Nieuwsbrief Nr maart Beste vrienden van Papiergeschiedenis Nederland,

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nieuwsbrief Nr. 12. 15 maart 2013. Beste vrienden van Papiergeschiedenis Nederland,"

Transcriptie

1 Nieuwsbrief Nr maart 2013 Beste vrienden van Papiergeschiedenis Nederland, Themadag 2013 Zoals reeds eerder aangekondigd zal de Themadag dit jaar plaatsvinden op donderdag 16 mei. Het Thema is Papier en Mensen. Het ochtendprogramma wordt gehouden in het Zaans molenmuseum in Koog aan de Zaan. s Middags gaan we naar de papiermolen De Schoolmeester in Westzaan. Het museum is gelegen aan de Museumlaan en is goed per openbaar vervoer te bereiken. Het ligt op korte afstand van het station Koog-Zaandijk. Omdat we de afstand van het museum naar de molen moeten afleggen, ca. 3 km, is te hopen dat er ook een aantal mensen per auto komen. Zij kunnen het beste parkeren op het parkeerterrein achter het station aan de Wezelstraat. De papiermachine in De Schoolmeester Met het thema Papier en Mensen wordt het programma als volgt: uur ontvangst in het museum uur opening, mededelingen en introductie-ronde van de deelnemers uur Van schepper tot operator door Jan Hein Banier uur Arbeidsvoorwaarden in historisch perspectief door Wiel Brand, voormalig vakbondsbestuurder uur Een grondlegger van de papiergeschiedenis: Henk Voorn door Henk Porck uur lunch in het museum uur korte rondleiding door het museum uur bezoek aan De Schoolmeester met rondleiding en uitleg door Arie Butterman uur afsluiting met een drankje. Er is reeds een aantal aanmeldingen. Als je ook wilt komen adviseren wij om je snel op te geven. Het aantal plaatsen beperkt is. Ter bestrijding van de kosten zijn wij ook dit jaar weer genoodzaakt om een deelnemersbijdrage te vragen van 10 per persoon. Opgeven kan per mail, info@papiergeschiedenis.net. De bijdrage van 10,00 wordt u verzocht, gelijk met de inschrijving, over te maken op bankrekening , t.n.v. Papiergeschiedenis Nederland te Naarden.

2 Even voorstellen: Ellen van der Grijn en Adriaan Kardinaal Dit keer stellen twee papierliefhebbers zich voor onder het motto: EEN UITNODIGING VAN ELLEN EN ADRIAAN Omdat de papierkenners een dagje naar de Zaan komen, willen wij hen uitnodigen voor een wandeling door dit papiermakersland; voor twee zelfs. Het mooie is dat niemand er voor op hoeft te staan. Op onze website hebben wij een 'open molendag 1800' georganiseerd, een virtuele rondleiding door de Zaanse papiermolens zoals zij reilden en zeilden in de 18de en vroege 19de eeuw. Een molenaar van de firma Honig Breet zal u persoonlijk alles uitleggen. ( Bovenlicht van de woning van papierfabrikanten Aris van der Ley en Jan Honig Cornelisz 'Open Molendag 1800' Ondernemers en arbeiders in de papiermakerij vormden een groot deel van de bevolking in de dorpen Koog aan de Zaan, Zaandijk en Wormerveer. De invloed van de papiermakers aan de Zaan strekte veel verder dan het economisch leven alleen. Wie daarvan een eerste indruk wil krijgen kan op een tweede wandeling meegaan, waar wij u iets van hun culturele sporen in het Zaanse land laten zien. ( en Maar wie zijn wij eigenlijk? Nu, Ellen heeft antropologie gestudeerd aan de Universiteit van Utrecht tijdens de roerige jaren 70. Daarna is zij ondergedoken op het Limburgse land bij het restauratieatelier Schrijen terwijl zij tegelijkertijd een opleiding tot handboekbinder volgde. Vandaar heeft Ellen zich verder op het terrein van boek en papier gewaagd als werkneemster van de Koninklijke Bibliotheek, waar zij onder meer een collectie ex-libris conserveerde en vervolgens via een opleiding papierconservering aan het Gemeentearchief in Amsterdam. Op het Amsterdamse Gemeentearchief kruiste haar pad zich met dat van Adriaan. Adriaan is een Amsterdamse historicus opgeleid aan het Historisch Seminarium van de Universiteit van Amsterdam. Tevens is hij verzamelaar van boeken en papier. Ook hij heeft een boekbindopleiding achter de rug, gevolgd door een opleiding tot behoudsmedewerker. En toen waren daar het Gemeentearchief en de ontmoeting met Ellen. Vanaf dat moment zijn wij samen opgetrokken. Beiden zijn wij als behoudsmedewerker verbonden geweest aan het Amsterdamse Scheepvaartmuseum. Dat museum bezit een zeer uitgebreide verzameling technische tekeningen met een grote verscheidenheid aan papier en een even grote verscheidenheid aan allerlei vormen van verval. Veel achteruitgang is te 'danken' aan de voorgeschiedenis van gebruik en productie. Sommige objecten vertoonden nog het vuil, de vetvlekken en de oliesporen die zij op de scheepswerf hadden opgelopen (en die bij de geschiedenis van het document horen en dus bewaard moeten blijven). Voor zover het papierverval een natuurlijk afbraakproces is, speelt de productiemethode van het papier een belangrijke rol: wat er ooit in is gestopt, bepaalt mede hoe het materiaal veroudert.

3 De vraag wat de oorzaak van de conditie van de tekeningen was (en daarmee wat de beste conserveringsmethode zou zijn) alsmede de behoefte om ook intellectueel bezig te zijn, brachten ons ertoe om onderzoek doen, eerst naar de gebruiksgeschiedenis van de tekeningen wat echter al snel leidde tot de geschiedenis van het papiermaken. Een belangrijke stimulans was de ontdekking van het werk van de Leidse hoogleraar Adriaan van der Boon Mesch, die, in het midden van de 19de eeuw, als eerste een grootschalig onderzoek naar papierkwaliteit heeft gedaan. Het bleek ons, mede op basis van wat wij van Van der Boon Mesch leerden, dat papierverval misschien niet altijd een geleidelijk afbraakproces was maar dat sommig papier al vrij spoedig na de productie in de toestand kwam waarin wij het nu aantreffen. Sindsdien hebben wij verschillende publicaties op onze naam staan bij het Instituut Collectie Nederland en in de Jaarboeken van de Internationale Papierhistorische Vereniging, waarbij de onderwerpen varieerden van negentiende eeuws papieronderzoek, de papierfabricage in het algemeen en die in Nederland, op de Veluwe en aan de Zaan in het bijzonder. Twee artikelen in het tijdschrift Zaansch Erfgoed waarin globaal de papierfabricage en de overgang van ambachtelijke naar machinale productie aan de Zaan wordt verhaald, staan op onze website. Ook op de website van de Zaanse Canon is een stukje van ons over de Zaanse papiergeschiedenis te lezen. Veel van bovenvermeld onderzoek hebben wij gedaan samen met Henk Porck, conservation scientist en conservator van de papierhistorische collectie van de Koninklijke Bibliotheek die Het Oera Linda Handschift Litho op verkleurd 19de eeuws machinaal papier ook bij de tweede lijn van ons onderzoek betrokken was: het bepalen van de authenticiteit van documenten en kunst op papier, waarbij onder meer werk toegeschreven aan Renoir en Toorop op de analytische snijtafel hebben gelegen. Ons laatste wapenfeit is het controversiële Oera Linda Boek. Het Oera Linda Boek is een zeer merkwaardig handschrift dat in 1867 opdook. Een gedeelte van de inhoud zou, als het handschrift echt was geweest, tot de oudste teksten uit de wereldliteratuur behoren. De inhoud en de taal van het handschrift zijn in de loop der tijd grondig onderzocht maar het materiaal niet. Een van de opvallende resultaten van ons onderzoek is dat de inkt van het oeroude handschrift (in 1256 zou het voor het laatst zijn overgeschreven) nog maar nauwelijks droog geweest kan zijn toen het in de openbaarheid kwam. De gebruikte papiersoort kwam namelijk pas in 1866 commercieel op de markt. In de nabije toekomst willen wij een nieuw hoofdstuk toevoegen aan onze activiteiten: van de virtuele wereld, zoals hierboven geïntroduceerd, wagen wij de stap naar de echte werkelijkheid van zon en regen door het organiseren van wandelingen in het Zaanse Papiermakersland. U bent daarvoor allen van harte uitgenodigd.

4 Papier uit het archief In de Collectie Papiergeschiedenis van CODA te Apeldoorn bevindt zich, in de deelcollectie van Papierfabriek Van Delden uit Vaassen, een ietwat verbleekte, maar niettemin mooie blauwdruk van een zogenaamde langzeef-kartonmachine. Deze stamt ongeveer uit De tekening en naar we mogen aannemen ook uiteindelijk de machine, is gemaakt door de Apeldoornsche Machinefabriek v/h Loog Landaal. De langzeef, of rondlopende zeef maakte iets mogelijk waarvan de klassieke papierschepper enkel kon dromen: het maken van papier sans fin; eindeloze papiervellen. De Apeldoornsche Machinefabriek Landaal was een van de vele machinebedrijven die in het laatste kwart van de negentiende eeuw in Nederland opkwamen. De oprichter Loog Landaal was smid, net als zijn vader, grootvader en overgrootvader. Hij ging mee in de industrialisatie en bouwde de smidse uit tot een omvangrijke fabriek, onder andere door de machines die hij maakte voor de papierindustrie. De papiermakers die zich in diezelfde economisch roerige periode gedwongen zagen hun bedrijf om te bouwen tot wasserij, konden eveneens bij Landaal terecht. Het bedrijf lag feitelijk buiten de dorpskern van Apeldoorn, in buurtschap Eendracht, maar juist daar bevond zich ook het zwaartepunt van de Apeldoornse wasserij- en papierindustrie. Van Gelder Zonen, in die jaren de grootste fabriek van Apeldoorn en wijde omtrek, en de machinefabriek lagen niet meer dan een steenworp bij elkaar vandaan. Loog Landaal s zonen Baldus en Eduard breidden het familiebedrijf vanaf 1898 uit met een ijzergieterij en fabriceerden voortaan ook gasmotoren, ijs- en koelmachines en melkdrooginstallaties. De hier afgebeelde kartonmachine is een mooi voorbeeld van het vakmanschap van de Apeldoornsche Machinefabriek v/h Loog Landaal, zoals het bedrijf inmiddels was gaan heten. CODA Paper Art t/m CODA Museum presenteert in de zomer van 2013 een fantastische tentoonstelling met internationale allure die papier en karton als materialen centraal stelt. Kunstenaars uit verschillende landen zullen hun werk tijdens CODA Paper Art tonen aan een groot, internationaal publiek. Hierbij zijn ook werken van papierkunstenaar Lu Zhengshong. Om alvast een indruk van zijn werk te krijgen verwijzen wij naar: Werk van Lu Zhengshong

5 Financiële commissie Tijdens de Themadag vorig jaar verzocht Bram Bouwens donateurs van Papiergeschiedenis Nederland plaats te nemen in de commissie ter controle van de kas. De heren Maas van den Top en Joop Filippo, beiden bestuurslid van Papiergeschiedenis Renkum Heelsum, hebben deze taak op zich genomen. Wanneer u vragen of opmerkingen heeft kunt u ons bereiken via adres: info@papiergeschiedenis.net, of via de Koninklijke VNP in Hoofddorp. Met vriendelijke groeten Jan Hein Bannier Secretaris Papiergeschiedenis Nederland Stichting Papiergeschiedenis Nederland Secretariaat: Rembrandtlaan 49, 1412 JN Naarden Bankrekening:

veiligheidsinstructie door Henk Hartemink, Papierfabriek Schut rondleiding door de fabriek afsluiting met een drankje

veiligheidsinstructie door Henk Hartemink, Papierfabriek Schut rondleiding door de fabriek afsluiting met een drankje Nieuwsbrief Nr. 10 maart 2012 Beste vrienden van Papiergeschiedenis Nederland, Themadag 2012 Zoals we al in de vorige Nieuwsbrief aankondigde zal de volgende Themadag worden gehouden op donderdag 10 mei

Nadere informatie

Nieuwsbrief Nr februari Beste vrienden van Papiergeschiedenis Nederland,

Nieuwsbrief Nr februari Beste vrienden van Papiergeschiedenis Nederland, Nieuwsbrief Nr. 13 21 februari 2014 Beste vrienden van Papiergeschiedenis Nederland, Themadag 2014 Ook dit jaar organiseert Papiergeschiedenis Nederland weer een Themadag die nu zal plaatsvinden in De

Nadere informatie

Museum Vaassen Historie

Museum Vaassen Historie Museum Vaassen Historie 1591 Arnhem Jansz. van Aelst 1593 Apeldoorn Johan. van Steenbergen de Jonge (Later in het bezit van Andries en Lodewijk van Aelst zonen van Jansz.) 1597 Hattem Johan van der Schuur

Nadere informatie

Nieuwsbrief Nr. 06 februari 2010

Nieuwsbrief Nr. 06 februari 2010 Nieuwsbrief Nr. 06 februari 2010 Beste vrienden van Papiergeschiedenis Nederland, Vermelding op onze site Zoals vele Vrienden van Papiergeschiedenis Nederland weten hebben wij op onze site de mogelijkheid

Nadere informatie

De Ronde Venen, december 2014 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

De Ronde Venen, december 2014 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Nieuwsbrief Historische Vereniging De Proosdijlanden Door middel van deze nieuwsbrief willen wij u met enige regelmaat een aanvulling geven op het verenigingsnieuws in ons kwartaalblad de Proosdijkoerier.

Nadere informatie

Lente Uitstap. Zondag 14 juni Eindhoven. Vrienden van het Stedelijk Museum & Archief Diest. 14 mei 2015

Lente Uitstap. Zondag 14 juni Eindhoven. Vrienden van het Stedelijk Museum & Archief Diest. 14 mei 2015 14 mei 2015 Lente Uitstap Vrienden van het Stedelijk Museum & Archief Diest Zondag 14 juni Eindhoven Wie nu rondkijkt in Eindhoven, kan zich bijna niet voorstellen dat het één van de oudste steden van

Nadere informatie

Docentenhandleiding Cultuurmenules. Haags Historisch Museum. Help de grote Den Haag Man Groennie Gele

Docentenhandleiding Cultuurmenules. Haags Historisch Museum. Help de grote Den Haag Man Groennie Gele Docentenhandleiding Cultuurmenules Haags Historisch Museum Help de grote Den Haag Man Groennie Gele 1 Beste Leerkracht, Binnenkort bezoekt u met uw leerlingen van groep 3 het Haags Historisch Museum. De

Nadere informatie

Archiefinstellingen aan het woord: Van Nelle s vormgevingsarchief

Archiefinstellingen aan het woord: Van Nelle s vormgevingsarchief Archiefinstellingen aan het woord: Van Nelle s vormgevingsarchief Jantje Steenhuis, voorzitter BRAIN (Branchevereniging Archiefinstellingen Nederland) en directeur Gemeentearchief Rotterdam Die plaat voor

Nadere informatie

GEMAAKT IN NIJMEGEN MADE IN NIJMEGEN. stichting industrieel erfgoed nijmegen en omgeving

GEMAAKT IN NIJMEGEN MADE IN NIJMEGEN. stichting industrieel erfgoed nijmegen en omgeving GEMAAKT IN NIJMEGEN MADE IN NIJMEGEN stichting industrieel erfgoed nijmegen en omgeving Nijmegen toen Stel u zou een wandeling maken door het Nijmegen van de vijftiger en zestiger jaren van de twintigste

Nadere informatie

René op vakantie. 10-17 mei 2013 P U T T E N

René op vakantie. 10-17 mei 2013 P U T T E N René op vakantie 10-17 mei 2013 P U T T E N Begeleider Theo Vrijdag 10 mei Vertrek naar Landal Tegen 12 uur rijdt de Tendens bus de Ranonkelweg in en René straalt als hij mij ziet. Na de lunch nemen we

Nadere informatie

Beantwoording vragen inzake overdracht van archiefmateriaal. Aan de Raad der gemeente Haarlem

Beantwoording vragen inzake overdracht van archiefmateriaal. Aan de Raad der gemeente Haarlem Raadsstuk B&W datum Sector/Afd Reg.nr(s) Onderwerp 39/2008 5 februari 2008 SBA 2008/123996 Beantwoording vragen inzake overdracht van archiefmateriaal Aan de Raad der gemeente Haarlem Ingevolge het bepaalde

Nadere informatie

fotowerkgroep Ommoord Introductieboekje

fotowerkgroep Ommoord Introductieboekje fotowerkgroep Ommoord Introductieboekje COLOFON FOTO WERKGROEP OMMOORD Opgericht: 5 februari 1974 Clubavond: Donderdag van 20.00 tot 22.30 uur Zaal open om 19.30 uur Contactgegevens: Joliottoren (nabij

Nadere informatie

Een doos vol spullen. Colofon. In het kort

Een doos vol spullen. Colofon. In het kort N E L L U P S L O V S O O EEN D Project voor groep 3 en 4 In het kort Er is op school een telefoontje gekomen van Historisch Museum Haarlemmermeer, met de vraag of de leerlingen ergens mee willen helpen.

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF SEPTEMBER 2015

NIEUWSBRIEF SEPTEMBER 2015 Terugblik: Stadswandeling door Haastrecht Terugblik Exposi e Die schöne Müllerin Architectuurroute Workshop Column schrijven Agenda 2015/2016 Samen met de Historische Vereniging Haastrecht organiseerde

Nadere informatie

Nieuwsbrief zomer 2014

Nieuwsbrief zomer 2014 Nieuwsbrief zomer 2014 Beste Sponsors en andere geïnteresseerden, Afgelopen maanden hebben we als Stichting Moz Kids niet stilgezeten en ook in Mozambique is er veel gebeurd. In deze nieuwsbrief willen

Nadere informatie

Duurzame. Glans. Maastrichts zilver

Duurzame. Glans. Maastrichts zilver Duurzame Glans Maastrichts zilver Duurzame Glans Maastrichts zilver Na een pre-opening in maart zal Museum aan het Vrijthof in juni 2012 groots openen met de langverwachte expositie over het vermaarde

Nadere informatie

u u R RAA De staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap De heer drs. H. Zijlstra Postbus 16375 2500 BJ Den Haag

u u R RAA De staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap De heer drs. H. Zijlstra Postbus 16375 2500 BJ Den Haag C R.J. Schimrnelpennincklaan 3 RAA 2517 JN Den Haag Postbus 61243 2506 AE Den Haag L t 070 3106686 f070 3614727 info@cultuur.nl www.cultuur.nl 0 u u R De staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Nadere informatie

STOOM, MACHINES EN ARBEIDERS

STOOM, MACHINES EN ARBEIDERS ERFGOEDEDUCATIE Het zinvol beleven van het erfgoed is een centraal begrip in de didactiek voor erfgoededucatie. Het werken met het erfgoed wordt gestuurd door het stellen van betekenisvolle vragen. De

Nadere informatie

Nieuwsbrief Tom-bus ***BELANGRIJK*** Programma April 2017

Nieuwsbrief Tom-bus ***BELANGRIJK*** Programma April 2017 www.tomindebuurt.nl Nieuwsbrief Tom-bus Programma April 2017 De Tom-bus biedt ouderen begeleiding met vervoer naar dagbesteding, winkels en activiteiten. In deze nieuwsbrief leest u het programma voor

Nadere informatie

Werkblad Mijn huis staat in...

Werkblad Mijn huis staat in... Werkblad Mijn huis staat in... Mijn huis staat in: Ga naar kaart.cc. Je ziet twee kaarten. In de menubalk bovenin vul je rechts je woonplaats in. Kies in het linkervak de Bonnebladen 1901-1925. Kies in

Nadere informatie

STAD EN TAAL ONTMOET KUNST HANDLEIDING VOOR DE DOCENT

STAD EN TAAL ONTMOET KUNST HANDLEIDING VOOR DE DOCENT STAD EN TAAL ONTMOET KUNST HANDLEIDING VOOR DE DOCENT 1 Voorwoord Het programma Ontmoet kunst van het Stedelijk Museum is onderdeel van Stad en Taal. Binnen Stad en Taal hebben verschillende musea met

Nadere informatie

jaargang 18 nummer 5 oktober 2015 Uitnodiging

jaargang 18 nummer 5 oktober 2015 Uitnodiging Secr. Gerard Thijssen Rozenbloemstraat 34, 4921 KG Made Tel: 0162-683323 Mail: heemkundemadedrimmelen@gmail.com NIEUWSBRIEF jaargang 18 nummer 5 oktober 2015. Uitnodiging Op dinsdag 20 oktober organiseert

Nadere informatie

Mentor Datum Groep Aantal lln

Mentor Datum Groep Aantal lln Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder Student(e) Klas Stageschool Plaats Rachel van der Pijl P14EhvADT De Springplank. Eindhoven

Nadere informatie

Stichting NDSM-Herleeft. De geschiedenis van de nautische industrie herleeft in Amsterdam.

Stichting NDSM-Herleeft. De geschiedenis van de nautische industrie herleeft in Amsterdam. Stichting NDSM-Herleeft De geschiedenis van de nautische industrie herleeft in Amsterdam. Bezoekadres: Stichting NDSM-Herleeft tt. Neveritaweg 61 1033 WB Amsterdam Te bezoeken op afspraak. Stichting NDSM-Herleeft

Nadere informatie

Stichting NDSM-Herleeft. De geschiedenis van de nautische industrie herleeft in Amsterdam.

Stichting NDSM-Herleeft. De geschiedenis van de nautische industrie herleeft in Amsterdam. Stichting NDSM-Herleeft De geschiedenis van de nautische industrie herleeft in Amsterdam. Bezoekadres: Stichting NDSM-Herleeft TT. Neveritaweg 61 1033 AC Amsterdam Te bezoeken, mits aangekondigd, op afspraak.

Nadere informatie

Brochure. Amperestraat 3 A 3861 NC NIJKERK. De vermelde informatie is van algemene aard. Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend

Brochure. Amperestraat 3 A 3861 NC NIJKERK. De vermelde informatie is van algemene aard. Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend Brochure Amperestraat 3 A 3861 NC NIJKERK pagina 1 van 9 TE HUUR Omschrijving Een historische werkplek met alle gemakken van deze tijd. In De Havenaer bevinden zich diverse kantoren van o.a. MedWay, Syslogic,

Nadere informatie

Nieuwsbrief t Talent. Even vooraf. Voorleeswedstrijd. November 2015. Jarig!

Nieuwsbrief t Talent. Even vooraf. Voorleeswedstrijd. November 2015. Jarig! Nieuwsbrief t Talent Jarig! 23-11 Title Rattana 5/6 25-11 Fabiënne vd Loo 7/8 28-11 Juffr. Bianca 29-11 Ryan v. Roosmalen3/4 Levi Schellekens 5/6 November 2015 Even vooraf Beste ouder(s), verzorger(s),

Nadere informatie

Ontdek. ons zoute DNA. Zonder de scheepvaart geen Nederland. basisonderwijs 2015/2016

Ontdek. ons zoute DNA. Zonder de scheepvaart geen Nederland. basisonderwijs 2015/2016 Ontdek ons zoute DNA Zonder de scheepvaart geen Nederland basisonderwijs 2015/2016 Welkom in het scheepvaartmuseum amsterdam Ontdek Het leven aan boord van verschillende schepen, doe mee aan het havenspel

Nadere informatie

December In dit nummer: Van het Vriendenbestuur Van het Stichtingsbestuur Tips

December In dit nummer: Van het Vriendenbestuur Van het Stichtingsbestuur Tips Nieuwsbrief voor de Vrienden van het Beeldenpark Drechtoevers vrienden.beeldenpark@gmail.com December 2017 In dit nummer: Van het Vriendenbestuur Van het Stichtingsbestuur Tips Van het Vriendenbestuur

Nadere informatie

Amsterdam DNA is een project voor NT2 cursisten. Het is ontwikkeld door het Amsterdam

Amsterdam DNA is een project voor NT2 cursisten. Het is ontwikkeld door het Amsterdam INTRODUCTIE is een project voor NT2 cursisten. Het is ontwikkeld door het Amsterdam Museum. In het wordt de geschiedenis verteld aan de hand van schilderijen en voorwerpen. Je gaat met de groep naar het

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF AUGUSTUS 2014

NIEUWSBRIEF AUGUSTUS 2014 S t u d e n t e n v e r e n i g i n g U t i l e D u l c i Telefoon: 073 6134006 E-mail: secrutiledulci@gmail.com Secretariaat: Ruth van der Grift Chr. Kannemansstraat 32 5246 AM Rosmalen NIEUWSBRIEF AUGUSTUS

Nadere informatie

FOTOGRAFIE - Erik Boot

FOTOGRAFIE - Erik Boot FOTOGRAFIE - Erik Boot Excursie Amsterdam 14 april 2012 - Vervolg, Gevorderden & Basis Let's Sit Down Before We Go - Bertien van Manen - Foam, Keizersgracht 609 - Amsterdam The New York Times Magazine

Nadere informatie

Dit is de nieuwsbrief van de Vriendenkring van het Zilvermuseum Schoonhoven.

Dit is de nieuwsbrief van de Vriendenkring van het Zilvermuseum Schoonhoven. Dit is de nieuwsbrief van de Vriendenkring van het Zilvermuseum Schoonhoven. januari 2019 Beste Vriend(in), Gefeliciteerd met uw en onze vriendschap voor het Zilvermuseum. De vriendenkring is 25 jaar jong!

Nadere informatie

Zeister Historisch Genootschap. Voorjaar 2009 nr 8. De eerste activiteit van dit najaar is een excursie. EXCURSIE NAAR FORT RHIJNAUWEN :

Zeister Historisch Genootschap. Voorjaar 2009 nr 8. De eerste activiteit van dit najaar is een excursie. EXCURSIE NAAR FORT RHIJNAUWEN : Zeister Historisch Genootschap *Nieuwsbrief* Voorjaar 2009 nr 8 In deze Nieuwsbrief o.a.: Excursie Fort Rhijnauwen 1 oktober 2009 Lezing Gastvrijheid 21 september 2009 Tentoonstelling Gastvrijheid 12-25

Nadere informatie

Werkstuk Dordtologie november 2014

Werkstuk Dordtologie november 2014 Werkstuk Dordtologie november 2014 Hilde van Kruiningen VAN BIERBROUWEN. NAAR BLAUWBILGORGEL Omdat ik in dit gebied woon en me dagelijks over de Groenmarkt en het Buddingh plein begeef hebben de geschiedenis

Nadere informatie

Vereniging Post - Actieven Belastingdienst Leiden

Vereniging Post - Actieven Belastingdienst Leiden Vereniging Post - Actieven Belastingdienst Leiden Cameliadal 6 2317 HK Leiden : 071-5212938 «hr_mv» «Voorl» «Voorv» «Naam» «Adres» «Postcode» «woonplaats» Leiden, september 2010 Nieuwsbrief 2010-2 De vakantieperiode

Nadere informatie

UITNODIGING G23 Netwerkdag 13 februari 2012

UITNODIGING G23 Netwerkdag 13 februari 2012 UITNODIGING G23 Netwerkdag 13 februari 2012 Op: donderdag 12 april 2012 in Utrecht Graag nodigen wij u uit voor de eerste Stadsingenieurs G23 Netwerkdag in Utrecht. Deze dag staat vooral in het teken om

Nadere informatie

NV Amman nieuwsbrief mei 2013

NV Amman nieuwsbrief mei 2013 Van de voorzitter Beste mensen, We zitten vlak voor Koninginnedag als ik dit stukje schrijf..en het wordt wel een heel speciaal feest dit jaar. Op dinsdag worden dan ook een groot aantal mensen verwacht

Nadere informatie

Programma van activiteiten in Oktober Kennismaand en de Week van de Geschiedenis in Heerlen www.thermenmuseum.nl www.rijkcheyt.nl www.kasteelhoensbroek.nl Historisch Goud is het de erfgoedbedrijf van de

Nadere informatie

In de kelder van Salto is het dagboek van Leendert Stuuroort gevonden. Leendert is een jongen uit 1735, die op Salto woonde. Alleen was Salto toen

In de kelder van Salto is het dagboek van Leendert Stuuroort gevonden. Leendert is een jongen uit 1735, die op Salto woonde. Alleen was Salto toen In de kelder van Salto is het dagboek van Leendert Stuuroort gevonden. Leendert is een jongen uit 1735, die op Salto woonde. Alleen was Salto toen nog een weeshuis. Wij gaan in de zomervakantie even terug

Nadere informatie

Nieuwsbrief 2 april 2017

Nieuwsbrief 2 april 2017 Nieuwsbrief 2 april 2017 Nieuwsbrief 2 april 2017 In deze nieuwsbrief zijn de volgende onderwerpen te lezen: 1. Historische canon van Castricum en Bakkum 2. Tentoonstelling Vervaagd agrarisch verleden

Nadere informatie

VTO-cultuurvragen. Pagina 1 van 12 Cultuurvragen uit VTO SCP/CBS

VTO-cultuurvragen. Pagina 1 van 12 Cultuurvragen uit VTO SCP/CBS VTO-cultuurvragen Onderstaand zijn de vraagformuleringen zoals gehanteerd in VTO2012 afgedrukt. De respondenten kregen een brief toegestuurd waarin ze uitgenodigd werden om de VTOenquête via het internet

Nadere informatie

Ontdek. ons zoute DNA. Zonder de scheepvaart geen Nederland. voortgezet onderwijs 2015/2016

Ontdek. ons zoute DNA. Zonder de scheepvaart geen Nederland. voortgezet onderwijs 2015/2016 Ontdek ons zoute DNA Zonder de scheepvaart geen Nederland voortgezet onderwijs 2015/2016 Welkom in het scheepvaartmuseum amsterdam Het Scheepvaartmuseum is een pakhuis vol verhalen waar leerlingen op een

Nadere informatie

BUITENGOED DE PANOVEN Zevenaar Beleef het Nederlands baksteen en dakpanmuseum

BUITENGOED DE PANOVEN Zevenaar Beleef het Nederlands baksteen en dakpanmuseum DE BASTEI Natuurmuseum, Nijmegen Van klei tot baksteen STIENEO Het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis Geschiedenis ontwikkeling baksteenindustrie in beeld BUITENGOED DE PANOVEN Zevenaar Beleef het Nederlands

Nadere informatie

Vrijdag 04 november 2011

Vrijdag 04 november 2011 Vrijdag 04 november 2011 Het nationale schoolontbijt. Op donderdag 3 november begon onze schooldag heel gezellig en vooral gezond. Toen de kinderen de klassen binnen kwamen, stonden de tafels gedekt. Supermarkt

Nadere informatie

De Lichtboei, baken voor een goede koers Schooljaar 2015/2016 nummer 10 01 februari 2016

De Lichtboei, baken voor een goede koers Schooljaar 2015/2016 nummer 10 01 februari 2016 Nieuwsbrief De Lichtboei, baken voor een goede koers Schooljaar 2015/2016 nummer 10 01 februari 2016 Kalender 02-02: Facultatieve oudergesprekken Open middag 08-02: Mr vergadering Koffiemiddag 14.15 15.00u

Nadere informatie

Nieuwsbrief Kindcentrum de Aventurijn9

Nieuwsbrief Kindcentrum de Aventurijn9 Nieuwsbrief Kindcentrum de Aventurijn9 20 maart 2015 De leerlingenraad Beste vaders en moeders, Wij (Teodoor, Eva, Bram, Mart, Anique, Nina, Floortje en Isja) zijn de kinderen van de leerlingenraad. We

Nadere informatie

UITNODIGING: Hogescholen dag Opleiding Fysiotherapie

UITNODIGING: Hogescholen dag Opleiding Fysiotherapie UITNODIGING: Hogescholen dag Evidence-based Onderwijs Geachte collegae, De opleiding Fysiotherapie van de nodigt U van harte uit voor hogescholen dag naar aanleiding van haar 100 jarig bestaan op vrijdag

Nadere informatie

klas naar Museum Kom met je het Zaans Museum Zaans Museum Educatie Voortgezet Onderwijs

klas naar Museum Kom met je het Zaans Museum Zaans Museum Educatie Voortgezet Onderwijs Kom met je klas naar het Zaans Museum Kom met je klas naar het Zaans Museum Zaans Museum Schansend 7 1509 AW Zaandam sales@zaansmuseum.nl www.zaansmuseum.nl/onderwijs Kom met je klas naar het Zaans Museum

Nadere informatie

KOERS VAN CODA

KOERS VAN CODA KOERS VAN CODA 2017-2020 CODA ontvangt per maand 60.000 bezoekers:maatschappelijk ondernemer van formaat CODA Cultuurhuis van Apeldoorn Centrale toegang voor de (culturele) ontwikkeling van alle inwoners

Nadere informatie

JAARVERSLAG OUDERVERENIGING 2014 2015

JAARVERSLAG OUDERVERENIGING 2014 2015 JAARVERSLAG OUDERVERENIGING 2014 2015 Hieronder vindt u een aantal verslagen van excursies en activiteiten die mede door de Oudervereniging zijn georganiseerd en gefinancierd. LUSTRUM WEEK oktober 2014

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF nr. 3, juli 2015, jaargang 1

NIEUWSBRIEF nr. 3, juli 2015, jaargang 1 NIEUWSBRIEF nr. 3, juli 2015, jaargang 1 Beste vrijwilligers, donateurs en geïnteresseerden: HET PAVILJOEN STAAT! Zo leek het nog weken te duren en zo was het Paviljoen opeens open! Vele Warmonders en

Nadere informatie

Agenda: In deze nieuwsbrief: - Vrijdag 13 november: Kleuters vrij -Dinsdag 24 en woensdag 25 november: Rapportgesprekken

Agenda: In deze nieuwsbrief: - Vrijdag 13 november: Kleuters vrij -Dinsdag 24 en woensdag 25 november: Rapportgesprekken Agenda: - Vrijdag 13 november: Kleuters vrij -Dinsdag 24 en woensdag 25 november: Rapportgesprekken In deze nieuwsbrief: - Informatie Sintviering - Opbrengst boekenmarkt - Nieuws vanuit de groepen - Boekenselfie

Nadere informatie

Leerlijn erfgoededucatie Hengelo. Lesbladen groep 8

Leerlijn erfgoededucatie Hengelo. Lesbladen groep 8 Leerlijn erfgoededucatie Hengelo Lesbladen groep 8 Industrieel erfgoed en herbestemming in Hengelo Naam: School: Groep: Les 1: Fabrieken van vroeger 1. Oude foto s en wist jedat? De volgende foto s zijn

Nadere informatie

Mijn Mokum is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het Amsterdam Museum.

Mijn Mokum is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het Amsterdam Museum. 2 INTRODUCTIE is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het. In het wordt de geschiedenis verteld aan de hand van schilderijen en voorwerpen. Je gaat met de groep naar het museum. In dit werkboekje

Nadere informatie

Beleidsplan 2013-2016. Vereniging van Vrienden van het Allard Pierson Museum

Beleidsplan 2013-2016. Vereniging van Vrienden van het Allard Pierson Museum Beleidsplan 2013-2016 Vereniging van Vrienden van het Allard Pierson Museum Beleidsplan Vereniging van Vrienden van het Allard Pierson Museum Inleiding... 3 Activiteiten... 3 Organisatie en financiën...

Nadere informatie

Nieuwsbrief SHIB september 2013

Nieuwsbrief SHIB september 2013 Nieuwsbrief SHIB september 2013 www.shib.nl info@shib.nl Postbus 250, 3770 AG Barneveld Bankrekening 1526.55.018 t.n.v. SHIB SHIB 10 jaar en meer Al eerder lieten we weten: SHIB bestaat dit jaar 10 jaar!

Nadere informatie

KAART OP PAGINA 5. Melkroute is een initiatief van Boerderij Recreatie in samenwerking met ondernemers rond het Tjeukemeer

KAART OP PAGINA 5. Melkroute is een initiatief van Boerderij Recreatie in samenwerking met ondernemers rond het Tjeukemeer KAART OP PAGINA 5 Melkroute is een initiatief van Boerderij Recreatie in samenwerking met ondernemers rond het Tjeukemeer Melkroute inspireert mensen de essentie van onze melkerfgoed & cultuur in het hedendaagse

Nadere informatie

VAN DE MEESTERS IN DRUKWERK

VAN DE MEESTERS IN DRUKWERK VAN DE MEESTERS IN DRUKWERK Voor elke drukwerkorder planten wij een boom in Nederland. DEF01 groenprint A5.indd 1 www.groenprint.nl DEF01 groenprint A5.indd 2 HOOFDSTUK 1 NIET WIJ MAAR JIJ JOUW KEUZE DOET

Nadere informatie

Opdrachten bij Architectuurroute Uden

Opdrachten bij Architectuurroute Uden Op de vouwfolder staat de route aangegeven. Je loopt route A, die begint bij het Museum voor Religieuze Kunst. Bij enkele gebouwen op de route worden vragen gesteld. Deze vragen maak je in klad in dit

Nadere informatie

Het gebied Bergerhof heette vroeger de Mussenberg.

Het gebied Bergerhof heette vroeger de Mussenberg. De Bergerhof Renkum Verantwoording: Deze fotocollage van het gebied De Bergerhof heeft niet de pretentie een volledig historisch overzicht te geven van de ontwikkelingen van dit gebied. Het doel van dit

Nadere informatie

Inleiding Vrienden Papier Geschiedenis 16 mei Wiel Brand

Inleiding Vrienden Papier Geschiedenis 16 mei Wiel Brand Inleiding Vrienden Papier Geschiedenis 16 mei 2013 Wiel Brand De geschiedenis van het ontstaan en de productie van papier gaatver terug in de tijd. Om precies te zijn was dit 105 na Chr. Papyrus=Papier

Nadere informatie

In deze NieuwsFLITS!: Jubileum-uitnodiging (10 juli) Samen Doen - Samen Oplossen (23 mei) mededeling evenementencommissie

In deze NieuwsFLITS!: Jubileum-uitnodiging (10 juli) Samen Doen - Samen Oplossen (23 mei) mededeling evenementencommissie 1 #16 4 mei 2019 In deze NieuwsFLITS!: Jubileum-uitnodiging (10 juli) Samen Doen - Samen Oplossen (23 mei) mededeling evenementencommissie JUBILEUM-UITNODIGING -herinnering- (10 juli) Hierbij nodigt het

Nadere informatie

Inleiding op het lespakket. Blz. 3. Het verhaal van Musa Blz. 4. Even voorstellen, Inleiding op Musa in de klas. Blz. 5

Inleiding op het lespakket. Blz. 3. Het verhaal van Musa Blz. 4. Even voorstellen, Inleiding op Musa in de klas. Blz. 5 Musa Inhoud Inleiding op het lespakket. Blz. 3 Het verhaal van Musa Blz. 4 Even voorstellen, Inleiding op Musa in de klas. Blz. 5 Het koffertje ontdekken. Blz. 6 en 7 Inhoud koffertje. Blz. 8 en 9 2 Inleiding

Nadere informatie

Surfvereniging Windkracht digitaal clubblad Oktober 2014

Surfvereniging Windkracht digitaal clubblad Oktober 2014 Surfvereniging Windkracht digitaal clubblad Oktober 2014 Deze aflevering: Van de voorzitter 3 Eindfeest op zaterdag 8 november 5 Klusdag op zaterdag 15 november 6 Activiteiten kalender 2014 7 Van de ledenadministratie

Nadere informatie

Afb.1 De twee verschillende stempels van het Postmuseum. De maandag en dinsdag waren in hun geheel bestemd voor bezoek aan:

Afb.1 De twee verschillende stempels van het Postmuseum. De maandag en dinsdag waren in hun geheel bestemd voor bezoek aan: Het mooie Zweden In het voorjaar werd door vier "NOVIOPOST"-leden te weten: H.A.J.J. Egberts, H.Janssen, J.Rutten en P.G.M. Gerrits besloten om gezamenlijk een bezoek te brengen aan de Internationale Postzegeltentoonstelling

Nadere informatie

Spiekkaart Kunst. Pagina 1 van 5. 1. Over kunst en kunstenaars. U t o p i a r t 2 7 S p i e k k a a r t K u n s t. www.utopiart27.

Spiekkaart Kunst. Pagina 1 van 5. 1. Over kunst en kunstenaars. U t o p i a r t 2 7 S p i e k k a a r t K u n s t. www.utopiart27. Pagina 1 van 5 Spiekkaart Kunst 1. Over kunst en kunstenaars 1.1. Wat is kunst? Wat zijn kunstwerken? Wat is een kunstenaar? Als mensen creatief aan de slag gaan maken ze kunstwerken. Mensen die kunst

Nadere informatie

Zomeraanbod - programma week 33 10 aug t/m 16 aug

Zomeraanbod - programma week 33 10 aug t/m 16 aug Zomeraanbod - programma week 33 10 aug t/m 16 aug Deze week: activiteit: Improvisatietheater door: Alludens, trainingen en entertainment leeftijd: 2 groepen: 12+ en 18+ activiteit: Speelse muzikale workshop

Nadere informatie

150 jaar Koninklijke Oudheidkundige Kring van het Land van Waas (K.O.K.W.)

150 jaar Koninklijke Oudheidkundige Kring van het Land van Waas (K.O.K.W.) 150 jaar Koninklijke Oudheidkundige Kring van het Land van Waas (K.O.K.W.) 1861-2011 1 2 3 4 WERKING VAN DE K.O.K.W. 1861: oprichting K.O.K.W. is op één na oudste geschiedkundige vereniging van Vlaanderen

Nadere informatie

'Geheime' kunstcollectie Imtech komt in de verkoop

'Geheime' kunstcollectie Imtech komt in de verkoop FD: Economie & Politiek door Siem Eikelenboom 28 augustus 2015 'Geheime' kunstcollectie Imtech komt in de verkoop Karel Appel, 'Bloem met blauwe ogen' (1977) 'Als je de ontvangsthal van Van Rietschoten

Nadere informatie

KONINKLIJK ZEEUWSCH GENOOTSCHAP DER WETENSCHAPPEN. 'Aan tafel met de conservatoren'. Middelburg, december Geachte leden,

KONINKLIJK ZEEUWSCH GENOOTSCHAP DER WETENSCHAPPEN. 'Aan tafel met de conservatoren'. Middelburg, december Geachte leden, KONINKLIJK ZEEUWSCH GENOOTSCHAP DER WETENSCHAPPEN, december 2015 Geachte leden, 'Aan tafel met de conservatoren'. Het Zeeuws Genootschap verzamelt, beheert en publiceert al meer dan twee eeuwen. Daarbij

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting Begunstigers Atlas Van Stolk 2012-2016

Beleidsplan Stichting Begunstigers Atlas Van Stolk 2012-2016 Beleidsplan Stichting Begunstigers Atlas Van Stolk 2012-2016 1. Doel De Stichting heeft ten doel het in stand houden in de meest ruime zin van het woord van de verzameling, bekend onder de naam "Atlas

Nadere informatie

L I M B U R G S G E S C H I E D- E N O U D H E I D K U N D I G G E N O O T S C H A P Opgericht 1863 Samen de geschiedenis van Limburg ontdekken

L I M B U R G S G E S C H I E D- E N O U D H E I D K U N D I G G E N O O T S C H A P Opgericht 1863 Samen de geschiedenis van Limburg ontdekken L I M B U R G S G E S C H I E D- E N O U D H E I D K U N D I G G E N O O T S C H A P Opgericht 1863 Samen de geschiedenis van Limburg ontdekken CONVOCAAT LGOG Kring Parkstad Limburg Mw. Ing. E.T.A. Peerboom-v.d.

Nadere informatie

Zuidwillemsvaart. Paul van Donk en Teun Geenen

Zuidwillemsvaart. Paul van Donk en Teun Geenen Zuidwillemsvaart S ochtends moesten wij om 8 uur op school zijn om in de bus te stappen richting Den Bosch. Toen wij daar aankwamen kregen wij een lekker bakske koffie, en mochten wij het museum van het

Nadere informatie

Dagboek Nederland onder water?! Komt Nederland onder water te staan? En wat kunnen jij en de politiek doen om dit te voorkomen?

Dagboek Nederland onder water?! Komt Nederland onder water te staan? En wat kunnen jij en de politiek doen om dit te voorkomen? Dagboek Dagboek Nederland onder water?! Komt Nederland onder water te staan? En wat kunnen jij en de politiek doen om dit te voorkomen? Dat het klimaat verandert is een feit. Je hoort het overal om je

Nadere informatie

Nieuwsbrief. STICHTING COEN VAN OVEN opgericht 12 maart 1998 gevestigd te Amsterdam

Nieuwsbrief. STICHTING COEN VAN OVEN opgericht 12 maart 1998 gevestigd te Amsterdam 1 Nieuwsbrief STICHTING COEN VAN OVEN opgericht 12 maart 1998 gevestigd te Amsterdam Voorzitter: Secretariaat: E. Rotteveel Mansveld-van Oven Groenhoevelaan 41a tel.: 023-5210035 2343 BR Oegstgeest bankrekening

Nadere informatie

Koninklijke Bibliotheek van België EDUCATIEVE DIENST

Koninklijke Bibliotheek van België EDUCATIEVE DIENST Koninklijke Bibliotheek van België EDUCATIEVE DIENST INTRO No furniture so charming as books, verkondigde de Engelse schrijver Sydney Smith twee eeuwen geleden. Boeken hebben we in de Koninklijke Bibliotheek

Nadere informatie

Werkbladen Grafische Techniek Grafische theorie: Project 1

Werkbladen Grafische Techniek Grafische theorie: Project 1 Werkbladen Grafische Techniek Grafische theorie: Project 1 Beste GV2R-studenten Voor je ligt het eerste deel van het werkboek grafische theorie. Totaal krijg je 2 van deze werkboekjes, namelijk bij project

Nadere informatie

GESCHIEDENIS LES 2 STAP VOOR STAP VOORUIT

GESCHIEDENIS LES 2 STAP VOOR STAP VOORUIT GESCHIEDENIS LES 2 STAP VOOR STAP VOORUIT Wie zei: Het is mijn taak om dit land goed te besturen. Maar al die ministers moeten zich er niet mee bemoeien. 1. koning Willem I 2. koning Willem II 3. koning

Nadere informatie

Paulo op bezoek in de klas

Paulo op bezoek in de klas Kunst voor peuters en kleuters Dit materiaal is bestemd voor leerkrachten van groep 0, 1 en 2. Met de informatie en lessuggesties kunt in de klas aan de slag met beeldende kunst. Het kijken naar en praten

Nadere informatie

Nieuwsbrief 83 maart 1980

Nieuwsbrief 83 maart 1980 Nieuwsbrief 83 maart 1980 Bestuur: B. van Tongeren, Voorzitter Sportparklaan 1980 GOED BEGONNEN VOOR DE V.O.H.B. Voordat In januari heeft de Heemsteedse bibliotheek een collectie heemkundige literatuur

Nadere informatie

Cursusaanbod en workshops 2012-2013

Cursusaanbod en workshops 2012-2013 Cursusaanbod en workshops 2012-2013 Marc Kuyper Hans van der Pas Atelier: Wateringweg 155 email : art@marckuyper.com en hvdp@telfort.nl 2031EG Haarlem telefoon 06-11204994 (inspreken) Volop gratis parkeergelegenheid

Nadere informatie

UITNODIGING. Beste collega s,

UITNODIGING. Beste collega s, UITNODIGING Vincent van Gogh, Cipressen met twee vrouwen februari 1890 Kröller-Müller Museum KM 115.638 Beste collega s, Graag nodigen wij jullie uit voor het symposium Van Goghs tekeningen: materiaalkeuze,

Nadere informatie

HERFSTUITJE IN SINT-AMANDS

HERFSTUITJE IN SINT-AMANDS HERFSTUITJE IN SINT-AMANDS Met 22 stonden we op zondag 27 september 2015 paraat aan de Cuytegemhoeve, klaar om even Sint Amands te verkennen. Vertrek was voorzien om 14 u en ja hoor, iedereen was perfect

Nadere informatie

kunstlessen voor het primair onderwijs

kunstlessen voor het primair onderwijs 2013 2015 kunstlessen voor het primair onderwijs kunst gaat over nu over jou en over mij In kunst kan en mag bijna alles. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het maken. Met kunst kun je dromen

Nadere informatie

klas: Oranje teamnaam: TOASTED teamnummer: 29 teamleden: Rowdy Boon, Fabian van Zwam Witek Chmielinski, Bram Blom, Olivier

klas: Oranje teamnaam: TOASTED teamnummer: 29 teamleden: Rowdy Boon, Fabian van Zwam Witek Chmielinski, Bram Blom, Olivier klas: Oranje teamnaam: TOASTED teamnummer: 29 teamleden: Rowdy Boon, Fabian van Zwam Witek Chmielinski, Bram Blom, Olivier INHOUDSOPGAVE Online onderzoek 3 De resultaten van de interviews 4 Overige noemenswaardigheden

Nadere informatie

Mededeling. Beste heer/mevrouw,

Mededeling.  Beste heer/mevrouw, www.tomindebuurt.nl Mededeling Beste heer/mevrouw, Op dit moment staat u in ons adressenbestand om de nieuwsbrief van de Tombus te ontvangen. Om ons adressenbestand up-to-date te houden willen wij u vragen

Nadere informatie

Beste lezer, Voor u ligt onze nieuwsbrief nummer drie en dertig, de 2 e van 2017.

Beste lezer, Voor u ligt onze nieuwsbrief nummer drie en dertig, de 2 e van 2017. NIEUWSBRIEF Nr.33-6 e JAARGANG uitgave nr.2 van 2017 Opmaak: april 2017 www.heemkunde-margraten.nl Verenigingslokaal: Rijksweg 68 Margraten (naast feestzaal het Kroontje en WOK) Beste lezer, Voor u ligt

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Vereniging Vrienden Nieuwe Kunst 1900 APRIL 2010 NR 2 BELANGRIJKE DATA IN DIT NUMMER

NIEUWSBRIEF. Vereniging Vrienden Nieuwe Kunst 1900 APRIL 2010 NR 2 BELANGRIJKE DATA IN DIT NUMMER NIEUWSBRIEF APRIL 2010 NR 2 Vereniging Vrienden Nieuwe Kunst 1900 BELANGRIJKE DATA - - - - IN DIT NUMMER VAN HET BESTUUR - - - - - - - - - - - - - - EVENEMENTEN EXCURSIE NAAR AMERSFOORT 29 MEI A.S. - -

Nadere informatie

GILDE ROTTERDAM NIEUWSBRIEF

GILDE ROTTERDAM NIEUWSBRIEF December 2018 GILDE ROTTERDAM NIEUWSBRIEF Van de Redactie Inmiddels zijn er twee nieuwsbrieven uitgekomen en had nr. 3 al een tijdje geleden bij de vrijwilligers in de elektronische postbus moeten belanden.

Nadere informatie

Erfgoed- en cultuureducatie 2015 2016 Stadsmuseum Zoetermeer

Erfgoed- en cultuureducatie 2015 2016 Stadsmuseum Zoetermeer Erfgoed- en cultuureducatie 2015 2016 Stadsmuseum Zoetermeer WIE ERGENS NAAR TOE WIL, MOET WETEN (ONTDEKKEN) WAAR HIJ VANDAAN KOMT Erfgoededucatie is omgevingsonderwijs: het leren in, van omgeving tot

Nadere informatie

CONTACT Sinopia Masterclass Bezoek: Damrak 243, kamer 36 post: Damrak 373 1012 ZJ Amsterdam 06-20589963 advies@sinopia.nl / www.sinopia.

CONTACT Sinopia Masterclass Bezoek: Damrak 243, kamer 36 post: Damrak 373 1012 ZJ Amsterdam 06-20589963 advies@sinopia.nl / www.sinopia. MASTERCLASSES: KUNST EN DE MARKT: BASIS Het kijken naar en kopen van kunst is leuk en biedt een interessante verdieping in het dagelijkse leven. Maar voor het kopen van kunst is behalve de eigen goede

Nadere informatie

Amsterdam vrijdag 07 juni 2013

Amsterdam vrijdag 07 juni 2013 Amsterdam vrijdag 07 juni 2013 Herstel in een tel? Herstelgericht werken/rehabilitatie voor kortdurende forensische titels. Over het thema. Negentien jaar geleden is het idee ontstaan bij medewerkers in

Nadere informatie

Beste Janien, familie, vrienden, allen hier aanwezig, Het is goed om vanavond bijeen te zijn in deze Sint-Joriskerk.

Beste Janien, familie, vrienden, allen hier aanwezig, Het is goed om vanavond bijeen te zijn in deze Sint-Joriskerk. Beste Janien, familie, vrienden, allen hier aanwezig, Het is goed om vanavond bijeen te zijn in deze Sint-Joriskerk. We gedenken vanavond Ramón Smits Alvarez. We staan stil bij zijn leven, we staan stil

Nadere informatie

Yvonne van Daal 67, opgegroeid in Sint Anthonis en getrouwd met Koen Geurts 62, geboren en getogen in Cuijk.

Yvonne van Daal 67, opgegroeid in Sint Anthonis en getrouwd met Koen Geurts 62, geboren en getogen in Cuijk. Hoe het begon. Even voorstellen. Wij zijn Yvonne en Koen. Yvonne van Daal 67, opgegroeid in Sint Anthonis en getrouwd met Koen Geurts 62, geboren en getogen in Cuijk. Ik (Koen) zeil al sinds mijn 12 e

Nadere informatie

Transorma lettercombinatie op brief

Transorma lettercombinatie op brief Transorma lettercombinatie op brief Tijdens een van de clubavonden van onze postzegelclub krijg ik van een van mijn medeleden een brief met de vraag Is dit iets voor je verzameling? Een snelle blik leert

Nadere informatie

Kennis over Kinderarbeid

Kennis over Kinderarbeid Kennis over Kinderarbeid Context onderzoek Naam: Daniël Seton Klas: G&I 1D Datum: 13 Maart 2016 Docent: Harald Warmelink Module: Pr.Context: Research Opdracht: Context Onderzoek Inleiding Uit vooronderzoek

Nadere informatie

Nieuwsbrief Tom-bus ***BELANGRIJK*** Programma Februari 2017

Nieuwsbrief Tom-bus ***BELANGRIJK*** Programma Februari 2017 www.tomindebuurt.nl Nieuwsbrief Tom-bus Programma Februari 2017 De Tom-bus biedt ouderen begeleiding met vervoer naar dagbesteding, winkels en activiteiten. In deze nieuwsbrief leest u het programma voor

Nadere informatie

ZOMERSCHOOL. Zomeractiviteiten in Enkhuizen juli-augustus 2016. Iedereen in Enkhuizen van harte welkom! Raad van Kerken

ZOMERSCHOOL. Zomeractiviteiten in Enkhuizen juli-augustus 2016. Iedereen in Enkhuizen van harte welkom! Raad van Kerken ZOMERSCHOOL Raad van Kerken Zomeractiviteiten in Enkhuizen juli-augustus 2016 Iedereen in Enkhuizen van harte welkom! Inleiding Vaak liggen in de zomer de activiteiten van de kerk stil. Alleen de kerkdiensten

Nadere informatie

Van der Laan dag vrijdag 23.01.2015 SiNTLUCAS Boxtel

Van der Laan dag vrijdag 23.01.2015 SiNTLUCAS Boxtel Van der Laan dag vrijdag 23.01.2015 SiNTLUCAS Boxtel foto: Frans de la Cousine HET BESTUUR VAN DE VAN DER LAAN STICHTING NODIGT U VAN HARTE UIT VOOR HET BIJWONEN VAN DE JAARLIJKSE VAN DER LAAN DAG VRIJDAG

Nadere informatie