Werkgelegenheid in de verzekeringssector in Inleiding Vergelijkingen tussen de landen van het Europa van de 15 03

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Werkgelegenheid in de verzekeringssector in 2006. Inleiding 02. 1. Vergelijkingen tussen de landen van het Europa van de 15 03"

Transcriptie

1 ssur Nr. 40 Weekblad van 13/12/2007 Werkgelegenheid in de verzekeringssector in 2006 Inleiding Vergelijkingen tussen de landen van het Europa van de De Belgische verzekeringsmarkt De werkgelegenheid in de verzekeringsondernemingen Tendensen Analyse van de tendensen 3.3. Kerncijfers 3.4. Analyse van de kerncijfers per categorie 3.5 In- en uitstroom 3.6. Structuur van de sector 3.7. Overeenkomsten van bepaalde duur 4. Cijfermatige tabellen Profiel van de werknemers tewerkgesteld op 31 december Profiel van de in 2006 aangeworven en vertrokken werknemers 5. Toekomst 19 Speciale editie Statistische reeks

2 02 Inleiding: Assuralia besteedt veel aandacht aan de verwerking van de gegevens met betrekking tot het tewerkgestelde personeel in de sector. Assuralia legt bestanden aan met gegevens over de human resources in de sector: een database over de werkgelegenheid waarvan de gegevens sinds het begin van de jaren 1990 voortkomen uit een jaarlijkse enquête die het mogelijk maakt geïndividualiseerde en anonieme informatie in te winnen over alle werknemers in de sector, en over het personeelsverloop van de sector; het onderzoek naar de beroepsklassen om de functies en beroepen van onze sector in kaart te brengen en een hulpmiddel te creëren voor het voeren van een vooruitziend beheer op het gebied van betrekkingen en competenties; enquêtes over het loonpeil in de verzekeringssector, in samenwerking met externe partners, stellen elke onderneming in staat om de kritische functies van haar loonbeleid te toetsen aan marktgegevens. Deze uitgave van de speciale Assurinfo-reeks is het resultaat van de verwerking van de gegevensbank werkgelegenheid die Assuralia jaarlijks aanvult en die de ontwikkeling van de werkgelegenheid en de bewegingen van het personeelsbestand van nabij volgt. Deze publicatie brengt de werkgelegenheid in de verze - kerings ondernemingen in kaart. Zij belicht ook de verschillende actoren die samen met de verzekerings - ondernemingen het decor van de verzekeringssector vormen en geven een overzicht van de belangrijkste kern - cijfers die de werkgelegenheid in de verzekerings onder - nemingen kenmerken. In het eerste deel van de studie worden de werk - gelegenheidscijfers van het Europa van de 15 vergeleken. Het tweede deel situeert de verzekeringsondernemingen in de verzekeringsmarkt in de ruimst mogelijke zin met in - begrip van de tussenpersonen, de makelaars, de agenten Daarna worden de werkgelegenheidscijfers voor 2006 in de strikte zin en de voornaamste tussen 2000 en 2006 vastgestelde tendensen geanalyseerd. Het volgende hoofdstuk bevat cijfermatige tabellen. Ten slotte blikken we in het vijfde en laatste deel van dit speciale nummer van Assurinfo vooruit en becom men - tariëren we de ontwikkeling van de verzekerings be roepen. Assuralia hoopt met dit dossier een omstandig inzicht te kunnen geven in de vele facetten van de werkgelegenheid in de verzekeringsondernemingen.

3 1. Vergelijkingen tussen de landen van het Europa van de Landen van Europa van de 15 Werknemers 1 Aantal Groeipercentage 2 DE Germany ,3% GB United Kingdom ,7% FR France ,0% ES Spain NL The Netherlands IT Italy AT Austria ,1% BE Belgium ,0% SE Sweden ,1% IE Ireland ,0% DK Denmark ,3% PT Portugal ,0% FI Finland ,4% GR Greece ,3% LU Luxembourg ,8% (Bron CEA en Assuralia) ,4% Deze cijfers zijn overgenomen uit het CEA-verslag Statistics European Insurance in Figures 2007 nr. 31 en zijn geba - seerd op de op 31 december berekende en door de nationale werkgeversorganisaties verstrekte gegevens. In het verslag wordt de in 2002 ingezette en sinds dan constant dalende werkgelegenheidstendens als volgt be - commentarieerd: This trend is the result of the combination of several factors, i.e. the high level of competition within the in dus - try, the rising concentration as well as the growing exter - nalisation of services. At the country level, it should be noted that in general the big market players saw a decrease while the smaller ones, which are still developing, saw their workforce increasing. It can also be stressed that the delocalisation of the insurance industry out of Europe remains currently limited and has sometimes given place to relocation within Europe for some companies. 1 Het aandeel van de loontrekkende agenten van verzekeringsondernemingen varieert enorm van het ene tot het andere Europese land. In België is dit aandeel beperkt. 2 Groeipercentage berekend in vergelijking met de gegevens van Uitgezonderd de cijfers van Italië, Spanje en Nederland die verwijzen naar het jaar 2005.

4 04 2. De Belgische verzekeringsmarkt Niet alleen de verzekeringsondernemingen zijn op de Belgische verzekeringsmarkt actief. Ook andere onder ne - mingen of zelfstandigen bieden er hun diensten aan bij particulieren en verzekeringsondernemingen. Alles samen stelt de Belgische verzekeringsmarkt ongeveer personen te werk. Het gaat om werknemers in verzekeringsondernemingen, in agentschappen of in de makelaardij 4 : het personeel dat tewerkgesteld is in de verzekerings - ondernemingen die onder het toepassingsgebied van het Paritair Comité 306 vallen 5 ; de tussenpersonen (agenten en makelaars), die meestal zelfstandigen zijn; de personen in dienst van makelaarskantoren of verze - keringsagentschappen 6 7 ; de verzekeringsondernemingen die niet onder het toepassingsgebied van het Paritair Comité 306 vallen stellen naar schatting een 50-tal personen te werk. 8 Deze +/ verzekeringsprofessionals zijn als volgt verdeeld: Bron : RSZ-RSVZ-Assuralia Cijfers 2006 Het aantal banen die het verzekeringswezen, in ruime zin, aanbiedt, vertegenwoordigen 2% van het totaal aantal werknemers in de privésector. 4 De verzekering verschaft echter werk aan nog andere categorieën van personen, waarvan het precieze aantal onbekend is: - de personen die verzekeringsactiviteiten verrichten, maar in een bank werken ( bankverzekering ). Zij vallen onder het Paritair Comité 310: Assuralia beschikt in dit verband niet over gedetailleerde cijfers. - het personeel dat voor de sector werkt via outsourcing, zoals externe financiële beheerders, ondernemingen die gespecialiseerd zijn in het schadebeheer voor rekening van anderen, informatici, cateringdiensten, schoonmaakbedrijven ; - ten slotte doet de verzekering een beroep op tal van lasthebbers in het kader van expertiseopdrachten, zowel bij de contractsluiting als bij de schaderegeling. 5 De studie van Assuralia is in de eerste plaats uitgegaan van de werknemers van de verzekeringsondernemingen (en dit vanaf punt 3). 6 voor deze bedrijven is het Paritair Comité 307 bevoegd. 7 Agentschappen die in België buitenlandse maatschappijen vertegenwoordigen (algemene agenten of underwriters ) horen ook bij deze categorie. 8 P.m. Fortis Bank Verzekeringen behoorde tot 30 juni 2006 tot het Paritair Comité voor de openbare kredietinstellingen.

5 3. De werkgelegenheid in de verzekeringsondernemingen Tendensen Het aantal werknemers daalt Op 31 december 2006 stelden de verzekerings onder ne - mingen personen te werk met een overeenkomst voor onbepaalde duur (OOD), een daling met 1% in vergelijking met In 2006 werden personen aangeworven met een OOD. Daartegenover staan personen die een verze ke - rings onderneming hebben verlaten tijdens het jaar De gevolgen van de financiële en economische crisis tijdens de jaren zijn duidelijk merkbaar in de grafieken. 3. Het aantal deeltijdse werknemers blijft stijgen! 2. Stijging van het aantal aanwervingen, stabilisatie van het aantal vertrekkers In 2006 werkten 22,1% werknemers deeltijds De statistieken van dit hoofdstuk hebben uitsluitend betrekking op het personeel van de verzekeringsondernemingen die onder het toepassingsgebied van het Paritair Comité 306 vallen. Dit paritair comité werd opgericht bij koninklijk besluit van 9 februari 1971 en omschrijft zijn toepassingsgebied als volgt: de verzekeringsmaatschappijen met vaste premie en de onderlinge verzekeringsmaatschappijen, zowel de in België gevestigde zetels van buitenlandse maatschappijen als de Belgische maatschappijen. 10 Het is mogelijk dat een aantal werknemers opnieuw aangeworven wordt door een andere verzekeringsonderneming, cf. analyses hierna. 11 Zowel een deeltijdse arbeidsovereenkomst als vormen van tijdskrediet (vermindering van de prestaties met de helft of met 1/5).

6 06 4. De gemiddelde leeftijd van de werknemers blijft stijgen 2. Stijging van het aantal aanwervingen, stabilisatie van het aantal vertrekkers analyse De ondernemingen reageerden op de financiële crisis van onder andere door het aantal aanwervingen af te remmen. Sinds 2004 stijgt dit aantal opnieuw. Daarnaast noteerden we een forse stijging van het aantal vertrekkers tijdens deze twee crisisjaren. De gevolgen van deze twee tendensen samen brachten een daling van de tewerkstellingsgraad met zich mee. In 2006 bedroeg de gemiddelde leeftijd van de tewerkgestelde werknemers 42 jaar en 11 maanden Analyse van de tendensen 1. Het aantal werknemers daalt - analyse Sinds 2000 vertoont de tewerkstellingsgraad een constant dalende lijn. Zou een mogelijke uitleg hiervoor in de grote golf van fusies en overnames kunnen liggen? Tussen 2000 en 2006 heeft een groot aantal bedrijven 12 één of zelfs meerdere fusies of overnames gekend. Terwijl deze ondernemingen in 2000 nog werk ne - mers in dienst hadden, was dit aantal in 2006 tot gedaald. Deze daling met werknemers vertegenwoordigt 87%(!) van de totale daling op de markt gedurende dezelfde jaren. 3. Het aantal deeltijdse werknemers blijft stijgen! analyse De deeltijdse tewerkstelling blijft groeien en ook steeds meer mannen werken deeltijds (aangezien het ver vrouwelij - kingsproces kleiner is dan de stijging van de deeltijdse tewerkstelling) 13. Uit de studies blijkt dat in het merendeel van de gevallen werknemers uit vrije wil opteerden voor deeltijds werk. Een keuze die waarschijnlijk ingegeven is door de zoektocht naar een evenwicht tussen privéleven en beroeps acti - viteiten. 4. De gemiddelde leeftijd van de werknemers blijft stijgen analyse De verzekeringssector wordt ouder: de gemiddelde leeftijd schommelt rond de 43 jaar en de leeftijdspiramide geeft duidelijk aan dat de sector er alle belang bij heeft werk te maken van een degelijk toekomstgericht compe ten tie - beleid. Bovendien zal in 2015 één op de drie werknemers 60 zijn en ongeveer 30% daarvan is kaderlid. 12 Waaronder AG, Fortis Bank, Fortis Insurance Belgium, AGF (Allianz geworden), Assubel, Apra, AXA Belgium, CGU, Delta Lloyd, Dexia, De Vaderlandsche, DVV, Fortis ING, Mauretus, Naviga, P&V, RVS, Vivium, Winterthur, Zurich, 13 Cf. de profielen per categorie, punt 3.4.

7 07 Ook de volgende vaststelling wijst op een veroudering: de gemiddelde leeftijd van personen die de onderneming verlaten (41 jaar en 9 maanden) ligt lager dan de gemid - delde leeftijd van de in de ondernemingen aanwezige per - sonen (42 jaar en 11 maanden), wat automatisch tot een versnelde veroudering leidt. De sector werft natuurlijk ook jongeren aan (gemiddelde leeftijd 32 jaar en 11 maanden) maar onvoldoende om de tendens te doen keren. De gemiddelde leeftijd van door verze keringsondernemingen tewerkgestelde werknemers stijgt ieder jaar met 3,5 maanden! Dit houdt in dat: 17% van de totale populatie met een OOD is tussen de 50 en 55 (8% vrouwen en 8,9% mannen). De 30 tot 35-jarigen vertegenwoordigen 13,5% (waarvan bijna 8% vrouwen en 5,5% mannen). Voor een correcte interpretatie van deze grafiek dient men te weten dat het totaal in procenten voorgestelde mannen en vrouwen het totale aantal (100%) van de werknemers met een OOD op 31 december 2006 uitmaakt. > <20 0 Een groot aantal van de in de ondernemingen tewerk - gestelde werknemers is ouder dan 45 jaar. Deze concen - tratie is in onze sector trouwens groter dan op inter - professioneel vlak.

8 Kerncijfers a. OBD, OOD en FTE Overzicht van het aantal overeenkomsten van onbe - paalde duur op : Voltijds Deeltijds Totaal Mannen Vrouwen Totaal Aantal tijdelijke overeenkomsten gesloten gedurende het jaar : Gemiddeld aantal 16 werknemers en equivalent met een voltijdse overeenkomst (FTE 17 ) : Totaal (OOD+OBD) Voltijds Deeltijds FTE De tewerkstelling uitgedrukt in voltijds equivalent daalt sneller dan de tewerkstelling uitgedrukt in aantal werk - nemers met een overeenkomst van onbepaalde duur: da - ling met 9,6% van het FTE tegenover een daling met 7,6% van het aantal OOD s. Dit fenomeen wordt onte gen - sprekelijk verklaard door de stijging van het aantal per - sonen dat deeltijds werkt (cf. punt b). Type contract Mannen Vrouwen Totalen Bepaalde duur Studenten b. Ontwikkeling Aantal OOD Vrouwen 48,2% 51,1% + Deeltijds 15,2% 22,1% ++ FTE Verdeling per categorie uitvoerend 61,0% 61,5% = kader 25,3% 27,9% + directie 2,7% 3,9% + inspecteurs 7,0% 5,7% - agenten 2,6% 0,4% - arbeiders 1,4% 0,6% - Gemiddelde leeftijd 41 jaar en 2 maanden 42 jaar en 11 maanden + Gemiddelde anciënniteit 15 jaar 16 jaar en 4 maanden + Hogere en universitaire opleiding 51,4% 60,2% De vermelde aantallen zijn absolute cijfers, die niet teruggebracht zijn tot hun voltijds equivalent, en die de situatie van de werkgelegenheid weergeven op 31 december. 15 We bespreken de tijdelijke overeenkomsten in punt 3.7. van deze studie. 16 Ongeacht het type van arbeidsovereenkomst: hetzij van onbepaalde duur, hetzij van bepaalde duur. 17 Full Time Equivalent.

9 Analyse van de kerncijfers per categorie De sectorale collectieve arbeidsovereenkomst 18 deelt het personeel van verzekeringsondernemingen in de volgende zes categorieën (in volgorde van numeriek belang) in 19 : het uitvoerend bediendenpersoneel (5 deelcategorieën), de kaderleden (3 subcategorieën), de inspecteurs (4 subcategorieën), de bezoldigde agenten (in tegenstelling tot de zelfstan - dige agenten), de directieleden en de arbeiders. 20 a. Ontwikkeling tussen 2000 en 2006 wat betreft de beroepscategorieën: Het aantal kaderleden (van 25,3% naar 27,9%) en directieleden (van 2,7% naar 3,9%) stijgt. In tegenstelling tot wat men zou denken is het aandeel van het uitvoerend personeel de laatste 7 jaar vrij stabiel gebleven (61% tegenover 61,5%); Het aandeel van personen met een commerciële functie daalt (7 naar 5,7% voor de inspecteurs en 2,6 naar 0,4% voor de agenten). b. Ontwikkeling voor wat betreft de ver - vrouwelijking van het personeel % Vrouwelijke werknemers Uitvoerend personeel 62,0 63,2 Kaderleden 32,7 38,0 Inspecteurs 5,6 10,1 Directie 12,8 20,2 Ondanks het feit dat de ondernemingen meer mannen aanwerven, stellen we een vervrouwelijking van de sector vast. Dit is deels te wijten aan het feit dat mannen en vrouwen een verschillende carrièrevisie hebben: mannen geven de voorkeur aan turn-over (standaardprofiel van iemand die een onderneming verlaat is een man 21 ), vrouwen blijven hun onderneming vaker trouw Sinds 2003 zijn meer dan 50% van de tewerkgestelde personen vrouwen en men mag er logischerwijze van uitgaan dat dit aandeel in de toekomst zal blijven stijgen. Momenteel zijn bijna 4 op 10 kaderleden vrouwen (28% in 1996, 38% in 2006). Op kaderniveau komt een manvrouwpariteit steeds dichterbij. Op directieniveau is 1 directeur op 5 een vrouw. Bovendien zorgen interne projecten in het kader van het diversiteitsbeleid van de ondernemingen voor een verdere vervrouwelijking en krijgen steeds meer vrouwen een functie met verantwoordelijkheid toegewezen CAO van over de arbeids- en loonvoorwaarden, koninklijk besluit van 13 februari 1980, Belgisch Staatsblad van 4 juni De indeling in categorieën geschiedt niet op basis van het diploma maar van de uitgeoefende functie. De CAO somt deze functies op en deelt ze in meerdere categorieën in. 20 Met uitzondering van de agenten en arbeiders die nu een grote minderheid vormen, cf. absolute cijfers in punt Cf. hierna punt Ter informatie, cf. Diversiteit in de ondernemingen, artikel van het brandpunt van Assurinfo nr. 36 van 15 november 2007.

10 10 c. Ontwikkeling met betrekking tot het meest voorkomende diploma 23 Meest voorkomend opleidingsniveau Uitvoerend personeel Middelbaar : 38,3% Hoger : 40,3% Kaderleden Universiteit : 45,9% 24 Universiteit : 46,7% 25 Inspecteurs Universiteit: 33,4% Hoger : 36,6% Directie Universiteit: 80,6% Universiteit : 72,3% In 2006 bezat in totaal 60,2% van de werknemers een diploma hogere of universitaire studies. Het percentage werknemers met een hoge opleidingsgraad (hogere studies voor het uitvoerend personeel, universitaire studies voor de kaderleden) stijgt, in het bijzonder omdat werknemers met een lager diploma die met pensioen vertrokken of op brugpensioen gingen, vervangen werden door personen met een hogere basisopleiding. Deze tendens is meer uitgesproken voor het uitvoerend personeel en de inspecteurs dan voor kaderleden. Niettemin is de op directieniveau vastgestelde beweging verrassend. d. Ontwikkeling voor wat betreft het aandeel van deeltijdse werknemers 26 Deeltijdse arbeid Mannen Vrouwen Mannen Vrouwen Uitvoerend personeel 3,5% 32,6% 8,9% 42,8% Kaderleden 2,0% 14,8% 3,9% 24,4% Inspecteurs 1,3% 3,3% 1,1% 4,9% Directie 4,0% 13,8% 2,9% 6,9% Het aantal vrouwen dat voor deeltijds werk kiest is nog altijd veel groter dan het aantal mannen maar geleidelijk doet zich een inhaalbeweging voor (bijna 9% van de mannen van het uitvoerend personeel werkt deeltijds). Eén vrouwelijk kaderlid op vier werkt deeltijds. Deeltijds werken mag dan wel in de lift zitten 27, voor directiefuncties is dit niet het geval 23 De opleidingsniveaus worden als volgt ingedeeld: - universitair onderwijs of hoger onderwijs van het lange type (= universiteit ); - hoger onderwijs van het korte type, bijvoorbeeld graduaat, regentaat, kandidatuur (= hoger ); - secundair onderwijs (= middelbaar ); - lagere studies (= lager ). 24 Universiteit + hoger in 2000: 76 %. 25 Universiteit + hoger in 2006: 80,3 %. 26 Een deeltijdse arbeidsovereenkomst of een vermindering van de prestaties onder de vorm van een tijdskrediet. 27 Cf. hierna punt 3.2.

11 In- en uitstroom a. Cijfers en ontwikkelingen Het totale personeelsbestand op 31 december 2006 is het resultaat van het verschil tussen het aantal aanwervingen (+) en het aantal vertrekkers (-) tijdens het jaar Op 31 december 2006 stelden de verzekerings onder - nemingen personen tewerk met een overeenkomst voor onbepaalde duur (OOD), een daling met 1% in vergelijking met Aanwezig op 31/12/2005 Aangeworven in 2006 Vertrokken in 2006 Aanwezig op 31/12/ Ontwikkeling = - b. Standaardprofiel van de aangeworven personen en van personen die de onderneming hebben verlaten Het standaardprofiel van een in 2006 aangeworven persoon is: een man kaderlid (loonschaalniveau C1) ongeveer 33 jaar. Het standaardprofiel van een werknemer die in 2006 een verzekeringsonderneming verliet, is eveneens een man kaderlid (loonschaalniveau C1) ongeveer 43 jaar. en met een anciënniteit van 13 jaar Structuur van de sector a. Ontwikkeling wat betreft de grootte van de ondernemingen en het tewerkgestelde personeel Er zijn zo n 120 verzekeringsondernemingen die actief zijn op de Belgische markt. Ongeveer driekwart van deze ondernemingen stelt personeel tewerk. Het andere kwart is actief op de Belgische verzekeringsmarkt, maar stelt geen personeel tewerk. 29 Het overgrote deel van de werknemers wordt tewerk ge steld door ondernemingen met meer dan 500 werk nemers (70%). Toch daalt dit aandeel lichtjes de laatste zes jaar ter - wijl het aandeel van ondernemingen die tussen de 150 en 500 werknemers tewerkstellen gevoelig stijgt (bijna 20%) Grootte van de Aantal % van het totale Aantal % van het totale onderneming ondernemingen personeelsbestand ondernemingen personeelsbestand < 50 werknemers 60 4,1 41 2, werknemers 30 10,7 20 7, werknemers 12 13, ,5 > 500 werknemers 14 72, ,2 28 Cf. analyse in punt 3.4 a. 29 Het gaat hier veelal om buitenlandse verzekeringsondernemingen waarvoor de grote agenturen als wettelijke vertegenwoordiger optreden. Voor deze agentschappen of underwriters is het Paritair Comité 307 bevoegd.

12 12 b. De top 20 van de groepen inzake tewerkstelling Groep Aantal Sector Incasso Incasso Incasso werknemers (%) Niet-Leven Leven Totaal 1 AXA ,4 16,6% 12,7% 13,9% 2 Fortis ,4 16,0% 26,5% 23,3% 3 Ethias ,0 13,2% 13,1% 13,1% 4 KBC ,4 9,2% 14,6% 12,9% 5 Winterthur ,9 6,5% 1,4% 2,9% 6 ING ,4 3,5% 6,7% 5,8% 7 AGF ,8 3,5% 2,9% 3,1% 8 Dexia ,7 4,1% 9,8% 8,0% 9 P&V 861 3,6 3,8% 1,1% 1,9% 10 Mercator 732 3,1 3,7% 0,6% 1,6% 11 Generali 634 2,7 2,0% 1,5% 1,6% 12 Federale 620 2,6 2,0% 0,5% 1,0% 13 Ergo 584 2,5 3,6% 0,9% 1,8% 14 Atradius 481 2,0 0,8% 0,0% 0,2% 15 Swiss Life 342 1,4 0,6% 2,0% 1,6% 16 Delta Lloyd 262 1,1 0,0% 1,7% 1,2% 17 Mensura 201 0,8 1,6% 0,0% 0,5% 18 Euler Hermes 201 0,8 0,6% 0,0% 0,2% 19 Argenta 184 0,8 0,8% 0,9% 0,9% 20 Inter Partner Assistance 165 0,7 0,3% 0,0% 0,1% TOTAAL ,2 De hypothese volgens welke de tak niet-leven arbeids - intensiever is (de tak niet-leven vergt meer werk om tot hetzelfde premieniveau te komen) wordt over het al ge - meen bevestigd. De verzekeringsondernemingen werken steeds minder met overeenkomsten van bepaalde duur (OBD): tussen 2000 en 2006 is het aantal keer dat er per jaar een overeenkomst van bepaalde duur gesloten wordt gedaald met ongeveer 40% Overeenkomsten van bepaalde duur a. Cijfers en ontwikkeling Type contract Totaal aantal Mannen Vrouwen 2006 werknemers Bepaalde duur Studenten

13 13 b. Waarom met overeenkomsten van bepaalde duur werken? Contracten van bepaalde duur worden veelal gesloten ter vervanging van werknemers die van een ouderschapsverlof of een tijdskrediet genieten. De bijstandsverzekeraars stellen veel werknemers met een OBD tewerk, vooral tijdens vakantieperiodes (14,2% van het totaal aantal werknemers met een OBD, tegenover 1,8% van het totaal aantal werknemers met een OOD). c. Het standaardprofiel van werknemers met een tijdelijke overeenkomst 2006 % vrouwen gemiddelde meest voorkomend % leeftijd opleidingsniveau deeltijdsen Bepaalde duur 58,4 28 jaar en 4 maanden hoger : 60,2% 15,1 Studenten 56,3 20 jaar en 6 maanden - - d. 150 jongerenovereenkomsten meer In het akkoord is in de aanwerving voorzien van 150 jonge werkzoekenden in het kader van een tijdelijke overeenkomst (een jaar of 6 maanden). De werkgevers verbinden er zich eveneens toe hen een aanvullende opleiding tijdens de werkuren van minstens drie maanden te geven. Het akkoord bepaalt voor het eerst dat de werkgevers er zich overeenkomstig het interprofessionele akkoord zich toe verbinden dat 75 werkzoekenden (op de 150) afkomstig zijn uit de doelgroepen zoals voorzien in het interprofessionele akkoord. De doelgroepen van het IPA zijn: gehan di - capten, laaggeschoolde jongeren, jonge werknemers on - geacht hun origine. Het interprofessionele akkoord legt ook de klemtoon op gelijke kansen voor mannen en vrouwen. Na afloop van de overeenkomst die in het kader van dat plan werd gesloten, zullen de werkgevers op positieve wijze nagaan of zij de jonge werknemer via een OBD, een OOD of eventueel een startbaanovereenkomst kunnen aan wer - ven. De aanwerving van die 150 jonge werkzoekenden is een verbintenis die Assuralia namens alle verzekerings - ondernemingen is aangegaan. 30 Gesloten op 4 oktober Ankerpunt 4: diversiteit en geen discriminatie

14 14 4. Cijfermatige tabellen Profiel van de werknemers tewerkgesteld op 31 december 2006 Mannen Vrouwen Totaal Aantal werknemers onder wie deeltijdsen BEDIENDEN - UITVOEREND PERSONEEL 1e categorie e categorie e categorie e categorie A e categorie B TOTAAL KADERLEDEN Categorie Categorie Categorie TOTAAL INSPECTEURS 1e categorie e categorie e categorie e categorie TOTAAL AGENTEN Agenten Algemene agenten TOTAAL DIRECTIE TOTAAL ARBEIDERS TOTAAL Leeftijd 43 jaar en 7 maanden 41 jaar en 4 maanden 42 jaar en 11 maanden Anciënniteit 15 jaar en 3 maanden 15 jaar en 5 maanden 15 jaar en 4 maanden 32 Dit gedeelte betreft uitsluitend de OOD.

15 Profiel van de in 2006 aangeworven en vertrokken werknemers a. Absolute cijfers Aangeworven in 2006 Mannen Vrouwen Totaal Aantal werknemers onder wie deeltijdsen BEDIENDEN - UITVOEREND PERSONEEL 1e categorie e categorie e categorie e categorie A e categorie B TOTAAL KADERLEDEN Categorie Categorie Categorie TOTAAL INSPECTEURS 1e categorie e categorie e categorie e categorie TOTAAL AGENTEN Agenten Algemene agenten TOTAAL DIRECTIE TOTAAL ARBEIDERS TOTAAL Leeftijd 33 jaar en 6 maanden 32 jaar en 2 maanden 32 jaar en 11 maanden

16 16 Vertrokken in 2006 Mannen Vrouwen Totaal Aantal werknemers onder wie deeltijdsen BEDIENDEN - UITVOEREND PERSONEEL 1e categorie e categorie e categorie e categorie A e categorie B TOTAAL KADERLEDEN Categorie Categorie Categorie TOTAAL INSPECTEURS 1e categorie e categorie e categorie e categorie TOTAAL AGENTEN Agenten Algemene agenten TOTAAL DIRECTIE TOTAAL ARBEIDERS TOTAAL Leeftijd 42 jaar en 7 maanden 40 jaar en 7 maanden 41 jaar en 9 maanden Anciënniteit 12 jaar en 7 maanden 13 jaar en 9 maanden 13 jaar en 1 maand

17 17 b. Analyse van de in- en uitstroom De sector werft jongeren aan (gemiddelde leeftijd bijna 33 jaar) maar ook werknemers met ervaring (14,2% van de aangeworvenen zijn 50 of ouder). De gemiddelde leeftijd van werknemers die de onderneming verlaten (41 jaar en 9 maanden) ligt lager dan de gemiddelde leeftijd van de in de ondernemingen aanwezige personen (42 jaar en 11 maanden), wat het verouderingseffect versterkt. 33 > <20 0 De redenen voor vertrek zijn de volgende: Mannen Vrouwen Totaal - beëindiging met vergoeding beëindiging zonder vergoeding pensioen brugpensioen ontslag genomen overlijden TOTAAL Cf. punt 3.2.

18 18 Redenen voor vertrek voor de personen jonger dan 35 en die ouder dan 50 jaar. Jonger dan 35 jaar Ouder dan 50 jaar Beëindiging (Brug)Pensioen Ontslag Schematisch : > <20 0 Jonger dan 35 jaar: vaker ontslag, in het bijzonder voor mannen; jaar: meer beëindigingen; Ouder dan 50 jaar: vaker (brug)pensioen (verlaten van de arbeidsmarkt).

19 5. Toekomst 19 Wanneer we terugblikken op het verleden is het duidelijk dat de verzekeringsberoepen de laatste dertig jaar een grotere ontwikkeling hebben doorgemaakt dan in een hele eeuw voordien. Beroepen van gisteren zijn niet noodzakelijk die van vandaag Beroepen als stenotypist of zelfs documentalist zijn voorbijgestreefd door de steeds verder evoluerende technologie, om nog te zwijgen over bijna vergeten beroepen zoals confectieklerken of perforeerders 34. Andersom bestaan er nu belangrijke functies die tot tien jaar geleden niet gekend waren zoals audit, business analyst, compliance officer, projectbeheerder. Naar aanleiding van deze gewijzigde situatie hebben de sociale partners de huidige indeling die van 1979 dateert en waarop de sectorale minimumbarema s en hun progressie gebaseerd is - geactualiseerd. De activiteiten binnen ondernemingen hebben een complete gedaanteverandering ondergaan: de inhoud, de vorm, de technieken, Dit heeft onvermijdelijk gevolgen gehad (en zal in de toekomst nog gevolgen hebben) voor het HR-beleid voor wat betreft het tewerkgestelde personeel en de aanwervingen. Ondernemingen dienen voortaan te beschikken over een grondige analyse van de beroepen, de bekwaamheden, de opleidingen en de noden wanneer ze hun personeels - bestand wensen te vernieuwen. Daarom zijn onder - nemingen steeds meer vooruitziend in hun beheer en heeft Assuralia zijn studie beroepsklassen verder uitgediept. Door het huidige economische, commerciële en concur - rentiële klimaat trachten verzekerings onder nemingen te innoveren wat betreft hun producten door het aanbod te diversifiëren, maar ook de kwaliteit van hun diensten te verbeteren. De organisatie van de interne structuren en procedures wordt overigens verder gerationaliseerd om tot een beter kostenbeheer te komen. Deze tendensen zullen zich verder doorzetten in de bedrijfsrealiteit. De beroepen van vandaag zijn niet noodzakelijk die van morgen Deze golf van steeds wijzigende activiteiten en beroepen in het verzekeringswezen is een continu gegeven. Het werk van verzekeringsprofessionals wordt steeds gediversi fieer - der en complexer. Aan de oorsprong daarvan liggen de omgevingsfactoren. We onderscheiden vier soorten omgevingsfactoren die een invloed hebben op de strategie en de activiteiten van de ondernemingen: 1.ECONOMISCHE (mondialisering, mededinging, invloed van de aandeelhouders ). Bv.: Ontwikkeling van innoverende producten, Concentratie op core business, of zelfs uitbesteding van activiteiten. 2.TECHNOLOGISCHE (informatie- en commu ni ca tie - technologie). Bv.: No-paperbeleid (scannen van dossiers), Massale communicatie per , Elektronische verbinding Arbeidsongevallen (EVA-LEA) (in formatisering van elektronische berichtenstroom en uitwisseling met de Kruispuntbank voor de Sociale Zekerheid), PC-banking (beheer van verzekeringsovereenkomsten en schadegevallen via pc door middel van een be - veiligde toegangscode ). 34 Hiervan zijn nog sporen te vinden in de sectorale CAO van over de arbeids- en loonvoorwaarden (koninklijk besluit van 13 februari 1980, Belgisch Staatsblad van 4 juni 1980). Confectieklerken: bedienden die belast zijn met het overschrijven op gedrukte stukken (steekkaarten, registers, brieven, adresplaten, polissen, enz.) van de mondeling of schriftelijk gepreciseerde teksten of cijfers ; Perforeerder en/of verificateur aan de statistiekmachines tewerkgesteld aan de machine voor het perforeren en/of nazien van de kaarten van de statistiekmachines.

20 3.MAATSCHAPPELIJKE (demografie, levenswijze, consumptiebehoeften ): Bv.: Toename van de pensioengerelateerde producten van de tweede en derde pijler, Groter aanbod inzake bijstandsgerelateerde producten (crisissituaties, seniorenhulp, ). 4.REGLEMENTAIRE (juridisch, fiscaal, Belgisch en Europees kader ). Bv.: Constante en regelmatige evolutie en steeds complexer wordende Belgische en Europese wetgeving (bv.: privé - leven, wet op de aanvullende pensioenen, corporate governance, antidiscriminatie, generatie pact, ), Steeds meer verplichtingen met het oog op informatie en transparantie tegenover het publiek en met het oog op controle tegenover de toezichthouders (CBFA), De fundamentele impact van Solvency II en van de nieuwe boekhoudnormen in de ondernemingen. Een swingende verzekeringsmarkt Het komt er voor de ondernemingen in de eerste plaats op aan zich zowel strategisch als sociaal aan te passen teneinde competitief te blijven en de kosten in de hand te houden. Op sociaal vlak mag het belang van een goed competentiebeheer en een continue opleiding van de medewerkers nooit onderschat worden. De noodzaak van een vooruitziend werkgelegenheidsbeleid heeft de sociale partners ertoe gebracht een paritair observatorium over de ontwikkeling van de verzekeringsberoepen op te richten uit een toekomstgericht oogpunt. design : spin ASSURINFO is bestemd voor leden van Assuralia. De inhoud ervan is in principe vertrouwelijk. Het documentaire gedeelte van ASSURINFO bevat informatie uit diverse bronnen, waaronder een persoverzicht. Assuralia geeft deze informatie louter als documentatie, wat daarom niet betekent dat ze ook achter de inhoud staat.

Statistische reeks. Werkgelegenheid in het verzekeringswezen in 2008

Statistische reeks. Werkgelegenheid in het verzekeringswezen in 2008 Nr. 28 Weekblad van 17 september 2009 Statistische reeks Werkgelegenheid in het verzekeringswezen in 2008 Inleiding 2 1. De Belgische verzekeringsmarkt 3 2. De werkgelegenheid in de verzekeringsondernemingen

Nadere informatie

Werkgelegenheid in het verzekeringswezen in 2009. 1. Inleiding 2. 2. De Belgische verzekeringsmarkt 3

Werkgelegenheid in het verzekeringswezen in 2009. 1. Inleiding 2. 2. De Belgische verzekeringsmarkt 3 Nr. 28 Weekblad van 23 september 2010 Werkgelegenheid in het verzekeringswezen in 2009 1. Inleiding 2 2. De Belgische verzekeringsmarkt 3 3. De werkgelegenheid in de verzekeringsondernemingen 4 3.1 Tendensen

Nadere informatie

Tewerkstelling in de verzekeringsondernemingen in 2003

Tewerkstelling in de verzekeringsondernemingen in 2003 Assur I Tewerkstelling in de verzekeringsondernemingen in 2003 1. Inleiding II 2. De sector in de ruime zin: 49.000 werknemers III 3. De werkgelegenheid in de verzekeringsondernemingen IV 3.1. Analysegebied

Nadere informatie

Statistische reeks. Werkgelegenheid in het verzekeringswezen in 2013

Statistische reeks. Werkgelegenheid in het verzekeringswezen in 2013 Nr. 25 Weekblad van 10 juli 2014 Statistische reeks Werkgelegenheid in het verzekeringswezen in 2013 Inleiding... 2 1. De Belgische verzekeringsmarkt... 3 2. De werkgelegenheid in de verzekeringsondernemingen...

Nadere informatie

WERKGELEGENHEID IN HET VERZEKERINGSWEZEN IN 2010

WERKGELEGENHEID IN HET VERZEKERINGSWEZEN IN 2010 Nr. 33 Weekblad van 17 november 2011 WERKGELEGENHEID IN HET VERZEKERINGSWEZEN IN 2010 Inleiding 2 1. De Belgische verzekeringsmarkt 3 2. De werkgelegenheid in de verzekeringsondernemingen 4 2.1 Tendensen

Nadere informatie

Statistische reeks Werkgelegenheid in het verzekeringswezen in 2015

Statistische reeks Werkgelegenheid in het verzekeringswezen in 2015 Nr. 22 Weekblad van 30 juni 2016 Statistische reeks Werkgelegenheid in het verzekeringswezen in 2015 1 INLEIDING 2 2 DE BELGISCHE VERZEKERINGSMARKT 3 3 DE WERKGELEGENHEID IN DE VERZEKERINGSONDERNEMINGEN

Nadere informatie

Statistische reeks. Werkgelegenheid in het verzekeringswezen in 2012

Statistische reeks. Werkgelegenheid in het verzekeringswezen in 2012 Nr. 31 Weekblad van 10 oktober 2013 Statistische reeks Werkgelegenheid in het verzekeringswezen in 2012 Inleiding... 2 1.De Belgische verzekeringsmarkt... 3 2.De werkgelegenheid in de verzekeringsondernemingen...

Nadere informatie

STATISTISCHE REEKS WERKGELEGENHEID IN HET VERZEKERINGSWEZEN IN 2011

STATISTISCHE REEKS WERKGELEGENHEID IN HET VERZEKERINGSWEZEN IN 2011 Nr. 37 Weekblad van 6 december 2012 STATISTISCHE REEKS WERKGELEGENHEID IN HET VERZEKERINGSWEZEN IN 2011 Inhoud INLEIDING... 2 1. DE BELGISCHE VERZEKERINGSMARKT... 3 2. DE WERKGELEGENHEID IN DE VERZEKERINGSONDERNEMINGEN...

Nadere informatie

Statistische reeks Werkgelegenheid in het verzekeringswezen in 2016

Statistische reeks Werkgelegenheid in het verzekeringswezen in 2016 Nr. 25 Weekblad van 13 juli 2017 Statistische reeks Werkgelegenheid in het verzekeringswezen in 2016 1 INLEIDING 2 2 DE BELGISCHE VERZEKERINGSMARKT 3 3 DE WERKGELEGENHEID IN DE VERZEKERINGSONDERNEMINGEN

Nadere informatie

Statistische reeks Werkgelegenheid in het verzekeringswezen in 2014

Statistische reeks Werkgelegenheid in het verzekeringswezen in 2014 Nr. 22 Weekblad van 25 juni 2015 Statistische reeks Werkgelegenheid in het verzekeringswezen in 2014 Inleiding... 2 1. De Belgische verzekeringsmarkt... 3 2. De werkgelegenheid in de verzekeringsondernemingen...

Nadere informatie

Statistische reeks Werkgelegenheid in het verzekeringswezen in 2017

Statistische reeks Werkgelegenheid in het verzekeringswezen in 2017 Nr. 24 Weekblad van 12 juli 2018 Statistische reeks Werkgelegenheid in het verzekeringswezen in 2017 1 INLEIDING 2 2 DE BELGISCHE VERZEKERINGSMARKT 3 3 DE WERKGELEGENHEID IN DE VERZEKERINGSONDERNEMINGEN

Nadere informatie

INHOUDSTAFEL. Afdeling 1: Ontslag wegens technische redenen van arbeidsorganisatie Artikel 8

INHOUDSTAFEL. Afdeling 1: Ontslag wegens technische redenen van arbeidsorganisatie Artikel 8 19.9.2011 PARITAIR COMITÉ VOOR HET VERZEKERINGSWEZEN INHOUDSTAFEL PROTOCOL VAN SECTORAKKOORD 2011-2012 Hoofdstuk 1: Toepassingsgebied Artikel 1 Hoofdstuk 2: Koopkracht Afdeling 1: Voor 2011 Artikel 2:

Nadere informatie

Verdeling volgens geslacht binnen de KBC Groep

Verdeling volgens geslacht binnen de KBC Groep Personeelsgegevens 2015 De onderstaande gegevens zijn gebaseerd op een extrapolatie van de cijfers voor de periode van 1 januari tot 30 september 2015. Wanneer een status wordt gegeven zijn dit cijfers

Nadere informatie

Brussels Observatorium voor de Werkgelegenheid

Brussels Observatorium voor de Werkgelegenheid Brussels Observatorium voor de Werkgelegenheid Juli 2013 De evolutie van de werkende beroepsbevolking te Brussel van demografische invloeden tot structurele veranderingen van de tewerkstelling Het afgelopen

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF JANUARI 2010

NIEUWSBRIEF JANUARI 2010 NIEUWSBRIEF JANUARI 2010 DE ANTI-CRISISMAATREGELEN VOOR DE BEDIENDEN WORDEN VERLENGD De anti-crisismaatregelen, die eerst maar liepen tot 31 december 2009, zijn zoals verwacht verlengd met zes maanden

Nadere informatie

Trends op de Belgische arbeidsmarkt (1983-2013)

Trends op de Belgische arbeidsmarkt (1983-2013) 1 Trends op de Belgische arbeidsmarkt (1983-2013) Trends op de Belgische arbeidsmarkt (1983-2013) 1. Arbeidsmarktstatus van de bevolking van 15 jaar en ouder in 1983 en 2013 De Belgische bevolking van

Nadere informatie

FONDS VOOR ARBEIDSONGEVALLEN

FONDS VOOR ARBEIDSONGEVALLEN FONDS VOOR ARBEIDSONGEVALLEN Oktober 2011 De arbeidsongevallen in de uitzendarbeidsector in 2010 1 Inleiding De arbeidsongevallen van de uitzendkrachten kunnen worden geanalyseerd op basis van drie selectiecriteria

Nadere informatie

Diverse bepalingen van 1988 tot 2004: Baremaverhogingen en premies gekoppeld aan de sectorakkoorden

Diverse bepalingen van 1988 tot 2004: Baremaverhogingen en premies gekoppeld aan de sectorakkoorden Premies 1988-2004 Diverse bepalingen van 1988 tot 2004: Baremaverhogingen en premies gekoppeld aan de sectorakkoorden 1. Akkoord 2003-2004 1 Eenmalige premie Principe: De werkgevers kennen de werknemers

Nadere informatie

Tewerkstelling. pharma.be vzw asbl

Tewerkstelling. pharma.be vzw asbl Tewerkstelling In 2012e werkten in de sector meer dan 32.500 personen. Dat is 6,7 % van de totale tewerkstelling in de verwerkende industrie en 1,2 % van de totale tewerkstelling in de private sector.

Nadere informatie

Impact van de activeringsmaatregelen op de tewerkstelling van werknemers met een buitenlandse nationaliteit

Impact van de activeringsmaatregelen op de tewerkstelling van werknemers met een buitenlandse nationaliteit Impact van de activeringsmaatregelen op de tewerkstelling van werknemers met een buitenlandse nationaliteit Dienst Studies Studies@rva.be Inhoudstafel: 1 INLEIDING 1 2 OVERZICHT VAN DE VOORNAAMSTE ACTIVERINGSMAATREGELEN

Nadere informatie

PERSBERICHT Brussel, 20 december 2013

PERSBERICHT Brussel, 20 december 2013 PERSBERICHT Brussel, 20 december 2013 Werkgelegenheid stabiel, werkloosheid opnieuw in stijgende lijn Arbeidsmarktcijfers derde kwartaal 2013 Na het licht herstel van de arbeidsmarkt in het tweede kwartaal

Nadere informatie

Fiche 3: tewerkstelling

Fiche 3: tewerkstelling ECONOMISCHE POSITIONERING VAN DE FARMACEUTISCHE INDUSTRIE Fiche 3: tewerkstelling In de sector werken meer dan 29.400 personen; het volume van de tewerkstelling stijgt met een constant ritme van 3,7 %,

Nadere informatie

Collectieve arbeidsovereenkomst van 18 januari 2016 betreffende het sectorakkoord 2015-2016

Collectieve arbeidsovereenkomst van 18 januari 2016 betreffende het sectorakkoord 2015-2016 PARITAIR COMITÉ VOOR HET VERZEKERINGSWEZEN (PC 306) Collectieve arbeidsovereenkomst van 18 januari 2016 betreffende het sectorakkoord 2015-2016 Inhoudstafel 1. Toepassingsgebied 2. Vastheid van betrekking

Nadere informatie

FONDS VOOR ARBEIDSONGEVALLEN

FONDS VOOR ARBEIDSONGEVALLEN FONDS VOOR ARBEIDSONGEVALLEN December 2012 De arbeidsongevallen in de uitzendsector in 2011 1 Inleiding De arbeidsongevallen van uitzendkrachten kunnen worden geanalyseerd aan de hand van 3 selectiecriteria

Nadere informatie

Meer werk door meer mobiliteit

Meer werk door meer mobiliteit Meer werk door meer mobiliteit Jan Vanthuyne 1 Actuele situatie arbeidsmarkt Over alle leeftijden heen relatief weinig professionele mobiliteit Nog sterker het geval bij oudere werknemers Gemiddeld hoge

Nadere informatie

Een opleidingskrediet, uitgedrukt in aantal dagen per jaar, wordt, voor het jaar 2014, collectief op bedrijfsvlak als volgt bepaald:

Een opleidingskrediet, uitgedrukt in aantal dagen per jaar, wordt, voor het jaar 2014, collectief op bedrijfsvlak als volgt bepaald: CAO BIJWERKING 1 maart 2014 PARITAIR COMITÉ VOOR HET VERZEKERINGSWEZEN (PC 306) COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST VAN 13 FEBRUARI 2014 BETREFFENDE HET SECTORAKKOORD 2013-2014 1 1. Toepassingsgebied Artikel

Nadere informatie

De loonkloof tussen vrouwen en mannen in België. Samenvatting rapport 2011

De loonkloof tussen vrouwen en mannen in België. Samenvatting rapport 2011 De loonkloof tussen vrouwen en mannen in België Samenvatting rapport 2011 Hoe groot is de loonkloof? Daalt de loonkloof? De totale loonkloof Deeltijds werk Segregatie op de arbeidsmarkt Leeftijd Opleidingsniveau

Nadere informatie

De loopbaanonderbreking Actualisatie

De loopbaanonderbreking Actualisatie De loopbaanonderbreking 1985-1998 - Actualisatie De belangrijkste wijzigingen van de koninklijke besluiten inzake loopbaanonderbreking De reglementering van de privé-sector K.B. van 22.03.1995 - Koninklijk

Nadere informatie

Verdere evolutie van de geharmoniseerde werkloosheid in ruime zin

Verdere evolutie van de geharmoniseerde werkloosheid in ruime zin Verdere evolutie van de geharmoniseerde werkloosheid in ruime zin ruime zin in België, Duitsland, Frankrijk en Nederland in 2014 Directie Statistieken, Begroting en Studies stat@rva.be Inhoudstafel: 1

Nadere informatie

Paritair Comité voor de landbouw

Paritair Comité voor de landbouw 1440000 Paritair Comité voor de landbouw Anciënniteitstoeslag... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 29 juli 2005 (76.404)... 2 Eindejaarspremie... 3 Collectieve arbeidsovereenkomst van 16 juni 2000

Nadere informatie

Stijging van het aantal werkzoekende uitkeringsgerechtigde volledig werklozen maar eerste daling bij de jongeren onder 25 jaar

Stijging van het aantal werkzoekende uitkeringsgerechtigde volledig werklozen maar eerste daling bij de jongeren onder 25 jaar Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening Directie Interne en Externe Communicatie Keizerslaan, 7-9 - 1000 Brussel Tel. 02 515 42 81 www.rva.be Brussel, 8 mei Persmededeling Stijging van de volledige werkloosheid,

Nadere informatie

FONDS VOOR ARBEIDSONGEVALLEN

FONDS VOOR ARBEIDSONGEVALLEN FONDS VOOR ARBEIDSONGEVALLEN Juli 2014 Statistisch verslag van de arbeidsongevallen van 2013 - Privésector 1 Aanpassing van de formule van de gevolgen van arbeidsongevallen 1.1 EVOLUTIE IN DE OVERDRACHT

Nadere informatie

Verdeling volgens geslacht binnen de KBC-groep

Verdeling volgens geslacht binnen de KBC-groep De onderstaande gegevens zijn gebaseerd op een extrapolatie van de cijfers voor de periode van 1 januari tot 30 september 2014. Grafiek 1 toont duidelijk aan dat de verdeling tussen mannen en vrouwen binnen

Nadere informatie

ONTSLAGSTATISTIEK. Jaarrapportage 2004

ONTSLAGSTATISTIEK. Jaarrapportage 2004 ONTSLAGSTATISTIEK Jaarrapportage 2004 Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Directie Arbeidsverhoudingen mei 2005 Inleiding Een arbeidsovereenkomst kan op verschillende wijzen eindigen. De gegevens

Nadere informatie

Veralgemening van de 2de pijler in pensioen en hospitalisatieverzekering. AG Employee Benefits. Trust in expertise. Jean-Michel Kupper

Veralgemening van de 2de pijler in pensioen en hospitalisatieverzekering. AG Employee Benefits. Trust in expertise. Jean-Michel Kupper Jean-Michel Kupper Manager - Director AG Employee Benefits & Health Care Veralgemening van de 2de pijler in pensioen en hospitalisatieverzekering AG Employee Benefits Trust in expertise Auteur 02/04/2010

Nadere informatie

Profiel van de UVW-WZ: vergelijking 2004/ 2013

Profiel van de UVW-WZ: vergelijking 2004/ 2013 Profiel van de UVW-WZ: vergelijking 24/ 213 Dienst Studies Studies@rva.be Inhoudstafel: 1 INLEIDING 1 2 METHODOLOGIE 1 3 PROFIEL VAN DE UVW-WZ IN 24 EN IN 213 VOLGENS HET GEWEST 2 3.1 De -5-jarigen die

Nadere informatie

Opleidings- en begeleidingscheques

Opleidings- en begeleidingscheques Opleidings- en begeleidingscheques De Maatregel Om werknemers ertoe aan te zetten een leven lang te leren, draagt de Vlaamse overheid financieel een steentje bij. Sinds september 2003 1 kunnen werknemers

Nadere informatie

Bios2 Thema in de kijker Personeel in de bibliotheek

Bios2 Thema in de kijker Personeel in de bibliotheek Bios2 Thema in de kijker Personeel in de bibliotheek Bios2 thema reeks Oktober 2014 Het agentschap Sociaal-Cultureel Werk voor Jeugd en Volwassenen verzamelt via de rapporteringstool Bios2 al geruime tijd

Nadere informatie

Bedrijfsjurist in Beweging

Bedrijfsjurist in Beweging Salary Survey editie 2014 Bedrijfsjurist in Beweging Profiel, lonen en trends 01 Executive summary Met 696 deelnemers is deze editie 2014 van de salary survey bij de bedrijfsjurist een succes. We noteerden

Nadere informatie

De liberalisering van de Belgische spoorwegmarkt

De liberalisering van de Belgische spoorwegmarkt De liberalisering van de Belgische spoorwegmarkt Griet De Ceuster www.tmleuven.be 26 april 2007 Liberalisering spoor 1 Inhoud België versus Europa: cijfers goederenvervoer per spoor Spoorondernemingen

Nadere informatie

Jaarverslag Herplaatsingsfonds. 1.1 Aanvragen voor outplacementbegeleiding

Jaarverslag Herplaatsingsfonds. 1.1 Aanvragen voor outplacementbegeleiding Jaarverslag Herplaatsingsfonds 1.1 Aanvragen voor outplacementbegeleiding Het Herplaatsingsfonds financiert de outplacementbegeleiding van alle ontslagen werknemers tewerkgesteld in bedrijven in het Vlaamse

Nadere informatie

Instituut voor de autocar en de autobus v.z.w. Institut pour l autocar et l autobus a.s.b.l. NALYSE VAN DE SECTORALE ARBEIDSMARKT

Instituut voor de autocar en de autobus v.z.w. Institut pour l autocar et l autobus a.s.b.l. NALYSE VAN DE SECTORALE ARBEIDSMARKT Instituut voor de autocar en de autobus v.z.w. Institut pour l autocar et l autobus a.s.b.l. NALYSE VAN DE SECTORALE ARBEIDSMARKT HD/--/HD/ECO.13/2010.13/048 mei 2010 ICB Instituut voor de autocar en de

Nadere informatie

ONTSLAGSTATISTIEK. Jaarrapportage 2005

ONTSLAGSTATISTIEK. Jaarrapportage 2005 ONTSLAGSTATISTIEK Jaarrapportage 2005 Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Directie Arbeidsverhoudingen april 2005 Inleiding Een arbeidsovereenkomst kan op verschillende wijzen eindigen. De

Nadere informatie

Evolutie van het arbeidsongevallenrisico in de privésector in België tussen 1985 en 2013

Evolutie van het arbeidsongevallenrisico in de privésector in België tussen 1985 en 2013 Evolutie van het arbeidsongevallenrisico in de privésector in België tussen 1985 en 2013 Verschillende factoren bepalen het aantal arbeidsongevallen. Sommige van die factoren zijn meetbaar. Denken we daarbij

Nadere informatie

Meeruitgaven in 2005 t.o.v. 1996 voor vrouwelijke 60-plussers als gevolg van de pensioenhervorming in 1996

Meeruitgaven in 2005 t.o.v. 1996 voor vrouwelijke 60-plussers als gevolg van de pensioenhervorming in 1996 Meeruitgaven in 2005 t.o.v. 1996 voor vrouwelijke 60-plussers als gevolg van de pensioenhervorming in 1996 Inleiding Bij de pensioenhervorming van 1996 werd besloten de pensioenleeftijd van vrouwen in

Nadere informatie

Enkele cijfers Vaststellingen en antwoorden. Focus op. Jobkanaal Diversiteitsplannen Jobcoaching IBO Financiële tewerkstellingsmaatregelen

Enkele cijfers Vaststellingen en antwoorden. Focus op. Jobkanaal Diversiteitsplannen Jobcoaching IBO Financiële tewerkstellingsmaatregelen Kunnen kansengroepen de krapte doen vergeten? Steve Vanhorebeek. Enkele cijfers Vaststellingen en antwoorden Jobkanaal Diversiteitsplannen Jobcoaching IBO Financiële tewerkstellingsmaatregelen Focus op

Nadere informatie

Bedrijfsjurist in Beweging

Bedrijfsjurist in Beweging Salary Survey editie 2014 Bedrijfsjurist in Beweging Profiel, lonen en trends 01 Executive summary Met 696 deelnemers is deze editie 2014 van de salary survey bij de bedrijfsjurist een succes. We noteerden

Nadere informatie

Socio-culturele sector van de Franstalige en Duitstalige Gemeenschap en het Waalse Gewest. Waalse Gewest

Socio-culturele sector van de Franstalige en Duitstalige Gemeenschap en het Waalse Gewest. Waalse Gewest Paritair Comité voor de socio-culturele sector 3290220 Socio-culturele sector van de Franstalige en Duitstalige Gemeenschap en het Waalse Gewest Waalse Gewest Collectieve arbeidsovereenkomst van 14 februari

Nadere informatie

Gelet op het auditoraatsrapport van de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid van 27 juni 2007;

Gelet op het auditoraatsrapport van de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid van 27 juni 2007; SCSZ/07/127 1 BERAADSLAGING NR. 06/043 VAN 16 MEI 2006, GEWIJZIGD OP 3 JULI 2007, MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS AAN DE VLAAMSE DIENST VOOR ARBEIDSBEMIDDELING EN BEROEPSOPLEIDING

Nadere informatie

Opleidings- en begeleidingscheques

Opleidings- en begeleidingscheques Opleidings- en begeleidingscheques De Maatregel Om werknemers ertoe aan te zetten een leven lang te leren, draagt de overheid financieel een steentje bij. Sinds september 2003 1 kunnen werknemers opleidings-

Nadere informatie

De sociale partners uit de sector kiezen er bijgevolg voor om eventuele discriminaties te

De sociale partners uit de sector kiezen er bijgevolg voor om eventuele discriminaties te Barema s CAO 5 05.2008 gewijzigd door CAO 4.05.2009 Collectieve arbeidsovereenkomst van 5 mei 2008 (gewijzigd door de Collectieve arbeidsovereenkomst toepassing van een ervaringscoefficient barema s van

Nadere informatie

VLAAMS PARLEMENT VOORSTEL VAN DECREET. van de heer Marc Olivier c.s. houdende invoering van een recht op opleiding voor structureel werklozen

VLAAMS PARLEMENT VOORSTEL VAN DECREET. van de heer Marc Olivier c.s. houdende invoering van een recht op opleiding voor structureel werklozen Stuk 1025 (1997-1998) Nr. 1 VLAAMS PARLEMENT Zitting 1997-1998 29 april 1998 VOORSTEL VAN DECREET van de heer Marc Olivier c.s. houdende invoering van een recht op opleiding voor structureel werklozen

Nadere informatie

Changes in employment in the pharmaceutical industry 31.745 30.729. 1995 2000 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011e

Changes in employment in the pharmaceutical industry 31.745 30.729. 1995 2000 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011e Tewerkstelling In 2011e werkten in de sector bijna 32.200 personen. Dat is 6,4 % van de totale tewerkstelling in de verwerkende industrie en 1,3 % van de totale tewerkstelling in de private sector. In

Nadere informatie

Onafhankelijke denktank Fact-based Lange termijn

Onafhankelijke denktank Fact-based Lange termijn Leeftijd en arbeidsmarkt: naar een nieuw paradigma? Leeftijd en arbeidsmarkt Itinera Institute Onafhankelijke denktank Fact-based Lange termijn Aanreiken, verdedigen en bouwen van wegen voor beleidshervorming

Nadere informatie

Studies. De werkloze vrijwillig deeltijdse werknemer: een profiel

Studies. De werkloze vrijwillig deeltijdse werknemer: een profiel Studies De werkloze vrijwillig deeltijdse werknemer: een profiel Inhoudstafel Inleiding... 3 1. Evolutie aantal werkloze vrijwillig deeltijdse werknemers volgens geslacht... 5. Evolutie van het aantal

Nadere informatie

Groententeelt

Groententeelt Paritair Comité voor het tuinbouwbedrijf 1450006 Groententeelt Eindejaarspremie... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 9 oktober 2000 (55.844)... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 2 juli 2007 (85.129)...

Nadere informatie

PERSBERICHT Brussel, 22 december 2015

PERSBERICHT Brussel, 22 december 2015 PERSBERICHT Brussel, 22 december 2015 Positieve arbeidsmarktevoluties in het derde kwartaal van 2015 De werkgelegenheidsgraad bij de 20- tot 64-jarigen bedroeg in het derde kwartaal van 2015 67,4% en steeg

Nadere informatie

Statistieken 2015 99 ste Vierdaagse

Statistieken 2015 99 ste Vierdaagse Statistieken 2015 99 ste Vierdaagse De limiet voor het aantal inschrijvingen is in 2015 gesteld op 46.000. In totaal zijn 5.462 personen uitgeloot voor de Vierdaagse. Barometer 2015 alle lopers % uitval

Nadere informatie

Profiel en tevredenheid van uitzendkrachten. In samenwerking met

Profiel en tevredenheid van uitzendkrachten. In samenwerking met Profiel en tevredenheid van uitzendkrachten. 2012 In samenwerking met 1 547.259 uitzendkrachten 547.259 motieven 2 Inhoudstafel 1. Uitzendarbeid vandaag 2. Doel van het onderzoek 3. De enquête 4. De verschillende

Nadere informatie

PERSBERICHT Brussel, 25 maart 2014

PERSBERICHT Brussel, 25 maart 2014 PERSBERICHT Brussel, 25 maart 2014 Geen heropleving van de arbeidsmarkt in 2013 Nieuwe cijfers Enquête naar de Arbeidskrachten 4.530.000 in België wonende personen zijn aan het werk in 2013. Hun aantal

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van vrijdag 10 oktober

A D V I E S Nr Zitting van vrijdag 10 oktober A D V I E S Nr. 1.654 ------------------------------ Zitting van vrijdag 10 oktober 2008 ----------------------------------------------- IPA 2007-2008 - Non-discriminatie - Positieve acties x x x 2.278/1-1

Nadere informatie

Evolutie van de schadefrequentie in de BA motorrijtuigen verzekering

Evolutie van de schadefrequentie in de BA motorrijtuigen verzekering Evolutie van de schadefrequentie in de BA motorrijtuigen verzekering Inhoud 1. Aantal schadegevallen BA toerisme en zaken... 2 Schadefrequentie BA toerisme en zaken... 2 Schadefrequentie van de schadegevallen

Nadere informatie

PERSBERICHT Brussel, 26 juni 2015

PERSBERICHT Brussel, 26 juni 2015 PERSBERICHT Brussel, 26 juni 2015 Jeugdwerkloosheid gedaald in het eerste kwartaal van 2015 Arbeidsmarktcijfers eerste kwartaal 2015 In het eerste kwartaal van 2015 was 67,4% van de 20- tot 64-jarigen

Nadere informatie

Paritair Comité voor de landbouw

Paritair Comité voor de landbouw 1440000 Paritair Comité voor de landbouw Anciënniteitstoeslag... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 1 december 2011 (107.564)... 2 Eindejaarspremie... 3 Collectieve arbeidsovereenkomst van 16 juni 2000

Nadere informatie

Een pensioenhervorming in het teken van defined ambition? Frank Vandenbroucke Jaarevent Alumni & Friends, Actuariaat Leuven 28 september 2015

Een pensioenhervorming in het teken van defined ambition? Frank Vandenbroucke Jaarevent Alumni & Friends, Actuariaat Leuven 28 september 2015 Een pensioenhervorming in het teken van defined ambition? Frank Vandenbroucke Jaarevent Alumni & Friends, Actuariaat Leuven 28 september 2015 Documentatie European Commission, The 2015 Ageing Report, European

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid 1 Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid SCSZG/16/212 ADVIES NR. 16/52 VAN 4 OKTOBER 2016 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN ANONIEME GEGEVENS UIT HET

Nadere informatie

PERSBERICHT Brussel, 24 september 2015

PERSBERICHT Brussel, 24 september 2015 PERSBERICHT Brussel, 24 september 2015 Lichte daling werkloosheid Arbeidsmarktcijfers tweede kwartaal 2015 De werkloosheidgraad gemeten volgens de definities van het Internationaal Arbeidsbureau daalde

Nadere informatie

VERZEKERINGEN VERGOEDINGEN van de meest voorkomende verzekeringsproducten voor natuurlijke en rechtspersonen van toepassing op 30/04/2014

VERZEKERINGEN VERGOEDINGEN van de meest voorkomende verzekeringsproducten voor natuurlijke en rechtspersonen van toepassing op 30/04/2014 VERZEKERINGEN VERGOEDINGEN van de meest voorkomende verzekeringsproducten voor natuurlijke en rechtspersonen van toepassing op 30/04/2014 Ons kantoor leeft bij het verstrekken van haar diensten van verzekeringsbemiddeling

Nadere informatie

Feiten en cijfers 2010 Branche Kinderopvang

Feiten en cijfers 2010 Branche Kinderopvang Feiten en cijfers 2010 Branche Kinderopvang Ieder jaar maakt FCB de zogenoemde factsheets. Deze bestaat uit cijfers over de branche in een bepaald jaar. De cijfers over 2010 worden met de ontwikkelingen

Nadere informatie

STAND VAN ZAKEN EURO PLUS-PACT

STAND VAN ZAKEN EURO PLUS-PACT STAND VAN ZAKEN EURO PLUS-PACT Presentatie door J.M. Barroso, Voorzitter van de Europese Commissie, voor de Europese Raad van 9 December 2011 De context van het Euro Plus-pact 1 Europa 2020 Procedure macro-onevenwichtigheden

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid»

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» SCSZ/09/109 ADVIES NR 09/17 VAN 7 JULI 2009, GEWIJZIGD OP 6 OKTOBER 2009, BETREFFENDE DE MEDEDELING VAN ANONIEME

Nadere informatie

PERSBERICHT Brussel, 30 september 2013

PERSBERICHT Brussel, 30 september 2013 PERSBERICHT Brussel, 30 september 2013 Licht herstel van de arbeidsmarkt? Arbeidsmarktcijfers tweede kwartaal 2013 67,5% van de 20- tot 64-jarigen is aan het werk. Dat percentage stijgt met 0,8 procentpunten

Nadere informatie

Anderstaligheid bij uitzendkrachten

Anderstaligheid bij uitzendkrachten Anderstaligheid bij uitzendkrachten 9 oktober 2013 ir. Marijke Bruyninckx Directeur Preventie en Interim Inhoud Preventie en Interim Principe uitzendarbeid in België Uitzendsector en anderstaligheid Rol

Nadere informatie

«Bestaat er een verband tussen de leeftijd van de werkloze en de werkloosheidsduur?» (1 ste deel)

«Bestaat er een verband tussen de leeftijd van de werkloze en de werkloosheidsduur?» (1 ste deel) «Bestaat er een verband tussen de leeftijd van de werkloze en de werkloosheidsduur?» (1 ste deel) Eerste deel Evolueert de werkloosheidsduur naargelang de leeftijd van de werkloze? Hoe groot is de kans

Nadere informatie

TRAINING & OPLEIDING Opleidingen in de lift: + 25% in 2001

TRAINING & OPLEIDING Opleidingen in de lift: + 25% in 2001 TRAINING & OPLEIDING Opleidingen in de lift: + 25% in 2001 Training en opleiding (T&O) van werkzoekenden en werknemers is één van de kerntaken van de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding

Nadere informatie

INLICHTINGENBLAD (voor de werkgevers behalve de administraties)

INLICHTINGENBLAD (voor de werkgevers behalve de administraties) ACTIRIS Terug te sturen naar : ACTIRIS Dienst GECO Anspachlaan 65 1000 BRUSSEL AANVRAAGFORMULIER VOOR GESUBSIDIEERDE CONTRACTUELEN (GECO) PROGRAMMAWET VAN 30.12.1988 Besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke

Nadere informatie

Trends op de arbeidsmarkt tussen 1986 en 2006

Trends op de arbeidsmarkt tussen 1986 en 2006 ALGEMENE DIRECTIE STATISTIEK EN ECONOMISCHE INFORMATIE PERSBERICHT 26 april 2007 Trends op de arbeidsmarkt tussen 1986 en 2006 De laatste 20 jaar zijn er 740.000 werkende personen bijgekomen. Dat is een

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid»

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» SCSZ/11/043 ADVIES NR 10/23 VAN 5 OKTOBER 2010, GEWIJZIGD OP 5 APRIL 2011, BETREFFENDE HET MEEDELEN VAN ANONIEME

Nadere informatie

Minder instroom in, meer uitstroom uit arbeidsmarkt

Minder instroom in, meer uitstroom uit arbeidsmarkt Minder instroom in, meer uitstroom uit arbeidsmarkt 07 Arbeidsmarktmobiliteit geringer dan in voorgaande jaren Bijna miljoen mensen wisselen in 2008 van beroep of werkgever Afname werkzame door crisis

Nadere informatie

FONDS VOOR ARBEIDSONGEVALLEN 11/12/2007

FONDS VOOR ARBEIDSONGEVALLEN 11/12/2007 FONDS VOOR ARBEIDSONGEVALLEN 11/12/2007 Statistisch verslag van de arbeidsongevallen in 2006 1 Inleiding De arbeidsongevallenaangifte vormt de basis voor de verzameling van de gegevens met betrekking tot

Nadere informatie

Verdeling van films. Arbeids- en loonvoorwaarden van de werknemers die zijn tewerkgesteld in de ondernemingen voor de verdeling van films

Verdeling van films. Arbeids- en loonvoorwaarden van de werknemers die zijn tewerkgesteld in de ondernemingen voor de verdeling van films Paritair Comité voor het filmbedrijf 3030200 Verdeling van films De paritair subcomités 303.02 en 303.04 zijn opgeheven door het Koninklijk Besluit van 18 september 2008 gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad

Nadere informatie

VERZEKERINGSMAKELAAR HOUDT STAND! - DISTRIBUTIEKANALEN VAN DE VERZEKERING, CIJFERS 2014 (ASSURALIA)

VERZEKERINGSMAKELAAR HOUDT STAND! - DISTRIBUTIEKANALEN VAN DE VERZEKERING, CIJFERS 2014 (ASSURALIA) VERZEKERINGSMAKELAAR HOUDT STAND! - DISTRIBUTIEKANALEN VAN DE VERZEKERING, CIJFERS 2014 (ASSURALIA) VERZEKERINGSMAKELAAR HOUDT STAND! Assuralia publiceerde onlangs haar jaarlijkse enquête over de marktaandelen

Nadere informatie

Persbericht. Anti-crisismaatregelen: goedkeuring van een tweede pakket maatregelen van de minister van Werk om ontslagen te vermijden

Persbericht. Anti-crisismaatregelen: goedkeuring van een tweede pakket maatregelen van de minister van Werk om ontslagen te vermijden Brussel, 30 april 2009 Persbericht Anti-crisismaatregelen: goedkeuring van een tweede pakket maatregelen van de minister van Werk om ontslagen te vermijden Vice-Eerste minister en minister van werk, Joëlle

Nadere informatie

Hoeveel dragen onze bedrijven bij aan de schatkist en de sociale zekerheid?

Hoeveel dragen onze bedrijven bij aan de schatkist en de sociale zekerheid? vbo-analyse Hoeveel dragen onze bedrijven bij aan de schatkist en de sociale zekerheid? September 2014 I Raf Van Bulck 39,2% II Aandeel van de netto toegevoegde waarde gegenereerd door bedrijven dat naar

Nadere informatie

De werkloosheid op haar hoogste peil sinds het begin van de crisis

De werkloosheid op haar hoogste peil sinds het begin van de crisis Oktober 2009 De werkloosheid op haar hoogste peil sinds het begin van de crisis De werkloosheid: moet het ergste nog komen? De uitzendarbeid en het aantal openstaande betrekkingen lopen weer terug Het

Nadere informatie

Sectorrapport: Social Profit

Sectorrapport: Social Profit Sectorrapport: Social Profit Een analyse van de RSZ-tewerkstelling op basis van de paritaire comités voor de social profit Wouter Vanderbiesen Opgenomen paritaire comités PC 152: arbeiders in het gesubsidieerd

Nadere informatie

«Bestaat er een verband tussen de leeftijd van de werkloze en de werkloosheidsduur?» (2 de deel)

«Bestaat er een verband tussen de leeftijd van de werkloze en de werkloosheidsduur?» (2 de deel) «Bestaat er een verband tussen de leeftijd van de werkloze en de werkloosheidsduur?» (2 de deel) Tweede deel In de vorige Stat info ging de studie globaal (ttz. alle statuten bijeengevoegd) over het verband

Nadere informatie

Collectieve arbeidsovereenkomst van 18 januari 2016 betreffende de veralgemening van het sectorstelsel voor beroepsherinschakeling 1

Collectieve arbeidsovereenkomst van 18 januari 2016 betreffende de veralgemening van het sectorstelsel voor beroepsherinschakeling 1 PARITAIR COMITÉ VOOR HET VERZEKERINGSWEZEN (PC 306) Collectieve arbeidsovereenkomst van 18 januari 2016 betreffende de veralgemening van het sectorstelsel voor beroepsherinschakeling 1 Inleiding Gezien

Nadere informatie

FORUM Factsheet Jeugdwerkloosheid,

FORUM Factsheet Jeugdwerkloosheid, FORUM Factsheet Jeugdwerkloosheid, @ FORUM, Instituut voor Multiculturele Ontwikkeling, september 29 Samenvatting De werkloosheid onder de 1 tot 2 jarige Nederlanders is in het 2 e kwartaal van 29 met

Nadere informatie

Paritair comité voor de ondernemingen waar teruggewonnen grondstoffen opnieuw ter waarden worden gebracht Terugwinning van metalen

Paritair comité voor de ondernemingen waar teruggewonnen grondstoffen opnieuw ter waarden worden gebracht Terugwinning van metalen Paritair comité voor de ondernemingen waar teruggewonnen grondstoffen opnieuw ter waarden worden gebracht 1420100 Terugwinning van metalen Overgang naar contract van onbepaalde duur... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst

Nadere informatie

Evaluatie van het Brusselse dienstenchequestelsel Oktober 2017

Evaluatie van het Brusselse dienstenchequestelsel Oktober 2017 Evaluatie van het Brusselse dienstenchequestelsel 2016 Oktober 2017 Context van de evaluatie Het stelsel van de dienstencheques is een tewerkstellingsmaatregel die drie doelstellingen nastreeft: De tewerkstellingsgraad

Nadere informatie

PERSBERICHT Brussel, 25 juni 2013

PERSBERICHT Brussel, 25 juni 2013 PERSBERICHT Brussel, 25 juni 2013 Meer 55-plussers aan het werk Arbeidsmarktcijfers eerste kwartaal 2013 66,7% van de 20- tot 64-jarigen is aan het werk. Dat percentage daalt licht in vergelijking met

Nadere informatie

6 Inhoud. Inhoud. Volume 1 Levensverzekeringen en hun techniek HOOFDSTUK 1 VAN ONDERSCHRIJVING TOT DE ONTKNOPING... 13. Voorwoord...

6 Inhoud. Inhoud. Volume 1 Levensverzekeringen en hun techniek HOOFDSTUK 1 VAN ONDERSCHRIJVING TOT DE ONTKNOPING... 13. Voorwoord... 6 Inhoud Inhoud Voorwoord...3 Volume 1 Levensverzekeringen en hun techniek HOOFDSTUK 1 VAN ONDERSCHRIJVING TOT DE ONTKNOPING... 13 1. Invloedsfeer van de levensverzekering... 14 2. Spelregels van de levensverzekering...

Nadere informatie

1. op de werkgevers en de werknemers van de ondernemingen die ressorteren onder het paritair comité voor het verzekeringswezen, en;

1. op de werkgevers en de werknemers van de ondernemingen die ressorteren onder het paritair comité voor het verzekeringswezen, en; Collectieve arbeidsovereenkomst van 18 april 2007 tot vaststelling van de statuten van Fopas, het fonds voor de bevordering van de werkgelegenheid en de opleiding in de verzekeringssector * Memorie van

Nadere informatie

Welzijn zoekt personeel (M/V)

Welzijn zoekt personeel (M/V) Welzijn zoekt personeel (M/V) Het Vlaams Welzijnsverbond publiceert cijfers over het personeel in de Vlaamse welzijnssector en vergelijkt deze met de tewerkstellingskenmerken van een ruime Vlaamse steekproef

Nadere informatie

STUDIE Faillissementen mei 2016

STUDIE Faillissementen mei 2016 STUDIE Faillissementen mei 2016 Maand mei: faillissementen stijgen +4,1%. Stijging vooral binnen de horeca Cumul 2016: -12,3% Overname en gebruik van dit onderzoek wordt aangemoedigd bronvermelding Graydon

Nadere informatie

Paritair Comité voor de bewakings- en/of toezichtsdiensten. Collectieve arbeidsovereenkomst van 30 maart 2016 (133133)...

Paritair Comité voor de bewakings- en/of toezichtsdiensten. Collectieve arbeidsovereenkomst van 30 maart 2016 (133133)... 3170000 Paritair Comité voor de bewakings- en/of toezichtsdiensten Collectieve arbeidsovereenkomst van 30 maart 2016 (133133)... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 30 maart 2016 (133133) (Lonen, premies,

Nadere informatie

DETERMINANTEN VAN LAGE WERKINTENSITEIT IN HUISHOUDENS MET ARBEIDSONGESCHIKTE GEZINSLEDEN Empirische analyses voor de EU-15

DETERMINANTEN VAN LAGE WERKINTENSITEIT IN HUISHOUDENS MET ARBEIDSONGESCHIKTE GEZINSLEDEN Empirische analyses voor de EU-15 DETERMINANTEN VAN LAGE WERKINTENSITEIT IN HUISHOUDENS MET ARBEIDSONGESCHIKTE GEZINSLEDEN Empirische analyses voor de EU-15 Leen Meeusen, Annemie Nys en Vincent Corluy 17 juni 2014 Opbouw presentatie Inleiding

Nadere informatie

2240000 Paritair Comité voor de bedienden van de non-ferro metalen

2240000 Paritair Comité voor de bedienden van de non-ferro metalen 2240000 Paritair Comité voor de bedienden van de non-ferro metalen Verlenging van sommige bepalingen... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 25 november 2013 (118.603)... 2 Verloning... 4 Collectieve

Nadere informatie

Sectorfoto PSC

Sectorfoto PSC Sectorfoto 2009-2013 PSC 149.01 Elektriciens: Installatie en Distributie 2014 Vormelek vzw Marlylaan 15/8 b2 1120 Brussel Tel.: 02/476.16.76 Fax: 02/476.17.76 Geen enkel gedeelte van dit werk mag gereproduceerd

Nadere informatie