Perequatie van de overheidspensioenen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Perequatie van de overheidspensioenen"

Transcriptie

1 1/6 Perequatie van de overheidspensioenen 1. Ter herinnering: Wat is perequatie? Het huidige ingevoerde systeem dateert van de wet van 9 juli 1969 tot wijziging en aanvulling van de wetgeving betreffende de rust- en overlevingspensioenen van het personeel van de openbare sector. Een nieuwe wet, van 25 april 2007, betreffende de pensioenen van de openbare sector, wijzigt deze wet van In concreto hanteert de perequatie het principe van de uitgestelde wedde, waardoor het «pensioen» de betrekkelijke geringheid van de wedden van de overheidsfuncties compenseert. Gepensioneerden uit de overheidssector blijven dus een wedde ontvangen waarvan de evolutie (naast de index) gekoppeld is aan de evolutie van de barema s van personeelsleden in actieve dienst. D.w.z. dat het rust- en overlevingspensioen verhoogd wordt wanneer het maximumbedrag van de laatste weddeschaal, waaraan de gepensioneerde of overleden ambtenaar verbonden was, stijgt. Een eenvoudig voorbeeld: indien het maximumbedrag van de baremaschaal van een klerk stijgt, wordt het rustof overlevingspensioen van een gepensioneerde klerk verhoogd. Dit principe gold ook voor de individuele perequatie: elke rechthebbende op een pensioen heeft zijn eigen perequatiepercentage dat berekend wordt op het moment van zijn oppensioenstelling. Dit percentage is de verhouding tussen het aanvankelijke nominale percentage van het pensioen en de maximumwedde van de baremaschaal van de laatste graad van het personeelslid. Opgelet, zoals hierboven vermeld, werden de pensioenen slechts geperequateerd als de maximumschaal overeenstemmend met de laatste graad van het gepensioneerde personeelslid verhoogd werd. Indien dus, bijvoorbeeld, de maximumschaal van de klerken steeg, werden enkel de pensioenen van de gepensioneerde personeelsleden met die graad verhoogd. En laten we niet vergeten dat de evolutie van de weddesupplementen (eindejaarspremie, vakantiegeld, ) niet in beschouwing werd genomen. 2. Minpunten van het systeem Door het gebruik van vage werkwijzen (zoals bijvoorbeeld de welbekende quotaschalen van de personeelsleden van de NMBS), werd, sinds enkele jaren, de perequatie in de meeste gevallen niet meer toegepast. Buiten de bij wet voorziene beperkingen (= opleidingsvoorwaarden, graadbeperkingen, enz.), past de overheid een nieuw beloningsbeleid toe, zoals de toekenning van specifieke premies, een loon in natura, enz, die dikwijls geen perequatie mogelijk maakt.

2 2/6 Vele gepensioneerden wachtten tevergeefs op een stijging van hun pensioen, terwijl anderen beperkt in aantal zeer riante verhogingen kregen. In fine dient men toe te voegen dat het systeem vrij ondoorzichtig was. Tenzij men goed geïnformeerd was (bijvoorbeeld via de vakbond) of men in staat was de berekening ad hoc te maken, was het voor gepensioneerden quasi onmogelijk om te weten of hun pensioen al dan niet geperequateerd zou worden. De wet van 25 april 2007 wijzigt de artikelen 11 en 12 van de wet van Het nieuwe perequatiesysteem Het nieuwe systeem wordt geacht transparanter, operationeler en meer solidair te zijn, gezien het niet meer gekoppeld is aan de individuele graad van het personeelslid. Het basisprincipe, waarbij het pensioen als een uitgestelde wedde wordt beschouwd, wordt behouden en het nieuwe systeem laat het individu toe een aanzienlijke controle uit te oefenen. Her perequatiepercentage wordt immers om de 2 jaar automatisch bepaald en is identiek voor alle pensioenen verbonden aan een korf. Hiermee zal het gepubliceerd kunnen worden. Alles zal bestuurd worden door de Pensioendienst voor de Overheidssector (PDOS) die alle in acht genomen parameters (in de korven opgenomen functies, betrokken baremaschalen, globale bezoldiging berekend bij aanvang en op het einde van de referteperiode, ) zal doorgeven. Dit betekent dat alle betrokken instellingen hun cijfers aan de PDOS zullen moeten overmaken (via het Staatsblad of een aangetekend schrijven). Een Technisch Comité voor de Pensioenen van de Overheidssector werd via een KB op 28 oktober 2008 opgericht. Dit Comité, waarin elke van de drie representatieve vakbonden in de openbare sector drie vertegenwoordigers zal hebben, zal de transparantie van het systeem verzekeren. De evolutie van de weddesupplementen, zoals eindejaarspremies, vakantiegeld en andere supplementen van het type «wet van 1844» (op de burgerlijke en kerkelijke pensioenen), wordt eveneens in acht genomen. Dit is een belangrijke vernieuwing. De nieuwe principes 15 sectorale korven, die alle pensioenen omvatten, werden afgebakend. Aan elk pensioen wordt, op het ogenblik van de oppensioenstelling, een welbepaalde korf toegekend. Om de twee jaar start een observatieperiode, tijdens dewelke de meest representatieve wedden of functies inzake oppensioenstelling van de vier voorgaande jaren onderzocht worden.

3 3/6 Bij aanvang van deze periode maakt men de som van de maximumschalen, de weddesupplementen, het vakantiegeld en de eindejaarspremie die betrekking hebben op de meest representatieve rustpensioenen van de korf (deze som wordt de globale bezoldiging genoemd). Op het einde van deze periode (d.w.z. na twee jaar) wordt dezelfde berekening gemaakt en wordt de evolutie bepaald. Indien een positief verhogingspercentage wordt vastgesteld, worden alle pensioenen van de korf ten belope van hetzelfde percentage geperequateerd. De korven zijn de volgende: 1) Federale Overheid ; 2) Brussels Hoofdstedelijk Gewest ; 3) Vlaamse Gemeenschap ; 4) Waals Gewest ; 5) Franse Gemeenschap ; 6) Duitstalige Gemeenschap ; 7) Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap ; 8) Onderwijs van de Franse Gemeenschap ; 9) Plaatselijke Besturen van het Vlaams Gewest ; 10) Plaatselijke Besturen van het Waals Gewest ; 11) Plaatselijke Besturen van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest ; 12) Krijgsmacht ; 13) Geïntegreerde politie ; 14) Autonome Overheidsbedrijven, behalve de groep N.M.B.S. ; 15) N.M.B.S. Holding, Infrabel en de N.M.B.S.. De rustpensioenen worden verbonden aan de korf die betrekking heeft op de sector waarin het personeelslid zijn loopbaan heeft beëindigd. De overlevingspensioenen worden verbonden aan de korf die betrekking heeft op de sector waarin de rechthebbende zijn loopbaan heeft beëindigd.

4 4/6 De samenstelling van de korven De beginvraag die wordt gesteld betreft de representativiteit van de functies of graden die de korf zullen samenstellen. De functies (of graden) met de meeste oppensioenstellingen gedurende de vier jaren voorafgaand aan de observatieperiode zullen worden uitgepikt. De weddeschalen gekoppeld aan deze functies (of graden) zullen gedurende twee jaar onderzocht worden. Om de representativiteit van de korf te kunnen verzekeren, worden de rustpensioenen in beschouwing genomen waaraan een schaal wordt verbonden waarvoor men, afhankelijk van de sector, heeft vastgesteld dat minstens 2, 5 of 10 pensioenen werden toegekend, dit met een minimum van 90 % van het totaal van de oppensioenstellingen. Indien de kaap van 90 % niet bereikt wordt, worden er meer functies of graden of zelfs alle oppensioenstellingen (bijv.: het Brussels Hoofdstedelijk Gewest) in beschouwing genomen. De globale bezoldiging: voorwerp van een onderzoek gedurende twee jaar Zoals reeds werd gezegd, stemt de globale bezoldiging overeen met de som van de maximumbezoldigingen (schalen en supplementen) van alle pensioenen die in de korf in beschouwing worden genomen. Deze wordt, voor elke korf, bij aanvang van elke referteperiode (voor de eerste keer op 1 januari 2007) bepaald op basis van de op 31 december van het jaar voorafgaand aan deze periode van toepassing zijnde schalen en supplementen. Deze wordt de laatste dag van de referteperiode (voor de eerste keer op 31 december 2008) herberekend op basis van de op die datum van toepassing zijnde schalen en supplementen. Het perequatiepercentage Het perequatiepercentage is gelijk aan het verhogingspercentage van de globale bezoldiging bij aanvang van de referteperiode in verhouding tot deze op het einde van diezelfde periode. Dit percentage wordt toegepast voor alle pensioenen van de korf (met inbegrip van deze waarvan de overeenstemmende graden gedurende twee jaar niet werden onderzocht). Inwerkingtreding van de wet De wet bestaat sinds 25 april 2007 en is op 1 januari 2007 in werking getreden met een eerste perequatie op 1 januari Opgelet: wanneer men het over verhoging van de supplementen heeft, worden bij de eerste perequatie enkel de supplementen van de eindejaarspremie (of jaarlijkse premie) in beschouwing genomen. De overige weddesupplementen zullen slechts voor de volgende korven in acht worden genomen (perequatie 2011, 2013,...).

5 5/6 Standpunt van ACV-TRANSCOM De korven lijken rechtvaardiger te zijn. Een tweejaarlijkse perequatie is transparanter. De omzeiling van de perequatie, onder meer via quotaschalen, wordt ingedijkt. Alle bezoldigingselementen worden in beschouwing genomen. De perequatiepercentages voor de maand januari: Resultaten Nr. Korf Naam Korf Verhoging 1 FEDERALE OVERHEID % 2 BRUSSELS HFDSTD. GEWEST % 3 VLAAMSE GEMEENSCHAP % 4 WAALS GEWEST % 5 FRANSE GEMEENSCHAP % 6 DUITSTALIGE GEMEENSCHAP % 7 ONDERWIJS VL. GEMEENSCHAP % 8 ONDERWIJS FR. GEMEENSCHAP % 9 LOK. BEST. VLAAMS GEWEST % 10 LOK. BEST. WAALS GEWEST % 11 LOK. BEST. BRUS. HFDSTD. GEW % 12 KRIJGSMACHT % 13 GEINTEGREERDE POLITIE %

6 6/6 14 AUTONOME OVERHEIDSBEDR % 15 N.M.B.S.-Groep %

ACOD plus punt uit. ACOD - Spoor

ACOD plus punt uit. ACOD - Spoor 2009 Pensioenen Perequatie van de ACOD plus punt uit ACOD - Spoor 13-3-2009 De perequatie van de NMBS-pensioenen Nationaal secretaris Rudy Verleysen 2/9 Nieuw perequatiemechanisme van de openbare sector

Nadere informatie

De perequatie Wijziging van de artikelen 11 en 12 van de wet van 9 juli 1969

De perequatie Wijziging van de artikelen 11 en 12 van de wet van 9 juli 1969 De perequatie Wijziging van de artikelen 11 en 12 van de wet van 9 juli 1969 Wet van 25 april 2007 met betrekking tot de pensioenen van de overheidssector (BS 11 mei 2007) Nieuw perequatiemechanisme Nieuw

Nadere informatie

De perequatie van de overheidspensioenen

De perequatie van de overheidspensioenen De perequatie van de overheidspensioenen De perequatie van de overheidspensioenen Inhoud 1. Wettelijke basis 2. Inleiding 3. De korven 4. Koppeling van de pensioenen aan een perequatiekorf 5. Samenstelling

Nadere informatie

Inleiding De korven oppeling van de pensioenen aan een perequatiekorf Samenstelling van de korf De globale bezoldiging Ev

Inleiding De korven oppeling van de pensioenen aan een perequatiekorf Samenstelling van de korf De globale bezoldiging    Ev Juli 2017 3 INHOUDSTAFEL Inleiding... 4 De korven... 5 Koppeling van de pensioenen aan een perequatiekorf... 6 Samenstelling van de korf... 8 De globale bezoldiging... 9 a) De weddebijslagen die in aanmerking

Nadere informatie

Overzicht van de nieuwe pensioenmaatregelen in de overheidssector. 2. De verhoging van de leeftijd en loopbaanvoorwaarde voor vervroegd

Overzicht van de nieuwe pensioenmaatregelen in de overheidssector. 2. De verhoging van de leeftijd en loopbaanvoorwaarde voor vervroegd Overzicht van de nieuwe pensioenmaatregelen in de overheidssector 1. 0verzicht Een eerste maatregel verhoogt de minimum leeftijd en loopbaanvoorwaarde om een vervroegd rustpensioen te kunnen genieten.

Nadere informatie

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN DIRECTIE HUMAN RESOURCES Brussel, 27 oktober 2003 Bureau HR. 341 Sectie 52 Tel. : 911/52516 BERICHT NR. 49 HR Verdeling : 999 : 0 410 : 99 HR.341 : 100 ex.

Nadere informatie

Amendement. op het ontwerp van decreet

Amendement. op het ontwerp van decreet ingediend op 612 (2015-2016) Nr. 4 8 maart 2016 (2015-2016) Amendement op het ontwerp van decreet houdende wijziging van diverse bepalingen betreffende de pensioenen van de vastbenoemde personeelsleden

Nadere informatie

WET VAN 5 MEI 2014 BETREFFENDE DIVERSE AANGELEGENHEDEN INZAKE DE PENSIOENEN VAN DE OVERHEIDSSECTOR. (B.S. 02.06.2014) Uittreksels

WET VAN 5 MEI 2014 BETREFFENDE DIVERSE AANGELEGENHEDEN INZAKE DE PENSIOENEN VAN DE OVERHEIDSSECTOR. (B.S. 02.06.2014) Uittreksels FEDERALE OVERHEIDSDIENST SOCIALE ZEKERHEID WET VAN 5 MEI 2014 BETREFFENDE DIVERSE AANGELEGENHEDEN INZAKE DE PENSIOENEN VAN DE OVERHEIDSSECTOR. (B.S. 02.06.2014) Uittreksels De Kamers hebben aangenomen

Nadere informatie

Amendementen. op het ontwerp van decreet

Amendementen. op het ontwerp van decreet ingediend op 612 (2015-2016) Nr. 2 4 februari 2016 (2015-2016) Amendementen op het ontwerp van decreet houdende wijziging van diverse bepalingen betreffende de pensioenen van de vastbenoemde personeelsleden

Nadere informatie

Hoeveel bedraagt de bonus?... 5. Welke diensten geven recht op een bonus?... 5. Telt de pensioenbonus mee voor het pensioen?... 6

Hoeveel bedraagt de bonus?... 5. Welke diensten geven recht op een bonus?... 5. Telt de pensioenbonus mee voor het pensioen?... 6 De pensioenbonus 2 Inhoud Inleiding... 3 Wanneer start en eindigt de opbouw van een bonus?... 4 Hoeveel bedraagt de bonus?... 5 Welke diensten geven recht op een bonus?... 5 Telt de pensioenbonus mee voor

Nadere informatie

Versie 14-01-2015 DEEL X Titel IV De inhouding voor het fonds van overlevingspensioenen

Versie 14-01-2015 DEEL X Titel IV De inhouding voor het fonds van overlevingspensioenen Versie 14-01-5 DEEL X Titel IV De inhouding voor het fonds van overlevingspensioenen 1. Wettelijke en reglementaire grondslagen 2. De pensioenbijdragen 2.1 De werkgeversbijdrage 2.2 De werknemersbijdrage

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad 7 e Directie Dienst 71 Personeelsbeheer, Wedden en Pensioenen Verslag aan de Provincieraad registratienr. 0703712 betreft verslaggever PROVINCIAAL ONDERWIJS Begrafenisvergoeding niet-gesubsidieerd ondersteunend

Nadere informatie

Wet van 28 december 2011 houdende diverse bepalingen 1. TITEL 8. - Pensioenen. HOOFDSTUK 1. - Pensioenen van de overheidssector

Wet van 28 december 2011 houdende diverse bepalingen 1. TITEL 8. - Pensioenen. HOOFDSTUK 1. - Pensioenen van de overheidssector Wet van 28 december 2011 houdende diverse bepalingen 1 TITEL 8. - Pensioenen HOOFDSTUK 1. - Pensioenen van de overheidssector Afdeling 1. - Verhoging van de pensioenleeftijd Art. 85. Artikel 46 van de

Nadere informatie

Pensioenen Geïntegreerde Politie. Jan Adam Secretaris ACV 2012

Pensioenen Geïntegreerde Politie. Jan Adam Secretaris ACV 2012 Pensioenen Geïntegreerde Politie Jan Adam Secretaris ACV 2012 Pensioen Antwoorden Overheidspensioenen Politie Regering Di Rupo Verbintenis België t.a.v. de Europese instellingen: tekort v.d. gezamenlijke

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 15 JUNI 2015 C.12.0176.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.12.0176.N STAD GENT, vertegenwoordigd door het college van burgemeester en schepenen, met kantoor te 9000 Gent, Botermarkt 1, vertegenwoordigd

Nadere informatie

Gelet op het auditoraatsrapport van de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid;

Gelet op het auditoraatsrapport van de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid; 1 SCSZ/07/009 BERAADSLAGING NR. 07/006 VAN 9 JANUARI 2007 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN GECODEERDE PERSOONSGEGEVENS, AFKOMSTIG VAN HET RIJKSINSTITUUT VOOR DE SOCIALE VERZEKERINGEN DER ZELFSTANDIGEN

Nadere informatie

Door een aantal wettelijke beschikkingen moest een einde komen aan dergelijke vorm van aanvullende pensioenfondsen.

Door een aantal wettelijke beschikkingen moest een einde komen aan dergelijke vorm van aanvullende pensioenfondsen. PC 216 NOTARIAAT AANVULLEND PENSIOEN DER NOTARISBEDIENDEN Woord Vooraf In het verleden (vóór 1987) bestond er voor de notarisbedienden een aanvullend pensioen volgens een repartitiesysteem, verspreid over

Nadere informatie

protocol nr. 296.960 Houdende

protocol nr. 296.960 Houdende Agentschap voor Overheidspersoneel SECTORCOMITE XVIII VLAAMSE GEMEENSCHAP EN VLAAMS GEWEST protocol nr. 296.960 PROTOCOL HOUDENDE DE CONCLUSIES VAN DE ONDERHANDELINGEN VAN 31 JANUARI 201 1 DIE GEVOERD

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid SCSZG/16/199 BERAADSLAGING NR. 16/004 VAN 2 FEBRUARI 2016, GEWIJZIGD OP 4 OKTOBER 2016, MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING

Nadere informatie

Paritair Comité voor de Vlaamse welzijns- en gezondheidssector Centra voor geestelijke gezondheidszorg, erkend door de Vlaamse Gemeenschap

Paritair Comité voor de Vlaamse welzijns- en gezondheidssector Centra voor geestelijke gezondheidszorg, erkend door de Vlaamse Gemeenschap Paritair Comité voor de Vlaamse welzijns- en gezondheidssector 3310002 Centra voor geestelijke gezondheidszorg, erkend door de Vlaamse Gemeenschap Haard- en standtoelage... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst

Nadere informatie

Overlevingspensioenen van de overheidssector

Overlevingspensioenen van de overheidssector Juni 2014 Overlevingspensioenen van de overheidssector Pensioendienst voor de overheidssector PDOS Victor Hortaplein 40 bus 30 1060 Brussel www.pdos.fgov.be 2 3 Inhoudstafel Inleiding... 4 Enkele opmerkingen

Nadere informatie

Federale Pensioendienst Zuidertoren 1060 Brussel Overlevingspensioenen van het ambtenarenstelsel

Federale Pensioendienst Zuidertoren 1060 Brussel  Overlevingspensioenen van het ambtenarenstelsel Federale Pensioendienst Zuidertoren 1060 Brussel www.pensioendienst.fgov.be Overlevingspensioenen van het ambtenarenstelsel Maart 2017 2 3 INHOUDSTAFEL Inleiding... 4 Enkele opmerkingen in verband met

Nadere informatie

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN DIRECTIE HUMAN RESOURCES Brussel, 24 februari 2004 Bureau HR.341 Sectie 52 Tel. : 911/52516 BERICHT Nr. 18 HR Uitreiking: 999 : 0 Reserve : 100 ex. STATUTAIRE

Nadere informatie

Directie Human Resources

Directie Human Resources Directie Human Resources Bureau H-HR.341 -sectie 52 Brussel, september 2010 911/52566 H-HR.341 sectie 52 H-HR.342 sectie 52 H-HR.343 sectie 52 H-HR.346 sectie 52 Indexcijfers TOEPASSELIJKE BEDRAGEN IN

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid SCSZ/14/176 BERAADSLAGING NR. 13/087 VAN 3 SEPTEMBER 2013, GEWIJZIGD OP 4 NOVEMBER 2014, MET BETREKKING TOT DE

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid SCSZG/16/011 BERAADSLAGING NR. 16/004 VAN 2 FEBRUARI 2016 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS

Nadere informatie

Versie 29-01-2015 DEEL VI Titel II Hoofdstuk II Begrafenisvergoeding Inhoudstafel

Versie 29-01-2015 DEEL VI Titel II Hoofdstuk II Begrafenisvergoeding Inhoudstafel Versie 29-01-2015 DEEL VI Titel II Hoofdstuk II Begrafenisvergoeding Inhoudstafel 1. Samenvattende tabel 2. Wettelijke en reglementaire grondslagen 3. Begunstigden 4. Voorwaarden 5. Bedrag 5.1 De overledene

Nadere informatie

Tony Van Der Steen Ombudsman Pensioenen WTC III (nabij het Noordstation) Simon Bolivarlaan 30 bus Brussel. Tel. 02/ Fax 02/

Tony Van Der Steen Ombudsman Pensioenen WTC III (nabij het Noordstation) Simon Bolivarlaan 30 bus Brussel. Tel. 02/ Fax 02/ Contactgegevens Tony Van Der Steen Ombudsman Pensioenen WTC III (nabij het Noordstation) Simon Bolivarlaan 30 bus 5 1000 Brussel Tel. 02/274.19.80 Fax 02/274.19.99 E-mail: klacht@ombudsmanpensioenen. be

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling "Sociale Zekerheid"

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling "Sociale Zekerheid" SCSZ/14/071 BERAADSLAGING NR. 14/032 VAN 6 MEI 2014 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS DOOR

Nadere informatie

HOOFDSTUK I. - Algemene bepalingen. Voor de toepassing van dit besluit wordt met de term «gemeente» ook een «brandweerintercommunale» verstaan.

HOOFDSTUK I. - Algemene bepalingen. Voor de toepassing van dit besluit wordt met de term «gemeente» ook een «brandweerintercommunale» verstaan. KONINKLIJK BESLUIT VAN 12 OKTOBER 2011 TOT OVERPLAATSING NAAR DE FOD BINNENLANDSE ZAKEN VAN DE PERSONEELSLEDEN IN DIENST BIJ DE CENTRA VAN HET EENVORMIG OPROEPSTELSEL. (inw. 31 oktober 2011) (B.S. 21.10.2011)

Nadere informatie

AANPASSINGEN MANDATARISPENSIOENEN VOOR MANDATEN

AANPASSINGEN MANDATARISPENSIOENEN VOOR MANDATEN AANPASSINGEN MANDATARISPENSIOENEN VOOR MANDATEN UITGEOEFEND VÓÓR 2001 formule PEREQUATIE Basisbedrag pensioen x nieuwe basiswedde / 1. Data perequatie sinds 01.01.1990 Perequatie van het pensioen betekent:

Nadere informatie

Pensioenen lokale besturen: gisteren, vandaag en morgen. www.uantwerpen.be/nl/personeel/ria-janvier/

Pensioenen lokale besturen: gisteren, vandaag en morgen. www.uantwerpen.be/nl/personeel/ria-janvier/ Pensioenen lokale besturen: gisteren, vandaag en morgen www.uantwerpen.be/nl/personeel/ria-janvier/ 0 DE AANBEVELINGEN VAN DE Commissie Pensioenhervorming 2020-2040 www.pensioen2040.belgië.be 1 Wettelijke

Nadere informatie

Pensionering om gezondheidsredenen in de overheidssector. Regeling van het statutair personeel

Pensionering om gezondheidsredenen in de overheidssector. Regeling van het statutair personeel REKENHOF Pensionering om gezondheidsredenen in de overheidssector Regeling van het statutair personeel Verslag van het Rekenhof aan de Kamer van Volksvertegenwoordigers Brussel, december 2009 REKENHOF

Nadere informatie

Ombudsdienst Pensioenen

Ombudsdienst Pensioenen Ombudsdienst Pensioenen Tony VAN DER STEEN, Ombudsman december 2011 Ombudsdienst Pensioenen 1 De taak van de Ombudsman Klachten behandelen Bemiddelen en verzoening nastreven Suggesties en aan bevelingen

Nadere informatie

Van de actieve loopbaan naar pensionering

Van de actieve loopbaan naar pensionering 2011 Van de actieve loopbaan naar pensionering ACOD plus punt uit Van de actieve loopbaan naar de pensionering Een korte samenvatting van het stelsel van de NMBS-pensioenen Er zijn 3 soorten pensioenen

Nadere informatie

Socio-culturele sector van de Franstalige en Duitstalige Gemeenschap en het Waalse Gewest. Waalse Gewest

Socio-culturele sector van de Franstalige en Duitstalige Gemeenschap en het Waalse Gewest. Waalse Gewest Paritair Comité voor de socio-culturele sector 3290220 Socio-culturele sector van de Franstalige en Duitstalige Gemeenschap en het Waalse Gewest Waalse Gewest Overwerk... 2 Nachtarbeid... 2 Arbeid op zon

Nadere informatie

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN Directie Human Resources Brussel, 19 april 2004 Bureau HR 124 Sectie 53 Tel. 911/52993 Nr.2.1.393 BERICHT 23 HR Uitreiking: 99 999: 0 (Reserve HR 124:25

Nadere informatie

Pensioenen Ambtenaren (ZAP, AAP)

Pensioenen Ambtenaren (ZAP, AAP) Pensioenen Ambtenaren (ZAP, AAP) 1 Pensioenen Ambtenaren: enkel voor vastbenoemd ZAP en AAP dat later benoemd wordt Werknemers: andere berekenwijze Zelfstandigen: andere berekenwijze 2 Pensioenleeftijd

Nadere informatie

BERICHT Nr. 61 PP BEZOLDIGINGEN VAN HET PERSONEEL. 6e bijvoegsel bij ARPS Bundel e bijvoegsel bij bericht 27PP/2000

BERICHT Nr. 61 PP BEZOLDIGINGEN VAN HET PERSONEEL. 6e bijvoegsel bij ARPS Bundel e bijvoegsel bij bericht 27PP/2000 BERICHT Nr. 61 PP 21 november 2002 BEZOLDIGINGEN VAN HET PERSONEEL 6e bijvoegsel bij ARPS Bundel 520 1e bijvoegsel bij bericht 26PP/2000 2e bijvoegsel bij bericht 27PP/2000 1e bijvoegsel bij bericht 8PP/2001

Nadere informatie

SECTORCOMITE m11 VLAAMSE GEMEENSCHAP EN VLAAMS GEWEST

SECTORCOMITE m11 VLAAMSE GEMEENSCHAP EN VLAAMS GEWEST SECTORCOMITE m11 VLAAMSE GEMEENSCHAP EN VLAAMS GEWEST departement Algemene Zaken en Financiën administratie Ambtenarenzaken afdeling Statutaire Aangelegenheden protocol nr. 114.296 PROTOCOL HOUDENDE DE

Nadere informatie

!ALGEMEEN ~EHEERS~OMITE VOOR HET SOCIAAL STATU UT DER ZELFSTANDIGEN

!ALGEMEEN ~EHEERS~OMITE VOOR HET SOCIAAL STATU UT DER ZELFSTANDIGEN !ALGEMEEN ~EHEERS~OMITE VOOR HET SOCIAAL STATU UT DER ZELFSTANDIGEN Opgericht bij de wet van 30 december 1992 Jan Jacobsplein, 6 1 000 Brussel Tel.: 02 546 45 96 Fax : 02 546 47 34 Brussel, 24 januari

Nadere informatie

CAPELO: Aangifte van historische gegevens: Technische fiche

CAPELO: Aangifte van historische gegevens: Technische fiche 17-06-2012 CAPELO: Aangifte van historische gegevens: Technische fiche A. PRINCIPE Het CAPELO-project omvat 2 gedeelten: Het 1 e gedeelte heeft betrekking op de gegevens vanaf 1 januari 2011. Hiertoe werden

Nadere informatie

Mevrouw, Als bijlage. opleiding. Bevordering. Wij vragen. Nota. Liliane Verreyen. uw kenmerk. Bijlage(n) ons kenmerkk. bericht van

Mevrouw, Als bijlage. opleiding. Bevordering. Wij vragen. Nota. Liliane Verreyen. uw kenmerk. Bijlage(n) ons kenmerkk. bericht van Brussel, 28 februari 2017 Afz.: Handelsstraat 96,, 1040 Brussel Nota aan de Ordonnateurss uw bericht van uw kenmerk ons kenmerkk Bijlage(n) Bevorderingen Opgave der Wijzigingen Mevrouw, mijnheer de Ordonnateur,

Nadere informatie

Paritair Subcomité voor de socioculturele sector van de Vlaamse Gemeenschap

Paritair Subcomité voor de socioculturele sector van de Vlaamse Gemeenschap Paritair Subcomité voor de socioculturele sector van de Vlaamse Gemeenschap 3290105 Nederlandstalige organisaties voor socio-professionele inschakeling in Brussel Eindejaarspremie... 1 Aanvullend pensioen...

Nadere informatie

Technische fiche ploegen- en nachtarbeid Art , WIB 92

Technische fiche ploegen- en nachtarbeid Art , WIB 92 I WIB 92 Technische fiche ploegen- en nachtarbeid Art. 275 5, WIB 92 Art. 275 5, WIB 92 - Wet van 23.12.2005 (art. 108 en 113) (BS 30.12.2005) - Wet van 27.03.2009 (art. 17 en 19) (BS 07.04.2009) o vanaf

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het bijzonder decreet van 14 juli 1998 betreffende het gemeenschapsonderwijs, artikel 67, 2;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het bijzonder decreet van 14 juli 1998 betreffende het gemeenschapsonderwijs, artikel 67, 2; Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het Vlaams personeelsstatuut van 13 januari 2006 wat betreft de overheveling vanaf 1 januari 2019 van personeelsleden van de federale overheid naar de

Nadere informatie

Paritair Subcomité voor de socioculturele sector van de Vlaamse Gemeenschap Integratiecentra

Paritair Subcomité voor de socioculturele sector van de Vlaamse Gemeenschap Integratiecentra Paritair Subcomité voor de socioculturele sector van de Vlaamse Gemeenschap 3290104 Integratiecentra Overwerk... 1 Nachtarbeid... 2 Arbeid op zon en feestdagen... 3 Eindejaarspremie... 4 Vervoerskosten...

Nadere informatie

BEREKENING PREMIE VOOR COMPETENTIEONTWIKKELING

BEREKENING PREMIE VOOR COMPETENTIEONTWIKKELING BEREKENING PREMIE VOOR COMPETENTIEONTWIKKELING 2015 Bijwerking van 29-07-2015 FOD FINANCIEN THESAURIE DIENST BETALINGEN WEDDEN KUNSTLAAN 30 1040 BRUSSEL www.wedden.fgov.be INHOUDSTAFEL Inhoudstafel.. 2

Nadere informatie

Versie van DEEL III De wedde Inhoudsopgave 1. Wettelijke en reglementaire basis 2. Algemeen 2.1 Definitie van de wedde 2.1.

Versie van DEEL III De wedde Inhoudsopgave 1. Wettelijke en reglementaire basis 2. Algemeen 2.1 Definitie van de wedde 2.1. Versie van 21-03-2011 DEEL III De wedde Inhoudsopgave 1. Wettelijke en reglementaire basis 2. Algemeen 2.1 Definitie van de wedde 2.1.1 Volledige wedde 2.1.2 Niet volledig verschuldigde wedde 3. Recht

Nadere informatie

INLICHTINGENBLAD (voor de werkgevers behalve de administraties)

INLICHTINGENBLAD (voor de werkgevers behalve de administraties) ACTIRIS Terug te sturen naar : ACTIRIS Dienst GECO Anspachlaan 65 1000 BRUSSEL AANVRAAGFORMULIER VOOR GESUBSIDIEERDE CONTRACTUELEN (GECO) PROGRAMMAWET VAN 30.12.1988 Besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke

Nadere informatie

VR DOC.1664/2

VR DOC.1664/2 VR 2018 2112 DOC.1664/2 Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het Vlaams personeelsstatuut van 13 januari 2006 wat betreft de overheveling vanaf 1 januari 2019 van personeelsleden van de federale

Nadere informatie

Stads- en streekvervoer van het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest

Stads- en streekvervoer van het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest Paritair comité voor het stads- en streekvervoer 3280300 Stads- en streekvervoer van het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest Eindejaarspremie... 1 Brutojaarpremie... 1 Maaltijdcheques... 2 Aanvullend pensioen/groepsverzekering...

Nadere informatie

Klachten over uw pensioen? De Ombudsman voor de Pensioenen luistert naar u.

Klachten over uw pensioen? De Ombudsman voor de Pensioenen luistert naar u. Klachten over uw pensioen? De Ombudsman voor de Pensioenen luistert naar u. De missie van de Ombudsman Klachten behandelen Bemiddelen en verzoening nastreven Aanbevelingen en suggesties doen Jaarverslag

Nadere informatie

weddenschalen lokale en regionale BESTUREN MAART 2012 V.U. Vinciane Mortier - Helihavenlaan Brussel

weddenschalen lokale en regionale BESTUREN MAART 2012 V.U. Vinciane Mortier - Helihavenlaan Brussel weddenschalen lokale en regionale BESTUREN MAART 2012 V.U. Vinciane Mortier - Helihavenlaan 21-1000 Brussel 1 2 U hebt de weddenbrochure lokale besturen van ACV-Openbare Diensten in handen. Deze weddenbrochure

Nadere informatie

Opleiding voor CLB-secretariaten 2013-2014

Opleiding voor CLB-secretariaten 2013-2014 Ministerie van Onderwijs en Vorming Agentschap voor Onderwijsdiensten () Opleiding voor CLB-secretariaten 2013-2014 Even kort voorstellen Evy Wuestenbergs deskundige werkstation 2 Frank D Haenens hoofdmedewerker

Nadere informatie

Versie van 10-03-2011 DEEL X Titel V Hoofdstuk I Bepaling van de bedrijfsvoorheffing Inhoudsopgave 1. Wettelijke en reglementaire basis 2.

Versie van 10-03-2011 DEEL X Titel V Hoofdstuk I Bepaling van de bedrijfsvoorheffing Inhoudsopgave 1. Wettelijke en reglementaire basis 2. Versie van 10-03-2011 DEEL X Titel V Hoofdstuk I Bepaling van de bedrijfsvoorheffing Inhoudsopgave 1. Wettelijke en reglementaire basis 2. Belastbare inkomsten 3. Inkomsten van de kinderen ten laste 4.

Nadere informatie

Voorwaarden om aanspraak te kunnen maken op een overlevingspensioen

Voorwaarden om aanspraak te kunnen maken op een overlevingspensioen Het overlevingspensioen Het overlevingspensioen biedt de langstlevende echtgenoot de mogelijkheid een pensioen te krijgen op basis van de beroepsactiviteit als werknemer van zijn overleden echtgenoot.

Nadere informatie

Versie van DEEL V Titel III Hoofdstuk II Eindejaarstoelage Inhoudsopgave

Versie van DEEL V Titel III Hoofdstuk II Eindejaarstoelage Inhoudsopgave Versie van 18-12-2014 DEEL V Titel III Hoofdstuk II Eindejaarstoelage Inhoudsopgave 1. Samenvattende tabel 2. Wettelijke en reglementaire basis 3. Begunstigden 4. Voorwaarden 4.1 Algemeen 4.2 Invloed van

Nadere informatie

Overheidspensioenen in perspectief. Wat brengt de toekomst?

Overheidspensioenen in perspectief. Wat brengt de toekomst? Overheidspensioenen in perspectief Wat brengt de toekomst? Het secundair netwerk, de visie van de PDOS 3 Secundair netwerk 4 Secundair netwerk Principes: Artikel 6 van het KB van 4 februari 1997 tot organisatie

Nadere informatie

Handleiding Financiële Personeelsadministratie Einde. Boek 2 Hoofdstuk 5.10 : Vakantiegeld. Inhoudstafel

Handleiding Financiële Personeelsadministratie Einde. Boek 2 Hoofdstuk 5.10 : Vakantiegeld. Inhoudstafel Handleiding Financiële Personeelsadministratie Einde Boek 2 Hoofdstuk 5.10 : Vakantiegeld Inhoudstafel 1 Wettelijke en reglementaire grondslagen 1.1 Rechthebbenden 2 Definities 2.1 Volledige prestaties

Nadere informatie

2. Beslissing om het stelsel toe te passen

2. Beslissing om het stelsel toe te passen KB NR. 213 - BIJKOMENDE UREN BOUW Als gevolg van het sluiten van het sectoraal akkoord voor 2009 en 2010 in het PC voor het Bouwbedrijf moesten twee wijzigingen door een wet aangebracht worden in de bepalingen

Nadere informatie

Rijksdienst voor sociale zekerheid van de provinciale en plaatselijke overheidsdiensten

Rijksdienst voor sociale zekerheid van de provinciale en plaatselijke overheidsdiensten Rijksdienst voor sociale zekerheid van de provinciale en plaatselijke overheidsdiensten Jozef II-straat 47 B-1000 BRUSSEL Tel. (02) 239 12 11 Aan mevrouw Aan de heer Gouverneur Burgemeester Voorzitter

Nadere informatie

Versie van DEEL V Titel I Hoofdstuk IV Verbintenistoelage Inhoudsopgave

Versie van DEEL V Titel I Hoofdstuk IV Verbintenistoelage Inhoudsopgave Versie van 04-03-2011 DEEL V Titel I Hoofdstuk IV Verbintenistoelage Inhoudsopgave 1. Samenvattende tabel 2. Wettelijke en reglementaire basis 3. Begunstigden 4. Voorwaarden 5. Bedrag 6. Kenmerken van

Nadere informatie

Paritair Subcomité voor de gezondheidsinrichtingen en diensten

Paritair Subcomité voor de gezondheidsinrichtingen en diensten Paritair Subcomité voor de gezondheidsinrichtingen en diensten 3310001 Instellingen erkend en gesubsidieerd door Kind en Gezin, Instellingen erkend en gesubsidieerd door de Vlaamse Gemeenschap Haard- en

Nadere informatie

1 Wettelijke grondslagen

1 Wettelijke grondslagen Handleiding Financiële Personeelsadministratie Einde Versie 09-05-2007 Boek 2 Hoofdstuk 6.2 : Begrafenisvergoeding Inhoudstafel en bijlage 1 Wettelijke grondslagen 2 Toepassingsgebied 3 Begunstigden 4

Nadere informatie

Cumulatie van een rust- of overlevingspensioen met beroepsinkomsten

Cumulatie van een rust- of overlevingspensioen met beroepsinkomsten Cumulatie van een rust- of overlevingspensioen met beroepsinkomsten Onbeperkt bijverdienen voor gepensioneerden van 65 jaar na loopbaan van 42 jaar Vanaf 2013 mogen gerechtigden op een rustpensioen of

Nadere informatie

SECTORCOMITE XVIII VLAAMSE GEMEENSCHAP EN VLAAMS GEWEST. protocol. nr

SECTORCOMITE XVIII VLAAMSE GEMEENSCHAP EN VLAAMS GEWEST. protocol. nr SECTORCOMITE XVIII VLAAMSE GEMEENSCHAP EN VLAAMS GEWEST protocol. nr. 172.512 PROTOCOL HOUDENDE DE CONCLUSIES VAN DE ONDERHANDELINGEN VAN 14 NOVEMBER 2001 DIE GEVOERD WERDEN IN HET SECTORCOMITE XVIII VLAAMSE

Nadere informatie

Intersectorale sociale programmatie

Intersectorale sociale programmatie Intersectorale sociale programmatie 2003 2004 DEEL I (EERSTE LUIK) 1. Gewaarborgd minimumpensioen De gewaarborgde minima wegens leeftijd of anciënniteit, de gewaarborgde minima wegens lichamelijke ongeschiktheid

Nadere informatie

Nota. bericht van. uw kenmerk. Bijlage(n) ons kenmerkk. Mevrouw, deze nota. d worden aan. Nieuwe. Als bijlage. PersoPoint. gov.

Nota. bericht van. uw kenmerk. Bijlage(n) ons kenmerkk. Mevrouw, deze nota. d worden aan. Nieuwe. Als bijlage. PersoPoint. gov. Brussel, 1 maart 2017 Afz.: Handelsstraat 96,, 1040 Brussel Nota aan de Ordonnateurss uw bericht van uw kenmerk ons kenmerkk Bijlage(n) Opdrachten betaling schaalbonificaties vanaf 1.1.2017 - en Mevrouw,

Nadere informatie

HOOFDSTUK I TOEPASSINGSGEBIED

HOOFDSTUK I TOEPASSINGSGEBIED 1/5 Collectieve arbeidsovereenkomst van 9 april 2014, gesloten in de schoot van het Paritair Comité voor het Glasbedrijf, betreffende de koppeling van de minimumen de effectief betaalde lonen aan het gezondheidsindexcijfer

Nadere informatie

Samenstelling lijst verloven en afwezigheden voorafgaand aan pensioen

Samenstelling lijst verloven en afwezigheden voorafgaand aan pensioen Samenstelling lijst verloven en afwezigheden voorafgaand aan pensioen De Koning moest nog een lijst opstellen van de regelingen die zijn erkend als een voltijdse of deeltijdse disponibiliteit voorafgaand

Nadere informatie

Handleiding Financiële Personeelsadministratie Einde Versie Boek 2 Hoofdstuk 3.3 : Haard- of standplaatstoelage Inhoudstafel

Handleiding Financiële Personeelsadministratie Einde Versie Boek 2 Hoofdstuk 3.3 : Haard- of standplaatstoelage Inhoudstafel Handleiding Financiële Personeelsadministratie Einde Versie 12-10-2006 Boek 2 Hoofdstuk 3.3 : Haard- of standplaatstoelage Inhoudstafel 1 Wettelijke en reglementaire grondslagen 2 Principe 2.1 Begunstigden

Nadere informatie

Overheidspensioenen in perspectief. Wat brengt de toekomst?

Overheidspensioenen in perspectief. Wat brengt de toekomst? Overheidspensioenen in perspectief Wat brengt de toekomst? Vooruitgang Capelo 3 4 Verplichtingen van de werkgever Wet van 29 december 2010 houdende diverse bepalingen, zoals gewijzigd door de wetten van

Nadere informatie

Nota. d worden aan. Mevrouw, Nieuwe. PersoPoint. gov.be Eddy DE

Nota. d worden aan. Mevrouw, Nieuwe. PersoPoint. gov.be Eddy DE Brussel, 31 januari 2017 Afz.: Handelsstraat 96,, 1040 Brussel Nota aan de Ordonnateurss Opdrachten betaling schaalbonificaties vanaf 1.1.2017 Mevrouw, Mijnheer de Ordonnateur, De nieuwe schaalbonificaties

Nadere informatie

17 De specifieke stelsels van loobaanonderbreking toegekend met toepassing van het bericht nr. 28 HR/2003 van de NMBS Holding van 14 april 2003 ;

17 De specifieke stelsels van loobaanonderbreking toegekend met toepassing van het bericht nr. 28 HR/2003 van de NMBS Holding van 14 april 2003 ; Lijst van de disponibiliteiten of vergelijkbare situaties die aanleiding geven tot de toepassing van artikel 88, derde en vierde lid van de wet van 28 december 2011 houdende diverse bepalingen : 1 De terbeschikkingstelling

Nadere informatie

1 Wettelijke grondslagen

1 Wettelijke grondslagen Handleiding Financiële Personeelsadministratie Einde Versie 09-05-2007 Boek 2 Hoofdstuk 3.9 : Toelage Brussels Hoofdstedelijk Gewest Inhoudstafel 1 Wettelijke grondslagen 1.1 Bedragen 2 Procedure voor

Nadere informatie

editie 2008 Overlevingspensioenen van de overheidssector

editie 2008 Overlevingspensioenen van de overheidssector editie 2008 Overlevingspensioenen van de overheidssector Overlevingspensioenen van de overheidssector Inhoud Deze brochure behandelt de volgende onderwerpen: Inleiding Andere voordelen Cumulaties Uitbetaling

Nadere informatie

Gelet op de artikelen 127, 128, 135, 136, 163, 166 en 178 van de gecoördineerde grondwet van 17 februari 1994;

Gelet op de artikelen 127, 128, 135, 136, 163, 166 en 178 van de gecoördineerde grondwet van 17 februari 1994; Collegebesluit nr. 02/388 24 oktober 2002 Besluit houdende toekenning van de weddebijslag van 15% voor bepaalde personeelsleden van het buitengewoon onderwijs met volledig leerplan van de Vlaamse Gemeenschapscommissie.

Nadere informatie

VAPZ - Sociaal VAP - RIZIV

VAPZ - Sociaal VAP - RIZIV VAPZ - Sociaal VAP - RIZIV 2 VAPZ - Sociaal VAP - RIZIV Inhoud Reden bijvoegsel en invoegetreding...3 Pensioenleeftijd...3 Verdaging van de pensioenleeftijd...3 Gevolgen van de verdaging van de pensioenleeftijd...3

Nadere informatie

Pensioen Operationeel Personeel

Pensioen Operationeel Personeel Pensioen Operationeel Personeel Beknopte brochure Juridische dienst Brandweer Zone Antwerpen Noorderlaan 69, 2030 Antwerpen INHOUD INLEIDING... 3 HET RUSTPENSIOEN... 4 1.1 DRIE PRINCIPES... 4 Hoe en wanneer

Nadere informatie

Paritair subcomité voor de cementfabrieken M* (S) Vorige lonen x 1, (+0,0844%) of basislonen 2017 x 1, (+3,0209%)

Paritair subcomité voor de cementfabrieken M* (S) Vorige lonen x 1, (+0,0844%) of basislonen 2017 x 1, (+3,0209%) LOONAANPASSINGEN PER 1 JUNI 2019 Index mei 2019 (basis 2013) 108,93 (basis 2004) 133,33 Gezondheidsindexcijfer (basis 2013) 108,89 (basis 2004) 131,51 Viermaandelijks gemiddelde 106,74 102.03 Paritair

Nadere informatie

VRAGEN en ANTWOORDEN Infosessie 2013/1

VRAGEN en ANTWOORDEN Infosessie 2013/1 VRAGEN en ANTWOORDEN Infosessie 2013/1 Inhoud 1 Crosscontrole personeel van onderwijsinstellingen... 3 2 Doelgroepverminderingen: refertekwartaalloon... 3 3 Doelgroepverminderingen voor jonge werknemers:

Nadere informatie

Versie DEEL VII Titel II Toelage voor de secretaris Inhoudstafel

Versie DEEL VII Titel II Toelage voor de secretaris Inhoudstafel Versie 04-03-2011 DEEL VII Titel II Toelage voor de secretaris Inhoudstafel 1. Samenvattende tabel 2. Wettelijke en reglementaire grondslagen 3. Begunstigden 3.1 Eengemeentepolitiezone 3.2 Meergemeentepolitiezone

Nadere informatie

Het belastingvoordeel dat verbonden is aan een hypotheeklening, noemt men in Vlaanderen de woonbonus.

Het belastingvoordeel dat verbonden is aan een hypotheeklening, noemt men in Vlaanderen de woonbonus. Gepubliceerd op Wikifin (https://www.wikifin.be) Wat is de woonbonus? Wie een hypothecaire lening afsluit om een woning te kopen of bouwen, kan vaak genieten van bepaalde belastingvoordelen gekoppeld aan

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 23 oktober

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 23 oktober A D V I E S Nr. 1.425 Zitting van woensdag 23 oktober 2002 --------------------------------------------------- Onderwerping aan de sociale zekerheid - federale autonome overheidsbedrijven x x x 1.958-1

Nadere informatie

MEDEDELING : vernieuwde TBS-regeling personeel hogescholen

MEDEDELING : vernieuwde TBS-regeling personeel hogescholen MEDEDELING : vernieuwde TBS-regeling personeel hogescholen Toepassingsgebied: Hoger Onderwijs A. INLEIDING De uitstapregeling is momenteel vastgelegd in het besluit van de Vlaamse Regering van 22 februari

Nadere informatie

Bloementeelt

Bloementeelt Paritair Comité voor het tuinbouwbedrijf 1450001 Bloementeelt Eindejaarspremie... 1 Bijkomend vakantiegeld... 1 Getrouwheidspremie... 4 Anciënniteitstoeslag... 4 Ecocheques... 4 Aanvullend pensioen...

Nadere informatie

6 MAART 2007. - Koninklijk besluit tot instelling van een regeling van sociale voordelen voor sommige geneesheren

6 MAART 2007. - Koninklijk besluit tot instelling van een regeling van sociale voordelen voor sommige geneesheren 6 MAART 2007. - Koninklijk besluit tot instelling van een regeling van sociale voordelen voor sommige geneesheren BS 20/03/2007 (dit KB vervangt het KB dd 31/03/1983 zie art 6 van KB 06-03-2007) Gewijzigd

Nadere informatie

BEREKENING VAKANTIEGELD

BEREKENING VAKANTIEGELD BEREKENING VAKANTIEGELD 2011 Bijwerking van 27-04-2011 FOD FINANCIEN THESAURIE DIENST BETALINGEN WEDDEN & PENSIOENEN KUNSTLAAN 30 1040 BRUSSEL www.wedden.fgov.be INHOUDSTAFEL Inhoudstafel...2 Berekening

Nadere informatie

SOCIAAL FONDS VAN DE BETONINDUSTRIE. in samenwerking met. Sectorpensioenplan. voor de arbeiders van de betonindustrie. SFBI Sectorpensioenplan 1

SOCIAAL FONDS VAN DE BETONINDUSTRIE. in samenwerking met. Sectorpensioenplan. voor de arbeiders van de betonindustrie. SFBI Sectorpensioenplan 1 SOCIAAL FONDS VAN DE BETONINDUSTRIE in samenwerking met voor de arbeiders van de betonindustrie SFBI 1 2 SFBI Voorwoord Sophie Bulcke Voorzitter Sociaal Fonds van de Betonindustrie In 2005 werd binnen

Nadere informatie

Versie van DEEL V Titel III Hoofdstuk I Vakantiegeld Inhoudsopgave

Versie van DEEL V Titel III Hoofdstuk I Vakantiegeld Inhoudsopgave Versie van 21-03-2011 DEEL V Titel III Hoofdstuk I Vakantiegeld Inhoudsopgave 1. Samenvattende tabel 2. Wettelijk en reglementaire basis 3. Begunstigden 4. Definitie 4.1 Algemeen 4.2 Invloed van bepaalde

Nadere informatie

Versie van DEEL V Titel III Hoofdstuk I Vakantiegeld Inhoudsopgave

Versie van DEEL V Titel III Hoofdstuk I Vakantiegeld Inhoudsopgave Versie van 03-09-2014 DEEL V Titel III Hoofdstuk I Vakantiegeld Inhoudsopgave 1. Samenvattende tabel 2. Wettelijk en reglementaire basis 3. Begunstigden 4. Definitie 4.1 Algemeen 4.2 Invloed van bepaalde

Nadere informatie

Persvoorstelling Een breed draagvlak voor aanvullende pensioenen voor contractanten

Persvoorstelling Een breed draagvlak voor aanvullende pensioenen voor contractanten Een breed draagvlak voor aanvullende pensioenen voor contractanten Pensioenstelsels voor lokale besturen Pagina 2 Het Belgisch pensioenstelsel steunt op drie pijlers: Eerste pijler: wettelijk pensioen

Nadere informatie

Pensioenhervorming. Wat betekent dat voor het onderwijspersoneel? Welkom!

Pensioenhervorming. Wat betekent dat voor het onderwijspersoneel? Welkom! Pensioenhervorming Wat betekent dat voor het onderwijspersoneel? Welkom! Inleiding Pensioenen einde van de afbraakplannen nog niet in zicht! Pensioendatum Verstrenging voorwaarden voor vervroegd uitstappen:

Nadere informatie

Invloed van de loopbaanonderbreking en afwezigheidsperioden op het pensioen

Invloed van de loopbaanonderbreking en afwezigheidsperioden op het pensioen Invloed van de loopbaanonderbreking en afwezigheidsperioden op het pensioen Inhoud Inleiding Invloed op het pensioenrecht Deeltijdse diensten Onvolledige kalenderjaren Volledige loopbaanonderbreking (LO)

Nadere informatie

Versie DEEL V Titel I Hoofdstuk X Afdeling II Huisvestingstoelage Voordeel in natura gratis logement Inhoudstafel

Versie DEEL V Titel I Hoofdstuk X Afdeling II Huisvestingstoelage Voordeel in natura gratis logement Inhoudstafel Versie 04-03-2011 DEEL V Titel I Hoofdstuk X Afdeling II Huisvestingstoelage Voordeel in natura gratis logement Inhoudstafel 1. Wettelijke en reglementaire grondslagen 2. Het personeelslid van de ex-rijkswacht

Nadere informatie

Het Gesolidariseerde pensioenfonds (GPF) van de provinciale en plaatselijke besturen: algemene toelichting.

Het Gesolidariseerde pensioenfonds (GPF) van de provinciale en plaatselijke besturen: algemene toelichting. 1/12 Het Gesolidariseerde pensioenfonds (GPF) van de provinciale en plaatselijke besturen: algemene toelichting. Van Juridische Studies - Ambtenarenpensioenen Datum 08/03/2017 Nota 1. Algemeenheden Het

Nadere informatie

BEREKENING VAKANTIEGELD

BEREKENING VAKANTIEGELD BEREKENING VAKANTIEGELD 2006 FOD FINANCIEN THESAURIE DIENST BETALINGEN WEDDEN & PENSIOENEN KUNSTLAAN 30 1040 BRUSSEL www.wedden.fgov.be INHOUDSTAFEL Inhoudstafel... 2 Berekening vakantiegeld 2006 inleiding...

Nadere informatie

DE AANVULLENDE EINDEJAARSPREMIE VOOR BEDIENDEN (PC 225)

DE AANVULLENDE EINDEJAARSPREMIE VOOR BEDIENDEN (PC 225) DE AANVULLENDE EINDEJAARSPREMIE VOOR BEDIENDEN (PC 225) Contact: Algemeen: eindejaarspremie@sectorvrijonderwijs.be Hans De Becker: hans.debecker@vsko.be, 02 507 08 39 Rudi Warson: rudi.warson@vsko.be Magda

Nadere informatie

Informatieveiligheidscomité Kamer sociale zekerheid en gezondheid

Informatieveiligheidscomité Kamer sociale zekerheid en gezondheid 1 Informatieveiligheidscomité Kamer sociale zekerheid en gezondheid IVC/KSZG/19/014 BERAADSLAGING NR. 19/012 VAN 15 JANUARI 2019 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS UIT HET PENSIOENKADASTER

Nadere informatie