afhankelijk zijn van het oordeel van een arts. Met dit boek voegt zij de daad bij het woord. Maria Hendriks Een lichaam van lood 2000 Boek. Extreme vermoeidheid na kanker Mathieu Snykers Overleven met chemotherapie Mezzo, Landelijke vereniging van Mantelzorgers en Mantelzorger Boek. Overleven met chemotherapie is zowel gebaseerd op persoonlijke ervaringen als op een degelijke wetenschappelijke kennis. Tijdschrift. Uitgave 2010/2011

7 Vrijwillige Zorg Michiel Scholtes, Helen Downing Instituut Nederlandse Kankerbestrijding Netwerk Palliatieve Zorg Regio IJssel Vecht Nicolien en Margriet Hunfeld O. Visser K.J. van Noord Morgen is nu 2008 Boek. Zoeken naar levenskwaliteit bij kanker. Mensen vertellen openhartig over de schok, de behandeling, hoop en wanhoop. Hoe gaat het met je? Video. Durf te praten over kanker Ongeneeslijk ziek, hoe Folder. Informatie over de mogelijkheden van zorg nu verder Helden 2007 Boek. Kanker en weer terug naar het normale leven. Feiten en fabels over 2005 Boek. Het blijkt dat er vele misverstanden bestaan over kanker. kanker in Nederland Dit boekje is geschreven om het algemene publiek op een duidelijke manier te informeren. Parkhuijs Almere Retraite Centrum Folder. Retraitecentrum voor mensen met een ernstige ziekte en hun partners Leven met kanker 1966 Boek. Tien vrouwen uiten hun persoonlijke ervaringen met kanker in heden of verleden. Patricia Duncker en Vicky Wilson Piet Borst Gezonde twijfel 2010 Boek. Een kritisch en optimistisch boek over voortgang in de medische wetenschap en de strijd tegen kwakzalverij. Polyposis Contactgroep Polyposis Contactgroep Folder. Algemene informatie Producent Nycomed Feiten en fabels over 2010 Folder. morfine en andere opoïden Rechtsgevoel Rechtsgevoel Folder. Juridisch adviseur voor bezoekers van de Zonnesteen. Tijden: zie folder Ruth Miltenburg Over ziek zijn 1998 Boek. Over ziek zijn helpt u de keuzes te maken die nodig zijn om samen met partner enz. de kwaliteit van leven zo hoog mogelijk te houden. Samengesteld door Leo Kanker je staat er niet 1997 Boek. Openhartige gesprekken met lotgenoten op internet van der Wiel alleen voor Sander Becker in Trouw Kankerpatiënten moeten de morfine Artikel. Zie map Artikelen

8 vooral niet sparen Sophie van der Stap Meisje met negen pruiken 2006 Boek. Roman van Sophie die 23 jaar is als zij hoort dat ze kanker heeft. Ze beschrijft de 54 weken dat ze aan een infuus ligt. Stephan de Jong, predikant en kunstenaar, verwant met spiritualiteit van Anselm Grün Diagnose: kanker -zoeken naar een weg 2007 Boek. Kanker is veel meer dan een lichamelijke aangelegenheid. Hoe kunnen mensen een weg vinden om verder te gaan, moed houden, het onomkoombare aanvaarden, het leven en de geliefden loslaten? Dat zijn spirituele vragen. Hier geen kant-enklare antwoorden. Ieder zal moeten putten uit de eigen spirituele hulpbronnen. En ieder zal op ontdekkingstocht moeten gaan om nieuwe hulpbronnen te vinden. Het boek is bedoeld om hierbij te helpen en reikt veel relevante informatie aan. Stichting Contactgroep Prostaatkanker wat Folder. Informatie voor patiënten Prostaatkanker nu? Stichting De Maretak Wanneer kanker je Folder. Steunpunt voor mensen met kanker en hun naasten. Veluwe leven beheerst, verandert er veel. Stichting kanker in Creatieve expressie bij Folder. Informatie over de stichting beeld kanker Stichting Zaadbalkanker Stichting Zaadbalkanker 2010 Folder. Informatie voor patiënten Sylvia Kristel Naakt 2007 Boek. Autobiografie van de actrice uit Emanuelle, haar leven en een kort stuk over haar strijd tegen kanker. Thom Koot De innerlijke Teksten over kanker en de schrijver zelf, die therapeut is. heelmeester W.W.A. Zuurmond Chronische pijn 2001 Boek. Informatief boek over verschillende manieren van pijnbestrijding. Wereld Kanker Verklein de kans op Folder. Onderzoek Fonds kanker Willemijn van Benthem Bekend met kanker 2005 Boek. Bekende Nederlanders en Belgen over hun ervaringen met kanker. Met foto s van Marleen Daniëls. Wim Schreurer & Eduard Ernst De Wandeling 2000 Boek. Een boek over bezinning, over de levens weg van gewone mensen.

9 t Praethuijs Folder. Inloophuis voor mensen met kanker en hun naasten. Alkmaar e.o. Yvonne Prins Ziekenhuis Survivalgids: Wegwijs in de wereld van de witte jassen 2008 Boek. Wie naar het ziekenhuis moet, betreedt een heel andere wereld, een maatschappij in een maatschappij, met haar eigen wetten en regels. Nuttige informatie over onder andere onderzoeken, second-opinions en de communicatie met artsen en verpleging. Tanja van Roosmalen Wat Nu? Folder. Een leerling met kanker: een praktische handleiding Andere culturen Andere culturen De werkgroep allochtonen en kanker van KWF kankerbestrijding SAK (St. allochtonen en kanker) SAK (St. allochtonen en Allochtonen en kanker 2006 Boek. Geeft professionals meer inzicht in de wijze waarop allochtonen kanker als ziekte interpreteren en beleven. We need each other 2008 Folder. SAK steunt allochtone kankerpatiënten en hun families Andere culturen Wij hebben elkaar 2008 Folder. SAK steunt allochtone kankerpatiënten en hun families kanker) nodig Andere Culturen VPTZ Er zijn voor een ander 2010 Tijdschrift. Eenmalige uitgave over ondersteuning in de laatste levensfase in een etnisch diverse omgeving Baarmoeder-kanker KWF Eierstokkanker 2008 Folder. Informatie voor patiënten Baarmoeder-kanker KWF Vulvakanker 2006 Folder. Informatie voor patiënten Baarmoeder-kanker Stichting Olijf Levenskunst 1997 Boek. Vrouwen met gynaecologische kanker vertellen over de kunst van het leven na kanker. Baarmoeder-kanker KWF Baarmoederkanker 2006 Folder. Informatie voor patiënten Borstkanker Stichting Olijf Levenskunst 1997 Boek. Vrouwen met gynaecologische kanker vertellen over de kunst van het leven na kanker. Zie Baarmoeder-kanker Borstkanker Alma Vinjé-Harrewijn Aukje van Beek en Pieternel Haspels Omgaan met lymfoedeem 2009 Boek. Dit is het eerste boek in het Nederlands dat gedetailleerd alle aspecten van deze aandoening beschrijft. Het is rijkelijk geïllustreerd met foto s, patiëntenvoorbeelden en anatomische afbeeldingen. Dit boek is geschreven om (potentiële) patiënten, hun partners, familie, vrienden en collega s te informeren over

10 Borstkanker Antoinette Temmink Ik worstel en kom boven Borstkanker Borstkankervereniging Na het eerste jaar Nederland Borstkanker Borstkankervereniging Activiteitenprogramma Nederland 2010 Borstkanker Borstkankervereniging Borstkanker en Nederland en seksualiteit producent Pfizer lymfoedeem Boek. Borstkanker: foto s, levensverhalen en gedichten door lotgenoten. Folder Folder. Voor (ex)patiënten in de regio Meppel en Zwolle e.o. Folder. Informatie voor patiënten Borstkanker Conny Sluysmans Vraag niet waarom 1975 Boek. Een verhaal over borstamputatie uit eigen lijfelijke ervaring. Borstkanker De Zonnesteen Blijf Lymfoedeem de 2010 Folder. Map met cursusprogramma baas Borstkanker Dionne van Lent Tranen in de stamppot 2003 Boek. Een oprecht en aangrijpend boek over hoe moeilijk het is om afscheid te nemen van het leven. Het kan velen tot troost zijn. Borstkanker Dr. H. Oldenburg, chirurg Dr. M-J. VranckenPeeters, chirurg J. van Boheemen, medisch journalist Het borstkankerboek 2007 Boek. Hét complete handboek over borstkanker. Een instument om goed geïnformeerd keuzes te maken. Met heldere uitleg, kleurenfoto s, illustraties en ervaringsverhalen. Borstkanker Dr.Ingeborg Mares- Engelberts Borstbeelden 2005 Boek. Een boek over keuzes in de behandeling van borstkanker Met foto s Borstkanker Elizabeth Berg Op weg naar de sterren 2002 Boek. Over twee vriendinnen die alles delen, en dan krijgt een van hen kanker. Borstkanker Frieda Joris Roodborstje 2001 Boek. Een dagboek over borstkanker Borstkanker Hedwig Duindam Schoonheid in schending 2009 Boek. Foto s en gedichten over de angstige wereld van een vrouw na de diagnose borstkanker

11 Borstkanker Huidtherapeutisch Borstprotheses, lingerie Folder. Centrum t Loo en badmode Borstkanker J.M. Tabak Bewust van borstkanker 2006 Boek. Bewust van borstkanker geeft vrouwen met borstkanker, hun naasten en zorgverleners die met borstkanker te maken hebben, op heldere wijze antwoord op veel vragen die zich rondom borstkanker voordoen. Ook behandelt de auteur daarbij onderwerpen waar nog vraagtekens over bestaan en waar verschillende artsen keuzes maken. Borstkanker Jack Canfield, Mark Victor Hansen en Mary Borstkanker 2006 Boek. Een persoonlijk boek over borstkanker met ruimte voor eigen gevoelens en gedachten. Olsen Kelly Borstkanker Jacqueline Baselier Dansend op het randje 1999 Boek. Als een arts kanker krijgt. Borstkanker Jan Michael De kunst van het 2003 Boek. Novelle, gebaseerd op feiten uit de periode dat zij intensief vliegen met kanker te maken kreeg. Borstkanker Joyce Wadler Mijn borst 1993 Boek. Het oprechte verhaal van een vrouw met borstkanker. Borstkanker Karin Spaink Open en bloot 2007 Boek. De schrijfster betoogt waarom ze niet gelooft in het nut van de Pink Ribbon-campagnes, breekt ze een lans voor zelfonderzoek, uit ze haar scepsis over de tweejaarlijkse screening van vrouwen boven de vijftig en stelt ze grenzen aan preventie. Borstkanker Kars Kanter Mijn dromedarismeisje 2008 Boek. De schrijver is medisch wetenschappelijk onderzoeker en hulpverlener. Hij moet een collega aanklagen nadat die een fout maakt bij de behandeling van zijn vrouw die borstkanker heeft. Borstkanker Ken Wilber Overgave en strijd 1991 Boek. Ken Wilber, auteur op het gebied van transpersoonlijke psychologie, over zijn vrouw die borstkanker krijgt. Borstkanker Kluun Komt een vrouw bij de dokter 2003 Boek. Hoe een man de terminale ziekte van zijn vrouw beleeft. Zie Partners Borstkanker KWF Borstkanker 2007 Folder. Informatie voor patiënten Borstkanker KWF Borstreconstructie 2005 Folder. Informatie voor patiënten Borstkanker Leida van Voornveld Lekker belangrijk 2008 Boek. Columns over het leven van de schrijfster met kanker

12 Borstkanker Lilian de Graaf Metamorfose 1998 Boek. Na de diagnose borstkanker met uitzaaiingen besluit de schrijfster te onderzoeken hoe ze troost kan halen uit zichzelf en anderen om de dood uiteindelijk recht in het gezicht te kunnen kijken. Borstkanker Liset Noorduyn, Bart Versteeg, Jan van der Ven Geen haar op mijn hoofd! 2007 Boek. Een integer en realistisch (foto)boek over alle facetten van borstkanker. Het boek is vooral bedoeld om patiënten en hun omgeving te informeren over een ingrijpende gebeurtenis in hun leven. In woord en beeld. Borstkanker Lobstar label Lobstar label Folder. Kleding voor mensen met een asymmetrisch lichaam Borstkanker Marleen Mutsaers Het monster van mama 2007 Boek. Dit boek gaat over Mara, een vrolijk meisje van tien jaar. Op een dag vertelt haar moeder dat ze ziek is, erg ziek. Al snel wordt alles anders thuis. Maar Mara zorgt ervoor dat het leven doorgaat! Zie. Borstkanker Mary Michon Van die damesdingen 2009 Boek. Een openhartig verhaal over het omgaan met diabetes en baarmoederkanker. Borstkanker Nicole Melchior Als een verpleegkundige kankerpatiënt wordt Borstkanker Pauline Hammerstein Dokter, er zit een vrouw aan die borst Borstkanker Pieke Stuvel Mamma heeft een knobbeltje Borstkanker Producent Abbott I m every woman Tijdschrift Boek. Hoe kijkt een verpleegkundige naar haar vakgenoten op het moment dat ze zelf patiënt is Boek. Dit boek is een verslag van de schrijfsters strijd tegen kanker, maar ook vóór een menswaardige behandeling door artsen en met name specialisten Boek. Een ontroerend en soms grappig boek, waarin ook de harde kanten van het ziekteproces niet verzwegen worden. Borstkanker Stichting Olijf Olijfschrift Folder. Informatie en lotgenotencontact voor patiënten met gynaecologische kanker Borstkanker Stichting Olijf Olijfschrift 2010 Tijdschrift. Over gynaecologische kanker. 2010: sep Borstkanker Borstkanker Uitgegeven door producent Pfizer Uitgegeven door producent Pfizer Borstkanker in perspectief Borstkanker in perspectief Folder. Het eerste jaar na de diagnose Folder. Het verschil tussen behandelen en helen

13 Borstkanker Elizabeth Bryan Omhels het leven 2007 Boek. Het verhaal van een familie in de schaduw van kanker. Hersenen Hersenen Brooke en Keith Desserich Mijn kind heeft een Folder. Informatie voor ouders en school hersentumor Verstopte briefjes 2009 Boek. Dagboek door de ouders van Gracie, ter herinnering aan haar oudere zus die overlijdt maar overal in huis tekeningen en briefjes heeft achtergelaten. Hersenen Lienka Otten Kop zorgen 2008 Boek. Lienka Otten, een 20-jarige studente psychologie, doet als proefpersoon mee aan een onderzoek naar een medicijn tegen migraine. Een week na de eerste scan wordt ze gebeld: of ze een afspraak wil maken met neuroloog van het ziekenhuis. Dit is het begin van een slopend ziekteproces. Lienka heeft een hersentumor. Hersenen Stichting Stophersentumoren.nl Hersenen VOKK Verwerkingsmap voor kinderen met een hersentumor 1500 Hoofdzaken 2010 Boek. Onderzoek naar de noodzaak van meer hersentumoronderzoek Folder. Map Hoofd en hals KWF Hersentumoren 2005 Folder. Informatie voor volwassen patiënten Hoofd en hals KWF Kanker van de mond of 2005 Folder. Informatie voor patiënten keelholte Hoofd en hals KWF Spreken zonder Folder. Informatie voor patiënten stembanden Hoofd en hals KWF Strottenhoofdkanker 2007 Folder. Informatie voor patiënten Hoofd en hals Stichting Klankbord Tiptopje 1 Folder. Informatie voor patiënten Hoofd- en hals Ad de Bruine Hoofd en halszaken 2007 Boek. Een combinatie van ervaringsverhalen en bijdragen van medici waarmee inzicht in de processen rondom hoofd-en halskanker wordt verkregen. Hoofd- en hals Adriaan M de Bruine Het is kwaadaardig 1998 Boek. Een eerlijk en confronterend dagboek na de diagnose stemband kanker. Hoofd- en hals Bart Veenstra De man die de moed 1985 Boek. In dit boekje wordt een aangrijpend verslag gedaan van de

14 had ervaringen van een kankerpatiënt. Nauwkeurig worden de gevoelens beschreven, die kunnen optreden wanneer de diagnose wordt gesteld. Hoofd- en hals Marilyn French Mijn seizoen in de hel 1998 Boek. Het verhaal van de schrijfster die kanker overwint. Hoofd- en hals Stichting Klankbord Klankbordmagazine 2010 Tijdschrift. 2010: jun, sep Huidkanker Huidtherapeutisch Huidtherapie Folder. Informatie voor patiënten Centrum t Loo Huidkanker KWF Huidkanker 2006 Folder. Informatie voor patiënten Huidkanker Stichting Melanoom Melanoom 2008 Folder. Informatie voor patiënten, lotgenotencontact en advies bij het contact met de arts Huidkanker Stichting melanoom Melanoomnieuws 2009 Tijdschrift. 2009: jul Intimiteit en seksualiteit Intimiteit en seksualiteit Intimiteit en seksualiteit Intimiteit en seksualiteit Intimiteit en seksualiteit Ivan Wolffers Heimwee naar de lust 2006 Boek. In 2002 hoorde Ivan Wolffers dat hij kanker had en werd hij als gezondheidsactivist zelf onderwerp van onderzoek en medicatie. Al snel merkte hij dat hij door de hormoonbehandeling om de prostaatkanker tegen te gaan, veranderde van een viriele man in een zachte, onbehaarde eunuch, met een groot verlangen naar de verdwenen lust. In rake observaties, beeldende herinneringen en nuchtere gesprekken met zijn vrouw, familie en artsen probeert Wolffers uit te vinden of leven niet belangrijker is dan doorleven. Kris Carr Crazy sexy 2008 Boek. Hoe een gek, sexy en waarachtig leven te leiden met kanker, en dat ware heling is gelegen in oprecht leven. KWF Kanker en seksualiteit 2004 Folder. Voor patiënten en hun partners. LucyNijhuis Marion Bloem Paul Kil Opnieuw aanraken na kankertherapie 2000 Boek. Het verhaal van een partner Als je man verandert 2010 Boek. Marion Bloem interviewde partners van prostaatkankerpatiënten. Paul Kil (uroloog) vertelt over de medische aspecten en begeleiding. Dit boek kunt u vinden in de

15 Intimiteit en seksualiteit Willibrordt Weijmar Schultz (gynaecoloog) en Harry van de Wiel (psycholoog) Lief en leed categorie Prostaatkanker Boek. In dit boekje wordt op praktisch-informatieve wijze ingegaan op een groot aantal vragen en problemen op seksueel gebied, voor mensen die worden geconfronteerd met kanker. Ook voor partners en hulpverleners is dit boek een belangrijke bron van informatie Jongeren Carry Slee Pijnstillers 2005 Boek. Casper ontmoet Anouk, ontdekt wie zijn vader is en wat er precies met zijn moeder aan de hand is. Jongeren Daan Westerink Verder zonder jou 2010 Boek. 28 jongeren vertellen over hun leven na de dood van een familielid. Dit boek kunt u vinden in de categorie Rouwen en sterven Jongeren Danielle Vogels Ben ik zo angstaanjagend? Jongeren David Rieff Zwemmen in de zee des doods Jongeren Emanuelle Huisman- Perzin De dood uitgelegd aan mijn dochter 2004 Boek. Tien jongens en meisjes vertellen hoe het is om kanker te hebben 2008 Boek. Een intens persoonlijk portret van een warme en openhartige moeder/zoonrelatie en tegelijk een indrukwekkend en waardevol verslag van de doodsstrijd van een kankerpatiënte 2002 Boek. Een moeder legt uit dat het sterven onafwendbaar is en hoe je kunt omgaan met de dood. Dit boek kunt u vinden in de categorie Rouwen en sterven Jongeren Jaleesa Malakusea Over hoop 2008 Boek. Een aangrijpend en bijzonder boek over een 15-jarig meisje dat kanker krijgt. In dit boek komen naast de ziekenhuisgebeurtenissen ook de gewone dingen waar een vijftienjarige mee te maken heeft aan bod. Jongeren Janneke Moeleker, Fabienne Hoogeveen en Annemarie Deurloo Brussenspinsels 2007 Boek. Een boekje voor kinderen om je niet alleen te voelen, om in te bladeren, om in te schrijven, om in te lezen, om ideeën op te doen, om herkenning te vinden. Jongeren Jenny Downham Voor ik doodga 2007 Boek. Tessa van zestien heeft nog maar een paar maanden te leven. Een lofzang op het leven in de vorm van een verhaal over sterven. Jongeren Ledenblad van VOKK Attent 2008 Tijdschrift. 2008: najaar 2009: voorjaar, zomer, najaar 2009 Jongeren Lienka Otten Kop zorgen 2008 Boek. Lienka Otten, een 20-jarige studente psychologie, doet als

16 proefpersoon mee aan een onderzoek naar een medicijn tegen migraine. Een week na de eerste scan wordt ze gebeld: of ze een afspraak wil maken met de neuroloog van het ziekenhuis. Dit is het begin van een slopend ziekteproces. Lienka heeft een hersentumor. Dit boek kunt u vinden onder de categorie Hersenen Jongeren Lieve Swinnen Onze stierenvechter 2002 Boek. Het verhaal van Simon die leukemie heeft, geschreven door zijn moeder. Jongeren Marja Baseler Over leven en dood 2010 Boek. Over leven en dood is een boek voor jongeren over afscheid nemen en loslaten. Jongeren Peter Crowther Al wat we weten van de hemel 2002 Boek. Adams moeder ligt op de intensive care, na een zwaar auto-ongeluk. Adam en zijn vader zien een trieste en eenzame kerst tegemoet. En wanneer de eerste sneeuw valt, wordt Adams vader steeds depressiever. Adam zal de kracht moeten vinden om de moeilijkste beslissing van zijn leven te nemen.. Jongeren Sophie van der stap Een blauwe vlinder zegt gedag 2009 Boek. Vervolg op Meisje met de negen pruiken, met als thema: wat te doen als je je leven hebt teruggekregen? Jongeren Stichting Jongeren en Internethaven Folder. Over de site van SJK kanker Jongeren Stichting Jongeren en Jong en kanker Folder. Algemene informatie over SJK kanker Jongeren Stichting Jongeren en Sjoka Journaal 2010 Tijdschrift. 2010: mrt, jun Kanker Jongeren Stichting Jongeren en Zeg ns K Boek. Ervaringen van jonge mensen met kanker Kanker Jongeren Sylvia Wardenaar Schaduwziek 2009 Boek. Leven met mijn zieke moeder Jongeren Vivi Theunissen Een lange weg 2004 Boek. Vivi Theunissen is voorzitster van de Kinder Kanker Oudervereniging Leuven (KKOL).Deze vereniging organiseert jaarlijks familiedagen en ontmoetingen met lotgenoten. Vivi besloot dit boek te maken vanuit haar persoonlijke ervaring met haar dochtertje Femke die ook leukemie kreeg, vanuit haar ontmoetingen met de jonge kankerpatiënten die dit boek

17 Jongeren VOKK Lef Het hoofd van Marieke Boek. Kikker en het vogeltje Boek. schreven, maar vooral vanuit het respect en de bewondering die ze heeft voor de vechtlust van deze jongeren. Tijdschrift. 2008: dec. 2009: apr, dec. 2010: apr Mijn kind heeft een Folder. Informatie voor ouders en school hersentumor Albert t Hooft Paultje en de draak DVD. Animatie waarin Paultje de draak die kanker is verslaat Paco Vink Aleid Truijens Geen nacht zonder 2004 Boek. Verhalen over kinderen met kanker Angela Poort en Marie-José Pulles Angela Poort en Marie- José Pulles Koesterkind 2009 Boek. Informatie voor zorgverleners bij de begeleiding van een ongeneeslijk kind. Koesterkind is een project van VOKK. Er zijn meerder uitgaven onder deze titel Koesterkind 2009 Folder. Handreiking voor huisartsen en andere zorgverleners over palliatieve zorg voor kinderen met kanker. Koesterkind is een project van VOKK. Er zijn meerdere uitgaven onder deze titel. Benny Lindelauf Schuilen in een jas 2001 Boek. Over Johannes, een jongetje dat kanker had en weer beter is. Voor kinderen vanaf 9 jaar. Bert van Ravenswaaij Voetstappen in het zand 2009 Boek. Ervaringslessen van een vader tijdens de ziekte van zijn kind Brooke en Keith Desserich Verstopte briefjes 2009 Boek. Dagboek door de ouders van Gracie, ter herinnering aan haar oudere zus die overlijdt maar in huis overal briefjes en tekeningen heeft achtergelaten. Dit boek kunt u vinden in de categorie hersenkanker. C.M. Schulz VOKK Janice vecht terug 2002 Boek. Een verhaal over wat er gebeurt als een vriend of vriendin Elfie Donnelly De rommelkist van grootvader ernstig ziek wordt Boek. Michael vraagt zich af wat er gebeurt als zijn opa dood gaat

18 Ferdinand en Frederiek Voskens Fiona Rempt ism Het Klokhuis en Pimento Guus Kuijer Het boek van alle dingen Helle Motzfeldt Chemo-Kasper En zijn jacht op de slechte Richter 2005 Boek. Nadat bij onze zoon Richter een aantal maanden na zijn geboorte een hersentumor werd geconstateerd, hebben wij met enige regelmaat een dagboek bijgehouden op internet om familie en vrienden te informeren over hoe het hem en ons in die dagen verging. Het dagboek eindigt met zijn overlijden in juli Richter was toen net een jaar oud. Het klokhuisboek over 2010 Boek. Lees- en doeboek kanker 2004 Boek. Hoe de dromerige, gevoelige Thomas zijn angsten overwint Boek. Een duidelijk boekje voor kinderen wat chemo is en wat chemo doet Jos van Hest Een dikke pil 1999 Boek. Vijfentwintig verhalen voor zieke en betere kinderen Saskia van der Valk Judith Jansen Sabine Rens en Riët Stegehuis De reis van Lucas 2007 Boek. Lucas neemt afscheid: hij gaat op reis en zal voorlopig niet meer in zijn eigen huis slapen en met zijn vriendjes spelen. KIarin Kinge Lindboe Stella, mijn ster Boek. Roman over een ernstige ziekte en innige vriendschap. KWF Kanker, en hoe moet 2006 Folder. het nu met mijn kinderen? Liël Braitman Mijn vader is een engel 2005 Boek. Een kind over de dood van haar vader M. C. Naafs- Wilstra redactie M.C. Naafs-Wilstra VOKK Mappa Mondo/ Rode Kruis met kanker, school en toekomst 1995 Boek. Vanuit verschillende disciplines wordt bekeken hoe je een kind met kanker verder kunt helpen. Ik heb het gehaald! 2002 Boek. Over kinderkanker: jongeren die het hebben gehaald vertellen hun verhaal. Mijn Mappa Mondo Boek. Ervaringen van kinderen en beroepskrachten in de Mappa Mondo-huizen, die vakanties voor ernstig zieke kinderen mogelijk maken. Marie-José Pulles Koesterkind 2008 Boek. Informatie voor ouders met een kind dat niet meer beter wordt. Koesterkind is een project van VOKK. Er zijn meerdere uitgaven onder deze titel

19 Marleen Mutsaers Het monster van mama 2007 Boek. Dit boek gaat over Mara, een vrolijk meisje van tien jaar. Op een dag vertelt haar moeder dat ze ziek is, erg ziek. Al snel wordt alles anders thuis. Maar Mara zorgt ervoor dat het leven doorgaat! Marleen Mutsaers Knobbelmonsters en ander gespuis 2008 Boek. Maria is elf en haar moeder had kanker. Maar nu is het knobbelmonster terug. Merren Parker met kanker 1981 Boek. Handleiding voor begeleiding en verpleging David Mauger Michael Stophaus Dood is een stommerd, papa 2000 Boek. De strijd van Jakob tegen neuroblastoom, beschreven door zijn vader Monica Dickens Wonderen van moed 1985 Boek. Hoe ouderen en kinderen elkaar tot steun kunnen zijn indien een kind kanker heeft Nel Kleverlaan Kankrwrdnbk 2003 Boek. Een woordenboek bedoeld voor kinderen van 6/12 jaar die met kanker te maken hebben. Nel Warnars-Kleverlaan Mam, wordt het ooit 1993 Boek. Een leidraad voor ouders en verzorgers van kinderen met en Conny Molenkamp nog eens als vroeger? Patty Dan De goudvis is met vakantie kanker Boek. Een moeder legt haar 3-jarige zoon uit dat zijn vader niet meer beter wordt. Dit boek kunt u vinden in de categorie Rouwen en sterven Riet Fiddelaers-Jaspers Als ik er niet meer ben 2005 Boek. Hoe kun je kinderen voorbereiden op de dood van hun ouder? Rob Bruntink In het teken van leven 2007 Boek. Verhalen van ouders als steun en inzicht voor familie en verzorgers van zieke kinderen. Sylvia van Ommen Drop 2008 Boek. Zou er een hemel zijn? En is daar dan drop? Sylvia Vanden Heede Jan de Kinder Een bed bij het raam 2007 Boek. Verhaal over een jongetje dat ziet dat zijn moeder niet meer beter wordt Vereniging Ouders, met een 2002 Folder. en Kanker VOKK oogprothese VOKK Als een kind kanker heeft 2003 Folder. Tips voor de omgeving

20 VOKK Als je alle zeilen bij moet zetten Folder. Wat ouders voelen en doormaken als hun kind een levensbedreigende ziekte heeft VOKK De Brug 1997 CD. Over kinderen en kanker VOKK Dit boek is van Folder. Map ter ondersteuning van pedagogisch medewerkers. Doelgroep: 4-7 jaar Zie stamceltherapie VOKK Fanconi Anemie 2002 Boek. Een handboek voor gezinnen en hulpverleners VOKK Genezen van 1997 Folder. Eind goed, al goed? Hiervan is ook een Engelstalige versie: kinderkanker surviving childhood cancer. VOKK Het Ik-boek 1991 Folder. Teken- lees- en schrijfmap voor zieke kinderen VOKK Het verhaal van Folder. Boekje waarin kinderen kunnen vertellen en tekenen over een zieke naaste VOKK Ik ben blij dat ze meeleven. DVD. 5 kinderen staan centraal. Wat gebeurt er als je kanker krijgt en hoe reageren je klasgenoten? VOKK Kop op 2000 Boek. Speelse informatie over de behandeling van een hersentumor bij kinderen van 6 12 jaar VOKK Maak kanker minder 1997 Boek. Handboek voor ouders pijnlijk VOKK Mentorprogramma Folder. De mentor als steun voor een ziek kind en het gezin. VOKK VOKK Mijn kind heeft 2003 Folder. Over blijvende schadelijke gevolgen van bijwerkingen. kanker VOKK Mijn kleinkind heeft 2010 Folder. Informatie voor grootouders kanker VOKK Mijn kunstoog 1999 Folder. VOKK Pak mijn hand 2001 Boek. Gedichten voor kinderen met kanker VOKK Praten met mijn kind, 2007 Folder. Hoe vertel je een kind dat het kanker heeft en wat er gaat hoe doe ik dat? gebeuren. VOKK Prinses Lucie en de 1998 Boek. Een prinsesje krijgt een chemo-kuur

21 chemo-ridders VOKK Radio-Robbie en zijn 2006 Boek. Lees- en doeboekje over kanker gevecht tegen de slechte kankercellen VOKK Surviving 1997 Folder. All s well that ends well? childhoodcancer VOKK Toekomst voor Folder. Algemene informatie over VOKK kinderen met kanker VOKK Verbonden met jou Boek. Verhalen van 10 moeders die hun kind verloren. Dit boek VOKK i.s.m. Kinderkliniek Groningen, UMC etc. VOKK ism Stichting Kinderoncologie Nederland SKION VOKK ism Stichting Kinderoncologie Nederland SKION VOKK ism Stichting Kinderoncologie Nederland SKION VOKK ism Stichting Kinderoncologie Nederland SKION VOKK ism Stichting Kinderoncologie Nederland SKION VOKK ism Stichting Kinderoncologie Nederland SKION Beter eten! Voeding voor kinderen met kanker Acute lymfatische leukemie kunt u vinden in de categorie Rouwen en sterven 2005 Boek. Voeding en kanker, een brochure voor ouders en kinderen. Zie Voeding 2006 Folder. Bottumoren 2004 Folder. Ependimomen 2006 Folder. Hodgkin-lymfoom 2005 Folder. Hooggradige gliomen 2007 Folder. Laaggradige gliomen 2008 Folder. VOKK ism Stichting Medulloblastoom 2006 Folder.

22 Kinderoncologie Nederland SKION VOKK ism Stichting Kinderoncologie Nederland SKION VOKK ism Stichting Kinderoncologie Nederland SKION VOKK ism Stichting Kinderoncologie Nederland SKION VOKK ism Stichting Kinderoncologie Nederland SKION VOKK ism Stichting Kinderoncologie Nederland SKION Wendy Schlessel Harpham Wendy Schlessel Harpham Neuroblastoom 2004 Folder. Non-Hodgkin-lymfomen 2004 Folder. Retinoblastoom 2006 Folder. Tumoren van de weke delen 2004 Folder. Wilms-tumor 2003 Folder. Hoe vertel ik t mijn 1998 Boek. Als een ouder kanker heeft kinderen? t Is niet eerlijk 1998 Boek. Openhartig boekje voor kinderen vanaf 7 jaar, waarin Als een ouder kanker gevoelens van angst, onzekerheid en schuld die kinderen kunnen heeft ervaren als hun vader of moeder ernstig ziek zijn Leukemie Anna E. Van Kanker naar KANJER 2007 Boek. In tegenstelling tot vele andere boeken over kanker, die veelal met de dood eindigen, beschrijft Van kanker naar kanjer een goede afloop. Niet elke vorm van kanker is ongeneeslijk en de medische wetenschap staat niet stil. Dit is bovenal een boek waar lotgenoten hoop en kracht uit kunnen putten. Leukemie CKP In de eerste lijn 2007 Boek. Informatie voor professionals in de gezondheidszorg. Leukemie KWF Chronische leukemie 2006 Folder. Informatie voor patiënten Leukemie KWF Leukemie Folder. Informatie en nieuwe ontwikkelingen voor patiënten en lotgenoten

23 Leukemie Leukemie Lymfeklierkanker Vereniging Nederland Stichting Contactgroep Leukemie Leukemie Stichting Contactgroep Leukemie Longkanker Frederike Krommendijk Ze zijn zo knap tegenwoordig Lymfo 2009 Tijdschrift. 2009: mrt 2010: mrt Leukonieuws Op zoek naar evenwicht Tijdschrift. 2008: dec 2009: mrt, jun, sep, dec 2010: mrt Boek Boek. Echtgenote over haar man die plaveiselcarcinoom en longkanker heeft. Ze leert veel over doktoren, behandelingen en de depressieve gevoelens ten gevolge van de ziekte. Longkanker Josine van Dalsum Hagelwit 2007 Boek. Het ware verhaal over kanker van de auteur over haar oorlog tegen kanker. Longkanker Sander Simons Blessuretijd 2008 Boek. Na de mededeling u heeft nog een jaar besloot Sander Simons zijn lotgevallen met kanker op te schrijven. Het resultaat is een indringend relaas waarin alle emoties na de ontdekking van het gezwel in zijn long voorbij komen. Longkanker Sander Simons Wegwijs in longkanker 2009 Boek. Praktische adviezen voor patiënten Longkanker Stichting Longkanker Longkanker, wat nu? Folder. Informatie over de stichting Longkanker Stichting Longkanker Nieuwsbrief Stichting 2010 Tijdschrift. 2010: okt Longkanker Longkanker Stichting Longkanker Stichting Longkanker 2008 Folder. Informatie over de stichting Lymfklierkanker LVN Lymfklierkanker 2009 Folder. Patiënten delen ervaringen Nier en blaas KWF Blaaskanker 2005 Folder. Informatie voor patiënten Nier en blaas KWF Nierkanker 2005 Folder. Informatie voor patiënten die mogelijk kanker hebben Nier en blaas Vereniging Waterloop Blaas- of nierkanker 2009 Folder. Informatie voor patiënten en familieleden Nier- en blaas Vereniging Waterloop Waterstanden 2010 Tijdschrift. Blad van de pati:entenvereniging blaaskanker 2010: jun, sep

24 Ouderen Partners Dr.H.F.P. Hillen, Dr. H.C. Schouten Marion Bloem Paul Kil Partners André Dierick In ons vak is nooit iets zeker Partners Anne-Marie van Brenk Kanker heb je niet alleen Partners Freya van den Bossche Mijn partner, mijn kind, mijn kanker Partners Gerard Kind en Wiepke Tot hier zijn wij van Coevorden gekomen Kanker bij ouderen 2004 Boek. Compendium over de epidemiologie, de chirurgie, de radiotherapie en de chemotherapie bij oudere patiënten. Als je man verandert 2010 Boek. Marion Bloem interviewde partners van prostaatkankerpatiënten. Paul Kil (uroloog) vertelt over de medische aspecten en begeleiding. Dit boek kunt u vinden in de categorie Prostaatkanker 2009 Boek. In dit boek beschrijft de auteur het ziekbed van zijn vrouw en over wat dat voor het gezin betekende. Het boek gaat verder dan het onderwerp kanker door de beschrijving van de liefdevolle relatie tussen 2 mensen, binnen een gezin met desondanks toch momenten van grote eenzaamheid en alleen staan in doorslaggevende beslissingen Boek. Over hoe de schrijfster de ziekteperiode van haar man beleeft. Ook herkenbaar voor vrienden, familie en andere betrokkenen Boek. Blog van de schrijfster in boekvorm. Over borstkanker en hoe zij en haar gezin daar mee omgaan 2002 Boek. Hoe het is als je geliefde kanker heeft en gaat sterven? Hoe maak je iets van je leven als je zelf kanker hebt?wat doet de ziekte met je relatie? Wat als die in een crisis raakt? Hoe ben je partner van een zieke? Hoe ben je partners als zieke? Partners Kluun Komt een vrouw bij de 2003 Boek. Hoe een man de terminale ziekte van zijn vrouw beleeft. dokter Partners Lucy Nijhuis Opnieuw aanraken na kankertherapie 2000 Boek. Het verhaal van een partner. Dit boek kunt u vinden in de categorie Intimiteit en seksualiteit Partners Marian Coquel Partners in kanker Boek. Persoonlijk verhaal van de schrijfster die darmkanker overwint maar dan haar man Bart eraan verliest. Partners Peter Gielissen, journalist Deelgenoten- Berichten uit de omgeving van de kankerpatient 1993 Boek. Kanker heb je samen. Korter is de inhoud van DEELGENOTEN nauwelijks samen te vatten. Dit boek stelt niet de patiënt centraal, maar degenen die hem of haar omringen. Biedt aanknopingspunten voor herkenning en laat uiteenlopende, bij de zieke betrokken mensen aan het woord die ingaan op vragen omtrent isolement, troost, seksualiteit, toekomstperspectief,

25 Partners Stichting De Maretak Veluwe Wanneer kanker je leven beheerst, verandert er veel. veranderde rolpatronen, opnieuw beginnen en verschuivende verantwoordelijkheden. Folder. Steunpunt voor mensen met kanker en hun naasten. Prostaatkanker KWF Prostaatkanker 2009 Folder. Informatie voor patiënten Prostaatkanker Ivan Wolffers Heimwee naar de lust 2006 Boek. In 2002 hoorde Ivan Wolffers dat hij kanker had en werd hij als gezondheidsactivist zelf onderwerp van onderzoek en medicatie. Al snel merkte hij dat hij door de hormoonbehandeling om de prostaatkanker tegen te gaan, veranderde van een viriele man in een zachte, onbehaarde eunuch, met een groot verlangen naar de verdwenen lust. In rake observaties, beeldende herinneringen en nuchtere gesprekken met zijn vrouw, familie en artsen probeert Wolffers uit te vinden of leven niet belangrijker is dan doorleven. Dit boek kunt u vinden in de categorie Intimiteit en seksualiteit Prostaatkanker Ivan Wolffers Onweer in de verte 2008 Boek. In dit derde deel van zijn dagboekaantekeningen is Ivan Wolffers gewend geraakt aan het idee dat hij kanker heeft en dat de behandeling niet altijd even aangenaam is. Hij pakt de draad van het leven weer op, maar in de verte blijft de dreiging van een einde dat nog niet gewenst is. Elke 3 maanden gaat hij naar de arts die hem verteld hoe het met zijn bloedwaarden is. Prostaatkanker Ivan Wolffers Walvis spelen 2004 Boek. Decennia lang schreef Wolffers over gezondheidsproblemen en sterfprocessen van anderen. Dit is zijn eigen weekverslag na de diagnose kanker. Prostaatkanker Prostaatkanker Prostaatkanker Marion Bloem Paul Kil Stichting Contactgroep Prostaatkanker Stichting Contactgroep Prostaatkanker Als je man verandert 2010 Boek. Marion Bloem interviewde partners van prostaatkankerpatiënten. Paul Kil (uroloog) vertelt over de medische aspecten en de begeleiding. SCP Nieuwsbrief Zorgboek prostaatkanker Tijdschrift. 2009: dec 2010: apr, jun, sep Boek.

26 Rouw en sterven Rouw en sterven Rouw en sterven Angela Poort en Marie- José Pulles Coby Vredenburg- Schouten Als je niet meer beter wordt 2008 DVD Informatie over de laatste levensfase voor en door lotgenoten Koesterkind 2009 Folder. Handreiking voor huisartsen en andere zorgverleners over palliatieve zorg voor kinderen met kanker. Koesterkind is een project van VOKK. Er zijn meerdere uitgaven onder deze titel. Je brengt me toch niet 2003 Boek. Eenvoudig uitvaarthandboek: zomaar weg? Dit handboek geeft feitelijke informatie over alle aspecten van afscheid en uitvaart, concrete adviezen en bruikbare voorbeelden van onder andere advertentieteksten en uitvaartliturgieën. Rouw en sterven Daan Westerink Verder zonder jou 2010 Boek. 28 jongeren vertellen over hun leven na de dood van een familielid. Rouw en sterven David Rieff Zwemmen in de zee des doods 2008 Boek. Zwemmen in de zee des doods is een intens persoonlijk portret van een warme en openhartige moeder/zoonrelatie en tegelijk een indrukwekkend en waardevol verslag van de doodsstrijd van een kankerpatiënte. Zie Jongeren Rouw en sterven Emanuelle Huisman- Perzin De dood uitgelegd aan mijn dochter 2002 Boek. Een moeder legt uit dat het sterven onafwendbaar is en hoe je kunt omgaan met de dood Rouw en sterven Fred van Garderen De smaak van kanker 2002 Boek. Licht-ironisch verslag van de schrijver over zijn ervaringen met kanker. Rouw en sterven Fredy Blom Als we moeten denken in maanden 2007 Boek. De schrijfster volgt gedurende een zomer een vijftal mensen die de laatste maanden van hun leven doorbrengen in een hospice. In filmisch perspectief wordt de soms wat rauwe werkelijkheid, waarin verwachtingen, overwegingen, wanhoop en hoop elkaar afwisselen, beschreven. Rouw en sterven Gerarda Mak Voorgoed anders 2008 Boek. Voorgoed anders is het persoonlijke verhaal van Gerarda over het afscheid van haar man van het moment dat ze horen dat hij kanker heeft tot zijn overlijden. Zoals haar eerste boek een eerbetoon was aan haar moeder, is Voorgoed anders een eerbetoon aan haar echtgenoot. Rouw en sterven Harry van de Wiel We kunnen nog veel 1997 Boek. In dit boekje staat de zorg voor kankerpatiënten die niet

27 Jan Wouda Alexander de Graeff Dorothé Vessies voor u doen. Psychosociale zorg in de palliatieve fase meer kunnen genezen centraal. De zorg richt zich dan primair op een zo lang en goed mogelijk behoud van de kwaliteit van leven. Rouw en sterven Helen Garner De logeerkamer 2008 Boek. De logeerkamer is een roman over compassie en woede, waarin twee vrouwen zich proberen te verzoenen met een onafwendbaar lot. Bovendien is het een niet mis te verstane aanklacht tegen kwakzalverij en een warmhartige, soms verrassend humoristische en dan weer pijnlijk eerlijke bespiegeling over de vriendschap. Rouw en sterven Ingrid Kluvers Zo kaal zonder jou 2004 Boek. Kluvers beschrijft de intensiteit waarmee een liefde beleefd kan worden als er niet veel gezamenlijke tijd meer is. Rouw en sterven Integraal Kankercentrum Oost Communicatie rond het levenseinde Folder. Scholingsprogramma voor zorgverleners Rouw en sterven Integraal Ongeneeslijk ziek, wat Folder. Praktische gids over zorg in de laatste levensfase Kankercentrum West kan ik verwachten? Rouw en sterven Ivan Wolffers Heimwee naar de lust 2006 Boek. In 2002 hoorde Ivan Wolffers dat hij kanker had en werd hij als gezondheidsactivist zelf onderwerp van onderzoek en medicatie. Al snel merkte hij dat hij door de hormoonbehandeling om de prostaatkanker tegen te gaan, veranderde van een viriele man in een zachte, onbehaarde eunuch, met een groot verlangen naar de verdwenen lust. In rake observaties, beeldende herinneringen en nuchtere gesprekken met zijn vrouw, familie en artsen probeert Wolffers uit te vinden of leven niet belangrijker is dan doorleven. Dit boek kunt u vinden in de categorie Intimiteit en seksualiteit Rouw en sterven Jan van Klaveren De andere kant 1999 Boek. De journalist die nu verslaggever is van zijn eigen ziekteproces. Een verslag dat op zeer indringende wijze de laatste maanden van zijn leven laat zien. Rouw en sterven Jannetje Koelewijn De alledaagse dood 2007 Boek. Artikelen uit NRC over naderend levenseinde. Rouw en sterven Joke Bolt-Los Afscheid van jou Boek. Over sterven aan kanker. Omdat er schroom is om over lijden en dood te spreken, leg ik in dit boekje veel bloot van wat

28 ons in de uren van moeite, zorg en dood heeft beziggehouden. Rouw en sterven KWF Het Koningin Wilhelminabos Folder. Informatie over een bos ter nagedachtenis aan dierbaren die aan kanker zijn overleden Rouw en sterven Landelijke Stichting Rouwbegeleiding (LSR) Gids na een overlijden 2007 Boek. Handleiding voor nabestaanden bij zakelijke beslissingen en verwerking van verlies Rouw en sterven Margot Keune Landschappen van verlangen 2002 Boek. Haar persoonlijke verhaal over het verlies van haar grote liefde, en het leven dat desondanks waard is om geleefd te worden. Rouw en sterven Margreet Nagtegaal Jiska 2007 Boek. Jiska is een vrolijke meid van 16 en zit vol toekomstplannen. Als ze ziek wordt, maakt niemand zich veel zorgen. Ze is vast weer beter voordat de examens beginnen, toch? Niets is minder waar. Jiska blijkt lymfeklierkanker te hebben en krijgt het ongelofelijke bericht dat ze niet meer te genezen is. Dit heeft een enorme impact op het gezin Nagtegaal. Rouw en sterven Marina San Giorgi Een glimlach kwam 2001 Boek. Gedichten en teksten voorbij Rouw en sterven Patty Dan De goudvis is met vakantie 2007 Boek. Een moeder legt haar 3-jarige zoon uit dat zijn vader niet meer beter wordt Rouw en sterven Pauline van Munster Stel, je gaat dood, hoe 2008 Boek. Praktische informatie. regel je dan je leven? Rouw en sterven Pernilla Glaser Dansen op dun ijs 1995 Boek. Het verhaal van een vrouw die haar man verloor. Rouw en sterven Rienk Ratsma Begraaf mij niet als ik nog leef Rouw en sterven Tanneke Wigersman Mijn laatste dag als genie 1983 Boek. Dat kanker geen eindstation hoeft te zijn, blijkt uit het verhaal van Rienk Ratsma; een man die leed aan kanker en zijn ziekte overleefde. Zijn relaas bevat alle elementen van ziek zijn en beter worden: angst, hoop, wanhoop, teleurstelling, woede en opluchting Boek. Fay en Meije zijn beste vriendinnen. Samen leren ze roken, trouwjurken passen en zoeken leuke jongens uit om mee te zoenen. Mije blijkt een dodelijke ziekte te hebben en heeft nog maar heel kort te leven. Fay neemt het dagboek van Mije na haar overlijden mee naar huis en kan haar ogen niet geloven. Haar beste vriendin had een geniaal plan dat ze voor iedereen

Mediatheek Zonnesteen Alfabetisch op titel folders Auteur of publicerende

Mediatheek Zonnesteen Alfabetisch op titel folders Auteur of publicerende Mediatheek Zonnesteen Alfabetisch op titel folders Titel Auteur of publicerende Jaartal Categorie Boek/CD/DVD/Video/Tijdschrift/ Artikel/Folder en Omschrijving instantie t Praethuijs www.praethuijs.nl

Nadere informatie

Vrouwen vertellen openlijk over liefde, seks, haaruitval, dik worden, moeders, dochters, en over vrouw zijn met borstkanker.

Vrouwen vertellen openlijk over liefde, seks, haaruitval, dik worden, moeders, dochters, en over vrouw zijn met borstkanker. Ik ben mijn borstkanker niet Ruth Peltason Vrouwen vertellen openlijk over liefde, seks, haaruitval, dik worden, moeders, dochters, en over vrouw zijn met borstkanker. meer dan 800 vrouwen geintervieuwd

Nadere informatie

Ondersteunende zorg voor mensen met kanker

Ondersteunende zorg voor mensen met kanker Ondersteunende zorg voor mensen met kanker Máxima Oncologisch Centrum (MOC) Inleiding Als u van uw behandelend arts te horen krijgt dat u kanker heeft, krijgen u en uw naasten veel informatie en emoties

Nadere informatie

Wanneer u als vader of moeder kanker heeft

Wanneer u als vader of moeder kanker heeft Kanker Instituut Deze folder is bedoeld voor ouders met kanker, en hun naasten. Deze brochure informeert u over wat belangrijk is voor kinderen, wanneer iemand in hun directe omgeving, met name een ouder,

Nadere informatie

Dokter, ik heb kanker..

Dokter, ik heb kanker.. Dokter, ik heb kanker.. huisartsen-duodagen noordwest utrecht november 2006 Anette Pet Klinisch psycholoog-psychotherapeut Hoofd Patiëntenzorg Welmet Hudig Theoloog Therapeut Het Helen Dowling Instituut

Nadere informatie

Kanker. Inleiding. 1. Wat is kanker eigenlijk? 2. Verschillende soorten kanker

Kanker. Inleiding. 1. Wat is kanker eigenlijk? 2. Verschillende soorten kanker Kanker Inleiding Mijn spreekbeurt gaat over kanker patiënten. Ik hou mijn spreekbeurt hier over omdat er veel kinderen zijn die niet precies weten wat kanker nou eigenlijk is en omdat kanker heel veel

Nadere informatie

Werkstuk Nederlands Kanker

Werkstuk Nederlands Kanker Werkstuk Nederlands Kanker Werkstuk door een scholier 1713 woorden 17 januari 2003 7,2 361 keer beoordeeld Vak Nederlands 1 Wat is kanker? Kanker is de derde ergste doodsoorzaak in Nederland. Er zijn meer

Nadere informatie

Wij maken het verschil voor mensen met (ooit) kanker

Wij maken het verschil voor mensen met (ooit) kanker Wij maken het verschil voor mensen met (ooit) kanker Word ik weer beter? Wat betekent kanker voor mijn relatie? Wat kunnen wij voor ù doen? Leven met kanker Hoe gaat de behandeling verlopen? Word ik weer

Nadere informatie

Gezondheid/Ziekte. Het evenwicht Martin Bril

Gezondheid/Ziekte. Het evenwicht Martin Bril Het evenwicht Martin Bril Wegwijs in longkanker Sander Simons In de zomer van 2008 hoorde Martin Bril dat hij kanker had.nederland leefde mee met Bril, die af en toe verslag deed van zijn toestand. Soms

Nadere informatie

Voorlichtingspresentatie van de patiëntenorganisatie

Voorlichtingspresentatie van de patiëntenorganisatie Voorlichtingspresentatie van de patiëntenorganisatie STICHTING CONTACTGROEP LEUKEMIE Hematologie op de Intensive Care HagaZiekenhuis 3 juli 2013 door Olga Verhoog Patiëntenorganisatie voor mensen met leukemie

Nadere informatie

Als je weet dat je niet meer beter wordt. Palliatieve zorg

Als je weet dat je niet meer beter wordt. Palliatieve zorg 00 Als je weet dat je niet meer beter wordt Palliatieve zorg Het is moeilijk voor u en uw naasten om te horen dat u niet meer beter wordt. Er is geen genezing meer mogelijk voor uw ziekte. Maar er is nog

Nadere informatie

Rouw hoort bij het leven, het is een algemeen menselijke taak hiermee om te leren gaan.

Rouw hoort bij het leven, het is een algemeen menselijke taak hiermee om te leren gaan. Over rouw en rouwen Rouw hoort bij het leven, het is een algemeen menselijke taak hiermee om te leren gaan. Emoties zijn belangenbehartigers: signaal dat er iets belangrijks aan de hand is; toegangsweg

Nadere informatie

Veel mooie herinneringen verzachten onze smart. Voorgoed uit ons midden, voor altijd in ons hart. Iedere moeder is uniek: Zij was dat heel speciaal

Veel mooie herinneringen verzachten onze smart. Voorgoed uit ons midden, voor altijd in ons hart. Iedere moeder is uniek: Zij was dat heel speciaal Veel mooie herinneringen verzachten onze smart. Voorgoed uit ons midden, voor altijd in ons hart. Iedere moeder is uniek: Zij was dat heel speciaal De mensen van voorbij Zij worden niet vergeten De mensen

Nadere informatie

Vragen over kanker? telefoons. Ik moet bestraald worden. Kan ik blijven werken? Zijn mobiele. kankerverwekkend?

Vragen over kanker? telefoons. Ik moet bestraald worden. Kan ik blijven werken? Zijn mobiele. kankerverwekkend? Vragen over kanker? Ik moet bestraald worden. Kan ik blijven werken? Zijn mobiele telefoons kankerverwekkend? Je hoort van alles over k Waar vind ik het antwoord op mijn vr iedereen met een vraag over

Nadere informatie

Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg

Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg Informatie voor cliënten Cliënten en geestelijke gezondheidszorg Slachtoffers van mensenhandel hebben vaak nare dingen meegemaakt. Ze zijn geschokt

Nadere informatie

Wij maken het verschil voor mensen met (ooit) kanker

Wij maken het verschil voor mensen met (ooit) kanker Wij maken het verschil voor mensen met (ooit) kanker Word ik weer beter? Wat betekent kanker voor mijn relatie? Wat kunnen wij voor ù doen? derde herziene uitgave augustus 2010. bestelcode: n01 is deze

Nadere informatie

Als genezing niet meer mogelijk is

Als genezing niet meer mogelijk is Algemeen Als genezing niet meer mogelijk is www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl ALG043 / Als genezing niet meer mogelijk is / 06-10-2015 2 Als

Nadere informatie

een dierbare verliezen

een dierbare verliezen een dierbare verliezen een dierbare verliezen U heeft kort geleden iemand verloren. Dat kan heel verwarrend zijn. Vaak is het moeilijk te accepteren dat iemand er niet meer is. Soms is het verdriet of

Nadere informatie

1. Introductie 2. Feiten over vermoeidheid 3. Persoonlijke ervaringsverhaal 4. Tips en adviezen 5. Hulp en steun

1. Introductie 2. Feiten over vermoeidheid 3. Persoonlijke ervaringsverhaal 4. Tips en adviezen 5. Hulp en steun Thea Brouwer 1. Introductie 2. Feiten over vermoeidheid 3. Persoonlijke ervaringsverhaal 4. Tips en adviezen 5. Hulp en steun Ervaringsdeskundige kanker en vermoeidheid Nederlandse Federatie van Kankerpatiënten

Nadere informatie

Hersentumoren (gliomen) Tien minuten

Hersentumoren (gliomen) Tien minuten Hersentumoren (gliomen) Tien minuten 1. Slecht bericht - Horen dat u een kwaadaardige hersentumor (glioom) hebt is een slecht bericht. - Een glioom is een ernstige vorm van kanker. - Er gaat waarschijnlijk

Nadere informatie

Verlies, verdriet en rouw

Verlies, verdriet en rouw Verlies, verdriet en rouw Albert Schweitzer ziekenhuis november 2013 pavo 0233 Inleiding Iemand die u dierbaar was, waar uw zorg naar uitging, is overleden. Het wegvallen van de overledene brengt wellicht

Nadere informatie

Omgaan met kanker. Moeheid

Omgaan met kanker. Moeheid Omgaan met kanker Moeheid Vermoeidheid is een veelvoorkomende bijwerking van kanker of de behandeling ervan. Ruim 60% van alle mensen zegt last van vermoeidheid te hebben, zelfs dagelijks. De vermoeidheid

Nadere informatie

Verslag door Naomi 1807 woorden 30 maart keer beoordeeld. Nederlands. KanjerGuusje Mijn leven is van mij. Inhoudsopgave. Jaar van 1 e uitgave

Verslag door Naomi 1807 woorden 30 maart keer beoordeeld. Nederlands. KanjerGuusje Mijn leven is van mij. Inhoudsopgave. Jaar van 1 e uitgave Verslag door Naomi 1807 woorden 30 maart 2016 0 keer beoordeeld Vak Methode Nederlands Nieuw Nederlands KanjerGuusje Mijn leven is van mij Inhoudsopgave Titel Schrijver Jaar van 1 e uitgave Genre Onderwerp

Nadere informatie

Psychosociale gevolgen van kanker. Wat speelt er bij kanker. 8 november 2011 8 november 2011. K.Rutgers, Centrum Amarant/THHA 1

Psychosociale gevolgen van kanker. Wat speelt er bij kanker. 8 november 2011 8 november 2011. K.Rutgers, Centrum Amarant/THHA 1 Psychosociale gevolgen van kanker Karen Rutgers van Wijlen Psycho-oncologisch therapeut Centrum Amarant te Utrecht Toon Hermans Huis Amersfoort Wat speelt er bij kanker Kanker = crisis = ontreddering Kanker

Nadere informatie

EEN DIERBARE VERLIEZEN

EEN DIERBARE VERLIEZEN EEN DIERBARE VERLIEZEN 994 Inleiding Deze folder is bedoeld voor nabestaanden. U leest hierin over de gevoelens die u kunt ervaren en hoe u in deze moeilijke tijd goed voor uzelf kunt zorgen. U heeft kort

Nadere informatie

Confrontatie met ziekte en dood, wat doe je ermee in het onderwijs?

Confrontatie met ziekte en dood, wat doe je ermee in het onderwijs? Confrontatie met ziekte en dood, wat doe je ermee in het onderwijs? Frans Grosfeld, psycholoog cursusleider Afdeling Klinisch Vaardigheidsonderwijs, UMC Utrecht Frans Grosfeld trainingsacteur Henriette

Nadere informatie

Oncologie. Psychosociale begeleiding in het Oncologie Centrum

Oncologie. Psychosociale begeleiding in het Oncologie Centrum Oncologie Psychosociale begeleiding in het Oncologie Centrum Belangrijke telefoonnummers Algemeen nummer umcg (050) 361 61 61 U kunt hier ook terecht met algemene vragen over het UMCG. Bijvoorbeeld over

Nadere informatie

Psychosociale begeleiding in het Oncologie Centrum

Psychosociale begeleiding in het Oncologie Centrum Psychosociale begeleiding in het Centrum Inleiding Als u te horen krijgt dat u kanker heeft of een hematologische ziekte, kan er veel veranderen in uw leven en dat van uw naasten. Niet alleen lichamelijk,

Nadere informatie

KANKER EN SEKS: Onderzoek NFK, maart 2017

KANKER EN SEKS: Onderzoek NFK, maart 2017 KANKER EN SEKS: Onderzoek NFK, maart 2017 Toen ik in het ziekenhuis de vraag stelde of seks tijdens chemotherapie mocht, kreeg ik als antwoord dat ik dat waarschijnlijk toch niet zou willen. Meer konden

Nadere informatie

Ondersteuning bij kanker

Ondersteuning bij kanker Het bericht dat kanker is geconstateerd laat je niet onberoerd. Meestal volgt een ingrijpende tijd. Misschien komt u voor situaties te staan waar u zich geen raad mee weet, ook wanneer de behandeling al

Nadere informatie

Steun voor mensen met kanker aan:

Steun voor mensen met kanker aan: vereniging voor mensen met blaas- of nierkanker Steun voor mensen met kanker aan: blaas nier nierbekken urineleider plasbuis Steun voor u Steeds meer mensen worden geconfronteerd met blaas- of nierkanker.

Nadere informatie

Kinderen op bezoek op de intensive care

Kinderen op bezoek op de intensive care Kinderen op bezoek op de intensive care Handreiking voor ouders mca.nl Inhoudsopgave Hoe vertel ik mijn kind(eren) dat zijn/hun vader, moeder of ander familielid ernstig ziek op de IC ligt? 1 Hoe bereid

Nadere informatie

Wanneer en hoe raakt de huisarts betrokken bij een gezin waar jonge kinderen zijn en een van de ouders kanker heeft

Wanneer en hoe raakt de huisarts betrokken bij een gezin waar jonge kinderen zijn en een van de ouders kanker heeft Ervaringen in de huisartsenpraktijk. Cunera Jonker, huisarts in Delft Het was een mooie dag in de herfst. Varkentje plukte appels uit de boom.. toen Kikker aan kwam lopen. Hij keek bezorgd. Ik heb iets

Nadere informatie

https://dementie.nl/dagbesteding/tijdelijke-opvang-respijtzorg-regelen

https://dementie.nl/dagbesteding/tijdelijke-opvang-respijtzorg-regelen 1 2 Odensehuis Hoeksche Waard: Odensehuizen landelijk platform: Dementie.nl: Dementie winkel: Doorleven: Fotofabriek: Handen in huis: Samen Dementievriendelijk: Stichting Alzheimer Nederland: http://odensehuishw.nl

Nadere informatie

Helpt u mee? VUmc. Cancer Center Amsterdam. Children

Helpt u mee? VUmc. Cancer Center Amsterdam. Children Helpt u mee? VUmc Cancer Center Amsterdam Children Onderzoek Naar Kinderkanker Kinderkanker is de meest dodelijke ziekte bij kinderen in Nederland. Ongeveer 75% van de patiëntjes geneest, maar één vierde

Nadere informatie

Kinderboeken Titel Omschrijving Code De Gouden Vogel Hans Stolp

Kinderboeken Titel Omschrijving Code De Gouden Vogel Hans Stolp Kinderboeken Titel Omschrijving Code De Gouden Vogel Hans Stolp Dokter De Soto William Steig Eva Thiery Robberecht Johan ligt in het ziekenhuis. Hij is heel erg ziek en hij denkt dat hij niet meer beter

Nadere informatie

Chemotherapie. De gespecialiseerd verpleegkundige

Chemotherapie. De gespecialiseerd verpleegkundige Chemotherapie De chirurg heeft met u overlegd welke behandeling u krijgt in verband met borstkanker. Een mogelijke behandeling is chemotherapie. Aangezien het nog enige tijd kan duren voordat u een gesprek

Nadere informatie

Helen Dowling Instituut psychologische zorg bij kanker. Landelijke Contactdag Nier- en blaaskanker Amersfoort 5 april 2014

Helen Dowling Instituut psychologische zorg bij kanker. Landelijke Contactdag Nier- en blaaskanker Amersfoort 5 april 2014 Helen Dowling Instituut psychologische zorg bij kanker Landelijke Contactdag Nier- en blaaskanker Amersfoort 5 april 2014 Inhoud Rondleiding Over het HDI (missie, visie en aanbod) Kanker: feiten en cijfers

Nadere informatie

Werkstuk Biologie Hersenkanker/tumor

Werkstuk Biologie Hersenkanker/tumor Werkstuk Biologie Hersenkanker/tumor Werkstuk door een scholier 1349 woorden 19 oktober 2003 6 70 keer beoordeeld Vak Biologie Inleiding: Mijn werkstuk gaat over hersentumoren. Ik heb het gekozen omdat

Nadere informatie

Praktijk voor zingevingsvragen bij levenseinde, rouw en verlies

Praktijk voor zingevingsvragen bij levenseinde, rouw en verlies Praktijk voor zingevingsvragen bij levenseinde, rouw en verlies Als ervaringsdeskundige bied ik je een ruim hart een open blik onbevangen luisteren voorbij de hindernissen De reis door het leven is geen

Nadere informatie

Tijd voor de dood. Stilstaan bij en tijd nemen voor de dood Oprecht en stap voor stap afscheid nemen. Beleidsnotitie Palliatieve Zorg

Tijd voor de dood. Stilstaan bij en tijd nemen voor de dood Oprecht en stap voor stap afscheid nemen. Beleidsnotitie Palliatieve Zorg Beleidsnotitie Palliatieve Zorg Tijd voor de dood Stilstaan bij en tijd nemen voor de dood Oprecht en stap voor stap afscheid nemen Beleidsnotitie Tijd voor de dood Auteur(s) A.Trienekens Datum September

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Meisje met negen pruiken

Boekverslag Nederlands Meisje met negen pruiken Boekverslag Nederlands Meisje met negen pruiken door Sophie van der Stap Boekverslag door Hanna 1247 woorden 7 maart 2018 8 7 keer beoordeeld Auteur Genre Sophie van der Stap Biografie, Non-fictie Eerste

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands zoenen door Nel

Boekverslag Nederlands zoenen door Nel Boekverslag Nederlands 10.000 zoenen door Nel Kleverlaan Boekverslag door een scholier 1324 woorden 24 mei 2005 7,5 69 keer beoordeeld Auteur Genre Nel Kleverlaan Jeugdboek Eerste uitgave 2002 Vak Nederlands

Nadere informatie

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar Gemeente van de Heer Jezus Christus, Jongeren, ouderen, kinderen van God, Zoals ik voor de lezing al gezegd heb; het gaat vanmorgen niet over trouwen of getrouwd zijn, dat is alleen een voorbeeld verhaal.

Nadere informatie

Hulp voor patiënten met kanker

Hulp voor patiënten met kanker Hulp voor patiënten met kanker Inleiding Wanneer de diagnose kanker bij u is gesteld, breekt er voor u en uw naasten een moeilijke tijd aan. U krijgt geestelijk en lichamelijk heel wat te verwerken. Door

Nadere informatie

H.307216.0714. Waar kunt u terecht als u kanker heeft

H.307216.0714. Waar kunt u terecht als u kanker heeft H.307216.0714 Waar kunt u terecht als u kanker heeft Inleiding Bij u is kanker geconstateerd. Tijdens of na uw ziekte kunt u te maken krijgen met situaties waar u geen raad mee weet, ook wanneer de behandeling

Nadere informatie

Het verlies van een dierbare

Het verlies van een dierbare Het verlies van een dierbare Het Zorgpad Stervensfase is gebaseerd op de Liverpool Care Pathway for the dying patient (LCP). De LCP is door het Erasmus MC Rotterdam en het IKNL locatie Rotterdam integraal

Nadere informatie

Een dierbare verliezen

Een dierbare verliezen Een dierbare verliezen Over de gevoelens die u kan ervaren en tips om goed voor uzelf te zorgen INFORMATIEBROCHURE VOOR DE NABESTAANDEN Een dierbare verliezen U hebt kort geleden iemand verloren. Dat

Nadere informatie

Psychosociale hulp voor patiënten met kanker

Psychosociale hulp voor patiënten met kanker Psychosociale hulp voor patiënten met kanker Beter voor elkaar Psychosociale hulp voor patiënten met kanker Inhoud Inleiding 2 Oncologieverpleegkundigen 3 Stomaverpleegkundigen 4 Geestelijke verzorging

Nadere informatie

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten www.edusom.nl Opstartlessen Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren over familie, vrienden en buurtgenoten. Antwoord geven op vragen. Veel succes! Deze les

Nadere informatie

Leskoffer Omgaan met verlies

Leskoffer Omgaan met verlies Leskoffer Omgaan met verlies Omgaan met verlies Iedereen krijgt te maken met dood en rouw, sommigen al heel jong. Gemiddeld genomen zijn kinderen ruim 8 jaar oud als ze voor de eerste keer geconfronteerd

Nadere informatie

Wat betekent de diagnose van PKU voor mijn kind en het gezin?

Wat betekent de diagnose van PKU voor mijn kind en het gezin? Wat betekent de diagnose van PKU voor mijn kind en het gezin? Uw gevoelens Stap voor stap Ervaringen delen Teamwerk PKU uitleggen aan anderen Kan ik nog meer kinderen krijgen? PKU behandelen: de rol van

Nadere informatie

OMGAAN MET DE DIAGNOSE EN DE BEHANDELING HOE MOET HET NU VERDER?

OMGAAN MET DE DIAGNOSE EN DE BEHANDELING HOE MOET HET NU VERDER? OMGAAN MET DE DIAGNOSE EN DE BEHANDELING HOE MOET HET NU VERDER? KANKERCENTRUM UZ GENT Onco_alg_009 INHOUDSTAFEL 01 Inleiding 3 02 Moet ik veel weten over de behandeling? 3 03 Hoe kan ik goed voor mezelf

Nadere informatie

Palliatieve en ondersteunende zorg in CWZ

Palliatieve en ondersteunende zorg in CWZ Palliatieve en ondersteunende zorg in CWZ Wat is palliatieve zorg? Palliatieve zorg is er voor mensen bij wie genezing van ziekte niet meer mogelijk is. Kwaliteit van leven staat bij deze zorg centraal.

Nadere informatie

Een dierbare verliezen

Een dierbare verliezen Algemeen Een dierbare verliezen www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl ALG042 / Een dierbare verliezen / 14-07-2015 2 Een dierbare verliezen U heeft

Nadere informatie

Het Rouwende Kind. een handvat voor de volwassene

Het Rouwende Kind. een handvat voor de volwassene Het Rouwende Kind een handvat voor de volwassene Het Rouwende Kind een handvat voor de volwassene Nina José Verhoeven Elk kind dat oud genoeg is om van iemand te houden, is oud genoeg om te rouwen. Alan

Nadere informatie

Kinderen op bezoek op de Intensive Care

Kinderen op bezoek op de Intensive Care Kinderen op bezoek op de Intensive Care Informatie voor ouders/verzorgers Als een ouder of een familielid op de Intensive Care is opgenomen, kan dit voor kinderen veel vragen oproepen. Kinderen hebben

Nadere informatie

Voorlichtingsgesprek over uw behandeling met chemo- en/of immunotherapie

Voorlichtingsgesprek over uw behandeling met chemo- en/of immunotherapie Patiënteninformatie Voorlichtingsgesprek over uw behandeling met chemo- en/of immunotherapie rkz.nl Binnenkort heeft u een voorlichtingsgesprek met een oncologieverpleegkundige over uw behandeling met

Nadere informatie

Verlies, verdriet en rouw

Verlies, verdriet en rouw Verlies, verdriet en rouw Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Iemand die u dierbaar was, waar uw zorg naar uitging, is overleden. Het wegvallen van de overledene

Nadere informatie

Oncologie. Patiënteninformatie. Omgaan met kanker. Bij wie kunt u terecht? Slingeland Ziekenhuis

Oncologie. Patiënteninformatie. Omgaan met kanker. Bij wie kunt u terecht? Slingeland Ziekenhuis Oncologie Omgaan met kanker i Patiënteninformatie Bij wie kunt u terecht? Slingeland Ziekenhuis Algemeen Het hebben van kanker kan grote gevolgen hebben voor uw leven en dat van uw naasten. Lichamelijk

Nadere informatie

Spreekbeurt Nederlands Kanker

Spreekbeurt Nederlands Kanker Spreekbeurt Nederlands Kanker Spreekbeurt door een scholier 1834 woorden 12 januari 2011 7 12 keer beoordeeld Vak Nederlands 1. Wat is kanker eigenlijk? Kanker komt heel veel bij ouderen voor, het is zelfs

Nadere informatie

EEN CHONDROSARCOOM WAT BETEKENT HET?

EEN CHONDROSARCOOM WAT BETEKENT HET? EEN CHONDROSARCOOM WAT BETEKENT HET? Oncologie/0137 Deze informatiebrochure is bestemd voor personen met een chondrosarcoom en alle anderen die hier heel dichtbij betrokken zijn zoals familie, vrienden,

Nadere informatie

Een dierbare verliezen

Een dierbare verliezen Patiënteninformatie Een dierbare verliezen Informatie over het verlies van een dierbare en de gevoelens die u daarover kunt hebben Een dierbare verliezen Informatie over het verlies van een dierbare en

Nadere informatie

MEE Nederland. Raad en daad voor iedereen met een beperking. Moeilijk lerend. Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind

MEE Nederland. Raad en daad voor iedereen met een beperking. Moeilijk lerend. Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind MEE Nederland Raad en daad voor iedereen met een beperking Moeilijk lerend Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind Moeilijk lerend Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind Inhoudsopgave

Nadere informatie

Hoe kunt u voor uw bijzondere kleinkind zorgen? Tips voor opa s en oma s. Foto Britt Straatemeier. Deze brochure werd mogelijk gemaakt door:

Hoe kunt u voor uw bijzondere kleinkind zorgen? Tips voor opa s en oma s. Foto Britt Straatemeier. Deze brochure werd mogelijk gemaakt door: Hoe kunt u voor uw bijzondere kleinkind zorgen? Tips voor opa s en oma s Foto Britt Straatemeier Deze brochure werd mogelijk gemaakt door: Tips voor grootouders Foto Susanne Reuling Als in het gezin van

Nadere informatie

Ongeneeslijk ziek: samen uw zorg tijdig plannen

Ongeneeslijk ziek: samen uw zorg tijdig plannen Ongeneeslijk ziek: samen uw zorg tijdig plannen Uw specialist heeft u verteld dat u ongeneeslijk ziek bent. Niet meer kunnen genezen is een bericht met ingrijpende gevolgen en het valt niet mee om hier

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

Workshop communicatie

Workshop communicatie Workshop communicatie Feedback is collegiale ondersteuning of toch niet? Wat wil de beroepsvereniging betekenen voor Verzorgenden en Verpleegkundigen? Wij willen onze beroepsgroepen in staat stellen hun

Nadere informatie

Wat is palliatieve zorg? Waar denk je aan bij palliatieve zorg?

Wat is palliatieve zorg? Waar denk je aan bij palliatieve zorg? Wat is palliatieve zorg? Waar denk je aan bij palliatieve zorg? 2 Definitie Palliatieve zorg (WHO 2002) Palliatieve zorg is een benadering die de kwaliteit van leven verbetert van patiënten en hun naasten,

Nadere informatie

Omgaan met de gevoelens van een kind

Omgaan met de gevoelens van een kind Omgaan met de gevoelens van een kind HOE KAN IK OMGAAN MET DE GEVOELENS VAN MIJN KIND IN HET ZIEKENHUIS? Praktische tips voor ouders 2 Omgaan met de gevoelens van een kind Beste ouder Uw kind is opgenomen

Nadere informatie

Gezinsinterventie Gezinsgesprekken voor gezinnen waarbij de ouder psychische problemen heeft

Gezinsinterventie Gezinsgesprekken voor gezinnen waarbij de ouder psychische problemen heeft Gezinsinterventie Gezinsgesprekken voor gezinnen waarbij de ouder psychische problemen heeft Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Zorgen en vragen 1 Gezinsinterventie 2 Tien praktische

Nadere informatie

VRAGENFORMULIER revalidatieprogramma Herstel & Balans voor kankerpatiënten

VRAGENFORMULIER revalidatieprogramma Herstel & Balans voor kankerpatiënten Sportcentrum Reade VRAGENFORMULIER revalidatieprogramma Herstel & Balans voor kankerpatiënten Voor uw aanmelding als deelnemer aan het revalidatieprogramma Herstel & Balans kunt u dit vragenformulier met

Nadere informatie

Gezondheid /Ziekte Achter de lach Fran Drecher

Gezondheid /Ziekte Achter de lach Fran Drecher Gezondheid /Ziekte Achter de lach Fran Drecher Altijd de sterkste thuis Caroline van Dullemen Bekend met kanker Willemijn van Benthem Beter zorgen voor jezelf Marc Buelens en Ann Vermeiren Blessuretijd

Nadere informatie

Activiteit 01: Je gedachten en gevoelens 7. Activiteit 02: De scheiding van je ouders overleven 11. Activiteit 03: Acting out 16

Activiteit 01: Je gedachten en gevoelens 7. Activiteit 02: De scheiding van je ouders overleven 11. Activiteit 03: Acting out 16 Inhoud Activiteit 01: Je gedachten en gevoelens 7 Activiteit 02: De scheiding van je ouders overleven 11 Activiteit 03: Acting out 16 Activiteit 04: Schuld 22 Activiteit 05: Angst 26 Activiteit 06: Verdriet

Nadere informatie

Op de grens van hemel en aarde. Een bijna-doodervaring

Op de grens van hemel en aarde. Een bijna-doodervaring Op de grens van hemel en aarde Een bijna-doodervaring Eerste druk, 2014 2014 Tineke H.C.M. Verwij Illustraties: Tineke H.C.M. Verwij Coverfoto: Tineke H.C.M. Verwij isbn: 9789048432684 nur: 402 Uitgever:

Nadere informatie

levend en dood tegelijk

levend en dood tegelijk levend en dood tegelijk levend en dood tegelijk lezing over NAH in een gezin 9 april 2015 Carina van Welzenis alias Karin van Leeuwen 28 december 2004 rtl nieuws Twee bomen geraakt Een enorme klap, daarna

Nadere informatie

Verslaving. Deze folder is voor doven en slechthorenden die meer willen weten over verslaving. Als iemand niet meer zonder... kan

Verslaving. Deze folder is voor doven en slechthorenden die meer willen weten over verslaving. Als iemand niet meer zonder... kan ggz voor doven & slechthorenden Verslaving Als iemand niet meer zonder... kan Deze folder is voor doven en slechthorenden die meer willen weten over verslaving Herkent u dit? Veel mensen gebruiken soms

Nadere informatie

Gespreksvragen bij Podcastserie

Gespreksvragen bij Podcastserie 1.1.1 Inhoud 1 Podcast: Mieke en Claudia over Tinie... 2 2 Podcast: Afscheid... 4 3 Podcast: Dieren... 4 4 Podcast: Gedicht van Marinus van den Berg... 5 5 Podcast: Harpmuziek... 5 6 Podcast: Koning...

Nadere informatie

Ongeneeslijk ziek. Samen uw zorg tijdig plannen

Ongeneeslijk ziek. Samen uw zorg tijdig plannen Ongeneeslijk ziek Samen uw zorg tijdig plannen Inhoudsopgave 1. Inleiding...3 1.1 Een naaste die met u meedenkt...3 1.2 Gespreksonderwerpen...3 2. Belangrijke vragen...3 2.1 Lichamelijke veranderingen...3

Nadere informatie

Beste Lezer. Voor u ligt de bundel met als thema afscheid, de dood, rouwverwerking. Het heeft mij jaren gekost om deze bundel vorm te geven.

Beste Lezer. Voor u ligt de bundel met als thema afscheid, de dood, rouwverwerking. Het heeft mij jaren gekost om deze bundel vorm te geven. Beste Lezer Voor u ligt de bundel met als thema afscheid, de dood, rouwverwerking Het heeft mij jaren gekost om deze bundel vorm te geven. De flarden waren er al heel lang, maar ik kreeg het niet voor

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Ik hoop voor u dat u ooit eens flink verliefd bent geweest. Niet zo n beetje van: die of die vind ik best aardig. Misschien wordt dat nog wel eens wat

Nadere informatie

Info. Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten. Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde

Info. Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten. Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde Info Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde Inhoud INHOUD 1. Waar gaat het over 3 2. Aanraken 4 3. Hoe noem jij dat? 5 4. Baas over

Nadere informatie

Van harte welkom Elk mens is een verhaal waard. Op de vraag naar de zin van het leven, antwoordt ieder met zijn/haar levensloop. omgekeerd.

Van harte welkom Elk mens is een verhaal waard. Op de vraag naar de zin van het leven, antwoordt ieder met zijn/haar levensloop. omgekeerd. Van harte welkom { Elk mens is een verhaal waard Op de vraag naar de zin van het leven, antwoordt ieder met zijn/haar levensloop Gyorgy Konrad omgekeerd. Vertellen van levensverhaal is antwoord op de vraag

Nadere informatie

Psychosociale problemen bij kanker

Psychosociale problemen bij kanker Psychosociale problemen bij kanker mogelijkheden voor begeleiding in het azm Psychosociale problemen bij kanker Inleiding 3 Reacties 3 Begeleiding 3 Wanneer hulp inschakelen 4 Vroegtijdige herkenning 4

Nadere informatie

Zaken voor mannen. Verhalen van mannen met epilepsie

Zaken voor mannen. Verhalen van mannen met epilepsie Zaken voor mannen Verhalen van mannen met epilepsie Introductie Niet alle mannen vinden het prettig om over hun gezondheid te praten. Ieder mens is anders. Elke man met epilepsie ervaart zijn epilepsie

Nadere informatie

Oncologie. Patiënteninformatie. Omgaan met kanker. Bij wie kunt u terecht? Slingeland Ziekenhuis

Oncologie. Patiënteninformatie. Omgaan met kanker. Bij wie kunt u terecht? Slingeland Ziekenhuis Oncologie Omgaan met kanker i Patiënteninformatie Bij wie kunt u terecht? Slingeland Ziekenhuis Algemeen Het hebben van kanker kan grote gevolgen hebben voor uw leven en dat van uw naasten. Lichamelijk

Nadere informatie

WORKSHOP 1: KANKER IN HET GEZIN: Als een steen in het water

WORKSHOP 1: KANKER IN HET GEZIN: Als een steen in het water WORKSHOP 1: KANKER IN HET GEZIN: Als een steen in het water Anja van Onna & Carine Kappeyne van de Coppello Ingeborg Douwes Centrum, Amsterdam Inhoud: Ongeveer 24% volwassen kankerpatiënten hebben schoolgaande

Nadere informatie

Susanne Hühn. Het innerlijke kind. angst loslaten

Susanne Hühn. Het innerlijke kind. angst loslaten Susanne Hühn Het innerlijke kind angst loslaten Inhoud Inleiding 7 Hoe ontstaat angst? 11 Wegen uit de angst 19 Het bange innerlijke kind leren kennen 35 Meditatie Het bange innerlijke kind leren kennen

Nadere informatie

Op bezoek. bij Sam op de Intensive Care

Op bezoek. bij Sam op de Intensive Care Op bezoek S bij Sam op de Intensive Care Hoi, ik ben Sam en ik lig op de Intensive Care S Ik heb een fotoboekje gemaakt. Zo kun je alvast zien waar ik ben en wat iedereen op de afdeling doet. Natuurlijk

Nadere informatie

Unit voor palliatieve zorg en symptoombestrijding (PZU)

Unit voor palliatieve zorg en symptoombestrijding (PZU) Unit voor palliatieve zorg en symptoombestrijding (PZU) Afdeling 3.37 interne geneeskunde Locatie Veldhoven Unit voor palliatieve zorg en symptoombestrijding U bent of wordt opgenomen op de unit voor palliatieve

Nadere informatie

Jezus vertelt, dat God onze Vader is

Jezus vertelt, dat God onze Vader is Eerste Communieproject 26 Jezus vertelt, dat God onze Vader is Jezus als leraar In les 4 hebben we gezien dat Jezus wordt geboren. De engelen zeggen: Hij is de Redder van de wereld. Maar nu is Jezus groot.

Nadere informatie

PSYCHOSOCIALE ZORG VOOR PATIËNTEN MET KANKER

PSYCHOSOCIALE ZORG VOOR PATIËNTEN MET KANKER PSYCHOSOCIALE ZORG VOOR PATIËNTEN MET KANKER 536 Inleiding Als u van uw behandelend specialist te horen krijgt dat u kanker heeft, krijgen u en uw naasten veel informatie en emoties te verwerken. Door

Nadere informatie

Depressie. Meer dan een somber gevoel. Deze folder is voor doven en slechthorenden die meer willen weten over depressie

Depressie. Meer dan een somber gevoel. Deze folder is voor doven en slechthorenden die meer willen weten over depressie ggz voor doven & slechthorenden Depressie Meer dan een somber gevoel Deze folder is voor doven en slechthorenden die meer willen weten over depressie Herkent u dit? Iedereen is wel eens somber of treurig.

Nadere informatie

Wensen voor mijn leven in de laatste fase

Wensen voor mijn leven in de laatste fase Wensen voor mijn leven in de laatste fase 1 Inleiding Dit is een notitieboekje waarin u kunt aangeven wat u belangrijk vindt in het leven. Wat zijn uw wensen ten aanzien van uw leven in de laatste fase.

Nadere informatie

Patiënteninformatiedossier (PID) (Non) Hodgkin. onderdeel ZIEKTEBELEVING. (NON) HODGKIN Ziektebeleving

Patiënteninformatiedossier (PID) (Non) Hodgkin. onderdeel ZIEKTEBELEVING. (NON) HODGKIN Ziektebeleving Patiënteninformatiedossier (PID) (Non) Hodgkin onderdeel ZIEKTEBELEVING (NON) HODGKIN Inhoud... 3 Emoties... 4 Omgaan met de ziekte... 4 Praten over uw gevoelens... 5 Uw gedachten opschrijven... 5 Andere

Nadere informatie

Mens en kanker. Nederlandse Federatie van Kankerpatiënten organisaties

Mens en kanker. Nederlandse Federatie van Kankerpatiënten organisaties Mens en kanker Nederlandse Federatie van Kankerpatiënten organisaties De stem van de kankerpatiënt NFK NFK staat voor de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties. Binnen deze koepel zijn 20

Nadere informatie

Niet veel mensen krijgen deze ziekte en sommige volwassenen hebben er vaak nog nooit van gehoord of weten er weinig vanaf.

Niet veel mensen krijgen deze ziekte en sommige volwassenen hebben er vaak nog nooit van gehoord of weten er weinig vanaf. Je leest waarschijnlijk dit boekje omdat je mama of papa of iemand anders speciaal in je familie Amyotrofische Lateraal Sclerose heeft. Het is een lang woord en het wordt vaak afgekort tot ALS. Niet veel

Nadere informatie

Thema s voor het Alzheimer Café. Verzameld, kopjes gekozen en geordend door Franklin Roos van Alzheimer Café Zuidelijk Westerkwartier te Leek

Thema s voor het Alzheimer Café. Verzameld, kopjes gekozen en geordend door Franklin Roos van Alzheimer Café Zuidelijk Westerkwartier te Leek Thema s voor het Alzheimer Café Verzameld, kopjes gekozen en geordend door Franklin Roos van Alzheimer Café Zuidelijk Westerkwartier te Leek Medische aspecten Wat is dementie? Medische aspecten Verschillende

Nadere informatie

Cambriana online hulpprogramma

Cambriana online hulpprogramma Dit is deel 1 van het online hulpprogramma van Cambriana. Verwerking van een scheiding 'Breaking up is hard to do' Neil Sedaka Een scheiding is een van de pijnlijkste ervaringen die je kunt meemaken in

Nadere informatie