Inleiding. 1 Doelgroepen en doelstellingen. Visiestatement HCOB. 1.1 Doelstelling Technische Commissie HCOB (hierna te noemen TC)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Inleiding. 1 Doelgroepen en doelstellingen. Visiestatement HCOB. 1.1 Doelstelling Technische Commissie HCOB (hierna te noemen TC)"

Transcriptie

1 Inleiding Doel van dit technisch plan is vastlegging van de wijze waarop HCOB komende 3 tot 5 jaren technisch verder wil groeien naar een hockeyvereniging met een sterke jeugd- en seniorenafdeling. Daarbij gaan wij tevens in op de doelen die HCOB nastreeft en welke (rand)voorwaarden er moeten worden ingevuld om deze doelen te kunnen realiseren. Dit document is een groeidocument, in de komende periode zullen stukje bij beetje zaken worden aangevuld en aangescherpt. 1 Doelgroepen en doelstellingen Visiestatement HCOB HCOB is een moderne multi-activiteiten vereniging waar hockey centraal staat. Leren en ontwikkelen in al zijn facetten is vanzelfsprekend. Verbinden en samenwerken zorgt voor een bruisende vitale vereniging met een belangrijke maatschappelijke rol 1.1 Doelstelling Technische Commissie HCOB (hierna te noemen TC) De TC van HCOB wil dat alle leden de mogelijkheid wordt geboden om op een voor ieder passend niveau de hockeysport te bedrijven. Dit betreft zowel prestatie- als breedtesport. Het doel is dat alle prestatieteams minimaal in dezelfde klasse spelen als bij de omliggende vergelijkbare verenigingen. We streven ernaar dat alle teams voldoende opgeleide trainers en coaches krijgen. Samenwerking tussen verschillende rollen en functies is enorm belangrijk. De houding van elke, trainer, coach of elk TC lid, is meedenkend en positief kritisch. Samenwerken is het key-woord. Hiervoor zijn goede afspraken zoals vastgelegd in dit document van groot belang. De belangrijkste doelstelling is dat alle leden van HCOB zich op sportief gebied, op en naast het veld, kunnen blijven ontwikkelen.

2 1.2 Doelgroepen Jongste jeugd Deze leden zijn tussen de 4 en 10 jaar oud. Zij zijn verdeeld in de: Angels (4 en 5 jaar) alleen training F6-tallen (2 maal 3 tegen 3 op kwart veld, 1 e jaars F starten na winterstop met wedstrijden) E6-tallen (spelen 6 tegen 6 op een kwart veld) D8-tallen (eerstejaars D, spelen 8 tegen 8 op een half veld) Het doel is deze kinderen spelenderwijs de basisbeginselen van het hockeyspel bij te brengen en te laten ervaren, zodat zij met meer plezier het spel leren spelen. De gewenste teamgrootte is steeds het basisaantal + 2 spelers: voor de 6-tallen is dat 8 spelers (min. 6 en max. 8 spelers) voor de 8-tallen is dat 10 spelers (min. 8 en max. 10 spelers) Elftaljeugd Jeugdleden zijn conform de definities van de KNHB tussen de 10 en 18 jaar oud. Zij zijn verdeeld in 4 leeftijdsgebonden categorieën: de A, B, C en D categorie. De doelstelling is om de jeugd op zijn of haar niveau zo goed mogelijk te leren hockeyen, om hen zodoende maximaal plezier te laten beleven in de hockeysport. HCOB wil de jeugd de gelegenheid bieden om, naargelang talent en interesse, de basisvaardigheden (technisch en tactisch én sportmentaliteit) aan te leren, zodat zij de hockeysport bij de jeugd en de senioren, op prestatie- of breedtesport niveau, met plezier kunnen en zullen blijven beoefenen. Uitgangspunt tav de teamgrootte bij de elftaljeugd is bij voorkeur 14 spelers (het basisaantal + 3 spelers). Per team geldt er een minimum van 12 spelers en het streven is een maximum van 15 spelers of speelsters Senioren Momenteel kent HCOB een beperkt aantal seniorenelftallen, te weten een herenteam, dames team en veteranen team (die op zondag competitie spelen) en 2 trim hockey teams (die op weekavonden een competitie spelen). Een derde trimteam (alleen training) zal gedurende 2014 opgestart worden. Op dit moment zijn er niet voldoende senioren binnen HCOB om in de eerste lijns senioren teams te selecteren en hockey op niveau als clubs in de nabije omgeving te realiseren. Het doel is om binnen 5 jaar zowel bij de dames als de heren een volwaardig prestatieteam te hebben. Het is de bedoeling dit te realiseren door doorgroei van de huidige jeugdleden zodat deze voor de club behouden kunnen blijven. Gezien de verdeling jongens/meisjes binnen de vereniging is het te verwachten dat bij de dames eerder een volwaardig selectie team gerealiseerd kan worden (na ca 2 jaar) dan bij de heren (na ca 5 jaar). Senioren zijn een belangrijke pool voor vrijwilligers en een mogelijkheid om ook ouders van spelende leden verder bij de club te betrekken, om die reden worden alle verschillende vormen van senioren hockey actief aangeboden.

3 2 Uitgangspunten 2.1 Algemene uitgangspunten en het belang van het individu De algemene uitgangspunten voor alle leden binnen HCOB zijn: De gelegenheid bieden om naar gelang talent en interesse de basisvaardigheden (technisch, tactisch en mentaliteit) aan te leren en verder te ontwikkelen. De verschillen tussen prestatie- en breedtesport zijn gelegen in de intensiteit en snelheid waarmee men deze vaardigheden aan de dag kan leggen c.q. waarop ze getraind worden. Voor de D- en E-categorie ligt de nadruk vooral op het opleiden, en voor de A- en B- en C- categorie verschuift de nadruk naar presteren. Per categorie moet hockeytechnisch het volgende bereikt zijn/worden: o o o o o E-categorie: leren te spelen als een team, leren samenspelen, leren voordeel te halen als team D-categorie: aanleren/verbeteren basistechnieken en individuele tactische aanwijzingen C-categorie: aanleren/verbeteren van bijzondere technieken en individuele tactische aanwijzigen en aandacht voor verbeteren basistechnieken B-categorie: Goed inzicht in groeps- en teamtactische vaardigheden. A-categorie: goed inzicht in teamtactische vaardigheden ten behoeve van optimaal spelplezier en -rendement. Hockey is een teamsport. Echter, wij gaan uit van het belang van het individu bij de begeleiding, opleiding, selectie en teamindeling van onze (jeugd)leden. Een praktische consequentie hiervan is dat iemand pas vervroegd naar een hogere leeftijdscategorie gaat als hij/zij: - Het mogelijk is binnen de indeling van de teams - in zijn leeftijdscategorie niets meer kan leren en geen weerstand ondervindt én - bij de beste 8 hoort van de hogere categorie én - het op school goed doet, de ouders geen bezwaar hebben, én - er voor wat betreft sociale leeftijd/ontwikkeling ook aan toe is Uitgangspunt is dat iedereen in zijn/haar eigen leeftijdscategorie speelt. Basisregel is dat het team als geheel goed presteert, maar tijdens de training en bij de coaching staat de individuele ontwikkeling van de speler/speelster voorop. Het is aan de TC om een zo evenwichtig mogelijk team te formeren, waarin een ieder naar vermogen zijn/haar bijdrage kan leveren. Een van de kwaliteiten van een trainer/coach is het zo creatief met zijn teamsamenstelling en -organisatie om te gaan dat iedereen aan zijn/haar trekken komt en dat er tegelijkertijd een optimale prestatie wordt geleverd. Deze uitgangspunten worden verder uitgewerkt in een trainings- en coaching plan. 2.2 Prestatie- of selectieteams Onder prestatiehockey verstaan wij het volgende: Nadruk ligt in trainingen op het beter maken van het individu, in wedstrijden is winst een belangrijk element; Hockey technische vooruitgang; Tactische vooruitgang; Mentale weerbaarheid; Sportief gedrag; Winnaarsmentaliteit; Teambelang; Respect;

4 Wat zijn prestatieteams De prestatieteams zijn alle eerste lijns teams in de elftallen jeugd. Een tweede team wordt als prestatie prestatie team gekwalificeerd wanneer er 3 of meerdere teams in de desbetreffende categorie aanwezig zijn. lijnteams en indien voldoende aantallen de 2e teams van de categorieën A, B, C, D spelen prestatiehockey. In de eerste teams zijn de beste hockey(st)ers vertegenwoordigd. Vanzelfsprekend geldt bovenstaande vooral in de leeftijdscategorieën met voldoende aantallen spe(e)l(st)ers. De TC kan indien nodig beslissen o.b.v. aantallen niet te selecteren in een bepaalde categorie. In dit geval wordt in samenspraak met de betreffende lijncoördinator een indeling gemaakt. Het streven is dat de 1 e teams in de D-categorie tenminste in de 1e klasse spelen. Voor de C-, B- en A- categorie geldt als doelstelling spelen in de subtopklasse. De 2e teams in iedere categorie dienen kort achter de eerste teams te spelen en spelen 1 klasse lager dan het eerste team. ( Selectieteams krijgen vanuit de club of door middel van sponsoring de beschikking over tenminste wedstrijdshirts met rugnummers en indien mogelijk trainingspakken. Van de spelers/speelsters in selectieteams mag een voorbeeldfunctie verwacht worden en een actieve deelname mbt vrijwillgerstaken binnen de vereniging. NB: Gestreefd wordt om deze doelstellingen binnen 5 jaar te halen. Samenstelling De lijnteams worden samengesteld op grond van de uitkomsten van de selectieprocedures (zie paragraaf 2.5 en bijlage Selectieprocedure). De prestatieteams moeten een vaste keeper hebben. Deze krijgt dan ook een aparte keeperstraining. De keeperstrainer moet zelf op een behoorlijk niveau keepen of gekeept hebben. Bij voorkeur volgt deze trainer een keeperstrainers-opleiding. Training/coaching De prestatieteams trainen 2x per week, waarvan minimaal 1 onder leiding van gediplomeerde trainers (of door degene die bereid is dit op korte termijn te halen). Voor de prestatieteams wordt een trainer/coach aangesteld. Deze trainer/coach heeft een meerjaren commitment (minimaal 2 tot 3 jaar). Van belang is dat de trainer/coach het team goed leert kennen. De ervaring is dat hier minimaal één seizoen voor nodig is om de vruchten te kunnen plukken. De trainer/coach moet goed met de leeftijdsgroep om kunnen gaan en liefst zelf op een hoog niveau gehockeyd hebben. De trainer/coach moet in staat zijn om een goede combinatie/balans te vinden tussen opleiden en presteren. Ieder team heeft 2 coaches. Invallers Indien een coach van een prestatieteam een invaller nodig heeft, neemt hij/zij contact op met de coach van het opvolgende team. Binnen de selectieteams is het uitlenen van een speler of speelster aan een hoger selectieteam verplicht tenzij het betreffende team hierdoor zelf in te weinig spelers heeft. Bij conflicterende belangen beslist de TC.

5 2.3 Breedtesport/niet selectieteams Het zwaartepunt bij deze teams ligt meer op de breedtesport, maar toch wordt gestreefd naar zoveel mogelijk aansluiting bij de prestatieteams. Onder breedtesport verstaan wij het volgende: We zijn allemaal toppers op het eigen niveau Het moet leuk zijn en blijven Er wordt sociaal gewisseld, dwz "gelijke" speeltijden De bereidheid altijd aanwezig te zijn Je houden aan teamafspraken en gedragsregels Als de wens en de mogelijkheid er is moet iemand zich kunnen ontwikkelen op zijn eigen niveau Onder de categorie breedtesportteams vallen alle niet-prestatieteams (dus inclusief jongste jeugd teams en senioren team op dit moment) Samenstelling De 11 tallen in de breedtesport worden samengesteld op grond van de uitkomsten van de selectieprocedures (zie paragraaf 2.5). Er wordt ook in de breedtesportteams gestreefd naar vaste keepers, maar dit is geen eis. Als er een vaste keeper is zal deze ook keeperstraining aangeboden krijgen. De jongste jeugdteams worden op sociale gronden (vriendjes/vriendinnetjes) ingedeeld in overleg met betreffende lijn coördinatoren. Training/coaching De breedtesportteams trainen tenminste 1x per week. Van de trainers wordt verwacht dat men in staat is om de in paragraaf 2.1 voor ieder categorie aangegeven algemene uitgangspunten te realiseren. Voor deze teams wordt naast een trainer ook een coach gezocht. Het verdient de voorkeur dat deze taken gecombineerd worden maar dit is geen voorwaarde. Als er een aparte trainer en een aparte coach is dient er contact te zijn tussen beiden. Op deze manier kan het getrainde in de wedstrijden terugkomen en kan informatie uit de wedstrijd bij de trainer komen. Er kunnen dezelfde accenten worden gelegd als bij de lijnteams. Deze accenten worden in een aangepast tempo aangeboden om het voor dat team maximale te bereiken. Invallers Het invalbeleid bij breedtesportteams is dat een coach die een invaller nodig heeft in eerste instantie contact opneemt met een coach van een team uit dezelfde categorie, of uit de onderliggende categorie (niet uit een nóg lagere categorie). De coaches maken onderling uit welke speler het meest geschikt is om in te vallen. De betreffende coach geeft dan toestemming om contact op te nemen met de speler in kwestie. Als teams tekort komen dan moeten ze elkaar helpen, oftewel het uitgangspunt is dat alle breedtesportteams bij aanvang van de wedstrijd met tenminste 11 spelers/speelsters present zijn. 2.4 Team Trainer Coach als drie-eenheid HCOB wil per team 2 coaches en een of meerdere trainers. HCOB gaat er vanuit dat trainer, coach en team als een eenheid functioneren. Indien de functie trainer en coach gesplitst is, is een goede communicatie tussen trainer, coach. De trainer/coach is de kapitein op het schip. Uitgangspunt daarbij is dat de coach regelmatig trainingen bezoekt en dat de trainer meermalen wedstrijden bekijkt. Wij streven ernaar dat alle trainers voldoende opgeleid zijn voor de teams waaraan ze training geven. We sterven ernaar veel trainers uit eigen gelederen te blijven inzetten omdat dit een sterke verbindende factor binnen de vereniging is.

6 2.5 Selectieprocedure Leeftijdsindeling Ieder jaar worden alle jeugdleden zoveel mogelijk ingedeeld in die leeftijdscategorie waartoe zij behoren. Deze leeftijdscategorieën zien er als volgt uit: A categorie = 16 jaar of ouder doch nog geen 18 jaar B categorie = 14 jaar of ouder doch nog geen 16 jaar C categorie = 12 jaar of ouder doch nog geen 14 jaar D categorie = 10 jaar of ouder doch nog geen 12 jaar E categorie = nog geen 10 jaar F categorie = nog geen 8 jaar Dit betekent dat iedere speler of speelster normaliter 2 jaar in een categorie verblijft. Om te bepalen in welke leeftijdscategorie een speler of speelster valt, wordt de datum 1 oktober als peildatum gezien. Bij de indeling wordt de leeftijdsindeling gehanteerd zoals bepaald door de KNHB. Selectie Als de verdeling naar leeftijdscategorie is gemaakt wordt er bij HCOB in de categorieën D, C, B en A (de elftallen) gekeken naar het niveau van de spelers en speelsters om de nieuwe teams samen te stellen. Dit gebeurt alleen als er sprake is van meerdere teams in een categorie. Er wordt onderscheid gemaakt tussen: 1. Prestatie teams (alle 1e teams en in mindere mate het 2e team) 2. Recreatie teams (alle overige teams) Input coaches en trainers Om spelers/speelsters uit te kunnen nodigen voor de selectietrainingen vragen we de trainers en de coaches om hun input. De coaches (1 formulier) en de trainers (1 formulier) vullen een formulier (dus maximaal twee formulieren per team) in waarbij de volgende punten per speler of speelster beoordeeld worden: 1. Individuele technische vaardigheden (sticktechniek, passeren, handigheid met de bal); 2. Tactisch inzicht (altijd aanspeelbaar, speelt op tijd af of maakt goede actie); 3. Fysieke gesteldheid (fitheid, fysiek in orde, sterk genoeg); 4. Wedstrijd- en trainingsmentaliteit (winnaarsmentaliteit, gaat er altijd voor); 5. Prestaties afgemeten tegen het teamgemiddelde Bovendien wordt de coaches en trainers gevraagd naar de ideale positie in het veld per speler/speelster. Selectietrainingen De TC gebruikt 2 instrumenten om op basis van hockeykwaliteit teams samen te stellen: 1. Evaluatie door trainers en coaches Middels een evaluatieformulier worden trainers en coaches gevraagd om alle spelers te beoordelen op hockeykwaliteit (techniek, motivatie, inzet e.d) Per team worden maximaal twee evaluatieformulieren ingevuld.

7 De evaluatieformulieren worden begin april aan de trainers/coaches toegestuurd. 2. Selectie door onafhankelijke selecteurs Middels een selectietraining/wedstrijd wordt informatie verzameld door onafhankelijke selecteurs. Er worden selectietrainingen gehouden voor iedere leeftijdslijn. De TC zal aangeven welke personen betrokken zullen zijn bij selectie. Hierbij is de voorwaarde gesteld dat de selecteurs geen familiebetrekking hebben met de jeugdleden. Input vanuit de trainers/coaches middels het evaluatieformulier èn het oordeel van de onafhankelijke selecteurs zullen de indeling van de teams bepalen. De TC heeft de eindverantwoordelijkheid. Communicatie betreffende selectie zal plaatsvinden door de T.C. De planning voor de selectietrainingen worden bekend gemaakt op de HCOB website Wat houdt spelen in een selectieteam in? Van een selectiespeler of speelster wordt verwacht dat hij/zij behoort tot de beste in de betreffende leeftijdscategorie. Op hockeytechnisch niveau maar ook mentaal en fysiek. In een selectieteam wordt minimaal tweemaal per week serieus en hard getraind. In wedstrijden kan het voorkomen dat een speler of speelster op basis van kwaliteiten, vorm of om tactische redenen minder speelt dan anderen. Een selectiespeler of speelster kan hiermee omgaan. Met name de prestatiespelers hebben een voorbeeldfunctie naar de andere teams. Taalgebruik, omgang met teamgenoten, gedrag in en om het veld spelen een grote rol. Spelen in een selectieteam houdt in dat er automatisch wordt deelgenomen aan de zaalcompetitie in de winterstop. Op basis van de inzet, kwaliteiten, vooruitgang en eventuele externe factoren als ziekte of andere sociale factoren bij een speler of speelster, kan er gedurende het seizoen gewisseld worden tussen het eerste team en het tweede team. Wie goed presteert kan gepromoveerd worden naar het eerste team wie geen of onvoldoende inzet toont of aanmerkelijk niveau tekort komt in het eerste team kan overgeplaatst worden naar een ander team. De technische commissie neemt een dergelijk besluit uitsluitend na nauw overleg met de betreffende lijncoördinator en de trainer/coach. Hierin zal, zeker bij de jongere jeugd (D en C), zeer voorzichtig worden gehandeld. Uitgangspunt is om dergelijke wisselingen te voorkomen Prestatieteams Selecteren en beoordelen is een continu proces dat gedurende het hele seizoen plaatsvindt. Er wordt geselecteerd op basis van hockeykwaliteit. Daartoe gelden verschillende criteria, waaronder (stick)techniek, atletisch vermogen, tactisch inzicht, en mentaliteit. Dit zijn ook de items die op de beoordelingsformulieren moeten worden aangegeven. Aanvankelijk zal techniek belangrijk zijn (jongste jeugd); naarmate kinderen ouder worden, zullen steeds meer eisen aan tactiek gesteld worden. Er wordt gestart met een selectiegroep van 26 tot 28 spelers. Hieruit wordt het eerste en tweede lijnteam geformeerd. Daarbij wordt ook gekeken naar spelers uit de breedtesport teams. Indien die spelers opvallen in hun team krijgen zij de kans om gedurende het seizoen mee te trainen met de selectiegroep. Zo kan de trainer-coach en de TC functionaris van het prestatieteam een beeld krijgen van hun mogelijkheden en de verhoudingen ten opzichte van de spelers in de prestatieteams. Gedurende het seizoen bestaat er blijvend de mogelijkheid te schuiven tussen het eerste- en tweede lijnteam. De trainer-coach van het eerste lijnteam is degene die hiertoe het initiatief kan nemen, beslissing loopt wel altijd via TC.

8 Aan het eind van het seizoen (begin juni) wordt op basis van beoordelingsformulieren (tweemaal per seizoen ingevuld: in de winterstop en in mei) de nieuwe selectiegroep van 26 tot 28 spelers ingedeeld. Deze selectie wordt gedaan door de selectiecoördinator samen met de trainer-coach van het eerste selectieteam. Het voorstel dat hieruit komt wordt besproken en geaccordeerd door de TC Breedtesport Binnen deze teams vindt geen continue selectie plaats. In principe blijven de teams gelijk van samenstelling. Wel is het mogelijk, zoals hierboven beschreven, dat spelers vanuit een breedtesportteam naar een selectieteam gaan. 2.6 Opgave voor districtsselecties De technische commissie inventariseert in maart/april bij de trainer/coach van de jongens en meisjes A1, B1, C1 en D1 of er talentvolle spelers/speelsters zijn die in aanmerking komen voor selectietraining van het district. Voorwaarde voor opgave is dat deze spelers een redelijke kans maken om de eerste selectieronde te halen. Dit wordt jaarlijks opnieuw beoordeeld. De technische commissie verzorgt de opgave naar het district en zorgt voor begeleiding van de spelers naar en op de districtstraining. HCOB stimuleert de spelers die het district halen. De ervaring om op districtsniveau te trainen en spelen bevordert de ontwikkeling van het individu en is uiteindelijk ook goed voor het team waar de betreffende speler/speelster in zit. Mocht het totale hockeyprogramma te zwaar blijken voor de speler/speelster, dan verdient de districtstraining voorrang en wordt bekeken of de trainingsbelasting bij HCOB verlaagd kan worden door bijvoorbeeld een keer minder te trainen. Een en ander wordt besloten in overleg tussen trainer-coach en speler/speelster. 2.7 Gevolgen bij kaarten Gele en rode kaarten dienen ten alle tijden vermeden te worden. Mochten er onverhoopt toch kaarten vallen, dan spreekt iedere trainer/coach zijn speler/speelster hierop aan en gelden binnen HCOB de volgende regels: De coach van het team is verantwoordelijk voor het correct vermelden van de naam en adresgegevens. Alle kaarten worden door de coach gemeld bij de technische commissie en de betreffende lijncoördinator, de arbitrage commissie wordt via het wedstrijdsecretariaat geïnformeerd. De technische commissie/ jeugdcommissie kan spelers/speelsters die gele en/of rode kaarten krijgen ter verantwoording roepen en kan sanctioneren (variërend van corvee tot een wedstrijd schorsing). Hierover moet afstemming zijn met de coach, die wellicht ook disciplinaire maatregelen zal treffen. Deze straf staat los van een eventuele straf die door de hockeybond genomen wordt. Straffen opgelegd door de bond/district zal HCOB in eerste instantie direct overnemen. De technische commissie ziet naast het opleggen van straffen voor gele en rode kaarten ook toe op het handhaven van de normen en waarden van de vereniging. Zie hiervoor ook paragraaf 2.9. Indien sprake is van buitensporig gedrag van een speler/speelster in, om en ook buiten het veld dan kan hij/zij ter verantwoording worden geroepen door de technische commissie. De technische commissie bepaalt de eventuele sanctie. Deze informeert vervolgens de betreffende speler/speelster alsmede de coach en trainer. Bij eventuele sanctionering is altijd het bestuurslid hockeyzaken of een andere afgevaardigde uit het bestuur betrokken.

9 2.8 Zaalhockey Zaalhockey is een uitstekende aanvulling op de hockeyopleiding tijdens de wintermaanden. Zowel de prestatieteams als de overige teams hebben veel baat bij het spelen in de zaal. Een absolute voorwaarde is wel dat er over voldoende uren in de zaal kan worden beschikt. Het aantal beschikbare trainingsuren is bepalend voor het aantal teams dat zaalhockey speelt. De prestatieteams (maximaal 2 per leeftijdscategorie) dienen tenminste 1,5 uur/week in de zaal te kunnen trainen. De overige teams trainen 1 uur. Indien teams geen zaalhockey kunnen spelen, zal geprobeerd worden deze teams wintercompetitie op het veld te laten spelen. Meer over zaalhockey, de organisatie hiervan, verplichtingen etc. wordt beschreven in de bijlage zaalhockey. 2.9 Normen en waarden De technische commissie volgt het beleid van het bestuur ten aanzien van het hanteren en handhaven normen en waarden.

10 3 Organisatiestructuur en communicatie Voorzitter HTZ (lid bestuur) trainerscoordinator selectiecoordinator opeldingscoordinator zaalhockeycoordinator keeperscoordinator materialencoordinator instroom meisjes E&F meisjes C&D meisjes A&B Jongens FED Jongens ABC senioren trimmers De mensen in de blauwe vakjes vormen samen de Technische Comissie die richting geeft aan beleid en uitvoering daarvan binnen HCOB. De uitvoering wordt gedaan in samenspraak met de verschillende lijn coördinatoren die het beleid voor de betreffende lijn mee uitvoeren. Met betrekking tot operationele zaken rondom wedstrijden en trainingen zijn trainer en coach natuurlijk het eerste aanspreekpunt. Voor overige zaken zijn de lijncoördinatoren voor ouders, spelers en begeleiding het eerste aanspreekpunt.

11 4 Bijlagen Trainersplan (trainingopbouw per leeftijdscat. En soort team tm senioren, voorbeeldtrainingen ook voor breedtesport) Handleiding Coaches Zaalhockeyplan Selectieformulieren

Rob van Grootel Selectieprocedure Jeugd Goedgekeurd door: Laatste revisie door: Revisie datum Revisie

Rob van Grootel Selectieprocedure Jeugd Goedgekeurd door: Laatste revisie door: Revisie datum Revisie Revisie geschiedenis Rev nr Datum Door Aanpassing in tekst B 05-09-2013 RN - Wouts Thema trainingen bij selectie JJ voor de D-elftallen. - Jaarlijks eigen bijdrage voor sponsorkleding. (pagina 4) - Team

Nadere informatie

Met de doorgaande leerlijn en de kenmerken per leeftijdscategorie is de visie op een leven lang hockey verbonden.

Met de doorgaande leerlijn en de kenmerken per leeftijdscategorie is de visie op een leven lang hockey verbonden. Jeugdbeleidsplan HCG 2016-2020 Het algemene uitgangspunt voor alle jeugdleden binnen HCG is: De gelegenheid bieden om naar gelang talent en interesse de basisvaardigheden (technisch, tactisch, fysiek en

Nadere informatie

Jeugdbeleidsplan HCG

Jeugdbeleidsplan HCG Jeugdbeleidsplan HCG 2016-2020 Het algemene uitgangspunt voor alle jeugdleden binnen HCG is: De gelegenheid bieden om naar gelang talent en interesse de basisvaardigheden (technisch, tactisch, fysiek en

Nadere informatie

Hockey Heeze selectierichtlijn Jongste Jeugd en Junioren D t/m A-jeugd

Hockey Heeze selectierichtlijn Jongste Jeugd en Junioren D t/m A-jeugd selectierichtlijn Jongste Jeugd en Junioren D t/m A-jeugd Versie 4 6 juni 2011 Inhoudsopgave 1. INLEIDING... 3 2. DOELSTELLINGEN JEUGDBELEID... 3 3. TOELICHTING TEAMINDELINGEN... 3 3.1 Team indeling Jongste

Nadere informatie

Selectie beleidsplan

Selectie beleidsplan Selectie beleidsplan 2016-2017 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Organisatie... 3 2.1 Technische Commissie... 3 2.2 Trainingscoördinator(en)... 3 2.3 Lijncoördinatoren... 3 3. Beoordeling... 4 4. Selectie...

Nadere informatie

Beleidsplan Jeugdcommissie Hockey Club Uden.

Beleidsplan Jeugdcommissie Hockey Club Uden. Beleidsplan Jeugdcommissie Hockey Club Uden. Inleiding De doelstelling van dit beleidsplan van de Jeugdcommissie is aan te geven hoe wij als Jeugdcommissie willen werken in de vereniging Hockey Club Uden.

Nadere informatie

Indelingsprocedures. HCWV Jeugd en Jongste Jeugd

Indelingsprocedures. HCWV Jeugd en Jongste Jeugd HCWV Jeugd en Jongste Jeugd Hoe de teamsamenstelling tot stand komt bij de Jeugd (A, B, C en D) en Jongste Jeugd (E en F) van HCWV Inleiding Onderstaande indelingsprocedures zijn ingesteld voor de jeugdteams

Nadere informatie

Hockeyclub Nuenen selectiebeleid junioren D t/m A-jeugd

Hockeyclub Nuenen selectiebeleid junioren D t/m A-jeugd Hockeyclub Nuenen selectiebeleid junioren D t/m A-jeugd 1. Inleiding Het bestuur van de Hockeyclub Nuenen heeft haar beleid samengevat in Het Nuenen Concept. Een beschrijving van Het Nuenen Concept is

Nadere informatie

Procedure indelingen jeugdteams en selectietrainingen seizoen 2014-2015

Procedure indelingen jeugdteams en selectietrainingen seizoen 2014-2015 Procedure indelingen jeugdteams en selectietrainingen seizoen 2014-2015 Inleiding Ieder jaar weer staat de Technische Commissie Junioren voor het gigantische karwei om de spelers opnieuw in teams in te

Nadere informatie

Leeftijdskenmerken 100%

Leeftijdskenmerken 100% AthenA Beleid Teamsamenstelling Jeugd 2016 Het Beleid Teamsamenstelling Jeugd 2016 is onderdeel van het AthenA Jeugdplan. Dit AthenA Jeugdplan plan wordt ieder jaar besproken en waar nodig aangepast door

Nadere informatie

Selectiebeleid Upward Topteams

Selectiebeleid Upward Topteams Selectiebeleid Upward Topteams 1. Inleiding Dit beleidsstuk zet in paragraaf 2 de doelstellingen van het jeugdbeleid uiteen. Paragraaf 3 geeft een toelichting op de teamindelingen. Tot slot behandelt paragraaf

Nadere informatie

Informatie indeling jeugdteams Laren 2012-2013

Informatie indeling jeugdteams Laren 2012-2013 Informatie indeling jeugdteams Laren 2012-2013 Hierbij brengen wij iedereen graag op de hoogte van de uitgangspunten en procedures bij de teamindelingen en teamselecties voor de diverse jeugdcategorieën

Nadere informatie

TEAMINDELINGSBELEID. Hockeyclub Montfoort

TEAMINDELINGSBELEID. Hockeyclub Montfoort TEAMINDELINGSBELEID Hockeyclub Montfoort Mei 2016 Pagina 1 INHOUDSOPGAVE ACHTERGROND VAN DIT DOCUMENT 3 WAT ZIJN ONZE INTENTIES? 3 ROL VAN DE TECHNISCHE COMMISSIE 4 TEAMINDELINGSCRITERIA 4 LEEFTIJD 4 HET

Nadere informatie

Een belangrijk motto binnen de hockeyclub, om het Jeugdplan goed uit te voeren, is dan ook; Vrijwillig, maar niet vrijblijvend!

Een belangrijk motto binnen de hockeyclub, om het Jeugdplan goed uit te voeren, is dan ook; Vrijwillig, maar niet vrijblijvend! JEUGDPLAN MHCH Algemeen: De belangrijkste redenen waarom MHC Heesch enige tijd geleden heeft besloten om het beleid van het Jeugdplan toe te passen binnen de hockeyclub zijn; Er is een sterke groei bij

Nadere informatie

Visie en Beleids document. Jeugdcommissie Mixed Hockey Club Purmerend

Visie en Beleids document. Jeugdcommissie Mixed Hockey Club Purmerend Visie en Beleids document Jeugdcommissie Mixed Hockey Club Purmerend Versie 1.0 Geschreven door Alexander Vos, Nicole Schreuder, Mila Prins & Julia Marijnen Inhoud 1 Inleiding 2.1 Doelstelling 2.2 Doelgroepen

Nadere informatie

Selectie- en indelingsproces veld

Selectie- en indelingsproces veld Selectie- en indelingsproces veld In dit document wordt de procedure volledig beschreven zoals die van toepassing is op de jeugd. Voor senioren gelden enkele specifieke bepalingen. Ook wordt separaat ingegaan

Nadere informatie

MHCV Selectiebeleid junioren D t/m A jeugd, Dames 1 en Heren 1

MHCV Selectiebeleid junioren D t/m A jeugd, Dames 1 en Heren 1 MHCV Selectiebeleid junioren D t/m A jeugd, Dames 1 en Heren 1 1. Inleiding Vanuit de toekomstvisie van MHCV en de leeftijdsopbouw van de club willen we in dit stuk, met name, focussen op de jeugd. MHCV

Nadere informatie

Selectieproces junioren (A t/m D)

Selectieproces junioren (A t/m D) Selectieproces junioren (A t/m D) HC Houten vindt het belangrijk dat spelers zoveel mogelijk spelen op het niveau dat bij de individuele speler past. Er is een selectieprocedure opgesteld om te komen tot

Nadere informatie

HCOB BELEID EN INDELINGSCRITERIA VOOR TEAMINDELING

HCOB BELEID EN INDELINGSCRITERIA VOOR TEAMINDELING HCOB BELEID EN INDELINGSCRITERIA VOOR TEAMINDELING 2018-2019 ALGEMENE UITGANGSPUNTEN Bij HCOB stellen de selectiecommissie en lijncoördinatoren (samen verder de indelingscommissie genoemd) in gezamenlijkheid

Nadere informatie

Selectiebeleid HHC Quick Stick 2015-2016

Selectiebeleid HHC Quick Stick 2015-2016 Selectiebeleid HHC Quick Stick 2015-2016 Dit document bestaat uit 3 onderdelen: 1) Jeugd (A t/m D) 2) Jongste jeugd (E t/m F en Benjamins) 3) Senioren Jeugd Doelstelling van Quick Stick is dat elk lid

Nadere informatie

Beleid en Procedure teamindeling hockeyteams

Beleid en Procedure teamindeling hockeyteams Beleid en Procedure teamindeling hockeyteams Selectiebeleid. Mensen (en dus ook spelers) zijn verschillend gemotiveerd. Sociaal gemotiveerde spelers maak je er niet altijd blijer mee als je constant druk

Nadere informatie

Samenvatting selectiebeleid MHC Woerden

Samenvatting selectiebeleid MHC Woerden Samenvatting selectiebeleid MHC Woerden 1 Inleiding MHCW streeft ernaar om de teamindelingen van de jeugd transparant en objectief te laten verlopen. U vindt hier een korte samenvatting uit het Jeugdopleidingsprogramma

Nadere informatie

Beleidsplan Jongste Jeugd en Junioren HCH. Hockey met plezier én uitdaging 2012-2017

Beleidsplan Jongste Jeugd en Junioren HCH. Hockey met plezier én uitdaging 2012-2017 Beleidsplan Jongste Jeugd en Junioren HCH Hockey met plezier én uitdaging 2012-2017 Werkgroep Jeugdbeleid HCH april 2012 Pagina 1 Inhoudsopgave 1. Voorwoord 3 2. Missie, visie en doelstellingen 4 2.1 Missie

Nadere informatie

SC Badhoevedorp Technisch Jeugdplan 2014-2017

SC Badhoevedorp Technisch Jeugdplan 2014-2017 SC Badhoevedorp Technisch Jeugdplan 2014-2017 Doel selectiebeleid Door het vastleggen van een aantal regels ten aanzien van het selecteren van jeugdspelers, wil de jeugdcommissie duidelijkheid en continuïteit

Nadere informatie

Procedure indelingen teams en selectietrainingen seizoen 2011-2012

Procedure indelingen teams en selectietrainingen seizoen 2011-2012 Procedure indelingen teams en selectietrainingen seizoen 2011-2012 pagina 1 van 6 Procedure indelingen teams en selectietrainingen seizoen 2011-2012 Inleiding Ieder jaar weer staat de commissie Hockey

Nadere informatie

Selectieplan MHC Purmerend. Versie 0.9

Selectieplan MHC Purmerend. Versie 0.9 Selectieplan 2015 MHC Purmerend Versie 0.9 Versiebeheer Seizoen 2006-2007 1 e versie: 27 maart 2007 Seizoen 2007-2008 Herziene versie: 26 februari 2008 Seizoen 2008-2009 Herziene versie: 15 april 2009

Nadere informatie

Selectiebeleid UVV Jeugdvoetbal

Selectiebeleid UVV Jeugdvoetbal Selectiebeleid UVV Jeugdvoetbal 1 Inleiding Het bevorderen van het spelplezier van onze spelers, van jong tot oud, staat binnen UVV Voetbal voorop. Binnen de mogelijkheden van onze vereniging streven wij

Nadere informatie

Informatie opzet opleiding E8-1/2/3 en D1/2, seizoen

Informatie opzet opleiding E8-1/2/3 en D1/2, seizoen Informatie opzet opleiding E8-1/2/3 en D1/2, seizoen 2019-2020 1. Inleiding De KNHB heeft enige tijd geleden haar Strategische visie 2020 opgesteld. In deze visie zijn 4 thema s benoemd om de toekomstige

Nadere informatie

Selectiebeleid/teamindeling Jeugd

Selectiebeleid/teamindeling Jeugd Selectiebeleid/teamindeling Jeugd 2017-2018 02 jun 2017 Inleiding HGC streeft ernaar om de teamindelingen in de jeugd transparant, eerlijk en objectief te laten verlopen. De doelstelling hierbij is dat

Nadere informatie

Technisch beleidsplan voor jongste jeugd, breedtesport en prestatiehockey bij De Apeldoornse MHC

Technisch beleidsplan voor jongste jeugd, breedtesport en prestatiehockey bij De Apeldoornse MHC Technisch beleidsplan voor jongste jeugd, breedtesport en prestatiehockey bij De Apeldoornse MHC 2014-2019 Versie 28-03-2016 Technisch beleidsplan van De Apeldoornse MHC 2014-2019 Pagina 1 Inhoud 1. Inleiding...3

Nadere informatie

Selecties (junioren) en matching (jongste jeugd) teams Hisalis

Selecties (junioren) en matching (jongste jeugd) teams Hisalis Selecties (junioren) en matching (jongste jeugd) teams Hisalis Inleiding Hisalis streeft ernaar om de teamindelingen in de jeugd transparant, eerlijk en objectief te laten verlopen. De doelstelling hierbij

Nadere informatie

cvv FIT Boys Voetbaltechnisch Beleidsplan

cvv FIT Boys Voetbaltechnisch Beleidsplan Voetbaltechnisch Beleidsplan 2017-2018 blad 2 uit 16 Voetbaltechnisch Beleidsplan 2017-2018 2017-2022. 2 blad 3 uit 16 Voorwoord Voor u ligt het voetbaltechnisch beleidsplan van c.v.v. Fit Boys. Dit plan

Nadere informatie

Informatie Avond HCS

Informatie Avond HCS Klik om de modelstijlen te bewerken Informatie Avond HCS HCS teamindelingen Door werkgroep hockey Locatie: SH Spirit 14-12-2015 Voor dat we beginnen. 14-12-2015 www.hcschiedam.nl 2 Voor dat we beginnen.

Nadere informatie

Selectieprocedure binnen handbalvereniging SV Zeeburg en indeling overige teams

Selectieprocedure binnen handbalvereniging SV Zeeburg en indeling overige teams Selectieprocedure binnen handbalvereniging SV Zeeburg en indeling overige teams Inleiding Wie voor SV Zeeburg kiest voor plezier én ambitie; plezier omdat wij kiezen voor attractief handbal, snel, dynamisch,

Nadere informatie

PROCEDURE BEOORDELING EN INDELING VAN JEUGDTEAMS

PROCEDURE BEOORDELING EN INDELING VAN JEUGDTEAMS PROCEDURE BEOORDELING EN INDELING VAN JEUGDTEAMS Algemeen De organisatie van de junioren is onderverdeeld in Jeugd (A t/m D) en Jongste Jeugd (E en jonger). De Technische Zaken Jeugdcommissie ("de Jeugdcommissie

Nadere informatie

Beleid selectie elftallen, teamindeling en gedragsregels

Beleid selectie elftallen, teamindeling en gedragsregels Beleid selectie elftallen, teamindeling en gedragsregels Binnen onze vereniging maken we onderscheid tussen Selectie elftallen en de overige elftallen. In de Selectie elftallen (ook wel Lijn - of Prestatie

Nadere informatie

Selectiebeleid HV Myra Jeugd

Selectiebeleid HV Myra Jeugd Selectiebeleid HV Myra Jeugd 1. Inleiding Dit document is bedoeld om het selectiebeleid van Myra uit te leggen aan Myra leden en ouders van Myra leden. 2. Uitgangspunten teamindelingen Voor het opstellen

Nadere informatie

Uitgangspunten selectieteams en het selectieproces. seizoen 2018/2019

Uitgangspunten selectieteams en het selectieproces. seizoen 2018/2019 April 2018 Uitgangspunten selectieteams en het selectieproces Uitgangspunten: seizoen 2018/2019 De Head Coach (HC) 1 is samen met de Technische Commissie (TC) verantwoordelijk voor de indeling en begeleiding

Nadere informatie

Technische Commissie honkbal

Technische Commissie honkbal Technische Commissie honkbal Honk- en softbalvereniging Houten Dragons Versie 21-02-2002 Pagina 1 van 6 Inhoudsopgave Pagina 1 Voorwoord...2 2 Inleiding...2 3 Doelstelling...2 4 Taken voor de Technische

Nadere informatie

Bij indeling van recreatieve teams: Teams op basis van gelijkwaardige kwaliteiten en leeftijdscategorie. Gelijkwaardige teams.

Bij indeling van recreatieve teams: Teams op basis van gelijkwaardige kwaliteiten en leeftijdscategorie. Gelijkwaardige teams. Selectiebeleid VV Gilze 2015 2020. Het selectiebeleid moet een middel zijn om de doelstellingen, die zijn bepaald in het technisch beleidsplan VV Gilze, te bereiken. Door middel van dit schrijven willen

Nadere informatie

Richtlijnen indelingen en selecties jeugdteams MOP seizoen 2010-2011

Richtlijnen indelingen en selecties jeugdteams MOP seizoen 2010-2011 Richtlijnen indelingen en selecties jeugdteams MOP seizoen 2010-2011 Inleiding De indeling van de jeugdteams is een jaarlijkse taak van de Jeugdcommissie (JC) en de TOP Hockey Commissie (THC). De Jeugdcommisie

Nadere informatie

Informatie avond Ouders 2 e jaars E. RHV Leonidas jeugd en jongste jeugd 23 mei 2018

Informatie avond Ouders 2 e jaars E. RHV Leonidas jeugd en jongste jeugd 23 mei 2018 Informatie avond Ouders 2 e jaars E RHV Leonidas jeugd en jongste jeugd 23 mei 2018 Doel van vanavond Uitleggen wat er verandert voor jullie kinderen Uitleggen hoe de teamindeling tot stand komt Selectie

Nadere informatie

JEUGD Selectiebeleid 2014-2017

JEUGD Selectiebeleid 2014-2017 JEUGD Selectiebeleid 2014-2017 Inhoudsopgave 1.0 Inleiding 3 1.1 Wat is selectie? 4 1.2 Waarom selecteren? 4 1.3 Selectie algemeen 4 1.4 Wat houdt selectie spelen in? 5 2.0 Doelstellingen 6 2.1 Uitgangspunten

Nadere informatie

Technisch jeugdbeleid HC Ypenburg

Technisch jeugdbeleid HC Ypenburg Technisch jeugdbeleid HC Ypenburg De weg naar een goede jeugdopleiding De jeugd is de toekomst! Inhoudsopgave 1 Inleiding... 1 1.1 Visie... 1 1.2 Ambities, waar willen we staan in 2018?... 1 1.3 HC Ypenburg

Nadere informatie

Selectieprocedure & Teamindeling

Selectieprocedure & Teamindeling Selectieprocedure & Teamindeling Jeugd 2016-2020 MHC Bennebroek Versie 2016-1 Bestuur Technische zaken jeugd Beleid Teamindeling en Selectieprocedure Aan het einde van het lopende seizoen worden de teamindelingen

Nadere informatie

1. Inleiding. 2. Teamindeling algemeen

1. Inleiding. 2. Teamindeling algemeen 1. Inleiding Dit document is bedoeld om het jeugdbeleid van HV Myra beter uit te kunnen leggen aan Myra leden en ouders van Myra leden. Het document is onderdeel van een serie nog te verschijnen beleidsdocumenten

Nadere informatie

Kaders en afspraken zaalhockey OHC Bully 2014 2015

Kaders en afspraken zaalhockey OHC Bully 2014 2015 Zaalhockey Commissie: De zaalhockey Commissie is verantwoordelijk voor de organisatie van het zaalhockey programma bij OHC Bully. Haar taak is het verzorgen van alle voorwaarden om te komen tot een aantrekkelijk

Nadere informatie

Uitgangspunten selectieteams en het selectieproces. seizoen 2016/2017

Uitgangspunten selectieteams en het selectieproces. seizoen 2016/2017 April 2016 Uitgangspunten selectieteams en het selectieproces seizoen 2016/2017 Uitgangspunten: De Technisch Directeur 1, ondersteund door de Technische Commissie (TC), is verantwoordelijk voor de indeling

Nadere informatie

Welkom bij hockeyvereniging MHC De Westerduiven

Welkom bij hockeyvereniging MHC De Westerduiven Informatie indeling jeugd seizoen 2014-2015 Welkom bij hockeyvereniging MHC De Westerduiven Hockey is een echte teamsport. Je gaat met elkaar voor het beste resultaat. Gedreven en met respect en plezier.

Nadere informatie

Beleid Technische Commissie VV Gilze Het selecteren en Indelen:

Beleid Technische Commissie VV Gilze Het selecteren en Indelen: Beleid Technische Commissie VV Gilze Het beleid van de Technische Commissie is een middel zijn om de doelstellingen van VV Gilze, te behalen. Door middel van dit document willen wij ons beleid transparant

Nadere informatie

Jeugdbeleid DFS Arnhem

Jeugdbeleid DFS Arnhem Jeugdbeleid DFS Arnhem Voor iedereen een plek bij DFS!! 1) Inleiding DFS Arnhem is een handbalclub, ontstaan uit een fusie tussen AHV Swift en AAC 1899 in 2017. De naam/afkorting DFS staat voor 'Door Fusie

Nadere informatie

Plaats van TopHockey binnen HOD

Plaats van TopHockey binnen HOD Plaats van TopHockey binnen HOD 1 Hockey Technisch Bestuur (algemeen overzicht) Het hockey technisch bestuur (HTB) is verantwoordelijk voor het opstellen en handhaven van de hockey technische doelstellingen

Nadere informatie

Selectiebeleid HHC Quick Stick

Selectiebeleid HHC Quick Stick Selectiebeleid HHC Quick Stick 2017-2018 Dit document bestaat uit 3 onderdelen: 1) Jeugd (A t/m D) 2) Jongste jeugd (E t/m F en Benjamins) 3) Senioren 1) Jeugdelftallen Doelstelling van Quick Stick is

Nadere informatie

Eindverantwoordelijkheid: het DB-Jeugd is eindverantwoordelijk voor de samenstelling van alle Jeugdteams.

Eindverantwoordelijkheid: het DB-Jeugd is eindverantwoordelijk voor de samenstelling van alle Jeugdteams. 1. Selectiebeleid Selectiebeleid Jeugd hockeyclub MMHC Voordaan Rev. 20171302 1) Toelichting gebruikte termen Zie Jeugdbeleid 1) Definities en afkortingen. 2) Uitgangspunten Algemeen: alle jeugdspelers

Nadere informatie

De overige teams worden ingedeeld op basis van hockeysterkte. Waar mogelijk

De overige teams worden ingedeeld op basis van hockeysterkte. Waar mogelijk Selectiebeleid/teamindeling Jeugd 2018-2019 Mei 2018, jeugd@hgc.nl Inleiding HGC streeft ernaar om de teamindelingen in de jeugd transparant, eerlijk en objectief te laten verlopen. De doelstelling hierbij

Nadere informatie

KVV Quick 20 Oldenzaal 12 oktober 1920 Technische Commissie

KVV Quick 20 Oldenzaal 12 oktober 1920 Technische Commissie Aanwijzingen voor technische staf en begeleiding Seizoen 2014-2015 KVV Quick '20 april 2014 versie 1.0 Aanwijzingen voor technische staf en begeleiding. Deze beleidsafspraken worden waar nodig als actiepunten

Nadere informatie

KVV Quick 20 Oldenzaal 12 oktober 1920 Technische Commissie

KVV Quick 20 Oldenzaal 12 oktober 1920 Technische Commissie Aanwijzingen voor technische staf, begeleiding en selectiebeleid. Seizoen 2017-2018 KVV Quick '20 Juli 2017 versie 2.0 Aanwijzingen voor technische staf en begeleiding. Deze beleidsafspraken, tot stand

Nadere informatie

De volgende teams worden benoemd als selectieteam: A1 B1 - C1 D1 D2. Hierbij zullen de 2 e teams in elke leeftijdscategorie de schaduwteams vormen.

De volgende teams worden benoemd als selectieteam: A1 B1 - C1 D1 D2. Hierbij zullen de 2 e teams in elke leeftijdscategorie de schaduwteams vormen. Selectiebeleid Bij RKSV Mierlo-Hout wordt onderscheid gemaakt tussen prestatieteams en recreatieteams. Voor de prestatieteams worden spelers geselecteerd. Achter de prestatieteams worden recreatieteams

Nadere informatie

Seizoen Samenstelling ABCD breedte- en selectieteams

Seizoen Samenstelling ABCD breedte- en selectieteams Seizoen 2019-2020 Samenstelling ABCD breedte- en selectieteams Hoe gaan we dat doen? De technische staf en de ABCD-commissie informeren alle ouders van de ABCD jeugd graag over de manier waarop we de teams

Nadere informatie

DMHC Dordrecht Commissie Talentherkenning & Indeling INTRODUCTIE VAN DE WERKWIJZE

DMHC Dordrecht Commissie Talentherkenning & Indeling INTRODUCTIE VAN DE WERKWIJZE INTRODUCTIE VAN DE WERKWIJZE Zoeken DMHC Dordrecht Blind overwegen DMHC Dordrecht Praktijk testen en beoordelen DMHC Dordrecht Aanvullende informatie inwinnen bij trainers / coaches DMHC Dordrecht Inpassen

Nadere informatie

Technisch beleid Sallandse Mixed Hockey Club Vastgesteld op 17 november 2015

Technisch beleid Sallandse Mixed Hockey Club Vastgesteld op 17 november 2015 Technisch beleid Sallandse Mixed Hockey Club Vastgesteld op 17 november 2015 Technisch beleid SMHC - Versie 1.0 1 Inhoud... 1 Visie technisch beleid SMHC... 3 1.1 Sportiviteit... 3 1.2 Ontwikkeling van

Nadere informatie

Beste spelers/speelsters en ouders van spelers/speelsters die mee gaan doen aan de selectietrainingen voor de 1e en 2e teams,

Beste spelers/speelsters en ouders van spelers/speelsters die mee gaan doen aan de selectietrainingen voor de 1e en 2e teams, Beste spelers/speelsters en ouders van spelers/speelsters die mee gaan doen aan de selectietrainingen voor de 1e en 2e teams, De data vanuit de KNHB zijn inmiddels bekend gemaakt, kleine wijzigen zijn

Nadere informatie

TECHNISCH BELEID VV HONTENISSE

TECHNISCH BELEID VV HONTENISSE TECHNISCH BELEID VV HONTENISSE Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Doelstelling... 4 3. Afspraken... 5 a. Indeling elftallen.... 5 b. Bepalen wedstrijdselectie.... 5 c. Overige zaken... 5 4. Randvoorwaarden...

Nadere informatie

Selectiebeleid HHC Quick Stick

Selectiebeleid HHC Quick Stick Selectiebeleid HHC Quick Stick 2016-2017 Dit document bestaat uit 3 onderdelen: 1) Jeugd (A t/m D) 2) Jongste jeugd (E t/m F en Benjamins) 3) Senioren Jeugdelftallen Doelstelling van Quick Stick is dat

Nadere informatie

Beleidsplan 2013-2018. Beleidsplan 2013-2018. Technische Commissie Webton Hengelo

Beleidsplan 2013-2018. Beleidsplan 2013-2018. Technische Commissie Webton Hengelo Beleidsplan 2013-2018 Technische Commissie Webton Hengelo Beleidsplan 2013-2018 Technische Commissie Webton Hengelo Auteur: Barry Leuverman Laatste wijziging: 29 december 2012 Webton Hengelo: volleyballend

Nadere informatie

TC-Informatieavond 01 mei 2017

TC-Informatieavond 01 mei 2017 TC-Informatieavond 01 mei 2017 - Samenstelling Technische Commissie (TC) - Teamvisies - Teamindeling seizoen 2017-2018 Inclusief selectieprocedure - Spelervolgsysteem (SVS) - Jaarkalender - Contactgegevens

Nadere informatie

Voordaan Jeugdbeleid 2015 2018

Voordaan Jeugdbeleid 2015 2018 Voordaan Jeugdbeleid 2015 2018 Opgesteld door: DB-Jeugd 2 november 2015 Agenda 1. Welkom en kennismaking 2. Toelichting plan 3. Vragenronde 4. Vervolgstappen 5. Wie doet er mee Toelichting plan Introductie

Nadere informatie

Selectiebeleid en -procedures

Selectiebeleid en -procedures Selectiebeleid en -procedures Oranje Wit is een professioneel georganiseerde vereniging die alle leden de gelegenheid geeft om op haar/zijn niveau korfbal te spelen. Ckv Oranje Wit Dordrecht Januari 2012

Nadere informatie

HOCKEY VERENIGING WESTLAND RICHTLIJN TEAMINDELINGEN (JUNIOREN A T/M D)

HOCKEY VERENIGING WESTLAND RICHTLIJN TEAMINDELINGEN (JUNIOREN A T/M D) HOCKEY VERENIGING WESTLAND RICHTLIJN TEAMINDELINGEN (JUNIOREN A T/M D) BELEID Hockey Vereniging Westland vindt het belangrijk de leden van de vereniging binnen de gegeven mogelijkheden zowel een sociale

Nadere informatie

Technisch Beleidsplan Jeugd HCAS

Technisch Beleidsplan Jeugd HCAS Technisch Beleidsplan Jeugd HCAS 2013-2018 Door: Rik Pijnenburg Ruud Plu HCAS Beleidsplan Jeugd 2013-2018 Pagina 1 Inhoudsopgave Voorwoord... 4 1. Doelgroepen, doelstellingen en gedachtegoed... 5 1.1 Doelstelling

Nadere informatie

Handboek Technische zaken

Handboek Technische zaken Handboek Technische zaken Handboek Technische Zaken 22 januari 2018 1 Handboek Technische zaken Hoofdstukken: 1- Inleiding 2- TBV`s Voorzitter Technische Commissie 3- TBV`s Technisch Jeugd Coördinator

Nadere informatie

Handboek Technische zaken

Handboek Technische zaken Handboek Technische zaken Handboek Technische Zaken 18 juli 2017 1 Handboek Technische zaken Hoofdstukken: 1- Inleiding 2- Organogram 3- TBV`s Voorzitter Technische Commissie 4- TBV`s Technisch Jeugd Coördinator

Nadere informatie

4. Selecties. Zo hoog mogelijk spelen met eigen kweek betekent ook dat we kritisch moeten kijken naar het huidige selectie proces.

4. Selecties. Zo hoog mogelijk spelen met eigen kweek betekent ook dat we kritisch moeten kijken naar het huidige selectie proces. HDS Strategie voor de komende vier jaar. 1. Algemeen. Uitgangspunt voor een vereniging met zo n 900 leden moet zijn dat we ambitie hebben. We willen met Dames, Heren en junioren zo hoog mogelijk spelen.

Nadere informatie

Selectiebeleid en indelingscriteria Viod (pupillen E- F- Rabo)

Selectiebeleid en indelingscriteria Viod (pupillen E- F- Rabo) Selectiebeleid en indelingscriteria Viod (pupillen E- F- Rabo) 1 Doelstelling selectiebeleid Het selectiebeleid maakt duidelijk hoe de jeugdteams bij Viod worden samengesteld. De doelen die we bij Viod

Nadere informatie

Selectie procedure Lijnteams Gooische seizoen

Selectie procedure Lijnteams Gooische seizoen Selectie procedure Lijnteams Gooische seizoen 2016-2017 Inleiding Bij Gooische HC maken we onderscheid tussen Lijnteams (1-2) Breedteteams (3 e en lager) De Top Hockey Commissie ( THC ) en de Junioren

Nadere informatie

Plaats van Breedtesport binnen HOD

Plaats van Breedtesport binnen HOD In dit document wordt de breedtesport hockey organisatie binnen HOD beschreven. Het document is bedoelt als een aanzet van de verschillende rollen en functies binnen de vereniging. Het dient niet te worden

Nadere informatie

Jeugd Opleidingsplan SV Lycurgus

Jeugd Opleidingsplan SV Lycurgus Jeugd Opleidingsplan SV Lycurgus Deel 7 Selectiebeleid Mark Boterman Versie 1.0 (oktober 2014) Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 1 Inleiding... 2 2 Uitgangspunten van het selectiebeleid... 2 3 Selectiecriteria...

Nadere informatie

MHC Woerden. Jeugdopleidingsplan. 2012/2013 tot 2017/2018

MHC Woerden. Jeugdopleidingsplan. 2012/2013 tot 2017/2018 MHC Woerden Jeugdopleidingsplan 2012/2013 tot 2017/2018 Joost Bitterling 2013 Inhoudsopgave 1. Geschiedenis jeugdopleiding bij MHC Woerden 2. Huidige stand van zaken (2013-2014) 3. Prognose van het aantal

Nadere informatie

Teamindeling Jeugd HCIJ Seizoen 2017/2018

Teamindeling Jeugd HCIJ Seizoen 2017/2018 Teamindeling Jeugd HCIJ Seizoen 2017/2018 Beste ouders en spelers, Met dit schrijven willen we helderheid verschaffen rondom de te volgen teamindelingsprocedure en data van de jeugd voor het seizoen 2017/2018.

Nadere informatie

Bij de senioren is de verdeling van Dames en Heren goed in evenwicht.

Bij de senioren is de verdeling van Dames en Heren goed in evenwicht. Visie op seniorenhockey 2011-2014 (vertrouwelijk&clubintern) MHC Forescate Pag. 1 van 8. Visie op seniorenhockey 2011-2014 1.A Ledenopbouw - huidige situatie Bij de senioren is de verdeling van Dames en

Nadere informatie

Organisatie Jeugdbestuur en Jeugdcommissies B.N.M.H.C. Zwart-Wit

Organisatie Jeugdbestuur en Jeugdcommissies B.N.M.H.C. Zwart-Wit Overzicht Jeugdbestuur en Commissies Het Jeugdbestuur bestaat uit 3 personen; voorzitter, de vertegenwoordiger namens de Jeugdcommissie en de vertegenwoordiger namens de Commissie Jongste Jeugd (= voorzitter

Nadere informatie

Coachavond Jongste Jeugd 17 maart 2014. Van harte welkom

Coachavond Jongste Jeugd 17 maart 2014. Van harte welkom Coachavond Jongste Jeugd 17 maart 2014 Van harte welkom Jongste Jeugd Commissie agenda Teamindeling seizoen 2014 2015 Doel Indelingscriteria Prognose aantal teams Procedure Van E8-tal naar D-elftal Van

Nadere informatie

(Jeugd-) Beleidsplan Voetbalvereniging Neerlandia 31

(Jeugd-) Beleidsplan Voetbalvereniging Neerlandia 31 (Jeugd-) Beleidsplan Voetbalvereniging Neerlandia 31 Auteur : Jolanda Brokx, Oscar Schouten Versie : 1.1 Datum : april 2015 Contents 2. Inleiding... 3 3. Visie... 3 4. Verenigingsstructuur... 3 5. Aantal

Nadere informatie

TECHNISCH BELEID 2010-2015 Gepresenteerd in de ALV op 30 juni 2010

TECHNISCH BELEID 2010-2015 Gepresenteerd in de ALV op 30 juni 2010 TECHNISCH BELEID 2010-2015 Gepresenteerd in de ALV op 30 juni 2010 Technische Beleid 2010-2015 1. Inleiding 2. Ambitie en doelstellingen 3. Strategie 4. Waar staan we nu en waar willen we naar toe Hockeyopleiding

Nadere informatie

Ouderavond Middenbouw Sportclub Excelsior. 2 oktober 2018

Ouderavond Middenbouw Sportclub Excelsior. 2 oktober 2018 Ouderavond Middenbouw Sportclub Excelsior 2 oktober 2018 Welkom Presentatie Technisch beleidsplan 2018-2025 Kort vragenrondje Korte pauze Presentatie Excelsior 4All Vragenrondje Afronding Stichting Woudestein

Nadere informatie

Groesbeeks Glorie. Beleid: richtlijnen teamindeling

Groesbeeks Glorie. Beleid: richtlijnen teamindeling Groesbeeks Glorie Beleid: richtlijnen teamindeling Agenda Aanleiding Doelstelling Visie handbalvereniging Uitgangspunten Selectie criteria Jeugd Senioren Proces teamindeling Planning 2012 Onderwerpen voor

Nadere informatie

INTERNE SCOUTING

INTERNE SCOUTING INTERNE SCOUTING 2017-2018 RKVV WILHELMINA (Versie 1, 09 april 2017) Beleidsplan TC Wilhelmina Page 1 Interne scouting Interne scouting richt zich met name op het bevorderen van de doorstroom van niet

Nadere informatie

Hoofdtrainer selectie (per selectiegroep) Selectietrainer + trainer overig team (per team)

Hoofdtrainer selectie (per selectiegroep) Selectietrainer + trainer overig team (per team) 2. De structuur 2.1 Organisatie De organisatie van de jeugdopleiding als volgt opgebouwd. De organisatorische aspecten zijn de verantwoordelijkheid van de jeugdcommissie. De jeugdcommissie valt onder het

Nadere informatie

Technisch Beleidsplan AFAS-LEOS

Technisch Beleidsplan AFAS-LEOS Technisch Beleidsplan AFAS-LEOS 2016-2021 1.Visie Leos staat voor Leusden En Om Streken. We zijn een club met een levendige verenigingscultuur. We hebben ca. 140 competitie spelende leden. De recreantenafdeling,

Nadere informatie

SHH Herten ALGEMENE ZAKEN JEUGDBELEIDSPLAN. S H H J e u g d b e l e i d s p l a n

SHH Herten ALGEMENE ZAKEN JEUGDBELEIDSPLAN. S H H J e u g d b e l e i d s p l a n SHH Herten ALGEMENE ZAKEN JEUGDBELEIDSPLAN ALGEMENE ZAKEN JEUGDBELEIDSPLAN Inleiding SHH wil graag de jeugdopleiding op een hoger niveau brengen. Uit inventarisaties bleek dat er vooral behoefte is aan

Nadere informatie

Witterooksessie. Wat kun je komend seizoen verwachten? 29 juni 2017 PLEZIER PRESTATIE RESPECT 1

Witterooksessie. Wat kun je komend seizoen verwachten? 29 juni 2017 PLEZIER PRESTATIE RESPECT 1 Witterooksessie Wat kun je komend seizoen verwachten? 29 juni 2017 1 Introductie Verloop van het seizoen Organisatie rondom het team Myra Hockey Academy & selectie Tips voor volgend jaar Vragen 2 Hoe verloopt

Nadere informatie

HOOFDSTUK 5 COMMISSIE OPLEIDING EN VORMING (COV)

HOOFDSTUK 5 COMMISSIE OPLEIDING EN VORMING (COV) HOOFDSTUK 5 COMMISSIE OPLEIDING EN VORMING (COV) STRUCTUUR Hieronder wordt de structuur van de Commissie Opleiding en Vorming weergegeven. 5.1 HOOFDTAAK De hoofdtaak van de Commissie Opleiding en Vorming

Nadere informatie

JEUGDBELEIDSPLAN VOLLEYBALVERENIGING SSS 2009/2010

JEUGDBELEIDSPLAN VOLLEYBALVERENIGING SSS 2009/2010 JEUGDBELEIDSPLAN VOLLEYBALVERENIGING SSS 2009/2010 Het jeugdbeleidsplan maakt onderdeel uit van het beleidsplan van volleybalvereniging SSS. Waarom een (jeugd-) beleidsplan? Binnen de volleybalvereniging

Nadere informatie

Beleid meisjes- en vrouwenvoetbal csv Be Quick Dokkum

Beleid meisjes- en vrouwenvoetbal csv Be Quick Dokkum Beleid meisjes- en vrouwenvoetbal csv Be Quick Dokkum Wij gaan voor goud, zilver en brons, meisjes- en vrouwenvoetbal hoort bij ons - 1 - Voorwoord Voor u ligt de beschrijving van het beleid voor het meisjes-

Nadere informatie

DAMES BELEIDSPLAN VOLLEYBALVERENIGING SSS 2009/2010

DAMES BELEIDSPLAN VOLLEYBALVERENIGING SSS 2009/2010 DAMES BELEIDSPLAN VOLLEYBALVERENIGING SSS 2009/2010 Het Dames beleidsplan maakt onderdeel uit van het totale beleidsplan van volleybalvereniging SSS. Waarom een (Dames-) beleidsplan? Binnen de volleybalvereniging

Nadere informatie

Beleidsplan senioren. r.k.v.v. H.S.C. 28

Beleidsplan senioren. r.k.v.v. H.S.C. 28 Beleidsplan senioren r.k.v.v. H.S.C. 28 September 2009 Technisch beleidsplan r.k.v.v. H.S.C. 28 Pagina 1 Technisch beleid senioren INLEIDING De afgelopen jaren is verschillende keren een discussie gevoerd

Nadere informatie

Hockey Heeze selectierichtlijn Jongste Jeugd en Junioren

Hockey Heeze selectierichtlijn Jongste Jeugd en Junioren selectierichtlijn Jongste Jeugd en Junioren Versie 7 21 maart 2016 Inhoudsopgave 1. INLEIDING... 3 2. DOELSTELLINGEN JEUGDBELEID... 3 3. TOELICHTING TEAMINDELINGEN... 3 3.1 Teamindeling Jongste Jeugd...

Nadere informatie

Versie Beleidsplan Technische Commissie HC Nijkerk

Versie Beleidsplan Technische Commissie HC Nijkerk Beleidsplan Technische Commissie HC Nijkerk 2015-2018 1 Inhoudsopgave Beleidsplan TC 2015-2018 1 Inleiding... 3 2 Jongste Jeugd... 4 2.1 Doelstelling en Ambitie... 4 2.2 Training... 4 2.3 Competitie...

Nadere informatie

Hoofdpunten Jeugdbeleid

Hoofdpunten Jeugdbeleid Hoofdpunten Jeugdbeleid 10-11-2015 Bestuur/Ben Schilder Context 1 Waarom? Onze jeugd = onze toekomst Voetbalteams (top én breedte) Kader (werving en behoud) (Toekomstige) sfeer, cultuur en identiteit van

Nadere informatie

Technisch Beleid HC Cartouche

Technisch Beleid HC Cartouche Voorburgse Mixed Hockeyclub Cartouche Technisch Beleid HC Cartouche Lonneke Schijvens Technisch Directeur 25 juni 2012 Technisch Beleid Missie: De individuele hockeyer als kind binnen zijn/haar talent

Nadere informatie