Martenastate te Cornjum, bijlagen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Martenastate te Cornjum, bijlagen"

Transcriptie

1 Bundeling van historisch materiaal betreffende Martenastate te Cornjum. Verzamelt en gebruikt ten behoeve van het document Waterpartijen, oeverlijnen en walkanten van Martenastate te Cornjum. Bevindingen op basis van historisch materiaal. Groen Verleden bureau voor historisch onderzoek op het terrein van groen erfgoed Zoetendaal XL Elst Jan Holwerda , Groen Verleden, bureau voor historisch onderzoek op het terrein van groen erfgoed, Elst Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd of openbaar worden gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij op papier of digitaal, zonder voorafgaande toestemming van de opdrachtgever, in overleg met Groen Verleden. In geval van publicatie, geheel of gedeeltelijk, van dit als intern rapport bedoelde document, is het noodzakelijk om auteursrechten, copyright, publicatierechten en/of andere rechten te regelen met Groen Verleden of andere partijen.

2 Martenastate in beeld Martenastate door A. Martin Bron: Martena te Kornjum behoort den heere Laes van Burmania door Jacobus Stellingwerff, C. Meeth Bron: Met keermuur en terras, en toegangsbrug aan noordzijde van huiseiland. Opnieuw Martenastate van de noordzijde. De tweede brug is niét een brug tussen huiseiland en park, maar die tussen het driehoekige eiland en park! Deze brug staat op kadastraal minuutplan 1812 en tegenwoordig zijn in de oever nog steeds steentjes van het noordelijk bruggenhoofd te vinden. De oostelijke oeverlijn van de vijver is glooiend en zonder beschoeiing weergegeven. Linksonder op de tekening is een stapel bakstenen

3 getekend, enig verband met het op die hoogte in het water liggende fundament? Op deze hoogte ligt op een meter of drie uit de oever een stenen fundement. Door Duinker & Kloppenburg is deze plek uitgelegd als zijnde een paardenwedde, een drenkplaats voor paarden ? Bron: Fries Prentenkabinet Opnieuw Martenastate van de noordzijde. De westoever van de vijver laat twee inhammen zien, met er tussen een oppervlak op dezelfde hoogte als de waterspiegel. Deze inhammen passen wonderwel bij eenzelfde vorm die ingetekend staat op de eerste gedetailleerde kaart van Martenastate (kadastraal minuutplan 1812). 1 Duinker & Kloppenburg, Herstelplan Martenastate, Mantgum

4 1899 Martenastate voor afbraak in Bron: Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed Noordoostzijde met keermuur Martenastate voor afbraak in Bron: Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed Noordzijde met keermuur en terras en brug naar huiseiland.

5 1899 Martenastate voor afbraak in Bron: Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed Vanuit zuidwest zijde kijkend over huiseiland tegen state Het nieuwe huis, vermoedelijk niet lang na voltooiing. Bron: Collectie Jan Holwerda Het nieuwe huis, met heel jonge beplanting op de voorgrond en veel oudere op de achtergrond, op het driehoekig eiland.

6 1915 ca. Nieuw plantsoen ten noorden van Martenastate. Bron: Documentatiestichting Leeuwarderadeel Nieuw plantsoen ten noorden van Martenastate, op de voormalige nederhof, na werkzaamheden door de firma Bosgra in de winter van De Leeuwarder courant van 13 augustus 1913 meldt: Onder leiding van de firma Bosgra te Bergum is een en ander zoo goed mogelijk in zijn vorigen vorm teruggebracht. Nieuwe lanen, wandelpaden en parken met heesters zijn aangelegd, vele stamboomen en veel kreupelhout opnieuw geplant, een heuveltje is opgeworpen, de vroegere zoogenaamde goudvischvijver is hersteld (hoewel goudvisschen tot nog toe ontbreken) en op de geschikste en mooiste punten zijn rustbanken voor de vermoeide wandelaars geplaatst ca. Het nieuwe plantsoen ten noorden van Martenastate. Bron: Documentatiestichting Leeuwarderadeel Het nieuwe plantsoen ten noorden van Martenastate, op de voormalige nederhof. De oever aan de overzijde van de Groote Vijver laat geen beschoeiing zien.

7 1930 ca.? Kijkend over de vijver richting Martenastate. Bron: Documentatiestichting Leeuwarderadeel. Kijkend over de Groote Vijver richting Martenastate, rechts het nieuwe plantsoen op de voormalige nederhof. De oeverbegroeiing verzacht en verbergt de oeverlijn, beschoeiing lijkt niet waarschijnlijk ca.? - Martenastate ingepakt in het groen. Bron: Documentatiestichting Leeuwarderadeel. De Martenastate ingepakt in het groen.

8 1935 ca.? Martenastate Bron: Documentatiestichting Leeuwarderadeel. Deze foto en die van 1978, 1990 en nu brengen in beeld hoe de westelijke oeverlijn van het huiseiland in de loop van decennia is teruggedrongen/afgeslagen Bron: Leeuwarder courant De westelijke oeverlijn is hier gelijkend aan die op de foto van 1935, hier staat het water lager.

9 1955 Foto: Phons Schellart Bron: Boskabouters aan het werk. Bron: Leeuwarder courant

10 1962 Foto: Phons Schellart Bron: Bron: Friese koerier

11 Bron: Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed 1978 Bron: Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed Vergelijk deze foto met die van 1935 en zie de wijkende westelijke oeverlijn van het huiseiland.

12 Bron: Leeuwarder courant Bron: Leeuwarder courant Vergelijk deze foto met die van 1935 en 1978 en zie de wijkende westelijke oeverlijn van het huiseiland. Ook in 1990 staan de linden van de Lindensingel in een zeer smalle berm, zowel aan de zuidelijke als aan de noordelijke zijde! Is de laatste zijde na 1990 al eens aangeheeld?

13 Martenastate in kaart detail uit De Grietenye van Leeuwerdera-deel Uit: Beschrijvinge van de Heerlyckheydt van Frieslandt (1664), door Christianus Schotanus Bron: schotanus.us De Martenastate wordt enkel met het woord Martena, een symbool dat voor Edelen Staten staat (een 8 met + er op) en een rij bomen aangegeven detail uit De Grietenije van Leeuwerdera deel Uit: Uitbeeldinge der Heerlijkheid Friesland (1718), uitgegeven door François Halma Bron: mapy.mzk.cz De schematische weergave is er nu een van een huis te midden van groen, met ook nu de naam Martena.

14 469 particuliere begraafplaats 470 boomgaard 471 plaisierbosch 471a weiland 472 boomgaard 473 vijver tot vermaak 474 huis en erf 475 laan tot vermaak 475a moestuin 476 huis 477 huis en erf 478 moestuin juli Kadastraal minuut Jelsum sectie B, blad 01 Bron: watwaswaar.nl De vroegste en meest duidelijke weergave van de waterpartijen en Martenastate (in plattegrond) is te vinden op het kadastraal minuut uit juli Het huis met L-vormige plattegrond staat op een eiland, met de toegangsbrug aan de westzijde. Aan de oostzijde van het huiseiland is een driehoekig eiland met twee oortjes, vormgegeven als een lunet (als in de vestingbouw). Aan de noordzijde geeft een brug toegang tot dit driehoekige eiland. Op dit punt zijn nu nog steeds in het terrein in de noordoever baksteentjes te vinden, ongetwijfeld restanten van het noordelijke bruggenhoofd (de brug staat afgebeeld op een tekening van Martin uit 1880, zie voorgaande bijlage). Op dezelfde hoogte bevinden zich in de westelijke oever van de Groote Vijver twee kleine inhammen

15 (zie paardenwedde genoemd in voorgaande bijlage). Na een kort vervolg in noordelijke richting maakt de waterpartij een knik naar het westen en eindigt deze na weer een knik in een vijvervorm als een driehoekige punt die in westelijke richting wijst. Vrijwel alle waterlijnen en hoeken zijn strak en recht getekend. Tot slot ligt in het noordelijke plaisierbosch (Parkbos) nog een ronde vijver, toentertijd ongetwijfeld een goudvissenvijver. Als boven gezegd staat de brug naar het huiseiland hier aan de westzijde van het eiland ingetekend, tekeningen (1722 en ca. 1880) en foto s (1899) laten de toegangsbrug echter aan de noordelijke huiseilandzijde zien. Legenda huis erf vijver tot vermaak boomgaard plaisierbosch moestuin laan tot vermaak weiland bouwland Bron: hisgis.nl en watwaswaar.nl

16 Detail eerste kadastrale hulpkaart Cornjum Bron: Kadaster Archief Arnhem Topografische Militaire Kaart Bron: watwaswaar.nl De eerste Topografische Militaire Kaart laat een invulling gelijkend aan het eerste kadastraal minuut zien, zij het op een andere schaal en onscherp. De eerstvolgende kadastrale hulpkaart brengt het eerste deel van de vergraving van de noordelijke waterpartij in beeld. De stippellijnen geven het eerdere rechte verloop van dat deel van de waterpartij aan. Het eerdere ronde vijvertje is opgenomen in de nieuwe bocht. Uit de kadastrale legger komt naar voren dat de vijver in of net voor 1836 is vergroot, of te wel zijn gewijzigde vorm heeft gekregen. Er dient wel aangetekend te worden dat het kadaster alleen belang had en heeft bij de juiste registratie van opstanden en perceelgrenzen (dus oppervlakte) en niet bij invullingen als die door bv een waterpartij omsloten door één perceel. (hier 471/552) Daarom kan ook het deel van de waterpartij in de vorm van de punt omsloten door perceel 471/552 al vergraven zijn terwijl dit niet in kaart werd (is) gebracht.

17 Topografische Militaire Kaart Bron: watwaswaar.nl De volgende Topografische Militaire Kaart, uit 1854, geeft een beeld als de eerdere kadastrale hulpkaart uit De punt (waterpartij) in het noordwesten heeft nog min of meer z n oude vorm, de verbinding naar de rest van de waterpartijen is al vergraven tot een bocht. De Groote Vijver is wel erg groot ingetekend. De brug naar het driehoekige eiland bevindt zich nu naar het oortje aan de zuidwestzijde van het driehoekige eiland detail uit De Grietenij Leeuwerderadeel Uit: Nieuwe Atlas van Friesland ( ), door Wopke Eekhoff Bron: www2.tresoar.nl/digicollectie De kaart van Eekhoff is de eerste kaart die laat zien dat de gehele noordelijke waterpartij is vergraven tot een waterpartij in de landschapstijl. De vergraving zelf zal in of net voor 1836 hebben plaatsgevonden (zie Detail eerste kadastrale hulpkaart Cornjum)

18 Detail hulpkaart nr 115, dienstjaar 1902 Bron: Kadaster Archief Arnhem Als al aangegeven, het kadaster had en heeft alleen belang bij de juiste registratie van perceelgrenzen en opstanden en niet bij de exacte vorm van een waterpartij omsloten door één perceel (hier 552). De noordwestelijke vijver, de punt, is hier dan ook niet naar werkelijkheid ingetekend, maar overgenomen van de oudere hulpkaart. De hulpkaart uit 1902 is opgesteld na bouw van het nieuwe huis Detail veldkaart nr 2, dienstjaar 1902 Bron: Kadaster Archief Arnhem De veldkaart die als basis voor nevenstaande hulpkaart diende, geeft de exacte in- en afmetingen van het nieuwe huis weer.

19 1930 / Topografische Militaire Kaart Bron: watwaswaar.nl RAF luchtfoto Bron: watwaswaar De brug naar het driehoekige eiland bevindt zich nog steeds naar het oortje aan de zuidwestzijde van dat eiland. De Groote Vijver lijkt te groot ingetekend. Ten aanzien van de Topografische (Militaire) Kaarten door de tijd heen valt te concluderen dat de detaillering van de waterpartijen en oeverlijnen niet geheel accuraat is, zeker niet bij de Groote Vijver.

20 RAF vlucht 165 run 02 foto 3025 WUR library ID Bron: library.wur.nl/webquery/geoportal/raf Op de luchtfoto uit 1945 komen de vloeiende oeverlijnen vanaf de Groote Vijver naar de noordwestelijke vijver en van de laatste vijver zelf goed naar voren. De oeverlijnen van de Groote Vijver zelf lijken niet vloeiend. Aan de oostzijde wordt die indruk mogelijk veroorzaakt door de bomen die de denkbeeldige lijn onderbreken. Aan de westzijde is er zeker geen vloeiende oeverlijn. De hoeken van huis- en driehoekig eiland zijn afgerond, net als de buitenhoeken van de grachten eromheen. De bomen aan de zuidzijde van de Lindensingel staan in een berm en niet zoals tegenwoordig, aan of zelfs bijna in het water. De brug aan de noordzijde en in het verlengde van de Berceau is op de luchtfoto zichtbaar. Op voorgaande kaarten is deze niet ingetekend, uit archiefmateriaal blijkt dat er in ieder geval in 1913 een betonnen brug is gelegd. De brug naar het driehoekig eiland ligt nog steeds aan het zuidelijke oortje.

21 1944 kaart met aanduiding van stinzenflora Bron: Peter Karstkarel, Landgoed Martenastate Koarnjum, Leeuwarden Deze kaart zal samenhangen met een inventarisatie gedaan in 1939, door G.D. Duursma. De basis voor deze kaart zal een kadastrale hulpkaart zijn geweest. Vergelijking met voorgaande luchtfoto maakt duidelijk dat de breedte niet overal in verhouding is en met name de verbinding tussen Groote Vijver en noordwestelijke vijver te breed is ingetekend.

22 Topografische Kaart Bron: watwaswaar.nl De waterpartijen en oeverlijnen lijken her en der niet kloppend. De noordwestelijke vijver is te klein en klopt qua vorm niet, de Groote Vijver lijkt te breed, het noordelijke oortje is te klein, het grachtdeel tussen huis- en driehoekig eiland te breed. Opvallend is dat de westelijke oever van de Groote Vijver weer wel past bij de oudere oeverlijn (minuutplan 1812). Tot slot kent het driehoekige eiland aan de noordzijde een beplantingsstrook met bomen Topografische Kaart Bron: watwaswaar.nl De belijning van de waterpartijen lijkt nu veel meer naar werkelijkheid te zijn ingetekend, alleen het huiseiland is wat klein. Een dam vormt nu de verbinding naar het driehoekige eiland.

23 Topografische Kaart Bron: watwaswaar.nl Topografische Kaart Bron: watwaswaar.nl Opeens staat het huis aan de westelijke oever van het huiseiland Ook Topografische (Militaire) Kaarten zijn niet 100% betrouwbaar en kennen vanzelfsprekend hun beperkingen. Er kan sprake zijn van chronometrische afwijkingen (al verouderd bij uitgave), meetkundige afwijkingen (het is ook niet gezegd dat meer recente kaarten ook altijd nauwkeuriger zijn) en topografische afwijkingen (niet alles wordt ingemeten of gekarteerd, niet alles kan men op de kaart kwijt, niet alles is op schaal, bv wegen die breder worden weergegeven dan ze in werkelijkheid zijn)

24 Topografische Kaart Bron: watwaswaar.nl 2014 TOP10NL Bron: arcgis.com Waar op voorgaande kaarten de westelijke oever van de Groote Vijver nog onregelmatig is, wordt deze nu als ware het een vloeiende lijn weergegeven. De in- en uitstulpingen die voor het eerst op het minuutplan uit 1812 staan en steeds op de een of andere wijze op navolgende kaarten naar voren komen, zijn nu verdwenen of worden niet meer aangegeven.

25 2012 Uitvoeringsplan Martenastate te Koarnjum, D. Swierstra 2014 Bron: arcgis.com

26 Martenastate in de krant Leeuwarder courant De Martenastate kent in 1781 een Mr. Hovenier. In 1833, na het overlijden van Epo Sjuck Burmania Vegelin van Claerbergen ( ), wordt Martenastate in eerste instantie te huur aangeboden. Het betreft dan een buitenplaats met onderscheidene appartementen, wel aangelegde tuinen, vruchtdragende hoven, wagenhuis, stalling, tuinmans woning en verdere gerijflijkheden Leeuwarder courant Het betreft Mr. Hovenier Mintje Feddes, genoemd in een advertentie waarin Yperen boomen (iepen) te koop worden aangeboden Bataafsche Leeuwarder courant Goed 15 jaar later zijn het Eeken stammen (eiken) die te koop zijn Leeuwarder courant Leeuwarder courant Enige maanden later volgt een veiling. Het buitengoed omvat eene zeer moderne en hechte heeren huizinge, met zeven benedenkamers, eenige bovenkamers, en verdere gerijfelijkheden, uitmuntende tuinen, broeijerijen, boomgaarden, boschjes, lanen, stalling en koetshuis, en afzonderlijke tuinmans woning.

27 Leeuwarder courant Wij noemden Martena-State eene schoone plaats. Geheel in het hoog geboomen verscholen... de Kerk door de Martena's werd gesticht, en binnen de cingel de State is gelegen. Maar volgt hij de laan, die naar dezelve leidt; treedt hij het breede voorplein op... deftige Stins voor zich ziet, en bijna getroffen wordt, door hare fraaije ligging en buitengewone bouworde. De breede gracht, de huizinge en erf omringende, en zich verre voor dezelve naar een fraai oprijzend terras uitstrekkende, - de oude statige kastanjeboomen, die het voorplein overschaduwen, en voor meer dan honderd jaren door de hand van den beroemde Jr. Epo Sjuk van Burmania... zijn geplant; - het schoone aan de overzijde des waters opgaand geboomte;...

28 Leeuwarder courant Later in 1833 vindt er een inboedelveiling plaats Leeuwarder courant In 1834 ondertekent Ulrich Herman Wielinga Huber een overlijdensadvertentie, Wielinga Huber had Martenastate in 1833 gekocht Leeuwarder courant Na de dood van Wielinga Huber volgt een veiling van beesten en rijtuigen.

29 Leeuwarder courant En twee jaar later worden opnieuw bomen verkocht: esschen (1 zware), eschdoorn, abeelen, linden en enkelen ijpen; benevens 1 nootenboom en eenige perceelen kap- en hakhout Leeuwarder courant Direct daarna volgt de verkoop van hout op stam: eiken, ijpen, populier, beuken, noten, linde, eschen, appel en peereboomen. Verder diverse heesters en denneboompjes, 18 jonge Fransche appelboomen en 15 dito Peereboomen (Piramides), geschikt tot verplanting.

30 Ook het Fries Genootschap gaat niet in op het aanbod tot koop. De state bevond zich al in een zeer vervallen toestand Leeuwarder courant In 1885 wordt Martenastate aan de provincie te koop aangeboden, de provincie gaat hier niet op in Leeuwarder courant In oktober 1888 is er sprake van verkoop op afbraak van het buitengoed Martena-State en bij boelgoed verkoop van al de, in het bosch van dat buitengoed aanwezige boomen, w.o. zware linden, - berken, - eiken, - en esschenstammen Leeuwarder courant

31 Leeuwarder courant Leeuwarder courant Leeuwarder courant Maar een week later wordt de aangekondigde veiling afgelast.

32 Leeuwarder courant De verkoop van ijpen, esschen boomen en eene groote partij takkebossen en kophout zal voor enige gelden moeten zorgen Leeuwarder courant Na de dood van Duco Martena van Burmania Vegelin van Claerbergen verkrijgt de Hervormde kerkvoogdij Martenastate, bos, tuinen en arbeiderswoningen. Een state die als een bouwval gelijkt.

33 In 1896 worden bijl en spade ter hand genomen. De voorgaande advertentie zal hierop betrekking hebben, want Vele boomen zijn uitgeroeid of geveld, andere gesnoeid, heuveltjes geslecht, vijvers gedempt en de noodige aanplantingen gedaan. Wat vroeger na veel inspanning is daargesteld, is nu in betrekkelijk korten tijd vernietigd of gewijzigd... Het slot Martena-state, vroeger niet te zien, komt nu in al zijn naaktheid en vervallen toestand te voorschijn en maakt op den wandelaar geen prettigen indruk. Het dak is hier en daar erg beschadigd, de muren zijn verweerd, glasramen ingewaaid enz., te veel om op te noemen. De knagende tand des tijds is overal in ruime mate zichtbaar, zoodat deze state, weleer een sieraad van ons dorpje, niets meer is dan een schaduw van vervallen grootheid Leeuwarder courant Leeuwarder courant In het jaar erop, 1897, volgt opnieuw een verkoop van ijpen, esschen boomen, kophout en takkebossen

34 Leeuwarder courant En weer een jaar later betreft het ook lindeboomen en elzenboomen, naast esschen boomen, kophout en takkebossen. De Ned. Hervormde kerk zit met te hoge kosten en wil de state afbreken, maar afbraak van Martenastate zou betekenen dat testamentaire voorwaarden zouden worden geschonden en de state aan de gemeente Leeuwarden zou vervallen. De gemeente Leeuwarden wordt verzocht geen aanspraak te doen, deze gaat hier mee akkoord Leeuwarder courant

35 Leeuwarder courant Leeuwarder courant En een goed half jaar later volgt een tweede verkoop van afbraakmaterialen. In 1900 volgt de aanbesteding tot afbraak van Martenastate en de bouw van een nieuw woonhuis Leeuwarder courant Leeuwarder courant Eind 1900 is de nieuwe woning Martenastate gereed en te huur. De afbraakmaterialen worden vervolgens te koop aangeboden.

36 Leeuwarder courant In 1913 zijn de oude singels hernieuwd, jonge boomen geplant, heesterperken aangelegd etc Leeuwarder courant

37 Onder leiding van de firma Bosgra te Bergum is een en ander zoo goed mogelijk in zijn vorigen vorm teruggebracht. Nieuwe lanen, wandelpaden en parken met heesters zijn aangelegd, vele stamboomen en veel kreupelhout opnieuw geplant, een heuveltje is opgeworpen, de vroegere zoogenaamde goudvischvijver is hersteld (hoewel goudvisschen tot nog toe ontbreken) en op de geschikste en mooiste punten zijn rustbanken voor de vermoeide wandelaars geplaatst Nieuwsblad van het Noorden

38 Leeuwarder courant Zeven jaar later is er al weer opbrengst door de verkoop van ieperen en beuken kaphout, takkebossen en 1 mooie eikenhouten boom Leeuwarder courant Stinzenflora Cornjum Leeuwarder courant Leeuwarder courant

39 Leeuwarder courant Leeuwarder nieuwsblad : goedkoop advertentieblad

40 Leeuwarder courant Leeuwarder courant

41 Leeuwarder courant Leeuwarder courant

42 Leeuwarder courant Leeuwarder courant

43 Leeuwarder courant Leeuwarder courant

44 Leeuwarder courant Friese koerier

45 Leeuwarder courant Leeuwarder courant

46 Leeuwarder courant Leeuwarder courant

47 Leeuwarder courant Leeuwarder courant

48 Leeuwarder courant Ook in 1990 staan de linden van de Lindensingel in een zeer smalle berm, zowel aan de zuidelijke als aan de noordelijke zijde! Is de laatste zijde na 1990 al eens aangeheeld?

49 Martenastate in het archief Ook al was een archiefbezoek uiteindelijk niet opgenomen in de opdracht, toch is het archief van Tresoar te Leeuwarden bezocht, voor eigen rekening. Een aantal toegangen is ingekeken, zeker niet uitputtend, maar wel om een bevestiging te krijgen dat uit geen van de van toepassing geachte archieven een tot nog toe onbekende detailkaart zou opduiken. Dit werd (helaas) bevestigd, maar de archieven boden toch ook weer een aantal groene snippers. In 1833 kocht Ulrich Herman Wielinga Huber ( ) Martenastate. Van hem resteren drie kasboeken. 2 Het eerste kasboek over de periode kent een serie van beroepsgroepen waarbij per groep betalingen zijn genoteerd: een naam en een bedrag. De naam betreft soms alleen de achternaam, maar soms zijn ook voornamen of initialen en/of een plaatsnaam genoteerd. Met die info is onder andere het volgende uit dit kasboek af te leiden: Onder Bloemist staan: L. Dupré, Vlaskamp en R.K. Brink. Vlaskamp zal de hovenier Gerrit Lambertus Vlaskamp ( ) of zijn zoon, de hovenier Lambertus (Lambertus Gerrits) Vlaskamp ( ) zijn 3 ; Dupré betreft de hovenier en bloemist Lodewijk Dupré uit Leeuwarden en R.K. Brink is de bloemkweeker en tuinzaadverkooper Rinse Klazes Brink uit Leeuwarden. 2 Tresoar Leeuwarden, toegangsnr Familie Huber, inv.nr Kasboeken van het beheer van het vermogen: inv.nr , inv.nr , inv.nr Ernst Bruinsma en Yme Kuiper (red.), De vergeten tuinen van Gerrit Vlaskamp, Leeuwarden Onder Boomkweker zijn o.a. te vinden Wybren Kryns Joure, Andele Lolkes Boomsma Belkum en O.T. Bosgra Bergum. Dit betreffen respectievelijk de boomkweker Wybren Kryns uit Joure, de boomkweker Andele Lolkes Boomsma uit Berlicum en de boomkweker Okke Tietes Bosgra uit Bergum. Uit het archief van de Hervormde gemeente Cornjum komt het navolgende beplantingsplan voor de singel, zonder maten, zonder beplantingsdetails. 4 En uit een financieel overzicht twee details betreffende de tuin: 1913 betonbruggetje ƒ 200,- aanleg plantsoen ƒ 1237,55 4 Tresoar Leeuwarden, toegangsnr Hervormde gemeente Britsum-Jelsum- Cornjum, 1.3. Cornjum (1603) , inv.nr. 221 Stukken betreffende het Martenafonds en Martenastate,

50 De werkzaamheden rond Martenastate in 1912/1913 zijn uitgevoerd door de firma Bosgra. In het archief van de Boomkwekerij De Iephof (Fa. Bosgra) is o.a. het grootboek 1912/1913 te vinden. 5 Hierin zijn Martenastate gerelateerde details te vinden: besteld plantmateriaal, plantkosten, mandagen, kosten voor werkzaamheden e.d. onder 22 nov dubbele witte kastanje 150 ypen veere 2 ypen stammen 5 Tresoar Leeuwarden, toegangsnr Boomkwekerij De Iephof Grootboeken van leveranties aan cliënten, inv.nr stam sierboomen 200 pyr? en dekheesters 100 ypenveeren 100? 10 stam en sierboomen 50 pur en dekheesters 6 linde stammen 21 linde stammen 300 ypenveere 20 Abies Nordman 100 Sparren? 100 struikrozen 30 Hydrangea 10 Pinus Cembra 10 groenbl planten 750 wilgen pooten 1 dubb witte kastanje 5 linde stammen totaal aangenomen voor 1000,- : plantsoen 490,- planten 60,- werkzaamheden 450,- is ongeveer 32 mandagen à 1,75 / uur onder 22 nov 3 linde stammen 21 en 24 dec worden nog mannen ingezet

51 in jan, feb en maart 1913 nog eens 22 mandagen onder 14 feb staan 20 roode bessen 5 zwarte besse 20 frambozen 1 steenpeer 5 heesters pur? 14 heester Naast het al naar voren gekomen eerste kasboek van Wielinga Huber, zijn nog twee van zijn kasboeken bewaard gebleven. 6 Beide zijn een mix van dag- en kasboek. Niet alleen bedragen staan genoteerd, maar ook opmerkingen betrekking hebbend op het bedrag of op de dag dat het bedrag is betaald worden gemaakt. Naast Martenastate komt ook het bezit van de Bennema State te Hardegarijp (vanaf 1841) en een huis met tuin in Leeuwarden naar voren. Er zijn posten te vinden als: - werkzaamheden aangaande paden, wegen, bosschen, tuingronden begonnen te regelen - 8 pottenbloemen voor Cornjum - aan de weduwe O.T. Bosgra... betaald voor... te Hardegarijp geleverd 3 appelb 45 Beukenferen 600 Els - voor 67 kruiwagens puin, aan den weg door Cornjum - voor 4 praam vollen grof steengoed en kiezel, zamen 479 kruiwagens - jaarloon als hovenier wegens moezerij, bakken, bloemtuin, cingels en lanen en bosschen 340,- - voor 80 grof en 28 kruiwagens fijn kiezel - voor 357 kruiwagens dong in de tuinen - voorgenommene snoeijing der eiken bomen nevens appelhof en bosch - bij mijn bezoek bij den bloemist Hornstraa achter de Hoven, denzelve betaald, wegens dahlia's, stokrozen, stamrozen, vaste planten gedurende den zomer van 1852 Voorgaande citaten die iets met een van Wielinga Hubers tuinen (soms niet duidelijk welke) te maken hebben, zijn slechts enkele uit de vele notities. En beide boeken zijn verre van uitputtend doorlopen (geen onderdeel van de opdracht). Het verdiend aanbeveling dit alsnog te doen of te laten doen. 6 Tresoar Leeuwarden, toegangsnr Familie Huber, inv.nr Kasboeken van het beheer van het vermogen: inv.nr. inv.nr , inv.nr

LYNDENSTEIN. Kadastraal minuutplan tuin Kadastraal minuutplan overtuin

LYNDENSTEIN. Kadastraal minuutplan tuin Kadastraal minuutplan overtuin LYNDENSTEIN Naam: Lyndenstein Type: buitenplaats Ontwerpjaar: 1821/1832 Uitgevoerd: ja Nog bestaand: ja/2012 Architect/bureau: Roodbaard, L.P. 1821/1832 Bijdragen: Springer, L.A. 1915 Opdrachtgever: Frans

Nadere informatie

landschap. erfgoed LAUTA STATE WIER

landschap. erfgoed LAUTA STATE WIER landschap. erfgoed LAUTA STATE WIER 13 oktober 2015 LAUTA STATE WIER Uitsnede van de kaart van Jan Jans (1590, Nationaal Archief, Den Haag, collectie Hingman) 2 INLEIDING PERIODE I 18E EEUW 4 PERIODE II

Nadere informatie

Landgoed Middachten te De Steeg

Landgoed Middachten te De Steeg STICHTING IN ARCADIË Landgoed Middachten te De Steeg Herstelplan Mestlaan 27 januari 2011 VOORWOORD In 2003 is door buitenplaats Middachten een begin gemaakt met verfijningen en verbeteringen in de tuin

Nadere informatie

6. Ontwerp. N 20m. Visualisatie bovenaanzicht

6. Ontwerp. N 20m. Visualisatie bovenaanzicht 6. Ontwerp Visualisatie bovenaanzicht Het concept is vervolgens vertaald naar deze visualisatie. De voorgestelde beplantingen en materialen zijn uitgewerkt op pagina 20 en 21, aan de hand van enkele referenties.

Nadere informatie

reconstructieplan Fogelsanghstate ontwerp L.P.Roodbaard 1840

reconstructieplan Fogelsanghstate ontwerp L.P.Roodbaard 1840 reconstructieplan Fogelsanghstate ontwerp L.P.Roodbaard 1840 Sneek, april 2003 Inhoud 1 2 Inleiding 7 Reconstructieplan 8 2.1 historie 8 2.2 eigendomssituatie 10 2.2 waterstructuur 12 2.3 padenstructuur

Nadere informatie

Voorbeelduitwerking landschappelijke inrichting cluster 1: woningen Deurningsestraat

Voorbeelduitwerking landschappelijke inrichting cluster 1: woningen Deurningsestraat LANDS CHAPS PLAN 28-04 -2017 WONI NGBO UW T HE SSELER Voorbeelduitwerking landschappelijke inrichting cluster 1: woningen Deurningsestraat bestaande houtwal, opschonen met behoud van waardevolle bomen

Nadere informatie

Arnhem. Herstelplan "Geheime tuin" Sylvahoeve. Bijlage 2 bij bestemmingplan RIN-locatie

Arnhem. Herstelplan Geheime tuin Sylvahoeve. Bijlage 2 bij bestemmingplan RIN-locatie Arnhem Herstelplan "Geheime tuin" Sylvahoeve Bijlage 2 bij bestemmingplan RIN-locatie CULTUURHISTORISCHE ANALYSE SYLVA HOEVE 1850 ontginningen (heide) vanuit zuidoostelijke richting (landgoed Menthenberg;

Nadere informatie

Visuele inspectie voormalige stortplaatsen in de gemeente Apeldoorn

Visuele inspectie voormalige stortplaatsen in de gemeente Apeldoorn Notitie Contactpersoon Erik Vonkeman Datum 12 december 2013 Kenmerk N003-1220503ERT-baw-V01-NL Visuele inspectie voormalige stortplaatsen in de gemeente Apeldoorn Voor u ligt de uitwerking van de visuele

Nadere informatie

Everdina Josina van der Wyck ( ) en Epo Sjuck Burmania Vegelin van Claerbergen ( )

Everdina Josina van der Wyck ( ) en Epo Sjuck Burmania Vegelin van Claerbergen ( ) Everdina Josina van der Wyck (1788-1849) en Epo Sjuck Burmania Vegelin van Claerbergen (1790-1831) Al jaren lagen er voor het baarhuisje op de Noorderbegraafplaats in Assen twee zerken. Niet bekend was

Nadere informatie

Complexnummer: Smallepad MG Amersfoort Postbus BP Amersfoort

Complexnummer: Smallepad MG Amersfoort Postbus BP Amersfoort Complexnummer: 518575 Smallepad 5 Kazematten complex Aantal complexonderdelen: Monumentnummers van complexonderdelen: 2 518577, 518576 Woonplaats : Gemeente: Provincie: Hoofdadres van hoofdobject: Complexomschrijving:

Nadere informatie

project verborgen buitens

project verborgen buitens project verborgen buitens Gegevens verborgen buiten: Swanenburg Naam eigenaar: Fam. Cornelisse-Francke Adres: Swanenburgseweg 4 Postcode : 4356 RR Woonplaats : Oostkapelle Telefoonnummer: 071-5155502 Emailadres:

Nadere informatie

Emmer Erfscheidenveen Meetnet 2015

Emmer Erfscheidenveen Meetnet 2015 Emmer Erfscheidenveen Meetnet 2015 Landschapsbeheer Drenthe Nijend 18a, 9465 TR, Anderen Inhoudsopgave Inventarisatiegebied Emmer-Erfscheidenveen... 3 Overzicht alle waarnemingen... 3 Type elementen...

Nadere informatie

De Overtuin Oranjewoud

De Overtuin Oranjewoud De Overtuin Oranjewoud structuurplan De Overtuin Oranjewoud structuurplan Sneek, augustus 2002 C o l o f o n opdrachtgever gemeente Heerenveen M. Tiekink H. Huisman G. Wolters adviseur Noord Peil landschapsarchitekten

Nadere informatie

PRINSENTUIN. Type. Bolwerk Adres. Groeneweg, Leeuwarden Architect huis

PRINSENTUIN. Type. Bolwerk Adres. Groeneweg, Leeuwarden Architect huis PRINSENTUIN Type Bolwerk Adres Groeneweg, Leeuwarden Architect huis n.v.t. Architect park J.H. Knoop (formele aanleg, 1731), P.W. Schonk (vroeg landschappelijke aanleg, 1792), L.P. Roodbaard Jaar 1820

Nadere informatie

h e t o v e r v e e n

h e t o v e r v e e n h e t o v e r v e e n b i j l a g e I I : l a n d s c h a p s p l a n ( v o o r l o p i g o n t w e r p ) Gemeente Rijssen - Holten, definitief, 7 mei 2013, bijlage II bij bestemmingsplan I N H O U D 1.

Nadere informatie

Jaarboekje van het Oudheidkundig Genootschap "Niftarlake" 1986 katoendrukkerij zoals Vreedenhorst te Vreeland of met een zijderederij als Zijde-balen

Jaarboekje van het Oudheidkundig Genootschap Niftarlake 1986 katoendrukkerij zoals Vreedenhorst te Vreeland of met een zijderederij als Zijde-balen Jaarboekje van het Oudheidkundig Genootschap "Niftarlake" 1986 met opschrift "Een klein gedeelte van de Heerlijkheid van Maarseveen" de Hggingaan van maar liefst 40 buitenplaatsen met hun formele tuinaanleg.

Nadere informatie

Notitie Ontwerp Notitie Beeldkwaliteitsparagraaf Gasteren Bosakkers 3 e fase

Notitie Ontwerp Notitie Beeldkwaliteitsparagraaf Gasteren Bosakkers 3 e fase Notitie Ontwerp Notitie Beeldkwaliteitsparagraaf Gasteren Bosakkers 3 e fase 1 Ontwerp Notitie Beeldkwaliteitsparagraaf Gasteren Bosakkers 3 e fase Inleiding De Werkgroep Bosakkers Gasteren heeft in samenwerking

Nadere informatie

LYNDENSTEIN. Type Adres Architect huis Architect park Jaar

LYNDENSTEIN. Type Adres Architect huis Architect park Jaar LYNDENSTEIN Type Adres Architect huis Architect park Jaar Lineair park Hoofdstraat, Beetsterzwaag A. Bruinsma L.P. Roodbaard 1825 tuin bij het huis 1832 overtuin en aanpassingen tuin Opdrachtgever Frans

Nadere informatie

DE TUIN in vier seizoenen

DE TUIN in vier seizoenen Deze tuin is verdeeld in verschillende tuinkamers. Het overgrote deel van de tuin bevindt zich op het zuiden, wat de keuze in beplanting erg ruim maakt. 80 DE TUIN in vier seizoenen Michel van Kammen tuinadviesbureau/hoveniersbedrijf

Nadere informatie

Omschrijving: Hoogstamboomgaarden met fruittelersbedrijf, Sint-Genovevaplein 1

Omschrijving: Hoogstamboomgaarden met fruittelersbedrijf, Sint-Genovevaplein 1 Bijlage 2. Fotoregistratie van de fysieke toestand bij het ministerieel besluit tot voorlopige bescherming als cultuurhistorisch landschap van hoogstamboomgaarden met fruittelersbedrijf in Tienen (Oplinter)

Nadere informatie

Visuele inspectie voormalige stortplaatsen in de gemeente Apeldoorn

Visuele inspectie voormalige stortplaatsen in de gemeente Apeldoorn Notitie Contactpersoon Erik Vonkeman Datum 12 december 2013 Kenmerk N013-1220503ERT-baw-V01-NL Visuele inspectie voormalige stortplaatsen in de gemeente Apeldoorn Voor u ligt de uitwerking van de visuele

Nadere informatie

Visuele inspectie voormalige stortplaatsen in de gemeente Apeldoorn

Visuele inspectie voormalige stortplaatsen in de gemeente Apeldoorn Notitie Contactpersoon Erik Vonkeman Datum 12 december 2013 Kenmerk N004-1220503ERT-baw-V01-NL Visuele inspectie voormalige stortplaatsen in de gemeente Apeldoorn Voor u ligt de uitwerking van de visuele

Nadere informatie

Inpassingsplan Zelhemseweg 37, Hummelo. Opdrachtgevers: De heer A.G. Weijers en Mevrouw M.F. Weijers-Robben Zelhemseweg DP Hummelo

Inpassingsplan Zelhemseweg 37, Hummelo. Opdrachtgevers: De heer A.G. Weijers en Mevrouw M.F. Weijers-Robben Zelhemseweg DP Hummelo Inpassingsplan Zelhemseweg 37, Hummelo Opdrachtgevers: De heer A.G. Weijers en Mevrouw M.F. Weijers-Robben Zelhemseweg 37 6999 DP Hummelo Opdrachtnemer: Agrarische Natuurvereniging t Onderholt G.J. de

Nadere informatie

Meer en Stadzigt Ligging van een oude buitenplaats bij Naarden

Meer en Stadzigt Ligging van een oude buitenplaats bij Naarden Adviesbureau de Wildernis Willem Overmars, landschapsarchitect Rhedense Veerweg 5-12 6987EC Giesbeek 0313-630-198 06-5424.5525 Meer en Stadzigt Ligging van een oude buitenplaats bij Naarden 10 november

Nadere informatie

Hadden de Zochers het zo bedoeld?

Hadden de Zochers het zo bedoeld? tekst juliet en carla oldenburger ( bewerkt door noortje krikhaar) beeld noord-hollands archief Hadden de Zochers het zo bedoeld? Dit grondgebied lag in het westen van de Nieuwstad, de zeventiende-eeuwse

Nadere informatie

Complexnummer:

Complexnummer: : 515519 Smallepad 5 3811 MG Amersfoort Postbus 1600 3800 BP Amersfoort www.cultureelerfgoed.nl T 033 421 74 21 F 033 421 77 99 E info@cultureelerfgoed.nl Rusthoven Aantal complexonderdelen Monumentnummers

Nadere informatie

GEMEENTELIJK MONUMENT GM-nummer //

GEMEENTELIJK MONUMENT GM-nummer // GEMEENTELIJK MONUMENT GM-nummer // Algemene gegevens Adres Postcode, Plaats Kadastraal : Celsiusstraat, begrenzing Marconiweg (noord) en Van Leeuwenhoekweg (zuid) : 3316 Dordrecht : DDT 00 L 2990 (gedeeltelijk)

Nadere informatie

Krabbenscheer en Groene glazenmaker in de gemeente Borger-Odoorn;

Krabbenscheer en Groene glazenmaker in de gemeente Borger-Odoorn; Krabbenscheer en Groene glazenmaker in de gemeente Borger-Odoorn; 2010-2016. Op diverse plaatsen binnen de gemeente Borger-Odoorn zijn velden Krabbenscheer aangetroffen met daarbij populaties Groene glazenmaker.

Nadere informatie

30: Aquapark en omgeving:

30: Aquapark en omgeving: 30: Aquapark en omgeving: Groen = Krabbenscheer; Rood = Groene glazenmaker. 31. Korte Leegte: Sloot noord van Veendammerweg: AC: 253.821 569.767. Lengte sloot ca. 150 meter; breedte varieert van 3 tot

Nadere informatie

Het Snijdersplein. Voorwoord

Het Snijdersplein. Voorwoord Het Snijdersplein Voorwoord Ruim 4 jaar ben ik nu bezig om alle gegevens van de kadastrale percelen van de vestingstad s-hertogenbosch, in 1832 aangeduid als de secties G en H, vanaf het begin van het

Nadere informatie

Landschappelijke inpassing en tegenprestatie kinderdagverblijf beestenboel Straat 13, 6056 KV Asenray - PNR 6042KV

Landschappelijke inpassing en tegenprestatie kinderdagverblijf beestenboel Straat 13, 6056 KV Asenray - PNR 6042KV LIGGING Het plangebied betreft hert erf van de hoeve Heisterhof, ten oosten van de A73, ten zuidwesten van de kern Asenray, in de gemeente Roermond. In westelijke richting bevindt zich de Maasnielderbeek,

Nadere informatie

LIGGING. topografische kaart. ligging in het veld

LIGGING. topografische kaart. ligging in het veld LIGGING Recreatiebedrijf Landgoed Moerslag 32 is gesitueerd ten zuiden van de kern Moerslag. Zie de markering in de topografische kaart hieronder en de luchtfoto rechts. topografische kaart ligging in

Nadere informatie

Complexnummer:

Complexnummer: Complexnummer: 515634 Smallepad 5 3811 MG Amersfoort Postbus 1600 3800 BP Amersfoort www.cultureelerfgoed.nl T 033 421 74 21 F 033 421 77 99 E info@cultureelerfgoed.nl De Braak Aantal complexonderdelen

Nadere informatie

TE KOOP. Vrijstaande woning met garage en schuur op een royaal perceel van 1.76.80 ha. Koppeldijk 11 Houten

TE KOOP. Vrijstaande woning met garage en schuur op een royaal perceel van 1.76.80 ha. Koppeldijk 11 Houten TE KOOP Vrijstaande woning met garage en schuur op een royaal perceel van 1.76.80 ha. Koppeldijk 11 Houten Voor informatie: Breeschoten & Vernooij B.V. Zeisterweg 21 3984 NH Odijk tel: 030 677 73 30 e-mail:

Nadere informatie

De historische beplanting van de Nieuwe Hollandse Waterlinie: resultaten van een veldinventarisatie op zeven forten. Concept

De historische beplanting van de Nieuwe Hollandse Waterlinie: resultaten van een veldinventarisatie op zeven forten. Concept De historische beplanting van de Nieuwe Hollandse Waterlinie: resultaten van een veldinventarisatie op zeven forten Concept Martijn Boosten & Patrick Jansen Wageningen, april 009 Boosten, M., Jansen, P.

Nadere informatie

CASCADE bulletin voor tuinhistorie

CASCADE bulletin voor tuinhistorie CASCADE bulletin voor tuinhistorie Jaargang 2014 (23) nummer 2 Johan Philip Posth en zijn werk op Enghuizen bij Hummelo Arinda van der Does Tot nu toe werd de verlandschappelijking van de aanleg van het

Nadere informatie

Over de kerk van Marum

Over de kerk van Marum Over de kerk van Marum De kerk van Marum is een van de oudste bakstenen kerken in Groningen. Het oudste gedeelte, het koor, dateert uit de 12 e eeuw. De toren is 13 e -eeuws. De preekstoel werd in 1826

Nadere informatie

De historische beplanting van de Nieuwe Hollandse Waterlinie: resultaten van een veldinventarisatie op zeven forten. Martijn Boosten & Patrick Jansen

De historische beplanting van de Nieuwe Hollandse Waterlinie: resultaten van een veldinventarisatie op zeven forten. Martijn Boosten & Patrick Jansen De historische beplanting van de Nieuwe Hollandse Waterlinie: resultaten van een veldinventarisatie op zeven forten Martijn Boosten & Patrick Jansen Wageningen, mei 009 Boosten, M., Jansen, P. De historische

Nadere informatie

Beheerplan Plantsoen Deel 1 Achtergrond

Beheerplan Plantsoen Deel 1 Achtergrond Beheerplan Plantsoen 2005-2020 Deel 1 Achtergrond Colofon: Gemeente Leiden Dienst Milieu en Beheer Tekst, foto s en tekeningen: M. Gaemers, C.Snoep, K. Jansen In samenwerking met N. van Beest, K. Bosma,

Nadere informatie

bestaande 0,80m zomerhuis 1,80m moeraseik verlichting rijbaan van gebakken klinkers, roodbruin, keiformaat in keperverband en elleboogverband

bestaande 0,80m zomerhuis 1,80m moeraseik verlichting rijbaan van gebakken klinkers, roodbruin, keiformaat in keperverband en elleboogverband wonen aan de profiel A profiel B bestaande noot nieuwe knotwilgen natuurlijke oever bestaand 4 bestaande lindes els 3 5 2 groepen nieuwe knotwilgen hoog 1 bestaande haag haagbeuk nieuwe bomen aan watergang:

Nadere informatie

Opgesteld door: Rottier Technisch Advies i.o.m. Butijn Bouwadvies

Opgesteld door: Rottier Technisch Advies i.o.m. Butijn Bouwadvies LANDSCHAPPELIJK INPASSINGSPLAN PRELAATWEG 11 "DE ARKE" Opdrachtgever: Dhr. P.Maas Opgesteld door: Rottier Technisch Advies i.o.m. Butijn Bouwadvies Datum: 18 augustus 2014 versie-01 INHOUD: 1.AANLEIDING

Nadere informatie

De weg terug. Voorstel voor herstel van een Geneneindse kerkepad in Bakel

De weg terug. Voorstel voor herstel van een Geneneindse kerkepad in Bakel De weg terug Voorstel voor herstel van een Geneneindse kerkepad in Bakel Kerkepaden in Bakel De buurtschap Geneneind was en is gescheiden van het dorp en de kerk van Bakel door een strook dekzanden en

Nadere informatie

www.wandelwiki.be Landgoederen Klarenbeek en De Haere. 27-11-2012 Wandelroute Veluwe - Doornspijk

www.wandelwiki.be Landgoederen Klarenbeek en De Haere. 27-11-2012 Wandelroute Veluwe - Doornspijk 27-11-2012 Wandelroute Veluwe - Doornspijk Landgoederen Klarenbeek en De Haere. We wandelen met Lupus in het overgangsgebied tussen de voormalige Zuiderzee en de Veluwe. Doornspijk is een overwegend agrarische

Nadere informatie

Opgraving Davidstraat-Romeinstraat Enkhuizen. Een eerste stand van zaken.

Opgraving Davidstraat-Romeinstraat Enkhuizen. Een eerste stand van zaken. Opgraving Davidstraat-Romeinstraat Enkhuizen. Een eerste stand van zaken. In de vroege zomer van 2017 heeft Archeologie West-Friesland een opgraving uitgevoerd tussen de Davidstraat, Romeinstraat en Korte

Nadere informatie

Erfbeplantingsplan Zwarteberg 2, Posterholt

Erfbeplantingsplan Zwarteberg 2, Posterholt Erfbeplantingsplan Zwarteberg 2, Posterholt Aanleiding en ligging plangebied De firma van Birgelen, een loonbedrijf, is voornemens het bouwvlak uit te breiden ten behoeve van de plaatsing van containers.

Nadere informatie

KAVELTEKENINGEN Rietzoom en Vijverbuurt

KAVELTEKENINGEN Rietzoom en Vijverbuurt KAVELTEKENINGEN Rietzoom en Vijverbuurt PARK 16HOVEN ROTTERDAM Juli 2019 Cornelis Drebbelhof Isaac Beeckmanhof Beekweg Blaeustraat Park zestienhoven Vrije inschrijving 2019 N Gemeente Rotterdam Stadsbeheer

Nadere informatie

Inrichtingsplan Stadsbos Deinze

Inrichtingsplan Stadsbos Deinze Inrichtingsplan Stadsbos Deinze 1 Wandel- en fietspad verwevingszone - Gaversesteenweg NA DE WERKEN speelelementen Vanaf de Nieuwgoeddreef tot aan de Achtmeersstraat werd een 3 meter breed wandel- en fietspad

Nadere informatie

Complexnummer:

Complexnummer: : 509880 Smallepad 5 3811 MG Amersfoort Postbus 1600 3800 BP Amersfoort www.cultureelerfgoed.nl T 033 421 74 21 F 033 421 77 99 E info@cultureelerfgoed.nl Verduynen Aantal complexonderdelen Monumentnummers

Nadere informatie

Complexnummer:

Complexnummer: 515765 Brakestein Aantal complexonderdelen: Monumentnummers van complexonderdelen: 6 515764, 515766, 515767, 515768, 515770, 515771 Hoofdadres van hoofdobject: Ridderstraat 88 4902 AC Complexomschrijving:

Nadere informatie

Omschrijving. Bezienswaardigheden. Naar buiten in 's-graveland / wandelroute (17 km)

Omschrijving. Bezienswaardigheden. Naar buiten in 's-graveland / wandelroute (17 km) Omschrijving Bijzonder aan s-graveland is de concentratie van zoveel buitenplaatsen op een relatief klein rechthoekig gebied. De buitenplaatsen zijn mede bepalend voor het karakter van de hele gemeente.

Nadere informatie

wonen aan de WONEN IN SYLVA S BOS definitief inrichtingsplan april 2019 Buro Lubbers in opdracht van Dutch Housing Company

wonen aan de WONEN IN SYLVA S BOS definitief inrichtingsplan april 2019 Buro Lubbers in opdracht van Dutch Housing Company wonen aan de WONEN IN SYLVA S BOS definitief inrichtingsplan april 2019 Buro Lubbers in opdracht van Dutch Housing Company Wonen aan een eigen laan rond een historische boerderij aan de Zandweg te Utrecht

Nadere informatie

Landscahppelijk inpassingsplan woonboerderij fam. Timmermans. Joep Gordijn ontwerp & aanleg

Landscahppelijk inpassingsplan woonboerderij fam. Timmermans. Joep Gordijn ontwerp & aanleg Landscahppelijk inpassingsplan woonboerderij fam. Timmermans Joep Gordijn ontwerp & aanleg Colofon Opdrachtgever: Fam. Timmermans Donte 8 5491 RK Sint-Oedenrode Opdrachtnemer: Joep Gordijn ontwerp & aanleg

Nadere informatie

Erf beplantingsplan Bruggertweg 1a Beltrum

Erf beplantingsplan Bruggertweg 1a Beltrum Erf beplantingsplan Bruggertweg 1a Beltrum Ten behoeve van procedure omgevingsvergunning. Opdrachtgever: Fam. Klein Severt Datum: 08-03-2018 Opgesteld door: ing. J.Collou Behoort bij besluit van burgemeester

Nadere informatie

NOTITIE LANDSCHAPPELIJKE INPASSING

NOTITIE LANDSCHAPPELIJKE INPASSING NOTITIE LANDSCHAPPELIJKE INPASSING : NUMMER : P12-0340 ONDERWERP : Landschappelijke inpassing recreatiepark DATUM : 20 mei 2016 OPGESTELD DOOR : J.M. Bongers 1 Inleiding 1.1 Aanleiding werkt aan de ontwikkeling

Nadere informatie

Inventarisatie Dotterbloemen Rietlanden Kockengen. April 2012

Inventarisatie Dotterbloemen Rietlanden Kockengen. April 2012 Inventarisatie Dotterbloemen Rietlanden Kockengen April 2012 Dotterbloem inventarisatie voorjaar 2012 Op verzoek van Staatsbosbeheer zijn de dotterbloemen in de rietlanden bij Kockengen geïnventariseerd

Nadere informatie

De aanzetsteentjes van de toren van de Dorpskerk van IJsselmuiden door Gerard Bastiaan

De aanzetsteentjes van de toren van de Dorpskerk van IJsselmuiden door Gerard Bastiaan De aanzetsteentjes van de toren van de Dorpskerk van IJsselmuiden door Gerard Bastiaan De gemeente Kampen heeft een grote diversiteit aan monumenten zowel in vorm, functie als leeftijd. Eén van de oudste

Nadere informatie

Complexnummer:

Complexnummer: : 515204 Smallepad 5 3811 MG Amersfoort Postbus 1600 3800 BP Amersfoort www.cultureelerfgoed.nl T 033 421 74 21 F 033 421 77 99 E info@cultureelerfgoed.nl Weeresteyn Aantal complexonderdelen Monumentnummers

Nadere informatie

Plaatsbepaling voormalig kasteel Frisselstein te Veghel

Plaatsbepaling voormalig kasteel Frisselstein te Veghel Jan van Erp Pagina 1 26-3-2008 Plaatsbepaling voormalig kasteel Frisselstein te Veghel Auteur: Jan van Erp Veghel Datum: maart 2008 Met dank aan : Henk van der Voort, heemkundekring Vehchele Jo Verbakel

Nadere informatie

Werkgroep Beheer Lanenstructuur Oranjewoud. Presentatie 13 maart 2018

Werkgroep Beheer Lanenstructuur Oranjewoud. Presentatie 13 maart 2018 Werkgroep Beheer Lanenstructuur Oranjewoud Presentatie 13 maart 2018 Plan van aanpak Lanenplan Oranjewoud uit het boek Geschiedenis van Oranjewoud (R. Mulder-Radetzky en B. de Vries, 1993): reeds in 1727

Nadere informatie

Spiekestraat 9, Zegge

Spiekestraat 9, Zegge U wilt landelijk wonen en toch nabij een gezellig dorp met alle gemakken van dien? Op een schitterende en unieke locatie, in het buitengebied gelegen, bieden wij u deze royale vrijstaande semibungalow

Nadere informatie

Complexnummer:

Complexnummer: : 520115 Smallepad 5 3811 MG Amersfoort Postbus 1600 3800 BP Amersfoort www.cultureelerfgoed.nl T 033 421 74 21 F 033 421 77 99 E info@cultureelerfgoed.nl Seldensate Aantal complexonderdelen Monumentnummers

Nadere informatie

Bierbrouwerij De Star

Bierbrouwerij De Star Bierbrouwerij De Star Gesticht in 1824 door Jan van Boxtel en Gerard van Schijndel Verkocht en afgebroken in 1907 P a g i n a 1 23 In 1823 was er, zoals we op onderstaand minuutplan kunnen zien, nog geen

Nadere informatie

KAVELTEKENINGEN EN KAVELPRIJZEN RIETZOOM. Loting 2 oktober 2017 PARK 16HOVEN ROTTERDAM

KAVELTEKENINGEN EN KAVELPRIJZEN RIETZOOM. Loting 2 oktober 2017 PARK 16HOVEN ROTTERDAM KAVELTEKENINGEN EN KAVELPRIJZEN RIETZOOM Loting 2 oktober 2017 PARK 16HOVEN ROTTERDAM Augustus 2017 INLEIDING Aan de noordkant van Rotterdam wordt de woonwijk Park 16Hoven ontwikkeld. De wijk heeft een

Nadere informatie

Loenen aan de Vecht. Oud Over 30a. Inpassingsplan edele schuur

Loenen aan de Vecht. Oud Over 30a. Inpassingsplan edele schuur Loenen aan de Vecht Oud Over 30a LOE-1545 31 maart 2015 Moerdijkstraat Moerdijkstraat 23 2751 23 2751 BE BE Moerkapelle Colofon Inhoudsopgave Loenen aan de Vecht LOE-1545 31 maart 2015 In opdracht van:

Nadere informatie

Visuele inspectie voormalige stortplaatsen in de gemeente Apeldoorn

Visuele inspectie voormalige stortplaatsen in de gemeente Apeldoorn Notitie Contactpersoon Erik Vonkeman Datum 12 december 2013 Kenmerk N012-1220503ERT-baw-V01-NL Visuele inspectie voormalige stortplaatsen in de gemeente Apeldoorn Voor u ligt de uitwerking van de visuele

Nadere informatie

landschapsplan Udenseweg 45, Zeeland

landschapsplan Udenseweg 45, Zeeland landschapsplan Udenseweg 45, Zeeland 1 colofon titel landschapsplan Udenseweg 45, Zeeland inhoudsopgave 1 context 3 datum concept 28.01.2016 gewijzigd 29.12.2016 2 voorzijde 4 3 achterzijde 5 4 plan 6

Nadere informatie

6.3 DEELGEBIED 3: BOS & ROTTE

6.3 DEELGEBIED 3: BOS & ROTTE 6.3 DEELGEBIED 3: BOS & ROTTE Ruimtelijke beschrijving inpassing Het deelgebied Bos en Rotte bestaat uit de volgende trajecten: tunnelmond Grindweg/Bergweg-Zuid, de landtunnel Lage Bergse Bos en de tunnelmond

Nadere informatie

Boscompensatie In relatie tot het Fietspad Asschatterweg

Boscompensatie In relatie tot het Fietspad Asschatterweg - 1 - Boscompensatie In relatie tot het Fietspad Asschatterweg Opgesteld op verzoek van de gemeente Leusden Hans Veurink Ruurd Visserstraat 51 3791 VV Achterveld Tel. 06-53.70.10.00 Email. hans@veurinkprojecten.nl

Nadere informatie

Middeldijk 86 Barendrecht

Middeldijk 86 Barendrecht drain Middeldijk 86 Barendrecht Landschappelijke inpassing Woonkamer Woonkamer Slaapkamer 1 88 6805 Badk. Toilet Entree Kast Toilet Entree mk 2865 Keuken Keuken 4000 5200 10400 5200 Middeldijk 86 Barendrecht

Nadere informatie

Buitenwacht Kampen. entree tot de stad. w w w. t e k a m p e n. n l. 4 D e c e m b e r

Buitenwacht Kampen. entree tot de stad. w w w. t e k a m p e n. n l. 4 D e c e m b e r Kampen entree tot de stad 4 D e c e m b e r 2 0 1 3 16 j u l i 2010 1 9 N o v e m b e r 2 0 1 3 V i s i e Achtergrond Het vroegere bruggenhoofd, de entrée tot de stad, werd sinds de late 16e eeuw beschermd

Nadere informatie

19 december Teckop 18-18a Kamerik (Gem. Woerden) Landschappelijke inpassing woning

19 december Teckop 18-18a Kamerik (Gem. Woerden) Landschappelijke inpassing woning L a g e G o u w e 2 1 4 2 8 0 1 L M G o u d a 0 1 8 2 T 5 2 3 0 0 3 F 5 8 4 1 3 1 v a n H e e s t u i n - e n l a n d s c h a p s a r c h i t e c t u u r Teckop 18-18a Kamerik (Gem. Woerden) Landschappelijke

Nadere informatie

Notitie. Betreft : Leiden, Vondellaan 47 Historische informatie bodemkwaliteit

Notitie. Betreft : Leiden, Vondellaan 47 Historische informatie bodemkwaliteit Notitie Aan : Vondellaan 47 Leiden B.V. Van : Royal Haskoning: ing. E.K. de Baat en drs. L.P.J.M. Jansen Datum : 1 mei 2012 Kopie : Archief Onze referentie : 9X1094.A0/N00001/402545/Nijm HASKONING NEDERLAND

Nadere informatie

Landschapselementen; hoe zien ze eruit? 2017

Landschapselementen; hoe zien ze eruit? 2017 Landschapselementen; hoe zien ze eruit? 2017 Landschapselementen die in aanmerking komen voor de regeling Vouchers voor Landschapselementen bestaan uit inheemse bomen en struiken. Rondom het erf gaat het

Nadere informatie

Visuele inspectie voormalige stortplaatsen in de gemeente Apeldoorn

Visuele inspectie voormalige stortplaatsen in de gemeente Apeldoorn Notitie Contactpersoon Erik Vonkeman Datum 12 december 2013 Kenmerk N002-1220503ERT-baw-V01-NL Visuele inspectie voormalige stortplaatsen in de gemeente Apeldoorn Voor u ligt de uitwerking van de visuele

Nadere informatie

Locatie van Vincents Laan met populieren bij Nuenen

Locatie van Vincents Laan met populieren bij Nuenen Locatie van Vincents Laan met populieren bij Nuenen In het decembernummer van het Nuenense heemkundetijdschrift De Drijehornickels heeft Louis Bressers uitgebreid aandacht besteed aan de locatie van Van

Nadere informatie

Masterplan. Landschapspark aan de Hoofddijk - De Uithof

Masterplan. Landschapspark aan de Hoofddijk - De Uithof Masterplan Landschapspark aan de Hoofddijk - De Uithof Masterplan Landschapspark aan de Hoofddijk Opdrachtgever Universiteit Utrecht Directie Vastgoed en Campus Auteur Overtoom 197 1054 ht Amsterdam telefoon

Nadere informatie

Het Snijdersplein in De Pijp Het Snijdersplein

Het Snijdersplein in De Pijp Het Snijdersplein Voorwoord Het Snijdersplein Op 1 maart 2008 publiceerde ik de eerste versie van de geschiedenis van het Snijdersplein. Mijn kennis van het kadaster en ook de vrij toegankelijke data van het kadaster zijn

Nadere informatie

B i j l a g e 6 : R i c h t l i j n e n v o o r h e t v e r- w i j d e r e n v a n h o u t s i n gels

B i j l a g e 6 : R i c h t l i j n e n v o o r h e t v e r- w i j d e r e n v a n h o u t s i n gels B i j l a g e 6 : R i c h t l i j n e n v o o r h e t v e r- w i j d e r e n v a n h o u t s i n gels Bijlage 6: Richtlijnen voor het verwijderen van houtsingels Bij herinrichting van percelen kunnen houtsingels

Nadere informatie

Lytse Buorren 13 - Sumar

Lytse Buorren 13 - Sumar Lytse Buorren 13 - Sumar Vraagprijs 349.000,-- kosten koper Omschrijving Lytse Buorren 13 - Sumar In het buurtschap Sumarreheide gelegen, ruime gerenoveerde vrijstaande woning met aangebouwde garage, bedrijfs-

Nadere informatie

Beplantingsplan/inrichtingsplan in het kader van Landschappelijke inpassing Klaverdijk 5 opdrachtgever: De heer J. Roes

Beplantingsplan/inrichtingsplan in het kader van Landschappelijke inpassing Klaverdijk 5 opdrachtgever: De heer J. Roes Beplantingsplan/inrichtingsplan in het kader van Landschappelijke inpassing Klaverdijk 5 opdrachtgever: De heer J. Roes Datum: 04-04-2016 Getekend door ing. J.Collou 1 Aanleiding De familie Roes heeft

Nadere informatie

INBREIDING WOONHUIS LEIWEG GEFFEN

INBREIDING WOONHUIS LEIWEG GEFFEN INBREIDING WOONHUIS LEIWEG GEFFEN 486 1092 493 494 situatie 600 schaal 1:1000 519 9 867 1149 798 11 495 11a 868 830 497 1093 800 801 1150 802 6 SO01 hoogtekaart schaal 1:1000 SO02 voorgestelde situatie

Nadere informatie

Landschappelijke inpassing Dijkwoning Kerkstraat Pannerden Gemeente Rijnwaarden. Notitie Uitgangspunten en Randvoorwaarden Concept 2012

Landschappelijke inpassing Dijkwoning Kerkstraat Pannerden Gemeente Rijnwaarden. Notitie Uitgangspunten en Randvoorwaarden Concept 2012 Landschappelijke inpassing Dijkwoning Kerkstraat Pannerden Gemeente Rijnwaarden Notitie Uitgangspunten en Randvoorwaarden Concept 2012 Landschappelijke inpassing Dijkwoning Kerkstraat Pannerden Gemeente

Nadere informatie

info@pietnowee.nl Pagina 1

info@pietnowee.nl Pagina 1 "Thuis heb ik nog een ansichtkaart" Ik heb er zelfs meer dan één van het dorp waar ik geboren ben. Mijn voorouders waren tuinders en woonden voornamelijk in Den Hoorn en omgeving. Veel is er veranderd

Nadere informatie

BOOM EFFECT ANALYSE HERINRICHTING TENNISVELD DIEPENVEEN PLEGT- VOS VASTGOED B.V.

BOOM EFFECT ANALYSE HERINRICHTING TENNISVELD DIEPENVEEN PLEGT- VOS VASTGOED B.V. BOOM EFFECT ANALYSE HERINRICHTING TENNISVELD DIEPENVEEN PLEGT- VOS VASTGOED B.V. BTL Bomendienst Rapport Gezien : Jan Willem Klaassen : Mathijs de Natris Telefoonnummer : 055-5999 430 Faxnummer : 055-5338

Nadere informatie

Visuele inspectie voormalige stortplaatsen in de gemeente Apeldoorn

Visuele inspectie voormalige stortplaatsen in de gemeente Apeldoorn Notitie Contactpersoon Erik Vonkeman Datum 12 december 2013 Kenmerk N011-1220503ERT-baw-V01-NL Visuele inspectie voormalige stortplaatsen in de gemeente Apeldoorn Voor u ligt de uitwerking van de visuele

Nadere informatie

TE KOOP Kerk Slootdorp Brink 55 57, Slootdorp Kerkgebouw + (kosters)woning

TE KOOP Kerk Slootdorp Brink 55 57, Slootdorp Kerkgebouw + (kosters)woning TE KOOP Kerk Slootdorp Brink 55 57, Slootdorp Kerkgebouw + (kosters)woning Aan deze verkoopinformatie kunnen geen rechten worden ontleend. 1. Omschrijving Het object betreft een vrijstaand voormalige Nederlands

Nadere informatie

Landschapsplan van het perceel Beilerweg 8 te Wijster t.b.v. nieuwbouw Varkensvleesstal

Landschapsplan van het perceel Beilerweg 8 te Wijster t.b.v. nieuwbouw Varkensvleesstal Landschapsplan van het perceel Beilerweg 8 te Wijster t.b.v. nieuwbouw Varkensvleesstal Landschapsbeheer Drenthe 1 Landschapsbeheer Drenthe maakt deel uit van een samenwerkingsverband van twaalf provinciale

Nadere informatie

"Begraafplaats Nieuw Dordrecht" Klazienaveensestraat! "Donald Fells is hier gevonden" Houttuinen!

Begraafplaats Nieuw Dordrecht Klazienaveensestraat! Donald Fells is hier gevonden Houttuinen! Routebeschrijving naar "Nederlands Hervormde Kerk" Vastenow! 61,6 km ca. 1 uur 34 min. Route langs de crash sites van de RAF toestellen die in de omgeving van Emmen zijn neergekomen in 1943 en 1944, alsmede

Nadere informatie

Krabbenscheer en Groene glazenmaker in de gemeente Borger-Odoorn;

Krabbenscheer en Groene glazenmaker in de gemeente Borger-Odoorn; Krabbenscheer en Groene glazenmaker in de gemeente Borger-Odoorn; 2010-2014. Op diverse plaatsen binnen de gemeente Borger-Odoorn zijn velden Krabbenscheer aangetroffen met daarbij populaties Groene glazenmaker.

Nadere informatie

Landschappelijke inpassing Land bouw en dierhouderij bedrijf, Fam. A.J. de Hullu Kokersweg PK 2 Zuidzande.

Landschappelijke inpassing Land bouw en dierhouderij bedrijf, Fam. A.J. de Hullu Kokersweg PK 2 Zuidzande. Landschappelijke inpassing Land bouw en dierhouderij bedrijf, Fam. A.J. de Hullu Kokersweg 2 4505PK 2 Zuidzande. Opstelling van dit plan is tot stand gekomen na inwinning van advies, en het volgen van

Nadere informatie

Complexnummer:

Complexnummer: Complexnummer: 529523 Smallepad 5 3811 MG Amersfoort Postbus 1600 3800 BP Amersfoort www.cultureelerfgoed.nl T 033 421 74 21 F 033 421 77 99 E info@cultureelerfgoed.nl Complexnaam Israëlitische Begraafplaats

Nadere informatie

[TOELICHTING OP DE VERBETERINGEN IN DE RUIMTELIJKE KWALITEIT] Polleweg NJ Staphorst

[TOELICHTING OP DE VERBETERINGEN IN DE RUIMTELIJKE KWALITEIT] Polleweg NJ Staphorst 2017 [TOELICHTING OP DE VERBETERINGEN IN DE RUIMTELIJKE KWALITEIT] Polleweg 1 7951 NJ Staphorst Naar aanleiding van het gestuurde erfinrichtingsplan sturen we hierbij de toelichting op verbeteringen in

Nadere informatie

bomensingels woerden tuin- en landschapsarchitecten

bomensingels woerden tuin- en landschapsarchitecten bomensingels woerden 17.05.2016 tuin- en landschapsarchitecten 030 26 44 333 www.copijn.nl vraagstelling en uitgangspunten Op welke manier kan de bomenstructuur op de singels van Woerden in samenhang worden

Nadere informatie

Complexnummer:

Complexnummer: : 512027 Smallepad 5 3811 MG Amersfoort Postbus 1600 3800 BP Amersfoort www.cultureelerfgoed.nl T 033 421 74 21 F 033 421 77 99 E info@cultureelerfgoed.nl Old Putten Aantal complexonderdelen Monumentnummers

Nadere informatie

Opdracht Hier volgen twee voorbeelden van buitenhuizen die vandaag de dag worden aangeboden. Bekijk ze goed en lees de beschrijvingen op de volgende

Opdracht Hier volgen twee voorbeelden van buitenhuizen die vandaag de dag worden aangeboden. Bekijk ze goed en lees de beschrijvingen op de volgende Buitenplaatsen Opdracht Hier volgen twee voorbeelden van buitenhuizen die vandaag de dag worden aangeboden. Bekijk ze goed en lees de beschrijvingen op de volgende dia s. Wat valt je op? Kijk en lees.

Nadere informatie

Kerkpad aan de Tweehuizerweg 6 te Spijk (gem. Delfzijl) Een Cultuurhistorisch Bureauonderzoek

Kerkpad aan de Tweehuizerweg 6 te Spijk (gem. Delfzijl) Een Cultuurhistorisch Bureauonderzoek Kerkpad aan de Tweehuizerweg 6 te Spijk (gem. Delfzijl) Een Cultuurhistorisch Bureauonderzoek Planvoornemen In opdracht van de gemeente Delfzijl, vertegenwoordigd door mevr. E. van Joolen, is een cultuurhistorisch

Nadere informatie

Erfbeplanting en landschappelijke inpassing wijziging bouwblok Meerdink, Hoeninkdijk Aalten

Erfbeplanting en landschappelijke inpassing wijziging bouwblok Meerdink, Hoeninkdijk Aalten Erfbeplanting en landschappelijke inpassing wijziging bouwblok Meerdink, Hoeninkdijk Aalten Colofon Erfbeplanting en landschappelijke inpassing wijziging bouwblok Meerdink, Hoeninkdijk, Aalten Opdrachtgever:

Nadere informatie

Verwijzingen naar andere bronnen over de historie van Nieuw-Amsterdam, Veenoord en Zandpol.

Verwijzingen naar andere bronnen over de historie van Nieuw-Amsterdam, Veenoord en Zandpol. Verwijzingen naar andere bronnen over de historie van Nieuw-Amsterdam, Veenoord en Zandpol. Literatuur: Gedenkboek 100 jaar Nieuw Amsterdam-Veenoord P. van der Woude 1960 Gedenkboek 125 jaar Tweelingdorp

Nadere informatie

Middenbeemster, Korenmolen De Nachtegaal

Middenbeemster, Korenmolen De Nachtegaal Inleiding In opdracht van Cultureel Erfgoed Noord-Holland heeft op 1 december 2010 een kort onderzoek plaatsgevonden naar de opbouw en datering van de lage voetmuur van de korenmolen De Nachtegaal, gelegen

Nadere informatie